De komende periode oefenen we:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De komende periode oefenen we:"

Transcriptie

1 In de klas werken we vanuit verschillende methodes en met thema s die zowel passen bij de belevingswereld van de kinderen als aansluiten bij de methodes. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de cognitieve vaardigheden van de kinderen zijn ze op grond van de CITO-toetsen en de observatie van de leerkracht bij de vakken lezen, taal, spelling en rekenen ingedeeld in 3 zorggroepen. - Basis: krijgt de basisstof uit de methode aangeboden - Zorg: krijgt de basis aangeboden en extra begeleiding en instructie van de leerkracht - Plus: krijgt de basis aangeboden en werkt zelfstandig aan verrijksopdrachten. De komende periode krijgen de kinderen voor het eerst een huiswerkmap mee, met daarin meestal leerstof voor een toets. Dit is dan voor aardrijkskunde, natuur en techniek of geschiedenis. Voor taal gebruiken we de methode Taal op maat. Tot de Kerstvakantie werken we met de volgende thema s: Om je heen, gezond, samen, en geld De methode geeft iedere les aan wat de kinderen gaan leren en ook handig dat wat ze hebben geleerd. Voor de kinderen is het ook duidelijk wat ze af moeten hebben. Ze werken op hun eigen niveau. De leerkracht geeft aan wie de basis af moet hebben, wie de opgaven met het rondje af moeten hebben en wie ook de opdrachten met een driehoekje af moeten hebben.

2 De komende periode oefenen we: Woordenschat: woorden bij het thema Schrijven: uitnodigingen schrijven, flyer schrijven, alinea s herkennen en maken Luisteren en spreken: betekenis uit een context halen, luisteren om een mening te geven, leren wat een discussie is en zelf discussiëren. Kijk op taal: o onderwerp, persoonsvorm en gezegde, o lidwoorden, persoonlijk voornaamwoord, aanwijzend voornaamwoord en bijvoeglijk voornaamwoord herkennen, o sterke en zwakke werkwoorden vervoegen. Hiervoor gebruiken we de methode Spelling op maat. Het werkt op dezelfde manier als Taal op maat. Bij de spellingsmoeilijkheden wordt de kinderen een strategie geleerd, waardoor ze leren hoe ze de woorden kunnen schrijven. Iedere spellingscategorie heeft een eigen kaart. Door deze kaart worden de kinderen herinnerd aan de spellingscategorie en leren ze nadenken welk woord daarbij hoort. Deze eerste periode oefenen we woorden: met een lange klinker op het einde van een lettergreep (dan schrijf je er maar één): mo-len. met een korte klank op het einde van een lettergreep: mollen. waar je de u hoort, maar een e schrijft: knabbelen. waar de f een v wordt en de s een z als je er meer van maakt: muis - muizen en schrijf schrijven. waar de i klinkt als een ie: dirigent. waar de c klinkt als een c of een k: circus. met in het meervoud s: auto s.

3 Oefenen op Bloon: Binnenkort kunnen de spellingswoorden die aan bod komen in de lessen, weer worden geoefend op BLOON betekent: Bekijken, Lezen, Omkeren, Opschrijven, Nakijken. Belangrijk is het technisch lezen en het tempo leren lezen. Dit oefenen wij met. We lezen hierbij met voor-koordoor. Tempo lezen is ook belangrijk bij het begrijpend lezen. Als je langzaam leest ben je, voordat je aan het einde van het verhaal bent, al vergeten wat er in het begin van het verhaal stond. Bij Grip maken we gebruik van 7 leesstrategieën om goed begrijpend te leren lezen en vragen n.a.v. een tekst te kunnen beantwoorden. 1. Doel bepalen, waarom lees ik de tekst? 2. Voorspellen, waar gaat de tekst over? 3. (voor)kennis ophalen, wat weet ik al over het onderwerp? 4. Herstellen, wat die ik als ik het niet meer snap? 5. Vragen stellen, welke vragen zie ik in de tekst? 6. Visualiseren, welk plaatje past bij de tekst? 7. Samenvatten, hoe vat ik de tekst samen? Ik gebruik kernwoorden en kernzinnen. Met de methode Lekker lezen, Krijgen de kinderen vaardigheden aangeboden in het technisch lezen. Een ieder oefent op zijn eigen niveau. Wanneer leerlingen het eindniveau van de groep al bereikt hebben, krijgen ze extra zelfstandige leestijd. In tweetallen lezen op je eigen AVI-niveau in een door jezelf uitgekozen boek. Om de beurt aan elkaar voor lezen.

4 Lekker zelf een boek uitkiezen van je eigen AVI-niveau en dan helemaal in het verhaal kruipen. De kinderen kiezen een onderwerp dat ze aanspreekt. Als ze de boekjes lezen leren ze veel over dat onderwerp. Boekje uit? Dan maken ze de vragen bij het boekje. Klaar? Zelf met het antwoordenblad nakijken. De leerkracht houdt bij welke onderwerpen de kinderen gehad hebben. Heel goed voor het begrijpend lezen. Voor rekenen gebruiken we de methode Pluspunt. Regelmatig worden de lessen leerkracht gebonden en zelfstandig werken afgewisseld. Tijdens de leerkrachtgebonden lessen dagen we de kinderen uit om zelf creatief op zoek te gaan naar een oplossing voor een rekenprobleem. In de lessen zelfstandig werken, dagen we de kinderen uit om zelf de opgaven te maken. Dit volgens aangeleerde rekenstrategieën De kinderen werken op hun eigen niveau in het werkschrift en boek: 1 ster, de zorggroep: Deze kinderen krijgen het minimum aangeboden en werken naar de basis toe. Geen zorg, ook zij kunnen het toets niveau aan. 2 sterren, de basisgroep: Zij volgen het basisprogramma en werken naar het plusniveau toe. 3 sterren, de plusgroep: Dit is het plusniveau. De opdrachten zijn ook voor deze kinderen uitdagend. De basis- en plusgroepen hebben bovendien nog een werkschrift Pluspunters met uitdagende opdrachten. Elk blok in Pluspunt heeft bijpassende oefensoftware. Dit zijn leuke opgaven waarmee de kinderen alle behandelde rekenonderwerpen nog eens extra oefenen. Ieder kind werkt gemiddeld een kwartier per week met de oefensoftware. Korter of langer kan ook. Er is voldoende oefenstof. Werkt het kind met de oefensoftware, dan worden er minder opgaven uit het boek en/of werkboek gemaakt.

5 Na de toets werken we met taakbrieven. Iedere leerling krijgt zijn eigen taakbrief. o Wordt een onderdeel niet beheerst, dan wordt de stof extra geoefend m.b.v. een kopieerblad onder begeleiding van de leerkracht. (remediëring) o Is een voldoende behaald op een toetsonderdeel, dan wordt oefenstof uit het opdrachtenboek aangeboden. (herhaling) o Wordt de leerstof goed beheerst, dan worden extra uitdagende opgaven uit het opdrachtenboek aangeboden of zij werken verder in hun werkschrift Pluspunters. (verrijking) Het kan zijn dat alle drie de varianten op de taakbrief staan. De leerstof gaat in groep vooral over: Getallen en getalrelaties; uitgebreid tot aandacht besteed aan schattend rekenen Bewerkingen; hoofdrekenen (rekenen in het hoofd met tussenstappen), tafels, cijferen in het HTE schema, vermenigvuldigen onder elkaar, delen tussen strepen (staartdelingen) Meten tijd en geld; het begrip vierkante meter, digitale kloktijd met de nul bijv. 08:30, gewichten bijv. 0,5 kg. Is 500 gram. Meetkunde; lengte, gewicht, temperatuur en inhoud; plattegronden, op een kaart locaties vinden m.b.v. coördinaten. Breuken, procenten, verhoudingen en kommagetallen; de begrippen een derde, kwart, een vijfde. Ze oefenen met verhoudingstabellen (echt heel belangrijk!) Er gaat gewerkt worden met kommagetallen. Tabellen en grafieken; oefenen met staafgrafiek, lijngrafiek en beeldgrafiek. Heel belangrijk blijft het automatiseren van de tafels! Eén keer in de week krijgen groep 5 en 6 tegelijk les in geschiedenis. Dit jaar werken we met het boek uit groep 6. Volgend schooljaar werken we met het boek uit groep 5. Zo krijgen ze toch alles aangeboden. We beginnen onze reis in de geschiedenis bij het tijdvak van De Romeinen en de Grieken. Wij gaan ons verdiepen over het leven van de Romeinen in ons land. Natuurlijk leren we dan ook hoe de Germanen leefden.

6 Daarna reizen we verder in de tijd naar de het tijdvak van De Middeleeuwen. o We leren daar over het leven in een Middeleeuwse stad. Daarna reizen we door naar het tijdvak van de Ontdekkingsreizigers. o Ons onderwerp gaat dan over : de opstand. De ontdekkingsreizen worden onderbroken door de Kerstvakantie. Daarna gaan we door met de Franse tijd, de Industrialisatie en als laatste tijdvak voor dit schooljaar: de Uitvingen. De zaakvakken aardrijkskunde (Meander) en natuur en techniek ( Naut) zullen we in blokken afwisselend gaan aanbieden. Dit doen we om een thema zo rijk mogelijk aan te kunnen bieden. We houden zoveel mogelijk de planning aan van de methode, maar het kan ook voorkomen dat we onderwerpen op een eerder/ later tijdstip aanbieden, omdat dit beter aansluit bij de belevingswereld van de kinderen/ de actualiteit. Dit schooljaar werken we bij Naut zowel in groep 5 als 6 uit de boeken van groep 6. (volgend schooljaar werken beide groepen uit het boek van groep 5) Het leuke is dat de aangeboden onderwerpen aansluiten bij de onderwerpen van groep 7 en 8. We zullen vast ook gaan samenwerken en/ of aan elkaar gaan presenteren. De onderwerpen die we bij Naut gaan aanbieden zijn: Thema : Natuurlijke verschijnselen De kinderen leren de natuurkundige begrippen: energie, licht en geluid. o Begrippen die geleerd worden zijn: de energieomzetting, de beweging, de warmte, de energiebron, het licht, de fossiele energie, de elektriciteit, de trillingen, het geluid, de geluidsgolven Thema : Materiaal uit de natuur Elk materiaal gedraagt zich op een andere manier. Wat is het gedrag van stoffen zoals water, olie, ijzer en lucht o Begrippen die geleerd worden zijn: Smelten, verdampen, condenseren, het kookpunt, de vaste stoffen, de vloeistof, stollen, het gas, de moleculen, uitzetten Na de Kerstvakantie leren we over onderwerpen/ thema s als techniek om ons heen, voortplanting, aarde in het heelal.

7 In groep 5 wordt de basis van de aardrijkskunde aangeboden. Het is daarom lastiger om dit te combineren met het lesaanbod van groep 6. Groep 6 werkt bij aardrijkskunde dus uit het boek Meander van groep 6. De onderwerpen van Meander zijn. Thema :Water De Deltaweken; Wat was de aanleiding voor de Deltawerken en hoe kregen ze vorm? o Begrippen die geleerd worden: de watersnoodramp, de eb, de vloed, de zeearm, de dam, het Deltaplan, de delta, de Deltawerken, de stormvloedkering, de waterstand Thema : Werk en energie Diensten; Nederland is een land van diensten. Wat zijn diensten eigenlijk en waarom werken zoveel mensen in de dienstensector o Begrippen die geleerd worden zijn: de eerste groep (de natuur,) de tweede groep (de industrie,) de derde groep (de diensten,) de verschuiving, de functie, de vrije tijd Na de Kerstvakantie leren we over onderwerpen/ thema s als: de aarde beweegt, streken en klimaten, allemaal mensen. We kijken naar de afleveringen van : Nieuws uit de natuur. Het is heel afwisselend. We hebben het over het nieuws, de natuur en nog veel meer. Daar praten we over. In de loop van het jaar moeten de kinderen een spreekbeurt houden over een zelfgekozen onderwerp. Natuurlijk krijgen ze dan te horen hoe dat precies gaat.

