Probleemstelling: Hoe kunnen we de siroop* in de grote kom verdelen over kleine flesjes?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Probleemstelling: Hoe kunnen we de siroop* in de grote kom verdelen over kleine flesjes?"

Transcriptie

1 Siroop verdelen Auteur: Vanessa Maes & Stephanie Vervaet Probleemstelling: Hoe kunnen we de siroop* in de grote kom verdelen over kleine flesjes? Duur van de STEM-activiteit: 30 à 40 minuten Leeftijdsgroep: 3 de kleuter * de siroop kan ook bv. shampoo, limonade, zijn die verdeeld moet worden ONTWIKKELINGSDOELEN EN EINDTERMEN Wetenschappen en techniek Natuur Levende en niet-levende natuur De kleuters 1.4 kunnen organismen & gangbare materialen ordenen aan de hand van eenvoudige, zelf gevonden criteria; Techniek Techniek als menselijke activiteit De kleuters 2.4 kunnen ideeën bedenken voor een eenvoudig technisch systeem; 2.5 kunnen geschikt materiaal & gereedschap kiezen voor het realiseren van een eenvoudig technisch systeem; 2.6 kunnen een eenvoudig technisch systeem maken, al dan niet aan de hand van een stappenplan; 2.7 kunnen nagaan of het doel werd bereikt met een zelfgemaakt technisch systeem; 2.9 tonen een experimentele en explorerende aanpak om meer te weten te komen over techniek. 1 Wiskundige initiatie Getallen De kleuters kunnen 1.1 handelend en verwoordend de ene concrete hoeveelheid dingen vergelijken met een andere hoeveelheid dingen. Bij het verwoorden gebruiken zij daarbij de passende hoeveelheidsbegrippen. (evenveel/niet evenveel dingen, veel/weinig dingen, te veel/te weinig dingen, dingen over/dingen te kort, meer/minder dingen, meest/minst dingen). 1.4 in concrete situaties rekenhandelingen uitvoeren met betrekking tot aantal en hoeveelheid. Zij kunnen deze handelingen verwoorden door de gepaste begrippen te hanteren (evenveel maken, bijdoen, wegdoen, samentellen, vermeerderen, verminderen, verdelen). Meten De kleuters kunnen 2.1 handelend en verwoordend twee dingen op hun kwalitatieve eigenschap vergelijken. 2.3 dingen rangschikken volgens de toenemende of afnemende mate van een welbepaald kwalitatief kenmerk. 2.4 in concrete situaties handelingen uitvoeren met vormen, grootheden en figuren, in functie van een kwalitatief kenmerk. 2.7 verandering, beweging, (snelheid) die ze met hun eigen lichaam ervaren of die ze bij voorwerpen, verschijnselen of bij andere mensen waarnemen, verwoorden.

2 VERANTWOORDING S T E M S (wetenschappen): Op basis van de keuze van materialen (zie organisatie) onderzoeken de kleuters tijdens het ontwerpen van een voorwerp om de siroop te verdelen: - stevige, stabiele constructie (bv. papier versus karton) - waterdoorlaatbaarheid (bv. karton versus plastiek) - debiet (bv. grote opening versus kleine opening) T (techniek): De kleuters bedenken en maken (ontwerpen) een oplossing om de siroop te verdelen vanuit de grote kom in kleine flesjes. Dit moet uiteraard gebeuren zonder kostbare siroop te morsen! E (engineering): Het ontwerp van de kleuters moet beantwoorden aan een aantal criteria, zoals niet morsen bij het gieten. Spontaan worden bijkomende criteria ingebracht wanneer de kleuters hun ontwerp testen, bv. gieten zonder hulp van een andere kleuter, sneller een flesje kunnen vullen, Afhankelijk van het probleem (criterium) dat naar voor komt bij het testen kan iedere kleuter zijn/haar ontwerp gericht bijsturen, bv. een stevigere constructie maken, een grotere opening voorzien die toch nog past in een klein flesje, Dit proces wordt herhaald, totdat de kleuters tevreden kunnen zijn met hun oplossing voor de probleemstelling. M (wiskunde): Tijdens het ontwerpen, in het bijzonder wanneer de kleuters hun ontwerp testen, komen de kleuters handelend in aanraking met enkele wiskundige inzichten/toepassingen die ze kunnen verwoorden vanuit hun waarnemingen, bijvoorbeeld: - Wanneer kleuters verschillende groottes van openingen maken, dan kunnen de kleuters vaststellen dat het vullen bij de ene snel gaat, terwijl het bij de andere veel langer duurt om hetzelfde flesje te vullen. - Tegelijkertijd kunnen ze vaststellen dat de ene kleuter maar 1 keer de trechter moet vullen, terwijl een andere kleuter 5 keer of meer siroop in zijn/haar trechter moet gieten. Dit kan ook te maken hebben met de vorm van de trechter. 2 ORGANISATIE Groeperingsvorm: in kleine groep (max. 4 kleuters) Thema s: ziek zijn, de buurt (deelthema: de apotheker), De siroop kan ook bv. shampoo zijn die verdeeld moet worden in het kader van cadeautjes voor Moederdag. Materialen: - Kom met siroop (evt. gekleurd met voedingskleurstof, kruiden, ) - Gelijkaardige kom met water

3 - Flesjes (verscheidenheid in grootte opening en inhoud) - Lepels - Papier - Plooibaar karton (bv. borden, groot en klein) - Plastiek (bv. zakken, verscheidenheid in stevigheid) - Schaar, priknaald, - Lijm(pistool), plakband, elastiekjes, nietjesmachine, De kleuters kunnen ook de kans krijgen om zelf nog materialen te verzamelen in de klas. Voorbeeldontwerp 3 de kleuterklas DIDACTIEK (HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT) Betekenisvolle contexten: Bijvoorbeeld: De winkelhoek wordt omgevormd tot een apotheek. In de winkelhoek zal siroop verkocht worden. Deze siroop wordt door de apotheker (evt. de kleuters) in een grote hoeveelheid gemaakt in een grote kom. In de apotheek worden echter kleine flesjes siroop verkocht. Hoe kunnen we de siroop in de grote kom verdelen over kleine flesjes? Aangezien siroop kostbaar is, willen we uiteraard niet morsen! Daarom zullen we ook eerst aan de slag gaan met een gelijkaardige kom met water. 3 Tijdens de inleiding op de activiteit wordt deze context geschetst. De probleemstelling wordt ook gevisualiseerd door te proberen met de grote kom in een klein flesje te gieten. Doorheen de activiteit worden de ontwerpen van de kleuters afgetoetst aan de probleemstelling, daarbij wordt verwezen naar de context (kostbare siroop voor in de apotheek). Aan het einde van de activiteit wordt nagegaan of de probleemstelling opgelost is. De ontworpen trechters worden gebruikt om de kostbare siroop vanuit de grote kom in kleine flesjes te gieten. Tot slot krijgen de flesje siroop een plaats in de winkelhoek (apotheek) waar ze kunnen verkocht worden. Denk- en doevragen: Vanuit de betekenisvolle context komt één belangrijke vraag naar voor: de probleemstelling. Hoe kunnen we de siroop in de grote kom verdelen over kleine flesjes? Aangezien siroop kostbaar is, willen we uiteraard niet morsen! Daarom zullen we ook eerst aan de slag gaan met een gelijkaardige kom met water. Doorheen de activiteit stel je als leraar allerhande vragen om de zoektocht van de kleuters naar een oplossing (het onderzoek/ontwerpproces) te begeleiden. Voorbeelden van vragen zijn: - Wat was het probleem? - Wat doe je? Waarom?

4 - Hoe komt het dat het niet lukt? - Welk materiaal kan je nog gebruiken? - Denk je dat het een oplossing is voor het probleem? Waarom wel/niet? Deze vragen kan je concreter maken op basis van wat er gebeurt tijdens de activiteit met je kleuters. Bepaalde kleuters zullen nood hebben aan concretere vragen zoals: - Lukt het met een lepel? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet naast het flesje morsen? - Wat zou er gebeuren als je karton zou gebruiken? - Hoe kan het water in het flesje lopen? Systematisch onderzoeken: De kleuters mogen in kleine groep onmiddellijk aan de slag om een oplossing te bedenken en te maken. Iedere kleuter zorgt voor een eigen ontwerp. Vrij snel volgt een moment om de eerste ontwerpen van de kleuters te testen. Tijdens dit testen koppel je samen met de kleuters terug naar de probleemstelling. Stimuleer de kleuters om te verwoorden wat ze waarnemen tijdens het testen (Wat zie je? Wat gebeurt er?). Van daaruit zet je hen ook aan om verklaringen te zoeken voor wat ze zien gebeuren (Hoe komt dit?). Vervolgens kunnen de kleuters hun ontwerp gericht bijsturen. Het verbeteren van het ontwerp kan zich richten op: - Hoe kan je ervoor zorgen dat we niet morsen naast het flesje? (constructie maken) - Hoe kan je ervoor zorgen dat je ontwerp niet omvalt wanneer je er water in giet? (stevige, stabiele constructie) - Hoe kan je ervoor zorgen dat je ontwerp niet stuk gaat door het water? (waterdoorlaatbaarheid) - Hoe kan je ervoor zorgen dat het water vlot in het flesje stroomt? (debiet) Op die manier kunnen de kleuters zich richten op een bepaalde variabele, bv. de grootte van de opening in hun ontwerp, de keuze van materiaal, en komen ze ook tot onderzoeken. Wanneer de kleuters een ontwerp hebben dat werkt, kunnen ze ook nog uitgedaagd worden: - Hoe kan je ervoor zorgen dat je geen hulp nodig hebt van iemand anders? - Hoe kan je ervoor zorgen dat het water sneller stroomt? - Hoe kan je weten hoeveel je in je ontwerp mag gieten, zodat het flesje niet overloopt? - Hoe kan je ervoor zorgen dat je minder vaak moet gieten om het flesje te vullen? 4 De opeenvolging van bedenken/maken, testen en bijsturen kan enkele keren herhaald worden, totdat de kleuters tevreden kunnen zijn over hun oplossing voor de probleemstelling. Reflectie en interactie: Doorheen de activiteit creëer je ruimte en tijd voor de kleuters om hun ideeën, gedachten, handelingen, waarnemingen, vaststellingen onder woorden te brengen. Dit gebeurt door in interactie te treden met de kleuters terwijl ze zelfstandig aan de slag zijn met het bedenken/maken van het ontwerp en tijdens de testmomenten in kleine groep.

5 Expliciet wordt tijdens tijdens de testmomenten interactie gestimuleerd tussen de kleuters onderling door middel van het vergelijken van de verschillende ontwerpen: de kleuters verwoorden verschillen en gelijkenissen die ze vaststellen, ze geven elkaar tips om hun ontwerp te verbeteren, Ook wanneer de kleuters zelfstandig aan de slag zijn met het vormgeven van hun ontwerp zet je hen aan tot het uitwisselen van ideeën, hulp vragen aan elkaar, Na afloop van de activiteit vindt een terugblik plaats. Deze kan klassikaal gebeuren, waarbij de kleuters hun ontwerpen kunnen voorstellen aan de rest van de klas. Laat hen hierbij de ontwerpen in gebruik nemen: de flesjes voor de apotheek worden gevuld met siroop! Tijdens de terugblik stimuleer je de kleuters ook uitdrukkelijk tot het vertellen over hun aanpak (het doorlopen proces): - Wat was het probleem? - Wat heb je eerst gedaan? En daarna? - Wat vond je moeilijk? - Vond je onmiddellijk een oplossing voor het probleem? Nee, wat heb je dan gedaan? - Hoe wist je welke materialen je moest gebruiken? Geef de kleuters dus de kans om zich een uitvinder te voelen. Na een tijdje stel je echter ook de oplossing voor die we in de realiteit gebruiken: een trechter. Laat de kleuters hun ontwerpen vergelijken met de echte trechters. Het is ook mogelijk om het woord trechter al vroeger aan bod te laten komen doorheen de activiteit. In de watertafel kunnen de kleuters vervolgens nog op ontdekking met allerhande trechters, flesjes, lepels, 5 AANDACHTSPUNT: TAAL Ook taalstimulering komt in de STEM-activiteit aan bod. Doorheen de activiteit worden de kleuters gestimuleerd om hun ideeën, gedachten, handelingen, waarnemingen, vaststellingen onder woorden te brengen. Aan het eind of doorheen de activiteit maken ze kennis met het woord trechter. Dit begrip verkennen ze via de STEM-activiteit: vanuit hun eigen handelen leren ze er de eigenschappen van kennen. Opdat de kleuters het begrip verinnerlijken is het belangrijk om ook na afloop van de STEM-activiteit de kleuters nog veelvuldig in aanraking te laten komen met trechters, bv. in de huishoek, aan de watertafel, en het voorwerp te benoemen. Opgelet: Taal mag geen barrière vormen voor kleuters om deel te nemen aan een STEM-activiteit. Aandachtspunten hiervoor zijn: - Visualiseer de probleemstelling. - Benoem de materialen die gebruikt worden. - Verwoord de handelingen van de kleuters. - Varieer in vraagstelling, bv. stel ook vragen die leiden tot aanwijzen. - Speel vragen door tussen kleuters. - Vat de antwoorden van kleuters samen. - Zorg ervoor dat het testen (ook tijdens de terugblik) concreet-aanschouwelijk gebeurt. Maes, V., Vervaet, S. (2016) Siroop verdelen. Via Onderzoeksreflector:

Magneten : Een bootje

Magneten : Een bootje Magneten : Een bootje Aantal kinderen: 2-4 Niveau: 3 Benodigdheden: kurk punaise bakje waar water in kan tandenstokers vlagje plastic eendjes of visjes met een schroef in de bek handdoek of dweil magneten

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Bee-Bot

Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Bee-Bot Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Bee-Bot OD nr Uitgeschreven OD Toelichting toepassing Bee-Bot Mens en maatschappij 3.9 kennen en begrijpen omgangsvormen, leefregels en afspraken die van belang zijn voor

Nadere informatie

In de lagere school gebruiken we de methode Kompas

In de lagere school gebruiken we de methode Kompas In de lagere school gebruiken we de methode Kompas Algemeen Kompas is een nieuwe wiskundemethode voor het lager onderwijs, opgebouwd en uitgewerkt conform de eindtermen en de leerplannen. Kompas biedt...

Nadere informatie

Activiteit 6: Tellen, meten, patronen

Activiteit 6: Tellen, meten, patronen Activiteit 6: Tellen, meten, patronen Ontwikkelingsdoelen Je kan met de ideeën in deze activiteit werken aan zo goed als alle ontwikkelingsdoelen Wiskundige initiatie, zowel voor de domeinen getallen,

Nadere informatie

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek 1 kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en ontwikkelingsdoelen techniek 2 Ontwikkelingsdoelen techniek Kleuteronderwijs De kleuters kunnen 2.1

Nadere informatie

Onderzoekend leren via case-based learning START. Een krachtige leeromgeving voor STEM-onderwijs via cases over onderzoekend leren

Onderzoekend leren via case-based learning START. Een krachtige leeromgeving voor STEM-onderwijs via cases over onderzoekend leren Onderzoekend leren via case-based learning Een krachtige leeromgeving voor STEM-onderwijs via cases over onderzoekend leren Het kader is opgebouwd als een interactieve voorstelling waarin knoppen u begeleiden.

Nadere informatie

ONTDEKDOOS: DOPPEN EN DEKSELS

ONTDEKDOOS: DOPPEN EN DEKSELS ONTDEKDOOS: DOPPEN EN DEKSELS Bert Van Haeren, leerkracht Basisschool Reuzepas Oud-Turnhout Hilde De Craecker en Marleen Duerloo, pedagogisch begeleiders Een ontdekdoos is een doos met materialen uit de

Nadere informatie

Workshop KaMOShibai. Provinciebeurs Klasbakken woensdag 7 maart 2018

Workshop KaMOShibai. Provinciebeurs Klasbakken woensdag 7 maart 2018 Workshop KaMOShibai Provinciebeurs Klasbakken woensdag 7 maart 2018 De kamoshibais verhalen met een dimensie Programma workshop Kennismaking Reus Pedagogisch kader: Voorkennis activeren ervaringen delen

Nadere informatie

Op onderzoek! Contextgebied Transport Drijven en zinken

Op onderzoek! Contextgebied Transport Drijven en zinken Thema : naar het zwembad, spelen met water Uitgetest in de derde kleuterklas Probleem Welke voorwerpen drijven op het water? Concrete doelen Ervaren, ontdekken, voorspellen en noteren welke voorwerpen

Nadere informatie

Checklist reken- en wiskundeomgeving

Checklist reken- en wiskundeomgeving Checklist reken- en wiskundeomgeving Naam: Ingevuld door: Datum (eerste meting): Datum (tweede meting): Kwaliteitsverbetering doe je zelf Vier stappen In beeld brengen van een kwaliteitsaspect Vul de lijst

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Vaartuig bouwen Deel 1 & deel 2

Vaartuig bouwen Deel 1 & deel 2 Vaartuig bouwen Deel 1 & deel 2 Uitgetest in het derde leerjaar Probleem Hoe maak een eigen vaartuigje dat een opgelegde vracht kan vervoeren en dat de overkant van het zwembadje kan bereiken? Gebruik

Nadere informatie

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Opdrachten voor de 3 de graad Wil je met je klas meer leren over vissen?

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Onder begeleiding minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese.

Onder begeleiding minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese. Reflectiekaart 3.2.1.5. Onder begeleiding minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese. Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Thema / onderwerp Als verwerkingsactiviteit gaan de kinderen een eigen (kinder)boerderij maken, inclusief huisvesting (stallen, hokken, schuilplaatsen

Nadere informatie

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH LESDOEL De leerlingen kunnen: -Voorbeelden geven van welke voedingsmiddelen er goed/niet goed zijn voor je tanden. -Verwoorden dat zuren,

Nadere informatie

Raket naar Mars VOOR HET FILMPJE : KLIK HIER

Raket naar Mars VOOR HET FILMPJE : KLIK HIER Raket naar Mars VOOR HET FILMPJE : KLIK HIER Auteur: Vives EC onderwijsinnovatie onderzoeksgroep Wetenschappelijk Denken Probleemstelling: Help ESA met de ontwikkeling van een raket die gelanceerd kan

Nadere informatie

Maar als iedereen zomaar zoekt worden er plaatsen over het hoofd gezien of plaatsen meerdere keren bezocht.

Maar als iedereen zomaar zoekt worden er plaatsen over het hoofd gezien of plaatsen meerdere keren bezocht. Waar is Beer? Samenvatting Leeftijd 4-5 jaar Vaardigheden automatisering decompositie van het probleem parallellisme voorspellen Totale tijdsduur 50 minuten Beer is zoek, waar zou hij kunnen zijn? Gericht

Nadere informatie

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar!

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! Inhoud: Met eenvoudige principes van elektriciteit wordt een robot gemaakt Algemeen doel We vertrekken vanuit een betekenisvolle context (het helpen

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Onderwerp : Carnaval Onderwerp: Wiebelclown Doelgroep: 1 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: In deze les gaat het vooral over fysica. Door gissen en

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het KLEUTERONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

BASISEDUCATIE LEERGEBIED WISKUNDE

BASISEDUCATIE LEERGEBIED WISKUNDE BASISEDUCATIE LEERGEBIED WISKUNDE Opleiding Wiskunde AO BE 017 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Certificering... 4 1.4

Nadere informatie

Een tandje bijsteken / Onderzoeken riem- en kettingoverbrenging

Een tandje bijsteken / Onderzoeken riem- en kettingoverbrenging Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met hefbomen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Lesdoelen De leerlingen kunnen...... onderzoeken

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

gewicht, tijdsduur en hoekgrootte nagegaan wordt hoeveel keer de maateenheid in de te meten grootheid gaat

gewicht, tijdsduur en hoekgrootte nagegaan wordt hoeveel keer de maateenheid in de te meten grootheid gaat Les 50 : meten met natuurlijke maateenheden meten van inhouden Doelstellingen - - - MR1 Twee dingen kwalitatief vergelijken volgens kleurschakering, geluidssterkte, levensduur, hardheid, lengte, gewicht,

Nadere informatie

De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten.

De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten. HANDLEIDING BAMBOX DOEL De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten. De leerlingen werken veilig. De leerlingen zien het verband

Nadere informatie

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar!

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! Inhoud: Met eenvoudige principes van elektriciteit wordt een robot gemaakt Algemeen doel We vertrekken vanuit een betekenisvolle context om de leerlingen

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Vragen stellen

Handleiding Werkvormen Vragen stellen Handleiding Werkvormen Vragen stellen Inhoud 1. Inleiding 2. Vragen stellen 3. Werkvormen 3.1. Vragenvuurtje 3.2. Geen Ja / Geen Nee 3.3. Doorzagen 3.4. De onbekende weg 1. Inleiding Voor de dialoog is

Nadere informatie

Leerlingen nemen foto's in de natuur. Ze onderzoeken symmetrie met behulp van spiegels. Ze creëren hun eigen kaleidoscoop.

Leerlingen nemen foto's in de natuur. Ze onderzoeken symmetrie met behulp van spiegels. Ze creëren hun eigen kaleidoscoop. Kaleidoscoop Samenvatting Age category 6-9 jaar Topic Geometrie Meten en metend rekenen Total duration 330 minutes Leerlingen nemen foto's in de natuur. Ze onderzoeken symmetrie met behulp van spiegels.

Nadere informatie

(7) Muur Bewust en samen onderzoekend leren

(7) Muur Bewust en samen onderzoekend leren INLEIDING Uit onderzoeksresultaten blijkt dat het leereffect bij kinderen die metacognitieve ondersteuning kregen veel groter was tijdens wetenschapsactiviteiten dan bij de kinderen die deze niet kregen.

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 2de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de volgende opdracht. De leerlingen proberen de onderlijnde woorden op hun werkblad in te vullen als invuloefening.

Nadere informatie

STEM via onderzoekend leren in authentieke contexten

STEM via onderzoekend leren in authentieke contexten STEM via onderzoekend leren in authentieke contexten Stephanie Vervaet, Joke Lippens & Kristof Van De Keere Expertisecentrum Onderwijsinnovatie, Hogeschool VIVES School

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten T.P.M. Toonen 01-05-2015 De website waarmee leerlingen een eigen radiostation beginnen! Techniekproject voor vmbo2 KB/TL volgens Strategische instructie. Inhoud Inleiding 2 Leerdoelen

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

10. Rondleiding in het museum

10. Rondleiding in het museum 10. Rondleiding in het museum Tijdens deze activiteit: bedenken en maken de kinderen een spelscript voor een rondleiding door het museum en spelen deze uit. Daarbij is aandacht voor het begrip tijd en

Nadere informatie

Tellen en classificeren met een vertelboek

Tellen en classificeren met een vertelboek Tellen en classificeren met een vertelboek Inhoud: Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud, of het nou winter of zomer is. Hij stookt zijn kachel steeds zo hoog op, dat niemand meer langs wil komen.

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN 1 2 3 11628_rv_wb_breuken_bw.indd 2 13-11-12 23:2611628_rv_wb_breuken_bw.indd 3 13-11-12 23:27 4 5 6 Rekenvlinder Rekenen met breuken Toelichting Uitgeverij Zwijsen B.V.,

Nadere informatie

EEN GELDBEUGEL VOUWEN

EEN GELDBEUGEL VOUWEN TOBO ACCENT 2004-05 WEST-VLAANDEREN JONGSTE KLEUTERS OUDERE KLEUTERS EERSTE TWEEDE DERDE EERSTE So EEN GELDBEUGEL VOUWEN CONTEXTGEBIED Gebruiksvoorwerpen (Transport) INTEGRATIEMOGELIJKHEDEN TECHNOLOGISCH

Nadere informatie

De Oude Kaasmakerij. Algemeen

De Oude Kaasmakerij. Algemeen Lesbrief De Oude Kaasmakerij Algemeen Deze lesbrief is opgemaakt voor het lager onderwijs. Voor leerlingen uit eerste, tweede en derde graad van het basisonderwijs werd een specifieke rondleiding uitgewerkt

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: winter Doelgroep: 1 e gr 1 Onderwerp : warm blijven: isoleren Timing: 1 lestijd voor het experiment 5 lestijden voor een gans project energie De les in het kort: In deze les gaat het vooral

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Bioplastic

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Bioplastic Doelgroep Leerlingen Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Lesdoelen De leerlingen kunnen... hygiënisch,

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Vooraf Sketchup is een programma waarmee we vooral leren een huis te tekenen. Er kunnen evenwel ook objecten mee getekend worden die we kunnen uitprinten met de 3D-printer.

Nadere informatie

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. -Sneller klaar: Extra blad in bundel met fietsen. -Evaluatie: Peerevaluatie voor de leerlingen

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. -Sneller klaar: Extra blad in bundel met fietsen. -Evaluatie: Peerevaluatie voor de leerlingen WO TANDWIELEN SCIENCE TECHNOLOGY ENGINEERING MATH LESDOEL De leerlingen kunnen: -Het verschil zien tussen een loopfiets en een kinderfiets met open kettingkast. -Na het waarnemen de functie van tandwielen

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

* Een uitkijktoren voor de paashaas *

* Een uitkijktoren voor de paashaas * * Een uitkijktoren voor de paashaas * In wat volgt wordt uitgegaan van het werkblaadje (zie 4. Werkblaadje) voor de leerlingen dat voor hen een beschrijving geeft van de probleemstelling voor de ontwerpopdracht

Nadere informatie

Voor de leerkracht: Het bedrijf verkennen via het STEM-schema tijdens het voorbezoek

Voor de leerkracht: Het bedrijf verkennen via het STEM-schema tijdens het voorbezoek Leidraad voorbereiding bedrijfsbezoek Inleiding Het enthousiasme is groot om het beeld bij kinderen van STEM-disciplines, in het bijzonder van techniek, een positieve wending te geven. Dat is ook nodig,

Nadere informatie

Doelenlijsten. Doelen: algemene informatie

Doelenlijsten. Doelen: algemene informatie Doelen: algemene informatie Motivatie om te werken rond gezonde voeding De school is een belangrijke factor om bij kinderen en jongeren goed voedingsgedrag te stimuleren. Kinderen moeten bewust gemaakt

Nadere informatie

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO Onderwerp Voorkennis Er worden enkele vaste commando s aangebracht. Leerlingen krijgen een probleem en moeten via het geven van die commando s het probleem zien op te lossen. De leerlingen zien in dat

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2:

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen

Nadere informatie

Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar)

Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar) Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar) 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Ontwikkelt een besef van getalsnamen door rijmpjes en versjes. (bijvoorbeeld: een- twee..klaar

Nadere informatie

Waarnemingen.be als educatieve tool in het onderwijs. Stephan Boulez en alle admins van waarnemingen.be

Waarnemingen.be als educatieve tool in het onderwijs. Stephan Boulez en alle admins van waarnemingen.be Waarnemingen.be als educatieve tool in het onderwijs Stephan Boulez en alle admins van waarnemingen.be Doel? Eindtermen Kleuteronderwijs 1.2 1.3 1.4 1.5 tonen een explorerende en experimenterende aanpak

Nadere informatie

ALGEMENE TIPS TELLEN = 4. * Meespelen met uw kind en zoveel mogelijk benoemen wat hij/zij doet.

ALGEMENE TIPS TELLEN = 4. * Meespelen met uw kind en zoveel mogelijk benoemen wat hij/zij doet. ALGEMENE TIPS * Meespelen met uw kind en zoveel mogelijk benoemen wat hij/zij doet. * Aanzet geven tijdens het meespelen: we gaan een brug bouwen: hoeveel blokken nemen we hiervoor, we gaan eens tellen

Nadere informatie

VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2

VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2 VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2 COLOFON Erfgoed Nederland heeft Van wie is die koffer? als pilotproject (laten) ontwikkelen in samenwerking met de gemeente,

Nadere informatie

Laat ze blinken. Lut Maes PBD GO!

Laat ze blinken. Lut Maes PBD GO! Laat ze blinken Lut Maes PBD GO! Talenten of competenties? TALENT iets wat je van jezelf heel goed kunt en niet aangeleerd werd! = aangeboren aanleg = aangeboren begaafdheid (gerelateerd aan intelligentie)

Nadere informatie

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal Doktor Proktor lesbrief groep 3-4 behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

Inhoud Reflectie 8. Moeilijke woorden. Smartphone of tablet bij de hand? Gebruik deze dan maar om de QR-codes te scannen of app s te gebruiken.

Inhoud Reflectie 8. Moeilijke woorden. Smartphone of tablet bij de hand? Gebruik deze dan maar om de QR-codes te scannen of app s te gebruiken. Inhoud Inhoud 2 1. Technisch systeem 3 2. Technisch proces 4 3. Een technisch system onderzoeken 5 1. Eigenschappen beschrijven 5 2. Waarom deze? 7 3. De evolutie en ontwikkeling van ons systeem 8 4. Onderhoud

Nadere informatie

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN 1 2 3 Rekenvlinder_betekenis_geven_aan_breuken.indd 2 27-06-13 21:57 4 5 6 13226_rv_wb_betekenis_geven_aan_breuken_bw.indd 3 04-07-13 17:26 liter 1 0 Rekenvlinder

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Vraag-sleutel. Vraag-sleutel

Vraag-sleutel. Vraag-sleutel Vraag-sleutel?? Vraag-sleutel Vraag-sleutel Vraag-sleutel - Begin met het antwoord. Laat kinderen vragen verzinnen die leiden tot alleen dat antwoord.?? 2 1 /2-5 jr 6-12 jr Bijvoorbeeld: Het antwoord is

Nadere informatie

Mens en Natuur, Natuurkunde. VO onderbouw (havo/vwo) 2-3 lesuren

Mens en Natuur, Natuurkunde. VO onderbouw (havo/vwo) 2-3 lesuren De sneeuwpop Voor de docent Vak(gebied) Schooltype / afdeling Mens en Natuur, Natuurkunde VO onderbouw (havo/vwo) Leerjaar 1 Tijdsinvestering Vakinhoud 2-3 lesuren Warmtegeleiding en -isolatie in dagelijkse

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Achtergrondinfo. Faunapassages. Boombruggen

Samenvatting. Context. Achtergrondinfo. Faunapassages. Boombruggen Eekhoornbrug Samenvatting Leeftijd 6-8 jaar Vaardigheden abstraheren omgaan met gegevens simulatie en modelleren Totale tijdsduur 85 minuten Eekhoorn Tim is uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van zijn

Nadere informatie

Eindtermen wiskunde. 1. Getallen. Nr. Eindterm B MB NB Opm. B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking

Eindtermen wiskunde. 1. Getallen. Nr. Eindterm B MB NB Opm. B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking Eindtermen wiskunde B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking 1. Getallen 1.1 Tellen en terugtellen met eenheden, tweetallen, vijftallen en machten van tien 1.2 Functies van natuurlijke

Nadere informatie

In deze video vind je terug hoe een leerkracht al spelenderwijs verschillende wiskundige en talige activiteiten organiseert in een winkelspel.

In deze video vind je terug hoe een leerkracht al spelenderwijs verschillende wiskundige en talige activiteiten organiseert in een winkelspel. Winkelspel In deze video vind je terug hoe een leerkracht al spelenderwijs verschillende wiskundige en talige activiteiten organiseert in een winkelspel. Welke thema's zou je aan bod kunnen laten komen

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Onderwijsbehoeften: - Korte instructie - Afhankelijk van de resultaten Test jezelf toevoegen Toepassing en Verdieping

Onderwijsbehoeften: - Korte instructie - Afhankelijk van de resultaten Test jezelf toevoegen Toepassing en Verdieping Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL 1 Wiskunde Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 5 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Hulpmiddelen bij een beperking Vrijdag 20 mei 9u30 10u20 Maandag 23 mei 14u45 15u35 LESDOEL. Prefix en lesdoel DOEL. Lesdoelen:

Hulpmiddelen bij een beperking Vrijdag 20 mei 9u30 10u20 Maandag 23 mei 14u45 15u35 LESDOEL. Prefix en lesdoel DOEL. Lesdoelen: Hulpmiddelen bij een beperking Vrijdag 20 mei 9u30 10u20 Maandag 23 mei 14u45 15u35 SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH LESDOEL DOEL Prefix en lesdoel Lesdoelen: 1. De leerlingen kunnen ervaren hoe het

Nadere informatie

Case-based learning Een nuttige tool voor onderzoekend leren. Stephanie Vervaet EC Onderwijsinnovatie VIVES

Case-based learning Een nuttige tool voor onderzoekend leren. Stephanie Vervaet EC Onderwijsinnovatie VIVES Case-based learning Een nuttige tool voor onderzoekend leren Stephanie Vervaet EC Onderwijsinnovatie VIVES Uitgangspunt van het project SCIENCE ENGINEERIN G Wetenschap Onderzoeken staat centraal Wetenschappelijke

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Respecteer de stille periode van kinderen. Geef kinderen die het nodig hebben, meer tijd om een luisteropdracht

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Een project met de steun van het Departement Onderwijs

Een project met de steun van het Departement Onderwijs Een project met de steun van het Departement Onderwijs WAT is een Community of Practice? Een formeel georganiseerde groep mensen werkzaam in hetzelfde domein, die een belang of hartstocht delen en vanuit

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - vervullen de rol van luisteraar en spreker. - vertellen een persoonlijk verhaal.

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - vervullen de rol van luisteraar en spreker. - vertellen een persoonlijk verhaal. Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes Graad: 2-3 Timing: 50 75 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes WO TE 6.6.2 Dat houdt in dat ze kunnen bij eenvoudige

Nadere informatie

Noten kraken. Contextgebied Gebruiksvoorwerpen Hefbomen

Noten kraken. Contextgebied Gebruiksvoorwerpen Hefbomen Contextgebied Gebruiksvoorwerpen Thema : Het bos - Herfst Probleem Ik wil die noot openmaken. Wat nu? Lesdoelen Verschillende werkwijzen aangeven om noten te kraken. De notenkraker als een efficiënt hulpmiddel

Nadere informatie

Spider(wo)man. Doelstellingen

Spider(wo)man. Doelstellingen Spider(wo)man Vrouwendag/gender, derde graad Doelstellingen Kinderen benoemen kenmerken van helden Kinderen onderzoeken in hoeverre de rol van een meisje verschilt met de rol van een jongen in een film

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW De opdracht In deze drie energizers gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken van een nieuwe manier om een bloempot te gebruiken. Dit doen de leerlingen door te bespreken

Nadere informatie