NIEUWSBRIEF. Beste lezer, Nummer 5, Hierbij alweer de vijfde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF. Beste lezer, Nummer 5, Hierbij alweer de vijfde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam."

Transcriptie

1 Nummer 5, 2018 NIEUWSBRIEF Beste lezer, Hierbij alweer de vijfde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Het belangrijkste nieuws van de afgelopen tijd is dat de centrumlocatie (locatie voor volwas senen) is verhuisd naar een nieuwe locatie. Natuurlijk is alles nog even wennen en is nog niet alles af, maar we zijn wel heel blij met onze mooie nieuwe poli, audiocabines en spreekkamers. In deze nieuwsbrief laten we u via een foto-update zien hoe u bij onze polikliniek kan komen, maakt u kennis met een nieuwe medewerker én leest u wie er weg gaat. Ook leest u over een nieuw testprotocol voor onze CI-kinderen, komt u te weten wat u moet doen als u een MRI moet ondergaan en nog veel meer! We wensen u een mooie zomer toe, CI-team Rotterdam Hebt u de vorige nieuwsbrief niet gekregen? U kunt via de website van het CI-team de nieuwsbrieven alsnog lezen. U vindt de nieuwsbrief via deze link: Hierboven een foto van de poli KNO. Aan deze foto, van de Kralingse plas in Rotterdam, kunt u zien dat u goed zit voor een afspraak bij de KNO-arts.

2 CI en MRI-veiligheid Een MRI is een diagnose-instrument om beelden van organen en weefsels te verkrijgen met behulp van een zeer krachtig magnetisch veld, gemeten in tesla (T). MRI s kunnen in sterkte variëren 0,2 T (zwak) tot 7,0 T (zeer sterk). Een veldsterkte van 1,5 T is momenteel het meest gangbaar. Omdat een CI een magneet bevat, zal deze door het magnetisch veld van de MRI-scanner worden beïnvloed. Om deze reden mag u nooit zonder voorzorgsmaatregelen voor een onderzoek in een MRI-scanner plaatsnemen! en met 1,5 Tesla waarbij de hersenen niet worden gescand, kan de magneet in principe op zijn plaats blijven. Wel is dan een hoofdverband noodzakelijk. Dit wordt op afspraak kort voor het onderzoek door onze KNO-arts aangebracht en mag u direct na het onderzoek zelf weer verwijderen. Het hoofdverband zit erg strak en kan als onaangenaam worden ervaren. NEEM ALTIJD CONTACT OP MET HET CI-TEAM ALS U EEN MRI KRIJGT! Voorzorgsmaatregelen Er zijn twee soorten voorzorgsmaatregelen: (1) het vastzetten van de magneet met behulp van een (uitwendig) hoofdverband en (2) het tijdelijk verwijderen van de magneet uit de implantaatbehuizing. Hiervoor is een kleine poliklinische ingreep nodig, die onder plaatselijke verdoving kan worden verricht. De voorzorgsmaatregel die voor u nodig is, wordt in overleg met uw behandelend arts gekozen. Van belang hierbij is de veldsterkte van het MRI-apparaat, het gebied of lichaamsdeel dat met de scan onderzocht moet worden en het merk en type van het implantaat. De audioprocessor aan de buitenkant moet bij MRI onderzoek altijd worden afgenomen en mag niet mee de MRI ruimte in. Hoofdverband Bij MRI-onderzoeken met een veldsterkte tot Magneet verwijderen Bij MRI-onderzoeken met een veldsterkte van meer dan 1,5 tot en met 3 Tesla moet de magneet tijdelijk uit het implantaat worden verwijderd. Hiervoor is een poliklinische ingreep nodig, die onder plaatselijke verdoving door onze KNO-arts wordt verricht. De magneet wordt door ons bewaard totdat deze na het onderzoek weer wordt teruggeplaatst. Zolang de magneet niet in het implantaat zit, kunt u de processor wel gebruiken, maar moet de zendspoel door middel van een hoofdband op zijn plaats worden gehouden. Na het terug plaatsen van de magneet wordt de huid gehecht. U mag de processor hierna meteen weer dragen. De hechtingen worden na ongeveer een week op de polikliniek verwijderd. Ten slotte Neem, wanneer u een MRI-onderzoek moet ondergaan, altijd contact op met het CI-secretariaat! Wij zullen u dan laten weten welke voorzorgsmaatregelen voor u van toepassing zijn en regelen de daarvoor benodigde afspraken. Dit geldt ook wanneer het MRI-onderzoek in een ander ziekenhuis plaatsvindt. Het kan verstandig zijn om in uw eigen administratie te noteren welk type implantaat u hebt, dit maakt het gemakkelijker om uit te zoeken welke voorzorgsmaatregelen er voor uw implantaat gelden.

