MER 1. In de komende weken zijn er informatieavonden. Die vindt u in plaatselijke kranten en op de RONA-site, knop Agenda.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MER 1. In de komende weken zijn er informatieavonden. Die vindt u in plaatselijke kranten en op de RONA-site, knop Agenda."

Transcriptie

1 MER 1 Mei 2013 Inleiding De milieueffectrapportage, deel 1 is uit. Die gaat enkel over de keuze van een route tussen Zutphen en Hengelo. Op basis van deze rapportage, de reacties van omwonenden op die rapportage en natuurlijk ook andere rapporten wordt in oktober/november een beslissing genomen over welke route gekozen wordt. Daarna komt milieueffectrapportage deel 2. Die gaat over de route van Elst tot en met Oldenzaal, inclusief de gekozen route tussen Zutphen en Hengelo. Die rapportage zal gedetailleerder zijn. In de komende weken zijn er informatieavonden. Die vindt u in plaatselijke kranten en op de RONA-site, knop Agenda. Reageren Geef uw reactie op het MER 1e fase en de onderliggende onderzoeken. U kunt van 21 mei tot en met 8 juli 2013 reageren. Dat kan op 2 manieren: Met het digitale reactieformulier kunt u uw reactie en eventuele bijlagen (maximaal 10 MB) versturen. Mailen naarinfo@centrumpp.nl. Nadere informatie Mocht u vragen hebben over hoe u kunt reageren of andere vragen over het proces, neem dan contact op met het Centrum Publieksparticipatie via telefoonnummer Deze nieuwsbrief Deze nieuwsbrief is vooral geschreven als hulp, voorbereiding voor de informatiebijeenkomsten en/of reacties naar de plannenmakers. Het geeft inzicht in een aantal onderwerpen die vlgs. het RONA voor omwonenden van belang zijn. Er staat informatie en over die informatie kunnen vragen worden gesteld. Meest staan er complete vragen, soms aanzetten voor zelf verder te bedenken vragen. Het is juist goed als ieder zijn eigen vragen en commentaar geeft. De hier gestelde vragen zijn bedoeld om te helpen bij het stellen van vragen en het geven van reacties. De Informatie en de vragen. Algemeen Een leefbare goederentrein Een leefbare goederentrein heeft geen gevaarlijke stoffen, voel je niet, hoor je niet, je mag hem zien. Zouden overheid en spoorvervoerders die uitdaging aan kunnen gaan? Het lijkt van niet. Leefbaarheid is bij de overheid verworden tot een bij wet gestelde minimaal eisenpakket van leefbaarheid. Die mag de overheid niet te veel kosten, het wegmiddelen van overlast is het belangrijkste instrument is om aan de wet te voldoen en de situatie niet ernstiger mag dan hij nu al ter plekke is. Middelen om te voldoen aan de wet kunnen weer een nieuwe situatie van onleefbaar scheppen: 4 meter hoge geluidswanden. Dat mag van de wet. Websites:

2 Rapporten lezen. Alle rapporten Hoofdrapport Karakter reportage. De sfeer van het stuk wordt bepaald door de referentiesituatie. Alle plannen zijn beter dan niets doen. Hoe meer treinen, hoe beter het wordt. Er is van uitgegaan dat er zoveel treinen rijden in 2030, de referentiesituatie. Wie stelt dat er dan zoveel treinen rijden, wie stelt dat de referentiesituatie zodanig gekozen moet worden dat het doorzetten van plannen altijd beter is, wie stelt dat je bij het maken van plannen niet mag uitgaan van de huidige situatie? En verder: Een tiental keren staat vermeld:..er is van uitgegaan dat.. 100x komt het woord beperkt voor Regelmatig worden de optredende effecten afgezwakt, bijv. op pag. 41 onder Geluid: Meer goederentreinen leiden tot meer geluidsproductie. Ook is rekening gehouden met het worden van de goederentreinen. Dat betekent dat er meer treinen over heen kunnen. Mitigeren zijn omstandigheden aandragen voor strafvermindering. De straf van de goederentreinen wordt dus lichter. Prognoses en referentiesituatie. Oorspronkelijke prognoses in R&D: Deventer - Almelo 94 en Almelo - Hengelo 98 Rapport Lange Termijn Perspectief juni 2012:: 20% minder. Prognoses MER 1 Deventer - Almelo 69 en Almelo - Hengelo 74. Besluit kamer 2013: Maatregelen naar 2028 verschoven. Kunnen de prognoses van de referentiesituatie dan nog kloppen voor 2030? Of zijn we nu al bezig met 204O? Van het aantal reizigerstreinen is aangenomen dat deze gelijk blijven aan die in de huidige situatie. De gehanteerde aantallen zijn weergegeven in tabel 2-1 en op blz. 38,Vervoer. In de MER/Trajectnota van 1998 werd gesteld dat de groei van agglotreinen een toename van spoorgoederenvervoer juist verhinderde. In stedelijke gebieden is steeds meer behoefte aan openbaar vervoer, oor railvervoer. Wat gebeurt er met de MER als er nog meer reizigerstreinen komen? Er is van uitgegaan dat de goederenvervoerders meer gebruik gaan maken van de Betuwe route als de treinen ook via Oldenzaal kunnen gaan rijden. Multi-spanningslocomotieven zijn nodig of worden het diesellocs? Beide soorten moeten dan ook apparatuur hebben om met elk beveiligingssysteem te kunnen werken. Personeel moet dan ook steeds meer baanvakbekendheid hebben. Welke aannames zijn aangenomen t.a.v. de keuzes van goederenvervoerders voor een traject? Websites: en

3 Er is van uitgegaan dat vervoer per short sea van Rotterdam naar Noord-Duitsland en verder duurder is. In de nota van Spoor naar Binnenvaart is te lezen in tabel 5.16 Langere vervoerstijden kan kloppen. Het shortsea schip is evenwel goedkoper. Hoe is men tot de conclusie gekomen dat het shortsea vervoer duurder is? Voor welke goederen is het snellere vervoer van belang? People Opvallend is in het hoofdrapport dat vele, zeer vele onzekerheden blijven in de mensgerichte thema s, terwijl de omgevingsgerichte thema s al vrij uitgebreid en concreet worden behandeld. Welke aspecten zullen de meeste mensen geïnteresseerd zijn? In de mensgerichte situaties wordt alles in principe op één hoop gegooid. Als trein over de Twentekanaallijn rijdt hebben mensen langs die lijn wel geluidoverlast en minder mensen langs de Twentelijn. Per saldo is dan misschien alles hetzelfde gebleven. Deze benadering maakt een vergelijking tussen de diverse varianten niet helder. De gekozen referentiesituatie doet ook nog een andere vraag rijzen. Hoeveel geluid geluidgehinderden zijn er nu? Geluid. Oorspronkelijk hadden wij hier een foto staan van een straat in Delden met 4 meter hoge geluidsmuren. Vanuit je woning kun je gezellig naar deze muur kijken. We wilden de foto graag plaatsen met onderstaande onderschriften. De onderzoeksrapporten hebben dat verboden. Slechts met hun toestemming mag het wel. Die tijd is nu te kort. Eigenlijk schandalig voor een onderdeel van een overheidsrapport. Delden: Landschapsschoon in de toekomst. Delden: Ouderwets landschapsschoon. Op RIVM site kan iedereen zijn geluidsbelasting vinden door postcode en huisnummer in te geven. RIVM > Thema s > Milieu & Leefomgeving > Geluid > Postcodegebied (in de tekst). Dat kunt u vergelijken met de kaarten op: Kopmaken Deventer Kopmaken Deventer 2 goederenpaden. Bathmen West 2 goederenpaden Bathmen Oost 2 goederenpaden Twentekanaallijn helaas niet aanwezig. In de bijlage lees ik?? db, maar het RIVM noemt?? db. Hoe kan dit? Wat is het maximum aan berekende gemiddelde geluidoverlast die op mijn woning mag komen? Waar zijn de contouren 5dB van de Twentekanaallijn? Websites:

4 Er wordt uitgegaan van de geluidsproductieplafonds. Die liggen 50 meter van het spoor. Vele voorgevels of achtergevels van woningen liggen binnen de 50 meter van het spoor (25 km en meer). Wat voor maatregelen worden genomen voor deze woningen? Wat zijn de kosten van die voorzieningen? Er wordt uitgegaan dat de plannen goed zijn voor de geluidoverlast. In de referentiesituatie zou er steeds meer geluidoverlast komen!?! Was juist de wet SWUNG niet bedoeld om dat tegen te gaan? Bekend is dat de huidige geluidswandjes langs de Twentelijn wettelijk geschikt zijn tot 44 goederentreinen? Geldt dit de gehele Twentelijn of enkel de plaatsen die met geel zijn aangeduid? Kan een te hoge geluidbelasting met 2 en/of 4 meter hoge geluidschermen worden opgelost bij hogere appartementen en/of flatgebouwen? Wat is het absolute maximum aan gemiddeld berekend geluidoverlast? Wat is het maximum aan berekende gemiddelde geluidoverlast dat op mijn woning mag komen? Cumulatie van geluid. Uit die berekening blijkt dat bij de optelling van geluid van het spoorverkeer bij dat van het wegverkeer het spoorlawaai over het algemeen dominant is. Dat komt omdat de optelling voornamelijk plaatsvindt bij kleinere wegen (die dicht bij het spoor liggen),en waarvan de geluidbelasting beperkt is. De trein voegt er dan ineens meer geluid aan toe. Deze objectieve erkenning wordt door de omwonenden evenwel subjectief beleefd. Dat betekent niet meer geluid, maar het verscheuren van de stilte. Die overgang is te groot. Slaapverstoring door geluid vindt niet plaats door het gemiddelde geluid, maar door het feitelijke geluid van het moment van de slaapverstoring. Wat zou daaraan gedaan kunnen worden? Circa 80% van de wagons zou geluidsarm zijn in 2020 en dus 20% niet. Verschil is circa 7-10 db. Wat is gemeten en hoe is dat in de cijfers verwerkt? Betreft dit Nederlands materieel en/of buitenlands materieel? Wat is de gemiddelde leeftijd nu en wat is de gemiddelde levensduur van de Nederlandse en buitenlandse locomotieven? Idem t.a.v. de Nederlandse en buitenlandse goederenwagons? In het rapport praat men over de werking van raildempers. Die werken niet op een emplacement bij een lage snelheid. Ze werken zeker niet bij het geluid van de buffers bij het optrekken en remmen van treinen. Wel van belang zijn het glad houden van de spoorstaven en het onderhouden van de wielen van de treinen. Met welke frequentie vindt glad slijpen van de baan plaats? Met welke frequentie vindt onderhoud van de wielen plaats, verdeeld over: o Nederlandse locomotieven en goederenwagons? o Buitenlandse locomotieven en goederenwagons? E worden diverse maatregelen genoemd voor geluiddemping, zonder dat de effectiviteit ervan is aangegeven. Bronmaatregelen zijn daarin het belangrijkste. Welke bronmaatregelen zijn er? Wat is hun effectiviteit? Welke nadelen zijn er aan verbonden? Welke niet-bronmaatregelen zijn er? Welke bronmaatregelen zijn er? Wat is hun effectiviteit? Websites: en

5 Externe veiligheid/omgevingsrisico S In het rapport wordt steeds gesproken over het vastgelegde risicoplafond. We weten dat RBMII (Risicoberekeningsmethode II) door de, helaas inmiddels opgeheven, Adviesraad Gevaarlijke Stoffen als niet robuust is beoordeeld. Nog steeds worden deze plafonds, die met het tekortschietende programma zijn berekend, als vaststaande feiten gehanteerd. De aantallen overwegen langs Twentelijn, Twentekanaallijn en IJssellijn zijn resp. Is de voorgeschreven toeslagfactor voor overwegen meegenomen in de berekeningen? Het te snel rijden in Wetteren was een der oorzaken van de ontsporing. Welke snelheden zijn meegenomen in de risicoberekeningen?. Verhoogde en verdiepte ligging van het spoor zijn naar onze informatie niet meegenomen. Almelo kent een verdiepte bak. In Hengelo, Wierden en Holten (deels) ligt het spoor op een spoordijk. Bij Bathmen komen ze eventueel ook verhoogd te liggen. Hoe denkt men met dit verhoogde risico om te gaan? De invloed van geluidsschermen (lengte en hoogte) kan niet in de berekening worden meegenomen. Hoe wordt omgegaan met de risico s (hulpdiensten kunnen er moeilijk bij) die deze schermen geven? Tegenwoordig wordt wel de correctiefactor voor een wissel meegenomen. Deze correctie wordt echter voor een trajectdeel, ongeacht het aantal wissels, slechts één maal toegepast. Dat levert een mooier getal op! Vanaf station Zutphen tot de aankomt in Hengelo liggen nu (via de Twentelijn) 18 wissels. Met Bathmen west of oost komen er 2 bij. Op de Twentekanaallijn liggen en blijven er 4. Bij kop te Deventer komt er een kruising bij. Hoe denkt men om te gaan met het rijden over deze wissels en kruispunten om ontsporing te voorkomen? Welk veiligheidssysteem gaat gelden om de treinen tot een absolute stilstand te kunnen brengen? Er wordt uitgegaan van 100% BLEVE-vrij rijden. Dat betekent tussen 2 ketelwagens met ontplofbare gassen en/of 2 ketelwagens met brandbare stoffen een wagon zit met zonder deze gevaarlijke gassen. Lege ketelwagens kunnen overigens ook ontploffen als re nog restanten van ontplofbare gassen of vloeibare vloeistoffen aanwezig zijn. BLEVE-vrij rijden is een convenant tussen Nederlandse vervoerders en ProRail. Hoe denkt men om te gaan met buitenlandse vervoerders? Is DB Schenker een Nederlandse of een Duitse vervoerder? Hoe controleert met dat het BLEVE-vrij rijden ook wordt uitgevoerd? Bekend is al dat deze drie lijnen geen plasbrandaandachtsgebied kennen daar er minder dan 3500 ketelwagens met brandbare vloeistoffen per jaar rijden. De Betuweroute kent die gebieden wel. Dat daar geen woningen liggen is logisch. Maar langs de Twentelijn, Twentekanaallijn en IJssellijn liggen 25 km aan woningen met minimaal een deel binnen deze gebieden. Een vraag lijkt hier zinloos. Het is afgekaart! Wagons, ketelwagens met gevaarlijke stoffen wagons mogen niet, kunnen beter niet stoppen. Maar bij het kop-maken in Deventer en op rood staande seinen moeten ze wel stoppen. Gaat een goederentrein met gevaarlijke stoffen onder alle omstandigheden voor op andere treinen om ongevallen te beperken? Hoe zit dat bij de brug te Zutphen? Hoe zit dat bij het emplacement Deventer (kruisend verkeer)? Hoe zit dat bij het station Almelo? Hoe zit dat bij het station Hengelo? Welke extra risico s zijn daaraan verbonden? Websites:

6 De kans is mede afhankelijk van: Onderhoud: Er wordt niet gerept over alle technische gebreken van het rollend goederenmaterieel. Gevaarlijke stoffen in enkele lange treinen of gevaarlijke stoffen verdeeld over vele treinen. De rijsnelheden. o Vragen over het onderhoud, de verdeling van de stoffen over veel of weinig treinen, over de rijsnelheden ter plekke. Wetteren heeft invloed. Vragen over het rioolstelsel, hoe de waterstromen ondergronds lopen i.v.m. drinkwater, etc.. Vragen over de bereikbaarheid van het spoor bij een incident Vragen over de informatie voor de brandweer, de kennis van de brandweer, de vaardigheden en de persoonlijke beschemingsuitrusting van de brandweer. Trillingen Trillingen zijn beslist onvoldoende behandeld. Er is nog geen officiële wet. Als die wet er komt kunnen de verbeteringen dan nog gelden voor bestaand spoor? De waarden voor trillingshinder worden in sommige gevallen overschreden. Hoe denkt men bij overschrijding van de SBS-richtlijn de overlast weg te werken? Trillingsschade wordt niet verwacht. Bij geconstateerde trillingsschade wordt nu de oorzaak telkens bij anderen gelegd. ProRail is de buurman die nooit schuld heeft (Vlgs. Schultz zou ProRail zich als een goede buurman moeten gedragen. Aldus stelde ze bij de beantwoording van vragen over trillingen). Trillingsschade wordt niet veroorzaakt door een gemiddelde. De zwaarste trein met de meeste trilling veroorzaakt de schade. Wat moeten mensen doen als ze wel menen schade te hebben? Wie doet onderzoek en wie beoordeelt? Gezondheid Geluid in de nacht is weggemiddeld. Wakker worden doe je niet op basis van gemiddelde geluidoverlast. Wakker worden doe je op basis van de top van geluidoverlast. Een benadering met een gemiddelde is hier irreëel. Zie ook: Cumulatie bij geluid. Voor trillingen geldt natuurlijk ook dat de ergste trilling mensen wakker kan maken en niet de gemiddelde trilling. Wat zouden mensen hieraan kunnen doen? Oversteekbaarheid. Is beter van plaats tot plaats (gemeente) te bekijken. Websites: en

7 Planet Bij de wachtlocatie (variant Bathmen west) staat de trein boven een waterbergingsgebied. Wat als hier acrylnitril in terecht komt? In het rapport wordt het vrijkomen van koperdeeltjes van de bovenleiding verwaarloosbaar genoemd, geen aandacht wordt besteed aan koolstofdeeltjes van de stroomafnemers en het vrijkomende remstof. In welke mate zorgt dit voor extra vervuiling bij er dicht opstaande huizen? Profit Toekomstvastheid. Als in 2020 alles gerealiseerd en de prognoses komen uit in 2040 kan gesproken worden van toekomstvast. Althans het spoorgoederenvervoer. Voor meer reizigerstreinen moet dan een andere oplossing bedacht worden. Hoe komen die reizigerstreinen dan over Arnhem Velperpoort, door Velp, over de brug te Zutphen, door Almelo, Hengelo, Goor, Delden? Komen die buiten die plaatsen te rijden en het goederenvervoer door die plaatsen? (In 1998 was er bij Delden en Goor een omleidingroute om de woonkernen heen) Gebruikswaarde. De gebruikswaarde (snelheid voor vervoerders en minder energieverbruik) wordt gesteld tegenover allerlei problemen op het gebied van mens, ecologie, etc. Is een rijtijdbesparing van maximaal 84 minuten en een energiebesparing van 115 per trein voldoende om 4 meter geluidsmuren, meer trillingen en kans op trillingsschade, minder gezondheid te accepteren? Een keer stoppen en opnieuw optrekken met een trein schijnt 200 tot 400 euro te kosten. De brug bij Zutphen verwerkt per uur 12 treinen en moet 2 per uur 6 minuten open kunnen. Dan is de 115 voordeel snel verdwenen? Is de gebruikswaarde dan nog juist? Uitgebreide rapporten, krap in tijd tussen de verschijningsdatum ervan en de eerste informatieavond heeft er toe geleid dat deze nieuwsbrief wat minder zorgvuldig is samengesteld. Henk Derks Informatiemanager RONA, derks.sr@chello.nl of henkderks56@gmail.com en Websites:

8 Bouwtijd en kosten In de MKBA van PHS zijn de tijdwinsten per passagier berekend op 0,90 tot 2,35 euro per reiziger, afhankelijk van de gekozen variant. De rijtijdverliezen van het verkeer bij gesloten overwegen zijn aangegeven met een vraagteken. De tijdwinst van de passagier is meegerekend als voordeel, het verlies bij de overweg heeft men weggelaten! Dat geldt ook voor de planschade die omwonenden krijgen als gevolg van de plannen, de aantasting op vele plaatsen van het uitzicht door 4 meter hoge geluidmuren en de eventuele trillingsschade die vlgs. ProRail toch niet door treinen veroorzaakt zou worden. De planschade bedraagt tientallen procenten. Genoemde kosten zijn irreëel en niet volledig. Pas de gehele route Elst tot en met Oldenzaal kan een juiste indicatie geven. Waarom zijn de volledige kosten niet inzichtelijk gemaakt? Websites: en

Milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage Milieueffectrapportage 1 e fase Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland Aanvulling op het MER 1 e fase MER 1 e fase Goederenroute Oost-Nederland Programma

Nadere informatie

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u?

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Uitvoering van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Het reizigers- en goederenvervoer in Nederland groeit. Deze groei

Nadere informatie

Betreft: Zienswijze op MER 1e fase dd. mei 2013 Goederenvervoer Oost Nederland

Betreft: Zienswijze op MER 1e fase dd. mei 2013 Goederenvervoer Oost Nederland Secretariaat: Hoefslag 12, 7213 BW Gorssel E-mail: info@dorpsraadgorssel.nl www.dorpsraadgorssel.nl Aan: Centrum Publieksparticipatie PHS-GON, Postbus 30316, 2500 GH, Den Haag Commissie voor de MER (proj

Nadere informatie

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Zes intercity s en zes sprinters per uur in de drukste

Nadere informatie

Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013

Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013 Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013 Vragen Nut en noodzaak Waarom is programma Hoogfrequent Spoorvervoer nodig? Waarom zouden wij extra hinder moeten accepteren terwijl het voor

Nadere informatie

., l,,ll.. - ll l hl l T l hlll' l - l - l ll

., l,,ll.. - ll l hl l T l hlll' l - l - l ll Centrum Publieksparticipatie PHS GON Postbus 30316 2500 GH 'S-GRAVENHAGE., l,,ll.. - ll l hl l T l hlll' l - l - l ll uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum verzending 22 mei 2013 IENM/BSK-2013/99398

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland De effecten van vier routevarianten tussen Zutphen en op mensen, omgeving en economie Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Het reizigers-

Nadere informatie

Informatiemarkt Vught 19 mei 2016 Informatie in het kort

Informatiemarkt Vught 19 mei 2016 Informatie in het kort Informatiemarkt Vught 19 mei 2016 Informatie in het kort Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Waarom PHS? Het reizigers- en goederenvervoer over het spoor in Nederland groeit. Die groei is voor de

Nadere informatie

ons kenmerk 14UIT00522 doorkiesnummer fase PHS Goederenroutering Oost Nederland en de Reactienota MER 1 ste

ons kenmerk 14UIT00522 doorkiesnummer fase PHS Goederenroutering Oost Nederland en de Reactienota MER 1 ste Centrum Publieksparticipatie PHS GON aanvulling MER eerste fase Postbus 30316 2500 GH 'S-GRAVENHAGE, I II I, I T I,I, I,I IENM/BSK- 2103/266002 14UIT00522 2 3 JAN. 20M contactpersoon J. Wissink doorkiesnummer

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij het spoor

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij het spoor Gemeente Hengelo Lokaal-Hengelo T.a.v. de heer L.F.M. Janssen Postbus 18 7550AA Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij

Nadere informatie

Milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage Milieueffectrapportage 1 e fase Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland Consultatienota Aanvulling MER 1 e fase MER 1 e fase Goederenroute Oost-Nederland

Nadere informatie

Milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage Milieueffectrapportage 1 e fase Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroute Oost-Nederland MER 1 e fase Goederenroute Oost-Nederland Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf. Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf. Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail 1 Vervoer van gevaarlijke stoffen Externe veiligheid gaat over het beheersen van risico s

Nadere informatie

Samen voor Vught. 13 juni 2013

Samen voor Vught. 13 juni 2013 Samen voor Vught 13 juni 2013 Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is de aanleiding dat DKC is ingeschakeld Het PHS van het Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. december 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Planning van het project Het project PHS Meteren-Boxtel duurt meerdere

Nadere informatie

De SGP, D66, Christen Unie, Trots op Nederland, PW ende Partij vande Dieren hebben totop heden niet gereageerd.

De SGP, D66, Christen Unie, Trots op Nederland, PW ende Partij vande Dieren hebben totop heden niet gereageerd. pagina 1 van 1 Van: RONA noordtak [rona.noordtak@gmail.com] Verzonden: donderdag 3 juni 2010 16:29 Onderwerp: Partijstandpunten komst goederentreinen Oost-Nederland als gevolg van spoorboekloos rijden

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D ONDERWERP Samenvatting Akoestisch onderzoek Zevenaar-Didam-Wehl DATUM 25-8-2016 PROJECTNUMMER D02131.000095 ONZE REFERENTIE 078983752 D VAN Johan Christen AAN ProRail Het spoortraject Arnhem-Winterswijk

Nadere informatie

Capaciteitsanalyse Emmen - Geleen Lutterade

Capaciteitsanalyse Emmen - Geleen Lutterade Capaciteitsanalyse Emmen - Geleen Lutterade Van Auteurs ProRail Vervoer en Dienstregeling, Vervoersanalyse en Geraldine Woestenenk / Hans Westerink Kenmerk 3077089 Versie 1.0 Datum 12 april 2012 Bestand

Nadere informatie

De Velpse Betuweroute

De Velpse Betuweroute De Velpse Betuweroute Stichting Spoorhinder 3 maart 2014 Historie Vergaderjaar 1998 1999 22 589 Betuweroute 26 373 Trajectnota/MER Noordoostelijke verbinding Nr. 149 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN

Nadere informatie

Project: Derde spoor Duitsland

Project: Derde spoor Duitsland Project: Derde spoor Duitsland Veelgestelde vragen ten behoeve van communicatie in Oost Nederland Versie 27 februari 2015 Over het project... 2 Effect op Nederland (algemeen)... 3 Oost Nederland... 5 Gevaarlijke

Nadere informatie

Project: Derde spoor Duitsland

Project: Derde spoor Duitsland Project: Derde spoor Duitsland Veelgestelde vragen ten behoeve van communicatie langs de Brabantroute Versie 21-4-2016 Over het project... 2 Effect op Nederland (algemeen)... 3 Brabantroute... 6 Effect

Nadere informatie

Vergadering Spoorhinder in Zutphen op maandag 24 februari 2014.

Vergadering Spoorhinder in Zutphen op maandag 24 februari 2014. Vergadering Spoorhinder in Zutphen op maandag 24 februari 2014. Overzicht van vragen en antwoorden. ATB veiligheidssysteem. ATB begrenzing?: 130 km per uur maximum. Geluid. Geluidwering: Waar komt het

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer 1 oktober 2014 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Presentatie aan bewoners Vughterpoort Vertegenwoordiging gemeente s-hertogenbosch Sonja de Jong, projectmanager Inleiding en rol gemeente Proces en planning

Nadere informatie

Basisnet Spoor. Informatiebijeenkomst over route Elst - Oldenzaal

Basisnet Spoor. Informatiebijeenkomst over route Elst - Oldenzaal Basisnet Spoor Informatiebijeenkomst over route Elst - Oldenzaal Doel Basisnet Garanderen van het op de lange termijn bereikbaar blijven van de zeehavens en de belangrijkste industriële locaties in Nederland

Nadere informatie

U kunt uw zienswijze indienen via de volgende link: https://respons.itera.nl/formulier/phs

U kunt uw zienswijze indienen via de volgende link: https://respons.itera.nl/formulier/phs Januari 2014 Geachte lezer, De staatssecretaris besloot eind 2013 een besluit over de keuze van een goederenroute tussen Zutphen en Hengelo uit te stellen tot in mei 2014. Tevens verscheen er een aanvulling

Nadere informatie

Project: Derde spoor Duitsland

Project: Derde spoor Duitsland Project: Derde spoor Duitsland Veelgestelde vragen ten behoeve van communicatie langs de Brabantroute Versie 1-4-2016 Over het project... 2 Effect op Nederland (algemeen)... 3 Brabantroute... 5 Effect

Nadere informatie

Aan de minister van infrastructuur en milieu te Den Haag

Aan de minister van infrastructuur en milieu te Den Haag Aan de minister van infrastructuur en milieu te Den Haag Geven te kennen: De stichting Stichting Burgerinitiatief No Rail (hierna te noemen No Rail), gevestigd te Hengelo, postadres: Enschedesestraat 116

Nadere informatie

verijssel provincie Onderwerp: Spoor goederenvervoer door Oost Nederland. Geachte mevrouw Dijksma,

verijssel provincie Onderwerp: Spoor goederenvervoer door Oost Nederland. Geachte mevrouw Dijksma, Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overljssel.nl postbus@o. nl Ministerie Infrastructuur en Milieu De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode Realisatierapport RDS_15_K2 1 Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode 1-7-2014 30-6-2015 Datum 14-04-2016 Versie RDS_15_K2

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERUSSEL Reg.nr.P5/iU> 12./*^ 1-ZMRT 2012

PROVINCIALE STATEN VAN OVERUSSEL Reg.nr.P5/iU> 12./*^ 1-ZMRT 2012 PROVINCIALE STATEN VAN OVERUSSEL Reg.nr.P5/iU> 12./*^ Dat. 1-ZMRT 2012 ontv.: a.d. Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038499 88 99 _ Fax 038425 48 88 o.nl postbus(g>o. nl RABO Zwolle

Nadere informatie

Datum 28 maart 2019 Betreft PHS Meteren-Boxtel. Geachte bestuurder,

Datum 28 maart 2019 Betreft PHS Meteren-Boxtel. Geachte bestuurder, > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de bestuurders van de Gemeenten West-Betuwe, Zaltbommel, Maasdriel, 's-hertogenbosch, Vught, Haaren en Boxtel en de Provincie Noord-Brabant die betrokken

Nadere informatie

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode Realisatierapport RDS_15_K3 1 Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode 1-10-2014 30-9-2015 Datum 14-04-2016 Versie RDS_15_K3

Nadere informatie

Havenbedrijf: Het water komt niet overal. Antwoord: Wat dacht je dan van treinen?

Havenbedrijf: Het water komt niet overal. Antwoord: Wat dacht je dan van treinen? V&W: De weg is vol, daar is geen ruimte. Antwoord: Spoorboekloos rijden maakt daar toch een einde aan? Trouwens na 4,6 miljard is daar ook ruimte. Wat dacht je van autobeprijzing? Havenbedrijf: Het water

Nadere informatie

Veelgestelde vragen PHS

Veelgestelde vragen PHS Veelgestelde vragen PHS Inhoud 1. PHS algemeen 2. Reizigers 3. Goederen 4. PHS Maatregelen 5. Vervolgproces PHS Aanvullend op de informatie op www.rijksoverheid.nl/phs hieronder een overzicht van een aantal

Nadere informatie

Maatregelen ter verbetering van Bijlagen bij Inventarisatie van de externe veiligheid EV-risico s bij het vervoer van gevaarlijke stoffen

Maatregelen ter verbetering van Bijlagen bij Inventarisatie van de externe veiligheid EV-risico s bij het vervoer van gevaarlijke stoffen Maatregelen Bijlagen bij Inventarisatie ter verbetering van EV-risico s de bij externe het vervoer veiligheid van gevaarlijke stoffen hier in het klein de titel van de uitgave 2 3 Bijlage 5 bij Inventarisatie

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke stoffen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Vervoer van gevaarlijke stoffen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Vervoer van gevaarlijke stoffen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Deze folder gaat over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor en de mogelijke gevolgen daarvan voor de omgeving. Vervoer van

Nadere informatie

Ontwikkeling en duurzaamheid railgoederenvervoersmarkt

Ontwikkeling en duurzaamheid railgoederenvervoersmarkt Ontwikkeling en duurzaamheid railgoederenvervoersmarkt DB Schenker Rail Nederland N.V. Peer van Gemert Teamleider Safety, Health & Environment 03.06.09 Inhoud Part 1 Ontwikkeling Railgoederenmarkt Part

Nadere informatie

Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost

Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost Gemeente Deventer september 2011 Definitief Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost dossier : BA7081 registratienummer : MD-AF20111742/MVI versie :

Nadere informatie

Vooraf We maken kennis met (nieuw klankbordgroeplid) Frans Spoor, en de heer De Kort.

Vooraf We maken kennis met (nieuw klankbordgroeplid) Frans Spoor, en de heer De Kort. Verslag Klankbordgroep Den Bosch, project PHS Meteren-Boxtel Datum overleg: 5 februari 2015 Deelnemers Diana van Lieshout klankbordgroep Annemarie Bon Dhr. Grefkens Jan Verkuylen Sander de Kort Frans Spoor

Nadere informatie

Zienswijzen van de verenigde D66-fracties Langs de Lijn

Zienswijzen van de verenigde D66-fracties Langs de Lijn De Minister van Infrastructuur en Milieu Programma Hoogfrequent spoorvervoer T.a.v. Mw. C. van Schaik Kamer D03.13 Postbus 20901 2500EX DEN HAAG Onderwerp Zienswijzen van de verenigde D66-fracties Langs

Nadere informatie

Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken?

Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken? Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken? Basisnet spoor: verleden, heden en toekomst Ter introductie Vincent van der Vlies Managing Consultant Berenschot V.vandervlies@berenschot.nl @VVDV

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 32 862 Wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet)

Nadere informatie

Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen dan is toegestaan

Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen dan is toegestaan gemeente Eindhoven 16R6886 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00917 Beslisdatum B&W 5 juli 2016 Dossiernummer 16.27.103 2.4.1 Raadsvragen Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Zienswijze op ontwerp notitie R&D Goederenroutering Oost Nederland 1

Zienswijze op ontwerp notitie R&D Goederenroutering Oost Nederland 1 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Mevrouw C. van Schaik Postbus 20901 2500 EX 'S-GRAVENHAGE 2500EX20901 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum verzending contactpersoon

Nadere informatie

Basisinformatie december 2009

Basisinformatie december 2009 Basisinformatie december 2009 Burgerlijk Wetboek, Boek 5 Titel 4. Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven Artikel 37 (J) De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: Goederenroute Oost-Nederland

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: Goederenroute Oost-Nederland Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: Goederenroute Oost-Nederland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 1 e fase 12 juli 2013 / rapportnummer 2620 145 1. Oordeel over het milieueffectrapport 1

Nadere informatie

Resultaten Risicoberekeningen Basisnet Spoor. Rekenslag 7, 8 en 9

Resultaten Risicoberekeningen Basisnet Spoor. Rekenslag 7, 8 en 9 Resultaten Risicoberekeningen Basisnet Spoor Rekenslag 7, 8 en 9 Overzicht Vergelijken rekenslag 7, 8 en 9 met rekenslag 3b Dat doen we door in te gaan op: Wijziging in transport brandbaar gas Aantal objecten

Nadere informatie

11 maart 2014 L. de Hoogt 14 0412

11 maart 2014 L. de Hoogt 14 0412 Aan de SP-fractie t.a.v. de heer A.J.M. Geerts Vossenbosstraat 14 5351 AJ Berghem Inrichting Beheer Openbare Ruimte Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl

Nadere informatie

Figuur 1 Schematisch weergave tijdelijke hulpbrug nabij A1 Muiderberg.

Figuur 1 Schematisch weergave tijdelijke hulpbrug nabij A1 Muiderberg. Groenmarktstraat 39 3521 AV Utrecht T 030 2970391 info@dbvision.nl www.dbvision.nl Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat West-Nederland Noord t.a.v. de heer N. Dollee Postbus 3119 2001

Nadere informatie

Basisnet, hoe dat ik dat? Inhoud. Inhoud. Brabantse Studiedag Basisnet, hoe dat ik dat? Basisnet, hoe dat ik dat?

Basisnet, hoe dat ik dat? Inhoud. Inhoud. Brabantse Studiedag Basisnet, hoe dat ik dat? Basisnet, hoe dat ik dat? Brabantse Studiedag 2017 Peter Robbe ProRail / Corné van Gils Omgevingsdienst MWB 1 2 3 4 Na 12 jaar vergaderen trad Basisnet op 01-04-2015 in werking.hiermee ontstaat een duurzaam evenwicht tussen vervoer,

Nadere informatie

MEMO. Ontwikkelingen spoor. Vakgroep Risicobeheersing Marcel Reefhuis. Ontwikkelingen spoor

MEMO. Ontwikkelingen spoor. Vakgroep Risicobeheersing Marcel Reefhuis. Ontwikkelingen spoor MEMO AAN VAN Vakgroep Risicobeheersing Marcel Reefhuis DATUM 5 september 2016 ONDERWERP Ontwikkelingen spoor Ontwikkelingen spoor Het spoor in Twente heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een groot

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren - Boxtel Stand van zaken per 4 april 2014

Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren - Boxtel Stand van zaken per 4 april 2014 Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren - Boxtel Stand van zaken per 4 april 2014 Algemeen: PHS Om de groei van goederenverkeer en de toename van personenvervoer over het spoor tot en na 2020 het hoofd

Nadere informatie

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL 6.10 EMPLACEMENT AUTOHANDEL PON Emplacement PON is nu alleen in gebruik bij autohandel PON. Deze autohandel heeft al aangegeven in de toekomst te willen beschikken over een extra spoor. In paragraag 6.9

Nadere informatie

Welkom. Kennissessie. Vervoer van gevaarlijke stoffen: Externe Veiligheid

Welkom. Kennissessie. Vervoer van gevaarlijke stoffen: Externe Veiligheid Welkom Kennissessie Vervoer van gevaarlijke stoffen: Externe Veiligheid Project: PHS Meteren - Boxtel Eigenaar: Rolf Wiemer 19 mei 2016 Status: Definitief Inhoud Wat is externe veiligheid? Begrippen externe

Nadere informatie

PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel

PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel 19:00 19:15 Presentatie IenM 19:15 20:00 Presentatie ProRail 20:00 21:00 Informatie markt 21:00 Gelegenheid tot plenair aandragen zorgen en belangen

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), tracé Meteren-Boxtel. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van De stand van zaken en het vervolgproces

Nadere informatie

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL Vught Jp Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL afd. Ũ 7 MEI 2015 ovb kopie ļ m Uw kenmerk Ons kenmerk BMO/PB I ZÍ5-065514 I UIT/15-121144 Behandeld door P.M. van den

Nadere informatie

Projectnummer: D01021.000175.0300. Opgesteld door: Vincent den Ouden. Ons kenmerk: MB2131-203-04_vA.3. Kopieën aan: ARCADIS

Projectnummer: D01021.000175.0300. Opgesteld door: Vincent den Ouden. Ons kenmerk: MB2131-203-04_vA.3. Kopieën aan: ARCADIS MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Piet Mondriaanlaan 26 Postbus 220 3800 AE Amersfoort Tel 033 4771 000 Fax 033 4772 000 www.arcadis.nl Onderwerp: Meteren - Boxtel: Uitwerking kansrijke oplossingen appartementencomplexen

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Informatiebijeenkomst gemeente Moerdijk Arie-Jan Arbouw Ministerie Infrastructuur en Milieu Inhoud presentatie Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Gevaarlijke

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar -- [X]Besloten

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar -- [X]Besloten Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp trein goederenvervoer Oost-Ned, brief Landsdeel Oost 1- Notagegevens Notanummer 2016-000880 Datum 23-05-2016 Programma: 04 Milieu Portefeuillehouder Weth.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 30 373 Vervoer gevaarlijke stoffen Nr. 70 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

BOOT organiserend ingenieursburo BV. QRA Appartementencomplex Tollensstraat 211, Nijmegen

BOOT organiserend ingenieursburo BV. QRA Appartementencomplex Tollensstraat 211, Nijmegen BOOT organiserend ingenieursburo BV QRA Appartementencomplex Tollensstraat 211, Nijmegen Projectkenmerk: Datum: Versie: 3.0 Opdrachtgever: Uitgevoerd door: BOOT organiserend ingenieursburo BV TOP-Consultants

Nadere informatie

notitie Toelichting bij managementsamenvatting onderzoek leefomgevingskwaliteit Beantwoording vragen naar aanleiding van management samenvatting

notitie Toelichting bij managementsamenvatting onderzoek leefomgevingskwaliteit Beantwoording vragen naar aanleiding van management samenvatting acoustics & consult ARDEA acoustics & consult v.o.f. Brigantijnwal 5 2317 GL LEIDEN telefoon : 071 572 5845 email : info@ardea.nl notitie Toelichting bij managementsamenvatting onderzoek leefomgevingskwaliteit

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 11 juni 2019 Betreft Verslag Basisnet 2018

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 11 juni 2019 Betreft Verslag Basisnet 2018 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Halderberge en het Basisnet Spoor. 11 december 2013

Halderberge en het Basisnet Spoor. 11 december 2013 Halderberge en het Basisnet Spoor 11 december 2013 Programma Informatie en stand van zaken Wat is het Basisnet Spoor (kort) Voortraject Projectplan Bestuurlijke aandachtpunten Risicoruimte over het spoor

Nadere informatie

Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroutering Oost-Nederland

Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroutering Oost-Nederland Notitie Reikwijdte en Detailniveau Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Goederenroutering Oost-Nederland Notitie Reikwijdte en detailniveau Milieueffectrapportage Programma Hoogfrequent

Nadere informatie

PHS Meteren-Boxtel. Belangrijkste conclusies van het onderzoek

PHS Meteren-Boxtel. Belangrijkste conclusies van het onderzoek Project Meteren-Boxtel Goederentreinen tussen Rotterdam en Venlo gaan via de Betuweroute tot Meteren rijden. Vanaf Meteren rijden de goederentreinen verder via s-hertogenbosch en Boxtel. Zij zullen dus

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvragenvan de raadsleden dhr. R. Reker en dhr. C. Stroek (LPF) over veiligheidsrisico.

gemeente Eindhoven Raadsvragenvan de raadsleden dhr. R. Reker en dhr. C. Stroek (LPF) over veiligheidsrisico. gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst01059 Beslisdatum B&W 11 juni 2013 Dossiernummer 13.24.103 (2.3.1) Raadsvragenvan de raadsleden dhr. R. Reker en dhr. C. Stroek (LPF) over veiligheidsrisico. Op zaterdagochtend

Nadere informatie

Informatieavond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. s-hertogenbosch. 27 november 2017

Informatieavond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. s-hertogenbosch. 27 november 2017 Informatieavond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer s-hertogenbosch 27 november 2017 Via deze link kunt u de animatie van het project bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=g7kyzfy6m6w meer reizigerstreinen:

Nadere informatie

Informatieavond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) 22 januari Ondernemers aan het spoor Vught

Informatieavond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) 22 januari Ondernemers aan het spoor Vught Informatieavond Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) 22 januari 2018 Ondernemers aan het spoor Vught Agenda presentatie Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Animatie project Eindsituatie Bouwperiode

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar 25 november 2014 Robert de Jong (IenM) Inhoud presentatie Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Besluitvorming corridor Alkmaar

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o.

Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. 030-286 00 00 Akoestisch onderzoek Wilhelminalaan e.o. Resultaten van een nul-onderzoek rapport van de afdeling Expertise Milieu februari 2016 www.utrecht.nl Colofon uitgave Expertise Milieu Milieu en

Nadere informatie

Bijlage B1.18 Aanvulling Netverklaring

Bijlage B1.18 Aanvulling Netverklaring Bijlage B1.18 Aanvulling Netverklaring Zwolle-Enschede Elektrificatie met 1500V Verhogen van de maximum snelheid naar 140 km/uur tussen station Zwolle en station Heino en tussen station Nijverdal en station

Nadere informatie

PHS Meteren-Boxtel tracédeel Boog Meteren

PHS Meteren-Boxtel tracédeel Boog Meteren Project Meteren-Boxtel Goederentreinen tussen Rotterdam en Venlo gaan via de tot Meteren rijden. Vanaf Meteren rijden de goederentreinen verder via s-hertogenbosch en Boxtel. Zij zullen dus niet meer over

Nadere informatie

Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem. Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven

Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem. Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven Spoor als ruggengraat voor duurzaam transport Mooie groeikansen voor spoor Ondanks crisis

Nadere informatie

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet don0214hd070b A15-: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet De A15 wordt doorgetrokken. Er komt een nieuw stuk snelweg tussen Ressen en de (tussen Duiven en Zevenaar). Verder worden delen van de bestaande

Nadere informatie

MILIEUADVIES. Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart WOE1513.T001

MILIEUADVIES. Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart WOE1513.T001 MILIEUADVIES aan t.a.v. van Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart datum 1 februari 2016 kenmerk WOE1513.T001 onderwerp Notitie gevaarlijke stoffen rijksweg A12

Nadere informatie

Ontwerp Basisnet Spoor

Ontwerp Basisnet Spoor Ontwerp Basisnet Spoor Stand van zaken november 2010 Frank van Heijst [I&M-DGMo] Waar gaat het Basisnet spoor over? Veiligheid: het vervoer over het spoor veiliger maken, EN het leven langs het spoor veiliger

Nadere informatie

Externe Veiligheid haalbaarheidstoets Stationsstraat short stay appartementen

Externe Veiligheid haalbaarheidstoets Stationsstraat short stay appartementen Externe Veiligheid haalbaarheidstoets Stationsstraat 10-27 short stay appartementen Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, de heer E. Harsevoort Adviseur : Servicebureau Gemeenten Auteur : de heer R. Polman

Nadere informatie

Bron C > Spoor > Milieubeleidsplan Harderwijk /5 VERKENNING. figuur 1 Het spoor door Harderwijk

Bron C > Spoor > Milieubeleidsplan Harderwijk /5 VERKENNING. figuur 1 Het spoor door Harderwijk BRON C SPOOR Bron C > Spoor > Milieubeleidsplan Harderwijk 2009-2012 1/5 VERKENNING figuur 1 Het spoor door Harderwijk In 1863 deed de eerste (stoom)trein Harderwijk aan. De spoorlijn Amersfoort-Zwolle

Nadere informatie

Verslag over de uitvoering en werking van het convenant Warme-BLEVE-vrij samenstellen en rijden van treinen in 2018

Verslag over de uitvoering en werking van het convenant Warme-BLEVE-vrij samenstellen en rijden van treinen in 2018 Verslag over de uitvoering en werking van het convenant Warme-BLEVE-vrij samenstellen en rijden van in 2018 Datum: 27 mei 2019 Status: Definitief Pagina 2 van 9 Inhoud Inhoud 3 1. Samenvatting 4 2. Inleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 862 Wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet)

Nadere informatie

Spoor: Dordrecht-Eindhoven (traject Oisterwijk) Wegen: Rijksweg A58 (Knp. De Baars- afrit 8 Oirschot) ijk 6 ( h fi 3)

Spoor: Dordrecht-Eindhoven (traject Oisterwijk) Wegen: Rijksweg A58 (Knp. De Baars- afrit 8 Oirschot) ijk 6 ( h fi 3) Auteur N. den Haan Datum mei 2011 GEMEENTE OISTERWIJK RISICOBEREKENING VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN Spoor: Dordrecht-Eindhoven (traject Oisterwijk) Wegen: Rijksweg A58 (Knp. De Baars- afrit 8 Oirschot)

Nadere informatie

Spoorproblematiek in Borne in vogelvlucht

Spoorproblematiek in Borne in vogelvlucht BORNE Spoorproblematiek in Borne in vogelvlucht 1. De aanleiding Al meerdere decennia wordt de plaats Borne in drie ruimtelijke parten verdeeld door de N743 en de spoorverbinding. (bijlage 1) Deze laatste,

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: Goederenroutering Oost Nederland

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: Goederenroutering Oost Nederland Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: Goederenroutering Oost Nederland Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport 27 februari 2012 / rapportnummer 2620 74 1. Hoofdpunten van het

Nadere informatie

Minder treinen over Betuweroute

Minder treinen over Betuweroute transport 33 EVO magazine november 2014 ZORGEN OVER SPOORCAPACITEIT DOOR AANLEG DERDE SPOOR Minder treinen over Betuweroute Door werkzaamheden aan het zogeheten derde spoor in Duitsland kunnen er de komende

Nadere informatie

Vragen en antwoorden PHS Meteren Boxtel

Vragen en antwoorden PHS Meteren Boxtel Vragen en antwoorden PHS Meteren Boxtel 17 december 2015 1/9 Inhoudsopgave 1. Algemeen.3 2. Goederenvervoer 4 3. Veiligheid..5 4. Schade en waarde..6 5. Trillingen en geluidsoverlast..7 6. Ruimtebeslag...8

Nadere informatie

Regionale economische effecten studie PHS zuid

Regionale economische effecten studie PHS zuid Regionale economische effecten studie PHS zuid Een regionale effectbeoordeling op de ruimtelijke-, economische- en leefbaarheids effecten van PHS Zuid provincie Noord Brabant maart 214 definitief Regionale

Nadere informatie

Q&A inloopavond (spoorwerkzaamheden Kerkrade-Noord en Oost)

Q&A inloopavond (spoorwerkzaamheden Kerkrade-Noord en Oost) Q&A inloopavond 16-02-2017 (spoorwerkzaamheden Kerkrade-Noord en Oost) Vragen elektrificatie van het spoor 1. Op welke gedeelte van het spoortracé in Kerkrade vindt elektrificatie plaats? Op het gedeelte

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Informatiebijeenkomst gemeente Halderberge Arie-Jan Arbouw Ministerie Infrastructuur en Milieu Inhoud presentatie Veiligheid, vervoer en ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf

Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf Zorgspectrum mei 2010 definitief Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf dossier : D1417-01.001 registratienummer : MD-AF20100152/MVI versie : 2 Zorgspectrum

Nadere informatie

Trillingen Meteren Boxtel

Trillingen Meteren Boxtel Welkom Trillingen Meteren Boxtel verdieping Eigenaar: Maarten Poos 10 maart 2015 Kenmerk: klankbordgroep Status: Definitief Trillinghinder vanwege treinverkeer Trillingen, een complex aan: Drukgolven Schuifgolven

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

Ontwerp Basisnet Spoor. Regionale bijeenkomst

Ontwerp Basisnet Spoor. Regionale bijeenkomst Ontwerp Basisnet Spoor Regionale bijeenkomst Waar gaat het Basisnet spoor over? Veiligheid: het vervoer over het spoor en het leven langs het spoor écht veiliger maken; Duidelijkheid: tot hier en niet

Nadere informatie

Derde Spoor Duitsland. Bestuurlijk Overleg 3 september 2014

Derde Spoor Duitsland. Bestuurlijk Overleg 3 september 2014 Derde Spoor Duitsland Bestuurlijk Overleg 3 september 2014 Concept agenda Doel: toetsen maatregelenpakket 1. Achtergrond 2. Maatregelen: a) Herrouteren b) Benutting c) Overig 3. Effecten a) Basisnet b)

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoor- Goederenroute Oost-Nederland 20 jaar doorschuiven Voor iedereen die denkt: hoe zat het ook al weer

Programma Hoogfrequent Spoor- Goederenroute Oost-Nederland 20 jaar doorschuiven Voor iedereen die denkt: hoe zat het ook al weer Programma Hoogfrequent Spoor- Goederenroute Oost-Nederland 20 jaar doorschuiven Voor iedereen die denkt: hoe zat het ook al weer Om het mechanisme te begrijpen, moet onder ogen worden gezien dat in Duitsland

Nadere informatie

Bijlage I : Knip uit bijlage II van de Regeling Basisnet; risicoplafonds ter hoogte van Gouda

Bijlage I : Knip uit bijlage II van de Regeling Basisnet; risicoplafonds ter hoogte van Gouda Gemeente Belangen Gouda (GBG) heeft op 31 mei 2016 verschillende vragen ingediend over het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor. De gemeente Gouda heeft de beantwoording van de vragen afgestemd

Nadere informatie

15 SEP Page 1 of3. Nanuru,MH. (Anna) PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL

15 SEP Page 1 of3. Nanuru,MH. (Anna) PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Page 1 of3 Nanuru,MH. (Anna) Van: RONA noordtak [rona.noordtak@gmail.com] Verzonden: woensdag 14September 201120:31 Aan: Statengriffie; Griffie commissies Prov. Gelderland Onderwerp: Basisnet Spoor Geachte

Nadere informatie

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode Realisatierapport RDS_17_K3 1 Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode 1-10-2016 30-9-2017 Datum 14-12-2017 Versie RDS_17_K3

Nadere informatie

Nieuwsbrief Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Geldermalsen en omgeving

Nieuwsbrief Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Geldermalsen en omgeving pagina 1 van 6 december 2015 Nieuwsbrief Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Geldermalsen en omgeving Dit is de nieuwsbrief PHS Geldermalsen. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de verdere uitwerking

Nadere informatie