GIDS GC AWAKENING 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GIDS GC AWAKENING 2015"

Transcriptie

1 GIDS

2 AWAKENING 21 DAGEN VAN BIDDEN & VASTEN Inleiding We vinden het fijn dat je aan een periode van gebed, vasten en persoonlijke toewijding wilt beginnen. Graag geven we je wat praktische tips en richtlijnen om je te helpen bij jouw persoonlijke zoektocht van 21 dagen. Bedenk daarbij hoe deze informatie van toepassing is op jou en je persoonlijke omstandigheden en overtuigingen. We bidden dat je Gods aanwezigheid en macht op een bijzondere manier zult ervaren als je je de komende 21 dagen aan Hem toewijdt Gebed Hou het eenvoudig. Bedenkt de twee of drie dingen die je het meest na aan het hart liggen en zoom daarop in met God. Schrijf deze gebedspunten op en sta open voor wat God je daarin wil laten zien. Je zult dichter bij Jezus leven en de bijproducten hiervan zijn doorbraken, wonderen en antwoorden op je gebeden. Maak het je doel om Jezus beter te leren kennen en te ervaren. Bid gebeden van totale overgave en maak God groot met hoe je leeft. Focus op Gods goedheid en grootheid en bekijk alles door dat filter. Zet elke dag een plaats en tijd apart waarop je God zoekt in gebed, praat gewoon met Hem. Vind je het moeilijk om los te komen van de drukte van je dag? Aanbiddingmuziek luisteren en zingen is een goede manier om je hart voor te bereiden op gebed. Het is goed om specifiek voor een paar doeleinden te bidden in deze periode. Hieronder kun je opschrijven waarvoor je specifiek wilt bidden: Mijzelf Iemand anders De kerk

3 Vasten Belangrijk: overleg eerst met je behandelend arts als je gezondheidsproblemen hebt, zeker als je medicijnen gebruikt, een chronische ziekte hebt of zwanger bent. We geven je wat tips en richtlijnen over hoe je kunt vasten, maar de ene soort vast is niet geestelijker dan de andere soort. Het belangrijkste van vasten is dat je dichter bij God komt, en niet wat je wel of niet eet. Een paar tips: 1. Begin waar je bent We zijn allemaal op een andere plek in onze wandel met God, onze baan, school, dagelijkse routine, gezondheid en mate van energie die alles vraagt. Start daarom waar je bent. De vast mag best wat uitdaging hebben, maar ken je lichaam en laat je hierin leiden door de Heilige Geest. Het doel is niet om eten te laten staan, maar om dichter bij God te komen. 2. Vind je vast-zone De meeste mensen ervaren wel wat ongemak als ze met vasten beginnen, maar het is mogelijk om snel te wennen aan je nieuwe routine. Het belangrijkste is dat je leert te vasten op een manier die voor jou werkt. Je bent in je vast-zone als je je geestelijk in harmonie voelt, je geestelijk energieker voelt en je je makkelijk op God en geestelijke dingen kunt richten. Meestal werkt het het best als je verschillende vast-typen door elkaar heen gebruikt tijdens de 21 dagen. Bijvoorbeeld eerst een week fruit en groenten, dan een poosje alleen sapjes drinken en misschien zelfs een paar dagen alleen water als je dat ziet zitten. Ga dan weer terug naar fruit en groenten voor een paar dagen. Stop niet in 1 keer met cafeïne als je nu regelmatig koffie drinkt, maar minder langzaam zodat je op 2/3 van de vast geen cafeïne meer tot je neemt. Zo voorkom je dat je chagrijnig wordt en last hebt van ontwenningsverschijnselen in plaats van te genieten van Gods nabijheid. Er is niet 1 methode die voor iedereen werkt. Volg de Heilige Geest, mix de vast-typen, kom erachter wat voor jou werkt en blijf dan in je vast-zone 3. Kies je vast-type Het is belangrijk dat je van te voren bedenkt welk vast-type, of welke combinaties je wilt gaan volgen. Dit helpt je zowel bij je voorbereiding als bij het volharden. Hierna volgen wat verschillende vast-typen waaruit je kunt kiezen. Bedenkt daarbij hoe deze informatie op jou en je persoonlijke omstandigheden en overtuigingen van toepassing is. Je kunt alle 21 dagen vasten, maar ook periodes hierbinnen. Dat is helemaal aan jou, bedenk dat al biddend.

