S. Dohmen 5772

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "S. Dohmen 5772"

Transcriptie

1 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon Fax [0412] Postbus BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer S. Dohmen 5772 Onderwerp Armoedebeleid en schuldhulpverlening Geachte leden van de gemeenteraad, Met deze raadsinformatiebrief willen wij u informeren over de activiteiten en resultaten op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebeleid over In de bijlage vindt u uitgebreide cijfers en een infographic met alle voorzieningen op het gebied van armoede en schulden die de gemeente Oss faciliteert. Armoedebeleid Kinderen in armoede Sinds 2017 ontvangen wij extra rijksbijdrage voor kinderen in armoede. We hebben daarvoor onze regelingen uitgebreid en extra activiteiten ingezet via Oss Innoveert Kinderen in Armoede. In 2018 zijn zo naschoolse activiteiten uitgevoerd door Muzelinck in de Schadewijk, is er een KinderResto van start gegaan en hebben we babypakketten en tandverzorgingsetjes verspreid via de Voedselbank. Ook worden er ontbijtjes verzorgd door het Nationaal Jeugdontbijt en heeft Kidz Taz extra vakantieactiviteiten georganiseerd. Meedoen is belangrijk (MIB) De regeling Meedoen is belangrijk geeft mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm de kans om op verschillende manieren mee te doen in de samenleving. In 2018 hebben we meer inwoners bereikt met onze regelingen. Zo hebben 5241 inwoners gebruik gemaakt van de regeling voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten inwoners hebben gebruik gemaakt van een tegemoetkoming voor schoolkosten. 90 kinderen hebben gebruik gemaakt van de regeling voor het overgangsjaar van basisschool naar het voortgezet onderwijs.

2 2 Aanvullende Zorgverzekering Oss (Azoss) Azoss zorgt ervoor dat inwoners met een laag inkomen goed verzekerd zijn voor zorg. Het is een aanvullende verzekering bij VGZ of CZ. Zij geven een collectieve korting. En daarbij betaalt de gemeente een stukje van de maandelijkse premie. In de eindejaar campagne 2018 zijn verschillende acties uitgevoerd om het bereik te vergroten: Intensieve voorlichting met inloopmogelijkheden voor inwoners in het gemeentehuis; Nieuw voorlichtingsmateriaal in de vorm van posters, factsheets en folders dat uitgezet is in het gehele zorg- en welzijnsnetwerk. Het voorlichtingsmateriaal is gericht op professionals en daardoor meer activerend; Voorlichting voor inwoners via DTV Maasland, 6 weken lang; Aanschrijven van deelnemers van het minder uitgebreide zorgpakket. Zij kunnen overstappen naar het uitgebreidere zorgpakket. In 2018 waren in totaal inwoners verzekerd via Azoss. Via de eindejaar campagne zijn in de maand december 249 nieuwe deelnemers ingeschreven. Bijzondere bijstand Bijzondere bijstand is bedoeld voor noodzakelijke kosten die een inwoner (op dat moment) niet zelf kan betalen. In 2018 zien we een toename van aanvragen voor de individuele inkomenstoeslag. Dit is een geldbedrag dat een inwoner kan aanvragen die 3 jaar of langer van een laag inkomen leeft. Ook is er een toename te zien in de kosten voor maatwerkvoorzieningen. Dit heeft te maken met het steeds verder ontwikkelen van de Osse maatwerkmethode. Verdere grote uitgavenposten zijn bewindvoering en aanvullende bijstand voor inwoners jonger dan 21 jaar. Tandzorg op Maat (ToM) Op initiatief van Met Elkaar Oss tegen Armoede en lokale tandartsen in Oss werken we samen in het project ToM. In 2018 zijn hiervoor de voorbereidingen gestart en op 14 januari 2019 is het van start gegaan. Het project is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en/of schulden die grote gebitsproblemen hebben. Het behandelplan van de eigen tandarts wordt door de consulent van de gemeente bekeken en bij twijfel wordt doorverwezen naar het screeningsteam van ToM. Dit team bestaat uit 2 gepensioneerde en 2 praktiserende tandartsen. Zij bekijken of het behandelplan haalbaar is. Wanneer het plan te duur en niet noodzakelijk is bespreekt het team dit met de eigen tandarts. Het plan wordt zo nodig aangepast en uitgevoerd door de eigen tandarts. De kosten worden betaald via de bijzondere bijstand. Team Minima Binnen de afdeling Inkomen is een speciaal team Minima. Dit team is specialist in het uitvoeren van de minimaregelingen. Naast inwoners met een uitkering vanuit de

3 3 participatiewet voeren zij de regelingen ook uit voor inwoners met een laag inkomen, zonder een uitkering van de gemeente Oss. Dit team houdt zich, meer dan gemiddeld, bezig met vraagstukken rondom de minimaregelingen en het toepassen van de maatwerkmethode voor de doelgroep. Zij houden ontwikkelingen in de gaten, nemen het voortouw en geven informatie over de diverse regelingen in het netwerk. Zo is dit team nauw betrokken bij de opzet van Tandzorg op Maat en hebben zij informatie gegeven tijdens een signaleringsavond van Met Elkaar en tijdens een netwerkbijeenkomst in de Lievekamp (theater van de stad). Minimaeffectrapportage Met de Minima Effect Rapportage (MER) heeft het Nibud onderzocht wat de effecten zijn van ons minimabeleid op verschillende inkomensniveaus in het jaar We hebben inzichtelijk of er sprake is van een zogenaamde armoedeval 1 en op welke wijze we het minimabeleid kunnen verbeteren. De verschillende regelingen van ons Minimabeleid hebben over het algemeen een positief effect op de bestedingsruimte van inwoners. Met name het kwijtschelden van belastingen, de individuele inkomenstoeslag, Azoss en de regeling Meedoen is Belangrijk hebben dit positieve effect. Aan de andere kant zien we dat gezinnen met oudere kinderen het meest moeite hebben om rond te komen. Daarom zullen we daar in de komende beleidsperiode extra aandacht aan besteden. Samenwerking en inzet Sociale Teams In 2018 hebben we de samenwerking met de partners van het armoedebeleid verder vorm gegeven. Daarvoor hebben we onder andere subsidie verleend voor de Quiet Oss een initiatief van Stichting Met Elkaar om de krachten rondom armoede te bundelen en waar inwoners laagdrempelig contact kunnen leggen. Naast de tegemoetkomingen voor schoolgaande kinderen is in 2018 ook een convenant met St. Leergeld, Hooghuis en Maaslandcollege gesloten voor het vergoeden van noodzakelijke schoolkosten, zoals een laptop en excursies. Met dit solidariteitsfonds hebben kinderen toegang tot de benodigde leermiddelen en kunnen meedoen met de activiteiten van school. Om de samenwerking met de Sociale Teams te verbeteren is een consulent vast onderdeel van elk sociaal team in Oss. De consulent is de schakel tussen hulpvragen op het gebied van armoede en de inzet van gemeentelijke minimaregelingen. Afspraken over de uitvoering zijn snel gemaakt. Ook geeft de consulent regelmatig voorlichting en uitleg over de diverse minimaregelingen binnen het sociale team en/of voor inwoners van de betrokken wijk. 1 Er is sprake van armoedeval als een hoger inkomen juist leidt tot minder bestedingsruimte, omdat bijv. subsidies of uitkeringen vervallen.

4 4 Schuldhulpverlening Bewustwordingscampagne Samen Slimmer met Geld In 2018 hebben we 3x de nieuwsbrief Samen slimmer met geld uitgebracht. De werkgroep, die deze nieuwsbrief voorbereidt en maakt, heeft een aantal nieuwe leden gekregen waardoor er een breder draagvlak en input is ontstaan. Inmiddels hebben 195 personen een abonnement op de nieuwsbrief. Daarnaast wordt het gelddagboek regelmatig ingezet en zijn we steeds op zoek naar mogelijkheden om aan de hand van het bordspel Levensweg armoede en schulden de dialoog aan te gaan over de omgang met geld. Om partijen meer te betrekken bij de campagne en de samenwerking in het vroegtijdig signaleren van financiële problemen te stimuleren zijn verschillende wijkpuntlunches bezocht. Eind 2018 is een eerste aanzet gemaakt voor een evaluatie van de bewustwordingscampagne. In 2019 zal de eindevaluatie worden opgeleverd. Jongerencampagne Jongeren zijn een belangrijk speerpunt in onze preventieve activiteiten. Wij hebben Diversion ingehuurd om gastlessen te verzorgen op het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt door de inzet van peer educators. Zij vinden goede aansluiting bij de behoeften en belevingswereld van jongeren waardoor het omgaan met geld en de sociaal-emotionele kant daarvan makkelijker bespreekbaar wordt. Inmiddels hebben al meer dan 20 klassen meegedaan. Tevens is door ons een aantal gastlessen gegeven op middelbare scholen en samen met Schuldhulpmaatje op ROC De Leijgraaf. Verder hebben we actief bijgedragen aan een seminar van Schuldhulpmaatje Jong in de vorm van een interview over de Osse aanpak en visie op jongeren en schulden. Ook hebben we in het najaar met de Rabobank Oss Bernheze weer de bijeenkomst Puber en poen voor ouders georganiseerd. Deze keer in de vorm van een afwisselend programma met interactief toneel en concrete adviezen en tips van een zakgeldexpert. Daarmee hebben we ouders praktische handvatten gegeven om financiën bespreekbaar te maken in de opvoeding en concrete stappen te zetten in de voorbereiding op financiële zelfredzaamheid. Er waren ruim 80 ouders aanwezig. Ouders waardeerden het genomen initiatief en gaven het avondprogramma gemiddeld een 7,8. Ook werd veel gebruik gemaakt van de informatietafel. Ondersteuning aan ondernemers Met onze BBZ- consulent (Besluit Bijstand Zelfstandigen) zijn in klantgesprekken gevoerd. Dit heeft geleid tot 38 aanvragen voor bijstand.

5 5 Het bekend maken van de BBZ regeling wordt onder andere gedaan door bekendheid te geven bij administratiekantoren en via onze gemeentelijke website. Het laatste is nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat dit in 2019 zijn beslag krijgt. BBZ heeft te maken met een teruggang in het aantal klantgesprekken, maar de problematiek wordt groter. Veelal is er sprake van een grote schuldenproblematiek, maar ook ervaren wij een vergroting van de psychische problemen en problemen met gezondheid. Dit leidt tot langere procedures. Veel gesprekken leiden tot een oplossing zonder inzet van bijstandsverlening. Hierbij is het project samen slimmer met geld en de bijbehorende dienstverlening van groot belang. Ook is het inzichtelijk maken van de problematiek in combinatie met de oplossingen in de markt (zoals crowdfunding) voldoende om de ondernemer weer op het goede spoor te zetten. In 2018 zijn we gestart met de inzet van Over Rood. Over Rood werkt met vrijwillige trajectmanagers die ondernemers in zwaar weer kunnen helpen financiële orde te scheppen. De doelstelling van ieder traject is dat de cliënt zélf aan de slag kan om zijn problemen op te lossen en te werken aan een financieel gezonde toekomst. Als dit is gebeurt kan een BBZ (Besluit Bijzondere Bijstand) traject ingezet worden. Deelname aan Over Rood gaat via de consulent BBZ van de gemeente. Bij Over Rood zijn er in klanten aangemeld. Samenwerking rond schulden We werken rond schulden intensief samen met maatschappelijke partners en proberen zo meer mensen te bereiken en er vroeg bij te zijn. Zo zijn we met de Voedselbank voortdurend in gesprek om meer cliënten richting SHV te krijgen. Een groot deel van deze cliënten maakt geen gebruik van SHV. Met de woningbouwcorporatie werken we nauw samen om huisuitzettingen te voorkomen. Dit doen we door overleggen met huurders met achterstanden. Hiermee kunnen we gedwongen uitzettingen soms voorkomen. Steeds vaker geven we informatie op scholen en bij ketenpartners over schuldhulpverlening. Wat is het precies en voor wie? Ook om een aantal hardnekkige beelden de wereld uit te helpen: zoals gedwongen huisverkoop of het opgeven van auto en huisdieren etc. Schuldhulpmaatje Inwoners kunnen gebruik maken van een SchuldHulpMaatje. Dit is een professioneel getrainde vrijwilliger, die hulp biedt bij financiële problemen. In 2018 heeft SHM 70 nieuwe casussen aangenomen (vanaf 27 jaar). De voornaamste redenen voor het vragen om hulp waren een achterstand in betalingen en de behoefte aan begeleiding bij de administratie. Ook het voorkomen van schulden, begeleiding bij belastingvragen en behoefte aan budgetcoaching

6 6 en planning waren regelmatig een aanleiding om SHM op te zoeken. De doorlooptijd van de afgehandelde hulpvragen zit vaak tussen 1 en 9 maanden. SchuldHulpMaatje-Jong helpt jongeren tussen 16 en 26 jaar om schulden te voorkomen of anders zo snel mogelijk en voorgoed op te lossen. De jongerenmaatjes hebben inzicht in de leef- en denkwereld van jongeren en hoe je hen daarin kunt bereiken. Maar ook wat zij nodig hebben en waar regelgeving voor jongeren afwijkt van die voor volwassenen. In 2018 zijn er 12 nieuwe jongeren geholpen met een SHM- Jong. Duurzame financiële dienstverlening We zijn een pilot gestart voor de duur van 1 jaar voor Duurzame Financiële Dienstverlening (DFD). In deze pilot bekijken we of gemeentelijk budgetbeheer met aanvullend de mogelijkheid tot coaching een passend product is voor de klanten die anders naar bewindvoering werden doorverwezen. Op dit moment loopt voor 22 inwoners DFD. Zij zijn aangemeld door collega s binnen het sociaal domein, zoals de consulent Werk en Inkomen, Wmo, Schuldhulpverlening, team Toegang en de Sociaal Teams. DFD start vrijwel altijd met het creëren van stabiliteit en inzicht voor de klanten. Vervolgens wordt ingezet op coaching en wordt gewerkt aan de financiële zelfredzaamheid en het voorkomen van financiële problemen. DFD is goedkoper dan bewindvoering en levert maatwerk. Naast de besparing op kosten voor bewindvoering kun je spreken van maatschappelijk rendement, omdat DFD de klant toerust om schulden te voorkomen. In de tweede helft van de pilot beoordelen we voor welke klantgroepen DFD geschikt is en wat het maatschappelijk rendement is. De pilot is tijdelijk gefinancierd via de bijzondere bijstand. Bij besluit tot continuering is het noodzakelijk andere, structurele middelen te regelen. Vish Door middel van de verwijsindex schuldhulpverlening (VISH) zien gerechtsdeurwaarders of een debiteur geregistreerd staat bij schuldhulpverlening. In plaats van het starten van een incassotraject nemen ze contact op met de schuldhulpverlener. VISH is een geautomatiseerde koppeling tussen de verschillende systemen. Deze koppeling voldoet aan de eisen voor gegevensbescherming volgens de Avg. Binnenkort wordt het gebruik van de koppeling via de uitvoering in gang gezet.

7 7 Fikks app lancering In oktober j.l. is in ons gemeentehuis de landelijke Fikks app gepresenteerd aan ondernemers. De app is bedoeld voor mensen met betalingsachterstanden. Ondernemers die in hun organisatie signaleren dat werknemers ondersteuning kunnen gebruiken bij hun geldzaken, kunnen hen op deze app attenderen. De Fikks app helpt de geldzaken in beeld te brengen en wat de belangrijkste actiepunten zijn. Vragen kunnen anoniem voorgelegd worden aan een digitale buddy. Deelname SHV sociale teams De sociale teams zijn oren en ogen in de wijk en dus een belangrijke vindplaats voor schuldenproblematiek. De afgelopen 2 jaar hebben we regelmatig deelgenomen aan sociale teamvergaderingen om elkaar te leren kennen en ervaring op te doen met de sociale teams. Aansluiting op de teams vraagt maatwerk. We gaan in 2019 kijken hoe we de kennis van schuldhulpverlening meer in de wijk kunnen krijgen, zodat inwoners met schuldenproblemen ook zo snel mogelijk doorverwezen kunnen worden. Hiertoe vinden in het eerste kwartaal van 2019 gesprekken plaats met de afzonderlijke sociale teams. In de bijlage 2 vindt u managementinformatie over schuldhulpverlening in In het najaar van 2019 gaan wij uw raad een nieuw beleidskader voorleggen. Deze keer een gecombineerd beleidskader Armoede en Schulden, omdat de problematiek vaak samen gaat en we gezamenlijk beleid sterker kunnen inzetten. Met vriendelijke groet, dhr. C.P.W. van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen, Jeugdzorg en Onderwijs Bijlagen: 1. Managementinformatie Minimabeleid 2. Management informatie Schuldhulpverlening 3. Infographic Armoede en Schulden

8 8 Bijlage 1 Management informatie bijzondere bijstand en minimaregelingen Jaarcijfers 2018 Kolom 1. Management informatie bijzondere bijstand en minima Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bereik in aantallen Bereik Huishoudens 120% 4181 Bereik Huishoudens Participatiewet 1467 Bereik in percentage Bereik Huishoudens 120% 82,63% Bereik Huishoudens Participatiewet 91,23% Kolom 2. Detail management informatie bijzondere bijstand en minima Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bereik in aantallen Bereik Huishoudens 120% 4181 Bereik Huishoudens Participatiewet 1467 Bereik in percentage Bereik Huishoudens 120% 82,63% Bereik Huishoudens Participatiewet 91,23% Periodieke en/of incidentele dossiers Aantal dossiers periodieke bijzondere bijstand Aantal dossiers incidentele bijzondere bijstand 753 Aantal dossiers individuele inkomenstoeslag Aantal dossiers meedoen is belangrijk Aantal klanten (inclusief partners) Aantal deelnemers Azoss 2901 Aantal klanten met periodieke bijzondere bijstand Aantal klanten met incidentele bijzondere bijstand 906 Aantal klanten met individuele inkomenstoeslag Aantal klanten met meedoen is belangrijk: sociale en culturele activiteiten 3753 Aantal klanten met meedoen is belangrijk: zwemlessen 162 Aantal klanten met meedoen is belangrijk: schoolkosten 907 Aantal verstrekkingen meedoen is belangrijk: sociale en culturele activiteiten 5241 Aantal verstrekkingen meedoen is belangrijk: zwemlessen 162 Aantal verstrekkingen meedoen is belangrijk: schoolkosten 1065 Uitgaven Uitgaven Azoss Uitgaven bijzondere bijstand Uitgaven individuele inkomenstoeslag Uitgaven meedoen is belangrijk: sociale en culturele activiteiten Uitgaven meedoen is belangrijk: zwemlessen Uitgaven meedoen is belangrijk: schoolkosten jan MvH

9 9 Bijlage 2 Cijfers Schuldhulpverlening Aanmeldingen De aandacht blijft uitgaan naar vindbaarheid en bereikbaarheid voor cliënten én ketenpartners. De aanwezigheid van schuldhulpverlening in de sociale teams is vergroot. Een derde van de aanmeldingen komt binnen via een ketenpartner, zoals het sociaal team, de woningbouwvereniging, en werk en inkomen van de gemeente Oss. Baliecontacten totaal Unieke huishoudens resultaten baliecontacten 2015 % 2016 % 2017 % 2018 % Anders Doorverwezen info en advies gegeven intake gepland niet op afspraak verschenen totaal Afspraken bij Sociaal raadslid totaal Unieke huishoudens Aanmeldende instanties 2016 % 2017 % 2018 % (meten we sinds 2016) Anders Behandelaar/ hulpverlener Brabant Wonen Eigen initiatief Energieleverancier