8 Diversen materialen om bijv. voertuigen mee te bouwen, een knikkerbaan, smartgames zoals bijv. Het brandweerspel, Tipover. Dit schooljaar zijn we in groep 5 t/m 8 gestart met het verkeersproject. We hebben daarvoor een kar met allerlei materialen geleend bij Veilig verkeer Nederland. Twee vrijdagmiddagen hebben we ons verdiept in allerlei verkeersregels. Op voeten en fietsen zijn leuke werkboekjes waarbij we aan de hand van afbeeldingen over verschillende verkeerssituaties praten. De verschillende vragen met afbeeldingen of foto s laten ons goed nadenken over het verkeer, waarna we de vragen gaan beantwoorden. Zo krijgen we een beter inzicht in het verkeer.

9 Kinderboekenweek met dit jaar als thema : Raar maar waar. De thema s bij de zaakvakken. De feesten Sint-Maarten, Sinterklaas en Kerst. Sinterklaas wordt gevierd met het maken van een surprise met daarbij een gedicht. Spannend!!! Iedere week besteden we aandacht aan deze vakgebieden. Heerlijk ontspannen en we leren er ook nog veel van. De lessen laten we aansluiten op de gebeurtenissen om ons heen en de thema s waar we mee werken. Of we maken gewoon iets leuks. We gymmen twee keer in de week. Op woensdag en donderochtend. Beide keren krijgen de kinderen les van onze vakdocent Elzo. Hij vervangt Wilt.

De komende periode oefenen we:

De komende periode oefenen we: In de klas werken we vanuit verschillende methodes en met thema s die zowel passen bij de belevingswereld van de kinderen als aansluiten bij de methodes. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de cognitieve

Nadere informatie

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie :

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie : In de klas werken we methode gebonden. De kinderen zijn op grond van de CITO-toetsen en de observatie van de leerkracht bij de vakken lezen, taal, spelling en rekenen ingedeeld in 3 zorggroepen. - Basis:

Nadere informatie

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie :

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie : In de klas werken we vanuit verschillende methodes en met thema s die zowel passen bij de belevingswereld van de kinderen als aansluiten bij de methodes. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de cognitieve

Nadere informatie

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie :

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie : In de klas werken we methode gebonden. De kinderen zijn op grond van de CITO-toetsen en de observatie van de leerkracht bij de vakken lezen, taal, spelling en rekenen ingedeeld in 3 groepen. - Basis: krijgt

Nadere informatie

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie :

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie : In de klas werken we methode gebonden. De kinderen zijn op grond van de CITO-toetsen en de observatie van de leerkracht bij de vakken lezen, taal, spelling en rekenen ingedeeld in 3 zorggroepen. - Basis:

Nadere informatie

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie :

De basisstof voor de periode tot de Kerstvakantie : In de klas werken we methode gebonden. De kinderen zijn op grond van de CITO-toetsen en de observatie van de leerkracht bij de vakken lezen, taal, spelling en rekenen ingedeeld in 3 zorggroepen. - Basis:

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde De bedoeling van dit document is leerkrachten handvatten te geven bij het inpassen van het werken met Nieuwsrekenen in de reguliere rekenmethode.

Nadere informatie

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag?

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag? Wij werken tijdens de verschillende (les)momenten aan de 5 principes van ons Daltononderwijs: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. Als u benieuwd bent hoe deze

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Leerlijnen groep 8 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 8 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 8 Wereld in Getallen 1 2 3 4 REKENEN Boek 8a: Blok 1 - week 1 Oriëntatie - uitspreken en schrijven van getallen rond 1 miljoen - introductie miljard - helen uit een breuk halen 5/4 = -

Nadere informatie

Omgang met regels Het hanteren van de klassen- en schoolregels waaronder de omgang met elkaar en het materiaal.

Omgang met regels Het hanteren van de klassen- en schoolregels waaronder de omgang met elkaar en het materiaal. Algemeen Zelfstandigheid Van uw kind wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid in de groep verwacht. Kan uw kind zelfstandig aan het werk gaan, maar ook een bepaalde tijd zelfstandig aan een opdracht

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8

Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 Toelichting bij het rapport van groep 3 t/m 8 De volgende items vindt u terug in de rapporten van alle groepen 3 t/m 8 De cognitieve vakken zijn per groep aangegeven. SOCIALE VAARDIGHEDEN WERKHOUIDNG CITO-LOVS

Nadere informatie

Informatieavond Groep 4/5 13 september Bron:

Informatieavond Groep 4/5 13 september Bron: Informatieavond Groep 4/5 13 september 2016 Bron: www.siris.nl Opzet van vanavond Algemene gang van zaken Inhoud van de vakken Overige zaken De start Elke dag inloop: 8.20 uur Groepsvorming: kennismaken

Nadere informatie

De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s. Rapport. groep 6. Van : Schooljaar : Leerkracht(en) :

De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s. Rapport. groep 6. Van : Schooljaar : Leerkracht(en) : De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s Rapport groep 6 Van : Schooljaar : Leerkracht(en) : Toelichting bij het rapport Met dit rapport proberen we u als

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Schooljaar 2013-2014

Informatieavond groep 6. Schooljaar 2013-2014 Informatieavond groep 6 Schooljaar 2013-2014 Programma Algemene informatie Vakspecifieke informatie Rondvraag Sluiting Even voorstellen Miranda Suijker Werkzaam Maandag Dinsdag Marja Vonk Werkzaam Woensdag

Nadere informatie

Hieronder leest u wat de kinderen van groep 7 in de periode tot februari gaan doen bij de verschillende zaakvakken.

Hieronder leest u wat de kinderen van groep 7 in de periode tot februari gaan doen bij de verschillende zaakvakken. Informatie groep 7 augustus - februari Hieronder leest u wat de kinderen van groep 7 in de periode tot februari gaan doen bij de verschillende zaakvakken. Rekenen: Methode Pluspunt : o Optellen en aftrekken

Nadere informatie

Informatie avond groep 5 2011-2012

Informatie avond groep 5 2011-2012 Informatie avond groep 5 2011-2012 Even voorstellen Martin Geldermans Leerkracht groep 5, Theo Raateland Leekracht groep 5, Werff Thomas Gymleerkracht. Waar gaan we het over hebben? Het digibord, De vakken,

Nadere informatie

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde De bedoeling van dit document is leerkrachten handvatten te geven bij het inpassen van het werken met Nieuwsrekenen in de reguliere rekenmethode.

Nadere informatie

WELKOM IN GROEP 4 SCHOOLJAAR Informatieboekje voor ouders OBS DE HAARSCHOOL

WELKOM IN GROEP 4 SCHOOLJAAR Informatieboekje voor ouders OBS DE HAARSCHOOL WELKOM IN GROEP 4 Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR 2018-2019 OBS DE HAARSCHOOL De Haarschool: Waar samen leren en creëren een beleving is! 1 VOORWOORD Beste ouders van groep 4, In dit informatieboekje

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

INFORMATIE GROEP 6 2011-2012

INFORMATIE GROEP 6 2011-2012 INFORMATIE GROEP 6 2011-2012 KENMERKEN: De overgang van groep 5 naar groep 6 heeft qua ontwikkeling en leerstof een geleidelijk verloop. Natuurlijk wordt er in vergelijking met groep 5 van de kinderen

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Rekenen (methode Wereld in Getallen)

Rekenen (methode Wereld in Getallen) Informatie groep 7 cursusjaar 2017-2018 De leerstof in groep 7: In groep 7 stijgt het tempo en het niveau De leerstof is een stuk moeilijker Er komen extra vakken bij zoals Engels en Blitz (studievaardigheden)

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 5

Informatieboekje GROEP 5 Informatieboekje GROEP 5 Schooljaar 2015-2016 Wat doen we eigenlijk allemaal in groep 5? Rekenen We werken met de rekenmethode De Wereld in Getallen. Deze methode is zodanig samengesteld dat er leerstof

Nadere informatie

Leerkracht: Josefien Groep: 3/4 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaire: Jessica (maandag en dinsdag)

Leerkracht: Josefien Groep: 3/4 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaire: Jessica (maandag en dinsdag) Welkom! Leerkracht: Josefien Groep: 3/4 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaire: Jessica (maandag en dinsdag) Leerkracht: Denice Groep: 4/5 Werkdagen: maandag t/m vrijdag Stagiaires: Pjotr (maandag) en

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2016-2017 LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS Informatie m.b.t. de verschillende vakgebieden in groep 6: Taal: De groepen 4 t/m 8 maken gebruik van de taalmethode Taal Actief. De methode

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Leerdoelen groep 8. Pluspunt rekenen

Leerdoelen groep 8. Pluspunt rekenen Leerdoelen groep 8 Pluspunt rekenen NB. De leerdoelen van deze rekenmethode bieden wij de kinderen aan middels Denken in Doelen. Dat betekent dat we niet exact de blokken van de methode volgen, maar dat

Nadere informatie

Cito-toetsen ( )

Cito-toetsen ( ) Cito-toetsen (15.01.2017) Op de Plakkenberg worden diverse toetsen afgenomen. Veel toetsen horen bij de methode, zgn. methodetoetsen, die de stof toetsen die in de methode is behandeld. Daarnaast wordt

Nadere informatie

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Samenwerking met parallelcollega s Er zal regelmatig overleg zijn met de collega s uit de andere groepen 7. Zodat alle groepen aan het einde van het jaar ongeveer

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Indeling van de avond: Kennismakingsronde Normen en waarden RDW Vakgebieden Algemene informatie Normen en waarden opgesteld voor leerkrachten,

Nadere informatie

INFORMATIE GROEP 7. De vakken: Taal:

INFORMATIE GROEP 7. De vakken: Taal: INFORMATIE GROEP 7 Kenmerken: De meeste kinderen krijgen wat meer oog voor wereldse problemen, tevens komen ze met allerlei vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze verwachten exacte antwoorden

Nadere informatie

WELKOM IN GROEP 6. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL

WELKOM IN GROEP 6. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL WELKOM IN GROEP 6 Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR 2017-2018 OBS DE HAARSCHOOL De Haarschool: Waar samen leren en creëren een beleving is! 1 VOORWOORD Beste ouders van groep 6, In dit informatieboekje

Nadere informatie

Er staat koffie voor u klaar!

Er staat koffie voor u klaar! Er staat koffie voor u klaar! Even voorstellen.. Onze directeur: Joost Heemskerk Barend Schuurman IB Saskia Smeets 7S Judith Does 7J LIO-stagiaire Amy Spaans Sophie Kistemaker Op de vrijdag Catechese Jaaropening

Nadere informatie

ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5

ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5 ALLE VAKKEN OP EEN RIJ IN GROEP 5 Trefwoord Rekenen o.a. tafels Spelling Taal Lezen, estafette/tutorlezen Schrijven Begrijpend lezen Handvaardigheid/tekenen/techniek Verkeer Muziek Speelwerkuur Voorlezen

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? Informatieavond 1 september 2016 1 Begin van de schooldag Als kinderen om 8.20 uur binnenkomen, pakken zij hun contract. Ze leggen de materialen

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

Groepen 5 Naar school Lopen, fietsen of met de auto? Klassenouder en ouderhulp Rapporten en oudercontact

Groepen 5 Naar school Lopen, fietsen of met de auto? Klassenouder en ouderhulp Rapporten en oudercontact Groepen 5 Naar school De schooltijden van maandag tot en met vrijdag zijn van 8.30 uur tot 12.00 uur en 13.30 uur tot 15.30 uur. Op woensdag zijn de leerlingen na 12.00 uur de middag vrij. De leerlingen

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR 2015-2016 Leerkracht: Nicole Koevoets Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het huiswerk genoteerd voor

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), - 1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 7 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de ouderbezoeken,

Nadere informatie

Terugblik. De lesstof

Terugblik. De lesstof Nieuwsbrief Groep 7 - Oktober 2013 Beste ouders, De herfstvakantie ligt alweer achter ons en voor ons ligt een drukke en gezellige periode. Via deze nieuwsbrief willen wij hierover nader informeren. Maar

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot

-Samen talig en talentvol de wereld in- Groep Court.vandersloot -Samen talig en talentvol de wereld in- Groep 7 2017-2018 Court.vandersloot court.vandersloot@agora.nu Wat kunnen jullie verwachten dit schooljaar? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera uitvoering

