Meer effectiviteit door hogere betrokkenheid van je mensen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meer effectiviteit door hogere betrokkenheid van je mensen"

Transcriptie

1 15 TIPS OM LEIDING TE GEVEN AAN VRIJWILLIGERS Meer effectiviteit door hogere betrokkenheid van je mensen

2 Beste leidinggevende, Leidinggeven is lastig. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Stel ik mij aan? Vraag het maar aan een collega leidinggevende die je kent. Of beter nog: vraag het aan hun medewerkers. (Of nog beter: doe een 360 graden test onder je eigen vrijwilligers!) Leidinggeven aan vrijwilligers is zelfs nog lastiger. Dit omdat lang niet altijd iedereen het verschil blijkt te kennen tussen vrijwillig en vrijblijvend Daarom dit korte e-book. van je vrijwilligers ook. Om jouw leven iets aangenamer te maken. En dat De lessen in dit e-book heb ik geleerd door veel vallen en opstaan. Ben keihard op m n plaat gegaan. Vervelend voor mij, maar vervelender voor de vrijwilligers die het lijdend voorwerp waren. Bij deze alsnog mijn oprechte excuses. Mijn leiderschapservaringen aan vrijwilligers heb ik onder andere opgedaan door zes jaar leiding te geven aan een jongerenbeweging die maandelijks een evenement organiseerde. Tussen de 60 en 80 vrijwilligers (tussen de 15 en 70 jaar oud) organiseerden een event voor jongeren. Daarnaast ben ik naast eigenaar van mijn eigen trainingsbureau Proistamenos, manager Communicatie & Marketing bij de mensenrechtenorganisatie IJM. (Ik zeg: check de site: Ook nu heb ik weer te maken met vrijwilligers. En zij met mij. Alledaagse Helden, die zich, zoals hun titel al zegt, compleet op vrijwillige basis inzetten voor het werk van de organisatie: strijd tegen de plaag van geweld tegen de armsten, zoals slavernij en mensenhandel. En ook nu merk ik dat ik fouten blijf maken in de aansturing van de vrijwilligers uit mijn team. De lessen uit dit e-book zijn dus ook weer lessen aan mijzelf. Het kan beter. Veel beter. Het moet ook beter. Omdat de vrijwilligers dit verdienen. Omdat de organisatie waar ik voor werk dit verdient. Omdat de organisatie waar jij voor werkt dit verdient. Omdat de samenleving dit verdient!

3 Goed is niet goed genoeg. Goed is de vijand van geweldig (lees asjeblieft ook Good to Great for the social sector van Jim Collins!) DAAR KOMEN ZE: 15 tips om leiding te kunnen geven aan vrijwilligers. Enjoy!

4 TIP 1 BLIJF BIJ JE PASSIE Waarom ben jij zelf ooit betrokken geraakt bij de organisatie waar je nu voor werkt? Toch hopelijk niet alleen voor de centen! En als je voor een vrijwilligersorganisatie werkt, zal dit waarschijnlijk ook niet het geval zijn (los van sommige directeuren van de grootste organisaties dan, die mijn inziens veel maar dan ook echt veel te veel! geld verdienen. (Over afknappers voor vrijwilligers gesproken!) Effectief leiderschap begint met een oprecht verlangen iets aan de huidige situatie te doen. Wanneer een visie niet jouw hartzaak is, zal het vuur bij je vrijwilligers ook snel doven. Ga daarom regelmatig terug naar de bron. Wat zette jou ooit in vuur en vlam? Wat is jouw passie? Wat is jouw waarom?

5 TIP 2 HEB EEN DUIDELIJKE VISIE De talloze boeken over leiderschap zijn er terecht duidelijk over. Zonder duidelijke visie lopen nieuwe initiatieven dood. Of liggen zij in ieder geval voortdurend aan de beademing. Het is de taak van leidinggevenden een duidelijke visie te formuleren en deze regelmatig (zelfs tot vervelens toe!) met hun medewerkers te delen. Het is absolute noodzaak dat iedereen door de visie: - geïnspireerd wordt - dezelfde kant op gaat Dit was de reden dat wij voor aanvang van elk maandelijks event eerst met de medewerkers bij elkaar kwamen en de visie met elkaar deelden. Geen medewerker die niet wist wat onze diepste motivatie was. En denk nu niet dat wanneer je een keer de visie gedeeld hebt, je mensen het wel weten. Visie werkt als een vergiet Blijven delen dus. Visie. Visie. Visie.

