Ouderraad De Wegel 2013-2014



Vergelijkbare documenten
Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

Ouderraad De Wegel

OUDERRAAD 29/08/2013. Mededelingen School Guido licht een aantal nieuwe of gewijzigde zaken toe mbt het nieuwe schooljaar

De Stip Binkom Verslag oudervereniging 21 april 2016

Pieter Heymans Hans Coessens. Wim Van Olmen Sarah Polfliet (verslag)

Het team van Jenaplanschool Het Kriebelhuis

Verslag oudercomité 20 september 2016

Verslag OR 12/09/2016

Samen over de drempel. Wisten jullie dat. Beste ouder,

*Dag van de leerkracht: Er is reeds een mailtje gestuurd. Er worden ouders gezocht om toezicht te doen op de speelplaats s ochtends.

Verslag vergadering Ouderraad Krinkelrups: 09/10/2012 om 20u

NIEUWSBRIEF september 2015

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM?

WEGELPRAATJE EIND JUNI 2015

Aanwezig : Juf Veronique, Inne, Linda, Patricia, Sofie, Christel, Sabien, Ronny, Ann, Sandra, Els, Frank, Dirk, Inès, Marijke en Pascal

Verslag schoolraad

Beste ouders en kinderen, De maand september is opnieuw voorbij gevlogen. Hier volgt de nieuwsbrief voor de maand oktober.

t Zonnebloemblaadje Wist je dat krantje voor en door ouders van de Zonnebloem februari 2015 Belangrijke data voor in je agenda!

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en

ouderraad GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL Ichtegem / Eernegem Vergadering van de ouderraad dd. 20 juni 2013 Vergaderingnummer 22

Agenda 5 e vergadering Ouderraad schooljaar juni 2014, uur Lagere school Schriek. De volgende punten zullen besproken worden:

boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND}

1. Welkom en vaststellen agenda Natasja heet de enkele aanwezigen welkom en overloopt de agenda. Er zijn geen aanvullingen.

Brigitte heet iedereen welkom en vraagt naar een eerste reactie op het ontvangen van de uitnodiging:

Verslag vergadering 22/09/2014

Verslag werkvergadering

Verslag vergadering OR 11 december 2014

VERSLAG OUDERRAAD 16/9/ Goedkeuring verslag 28/8. 2. Nieuws vanuit de OR ontslag van Nele V (Chris zorgt voor de attentie)

Verslag ouderraad met team van 2 juni De directie opent de vergadering en heet alle aanwezigen welkom. Het verloop van de avond wordt geschetst.

Notulen MR vergadering

Vergadering 3 oktober 2017

G.B.S.N. Gemeentelijke Basisschool Nevele

VERSLAG. Vergadering van het oudercomité op 18-September 2014 om 20u

Huishoudelijk reglement. Ouderraad Vrije Basisschool Lanklaar

OUDERRAAD GBS MOOI BOS VERSLAG VERGADERING

3. Personeelsbezetting schooljaar

We wensen jullie van harte de tijd om rustig die mensen te ontmoeten, en die dingen te doen waar je tijdens het schooljaar te weinig tijd voor hebt.

Pieter Heymans Hans Coessens. Wim Van Olmen Sarah Polfliet (verslag)

De Regenboog. Algemeen. Boog nr

VERSLAG OUDERRAAD 20/04/2016

Franciscusbericht. April Koningsspelen vrijdag 25 april. Wijzigingen personeel

Verslag vergadering

Verslag ouderraad 28 januari 2016

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar Beste ouders,

Jaarthema pedagogische begeleiding

Verslag ouderraad Sportschool maandag 17 maart 2014

Ouders: Grietje, Andreas, Aleksandra, Niels, Kelly, Leen, Petra, Carl, Tom, Vanessa, Veerle, Johan

1. Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering

We willen u met deze bundel wat wegwijs maken bij de start van het nieuwe schooljaar en u de laatste nieuwtjes doorspelen.

1. Welkom en opening Het informatieblad MR krijgen Anneke en Suzan nog te lezen. Staan interessante artikelen in.

Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren 3 september 2015 VERSLAG

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders

Verslag vergadering ouderraad donderdag 14 maart 2019

G.B.S.N. Gemeentelijke Basisschool Nevele

We willen u met deze bundel wat wegwijs maken bij de start van het nieuwe schooljaar en u de laatste nieuwtjes doorspelen.

Verslag ouderraad Sportschool donderdag 16 juni 2011

Het schooljaar is weer al een tijdje bezig. Voor de nieuwe leerlingen een hele stap en voor de anderen een blij weerzien met vrienden en de school.

VERSLAG MR VERGADERING

Nieuwsbrief september 2016

Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Afdeling Gottem Grammene

Verslag ouderraad woensdag 10 september 2014.

Verslag vergadering Ouderraad Krinkelrups: 20/11/2012 om 20u

HANDLEIDING OUDERRAAD

Verslag vergadering oudercomité 25 april 2016

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR?

Schoolnieuws Een blik vooruit Schooljaar

VERSLAG LAATSTE VERGADERING OUDERCOMITÉ SCHOOLJAAR

Beste ouders, kleuters, leerlingen, leerkrachten, Na twee maanden vakantie zwaait de schoolpoort weer open.

AANWEZIGHEID DIRECTIE EN SECRETARIAAT Myriam Aanwezig op maandag en vrijdag (hele dag) Afwezig op: 24/11 (vm), 25/11 (vm), 5/12 (vm), 6/12 (nm)

Verhuisd? Nieuw telefoonnummer? Laat het ons weten!

Maart 2015 Jaargang nr. 8

Verslag ouderraad nr. 6

Met deze slogan zijn we vandaag met z n allen het nieuwe schooljaar begonnen.

Informatieavond september SBS Kermt

Beste ouders, beste kinderen,

Verslag vergadering OR 25 februari 2016

Ouderraad Spanjeschool

Kriebelnieuws Maand juni 2015

Speel je met ons mee?

Vestiging Bronstraat Bronstraat 86 A 1060 St. Gillis 02/

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer!

Vanaf 1 april 2005 moet elke school beschikken over een schoolraad.

Aanwezig: Greta, Kim,Veerle, Anne V, Nathalie, juf Karolien, juf Hannelore, juf Ann, meester Luc

FEBRUARI FEBRUARI 2016 ma 1 feb Instapmoment Nieuwe kleuters voor groep 1 Di 2 feb 9u 10.30u namiddagspeeltijd. 1.

Nieuwsbrief GO! De Sprong

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek

Beste ouders en kinderen,

Ouderwerking. (feitelijke vereniging)

Aanwezig : Cindy; Vivian; Katelijn; Koen; Thomas; Nicolas; Ilse Verontschuldigd : Liesbeth

Saltoschool de Bergen Schouwbroekseweg NV Eindhoven telefoon Verslag Medezeggenschapsraad

Nieuwsbrief 2 oktober 2012

Transcriptie:

Ouderraad De Wegel 2013-2014 Vergadering DI 10 december 2013 Verslag Aanwezig Verontschuldigd Mark Arnaut, Els Coene, Cindy De Kesel, Joke Den Haerynck, Eveline Durigneux, Caroline Gabriël, Griet Goossens, Luc Gryp, Elsie Haertjens, Cindy Hermie, An Janssens, Sofia Lyssens, Filip Maenhout, Jorn Nuttynck, Katrijn Piepers, Ellen Byl, Laurence Jacquart, George Miron, Frank Vergauwen, Tine Van Deursen, Karen Van Waeyenberghe, Ilse Versprille en Hilde Wille Katrien Brinckman, Soetkin Desmet, Nele Desmet, Wim Dossche, Nicolas Gabriël, Alain Sergeant en Chris Verbiest Geen nieuws - Locatie Grote Wegel (refter) 19u30-22u00 Verslag Jorn & Mark Agenda: 0. Welkom& opwarmertje 1. Tafelrondje kennismaking + rondvraag naar evt. extra varia-/agendapunten 2. Goedkeuring & opvolging verslag opstartvergadering 07/11/13 3. Actuele kastoestand Ouderraad (OR) + concreet voorstel extra fondsenwerving (opbouw reserve) op zeer korte termijn 4. Agendapunten van de eerstvolgende Schoolraad (SR), vraag van delegatie ouders in SR naar input van de leden van de OR over: (1) Pedagogische vernieuwing: brug 3 e kleuter 1 e leerjaar, (2) Bouwproject Veiligheid op de bouwwerf, (3) Website van de school, (4) Onthaal & informatie leerlingen en groep ouders die overkomen van Lekehofje) 5. Totaalinventarisatie van mogelijke (1) activiteiten en (2) gespreksthema s ( informeren en/of adviseren) voor de OR in 2013-2014 6. Voorstel opstart deelwerkgroepen binnen de OR per activiteitensoort en/of thema 7. Communicatie over/van de OR via de schoolwebsite 8. Mededelingen van de directie 9. Varia - Mededelingen - Rondvraag 10. Afspraak volgendevergaderdatum, agendapunten en TODO s 11. Afronding & drink 0. Welkom & opwarmertje - Mark verwelkomt de leden van de ouderraad. Er is opnieuw een grote opkomst en er zijn ook weer enkele extra nieuwe gezichten! - Er gaan twee kaartjes rond waarmee we de door langdurige ziekte afwezige zieke leden van de OR een hart onder de riem willen steken. - Als opwarmertje wordt er in groepjes een snelle brainstorm vrij associëren gedaan, waarbij iedereen nadenkt over waar onze Ouderraad De Wegel voor staat. Volgende kernwoorden kwamen spontaan in ons op en geven weer wat van toepassing is of zou kunnen zijn. Het resultaat vind je in deze woordenwolk: Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 1 7

1. Tafelrondje kennismaking + rondvraag naar evt. extra varia-/agendapunten - I.v.m. de ledenlijst wordt gevraagd (voor wie dit nog niet deed) een foto door te sturen van zichzelf. 2. Goedkeuring & opvolging verslag opstartvergadering 07/11/13 - Het verslag van de vergadering wordt goedgekeurd zonder opmerkingen. - Er zijn geen voorstellen voor nog extra toe te voegen punten op de agenda voor vandaag. 3. Actuele kastoestand Ouderraad (OR) + concreet voorstel extra fondsenwerving (opbouw reserve) op zeer korte termijn - Penningmeester Karen doet verslag. Het nieuwe bestuur opende recent een nieuwe rekening en in samenspraak met de vorige penningmeester werd gezorgd voor een vlotte overdracht. Karen analyseerde alle stukken. We beschikken momenteel over ongeveer 550 op de rekening. Ter vergelijking: op een piekmoment in het schooljaar 2005-2006 was dat nog zo n 10 000. Er zijn met die middelen in de loop van de tijd wel veel zinvolle investeringen gedaan (bv. keukenblok in refter Grote Wegel). Sinds 2011 zijn er helemaal geen inkomsten meer bijgekomen omdat er ook geen grote acties waren zoals de jaren voordien (bv. eetfestijnen, waarvan de opbrengst overigens ook jaar na jaar afnam - dalende koopkracht of sleet op de formule?). - Dit schooljaar hebben we als grote uitgaven (als we willen inspelen op de verwachtingen daarrond) de receptie voor de Eerste Communie, het afscheid van de laatstejaars en het geven van een pannenkoek met carnaval. Eerste raming daarrond geeft aan dat dit samen al ongeveer 700 kan kosten, waardoor er dus zeker extra geld nodig zal zijn om nog maar in deze basiswerking te voorzien. Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 2 7

- Er werd een kaart bij de Colruyt aangevraagd voor extra korting, maar deze werd nog niet goedgekeurd. Er kan ook een kortingkaart bij Dreamland aangevraagd worden. - Het is niet meteen de bedoeling om via acties terug een beroep te doen op de vrijgevigheid (in geld) van de mensen of in het vaarwater te komen van acties van de school. Het voorstel vanuit de kerngroep om een papierslag te doen, wordt toegelicht. Zie hiervoor de uitgewerkte voorzet in een model van actiefiche. Er komen veel positieve reacties op het voorstel, waaronder het feit dat iedereen er aan kan meewerken zonder financiële inspanning te moeten doen en dat het goed is voor het milieu. De actie heeft ook een zeer lage drempel; iedereen kan deelnemen. We hebben het voordeel dat we meteen een vrij groot bereik hebben (600 leerlingen en hun ouders). Er is ook relatief weinig financieel risico aan verbonden (huur container 60 die gerecupereerd wordt indien de container vol is) en belangrijkst van al - de prijs voor oud papier is momenteel ook relatief interessant. Er wordt voorgesteld de container reeds op vrijdag te plaatsen, aangezien veel mensen dan hun kinderen komen ophalen en anders zaterdag nog eens terug moeten komen of op zaterdag andere dingen te doen hebben. Het nadeel hierbij is wel dat er meer auto s aanwezig zullen zijn op het moment dat de kinderen de school verlaten. Veiligheid is zeker een zeer bijzonder aandachtspunt bij zo n actie! - Er wordt een tijdelijke werkgroep opgericht waarin Elsie, Ann, Laurence, Katrijn, Mark, Filip en Frank zullen zetelen. Die zal de komende weken een en ander verder concreet uitwerken. - Besluit: het voorstel voor de papierslag wordt aanvaard. De container zal zowel op vrijdagavond als op zaterdag aanwezig zijn en zal een plaats krijgen op de Grote Wegel. 4. Agendapunten van de eerstvolgende Schoolraad (SR), vraag van delegatie ouders in SR naar input van de leden van de OR over: 4.1. Pedagogische vernieuwing: brug 3 e kleuter 1 e leerjaar - De overgang naar het lager onderwijs wordt door de ouders als iets heel belangrijks ervaren. Er is dan altijd veel aanwezigheid op het oudercontact. - Begin januari 2014 is een vergadering gepland met alle juffen van de 3 e kleuterklas en het 1 e leerjaar. Er is een ouderavond gepland voor alle ouders van kindjes in de 3 e kleuterklas op 29 april 2014. Er wordt hierover niet echt een advies verwacht van de ouderraad. Op de ouderavond worden groepen gemaakt en zal er gewerkt worden met een doorschuifsysteem, zodat alle juffen aan bod komen. Er wordt uitgelegd hoe de voorbereidingen op het leren rekenen, lezen en schrijven die al starten in de 3 e kleuterklas, overvloeien naar het 1 e leerjaar. In de basisschool in Watervliet wordt in april/mei uitleg gegeven door de juffen van de 3 e kleuterklas en het 1 e leerjaar, waarbij ook het CLB aanwezig is. Deze werkwijze wordt daar door iedereen heel enthousiast onthaald en diende ook voor basisinspiratie voor het team van De Wegel. Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 3 7

- Vele ouders hebben wat schrik van de impact van het 1 e leerjaar, maar eigenlijk gebeurt er al heel wat voorbereiding in de 3 e kleuterklas. Ouders hebben zelf niet altijd zicht op de schoolrijpheid van hun kind voor de overgang. - De ouderraad suggereert om bv. enkele ouders te laten getuigen over de overgang of een kort filmpje te maken dat een realistisch beeld geeft over het 1 e leerjaar. Er dient ook genoeg aandacht geschonken worden aan de praktische elementen van deze overgang, zoals de concrete benodigdheden voor het eerste leerjaar (aankoopadvies zodat ouders niet teveel kopen of geen miskopen doen), maar ook heel praktische afspraken zoals fruit en koek. 4.2. Bouwproject Veiligheid op de bouwwerf - Er is reeds een vergadering geweest met de veiligheidscoördinator. - In een 1 e fase wordt de nieuwbouw vooraan en achteraan de zijkant van het speelbos aangepakt. Er komen hekkens met zeilen tot op de grond. Links komt er een ingang voor vrachtwagens en er zal een zebrapad bijkomen. - In een 2 e fase zal het bouwterrein uitgebreid worden en zal er een overdekte tunnel aan de rechterkant zijn om binnen te komen. - In de 3 e fase zal de nieuwbouw er reeds staan en zullen er nog werken aan de speelplaats uitgevoerd worden. De leerlingen zullen via de ingang in het nieuw gebouw binnen komen. - De werken starten vanaf september 2014 en zullen 16 maanden duren, wat dus nog tot 2016 zal zijn. - Om het gevaar van omwaaiende hekkens te verminderen, zal het zeil slechts 1,5m hoog zijn. Tijdens de werkzaamheden zal ook een camera geplaatst worden die dag en nacht werkt. 4.3. Website van de school - Er werd 2 jaar geleden een professionele webmaster aangesproken voor de bouw van de schoolwebsite. In de toekomst zal de website hopelijk door meer mensen gedragen worden. - Leerkrachten kunnen gebruik maken van de website om daar (links naar) oefeningen op te plaatsen. Op de Kleine en Middenwegel zijn deze oefeningen niet verplicht, maar op de Grote Wegel is het wel verplicht extra oefeningen te maken via de computer. Leerlingen die thuis niet beschikken over een computer (momenteel een 4 à 5-tal), kunnen de oefeningen tijdens de speeltijd of de middagpauze maken. Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 4 7

- Via Bingel kunnen extra oefeningen gegeven worden op basis van wat de kinderen zien in de klas. De leerlingen kunnen punten verdienen door deze oefeningen en spelletjes kopen. De leerkrachten kunnen opvolgen wat de leerlingen gedaan hebben. Waarschijnlijk zal hierover nog een infomoment komen. - Taken uitvoeren op een computer is leuk om afwisseling te creëren en bevordert de computervaardigheden van de leerlingen. 4.4. Onthaal & informatie leerlingen en groep ouders die overkomen van Lekehofje - Er is vooral veel vraag naar praktische info, maar ook hoe de indeling van de school in elkaar zit en wat de gewoonten zijn. Zo worden bijvoorbeeld de leerlingen s morgens en s middags afgezet aan de witte lijn, maar kunnen de ouders s avonds hun kinderen ophalen tot in de klas. - Naar het einde van het jaar worden alle kleuters en hun ouders uitgenodigd op een zoektocht in de Kleine Wegel. - De kinderen uit het Lekehofje zullen niet in 1 klas zitten, maar opgesplitst worden, waarbij juf Sonja en juf Els advies geven over wie met elkaar bevriend is. Bij de klasverdeling worden alle groepen opgesplitst en is het zeker niet de bedoeling om alle kapoentjes in 1 klas onder te brengen. Het is beter om heterogene groepen te hebben om te leren, dan homogene. - Als ouder wil je graag op voorhand info (bij wie zit je, waar zit je, ) kunnen geven aan je kind, maar voor de meeste ouders is de overgang vlot verlopen en valt de klasindeling mee. 5. Totaalinventarisatie van mogelijke (1) activiteiten en (2) gespreksthema s (voor informeren en/of adviseren) voor de OR in 20132014 - Er wordt via een aantal Mindmaps een overzicht gegeven per blok van de verschillende soorten activiteiten die in de opstartvergadering tijdens de groepsbrainstorm aan bod kwamen: o Vorming o Financiële opbrengst o Netwerking binnen de OR o Hand- en spandiensten o Ontmoeting en netwerking tussen ouders ondersteunen o Sensibilisering o Ontspanning - Ook de vele ideeën over boeiende gesprekthema s (onderwerpen voor overleg en advies) voor de OR werden via een mindmap in kaart gebracht. Communicatiebeleid, zorgbeleid, onthaal, hygiëne & gezondheid en kansarmoede lijken hierbij alvast de belangrijkste thema s. - Gezien er te weinig tijd was om uit dit zeer brede pallet in de vergadering afgewogen keuzes te gaan maken, wordt voorgesteld om een meer richtinggevende prioriteitsbepaling van de activiteiten elektronisch te laten gebeuren via een online voting systeem. Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 5 7

6. Voorstel opstart deelwerkgroepen binnen de OR per activiteitensoort en/of thema - Er wordt een tijdelijke werkgroep opgericht voor de papierslag (zie hoger). - Het oprichten van andere werkgroepen zal later herbekeken worden, wanneer bepaald of en zo ja welke activiteiten we dit schooljaar nog kunnen realiseren. 7. Communicatie over/van de OR via de schoolwebsite - De OR komt op een afzonderlijke plaats op de schoolwebsite. Tot vorig jaar was er een aparte website van de ouderraad. De huidige OR kiest ervoor de info over de ouderraad maximaal te integreren in de website van de school. Dat vergemakkelijkt beheer en de kosten en het is ook voor de ouders sneller zichtbaar. - De verschillende rubrieken op de website worden overlopen (zie document Nota info OR op website ). - Wat de ledenlijst betreft spreken we af dat er geen persoonlijke adressen en e-mailadressen op komen, maar een algemeen e-mailadres behoort wel tot de mogelijkheden. - Er kunnen foto s op geplaatst worden, maar dan moeten er wel verschillende mensen op staan. - De oude link zal verwijderd worden (in de rubriek links ). - Er wordt gesignaleerd dat de afrolmenu s op de website momenteel niet 100% goed zichtbaar zijn via de ipad en/of pc met Windows 8.1. Heeft te maken met een oude versie van Joomla waarin de site is gemaakt. Er loopt momenteel een aanbesteding voor een nieuwe webmaster voor alle basisscholen van KaBOE; welicht komt dit dan in orde. - Er kunnen ook teksten vanuit de OR aan het Wegelpraatje toegevoegd worden. Het is dan wel best als de OR hiervoor over concrete deadlines beschikt. Ook de voorstellingsflyer over de OR voor de nieuwe ouders wordt aangepast en komt op de site. 8. Mededelingen van de directie - Chris is ernstig ziek en zal mogelijkerwijs dit schooljaar niet meer naar school komen. Zijn taken werden verdeeld onder Griet (HT pedagogisch directeur lager), Cindy (HT pedagogisch directeur kleuter) en Luc (administratief directeur). - Ten gevolge van deze (al minstens tijdelijke) doorschuifoperatie in het organogram is er ook een nieuwe zorgcoördinator: Nathalie Gullinck komt het team versterken. 9. Varia - Mededelingen - Rondvraag - Voorstel vanuit het kernteam om het jaarlijkse lidgeld van het VCOV (Vlaamse Confederatie van Ouders en OuderVerenigingen) dat 90 euro bedraagt, gezien de actuele kastoestand voorlopig even niet te betalen. Akkoord hierover. Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 6 7

10. Afspraak volgende vergaderdatum, agendapunten en TODO s - De vergadering van 17 februari 2014 wordt - in functie van extra afspraken voor de papierslag - vervroegd naar 27 januari 2014. Er komt een extra vergadering van de ouderraad op 12 maart 2014. - Op zaterdag 18 januari 2014 (10u00) plannen we een studie-/plaatsbezoek waarbij we als OR de verschillende vestigingen van De Wegel bezoeken (Kleine, Midden en Grote Wegel en Lekehofje). Er wordt gestart op de Kleine Wegel. Bedoeling is een beter totaalzicht te krijgen op de infrastructuur van de school. Dat kan altijd nuttig zijn als achtergrondkennis voor leden van de OR bij bepaalde agendapunten. - Mogelijke onderwerpen voor de volgende vergadering: o Verzekeringen o Voorstel volgende actie: Verkiezingsbar op 25/05 o Kansarmoede op onze school: wat moeten we er als OR over weten en hoe gaan we hier mee om als OR? (Griet is bereid hiervoor een basisinsteek te doen. Waarvoor alvast dank!) ------- Ouderraad De Wegel 2013-2014 Verslag vergadering DI 10 december2013 7 7