DE WEG NAAR MOTIVEREND BEOORDELEN OP HET HEERBEECK COLLEGE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE WEG NAAR MOTIVEREND BEOORDELEN OP HET HEERBEECK COLLEGE"

Transcriptie

1 DE WEG NAAR MOTIVEREND BEOORDELEN OP HET HEERBEECK COLLEGE

2 VOORSTELLEN HANS BARMENTLO DOCENT LO/BSM HEERBEECK COLLEGE MASTER OF SPORTS (2012) DOCENT PRAKTIJKONDERZOEK FONTYS SPORTHOGESCHOOL TEAMLEIDER VWO Contact:

3 WORKSHOP Mijn doel voor de workshop is: a) Inzicht geven in de stappen die wij als vakgroep hebben doorlopen om te komen tot een nieuw vakwerkplan met daarin motiverend beoordelen, b) Tussenstappen laten ervaren, c) Tips mee te geven om te gebruiken in jullie proces Wat zeker niet mijn doel is jullie te overtuigen. Wat hebben jullie nodig om aan het eind van de workshop met een goed gevoel weg te gaan?

4 AANLEIDING Discussies over beoordelen van de leerlingen, Het gemiddelde cijfer wat je voor LO geeft moet zo rond de 6,8 zitten om niet te veel af te wijken van de andere vakken. Bij Engels kunnen de leerlingen een onvoldoende halen. LO is een volwaardig vak, dus ook bij LO kunnen de leerlingen een onvoldoende halen. Bij ons op school kunnen de leerlingen voor een atletiekonderdeel zoals een coopertest een 1 scoren. De compensatie voor dit cijfer is het inzetpunt. Overigens bij het beoordelen van spel heb ik de leerlingen nog nooit lager gegeven dan een 4. Onze leerlingen zijn hartstikke gemotiveerd in de lessen waarin de cijfers gegeven worden. Zonder cijfers zouden mijn leerlingen een stuk minder gemotiveerd zijn. Het kost me veel moeite om alle cijfers van de leerlingen te administreren en daar waar nodig uit te leggen aan de leerlingen. Afgerond plan voor de bovenbouw en een wat verouderd plan onderbouw.

5 VOORWAARDEN Draagkracht vakgroep, Plan van aanpak, Tijd / Faciliteiten.

6 DRAAGKRACHT Zonder draagkracht in de vakgroep en een paar enthousiastelingen is het onmogelijk om dit proces te doorlopen. Spreek uit wat je van elkaar verwacht en wanneer, Spreek elkaar tijdens het proces aan op output, Zorg dat het een doorlopend proces is.

7 MODEL / PLAN VAN AANPAK MENS-OPVATTING Opvatting over bewegen MAATSCHAPPIJ OPVATTING Visie op onderwijs en opvoeding Doel en plaats van het bewegingsonderwijs Planning en evaluatie van de onderwijs praktijk Realisatie van de onderwijs praktijk Opvatting over de bewegings-cultuur NIVEAU 3 NIVEAU 2 NIVEAU 1

8 OPDRACHT Noteer bij elke stelling op een post-it een plus of een min en plak hem in de desbetreffende kolom.

9 STELLINGEN 1. Hulpverlenen is een belangrijk onderdeel in de lessen LO. Sterker nog; als ik zou moeten kiezen geef ik de leerlingen liever een beoordeling voor het elkaar helpen dan voor het turnonderdeel zelf (2) 2. De jeugd beweegt steeds minder. Als de leerlingen dan in mijn les zijn, is het allerbelangrijkste dat ze veel en veelzijdig bewegen. (1) 3. Ik streef erna om de leerlingen echt iets te laten leren van een sport. Uiteindelijk moeten de leerlingen na allerlei kleine vormen het eindspel, bijvoorbeeld 9-9 softbal wel een keer spelen. (4) 4. Lessen waarbij de leerlingen trefballen of bijvoorbeeld pionvoetbal spelen zijn leuk, maar staan niet in ons vakwerkplan, omdat er geen leerdoel aan vasthangt (3) 5. Een onderdeel als free running is een relatief nieuw onderdeel in onze bewegingscultuur. Juist omdat het onderdeel is van die bewegingscultuur vind ik dat de leerlingen hiermee kennis moeten maken. (5)

10 STELLINGEN 6. Een les is voor mij niet geslaagd als de leerlingen geen zweet op hun voorhoofd hebben. (1) 7. De regels tijdelijk aanpassen om tegemoet te komen aan de leerlingen is een streven. Uiteindelijk zijn de regels in een spel of sport wel leidend voor het vakwerkplan. (4) 8. In een lessenreeks salto op minitrampoline voor klas 3 gaat een leerling die dit niet durft of kan, vangen. (3) 9. Voor een belangrijke vaardigheid als samenwerken, geef je natuurlijk ook cijfers. (2) 10.Het zou gaaf zijn om fitness op onze school aan te bieden, dan zou ik voorstander zijn om leerlingen regelmatig te laten fitnessen. (5 en 1)

11 VISIE Wissel uit. Waar zitten verschillen en overeenkomsten en welke beelden horen daarbij? Met andere woorden, wat is jouw doel van LO en deel dat met elkaar.

