Raymond Merkx. cohort 2013 Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg COCHLEAIRE IMPLANTATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raymond Merkx. cohort 2013 Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg COCHLEAIRE IMPLANTATIE"

Transcriptie

1 Raymond Merkx cohort 2013 Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg COCHLEAIRE IMPLANTATIE Inhoudsonderzoek Research en Productie 2016

2 Inhoudsopgave Opdracht pagina opdracht 1: het researchplan 3 opdracht 2: veldverkenning 5 opdracht 3: probleemanalyse 9 0pdracht 4: stand van zaken literatuurlijst 11

3 opdracht 1: het researchplan Deadline eindversie opdracht 1: vrijdag 25 maart 1. Wat is de maatschappelijke relevantie van je onderwerp? In Nederland is gelijkheidsbeginsel zeer goed verankerd in onze cultuur. We vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Het lijkt me een relevante zaak om het Cochleair Implantaat onder de aandacht te brengen, zodat meer mensen begrip hebben voor slechthorenden. 2. Wat is de hoofdvraag van je onderzoek? Geef zo kernachtig en concreet als mogelijk aan, op welke vraag je onderzoek een antwoord moet geven. In hoeverre is het gebruik van een Cochleair Implantaat in Nederland doorgevoerd? 3. Wat zijn deelvragen van je onderzoek? Op welke vragen moet je het antwoord kunnen geven, alvorens je de hoofdvraag kunt beantwoorden? a) Wat is een CI? b) Hoeveel CI operaties worden in Nederland uitgevoerd? c) Waar woorden deze operaties uitgevoerd? d) Hoe verhoudt zich het aantal volwassen dat deze ingreep laat plaatsvinden, tegenover het aantal kinderen? e) Wat is de toekomst van deze uitvinding? 4. Wat is je onderzoeksmethode? Voor de hierboven genoemde vragen, zal ik vooral deskresearch plegen. Het gaat hierbij om het bestuderen van databanken met cijfers het Cochleair implantaat en eerder gevoerde onderzoeken. Daarnaast ga ik in gesprek met ervaringsdeskundigen. 5. Voorlopige Bronnenlijst: CBS Cochleaire Implantatie Overleg Nederland Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie (OPCI) Interview Annemieke Ceton 6. Hoe ziet je onderzoeksplanning er concreet uit? Gedurende het project wil ik iedere maandagmiddag- en avond besteden aan het doen van Research. Ik ben van plan om exact de planning van school te volgen. Wel wil het materiaal dat ik verzamel, tijdens het doen van research en interviews voor mijn mediumblokken, meteen op mijn VR-productie toespitsen.

4 7. Journalistieke vraag: ben je al iets tegengekomen dat je geschikt vind om je Vrije Ruimte-productie aan te wijden? Ik wil een verhaal maken over het Cochleair Implantaat (CI). Door deze ontwikkeling kunnen doven weer horen. Ik schrijf een artikel met achtergrondinformatie en ga met deskundigen in gesprek over mogelijkheden in de toekomst van deze technologie. Ik maak een radioreportage over de eerste volwassene die in Nederland een tweede CI kreeg: Annemieke Ceton. In het blok TECH maak ik infographics. Deze gehele productie zal worden gepresenteerd op een aparte Bootstrap-pagina.

5 opdracht 2: Veldverkenning Deadline eindversie opdracht 1: vrijdag 25 maart Oordeel: Vrije ruimte productie Ik wil een verhaal maken over het Cochleair Implantaat (CI). Door deze ontwikkeling kunnen doven weer horen. Ik maak een radioreportage over de eerste volwassene die in Nederland een tweede CI kreeg: Annemieke Ceton. Daarnaast praat ik met een fel tegenstander van dit apparaat, iemand die liever doof blijft. In het blok TECH maak ik infographics. Deze gehele productie zal worden gepresenteerd op een aparte Bootstrap-pagina. Antwoorden deelvragen: a) Wat is een CI? Een CI is een elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische signalen, die de gehoorzenuw direct stimuleren. Hiermee neemt het apparaat de functie over van het slakkenhuis (cochlea), waarmee je normaal hoort. Tot 1984 was er voor een dove of zeer slechthorende weinig mogelijk. Doof was doof. Beschadigingen aan het gehoor konden nauwelijks worden gerepareerd. Dankzij de uitvinding van de CI kwam hier verandering in. De kosten van een CIingreep zijn ongeveer 65 duizend euro. Na de operatie vindt een langdurig revalidatieproces plaats. De patiënt moet geheel opnieuw leren horen, onder andere door middel van het oefenen van woorden. Vrijwel alles klinkt totaal anders. Veel patiënten beschrijven het geluid als blikkerig of mechanisch. (Stichting Hoor Mij, 2016) (NVLF, 2013) b) Hoeveel operaties vinden in Nederland plaats? In 2014 vonden 541 CI-operaties plaats in ons land. De meeste (144) vonden plaats in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Ziekenhuizen hebben keuze uit vier verschillende merken: Cochlear Limited (Australië), MED-EL (Oostenrijk), Advanced Bionics (VS) en Neurelec (Frankrijk). (OPCI, 2016) c) Waar woorden deze operaties uitgevoerd? In Nederland is het in acht ziekenhuizen mogelijk om een CI te laten implanteren. De eerste Nederlandse CI-operatie vond plaats in 1985, in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 1989 volgde de eerste implantatie bij een kind in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. (OPCI, 2016) In de tabel op de volgende pagina is te zien waar en hoevaak CI-operaties in Nederland hebben plaatsgevonden.

6 CI AANTALLEN TOTAAL T/M 2014 Ci-team Aantal implantaties Aantal bilateraal geïmplanteerde patiënten Aantal herimplantaties kinderen volwass. Totaal kinderen volwass. Totaal kinderen volwass. Totaal Amsterdam AMC Amsterdam Vumc Groningen Leiden Maastricht Nijmegen Rotterdam Utrecht Nederland Bron: OPCI d) Hoe verhoudt zich het aantal volwassen dat deze ingreep laat plaatsvinden, tegenover het aantal kinderen? Sinds 2000 wordt een operatie in Nederland volledig vergoed door ziektekostenverzekeraars. Voor volwassen wordt in bijna alle gevallen alleen het eerste CI vergoedt, voor kinderen wordt implantatie aan beide kanten vergoed (bilaterale implantatie). Het is dan ook logisch dat het merendeel van het aantal bilaterale implantaties bij kinderen is verricht, zoals in de tabellen hieronder te zien in. Wanneer wordt gekeken naar het aantal enkelvoudige implantaties, is het beeld echter omgekeerd. (OPCI, 2016)

7 bron: OPCI e) Wat is de toekomst van deze uitvinding? In de toekomst zullen deze apparaten nog kleiner worden en zal de kwaliteit van de audio toenemen, is de verwachting. De trend is dat dove kinderen op steeds jongere leeftijd een tweetal CI s krijgen. Een soortgelijke toepassing wordt sinds kort ook toegepast op het oog. De uitvinding heet: een bionisch oog. Bartiméus, het instituut voor blinden en slechtzienden, begint dit jaar met wetenschappelijk onderzoek naar een zogeheten retinachip, die nodig is voor de uitvinding. In de bril van de patiënt zit een kleine cameraatje. De beelden worden via een draagbaar kastje naar een ontvanger op de door de patiënt gedragen bril gestuurd. Een antenne om de oogbal vangt die signalen op en stuurt het door naar de sensor op het oog. Die sensor staat weer in verbinding met de zenuwcellen achter het netvlies die de hersenen aansturen om beelden te zien. De lichtchip is aan de achterkant van het oog aangebracht. Drie Nederlanders testen het implantaat momenteel. Een dergelijke operatie kost zo n euro. (Bartimeus, 2016)

8 Antwoord hoofdvraag: In hoeverre is het gebruik van een Cochleair Implantaat in Nederland doorgevoerd? Het heeft lang geduurd eer de technieken uit het buitenland overwaaiden naar Nederland. Het is nu echter op acht plekken mogelijk om een CI-operatie uit te laten voeren. Jaarlijks vindt een dergelijke operatie ruim vierhonderd keer plaats. Alle zorgverzekeraars in Nederland vergoeden plaatsing van een eerste CI bij volwassenen en een tweeledige operatie bij kinderen. Er kan dus worden geconcludeerd dat het gebruik van de CI in Nederland ver is doorgevoerd. In de toekomst zal steeds meer worden gefocust op het implanteren van kinderen.

9 opdracht 3: Probleemanalyse Probleem Een Cochleair Implantaat wordt vaak gepresenteerd als een wondermiddel. Vele tienduizenden mensen hebben er ook baat bij: doven kunnen weer horen. Over het algemeen komen in de media vooral voorstanders van deze uitvinding aan het woord. Toch zijn er ook tegenstanders, die liever doof blijven. Verklaring De operaties brengen risico s met zich mee, vinden tegenstanders. Daarnaast wil men geaccepteerd worden zoals men is: doof. Ook zijn tegenstanders bang dat de dovencultuur verdwijnt. Pitch De nadelen van een CI zijn onderbelicht. In de media zijn vooral positieve verhalen te vinden. Dit onderwerp schreeuwt om een genuanceerd verhaal met voor- en tegenstanders. Dit is een meeslepend verhaal: het gaat over doven die weer kunnen horen. Geluidsfragmenten laten je beleven hoe een implantaat klinkt. Interactieve infographics geven het verhaal context. Foto s en audiofragmenten geven je een goed beeld van de interviewkandidaten. Het is een verhaal dat zich uitermate leent om te verkopen aan regionale media of bedrijfsmedia in de gezondheidszorg/ medische sector. Het kan gebruikt worden om patiënten voor te lichten over operaties. Ook past het bij een tijdschrift als Quest: het is wetenschappelijk interessant. Uitwerking 1. Hoe krijgt de vertaling van het probleem naar journalistieke vraag vorm? Ik laat zowel een voor- als tegenstander van een CI aan het woord. Op die manier krijgt een lezer op een interessante, persoonlijke manier te weten wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan ik een genuanceerd beeld van de uitvinding presenteren. 2. Wie zijn de hoofdpersonen? In het verhaal komen Annemieke Ceton en Tascha Kruzdlo aan het woord. Ceton is de eerste Nederlander die twee CI s tegelijk kreeg. Kruzdlo is fel tegenstander van de uitvinding. Ze is zelf zeer slechthorend, maar weigert een implantaat te nemen. 3. Wat ga je met ze doen? Ik houd een radio-interview met Annemieke Ceton in Rotterdam. Daarnaast vraag ik animaties op, waar in je kunt beleven hoe zij hoort. Ik maak een afspraak met Tascha Kruzdlo in Den Bosch voor een geschreven reportage.

10 4. Hoe ga je de gegevens verwerken? In scrollie-vorm. Ik codeer zelf een pagina in HTML om alles op te presenteren. Op de pagina word in een zelfgemaakt animatiefilmpje uitgelegd wat een CI is en hoe het werkt. Daarnaast kun je zelf ervaren hoe het is om met een CI te horen, door middel van geluidsfragmenten. Ook valt er een radio-interview met Annemieke Ceton te beluisteren. Daarnaast lees je geschreven interviews met Ceton en Tascha Kruzdlo. Ook zijn er interactieve grafieken waarin het aantal operaties in Nederland wordt weergegeven. opdracht 4: stand van zaken vrije ruimte Mijn productie is zo goed als af. Ik heb al verschillende interviews, zowel geschreven als in audio, uitgewerkt. Ik heb gesproken met de voorzitter van het Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie. Daarnaast heb ik gesproken met de eerste vrouw in Nederland die twee CI s tegelijk kreeg: Annemieke Ceton. Tevens heb ik verschillende interactieve infographics gemaakt. Het enige wat me nog te doen staat is een interview met een fel tegenstander van het CI: Tascha Kruzdlo. Dit interview zal plaatsvinden op 15 juni. De productie is te bekijken op:

11 Bronnenlijst: Bartimeus, Bemoedigende resultaten 'Bionisch oog' vragen om internationaal onderzoek. Geraadpleegd op 25 april 2016 van Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), Tijdschrift Logopedie, 2013, september. Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie (OPCI). (z.d.). CI centra in Nederland, Gegevens van CI centra Geraadpleegd op 13 april 2016, van Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie (OPCI). (z.d.). Aantal implantaties in Nederland, Gegevens van CI centra Geraadpleegd op 25 april 2016, van Stichting Hoor Mij (z.d.). Wat is een Cochleair Implantaat? Geraadpleegd op 13 april 2016, van

Cochleaire implantatie bij volwassenen

Cochleaire implantatie bij volwassenen Cochleaire implantatie bij volwassenen Sommige zeer ernstig slechthorende of dove mensen kunnen zelfs met krachtige hoortoestellen niet of nauwelijks spraakverstaan. Een cochleair implantaat (CI) kan ervoor

Nadere informatie

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat Cochleair implantaat Inleiding Als iemand doof of zeer ernstig slechthorend is en hoortoestellen brengen (nog langer) onvoldoende resultaat met zich mee, dan wordt tegenwoordig een cochleair implantaat

Nadere informatie

Cochleaire implantatie en logopedie

Cochleaire implantatie en logopedie Cochleaire implantatie en logopedie Nancy de Ruiter- Flokstra Logopediste NSDSK nderuiter@nsdsk.nl Het cochleaire implantaat Het CI-team Revalidatie en logopedie Het Cochleaire Implantaat Het oor Hoe een

Nadere informatie

Samenvatting. 11 Samenvatting

Samenvatting. 11 Samenvatting Samenvatting Cochleaire implantatie (CI) is een ingreep die tot doel heeft de gehoorstoornis van mensen met aangeboren of verworven doofheid te verminderen. Het implantaat stimuleert via elektroden die

Nadere informatie

cochleaire implantatie bij kinderen

cochleaire implantatie bij kinderen cochleaire implantatie bij kinderen inleiding Een cochleair implantaat (CI) is een hulpmiddel dat ernstig slechthorende of dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om geluid en spraak te kunnen

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Resultaten enquête 2016 1 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond informatie... 4 1.1 Leeftijd en geslacht... 4 1.2 Aard en oorzaak van het gehoorverlies...

Nadere informatie

Het belang van een goed gehoor

Het belang van een goed gehoor Publiekslezing UMC Utrecht Het belang van een goed gehoor - Behandelingen bij een slecht gehoor - Jeroen Peters, arts-onderzoeker Keel-Neus-Oorheelkunde Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Eén van uw werknemers/collega s is ernstig slechthorend. Op dit moment wordt door het CI-team VUmc beoordeeld of hij/zij baat zou kunnen

Nadere informatie

Researchplan. Sophie de Kok R&P: Inhoud

Researchplan. Sophie de Kok R&P: Inhoud Researchplan Sophie de Kok R&P: Inhoud Inhoudsopgave 1. Onderwerp, hoofdvraag en deelvragen 3 2. Relevantie 4 3. Onderzoeksmethode 5 4. Onderzoeksplanning 6 5. Vrije ruimte 7 6. Bronnenlijst 8 1. Onderwerp,

Nadere informatie

25 MAART 2016 RESEARCHPLAN OPDRACHT 1. ALEXANDRA MEIJER INHOUD Research & Productie

25 MAART 2016 RESEARCHPLAN OPDRACHT 1. ALEXANDRA MEIJER INHOUD Research & Productie 25 MAART 2016 RESEARCHPLAN OPDRACHT 1 ALEXANDRA MEIJER INHOUD Research & Productie Wat is de maatschappelijke relevantie van je onderwerp? De levenslange gevangenisstraf is al omstreden sinds de invoering

Nadere informatie

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen M. Sparreboom (onderzoeker), A.F.M. Snik (audioloog) & E.A.M. Mylanus (KNO - arts) Het eenzijdig implanteren van een cochleair implantaat

Nadere informatie

Chapter. Samenvatting

Chapter. Samenvatting 133 Chapter Samenvatting 134 Samenvatting 135 Samenvatting Een cochleair implantaat is een elektronische binnenoorprothese die is ontwikkeld om geluid om te zetten in elektrische pulsen om zodoende de

Nadere informatie

Medische diagnostiek naar gehoor bij meningitis: het landelijk protocol

Medische diagnostiek naar gehoor bij meningitis: het landelijk protocol 2e VUmc nascholingsdag over het jonge slechthorende kind: Medische diagnostiek naar gehoor bij meningitis: het landelijk protocol Paul Merkus Postmeningitis follow up in Nederland Eén jaar na meningitis

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Cochleaire Implantatie (CI)

Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) 1. Inleiding 3 2. Hoe wordt geluid in ons oor verwerkt? 3 3. Wat is een Cochleair Implantaat? 3 4. Wat kan een Cochleair Implantaat? 6 5. Procedure

Nadere informatie

Cochleair implantaat: CI

Cochleair implantaat: CI Cochleair implantaat: CI Vera Prijs Inhoud Anatomie van het oor CI systeem CI-traject in UMCUtrecht Mogelijkheden en beperkingen Modaliteiten Toekomstige ontwikkelingen Anatomie van het gehoor Het binnenoor

Nadere informatie

3.013 OU3,0 - 5 FES. 20,4. College voor Zorgverzekeringen. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen

3.013 OU3,0 - 5 FES. 20,4. College voor Zorgverzekeringen. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen 3.013 OU3,0-5 FES. 20,4 Zorgverzekeringen > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700

Nadere informatie

Cochleaire implantatie in het amc

Cochleaire implantatie in het amc Cochleaire implantatie in het amc www.ci-amc.nl 1 Informatie voor volwassenen Inleiding Bent u zeer ernstig slechthorend of doof en wilt u graag beter kunnen horen? Wellicht is een Cochleair Implantaat

Nadere informatie

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2)

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) De sterfte in de 3 grote zorggroepen per hartchirurgisch centrum in de periode 2013-2015 Elders op deze website vindt u de gemiddelde sterfte na hartchirurgische

Nadere informatie

Plotsdoofheid (Sudden deafness)

Plotsdoofheid (Sudden deafness) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Plotsdoofheid (Sudden deafness) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO037 / Plotsdoofheid 2 Plotsdoofheid (Sudden

Nadere informatie

Cochleair implantaat

Cochleair implantaat hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Cochleair implantaat Vooronderzoeken UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Cochleair implantaat: vooronderzoeken Voor de beslissing wordt genomen

Nadere informatie

Wat na cochleaire implantatie?

Wat na cochleaire implantatie? hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Wat na cochleaire implantatie? UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Wat na cochleaire implantatie: praktisch Revalidatie Medische revalidatie Na

Nadere informatie

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar de behandeling van galstenen. Uw arts heeft u gevraagd of u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

Indicatie cluster 2 bij kinderen met een CI. Rens Leeuw CI-team Nijmegen Sint-Michielsgestel Viataal

Indicatie cluster 2 bij kinderen met een CI. Rens Leeuw CI-team Nijmegen Sint-Michielsgestel Viataal Indicatie cluster 2 bij kinderen met een CI Rens Leeuw CI-team Nijmegen Sint-Michielsgestel Viataal Inhoud - Historie van regelgeving en huidige regelgeving - Enige resultaten van kinderen met CI - Overeenkomsten

Nadere informatie

Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen

Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen Cliq Classificatie audiologisch hulpmiddelen Bastiaan Warnaar & Wouter Dreschler 27 januari 2006 Waarom Cliq? richtlijn in nieuw zorgstelsel betrokken partijen Wat is Cliq? classificatie producttypen Overzicht

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland Inleiding 28 JANUARI 2018 Beste lezers, Inhoud Inleiding De Naída Link Cros-oplossing Nieuw: Cochlear Nucleus 7 processor Aan het woord: Max Abelen De reis van de

Nadere informatie

Operatie aan het oor

Operatie aan het oor Operatie aan het oor De werking van het oor Wat wij geluid noemen, is in feite een luchttrilling. Deze trilling wordt opgevangen in de oorschelp en gaat via de gehoorgang ons lichaam binnen. Aan het einde

Nadere informatie

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst

Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Een kankerpatiënt wordt bestraald in de bestralingsruimte ANP Twee high-tech centra voor behandeling kanker op komst Nederland krijgt in elk geval twee nieuwe centra voor de behandeling van kanker met

Nadere informatie

DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen?

DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen? DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen? drs. Jeroen Smits dr. Ronald Pennings arts-onderzoeker/promovendus KNO-arts, otoloog Erfelijke slechthorendheid, wat is dat? Slechthorendheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 23JUNI 2015. Beste lezers,

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 23JUNI 2015. Beste lezers, Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 23JUNI 2015 Inleiding Beste lezers, Inhoud Inleiding Afscheid Jan Brokx Streamen naar je CI met draadloze accessoires Onderzoek naar de ligging van de elektrode

Nadere informatie

Wat is logopedie? Wat doet een logopedist? Wanneer is logopedie nodig?

Wat is logopedie? Wat doet een logopedist? Wanneer is logopedie nodig? Wat is logopedie? Wat is logopedie? Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke

Nadere informatie

Plotsdoofheid. Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden. Informatie voor patiënten. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Plotsdoofheid. Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden. Informatie voor patiënten. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Informatie voor patiënten Plotsdoofheid Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden G456-Q CWZ / 09-04 Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw

Nadere informatie

~ (]J. -S ca. /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ '-' 1 C\) 4. Middenoor. s. Slakkenhuis. 6. Gehoorzenuw ,.. ...

~ (]J. -S ca. /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ '-' 1 C\) 4. Middenoor. s. Slakkenhuis. 6. Gehoorzenuw ,.. ... I 3. I H-o'~ hoort een oo~? I, I. Geluidsgolven I I 2. Gehoorgang - Trommelvlies I J 4. Middenoor s. Slakkenhuis 6. Gehoorzenuw '0..,.. '-' 1... C\) -S ca ~ (]J /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ Inhoudsopgave

Nadere informatie

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2)

Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) Transparant over uitkomsten van hartchirurgie (2) De sterfte in de 3 grote zorggroepen per hartchirurgisch centrum in de periode 2012-2014 Elders op deze website vindt u de gemiddelde sterfte na hartchirurgische

Nadere informatie

Allochtone doven Zij hebben naast hun doofheid ook nog te maken met een andere cultuur dit maakt hen tot een aparte

Allochtone doven Zij hebben naast hun doofheid ook nog te maken met een andere cultuur dit maakt hen tot een aparte Werkstuk door een scholier 1537 woorden 15 januari 2004 6,7 94 keer beoordeeld Vak ANW Doofheid Soorten doofheid Bij het vaststellen van de soorten doofheid wordt er gekeken naar de volgende afwijkingen:

Nadere informatie

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over logopedie omdat ik het een interessant onderwerp vond en mijn moeder is logopedist. Mijn hoofdstukken zijn: 1Wat is logopedie? 2Wie

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN PERSOONSGEGEVENS Naam... Voornamen... Roepnaam. Geb.datum: dag... maand... jaar... jongen meisje Straat, huisnummer... Postcode... Woonplaats...

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 3 oktober 2016

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 3 oktober 2016 Overzicht fixusopleidingen met selectie Hogescholen 34951 2017 HKU B Kunst en Economie voltijd 275 1 34585 2017 Windesheim B Psychomotor Therapie & Bewegingsagogie voltijd 105 3 34686 2017 Windesheim B

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie

Overzicht fixusopleidingen met selectie Overzicht fixusopleidingen met selectie 34951 2017 HKU B Kunst en Economie voltijd 275 1 34585 2017 Windesheim B Psychomotor Therapie & Bewegingsagogie voltijd 105 3 34686 2017 Windesheim B Journalistiek

Nadere informatie

1. Anatomie en fysiologie van het oor

1. Anatomie en fysiologie van het oor 1. Anatomie en fysiologie van het oor Oor: - Buitenoor: vangt geluiden op - Middenoor: luchttrillingen worden doorgegeven aan de vloeistof in het oor, versterkt en doorgegeven - Binnenoor: met het slakkenhuis

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

De OPCI, iets voor u? Beste lezer, Meer weten?

De OPCI, iets voor u? Beste lezer, Meer weten? Nummer 1, 2016 Beste lezer, Hierbij introduceren wij u de eerste nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Zoals we u al eerder hebben laten weten, is de vaste jaarlijkse afspraak voor volwassenen vervallen.

Nadere informatie

Cochleaire implantatie stap voor stap. Because sound matters

Cochleaire implantatie stap voor stap. Because sound matters Cochleaire implantatie stap voor stap Because sound matters Inhoud Inleiding... 3 Hoe horen werkt... 4 Verschillende soorten gehoorverlies... 5 Wat is een cochleair implantaat?... 6 Hoe werkt het cochleair

Nadere informatie

Plotselinge doofheid. Wat is plotselinge doofheid?

Plotselinge doofheid. Wat is plotselinge doofheid? Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over plotselinge doofheid. Als u recent voor deze aandoening bij een Keel, Neus- en Oorarts (KNO- arts) bent geweest, dan kunt u in deze brochure daar

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : De heer A te B, vertegenwoordigd door mevrouw C te B, tegen D te E Zaak : Geneeskundige zorg, tweede cochleair implantaat Zaaknummer : 2012.02720 Zittingsdatum : 12 juni

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013

IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 Wat vindt Nederland van de ziekenhuizen en de ziekenhuiszorg? Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 Wat vindt Nederland van de ziekenhuizen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 22DECEMBER 2014. Beste lezers, Inleiding

Nieuwsbrief. CI-Team Zuid-Oost-Nederland. Inleiding. Inhoud 22DECEMBER 2014. Beste lezers, Inleiding Nieuwsbrief CI-Team Zuid-Oost-Nederland 22DECEMBER 2014 Inhoud Inleiding Cochlear Webwinkel Roombooster voor de CP810 processor Met uw CI in het water Nieuw bij MED-EL: Het Synchrony implantaat en de Sonnet

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 17 november Opleidingscode Studiejaar Opleidingsomschrijving Instelling

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 17 november Opleidingscode Studiejaar Opleidingsomschrijving Instelling Overzicht fixusopleidingen met selectie Hogescholen Studiejaar Opleidingsomschrijving Instelling Opleidingsvorm Capaciteit 30016 2017 B Advanced Business Creation Avans Hogeschool voltijd 160 3 34397 2017

Nadere informatie

Akoestische hoorimplantaten in UZ Leuven

Akoestische hoorimplantaten in UZ Leuven Akoestische hoorimplantaten in UZ Leuven informatie voor patiënten INLEIDING 3 OVERZICHT HOORIMPLANTATEN 4 Beengeleidingstoestel Actief middenoorimplantaat (Vibrant Soundbridge ) Direct akoestisch cochleair

Nadere informatie

Gehoorrevalidatie bij jonge kinderen. Alex Hoetink klinisch fysicus - audioloog

Gehoorrevalidatie bij jonge kinderen. Alex Hoetink klinisch fysicus - audioloog Gehoorrevalidatie bij jonge kinderen Alex Hoetink klinisch fysicus - audioloog Onderwerpen Werking van het gehoor Gehoorverlies Gehoordiagnostiek op het Audiologisch Centrum (AC) Gehoorrevalidatie op het

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid Eigenlijk is het beter te spreken van plotseling gehoorsverlies, omdat met doofheid strikt genomen volledig verlies van

Nadere informatie

% % DOOF IN BEELD Dove mensen laten van zich horen! Het fotoboek Doof in Beeld geeft een kijkje in de wereld van de dove medemens. Het boek toont een portret van twaalf dove mensen, gefotografeerd in

Nadere informatie

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben, en hun naasten.

Nadere informatie

Een EEG-onderzoek naar de verwerking van gesproken taal bij volwassenen met ASS

Een EEG-onderzoek naar de verwerking van gesproken taal bij volwassenen met ASS Inhoudsopgave p. Een EEG-onderzoek naar de verwerking van gesproken taal bij volwassenen met ASS Inleiding 2 Wie kunnen er mee doen? 2 Achtergrond 3 Het verloop van het EEG-onderzoek 4 Studiedoel 5 Wat

Nadere informatie

KNO. Ziekte van Ménière

KNO. Ziekte van Ménière KNO Ziekte van Ménière Ziekte van Ménière Uw keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u verteld dat u de ziekte van Ménière hebt. In deze folder vindt u onder andere informatie over de ziekte, de oorzaak,

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Studie 1 : Vragenlijsten Versie informatiebrief: 3.1b INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Tweede taal acquisitie bij slechthorende jongeren N.B. Een samenvatting van deze informatiebrief is te vinden op

Nadere informatie

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen.

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. AB is in 1993 opgericht en in 2009 samengegaan met Phonak onder de

Nadere informatie

Interactie van elektrische en akoestische stimulatie in de cochlea van de cavia

Interactie van elektrische en akoestische stimulatie in de cochlea van de cavia Interactie van elektrische en akoestische stimulatie in de cochlea van de cavia H. Christiaan Stronks, Huib Versnel, Vera F. Prijs, Wilko Grolman, Sjaak F.L. Klis Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Nadere informatie

voor audiovisueel erfgoed

voor audiovisueel erfgoed Projectplan Beeld en Geluid: Mobiel platform voor audiovisueel erfgoed Uitgave: 2-10-2012, versie 1.1 Door JBLT ; Jonathan Marchal, Bas van Agten, Laurens Carbo, Thijs Blaas Inhoudsopgave Gegevens... 3

Nadere informatie

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst programma 19:00 20:00 presentatie onderzoeksverslag 20:00 20:15 pauze 20:15 21:15 bespreking knelpunten en individuele begeleiding programma 9:30 10:15

Nadere informatie

Magnetische Resonantie beeldvorming (MRI)-onderzoek Gebruiksaanwijzing

Magnetische Resonantie beeldvorming (MRI)-onderzoek Gebruiksaanwijzing Magnetische Resonantie beeldvorming (MRI)-onderzoek Gebruiksaanwijzing Neuro Het cochleair implantaat systeem 0459 (2015) Neurelec S.A.S 2720 Chemin Saint Bernard, 06220 Vallauris Frankrijk TEL: +33 (0)4

Nadere informatie

CI-ON en bilaterale CI in Nederland: de stand van zaken

CI-ON en bilaterale CI in Nederland: de stand van zaken CI-ON en bilaterale CI in Nederland: de stand van zaken Dr.ir. C. Smits, klinisch fysicus-audioloog KNO-Audiologie VU medisch centrum Amsterdam Inhoud CION Doelstellingen CION Bilaterale CI bij kinderen

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

voor audiovisueel erfgoed

voor audiovisueel erfgoed Onderzoeksrapport Beeld en Geluid: Mobiel platform voor audiovisueel erfgoed Uitgave: 14-10-2012, versie 1.1 Door JBLT ; Jonathan Marchal, Bas van Agten, Laurens Carbo, Thijs Blaas Voorwoord Om een goed

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID 16 MAART 2006 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen

Nadere informatie

Redactionele illustraties 10 vragen, 10 antwoorden

Redactionele illustraties 10 vragen, 10 antwoorden Redactionele illustraties 10 vragen, 10 antwoorden Antwoord op de tien meest gestelde vragen over het gebruik van ʻredactionele illustratiesʼ Jos Diender Iedere tekstschrijver, journalist en eindredacteur

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een profielwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een profielwerkstuk

Nadere informatie

Wat is logopedie? Wanneer is logopedie nodig?

Wat is logopedie? Wanneer is logopedie nodig? Wat is logopedie? Wat is logopedie? Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke

Nadere informatie

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Deze leidraad heeft tot doel om studenten uitleg te geven bij het opmaken van hun onderzoeksvoorstel voor de masterscriptie. Er wordt

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 WAAROM ONDERZOEK? Onderzoek doen is een belangrijke wetenschappelijke vaardigheid. Tijdens de plusweek ga je leren hoe je dat moet doen. Je

Nadere informatie

Spraakverstaan met CI resultaten en verruimde indicatiecriteria

Spraakverstaan met CI resultaten en verruimde indicatiecriteria Spraakverstaan met CI resultaten en verruimde indicatiecriteria Peter-Paul Boermans Jeroen Briare Janette van Dijhuizen Johan Frijns Centrum voor Audiologie en Hoorimplantaten Leids Universitair Medisch

Nadere informatie

Metingen van de zenuwvezels in het netvlies met SD-OCT.

Metingen van de zenuwvezels in het netvlies met SD-OCT. Schiedamse Vest 160 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Beste lezer, Nummer 5, Hierbij alweer de vijfde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam.

NIEUWSBRIEF. Beste lezer, Nummer 5, Hierbij alweer de vijfde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Nummer 5, 2018 NIEUWSBRIEF Beste lezer, Hierbij alweer de vijfde nieuwsbrief van het CI-team Rotterdam. Het belangrijkste nieuws van de afgelopen tijd is dat de centrumlocatie (locatie voor volwas senen)

Nadere informatie

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Marianne Bloemendaal Inleiding Zingen en musiceren, ondersteunt

Nadere informatie

Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 30-aug-2016

Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 30-aug-2016 Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 30-aug-2016 Bedrijfskunde Radboud Universiteit Nijmegen Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde Vrije Universiteit Amsterdam Biomedische wetenschappen

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2016 2017 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Inhoud. Gelijk aan gele katern Artikel 4 slechthorend:

Inhoud. Gelijk aan gele katern Artikel 4 slechthorend: é!"#$$ Inhoud - Historie van regelgeving en huidige regelgeving - Enige resultaten van - Overeenkomsten en verschillen tussen kinderen met hoortoestellen en met CI - Voorstellen voor toekomstige regelgeving

Nadere informatie

Inclusie Rating Scale voor Slechthorende Leerlingen

Inclusie Rating Scale voor Slechthorende Leerlingen Inclusie Rating Scale voor Slechthorende Leerlingen Annemiek Voor in t holt Lectoraat Dovenstudies Hogeschool Utrecht 2010 Inleiding ed Doel onderzoek Verbeteren positie slechthorende kinderen in PO Door:

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

De eenvoudige manier om meer te horen

De eenvoudige manier om meer te horen Advanced Bionics AG Laubisrütistrasse 28, 8712 Stäfa, Switzerland T: +41.58.928.78.00 F: +41.58.928.78.90 info.switzerland@advancedbionics.com Advanced Bionics LLC 28515 Westinghouse Place Valencia, CA

Nadere informatie

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 In de Eemsdelta zijn verschillende ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid.

Nadere informatie

Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 14-9-15

Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 14-9-15 Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 14-9-15 Bedrijfskunde Radboud Universiteit Nijmegen Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde Vrije Universiteit Amsterdam Biomedische wetenschappen

Nadere informatie

UMC St Radboud. Usher syndroom en dan?

UMC St Radboud. Usher syndroom en dan? UMC St Radboud Usher syndroom en dan? Patiënteninformatie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of een familielid Usher syndroom heeft. Deze folder geeft u informatie over dit syndroom en waar u ondersteuning

Nadere informatie

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider verplicht.

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider verplicht. Beoordeling I: Het Plan van Aanpak (eerste versie) Datum: 1. Past het onderwerp in het profiel - aangeven bij welke vakken het werkstuk aansluit - zijn de vakken herkenbaar in het plan on ed Afspraken

Nadere informatie

A Step Forward to Informed Consent and Informed Choice for Parents of Young Cochlear Implant Candidates

A Step Forward to Informed Consent and Informed Choice for Parents of Young Cochlear Implant Candidates A Step Forward to Informed Consent and Informed Choice for Parents of Young Cochlear Implant Candidates Hogeschool VIVES, expertisecentrum Zorginnovatie Celine Bernaerdt, Valerie Vandenbroeck opleiding

Nadere informatie

Het betalen van ziekenhuiszorg

Het betalen van ziekenhuiszorg Het betalen van ziekenhuiszorg Universitair Medisch Centrum Groningen Met deze folder willen we u informeren over het betalen van ziekenhuiszorg. Dit is belangrijk als u patiënt bent van het UMCG of als

Nadere informatie

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld NEDERLANDERS OVER DE VIERDAAGSE Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen Nienke Lammertink en Koen Breedveld Mei 2016 1 Nederlanders over de

Nadere informatie

Cijfers jaarverslag CCMO 2015

Cijfers jaarverslag CCMO 2015 Cijfers jaarverslag CCMO 2015 Bron ToetsingOnline Peildatum 19 januari 2016 Sortering 2015 De commissies zijn gerangschikt naar het aantal besluiten dat zij over 2015 namen De cijfers Aan de in het Excel

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

TECHNOLOGIE IN DE FORENSISCHE ZORG: CROSSING BORDERS

TECHNOLOGIE IN DE FORENSISCHE ZORG: CROSSING BORDERS TECHNOLOGIE IN DE FORENSISCHE ZORG: CROSSING BORDERS HANNEKE KIP BIANCA ROELOFSEN SASKIA KELDERS KIRA OBERSCHMIDT h.kip@transfore.nl b.roelofsen@ggz-nhn.nl s.m.kelders@utwente.nl k.oberschmidt@ student.utwente.nl

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen

Informatie voor ouders van kinderen Informatie voor ouders van kinderen De perceptie van stemkenmerken in kinderen en volwassenen (PICKA) Spraakverwerking in kinderen met een CI De afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum Groningen

Nadere informatie

Metingen van de zenuwvezels in het netvlies met SD-OCT.

Metingen van de zenuwvezels in het netvlies met SD-OCT. Schiedamse Vest 160 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Operatie a an het oor

Operatie a an het oor Operatie aan het oor Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over operaties aan het oor. Alvorens nader om te gaan op het hoe en waarom is het zinvol in kort de werking van het menselijk

Nadere informatie

persinformatie Implantaten voorzichtig gemonteerd Microtorque-moeraanzetters helpen doofheid overwinnen

persinformatie Implantaten voorzichtig gemonteerd Microtorque-moeraanzetters helpen doofheid overwinnen persinformatie Industriele techniek: perslucht- & elektrische gereedschappen Atlas Copco Tools Belgium, Brusselsesteenweg 346, B-3090 Overijse, Tel. 02-6890611, Fax 02-6890680, tools.be@be.atlascopco.com,

Nadere informatie

Gastcollege Grenzen van taal Vroegbehandeling Doof/Slechthorend - Kentalis Haren Juni 2018 Nina Osterloh

Gastcollege Grenzen van taal Vroegbehandeling Doof/Slechthorend - Kentalis Haren Juni 2018 Nina Osterloh Gastcollege Grenzen van taal Vroegbehandeling Doof/Slechthorend - Kentalis Haren Juni 2018 Nina Osterloh Even voorstellen o Nina Osterloh o logopedist en neurolinguïst o Vroegbehandeling Doof/Slechthorend

Nadere informatie

Beoordeling Nieuwsredactie Schrijven

Beoordeling Nieuwsredactie Schrijven Beoordeling Nieuwsredactie Schrijven Verwondering CODE: P1 2013-2014 Naam student Iris Savenije Beoordelaar Monique de Knegt Datum: oktober 2013 Toelichting: Het onderwerp leent zich zeker voor een Verwondering

Nadere informatie

The Effectiveness of Bilateral Cochlear Implants for Severe to Profound Deafness in Children and Adults

The Effectiveness of Bilateral Cochlear Implants for Severe to Profound Deafness in Children and Adults The Effectiveness of Bilateral Cochlear Implants for Severe to Profound Deafness in Children and Adults A SYSTEMATIC REVIEW On behalf of J van Schoonhoven M Sparreboom GA van Zanten RJPM Scholten EAM Mylanus

Nadere informatie