6 TIP 3 WERK AAN DUIDELIJKE STRATEGIE Waarschijnlijk zal mijn directeur bij IJM wel moeten lachen bij deze tip. Want als ik ergens tekort schiet, is het wel bij het vaststellen van een duidelijke strategie. Ik wil GAAN! Kan me niet schelen hoe. Vraag is alleen of dit wel zo verstandig is. En met deze tip, heb je direct het antwoord. Nee! Naast een duidelijke visie, moet de weg naar het hogere doel helder voor ogen staan. Hoe gaan wij voor onze droom? Welke stappen moeten wij nemen? Rennen als een kip zonder kop heeft geen zin. Goede bedoelingen alleen dienen geen enkel goed doel. De leidinggevenden moeten hierin kaders scheppen. Maar laat je vrijwilligers hierin meedenken. Met z n allen weten we meer dan alleen. Meedenken: ja. Uit handen geven: nee. Zelf heb ik gemerkt dat er onder leidinggevenden vaak angst bestaat voor het geven van duidelijke sturing. Helemaal wanneer we met vrijwilligers te maken hebben. Liever kiezen wij voor het laisser-faire-principe. Iedereen zijn zegje en iedereen gelijke stem. Het klinkt zo mooi, zeker voor een organisatie met ideële doelstellingen. Maar effectief is het vaak niet. Durf waar nodig te leiden.

7 TIP 4 BOUW EEN DREAM TEAM Bij het samenstellen van het team is het belangrijk te zorgen dat een team bestaat uit diverse soorten mensen. Zo hebben leidinggevenden met hun visie managers nodig die werken aan de strategie. Zelf heb ik gemerkt dat de drijvende krachten achter de events die wij organiseerden de jongens en meiden waren die van organiseren wisten. Iets waarin ik als leidinggevende schromelijk tekortschoot. Ik wist waar wij heen moesten, maar welke organisatiestructuur wij hiervoor moesten gebruiken, was mij een volstrekt raadsel. Iedereen zijn gaven en talenten. Zet die dan ook in en houd ook eens je mond over dingen waar je geen kaas van gegeten hebt.

8 TIP 5 COMMMUNICEER JE SCHOR In trainingen die ik geef aan MT s binnen zowel profit als nonprofitorganisaties, merk ik dat veel misverstanden, irritaties of uit de hand gelopen ruzies te wijten zijn aan een gebrek aan communicatie. Alles valt of staat met goede communicatie. Communiceer je schor. Naar je medewerkers toe, maar ook naar je doelgroep en de extern betrokkenen (van wie veel vrijwilligersorganisaties financieel afhankelijk zijn). Vooral in dit laatste zijn wij in het verleden tekortgeschoten. Zo hadden wij regelmatiger onze successen moeten vieren en delen met onze achterban en donateurs. Mensen willen deelnemen aan successen. Laat je succes dus zien! Binnen IJM pakken wij dit nu wel goed op. Zo zijn wij bijzonder actief op social media. Nu hebben we gelukkig ook regelmatig geweldig nieuws te delen (reddingsoperaties van slaven, daders die worden berecht, samenlevingen ie veranderen). We communiceren ons schor. Pakken elk podium dat we pakken kunnen om ons verhaal EN onze successen te delen.

9 TIP 6 LAAT JE COACHEN Hoe vaak hoor ik door leidinggevenden niet zeggen dat het lonely aan de top is. Eigen schuld, zou ik zeggen. Iedere leidinggevende zou op zoek moeten naar een coach. Iemand die je eerlijk de spiegel weet voor te houden. In mijn geval waren dit enkele senior-medewerkers van de stichting. Zij bevestigden mij in mijn gaven en talenten, maar lieten mij ook zonder omhaal van woorden weten wanneer ik de leiderschapsplank volledig missloeg. Pijnlijk confronterend soms. Maar noodzakelijk voor zowel mijn eigen gezondheid als die van de medewerkers van de organisatie.

10 TIP 7 COMPLIMENTEER COMPLIMENTEER COMPLIMENTEER Misschien is dit wel de belangrijkste tip van allemaal. Complimenten zijn de brandstof voor goed functionerende en tevreden vrijwilligers. Een schouderklopje, een tje, een knipoog. Iedereen heeft het bewuste of onbewuste verlangen ertoe te doen en er te mogen zijn. Het is daarom belangrijk medewerkers te laten weten dat hun rol in het geheel onmisbaar is. Zij maken verschil! Even een simpele vraag: wie zijn de best presterende medewerkers? Degene die er geen zin in hebben en of degene die wel lekker in hun vel zitten? Inkoppertje toch? Handel er dan ook naar! Je vrijwilligers moeten dus niet alleen weten wat je van ze verwacht, ze hebben ook erkenning nodig voor wat ze doen. Laat de cirkel van prestatie en tevredenheid lopen!

11 Ik zou hier zo belangrijk is deze tip - een boek over kunnen schrijven! Deed ik dus ook: De kracht van het compliment. Op managementboek.nl of bol.com te verkrijgen. Zelf kwam ik erachter dat juist wanneer ik als leidinggevende complimenten uitdeelde, dit bij veel vrijwilligers extra veel deed. We vinden het misschien raar en ongepast, maar leidinggevenden moeten beseffen dat hun medewerkers toch anders naar hen kijken en soms zelfs tegen hen opkijken. Complimenten van de baas komen daarom extra gevoelig aan.

12 TIP 8 DOE WAT JE DOET GOED Zeker als het gaat om vrijwilligerswerk wordt er nogal eens maar wat aangemodderd. Kwaliteit is vaak ver te zoeken. We doen het immers met goede bedoelingen en dat zou toch voldoende moeten zijn Onzin. Kwaliteit eert het goede en inspireert mensen. Doe wat je doet goed of doe het niet. Niet voor iedereen is er dus plek op het podium. Niet iedereen kan meedraaien op de afdeling waar ze graag actief zouden willen zijn. Denk in talenten. Denk in gaven. Passie is niet genoeg. Kijk dus eerlijk naar wat er nodig is, naar de passies van de vrijwilligers EN naar hun talenten. Het klinkt misschien hard, maar niet iedereen is altijd en overal inzetbaar. Hoe gepassioneerd iemand dus ook is. Weg met de kneuterigheid, maar gaan voor kwaliteit.

13 TIP 9 EVALUEER Om de kwaliteit te waarborgen, is het geven van eerlijke feedback pure noodzaak. Hierin is het belangrijk dat je als leidinggevende het voorbeeld geeft door open te staan voor feedback en hier ook daadwerkelijk iets mee te doen. Feedback geven aan goedbedoelende vrijwilligers is vaak lastig. We willen immers niemand tegen het hoofd stoten en vooral laten weten hoe blij we met iemands inzet zijn. Zeker doen (zie tip 7). Maar feedback geven betekent ook iemand opbouwende (!) kritiek kunnen geven. Met zoete broodjes is nog nooit iemand echt goed gevoed.

14 TIP 10 STEL EISEN Deze tip heeft een link met tip 8. Maar is net wat anders. En zeker niet onbelangrijker. Te lang nemen wij vaak genoegen met het enthousiasme van vrijwilligers. Wat ik zelf merkte, is dat wanneer het enthousiasme minder werd, het verantwoordelijkheidsgevoel ook afnam. Let daarom op: Vrijwillig is niet vrijblijvend. Wie mee wilde doen in het team, committeerde zich aan het team. Een voor allen, allen voor een.

15 TIP 11 INVESTEER IN JEZELF Leiderschapsdenkers stellen terecht dat van de leiderschapstijd die je hebt je zeker de helft moet investeren in zelfleiderschap. Alleen wanneer je investeert in jezelf, kun je er echt zijn voor anderen. Bezoek daarom conferenties. Lees boeken (ene Kamsteeg heeft wel wat aardigs geschreven ). Laat je inspireren door andere leidinggevenden. Struin het internet af naar GRATIS e-books.