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Groepen 6 Naar school Lopen, fietsen of met de auto? Klassenouder en ouderhulp Rapporten en oudercontact

Groepen 6 Naar school Lopen, fietsen of met de auto? Klassenouder en ouderhulp Rapporten en oudercontact Groepen 6 Naar school De schooltijden van maandag tot en met vrijdag zijn van 8.30 uur tot 12.00 uur en 13.30 uur tot 15.30 uur. Op woensdag zijn de leerlingen na 12.00 uur de middag vrij. De leerlingen

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Welkom in groep 5 Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Nieuw in groep 5 De vakken aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en studievaardigheden. Huiswerk

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Erik Smit

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Erik Smit -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 8 2017-2018 Erik Smit erik.smit@agora.nu WAT KUNNEN DE KINDEREN VERWACHTEN DIT SCHOOLJAAR? Schoolkeuze voortgezet onderwijs Kamp van 27 september tot 29

Nadere informatie

Walewyc-mavo Planning proefwerkweek

Walewyc-mavo Planning proefwerkweek Walewyc-mavo Planning proefwerkweek KLAS 1 - Rooster proefwerkweek - Lokalen rooster proefwerkweek - Overzicht per vak wat moet ik leren - Studeerschema/planning voor thuis - Tips - Rooster inzage proefwerken

Nadere informatie

De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s. Rapport. groep 8. Van : Schooljaar : Leerkracht(en) :

De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s. Rapport. groep 8. Van : Schooljaar : Leerkracht(en) : De Bonkelaar o p e n b a r e b a s i s s c h o o l v o o r D a l t o n o n d e r w i j s Rapport groep 8 Van : Schooljaar : Leerkracht(en) : Toelichting bij het rapport Met dit rapport proberen we u als

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken.

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Welkom op de infoavond van groep 6 Even voorstellen Meester Dennis en zijn werkdagen

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Alie Zwaagstra

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Alie Zwaagstra -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 5 2017-2018 Alie Zwaagstra alie.zwaagstra@agora.nu WAT KUNNEN DE KINDEREN VERWACHTEN DIT SCHOOLJAAR? Nieuwe rapporten Maandmail van de groep Opera Kennismakingsmiddag

Nadere informatie

Lesstof groep 8 Wat leert uw kind de komende maanden.

Lesstof groep 8 Wat leert uw kind de komende maanden. Nummer 1 oktober 2015 Lesstof groep 8 Wat leert uw kind de komende maanden. In groep 8 vindt de afronding plaats van de basisschool. Dit betekent dat alle stof herhaald wordt en vooral door elkaar wordt

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Welkom in groep 5 Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Nieuw in groep 5 De vakken aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en studievaardigheden. Huiswerk

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, De vakantie is weer voorbij en we gaan nu het laatste deel van het schooljaar in. Een periode waarin we bezig gaan met de laatste blokken van rekenen, taal en spelling.

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7

Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7. Doelgroepen Rekenen op maat 7 Rekenen op maat 7 Rekenen op maat 7 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs kennisnet.nl Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs Op de volgende pagina s treft u het beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs. Het instrument is ingedeeld in acht

Nadere informatie

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Suheda Sarikaya

-Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP Suheda Sarikaya -Samen meertalig en talentvol de wereld in- GROEP 4 2017-2018 Suheda Sarikaya Suheda.sarikaya@agora.nu INHOUD IGDI-model Vakken en methodes Klassenouders HOE ZIET EEN LES ERUIT - HET IGDI-MODEL Lesmodel

Nadere informatie

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Versie: juni 2015 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Nieuwe methode aanschaffen? Dat kan nu veel voordeliger. Snappet

Nadere informatie

Huiswerkbeleid van CBS De Zaaier

Huiswerkbeleid van CBS De Zaaier Huiswerkbeleid van CBS De Zaaier Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door de kinderen thuis gemaakt en/of geleerd wordt. Huiswerk is geen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatie groep 6. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 6 uit.

Informatie groep 6. Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in het kort de werkwijze in onze groep 6 uit. RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 6 Beste ouders/verzorgers, Hierbij leggen we in

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR INLEIDING Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt een brug tussen thuis en de school. Met het meegeven van huiswerk

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

Informatieavond groep 3/4 september 2014

Informatieavond groep 3/4 september 2014 Informatieavond groep 3/4 september 2014 Welkom Voorstellen juf Marjolein meester Wim Doel van de avond Werkwijze in de klas Dagritme Zelfstandig werken Computer Hulp vragen Taakje in de klas Een aantal

Nadere informatie

Wat doen we in groep 6. Korte beschrijving van de lesstof in groep 6.

Wat doen we in groep 6. Korte beschrijving van de lesstof in groep 6. Wat doen we in groep 6 Korte beschrijving van de lesstof in groep 6. Groep 6 Rekenen Getallen en Getalrelaties Voorbeeld Inzicht in getalstructuur tot 100.000 Wat zit er in het midden tussen 750 en 800

Nadere informatie

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde

Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde Nieuwsrekenen naast reguliere methoden voor rekenen-wiskunde De bedoeling van dit document is leerkrachten handvatten te geven bij het inpassen van het werken met Nieuwsrekenen in de reguliere rekenmethode.

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 8 (DEEL 1) 22 SEPTEMBER 2016

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 8 (DEEL 1) 22 SEPTEMBER 2016 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 8 (DEEL 1) 22 SEPTEMBER 2016 Even voorstellen: Femke de Graef Erik van Schaijk 2 Groeps- en schoolafspraken - Dagschema op bord - Contact leerkracht (voor school, na school

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

Uit De Ophaalbrug, werkmateriaal bij de overstap basisonderwijs voortgezet onderwijs, sept. 2003

Uit De Ophaalbrug, werkmateriaal bij de overstap basisonderwijs voortgezet onderwijs, sept. 2003 Uit De Ophaalbrug, werkmateriaal bij de overstap basisonderwijs voortgezet onderwijs, sept. 2003 REKENEN-WISKUNDE VERSLAG Samenstelling De BOVO-kwaliteitsgroep rekenen-wiskunde bestond uit: Sira Kamermans,

Nadere informatie

Lesbrief 4, groep 5/6. 24 januari 2018

Lesbrief 4, groep 5/6. 24 januari 2018 Lesbrief 4, groep 5/6. 24 januari 2018 Beste ouders, We zijn inmiddels druk met de CITO toetsen. Altijd een spannende periode voor de kinderen. Als leerkracht kijken we in deze periode vooral naar de voortgang

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 6!

Welkom op de informatieavond van groep 6! Welkom op de informatieavond van groep 6! Wilt u zo vriendelijk zijn de lijst met noodnummers te controleren? Graag een vinkje als het oké is. De lijst ligt op de instructietafel. Juf Corine Verschoor

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 LEERKRACHTEN: DENNIS VOORST NICO HEUVELMANS

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 LEERKRACHTEN: DENNIS VOORST NICO HEUVELMANS JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 LEERKRACHTEN: DENNIS VOORST NICO HEUVELMANS Informatie m.b.t. de verschillende vakgebieden in groep 6: Taal: De groepen 4 t/m 8 maken gebruik van de taalmethode Taal

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? 1 Begin van de schooldag Als kinderen om 8.20 uur binnenkomen, pakken zij hun contract. Ze leggen de materialen klaar die ze die dag nodig hebben.

Nadere informatie

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen.

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 werken we voor taal, lezen en spelling met de methode Veilig leren

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Praktische informatie groepen 6 Schooljaar 2015-2016

Praktische informatie groepen 6 Schooljaar 2015-2016 Praktische informatie groepen 6 Schooljaar 2015-2016 Een verzoek: - Naar binnen gaan na de bel, wanneer de leerkracht de deur open maakt. - Aan onze kant op de speelplaats naar binnen en niet binnendoor.

Nadere informatie

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 1. 1. De leerkracht en de groep 2. Dit jaar hebben de kinderen op maandag en dinsdag les van juf Hen van Gils. Op woensdag t/m vrijdag van juf Maike Romp. Wij zijn gestart

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie