TOA: Toolkit én schatkist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOA: Toolkit én schatkist"

Transcriptie

1 TOA: Toolkit én schatkist Ruim 1,7 miljoen toetsen afgenomen. Wat weten we nu?

2 Taal en rekenen 2 jaar onderweg en wat heeft ons dit nu gebracht? Bekijk de resultaten van 2 jaar meten. Bureau ICE is in 2007 gestart met de TOA. Nu werken meer dan 700 scholen met leerlingen met de TOA en zijn er ruim 1,7 miljoen toetsen af genomen. Bij de 0-meting bij de start van het schooljaar zijn ruim toetsen afgenomen. In 2010 waren dat er voor de 0-meting nog een kleine De Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt is met ruim 350 toetsen niet alleen een schatkist met toetsen maar bevat vooral een schat aan informatie over de leer lingen. Bijvoorbeeld over hoe zij scoren op Referentie niveaus Taal en Rekenen. En hoe ze zich ontwikkelen. Want na 2 jaar toetsen tekent zich ook een eerste beeld af van het rende ment van in spanningen om gedurende het mbo-onderwijs de taal- en rekenvaardigheid van leerlingen te ver beteren. Top vijf van bevindingen: Het belang van een 0-meting wordt breed erkend: niet alleen het aantal afnamen groeide van toetsen in 2010 naar ruim toetsen in 2011, maar scholen kiezen er ook vaker voor meerdere vaardigheden te meten bij de instroom. Bij instroom in het mbo leest meer dan de helft van de leerlingen van de mbo-1 opleidingen onder niveau. Zij moeten twee niveaustappen maken om de eindnorm te kunnen halen. Voor niveau 4-leerlingen geldt dat ongeveer 75% van de leerlingen bij instroom leest op niveau en dus in het mbo nog één niveaustap moet maken. Het niveau waarmee leerlingen instromen in het mbo wijkt in 2011 nauwelijks af van het beeld van Bij een tweede meting gedurende het mbo-onderwijs blijken leerlingen voor rekenen, lezen en luisteren gemiddeld genomen vooruit te gaan ten opzichte van hun 0-meting. 1.7 miljoen Totaal aantal afnamen Beheerders/docenten scholen Leerlingen Aantal afnamen 0-meting Aantal toetsen op 1 maart Aantal toetsen ontwikkeld in 2011

3 Taal en rekenen 2 jaar onderweg en wat heeft ons dit nu gebracht? Bekijk de resultaten van 2 jaar meten. Rekenen Totaal aantal deelnemers 2010: Totaal aantal deelnemers 2011: % 26% 37% 33% 28% 27% Vergelijk uw eigen resultaten met de landelijke uitkomsten! Lager dan 8% 4% 3% 1% 1% 1% Lager dan Lager dan Lezen Totaal aantal deelnemers 2010: Totaal aantal deelnemers 2011: % 45% Luisteren Totaal aantal deelnemers 2010: Totaal aantal deelnemers 2011: % 56% 25% 23% 9% 9% 12% 8% 1 11% 3% Lager dan Lager dan Lager dan % 15% 7% 5% 2% 2% 1% Lager dan Lager dan Lager dan Taalverzorging Totaal aantal deelnemers 2010: Totaal aantal deelnemers 2011: % 8% 33% 32% 47% 44% 13% 11% Lager dan Schrijven Totaal aantal deelnemers 2010: Totaal aantal deelnemers 2011: % 16% 22% 2 29% 19% 31% 36% 1% 5% 6% Lager dan Lager dan Lager dan Achterstand is groot Bij de invoering van de Referentieniveaus bij de start van het schooljaar kon met behulp van de toetsen uit de TOA gelijk op grote schaal gemeten worden bij de instroom in het mbo. Zo hebben we met behulp van deze 0-meting direct vanaf het begin van de in voering van de nieuwe niveausystematiek de stand van zaken kunnen peilen: met welk referentie niveau stromen de leerlingen in in het mbo? En dus feitelijk, hoe verlaten ze het vmbo? Het verschilt per vaardigheid maar over het algemeen stromen de leerlingen met een achterstand in het mbo in en moet het overgrote deel van de leerlingen voor de verschillende vaardigheden nog één of zelfs twee niveau stappen zetten gedurende hun onderwijstijd op het mbo.

4 Taal en rekenen 2 jaar onderweg en wat heeft ons dit nu gebracht? Bekijk de resultaten van 2 jaar meten. Gaan de niveau 4-leerlingen het centrale examen halen? Slagen voor het examen taal en rekenen wordt een grote uitdaging voor mbo-4 leer lingen. Bij de instroom nu beheerst 22% van de leerlingen lezen. Voor luisteren is dat 41% en voor rekenen 1%. Dit betekent dat het overgrote deel van de leerlingen voor alle vaardigheden nog minimaal één niveaustap moet zetten en een deel zelfs twee niveaustappen. Met name bij rekenen zijn de problemen groot: 42% blijkt hier bij instroom op niveau binnen te komen. Rekenen mbo 4 Eerste toetsmoment Laatste toetsmoment (bij dezelfde leerlingen) 46% 38% 34% 24% 12% 4% 9% 6% 8% 13% 4% 2% Lager dan Lager dan Lager dan Lezen mbo 4 Eerste toetsmoment Laatste toetsmoment (bij dezelfde leerlingen) 5 Luisteren mbo 4 Eerste toetsmoment Laatste toetsmoment (bij dezelfde leerlingen) 65% 36% 34% 51% 36% 1% 1% 6% 4% 17% 9% 17% 17% 1 4% 1% 1% 11% 6% 6% 2% 17% Lager dan Lager dan Lager dan Lager dan Lager dan Lager dan haalbaar als norm voor niveau 1 en 2? De discussie is nog volop bezig. Wat moet de norm worden voor examinering van taal en rekenen voor niveau 1 en 2? De intakegegevens van de niveau 1 en 2 leerlingen in het mbo laten bij de intake van het schooljaar opnieuw zien dat niveau te ambitieus lijkt voor het overgrote deel de leerlingen om te behalen gedurende hun korte traject. Op de korte termijn is het invoeren van een harde norm in de vorm van een centraal examen taal en rekenen met consequenties voor diplomering een groot risico: veel leerlingen zullen in dat geval geen mbo-diploma kunnen behalen.

5 Taal en rekenen 2 jaar onderweg en wat heeft ons dit nu gebracht? Bekijk de resultaten van 2 jaar meten. Met de TOA meten van primair onderwijs tot en met hoger onderwijs De Referentieniveaus zijn bedoeld om doorlopende leerlijnen taal en rekenen te gaan faciliteren van basisonderwijs tot en met beroepsonderwijs. Met behulp van de Referentieniveaus en daaraan gekoppelde toetsen is het dan ook vanaf mogelijk geworden om op de verschillende drempels van het onderwijs te meten. Met de taal- en rekentoetsen uit de TOA speciaal gericht op de doelgroep jongeren van hebben we kunnen vaststellen waar leerlingen hun achterstand oplopen. De eerste kleinschalige onderzoeken in het basisonderwijs laten zien dat maar net de helft van de basisschoolleerlingen het beoogde niveau behaalt voor lezen en rekenen. Onderzoek gedurende het vmbo laat zien dat leerlingen in het vmbo niet stilstaan: er zit groei in hun taal- en rekenvaardigheid bij het stijgen van de leerjaren. /publicaties Intake mbo Intake mbo Lager dan Lager dan Lager dan Lagerdan Lagerdan Lagerdan Rekenen 56% 19% 2 5% Lezen 43% 33% 11% 13% Luisteren 17% 44% 9% 3 Schrijven 36% 22% 8% 12% Taalverzorging 32% 45% 21% 3% Intake mbo Lager dan Lager dan Lager dan Rekenen 23% 38% 6% 31% 1% 1% Lezen 3% 2 15% 51% 3% 9% Luisteren 1% 9% 9% 64% 1% 16% Schrijven 6% 19% 24% 46% 1% 4% Taalverzorging 6% 31% 53% 1 Rekenen 42% 32% 9% 16% Lezen 15% 41% 13% 3 1% Luisteren 3% 3 9% 56% 2% Schrijven 24% 29% 14% 32% Taalverzorging 13% 45% 37% 5% Intake mbo Lagerdan Lagerdan Lagerdan Rekenen 15% 42% 3% 34% 4% 1% Lezen 4% 11% 56% 7% 22% Luisteren 1% 6% 49% 2% 41% Schrijven 2% 2% 28% 36% 12% 21% Taalverzorging 2% 21% 57% 2 Is rendement zichtbaar? Nu we voor het tweede jaar op rij werken met de Referentieniveaus zijn er gegevens beschikbaar van leerlingen die na de intake een vervolgmeting hebben afgelegd. De eerste voorzichtige conclusies dienen zich nu aan: leerlingen van mbo 4 lijken vooruit te gaan op het gebied van lezen, luisteren en rekenen. Maar we hebben meer gegevens en dus meer tijd nodig voor verder onderzoek. En dan bijvoorbeeld ook: welke aanpak werkt en welke niet? Kwalitatief onderzoek op basis van kwantitatieve gegevens. Wordt vervolgd dus

6 Op zoek naar betrouwbare en valide schoolexamens? De TOA biedt uitkomst! Het centrale deel van het examen is voor niveau 4 geregeld. Voor de overige niveaus zijn scholen zelf verantwoordelijk voor de invulling van de examinering van lezen en luisteren. Daarnaast moeten alle niveaus van het mbo zelf zorg dragen voor een valide en betrouwbare examinering van de productieve vaardigheden schrijven, spreken en gesprekken. De TOA biedt de mogelijkheid om met generieke examens de complete examinering te dekken. De TOA bevat meer dan voldoende leestoetsen, luistertoetsen, schrijftoetsen, spreektoetsen en gespreksvaardigheidstoetsen om de complete examinering (inclusief herkansingen) uit handen te nemen. De beoordeling kan volledig in de TOA worden uitgevoerd. Voor lezen en luisteren gaat dat automatisch. Voor de productieve vaardigheden (schrijven, spreken, gesprekken) maakt het nieuwe, globale beoordelingsmodel een snelle, efficiënte beoordeling van examens mogelijk. Bovendien kan met de beoordelaarstool ook de kwaliteit van de beoordelaars eenvoudig gemonitored worden. Zo is het met de TOA niet alleen eenvoudig om validiteit en betrouwbaarheid van de examinering te borgen voor lezen en luisteren maar ook van de van de productieve vaardigheden. De TOAtoetsen zijn dan ook niet voor niets onlangs weer voor alle vaardigheden op alle niveaus goedgekeurd door de Inspectie voor het Onderwijs. Wilt u schoolexamens die wat inhoud betreft aansluiten op een specifieke opleiding? Maar wilt u niet inboeten aan betrouwbaarheid en validiteit? De TOA biedt de mogelijkheid om met de goedkeuring van Bureau ICE uw eigen maatwerktoetsen in de TOA op te nemen. Voor meer informatie over opleidingsspecifieke toetsen in de TOA kunt u contact opnemen met Bureau ICE, De TOA is hét instrument ter voorbereiding op het centraal examen De centrale examens kristalliseren zich meer en meer uit. Voor verschillende ROC s een moment om bestaande toetsen te vergelijken met de uitkomsten van de pilotexamens. Hoe? Door dezelfde leerlingen zowel mee te laten doen aan de pilotexamens als ook een TOA-toets voor te leggen. De eerste experimenten van mbo s laten zien dat de TOA lees- en luistertoetsen een betrouwbare voorspelling geven van de uitkomsten van de centrale examens. Reden om de TOA te blijven gebruiken voor de voortgang van taal en rekenen want slagen voor een niveau in de TOA biedt 92% kans op slagen bij de centrale examens. Verkrijg nu uw TOA-licentie! Vraag nu een vrijblijvend gesprek aan!

7 De belangrijkste vernieuwingen in de TOA (schooljaar ) Voortdurend werken we samen met onze gebruikers aan de verdere ontwikkeling van de TOA. Dit is inherent aan een digitaal, webbased systeem maar ook in lijn met de filosofie van Bureau ICE: tevredenheid door kwaliteit. De 10 belangrijkste veranderingen: Beheer en administratie automatisch door koppelingen met o.a. Magister en N@T school Nieuwe toetsen voor alle vaardigheden op alle niveaus voor Nederlands ( t/m ) Nieuwe toetsen voor alle vaardigheden voor Engels en Duits (A1, A2, B1 en B2) Basistoetsen, speciaal voor leerlingen voor wie niveau nog moeilijk te halen is Een rapportagetool zodat scholen zelf snel en eenvoudig eigen rapportages kunnen uitdraaien Een nieuw globaal beoordelingsmodel om sneller en efficiënter examinering van productieve vaardigheden uit te kunnen voeren Per toets een TIK (Toets Informatie Kaart) zodat alle belangrijke informatie per toets in één overzicht beschikbaar is Groepsrapporten en individuele rapporten met uitgebreide overzichten met één druk op de knop beschikbaar Doorlopende leerlijn technisch mogelijk door dekkend systeemoverdracht PO-VO-MBO-HBO Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid nu veel eenvoudiger te borgen met de beoordelaarstools in de TOA Sinds 1991 Staatsexamens Nederlands als Tweede Taal. Sinds 1996 toetsing in het kader van inburgering.

8 De TOA is een middel, geen doel Welke vaardigheden ga je wanneer toetsen? Welke toets zet je op welk moment in? Wat ga je doen met de uitkomsten? Welke gevolgen heeft de score voor leerlingen? Hoe borg je dat examentoetsen niet gebruikt worden als intaketoets? Hoe examineer je taal en rekenen? Hoe borg je de voortgang richting het examen? Allemaal vragen die horen bij de inzet van de TOA. Samen met instellingen die de TOA (gaan) inzetten, bespreken we deze en nog veel meer vragen om zo te komen tot een toetsplan voor Taal en Rekenen. Zo voorkom je dat een instelling én een leerling veel tijd en energie steken in de afname van toetsen en er vervolgens niets mee (kunnen) doen. Taalassessoren opleiden Het beoordelen van de schrijftoetsen en ook de spreek- en gesprekstoetsen gaat niet automatisch. Hier zijn menselijke beoordelaars voor nodig. En die hebben weer training nodig om te borgen dat de uitslagen (voldoende) betrouwbaar zijn. Belangrijk, zeker daar waar het examinering betreft. Het trainen van de be oordelaars hoort dan ook onlos makelijk bij de inzet van de TOA voor schrijven, spreken en gesprekken. Met korte, efficiënte trainingen helpt Bureau ICE beoordelaars op weg. Willen beoordelaars zich verder ontwikkelen, dan kan worden gekozen voor de training tot professional. Wil een instelling nog verder gaan, dan kunnen beoordelaars ook opgeleid worden tot trainer. Als een instelling voor deze laatste optie kiest, kunnen ze beoordelaars laten opleiden die vervolgens intern eigen, nieuwe beoordelaars kunnen opleiden. Geïnteresseerd? Voor alle soorten trainingen kunt u contact met ons opnemen. TOA verder uitgebreid met Moderne Vreemde Talen Altijd al heeft de TOA toetsen bevat voor Engels en Duits. Een nieuwe serie toetsen voor Duits en Engels zijn onlangs aan de toolkit toegevoegd. Zo kunt u zowel in de intake als bij de voortgang en examinering gebruik kunt maken van de toetsen uit de TOA. Voor alle vaardigheden voor alle niveaus (A1 t/m C1) zijn voldoende taaltoetsen beschikbaar, bovendien goedgekeurd door de Inspectie voor het Onderwijs. Na de zomer wordt het aanbod toetsen Moderne Vreemde Talen uitgebreid met toetsen Frans.

9 De TOA van Bureau ICE is officieel goedgekeurd door de onderwijsinspectie. Doorlopende leerlijn kan via de TOA gefaciliteerd worden. Bureau ICE voert nu al 20 jaar de Staatsexamens en 15 jaar de Inburgeringsexamens uit in samenwerking met CITO. 1,7 miljoen toetsen afgenomen. Dekkend toetsaanbod voor alle niveaus alle vaardigheden voor minimaal 1 intake, 2 keer een voortgangstoets, examen en herkansing. Geen systeem problemen of problemen bij het afnemen van de TOA toetsen leerlingen actief in de TOA docenten en beheerders werken met de TOA en wij ontvangen maar 2 functionele vragen naar onze gratis helpdesk per dag. Landelijke dekking van de TOA dus ook vergelijkingen op alle niveaus voor managementanalyse. Door het grote volume kunnen wij de TOA voordelig aanbieden. Met TOA gegarandeerd een beter toetsplan: minder toets afnames, meer toetskwaliteit en meer sturing vanuit de toetsresultaten. Gebruikers zeer tevreden over de TOA en ondersteuning vanuit Bureau ICE. U kunt dit navragen bij 25 ROC s die breed met de TOA werken. Betrouwbaarheid en validiteit gewaarborgd op basis van onze expertise en continue metingen en onderzoek. Automatiseren van administratie en beheer. Voorspellende waarde TOA ten op zichte van COE (centraal ontwikkeld examen) ligt rond de 8. TOA: eenheid in toetsing, overdraagbaarheid van gegevens, kwaliteit en voordeel.

10 Bureau ICE is al meer dan 20 jaar een begrip op het gebied van toetsing en examinering. Meer informatie? Neem contact met ons op! Zie ook: Zie ook: Postbus AD Culemborg Godfried Bomansstraat WR Culemborg T F Bank Kvk Tiel BTW NL B01 ISO gecertificeerd

TOA. Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs. instellingsexamen. voortgangs toetsen. voortgangs toetsen. diagnostische examentoets

TOA. Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs. instellingsexamen. voortgangs toetsen. voortgangs toetsen. diagnostische examentoets TOA Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs diagnostische examentoets instellingsexamen voortgangs toetsen voortgangs toetsen voortgangs toetsen 1 INTAKE 0-meting als startpunt voor

Nadere informatie

1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen

1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen KWALITEIT IN TOETSEN EN EXAMENS TOA Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen Compleet leerlingvolgsysteem voor Taal en Rekenen in het voortgezet onderwijs 1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem

Nadere informatie

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 TAAL EN REKENEN VAN BELANG toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 INHOUD Inleiding... 5 Hoofdstuk 1 Resultaten VMBO in de regio Den Haag... 7 1.1 Totaal overzicht van de afgenomen

Nadere informatie

Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA)

Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA) een beknopte toelichting op de Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA) voor vo-scholen Spirit4you, december 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doel van dit document... 3 1.2. Vragen... 3 2. Wat

Nadere informatie

optimaal groeien TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs

optimaal groeien TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs Eerlijk meten, optimaal groeien TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs Methode-onafhankelijke toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits en Frans Bureau ICE De nieuwe generatie

Nadere informatie

Beroepsonderwijs. TOA Hét toetsinstrument met toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits en Spaans

Beroepsonderwijs. TOA Hét toetsinstrument met toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits en Spaans Efficiënt taal- en rekenonderwijs Beroepsonderwijs TOA Hét toetsinstrument met toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits en Spaans Studenten die nu starten met een mbo-opleiding moeten scoren op

Nadere informatie

Toevoeging talen 29-9-2010 1

Toevoeging talen 29-9-2010 1 Inleiding In het schooljaar 2009-2010 zijn er veel (landelijke) ontwikkelingen geweest op het gebied van AVO. Dit memo is niet volledig maar geeft de belangrijkste besluiten aan m.b.t. de examinering van

Nadere informatie

Trainingen. De weg naar een waardevol diploma. TOA is een merk van

Trainingen. De weg naar een waardevol diploma. TOA is een merk van en De weg naar een waardevol diploma Om de kwaliteit van examens en processen te waarborgen is de professionalisering van examenpersoneel belangrijk. TOA ondersteunt mbo-scholen hierbij met verschillende

Nadere informatie

Beroepsonderwijs. TOA Hét toetsinstrument met toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels en Duits

Beroepsonderwijs. TOA Hét toetsinstrument met toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels en Duits Efficiënt taal- en rekenonderwijs Beroepsonderwijs TOA Hét toetsinstrument met toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels en Duits Voor studenten die nu starten met een mbo-opleiding hangt zakken of slagen

Nadere informatie

EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST

EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST nt2 EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST Een complete set van instrumenten voor elke fase in het leertraject van de NT2-cursist Bureau ICE De nieuwe generatie toetsen en examens 1 15333 ICE brochure

Nadere informatie

2. CEVO/CvE 3. Coe voor niveau 4 4. Niveau 1, 2 en 3 5. Verkenning vanuit voorbeelden vmbo

2. CEVO/CvE 3. Coe voor niveau 4 4. Niveau 1, 2 en 3 5. Verkenning vanuit voorbeelden vmbo Taal en rekenen in het mbo Op weg naar centraal ontwikkelde examens GDW kennisdelingsconferentie 16 april 2009 Jan Paul de Vries/Mia van Boxel Centraal ontwikkelde examens taal & rekenen mbo 1. Coe t&r

Nadere informatie

EERLIJK METEN, OPTIMAAL GROEIEN

EERLIJK METEN, OPTIMAAL GROEIEN EERLIJK METEN, OPTIMAAL GROEIEN TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs Methodeonafhankelijke toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans Bureau ICE De nieuwe

Nadere informatie

Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010. Rianne Reichardt

Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010. Rianne Reichardt Taal en Rekenen - Wat gebeurt er allemaal? Btg MEI 23 april 2010 Rianne Reichardt Wet- en regelgeving Taal- en rekenniveau omhoog Invoering referentiekader Meijerink Invoering centrale examinering taal

Nadere informatie

TOETSEN EN BEOORDELEN NT2. LOWAN-dag

TOETSEN EN BEOORDELEN NT2. LOWAN-dag TOETSEN EN BEOORDELEN NT2 LOWAN-dag 10-4-2017 DOEL VAN DE WORKSHOP Informatie geven over toetsing en beoordeling op de ISK Leiden en algemene informatie over een aantal toetsinstrumenten Samen beoordelen

Nadere informatie

SNEL OP WEG MET HET IEP LVS. Een kind is meer dan taal en rekenen IEP is een merk van Bureau ICE

SNEL OP WEG MET HET IEP LVS. Een kind is meer dan taal en rekenen IEP is een merk van Bureau ICE SNEL OP WEG MET HET IEP LVS Een kind is meer dan taal en rekenen IEP is een merk van Bureau ICE IEP; Inzicht Eigen Profiel Met het IEP LVS beschikt u over een leer- en criteriumgericht volgsysteem. Dat

Nadere informatie

Voorbeeldtoetsen Nederlands

Voorbeeldtoetsen Nederlands Actuele ontwikkelingen Voorbeeldtoetsen Regiobijeenkomst Alet van Leeuwen Programma Programma vanmiddag: 13.00-13.30 inloop 13.30-13.45 toelichting door Steunpunt taal en rekenen mbo 13.45-14.00 presentatie

Nadere informatie

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven TOETSEN TAAL Titel Korte omschrijving Uitgever en jaar Doelgroep Niveau Koppeling Stand. & Eindt. Context Digitaal / Instaptoets NT1 Een instaptoets voor lezen en VanDorp educatief, www. schrijven om de

Nadere informatie

Slimme en haalbare oplossingen voor het Instellingsexamen

Slimme en haalbare oplossingen voor het Instellingsexamen Slimme en haalbare oplossingen voor het Instellingsexamen APS Hella Kroon Alie Kammenga Ellis Eerdmans 8 oktober 2012 Ede In deze masterclass Als ik het voor het zeggen had dan De kaders van het instellingsexamen

Nadere informatie

De examenkwaliteit moet geborgd worden. Maar hoe? Meer grip op de borging van de examenkwaliteit. met praktische hulpmiddelen en trainingen

De examenkwaliteit moet geborgd worden. Maar hoe? Meer grip op de borging van de examenkwaliteit. met praktische hulpmiddelen en trainingen De examenkwaliteit moet geborgd worden. Maar hoe? Meer grip op de borging van de examenkwaliteit met praktische hulpmiddelen en trainingen Bureau ICE De nieuwe generatie toetsen en examens Meer grip op

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen

Actuele ontwikkelingen Actuele ontwikkelingen Op weg met de instellingsexamens taal Regiobijeenkomst op weg met de instellingsexamens taal Alet van Leeuwen Steunpunt taal en rekenen mbo Rol Steunpunt taal en rekenen mbo onderwijsinstellingen

Nadere informatie

TOA mailingen archief

TOA mailingen archief TOA mailingen archief Een overzicht van de TOA mailingen van november 2011 tot en met 2013 Bureau ICE Duits Lezen A2 - toets 3 1 Inhoud Inhoud... 2 TOA nieuwsbrief Bureau ICE... 4 Datum verzending: 17

Nadere informatie

Rapportage TOA. Taal en Rekenen in de regio Den Haag Schooljaar 2013-2014. Algemene bevindingen

Rapportage TOA. Taal en Rekenen in de regio Den Haag Schooljaar 2013-2014. Algemene bevindingen Rapportage TOA Taal en Rekenen in de regio Den Haag Schooljaar 2013-2014 Algemene bevindingen 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1. Resultaten in de regio Den Haag... 4 1.1 Overzicht toetsafnames... 4 1.2

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG.. Datum 9 november 2018 Toekomst van rekenen in het vo en mbo

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG.. Datum 9 november 2018 Toekomst van rekenen in het vo en mbo >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 332 Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen Nr. 88 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Nadere informatie

maak kennis met Het College voor examens

maak kennis met Het College voor examens maak kennis met Het College voor examens College voor Examens 030 28 40 700, info@cve.nl Postbus 315, 3500 AH Utrecht www.cve.nl Het is enorm belangrijk dat de focus altijd gericht blijft op de leerling

Nadere informatie

Bureau ICE ONDERZOEK KWALITEIT EXAMENINSTRUMENTEN VAN EXAMENLEVERANCIERS Definitief

Bureau ICE ONDERZOEK KWALITEIT EXAMENINSTRUMENTEN VAN EXAMENLEVERANCIERS Definitief Bureau ICE ONDERZOEK KALITEIT EXAMENINSTRUMENTEN AN EXAMENLEERANCIERS 2009 Definitief Amersfoort, mei 2009 ASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de

Nadere informatie

toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE

toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE toetsen om van te leren Iedere leerling leert en ontwikkelt zich anders. Hoe krijgt u inzicht in de ontwikkeling

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor 2014

Drentse Onderwijsmonitor 2014 Drentse Onderwijsmonitor 2014 9 de editie Imke Oosting CMO Groningen Wat is de Drentse onderwijsmonitor? In beeld brengen van onderwijspositie en prestaties van Drentse leerlingen Van basisschool tot en

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Meetinstrumenten TOA, Bureau ICE

Privacy Bijsluiter Digitale Meetinstrumenten TOA, Bureau ICE 1.1 Bijlage 1 Privacy Bijsluiter Digitale Meetinstrumenten TOA, Bureau ICE Bureau ICE is een onafhankelijke aanbieder van betrouwbare en kwalitatief goede toetsen en examens (hierna digitale meetinstrumenten)

Nadere informatie

TOETSBELEID. Pagina 1 van 13

TOETSBELEID. Pagina 1 van 13 TOETSBELEID Als instellingsbeheerder en afdelingsbeheerder kunt u onder het tabblad 'Toetsbeheer' toetsen oormerken. Met deze functionaliteit kunt u uw toetsbeleid vormgeven in de TOA. De toetsen die de

Nadere informatie

CvE-bijlage bij rapportage 2012-2013 invoering centrale toetsing en examinering referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen

CvE-bijlage bij rapportage 2012-2013 invoering centrale toetsing en examinering referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen CvE-bijlage bij rapportage 2012-2013 invoering centrale toetsing en examinering referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen In dit document geeft het College voor Examens gegevens rondom de resultaten

Nadere informatie

Bijeenkomst Instruct

Bijeenkomst Instruct Nederlands, Engels en rekenen mbo - actualiteit Bijeenkomst Instruct Woensdag 10 december Hilversum Alet van Leeuwen Onderwerpen rol en taak Steunpunt invoeringsjaren (centrale) examens en diploma eisen

Nadere informatie

Matrix. Consequenties regelgeving Nederlandse taal en rekenen. voor EVC-kandidaat

Matrix. Consequenties regelgeving Nederlandse taal en rekenen. voor EVC-kandidaat Matrix Consequenties regelgeving Nederlandse taal en rekenen voor EVC-kandidaat Inleiding Op 1 augustus 2010 is de wet Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen van kracht gegaan, waarmee een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Product Informatie Blad Toets Engels

Product Informatie Blad Toets Engels Product Informatie Blad Toets Engels PIB-2014-Engels Context Beheersing van de Engelse taal is een belangrijk onderdeel in het Nederlandse onderwijs. In het VO is Engels één van de doorstroomrelevante

Nadere informatie

Regelgeving referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen versie 1.2

Regelgeving referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen versie 1.2 Regelgeving referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen versie 1.2 Op 29 april 2010 is de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen vastgesteld. De wet legt het kader vast voor de lagere, meer

Nadere informatie

Inleiding. Bijlage 2: Meetlat Toetscyclus

Inleiding. Bijlage 2: Meetlat Toetscyclus Bijlage 2: Meetlat Toetscyclus Inleiding Met de Meetlat Toetscyclus kan een school in beeld brengen hoe het er voor staat met de examinering op de school. De meetlat brengt in beeld hoe betrokkenen naar

Nadere informatie

MBO Conferentie Het 2F-, 2ER- en 2A-examen: welke student laat ik wanneer opgaan voor welk examen?

MBO Conferentie Het 2F-, 2ER- en 2A-examen: welke student laat ik wanneer opgaan voor welk examen? Freark? MBO Conferentie Het 2F-, 2ER- en 2A-examen: welke student laat ik wanneer opgaan voor welk examen? 15-11-2017 Ronde 2: 13:45 15:15 Freark van der Kooi Ik wil mijn leerlingen nog beter begeleiden

Nadere informatie

Rekenconferentie Je kunt rekenen op de rekendocent 6 december 2011

Rekenconferentie Je kunt rekenen op de rekendocent 6 december 2011 Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving Rekenconferentie Je kunt rekenen op de rekendocent 6 december 2011 Rianne Reichardt Onderwerpen Algemene regelgeving Rekenen in het mbo Invoering referentieniveaus

Nadere informatie

NEDERLANDS en REKENEN

NEDERLANDS en REKENEN NEDERLANDS en REKENEN INHOUD Voorwoord Nederlands Rekenen Voorwoord Je beseft het misschien niet, maar de hele dag ben je met taal bezig. Om in de maatschappij en in je vak waarvoor je wordt opgeleid je

Nadere informatie

José Dams en Annemarie Groot 8 oktober Regels en ruimte: het examineringsproces onder de loep

José Dams en Annemarie Groot 8 oktober Regels en ruimte: het examineringsproces onder de loep José Dams en Annemarie Groot 8 oktober 2012 Regels en ruimte: het examineringsproces onder de loep Programma De examenkapstok Het examineringsproces onder de loep Van goed proces naar goed product Hoe

Nadere informatie

De Referentieniveaus Taal. BAVO Eemlanden 14 maart 2012

De Referentieniveaus Taal. BAVO Eemlanden 14 maart 2012 De Referentieniveaus Taal BAVO Eemlanden 14 maart 2012 2 Wat komt aan de orde? Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de referentieniveaus Referentieniveaus

Nadere informatie

Rapportage TOA. Taal en Rekenen in de regio Den Haag Schooljaar Algemene bevindingen

Rapportage TOA. Taal en Rekenen in de regio Den Haag Schooljaar Algemene bevindingen Rapportage TOA Taal en Rekenen in de regio Den Haag Schooljaar 2014-2015 Algemene bevindingen 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1. Resultaten in de regio Den Haag... 4 1.1 Overzicht toetsafnames... 4 1.2

Nadere informatie

Actualiteit taal en rekenen mbo

Actualiteit taal en rekenen mbo Actuele ontwikkelingen Actualiteit taal en rekenen mbo Themaochtend taal en rekenen - BTG esb&i Januari 2011 Karin Lukassen Inhoud Beleid en wetgeving Implementatie: landelijk Implementatie: mbo-instellingen

Nadere informatie

Memo examinering taal en rekenen, september 2012

Memo examinering taal en rekenen, september 2012 Memo examinering taal en rekenen, september 2012 Inleiding In deze memo zijn de actuele eisen aan examinering beschreven voor Nederlands, Engels, Duits en rekenen. Deze informatie geldt voor zowel BOL-

Nadere informatie

Referentieniveaus en doorlopende leerlijnen VO-MBO. Jan van Weerden Hoofd Research POVO

Referentieniveaus en doorlopende leerlijnen VO-MBO. Jan van Weerden Hoofd Research POVO Referentieniveaus en doorlopende leerlijnen VO-MBO Jan van Weerden Hoofd Research POVO Overzicht Referentieniveaus: aanleiding Doorlopende leerlijnen DLL De diagnostische toetsen Vooronderzoek: opzet en

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

Regels en ruimte. Vertaalslag generiek deel B en specifiek deel C

Regels en ruimte. Vertaalslag generiek deel B en specifiek deel C Regels en ruimte Vertaalslag generiek deel B en specifiek deel C Steunpunt taal en rekenen 8 oktober 2012 Programma 1. Efficiëntie. 2. Voorgeschiedenis. 3. Zadkine breed taal-en-rekenbeleid. 4. Invoering

Nadere informatie

TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013

TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013 TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013 Regelgeving mbt taal en rekenen is ingewikkeld Toezicht voortvloeiend uit de regelgeving behoeft op onderdelen verduidelijking of wijziging 2013 en verder: toezicht op talen

Nadere informatie

Examineren & Diplomeren doe je zo

Examineren & Diplomeren doe je zo Examineren & Diplomeren doe je zo Brochure Examineren & Diplomeren School voor ZSW, alle opleidingen t/m cohort 2015 2016 Versie 1.2 Wat staat in deze brochure? In deze brochure lees je alles omtrent examineren

Nadere informatie

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6 Referentiekaders Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2 Station en de referentiekaders 6 1 Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen (Commissie Meijerink) Een beknopte samenvatting/ de belangrijkste

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO Binnen de mbo-scholen van de Lentiz onderwijsgroep ontstaan vaak vragen over de voorwaarden waaraan vrijstellingen voor AVO-vakken

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Taaltoets

Product Informatie Blad - Taaltoets Product Informatie Blad - Taaltoets PIB150-2010-Taaltoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

Informatieblad Rekenen September 2012 Locatie Zusterstraat Schooljaar VWO, HAVO, MAVO en VMBO

Informatieblad Rekenen September 2012 Locatie Zusterstraat Schooljaar VWO, HAVO, MAVO en VMBO Informatieblad Rekenen September 2012 Locatie Zusterstraat Schooljaar 2012-2013 VWO, HAVO, MAVO en VMBO Informatieblad Rekenen, Johan de Witt, locatie Zusterstraat, september 2012 1 Beste ouder en/of verzorger,

Nadere informatie

notitie Opbrengsten onderzoeken naar aanleiding van advies van

notitie Opbrengsten onderzoeken naar aanleiding van advies van notitie Opbrengsten onderzoeken naar aanleiding van advies van commissie Bosker Bureau van het CvTE Muntstraat 7 3512 ET Utrecht Postbus 315 3500 AH Utrecht Nederland www.hetcvte.nl Datum 10 juni 2015

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

Visie geeft uitslag! Beroepsgerichte context in bestaande toetsen (TOA)

Visie geeft uitslag! Beroepsgerichte context in bestaande toetsen (TOA) Visie geeft uitslag! Beroepsgerichte context in bestaande toetsen (TOA) Moeten deelnemers die in 2009/2010 zijn ingeschreven voor een opleiding geëxamineerd worden volgens de referentieniveaus van Meijerink?

Nadere informatie

Rekenexamens. Deltion T&V

Rekenexamens. Deltion T&V Rekenexamens Deltion T&V Even Voorstellen Jan Kruijs Rekencoördinator sector T&V Rekenmeester Examen coördinator schooljaar 2010-2011 Cohorten voor 2010 geen centraal georganiseerd rekenexamen Cohorten

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016

OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016 OVERGANGSNORMEN OP- en DOORSTROOMREGELING 2015 2016 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en doorstroomregeling 2015-2016. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

Product Informatie Blad Toets Engels

Product Informatie Blad Toets Engels Product Informatie Blad Toets Engels PIB-2014-Engels Context Beheersing van de Engelse taal is een belangrijk onderdeel in het Nederlandse onderwijs. In het VO is Engels één van de doorstroomrelevante

Nadere informatie

Onderwerp Vooronderzoek en vrije afnames van diagnostische toetsen taal en rekenen Resultaten mbo. Kenmerk. Datum november 2009

Onderwerp Vooronderzoek en vrije afnames van diagnostische toetsen taal en rekenen Resultaten mbo. Kenmerk. Datum november 2009 Onderwerp Vooronderzoek en vrije afnames van diagnostische toetsen taal en rekenen Resultaten mbo Kenmerk Datum november 2009 Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling / KvK 09103470 1 Inleiding

Nadere informatie

Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, rekenen en Engels April 2013

Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, rekenen en Engels April 2013 Cohortenschema s Kaders en regelgeving examinering generieke eisen Nederlands, en Engels April 2013 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Mbo 1 Vanaf 2010 Vóór 2014-2015 A Niveau 2 en 3 Cohorten

Nadere informatie

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 1 Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 In dit overzicht vindt u schema s die betrekking hebben op: Mbo niveau

Nadere informatie

filmpje bewindslieden (http://www.taalenrekenen.nl/)

filmpje bewindslieden (http://www.taalenrekenen.nl/) SLO oktober 2009 filmpje bewindslieden (http://www.taalenrekenen.nl/) Achtergrond Nederland heeft een goed onderwijssysteem. Maar, er is maatschappelijke zorg over de kwaliteit van het reken- en taalonderwijs.

Nadere informatie

Een Europees Referentiekader voor talenexamens. Een utopie?

Een Europees Referentiekader voor talenexamens. Een utopie? Een Europees Referentiekader voor talenexamens Een utopie? José Noijons VLoD 34. Jahreshochschultagung 07.11.2008 Stichting CITO Instituut voor Toetsontwikkeling 1 Europees Referentiekader (ERK) Ontwikkeld

Nadere informatie

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Voortgezet onderwijs Cito Volgsysteem Toets 0 t/m 3 Voortgang in beeld Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs Toets 0 t/m

Nadere informatie

Diagnostische toetsen. Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen. toetsen bij referentieniveaus

Diagnostische toetsen. Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen. toetsen bij referentieniveaus Diagnostische toetsen Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen toetsen bij referentieniveaus Jan.vanWeerden@cito.nl Hoofd Research PO-VO Ruud.Alers@cito.nl Manager VO Overzicht presentatie Welke toetsen

Nadere informatie

Het verhaal achter het cijfer. jij! is een merk van

Het verhaal achter het cijfer. jij! is een merk van Het verhaal achter het cijfer jij! is een merk van Het verhaal achter het cijfer Ik weet dat een zes een voldoende is. En een vijf net niet. Dat is ooit zo afgesproken. Maar wie wordt hier nu echt wijzer

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en afstroomregelingen 2013-2014. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016.

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016. NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Manager natuur en recreatie Crebo-code: 97090 BEROEPSGERICHTE EISEN

Nadere informatie

training rekenspecialist Amarantis Bijeenkomst 1, 10 april 2012 Monica Wijers Freudenthal Instituut

training rekenspecialist Amarantis Bijeenkomst 1, 10 april 2012 Monica Wijers Freudenthal Instituut training rekenspecialist Amarantis Bijeenkomst 1, 10 april 2012 Monica Wijers Freudenthal Instituut Rekenen als voorafje Rekenen sommen 1 Rekenen sommen 2 Welke weet u meteen? 12 x 12 412 + 99 Rekenen

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Rekentoets

Product Informatie Blad - Rekentoets Product Informatie Blad - Rekentoets PIB240-2010-Rekentoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

Resultaten instaptoetsen Rekenen en Nederlands 2010 Rapportage aan de Profijtscholen

Resultaten instaptoetsen Rekenen en Nederlands 2010 Rapportage aan de Profijtscholen Resultaten instaptoetsen Rekenen en Nederlands 2010 Rapportage aan de Profijtscholen Rapportage: Analyse en tabellen: 4 Februari 2011 Mariëlle Verhoef Mike van der Leest Inleiding Het Graafschap College

Nadere informatie

09-10 Nederlands. 1 t/m 3) en

09-10 Nederlands. 1 t/m 3) en Aan Van Betreft Datum : Examencommissies, docenten en leerlingen MBO : Jan Boerman : Examenregeling talen en rekenen 01-08-2011 (cohorten 07-08 t/m 11-12 : 12-01-2012 Vaststelling, ingangsdatum en doelgroep

Nadere informatie

Onderwijs en examinering Nederlands en rekenen 3F

Onderwijs en examinering Nederlands en rekenen 3F Organisatie rekenen Onderwijs en examinering Nederlands en rekenen 3F Onderwijs Start opleiding In kaart brengen beginniveau Nederlands: instaptoetsen lezen 3F (TOA) taalverzorging 3F (TOA) schrijven 3F

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

Examenplan Doktersassistente 2012-2015 1.Overzicht

Examenplan Doktersassistente 2012-2015 1.Overzicht Examenplan Doktersassistente 2012-2015 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Doktersassistente Niveau 4 2,5 jarig Crebocode: 91310 Dossiercode: Dossierjaar: 2012-2013 Leerweg: DTBOL/BBL

Nadere informatie

Uw kind duidelijk in beeld

Uw kind duidelijk in beeld Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Om de ontwikkeling van uw zoon of dochter

Nadere informatie

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Voortgezet onderwijs Cito Volgsysteem Toets 0 t/m 3 Voortgang in beeld Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs Toets 0 t/m

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort KWALITEITSONDERZOEK MBO Instituut Memo te Amersfoort Doktersassistent juni 2013 H3257863/3 BRIN: 30LG Onderzoeksnummer: 4055487 Onderzoek uitgevoerd in: 6 en 15 april 2013 Conceptrapport verzonden op:

Nadere informatie

Meten = weten. Het vaststellen van het beginniveau Nederlands is nodig om effecten te meten

Meten = weten. Het vaststellen van het beginniveau Nederlands is nodig om effecten te meten . Beroepsgericht secundair onderwijs Te vinden op: http://www.taalinmbo.nl. 4 Taal in het mbo heeft hiervoor een profiel opgesteld. Zie: http://www.taalinmbo.nl. Ronde Trinette Hovens Strategisch Beleidscentrum,

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Rondom Rekenen VO/MBO. Op weg naar topdocenten rekenen mbo. Thema 1: De eigenheid van de mbo-student Een mbo-leerling heeft geen achterstand rekenen

Rondom Rekenen VO/MBO. Op weg naar topdocenten rekenen mbo. Thema 1: De eigenheid van de mbo-student Een mbo-leerling heeft geen achterstand rekenen Rondom Rekenen VO/MBO Op weg naar topdocenten rekenen mbo Thema 1: De eigenheid van de mbo-student Een mbo-leerling heeft geen achterstand rekenen + (inspireert me tot actie) * Dit wil ik bespreken! *

Nadere informatie

CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN

CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN Naar een doorlopende toetslijn 9, 21 en 29 november Jan Kastelein/Maaike Beuving, CvE ONDERWERPEN 1 Uitgangspunten doorlopende leerlijn taal en rekenen

Nadere informatie

Rekenen bij Moderne Wiskunde

Rekenen bij Moderne Wiskunde Moderne Wiskunde Rekenen: een volledig doorlopende leerlijn rekenen voor alle leerjaren en alle niveaus! Rekenen bij Moderne Wiskunde 1 Verplichte rekentoets Vanaf schooljaar 2013/2014 Voor alle leerlingen

Nadere informatie

Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015

Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen Nederlandse taal, rekenen en Engels juli 2015 Cohortenschema s vanaf 2015 Kaders en regelgeving examens generieke eisen, rekenen en Engels juli 2015 Mbo niveau Cohort Studiejaar diplomering Schema Entree Cohorten vanaf 2014 In 2015-2016 A Entree Cohorten

Nadere informatie

Leren in het platte vlak: taalonderwijs van punten langs lijnen naar ruimte

Leren in het platte vlak: taalonderwijs van punten langs lijnen naar ruimte 10/5/10 1 Leren in het platte vlak: taalonderwijs van punten langs lijnen naar ruimte NDN-lenteconferentie 2010: Kwaliteitszorg voor taal door leerlijnen, Antwerpen, 7 mei 2010 Kees de Glopper Expertisecentrum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 332 Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen Nr. 74 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS EN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM programma Nederland een kenniseconomie Leven lang leren Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Wat

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25138 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Instroom crebo 23065 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen. Docentendag BTG Handel 26 maart 2015 Enkele veelgestelde vragen over Nederlands in mbo Alet van Leeuwen

Actuele ontwikkelingen. Docentendag BTG Handel 26 maart 2015 Enkele veelgestelde vragen over Nederlands in mbo Alet van Leeuwen Actuele ontwikkelingen Docentendag BTG Handel 26 maart 2015 Enkele veelgestelde vragen over Nederlands in mbo Alet van Leeuwen Hoe komt het cijfer voor Nederlands tot stand? Wat is het eindcijfer voor

Nadere informatie

Over toetsing. Toetsen vmbo-mbo. Wat is 2F? Kenmerken opgaven 2F. Zijn er al officiële 2F toetsen? Onderwerpen (vaststelling programma)

Over toetsing. Toetsen vmbo-mbo. Wat is 2F? Kenmerken opgaven 2F. Zijn er al officiële 2F toetsen? Onderwerpen (vaststelling programma) Toetsen vmbo-mbo Rekenpiloot 13 april 2010 Monica Wijers, Freudenthal Instituut Over toetsing Wat toets je? Inhoud Vaardigheden Waarom toets je? Diagnose met welk doel? voor wie? behandeling? Peiling ten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Notitie afspraken op- en afstroom binnen VMBO bovenbouw

Notitie afspraken op- en afstroom binnen VMBO bovenbouw Notitie afspraken op- en afstroom binnen VMBO bovenbouw Aanleiding: Bij de invoering van het vernieuwde vmbo wordt door de vo-raad het duidelijke advies gegeven om zichtbaar te maken welke mogelijkheden

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Sociaal cultureel werker

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Sociaal cultureel werker ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Midden Nederland te Utrecht Sociaal cultureel werker BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 276997 Onderzoek uitgevoerd in: Juli 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Examenplan Doktersassistente 2012-2015 1.Overzicht

Examenplan Doktersassistente 2012-2015 1.Overzicht Examenplan Doktersassistente 2012-2015 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Doktersassistente Niveau 4 3 jarig Crebocode: 91310 Dossiercode: Dossierjaar: 2012-2013 Leerweg: BOL

Nadere informatie