12 VISIE OP HET VAK Vijf verschillende vakconcepten Biologische vakconcept -> accent op de lichamelijkheid (gezonde leefstijl Vormingstheoretisch (bildung) vakconcept -> sport als middel (21 st century skills) Personalistisch vakconcept -> individuele ontwikkeling als uitgangspunt Sportgerichte vakconcept -> Sport als uitgangspunt en als doel Kritisch constructieve vakconcept -> verwerven van een plaats in de bewegingscultuur

13 VISIE OP HET VAK Heerbeeckcollege: Mix van personalistische vakconcept en kritischconstructieve vakconcept. Het doel van lichamelijke opvoeding is activiteitengebieden, waarbinnen mensen, andere mensen in hun bewegend functioneren, opzettelijk en gunstig beïnvloeden om hun bewegend functioneren te verbeteren en ze hiermee voor te bereiden op een zelfstandige, perspectiefrijke en blijvende deelname aan de bewegingscultuur.

14 STELLINGEN De jeugd beweegt steeds minder. Als de leerlingen dan in mijn les zijn, is het allerbelangrijkste dat ze veel en veelzijdig bewegen. (1) Ik streef erna om de leerlingen echt iets te laten leren van een sport. Uiteindelijk moeten de leerlingen na allerlei kleine vormen het eindspel, bijvoorbeeld 9-9 softbal wel een keer spelen. (4) Een onderdeel als free running is een relatief nieuw onderdeel in onze bewegingscultuur. Juist omdat het onderdeel is van die bewegingscultuur vind ik dat de leerlingen hiermee kennis moeten maken. (5) In een lessenreeks salto op minitrampoline voor klas 3 gaat een leerling die dit niet durft of kan, vangen. (3) Voor een belangrijke vaardigheid als samenwerken, geef je natuurlijk ook cijfers. (2)

15 TIPS VISIE ONTWIKKELING 1. Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie in de vakgroep is een basis om efficiënt en effectief samen te kunnen werken, 2. Investeer dus tijd in het opstellen en delen van deze visie met elkaar, 3. Ben kartrekker of zorg voor een kartrekker om het proces aan te sturen en te onderhouden, 4. Hou je directie op de hoogte met waar je mee bezig bent en laat de visie passen binnen de schoolvisie, 5. Hou het onderwerp levend door in de wandelgangen regelmatig met elkaar hierover in discussie te gaan.

16 STAP 3, OF NEE TOCH STAP 4 MENS-OPVATTING Opvatting over bewegen MAATSCHAPPIJ OPVATTING Visie op onderwijs en opvoeding Doel en plaats van het bewegingsonderwijs Planning en evaluatie van de onderwijs praktijk Realisatie van de onderwijs praktijk Opvatting over de bewegings-cultuur NIVEAU 3 NIVEAU 2 NIVEAU 1

17 KADERS? Schoolvisie, Examenbesluit, Eindtermen en kerndoelen.

18 SCHOOLVISIE ieder kind zijn eigen talent Op het Heerbeeck College wordt differentiatie in de les gestimuleerd, evenals de stap maken naar meer gepersonaliseerd onderwijs.

19 KERNDOELEN (onderbouw)

20 BEWEGEN BELEVEN BEWEGEN VERBETEREN GEZOND BEWEGEN BEWEGEN REGELEN

21 9 LEERLIJNEN Atletiek Lopen Werpen of springen Bewegen en muziek Individuele dans Turnen Balans acrogym Springen Ringenzwaai Spel Doelspelen Terugslagspelen Slag- en loopspelen BEWEGEN VERBETEREN

22 UITGANGSPUNTEN LEERLIJN Doelstelling (leerwinst voor elke leerling op het betreffende gebied) Beoordelingscriteria (zo adaptief mogelijk) Principes (onderdeel overstijgend)

23 VOORBEELD TERUGSLAGSPELEN Leerdoel: zich oriënteren op de beoefening van spel; in- en uitmaakspelen, terugslagspelen en doelspelen, het bewegingsrepertoire spel uitbreiden, Het toepassen van de hoofdbeginselen van de bewegingsactiviteit binnen de leerlijn spel Principes: Gericht (over)spelen, Tijd tot balcontact beperken.

24 BEOORDELING Toen haperde het proces Wat bleek; het gehanteerde cijfersysteem op het heerbeeck en de plaats van het vak kwamen niet meer overeen met wat we wilden.

25 MOTIVEREND BEOORDELEN Deelgenomen als vakgroep aan Punt voor Gym Landelijk stand van zaken onderzoek (14/15) Het ontwikkelen van een workshop Het consortium van Een Punt voor Gym!? bestaat uit: Fontys Sporthogeschool Universiteit Gent SLO KVLO Beatrix College BS. De Bijenkorf Heerbeeck College Sint-Janslyceum Udens College.. en wordt ondersteund door alle Nederlandse LO-opleidingen Mogelijk gemaakt door een RAAK-subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie.

26 STAND VAN ZAKEN ONDERZOEK DOELEN LO plezier laten ervaren (4,7) persoonlijk te ontwikkelen in sport en bewegen (4,6) op een adequate wijze en respectvol met anderen om te gaan (4,6) (senso)motorische vaardigheden aanleren (4,3) in verschillende rollen deel kunnen nemen (4,3) passende sport- en bewegingsactiviteiten laten vinden (4,3) fysiek actief te laten zijn onder schooltijd (4,1) (zelf)kennis en inzicht bijbrengen (4,1) fysiek fitter maken (3,3)

27 STAND VAN ZAKEN ONDERZOEK Wat beoordelen we?

28 KOPPELING Veel overeenkomsten met onze manier van kijken en ook wij hadden moeite om keuzes te maken. Zowel op het gebied van inhoud als in de plaats van LO in de school. Dus zijn we samen de FSH nogmaals het proces ingedoken op een studiemiddag.

29 DOEL LO Voornaamste uitgangspunt voor het vak is ook in 2028 dat jeugdigen op school, steeds vanuit een pedagogisch perspectief, (meer) bekwaam raken voor deelname aan sport en bewegingssituaties, als onderdeel van een gezonde en actieve leefstijl. Brouwer et al. 2011, toekomstverkenning Human Movement and Sports 2028 Doel LO HBC: Het doel van lichamelijke opvoeding is activiteitengebieden, waarbinnen mensen, andere mensen in hun bewegend functioneren, opzettelijk en gunstig beïnvloeden om hun bewegend functioneren te verbeteren en ze hiermee voor te bereiden op een zelfstandige, perspectiefrijke en blijvende deelname aan de bewegingscultuur.

30 Meervoudige bekwaamheid Bewegingsbekwaamheid Regelbekwaamheid Omgangsbekwaamheid (Zelf-)kennis en inzicht Samen verantwoord bewegen GEZOND BEWEGEN BEWEGEN BELEVEN BEWEGEN VERBETEREN BEWEGEN REGELEN Voorwaarde: plezier in bewegen Intrinsieke motivatie

31 EXAMENBESLUIT Examenbesluit VO, artikel 35, Beoordeling Schoolexamen: In afwijking van het eerste lid, worden het vak culturele en kunstzinnige vorming en het vak lichamelijke opvoeding [ ], beoordeeld met voldoende of goed. Deze beoordeling gaat uit van de mogelijkheden van de leerling en geschiedt op de grondslag van het genoegzaam afsluiten van de desbetreffende vakken, zoals blijkend uit het examendossier.

32 CONCLUSIE Conclusie punt voor gym Leerlingen moeten wel worden BEOORDEELD en (zorgen dat ze) een voldoende halen Je mag voor LO uiteindelijk geen ABSOLUTE normen stellen Inspanningsverplichting (SLO, 2007) Je moet leerlingen: Motiveren voor sport en bewegen in het algemeen Motiveren om zich in te zetten voor het vak LO

33 CONCLUSIE HEERBEECK COLLEGE Geen absolute normen (past ook niet bij de schoolvisie en selectie van de leerlingen), Wel een beoordeling maar geen cijfer, Geen deelname aan de determinatie van de school, Motivatie / plezier in bewegen is een hele belangrijke pijler.

34 STUKJE THEORIE

35 MOETEN OF WILLEN? Waarom doe ik als leerling mijn best tijdens de les LO? A M O T I V A T I E Omdat ik er een cijfer voor krijg Externe verplichting Omdat ik mezelf ertoe verplicht voel Interne verplichting Omdat ik denk dat LO me fit en gezond houdt Persoonlijk belang Omdat ik het leuk vind, erplezier aan beleef Plezier, passie MOETEN: GECONTROLEERDE MOTIVATIE WILLEN: AUTONOME MOTIVATIE

36 KWALITEIT VAN DE MOTIVATIE Motivatie is niet alleen hoog of laag, veel of weinig Met name de kwaliteit van de motivatie is van belang Binnen een uitdagende en veilige leeromgeving kan een leerling opschuiven richting de rechterkant van het motivatie-continuum

37 ZELF-DETERMINATIE THEORIE Toegepast op de lichamelijkeopvoeding Ondersteuning psychologische behoeften - Autonomie - Verbondenheid - Competentie Willen (autonome motivatie) - Meer zelfzekerdheid - Meer enthousiasme - Meer inzet - Meer plezier - Meer zelfstandigheid - Meer transfer Directeinvloed docent

38 ABC van een motiverende leeromgeving Behoefte Aan Autonomie Behoefte Aan VerBondenheid Behoefte Aan Competentie Initiator zijnvan eigen acties (zelfbepaling) Zelf aande basis staan van eigen gedrag (zelfregulering) Jezelf mogenzijn Geliefdwordendoor anderen Goede relaties hebben met anderen Gevoel hebben gedrag tot een goed einde te kunnen brengen Gevoel dat een betere inzet leidt tot een beter resultaat Initiatief stimuleren(keuze) Empathie tonen Zinvolle uitleg Empathie tonen Interesse tonen Consistent zijn(bijv. gedragsregels) Overzicht & structuur bieden Verwachtingen communiceren (doelen) Differentieren op niveau Zinvolle, positieve feedback Haalbare en uitdagende doelen

39 Motiveren Beoordelen Beoordelen als integraal onderdeel van het onderwijs Beoordelen Motiveren

40 MOTIVEREND BEOORDELEN Summatief vs. formatief beoordelen Sluiten elkaar niet uit! Assessment of learning (summatief) assessment for learning (formatief)

41 FORMATIEVE BEOORDELING ASSESSMENTFOR LEARNING: Bewijs voor leerwinst wordt verzameld, geïnterpreteerd en gebruikt door leraren en (mede-)leerlingen om besluiten te nemen over de volgende stap in het leerproces. (Black & William, 2009) AfL betrekt leerlingen bij beoordelingproces AfL motiveert leerlingen om te leren

42 BEOORDELEN INTERGREREN Voorwaarde: afstemmen van doelen, leeractiviteiten en beoordeling. Constructive Alignment Theory Beoordeel wat je hebt onderwezen! Expliciet - impliciet

43 VRAGEN?

44 STATUS VAKWERKPLAN MENS-OPVATTING Opvatting over bewegen MAATSCHAPPIJ OPVATTING Visie op onderwijs en opvoeding Doel en plaats van het bewegingsonderwijs Planning en evaluatie van de onderwijs praktijk Realisatie van de onderwijs praktijk Opvatting over de bewegings-cultuur NIVEAU 3 NIVEAU 2 NIVEAU 1

45 STAP 3 EN 4 Planning en evaluatie onderwijsproces Meervoudige bekwaamheid

46 MEERVOUDIGE BEKWAAMHEID Bewegingsbekwaamheid Regelbekwaamheid Omgangsbekwaamheid (Zelf-)kennis en inzicht Samen verantwoord bewegen

47 VOORBEELD REGELBEKWAAMHEID LEERDOEL: De leerling kan een beweegarrangement aanpassen (opruimen, veranderen, inrichten) Criteria: Ik weet waar de spullen naar toe moeten en hoe ik ze moet klaarzetten. Ik kan de materialen op een zorgvuldige manier verplaatsen, dat wil zeggen: veilig voor mezelf, veilig voor de ander en veilig voor het materiaal. Ik kan het spel of de oefening aanpassen door een wijziging aan te brengen in het materiaal, de teams of de regels.

48 BEWEEGARRANGEMENT AANPASSEN Ik weet waar de spullen naar toe moeten en hoe ik ze moet klaarzetten. beginnend ontwikkelend behaald voorbeeldig Het lukt, waarbij ik vaak Het lukt me regelmatig. Het lukt me zelfstandig. Het lukt me zelfstandig. aanwijzingen nodig heb van de docent/ Ik maak gebruik van tips Ik laat regelmatig zien medeleerlingen van anderen. dat ik anderen kan verbeteren of coachen. Ik kan de materialen op een zorgvuldige manier verplaatsen, dat wil zeggen: veilig voor mezelf, veilig voor de ander en veilig voor het materiaal. Het lukt, waarbij ik vaak aanwijzingen nodig heb van de docent/ medeleerlingen Het lukt me regelmatig. Ik maak gebruik van tips van anderen. Het lukt me zelfstandig. Het lukt me zelfstandig. Ik laat regelmatig zien dat ik anderen kan verbeteren of coachen. Ik kan het spel of de oefening aanpassen door een wijziging aan te brengen in het materiaal, de teams of de regels. Het lukt, waarbij ik vaak aanwijzingen nodig heb van de docent/ medeleerlingen Het lukt me regelmatig. Ik maak gebruik van tips van anderen. Het lukt me zelfstandig. Het lukt me zelfstandig. Ik laat regelmatig zien dat ik anderen kan verbeteren of coachen.

49 EN NU JULLIE Definieer een leerdoel op het gebied van omgangsbekwaamheid. Zo S.M.A.R.T mogelijk Ruimte voor differentiatie

50 OPDRACHT 2 1 persoon van de groep geeft het leerdoel door aan een andere groep en licht het kort toe. Daarna ga je met je groep een criterium ontwikkelen voor het leerdoel, Ronde 2; weer doorgeven van het leerdoel en criterium 1 Maar tot slot nog een criterium 2

51 Tips Begin bij het einde; de beoordeling Zorg ervoor dat het werkbaar / haalbaar is

52 STAP 5 MENS-OPVATTING Opvatting over bewegen MAATSCHAPPIJ OPVATTING Visie op onderwijs en opvoeding Doel en plaats van het bewegingsonderwijs Planning en evaluatie van de onderwijs praktijk Realisatie van de onderwijs praktijk Opvatting over de bewegings-cultuur NIVEAU 3 NIVEAU 2 NIVEAU 1

53 AANDACHTSPUNTEN EN EEN BLIK IN DE TOEKOMST Differentiatie en haalbaarheid Digitaal ipv op papier Getrapte invoering

54 Vragen en discussie?

Een Punt voor Gym?! toetsing binnen de Lichamelijke Opvoeding

Een Punt voor Gym?! toetsing binnen de Lichamelijke Opvoeding Een Punt voor Gym?! toetsing binnen de Lichamelijke Opvoeding Lars Borghouts 1, Menno Slingerland 1, Leen Haerens 2 1. Fontys Sporthogeschool, Eindhoven, Nederland 2. Universiteit Gent, België Inleiding

Nadere informatie

Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat

Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat Gwen Weeldenburg test Test Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat Onderwijs is gericht op het leren van leerlingen te optimaliseren door het leren te richten en met name te faciliteren Beoordelen

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo)

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden Sleutels 1. Bewegen verbeteren 57: De leerlingen leren op een verantwoorde

Nadere informatie

De (mogelijke) rol van LO in het stimuleren van fysieke activiteit

De (mogelijke) rol van LO in het stimuleren van fysieke activiteit De (mogelijke) rol van LO in het stimuleren van fysieke activiteit Een beknopt overzicht van studies Menno Slingerland Lars Borghouts Matthijs Hesselink Lichamelijke Opvoeding als aspirine? Claims voor

Nadere informatie

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport Een actieve leefstijl is een wezenlijk bestanddeel van een gezonde leefstijl. Een actieve leefstijl draagt bij aan kwaliteit van leven of gezondheid in de breedste zin van het woord. De school kan op diverse

Nadere informatie

Zonder doelen ken je niet scoren. Nijkerk, 22 november 2012

Zonder doelen ken je niet scoren. Nijkerk, 22 november 2012 Zonder doelen ken je niet scoren Nijkerk, 22 november 2012 Introductie Bart Neutkens Gwen Weeldenburg Opleidings-/ Speldocenten Fontys Sporthogeschool Eindhoven Spelen beleven 1 3 tegen 3 op vier baskets

Nadere informatie

Ultimate frisbee. LO2 studiedag. Do 22 november Eric Swinkels

Ultimate frisbee. LO2 studiedag. Do 22 november Eric Swinkels Ultimate frisbee LO2 studiedag Do 22 november 2012 Eric Swinkels e.swinkels@slo.nl Programma Introductie 14.30 uur Mikken (discgolf) Samenspelen (discathlon) Ontwerp discgolf-parcours 14.45 uur Technieken

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo)

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo) Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo) De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per perspectief of sleutel voor kwaliteit Sleutel PO Onderbouw VO Vmbo 1. Bewegen verbeteren Nr.

Nadere informatie

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren Welkom! Kennismaking: waar herkent u zich in? Waar herkent u zich in? Eigenlijk

Nadere informatie

Timo Valk Robbin Beukhof. Aan de slag met een digitaal (s)portfolio

Timo Valk Robbin Beukhof. Aan de slag met een digitaal (s)portfolio Timo Valk Robbin Beukhof Aan de slag met een digitaal (s)portfolio Programma Voorstellen Presentatie (30 min) Zelf aan de slag (30 min) Na bespreken / vragen / opmerkingen Timo Valk Opleiding: Hogeschool

Nadere informatie

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken?

Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? Gaat 'gezond bewegen' het verschil maken? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VO Studiedag 20-01-2016 Berend Brouwer (b.brouwer@slo.nl) Agenda Warming-up Het leerplankader SBGL Thema 'bewegen

Nadere informatie

Zelfregulatie, de kern van LO2

Zelfregulatie, de kern van LO2 Zelfregulatie, de kern van LO2 Communiceren en samenwerken Florieke Mulders, M. SEN Docent COW en B&M aan Fontys Sporthogeschool F.mulders@fontys.nl Bewegen en regelen Regeleringstaken: Examenprogramma

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en sport (PO - havo/vwo)

Bewegingsonderwijs en sport (PO - havo/vwo) Bewegingsonderwijs en sport (PO - havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo bovenbouw exameneenheden Sleutels 1. Bewegen verbeteren 57: De leerlingen leren op een verantwoorde

Nadere informatie

Krachtig Spelonderwijs

Krachtig Spelonderwijs Krachtig Spelonderwijs Krachtig Spelonderwijs Optimale spe(e)l- en belevingservaring voor iedere speler DEEL I Krachtig Spelonderwijs Optimale spe(e)l- en belevingservaring voor iedere speler Doelstelling

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - havo/vwo)

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - havo/vwo) Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - havo/vwo) De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per sleutel kwaliteit Sleutel PO Onderbouw 3e 1. Bewegen verbeteren Nr. 57: Leren op een verantwoorde

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Een spel(er)gerichte benaderingswijze van spelsporten. Op zoek naar optimale bewegings- en belevingservaringen voor iedere deelnemer

Een spel(er)gerichte benaderingswijze van spelsporten. Op zoek naar optimale bewegings- en belevingservaringen voor iedere deelnemer Een spel(er)gerichte benaderingswijze van spelsporten Op zoek naar optimale bewegings- en belevingservaringen voor iedere deelnemer Opleidingsdocenten Daan Geelen & Bart Neutkens Fontys Sporthogeschool,

Nadere informatie

Inhoud. Een kindgerichte sportieve opvoeding vereist vakmanschap

Inhoud. Een kindgerichte sportieve opvoeding vereist vakmanschap 1 Inhoud Hoe voeden we kinderen sportief op? Lukt dat al een beetje? Hoe kan het wel? Hoe doen we het in het in Ten Boer? Een kindgerichte sportieve opvoeding vereist vakmanschap Remo Mombarg, Alien van

Nadere informatie

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe?

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe? Adaptief leren Wat, waarom en hoe? Samenvatting Adaptief leren staat steeds meer in de belangstelling. Het is geen tijdelijke trend, maar een doorlopende ontwikkeling in het onderwijs. Adaptief leren draait

Nadere informatie

Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding. Project 4/05/2015. Missie onderzoeksgroep sportpedagogiek UGent

Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding. Project 4/05/2015. Missie onderzoeksgroep sportpedagogiek UGent Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding Met dank aan Project ENW project binnen doctoraat Sport Pedagogiek UGent Samenwerking tussen partnerinstellingen die opleiding tot leraar lichamelijke

Nadere informatie

Wat kunnen we nu met de Coopertest?

Wat kunnen we nu met de Coopertest? Wat kunnen we nu met de Coopertest? In twaalf minuten een zo groot mogelijke afstand lopen staat het op het programma van veel scholen in het voortgezet onderwijs. Vaak zelfs voor een punt. Is dat eigenlijk

Nadere informatie

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Wanneer je werkt vanuit leerlijnen, is de methode slechts een van de bronnen waarmee leerlingen zich de leerstof eigen maken. Ilse Gmelig 8 februari 2018 Leerdoelen

Nadere informatie

Inhoud. Poll. Dynamische schooldag En wat nu als ik meer wil weten: Remo Mombarg, Marieke Westendorp en Arjan Pruim

Inhoud. Poll. Dynamische schooldag En wat nu als ik meer wil weten:   Remo Mombarg, Marieke Westendorp en Arjan Pruim 1 Inhoud Move to make a difference Dynamische schooldag En wat nu als ik meer wil weten: www.hanze.nl\lps Remo Mombarg, Marieke Westendorp en Arjan Pruim Overzicht Belang van bewegen De gezondheid van

Nadere informatie

ICC Netwerkbijeenkomst MOCCA: Evalueren kun je leren. Marjo Berendsen

ICC Netwerkbijeenkomst MOCCA: Evalueren kun je leren. Marjo Berendsen ICC Netwerkbijeenkomst MOCCA: Evalueren kun je leren Marjo Berendsen 14 februari 2017 Programma en doelen Voorkennis en verwachtingen WAT evalueren? Verkenning diverse vormen met tips Formatief evalueren:

Nadere informatie

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo

bewegingsonderwijs Kennisbasis bewegingsonderwijs op de Pabo bewegingsonderwijs Belang van het vak Het bewegingsonderwijs aan de Pabo is exclusief gericht op de bevoegdheid voor groep 1 en 2, voorts op bewegen in brede context: bewegingsactiviteiten die op de basisschool

Nadere informatie

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Partner in de Hogeschool-Universiteit Brussel - Huart Hamoirlaan 136-1030 Brussel WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Joris Lambrechts Hans

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO Lj. 3. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar MAVO Lj. 3. Heerbeeck College Schooljaar 208-209 MAVO Lj. 3 Heerbeeck College Beste leerling van mavo leerjaar 3 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 208-209. Dit programma is een

Nadere informatie

Kerndoelen primair onderwijs

Kerndoelen primair onderwijs Kerndoelen primair onderwijs Publicatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tekst: Productie: Ontwerp: Druk: Projectnr.: 36027/8000 Uitgave: April 2006 Jan Greven & Jos Letschert SLO

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Sportklassen in onderbouw vo

Sportklassen in onderbouw vo Sportklassen in onderbouw vo Landelijke studiedag vo 18 januari 2017 Ger van Mossel email g.vanmossel@slo.nl 1 Programma Inleiding Onderzoek Sportklassen in onderbouw vo Sportklasprofielen Discussie en

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren 5 punts Likertschaal 1. Ik ben een goede GPL docent

Nadere informatie

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Janneke Sleenhof & Larissa Rutten, St-Joriscollege Formatief evalueren: wat is dat? 1 Met dank aan VSO Mariëndael uit Arnhem Een cijfer om het leren te beoordelen...

Nadere informatie

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013

Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Studiedag Beleef het in beweging! 6 november 2013 Een voorstelronde: Vertel wie je bent & Geef aan wat je verwacht van deze workshop Programma Jullie meenemen in ons proces en zoektocht naar een hanteerbaar

Nadere informatie

Pedagogische basis voor kinderen van 0-13 jaar. Bijeenkomst 19 februari Tilburg

Pedagogische basis voor kinderen van 0-13 jaar. Bijeenkomst 19 februari Tilburg Pedagogische basis voor kinderen van 0-13 jaar Bijeenkomst 19 februari Tilburg Wolfskinderen James Heckman curve https://www.youtube.com/watch?v =ng5rl8arbmw Brede doelen voor het kind 1. Kwalificatie

Nadere informatie

Doen meisjes het slechter bij gym dan jongens?