4 Verschillende vast-typen Vasten van bepaald voedsel of van bepaalde activiteiten Bij dit vast-type schrap je bepaalde onderdelen uit je menu. Bijvoorbeeld rood vlees, fast food of snoep. Dit is voor de meeste mensen goed te doen, en ook bruikbaar bij speciale dieetbehoeften. Meestal betekent vasten dat je bepaald voedsel niet neemt, maar je kunt ook veel baat hebben bij het vasten van een activiteit, zoals tv kijken of social media gebruiken e.d. Probeer zoveel mogelijk afleidingen te vermijden en je vrijgekomen tijd te besteden aan iets dat je geestelijk voedt. Daniel-vast De Daniel-vast is een goed voorbeeld van een vast-type. Deze vast is erg effectief in het bewerken van geestelijke focus, lichaamsdiscipline en zuivert lichaam en ziel. In het boek Daniel vind je twee keer dat Daniel vast. In Daniel 1 staat dat hij alleen groente at en water dronk. In Daniel 10 staat geen specifieke lijst, maar wel dat hij geen smakelijk voedsel en vlees at en geen wijn dronk. De basis van de Daniel-vast is fruit en groenten, maar zoek God en laat je door Zijn Heilige Geest leiden naar jouw vast-zone. Sapjes-vast Een sapjes-vast is groenten & fruit sapjes en water drinken in plaats van het nemen van vast voedsel. Veel mensen voegen hier dan proteïnen aan toe. Je kunt ook bijvoorbeeld 1 of 2 maaltijden per dag vervangen door een sapjes-vast. Water-vast Een alleen water-vast is wat de Bijbel normaal gesproken bedoelt met vasten. Als je een water-vast wilt doen adviseren we je om vooraf te overleggen met je (huis)arts en het te beperken tot 1 of 2 dagen. Totale-vast Bij een totale vast eet en drink je helemaal niets. Wij raden dit sterk af omdat dit schadelijk voor je lichaam kan zijn. Vasten bij zwangerschap en borstvoeding Je prioriteit is de gezondheid van de baby die God je heeft toevertrouwd. Ga hier vanuit als je mee wilt doen aan deze periode én overleg met je arts. Vasten en eetstoornissen Als het voor jou een struikelblok is om voedsel uit je menu te schrappen, kun je overwegen om activiteiten te schrappen. Televisie kijken, social media gebruiken, shoppen, gamen, het kunnen allemaal dingen zijn die je afleiden van je werkelijke probleem. Onthoud dat je bedekt bent met Gods genade. Hij zal je laten zien wat goed is. Zijn juk is zacht en Zijn last is licht. Zijn manier zal je ziel tot rust brengen.

5 4. Begin en eindig de vast goed Afhankelijk van de soort vast die je kiest is het belangrijk om je lichaam al een beetje voor te bereiden op wat komen gaat. Bouw de dingen die je gaat schrappen geleidelijk af richting de vast en bouw het gebruik daarvan ook weer geleidelijk op na afloop. 5. Stel je eigen vasten-menu samen Je kunt doordeweeks een andere vast kiezen dan in het weekend. Of wissel het type vast af per week. Kijk wat werkt voor jou. De sleutel is om een plan te maken voordat je begint en er vervolgens niet wettisch mee om te gaan. Kies de dingen die je gaat eten bewust en probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden met sapjes en dressings. Blijf vooral genoeg drinken zodat je lever goed blijft functioneren. 6. Laatste tips Nog een paar ideeën die je kunnen helpen om de vast plezieriger te maken: - maak een kalender die bij je plan past en schrijf erop hoe elke dag eruit zal zien - koop alleen wat je gaat gebruiken zodat je minder gevoelig bent voor verleidingen - ga zoveel mogelijk naar de kerk en zorg dat je in de buurt bent van christenen die je kunnen bemoedigen - als je samen met anderen vast als groep, kun je wekelijks bij elkaar komen - raak niet ontmoedigd als het niet lukt. Gewoon opnieuw beginnen en de vast oppakken. Gods weldaden zijn iedere morgen nieuw (Klaagliederen 3:22-23). Hij wil dat je het haalt en zal je de genade en kracht geven om dat te doen. Moge God met je zijn als je aan dit Awakening avontuur begint Persoonlijke toewijding Net als bidden en vasten gaat het lezen van je Bijbel over je op een krachtigere manier verbinden met God. Zijn Woord is levend en werkt Net als bij gebed is het belangrijk om de tijd en plaats te kiezen voor deze tijd van dagelijks Bijbel lezen en persoonlijke toewijding. Hier volgen vier dingen die je kunnen helpen het beste te halen uit jouw persoonlijke tijd met God. 1. Lees consequent Het is beter om elke dag een beetje te lezen dan twee uur aaneengesloten. Het is heel belangrijk dat je Gods woord tot je neemt in behapbare porties. We verstrekken een Bijbel leesrooster van 1 hoofdstuk per dag. Hou het dus eenvoudig en zorg dat je het vol kunt houden. 2. Lees biddend Praat met God als je leest, heb geen haast. Als je iets tegenkomt dat je niet begrijpt, stop dan even en vraag God ernaar. Biddend lezen is tijd en ruimte maken om met God te spreken en Hem ook de ruimte geven om tegen jou te spreken.

