Notitie Kwaliteitsbevordering Arbitrage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie Kwaliteitsbevordering Arbitrage"

Transcriptie

1 Notitie Kwaliteitsbevordering Arbitrage De kwaliteitsbevordering van de arbitrage in de korfbalsport is geformuleerd als onderwerp binnen het KNKV als ook een thema binnen het gehouden Masterplan Arbitrage en op te zetten project Naar een Veiliger Sportklimaat. Daarnaast is in het meerjarenbeleidsplan , Korfbal: Iedereen doet mee! het uitgangspunt Iedere wedstrijd een onpartijdige en competente scheidsrechter gesteld. In dit onderwerp zijn er een aantal thema s te onderscheiden: 1. De kwaliteitsbevordering van de individuele scheidsrechter en de bewaking hiervan; 2. De kwaliteitsbevordering van de individuele beoordelaar en de bewaking hiervan; 3. De rollen c.q. functies die nodig zijn voor de kwaliteitsbevordering van de scheidsrechter; 4. De rollen c.q. functies die nodig zijn voor de kwaliteitsbevordering van de waarnemende officials; 5. Gevraagd besluit; 6. Tijdspad. In de navolgende pagina s zal verder per deelthema worden uiteengezet hoe dit in zijn werk gaat en wat daarbij de voorgestelde veranderingen zijn ten opzichte van de huidige situatie. De notitie heeft betrekking op alle geledingen binnen de wedstrijdkorfbalsport.

2 1. De kwaliteitsbevordering van de individuele scheidsrechter en de bewaking hiervan De kwaliteit van de individuele scheidsrechter wordt bewaakt door middel van het rapporteren van de geleverde arbeid op het speelveld door de scheidsrechter. Daarnaast zou de kwaliteit kunnen worden bevorderd door intensievere begeleiding per individu en scholing op maat. Dit wordt tevens binnen het nieuwe project Naar een veiliger sportklimaat van NOC*NSF als een van de belangrijkste pijlers binnen het arbitrerend kader genoemd. Binnen het KNKV traject van de bestuurlijke versterking en de daarbij behorende structuurverandering van de scheidsrechterswerkgroepen is voorgesteld om de nieuwe functie van scheidsrechterscoach vast te stellen. Deze coaches nemen elk een aantal scheidsrechters onder hun hoede. Op die manier heeft iedere scheidsrechter een eigen aanspreekpunt. Vanuit de feedback van rapporten, waarnemingen en het individuele klankbord kan gekeken worden op welke punten men de scheidsrechter kan scholen en zodoende zijn individuele niveau kan bevorderen. Noot: Binnen de bestuurlijke versterking (notitie commissies en werkgroepen nieuwe stijl ) is de in deze notitie opgenomen nieuwe functie van scheidsrechterscoach al genoemd. - Bevordering van het contact met en de begeleiding van de individuele scheidsrechter; - Benadering van de scheidsrechter als individuele sporter; - Mogelijkheid tot het leveren van maatwerk op gebied van scholing; - Aansluiting op het sportbrede arbitragepad; - Vaste aanspreekpunten voor alle voorkomende zaken van scheidsrechter naar werkgroep als ook van werkgroep naar scheidsrechter.

3 2. De kwaliteitsbevordering van de individuele beoordelaar en de bewaking hiervan Voor beoordelaars geldt dat zij ook als individu benaderd dienen te worden. Vandaar dat de opzet zoals die bij scheidsrechters is gemaakt ook voor de beoordelaars is opgezet. Binnen het KNKV traject van de bestuurlijke versterking en de daarbij behorende structuurverandering van de scheidsrechterswerkgroepen is voorgesteld om de nieuwe functie van beoordelaarscoach vast te stellen. Deze coaches nemen elk een aantal beoordelaars onder hun hoede. Op die manier heeft iedere beoordelaar een eigen aanspreekpunt. Vanuit de feedback van rapporten, waarnemingen en het individuele klankbord kan gekeken worden op welke punten men de beoordelaar kan scholen en zodoende zijn individuele niveau kan bevorderen. Om de feedback vanuit de rapporten en waarnemingen te kunnen geven is er ook een nieuwe functie van kwaliteitsbewaker vastgesteld. Deze kwaliteitsbewaker analyseert de gemaakte rapporten en waarnemingen om zodoende naar de beoordelaarscoaches feedback te kunnen geven over algemene trends en ontwikkelingen als ook feedback per individu. Vervolgens kan de scholing breed worden aangeboden als het gaat om algemene trends of met diverse beoordelaars samen als het gaat om dezelfde ontwikkelpunten per individu. Noot: Binnen de bestuurlijke versterking (notitie commissies en werkgroepen nieuwe stijl ) zijn de in deze notitie opgenomen nieuwe functies van beoordelaarscoach en kwaliteitsbewaker al genoemd. - Bevordering van het contact met en de begeleiding van de individuele beoordelaar; - Benadering van de beoordelaar als individu; - Mogelijkheid tot het leveren van maatwerk op gebied van scholing; - Aansluiting op het sportbrede arbitragepad; - Vaste aanspreekpunten voor voorkomende zaken van beoordelaar naar werkgroep als ook van werkgroep naar beoordelaar.