Doen meisjes het slechter bij gym dan jongens? Doen meisjes het slechter bij gym dan jongens? Sinds het verschijnen van het Basisdocument VO is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de mate waarin de daarin beschreven deelnameniveaus door de leerlingen

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en schoolsport in 2028

Bewegingsonderwijs en schoolsport in 2028 Bewegingsonderwijs en schoolsport in 2028 Bruggen slaan 11 feb 2011 Berend Brouwer (b.brouwer@slo.nl) Marco van Berkel (m.vanberkel@slo.nl) Toekomstvisie LO 2028: waarom? [1] Ontwikkelingen in het bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Examenprogramma bewegen, sport en maatschappij

Examenprogramma bewegen, sport en maatschappij Examenprogramma bewegen, sport en maatschappij Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Bewegen

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo

Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo Gezond- en sportief schoolbeleid op Graaf Engelbrecht Breda Paul de Groot Emiel de Lange Introductie & Programma workshop Presentatie gezonde school

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: BVO Handvaardigheid

Nadere informatie

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED BEELDENDE KUNSTEN KSO VOET EN STUDIEGEBIED PODIUMKUNSTEN KSO 1 De eigenheid van kunst en de VOET

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

Formatief toetsen: de (on)mogelijkheden van de DTT

Formatief toetsen: de (on)mogelijkheden van de DTT Formatief toetsen: de (on)mogelijkheden van de DTT KIM SCHILDKAMP: K.SCHILDKAMP@UTWENTE.NL DOMINIQUE SLUIJSMANS: DOMINIQUE.SLUIJSMANS@ZUYD.NL Deze presentatie Formatief toetsen De plek van de DTT Een voorbeeld

Nadere informatie

Autonomie Ik kan veel zelf

Autonomie Ik kan veel zelf Competentie Ik kan veel Autonomie Ik kan veel zelf Relatie Ik wil samenwerken Leiding geven aan je eigen leven Plezier in leren Gezien worden Programma AVONDSTART Journaal Planning Bijzonderheden 1 WORKSHOP

Nadere informatie

GPL. Gepersonaliseerd Leren WELKOM

GPL. Gepersonaliseerd Leren WELKOM GPL Gepersonaliseerd Leren WELKOM Waar bent u benieuwd naar? Ontwikkelingen kind school onderwijs maatschappij Veranderen? Stand van zaken GPL: wat, waar, wanneer, hoe? Vragenronde Stand van zaken 16-17

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding

Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding Studiemiddag Formatief evalueren in de lerarenopleiding Welkom Formatief toetsen Toetsen om van te leren Formatieve assessment Formatieve evaluatie Formatief lesgeven 1 Werken aan groei Formatief toetsen

Nadere informatie

Studiedag 5 januari 2015

Studiedag 5 januari 2015 Studiedag 5 januari 2015 Op welke wijze geven we vorm aan een concept gepersonaliseerd leren als antwoord op onderwijsvragen van onze leerlingen? Programma 08.45 uur - 09.45 uur * inleiding Edward * keynote

Nadere informatie

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde)

Motorisch (SMART, kwalitatieve gegevens van groepsgemiddelde) Student: Groep/Klas: School: Datum: Lestijd: Voorbeeld student Groep 5-6 Stageschool nvt 45 min Verschijningsvorm: Beginsituatie: Spel Aantal leerlingen: 30 lln Overige informatie: Leerlijn vanuit lummelspelen

Nadere informatie

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Opleiding Mbo-Verpleegkundige Graafschap College Doetinchem w.reijrink@graafschapcollege.nl

Nadere informatie

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Susan Thijssen, Het Rhedens Dieren Formatief evalueren: wat is dat? 1 Met dank aan VSO Mariëndael uit Arnhem Een cijfer om het leren te beoordelen... Maar

Nadere informatie

Talmaschool afdeling Athena

Talmaschool afdeling Athena Talmaschool afdeling Athena Augustus 2016 start Kind & Onderwijs Rotterdam met voltijd onderwijs voor hoogbegaafde kinderen aan de Talmaschool in Rotterdam. De Athena-afdeling is een nieuwe onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? Examens november 2017 nr 4

Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? Examens november 2017 nr 4 Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? 24 Cijfers en motivatie van leerlingen in de gymles Christa Krijgsman C. Krijgsman is promovenda aan Universiteit Utrecht,

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

Woordenschat: Je gebruikt eenvoudige woordenschat om over jezelf en wat je meemaakt te vertellen, eventueel met behulp van een online vertaalsite.

Woordenschat: Je gebruikt eenvoudige woordenschat om over jezelf en wat je meemaakt te vertellen, eventueel met behulp van een online vertaalsite. Time Capsule Algemeen Product: tekst voor time capsule Leerjaar: 2 tl Aantal lessen: 2 x 50 minuten Bron: SLO Tip 1: De schrijfopdracht wint aan betekenis als er ook werkelijk een time capsule gemaakt

Nadere informatie

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren?

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Excellent gemotiveerd Excellent gemotiveerd Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Motivatie volgens Deci en Ryan Feedback geven met 3 vragen Zelf oefenen Sandra Elzinga Sandra@betaonderwijsopmaat.nl

Nadere informatie

De complexe wereld van toetsing

De complexe wereld van toetsing maar boeiende! De complexe wereld van toetsing Bijdrage SLO 19 maart 2012 Dominique Sluijsmans Vooraf.. Jullie vragen afstemmen doelen, inhouden, toetsing? toetsing in relatie tot opbrengstgericht werken?

