De Velpse Betuweroute

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Velpse Betuweroute"

Transcriptie

1 De Velpse Betuweroute Stichting Spoorhinder 3 maart 2014

2 Historie Vergaderjaar Betuweroute Trajectnota/MER Noordoostelijke verbinding Nr. 149 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT 2 september 1999 Nu geen nieuwe NOV aanleggen leidt ertoe dat uitsluitend de treinen van en naar Noord- Nederland niet over de Betuweroute rijden. Het niet aanleggen van een nieuwe NOV heeft twee gevolgen voor het aantal treinen dat gebruik zal maken van de Betuweroute: enerzijds een vermindering, als gevolg van de andere routes die treinen van en aar Noord-Nederland gaan volgen, en anderzijds een toename omdat de treinen naar Noord- en Oost-Duitsland niet bij Elst aftakken, maar de gehele Betuweroute tot de grensovergang Emmerich zullen berijden Het voorgenomen besluit om geen nieuwe NOV aan te leggen is geen breuk met de overeenkomst van Warnemünde. Die overeenkomst geeft immers, als vervolgfase ná ingebruikname van de Betuweroute en na het vol lopen van de grensovergang bij Zevenaar/Emmerich Betuweroute Nr. 157 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 11 april 2000 B. project «bestaand spoor Betuweroute Twente» Zoals ik in de brief van 24/9/99 schreef kunnen de tot circa 2015 verwachte aantallen goederentreinen tussen de Betuweroute en Twente (de prognose is 21 treinen/etmaal in beide richtingen tezamen) binnen de huidige wettelijke grenzen over de bestaande spoorlijnen Elst Deventer Twente rijden zonder dat daarvoor extra infra-maatregelen nodig 1. Als gevolg van de regels van de Wet Geluidhinder kunnen er uitsluitend in de dagperiode (van uur) extra goederentreinen rijden. Gezien de prognose van 21 treinen/etmaal rond 2015 betreft het gemiddeld één goederentrein extra per uur en per richting. 2. Zonder nadere maatregelen met betrekking tot de te vervoeren stoffen zouden, als gevolg van de extra goederentreinen, langs het baanvak Arnhem Deventer enkele honderden woningen binnen de zogenaamde «Individuele Risicocontour» komen te liggen, die dat nu niet liggen. Aslastenprogramma In het reeds lopende aslastenprogramma worden ook de betreffende spoorlijnen geschikt gemaakt voor zwaarder goederenvervoer Betuweroute is niet volgelopen. Treinen naar N-Duitsland rijden niet over Zevenaar. Treinen rijden vooral in de nacht. De routering over bestaand spoor is geoormerkt als toekomstvast (voorkeursbeslissing 2010). Gelden noodzakelijk voor een oplossing voor het slagen van PHS in Midden-Nederland zijn elders opgesoupeerd.

3 De Velpse Betuweroute Het aslastenprogramma waarbij spoorlijnen geschikt gemaakt worden voor zwaarder goederenvervoer is in 2010 afgerond. Nu betreft het zwaardere en langere goederentreinen dan uit de NOV-periode. Bescherming Gevaarlijke stoffen: Basisnet, inzet Nederland veiliger maken. Was er op de IJssellijn nog sprake van een individueelrisico is in 2013 helemaal geen risico. Basisnet heeft een maatregelendrempel van 3500 wagons/jaar. Plafond IJssellijn: 3000 wagons. Dus nagenoeg een maximaal risico zonder maatregelen. Trillingen: Centrum Ondergronds Bouwen (hier zitten de specialisten van de SBR-richtlijn): De SBR-richtlijn die, bij gebrek aan andere normstelling, gebruikt wordt voor het beoordelen van trillingsniveaus is daarbij niet goed toegesneden op het beoordelen van toekomstige trillinghinder. Bestaande technieken zijn beperkt in het nauwkeurig voorspellen van toekomstige trillingniveaus. (bron: Trillingshinder door exploitatie van railinfrastructuur COB, 5 oktober 2011). Staatssecretaris Joop Atsma: Daarnaast geldt dat de beperkte beschikbare maatregelen vooralsnog zeer kostbaar zijn (zowel qua investeringen als qua onderhoud), zonder dat het daarmee beoogde effect gegarandeerd wordt bereikt. (bron: brief Staatssecretaris aan de Kamer 18 januari 2011 LOK/ )

4 Movaris: In de praktijk is tot nu toe niet aangetoond dat de exploitatie van treinverkeer tot schade kan leiden, zeker niet op afstanden van meer dan 5 meter van het spoor (MER 1 fase 2013, Effectrapport Trillingen, Hoofdstuk 5.7, blz. 27). Proefondervindelijk stelt Spoorhinder vast dat de afwezigheid van trillingen nabij de spoorbaan niets zeggen over trillingen verderop (Bron: Het Grote ScheurenBoek blz.16/17) Conclusie Spoorhinder: adviesbureaus weten het niet wat er gaat gebeuren. In dit geval trilden de stenen uit de muur en werd met een spanband de gevaarlijke situatie tijdelijk opgelost tot het metselwerk opnieuw kon worden opgetrokken.

5 Geluidwet: Swung inzet geluidbeheersing. Resultaat: 40% meer verkeer, 40% meer geluidincidenten. In de planvorming al verhoogde geluidplafonds. Onacceptabel plan resulteert in onacceptabele maatregelen 4 meter hoge geluidschermen. Sociale tweedeling in dorpen en steden langs de IJssellijn. Naast uitzicht wordt ook het zonlicht weggenomen. Houding overheid 2009: motie(vvd-aptroot) voor nieuwe regelgeving trillingen. 2012: Beleidsregel Trillinghinder Spoor: deze stelt Tracéwet procedure veilig. Prioriteit economie boven gezondheid aanwonenden. 2013: Onderzoek RIVM start. Is dit noodzakelijk? De informatie is er. Maar van 8 internationaal gehouden onderzoeken blijkt dat 6 onderzoeken aangeven dat er slaapverstoring is door treinverkeer. Belangrijk voor gezondheidsschade. 8 van de 8 onderzoeken geeft aan dat er hinder wordt ondervonden van trillingen. 7 van de 8 onderzoeken vonden binnenshuis plaats waardoor beperkingen in het vruchtgebruik van de buitenruimten zoals tuin, terras, straat nagenoeg buiten beschouwing is gelaten. (bron: Gezondheidseffecten van trillingen door treinen. Een review RIVM rapport /2013 E. van Kempen, et al). Het ontbreken van nationaal onderzoek betekent aanleiding voor een nieuw onderzoek van het RIVM. De aanwezigheid van internationale rapporten heeft merkwaardiger wijs geen gevolg voor de besluitvorming van PHS-GON. Conclusie Spoorhinder: De overheid beschermt haar inwoners langs het spoor niet. Nieuwe preventieve wetgeving resulteert in meer herrie, meer trillingen en onveiligheid. Daarnaast is er een volgende wetmatigheid van kracht: is 1 goederentrein over de dam dan volgen er meer. Van 24 naar 36 naar 72 goederentreinen naar?

6 Schouw Zuiderparallelweg 26 A, Velp Movaris In de praktijk is tot nu toe niet aangetoond dat de exploitatie van treinverkeer tot schade kan leiden, zeker niet op afstanden van meer dan 5 meter van het spoor (MER 1 fase, Effectrapport Trillingen, Hoofdstuk 5.7, blz. 27). 17 september Eigenaar rapporteert geen schade aan het gebouw. Prorail uitgenodigd om bouwkundige staat te controleren (zie bijlage). Februari 2014 na passage van een aantal zeer zware goederentreinen. Klacht richting Prorail i.v.m. schade door scheurvorming. Formulieren TNO Gaan in op constructie van woning (vloerconstuctie, fundatie etc). Gangbaar onder de trillingsspecialisten is de constructie van de woning als oorzaak aan te wijzen. Deze voldoet echter aan bouwwetgeving van zijn tijd (modelbouwverordening) gecontroleerd door (lokale) overheid en is representatief voor zijn tijd. Het is niet de constructie het is de beweging veroorzaakt door treinen (zie bijlage). Kerkstraat 6, Velp Movaris In de praktijk is tot nu toe niet aangetoond dat de exploitatie van treinverkeer tot schade kan leiden, zeker niet op afstanden van meer dan 5 meter van het spoor (MER 1 fase, Effectrapport Trillingen, Hoofdstuk 5.7, blz. 27). Woning gelegen op ca. 50 meter van het spoor in een spoorbocht. Hoewel trillingen op nog veel grotere afstand merkbaar zijn is hier de trillingsoverlast versterkt door de middelpuntvliedende kracht door treinen die met grote snelheid de bocht nemen. Eigenaar heeft een hele historie van klachtprocedures achter zich zonder resultaat.

7 Klachtafhandeling Antwoord op aanvraag: PRO Q4P7L0 CRM: Wat geluid en trillingen betreft houden wij ons in onze eigen bedrijfsvoering aan de grenzen die de overheid stelt. De (goederen)treinen die over het spoor rijden vallen buiten onze zeggenschap. Wij hebben geen invloed op de snelheid (en belading) van (goederen)treinen en we mogen die volgens de wet ook niet controleren, terwijl deze twee factoren mogelijk wel een rol spelen in de ontwikkeling van trillingen. ProRail kan als beheerder van het spoor dus niet veel voor u doen. Maar als de trillingen worden veroorzaakt door specifieke treinen zou u zelf contact kunnen opnemen met de betreffende vervoerder. Vervoerders kunnen zelf kiezen met welk soort treinen ze rijden, en kunnen u mogelijk tegemoet komen. Op de locomotief van elke goederentrein staat de naam van de vervoerder. Mocht u overwegen contact op te nemen met een van de vervoerders, dan kunnen wij u aan de contactgegevens helpen. Klacht 4 oktober 2013 Antwoord: ProRail mag de naam van de vervoerden niet prijs geven

8 19 Februari 2014 publieksservice ProRail, mevrouw Miellet en mevr. Hendriks, Rheden. Hinder altijd melden bij ProRail (hinder melden is altijd okay) ProRail is o.a. verantwoordelijkheid voor de capaciteitsindeling (geeft geen info over vervoerders, of welke stoffen er vervoerd worden zie verderop). Normaal is max 6 goederentreinen per nacht, werktreinen wordt geteld als goederentrein in dit geval. Gemiddeld aantal treinen per nacht ( ) is 6-8, bij calamiteit dus omleiding meer, maar nooit bijvoorbeeld 20. Normaal is 1-5 per nacht, in de laatste maanden waren het er 3-4, 1x 9, 1x 8 en 1x 7. Prognose 2014: ruimte op het spoor (paden) wordt bepaald door geluidsproductieplafonds (altijd gemiddelden, geen pieken). Vervoerde stoffen zijn niet publiek i.v.m. o.a. terrorisme. Gemeente en brandweer kunnen ze wel opvragen (!) via ProRail. In grote lijnen ga je naar ILT voor belading en snelheid waar wetgeving voor is en bijvoorbeeld naar ProRail voor trilling waar geen wetgeving voor is Opmerking Hoe kan ProRail zich aan de wet houden als de snelheidshandhaving, belangrijk voor geluid(en trillingen) bij het ILT ligt? Hinder altijd melden bij ProRail maar heeft geen merkbaar effect.

9 Bijlage

10 Klachten formulier n.a.v. meldingen Zuider Parallelweg 26, Velp

11

12

13

14

15