Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1

2 Streekwerk Waddeneilanden Streekwerk Waddeneilanden is een initiatief van de gemeenten Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân. Wij werken via de Streekagenda samen aan projecten op het gebied van economie, toerisme en recreatie en leefbaarheid, maar ook aan mobiliteit en duurzaamheid. Ook dragen we bij aan de voorzieningen, de cultuurhistorie en het unieke landschap van de Waddeneilanden. Dit alles met als doel de eilanden bruisend en toekomstbestendig te houden, zodat mensen er goed kunnen leven en werken. Om dit te bereiken voeren we niet alleen projecten met de overheidspartners uit, maar kunnen ook maatschappelijke initiatieven bij ons terecht. In dit jaarverslag laten wij zien welke activiteiten wij in 2016, mede dankzij de samenwerking in de Streekagenda, hebben opgepakt en uitgevoerd.

3 Quick wins In 2014 heeft de provincie de Friese gemeenten opgeroepen met projecten te komen die op korte termijn effect konden hebben op de Friese economie en die binnen een jaar gereed konden zijn. Op aansturing van de stuurgroep Waddeneilanden hebben de gemeenten de aanvragen voor deze zogenaamde quick wins op tijd ingediend bij het College van Gedeputeerde Staten. Vrijwel alle projecten zijn in 2015 afgerond en in de eerste maanden van 2016 zijn de projecten opgeleverd en afgerekend. In het voorjaar van 2016 zijn meerdere projecten (feestelijk) geopend. Deze eenmalige investering heeft een financiële impuls met een gezamenlijke investering van bijna 9 miljoen euro teweeggebracht. Nog belangrijker zijn uiteraard de voorzieningen, verbeteringen in infra en gebouwen die dankzij deze gezamenlijke inspanning versneld zijn bereikt.

4 Omschrijving Totale investering Provinciale bijdrage Upgrading strandovergang Vlieland Upgrading strandovergangen Terschelling Upgrading strandovergangen Ameland Drijvende steiger Jachthaven Ameland Herinrichting haven de Kom (Terschelling) Verduurzamen sportcomplex/zwembad Vlieland Recreatieve voorzieningen Schier Realisatie brede school Vlieland Bouw doorstroomwoningen Schiermonnikoog Herinrichting entree school en sporthal Terschelling Reconstructie Verbindingsweg (Ameland) Herinrichting Lies (Terschelling) Reconstructie omgeving veerdam Vlieland Elektrisch vervoer Terschelling Totaal

5 Geld dat overblijft (vrijval) door het goedkoper uitvoeren van projecten blijft voor het gebied beschikbaar via het gebiedsbudget. Voor de eilanden gaat het om ruim een ton. In de vergadering van de stuurgroep op 1 juli 2016 is gesproken over de inzet van deze middelen met daarbij de oorspronkelijke doelen voor ogen. Dit heeft geleid tot een voorstel in de vergadering van 2 november 2016 om het in te zetten voor de volgende projecten. Project bedrag max. subsidie subsidie 1 Reconstructie Pad van Twintig (Vlieland) % Anders verlichten Oosterburen (Terschelling) % Kunstgrasvelden (Ameland) De projecten zijn na de vergadering van 2 november opgenomen in het jaarplan 2017 en op basis daarvan kan in 2017 de aanvraag worden ingediend en de uitvoering worden gerealiseerd.

6 Investering Stedelijke Vernieuwing III Even was het onduidelijk of er in 2015 wederom geld beschikbaar zou zijn voor stedelijke vernieuwing (ISV). Door niet gebruikte gelden uit voorgaande budgetten en na afrekening van oude projecten is er geld overgebleven om ook in 2015 projecten van ISV-geld te kunnen voorzien. Voor de Wadden was beschikbaar. In het jaar 2016 zijn deze projecten uitgevoerd en de meeste zijn ook in dit jaar afgerekend. Voor enkele projecten is uitstel gevraagd om in 2017 af te rekenen. Daarmee komt de uitvoering van ISV tot een eind. Met een relatief kleine investering is een enorme multiplier bereikt met als bijkomend voordeel dat het in een periode heeft plaatsgevonden waar de bouwsector in Fryslân het heel moeilijk had.

7 Transitie sociaal beleid 2015/2016 De provincie heeft eenmalig geld vrijgemaakt om initiatieven in het sociaal domein van overheden in de vijf regio s te ondersteunen; ,- per gebied. De stuurgroep heeft in 2015 vijf projecten op de Friese Waddeneilanden groen licht gegeven voor de uitvoering. De uitkomsten van de onderzoeken en trajecten zijn inmiddels bekend. Gemeente Project Bijdrage Alle Onderzoek vervoer leerlingen Alle Onderzoek kwaliteitsverbetering onderwijs Vlieland Terschelling alle Quick scan toekomstige mogelijkheden Ouderentehuis Uiterton Ontwikkelvisie 2025 (onderdeel opstellen voorzieningen spreiding plan) Onderzoek/plan samenwerking Duitse eilanden aanpak bevolkingsontwikkeling Totaal Het resterende budget heeft de stuurgroep vrijgemaakt voor een onderzoek naar de organisatie van zorg op de eilanden. Het bureau HHM (Sanja Bouman) voert dit uit en in 2017 wordt dit project opgeleverd.

8 Zelfvoorzienende Waddeneilanden De vijf eilanden hebben de ambitie om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water. Via projecten zetten zij stappen om dit doel te bereiken. Op energiebesparing kan nog een wereld worden gewonnen. De overheden hebben hierop ingespeeld met het stimuleren van projecten onder meer via het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) en andere financieringsprogramma s, zoals de Quick Wins. Op alle eilanden zijn energiecoöperaties opgericht en drie ervan hebben ook een project rond de postcoderoos opgezet, evenals andere projecten. De Gemeenschappelijke Regeling heeft in 2015 een programma rond duurzaamheid opgesteld. In 2016 is dit programma afgerond en afgerekend. Het betrof een bijdrage van ,- voor communicatie, het uitvoeren van onderzoeken en het financieren van kleinschalige projecten. Zo is een nokturbine op een huurwoning van Vlieland geplaatst en zijn er adviezen gegeven rond de verduurzaming van de bebouwde omgeving. Naast deze wat kleinere projecten is er een aantal initiatieven gestart en uitgevoerd, buiten regie van de stuurgroep. BOG eilanden Op Vlieland, Terschelling en Ameland vindt gemiddeld twee keer per jaar de Beheeroverleggroep (BOG) plaats. Partijen die aan dit overleg deelnemen zijn gemeente, provincie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Wetterskip Fryslân en voor zover van toepassing natuurwerkgroepen/ vogelwachten. Het doel van dit overleg is om elkaar te informeren over groen/blauwe onderwerpen en elkaar te informeren over bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen. De BOG is openbaar en zoals genoemd informerend en niet besluitvormend. De portefeuillehouder van de gemeente is voorzitter en het secretariaat wordt ingevuld door Streekwerk. Op Schiermonnikoog is geen BOG. Bovenstaande onderwerpen worden hier meegenomen in de overlegstructuur van het Nationaal Park.

9 Watergebiedsplannen Wetterskip Fryslân is trekker van de watergebiedsplannen op de eilanden. De plannen zijn in 2011 vastgesteld en de stand van zaken verschilt per eiland. Het Watergebiedsplan Schiermonnikoog is op 1 juli 2016 formeel opgeleverd. Daarin zijn samen met de landbouwsector, Natuurmonumenten en de gemeente verschillende projecten uitgevoerd. Denk daarbij aan het creëren van ruimte voor waterberging, het uitvoeren van maatregelen om verdroging tegen te gaan en het maken van een zogenaamd helofytenfilter in de Berkenplas om algengroei tegen te gaan. Op Schiermonnikoog is 1,7 miljoen euro geïnvesteerd met ondersteuning door subsidies van de Provincie en het Rijk. Ook het watergebiedsplan van Vlieland is uitgevoerd. Het gaat hier om een investering van ruim negen ton. In de Kroon s polders zijn voorzieningen gemaakt om verdroging tegen te gaan terwijl in het dorp maatregelen zijn genomen om wateroverlast te beperken. Tot slot zijn studies verricht naar mogelijkheden voor energiebesparing en het opwekken van duurzame energie bij de zuiveringsinstallaties van de eilanden. Hierin wordt samengewerkt met de gemeenten om daarmee ook bij te dragen aan de verduurzaming van de eilanden.

10 Anticipeerregio Friese Waddeneilanden Niet alleen de Waddenkust heeft te maken met een veranderende bevolkingsopbouw. Ook de eilanden hebben minder jonge bewoners en te maken met vergrijzing van de bevolking. De stuurgroep heeft op 26 juni 2015 besloten de minister van BZK te vragen om de Friese Waddeneilanden als anticipeerregio aan te merken. De minister heeft daarmee ingestemd. De effecten van die verandering in de bevolkingsopbouw pakt op de eilanden heel anders uit dan in de andere plattelandsregio s. Van verkrotting of werkeloosheid is geen sprake. Integendeel, voor jongeren of nieuwe werknemers is het juist lastig om passende en betaalbare woonruimte te vinden. Naar aanleiding hiervan is opdracht gegeven voor het opstellen van een woonanalyse van de Friese Waddeneilanden. Dit onderzoek is uitgevoerd door KAW uit Groningen en de voorlopige resultaten zijn op de woonconferentie in het WTC in Leeuwarden op 12 mei 2016 gepresenteerd. De uitkomsten van de woonconferentie zijn gebruikt om de eindversie op te stellen die in de vergadering van 1 juli 2016 door de stuurgroep is behandeld.

11 Iepen Mienskipsfûns (IMF) Het Iepen Mienskipsfûns (IMF) is een budget van de provincie speciaal voor het ondersteunen van initiatieven vanuit het gebied. In 2016 zijn er drie subsidierondes opengesteld en heeft het platform in drie vergaderingen hierover haar advies afgegeven. 1e tender Voor deze tender was er beschikbaar voor kleine projecten en voor grote projecten. Voor alle tenders in 2016 gold dat de kleine projecten maximaal subsidie konden krijgen, evenementen maximaal en grote projecten 40% van de ingediende begroting met een maximum van Voor de kleine projecten is een totale IMF-bijdrage verstrekt van en voor de grote projecten een totaal bijdrage van Dit is een totaalbedrag van Project Totale subsidie Wilde zeewierweken Vergeten land Restauratie Garagebunker Project Wad & Design Festival 2016 Schiermonnikoog Luisterpaal Hoe kan het ook anders All along the lighthouse Informatiecentrum De Korenmaat Kaap Eendenkooi in november Virtual Reality App Markante mannen Schiermonnikoog Dichter bij zee Eiland Pelgrimage Game Holme s Bonfire Studiedag vuur en water Aanleg ijsbaan Vleijen De Nassau s en de Cammingha State op Ameland Sportpark De Monnik Op avontuur op Ameland Totale projectomzet

12 2e tender Voor de 2e tender voor kleine projecten, zijn zes aanvragen positief bevonden. Door het beschikbare budget, opnieuw , konden alle projecten een subsidie tegemoet zien. Voor de grote projecten was beschikbaar en werden zeven projecten positief bevonden. Voor de kleine projecten is een totale IMF-bijdrage verstrekt van en voor de grote projecten een bedrag van Dit is een totaalbedrag van Project Totale subsidie 150 jaar badplaats Schiermonnikoog Op weg naar Cultureel Ameland Houtdag Terschelling Nautisch weekend Wadgasten Vuurtoren Ameland Tigerstelling fase Speelnatuur Sfeerverlichting Midsland Getijdenwijzer Skatevoorziening De Nieuwe Noordwester Toekomst eilander fietspaden Totale projectomzet

13 3e tender In totaal zijn er 10 kleine projecten door het platform positief bevonden met een totaalbedrag van Voor de grote projecten zijn er zeven aanvragen positief bevonden. Deze tender was er voor de kleine projecten beschikbaar en voor de grote projecten De besteding grote projecten bedroeg aan IMF-gelden Het totaalbedrag aan kleine en grote projecten bedroeg Project Totale subsidie De gezellige tafel Donkere December Dagen De tuin naast de Branding Zonne Car Port Ameland De hort op Zonnedak Schiermonnikoog Verplaatsing buurtgebouw Mountainbikeroute Vlieland Veilig leefklimaat en leefomgeving Schiermonnikoog Digitalisering CHV archief t Heer en Feer Uitzicht zonder drempels De social steps Bijenpark Terschelling Je blijft op Ameland, tenzij Ondernemende duurzame dorpen Eilander Oerol Verbouw ontmoetingscentrum Ons Hol Totale projectomzet

14 Samenstelling Gebiedsplatform en Stuurgroep Het gebiedsplatform Waddeneilanden adviseert het College van Gedeputeerde Staten over de projecten die voor het Iepen Mienskips Fûns zijn ingediend. Leden van het platform worden voor vier jaar benoemd met een eventuele verlenging van vier jaar. In 2016 is afscheid genomen van Bart Bisping van Vlieland conform het rooster van aftreden. Max Figee, ook van Vlieland, heeft tussentijds afscheid genomen. Barbara de Bruijn en Cees Potiek zijn de nieuwe leden namens Vlieland. Door een verschuiving in de portefeuilles is burgemeester Schokker namens B&W van Vlieland de vertegenwoordiger in zowel de stuurgroep als het gebiedsplatform. Colofon Streekwerk Friese Waddeneilanden Waddenpromenade 1, 8861 NT Harlingen Postbus 100, 8860 AC Harlingen T Fotografie: Initiatiefnemers van de diverse projecten, projectbureau Streekwerk Friese Waddeneilanden. Samenstelling: Streekwerk Friese Waddeneilanden Opmaak: provincie Fryslân

Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2015 www.streekwurk.frl/waddeneilanden Streekwerk Waddeneilanden Streekwerk Waddeneilanden is een initiatief van de gemeenten Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Wetterskip Fryslân en Provincie

Nadere informatie

Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda

Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda Werken met de Streekagenda Ameland 23 april 2015 Durk Holwerda Bijeenkomst Streekagenda Streekagenda Waddeneilanden Samenwerking tussen vier Friese eilanden, Wetterskip Fryslân en Provincie Vooral maatwerk

Nadere informatie

Waddeneilanden. Werkwijze

Waddeneilanden. Werkwijze Werkwijze Waddeneilanden STREEKAGENDA WADDENEILANDEN [DEEL C] Gemeente Vlieland Gemeente Terschelling Gemeente Ameland Gemeente Schiermonnikoog Provincie Fryslân Wetterskip Fryslân C UITGANGSPUNTEN Voor

Nadere informatie

Streekagenda Waddeneilanden

Streekagenda Waddeneilanden Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: dinsdag 25 maart 2014 10:59 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Streekagenda Waddeneilanden Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013

Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013 Roo, Marijke de Van: Provincie Fryslân Verzonden: vrijdag 29 november 2013 12:21 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Nieuwsbrief Plattelânsprojekten Wadden november 2013

Nadere informatie

Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012. projecten en activiteiten in beeld. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen

Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012. projecten en activiteiten in beeld. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Plattelânsprojekten Waddeneilanden 2012 projecten en activiteiten in beeld mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Voorwoord De Friese Waddeneilanden: een bijzonder gebied De komende jaren

Nadere informatie

Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer!

Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer! Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân donderdag 22 december 2016 14:59 Statengriffie provinsje Fryslân Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer! Kunt

Nadere informatie

Initiatieven voor duurzame Waddeneilanden

Initiatieven voor duurzame Waddeneilanden PERSBERICHT Nummer: 278/EH Datum: 23 november 2016 Initiatieven voor duurzame Waddeneilanden Steeds meer eilandbewoners dragen bij aan duurzame Waddeneilanden. Doel is volledig zelfvoorzienend worden op

Nadere informatie

Investeringsagenda Ameland

Investeringsagenda Ameland Investeringsagenda Ameland Inleiding De provincie Fryslân heeft op 24 april 2013 de nota Wurkje foar Fryslân vastgesteld. Dit is een investeringsagenda die een impuls moet geven aan de Friese economie,

Nadere informatie

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt

Werken met streekagenda s. Een regionaal loket en aanspreekpunt Werken met streekagenda s Een regionaal loket en aanspreekpunt Inleiding U kon de afgelopen jaren terecht met uw projectideeën en aanvragen bij Plattelânsprojekten. Dit blijft zo, maar vanaf 2014 doet

Nadere informatie

Cluster : beheer en onderhoud Nummer : 12 Portefeuillehouder : Nico Oud Datum vergadering : 24 november 2014

Cluster : beheer en onderhoud Nummer : 12 Portefeuillehouder : Nico Oud Datum vergadering : 24 november 2014 Voorstel Cluster : beheer en onderhoud Nummer : 12 Portefeuillehouder : Nico Oud Datum vergadering : 24 november 2014 Onderwerp : Kwaliteitsimpuls strandovergang Hollum, Ballum en Nes In 2007 hebben de

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 www.streekwurk.frl/zuidoost Streekagenda Zuidoost Fryslân Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Streekagenda Zuidoost Fryslân. 2015 was het tweede jaar waarbij de gemeenten Smallingerland, Ooststellingwerf,

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

proainci renthe Assen, 1 juli2015 energiebeleid door financiële knelpunten die de transitie naar duurzame energieprojecten

proainci renthe Assen, 1 juli2015 energiebeleid door financiële knelpunten die de transitie naar duurzame energieprojecten Proaincie b î't is rù(/esterbrink r, Assen postødres Postbus r22, 94oo Ac Assen www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 proainci renthe Aan: de voorzitter en leden van Provinciale Staten van Drenthe Assen, 1 juli2015

Nadere informatie

Waddeneilanden. Uitvoeringsprogramma

Waddeneilanden. Uitvoeringsprogramma 2014-2017 itvoeringsprogramma Waddeneilanden STREEKAGENDA WADDENEILANDEN [DEEL B] Gemeente Vlieland Gemeente Terschelling Gemeente Ameland Gemeente Schiermonnikoog Provincie Fryslân Wetterskip Fryslân

Nadere informatie

7-PUNTENPLAN 2013-2014

7-PUNTENPLAN 2013-2014 7-PUNTENPLAN 2013-2014 oplegger bij het meerjarig actieplan DUURZAME WADDENEILANDEN OP WEG NAAR EEN ENERGIEKE TOEKOMST IN 2020 1 1. Inleiding Dit 7-punten plan is een oplegger bij het meerjarig actieplan

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest-Fryslan v www.streekwurk.frl Pieter van den Ende Werk maken van ideeën Heb jij een idee om de economische veerkracht van Noardwest-Fryslân een

Nadere informatie

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Op uitnodiging van de gemeente bezochten circa 40 bewoners de avond waar ze in gesprek gingen over duurzame energie. De bijeenkomst werd samen met de

Nadere informatie

Uitkomsten Streekagenda avonden op de Waddeneilanden

Uitkomsten Streekagenda avonden op de Waddeneilanden Uitkomsten Streekagenda avonden op de Waddeneilanden In dit overzicht presenteren de provincie Fryslân en de Waddengemeenten de belangrijkste resultaten die ingebracht zijn tijdens de avonden over de streekagenda

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie ( LANDAANWINNING EN BEDIJKING Waddeneilanden Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het

Nadere informatie

enteame1ana eenteame1ana .tx 1 schiv Provincie provinsje fryslân provincie fryslân b provinsje fryslîn SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN

enteame1ana eenteame1ana .tx 1 schiv Provincie provinsje fryslân provincie fryslân b provinsje fryslîn SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN WAD DEN EILANDEN Pl eenteame1ana gemeente SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN Ministennvan Binnenlandse Zaken en Knninkrijksrelaties Provincie Noord-Holland provinsje fryslân provincie fryslân b schiv

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina

Nieuwsbrief Energietransitie. Week van de Duurzaamheid. Kooistra, Josina Het Energietransitie Energietransitie Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân - namens Provincie Fryslân -

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 Versie 1.0 28/02/2013 Inleiding: In de gemeenteraadsvergadering van 14 februari 2013 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2015 www.streekwurk.frl/noardwest Introductie De Streekagenda Noardwest Fryslân staat voor een andere manier van samenwerken. Inhoudelijke opgaven die alle partners raken, worden gezamenlijk opgepakt in ontwikkel-

Nadere informatie

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan.

We maken werk van jouw ideeen! Subsidie LEADER Noardwest Fryslan. We maken werk van jouw ideeen!.. Subsidie LEADER Noardwest Fryslan v www.streekwurk.frl Werk maken van ideeën van inwoners Streekwurk Noardwest Fryslân ondersteunt projecten uit de samenleving die bijdragen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging subsidieregeling Iepen Mienskipfûns 2018, provincie Fryslân

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging subsidieregeling Iepen Mienskipfûns 2018, provincie Fryslân PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Fryslân Nr. 3189 3 mei 2018 Wijziging subsidieregeling Iepen Mienskipfûns 2018, provincie Fryslân wijzigingsregeling van 24 april 2018, kenmerk 01485187,

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 19-02-2015 Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân Paragraaf 1 Kleine maatschappelijke initiatieven Artikel 1.1 Subsidiabele activiteiten Gedeputeerde Staten kunnen ter bevordering van de leefbaarheid

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

-1/5- Ons kenmerk:

-1/5- Ons kenmerk: Registrator: 2014-41748 (Reg.dat.: 31/10/2014) Afd./cluster: provinsje fryslân postbus 20120 8900 hm Ieeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 College van burgemeester

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Formulier retour sturen naar het adres van de gemeente waar uw project plaatsvindt:

Aanvraagformulier. Formulier retour sturen naar het adres van de gemeente waar uw project plaatsvindt: Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Voor vragen, begeleiding en advies kun u contact opnemen met uw gemeente of met het projectbureau in uw regio. Het provinciale Iepen Mienskipsfûns

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016 Ingekomen stukken Vergadering : 15 september 2016 Agendapunt : 11 (C3) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Gerben

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 310 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame:WADDENBAAI Projectnaam: Waddenbaai Datum:3 september 2018 Bestuurlijke opdrachtgever: Edo Kooiman Ambtelijke opdrachtnemer/projectleider: Hans

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

Aanvraagformulier. t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 06 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. afdeling Subsidiezaken Postbus 00 8900 HM

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Visie Doarpswurk op vervolg subsidieregeling plattelân Fryslân van Provinsje Fryslân.

Visie Doarpswurk op vervolg subsidieregeling plattelân Fryslân van Provinsje Fryslân. Visie Doarpswurk op vervolg subsidieregeling plattelân Fryslân van Provinsje Fryslân. (versie 15 juni 2017) De meer dan 220 dorpshuizen, vaak grotendeels door de dorpsbewoners zelf gebouwd, zijn een levend

Nadere informatie

Plan van Aanpak & inventarisatie. Programma Friese Waddenkust

Plan van Aanpak & inventarisatie. Programma Friese Waddenkust Plan van Aanpak & inventarisatie Oktober 2018 Over het Plan van Aanpak Het heeft als doel zowel de vele bestaande initiatieven als nieuwe ideeën en plannen langs de Friese waddenkust samen te laten bijdragen

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 1 Onderwerp: Gemandateerde begrotingswijziging van de programmabegroting 2018 ten behoeve van Duurzaam Door en Jong Leren Eten. Fackeldey, J.A.

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 18 mei 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 18 mei 2015 DATUM 18 mei 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer G.J. de Graaf SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren G.J. de Graaf, J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, M. Sijbom

Nadere informatie

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december 2015. ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Op 31 december 2015 eindigt de eerste samenwerkingsperiode van Netwerk Noordoost. De samenwerkende partners binnen dit

Nadere informatie

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7)

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7) S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW Registratienummer : 2005REG001129i Portefeuillehouder J. van Bergen Titel : Bestuursovereenkomst

Nadere informatie

Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012

Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012 Begrotingswijziging Provinciale Staten Behandeling bij jaarstukken 2012 Programma: 6. Economie, toerisme en recreatie Onderwerp : Stimulering werkgelegenheid jongeren Toelichting: Door de economische recessie

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen Groen Links over het Cultuurfonds Rijk van Nijmegen Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013 gemeente roerdalen 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 GEMEENTE Roerdalen stuknummer RD/2013-3937 Ontvangstdatum: 15-8-2013 Raadsinformatiebrief uw

Nadere informatie

!!! het!college!van!b&w!van!de!gemeente!almelo! Israa!Abdullatif!(fractie!Almelo!Centraal)! Betreft!

!!! het!college!van!b&w!van!de!gemeente!almelo! Israa!Abdullatif!(fractie!Almelo!Centraal)! Betreft! Aan hetcollegevanb&wvandegemeentealmelo Van IsraaAbdullatif(fractieAlmeloCentraal) Betreft vragenoversubsidie/stimuleringsbijdragepilotspontanebinnenstadt.b.v.magicalmelo(magica Festival) Datum 8september2015

Nadere informatie

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2016

Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2016 Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2016 Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Asv: Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013; b. evenement: samengesteld

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 27 september 2016, om 19.30 uur in de raadzaal van

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl).

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). TWEEDE WERELDOORLOG Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het overzicht is als volgt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer. R Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins. Raadsvergadering : 11 november Onderwerp : Besluit / Beslût

Raadsvoorstel. Agendanummer. R Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins. Raadsvergadering : 11 november Onderwerp : Besluit / Beslût Agendanummer Raadsvoorstel R13.00066 Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins Raadsvergadering : 11 november 2013 Onderwerp : Besluit / Beslût Agendapunt : Verzoek om een bijdrage beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie

Hear Verhagen, hearen Beerda en Faber, persoaniel fan Oosterhof. In hiel soad fan wat Fryslân te bieden hat en fan wat Fryslân wol, sjogge

Hear Verhagen, hearen Beerda en Faber, persoaniel fan Oosterhof. In hiel soad fan wat Fryslân te bieden hat en fan wat Fryslân wol, sjogge 1 Toespraak opening Energie Kenniscentrum, Leeuwarden 4 september 2019 Hear Verhagen, hearen Beerda en Faber, persoaniel fan Oosterhof Holman en Ekwadraat, achte oanwêzigen, Wolkom, In hiel soad fan wat

Nadere informatie

Samenwerken aan leefbaarheid in de provincie Fryslân. samen maken we de 8!

Samenwerken aan leefbaarheid in de provincie Fryslân. samen maken we de 8! Samenwerken aan leefbaarheid in de provincie Fryslân samen maken we de 8! D e maatschappij is in beweging. Er is behoefte om de rol van de provincie Fryslân op het beleidsterrein van leefbaarheid opnieuw

Nadere informatie

Openbare Besluitenlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 2 april 2019

Openbare Besluitenlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 2 april 2019 Openbare enlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 2 april 2019 1 Werkprogramma MRA-E 2019 In 2012 sloten de overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

2. Dat partijen het gewenst achten dat er ondersteuning wordt geboden aan initiatieven die bijdragen aan de onder 1 genoemde doelstelling;

2. Dat partijen het gewenst achten dat er ondersteuning wordt geboden aan initiatieven die bijdragen aan de onder 1 genoemde doelstelling; Samenwerkingsovereenkomst Ring Blauwe Stad Samenwerken aan een vernieuwingsimpuls Ring Blauwe Stad De Ondergetekenden: 1. De publiekrechtelijke rechtspersoon De Provincie Groningen, gevestigd te Groningen,

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr. 2002-06055, PB Nummer 25/2002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Datum: : 16 oktober 2012 Aan : Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan : Van Voor informatie Onderwerp: : Wethouder van Zwanenburg : G.B.J. Overbeek, Ruimtelijke

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 24 november 2015, aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

: Financiering herinrichting Hottingawei Wommels

: Financiering herinrichting Hottingawei Wommels Agendanummer Raadsvoorstel R14.00011 Doorgaand verkeer Wommels: Hottingawei Raadsvergadering : 17 maart 2014 Onderwerp : Besluit / Beslút Agendapunt : Financiering herinrichting Hottingawei Wommels Portefeuillehouder

Nadere informatie

Gemeenteraad Vlieland Dorpsstraat AE VLIELAND. gezamenlijke omgevingsvisie voor de Waddeneilanden

Gemeenteraad Vlieland Dorpsstraat AE VLIELAND. gezamenlijke omgevingsvisie voor de Waddeneilanden Postbus 10, 8899 ZN Vlieland Dorpsstraat 127, 8899 AE Vlieland telefoon 0562 452700 e-mail info@vlieland.nl wvvw.vlieland.nl IBAN: NL64 BNGH 0285008870 Bic code BNGHNL 2 G BTW identificatienummer N1 001

Nadere informatie

NIEUWSBULLETIN-04 FEBRUARI 2016

NIEUWSBULLETIN-04 FEBRUARI 2016 NIEUWSBULLETIN-04 FEBRUARI 2016 Verkenning N307 Roggebot-Kampen bijna klaar De provinciale weg N307 verbindt Lelystad en Kampen en is ook nog eens onderdeel van een groter geheel: de N23 van A (Alkmaar)

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Voorwoord. Mevrouw T.Schokker-Strampel, voorzitter van het Bestuur van het Waddenfonds. A.F. van de Klundert, directeur van het Waddenfonds

Voorwoord. Mevrouw T.Schokker-Strampel, voorzitter van het Bestuur van het Waddenfonds. A.F. van de Klundert, directeur van het Waddenfonds Jaarverslag 2012 Voorwoord We zijn er trots op u het eerste jaarverslag van het gedecentraliseerde Waddenfonds aan te kunnen bieden. Op woensdag 14 september 2011 werd in Harlingen het bestuursakkoord

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voor raadsvergadering d.d.: 30-06-2009 Agendapunt: 16 Onderwerp:

Nadere informatie

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen.

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. de Leeuw Tel nr: 06-35113543 Nummer: 17A.01343 Datum: 12 december 2017 Team: Sociaal Beleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2011. Jaarstukken 2010

Begrotingswijziging 2011. Jaarstukken 2010 Bijlage IV Provincie Fryslân Begrotingswijziging 211 Jaarstukken 21 1 Behandeling bij Jaarstukken 21 Vaststelling bij 1 e Berap 211 Programma: 1. Algemene dekkingsmiddelen Onderdeel: 1. Decembercirculaire

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN subsidie burgerinitiatieven *2024* AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN Hebt u vragen over dit formulier, of wilt u hulp bij het invullen ervan? Kijk dan op de website van de gemeente via www.weert.nl/burgerinitiatieven

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl).

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). ARMENZORG Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het overzicht is als volgt opgebouwd:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 september 2015 Agendapunt : Onderwerp Subsidieverordening Energiebesparing Terwispel en Wijnjewoude : 2015 Portefeuillehouder : Piet van Dijk Beetsterzwaag,

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201740 448860 / 448860 ONDERWERP M. Lode SB OA Kredietaanvraag planvoorbereiding AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0690, d.d. 23 juni 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Voortgangsrapportage project Biodiversiteits-actieplan Lekker groen in en om Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project.

Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project. Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 10 Haarlem, 21 februari 1997. Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project. 1. Algemeen Bij

Nadere informatie

ontwerp begroting 2006 Regiovisie Groningen-Assen 2030

ontwerp begroting 2006 Regiovisie Groningen-Assen 2030 ontwerp begroting 2006 Regiovisie Groningen-Assen 2030 Groningen, maart 2005 Inleiding Geachte lezer, Voor u ligt de begroting van Regiovisie Groningen-Assen 2030 voor het boekjaar 2006. Voor het opstellen

Nadere informatie

Programma Duurzame Energie 2016 en 2017

Programma Duurzame Energie 2016 en 2017 Programma Duurzame Energie 2016 en 2017 Inleiding Zoals bekend hebben de gemeenteraden van de Waddeneilanden in 2007 de ambitie uitgesproken om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie

Nadere informatie

Onderdeel van Programma Fysiek Beleid en Mobiliteit, onderdeel 2.5 Hoogwaterbescherming langs de Maas en van onderdeel 1.3 Limburg een sterk merk.

Onderdeel van Programma Fysiek Beleid en Mobiliteit, onderdeel 2.5 Hoogwaterbescherming langs de Maas en van onderdeel 1.3 Limburg een sterk merk. 8.9. Maasplassen Het GOML-programma (gebiedsontwikkeling Midden-Limburg) 'Maasplassen' kent de doelstelling: "Het optimaal en duurzaam benutten van het economisch potentieel van de Maasplassen en het in

Nadere informatie

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016 www.streekwurk.frl/noardwest Introductie De Streekagenda Noardwest Fryslân staat voor een manier van samenwerken. Inhoudelijke opgaven die alle partners raken, worden gezamenlijk opgepakt in ontwikkel-

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 18 september 2018

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 18 september 2018 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 18 september 2018 1 Onderwerp: Beëindiging lidmaatschap Peri Urban Regions Europe (PURPLE) Rijsberman, M.A. 1. Het lidmaatschap van de internationale vereniging

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

fluchskrift

fluchskrift Wonen in Fryslân Afgelopen jaren minder toename woningen In 2011 bedraagt de totale woningvoorraad in Fryslân 282.689 woningen. In 2000 bestond de totale woningvoorraad nog uit 261.849 woningen. Tussen

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2014 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2015 Jaarverslag 2014 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Besluit Er wordt ingestemd met het raadsvoorstel.

Besluit Er wordt ingestemd met het raadsvoorstel. Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week 46-2014 Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp 7 november 2014 FBI/ OW 1. 1197346 Concept Gemeentelijk Rioleringsplan 2015-2018 Eens per vier jaar wordt het gemeentelijk

Nadere informatie

Bijlage 11 voortgang programma s Beter Benutten 1.0 ( ) en Beter Benutten Vervolg ( ).

Bijlage 11 voortgang programma s Beter Benutten 1.0 ( ) en Beter Benutten Vervolg ( ). Bijlage 11 voortgang programma s Beter Benutten 1.0 (2011-2015) en Beter Benutten Vervolg (2015-2017). Als invulling van de toezegging zoals deze door uw gedeputeerde Van der Maat is gedaan in de behandeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 21 januari Agendapunt : 7 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : H.

Raadsvoorstel. Vergadering : 21 januari Agendapunt : 7 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : H. Raadsvoorstel Vergadering : 21 januari 2016 Agendapunt : 7 Status : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : H. Rijpstra Behandelend ambt. : Baukelien Koopmans E-mail : bkoopmans@t-diel.nl

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014 DATUM 28 april 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. J.H. Coes, plv. SECRETARIS dhr H.M. Bolhaar, plv PAGINA 1 De heren J.H. Coes, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg, drs. J. Bron,

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. B. en W /837 låçéêïéêéw= Vaarverbinding Erica-Ter Apel; gemeentelijke garantstelling

jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. B. en W /837 låçéêïéêéw= Vaarverbinding Erica-Ter Apel; gemeentelijke garantstelling séêòçéâ=~~å=çé=ê~~ç=çé=öêçåç=î~å=~êíáâéäéå=nsmi=äáç=n=ëìä= É=Éå=NSVI=äáÇ=Q=î~å=ÇÉ=dÉãÉÉåíÉïÉí=EÜÉí=âÉåÄ~~ê=ã~âÉå= î~å=ïéåëéå=éå=äéçéåâáåöéå=çîéê=çåíïéêéäéëäìáí=åçääéöéfk= jaar stuknr. categorie/agendanr.

Nadere informatie