6 3. Lees verwachtingsvol Je staat op het punt om deel te nemen aan het brood des levens. Geloof dat God tot je zal spreken door Zijn Woord. 4. Gebruik de S.O.A.P. methode Een goede en eenvoudige manier om je persoonlijke tijd met God vast te leggen is door middel van de S.O.A.P. methode. S= Scripture (Bijbel), O-Observation (Waarneming), A=Application (Toepassing), P= Prayer (Gebed). Voordat Awakening start hebben we een speciaal boekje met uitleg over deze methode beschikbaar. We bidden dat in de komende 21 dagen jouw passie voor God en Zijn Woord wordt ontstoken en dat je honger naar Zijn aanwezigheid groter mag zijn dan ooit tevoren De volgende 21 dagen Graag willen we je aanmoedigen om gebed, vasten en persoonlijke toewijding een onderdeel te maken van je gewone leven. Bescherm de tijd en ruimte met God die je hebt gecreëerd. Laat het elke dag een prioriteit van je zijn om van gebed, vasten en persoonlijke toewijding je levensstijl te maken. Zoek uit wat werkt voor jou, en maak het onderdeel van je leven. Neem geen genoegen met minder dan een leven vol passie en geestelijke ijver voor God. Hou het vuur voor God in je hart brandend en doe wat nodig is om je geestelijke honger naar God te stillen. De neiging van vuur is om uit te gaan; let op het vuur op het altaar van je hart. Iedereen die wel eens op een open haard heeft gelet weet dat het vuur zo nu en dan opgepord moet worden. William Booth

7 DANIEL VASTEN Ten eerste zijn we heel blij dat je besloten hebt om mee te doen aan het Daniël-vasten voor de komende drie weken Ten tweede, de lijst met voedingsmiddelen die we hebben gegeven is een eerste stap om je na te laten denken over het maken van betere keuzes wat voedsel betreft. Onthoud, het vasten gaat om het groeien in je relatie met God. En het gaat Hem er niet om wat er in je maag zit, maar wat er leeft in je hart. Daniëls besluit om het voedsel van de koning te laten staan was een uiterlijk symbool van een innerlijk besluit dat hij maakte tegenover God. Laat de keuzes die je de komende drie weken gaat maken, een reflectie zijn van de honger die je hebt naar Gods aanwezigheid in je leven. Er is geen kant-en-klare lijst met wat je wel en niet mag eten tijdens het Daniël-vasten. Het gaat erom dat we in de komende 20 dagen leven naar de geest van Daniël. Als er iets is dat niet op de lijst staat, maar waarvan jij denkt het in aanmerking komt als eten voor de koning, vraag dan aan God om je te laten zien of het wel of geen deel mag uitmaken van jouw dieet in de komende weken. De details van het vasten zijn tussen jou en God gebruik deze tijd om je op Hem te richten. God gaat je zeker zegenen op onverwachte manieren tijdens het vasten. We moedigen je aan om je gebeden op te schrijven, net als de vele manieren waarop God zich aan je bekent maakt. We kunnen niet wachten om te zien wat God in jouw leven gaat doen Richtlijnen voor het vasten Focus Het vasten is een geestelijke discipline, bedacht om ons meer met God te verbinden. We vasten om onze relatie met Hem te verdiepen en om in Zijn wegen te wandelen, naar Zijn bedoeling. De beste manier om dit te doen is door ons eetpatroon om te buigen. Dit wordt bereikt door je gebruikelijke eten te vervangen door het lezen van de Bijbel, gebed en door schrijven. Het overkoepelende doel is om een echte honger te ervaren om tijd met God te besteden. Timeline Dag 1: 24 uur alleen vloeistoffen nuttigen Drink water, natuurlijke vruchtensappen en cafeïnevrije kruidenthee Dag 2: Begin met het Daniël-vasten Begin met het eten van fruit en groenten. Dit zet je door tijdens de komende 20 dagen. Dag 22: Stop met vasten Menu Het Daniël-vasten is een gedeeltelijke vorm van vasten, wat betekent dat je sommige alledaagse dingen niet meer mag eten. Maar je hebt wel genoeg alternatieven. Richt je op het eten van fruit en groenten die puur en eenvoudig zijn. We hebben een lijst bijgevoegd van dingen die je wel kan eten en dingen die je liever kan vermijden. Als je een bepaalde aandoening hebt die je verbieden om deel te nemen aan het Daniël-dieet, dan zijn er andere opties. Kies iets uit je dagelijkse routine (bijvoorbeeld specifieke voedingsmiddelen, drankjes, televisie en andere technologie) en vast daarvan tijdens de komende 21 dagen. Onthoud dat de details niet zo belangrijk zijn als de geest waar in je meedoet.

8 Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, of vermoed dat je die hebt, raadpleeg dan je huisarts voordat je aan vasten begint. Voedingsmiddelen die je kunt eten Volkoren granen: bruine rijst, haver, gerst Peulvruchten: gedroogde bonen, pinto bonen, spliterwten, linzen, erwten met een zwarte punt Fruit: appels, abrikozen, bananen, bramen, bosbessen, meloen, kersen, veenbessen, vijgen, grapefruit, druiven, guave, galia meloen, kiwi, citroenen, limoenen, mango's, nectarines, papaja's, perziken, peren, ananas, rozijnen, pruimen, gedroogde pruimen, frambozen, aardbeien, pomelo s, mandarijnen, watermeloen Groenten: artisjokken, asperges, bieten, broccoli, spruitjes, kool, wortels, bloemkool, selderij, chilipepers, maïs, komkommers, aubergine, knoflook, gember, boerenkool, prei, sla,, mosterdplanten (er zijn veel variëteiten: zie champignons, okraplanten (gevonden in winkels met buitenlandse producten), uien, peterselie, aardappelen, radijs, koolraap, sjalotten, spinazie, spruiten, pompoenen, zoete aardappelen, tomaten, rapen, waterkers, courgette Zaden, noten, taugé Vloeistoffen: water (zoveel mogelijk), ongezoete sojamelk, cafeïnevrije kruidenthee, natuurlijk vruchtensap (geen toegevoegde suiker), extra-virgin olijfolie (kleine hoeveelheden), honing. Voedingsmiddelen om te vermijden Vlees, gevogelte, vis Witte rijst Gebakken eten Cafeïne, koffie, thee (inclusief decafé) Koolzuurhoudende dranken Voedingsmiddelen met conserveringsmiddelen of toegevoegde stoffen Geraffineerde suiker of suikervervangers Witte bloem Margarine, bakvet, varkensvet of andere vetrijke producten Alle soorten brood Zuivel (melk, boter, kaas, yoghurt, enz.) * Belangrijke reminder: Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk water drinkt tijdens het vasten Een belangrijk doel is om drie tot vier liter water per dag te drinken

9 SAPVASTEN Het combineren van de kracht van levende sappen en het lichaamseigen vermogen om te herstellen Sapvasten versus watervasten Tenzij je een langzame stofwisseling hebt, is het een bijna onmogelijke opgave geworden om te watervasten voor een lichaam dat een hedendaags eetpatroon gewend is. Het is moeilijk om dit aan iemand uit te leggen die gelooft dat sapvasten een compromis is zoals vals spelen, niet écht vasten dus. Maar ik kan je vertellen dat sapvasten vandaag de dag net zo rigoureus is als watervasten in de tijd waarin Jezus leefde. De reden hiervoor is niet duidelijk, tenzij je begrijpt wat er in het lichaam omgaat tijdens het vasten. Cellen zijn als kleine sponsjes; ze absorberen wat je ademt, eet, drinkt en op je huid smeert. Tijdens jaren van slecht eten en blootstelling aan giftige stoffen, vindt er een ophoping in het lichaam plaats. Tijdens watervasten verlaten deze giftige stoffen het lichaam in een rap tempo, wat grote ongemakken veroorzaakt. Watervasten wordt een helse ervaring waarbij je een groter deel van je tijd kwijt bent aan kokhalzen dan dat je aan het genieten bent van een diepere gemeenschap met God. Het sap van fruit en groenten is vol van helende en reinigende eigenschappen die ervoor zorgen dat het lichaam geleidelijk en veilig ontgift. Sapvasten kan een effectieve opstap zijn naar watervasten. Ik verken dit onderwerp voorzichtig, omdat ik geloof in een God van wonderen. Als je er zeker van bent dat God je geroepen heeft om te watervasten dan zal Hij je de kracht geven om erdoor heen te komen. Maar ik geloof ook in een God van wijsheid. Als iemand jaren van vergiftiging zuivert door sapvasten, dan is het wonder van watervasten binnen handbereik. Sapvasten en genezing Sapvasten heeft een groter vermogen dan watervasten om genezing te bewerkstelligen. Sapvasten reinigt het lichaam en tegelijkertijd voorziet het ook in een toename van vitamines, mineralen en enzymen. Kankercellen, giftige stoffen, opgebouwde chemicaliën, overtollig lichaamsvet, getransformeerde vetzuren, getroffen slijm in de darmen, ziekten en kwalen worden allemaal drastisch aangepakt. Dit komt duidelijk naar voren in de talloze getuigenissen van genezing, die voortkomen uit de vrijheid die je hebt ontvangen. Fruit- en groentesappen zitten vol met genezende eigenschappen. Antioxidanten hechten zich aan de giftige stoffen, zodat het effectief verwijderd wordt uit het lichaam. Een levend soort brandstof dat geen energie ontneemt van de spijsvertering wat ervoor zorgt dat het lichaam volledig gefocust kan zijn op genezing en verjonging. Boordevol met vitaminen, mineralen, levende enzymen, antioxidanten, fytochemicaliën, maar net caloriearm genoeg om het lichaam te dwingen zijn eigen afvalstoffen te verwerken, met als doel fysieke gezondheid en helderheid van geest. Er zullen periodes van crises zijn, maar als je leert om er niet angstig voor te zijn, dan kan je je verblijden in het feit dat je lichaam door een diepe reiniging heengaat. Je kan je vitaliteit vergroten, of je nu een 21- jarige atleet bent of een 71-jarige die zich voorbereidt op een huwelijksreis Alle essentiële voedingsstoffen in fruit en groenten zitten verscholen in hun vezels. Een sapextract zorgt ervoor dat deze essentiële voedingsstoffen vrijkomen zodat ze direct geabsorbeerd en gebruikt

10 kunnen worden, met een minimale belasting van de spijsvertering. Daardoor kan de metabolische energie voor 100% gebruikt worden voor het reinigen van slijmerige substanties in de lymfe en van giftige stoffen in het cellenweefsel. Wat je nodig hebt om de hoeveelheid van enzymen, vitaminen en mineralen in je lichaam opgenomen te krijgen is een sap onttrekker Een goede sap-onttrekker is een waardevol instrument tot vitaliteit. Fruit- en groentesappen zijn de reinigers, energiegevers, opbouwers en vernieuwers van het menselijk systeem. Een combinatie van of vers fruit of groentesappen voorziet in alle enzymen, vitaminen, mineralen, proteïnen en vetten die nodig zijn voor een verbeterde vitaliteit Het toevoegen van sappen aan iemands dagelijkse voedselinname gaat vaak gepaard met een verjongend effect en genezing van verschillende ziekten, zoals kanker, leukemie, artrose, hoge bloeddruk, nierfalen, huidaandoeningen, leverfalen, alcoholverslaving en roken. Door het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die gemakkelijk te absorberen zijn tijdens de reinigingsperiode in de vastmodus van het lichaam, voorkom je de gevaren van totale onthouding die je vaak ziet met watervasten. Wees er zeker van dat deze methode zowel veilig als voordelig is. Voor een gezond, schoon lichaam is vasten net zo natuurlijk als eten. Tijdens water- of sapvasten blijft het proteïneniveau van het bloed constant. Ondanks dat proteïne verbruikt wordt, lijdt een persoon die 40 dagen alleen water drinkt niet aan een tekort aan proteïnen, vitaminen, mineralen en vetzuren. Tijdens het afbrekingsproces van afstervende en zieke cellen, worden alle essentiële substanties hergebruikt in het lichaam. Deze worden gebruikt en bewaard op zeer bijzondere wijze. Voor de meeste gezondheidstoestanden is sapvasten de beste methode voor je gezondheid. Door sapvasten zijn duizenden mensen bevrijd van ernstige ziekten, zoals kanker, leukemie, artrose, hoge bloeddruk, nierfalen, huidaandoeningen, leverfalen, alcoholverslaving en zelfs roken. Sapvasten heeft bovendien een voordeel boven andere afvalprogramma s, omdat het gifstoffen en overtollig vetweefsel verwijdert, terwijl het voorziet in een volledig spectrum aan voedingsstoffen. Ik ben gefascineerd geraakt door het geluk en de blijdschap van degenen die 10 tot 50 kilo overbodig vetweefsel hadden verloren door sapvasten. sapvasten werkt, omdat het twee dingen doet: Verwijderen van giftige stoffen Elimineert leven-wegzuigende gifstoffen die je verhinderen om gebruik te maken van het herstellend lichaamsvermogen dat God heeft gegeven. Increases Nutrients voorziet het lichaam van voedingsstoffen die haar de natuurlijke herstellende kracht teruggeeft Aangepast sapvasten Je kan overwegen om het vasten iets aan te passen om het reinigingsproces af te remmen door bijvoorbeeld een kwart van een avocado of een banaan te eten. Aangepast sapvasten werkt goed voor degenen die beperkingen hebben vanwege hun gezondheid, zoals diabetes of hypoglykemie. Bananen en avocado s verteren langzaam en ze houden de suikerspiegel stabiel. Hun hoge caloriewaarde remt de intensiteit van het vasten, maar omdat het makkelijk te verteren is, kan het lichaam zich nog steeds richten op het reinigingsproces.

11 De natuurlijk herstellende reiniging door sappen versterkt de barmhartigheid die God voor ons heeft door in onze fysieke noden te voorzien. Sapvasten kan ook de volgende producten bevatten: vers vruchtensap, kruidenthee met honing of met rietsuiker, groentebouillon, gerst of tarwegras supplementen of -sap en supplementen die helpen voor specifieke aandoeningen. Je kan zelfs bevroren-sap-ijsjes eten. Als je een klismapakket gebruikt, raad ik je aan om dit één keer te doen op de eerste dag en vervolgens eenmaal daags tijdens de eerste week. Daarna is eens per twee of drie dagen genoeg. Het klismapakket moet gebruikt worden indien het zuiveringsproces niet op gang komt of om zo n zuivering op te wekken. Als je ervoor kiest om dit pakket niet te gebruiken, dan zijn twee theelepels van phylum schil (te koop in gezondheidswinkels) per dag genoeg om de gifstoffen uit je dikke darm te krijgen. Pruimensap of thee van senebladen kunnen ook helpen. Hoeveel sap mag ik drinken tijdens het sapvasten? Deze vraag is me al zo vaak gesteld dat ik besloten heb om deze hier twee keer te beantwoorden. Drink totdat je hart tevreden is Op een drukke dag heb ik een liter wortel/appelsap gedronken, net als sap van twee grote cantaloupe-meloenen. Verse sappen zorgen ervoor dat de honger wegblijft en het voorkomt dat je uit de vastmodus wordt gehaald. Andere dagen, zoals tijdens het weekend, ga ik soms automatisch over tot watervasten om een rustiger tempo aan te houden om mijn gebed en afzondering met God te verdiepen. Er zijn momenten dat het lichaam om meer sap vraagt. Meer lichamelijke inspanning of het beginnen aan een ontgiftproces kan leiden tot een grote sap-inname. Ik ben erachter gekomen dat ik aan het begin van het vasten meer sap drink en als het vasten verder vordert, dan wordt de behoefte minder. Dit werkt niet zo voor iedereen. Probeer weg te blijven van kant-en-klaar sappen. Om één of andere reden veroorzaken ze honger en zijn ze veel minder voedzaam. Controleer of gemixte groentesappen niet teveel zout bevatten omdat dit de spijsvertering stimuleert. Dat is het laatste wat je wilt als je vast. Pas ervoor op om in de ochtend niet teveel zure sappen te drinken. Meloen of groentesappen zijn het best voor als je grote hoeveelheden drinkt. Zure sappen kunnen in de vroege morgen maagkramp bij sommige mensen veroorzaken. Als je hebt besloten om te gaan watervasten, vind ik het een echte uitdaging om elke dag de 8-10 aanbevolen glazen water te drinken. Het is de ervaring dat velen hun behoefte om te drinken totaal verliezen. Desalniettemin, dwing je zelf om zoveel water te drinken als je kan. Water helpt om het lichaam te reinigen van giftige stoffen door de nieren. Door steeds vers water aan te vullen, dwingt het ons systeem om de gifstoffen weg te spoelen in plaats van ze op te bouwen, wat zorgt voor ongemakken. * Een paar aanpassingen in terminologie zijn gemaakt om dit artikel meer geschikt te maken voor Nederland.

Inleiding. We vinden het fijn dat je aan een periode van gebed, vasten en persoonlijke toewijding wilt beginnen.

Inleiding. We vinden het fijn dat je aan een periode van gebed, vasten en persoonlijke toewijding wilt beginnen. Inleiding We vinden het fijn dat je aan een periode van gebed, vasten en persoonlijke toewijding wilt beginnen. Graag geven we je wat praktische tips en richtlijnen om je te helpen bij jouw persoonlijke

Nadere informatie

Inleiding We vinden het fijn dat je aan een periode van gebed, vasten en persoonlijke toewijding wilt beginnen.

Inleiding We vinden het fijn dat je aan een periode van gebed, vasten en persoonlijke toewijding wilt beginnen. HANDLEIDING I want the presence of God Himself, or I don t want anything at all to do with religion I want all that God has or I don t want any. A.W. Tozer 1 Inleiding We vinden het fijn dat je aan een

Nadere informatie

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero.

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero De volgende tabel komt uit het boek In Balance for Life van Dr. Alex Guerrero. GROENTES Aardappelen Aardappelen, zoete Andijvie Artisjokken Asperge Bieten en bieten

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen!

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen! #Kan iedereen detoxen? Voor iedereen die goed voor zich zelf wil zorgen, een gezonde boost wil geven en voor iedereen die zich 28 dagen durft te committeren aan dit programma. Dus ook in de weekenden.

Nadere informatie

Healthiness smoothies

Healthiness smoothies Healthiness smoothies Een smoothie receptenboek met heerlijke healthy smoothies, leuke weetjes, handige tips en trics. Inhoudsopgave Wie, wat, waar, waarom, wanneer Smoothies 3 Sporty smoothie 4 Raw cacao

Nadere informatie

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer De Voedingswijzer De Voedingswijzer is een gebaseerd om algemene richtlijnen. Probeer balans te vinden in je voedingspatroon. Onderstaand de opstartgids. Gebruik bij voorkeur samen met de Voedingswijzer

Nadere informatie

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen.

Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen. Vernauwing in de darm bij dikke darmkanker Dieetadviezen www.nwz.nl Inhoud Dieetadviezen 3 Wat kunt u wél gewoon eten en drinken? 6 Uw vragen 6 2 Bij dikke darmkanker kan een vernauwing in de dikke darm

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling Patiënteninformatie Dieetadvies bij onderbuikbestraling Inhoud Inleiding... 4 Algemeen advies... 4 Voedingsadvies... 4 Algemene richtlijnen... 4 Groenten... 5 Fruit... 6 Suggesties voor de maaltijden

Nadere informatie

Koolhydraten in je eten

Koolhydraten in je eten Koolhydraten in je eten Weet je nog, ons doel van gezond eten is: Eten en drinken waar je energie van krijgt en wat je lijf in balans houdt En Koolhydraten zijn de energieleveraars van je lijf. Je lijf

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT

7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT 7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT In dit gratis rapport praten we over zeven makkelijke voeding tips voor maximale vet vetbranding. De meeste vragen gaan altijd over wat ze niet mogen eten. Maar

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES

KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete Detox Smoothies. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept, zodat je

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

10 Daagse Sapkuur. Let op: Deze sapkuur is geheel op eigen risico! Wil je alvast meer informatie over gezonde sappen en groene smoothies?

10 Daagse Sapkuur. Let op: Deze sapkuur is geheel op eigen risico! Wil je alvast meer informatie over gezonde sappen en groene smoothies? 10 Daagse Sapkuur Een sapkuur dieet is een vorm van vasten, waarbij je voor een bepaalde tijd geen vast voedsel eet en enkel alleen maar sappen drinkt gemaakt van fruit, groente en kruiden. Dit document

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken.

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. De gewassen waarop MRL s van toepassing zijn, werden in verschillende groepen ingedeeld. Deze indeling wordt weergegeven

Nadere informatie

Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend)

Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend) Voorbereiding met Klean-Prep (Ochtend) Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een darmonderzoek te laten doen. Dit onderzoek vindt in de OCHTEND plaats. Om de darm goed te kunnen beoordelen moet

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health.

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Nieuwsbrief, februari 2015 Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Als professioneel Vitaal Coach ondersteunt en begeleidt ze haar klanten bij het vinden van een gezondere levensstijl,

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST LEEF PUUR NATUUR 1 KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST MEER DAN 100 PRODUCTEN 2 LEEF PUUR NATUUR KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST Hieronder vind je een lijst met alle koolhydraatarme producten die je mag

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM)

Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM) Gezond/onbewerkt eten (clean eating) VS. If It Fits Your Macro s (IIFYM) Op je voeding letten, gezond eten of diëten hoe je het ook noemt, het moet wel leuk blijven! If It Fits Your Macro s is daar bij

Nadere informatie

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Beste patiënt Een vernauwing of dreigende afsluiting of obstructie in de darm kan de doorgang van voedselresten belemmeren. Voornamelijk grote stukken

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid Gewicht verliezen snel blijvend medisch begeleid Uitleg Proteïne dieet Via onze dagelijkse voeding nemen we koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) in ons lichaam op. De koolhydraten en de vetten

Nadere informatie

DETOX30. Meer energie en vitaliteit door voeden naar ons ontwerp. Yvonne van Vugt Kort

DETOX30. Meer energie en vitaliteit door voeden naar ons ontwerp. Yvonne van Vugt Kort DETOX30 Meer energie en vitaliteit door voeden naar ons ontwerp Yvonne van Vugt Kort is uitgegeven door: Uitgave juni 2014 Yvital 2010-2014 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gezonde darmen in 8 eenvoudige stappen Gezonde darmen zijn belangrijk voor eigenlijk je hele lichaam en gezondheid, in je darmen wordt je eten verteerd en vervolgens omgezet in energie, voedingstoffen

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging Darmreiniging 2 Inleiding In deze folder treft u informatie aan over de voorbereidingen op uw darmonderzoek (coloscopie). Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken dient uw darm helemaal schoon

Nadere informatie

Copyright 2017 Energetisch Dieet- Alle rechten voorbehouden

Copyright 2017 Energetisch Dieet- Alle rechten voorbehouden 1 2 Inhoudsindeling: Voorwoord Pagina 4 Bosbessen spinazie smoothie Pagina 7 Wortel sinaasappel smoothie Pagina 8 Mango Smoothie Pagina 9 Tropische groene smoothie Pagina 10 Appel spinazie smoothie Pagina

Nadere informatie

Afdeling diëtetiek Richtlijnen kaliumbeperkt dieet

Afdeling diëtetiek Richtlijnen kaliumbeperkt dieet Afdeling diëtetiek Richtlijnen kaliumbeperkt dieet Telefoonnummer: 0344 674285 Kalium Kalium is een mineraal dat in vrijwel alle voedingsmiddelen voorkomt. Kalium is nodig voor de geleiding van zenuwprikkels.

Nadere informatie

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden Pagina 1 IgG antilichaam detectie op 5-6-2013 ID nummer : 2013100 Resultaat Test Aantal voedselallergenen Eenheden Detectie van IgG antilichamen 0 70 < 7.5 µg/ml 1 4 vanaf 7.5 µg/ml 2 2 vanaf 12.5 µg/ml

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Hoe werk je nu met de driehoek?

Hoe werk je nu met de driehoek? Weet en eet gezond Dit boekje gaat over gezonde voeding en over de driehoek die je kan helpen om iedere dag en iedere maaltijd gezond te eten. Als je gezond eet en genoeg beweegt zal je ook minder snel

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lever, nieren en galblaas reiniging, ontgiften van je lichaam Na het preventieve onderzoek van afgelopen week kwam ik tot de conclusie dat ik een reiniging zou gaan doen. Ik doe eigenlijks ieder jaar wel

Nadere informatie

10 daagse sapkuur. Let op: Deze sapkuur is geheel op eigen risico!

10 daagse sapkuur. Let op: Deze sapkuur is geheel op eigen risico! 10 daagse sapkuur Een sapkuur dieet is een vorm van vasten, waarbij je voor een bepaalde tijd geen vast voedsel meer eet en enkel alleen maar sappen drinkt gemaakt van fruit, groente en kruiden. Dit document

Nadere informatie

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 4. Goede indeling van het bord 3. Goede vulling van het bord 6. Goede hoeveelheid kiezen 5. Goede keuze maken 8. Drink geen vruchtensap 7. Gedroogd of

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek Voedingsadvies bij een colostoma Diëtetiek 1 2 Inleiding Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colon). Na het aanleggen van een colostoma is het volgen van een speciaal dieet niet

Nadere informatie

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag

Darmreiniging. 2 onderzoeken op 1 dag Darmreiniging 2 onderzoeken op 1 dag 2 U krijgt dit advies omdat het van belang is dat uw darmen schoon zijn. Alleen dan kan de arts het onderzoek goed uitvoeren. Vezelbeperkt dieet Drie dagen voor het

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen leren de actieve voedingsdriehoek kennen en begrijpen de indeling ervan. De leerlingen kunnen zelf voedingsmiddelen indelen bij de passende voedselgroep. geeft

Nadere informatie

Komkommers. Koolraap. Paprika (alle soorten) Pastinaak. Pompoen. Postelein. Raapstelen. Rode bieten. Rodekool. Romaine sla

Komkommers. Koolraap. Paprika (alle soorten) Pastinaak. Pompoen. Postelein. Raapstelen. Rode bieten. Rodekool. Romaine sla Aardperen Andijvie Artisjok Asperge Aubergine Avocado's Bloemkool Bleekselderij Boerenkool Broccoli Courgette Champignons Knoflook Knolselderij Komkommers Koolraap Olijven Paksoi Paprika (alle soorten)

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

KALIUMARME VOEDING. Freija Debruyn: Scarlett Imberechts:

KALIUMARME VOEDING. Freija Debruyn: Scarlett Imberechts: KALIUMARME VOEDING Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Freija Debruyn: 02 474 94 64 Scarlett

Nadere informatie

Minder kalium in uw voeding. Bij nierschade

Minder kalium in uw voeding. Bij nierschade Minder kalium in uw voeding Bij nierschade Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw specialist het advies gekregen om minder kalium in uw voeding te gaan

Nadere informatie

Voorwoord van onze voorganger

Voorwoord van onze voorganger Voorwoord van onze voorganger Hallo, Ik ben zo blij dat je deze handleiding hebt meegenomen! Als dit jouw mooiste geestelijke jaar wordt, dan kan dit jaar het beste ooit worden. En ik kijk uit naar alles

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

H. 278374.0115. Ademtest

H. 278374.0115. Ademtest H. 278374.0115 Ademtest Inleiding U bent bij uw arts geweest met maag- en/of darmklachten. Het kan zijn dat deze klachten veroorzaakt worden door een moeizame vertering van bepaalde suikers in uw darmen.

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf!

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf! Smoothie e-book Genieten van smoothies is een lekkere en gezonde manier om meer groenten te eten. Je zorgt voor veel extra vitaminen en mineralen. En als je ze goed samenstelt kunnen ze een maaltijd vervangen.

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Ideeën voor gezonde tussendoortjes

Ideeën voor gezonde tussendoortjes Ideeën voor gezonde tussendoortjes Heb je ook regelmatig behoefte aan een tussendoortje. Nu je zover bent dat je een nieuw gezond eet- en leefpatroon hebt geïntegreerd, wil je ook gezonde tussendoortjes

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

Hier toch enkele nuttige inlichtingen over voedsel: Geurverwekkend voedsel - ajuin - look - vis - sommige specerijen - paprika

Hier toch enkele nuttige inlichtingen over voedsel: Geurverwekkend voedsel - ajuin - look - vis - sommige specerijen - paprika Na de heelkundige ingreep moet u geen speciaal dieet volgen, want een stoma hebben is geen ziekte. Alleen diegenen die om de een of andere reden reeds voor de operatie op dieet stonden (bvb. diabetes,

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

KALIUMARME VOEDING. Freija Debruyn: Scarlett Imberechts:

KALIUMARME VOEDING. Freija Debruyn: Scarlett Imberechts: KALIUMARME VOEDING Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Freija Debruyn: 02 474 94 64 Scarlett

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

Minder kalium in uw voeding Bij nierschade

Minder kalium in uw voeding Bij nierschade Minder kalium in uw voeding Bij nierschade Albert Schweitzer ziekenhuis Mei 2013 Pavo 1071 Inleiding U heeft van uw specialist het advies gekregen om minder kalium in uw voeding te gaan gebruiken, omdat

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE

IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE Stap voor stap voldoende drinken. Dat je voldoende moet drinken weet je wel, maar doe je het ook? Vocht zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert. Drink je te

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA HAVER APPELVEZEL CITRUS VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN APPEL HAVER WITLOF SOJA MAIS WAT ZIJN VEZELS? Als essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet helpen vezels uw spijsverteringssysteem in goede

Nadere informatie

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Bob ter Haak Miracle Performance Bob ter Haak Eigenaar Miracle Performance Sportdiëtist Bewegingsdeskundige Docent Sport Fietsen

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie

BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie Uw darmen zijn erg gevoelig voor straling en ze raken gemakkelijk geïrriteerd. Daardoor kunt u last krijgen

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie.

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie. Testlab Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Gezond eten. Tips voor een gezonde

Gezond eten. Tips voor een gezonde Gezond eten Tips voor een gezonde leefstijl Gezond eten door kleine veranderingen Inleiding In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie