Building Information Modelling BIM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Building Information Modelling BIM"

Transcriptie

1 Building Information Modelling BIM Nederland - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije

2 Ervaring met BIM Hierboven staan vier aspectmodellen van de Rabobank in Sittard, die samen in één BIM model zijn gevoegd. Linksboven architect, rechts constructies. Linksonder installaties en rechts constructies en installaties.

3 BIM, Building Information Modelling, is de oplossing die het mogelijk maakt dat alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende het hele bouwproces en daarna op één plek digitaal gebruikt, beheerd en wordt opgeslagen. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn hebben toegang tot deze informatie en werken dus met dezelfde uitgangspunten en informatie. Ze zien van elkaar wat er gebeurt. De informatie is continu beschikbaar en altijd actueel. Niet alleen voor de partijen die werken met BIM is het ideaal, ook voor de opdrachtgever en/of eindgebruiker is BIM nuttig. BIM geeft in een vroeg stadium inzicht in de kritische punten van een ontwerp. Ook wordt hiermee bijgedragen aan het beheersen van het ontwerp, waardoor de kostenverhogende onderdelen vroegtijdig onderkend worden. De opdrachtgever en het ontwerpteam komen dus niet voor verrassingen te staan. Dit vergroot niet alleen het inzicht, maar ook het enthousiasme!

4

5 De voordelen van BIM... BIMmen is voor Bartels een nieuwe manier van samenwerken. Bij BIMmen is het van groot belang dat er vertrouwen is tussen alle partijen en dat er goed gecommuniceerd wordt. Gegevens worden in een BIM model maar één keer ingevoerd en vervolgens hergebruikt in daaropvolgende documenten en tekeningen. Het schetsontwerp van de architect is de eerste stap in de opbouw van een uitgebreid en rijk BIM model. De traditionele werkwijze moet hierbij worden losgelaten, alle projectpartners kunnen in principe tegelijk aan het project werken. Dit kan een groot voordeel in de tijd opleveren en dus een kostenbesparing. Voor iedere fase in het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn verschillende voordelen te benoemen, zoals links in het overzicht te zien is. Er zijn uiteraard ook nadelen te benoemen. Nog niet alle partijen in de bouwkolom zijn in staat om te BIMmen, het BIM proces stelt de opdrachtgever voor hogere kosten in de ontwerpfase en het is open source. Dat betekent dat voor een optimale samwerking het onderlinge vertrouwen tussen de BIM partners groot moet zijn. Detailaansluiting in 3D uitgewerkt, op deze manier kunnen veel problemen of knelpunten snel geconstateerd en opgelost worden.

6 BIM werkmethodiek Artist impression van een spoorbrug, door Bartels ontworpen

7 Bartels beschikt over de ervaring en mogelijkheden om samen met andere projectpartners te werken in een BIM model. Dit is een groeimodel, in de loop van het bouwproces komt hier steeds meer informatie in. Vooraf zal door de opdrachtgever bepaalt moeten worden op welk geometrisch detailleringsniveau de modellen moeten worden uitgewerkt. Wat er uit het model gehaald kan worden, ligt aan de hoeveelheid informatie die in het model is gestopt. Dit wordt aangegeven door middel van zogenaamde LOD s (Level of Development) of het Detailniveau. Bij Bartels werken we met de LOD standaard. Dit sluit weer aan op bijvoorbeelde de BIM norm van de RGD. Standaard werken wij volgens het LOD300 niveau, waarbij we ontwerpen op DO/besteksniveau. Wij bouwen het model zodanig op dat hier de materialisatie van het ontwerpniveau in staat. Het model is uitgewerkt tot aan traditionele bouwdocumenten- en werktekeningenniveau. De contouren, maatvoering en materiaalkeuzen liggen vast. Mede hierdoor is het model zeer geschikt voor het controleren van de constructie d.m.v. coördinatie, clash detectie en modelchecks. Daarnaast kan er al een planning (4D) worden gemaakt, evenals de fotorealistische visualisaties. Ook kan het model, indien gevraagd, een BIM elementencodering bevatten, zoals Stabu, NL-SFB enz.

8 Hoe gaan we BIMmen? Afbeelding: een zorgappartement van zorgcentrum De Weggeler, dat in een Gesloten BIM is uitgewerkt met architect, constructeur en installateur.

9 Grofweg zijn er momenteel twee manieren waarop men kan BIMmen met elkaar: Open of Gesloten BIM. In een Open BIM kan iedereen deelnemen, ongeacht de software die men gebruikt. Bij een Gesloten BIM moeten alle partijen met dezelfde software werken. Bij een Open BIM wordt er samengewerkt op basis van het uitwisselen van open bestandsformaten, bijvoorbeeld het IFC formaat. Hierbij kan er gewerkt worden met ieder type software, zolang deze een model kan exporteren naar het bestandsformaat IFC. Deze IFC exports worden regelmatig uitgewisseld en gecontroleerd door middel van een clash controle met externe software (NavisWorks of Solibri). Bij een Gesloten BIM is de basis dat alle partijen werken in dezelfde software, er hoeft dan niets te worden uitgewisseld in open bestandsformaten. Op deze manier is er geen externe clash controle software nodig om de modellen over elkaar heen te leggen. Hierbij kan live in een model worden gewerkt met alle partijen of er kan met eigen linked modellen worden gewerkt die regelmatig worden uitgewisseld. Beide methoden hebben voor- en nadelen. Op dit moment levert in een BIM traject de Gesloten methode met linked modellen (in ieder geval tot de ontwerpfase is afgerond) volgens ons het beste resultaat op voor de opdrachtgever. Dit omdat er weinig dataverlies is (zoals dat nu nog is bij uitwisseling met IFC modellen) en iedere partij verantwoordelijk blijft voor zijn eigen model. Bartels kan echter op beide manieren werken, zowel in de ontwerp- als de uitvoeringsfase. Afbeelding: alle bovenstaande partijen kunnen gezamenlijk werken volgens de BIM werkmethodiek

10 3D Prefab engineering in BIM Foto: Bartels laat het gebouw tot leven komen in de uitvoeringsfase.

11 Bartels kan het volledige prefab casco van een gebouw compleet uitwerken in 3D, in Revit. Dit kan in een bestaand 3D model, of in een apart model. Dit proces zorgt ervoor dat je al in het ontwerpstadium elementen (en oplossingen) aan het modelleren bent. Door de uitvoering dichter bij de ontwerpfase te brengen, kan dit grote voordelen opleveren. De kwaliteit van het eindproduct, de prefab elementtekening, is met de uitwerking in 3D nog hoger. Doordat het 3D model wordt verrijkt met intelligentie, kan er naadloos worden overgegaan van de ontwerpfase naar productietekeningen. Al in een vroeg stadium kan Bartels een volledige uittrekstaat van de elementen en in te storten voorzieningen aanleveren. Calculeren wordt hierdoor nauwkeuriger en sneller. Door gelijkheid van informatie is het makkelijker om een prijsvergelijk te maken. Het voordeel dit volledig geautomatiseerde proces is dat het tekenproces sneller gaat en bovendien kunnen er al in de ontwerpfase clash controles worden uitgevoerd tussen het prefab en overige elementen van andere disciplines. Zo worden fouten al veel sneller ontdekt, dus niet meer tijdens de uitvoeringsfase of de daadwerkelijke uitvoering. Daarnaast zijn op deze manier de hoeveelheden en details van het prefab beter in beeld en is de aannemer dus in staat om de opdracht eenduidig en scherper te formuleren. Bartels durft te stellen dat controletijden meer dan gehalveerd worden. Dit voordeel ligt zowel bij de aannemer (werkvoorbereiding) als bij de prefab leverancier, een dubbel voordeel dus! Afbeelding boven: alle detailleringen in een vloer uitgewerkt in 3D. Zo weten we zeker dat alles in elkaar past. Afbeelding onder: een schorenplan kan geheel in 3D worden gemaakt, om te voorkomen dat het op de bouwplaats niet klopt

12 Mariënpark Leidschendam Afbeelding: Artist impression van het totale Mariënpark, dat eigenlijk uit vijf verschillende blokken bestaat.

13 In Leidschendam wordt het nieuwe Mariënpark gerealiseerd. Op de plek van het voormalige verzorgingshuis komt het nieuwbouwplan, waarin verschillende functies op het gebied van wonen, welzijn en zorg zijn samengebracht. Er worden 106 royale woningen gerealiseerd, van betaalbare huur tot luxe koop. Parkeren kan op maaiveldniveau of in de ondergrondse parkeergarage. Bij dit project kan van een echt BIM gesproken worden. Er wordt gewerkt volgens zowel een Open als een Gesloten BIM structuur. De reden hiervan is dat veel partijen die aan tafel zitten niet in Revit kunnen of willen werken, dit zijn voornamelijk leveranciers. Aannemer Waal Bouw heeft het ontwerp van de architect overgenomen en werkt in Revit. De aannemer is verantwoordelijk voor het BIM model en coördineert dit ook. De partijen die niet in Revit werken leveren een IFC model aan, dat door Waal Bouw wordt ingelezen in Revit, waarna het in het centrale Revit model kan worden gevoegd. Zelf modelleert Bartels alleen met het model van de hoofddraagconstructie. Tijdelijk wordt het model van de gewenste diciplines aangezet (bijvoorbeeld installaties), wanneer er dingen gecontroleerd moeten worden. Wij hebben ook een voorzet gegeven voor de prefab engineering (maten en diktes e.d.). Het wordt verder helemaal in Revit uitgewerkt door de leverancier, die als basis hiervoor ons model gebruikt. Zijn Revit model wordt vervolgens weer ingeladen in ons model en uiteindelijk in dat van de aannemer. Na goedkeuring van het prefab model worden alle prefab onderdelen uit het constructie model verwijderd. Uiteindelijk heeft de aannemer straks dus daadwerkelijk een As Built model. Afbeelding boven: het totale 3D BIM model, waarin ieder onderdeel haar eigen kleur heeft Afbeelding onder: een blok uit het model, hier zie je duidelijk de diverse onderdelen

14 Station Europapark Groningen

15 Vlakbij stadion de Euroborg van FC Groningen is een nieuw station verrezen, Station Europapark. In februari 2012 is voor de bouw hiervan het spoor tussen Zwolle en Groningen negen dagen dicht gegaan, om de tunnel onder het spoor door te leggen. Het spoordeel zelf is in deze periode ingeschoven en er is in totaal twee kilometer spoor verbreed en vervangen. Bartels heeft het constructieve ontwerp van deze tunnel en de omliggende delen verzorgd, zoals de voorpleinen en de ondergrondse fietsenstalling. Ook het bouwkundige ontwerp van het station was in handen van Bartels. Het ontwerp is gemaakt in het uiterst beperkte tijdsbestek van een half jaar, waarbij de diverse bouwstromen, zoals spoor, perronkap, beton- en grondwerk, zo sterk waren, dat met recht gesproken kan worden van een Olympische prestatie. De planning luisterde nauw, maar is gehaald! Het project is in opdracht van BAM Infraconsult door Bartels geheel in een 3D BIM uitgewerkt, waarna met NavisWorks software de clashes tussen de verschillende modellen (constructief, bouwkundig en uitvoering) eruit gehaald konden worden. Boven: de ingang van de fietskelder Onder: het totale 3D model dat door Bartels in Revit is opgezet

16 OV Terminal Breda Afbeelding: 3D constructiemodel van Bartels van het noordelijke bouwdeel van de OV Terminal

17 In Breda is men gestart met de bouw van het nieuwe treinstation. Het nieuwe station wordt een eye catcher in het centrum van Breda. Met een lengte van 300 meter en een opvallende architectuur ondergaat het stationsgebied een ware metamorfose. Er wordt op basis van BIM gewerkt in opdracht van de aannemerscombinatie Ballast Nedam - Hurks. Bartels heeft het hele model in 3D opgezet, om fouten te voorkomen en het hele ontwerp inzichtelijk te maken. Dit is een model waar de aannemer zijn planning en hoeveelheden uit kan halen. Bartels modelleert dus zoals het in werkelijkheid uitgevoerd gaat worden. Normaal gesproken tekent de constructeur alleen de vorm van de vloeren. Nu moest het aan de hand van de stortvolgorde worden opgezet en moesten de volumes van het beton exact kloppen. Dit betekende voor Bartels extra modelleerwerk, maar zorgde wel voor een enorme tijdwinst in de werkvoorbereiding. Daarnaast zorgt deze manier van modelleren ervoor dat eventuele fouten in een vroeg stadium worden ontdekt. En dat brengt de faalkosten in het bouwstadium weer omlaag. De aannemer heeft dit 3D model vervolgens weer gebruikt om, naast het onttrekken van planning en hoeveelheden, hier de bouwkundige elementen in te tekenen. Zo is hier bijvoorbeeld bijna de gehele buitenschil in getekend, omdat het gebouw een bijzondere gevel krijgt. Op deze manier is de aannemer straks verzekerd dat de constructie en de bouwkundige elementen in elkaar passen in de uitvoering. Afbeeldingen: Artist impressions van de OV terminal, een ontwerp van architect Koen van Velsen

18 Danone Innovation Center Utrecht Foto: De zwevende trap in het atrium van het Danone Innovation Center is perfect uitgevoerd dankzij de uitwerking in de 3D BIM omgeving.

19 OVG projectontwikkeling heeeft voor Danone in Utrecht op het science park een duurzaam R&D centrum gerealiseerd, met een laboratorium en kantoorruimte, het Danone Innovation Center. Kenmerkend voor de architectuur van Cepezed is de strakke staalconstructie die in het zicht blijft. Samen met de architect is gewerkt volgens de BIM methodiek. Op deze manier kon in vijf weken samen het complete Definitief Ontwerp worden opgezet. Hierbij is parallel in één model getekend. Cepezed tekende het bouwkundige deel, waarna ze het model met ons uitwisselden en Bartels constructief in hetzelfde model tekende. Op deze manier werden de modellen twee keer per week uitgewisseld. Afwijkingen ten opzichte van elkaars model werden op deze manier snel inzichtelijk. Door deze manier van werken kon er veel aandacht worden geschonken aan eventuele knelpunten. Omdat de staalconstructie in het zicht bleef, is bijvoorbeeld extra gekeken naar de aansluiting van kolommen en andere details. Het resultaat was dat er veel tijd bespaard werd en de aannemer straks niet tegen deze knelpunten aanloopt tijdens de uitvoering. Afbeelding: 3D model van het Danone complex van binnen, met in het atrium een zwevende trap

20 Van Heek parkeergarage Enschede Afbeelding: BIM model van de Van Heek garage

21 Doordat bezoekers van de te realiseren nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente, het nieuwe ziekenhuis in Enschede, gaan parkeren op laag -2 in de bestaande Van Heek garage, worden er aanpassingen gerealiseerd aan deze garage. In opdracht van de Gemeente Enschede worden de aanpassingen aan de garage door ons samen met de architect en installatieadviseur volgens de BIM methodiek uitge-werkt. Bartels is tevens als hoofdconstructeur betrokken bij de nieuwbouw van het ziekenhuis. Doordat alle partijen hebben gekozen om te werken met dezelfde software, Revit, is er sprake van een gesloten BIM. Wanneer er echter met verschillende software wordt gewerkt, moeten modellen via IFC worden uitgewisseld en wordt er gesproken van een Open BIM. Bij iedere partij staat letterlijk een lokale server, die weer communiceert met een centrale server in Breda. Hierop staat het centrale model. Architect Atelier PRO, installatieadviseur Valstar Simonis en Bartels als constructeur hebben allen hun eigen lokale model op hun eigen server staan. Hierin wordt live gewerkt. Vervolgens communiceert het lokale model met het centrale model en worden de wijzigingen hierin verwerkt. Deze wijzigingen worden vervolgens ook weer verwerkt in de lokale modellen van de overige partijen. Zo is altijd de actuele stand beschikbaar. Bartels is de leidende partij bij het modelleren van de aanpassingen aan de parkeergarage. Dit komt omdat de constructie leidend is ten opzichte van de architectuur, vanwege de aard van het bouwwerk. De aanpassingen zijn gefaseerd gemodelleerd, waardoor je een goed beeld krijgt van hetgeen er in de loop van de tijd aan werkzaamheden gebeurt. Dit is BIM op 4D niveau, waardoor de planning uit dit model kan worden gehaald. Foto: Huidige westelijke inrit van de Van Heek parkeergarage

22 Rabobank Westelijke Mijnstreek Sittard

23 Door Mecanoo architecten is een zeer uitnodigend en open gebouw ontworpen voor de Rabobank WM in Sittard, waarbij alle afdelingen van de bank aan een centrale vide zijn gesitueerd. Vanwege zijn maatschappelijke functie zet de Rabobank hoog in op duurzaamheid. Het gebouw moet voldoen aan een BREEAM very good score. Voor de Rabobank heeft Bartels in het ontwerptraject volgens de BIM werkmethode samengewerkt met architect Mecanoo in een realtime Revit model. Het Revit model van de installateur Nelissen hangt daar als een gelinked model onder. Aangezien alle partijen in Autodesk Revit 2012 werken is er sprake van een gesloten BIM. Het centrale model stond op de server van Mecanoo en Bartels logde daarop in via een VPN verbinding. De communicatie tussen de modelleurs van beide partijen verloopt zeer gemakkelijk via Skype. Gezien de zeer korte bouwvoorbereidingstijd voor de aannemer is door de opdrachtgever een aanvullende opdracht verstrekt aan de architect en constructeur om tijdens de aanbestedingsfase het BIM ontwerpmodel te upgraden naar een BIM bouwvoorbereidingsmodel. Het doel hiervan was dat de geselecteerde aannemer het BIM model kan gaan gebruiken voor het vervaardigen van zijn productieen werktekeningen. Het BIM proces met de architect is in dit geval zeer goed verlopen. De installateur kon ook al op een redelijk niveau mee, maar werkte nog niet in hetzelfde model. Hiermee deden we bijvoorbeeld clash controles op locatie bij de installateur, om ervoor te zorgen dat alles in elkaar paste. De aannemer kon met dit model, dat perfect in elkaar past, verder aan de slag in de uitvoeringsfase. Foto: de Rabobank in uitvoering, door aannemer Mertens

24 facebook.com/bartelsglobal

Building Information Modelling (BIM)

Building Information Modelling (BIM) Building Information Modelling (BIM) Nederland - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl De Van Heek parkeergarage in Enschede, in BIM uitgewerkt in Revit met architect en installatieadviseur

Nadere informatie

Building Information Modelling (BIM)

Building Information Modelling (BIM) Building Information Modelling (BIM) Nederland - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Ervaring met BIM BIM, Building Information Modelling, is de oplossing die het mogelijk maakt

Nadere informatie

3D prefab engineering besparen door intelligente inzet van BIM

3D prefab engineering besparen door intelligente inzet van BIM 3D prefab engineering besparen door intelligente inzet van BIM Nederland - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Bartels kan als ingenieursbureau terugvallen op een jarenlange ervaring

Nadere informatie

Opdrachtgevers. Architecten. 3D Model Database. Civiele ingenieurs. Aannemers. Installateurs. Constructeurs Adviseurs

Opdrachtgevers. Architecten. 3D Model Database. Civiele ingenieurs. Aannemers. Installateurs. Constructeurs Adviseurs Opdrachtgevers Architecten 3D Model Database Aannemers Civiele ingenieurs Installateurs Constructeurs Adviseurs LOD100 LOD200 100: massa s 200: functioneel 300: materiaal specifiek 400: fabrikant specifiek

Nadere informatie

Wat is BIM. BIM model

Wat is BIM. BIM model Sacon en BIM Bij Sacon worden sinds 2009 projecten ontworpen, uitgewerkt en virtueel gebouwd in een Bouwwerk Informatie Model of BIM met behulp van de software Revit van Autodesk. Met de opgebouwde ervaring

Nadere informatie

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Aannemers Architectenbureaus Ingenieurs- en Adviesbureaus Installateurs

Nadere informatie

DE BIM WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. De toekomst is NU!

DE BIM WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. De toekomst is NU! Gezocht: BIM-Partners Waarom zou u aan ons BIM-proces deel willen nemen? Lees deze brochure en ontdek de mogelijkheden. Wacht niet langer en maak gebruik van ons uniek aanbod: Wordt BIM-partner van BolwerkWeekers.

Nadere informatie

BIM Protocol De Jong Rutten BV

BIM Protocol De Jong Rutten BV BIM Protocol De Jong Rutten BV 4 november 2016 Dit is een levend document dat op basis van teruggekoppelde praktijkervaringen steeds verder, in steeds grotere mate van detail wordt uitgewerkt. 1 Dit BIM

Nadere informatie

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst Voorstellen Anton Slockers Directeur Admea / Smits van Burgst Admea is onderdeel van de Smits van Burgst

Nadere informatie

Slim bouwen met BIM 11 juni 2014

Slim bouwen met BIM 11 juni 2014 Bouwlokalen initiator Theo Peekstok projectcoördinator / partner multidisciplinair architectenbureau ? (afkomstig van hetnationaalbimplatform.nl ) BIM is gebaseerd op werken middels één model (database)

Nadere informatie

BIM Protocol JAZO Zevenaar bv

BIM Protocol JAZO Zevenaar bv BIM JAZO Zevenaar bv. BIM Protocol JAZO Zevenaar bv Dit BIM Protocol dient als leidraad voor het effectief en efficiënt toepassen van de BIM methodiek volgens het Nationaal BIM-Platform, welke bij JAZO

Nadere informatie

Integratie architectuur en bouwkundige uitwerking in voorbeeldprojecten met Allplan.

Integratie architectuur en bouwkundige uitwerking in voorbeeldprojecten met Allplan. Integratie architectuur en bouwkundige uitwerking in voorbeeldprojecten met Allplan. 27 mei 2011 Rotterdam Bureau Bouwkunde Nederland BBNL tekent al sinds 1990 digitaal in Arkey. Sinds 2006 ook met Allplan.

Nadere informatie

visser en bouwman kennislink BIM

visser en bouwman kennislink BIM visser en bouwman kennislink voordelen van een bouwinformatie model Introductie Virtueel bouwen of men (het maken van een bouw informatie model) is geen belofte meer maar realiteit. Diverse partijen die

Nadere informatie

Welkom. Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Introductie - Marktontwikkelingen BIM-ID Praktijkvoorbeelden - Afsluiting

Welkom. Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Introductie - Marktontwikkelingen BIM-ID Praktijkvoorbeelden - Afsluiting Welkom Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Praktische Workshop BIM Radboud Baayen Jan Warnshuis Jaco Kamphorst Stefan van der Meulen Edgar van den Broek Jeroen van den Burg Hans Hendriks Programma

Nadere informatie

BIM ervaringen. Naam presentator: Patricia van Leeuwen

BIM ervaringen. Naam presentator: Patricia van Leeuwen BIM ervaringen Naam presentator: Patricia van Leeuwen Inhoud Wie is Unica Mijn rol binnen Unica Unica en BIM Start met BIM Verloop na eerste BIM project Conclusie Wie is Unica Grootste zelfstandige installateur

Nadere informatie

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013 2 e BIM- Bijeenkomst 23 april 2013 Ketensamenwerking Van Ontwerp naar Uitvoering Welkom bij Klictet Advies! Management/ Adviseur Kees Kelder Willem-Jan van den Berk Stefan Janssen Projectleiding Mark Ernst

Nadere informatie

DE BIM-WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. Stap in de toekomst!

DE BIM-WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. Stap in de toekomst! DE BIM-WERKMETHODIEK Stap in de toekomst! Gezocht: BIM-Partners Hoe eerder u klaar bent voor BIM (Bouw Informatie Model), hoe meer u profiteert van de vele voordelen. Word BIM-partner van Schouten Techniek

Nadere informatie

Rijnboutt. en de BIM basis ILS. Mariëlle Vissers. kwaliteitscoördinator en BIM specialist

Rijnboutt. en de BIM basis ILS. Mariëlle Vissers. kwaliteitscoördinator en BIM specialist Rijnboutt en de BIM basis ILS Mariëlle Vissers kwaliteitscoördinator en BIM specialist Rijnboutt architectuur stedenbouw landschap en strategie Rijnboutt werkt met een multidisciplinair team van 70 mensen.

Nadere informatie

Even voorstellen. Even voorstellen. Adviseurs Kennisdagen 2015 BIM

Even voorstellen. Even voorstellen. Adviseurs Kennisdagen 2015 BIM Adviseurs Kennisdagen 2015 BIM 1 en 15 april 2015 Even voorstellen Stefan Janssen Partner bij Klictet Advies. Adviseur gebouwgebonden installaties. Verantwoordelijk voor BIMimplementatie en ontwikkeling

Nadere informatie

Ton van t Hoff architect directeur. Edwin Buis projectcoördinator. Slim Bouwen met BIM. praktijkervaring met BIM

Ton van t Hoff architect directeur. Edwin Buis projectcoördinator. Slim Bouwen met BIM. praktijkervaring met BIM Ton van t Hoff architect directeur Edwin Buis projectcoördinator Slim Bouwen met BIM praktijkervaring met BIM 1. keuze voor BIM 2. implementatie BIM in bureau 3. voorbeeldprojecten met BIM 4. voorbeeldproject

Nadere informatie

3D Modelleren & Virtueel Bouwen

3D Modelleren & Virtueel Bouwen 3D Modelleren & Virtueel Bouwen Balance & Result 3 november 2009 ir.hans Moll Directeur Strukton Engineering Representatie middels 3D-model Bouwkundig Constructief Installaties BIM: Bouw Informatie Model

Nadere informatie

Bimmen met VBI. aandachtspunten voor samenwerking

Bimmen met VBI. aandachtspunten voor samenwerking aandachtspunten voor samenwerking VBIM01-002 BIM helpt Steeds meer partijen ontdekken dat als BIM juist wordt toegepast dit helpt om bouwprocessen efficiënter te laten verlopen en daardoor sneller en goedkoper.

Nadere informatie

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013 Hilvarenbeek, 22-05-2013 Definities BIM: proces of product? Ontwikkelingen in de bouw Ontwikkelingen, software, werkwijze Ondersteuning voor architecten Schüco Revit Families Ondersteuning voor klanten

Nadere informatie

Ingenieurs & BIM. 27 januari 2012

Ingenieurs & BIM. 27 januari 2012 Ingenieurs & BIM 27 januari 2012 Even voorstellen Dik Spekkink adviesbureau voor bouwprocesinnovatie Kwaliteitszorg Bouwprocesinnovatie ICT-beleid in de bouw Veiligheid & Gezondheid BIM Spekkink C&R en

Nadere informatie

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 bron: Ector Hoogstad Architecten BIM BIM is een term die in het vakgebied bouw

Nadere informatie

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Herkent u dit? U, als architect, heeft inspirerende ideeën maar wilt technisch en procesmatig ondersteund worden. U, als opdrachtgever, wilt vroegtijdig weten wat

Nadere informatie

BIM wie - wat - waarom - hoe...

BIM wie - wat - waarom - hoe... BIM TOPOS FIELDS POSTBUS 37 2740 AA WADDINXVEEN T 0182-39 43 44 INFO@TOPOSFIELDS.NL WWW.TOPOSFIELDS.NL contactpersoon: dhr. J. van Leeuwen BIM wie - wat - waarom - hoe... BIM nader verklaard TOPOS FIELDS

Nadere informatie

BIM: kennis delen is macht! ing. Gerrie Mühren MBA Voorzitter, Benelux chapter buildingsmart

BIM: kennis delen is macht! ing. Gerrie Mühren MBA Voorzitter, Benelux chapter buildingsmart BIM: kennis delen is macht! ing. Gerrie Mühren MBA Voorzitter, Benelux chapter buildingsmart Inleiding Kennismaking: Beton- en Staalconstructeur Betontechnoloog IPMA gecertificeerd projectmanager Sinds

Nadere informatie

academy INNOVEREN MET BIM Praktische training Dome

academy INNOVEREN MET BIM Praktische training Dome INNOVEREN MET BIM Praktische training Dome-X Academy De wereld is in hoog tempo aan het veranderen. Vertrouwde modellen en denkbeelden maken plaats voor nieuwe inzichten. Sleutelwoorden daarbij zijn technische

Nadere informatie

@martjandenhoed. Bureaumanager Architect @djgaarchitecten Gebruikt #Revit voor #BIM Bestuurslid RevitGG. Vader van 2 Getrouwd 32

@martjandenhoed. Bureaumanager Architect @djgaarchitecten Gebruikt #Revit voor #BIM Bestuurslid RevitGG. Vader van 2 Getrouwd 32 @martjandenhoed Bureaumanager Architect @djgaarchitecten Gebruikt #Revit voor #BIM Bestuurslid RevitGG Vader van 2 Getrouwd 32 architecten constructeurs bouwkundigen interieurarchitecten zorg onderwijs

Nadere informatie

BIM in de bouwkolom. Inhoud opgave: 1 Wat is BIM en moet ik er nu al wat mee doen?: 2. 2 BIM vereist een andere wijze van samenwerken: 2

BIM in de bouwkolom. Inhoud opgave: 1 Wat is BIM en moet ik er nu al wat mee doen?: 2. 2 BIM vereist een andere wijze van samenwerken: 2 . Inhoud opgave: 1 Wat is BIM en moet ik er nu al wat mee doen?: 2 2 BIM vereist een andere wijze van samenwerken: 2 3 Hoe was het ook al weer vóór BIM: 2 1 / 18 3.1 Nadelen. 2 4 Hoe gaat samenwerken met

Nadere informatie

SAMENWERKEN IN BIM K.B.A.M.

SAMENWERKEN IN BIM K.B.A.M. SAMENWERKEN IN BIM 27 2 2013 K.B.A.M. Inhoud Voorwoord... 2 1. Samenwerken In BIM... 3 2. Project... 4 2.1 Basis projectgegevens... 4 2.2 Rollen... 4 2.3 Ambities en projectdoelen... 4 3. Samenwerken...

Nadere informatie

Update. special. Visie en praktijk. 3D-modelleren: december 2010

Update. special. Visie en praktijk. 3D-modelleren: december 2010 Update december 2010 special Het wordt beschouwd als de meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw: 3D-modelleren, ook wel BIM-men genoemd. Een vakgebied dat volop in ontwikkeling is.

Nadere informatie

BIM Van Bouwblokken tot Integraal Ontwerp

BIM Van Bouwblokken tot Integraal Ontwerp BIM Van Bouwblokken tot Integraal Ontwerp Jan- Martien Touw Wie: Scheepswerktuigkundige Studie Bouwkunde en Architectuur Inmiddels bijna 20 jaar actief binnen de zorg Wat: Manager Vastgoed & Techniek Staat

Nadere informatie

Onderzoek naar: Inhoud De impact van BIM op de rol van de projectmanager

Onderzoek naar: Inhoud De impact van BIM op de rol van de projectmanager Onderzoek naar: De impact van BIM op de rol van de projectmanager P5 presentatie Annieke Smith Inhoud Waarom? Hoe? Resultaten Theorie Resultaten Praktijk Conclusie Aanbevelingen Aanbevelingen Stevens Van

Nadere informatie

BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN

BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN Versie April 2017 Toelichting Bij Spaansen Bouwsystemen staat BIM centraal in het bedrijfsproces en men ziet hierin een grote meerwaarde voor het gehele werkvoorbereiding

Nadere informatie

BIM Building Information Modelling Angela Minderhoud Advocaat-partner Construction & Real Estate

BIM Building Information Modelling Angela Minderhoud Advocaat-partner Construction & Real Estate BIM Building Information Modelling Angela Minderhoud Advocaat-partner Construction & Real Estate 1 november 2018 Team bouwrecht SKa Thijs Straatman Olivier Vermeulen Angela Minderhoud Matthijs van Leeuwen

Nadere informatie

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis is het eerste en grootste BIM-software project in Nederland. Uniforme Bouwdeelbibliotheek Het is bovendien het enige project dat

Nadere informatie

de BIM-werkmethodiek Gezocht: BIM-Partners Contactgegevens Ga voor die voorsprong: kom langs! Stap in de toekomst!

de BIM-werkmethodiek Gezocht: BIM-Partners Contactgegevens Ga voor die voorsprong: kom langs! Stap in de toekomst! Dit oriënterende gesprek is geheel vrijblijvend. Bel 0229-291 500 of mail naar bim@schoutentechniek.nl Contactgegevens De Marowijne 47 1689 AR Zwaag Postbus 20 1689 ZG Zwaag T (0229) 29 15 00 F (0229)

Nadere informatie

INNOVATIEF (SAMEN)WERKEN: BIM: BOUW INFORMATIE MODEL. De standaard van de toekomst! Guido Leenders, Arno Vonk

INNOVATIEF (SAMEN)WERKEN: BIM: BOUW INFORMATIE MODEL. De standaard van de toekomst! Guido Leenders, Arno Vonk BIM: Bouw Informatie Model De standaard van de toekomst! Guido Leenders, Arno Vonk Binnen de bouw is BIM inmiddels een op zichzelf staand begrip geworden. Tegenwoordig willen we projecten BIM-men of er

Nadere informatie

In revit 2013 een slim knopje (building story) ingebouwd om een onderscheid te maken tussen vloerniveaus en overige zaken. Deze knop is te vinden

In revit 2013 een slim knopje (building story) ingebouwd om een onderscheid te maken tussen vloerniveaus en overige zaken. Deze knop is te vinden IFC uitwisseling De 3D CAD software van vandaag en morgen vereisen een standaard bestandsformaat die door elke partij gebruikt kan worden. De standaardisatie ontwikkeling gaat vooral de laatste tijd erg

Nadere informatie

BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN

BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN Door : Engineering SBO Status : definitief Versie : 22-10-2015 INHOUDSOPGAVE 1. TOELICHTING... 3 2. OPEN BIM... 4 3. PROCES... 4 4. SAMENWERKINGSVORMEN... 4 A. VORM

Nadere informatie

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering.

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering. Inmeting en Opname Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp (Bouw)vergunning aanvraag 2D, 3D en BIM tekenwerk Maatvoering Projectmanagement Wie zijn wij? Van Zaal Bouwtechniek is een onafhankelijk projectmanagementbureau

Nadere informatie

BIM-PROTOCOLLEN 08 november 2011

BIM-PROTOCOLLEN 08 november 2011 1. Samenwerken in BIM Om samenwerking met verschillende disciplines in een Bouwinformatiemodel soepel te laten verlopen is het maken van afspraken onderling van groot belang. Daarnaast is van de betrokkenen

Nadere informatie

PRESENTATIE. Project Openbaar Vervoer Terminal Breda

PRESENTATIE. Project Openbaar Vervoer Terminal Breda PRESENTATIE Project Openbaar Vervoer Terminal Breda INHOUD Algemene informatie over het project Bouwdelen Cijfers op een rij Animatie Speciale aspecten Organogram Bouwdeel P Werkvoorbereiding Mijn bevindingen

Nadere informatie

Masterclass De rol van BIM in de praktijk

Masterclass De rol van BIM in de praktijk Masterclass De rol van BIM in de praktijk Utrecht, 12 oktober 2017 @KUBUSBV #mcbim Visser & Smit Bouw Kevin van Deursen BIM in de uitvoering Even voorstellen Kevin van Deursen BIM-manager Visser & Smit

Nadere informatie

De ontwikkelingen bij Stabiplan ondersteunen onze doelstellingen tot procesverbetering...

De ontwikkelingen bij Stabiplan ondersteunen onze doelstellingen tot procesverbetering... KLANT aan het woord 4 De ontwikkelingen bij Stabiplan ondersteunen onze doelstellingen tot procesverbetering... BIM denken, doen en delen met Stabicad Megens Installaties over een grotere orderportefeuille

Nadere informatie

BIM in de praktijk. Alexander Hoos / Kuijpers

BIM in de praktijk. Alexander Hoos / Kuijpers BIM in de praktijk Alexander Hoos / Kuijpers TVVL Eindedaglezing, 4 april 2016 Alexander Hoos Informatie Manager Even voorstellen Installatie bedrijf Kuijpers (www.kuijpers.nl) Kerntaken: Procesoptimalisatie,

Nadere informatie

BIM Building Information Modelling

BIM Building Information Modelling BIM Building Information Modelling Bouwen, Beheren en Implementeren 6/28/2010 Bimsolutions 1 WAT DOEN WIJ BIM Presenteren en workshops Sc op e BIM Manager Woonhuis Hengelo Spring workshop BIM Architect/modelleur

Nadere informatie

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over.

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Introductie U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Het idee omzetten in werkelijkheid is voor velen een grote stap.

Nadere informatie

Vanderlande Veghel. Opdrachtgever: Programma

Vanderlande Veghel. Opdrachtgever: Programma Vanderlande Veghel Opdrachtgever: Programma Start ontwerp: Oplevering: Vanderlande kantoor 19.000 m 2 en parkeergarage 600 plaatsen mei 2014 parkeergarage december 2014 kantoor juni 2016 Vanderlande Veghel

Nadere informatie

Veel voor weinig. Ir A.W. Jansen MBA, Deerns raadgevende ingenieurs

Veel voor weinig. Ir A.W. Jansen MBA, Deerns raadgevende ingenieurs Veel voor weinig Ir A.W. Jansen MBA, Deerns raadgevende ingenieurs 1 Inleiding Introductie Innovatie in de bouw? Traditioneel werkproces Modern werkproces 2 bouwbranche Kenmerken Traditionele ambachtelijke

Nadere informatie

BIM in de praktijk van een ingenieursbureau. Ir. Remko Wiltjer RO IMd Raadgevende Ingenieurs

BIM in de praktijk van een ingenieursbureau. Ir. Remko Wiltjer RO IMd Raadgevende Ingenieurs BIM in de praktijk van een ingenieursbureau Ir. Remko Wiltjer RO IMd Raadgevende Ingenieurs 1 Even voorstellen.. Remko Wiltjer 1981-1987: TU Delft Civiele Techniek 1987: D3BN Constructeur 1989: D3BN Projectleider

Nadere informatie

Onze Visie op Ketenintegratie en BIM. 27 mei 2011

Onze Visie op Ketenintegratie en BIM. 27 mei 2011 Onze Visie op Ketenintegratie en BIM 27 mei 2011 Het was op een donderdagmiddag in Vlaardingen Het was op een donderdagmiddag in Vlaardingen Visie op Keten Integratie De bouw kan gewoon niet doorgaan zoals

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017 Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract 9 mei 2017 Aronsohn Management raadgevende ingenieurs Aronsohn Management raadgevende ingenieurs bv 2 - onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van bouwprojectmanagement

Nadere informatie

Francis Nauman Clusterleider TIOR en omgevingsmanager

Francis Nauman Clusterleider TIOR en omgevingsmanager WELKOM Francis Nauman Clusterleider TIOR en omgevingsmanager Opbouw van presentatie 1. Het Project: a. Wat gaan we bouwen; b. planning en wanden dak-methode; c. hoe zien deze werkzaamheden eruit; d. de

Nadere informatie

BIM voor een éénmanszaak

BIM voor een éénmanszaak BIM voor een éénmanszaak Binnen de disciplines architectuur, engineering en constructie (AEC) is een revolutie op kousenvoeten aan de gang. Terwijl eerder het inruilen van de tekenplank voor de digitale

Nadere informatie

4/06/2019 Natasha Blommaert. Titel. Ondertitel. Wat is BIM? Natasha Blommaert 1

4/06/2019 Natasha Blommaert. Titel. Ondertitel.   Wat is BIM? Natasha Blommaert 1 BIM@AWV Natasha Blommaert Titel Ondertitel www.wegenenverkeer.be/bim Wat is BIM? Natasha Blommaert 1 Wat is BIM? Natasha Blommaert 2 Objecttypenbibliotheek Welke objecten bevinden zich in de reële wereld?

Nadere informatie

Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het o

Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het o Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het ontwerp; de architectuur. De zichtbare kolommen, balken

Nadere informatie

Implementatie BIM in Nederlandse civiele- en infrabouw

Implementatie BIM in Nederlandse civiele- en infrabouw Implementatie BIM in Nederlandse civiele- en infrabouw Bijdrage voor Ronde tafel gesprek BIM voor infra en civieltechniek Brussel, 25 maart 2015 Jan-Hein Poodt Hoofd Havens, Vaarwegen & Tunnels Grontmij

Nadere informatie

Een nieuw topklinisch ziekenhuis

Een nieuw topklinisch ziekenhuis Een nieuw topklinisch ziekenhuis Onze zorg steunt op drie belangrijke pijlers: klantvriendelijk, deskundig en betrouwbaar; Daar hoort een modern gebouw bij: een healing environment van licht, lucht en

Nadere informatie

BIM toepassing van A tot Z. Nieuwbouw Dimence Almelo

BIM toepassing van A tot Z. Nieuwbouw Dimence Almelo BIM toepassing van A tot Z Nieuwbouw Dimence Almelo Programma Welkom Animatie Rol van de opdrachtgever Het Dimence-team 4x een thema Pauze 4x èen thema Borrel Animatie Rol van de opdrachtgever René Siebring

Nadere informatie

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN Waar woonwensen werkelijkheid worden 1 2 DROOMPLEK GEVONDEN? OF ZOEKT U NOG? HOE WORDT UW DROOMWONING WERKELIJKHEID? Iedereen heeft dromen. Zeker als het om wonen gaat. Maar

Nadere informatie

Virtueel Bouwen bij Van Wijnen. Stèfan van de Pol - Projectleider Van Wijnen Lelystad B.V.

Virtueel Bouwen bij Van Wijnen. Stèfan van de Pol - Projectleider Van Wijnen Lelystad B.V. Virtueel Bouwen bij Van Wijnen Stèfan van de Pol - Projectleider Van Wijnen Lelystad B.V. Agenda Wat is Virtueel Bouwen bij Van Wijnen? Aanleiding De eerste projecten in 2012 Nieuwbouw Agnieten College

Nadere informatie

Inleiding : OpenBIM workflow KUBUS : Bouwkundig ontwerp, kosten, uitwisseling Construsoft : Uitwerking door constructeur en aannemer BINK :

Inleiding : OpenBIM workflow KUBUS : Bouwkundig ontwerp, kosten, uitwisseling Construsoft : Uitwerking door constructeur en aannemer BINK : Agenda #openbim2014 Inleiding : OpenBIM workflow KUBUS : Bouwkundig ontwerp, kosten, uitwisseling Construsoft : Uitwerking door constructeur en aannemer BINK : Ontwerpberekeningen, wat betekent BIM voor

Nadere informatie

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek BouwConnect is powered by BouwConnect: Sneller, Slimmer en Schoner BouwConnect is een samenwerking tussen KPN en De Twee Snoeken met als doel: Alle partijen

Nadere informatie

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering)

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering) Virtueel Bouwen met BIM 1 2 ++ CAD: COMPUTER AIDED DESIGN 2D / 3D ++ Van dom model 3 ++ Naar intelligent model Een Bouwwerk Informatie Model is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een

Nadere informatie

Capgemini LRCN Utrecht

Capgemini LRCN Utrecht Capgemini LRCN Utrecht Kantoor Capgemini Leidsche Rijn Centrum - Noord Locatie aan de A2 bij Utrecht Locatie kantoorgebouw 4 Aan de oostzijde van LRCN, parallel aan de A2, is een doorlopende kantorenwand

Nadere informatie

BIM in de praktijk. Voorstelling. - LLOX architecten uit Wilrijk. - Geert Bekaert, projectarchitect + BIM coördinator

BIM in de praktijk. Voorstelling. - LLOX architecten uit Wilrijk. - Geert Bekaert, projectarchitect + BIM coördinator Voorstelling - LLOX architecten uit Wilrijk - Geert Bekaert, projectarchitect + BIM coördinator - 80% - 20% specialisatie, bouwbudget 5.000.000-200.000.000 - Ca. 22 medewerkers - Autodesk Revit sinds 2010

Nadere informatie

BIM Congres Anders denken anders doen Bouw Compleet 10 oktober 2013

BIM Congres Anders denken anders doen Bouw Compleet 10 oktober 2013 BIM Congres Anders denken anders doen Bouw Compleet 10 oktober 2013 de adviseur de opdrachtgever de aannemer de architect 1 INHOUD Op zijn BrugVB s Beeld gelijk richten Eisen aan modellen en Fasering Opleveren

Nadere informatie

Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen.

Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen. Webru Staal B.V. Eemslandweg 100a 7894 AE Zwartemeer T 0591 317 153 F 0591 316 314 E info@webrustaal.nl I www.webrustaal.nl WEBRU STAAL Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen. Webru,

Nadere informatie

Pontsteiger te Amsterdam Voor en Door Staalconstructeurs

Pontsteiger te Amsterdam Voor en Door Staalconstructeurs Pontsteiger te Amsterdam 30-11-2017 Voor en Door Staalconstructeurs 30-11-2017 Voor en Door Staalconstructeurs 1 30-11-2017 Voor en Door Staalconstructeurs 2 Pontsteiger te Amsterdam 30-11-2017 Inhoud

Nadere informatie

De vraag Wat is BIM levert geen eensluidend antwoord. BIM is een typisch voorbeeld van een containerbegrip.

De vraag Wat is BIM levert geen eensluidend antwoord. BIM is een typisch voorbeeld van een containerbegrip. Gemeenten en BIM Hein Corstens 23-03-2017 V 1.2 1. BIM: wat en waarom? De komende minuten zal ik ingaan op het wat en waarom van BIM. In het algemeen en specifiek voor gemeenten. 2. BIM: wat? De vraag

Nadere informatie

Help! M n architect wil BIMmen

Help! M n architect wil BIMmen Help! M n architect wil BIMmen Charlotte Euben adviseur WTCB Dienst BIM en Informatietechnieken Help! M n architect wil BIMmen- Pagina 1 Context hedendaagse bouwsector + + The Owner s BIM Deliverable Help!

Nadere informatie

De ervaringen met de 5 pijlers in BIM

De ervaringen met de 5 pijlers in BIM De ervaringen met de 5 pijlers in BIM Kennis uitwisseling door Ervaring Create, manage & share digital design information www.cadac.com Agenda Ontvangst Ervaringen De Installatiedesk Dolf Wissmann Uw ervaringen

Nadere informatie

Internationaal sterk, lokaal betrokken. Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije. www.bartels.nl

Internationaal sterk, lokaal betrokken. Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije. www.bartels.nl Internationaal sterk, lokaal betrokken Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Klantgericht Betrouwbaar Flexibel Praktisch Gerenommeerd Onze kracht: internationaal

Nadere informatie

BIM bij een installatieadviseur. door Marieke Steltenpool, MSc

BIM bij een installatieadviseur. door Marieke Steltenpool, MSc BIM bij een installatieadviseur door Marieke Steltenpool, MSc Inhoud 2 BIM: Logisch toch? Onze ervaringen met BIM BIM project Cultuurhuis Winschoten BIM en cultuur? Wat wij verwachten van de architect

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS Be the change you want to see in this world Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden

Nadere informatie

VDVZ Architecten - Jagerskade 17 3552 TL Utrecht - www.vdvz.nl

VDVZ Architecten - Jagerskade 17 3552 TL Utrecht - www.vdvz.nl BIM Architecten denken vaak dat BIM alleen voor grote, complexe, projecten wordt gebruikt en daardoor alleen geschikt is voor grotere architectenbureaus. Aart van der Vlist van VDVZ Architecten, een bureau

Nadere informatie

Vanderlande Veghel. Opdrachtgever: Programma

Vanderlande Veghel. Opdrachtgever: Programma Opdrachtgever: Programma Start ontwerp: Oplevering: Vanderlande kantoor 19.000 m 2 en parkeergarage 600 plaatsen mei 2014 parkeergarage december 2014 kantoor maart 2016 In mei 2014 zijn we na een architecten

Nadere informatie

Slim samenwerken in de bouw ABB omarmt Bouw Informatie Modellering (BIM)

Slim samenwerken in de bouw ABB omarmt Bouw Informatie Modellering (BIM) Slim samenwerken in de bouw ABB omarmt Bouw Informatie Modellering (BIM) Tijdens grote bouwprojecten werken installateurs steeds vaker samen met andere partners, zoals architecten, aannemers en constructeurs.

Nadere informatie

Virtual Design & Construction. Sneller, beter, slimmer

Virtual Design & Construction. Sneller, beter, slimmer Virtual Design & Construction Sneller, beter, slimmer Virtual Design & Construction Sneller, beter, slimmer Royal HaskoningDHV biedt u met Virtual Design & Construction (VDC) een unieke methode om integraal

Nadere informatie

SCRATCH KLANT AAN HET WOORD

SCRATCH KLANT AAN HET WOORD 4... lessons learned in Nederland zijn vliegwiel BIM-projecten in het buitenland... Internationale BIM-uitdaging bij Deerns Partnership belangrijker dan ontwerptools 5 BIM is geen doel op zich je hoort

Nadere informatie

BIM de bouwsector in het digitale tijdperk

BIM de bouwsector in het digitale tijdperk BIM de bouwsector in het digitale tijdperk Tim Lemoine Senior Hoofdadviseur WTCB Dienst BIM en Informatietechnieken BIM p. 1 NL BIM p. 2 Miscommunicatie kost geld BIM p. 3 Bouwsector staat onder druk BIM

Nadere informatie

Maak kennis, met De RuwBouw Groep Whitepaper. Integraal BIMmen Hoe werkt het in de praktijk?

Maak kennis, met De RuwBouw Groep Whitepaper. Integraal BIMmen Hoe werkt het in de praktijk? Maak kennis, met De RuwBouw Groep Whitepaper Integraal BIMmen Hoe werkt het in de praktijk? Juli 2017 Onderwerpen 1 Aannemer Heijmans: bouwen is topsport Ketenbrede concepten Flexibele standaardisatie

Nadere informatie

Building Information Modelling

Building Information Modelling Building Information Modelling Communiceren en beheersen van bouwinformatie met BIM Marieke Steltenpool 29 maart 2012 1 Agenda 1. De theorie: Wat is BIM? 2. Wat houdt ons tegen? 3. De praktijk 4. Projectmanagement

Nadere informatie

Kennisdocument BIM bij Berkvens

Kennisdocument BIM bij Berkvens Kennisdocument BIM bij Berkvens BIM bij Berkvens: een case over deuren BERKVENS Maart 2015 Interviews met Frank Houben, Programmamanager BIM Opgesteld door: Edwin Vlems Inhoud 1 WAT IS BIM?... 2 1.1 WAT

Nadere informatie

Nieuwbouw Zwembad De Fluit

Nieuwbouw Zwembad De Fluit BIM PLAN VAN AANPAK Opsteller Datum - BIM Manager Tim Lugtenburg 22-04-2014 Controle door - BIM Adviseur Jeroen Harink 22-04-2014 Status: - Versie 0.2 Tim Lugtenburg 04-06-2014 - Versie 0.3 Tim Lugtenburg

Nadere informatie

Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra

Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra Nederland - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra is een internationale onderneming met vestigingen in Nederland,

Nadere informatie

OPEN STANDAARDEN GEVEN INVULLING AAN DE SAMENWERKING UTRECHT, 21 APRIL J.TRUIJENS S. SCHOENMAKERS L. RANSIJN M.

OPEN STANDAARDEN GEVEN INVULLING AAN DE SAMENWERKING UTRECHT, 21 APRIL J.TRUIJENS S. SCHOENMAKERS L. RANSIJN M. OPEN STANDAARDEN GEVEN INVULLING AAN DE SAMENWERKING UTRECHT, 21 APRIL 2016 2006 2014 Informatie management Hamburgermodel REGIE Hamburgermodel Uitwisselen van informatie Uitwisselen van informatie Opzetten/

Nadere informatie

Albert Martinus. Symposium BIM in de watersector 11 mei 2016

Albert Martinus. Symposium BIM in de watersector 11 mei 2016 Albert Martinus Symposium BIM in de watersector 11 mei 2016 1 Hoe gaat het MKB pragmatisch om met BIM? Hoe groei je samen, publiek en privaat, op de ladder van BIM zodat we efficiënt dezelfde taal ontwikkelen.

Nadere informatie

Presentatie BIM. BIM PRES 20140521 MS presentatie bouwlokalen

Presentatie BIM. BIM PRES 20140521 MS presentatie bouwlokalen Presentatie BIM BIM PRES 20140521 MS presentatie bouwlokalen 21 mei 2014 te Nuth SATIJNplus Architecten BIM, ja! En hoe nu verder? 2 + ca. 35 medewerkers + Vestiging in Born + 50 jaar ervaring + Hoog kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Uw partner in bouwend Nederland!

Uw partner in bouwend Nederland! De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V. Bouwend Nederland kan niet meer zonder virtual ontwerpen en gecertificeerde realisatie van projecten. Opdrachtgevers verwachten een integraal ontwerp

Nadere informatie

BIM VOOR HET BOUWEN. BIM om (Virtueel) te Bouwen

BIM VOOR HET BOUWEN. BIM om (Virtueel) te Bouwen BIM VOOR HET BOUWEN BIM om (Virtueel) te Bouwen 1 INHOUD Introductie Van wens naar gebouw in 4 stappen BIM = Informatiebeheer Herinrichting Ontwerpproces Voorbeelden 2 WIE ZIJN WIJ? BRUG VB is een innovatief

Nadere informatie

BIM bouwen doe je samen. Ir. Marco van der Ploeg Manager BIM

BIM bouwen doe je samen. Ir. Marco van der Ploeg Manager BIM BIM bouwen doe je samen Ir. Marco van der Ploeg Manager BIM ABT bv Sinds 1953 290 medewerkers Vestigingen Nederland: Velp en Delft België: Antwerpen Adviesgroepen Constructies Civiele techniek Bouwmanagement

Nadere informatie

Building Information Modeling

Building Information Modeling Agenda Wat is BIM? BIM en het bouwproces Geberit BIM materiaalbibliotheken Voordelen van BIM Wat is BIM? Building Information Modeling 1 Evolutie naar BIM Tekentafel (2D) >>>>>> 2D CAD >>>>>> 3D CAD Tot

Nadere informatie

BIM: Autodesk Fabrication CadMep en Revit

BIM: Autodesk Fabrication CadMep en Revit nijburgklimaattechniek.nl BIM: Autodesk Fabrication CadMep en Revit Installaties Engineering Service Projectmanagement BIM: Autodesk Fabrication CadMep en Revit Inhoud 1. BIM 1.1. Inleiding 3 1.2. Nijburg

Nadere informatie

HET GROOTSTE GEBOUW VAN NEDERLAND DE ROTTERDAM (162.000M²) IN AANBOUW, EEN ONTWERP VAN REM KOOLHAAS (OMA) IS DIT TE BEHEREN ZONDER BIM?

HET GROOTSTE GEBOUW VAN NEDERLAND DE ROTTERDAM (162.000M²) IN AANBOUW, EEN ONTWERP VAN REM KOOLHAAS (OMA) IS DIT TE BEHEREN ZONDER BIM? HET GROOTSTE GEBOUW VAN NEDERLAND DE ROTTERDAM (162.000M²) IN AANBOUW, EEN ONTWERP VAN REM KOOLHAAS (OMA) IS DIT TE BEHEREN ZONDER BIM? Presentatie BIM-Kennispool-bijeenkomst 19-06-2012 ICDubo R dam -

Nadere informatie

BEPALING KOSTPRIJS COMPLEXE GEBOUWEN

BEPALING KOSTPRIJS COMPLEXE GEBOUWEN 25 SEPTEMBER 2014 Wienie van Lierop Robin van Esch Vraag: kan je vertellen hoe jullie grote / complexe werken aanpakken?? Werken wij anders? Werken wij logisch? Is er wel iets bijzonders / nieuws te vertellen?

Nadere informatie