oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

Maandthema'sU5 - U6. Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen. Leer de spelers hoe een bal aanvoelt

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

Periodisering JO8 tot en met JO12 pupillen

WEEK 1 - (AANV) UITSPELEN VAN 1:1 (DRIBBELEN)

D-pupillen Training 1

De VoetbalTrainer. E-jeugd. Leren samenspelen

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen.

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

Trainingsplan seizoen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg)

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

De muurpas. Uiteenzetting

Voorbeeldtraining train de trainer augustus 2006

Opleidingsplan K Humbeek FC

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Opwarmingen U17. Opwarming 1. Opwarming 2. Beschrijving:Laatste van groep wordt eerste.

Winterprogramma U6-U7-U8-U9 Voor het winterprogramma van onze U6-U7-U8-U9 kiezen we voor een huiswerkbundel om nog wat extra aan de techniek te

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2

SPECIFIEK O8/9. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op

Club SVC 2000 Datum:

Ieder onderdeel duurt ± 13 minuten. Na die 13 minuten wisselen de groepen van oefening.

HC Houten, periodisering seizoen : Middenveld aanspelen

1) 2. 3 : 1 in een afgebakende ruimte = meter

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Meer voetbal-atleten opleiden

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

PVC Voetbal Werkboek 1 Dribbelen & Richtingsveranderingen JO10- JO11-pupillen. Datum: Juni 2017 Status: Versie 1.0 Auteur: J.M.

Praktijktraining. René Meulensteen Academy

Warming-Up/Techniekoefeningen

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan.

Trainingsprogramma B-junioren

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

Coaching - Tempo moet hoog liggen, agressief de kapbeweging uitvoeren - Een schijntrap maken voordat je de bal afkapt

Protocol Interne Scouting

KFC Turnhout Techniektraining

Trainingsplan E pupillen

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

DE OPBOUW VAN EEN JEUGDVOETBALTRAINING

Trainers: Teamfunctie: Aanvallen

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij

Training dinsdag Circuittraining EWC/RESIA E-pupillen

WEEK 4 - (AANV) DIEP SPELEN IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining

Leidraad JO11 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Plaats van de techniek in het jeugdvoetbal

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Transcriptie:

Het opleiden van 9- tot 11-jarige voetballers vereenvoudigen / leren / herhalen Thomas Vlaminck

Inhoud Doel Enkele bedenkingen Trainingen - organisatorisch - inhoudelijk - oefenstof Wedstrijden - belang - benadering

DOEL Wat willen we bereiken?

DOEL WERKING U11/U12 Korte termijn Alle spelers op hun eigen tempo optimaal te laten ontwikkelen door: - in kleine groepjes te trainen - de juiste (dus leeftijdsgerichte) trainings- en wedstrijdprikkels aan te bieden Middellange termijn Spelers afleveren bij de U13 die technisch-coördinatief, motorisch en inzichtelijk helemaal klaar zijn voor de volgende stap in de opleiding (aanleren 11:11) Lange termijn Een grotere kans maken op doorstroming naar 1e elftal

VOORAF Enkele bedenkingen

GEEN VOLWASSENEN Niet benaderen als volwassenen Leeftijdsgebonden, haalbare maar uitdagende doelstellingen Rekening houden met individueel ontwikkelingstempo (=differentiëren) GOUDEN LEEFTIJD De IDEALE leeftijd om motorische vaardigheden aan te leren Onze spelers zijn als een spons (motorisch / inzichtelijk) FUN Het leren van een vaardigheid is ook FUN!

NIEUWE WIND SPEELWIJZETRAINING vanaf U10/U11/U12 (8:8) SPEELWIJZETRAINING vanaf U13/U14 (11:11) Voorgeprogrammeerd Weinig verrassingen Weinig ruimte voor creativiteit Vastgeroest op posities Spelers vallen door de mand bij U15 - Bij U10/U11/U12 technische bagage vergroten Veel ruimte voor creativiteit Bewegingsvoetbal

TRAININGEN ORGANISATORISCH

HET BELANG VAN DE TRAININGEN Aantal trainingsminuten per week: 315 minuten + 30 minuten = 345minuten Aantal wedstrijdminuten per week: 75 minuten (waarvan max. 60 minuten effectieve speeltijd) WEDSTRIJD 15% TRAININGEN: 3 x 105 = 315 minuten (15 extra per training) TRAINING 85% WEDSTRIJD: Opwarming = trainingsmoment = 30 minuten TOTAAL: 345 MINUTEN EFFECTIEVE TRAININGSTIJD = EFFECTIEVE LEERTIJD!

TRAININGSWEEK U11/U12 MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG TRAININGSINHOUD VOORAF BEPAALD Zie verder FACULTATIEVE TRAINING Herhaling accenten in andere vormen EIGEN TRAINING Eigen accenten van de teamcoaches 90 minuten + 15 90 minuten + 15 90 minuten + 15 90 minuten + 15 ZATERDAG (30 minuten) EFFECTIEF TRAININGSMOMENT VOOR DE WEDSTRIJD Herhaling 2/3 vormen uit de trainingsweek

TRAININGEN INHOUDELIJK OEFENSTOF

TRAININGSINHOUD B+ B- Balbezit houden Bal heroveren Kansen creëren / Scoren / Noodzakelijke vaardigheden Baas zijn over bal en lichaam (oog voor de situatie / niet alleen voor de bal) Passen, kaatsen en aannemen Vrijlopen Creëren / uitspelen van een 1:1 / meerderheidssituatie Kansen creëren Scoren

trainingsinhoud BAAS BAAS OVER BAL && LICHAAM

BAAS OVER BAL EN LICHAAM VOETBALVAARDIGHEID Ball Mastery (levels) Kappen en draaien Schijn- en passeerbewegingen HOOGHOUDEN Ter plaatse Uitdagingen Tennisvoetbal 20 ACADEMY MOVES ESSENTIEEL TRAININGSONDERDEEL GEDIFFERENTIEERD

ACADEMY MOVES Schijn- en passeerbewegingen Body dribble Dubbele body dribble Schaar Overstap Dubbele schaar Schaar overstap Overstap schaar Schaar body dribble Schaar body dribble schaar Overstap body dribble Kap- en draaibewegingen Kap binnenkant voet Kap buitenkant voet Kap achter steunbeen Pirouette Stopscherm V-beweging Overstap Tik achter steunbeen Tussen de benen trekken Bal langs je heen trekken GEÏSOLEERD / PASSIEVE / ACTIEVE DRUK (aanleren / perfectioneren) EINDELOOS HERHALEN DETAILCOACHING EISEN TIJDENS WEDSTRIJDEN (toepassen)

BAAS OVER BAL & LICHAAM

BAAS OVER BAL EN LICHAAM KAPPEN EN DRAAIEN IN 8 TIJDEN 7 8 5 6 1 3 1 6 1 7 2 4 2 5 2 8 3 4 3 4 Eenvoudige manier om de ACADEMY MOVES aan te leren / oefenen / beoordelen HUISWERK! Moeilijkheidsgraad verhogen met muziek (128BPM > 140BPM) 60 BALCONTACTEN in 30 SECONDEN

BAAS ZIJN OVER BAL EN LICHAAM KAPPEN EN DRAAIEN IN 8 TIJDEN

KAPPEN & DRAAIEN

PASSEERBEWEGINGEN

HOOGHOUDEN WAAROM HOOGHOUDEN? - Baas over bal en lichaam - Gevoel krijgen in beide voeten - Alle delen van het lichaam kunnen gebruiken DOEL: Elke bal in 1 tijd kunnen spelen / speelklaar kunnen maken HOE AANBIEDEN? NIET: doelloos hooghouden (bv. terwijl T hoedjes verplaatst) WEL: gedifferentieerde opdrachten met individuele targets en stijgende moeilijkheidsgraad Opdrachten ter plaatse Opdrachten in beweging Opdrachten per 2 Tennisvoetbal 1:1 / 2:2 MESSI-test INIESTA-test UITDAGINGEN INTENSIEF OEFENEN LEIDT TOT VERBLUFFENDE RESULTATEN!

HOOGHOUDEN

trainingsinhoud BAAS OVER BAL & LICHAAM VRIJLOPEN / PASSEN / KAATSEN/ AANNEMEN

EERSTE AANNAME BAL AANVALLEN NIET STOPPEN DOORBEWEGEN

EERSTE AANNAME BAL AANVALLEN NIET STOPPEN DOORBEWEGEN LICHAAM tussen B en V

VRIJLOPEN, PASSEN, KAATSEN EN AANNEMEN

trainingsinhoud KLEINE BAAS OVER POSITIESPELEN BAL & LICHAAM

KLEINE POSITIESPELEN 4:1 3:1 4:2 5:2 5:3 BALBEZIT HOUDEN - Herkenbaar (weinig uitleg nodig) - Herkenbare wedstrijdsituaties - Eenvoudig om accenten te leggen - Eindeloze variaties - De juiste keuze maken op het juiste moment - Denken volgens het ALS/DAN principe (inzicht) Bv.: lopen om iemand anders vrij te krijgen Bv.: een pas met een boodschap INITIATIEF NEMEN MET & ZONDER BAL

KLEINE POSITIESPELEN 4:1 3:1 4:2 5:2 5:3

KLEINE POSITIESPELEN 4:1 3:1 4:2 5:2 5:3 EINDVORM - Korte zijkanten altijd bezet - 3:3 met extra speler op zijkanten - Verplicht indribbelen van de spelers op de zijkanten (schakel minstens 1 V uit) + overname - Mogelijkheid om extra accenten te leggen (bv. scoren door speler die onder de bal komt)

trainingsinhoud HET DUEL BAAS OVER 1:1 / BAL 2:1 &/ 3:2 LICHAAM / 4:2 / 4:3

HET DUEL 1:1 FRONTAAL SCHUIN FRONTAAL IN DE RUG

HET DUEL 1:1 - Spelers moeten wapens aangereikt krijgen en die ook kunnen testen (ACADEMY MOVES) - Tempo maken / temporiseren - Recht op tegenstander / tegenstander lokken - 1 goede beweging op het juiste moment (TIMING = ESSENTIEEL) - Versnelling + vervolg - Lichaam tussen bal en tegenstander DE VERDEDIGER BEPAALT DE ACTIE / NIET DE AANVALLER

HET DUEL 2:1

HET DUEL 2:1 - Spelers moeten wapens aangereikt krijgen en die ook kunnen testen (A.M.+ passing / kaatsen / aannemen / vrijlopen) - Tempo maken - Afstanden groot houden - Tegenstander uitschakelen door pas of dribbel - Het probleem oplossen, niet verleggen DE VERDEDIGER + MEDESPELER BEPALEN DE ACTIE / NIET DE AANVALLER

HET DUEL 3:2 ZO SNEL MOGELIJK DIEP / SCOREN SPEEL EN BEWEEG - GEDULD

DUEL 4:2 T

DUEL 3:2

DUEL 4:3

trainingsinhoud KLEINE BAAS WEDSTRIJDVORMEN OVER BAL & LICHAAM

3+V <> V+3

OVERZICHT TRAININGSINHOUD U9/U10 Baas over bal en lichaam U11/U12 Baas over bal, lichaam en situatie U13/U14 Functionele techniektraining (AS/FLANK) Extra aandacht voor duel 1:1 Extra aandacht voor meerderheidssituatie Speelwijzetraining Baas over bal en lichaam Passen, kaatsen en aannemen Vrijlopen Kansen creëren + scoren Voetbalvaardigheid Hooghouden Geïsoleerd Passieve druk Positiespelen Meerderheidssituatie Positiespelen Meerderheidssituatie 1:1 Meerderheidssituatie Kleine wedstrijdvormen U15-BELOFTEN INDIVIDUELE TRAININGEN (middagwerking)

WEDSTRIJDEN BELANG BENADERING

HET BELANG VAN DE WEDSTRIJD Aantal trainingsminuten per week: 315 minuten + 30 minuten = 345minuten Aantal wedstrijdminuten per week: 75 minuten (waarvan max. 60 minuten effectieve speeltijd) WEDSTRIJD 15% TRAININGEN: 3 x 105 = 315 minuten (15 extra per training) TRAINING 85% WEDSTRIJD: Opwarming = trainingsmoment = 30 minuten TOTAAL: 345 MINUTEN EFFECTIEVE TRAININGSTIJD = EFFECTIEVE LEERTIJD!

DE WEDSTRIJD - Het belang van de wedstrijd wordt door trainer/club bepaald - Gelijk aantal speelminuten / niet wisselen om het resultaat te beïnvloeden - Beperk de coaching 1 coachingspunt voor het team 1 coachingspunt voor elke speler - Streef naar verrassende positiewissels zonder de bezetting te verwaarlozen - Informeer ouders