16 TIP 12 WEES OPRECHT Even een korte tip. Maar niet een minder belangrijke. Speel als leidinggevende geen toneel. Wees oprecht in wie je bent. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen voor zowel je vrijwilligers als je doelgroep. Het is een open deur, maar eerlijkheid duurt het langst.

17 TIP 13 BLIJF BETROKKEN OF STAP OP Er zijn perioden geweest waarbij ikzelf door diverse omstandigheden minder betrokken was bij het organiseren van de events. Dit waren op zijn zachtst gezegd niet mijn beste leiderschapsmomenten. Wanneer een leider niet betrokken is, moet hij al dan niet tijdelijk het stokje aan iemand anders overdragen. Wanneer de leider niet in vuur en vlam staat, zullen medewerkers dit ook minder snel doen.

18 TIP 14 ZORG VOOR OPVOLGING Een goede leider zorgt ervoor dat wanneer hij opstapt er een goede opvolger is. Investeer in nieuwe leiders. Coach potentiële opvolgers. Stuur en ondersteun hen. De beste leiders zijn zij die niet onmisbaar zijn.

19 TIP 15 DIEN En dan de laatste tip: Dien! Ik geloof heilig in dienend leiderschap. Ook hier valt veel over te zeggen. En ja, ook nu deed ik dit eerder al in het boek Dienend Leiderschap. En ja, ook nu kun je weer terecht op managementboek.nl en bol.com. Nu denken veel leidinggevenden dat dienend leiderschap soft is. Maar het tegendeel is waar. Dienend leiderschap is DIENEN en LEIDEN. Een combi dus. Eerst weten wat je wilt en duidelijk kaders stellen (leiden) om vervolgens je vrijwilligers te ondersteunen binnen de gegevens kaders voor de gestelde doelen te gaan. Toerusten. Zorgen dat ze aan de slag kunnen. COMPLIMENTEREN. Feedback geven. Aandacht geven. Luisteren. Soft he? Of is het niet gewoon normaal met elkaar communiceren!? Het is in ieder geval reuze effectief!

20 Dat waren ze. 15 tips om leiding te geven aan vrijwilligers. De lijst is zeker niet compleet. Maar hopelijk heb je hier iets aan. Voor meer inspiratie op het gebied van leiderschap, wil ik je uitnodigen voor mijn Facebookpagina. Hier post ik regelmatig tips en links naar interessante artikelen over leiderschap. En uiteraard ben ik ook op Twitter te vinden. Check ook m n website: Veel succes met je vrijwilligers! Henk

Missionair werk begint met een heilige verontwaardiging

Missionair werk begint met een heilige verontwaardiging In 2008 jaar stopte jeugdkerk Heartbeat met het organiseren van events voor buitenkerkelijke jongeren. Een mooie periode is afgesloten. Tijd nu voor reflectie. leiderschapslessen van zes jaar jeugdkerk.

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord door Ken Blanchard 7 Inleiding 11

Inhoud. Voorwoord door Ken Blanchard 7 Inleiding 11 Inhoud Voorwoord door Ken Blanchard 7 Inleiding 11 1 Succesvol is niet effectief 13 2 Medewerkers zijn geen middel voor een hoger doel 29 3 Competentie en karakter 37 4 Ben je dienend of zelfdienend? 51

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 Eigenaar van ALEX SLAVENBURG Partner van het HappinessBureau Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie 10 Tips over Leiderschap voor startende Managers 1. 1 Accepteer het feit dat jij nog steeds veel moet leren. Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt om dit te bereiken. Op jouw vakgebied heb je de nodige

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op Vluggertjes Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

Het 7 stappenplan voor moeiteloos ondernemen vanuit je hart

Het 7 stappenplan voor moeiteloos ondernemen vanuit je hart Het 7 stappenplan voor moeiteloos ondernemen vanuit je hart Ik heb sinds 2005 een succesvol bedrijf als coach en trainer voor persoonlijke, zakelijke en spirituele ontwikkeling. Ik werk vanuit mijn hart

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 ALEX SLAVENBURG Eigenaar van Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete 21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen An Verstraete 92% van je concurrenten moet dit nog ontdekken In dit E-boek beschrijf ik de ontdekkingen die ik doe in mijn zoektocht naar succes. Bloem, boter, een

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN E-blog STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN In samenwerken Het is tijd voor een next level feedback geven; gewoon kijken naar het resultaat i.p.v. het gedrag. In dit blog 5 gedachtenkronkels

Nadere informatie

Leiderschap over geld

Leiderschap over geld Leiderschap over geld Wat is leiderschap over geld? Is dat weten hoeveel je uitgeeft en niet over je inkomsten heen gaat? Is dit zoveel bezuinigen dat je overhoudt en later alsnog kan uitgeven? Is dit

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

21 Belangrijke tips voor bijbelkringleiders

21 Belangrijke tips voor bijbelkringleiders 21 Belangrijke tips voor bijbelkringleiders Welkom bij inspiratievoorbijbelkringleiders.nl! Leuk dat je dit E- book hebt gedownload; het laat zien dat je wilt groeien en ontwikkelen in je rol als bijbelkringleider.

Nadere informatie

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten.

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. Wow! 17.597,14 euro in drie dagen... Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. 17.597,14 euro in drie dagen tijd... de meeste mensen zouden hier een heel jaar voor moeten

Nadere informatie

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Les 2: Weten wat je echt wilt

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Les 2: Weten wat je echt wilt Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Les 2: Weten wat je echt wilt Leroy Seijdel Company Les 2: Weten wat je echt wilt Je moet eerst mentaal presteren, voordat je fysiek kunt presteren Hoe

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Werkboek faith-methode Module 3, Inspiration INSPIRATION. 1 de faith-methode Online Werkboek Module 3, INSPIRATION

Werkboek faith-methode Module 3, Inspiration INSPIRATION. 1 de faith-methode Online Werkboek Module 3, INSPIRATION INSPIRATION 1 de faith-methode Online Werkboek Module 3, INSPIRATION Dit is het derde werkboek van de faith-methode online. Je hebt net het filmpje gezien over inspiratie. Iets wat je erg kan helpen om

Nadere informatie

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK Succesvol zijn wie je bent Monique Dekker, juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Waarom dit e-book?... 2 Wie ben ik?... 2 2. Weet wie je bent en waar je voor staat....

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Effectief naar een actief leven. Steven Geldof

Effectief naar een actief leven. Steven Geldof Effectief naar een actief leven. Steven Geldof E-book Effectief naar een actief leven. 2017 Steven Geldof Inspirerende Hutspot Zaandam 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Verlangen 6 Worksheet Verlangen

Nadere informatie

Van zelfleiderschap naar leiderschap: 3 gouden tips om écht leiderschap te tonen: stap uit de waan van de dag!

Van zelfleiderschap naar leiderschap: 3 gouden tips om écht leiderschap te tonen: stap uit de waan van de dag! Mag ik mezelf even aan je voorstellen? Martine Floor-Bron (1969). Ondernemer sinds 2008. Focus: ondernemerscoaching en training voor ondernemers die een team van professionals aansturen. Specialiteiten:

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

coach jezelf Dit boek is van:

coach jezelf Dit boek is van: coach jezelf w e r k b o e k Dit boek is van: www.fabulousbusinesswoman.com Hallo! Zo daar is ie dan; het Coach Jezelf werkboek. Kun je jezelf coachen? Ja, dat kan. Kijk maar eens naar al die mensen die

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID Het creëren van lokaal draagvlak door je droom te vertellen en met het inzetten van een customer journey Guido Liebregts guido@wwav.nl Guido Liebregts Art director Online

Nadere informatie

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside Verbindend Leiderschap Info driedaagse training inside AAN HET WERKBOEK! Sommige situaties doen je wankelen. Je schrikt van de reactie van jezelf of de ander. Soms op je werk, soms privé. Hoe kan dat?

Nadere informatie

Whitepaper Leiderschap. Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy

Whitepaper Leiderschap. Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy Whitepaper Leiderschap Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy 1 Hoe behaal je met jouw team het optimale, duurzame resultaat? Haal je wel alles uit je team? Is de sfeer goed en spreekt men alles uit?

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

4 - daagse podiumtraining BUSINESS AS UNUSUAL. Dez e t r a i n i n g i s e c h t een

4 - daagse podiumtraining BUSINESS AS UNUSUAL. Dez e t r a i n i n g i s e c h t een 4 - daagse podiumtraining BUSINESS AS UNUSUAL Dez e t r a i n i n g i s e c h t een a a n r a d er o m t e l ere n m e n s e n e c h t t e b e t re k k e n e n t e r a k e n m e t j o u w v er h a a l.

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN Vijf daagse Experience WERKBOEK Hartelijk welkom bij De Ontwikkel Cirkel en onze Experience Omdat JIJ Het Waard Bent! Wij zijn Linda en Annemiek en wij

Nadere informatie

Training Extra Eindsprint & Doelen Training

Training Extra Eindsprint & Doelen Training Training Extra Eindsprint & Doelen Training 2017 is al weer bijna afgelopen. Wow, wat is dat snel gegaan he? Ik deel in deze extra training wat inzichten met je om dit jaar nog een eindsprint te kunnen

Nadere informatie

Passie. PEOPLE INVESTMENT Investeren in mens en organisatie

Passie. PEOPLE INVESTMENT Investeren in mens en organisatie Passie Het is een mooie symboliek, maar ik ben het niet helemaal mee eens, want passie is juist werken. Werken om iets te bereiken, om iets te realiseren, om iets te creëren of om iets over te brengen.

Nadere informatie

Met plezier lerend presteren (HNB)

Met plezier lerend presteren (HNB) Met plezier lerend presteren (HNB) Marjon Reus Antonio Philips Jacco van den Berg Inhoud en aanpak Over Het Nieuwe Beoordelen gesproken? Het groeigesprekspel Vraag en antwoord /nadere informatie Wie is

Nadere informatie

#20 Het belang van tevreden medewerkers

#20 Het belang van tevreden medewerkers #20 Het belang van tevreden medewerkers Whitepaper Hoe bewust leiderschap zorgt voor talenten Introductie Harold Briels Kolibrie HRM www.kolibrie.nl 2 Dank voor je belangstelling voor dit kennisdocument.

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn?

Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn? Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn? Laatste dag. Kom je ook bij de Geld is Liefde Community? (En alle redenen om lid te worden.) Wat is de mindset van waaruit je moeiteloos

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt.

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. FASE 1: STEL JE KLANT OP HAAR/ZIJN GEMAK EN NEEM DE LEIDING Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. Dit gesprek

Nadere informatie

Elementen van een professionele leergemeenschap

Elementen van een professionele leergemeenschap Professioneel Statuut Op de Groen van Prinstererschool werken we aan een professionele leergemeenschap: een cultuur waarin alle betrokkenen in de school samenwerken, reflecteren, onderzoeken en professionaliseren.

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Uitwerkingen van Brainpower sessies

Uitwerkingen van Brainpower sessies Hieronder zijn de resultaten van de Brainpower ingeklonken weergegeven. We zijn zo dicht mogelijk gebleven bij de geschreven teksten, maar hebben de tweedeling leraar/directeur weggelaten. Het is voor

Nadere informatie

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT R BEKJE VAN /MAAT HET JUISTE SR MET /MAAT Voorwoord Wanneer je aan je collega s zou vragen wat zij belangrijk vinden in hun werk, dan geven zij vast verschillende antwoorden. De één vindt salaris belangrijk,

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Assertiviteit. Diana van der Sanden Anahid Kirakosian

Assertiviteit. Diana van der Sanden Anahid Kirakosian Assertiviteit Diana van der Sanden Anahid Kirakosian Waarom assertiviteit Waarom denken jullie dat het thema assertiviteit belangrijk is? (roze post-it) Welke link zien jullie tussen het thema assertiviteit

Nadere informatie

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen Wij helpen elkaar Hulp vragen, hulp bieden gemeente Heumen gemeente Heumen Je hebt je arm gebroken en kunt zelf geen boodschappen doen. Je bent net weduwnaar en je kunt nooit weg vanwege de kinderen. Je

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

peuterpuber peuterpret!

peuterpuber peuterpret! van peuterpuber naar peuterpret! 10 tips voor meer gezelligheid Hoi, wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor mijn nieuwsbrief! Met heel veel plezier maak ik elke maand een nieuwsbrief vol peuterpubers

Nadere informatie