Nadere informatie

For Love or Money? Vrijwilligers motiveren op lange termijn

For Love or Money? Vrijwilligers motiveren op lange termijn For Love or Money? Vrijwilligers motiveren op lange termijn Dr. Jemima Bidee Ontbijtsessies CJP/BILL, 2014 12-12-2014 pag. 1 Intro 12-12-2014 pag. 2 Intro Koecomfort: technologie, benadering Individuele

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Dekkend examineren in het schoolexamen Landelijke studiedag Platform vmbo BWI Woensdag 7 juni 2017 Jan van Hilten, SLO

Dekkend examineren in het schoolexamen Landelijke studiedag Platform vmbo BWI Woensdag 7 juni 2017 Jan van Hilten, SLO SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Dekkend examineren in het schoolexamen Landelijke studiedag Platform vmbo BWI Woensdag 7 juni 2017 Jan van Hilten, SLO Stand van zaken... 2012: start

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan. Bellingwolde

Hartelijk welkom! Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan. Bellingwolde Hartelijk welkom! Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan Programma Waarom kiest u de voorlichting Kunskapsskolan? Achtergrond bij ons onderwijs Werkwijze Beoordelingen Ervaringen Factsheet: Zweeds onderwijs

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. Cyriel Gielen/Youri Tooren Fontys Hogeschool Pedagogiek Wie wij zijn? Kennisinstituut met meer dan 4.300 medewerkers

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Curriculum.nu op stoom

Curriculum.nu op stoom En verder Curriculum.nu op stoom In Lichamelijke Opvoeding Magazine 5 stond al een stuk over het werk van het ontwikkelteam (OT) Bewegen & Sport van curriculum.nu. Inmiddels is ook de derde van in totaal

Nadere informatie

Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo. de school die kansen biedt

Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo. de school die kansen biedt Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo de school die kansen biedt Stelling Als een arts elke patiënt dezelfde medicijnen zou voorschrijven ongeacht de kwaal, zou hij zijn baan kwijtraken Stelling

Nadere informatie

Lees het groeimodel en bepaal per fase welke vaardigheden per kleur je beheerst.

Lees het groeimodel en bepaal per fase welke vaardigheden per kleur je beheerst. Lees het groeimodel en bepaal per fase welke vaardigheden per kleur je beheerst. Een assessment FOR learning-tool WELKOM! KVLO studiedag/ 26-09-18/ Hoorn Jorna van t Erve HALO & Master of Sports Openbaar

Nadere informatie

MISSIE - VISIE - MOTTO

MISSIE - VISIE - MOTTO MISSIE - VISIE - MOTTO Mei 2015 Versie 4.0 Inhoudsopgave INLEIDING 3 WAAR KOMT DIT VANDAAN? 3 MISSIE: WAAR STAAN WE VOOR? 4 VISIE: WAT DOEN WE EN WAAROM? 4 MOTTO, KORT EN KRACHTIG 5 2 INLEIDING Elke organisatie,

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Leerweg: TL Klas: 3 Vak: LO2 Methode: GO! en readers Toetsnr 3.1.1 Wat moet je voor de toetsing doen? Praktijk- Atletiek COOPERTEST. Je kan 12 minuten op de skatebaan rennen in 1 tempo. Examen- Eenheden

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO

Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Onderdeel van de eindrapportage

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

SPORT LIFESTYLE KLASSEN ONDERWIJS- AANBOD

SPORT LIFESTYLE KLASSEN ONDERWIJS- AANBOD SPORT LIFESTYLE KLASSEN Voor mavo-, havo- en vwo-leerlingen DE SPORT DE BAAS! OSG Sevenwolden is een Topsport Talentschool en biedt zowel onderwijs voor leerlingen die affiniteit en plezier beleven aan

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Herman Van Driessche Schoolsport als springplank naar een actieve levensstijl An De Meester Herman Van Driessche Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon Prof. dr. I. De Bourdeaudhuij

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Christelijk Gymnasium VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Christelijk Gymnasium VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Christelijk Gymnasium VWO Plaats : Utrecht BRIN nummer : 16PA C1 BRIN nummer : 16PA 00 VWO Onderzoeksnummer : 283237 Datum onderzoek : 8 april 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

VAKWERKPLAN Heerbeeck College

VAKWERKPLAN Heerbeeck College Bonusmateriaal Lichamelijke Opvoeding 6 van september 2016 Dit vakwerkplan is de uitwerking behorende bij het artikel Beoordelingscriteria op het Heerbeeck College in het kader van het topic: Zet je vak

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

Listen to the colour of your dreams.

Listen to the colour of your dreams. Listen to the colour of your dreams. The Beatles 58 RSG SLINGERBOS LEVANT IN HARDERWIJK: GEPERSONALISEERD LEREN 59 We zijn de brug aan het bouwen, terwijl we eroverheen lopen. Naam: RSG Slingerbos Levant

Nadere informatie

Lambrecht Spijkerboer Dinsdag 11 december 18

Lambrecht Spijkerboer Dinsdag 11 december 18 Lambrecht Spijkerboer STA@Lambrechtspijkerboer.nl Dinsdag 11 december 18 Programma workshop toetsen 1. Toetsen en feedback 2. Onderscheiden van leeractiviteiten in opgaven/opdrachten in een schriftelijke

Nadere informatie