4 september 2017 S. Dohmen 5772

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 september 2017 S. Dohmen 5772"

Transcriptie

1 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon Fax [0412] Postbus BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 4 september 2017 S. Dohmen 5772 Onderwerp Schuldhulpverlening Geachte leden van de gemeenteraad, In juli 2016 heeft uw raad het beleidskader Schuldhulpverlening vastgesteld. Middels deze brief informeren wij u over de voortgang. We werken nu een jaar aan de uitvoering van het beleidskader. Belangrijke zaken zijn al opgepakt of in ontwikkeling. Zo voeren we fase 2 van de schuldregeling zelf uit sinds januari, hebben we het Osse hulpaanbod voor ondernemers in kaart gebracht, hebben we uitvoering gegeven aan de bewustwordingscampagne Samen slimmer met geld en zijn onze consulenten aangesloten bij de sociale teams. Voorop staat de preventie en het vroegtijdig signaleren van problemen. Niet alleen vanuit onze eigen dienstverlening, maar vooral ook samen met lokale partners. Ontwikkelingen dienstverlening Vanuit de gemeente Oss zijn WMO consulenten en nu ook consulenten Werk en Inkomen en Schuldhulpverlening aangesloten bij de Sociaal Teams. Hiermee brengen we specialistische kennis in bij de sociale teams. Voor de burgers betekent dit dat sneller de juiste ondersteuning opgestart kan worden. In oktober starten we samen met schuldhulpmaatje met de pilot FIKKS. FIKKS is een app speciaal ontwikkeld door ondernemers om mensen met financiële problemen op een laagdrempelige manier te ondersteunen. FIKKS brengt burgers met maatjes in contact en begeleid hun stapsgewijs in de aanpak van de financiële problemen. Deze app is met name bedoeld als vroegsignaleringsinstrument. We hopen hiermee meer mensen te bereiken.

2 2 Op uitnodiging van Brabant Wonen gaan 2 consulenten regelmatig mee op huisbezoek bij huurders met betaalachterstanden en of betalingsproblemen. Hiermee proberen we in een vroegtijdig stadium mensen te ondersteunen zodat betalingsachterstanden snel opgelost kunnen worden. Hiermee willen we huisuitzettingen voorkomen. Mensen vinden het over het algemeen prettig dat er meteen concrete ondersteuning geboden kan worden. De samenwerking met Brabant Wonen gaat hierin ook goed. In september wordt een start gemaakt met het onderzoek naar duurzame financiële dienstverlening. Hiermee onderzoeken we de noodzaak en mogelijkheden van nieuwe vormen van financiële dienstverlening voor de burgers. Aan de ene kant om de oplopende kosten van bewindvoering via de bijzondere bijstand beheersbaar te houden, en aan de andere kant om meer maatwerk te kunnen leveren aan onze burgers. Sinds januari 2017 voeren we in eigen beheer de schuldregeling uit. Dit gedeelte van schuldhulpverlening hadden we voorheen uitbesteed aan PLANgroep. De eerste ervaringen zijn goed. We hebben voldoende kennis en mogelijkheden om de schuldregeling uit te voeren. In de bijlage vindt u een uitgebreid overzicht van de halfjaar cijfers schuldhulpverlening. Audit In juli hebben we weer de driejaarlijkse externe audit gehad vanuit de NVVK. Voor ons spannend omdat dat ook de eerste keer is dat we een audit hadden over de schuldregelingen die we sinds januari 2017 zelf uitvoeren. We zijn dan ook erg blij te kunnen melden dat we de audit in een keer hebben gehaald zonder herstelpunten. Klantreizen Net als bij de WMO hebben we ook een onderzoek gedaan bij schuldhulpverlening onderzoek gedaan naar de ervaringen in de zogenaamde klantreis van inwoners. We hebben op basis van interviews gekeken naar de beleving van de inwoner tijdens de verschillende fases van het traject schuldhulpverlening. Daaruit kunnen we een aantal voorlopige conclusies trekken. Zo kwam uit de klantreis naar voren dat de procedure niet helder is aan de start van het traject. Ook blijkt dat het onduidelijk is dat men bij ook bij de gemeente terecht kan wanneer de schulden nog niet zo hoog zijn. De drempel is nog hoog. Het werd als helpend ervaren als hulpverlening makkelijk te vinden is en aansluit bij behoefte. De klik met de hulpverlener is daarbij belangrijk.

3 3 Verder zijn inwoners bang de regie te verliezen als ze zich aanmelden. Men wil graag begeleiding en niet alles uit handen geven. Dat geldt ook voor de periode bij de afronding van het traject. Men wil zich voorbereiden op de periode daarna. Tot slot willen inwoners graag op de hoogte blijven van hun situatie en weten wat er is afgesproken met schuldeisers, zodat bij de afronding ook de zekerheid is dat aan alle verplichtingen is voldaan. De informatie uit de klantreizen is zeer waardevol. We zijn nu in overleg met de geïnterviewden om verbeteracties uit te werken. Zo kunnen we onze dienstverlening verder verbeteren. Dienstverlening aan ondernemers We hebben het huidige ondersteuningsaanbod voor ondernemers in Oss in kaart gebracht. Hierdoor hebben we een goed beeld gekregen van de soorten ondersteuning die er zijn en door welke partij deze wordt geboden. In een podiumbijeenkomst hebben we commissie- en burgerleden geïnformeerd over het aanbod en de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers (Bbz). Op basis van de inventarisatie gaan we kijken hoe dit aansluit op de behoeften in het veld. Daarna presenteren we een verbetervoorstel. Hierin worden de samenwerkingspartners, die een rol spelen in de levensloop van ondernemers, nauw betrokken. In het eerste half jaar zijn er bij de BBZ 105 voorlichtingsgesprekken geweest. Dit heeft tot 22 aanvragen geleid. We hebben een verbeterslag aangebracht in de advisering aan ondernemers doordat ook de campagne Samen slimmer met Geld zich richt op ondernemers. Daarnaast is er samenwerking met OverRood. Een organisatie die met vrijwilligers ondernemers helpt met hun administratie. De eerste resultaten zijn positief en we onderzoeken of een structurele samenwerking met OverRood mogelijk is. Ook de samenwerking met het Ondernemersklankbord is geïntensiveerd. Er heeft een inventarisatie plaats gevonden van de dienstverlening in andere steden, met name Rotterdam en Utrecht. Deze is naast de uitvoering van de Gemeente Oss gelegd en heeft tot kleine wijzingen geleid. Denk hierbij aan het directer aanpakken van de privé uitgaven (OverRood en Samen slimmer met Geld) en het bezien of schuldhulpverlening in een vroeger stadium ingezet kan worden in voorkomende gevallen. Ook de begeleiding van de ondernemer door experts heeft de volle aandacht (OverRood, Ondernemersklankbord, Qredits).

4 4 Preventie en Vroegsignalering De werkgroep Preventie en Vroegsignalering, bestaande uit afgevaardigden van Schuldhulpmaatjes, Stichting Met Elkaar, Rabobank, Ons Welzijn, Basisteam Jeugd en Gezin en gemeente (SHV en Werk en Inkomen), is een aantal keer bij elkaar geweest. Wooncorporaties Brabant Wonen en Mooiland zijn ook deel gaan nemen als belangrijke signaleerders. Na een eerste verkenning is gekozen voor het uitwerken van 3 thema s: jongeren, sociale teams als belangrijke schakel in (door)verwijzing en proactieve benadering van de burger en de ontwikkeling van een sociale kaart (menukaart). In kleine groepen zijn deze thema s nader bekeken en uitgewerkt. Er is een voorstel om op het voortgezet onderwijs de gastlessen van de Rabobank te combineren met het programma MoneyWays, waarbij meer aandacht is voor de belevingskant van geld. Hierbij worden zoveel mogelijk peer educators uit de lokale samenleving ingezet. Afstemming tussen de Rabobank en het voortgezet onderwijs vindt nu plaats. Op 30 oktober organiseren we in samenwerking met de gemeente Bernheze en de Rabobank een bijeenkomst voor ouders van jongeren van 12 tot 18 jaar met een tweeledig doel; enerzijds de bewustwording aanwakkeren bij ouders over hun eigen geldstijl en dus voorbeeld voor hun kind(eren), anderzijds tips en trucs bij de vele dilemma s waar ouders met hun pubers voor kunnen staan. Bekende budgetcoach Eef van Opdorp zal als gastspreker garant staan voor deskundig advies. Een informatiemarkt maakt ook onderdeel uit van de avond. Verder hebben we 21 maart een bijeenkomst over armoede en schulden gehouden waarvoor een breed scala van organisaties en intermediairs worden uitgenodigd. Deze was zeer goed bezocht. In deelsessies zijn we in gesprek gegaan over de jongerencampagne, kinderen in armoede en ZZP-ers met financiële tegenwind. Deze sessies hebben veel input opgeleverd voor de uitwerking van onze plannen. Eind maart kwam staatssecretaris Jette Klijnsma op werkbezoek in Oss. Tijdens een inspirerende middag maakte zij kennis met de Osse aanpak voor schulden en armoede, de producten, die in de afgelopen periode zijn ontwikkeld zoals het gelddagboek, het bordspel Levensweg schulden en armoede en de periodieke nieuwsbrieven van Samen slimmer met geld. Ook ging ze in gesprek met jongeren over hun financiële leefstijl. Deze middag viel bij alle partijen goed in de smaak. In het kader van de Klijnsma-gelden is een speciale editie van Oss Innoveert uitgebracht voor kinderen in armoede. Hiermee krijgt iedereen de kans om een goed plan in te dienen om voor kinderen in armoede iets te betekenen.

5 5 Daarnaast zijn onze consulenten Schuldhulpverlening inmiddels onderdeel van de sociale teams in Oss. Dit bevordert de samenwerking en een integrale dienstverlening. Ook gaan deze consulenten samen met Brabant Wonen op huisbezoek bij inwoners met een huurachterstand. Dit zijn allemaal activiteiten om inwoners met financiële problemen eerder in beeld te krijgen en sneller ondersteuning te kunnen bieden. Bewustwordingscampagne (werkgroep gedrag) De bewustwordingscampagne Samen slimmer met geld loopt nu bijna een jaar. In het voorjaar zijn 2 periodieke nieuwsbrieven verschenen en een special over woonlasten. De special is tot stand gekomen naar aanleiding van het gesloten woonlastenakkoord. In de special wordt vooral ingezoomd op de mogelijkheden om je woonlasten zelf te beïnvloeden. Inmiddels is een breed netwerk opgebouwd waaronder de nieuwsbrief wordt verspreid. Dit gebeurt vooral digitaal, maar voor sommige organisaties is de papieren versie handiger voor de verspreiding. Ook de lijst van mensen met een abonnement op de digitale nieuwsbrief is groeiende. Een werkgroep met externe partners fungeert als denktank en werkt acties uit. De werkgroepleden zijn ambassadeurs voor onze campagne en leggen mede de verbinding met het veld. Vanuit de werkgroep wordt continu gewerkt aan het verder verspreiden van de boodschap. Waar mogelijk grijpen we kansen aan om ons te presenteren. Zo zijn we samen met afdeling inkomen bij de Internationale Vrouwendag Oss geweest, waar we met een infostand Samen slimmer met geld informatie hebben verstrekt en in gesprek zijn gegaan met geïnteresseerden. Verder gaan we een jongerenversie van het bordspel armoede en schulden ontwikkelen, met en voor jongeren. Tot slot Er wordt veel geïnvesteerd in het voorkomen van schulden en het tijdig aanpakken van problemen. Zowel voor inwoners als voor ondernemers is een hulpaanbod. We blijven er aan werken dat het aanbod passend is en ook bekend. Het bereik en het verbeteren van het aanbod blijft een belangrijk aandachtspunt voor de komende periode. Daarbij is de samenwerking met onze partners van groot belang.

6 6 Met vriendelijke groet, dhr. C.P.W. van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen en Onderwijs Bijlagen: 1. Cijfers Schuldhulpverlening 2017 eerste helft 2. Nieuwsbrief Samen slimmer met geld maart Nieuwsbrief Samen slimmer met geld mei 2017 wonen special 4. Nieuwsbrief Samen slimmer met geld juni 2017

5 januari 2017 S. Dohmen 5772

5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving?

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving? G rrne E NTE Oss Beter Oss T.a.v. Dhr. Liedenbaum, Dhr. van de Wal Litherweg 64 5346 JE Oss E-ma l gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss W lt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein. Postbus BA Oss S. Dohmen Advies Nibud MER

Adviesraad Sociaal Domein. Postbus BA Oss S. Dohmen Advies Nibud MER Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Oss. Datum. In uw advies refereert u aan het beleidskader. Met het beleidskader hebben we onze visie. 24 november 2OL

Oss. Datum. In uw advies refereert u aan het beleidskader. Met het beleidskader hebben we onze visie. 24 november 2OL G rrne E NTE Mens en Maatschapp j Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Raadhuislaan 2, Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Oss. juli heeft u ons daarover advies uitgebracht. Allereerst dank daarvoor. Hieronder gaan wij op G TUEENTE. t2-ro-2076

Oss. juli heeft u ons daarover advies uitgebracht. Allereerst dank daarvoor. Hieronder gaan wij op G TUEENTE. t2-ro-2076 G TUEENTE Oss Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze br ef en ons kenmerk vermelden? Datum t2-ro-2076

Nadere informatie

Beleidskader Schuldhulpverlening

Beleidskader Schuldhulpverlening Beleidskader Schuldhulpverlening 2016-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Schuldhulpverlening in Oss 4 2.1 Stand van zaken 4 2.2 Proces en werkwijze 5 3. Ontwikkelingen 7 3.1 Landelijk beleid 7 3.2 Lokale

Nadere informatie

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Tussenevaluatie Pilot Schuldhulpverlening Driebergen Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Projectnaam: Projectleider: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Pilot Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de

Nadere informatie

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

Beleidskader Schuldhulpverlening Gemeente Oss

Beleidskader Schuldhulpverlening Gemeente Oss Beleidskader Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Oss Versie: 24 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Schuldhulpverlening in Oss 2.1 Stand van zaken 2.2 Proces en werkwijze 3. Ontwikkelingen 3.1 Landelijke

Nadere informatie

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016 Minimabeleid Maart 2016 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015-2018 Op 7 juli 2015 heeft de gemeenteraad de nota Meer voor wie minder heeft vastgesteld. De nota richt zich op zes thema s: taboe

Nadere informatie

Beleidsplan Schuldhulpverlening Venray

Beleidsplan Schuldhulpverlening Venray Beleidsplan Schuldhulpverlening Venray 2012-2015 Februari 2012 1 Inhoudsopgave Aanleiding p. 3 Visie p. 3 Doelen p. 3 Wat willen we bereiken en hoe willen we dit bereiken p. 3 Financiële dekking en risico

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Beeldvormende raadsvergadering. kaderstellend Beleidsplan een integrale aanpak schuldhulpverlening in Venlo. Woensdag 11 januari 2017

Beeldvormende raadsvergadering. kaderstellend Beleidsplan een integrale aanpak schuldhulpverlening in Venlo. Woensdag 11 januari 2017 Beeldvormende raadsvergadering kaderstellend Beleidsplan een integrale aanpak schuldhulpverlening 2017-2020 in Venlo Woensdag 11 januari 2017 Schuldhulpverlening gemeente Venlo 2 Waar een wil èn ondersteuning

Nadere informatie

Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: Vragen RvO art. 33: toegang tot schuldhulpverlening

Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: Vragen RvO art. 33: toegang tot schuldhulpverlening Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: 11-2-2018 Vragen RvO art. 33: toegang tot Geacht College, Naar aanleiding van het Rapport Een Open Deur van de Nationale Ombudsman

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6 december 2012. verlening

Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6 december 2012. verlening Cliëntenraad Assen WWB / WSW p/a Gemeente Assen Noordersingel 33 9401 JW ASSEN Het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 30018 9400 RA Assen. Onderwerp: advies beleidsplan schuldhulp- Assen, 6

Nadere informatie

Bijgaand sturen wij u twee persberichten die vanmiddag worden verstuurd ter kennisname.

Bijgaand sturen wij u twee persberichten die vanmiddag worden verstuurd ter kennisname. Van: Cor Maan [mailto:cor.maan52@gmail.com] Verzonden: donderdag 14 september 2017 23:00 Aan: Griffie, Gemeente Stichtse Vecht CC: Dik van 't Hoff Onderwerp: Fwd: Persberichten Geachte griffie, Naar aanleiding

Nadere informatie

Wijkteams & schuldhulpverlening. Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa

Wijkteams & schuldhulpverlening. Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa Wijkteams & schuldhulpverlening Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa Waarom wijkteams? Mensen met meervoudige problemen vielen tussen wal en schip Ontstaan van Sociale

Nadere informatie

Zorgverzekeraars en schulden

Zorgverzekeraars en schulden Zorgverzekeraars en schulden Saskia van Rij Voorbeelden van projecten van Zilveren Kruis Martin Suithoff Natalie Eilander Trinh Ho Si / Reina Otto 2 nov 2017 Pieter in 't Hout Anna Potijk Enig idee waarom

Nadere informatie

Betreft: RIB Albrandswaard. Geachte raadsleden,

Betreft: RIB Albrandswaard. Geachte raadsleden, Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1311892 Uw kenmerk: Contact: Hesper Bijlage(n): Doorkiesnummer: +31180698783 E-mailadres: f.hesper@bar-organisatie.nl Datum: 20

Nadere informatie

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Documentnummer: REFNUMBER *1766 * Openbaar Vergadergegevens Datum vergadering: 18-12-2018 Portefeuillehouder: Leo Bosland Vervolgbehandeling Primaat, afdeling: Vervolg, afdeling: Vervolg na B&W: Toetsing

Nadere informatie

2. Worden alleen mensen die zich aanmelden via de sociale dienst doorverwezen naar de PLANgroep?

2. Worden alleen mensen die zich aanmelden via de sociale dienst doorverwezen naar de PLANgroep? Vragen raadslid dhr. J. Koelman (fractie SP) ex artikel 35 Rvo betreffende Beleidsregels Integrale schuldhulpverlening 2012-2016 Gemeente Boxmeer (RIS 2012-441) en Jaarverslag 2013 PLANgroep, Uw partner

Nadere informatie

voorstel aan de raad Revolverend fonds voor jongvolwassenen met schulden Potijk, A. (Anna) Kenmerk Raadsvoorstellen weekoverzicht

voorstel aan de raad Revolverend fonds voor jongvolwassenen met schulden Potijk, A. (Anna) Kenmerk Raadsvoorstellen weekoverzicht voorstel aan de raad Opgesteld door Werk en Inkomen Potijk, A. (Anna) Kenmerk 4385583 Vergadering Vergaderdatum 7 mei 2017 Jaargang en nummer Geheim Portefeuille Raadsvoorstellen weekoverzicht Nee {behandeling}

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen Betreft Vergaderdatum Hoofdlijnennotitie Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein 21-oktober-2013 Gemeenteblad 2013 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Uitwerking van de vier deelonderwerpen extra inzet op schuldhulpverlening

Uitwerking van de vier deelonderwerpen extra inzet op schuldhulpverlening Bijlage Uitwerking van de vier deelonderwerpen extra inzet op schuldhulpverlening 1. Het terugdringen van schuldenproblematiek onder volwassenen door vroegsignalering Veel mensen zoeken pas hulp bij schulden

Nadere informatie

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Inleiding Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn de minnelijke schuldsanering en de wettelijke

Nadere informatie

Jaarplan 2013 RGF Zuidwest Nederland. In het hart van de regio

Jaarplan 2013 RGF Zuidwest Nederland. In het hart van de regio Jaarplan 2013 RGF Zuidwest Nederland In het hart van de regio 1 Inhoudsopgave 1 RGF Zuidwest Nederland in het hart van de regio... 3 2 De highlights voor 2013... 3 2.1 Weet wat er leeft... 3 2.2 Goed geïnformeerd

Nadere informatie

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal Beleidsplan schuldhulpverlening 2017 2020 Een passend verhaal 1 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor het beleidsplan Sinds de inwerkingtreding van de Wgs op 1 juli 2012 is de zorgplicht van gemeenten op het

Nadere informatie

Onderwerp Voortgangsrapportage nota 'Aanpak schuldhulpverlening 2007-2010'

Onderwerp Voortgangsrapportage nota 'Aanpak schuldhulpverlening 2007-2010' Publiekszaken Werk Inkomen en Zorg, Beleids- en Projectontwikkeling Aan College van B&W Afschrift aan Nota Datum 18 november Ons kenmerk 906000 Opsteller Anna Hooijenga Bijlage Onderwerp Voortgangsrapportage

Nadere informatie

2513 AA1Xa. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA S GRAVENHAGE

2513 AA1Xa. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA S GRAVENHAGE 2513 AA1Xa Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

ONDERWERP DATUM BIJLAGEN. Reactie op advies nr.4 10 november 2016 Verzonden: 10 november 2016 BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER ONZE REFERENTIE

ONDERWERP DATUM BIJLAGEN. Reactie op advies nr.4 10 november 2016 Verzonden: 10 november 2016 BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER ONZE REFERENTIE > RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht Secretariaat ASD-Maastricht P/a Weth. Vrankenstraat E 10 6227 CG MAASTRICHT BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht

Nadere informatie

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Silke Eitink: ROZ Groep Bernd Menting: Okkerse & Schop Advocaten

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Silke Eitink: ROZ Groep Bernd Menting: Okkerse & Schop Advocaten Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers Silke Eitink: ROZ Groep Bernd Menting: Okkerse & Schop Advocaten CBS onderzoek: % met laag inkomen Werknemers: 1,7% ZMP: 5,2% ZZP: 9,4% Zzp ers het meest

Nadere informatie

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam.

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Het is zover, de Damster Zorgbalie is gerealiseerd! Het bieden van tijdige, juiste en prettige ondersteuning

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal

Beleidsplan schuldhulpverlening Een passend verhaal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leudal. Nr. 183289 23 december 2016 Beleidsplan schuldhulpverlening 2017 2020 Een passend verhaal 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor het beleidsplan Sinds de inwerkingtreding

Nadere informatie

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Jaap Tol: Oxyz Arie Hovestad : Zuidweg & Partners

Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers. Jaap Tol: Oxyz Arie Hovestad : Zuidweg & Partners Het belang van schuldhulpverlening aan ondernemers Jaap Tol: Oxyz Arie Hovestad : Zuidweg & Partners CBS onderzoek: % met laag inkomen Werknemers: 1,7% ZMP: 5,2% ZZP: 9,4% Zzp ers het meest kwetsbaar

Nadere informatie

1. Onderwerp Schuldhulpverlening

1. Onderwerp Schuldhulpverlening Naam: Functie: dr.ir. M. van Lieshout Onderzoeker-secretaris Rekenkamer Zaaknr: 273186 Betreft: Concept onderzoeksvoorstel Schuldhulpverlening juni 2018 1. Onderwerp Schuldhulpverlening 2. Aanleiding en

Nadere informatie

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com

Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com Schuldhulpverlening in de wijk, een vak apart? Ron van Amen gemeente Zwolle Mar2jn Schut mar2jnschut.wordpress.com Inhoud Waarom aandacht voor armoede en schulden in wijkteam Samenstelling wijkteam Ervaringen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bestuur, Ruimte en Wonen Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Samen zoeken naar een oplossing

Schuldhulpverlening. Samen zoeken naar een oplossing Schuldhulpverlening Samen zoeken naar een oplossing Inhoudsopgave Inleiding 3 De screening 4 Aanvragen screening 5 De schuldhulpverlening 6 Budgetbeheer 8 Dienst- en hulpverlening 9 1 2 De screening In

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

Voorstel / besluit: Wij verzoeken de gemeenteraad het beleidskader Schuldhulpverlening 2018 vast te stellen.

Voorstel / besluit: Wij verzoeken de gemeenteraad het beleidskader Schuldhulpverlening 2018 vast te stellen. Raadsvergadering: 19 dec 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen* Met inachtneming van Amendement B Stemverklaring: SP Agendanr.: 14 Voorstelnr.: RB2017114 Onderwerp: Beleidskader Schuldhulpverlening 2018 Programma:

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau

Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau Aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarle-Nassau Postbus 105 5110 Baarle-Nassau Baarle-Nassau,16-10-2018 Onderwerp: Adviesaanvraag aanpak

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

EVALUATIE UITVOERING WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING 2014 Dantumadiel-Dongeradeel

EVALUATIE UITVOERING WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING 2014 Dantumadiel-Dongeradeel EVALUATIE UITVOERING WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING 2014 Dantumadiel-Dongeradeel Inleiding Met ingang van juli 2012 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Het beleidsplan

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Beleidsplan schuldhulpverlening 2013 2016

Beleidsplan schuldhulpverlening 2013 2016 Beleidsplan schuldhulpverlening 2013 2016 1. Inleiding...2 1.1 Korte geschiedenis van schuldhulpverlening landelijk en lokaal...2 1.2 Maatschappelijke ontwikkelingen binnen de gemeente...2 1.3 De komst

Nadere informatie

Presentatie Jet van der Meer. Onderzoek Nazorg uit Voorzorg

Presentatie Jet van der Meer. Onderzoek Nazorg uit Voorzorg Presentatie Jet van der Meer Onderzoek Nazorg uit Voorzorg 14 februari 2019 Achtergrond Opzet onderzoek Deskresearch: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Divosa, beleidsstukken, Kenniscentrum Maatschappij

Nadere informatie

Zo vroeg mogelijk aan de slag met het wijkteam. Nynke Andringa Coöperatie Amaryllis Anke Sinnema Gemeente Leeuwarden

Zo vroeg mogelijk aan de slag met het wijkteam. Nynke Andringa Coöperatie Amaryllis Anke Sinnema Gemeente Leeuwarden Zo vroeg mogelijk aan de slag met het wijkteam Nynke Andringa Coöperatie Amaryllis Anke Sinnema Gemeente Leeuwarden Armoedeaanpak gemeente Leeuwarden Armoede is complex Oplossingen: inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Werknemers met schulden

Werknemers met schulden Steeds meer mensen hebben problematische schulden. Ook in uw bedrijf werken misschien mensen met schulden. In deze folder vindt u informatie over de ondersteuning die de gemeente Capelle aan den IJssel

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Plan buurtgericht werken schuldhulpverlening 1- Notagegevens Notanummer 2009.216772 Datum 26-8-2009 Programma: 09. Werk en inkomen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Memo Aan : gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 17 december 2013 In afschrift aan : Saskia Visser, Ted Benschop, Wilma van Wensem Zaaknummer : 8754

Nadere informatie

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV 1. Appingedam Besproken in raad d.d. 21 januari 2016. Stemt in met voorgestelde wijzigingen. Beleid sluit aan bij gemeentelijk armoedebeleid. Verdere opmerkingen: Versterken van samenwerking tussen organisaties;

Nadere informatie

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen,

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, Naar aanleiding van uw mail d.d. 15 december wil ik graag vanuit de gemeente Beesel reageren op uw vragen. Wij hebben elkaar donderdag

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp ex art 46vragen BAD 1- Notagegevens Notanummer 2016-001087 Datum 16-06-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder Weth. Kolkman

Nadere informatie

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri.

Graag vraag ik uw aandacht voor 3 onderwerpen: verenigingsondersteuning, plein- en buurtsport en effectenonderzoek Synerkri. - Synerkri Aan Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. de heer A. de Leeuw Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel, 21 juni 2018

Nadere informatie

Financiële Hulpverlening

Financiële Hulpverlening Financiële Hulpverlening Aanpak van Armoede en Schulden 1 4 oktober 2018 Versie PROGRAMMA Introductie Schuldenlab070 Preventie en vroege interventie : Helpdesk Geldzaken Servicepunten arbeid Curatief:

Nadere informatie

596681/ november 2017

596681/ november 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email D. Willems-Merkx 3689 Danielle.Willems- Merkx@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder Egbert Buiter

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel HET Loket in TEN BOER Van bureau naar keukentafel Maatschappelijke veranderingen Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving Van politiek naar sociaal burgerschap WMO; participeren en eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Postbus AE Amsterdam Gemeente Amsterdam T.a.v. de gemeenteraad Postbus AE Amsterdam

Postbus AE Amsterdam Gemeente Amsterdam T.a.v. de gemeenteraad Postbus AE Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam Gemeente Amsterdam T.a.v. de gemeenteraad Postbus 202 1000 AE Amsterdam datum 28 mei 2019 ons kenmerk RA_10_101 behandeld door J. van Leuken cc - onderwerp Voorgenomen onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening CVDR Officiële uitgave van Maassluis. Nr. CVDR613378_1 18 oktober 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Nadere informatie

Zelfredzaamheid en Zelfwerkzaamheid inéén

Zelfredzaamheid en Zelfwerkzaamheid inéén De Ik-Zelf App Mark Kristel mkristel@lifenavigator.nl Zelfredzaamheid en Zelfwerkzaamheid inéén Een instrument voor structurele verbetering van de serviceverlening aan de burger ; dat participatie en kwaliteit

Nadere informatie

Datum Betreft Brief ter aanbieding antwoorden kamervragen van de leden Moors en Straus (VVD)

Datum Betreft Brief ter aanbieding antwoorden kamervragen van de leden Moors en Straus (VVD) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513 AA1XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: PWI Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Voorstel De verordeningen Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen, vaststellen. Aanleiding Vanaf

Nadere informatie

Jaarverslag Preventie 2011. Bureau Schuldhulpverlening/GKB+ Gemeente Nijmegen

Jaarverslag Preventie 2011. Bureau Schuldhulpverlening/GKB+ Gemeente Nijmegen Jaarverslag Preventie 2011 Bureau Schuldhulpverlening/GKB+ Gemeente Nijmegen Jaarverslag 2011: Preventie schuldhulpverlening. Bureau Schuldhulpverlening. Januari 2012. Pagina 2 Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 2013-2016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team

Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 2013-2016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team 201305354 Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 20132016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team Kredietbank Nederland Woningstichting Weststellingwerf gebied van Ja, wij zijn betrokken

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Inleiding De digitale gesprekshulp Voorkom Schulden Samen is ontworpen om gemeenten te ondersteunen bij het aan tafel krijgen van partijen om samen

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 501562 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

Bijlage 1 bij memo terugkoppeling globale evaluatie Beleidsplan Schuldhulpverlening Tiel Ingevuld door: Organisatie.

Bijlage 1 bij memo terugkoppeling globale evaluatie Beleidsplan Schuldhulpverlening Tiel Ingevuld door: Organisatie. Vragen evaluatie Beleidsplan Schuldhulpverlening 2013-2016 Ingevuld door: Organisatie..Contactpersoon Contactgegevens...Datum Inleiding: Het Beleidsplan Schuldhulpverlening dient eens in de vier jaar te

Nadere informatie

15 september Vindplaats van Schulden in de Gemeente Arnhem

15 september Vindplaats van Schulden in de Gemeente Arnhem 15 september 2017 Vindplaats van Schulden in de Gemeente Arnhem Over Stichting BKR in een notendop Onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk Opgericht in 1965 en gevestigd in Tiel Circa 100 fte personeel

Nadere informatie

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met Aan de gemeenteraad Zaaknummer 209444 Onderwerp: schulden a Voorstel Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met 1. Het college opdracht te geven de invulling van het revolverend fonds per 1 februari

Nadere informatie

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college Retouradres: Postbus 19157, 2500 CD Den Haag Aan De voorzitter van de commissie samenleving, de heer D. Groenewold Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Notitie Schulddienstverlening

Notitie Schulddienstverlening Notitie Schulddienstverlening 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Terminologie... 3 2. Pilot Ketensamenwerking Armoedebestrijding... 4 3. Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)... 4 3.1 doelstellingen...

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Inleiding 2 februari 2015 is de eerste bijeenkomst van de stuurgroep passend onderwijs regio 30.06 geweest. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

Welkom Collegereeks Schuldpreventie College #3 Schulden & Beleid

Welkom Collegereeks Schuldpreventie College #3 Schulden & Beleid Welkom Collegereeks Schuldpreventie College #3 Schulden & Beleid Sadik Harchaoui Moderator Roel in t Veld UNESCO professor governance & sustainability Universiteit van Tilburg Een onbemind probleem Hoe

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Minima Effect Rapportage 2017 Nibud Datum 28 mei 2018 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Waarover wil je informeren? Met de Minima Effect Rapportage

Nadere informatie

Life-events en schuldpreventie Wat weten we en een voorbeeld uit de praktijk. 4 juni 2015 Stimulansz IMW Breda Kredietbank West-Brabant

Life-events en schuldpreventie Wat weten we en een voorbeeld uit de praktijk. 4 juni 2015 Stimulansz IMW Breda Kredietbank West-Brabant Life-events en schuldpreventie Wat weten we en een voorbeeld uit de praktijk 4 juni 2015 IMW Breda Kredietbank West-Brabant Programma Introductie wie zijn wij? Life-events en (risico op) schulden Inzichten

Nadere informatie

Poster "Water drinken is cool!" hangt in Wageningen

Poster Water drinken is cool! hangt in Wageningen Voor u ligt alweer de vijfde nieuwsbrief van JOGG-Wageningen! U krijgt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij Jongeren Op Gezond Gewicht in Wageningen. Deze nieuwsbrief verschijnt meerdere keren per

Nadere informatie

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN 1 CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN Asmae Noura en Gabriëlle van der Loo 2 PROGRAMMA Traject Schuldhulpverlening Preventieplan 2018-2021 3 EEN PAAR VRAGEN

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK

PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK 2015-2016 Preventieplan Ridderkerk AvdP pag.1 Inhoud Waarom is preventie zo belangrijk?... 3 Uitgangspunten in de keten van hulpverlening... 3 Wat gaan we doen

Nadere informatie

Participatieraad Sociaal Domein De heer Hanson Texelstroom MG EMMELOORD. Geachte heer Hanson,

Participatieraad Sociaal Domein De heer Hanson Texelstroom MG EMMELOORD. Geachte heer Hanson, * gemeente NOORDOOSTPOLDER Participatieraad Sociaal Domein De heer Hanson Texelstroom 11 8303 MG EMMELOORD Uw bericht van 10 december 2018 Uw kenmerk Zaaknummer Datum 017134123 15 januari 2019 Onderwerp

Nadere informatie