4 3. De rollen c.q. functies die nodig zijn voor de kwaliteitsbevordering van de scheidsrechter Van oudsher is er voor de bewaking van de arbitrage voor gekozen om een rol te organiseren, te weten de beoordelaar. Een rol die diverse competenties van de persoon in kwestie vraagt. Om er enkele te noemen: waarnemen, analyseren, vertalen naar ontwikkelpunten, gesprekstechniek, structurele verslaglegging, waardering over een seizoen. Er zijn nog meerdere aspecten, echter hieruit blijkt al dat deze rol multidisciplinair is. Binnen het wedstrijdkorfbal kan onderscheid gemaakt worden in twee hoofdgroepen scheidsrechters, te weten: - Scheidsrechters die hogerop willen, talenten die gestimuleerd willen worden, scheidsrechters op een bepaald niveau. - Scheidsrechters waarbij de vraag is of ze nog wel beoordeeld willen c.q. moeten worden op de wijze zoals dat nu gebeurd. Denk hierbij aan scheidsrechters die terugkeren van een hoog niveau, scheidsrechters die niet de ambitie hebben om hoger te gaan fluiten, etc. Het volstaat om te weten of zij voldoende functioneren. Daarom is het voorstel om specifieke functies te maken voor specifieke doeleinden met het doel om maatwerk te organiseren voor de scheidsrechter. Daarnaast is een goede analyticus en waarnemer niet per definitie een goede beoordelaar en opleider. Derhalve zouden er twee rollen ontwikkeld moeten worden: KNKV-waarnemer en KNKV-beoordelaar Gevolg hiervan is dat de opleiding voor KNKV-beoordelaar moet worden herschreven en een nieuwe opleiding tot KNKV-waarnemer moet worden ontwikkeld. De huidige opleiding moet daarvoor gesplitst worden in twee delen met daarbij een enkele aanpassing per deel. Naast bovengenoemde tools kan er als een extra hulpmiddel feedback vanuit de deelnemende ploegen worden gegenereerd. Door een korte feedback vanuit aanvoerders dan wel coaches kan ook input worden verstrekt over de scheidsrechter. Essentieel hierin is het ontwikkelen en implementeren van een digitaal wedstrijdformulier waaraan een kort evaluatieformulier kan worden gehangen om zodoende deze input te genereren. De uitwerking hiervan volgt in een later stadium, aangezien in deze notitie enkel wordt gesproken over een richtinggevend principebesluit omtrent dit onderwerp. De status die aan dit hulpmiddel kan worden toegekend is informatief naar de werkgroepen. - Ontwikkelen van extra tools voor kwaliteitsbevordering van de scheidsrechter; - Onderscheid maken binnen de arbitrage om gericht tools in te kunnen zetten; - Gericht tools inzetten voor het leveren van maatwerk; - Input vanuit diverse geledingen voor een breder beeld over de scheidsrechter.

5 4. De rollen c.q. functies die nodig zijn voor de kwaliteitsbewaking van de waarnemende officials Door de implementatie van de beoordelaarscoach en de kwaliteitsbewaker zijn er vaste aanspreekpunten gemaakt voor alle waarnemende officials, zoals beoordelaar en waarnemer. Voorts is er ook geïmplementeerd, middels deze functionarissen, dat er zicht komt op de geleverde arbeid van waarnemende officials als ook hoe de kwaliteit hiervan bevorderd kan worden. Het doel is om iedere waarnemende official vanuit dezelfde visie te laten werken, zowel als het gaat om de rapportage over de scheidsrechter als de feedback naar de scheidsrechter. Bij de uitwerking zal er moeten worden gekeken binnen het huidige korps wie welke competenties bezit, welke rol daar het beste bij aansluit en/of wie er door middel van gerichte scholing aan een specifieke rol een juiste invulling kan geven. Daarnaast kan het zijn dat een individu beter tot zijn recht komt in een andere rol dan waar hij nu in opereert. Het doel is om de juiste mensen in te zetten op de juiste job. en de competenties van personen beter toe te passen in de juiste rol. Een goede analyticus en waarnemer is niet per definitie een goede beoordelaar en opleider. Voor alle waarnemende officials zal er in bredere zin een aanbod moeten komen voor scholing op het gebied van de vereiste competenties per rol. Enkele voorbeelden hiervan zijn juist waarnemen, gesprekstechnieken, benadering van een official en individuele coaching. Zoals al eerder aangegeven is de functie van beoordelaar zo multidisciplinair dat het in kaart brengen van de competenties van het individu essentieel is. - Verkrijgen van de juiste personen door selectie op basis van kwaliteit van het individu - Kwaliteitsbevordering van de scheidsrechter door verbetering van het toezichthoudend apparaat - Betere begeleiding in de ontwikkeling van de scheidsrechter (hoe beter de feedback hoe beter het individu)

6 5. Tijdspad Deze notitie vormt de eerste stap in dit thema. Na goedkeuring zullen er diverse zaken ontwikkeld en geregeld moeten worden om tot invoering van de genoemde zaken te komen. Het streven is om alle genoemde zaken bij aanvang van het seizoen geïmplementeerd te hebben.

Geachte afgevaardigden,

Geachte afgevaardigden, Aan: Afgevaardigden Algemene Vergadering c.c.: Educatie Commissie Betreft: Stand van zaken Masterplan Educatie Van: Bestuur NBB Datum : 15 november 2012 Aantal pagina s: 5 Geachte afgevaardigden, Ongeveer

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Augustus 2011 Waar werknemers onderdeel zijn van een organisatie, wordt beoordeeld.

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Concept Arbitrageplan 2.0

Concept Arbitrageplan 2.0 Concept Arbitrageplan 2.0 Concept wijzigingen Rompregeling Arbitrage en Masterplan Arbitrage n.a.v. evaluatie juni 2014 + brainstormsessies met verenigingen Historie 2007 2011: Masterplan Arbitrage (MPA)

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Voorwoord MASTERPLAN ARBITRAGE KNKV... 4

Voorwoord MASTERPLAN ARBITRAGE KNKV... 4 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 3 1. MASTERPLAN ARBITRAGE KNKV... 4 1.1 Inleiding Masterplan Arbitrage KNKV... 4 1.2 Doelstellingen Masterplan Arbitrage KNKV... 4 1.3 Verschillende functies in Masterplan Arbitrage

Nadere informatie

Uitvoering geven aan hetgeen in het Jaarplan en het Meerjarenplan is vermeld leidt tot het volgende:

Uitvoering geven aan hetgeen in het Jaarplan en het Meerjarenplan is vermeld leidt tot het volgende: KONINKLIJK NEDERLANDS KORFBALVERBOND VAN TALENT NAAR TOP Een notitie inzake het herkennen van talentvolle scheidsrechters en het nemen van maatregelen om die scheidsrechters zo snel mogelijk naar de top

Nadere informatie

ARBITRAGE BELEIDSPLAN

ARBITRAGE BELEIDSPLAN ARBITRAGE BELEIDSPLAN C.K.V. Tweemaal Zes 2017-2021 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 1.1. HUIDIGE BEZETTING ARBITRAGE TZ 3 1.2. SANCTIES VAN KNKV 4 1.3. OVERWEGINGEN BIJ BELEID 4 1.4. HOOFDLIJNEN ARBITRAGEBELEID

Nadere informatie

ARBITRAGE BELEIDSPLAN

ARBITRAGE BELEIDSPLAN ARBITRAGE BELEIDSPLAN 2017 2021 In 2012 is het NOC*NSF gestart met actieplan naar een veiliger sportklimaat. Een onderdeel daarvan is het hoofdstuk arbitrage. Met behulp van dit actieplan en het Masterplan

Nadere informatie

Informatie over het mdwf

Informatie over het mdwf Informatie over het mdwf Uitleg over de Sportlinked Applicatie en het mobiel Digitaal WedstrijdFormulier (mdwf) 31-10- 2015 Paul te Riele / Werkgroep Opleidingen (WGO) Wat is de Sportlinked applicatie?

Nadere informatie

Volleybal Vereniging Isala 77. Beleidsplan Jeugd 2014/2019

Volleybal Vereniging Isala 77. Beleidsplan Jeugd 2014/2019 Volleybal Vereniging Isala 77 Beleidsplan Jeugd 2014/2019 Door: Bestuur Isala Februari 2014 Inleiding Dit is het beleidsplan voor de jeugd. De basis voor dit beleidsplan is de visie van de vereniging.

Nadere informatie

Arbitrageplan Olympia 60

Arbitrageplan Olympia 60 Arbitrageplan Olympia 60 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatiestructuur 4. Taken arbitragecommissie 5. Profielschets verenigingsscheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden 7. Werving,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Plan van Aanpak FOCUS programma

Plan van Aanpak FOCUS programma Plan van Aanpak FOCUS programma Aanleiding Korfbal naar Olympisch niveau is het beleidsdocument wat voor ligt als onderbouwing van de doelstelling die het KNKV gesteld heeft op 150.000 leden in 2020. Als

Nadere informatie

Arbitrage Beleidsplan

Arbitrage Beleidsplan Arbitrage Beleidsplan 2006 -.. Inleiding Gedurende de laatste maanden heeft de scheidsrechters-commissie van HCN een voorstel voor beleid rondom de arbitrage geformuleerd. Dit voorstel is in dit discussiestuk

Nadere informatie

Basketball Scheidsrechter 3

Basketball Scheidsrechter 3 Basketball Scheidsrechter 3 Deelnemershandleiding versie: 2018.12 Inleiding In deze deelnemershandleiding voor de opleiding tot Basketball Scheidsrechter 3 (BS4) staat beschreven hoe je je BS3-diploma

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement r. Functie medewerker opleiden en oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub r Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter

3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter 3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter Spreek je waardering uit met #scheidsbedankt! Sinds2009 vindt in de eerste volle week van oktober de Week van de Scheidsrechter plaats. De Week van de Scheidsrechter

Nadere informatie

Scheidsrechtersplan. RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014

Scheidsrechtersplan. RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014 Scheidsrechtersplan RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014 Versie sept. 2013 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 DOELSTELLINGEN... 4 UITGANGSPUNTEN... 5 Jeugdafdeling... 5 Seniorenafdeling... 5 ORGANISATIE... 6 WERVING...

Nadere informatie

Ambitie document GKV Enomics

Ambitie document GKV Enomics Ambitie document GKV Enomics 2017-2021 Beleid ontwikkelen is dromen die je hebt vertalen naar concrete doelen. die je stelt zijn die zaken die nog in de toekomst liggen. Het zijn de punten op de horizon

Nadere informatie

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND NEDERLANDSE BASKETBALL BOND Rolstoelbasketbal Scheidsrechter 3 (RS-3) Opleidingsplan Versie 1.1 Inleiding Voor je ligt het opleidingsplan van het Rolstoelbasketbal Scheidsrechter 3 traject (RS-3)Dit opleidingsplan

Nadere informatie

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 (Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 Auteur : Jolanda Brokx, Oscar Schouten Versie : 1.1 Datum : april 2015 Contents 2. Inleiding... 3 3. Visie... 3 4. Verenigingsstructuur... 3 5. Aantal

Nadere informatie

Functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen Trainer Senioren team Functieomschrijvingen Het doel van de functie is het trainen van seniorploegen anders dan de selectie. Valt onder het bestuurslid technische commissie. Traint één of meerdere senior

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012 Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Memo Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Aan: Leden van de

Nadere informatie

Coach de coach. Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat

Coach de coach. Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Inhoudsopgave Inleiding: samen werken aan een

Nadere informatie

ARBITRAGEBELEID KV TOGO

ARBITRAGEBELEID KV TOGO ARBITRAGEBELEID KV TOGO 2014-2016 VOORJAAR 2014 INHOUDSOPGAVE Blad 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 5 3 Voorgeschiedenis 6 Masterplan Arbitrage KNKV 3.1 Inleiding Masterplan Arbitrage KNKV 6 3.2 Doelstellingen

Nadere informatie

doelstelling acties middelen Verantwoordelijke persoon Uitvoeren projectplan 1. Mail, telefonisch contact, netwerk binnen gemeente en Max kinderopvang

doelstelling acties middelen Verantwoordelijke persoon Uitvoeren projectplan 1. Mail, telefonisch contact, netwerk binnen gemeente en Max kinderopvang 1 Werkplan Onderdeel: algemene zaken Opgesteld door: Gabriëlle Kluwen d.d.: 11 mei 09 doelstelling acties middelen Verantwoordelijke evaluatie d.d. 1:samenwerking met BSO wordt definitief Uitvoeren projectplan

Nadere informatie

Samen presteren, beleven en uitstralen. Beleidsplan KV De Granaet. Beleven

Samen presteren, beleven en uitstralen. Beleidsplan KV De Granaet. Beleven Beleidsplan KV De Granaet seizoen 2012/2013 t/m seizoen 2016/2017 presteren, beleven en uitstralen Anita Hanemaaijer Hilma Houtstra Wytse Pyt de Jager Eele Jan Sibma Hans Westra Hoofdstuk 1: presteren,

Nadere informatie

DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag

DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag 2014-2015 Passie Binding Prestatie Ontwikkeling Inleiding Dit document vormt een verslag van de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van jeugdbeleid. Dit seizoen

Nadere informatie

Beleidsnotitie Werving & Selectie Schooldirecteuren

Beleidsnotitie Werving & Selectie Schooldirecteuren Beleidsnotitie Werving & Selectie Schooldirecteuren Inleiding Het College van Bestuur heeft na vaststelling van het strategisch beleidsplan 2005-2008 dit ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Toezicht.

Nadere informatie

Algemeen: - Twee collega s worden aan elkaar gekoppeld en bezoeken éénmaal elkaars werkplek.

Algemeen: - Twee collega s worden aan elkaar gekoppeld en bezoeken éénmaal elkaars werkplek. IKB Inleiding: In juli 2005 is de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten opgericht met als doel het verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische ondersteuning

Nadere informatie

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Subsidiejaar 2012 Dit is een addendum op de in mei 2011 aangenomen Richtlijnen Sportagenda 2012 AV versie (24 januari 2012) Inleiding Inleiding Naar

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Opleiding scheidsrechters KCC/DELTA LOGISTIEK

BELEIDSPLAN. Opleiding scheidsrechters KCC/DELTA LOGISTIEK KCC/DELTA LOGISTIEK BELEIDSPLAN Opleiding scheidsrechters Brondocument opgesteld door Wim Houwerzijl november 2011 Update 2013 door scheidsrechtercommissie 14-11-2013 1 Inhoud 2 Doel van het beleidsplan...

Nadere informatie

Appraisal. Datum:

Appraisal. Datum: Appraisal Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid CVV De Jodan Boys

Vrijwilligersbeleid CVV De Jodan Boys Vrijwilligersbeleid CVV De Jodan Boys Beheerder: Eigenaar Schrijver Beheerder Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Vrijwilligerscommissie Versie 1.3 Datum 6-7-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding...

Nadere informatie

Arbitragebeleid MHC Made 2014

Arbitragebeleid MHC Made 2014 Arbitragebeleid MHC Made 2014 Geen wedstrijd zonder scheidsrechters, daar zijn we ons allemaal van bewust. Helaas is op dit moment de verdeling tussen jeugdleden en volwassenenleden binnen MHC Made onevenredig.

Nadere informatie

Blue Arrows: Plezier, blijven leren en goed geregeld!

Blue Arrows: Plezier, blijven leren en goed geregeld! Inleiding: Blue Arrows is een vereniging die de afgelopen jaren flink is gegroeid naar zo n 150 leden. De groei zit hem met name in de jeugd, maar ook de recreantengroep is fors toegenomen. Mede door deze

Nadere informatie

Reglement functieomschrijvingen van commissies en werkgroepen. Korfbalvereniging De Granaet te Dokkum. April 2016

Reglement functieomschrijvingen van commissies en werkgroepen. Korfbalvereniging De Granaet te Dokkum. April 2016 Reglement functieomschrijvingen van commissies en werkgroepen Korfbalvereniging De Granaet te Dokkum April 2016 SECTOR PRESTEREN De coördinator sector presteren is verantwoordelijk voor het op correcte

Nadere informatie

- 10 Gouden regels voor het ontvangen van scheidsrechters:

- 10 Gouden regels voor het ontvangen van scheidsrechters: 1 INHOUDSOPGAVE 1. Imago - 10 Gouden regels voor het ontvangen van scheidsrechters - Convenant sportiviteit en respect 2. Organisatie - Organogram - Scheidsrechters commissie - Functieomschrijvingen 3.

Nadere informatie

CURSUSINFORMATIE KorfbalTrainer2

CURSUSINFORMATIE KorfbalTrainer2 In de cursus KorfbalTrainer 2 wordt gewerkt aan de hand van 4 inzichten over trainerschap. CURSUSINFORMATIE KorfbalTrainer2 1 Beste cursist, Leuk dat je mee wilt doen aan de KorfbalTrainer 2 (KT2) cursus!

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

ROMPREGELING ARBITRAGE

ROMPREGELING ARBITRAGE ROMPREGELING ARBITRAGE De Bondsraad van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond van 15 juni 2013 heeft de volgende regeling als bedoeld in artikel 35 lid 1 van het reglement van wedstrijden voor de levering

Nadere informatie

Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel

Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel Versie 1.0 13 juni 2016 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Arbitrage NHC de IJssel...3 1.1. Behoefte aan scheidsrechters!...3 1.2. Hoe is de arbitrage geregeld bij NHC de

Nadere informatie

- GEEN SCHEIDS - - GEEN WEDSTRIJD -

- GEEN SCHEIDS - - GEEN WEDSTRIJD - - GEEN SCHEIDS - - GEEN WEDSTRIJD - WERKPLAN ARBITRAGE KV DOS 46 WERKVERSIE JANUARI 2018 SVEN BENTUM & LIESBETH VAN DER VEGT ARBITRAGE AMBITIE KV DOS 46 Financiële- en sportieve sancties op 0 (januari

Nadere informatie

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen.

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. Beste cursist, Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. U heeft bijgaand de handleiding voor de cursist en die voor de PB (PraktijkBegeleider) digitaal ontvangen.

Nadere informatie

Bijlage 1. Projectindeling 2014 Pijler

Bijlage 1. Projectindeling 2014 Pijler Bijlage 1 Projectindeling 2014 Pijler Categorie 1 Categorie 2 Categorie 3 Verenigingsondersteuning V1 Opleiding technisch kader V2 Monitoring tool V5 Database V3 Workshop bondsorganisatie V6 Verenigingsprofielen

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 357013 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Vormgeven van een Klant Contact Centrum Verantwoordelijk portefeuillehouder: dhr. F.P. Fakkers

Nadere informatie

Sportleider 2 Badminton Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2

Sportleider 2 Badminton Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 Sportleider 2 Badminton Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot het begeleiden

Nadere informatie

Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen.

Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen. Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen. Nijmegen, 6 november 2015 Frans van de Geer Wat gaan we doen? - Even voorstellen - De NBB en Samen naar een Veiliger

Nadere informatie

ARBITRAGEMONITOR 2017

ARBITRAGEMONITOR 2017 ARBITRAGEMONITOR 2017 Profielschets & Algehele tevredenheid Motivatie Begeleiding & opleiding Faciliteiten & randvoorwaarden Beoordeling Informatievoorziening Klimaat & imago VSK OPBOUW 2 * In de trendcijfers

Nadere informatie

Academie voor Sportkader. Kwalificatieprofiel Scheidsrechter Kleiduiven (Official 3)

Academie voor Sportkader. Kwalificatieprofiel Scheidsrechter Kleiduiven (Official 3) Academie voor Sportkader Kwalificatieprofiel Scheidsrechter Kleiduiven (Official 3) 1. Algemene informatie over kwalificatie A. Functiebenaming Scheidsrechter Kleiduiven (official 3) B. Typering kwalificatie

Nadere informatie

Spelen en fluiten zijn één!

Spelen en fluiten zijn één! Spelen en fluiten zijn één! Arbitrage Beleidsplan 2015 2020 CKV Dalto Inhoudsopgave bladzijde 1. Voorwoord en inleiding... 3 1.1. Huidige bezetting arbitrage Dalto... 3 1.2. Sancties van KNKV... 4 1.3.

Nadere informatie

De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl.

De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl. Downloaden De app kan gedownload worden in de Appstore en de Playstore door te zoeken op sportlinked of via www.sportlinked.nl. Registreren Nadat de applicatie is gedownload en geïnstalleerd kan de gebruiker

Nadere informatie

Sportief en verantwoord besturen

Sportief en verantwoord besturen Sportief en verantwoord besturen Cees van Broekhoven en Marijke Fleuren 12 februari 2011 Inleiding 11 sportbonden werken gezamenlijk en gestructureerd aan verankeren van Sportiviteit en Respect (S&R) in

Nadere informatie

Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd. Inhoudsopgave:

Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd. Inhoudsopgave: Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving, selectie

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016 Arbitrageplan RKDSV 1. Inleiding Het imago van een scheidsrechter is belangrijk en zijn autoriteit wordt zowel door spelers, trainers, bestuurders en toeschouwers regelmatig

Nadere informatie

4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE KADERS VOOR ARBITRAGE OFFICIALS SEIZOEN 2013-2014

4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE KADERS VOOR ARBITRAGE OFFICIALS SEIZOEN 2013-2014 4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE KADERS VOOR ARBITRAGE OFFICIALS SEIZOEN 2013-2014 KNKV SCHEIDSRECHTERS, ASSISTENT- SCHEIDSRECHTERS, BEOORDELAARS, WAARNEMERS EN JURYVOORZITTERS 4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE

Nadere informatie

Algemeen profiel bestuurskandidaat

Algemeen profiel bestuurskandidaat Algemeen profiel bestuurskandidaat Ieder bestuurslid heeft functiespecifieke taken. Daarnaast vervult hij taken in het algemeen belang van de afdeling of de regio. Elk bestuurslid is in die optiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Beleidsplan arbitrage Korfbalvereniging Viking

Beleidsplan arbitrage Korfbalvereniging Viking Beleidsplan arbitrage Korfbalvereniging Viking seizoen 2016-2017 seizoen 2017-2018 Eerste conceptversie: 11 augustus 2016 Tweede conceptversie: 18 augustus 2016 Derde conceptversie: 23 september 2016 Vierde

Nadere informatie

SLIM 3.1. Vervolg op SLIM 3.0 - Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden. ONDERDEEL: RDA Klankbordgroep

SLIM 3.1. Vervolg op SLIM 3.0 - Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden. ONDERDEEL: RDA Klankbordgroep SLIM 3.1 Vervolg op SLIM 3.0 - Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden 2014 ONDERDEEL: RDA Klankbordgroep Distributie FCO, Joke Webbink (projectleider SLIM 3.1) Datum / versie 11 februari,

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

ARBITRAGEBELEID GKV Enomics

ARBITRAGEBELEID GKV Enomics ARBITRAGEBELEID GKV Enomics 2018-2021 Datum: 10-2-2018 Opgesteld door voorbereiding commissie Arbitrage: Gerrit Lolkema Wim van Dort Arno van Oort Bertus den Toom Datum: 10-2-2018 Pagina 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Selectiebeleid en -procedures

Selectiebeleid en -procedures Selectiebeleid en -procedures Oranje Wit is een professioneel georganiseerde vereniging die alle leden de gelegenheid geeft om op haar/zijn niveau korfbal te spelen. Ckv Oranje Wit Dordrecht Januari 2012

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

Communicatieplan Breur IJzerhandel

Communicatieplan Breur IJzerhandel Communicatieplan Breur IJzerhandel 4 Oktober 2014 4 OKT 2014 Communicatieplan Breur IJzerhandel 1. Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse

Nadere informatie

Veilig én sportief besturen. Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016

Veilig én sportief besturen. Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016 Veilig én sportief besturen Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016 Themagebieden 1. Bewustwording en communicatie 2. Verenigingen en bestuurders 3.

Nadere informatie

4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE KADERS VOOR ARBITRAGE OFFICIALS SEIZOEN 2014-2015

4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE KADERS VOOR ARBITRAGE OFFICIALS SEIZOEN 2014-2015 4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE KADERS VOOR ARBITRAGE OFFICIALS SEIZOEN 2014-2015 KNKV SCHEIDSRECHTERS, ASSISTENT- SCHEIDSRECHTERS, BEOORDELAARS, WAARNEMERS EN JURYVOORZITTERS 4.22 BESTUURSBESLUIT ALGEMENE

Nadere informatie

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 Inrichting afdeling zaalvoetbal (AO en VO) Uitvoeringplan werkplannen per district Sponsorpropositie Landelijke scheidsrechterscommissie Naamswijziging

Nadere informatie

Beleidsplan. D.K.V. Be-Quick Nuland. september 2008 - augustus 2012

Beleidsplan. D.K.V. Be-Quick Nuland. september 2008 - augustus 2012 Beleidsplan D.K.V. Be-Quick Nuland september 2008 - augustus 2012 Nuland, augustus 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Algemeen... 3 1.1 Algemene gegevens... 3 1.2 Doelstelling vereniging... 4 1.2.1

Nadere informatie

Mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier

Mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier Mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier U opent vanuit het programma een wedstrijd. Door een wedstrijd aan te klikken krijgt u vervolgens de Wedstrijddetails te zien van deze wedstrijd. Via de knop Digitaal

Nadere informatie

Initiatief. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE. Geachte heer Kamp,

Initiatief. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE. Geachte heer Kamp, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE KENMERK: B/12/6073/MH DATUM: 11 april 2012 ONDERW ERP: Code en Monitoringcommissie Geachte

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Agendapunt 8 JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Implementatie meerjarenbeleidsplan 2014-2016 Bouwen aan de toekomst van onze sport Vizier op de toekomst, focus op het fundament Augustus 2015 Agendapunt

Nadere informatie

Beleidsplan VC-Argos

Beleidsplan VC-Argos Beleidsplan VC-Argos 2017-2022 Bart Haerkens VC-Argos 1-8-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding, missie en visie... 1 2. Beleidsthema 1: Samenwerking... 2 3. Beleidsthema 2: De organisatie... 3 4. Beleidsthema

Nadere informatie

Academie voor Sportkader. Kwalificatieprofiel Wedstrijdadministratie (Official 2)

Academie voor Sportkader. Kwalificatieprofiel Wedstrijdadministratie (Official 2) Academie voor Sportkader Kwalificatieprofiel Wedstrijdadministratie (Official 2) 1. Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. A. Functiebenaming Wedstrijdadministratie,

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie

Competency Check. Datum:

Competency Check. Datum: Competency Check Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

toolbox voor scholen

toolbox voor scholen toolbox voor scholen Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop

Nadere informatie

ARBITRAGEPLAN. vv R.W.B. Versie 0.2 Maart 2013

ARBITRAGEPLAN. vv R.W.B. Versie 0.2 Maart 2013 ARBITRAGEPLAN vv R.W.B. Versie 0.2 Maart 2013 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding.... 3 2. Doelstelling.... 4 3. Organisatie en Structuur.... 5 4. Samenwerking met andere clubs.... 6 5. Scheidsrechter coördinator....

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

Arbeids-, Organisatie en Personeelspsycholoog

Arbeids-, Organisatie en Personeelspsycholoog Arbeids-, Organisatie en Personeelspsycholoog Gedragsmeting en -ontwikkeling Professionele communicatie Leiderschapsontwikkeling Coach ontwikkeling 360-graden feedback Coaching Counseling Training Programma:

Nadere informatie

Het belang. De cultuur

Het belang. De cultuur Het belang Zonder scheidsrechter geen wedstrijd, zo simpel is het. En zo belangrijk is het dus ook! Om wedstrijden te kunnen spelen zijn scheidsrechters nodig. Dat betekent dat voor iedere thuiswedstrijd

Nadere informatie

Arbitrageplan HSC 28

Arbitrageplan HSC 28 Arbitrageplan HSC 28 Heerle, 20 september 2013 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan. Achilles 1894 2013-2014

Vrijwilligersbeleidsplan. Achilles 1894 2013-2014 Achilles 1894 2013-2014 Assen, 26 november 2013 Ronald Keen Gonnie Bruining Annette Jassies Pia vd Veen Yvonne Speelman Inhoudsopgave Pag. Voorwoord 3 1. De huidige situatie 4 2. De gewenste situatie 5

Nadere informatie

KNWU Juryopleidingen. Joey Ermens

KNWU Juryopleidingen. Joey Ermens KNWU Juryopleidingen Joey Ermens Programma Doelstelling presentatie Samenhang nieuwe opleiding Niveau indeling Toetsdocumenten Inrichting opleiding Proces commissaris opleiding De rollen Vragen Doelstelling

Nadere informatie

KAM Consultants- workshops

KAM Consultants- workshops KAM Consultants- workshops Welkom bij KAM Consultants B.V. Waarom KAM Consultants B.V. Workshop Continue Verbetering Workshop Procesmanagement Workshop Risicomanagement Waar kun je onze trainingen volgen?

Nadere informatie

Kick ff Seizoen

Kick ff Seizoen Kick ff Seizoen 2015-2016 Programma Kick Off 18.30-19.30 uur ontvangst en buffet 19.30-20.00 uur presentatie visie en voorstelronde 20.00-21.00 uur onderlinge afstemming 21.00-21.15 uur conclusies 21.15-22.00

Nadere informatie

Talenten Motivatie Analyse - de ontwikkeling van HR professionals. een samenwerking van Acerta Consult en UC Leuven Limburg

Talenten Motivatie Analyse - de ontwikkeling van HR professionals. een samenwerking van Acerta Consult en UC Leuven Limburg Talenten Motivatie Analyse - de ontwikkeling van HR professionals een samenwerking van Acerta Consult en UC Leuven Limburg Wie zijn we? Wie zijn we? Programma Toelichting TMA methodiek TMA binnen het hernieuwde

Nadere informatie

RICHTSNOEREN OVER DE REGLEMENTAIRE WERKZAAMHEDEN VAN DE CCR. Artikel 1. Doel en strekking van het besluit

RICHTSNOEREN OVER DE REGLEMENTAIRE WERKZAAMHEDEN VAN DE CCR. Artikel 1. Doel en strekking van het besluit CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART Bijlage bij RV (12) 45 add. 1 RICHTSNOEREN OVER DE REGLEMENTAIRE WERKZAAMHEDEN VAN DE CCR Artikel 1 Doel en strekking van het besluit 1. Dit besluit bepaalt de manier

Nadere informatie

Handleiding Korfbal, speel het volgens de regels

Handleiding Korfbal, speel het volgens de regels Handleiding Korfbal, speel het volgens de regels 1. Voorwoord In deze handleiding wordt trainers en begeleiders van de verschillende jeugdteams een handreiking gegeven om met de drie onderdelen van het

Nadere informatie

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader Code Blauw Workshops Inleiding Binnen het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' (VSK) werken we met elkaar aan een sportieve, positieve zwemcultuur. De essentie van het programma is dat iedereen binnen

Nadere informatie

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching Inleiding Leergang Peak Performance Coaching -individueel maatwerk leveren met de principes van Action Type In het coachvak kunnen we er niet omheen, mensen verschillen in hun voorkeuren. De individuele

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR MEDEWERKER OPLEIDEN EN OEFENEN

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR MEDEWERKER OPLEIDEN EN OEFENEN KWALIFICATIEPROFIEL VOOR MEDEWERKER OPLEIDEN EN OEFENEN werkzaam bij de brandweer Status Dit kwalificatieprofiel is op 5 maart 2009 te Arnhem vastgesteld door de Deelprojectgroep Kwaliteitsinstrumenten

Nadere informatie

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter

Richtlijnen aangewezen scheidsrechter Richtlijnen aangewezen scheidsrechter c.k.v. VZOD Kudelstaart Voorwoord De richtlijnen helpen ons om eenheid en duidelijkheid te verschaffen in de werkwijze van onze aangewezen scheidsrechters. In onderstaand

Nadere informatie

Commissie bestuur en financiën

Commissie bestuur en financiën Commissie bestuur en financiën Vergadering Agendapunt Consultatie Tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân Voorstel De tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân voor kennisgeving

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie