(kenmerk: 110 H&M)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1501.52.299 (kenmerk: 110 H&M)"

Transcriptie

1 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Naam Postadres Sterrenlaan 6 Bezoekadres Sterrenlaan 6 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Bankrekeningnummer BRIN-nummer Volledige naam betrokken opleidingsmanager Functienaam Handtekening ROC Eindhoven, School voor Handel & Marketing 5631 KA Eindhoven / (kenmerk: 110 H&M) 25MB Peter van der Aa Directeur ROC Eindhoven, School voor Handel & Marketing en Mode. Aantal betrokken docenten 6 en 1 assistent Aantal op te leveren arrangementen 10 Aantal betrokken leerlingen 180 (basisfase niveau 3/4) Aantal betrokken locaties 1 Contactpersoon Naam Werner Kocken Functie Docent Telefoon Telefax adres w.kocken@roceindhoven.nl Titel project Toelichting Arrangeren open lesmateriaal Kennisnet: Hergebruik digitaal leermateriaal Licht toe welke plannen er zijn voor het maken van arrangementen Wat is het doel van het project, de uitgangspositie, het beoogde resultaat, planning (oplevering voor 1 juni 2009). Algemeen Het doel is om 10 lesarrangementen op te leveren voor 1 juni We gaan dit doen naar aanleiding van de ervaring die we tot nu toe op hebben gedaan met een aantal scripts binnen de school voor Handel en Marketing + de ervaring die we dit schooljaar op gaan doen met behulp van Kennisnet. Alle lesarrangementen zullen worden opgebouwd uit de volgende documenten: - Presentaties ter ondersteuning van workshops - Opdrachten, zodat de studenten worden uitgedaagd leeractiviteiten te initiëren.

2 2 - Hulpdocumenten, documenten met inhoudelijke uitleg over de opdracht. - Weblinks naar nuttige informatie - Eerder gemaakte opdrachten door studenten: voorbeelden met commentaar, zodat studenten niet dezelfde fouten maken als hun voorgangers. Om deze gegevens bij elkaar te krijgen wordt gebruik gemaakt van de Digitale leeromgeving van onze school, en beschikbare repositories op het internet. De arrangementen zullen worden opgeslagen in de web 2.0 mediatheek van Kennisnet: Resultaat Verwachte resultaat is voor 1 juni 2009, 10 lesarrangementen voor het MBO onderwijs met een studiebelasting gelijk aan 3 studiepunten. Het maken van de leerarrangementen en het onderhouden ervan zal bijdragen aan het belang van digitale leermiddelen en open standaarden. De kans bestaat dat over enkele jaren andere programma s worden gebruikt om documenten te schrijven, presentaties te maken of video s te monteren. Om ervoor te zorgen dat gebruikt werk ook dan nog te gebruiken is moet het voldoen aan standaarden die door Kennnisnet op dit moment worden geaccepteerd. De gebruikte standaarden zullen afhankelijk zijn van het soort leermiddel en de gebruikte repositories. Door het opleveren van de lesarrangementen op een manier, zodat het ook te gebruiken is door andere docenten en instellingen zal op den duur een breder draagvlak ontstaan voor het gebruik ervan. Van de betrokken docenten wordt sowieso verwacht dat ze in de toekomst meer gebruik zullen maken van de beschikbare repositories nu ze er bekend mee zijn gemaakt. Verwijderd: ofwel zijn goedgekeurd door internationale instellingen als de ISO of op de korte termijn van facto-standaarden (een standaard ontstaan door brede acceptatie van een industrieel ontwikkeld format). Planning - Eind dec Ingeschakelde experts starten - Januari de experts starten met het gebruik van de nieuwe leermiddelen in de lessen. - Feb 2009 evaluatie gang van zaken tot dat moment mei 2009: alle gegevens bij elkaar om 10 arrangementen in te voegen op de mbomediatheek.nl van Kennisnet mei 2009: opleveren 10 arrangementen correct ingevoerd en gemetadateerd in de mbomediatheek en onderwijsetalage. Verwijderd: Nov Aanschaf benodigde apparatuur. Begin Verwijderd: Eind dec

3 3 2. BEGROTING Totale investering: 220 uur/ Kennisdeling 23% Coördinatie 9% Uitvoering 68% Toelichting: De totale investering van 220 uur staat gelijk aan een bedrag ver boven de 5000 euro. Echter verwachten wij dat dit mes van twee kanten zal snijden de ervaring die wij op gaan doen zal in de toekomst juist tijd besparen. We hebben het voornemen om bij de ontwikkeling van nieuw onderwijsmateriaal expliciet te gaan werken met bestaande repositories en onze opdrachten daarmee aan te vullen om uiteindelijk volwaardige arrangementen op te kunnen leveren. Uitvoering Wie Uren Kosten Rens Platzbeecker 20 Evert-Jan Kok 20 Theo van de Sande 20 Hedwig van Rijkom 30 Maaike Rijnders 20 Werner Kocken 40 Coördinatie Werner Kocken 20 Kennisdeling Ruud van der Lee Werner Kocken TOTAAL uren Zie hierboven Onder het uitvoeren verstaan wij het geven van opdrachten, en het werken met bestaand materiaal. Het arrangeren van de leermiddelen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de tools en standaarden zoals die beschrijven zijn in de regelingtekst van dit project Verwijderd: Tevens willen wij enkele tests uitvoeren om te kijken welke bestandsformaten we het beste kunnen gebruiken om de bruikbaarheid in de toekomst te waarborgen (door testen met behulp van Linux en andere open standaarden/ software).

4 4 De coördinatie wordt volledig onder gebracht bij het aanspreekpunt en de initiator van het project. Hij zal zorgdragen voor het aansturen van de uitvoerders. Om op die manier voor de deadline voldoende arrangementen op te kunnen leveren. Onder de kennisdeling vallen de bijeenkomsten in samenwerking met Kennisnet en het gebruik van de mbomediatheek.nl & onderwijsetalage.nl zodat anderen de arrangementen (en losse onderdelen) kunnen vinden en gebruiken. Tevens levert dit sowieso ervaring op die nuttig is voor de toekomst aangezien het een speerpunt is van de onderwijsraad om leermiddelen ook toekomst-proof te maken/ houden: Er kan na dit project zeer waarschijnlijk een beter antwoord worden gegeven op de volgende twee vragen uit de conclusie van dit verslag: 1. Welke aspecten van ICT zijn van belang voor docenten en hoe is dat te realiseren? 2. Wat voor leermiddelen hebben we nodig, aan welke eisen moet ze voldoen? 3. VOORWAARDEN Wilt u hieronder aanvinken wat op uw school/project van toepassing is? Mijn school is bereid en beschikt over personele capaciteit om in het project uit te voeren; In het voorstel staat het arrangeren van digitaal lesmateriaal centraal; De gemaakte arrangementen komen beschikbaar via standaard componenten in de contentketen; Er wordt gebruik gemaakt van beschikbare repositories, Edurep, Contentcorner, Web 2.0 Mediatheek, Onderwijsetalage en/of Webquestmaker. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe omgeving voor digitale leermaterialen van Kennisnet: Er zijn 5 docenten betrokken, die ieder tijdig minstens 2 arrangementen opleveren. Er is één docent aanspreekpunt/trekker; Er is een helder plan: wat is het doel van de opleiding, de uitgangspositie, het beoogde resultaat, planning (oplevering voor 1 juni 2009) en begroting. Er is in dit voorstel uiteengezet hoe de docenten zorgen dat de arrangementen weer opnieuw zullen worden gebruikt, door henzelf, andere docenten (binnen of buiten de eigen school). De docenten passen onder meer de standaarden toe en gebruiken de tools uit de contentketen. 4 CRITERIA Criterium A: Draagvlak en organisatiegraad (maximaal 50 punten) Hier dient te worden beschreven waaruit blijkt dat het project van de instelling kan rekenen op: - de steun van de docenten - de steun van het management Wie is het aanspreekpunt? Wat zijn de namen van de betrokken docenten? In hoeverre is het aanspreekpunt deskundig op het gebied van het project en het gebruik van ict daarbij. Is er sprake van samenwerking en zo ja: hoe wordt hieraan vormgegeven? Geef aan hoe het team zorgt dat binnen de periode januari-juni 2009 de arrangementen worden gemaakt. Aanspreekpunt: Werner Kocken: Docent, expert bedrijfseconomie met uitgebreide kennis van web2.0 toepassingen; digitale leeromgeving, open standaarden en open-source-software.

5 5 Ingeschakelde experts: Rens Platzbeecker: Docent, expert op het gebied van personeel en communicatie. Evert-Jan Kok: Docent, expert op het gebied van de Marketing en communicatie. Maaike Reijnders: Docent, expert op het gebied van commerciële presentatie en non-verbale communicatie. Theo van de Sande: Docent en expert marketingcommunicatie en bedrijfscommunicatie. Hedwig van Rijkom: Docent en expert Nederlands, marketing en coördinator mode commercie. Ruud van der Lee: Coördinator digitale leeromgeving en expert in het maken en onderhouden van webpagina s. De ingeschakelde experts beschikken allemaal over ervaring met het ontwikkelen van competentiegericht studiemateriaal. Waarbij de digitale leeromgeving wordt gebruikt als middel om opdrachten te beschrijven, deze in te laten leveren en na te kijken. Door een docent extra in te schakelen hopen we meer variatie in de op te leveren arrangementen aan te brengen. Werner Kocken, het aanspreekpunt, is eerder betrokken geweest bij het Kennisnet project: Prosumer van leermateriaal. Is bevoegd docent bedrijfseconomie met een grote affiniteit voor open standaarden en digitale leeromgevingen. Criterium B: Transferwaarde/praktijkbetekenis (50 punten) Hier dient te worden aangegeven hoe ook andere docenten met (de resultaten van) dit project hun voordeel kunnen doen. Welke plannen heeft de instelling zelf voor het delen van de ervaringen binnen het team, de instelling of richting andere instellingen? Op welke wijze wordt het maken van arrangementen verder ingebed in de instelling? Interne uitwisselingsactiviteiten Omdat de opleidingen detailhandel, groothandel en mode/ commercie in het eerste jaar nauw samenwerken vind hier ook automatisch een uitwisseling van opgedane ervaring plaats. Een groot aantal van de lesarrangementen zal ook worden gebruikt in het schooljaar 2009/ Op basis van de nieuwe cohorten wordt gekeken of er aanpassingen moeten worden gemaakt. Vervolgens zal een soortgelijke lessencyclus op nieuw worden uitgevoerd echter wel met in het achterhoofd de ervaring van het jaar ervoor. Een groot deel van die ervaringen zullen ook worden gedocumenteerd, zodat ze bruikbaar zijn voor docenten op andere ROC s. In de teamvergaderingen zullen we de plannen toelichten, zodat iedereen op de hoogte is. We zullen dit doen met behulp van een korte demonstratie van de mediatheek van Kennisnet. En enkele voorbeelden van wat al in de repository te vinden is. De drempel wordt verlaagd om kennisnet te gebruiken als bron en middel voor deze lesarrangementen. Immers wordt gebruik gemaakt van bestaande middelen om deze arrangementen te maken en ze vindbaar te maken voor andere geïnteresseerden. Het is daardoor beter te plaatsen binnen het bestaande referentiekader van collega s. Tevens zullen we halverwege het project evaluatie plaats laten vinden in onze teamvergadering. Externe uitwisselingsactiviteiten Tevens kan de kennis m.b.t. het project gedeeld worden in bijeenkomsten van Kennisnet. Collega s in het BVE veld kunnen de gebruikte methodiek naadloos oppakken en deze in hun eigen onderwijssituatie plaatsen. De methodiek en voorbeeldproducten zullen worden geplaatst op de website van Kennisnet. Toepassen afspraken Edustandaard (metadatering e-portfolio) De producten die door studenten worden gemaakt zijn in het verleden in de gesloten leeromgeving van het ROC Eindhoven ingeleverd. Bij de lesarrangementen zullen ook een aantal voorbeelden worden toegevoegd van opdrachten die studenten tot nu toe hebben gemaakt. Al deze opdrachten zijn eerder al gemetadateerd door de studenten zelf (of automatisch), dat zal worden herzien om te voldoen aan het document: 18 verplichte velden metadatering Sjef van den Hurk Dit om de vindbaarheid later in de digitale mediatheek te verhogen.

6 6 Bestanden zullen opgeslagen worden in gestandaardiseerd formaat (openxml, HTML of PDF, xvid, mp3 enz.) of er zal een mogelijkheid bestaan om documenten om te zetten in een van deze standaard formaten, zodat ze geschikt zijn voor het e-portfolio van de student. 5. OPMERKINGEN, RISICO S EN BELEMMERINGEN Beschrijf hier welke risico's / belemmeringen die u bij het opstarten, uitvoeren, afronden van het traject voorziet. Zijn er bepaalde voorwaarden in de regeling waar u niet aan kunt of wilt voldoen? Is er iets wat u in dit formulier niet kwijt kunt maar dat wel essentieel is voor beoordeling van uw aanvraag, beschrijf dat dan hier. Opmerkingen Binnen het ROC gaat een andere school aan de slag met een tegenhanger (Take Shape Share) van onderwijsetalage.nl. We hopen dat we wijzer worden door juist een vergelijking te kunnen maken tussen die twee na de afronding van dit project. Risico s Een risico is dat collega s niet voldoende betrokken worden bij het project. Ik hoop dat de workshops die Kennisnet ter ondersteuning gaat aanbieden hierin een grote bijdrage kunnen leveren door relevante informatie (voor het arrangeren) te combineren met algemeen interessante informatie over het maken van lessenreeksen. Verwijderd: Belemmering en Ik verwacht dat de ICT afdeling niet akkoord zal gaan met ondersteuning van computer met Linux (/open software). Dat wil zeggen dat die zal moeten worden onderhouden door één van de betrokken docenten. De vaste PC die wel aan het schoolnetwerk moet worden gekoppeld zal worden voorzien van een standaard installatie. Door op de computer aan het draadloos netwerk te koppelen is er wel vrijheid mogelijk met betrekking tot te kiezen software echter bestaat er dan een kans dat de internetverbinding niet continue aanwezig is, indien het lesmateriaal ook op USB stick staat levert dit echter geen probleem op.

7 7 Reactie Kennisnet (toekenning onder voorwaarden) Op basis van aanvraag versie 1v2. Hierboven aangepast om aan onderstaande voorwaarden te voldoen. >>> "Regelingen" :34 >>> Het betreft uw aanvraag: Arrangeren open lesmateriaal. De jury heeft besloten dat uw projectidee onder voorbehoud in aanmerking komt voor een stimuleringsbijdrage van â 5.000,00. Aan de toekenning worden de voorwaarden gesteld dat de linuxdiscussie in dit project geen rol speelt; gebruik gemaakt wordt van de in de regeling genoemde standaarden. Pas als u uiterlijk 1 februari 2009 aan deze voorwaarde heeft voldaan (dit ter beoordeling door de projectbegeleider van Kennisnet) en er een contract ondertekend is geretourneerd is er sprake van formele toekenning en maakt uw organisatie aanspraak op een stimuleringsbijdrage. Voor de regeling zijn in totaal 24 plannen ingediend. De beoordelingscommissie heeft, na deze juryronde, in totaal 9 plannen goedgekeurd en 13 plannen goedgekeurd onder voorwaarde. Â Contract Als op 1 februari 209 door de projectbegeleider is vastgesteld dat aan de gestelde voorwaarden is voldaan wordt door Kennisnet een contract opgesteld en in tweevoud naar u toegestuurd. Uw aanmelding (inclusief eventuele aanvullingen hierop) is een bijlage van het contract. Na ontvangst van het contract door Kennisnet ontvangt u een factureringsbrief. Na afronding van het project (oplevering van minimaal 10 arrangementen, waarvan 2 per betrokken docent (en een overzicht) per 1 juli 2009 en een beknopte rapportage) kunt u een factuur indienen voor het toegekende bedrag. Workshops De workshops worden per regio ingepland. U wordt zo spoedig mogelijk geã nformeerd over de data en locaties. Deze uitslag wordt vandaag tevens per post naar u verzonden. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geã nformeerd te hebben en wens u veel succes bij de uitvoering van het project. Met vriendelijke groet, Stichting Kennisnet

Hans van Veluwen / Luuk Winkel Teammanager Installatietechniek Teammanager Elektrotecniek

Hans van Veluwen / Luuk Winkel Teammanager Installatietechniek Teammanager Elektrotecniek 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam ROC Aventus Postadres Postbus 792 Bezoekadres Laan van de Mensenrechten 500 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer 701 BA Apeldoorn

Nadere informatie

1. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling CITAVERDE College Postadres Postbus 960 Bezoekadres Wilhelminasingel 25. Bankrekeningnummer

1. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling CITAVERDE College Postadres Postbus 960 Bezoekadres Wilhelminasingel 25. Bankrekeningnummer 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam CITAVERDE College Postadres Postbus 960 Bezoekadres Wilhelminasingel 25 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Bankrekeningnummer

Nadere informatie

Ad van Hest. Titel project Leerarrangementen samenstellen met Wimba Create

Ad van Hest. Titel project Leerarrangementen samenstellen met Wimba Create 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Postadres Postbus 61 Bezoekadres Sterrenlaan Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Bankrekeningnummer BRIN-nummer Volledige naam

Nadere informatie

Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen. M.H. Lemstra

Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen. M.H. Lemstra 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Postadres Bezoekadres Energieweg 19 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen 6541 CW Nijmegen www.helicon.nl

Nadere informatie

Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen. M.H. Lemstra

Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen. M.H. Lemstra 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Postadres Bezoekadres Energieweg 19 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen 6541 cw Nijmegen www.helicon.nl

Nadere informatie

. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling Helicon opleidingen Kesteren Postadres Industrieweg 4 Bezoekadres Industrieweg 4

. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling Helicon opleidingen Kesteren Postadres Industrieweg 4 Bezoekadres Industrieweg 4 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Helicon opleidingen Kesteren Postadres Industrieweg 4 Bezoekadres Industrieweg 4 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer 4041 CR

Nadere informatie

1. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats

1. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Bankrekeningnummer BRIN-nummer Volledige naam

Nadere informatie

Sjoerd Louwes. locaties Leeuwarden

Sjoerd Louwes. locaties Leeuwarden 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Bankrekeningnummer BRIN-nummer Volledige naam

Nadere informatie

1. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats

1. GEGEVENS AANVRAGER. Onderwijsinstelling AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam AOC Friesland Postadres Postbus 675 Bezoekadres Gardeniersweg 2 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Bankrekeningnummer BRIN-nummer Volledige naam

Nadere informatie

Mw. Drs. M.J.P.C. Schoonen

Mw. Drs. M.J.P.C. Schoonen 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam ROC Zeeland Postadres Postbus 2102 Bezoekadres Bessestraat 4 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer 522198 Bankrekeningnummer

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO projectplan Drenthe College 5 maart 2007

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO projectplan Drenthe College 5 maart 2007 1 / 5 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum Hilbert van der Duim Margriet Dunning en Jan Bos Willem Karssenberg 1.0 5 maart 2007 2 /

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO projectplan Koning

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO projectplan Koning 1 / 5 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum Koning Willem 1 College 1.5 31102007 2 / 5 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 5. Versienummer Datum. 1.0 28 september 2007

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 5. Versienummer Datum. 1.0 28 september 2007 1 / 5 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum Helicon Opleidingen 1.0 28 september 2007 2 / 5 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011:

Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011: Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011: Versie 1.0 Datum 29 maart 2011 SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma Het SURFnet/ Kennisnet Innovatieprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie

Nadere informatie

Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier

Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier Voor de behandeling van subsidieaanvragen voor projecten en activiteiten, werken wij met een vaste procedure. U kunt subsidie voor een bepaald project of

Nadere informatie

Hergebruik Open Leermateriaal

Hergebruik Open Leermateriaal Hergebruik Open Leermateriaal Eindrapportage projecten Kennisnet regeling MBO verbonden met ICT 2009 Digitale Leermiddelen Auteur(s) : W. Kocken Datum : Juni 2009 Versie : 1v1 Eindrapport projectnaam 19

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 7. Versienummer Datum 1.0 07-02-2007. dag

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 7. Versienummer Datum 1.0 07-02-2007. dag 1 / 7 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum ROC Eindhoven 1.0 07-02-2007 dag 2 / 7 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 1 / 14 Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2010 Kennisnet.nl Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2 / 14 Samenvatting Scenario s voor Leren op

Nadere informatie

Regeling professionalisering van docenten en schoolleiders in het Voortgezet Onderwijs

Regeling professionalisering van docenten en schoolleiders in het Voortgezet Onderwijs 1 / 7 Regeling professionalisering van docenten en schoolleiders in het Voortgezet Onderwijs Versienummer: 1.0 (20 november 2006) 2006 Kennisnet 2 / 7 Inhoudsopgave 1 Citeertitel 4 2 Achtergrond 4 3 Doelstelling

Nadere informatie

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Ga naar tlv.po-eindhoven.nl Bij bestaande account: Inloggen met: e-mailadres wachtwoord Bij nieuwe account: 1. Klik op

Nadere informatie

Delen en vinden van digitaal leermateriaal

Delen en vinden van digitaal leermateriaal Delen en vinden van digitaal leermateriaal Edurep in de content keten Nico Verbeij Claudia van der Togt www.kennisnet.nl www.ictopschool.net Trends en knelpunten in onderwijs Trends: Flexibel leren Aansluiten

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 6. Versienummer Datum februari 2007

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 6. Versienummer Datum februari 2007 1 / 6 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum ROC Leiden 1.0 7 februari 2007 2 / 6 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 6. Versienummer Datum. 1.1 15 september 2007

Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO. Projectplan 1 / 6. Versienummer Datum. 1.1 15 september 2007 1 / 6 Regeling ontwikkelen en gebruiken van streaming media in het MBO Projectplan Auteur(s) Versienummer Datum CITAVERDE College 1.1 15 september 2007 2 / 6 1a NAW-gegevens van de aanvragende onderwijsinstelling

Nadere informatie

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Wikiwijs Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Inleiding De in 2006 ingevoerde eindtermen en kerndoelen voor het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Aanvraagformulier Nummers voor toegang tot ondernemingen en instellingen (Bedrijfsnummers)

Aanvraagformulier Nummers voor toegang tot ondernemingen en instellingen (Bedrijfsnummers) Aanvraagformulier Nummers voor toegang tot ondernemingen en instellingen (Bedrijfsnummers) Algemene toelichting Wat kunt u doen met dit formulier? U kunt met dit formulier nummers voor toegang tot ondernemingen

Nadere informatie

ChainWise digitaal factureren

ChainWise digitaal factureren ChainWise digitaal factureren Product ChainWise Bedrijfssoftware Jaar 2016 Alle rechten voorbehouden aan ChainWise Niets in deze uitgave mag worden gebruikt in welke vorm dan ook zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Inschrijving voor de wedstrijd voor het verkrijgen van een subsidie voor projecten rond korte keten 2015

Inschrijving voor de wedstrijd voor het verkrijgen van een subsidie voor projecten rond korte keten 2015 Inschrijving voor de wedstrijd voor het verkrijgen van een subsidie voor projecten rond korte keten 2015 Dienst Economie en Dienst Milieu en Klimaat Bezoekadres Economie Bezoekadres Milieu en Klimaat Postadres

Nadere informatie

Administratief Procesrecht

Administratief Procesrecht Administratief Procesrecht In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van administratief procesrecht. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder.

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

Introductie VO-MANAGEMENTCOACH - SOLLICITATIEFORMULIER ERVAREN BESTUURDERS

Introductie VO-MANAGEMENTCOACH - SOLLICITATIEFORMULIER ERVAREN BESTUURDERS VO-academie: Sollicitatieformulier ervaren bestuurders Introductie VO-MANAGEMENTCOACH - SOLLICITATIEFORMULIER ERVAREN BESTUURDERS Sollicitatiemodule ervaren bestuurders traject VO-managementcoach Bent

Nadere informatie

Voorbeeld aanvraagformulier

Voorbeeld aanvraagformulier Voorbeeld aanvraagformulier Voordat u een aanvraag in wilt dienen kunt u in dit document zien welke vragen u moet beantwoorden en welke bijlagen er gevraagd worden toe te voegen. De vragen ziet u hieronder

Nadere informatie

Aanvraagformulier Maakruimte voor cultuur

Aanvraagformulier Maakruimte voor cultuur Aanvraagformulier Maakruimte voor cultuur 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulier-onderdelen volledig in te vullen en waar

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BIJDRAGE STIMULERINGSREGELING REEUWIJKSE PLASSENGEBIED

AANVRAAGFORMULIER BIJDRAGE STIMULERINGSREGELING REEUWIJKSE PLASSENGEBIED AANVRAAGFORMULIER BIJDRAGE STIMULERINGSREGELING REEUWIJKSE PLASSENGEBIED AANVRAAG VOOR HET PROJECT Naam project (indien van toepassing)... Plaats van uitvoering (kaartje bijvoegen)... Kadastraal nummer...

Nadere informatie

Handleiding beoordelingsformulier Examen Eerste Hulp van

Handleiding beoordelingsformulier Examen Eerste Hulp van Handleiding beoordelingsformulier Examen Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2014 Datum van ingang: 1 november 2014 Inleiding Deze handleiding is geschreven om examinatoren meer informatie te verschaffen

Nadere informatie

DEELNAMEFORMULIER UNIVÉ PALUDANUS PRIJS 2015. Voor u begint met invullen, voldoet uw project aan de volgende criteria?

DEELNAMEFORMULIER UNIVÉ PALUDANUS PRIJS 2015. Voor u begint met invullen, voldoet uw project aan de volgende criteria? DEELNAMEFORMULIER UNIVÉ PALUDANUS PRIJS 2015 Voor u begint met invullen, voldoet uw project aan de volgende criteria? 1. Het project zorgt voor een zichtbare verbetering van kwaliteit van de zorg. 2. Het

Nadere informatie

Handleiding ChainWise Digitaal factureren

Handleiding ChainWise Digitaal factureren Handleiding ChainWise Digitaal factureren Versie: 1.1 Datum: februari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voorbereiding... 4 2.1 E-mail sjabloon aanpassen... 4 2.2 Instellen from en bcc adres, subject...

Nadere informatie

Subsidieaanvraag subsidie vanaf 50.000,-

Subsidieaanvraag subsidie vanaf 50.000,- Subsidieaanvraag subsidie vanaf 50.000,- Deel A: Algemene informatie Deel B: Activiteit Deel C: Begroting Deel D: Ondertekening Bijlage voor*beeld begroting Deel A: Algemene informatie 1. Vult u dit verzoek

Nadere informatie

Procedure Fontys Bestuursbeurzen studiejaar 2014-2015

Procedure Fontys Bestuursbeurzen studiejaar 2014-2015 Procedure Fontys Bestuursbeurzen studiejaar 2014-2015 november 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Voorwaarden aanvraag bestuursbeurs... 3 2. Procedure aanvraag bestuursbeurs... 5 2.1 Stappenplan...

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PROMOTIEBUDGET NOORD-HOLLAND

AANVRAAGFORMULIER PROMOTIEBUDGET NOORD-HOLLAND AANVRAAGFORMULIER PROMOTIEBUDGET NOORD-HOLLAND Nu.Hier. Promotie- en Innovatiebudget Toeristische Samenwerkingsinitiatieven Het stimuleren van promotie- en innovatie initiatieven van de toeristisch/culturele

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 Deze FAQ s richten zich alleen op de uitbreiding van het aantal bekostigde opleidingsscholen en niet op de verlenging en/of

Nadere informatie

Aanvraagformulier leerlingenvervoer 2015-2016

Aanvraagformulier leerlingenvervoer 2015-2016 Postadres: Postbus 140-9500 AC Stadskanaal Tel. (0599) 631 631- Fax (0599) 620 744 Aanvraagformulier leerlingenvervoer 2015-2016 (Voortgezet) speciaal onderwijs De toekenning voor bekostiging van de vervoerskosten

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 10 (versie 1.0 NL 19-5-2010) digitaal leermateriaal maken door Serge de Beer Inleiding Tot nu toe hebben we in deze cursus al een aantal mogelijkheden gezien voor

Nadere informatie

Nieuwe scholennetwerken curriculum pro kunnen van start!

Nieuwe scholennetwerken curriculum pro kunnen van start! Nieuwe scholennetwerken curriculum pro kunnen van start! Het curriculum pro; wat beogen we ermee? In 2013 heeft het praktijkonderwijs het curriculum pro ontwikkeld. Daarmee hebben wij als schoolsoort een

Nadere informatie

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e),

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Voor u ligt de specifieke docentenbijlage behorende bij de opdracht An Eye- Opener van de Eureka!Cup 2010: Movin On! Voordat u

Nadere informatie

Eenmalig: 50,00 Eenmalig: 50,00 Eenmalig: 50,00 Per maand: 35,00 Per maand: 55,00 Per maand: 75,00

Eenmalig: 50,00 Eenmalig: 50,00 Eenmalig: 50,00 Per maand: 35,00 Per maand: 55,00 Per maand: 75,00 Bestelformulier Fore Freedom 1/6 XXLNet wil zijn klanten het grootst mogelijke gemak en plezier laten ervaren op het gebied van informatie en communicatie in een continu veranderende wereld. ICT producten

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND 18-9-2013 Plan van Aanpak Project: Portfolio Online Jeremy de Jager INHOLLAND Pagina 1 Hoofdstukken 1. Achtergronden - Projectnaam - Opdrachtgever - Opdrachtnemer - Beschrijving organisatie - Geschiedenis

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 2.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 3-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waarom een printer delen?... 3 Printer beschikbaar (delen) maken op Windows 7:...

Nadere informatie

Subsidieaanvraag subsidie tot 5.000,-

Subsidieaanvraag subsidie tot 5.000,- Subsidieaanvraag subsidie tot 5.000,- Deel A: Algemene informatie Deel B: Activiteit Deel C: Begroting Deel D: Ondertekening Bijlage voorbeeld begroting dsp:02160034 Deel A: Algemene informatie 1. Vult

Nadere informatie

Financiële en Fiscale Deskundigheid

Financiële en Fiscale Deskundigheid Financiële en Fiscale Deskundigheid In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van Financiën en Fiscaliteit. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs

Aanvraagformulier Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs Aanvraagformulier Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulieronderdelen

Nadere informatie

Professionele Communicatie

Professionele Communicatie Professionele Communicatie In deze opleiding ontwikkelt u uw professionele communicatie. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder. U werkt tijdens de

Nadere informatie

Programma Presentaties

Programma Presentaties Programma Presentaties Inleiding In dit document vindt u een toelichting op de opzet van de presentatie. Doel van de presentatie is het steekproefsgewijs verifiëren van het Pakket van Eisen. Daarnaast

Nadere informatie

Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond

Aanvraag van ondersteuning voor sport- en bewegingsactiviteiten in het kader van Buurt beweegt gezond Sportdienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Zuiderlaan 13 9000 Gent tel.: 09 266 80 00 fax: 09 266 80 10 sportdienst@stad.gent Botermarkt 1 9000 Gent Belangrijke informatie voor de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland CORDAID Aanvraagformulier voor projecten in Nederland Vooraf Cordaid raadt u aan om, voordat u begint met het invullen van dit formulier, na te gaan of uw project in aanmerking komt voor financiering.

Nadere informatie

Hoewel de programma s inhoudelijk op diverse programma onderdelen verschillen, zijn de belangrijkste onderdelen wel gelijk, nl:

Hoewel de programma s inhoudelijk op diverse programma onderdelen verschillen, zijn de belangrijkste onderdelen wel gelijk, nl: Beste ouders/verzorgers 3 e klas, Het schooljaar vordert rap, en inmiddels is het tijd om het leukste onderdeel van de schoolcarrière van uw kind aan te mogen kondigen de buitenland reis! Dit jaar zullen

Nadere informatie

FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN

FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN Aanvraagformulier subsidie 2015 FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN Voor de functies ontmoeting en dagbesteding wordt een aanvraag

Nadere informatie

Formulier Datamanagementplan

Formulier Datamanagementplan Formulier Datamanagementplan NWO is in 2015 gestart met een pilot Datamanagement. Tijdens deze pilot vraagt NWO onderzoekers met toegekende onderzoeksprojecten onderstaand datamanagementplan in te dienen.

Nadere informatie

Aanvraag van subsidie voor energiebesparende maatregelen voor rechtspersonen

Aanvraag van subsidie voor energiebesparende maatregelen voor rechtspersonen Aanvraag van subsidie voor energiebesparende maatregelen voor rechtspersonen Milieudienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax:

Nadere informatie

Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken.

Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken. Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken. Inleiding De Piersonschool is een Jenaplanschool. In een jenaplanschool is wereldoriëntatie heel belangrijk en het hart van het onderwijs. We willen de wereld

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012

Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012 Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012 Bijlage I Dit is het aanvraagformulier van de subsidieverordening zonne-energie Dalfsen 2012 (bijlage I, zie artikel 5 lid 1). Met dit formulier

Nadere informatie

Kennisnet.nl. Aan de slag met de webquestmaker. Met kennisnet.nl staat u er nooit alleen voor 1/10

Kennisnet.nl. Aan de slag met de webquestmaker. Met kennisnet.nl staat u er nooit alleen voor 1/10 Kennisnet.nl Aan de slag met de webquestmaker Met kennisnet.nl staat u er nooit alleen voor 1/10 In deze workshop maakt u kennis met de mogelijkheden die de Websitemaker van Kennisnet u biedt tav het zelf

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan

Leermiddelenbeleidsplan Leermiddelenbeleidsplan School Het 4 e Gymnasium Contactpersoon Anne Marttin Leden werkgroep Estevan Veenstra en Bobby van Essen Versienummer 002 Format leermiddelenbeleidsplan 1 Visie Missie Missie Het

Nadere informatie

Beste student, Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor de post-hbo opleiding Geef me de 5.

Beste student, Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor de post-hbo opleiding Geef me de 5. Beste student, Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor de post-hbo opleiding Geef me de 5. In dit document met 2 bijlages, vragen we jou om aanvullende informatie die we nodig hebben om jouw inschrijving

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag van de subsidie voor projecten in 2017

Procedure voor aanvraag van de subsidie voor projecten in 2017 Procedure Projectaanvraag NVORWO 2017 De NVORWO heeft ten doel het stimuleren van de ontwikkeling van het rekenwiskundeonderwijs. De NVORWO wil dit onder andere realiseren door het ondersteunen van projecten

Nadere informatie

HANDLEIDING KINDKANS VO2303. Ga naar Kies de juiste organisatie (VO2303 Deventer VO) Log in met naam en wachtwoord Klik op Aanmelden

HANDLEIDING KINDKANS VO2303. Ga naar  Kies de juiste organisatie (VO2303 Deventer VO) Log in met naam en wachtwoord Klik op Aanmelden Ga naar www.kindkans.net Kies de juiste organisatie (VO2303 Deventer VO) Log in met naam en wachtwoord Klik op Aanmelden Je bent nu succesvol aangemeld als (naam) in de regio VO2303 Deventer VO. Klik op

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor internationale projecten

Aanvraagformulier voor internationale projecten Aanvraagformulier voor internationale projecten Vooraf Cordaid raadt u aan om, voordat u begint met het invullen van dit formulier, na te gaan of uw project in aanmerking komt voor financiering. U kunt

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn over de verantwoording, dan kunt u altijd contact opnemen met de projectleider van StuwKR8.

Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn over de verantwoording, dan kunt u altijd contact opnemen met de projectleider van StuwKR8. Verantwoording Na afloop van het dient u verantwoording af te leggen aan StuwKR8. Indien uw betrekking heeft op een heel kalenderjaar mag u ook voor 1 april in het jaar erop een inhoudelijk en financieel

Nadere informatie

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen.

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. infobladen over leermiddelenbeleid voor docenten en schoolleiding 15 www.leermiddelenvo.nl Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. In een

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 In dit nummer: Workshop Kerkbalans Statistical Analysis Nieuw in Scipio Incassolijsten Nieuw in Scipio Online E-mailen Huiskringen Nieuw in CashflowPro (Foerage) Dagafschriften

Nadere informatie

Dataportabiliteit. Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk

Dataportabiliteit. Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk Dataportabiliteit Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk Cloud computing is een recente ontwikkeling die het mogelijk maakt om complexe ICTfunctionaliteit als dienst via het internet af te nemen.

Nadere informatie

Erasmus Subsidie voor Studenten AERES MBO. Harm Holleman

Erasmus Subsidie voor Studenten AERES MBO. Harm Holleman Erasmus Subsidie voor Studenten AERES MBO Harm Holleman Voorwoord Dit document is opgesteld voor Studenten AERES MBO als toelichting op het Erasmus programma KA-1 SCALA 12. (2017-2018) Aeres MBO heeft

Nadere informatie

Aanvraagformulier VOGIN Fonds

Aanvraagformulier VOGIN Fonds Aanvraagformulier VOGIN Fonds Met dit aanvraagformulier kun je financiële ondersteuning aanvragen bij het VOGIN Fonds (i.s.m. GOFonds), tot 100.000, per project. Aanvragen kunnen op twee momenten van het

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieverstrekking Uitvoeringsverordening Subsidie Agenda Recreatie en Toerisme provincie Utrecht

Aanvraagformulier subsidieverstrekking Uitvoeringsverordening Subsidie Agenda Recreatie en Toerisme provincie Utrecht Aanvraagformulier subsidieverstrekking Uitvoeringsverordening Subsidie Agenda Recreatie en Toerisme 2016-2019 provincie Utrecht Voor het indienen van uw subsidieaanvraag gebruikt u dit formulier. De aanvragen

Nadere informatie

1 School aanmaken. 1.1 Directeur aanmelden

1 School aanmaken. 1.1 Directeur aanmelden Inhoudsopgave 1 School aanmaken... 2 1.1 Directeur aanmelden... 2 1.2 School aanmelden... 3 2 Invoeren van gegevens... 5 2.1 Via EDEX... 5 2.1.1 Leraren importeren... 6 2.1.2 Leerlingen importeren... 7

Nadere informatie

Rubriek. Leerlingbegeleider. Kantine Computers en studiehoeken Mediatheek. Zelf kiezen Theorie en praktijk. Afwisselende werkvormen Samenwerken

Rubriek. Leerlingbegeleider. Kantine Computers en studiehoeken Mediatheek. Zelf kiezen Theorie en praktijk. Afwisselende werkvormen Samenwerken Tevredenheidspeiling Goede scholen streven voortdurend naar kwaliteitsverbetering. Welke kwaliteiten en wiens kwaliteiten? Niet alleen de professionals, ook leerlingen hebben een mening over de kwaliteiten

Nadere informatie

Afspraken leveranciers: verwerkersovereenkomsten. Leander Versleijen en Job Vos

Afspraken leveranciers: verwerkersovereenkomsten. Leander Versleijen en Job Vos Afspraken leveranciers: verwerkersovereenkomsten Leander Versleijen en Job Vos Programma 1. Kennismaking 2. Wat zegt de wet? 3. Wat kan je met het privacyconvenant? 4. Afspraken maken in 4 stappen 5. De

Nadere informatie

HANDLEIDING STAP 1 MBO CARD 2019 VOOR DE AANVRAAG VAN DE MBO CARD

HANDLEIDING STAP 1 MBO CARD 2019 VOOR DE AANVRAAG VAN DE MBO CARD HANDLEIDING STAP 1 MBO CARD 2019 VOOR DE AANVRAAG VAN DE MBO CARD INLEIDING U wilt de school aanmelden voor de MBO Card. Als u dat in voorgaande jaren ook gedaan heeft, dan zult u merken dat er een aantal

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

Week 17 Datum: 22 april 2015. Nieuwsbrief. Inhoud

Week 17 Datum: 22 april 2015. Nieuwsbrief. Inhoud ! Week 17 Datum: 22 april 2015 Nieuwsbrief Inhoud 1. Rekentoets en overgangsregeling 1 2. Huiswerkbegeleiding Over t IJ 1. Examentraining wiskunde 2 4. Controle schoolexamencijfers 2 5. Openingstijden

Nadere informatie

Getting Connected. Cornelis Kaai coördinator Onderwijs 7 december 2006

Getting Connected. Cornelis Kaai coördinator Onderwijs 7 december 2006 Getting Connected Cornelis Kaai ICT-co coördinator Onderwijs 7 december 2006 Inhoud Het PCC en de CSG Jan Arentsz Visie op onderwijs Educatieve Contentketen (Kennisnet) Opzet van het project Voorbeeld

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland CORDAID SERVICE FONDS Aanvraagformulier voor projecten in Nederland Vooraf Cordaid raadt u aan om, voordat u begint met het invullen van dit formulier, na te gaan of uw project in aanmerking komt voor

Nadere informatie

Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1,

Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1, Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1, 29-8-2017 Handleiding gebruik Deze checklist kan gebruikt worden door docenten (auteurs) en door kwaliteitscontroleurs. Docenten en auteurs kunnen

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Excellente Scholen

Aanmeldingsformulier Excellente Scholen Aanmeldingsformulier Excellente Scholen 2017-2019 Uitleg procedure U bent geïnteresseerd in het traject Excellente Scholen 2017. Iedere school die wil deelnemen aan het traject Excellente Scholen 2017

Nadere informatie

Standaard aanvraagformulier

Standaard aanvraagformulier Standaard aanvraagformulier 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulier-onderdelen volledig in te vullen en waar nodig aan

Nadere informatie

EVC Erkennen van Verworven Competenties. EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep

EVC Erkennen van Verworven Competenties. EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep EVC Erkennen van Verworven Competenties EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep Inleiding EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u op uw werkplek of mogelijk zelf in privé

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning via het Stadsmarketingfonds

Aanvraag voor ondersteuning via het Stadsmarketingfonds Aanvraag voor ondersteuning via het Stadsmarketingfonds Dienst Stedenbeleid en Positionering Stadsmarketing Bezoekadres Postadres Openingsuren Bereikbaarheid Keizer Karelstraat 1 9000 Gent tel.: 0476 46

Nadere informatie

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT Leuk en goed dat u een case in wilt dienen. Om de jurering eerlijk, eenvoudig en overzichtelijk te maken, willen we u vragen uw case in te dienen aan de hand

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

Toelichting pro Deo. De pro Deo proefperiode wordt in 2014 voortgezet.

Toelichting pro Deo. De pro Deo proefperiode wordt in 2014 voortgezet. Toelichting pro Deo Wat Niet-financiële ondersteuning van activiteiten die zijn gericht op reflectie, verdieping en dialoog ter verdere ontwikkeling van het individuele kunstenaarschap of ter versterking

Nadere informatie

Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie

Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie Aanvraagformulier voorjaar 2018, deadline 4 juni 2018 Heeft u een idee voor onderwijsinnovatie en heeft u een steuntje in de rug nodig om uw idee

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2407807. Zwemvijver Vierakkersestraatweg 15A. Ingediend op 16-06-2016.

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2407807. Zwemvijver Vierakkersestraatweg 15A. Ingediend op 16-06-2016. Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2407807 Aanvraagnaam Zwemvijver Vierakkersestraatweg 15A Uw referentiecode

Nadere informatie