3 Graag wil ik mij voorstellen. Sinds april ben ik logopedist in het CI team. Na gewerkt te hebben in het Radboud UMC in Nijmegen ben ik in 2009 bij de Libra audiologische centra in Breda en Tilburg aan de slag gegaan. Ik gaf daar o.a. samen met een maatschappelijk werker een communicatiecursus voor volwassen slechthorenden en hun partners. Zo gaf ik les in liplezen oftewel spraakafzien. Ik vond het vaak frustrerend te horen dat het liplezen en de hoortoestellen te weinig hulp konden bieden bij gesprekken omdat het gehoor te slecht werd. Mensen werden dan verwezen naar een CI team. Na plaatsing van een CI sprak ik deze mensen soms weer, waarbij de meesten dolblij waren met hun CI! Omdat ik daar ook mijn steentje aan wilde gaan bijdragen, solliciteerde ik op de vacature in het Erasmus MC. Ik wil u graag helpen in het CI traject. Ten eerste bij de keuze voor een CI, en na plaatsing van een CI, uw functioneren met de CI via hoortraining te verbeteren. Graag tot ziens! Groeten, Barbara van Oel GARANTIE Als u een nieuwe processor krijgt, zit daarbij een grote tas met een heleboel reserve-onderdelen. Op het grootste deel van deze artikelen zit een bepaalde garantie-termijn. Indien u iets moet wisselen van uw processor (bijvoorbeeld een kabel of spoel), laat dit dan aub aan ons weten. Wij kunnen dit dan doorgeven aan de firma zodat we u een nieuw artikel kunnen toezenden. Mogelijk gooide u tot nu wel eens kapotte onderdelen weg, doe dit aub NIET meer. Wij moeten alle onderdelen retourneren zodat we u onder garantie een nieuw onderdeel kunnen sturen. Bewaar dus uw kapotte onderdelen tot uw volgende afspraak of stuur ze, onder duidelijke vermelding van uw naam en geboortedatum, op naar het CI-secretariaat. REVALIDATIE Er zijn twee nieuwe apps gratis te downloaden via itunes om te kunnen oefenen met CI. Het gaat om VocAB Scenes en AB Listening Adventures. De instructie van beide apps is in het Engels, maar de uitvoering is taalonafhankelijk. Daarnaast is het mogelijk om achtergrondgeluid toe te voegen om het leren luisteren en verstaan in achtergrondlawaai te helpen ontwikkelen. In een notendop kan er bij VocAB Scenes uit zes interactieve scenario s gekozen worden om een aantal luister- en taalactiviteiten voor kinderen uit te voeren. Bouw zelf een situatieplaat, verzin een verhaal, daag het geheugen uit of beantwoord vragen. Met AB Listening Adventures kan er geoefend worden op zinsniveau met enkelvoud-meervoud, voorzetsels, minimale paren, enz. Let op, het betreft een app voor de ipad. Bedankt voor uw medewerking!

4 Na de diagnose Als een kind ernstig slechthorend of doof is, zijn er vaak veel vragen en zorgen van ouders. Auris biedt begeleiding aan deze kinderen en ondersteuning aan hun ouders. De keuze voor wel of geen cochleair implantaat (CI) kan een moeilijke beslissing zijn. Auris kan ouders thuis ondersteunen bij het beantwoorden van vragen en het maken van de juiste keuze. Deze begeleiding is onderdeel van Auris Ambulante behandeling in gezinnen. De ambulant behandelaars onderhouden intensief contact met de medewerkers van het CIteam en zijn op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van cochleaire implantaten. Revalidatie Als er voor een CI-implantatie wordt gekozen en de operatie is uitgevoerd, dan vraagt de hoortraining een intensieve en gestructureerde aanpak. De hoortraining thuis wordt door speciaal opgeleide logopedisten van de ambulante behandeling geboden. Tijdens deze revalidatie periode na de CI-implantatie wordt de behandeling afgestemd met de logopedisten en audiologen van het CI-team. Ook als het kind al langer een CI draagt, kan Auris helpen bij vragen en/of zorgen. Doelen Auris Ambulante behandeling werkt samen met ouders om de communicatieve vaardigheden van het kind te stimuleren en te versterken. De ambulant behandelaar en ouders stellen samen doelen op die passen bij het kind en de gezinssituatie. Ook stellen ze samen het behandelplan vast. Hierin staat welke hulp het kind en de ouders krijgen en wat het verwachte resultaat is van deze hulp. De ambulant behandelaar werkt samen met een psycholoog of orthopedagoog van Auris. Auris Ambulante behandeling biedt ook: Voorlichting over de gevolgen van doofheid/ slechthorendheid of TOS Een voorleescursus, themacursus, thema-avond of familiedag Een cursus in Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Nederlands met gebaren (NmG) Een aantal adviesgesprekken met een ambulant behandelaar Video-hometraining en sociale vaardigheidsstraining voor gezinnen Tekst: Hanneke Dumont Onze collega van het CI-secretariaat, Kimberley Heijkoop, heeft ons per 1 juli verlaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan binnen een ander team binnen het Erasmus MC. De vele jaren ervaring, die ze had, gecombineerd met een warm karakter, maken haar tot een collega die we eigenlijk niet kunnen en willen missen. We wensen Kimberley heel veel plezier toe binnen haar nieuwe baan en gelukkig blijft ze dichtbij zodat we nog vaak even bij kunnen praten. Tot 1-8 zal Kimberley nog enkele ochtenden het CIsecretariaat ondersteunen op maandag en donderdag, U hebt dus nog een mogelijkheid om haar gedag te zeggen. Wist u dat... we hard werken om alle nieuwe CI-dragers een revalidatiemap mee te geven? Hierin staat oefeningen, vragen voor in de eerste weken en praktische informatie over bv. verzekeren, accu s etcetera. Wat had u handig gevonden in uw revalidatie? Mail naar: ci@erasmusmc.nl Bedankt!

5 Alle CI-merken die wij momenteel aanbieden hebben de mogelijkheid om de CI waterdicht te maken zodat je met de CI kunt zwemmen. Net als eerdere jaren is er ook nu via de firma s een actie om deze optie voordeliger aan te schaffen. U kunt alleen het type gebruiken dat bij uw merk processor past. In de tekst staan linkjes voor meer informatie. Advanced Bionics (rechts): De Aquakit is t/m 28-9 te bestellen met 40% korting. De AquaKit bevat alle onderdelen om de Q70/90-processor waterdicht te maken maar let op: voor gebruik van de AquaCase is een kleine batterij (110) noodzakelijk. Deze batterij zit niet in het pakket. De AquaKit kunt u rechtstreeks aanschaffen bij de afdeling Customer Service van Advanced Bionics Benelux (via mail AB4You.nl@AdvancedBionics.com of telefonisch: ). Cochlear (links): De Aqua+ is met 20% korting te bestellen. U bestelt via de webshop van cochlear: Let op dat u het type bestelt dat bij uw processor hoort! Medel (onder): Bij aankoop van één pakje WaterWear (3 stuks), ontvangt iedere patiënt een extra pakje WaterWear (3 stuks) gratis. Deze actie loopt tot en met 30 september 2018.

6 Zoals u waarschijnlijk wel gehoord hebt, zijn we per half mei verhuisd naar een nieuw gebouw. We nemen u via deze fotoserie even mee naar onze nieuwe locatie. Zo weet u direct de weg. De ingang Zimmermanweg geeft u de snelste route naar de afdeling. Dit is de ingang die ook het dichtst bij de metrohalte Dijkzigt en de bushalte van bus 44 ligt. Via een soort binnentuin (zie rechts) komt u in de Arcade. (Komt u via de parkeergarage, volg dan de borden naar gebouw Nf). Direct bij binnenkomst ziet u aanmeldzuilen staan (foto links). Hier moet u zich bij elk bezoek aan het ziekenhuis melden. U hebt hiervoor een identiteitsbewijs nodig. Neemt u, bij een eerste bezoek sinds langere tijd, voor de zekerheid aub ook uw gegevens van uw verze kering mee. Mogelijk moeten deze gegevens worden gecontroleerd bij de inschrijving. U krijgt een dagticket waarop uw afspraak staat vermeld. Als u zich hebt aangemeld, slaat u linksaf, u moet naar gebouw Nf (zie foto rechts). U moet met de trap of lift naar de derde etage. Via duidelijke cijfers op de muur bij de deur, ziet u dat u op de juiste etage bent (foto links). Ook staat er op het bord bij de ingang KNO en Audiologie aangegeven. Meteen na het binnenlopen van de gang staat er weer een zuil, hier moet u zich melden met uw dagticket. U volgt vanaf nu de bordjes die aan het plafond hangen (zie links op de foto een voorbeeld). Op uw ticket staat of u zich moet melden bij wachtkamer 3G of 3H. U ziet daar wederom een zuil waar u zich moet melden met uw ticket. Links ziet u een foto van de wachtkamer van de Audiologie. Hier zal u vaak plaatsnemen als u bij ons een afspraak hebt. Op de muur een foto van de Kralingse plas, Rotterdam.

7 DIN-test: Meten van spraak-in-ruis bij jonge kinderen Tijdens de jaarlijkse bezoeken van de kinderen meten we ook altijd hoeveel ze verstaan in het geval er ook achtergrondruis is. Kinderen met CI s zullen altijd wat minder goed kunnen verstaan in situaties met veel achtergrond lawaai dan goedhorende kinderen. Sinds enkele maanden zijn we gestart met een nieuwe test om te meten hoe gaat het verstaan in lawaai is (DIN-test). Met deze test moeten de kinderen cijfers die ze horen nazeggen. Ondertussen is er een stoorgeluid, een soort achtergrondruis. Elke keer wanneer ze de cijfers goed nazeggen wordt de spraak wat zachter gemaakt, zodat het moeilijker is om te verstaan. Wanneer ze het niet goed nagezegd wordt, wordt de spraak weer wat harder gemaakt. 397 De testresultaten geven ons inzocht in hoe uw kind bijvoorbeeld functioneert in een drukke(re) klas. We zullen de testen de volgende jaren ook herhalen, om zo te kunnen zien hoeveel de kinderen met CI hierin nog kunnen groeien. 401 Om de testgegevens te mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, vragen wij u nog om een toestemmingsformulier in te vullen. U krijgt hier nog informatie over

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN PERSOONSGEGEVENS Naam... Voornamen... Roepnaam. Geb.datum: dag... maand... jaar... jongen meisje Straat, huisnummer... Postcode... Woonplaats...

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen

Cochleaire implantatie bij volwassenen Cochleaire implantatie bij volwassenen Sommige zeer ernstig slechthorende of dove mensen kunnen zelfs met krachtige hoortoestellen niet of nauwelijks spraakverstaan. Een cochleair implantaat (CI) kan ervoor

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Eén van uw werknemers/collega s is ernstig slechthorend. Op dit moment wordt door het CI-team VUmc beoordeeld of hij/zij baat zou kunnen

Nadere informatie

cochleaire implantatie bij kinderen

cochleaire implantatie bij kinderen cochleaire implantatie bij kinderen inleiding Een cochleair implantaat (CI) is een hulpmiddel dat ernstig slechthorende of dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om geluid en spraak te kunnen

Nadere informatie

Libra Audiologie. De Koala s. Behandelgroep

Libra Audiologie. De Koala s. Behandelgroep Libra Audiologie De Koala s Behandelgroep Deze folder is bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen die geïnteresseerd zijn in de behandelgroep de Koala s. Deze groep is een onderdeel van de Zintuigelijk

Nadere informatie

Het belang van een goed gehoor

Het belang van een goed gehoor Publiekslezing UMC Utrecht Het belang van een goed gehoor - Behandelingen bij een slecht gehoor - Jeroen Peters, arts-onderzoeker Keel-Neus-Oorheelkunde Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 22DECEMBER 2014. Beste lezers, Inleiding

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 22DECEMBER 2014. Beste lezers, Inleiding Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 22DECEMBER 2014 Inhoud Inleiding Cochlear Webwinkel Roombooster voor de CP810 processor Met uw CI in het water Nieuw bij MED-EL: Het Synchrony implantaat en de Sonnet

Nadere informatie

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen Libra Audiologie Gehoorverlies bij kinderen Onlangs heeft u de mededeling gekregen dat uw kind slechthorend is. Er komt dan ineens veel op u af, er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen.

Nadere informatie

De OPCI, iets voor u? Beste lezer, Meer weten?

De OPCI, iets voor u? Beste lezer, Meer weten? Nummer 1, 2016 Beste lezer, Hierbij introduceren wij u de eerste nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Zoals we u al eerder hebben laten weten, is de vaste jaarlijkse afspraak voor volwassenen vervallen.

Nadere informatie

Sneldiagnostiek huidkanker

Sneldiagnostiek huidkanker Sneldiagnostiek huidkanker In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het verwijderen van huidkanker door middel van sneldiagnostiek. Dat wil zeggen dat de patholoog binnen enkele uren kan

Nadere informatie

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat Cochleair implantaat Inleiding Als iemand doof of zeer ernstig slechthorend is en hoortoestellen brengen (nog langer) onvoldoende resultaat met zich mee, dan wordt tegenwoordig een cochleair implantaat

Nadere informatie

Wat na cochleaire implantatie?

Wat na cochleaire implantatie? hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Wat na cochleaire implantatie? UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Wat na cochleaire implantatie: praktisch Revalidatie Medische revalidatie Na

Nadere informatie

Cochleaire Implantatie (CI)

Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) 1. Inleiding 3 2. Hoe wordt geluid in ons oor verwerkt? 3 3. Wat is een Cochleair Implantaat? 3 4. Wat kan een Cochleair Implantaat? 6 5. Procedure

Nadere informatie

De eerste nieuwbrief werd door veel CI-dragers heel goed ontvangen. We hebben hele leuke reacties gekregen via de mail, bedankt daarvoor!

De eerste nieuwbrief werd door veel CI-dragers heel goed ontvangen. We hebben hele leuke reacties gekregen via de mail, bedankt daarvoor! Nummer 2, 2016 Beste lezer, Hierbij de tweede nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. De eerste nieuwbrief werd door veel CI-dragers heel goed ontvangen. We hebben hele leuke reacties gekregen via de mail,

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Cochleaire implantatie en logopedie

Cochleaire implantatie en logopedie Cochleaire implantatie en logopedie Nancy de Ruiter- Flokstra Logopediste NSDSK nderuiter@nsdsk.nl Het cochleaire implantaat Het CI-team Revalidatie en logopedie Het Cochleaire Implantaat Het oor Hoe een

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer Poliklinische operatiekamer U heeft een afspraak voor een ingreep op een poliklinische operatiekamer (POK). De poliklinische operatiekamers bevinden zich op de 3e etage van HMC Bronovo, route 98. De arts

Nadere informatie

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen M. Sparreboom (onderzoeker), A.F.M. Snik (audioloog) & E.A.M. Mylanus (KNO - arts) Het eenzijdig implanteren van een cochleair implantaat

Nadere informatie

Poliklinische operatieve ingreep Polikliniek KNO

Poliklinische operatieve ingreep Polikliniek KNO Poliklinische operatieve ingreep Polikliniek KNO In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een poliklinische operatieve ingreep op de Polikliniek Keel- Neus- Oorheelkunde van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezer,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezer, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 25 JUNI 2016 Beste lezer, Inhoud Inleiding Aan het woord Vrijwilligerswerk KNO/ Audiologie-team MUMC+ in Lombok CI in één oor, wie blijft een hoortoestel

Nadere informatie

Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis

Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis U en uw kind hebben een afspraak op het Gehoor- en Spraak Centrum (GSC) van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Erasmus MC - Sophia.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 27 JUNI 2017 Beste lezers, Inhoud Inleiding Online Revalidatieprogramma SoundSuccess Afscheid prof. dr. Stokroos Cochlear Family Enquête ervaringen met

Nadere informatie

EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN. Groepsactiviteiten. Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar

EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN. Groepsactiviteiten. Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar EXPERTS IN HOREN, SPREKEN EN VERSTAAN Groepsactiviteiten Voor gezinnen met een slechthorend of doof kind tot de leeftijd van vijf jaar Pento Vroegbehandeling biedt behandeling en begeleiding aan kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 23JUNI 2015. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 23JUNI 2015. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 23JUNI 2015 Inleiding Beste lezers, Inhoud Inleiding Afscheid Jan Brokx Streamen naar je CI met draadloze accessoires Onderzoek naar de ligging van de elektrode

Nadere informatie

Operatie Cochleaire Implantatie bij uw kind

Operatie Cochleaire Implantatie bij uw kind Operatie Cochleaire Implantatie bij uw kind Op basis van de vooronderzoeken en in overleg met u (en eventueel uw kind) is besloten dat uw kind een cochleair implantaat krijgt. In deze folder leest u informatie

Nadere informatie

Cochleaire Implantatie (CI) bij volwassenen

Cochleaire Implantatie (CI) bij volwassenen Cochleaire Implantatie (CI) bij volwassenen Het team Het Cochleair Implantatieteam Rotterdam is in 2000 ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de afdeling KNO van het Erasmus MC en de Koninklijke

Nadere informatie

Cochleair implantaat: CI

Cochleair implantaat: CI Cochleair implantaat: CI Vera Prijs Inhoud Anatomie van het oor CI systeem CI-traject in UMCUtrecht Mogelijkheden en beperkingen Modaliteiten Toekomstige ontwikkelingen Anatomie van het gehoor Het binnenoor

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Eindhoven. Klein Duimpje. Therapeutische speelleergroep

Libra R&A locatie AC Eindhoven. Klein Duimpje. Therapeutische speelleergroep Libra R&A locatie AC Eindhoven Klein Duimpje Therapeutische speelleergroep Klein Duimpje is een speelleergroep voor jonge dove en slechthorende kinderen van 1½ tot 4 jaar. In deze folder leest u voor wie

Nadere informatie

Cochleaire implantatie in het amc

Cochleaire implantatie in het amc Cochleaire implantatie in het amc www.ci-amc.nl 1 Informatie voor volwassenen Inleiding Bent u zeer ernstig slechthorend of doof en wilt u graag beter kunnen horen? Wellicht is een Cochleair Implantaat

Nadere informatie

Botverankerde hoortoestellen

Botverankerde hoortoestellen Botverankerde hoortoestellen Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0006 Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat u een botverankerd hoortoestel gaat krijgen. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Magnetische Resonantie beeldvorming (MRI)-onderzoek Gebruiksaanwijzing

Magnetische Resonantie beeldvorming (MRI)-onderzoek Gebruiksaanwijzing Magnetische Resonantie beeldvorming (MRI)-onderzoek Gebruiksaanwijzing Neuro Het cochleair implantaat systeem 0459 (2015) Neurelec S.A.S 2720 Chemin Saint Bernard, 06220 Vallauris Frankrijk TEL: +33 (0)4

Nadere informatie

NVA schoolaudiologie. Arrangementen, door Tamara Wakkee

NVA schoolaudiologie. Arrangementen, door Tamara Wakkee NVA schoolaudiologie Arrangementen, door Tamara Wakkee 1 Even voorstellen: Tamara Wakkee Logopedist Auris College Rotterdam 2 Passend onderwijs Passend onderwijs Arrangementen Indicatie criteria Taalaanbod

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 28 JANUARI 2018 Beste lezers, Inhoud Inleiding De Naída Link Cros-oplossing Nieuw: Cochlear Nucleus 7 processor Aan het woord: Max Abelen De reis van de

Nadere informatie

Een bezoek aan het spreekuur KNO

Een bezoek aan het spreekuur KNO Een bezoek aan het spreekuur KNO Bezoek aan het spreekuur KNO Afspraak Een bezoek aan de KNO-arts gaat altijd op afspraak. In de regel wordt u verwezen door uw eigen huisarts. Neemt u bij het bezoek aan

Nadere informatie

Zij hebben forse problemen bij het uiten van taal. Uit onderzoek is gebleken dat deze kinderen taal wel voldoende begrijpen.

Zij hebben forse problemen bij het uiten van taal. Uit onderzoek is gebleken dat deze kinderen taal wel voldoende begrijpen. 1 2 Deze informatie is bedoeld voor ouders van kinderen die gaan deelnemen aan de ambulante vroegbehandeling van t Kwetternest. U leest in deze folder wie voor ambulante behandeling in aanmerking komen

Nadere informatie

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Gehoor en communicatie zijn van groot belang voor de mens. Wanneer er een beperking van gehoor, spraak of taal optreedt, heeft dat vaak grote gevolgen voor het

Nadere informatie

Cochleair implantaat

Cochleair implantaat hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Cochleair implantaat Vooronderzoeken UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Cochleair implantaat: vooronderzoeken Voor de beslissing wordt genomen

Nadere informatie

Dr. M. Rodenburg (coördinator) Geen goed gehoor; wat nu?

Dr. M. Rodenburg (coördinator) Geen goed gehoor; wat nu? Dr. M. Rodenburg (coördinator) Geen goed gehoor; wat nu? Dr. M. Rodenburg (coördinator) Geen goed gehoor; wat nu? Houten, 2017 Eerste druk, Uitgeverij De Tijdstroom BV, Utrecht 1984 Tweede druk, Uitgeverij

Nadere informatie

Poliklinische ingrepen

Poliklinische ingrepen Poliklinische ingrepen Chirurgie Beter voor elkaar 2 Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken bij een poliklinische ingreep. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Resultaten enquête 2016 1 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond informatie... 4 1.1 Leeftijd en geslacht... 4 1.2 Aard en oorzaak van het gehoorverlies...

Nadere informatie

Poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie

Poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie Poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie In overleg met uw behandelend arts wordt voor u een afspraak gemaakt voor een poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Cochleair implantaat Vooronderzoeken

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Cochleair implantaat Vooronderzoeken hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Cochleair implantaat Vooronderzoeken Inhoud 01 Vooronderzoeken... 04 02 Operatie... 08 03 Kosten... 08 04 Contactgegevens... 10 05 Schema... 11 01. Vooronderzoeken

Nadere informatie

Stap voor stap hulp en uitleg. Aanmeldzuilen. Eenvoudig en veilig aanmelden in Laurentius

Stap voor stap hulp en uitleg. Aanmeldzuilen. Eenvoudig en veilig aanmelden in Laurentius Stap voor stap hulp en uitleg Aanmeldzuilen Eenvoudig en veilig aanmelden in Laurentius 2 Aanmeldzuilen Vanaf 15 mei 2019 werken we in het Laurentius Ziekenhuis met aanmeldzuilen. Dit betekent dat wanneer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Beste lezer, VERTREK! Nummer 6, Hierbij de zesde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam.

NIEUWSBRIEF. Beste lezer, VERTREK! Nummer 6, Hierbij de zesde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Nummer 6, 2018 NIEUWSBRIEF Beste lezer, Hierbij de zesde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. In deze nieuwsbrief vertelt meneer van Broekhoven zijn verhaal, hij werd geïmplanteerd toen hij 91 jaar oud

Nadere informatie

Wie zijn wij? Werkwijze

Wie zijn wij? Werkwijze Het SpraakTaalteam De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn later met hun eerste woordjes, andere kinderen praten al snel maar zijn voor

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

Libra R&A Audiologie. Dyslexie. Onderzoek, advies en behandeling

Libra R&A Audiologie. Dyslexie. Onderzoek, advies en behandeling Libra R&A Audiologie Dyslexie Onderzoek, advies en behandeling U heeft uw kind aangemeld bij het Audiologisch Centrum van Libra Revalidatie & Audiologie voor onderzoek en advies omdat het moeite heeft

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Makkelijker, sneller en met wachttijdinformatie Op locatie Alkmaar en Den Helder van ons ziekenhuis gebruiken we aanmeldzuilen. Hiermee moet u zich bij elk afspraak

Nadere informatie

magazines Deloitte Carros The Optimist

magazines Deloitte Carros The Optimist get noticed! magazines AmsterdamXXXL Porsche Deloitte Carros The Optimist brochures Gemeente Rotterdam Gemeente Rotterdam KPMG 3B Wonen VanDyck beddengoed Audi Notenboom Business School Pastoe webdesign

Nadere informatie

H.362145.0914. Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ )

H.362145.0914. Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ ) H.362145.0914 Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ ) 2 Inleiding Uw cardioloog heeft met u afgesproken om een Reveal LINQ bij u te plaatsen. Een Reveal LINQ is een implanteerbare hartmonitor die automatisch

Nadere informatie

Botverankerde hoortoestellen

Botverankerde hoortoestellen Botverankerde hoortoestellen Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat u een botverankerd hoortoestel gaat krijgen. In deze folder leest u meer over dit hoortoestel. Een botverankerd hoortoestel

Nadere informatie

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding Doelgroep Kinderen en volwassen van alle leeftijden waarbij een vermoeden van of sprake is van problemen op het gebied van: - Gehoor - Spraak en taal - Communicatie Producten Onderwijs - Basis- en voortgezet

Nadere informatie

ITB-proefbehandeling. (Intrathecale Toediening van Baclofen) Neurologie, Neurochirurgie Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark

ITB-proefbehandeling. (Intrathecale Toediening van Baclofen) Neurologie, Neurochirurgie Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark ITB-proefbehandeling (Intrathecale Toediening van Baclofen) Neurologie, Neurochirurgie Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is ITB?

Nadere informatie

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE FRANCISCUS GASTHUIS

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE FRANCISCUS GASTHUIS BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent door uw dermatoloog verwezen voor een behandeling van huidkanker door middel van Mohs micrografische chirurgie.

Nadere informatie

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over logopedie omdat ik het een interessant onderwerp vond en mijn moeder is logopedist. Mijn hoofdstukken zijn: 1Wat is logopedie? 2Wie

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Magnetische Resonantie. Sophia Kinderziekenhuis

Magnetische Resonantie. Sophia Kinderziekenhuis Magnetische Resonantie Sophia Kinderziekenhuis Binnenkort wordt een MRI-scan gemaakt van uw kind. Waarschijnlijk heeft u al gehoord hoe het onderzoek gaat plaatsvinden. In deze folder kunt u alles nog

Nadere informatie

Wilt u leren omgaan met jeuk? Doe dan mee met de training Jeuk

Wilt u leren omgaan met jeuk? Doe dan mee met de training Jeuk Wilt u leren omgaan met jeuk? Doe dan mee met de training Jeuk Patiënten met huidaandoeningen hebben vaak en lang last van ernstige jeuk. Bij veel huidaandoeningen is jeuk een onderdeel van het ziektebeeld.

Nadere informatie

Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen

Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde Informatie voor verwijzers Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Kinderen met problemen of vragen op

Nadere informatie

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent door uw dermatoloog verwezen voor een behandeling van huidkanker door middel van Mohs micrografische chirurgie.

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie Centrumlocatie U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor de cardioloog. De cardioloog onderzoekt en behandelt patiënten onder andere op de polikliniek Cardiologie. Waarschijnlijk is u hierover al

Nadere informatie

Medische psychologie en Maatschappelijk werk. Patiënteninformatie. Medische psychologie. Slingeland Ziekenhuis

Medische psychologie en Maatschappelijk werk. Patiënteninformatie. Medische psychologie. Slingeland Ziekenhuis Medische psychologie en Maatschappelijk werk Medische psychologie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent op advies van de medisch specialist, of op eigen verzoek, naar de afdeling

Nadere informatie

Haperende vinger (plastische chirurgie)

Haperende vinger (plastische chirurgie) Haperende vinger (plastische chirurgie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot operatieve behandeling van uw haperende vinger. Deze operatie vindt plaats op de poliklinische operatiekamer

Nadere informatie

Silhouette soft behandeling

Silhouette soft behandeling Silhouette soft behandeling De KNOarts heeft bij u een slecht functionerende of te slappe neusklep vastgesteld. Dat betekent dat u de neusvleugels (of een deel ervan) aanzuigt bij inademen. Dit kan bij

Nadere informatie

Preoperatieve polikliniek Longchirurgie

Preoperatieve polikliniek Longchirurgie Preoperatieve polikliniek Longchirurgie Uw (verwijzend) longarts heeft met u gesproken over een longoperatie en in overleg met u is besloten dat deze operatie in het Radboudumc uitgevoerd gaat worden.

Nadere informatie

Poliklinische operatie dermatologie

Poliklinische operatie dermatologie Poliklinische operatie dermatologie 2 Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving door de afdeling dermatologie. In overleg met uw behandelend arts is er een afspraak

Nadere informatie

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE MET INTAKEGESPREK FRANCISCUS GASTHUIS

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE MET INTAKEGESPREK FRANCISCUS GASTHUIS BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE MET INTAKEGESPREK FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent door uw dermatoloog verwezen voor een behandeling van uw huidkanker door middel van Mohs

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

CI De rol van de maatschappelijk werker. Agaath Dondorp Voorheen: Audiologisch Centrum / CI-team VUMC Dag der akoepedie 23 april 2009

CI De rol van de maatschappelijk werker. Agaath Dondorp Voorheen: Audiologisch Centrum / CI-team VUMC Dag der akoepedie 23 april 2009 CI De rol van de maatschappelijk werker Agaath Dondorp Voorheen: Audiologisch Centrum / CI-team VUMC Dag der akoepedie 23 april 2009 Rol maatschappelijk werker CI-team Selectiecriteria voor de maatschappelijk

Nadere informatie

Welkom op de dagbehandeling interne.

Welkom op de dagbehandeling interne. Welkom op de dagbehandeling interne www.nwz.nl Inhoud Wat kunt u verwachten op de dagbehandeling interne? 3 Uw afspraak 4 Uw voorbereiding 4 Dag van het onderzoek of de behandeling 5 Waar vindt u de dagbehandeling

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Makkelijker, sneller en met wachttijdinformatie Op locatie Alkmaar en Den Helder van ons ziekenhuis gebruiken we aanmeldzuilen. Hiermee moet u zich bij elk afspraak

Nadere informatie

Libra Audiologie. De Maki's. Communicatiegroep

Libra Audiologie. De Maki's. Communicatiegroep Libra Audiologie De Maki's Communicatiegroep Deze folder is bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen die de Maki s, een communicatiegroep van Libra Revalidatie & Audiologie, gaan bezoeken. U leest in

Nadere informatie

Pento Vroegbehandeling Auditief

Pento Vroegbehandeling Auditief Pento Vroegbehandeling Auditief Doelen Een beeld geven van onze doelgroep Onze visie op de behandeling van kinderen met een auditieve beperking toelichten Een beeld geven van ons team en het behandelaanbod

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 30 JANUARI 2019 Beste lezers, Inhoud Inleiding Aan het woord: familie Lebens RONDO 2: de allereerste oplaadbare CI-processor Accu s niet drogen! Let op!

Nadere informatie

Het MRI-onderzoek. Afdeling Radiologie

Het MRI-onderzoek. Afdeling Radiologie Het MRI-onderzoek Afdeling Radiologie U bent door de arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een MRI-onderzoek te laten maken. Het onderzoek wordt door een radioloog en/of radiodiagnostisch laborant(e)

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart

MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek hart U wordt verwacht op: Op. dag, datum..... om. uur Wij vragen u zich, 10 minuten vóór het onderzoek, te melden bij de balie bij de afdeling radiologie, route

Nadere informatie

Audiologische diagnostiek en revalidatie. Cas Smits, klinisch fysicus-audioloog

Audiologische diagnostiek en revalidatie. Cas Smits, klinisch fysicus-audioloog Audiologische diagnostiek en revalidatie Cas Smits, klinisch fysicus-audioloog Inhoud Werking van het gehoor Traject in het eerste jaar Aanmeldingen Diagnostiek Revalidatie Na het eerste jaar gehoorbeenketen

Nadere informatie

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa UMC St Radboud Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Van uw behandelende arts heeft u gehoord dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Een ziekte

Nadere informatie

Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie

Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de Chirurgische Dagbehandeling (CDB) van het Radboudumc voor een kleine operatieve behandeling

Nadere informatie

Sterilisatie van de man. Vasectomie

Sterilisatie van de man. Vasectomie Sterilisatie van de man Vasectomie Algemeen U heeft een afspraak gemaakt voor een sterilisatie (vasectomie). Bij deze ingreep worden de zaadleiders ondoorgankelijk gemaakt voor zaadcellen. Hierdoor wordt

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met Erythropoiëtische Protoporfyrie (EPP)

Informatie voor patiënten met Erythropoiëtische Protoporfyrie (EPP) Het team van het Nederlands Porfyrie Centrum van het Erasmus MC wil u graag uitnodigen om een afspraak te maken op het metabole spreekuur van het Erasmus MC. Wat is erythropoiëtische Protoporfyrie (EPP)

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) krijgt. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek met een

Nadere informatie

Raymond Merkx. cohort 2013 Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg COCHLEAIRE IMPLANTATIE

Raymond Merkx. cohort 2013 Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg COCHLEAIRE IMPLANTATIE Raymond Merkx 290069@student.fontys.nl cohort 2013 Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg COCHLEAIRE IMPLANTATIE Inhoudsonderzoek Research en Productie 2016 Inhoudsopgave Opdracht pagina opdracht 1: het

Nadere informatie

Reuk- en smaakcentrum KNO

Reuk- en smaakcentrum KNO Reuk- en smaakcentrum KNO U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar het Reuken smaakcentrum. Deze folder geeft u informatie over uw bezoek aan het centrum. In Nederland lijden naar schatting

Nadere informatie

Tepelreconstructie Radboud universitair medisch centrum

Tepelreconstructie Radboud universitair medisch centrum Tepelreconstructie In overleg met uw behandelend arts is een afspraak gemaakt voor tepelreconstructie onder plaatselijke anesthesie (verdoving). Deze ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer

Nadere informatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie PIJNBESTRIJDING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie BEHANDELING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie Onlangs hebt u een proef-ruggenmergstimulatie gehad, waarna besloten is dat u in aanmerking

Nadere informatie

Audiologisch Centrum voor gehoor, spraak en taal Diagnose, advies en behandeling

Audiologisch Centrum voor gehoor, spraak en taal Diagnose, advies en behandeling Audiologisch Centrum voor gehoor, spraak en taal Diagnose, advies en behandeling Marslaan 7 T (0164) 26 65 99 E acbergenopzoom@auris.nl 4624 CT Bergen op Zoom F (0164) 23 81 73 W www.audiologischcentrum.nl

Nadere informatie

Problemen op het werk door slechthorendheid,

Problemen op het werk door slechthorendheid, Problemen op het werk door slechthorendheid, De rol van de maatschappelijk werker hierbij Agaath Dondorp, maatschappelijk werker Audiologisch Centrum, VUmc Samenwerking * Audiologisch Centrum VUmc * Audiologisch

Nadere informatie

Audiologisch Centrum voor gehoor, spraak en taal Diagnose, advies en behandeling

Audiologisch Centrum voor gehoor, spraak en taal Diagnose, advies en behandeling Audiologisch Centrum voor gehoor, spraak en taal Diagnose, advies en behandeling Marslaan 7, 4624 CT Bergen op Zoom T (0164) 266 599 F (0164) 238 173 E acbergenopzoom@auris.nl W www.auris.nl Nassaulaan

Nadere informatie

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS

BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS BEHANDELING VAN HUIDKANKER DOOR MIDDEL VAN MOHS CHIRURGIE IN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent door uw dermatoloog verwezen voor een behandeling van huidkanker door middel van Mohs micrografische chirurgie.

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen. Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012

Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen. Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012 Informatieavond leerkrachten en pedagogisch medewerkers van slechthorende kinderen Yvonne Simis, klinisch fysicus-audioloog 4 oktober 2012 Programma 19.30 Opening en inleiding audiologie door: Yvonne Simis,

Nadere informatie

Cochleaire Implantatie (CI): richtlijnen

Cochleaire Implantatie (CI): richtlijnen De richtlijnen zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de British Cochlear Implant Group in 2002 en aangevuld en aangepast aan de huidige typen cochleaire implantaten (CI). De richtlijnen zijn bedoeld om

Nadere informatie

Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde

Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde Polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Keel- Neus- Oorheelkunde (KNO) van het Radboudumc. In deze folder informeren wij

Nadere informatie

Horen en CMV. Leiden CONCERT study. Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog. KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN

Horen en CMV. Leiden CONCERT study. Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog. KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN Horen en CMV Leiden CONCERT study Dr.ir. Wim Soede, klinisch fysicus audioloog KNO/Centrum Audiologie en Hoorimplantaten LEIDEN Slecht horen met één of twee oren Richting horen Hoofdschaduw: tactisch zitten?

Nadere informatie

MRI-scan. Radiologie. Beter voor elkaar

MRI-scan. Radiologie. Beter voor elkaar MRI-scan Radiologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over het MRI-onderzoek. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. In deze

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Hyperthermie in hoofd-/halsgebied

Hyperthermie in hoofd-/halsgebied Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) krijgt. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek met een

Nadere informatie

SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN

SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN 359 Inleiding Het verschijnsel slechthorendheid is bij u vastgesteld. In deze folder leest u meer over dit verschijnsel en de behandelmogelijkheden. Werking van het oor

Nadere informatie