10 10 Huisarts Schuldhulpmaatjes Sociaal team Werk en inkomen Totaal Aanvragen Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is verder gedaald. Dit past bij de landelijke trend. Het aantal aanvragen dat wordt afgewezen is laag, voor 91% van de aanvragen wordt een vervolgtraject ingezet. Voor klanten die geen traject, en dus een afwijzing, krijgen is gekeken naar de hulpvraag en naar de mogelijkheden die wij kunnen bieden. Aanvragen schuldhulpverlening Nieuwe aanvragen voor schuldhulpverlening crisisaanvragen Afgehandelde aanvragen (bepaald of cliënt wel of geen traject ingaat) Niet op intake verschenen Resultaten afsluiten van de 2015 % 2016 % 2017 % 2018 % intakefase Melding beëindigd: kan met advies of ketenpartner zelf verder Melding beëindigd: op verzoek van cliënt Aanvraag ingetrokken Toekenning: door naar stabilisatie Toekenning: door naar schuldregeling Toekenning: door naar WSNP Toekenning en positief afgehandeld totaal Afwijzing (klant is niet toegelaten tot een traject): de klant verleent geen medewerking Afwijzing: Geen passende hulpvraag Afwijzing: Klant heeft een niet regelbare fraudevordering tegen een

11 11 bestuursorgaan Afwijzing: recidive Afwijzing: overige Afwijzing totaal

12 12 Resultaten stabilisatie 2015 % 2016 % 2017 % 2018 % Doorgaan naar schuldregeling Doorgaan naar 100% betalingsregeling Doorgaan naar WSNP Beëindiging: stabilisatie succesvol afgerond Beëindiging: doorverwijzing Beëindiging: op verzoek van cliënt Positief: Beëindiging: medewerkingsplicht geschonden Beëindiging: inlichtingenplicht geschonden Beëindiging: nieuwe schulden gemaakt Beëindiging: stabilisatie niet succesvol afgesloten Beëindiging: verhuizing Beëindiging: overlijden Totaal stabilisatie 2.3 budgetbeheer Resultaten budgetbeheer Gemiddeld aantal cliënten in budgetbeheer Budgetbeheer opgestart Budgetbeheer afgesloten Succesvol Niet succesvol schuldregeling (fase 2) Het aantal aanmeldingen voor de minnelijke schuldregeling is sterk gedaald. Er zijn minder aanmeldingen binnen schuldhulpverlening geweest en er zijn in verhouding meer mensen voldoende geholpen tijdens de stabilisatie. De resultaten van de schuldregelingen zijn goed. We komen vaak tot een akkoord met de schuldeisers. De uitval tijdens de schuldregeling is laag.

13 13 Schuldregeling Nieuwe dossiers (aanmeldingen voor schuldregeling) Geslaagde schuldregelingen (volgens NVVK) Totaal geslaagd akkoord WSNP verzoeken toegewezen Resultaat schuldbemiddeling 2015 % 2016 % 2017 % 2018 % (120-dagen model) Akkoord Niet akkoord: door naar WSNP Niet akkoord: beëindiging Beëindiging: doorverwijzing Beëindiging: medewerkingsplicht Beëindiging: nieuwe schulden gemaakt Beëindiging: op verzoek van cliënt Beëindiging: overlijden Beëindiging: verhuizing Totaal afgeronde schuldbemiddelingen Resultaat schuldregeling 2015 % 2016 % 2017 % 2018 % Schuldregeling afgesloten tegen finale kwijting Schuldregeling afgesloten zonder finale kwijting Beëindiging: medewerkingsplicht Beëindiging: nieuwe schulden gemaakt

14 14 Beëindiging: op verzoek van cliënt Beëindiging: overlijden Beëindiging: doorverwijzing Totaal afgeronde schuldregelingen Resultaat aanvraag WSNP 2015 % 2016 % 2017 % 2018 % Toegelaten tot WSNP Niet toegelaten tot WSNP Beëindiging: op verzoek van cliënt Beëindiging: verhuizing Totaal afgeronde aanvragen Duurzame financiële dienstverlening (DFD) In 2018 is de pilot voor Duurzame Financiële Dienstverlening gestart. Binnen de pilot is ruimte voor 50 cliënten. Op 31 december 2018 hebben we voor 22 cliënten DFD daadwerkelijk opgestart. Ongeveer 50% van deze cliënten heeft een inkomen op bijstandsniveau. DFD aanmeldingen 2018 Actieve aanmeldingen 2 Afgeronde aanmeldingen - Doorverwezen - Beeindigd op verzoek van cliënt - DFD opgestart Totaal binnengekomen aanmeldingen DFD aanmeldende instanties 2018 Beschermd wonen instelling 1 Team Toegang 2 Team shv 11 Team Inkomen 15 Wmo/sociaal teams 3 DFD beheer gestart 2018 Beëindigd op verzoek van cliënt 1

15 15 Doorverwezen 1 Cliënten in DFD 20 Totaal 22

16 16 Leeftijd 2017 % 2018 % <18 jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar > 65 jaar Totaal gemeten Algemene Informatie over onze klanten burgerlijke staat 2016 % 2017 % 2018 % Ongehuwd Gehuwd Gescheiden Weduwstaat Samenwonend Geregistreerd partnerschap Gescheiden gereg Partnerschap Weduwstaat gereg partnerschap Totaal gemeten Woonsituatie 2016 % 2017 % 2018 % Alleenstaande Alleenstaande ouder Paar, in gemeenschap van goederen Paar, geen gemeenschap van goederen, beide in de regeling Paar, geen gemeenschap van goederen, één regeling Totaal gemeten Bewindvoering Aantal klanten in een traject Aantal klanten met bewindvoering 124 (23%) 115 (22%) 142 (25%) 158 (27%)

17 17

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

4 september 2017 S. Dohmen 5772

4 september 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

5 januari 2017 S. Dohmen 5772

5 januari 2017 S. Dohmen 5772 Aan de leden van de gemeenteraad Maatschappelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein. Postbus BA Oss S. Dohmen Advies Nibud MER

Adviesraad Sociaal Domein. Postbus BA Oss S. Dohmen Advies Nibud MER Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Minima Effect Rapportage 2017 Nibud Datum 28 mei 2018 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Waarover wil je informeren? Met de Minima Effect Rapportage

Nadere informatie

december Totaal behandeld

december Totaal behandeld Schuldhulpverlening In 2015 is besloten om met ingang van 2015 geen afzonderlijk jaarverslag over schuldhulpverlening op te stellen, maar de resultaten in een bijlage op te nemen bij de Marap. In 2015

Nadere informatie

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016

Stand van zaken Minimabeleid Maart 2016 Minimabeleid Maart 2016 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015-2018 Op 7 juli 2015 heeft de gemeenteraad de nota Meer voor wie minder heeft vastgesteld. De nota richt zich op zes thema s: taboe

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Evaluatie schulddienstverlening Gemeente Ridderkerk 2017

Evaluatie schulddienstverlening Gemeente Ridderkerk 2017 Evaluatie schulddienstverlening Gemeente Ridderkerk 2017 Oktober 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Schulddienstverlening... 2 3 Preventie... 6 4 Onderzoeken... 7 5 Conclusie & aanbevelingen... 9 Bijlagen...

Nadere informatie

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving?

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving? G rrne E NTE Oss Beter Oss T.a.v. Dhr. Liedenbaum, Dhr. van de Wal Litherweg 64 5346 JE Oss E-ma l gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss W lt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons

Nadere informatie

Oss. Datum. In uw advies refereert u aan het beleidskader. Met het beleidskader hebben we onze visie. 24 november 2OL

Oss. Datum. In uw advies refereert u aan het beleidskader. Met het beleidskader hebben we onze visie. 24 november 2OL G rrne E NTE Mens en Maatschapp j Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Raadhuislaan 2, Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

Oss. juli heeft u ons daarover advies uitgebracht. Allereerst dank daarvoor. Hieronder gaan wij op G TUEENTE. t2-ro-2076

Oss. juli heeft u ons daarover advies uitgebracht. Allereerst dank daarvoor. Hieronder gaan wij op G TUEENTE. t2-ro-2076 G TUEENTE Oss Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze br ef en ons kenmerk vermelden? Datum t2-ro-2076

Nadere informatie

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Inzicht in de prestaties van het armoedebeleid Loppersum Pagina 1 / 24 - Benchmarkrapportage 2017 - Divosa Benchmark Armoede en

Nadere informatie

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN 1 CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN Asmae Noura en Gabriëlle van der Loo 2 PROGRAMMA Traject Schuldhulpverlening Preventieplan 2018-2021 3 EEN PAAR VRAGEN

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 24 februari 2015

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 24 februari 2015 VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 24 februari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00155 Onderwerp: Raadsmededeling over: motie armoedebeleid - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Bij de behandeling van de

Nadere informatie

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie!

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie! Armoedebeleid Welkom bij deze presentatie! Algemeen Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 2 Inhoudsopgave Als schulden een probleem worden... 4 Hoe vraag ik schuldhulpverlening aan? 5 Wanneer kom ik in aanmerking voor schuldhulpverlening? 5 Waaruit bestaat

Nadere informatie

Beleidsplan schuldhulpverlening 2013 2016

Beleidsplan schuldhulpverlening 2013 2016 Beleidsplan schuldhulpverlening 2013 2016 1. Inleiding...2 1.1 Korte geschiedenis van schuldhulpverlening landelijk en lokaal...2 1.2 Maatschappelijke ontwikkelingen binnen de gemeente...2 1.3 De komst

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK

PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK PREVENTIEPLAN SCHULDHULPVERLENING RIDDERKERK 2015-2016 Preventieplan Ridderkerk AvdP pag.1 Inhoud Waarom is preventie zo belangrijk?... 3 Uitgangspunten in de keten van hulpverlening... 3 Wat gaan we doen

Nadere informatie

Beleidsregel Toegang Schulddienstverlening Gemeente Oldebroek 2016

Beleidsregel Toegang Schulddienstverlening Gemeente Oldebroek 2016 Beleidsregel Toegang Schulddienstverlening Gemeente Oldebroek 2016 Kenmerk 247597/239100 Inleiding Deze beleidsregel is een aanvulling op het beleidsplan Schulddienstverlening gemeente Oldebroek 2016-2019.

Nadere informatie

Beleidskader Schuldhulpverlening

Beleidskader Schuldhulpverlening Beleidskader Schuldhulpverlening 2016-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Schuldhulpverlening in Oss 4 2.1 Stand van zaken 4 2.2 Proces en werkwijze 5 3. Ontwikkelingen 7 3.1 Landelijk beleid 7 3.2 Lokale

Nadere informatie

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland Sandra Sonke Marleen van der Maas Dirk Verburg Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

JAARVERSLAG Uw partner in schuldhulpverlening. Gemeente Nederweert

JAARVERSLAG Uw partner in schuldhulpverlening. Gemeente Nederweert JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Nederweert Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Aanmeldingen & inzet dienstverlening 4 1.1 Aanmeldingen en aantal dossiers 4 1.2 Dienstverlening PLANgroep

Nadere informatie

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Regelingen voor mensen met een laag inkomen In de Peelgemeenten willen we graag dat iedereen

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Postbus AP Kerkrade. SP Kerkrade Kaardebol HV Kerkrade. Vragen artikel 38 inzake armoede.

College van Burgemeester en Wethouders Postbus AP Kerkrade. SP Kerkrade Kaardebol HV Kerkrade. Vragen artikel 38 inzake armoede. Aan: Van: Betreft: Antwoord: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 600 6460 AP Kerkrade SP Kerkrade Kaardebol 26 6467HV Kerkrade Vragen artikel 38 inzake armoede. Schriftelijk Datum: 18 september

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.

Collegebesluit. Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/ Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3. Collegebesluit Onderwerp Budgetondersteuning op maat loont Nummer 2019/146199 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.3 Schulden Afdeling SMSR Auteur Visser, C.P. Telefoonnummer 023-5114196

Nadere informatie

Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622

Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622 Gescand archih datum _ Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622 De gemeente en haar partners bieden verschillende producten aan op het gebied van schuldhulpverlening: Preventie en vroegsignalering Schuldbemiddeling

Nadere informatie

2. Worden alleen mensen die zich aanmelden via de sociale dienst doorverwezen naar de PLANgroep?

2. Worden alleen mensen die zich aanmelden via de sociale dienst doorverwezen naar de PLANgroep? Vragen raadslid dhr. J. Koelman (fractie SP) ex artikel 35 Rvo betreffende Beleidsregels Integrale schuldhulpverlening 2012-2016 Gemeente Boxmeer (RIS 2012-441) en Jaarverslag 2013 PLANgroep, Uw partner

Nadere informatie

in Gemeente Ridderkerk

in Gemeente Ridderkerk in Gemeente Ridderkerk Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inzet dienstverlening en resultaten 1.1 Dienstverlening PLANgroep in Gemeente Ridderkerk 1.2 Instroomcijfers aanmeldingen 1.3 Beschikkingen en doorlooptijden

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Notitie Schulddienstverlening

Notitie Schulddienstverlening Notitie Schulddienstverlening 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Terminologie... 3 2. Pilot Ketensamenwerking Armoedebestrijding... 4 3. Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)... 4 3.1 doelstellingen...

Nadere informatie

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne Evaluatie Minimabeleid 2006 gemeente De Marne Inleiding De gemeente De Marne heeft haar minimabeleid in april 2006 geëvalueerd en besloten aanvullend op het reeds bestaande beleid een aantal regelingen

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING april

SCHULDHULPVERLENING april SCHULDHULPVERLENING april 2016 1 2 INHOUDSOPGAVE ALS SCHULDEN EEN PROBLEEM WORDEN... 4 HOE VRAAG IK SCHULDHULPVERLENING AAN? 5 WANNEER KOM IK IN AANMERKING VOOR SCHULDHULPVERLENING? 5 WAARUIT BESTAAT SCHULDHULPVERLENING?

Nadere informatie

Geachte leden van de Raad,

Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de Gemeenteraad TELEFOON DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 15 december 2015 1500125409 J.E.M. Bannenberg UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: Tussenrapportage sociaal domein januari september Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: Tussenrapportage sociaal domein januari september Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: - Ons kenmerk: Uw kenmerk: - Contact: Quido Maas Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: 06-53959998 E-mailadres: q.maas@bar-organisatie.nl Datum:

Nadere informatie

Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland. Martijnschut.wordpress.com

Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland. Martijnschut.wordpress.com Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland Martijnschut.wordpress.com Armoede Armoede is een complex verschijnsel met veelal samenhangende dimensies zoals inkomen, maatschappelijke participatie, opleidingsniveau,

Nadere informatie

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Financiële problemen op de werkvloer Micha Aarts Nibud Nibud is een onafhankelijk kenniscentrum Doelstellingen: Verhogen zelfredzaamheid consument Voorkomen

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie)

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Schriftelijke vragen Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Datum: 27-05-2015 (in te vullen door de griffie) Van: PvdA (in te vullen door de aanvrager) Aan: College via Ben van Zuthem Onderwerp:

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft De toestroom van beschermingsbewind neemt aanzienlijk toe. Een groei van het aantal mensen onder bewind waar u

Nadere informatie

Nota. 1. Inleiding. Samenleving. Advies. Doorkiesnummers: Telefoon Aan Het college van burgemeester en wethouders.

Nota. 1. Inleiding. Samenleving. Advies. Doorkiesnummers: Telefoon Aan Het college van burgemeester en wethouders. Samenleving Advies Doorkiesnummers: Telefoon 0653634065 Aan Het college van burgemeester en wethouders Afschrift aan Nota Datum 11-03-2019 Ons kenmerk Onderwerp Beleidsregel AV-Delft Opsteller Ruud Diemers

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Klantmanager schuldhulpverlening en preventiemedewerker

Jaarverslag 2015 Klantmanager schuldhulpverlening en preventiemedewerker Jaarverslag 2015 Klantmanager schuldhulpverlening en preventiemedewerker 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Stappenplan Schuldhulpverleningstraject via de BAR gemeente... 4 Aantallen 2015... 5 Klantprofielen...

Nadere informatie

Jaarverslag armoedebestrijding 2015. Behaalde resultaten

Jaarverslag armoedebestrijding 2015. Behaalde resultaten Jaarverslag armoedebestrijding 2015 Behaalde resultaten Inleiding In het beleidsplan armoedebestrijding 2014-2018 hebben wij met u een aantal prestatieindicatoren vastgesteld. Jaarlijks informeren wij

Nadere informatie

Iedereen doet mee inspiratiebundel. Minimaregelingen

Iedereen doet mee inspiratiebundel. Minimaregelingen Iedereen doet mee inspiratiebundel Minimaregelingen Inhoudsopgave Minimaregelingen zijn regelingen voor mensen met een laag inkomen. Kijk voor de voorwaarden op www.geldermalsen.nl, zoek op minimaregelingen.

Nadere informatie

schulddienstverlening gemeente Brielle

schulddienstverlening gemeente Brielle schulddienstverlening gemeente Brielle De budgetcoach De budgetcoach kan u handige tips geven om uw inkomsten en uitgaven weer met elkaar in evenwicht te brengen. De budget adviesgesprekken zijn gratis

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Nota Evaluatie Minimabeleid 2009. Sociaal en maatschappelijke voorzieningen

Nota Evaluatie Minimabeleid 2009. Sociaal en maatschappelijke voorzieningen Nota Evaluatie Minimabeleid 2009 Sociaal en maatschappelijke voorzieningen Inleiding Met een adequaat minimabeleid willen we voorkomen dat burgers met een minimuminkomen in een te grote achterstandspositie

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: PWI Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Voorstel De verordeningen Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen, vaststellen. Aanleiding Vanaf

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Boxmeer

JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Boxmeer Reg.nr.: I-SZ/2014/857 / RIS 2014-436 JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Boxmeer Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Aanmeldingen & inzet dienstverlening 4 1.1 Aanmeldingen en aantal

Nadere informatie

U kunt deze brief zelf aanpassen: vragen toevoegen, vragen weglaten, vragen wijzigen.

U kunt deze brief zelf aanpassen: vragen toevoegen, vragen weglaten, vragen wijzigen. Voorbeeldbrief t.b.v. leden van de gemeenteraden Beste raadsleden Dit is een voorbeeldbrief die u in uw gemeente kunt gebruiken om informatie te krijgen over het armoedebeleid dat in uw gemeente wordt

Nadere informatie

De gemeenteraad. Cc college van b&w. Geachte leden van de gemeenteraad,

De gemeenteraad. Cc college van b&w. Geachte leden van de gemeenteraad, Retouradres: Postbus 19157, 2500 CD Den Haag Aan De gemeenteraad Cc college van b&w Uw kenmerk Ons kenmerk RK/2016.14_RIS 294217 Doorkiesnummer 070-3532048 E-mailadres rekenkamer@denhaag.nl Aantal bijlagen

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van Velsen; b. inwoner:

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Ministeriële Regeling en Convenant bij drinkwaterbedrijven

Ministeriële Regeling en Convenant bij drinkwaterbedrijven Ministeriële Regeling en Convenant bij drinkwaterbedrijven 3 november 2015 1 Even voorstellen Marieke du Pré, hoofd Debiteuren & Incasso bij Brabant Water Ca. 25 FTE, waaronder 2 teamleiders Binnen- en

Nadere informatie

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Wet gemeentelijke schuldhulpverlening GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Beuningen Nr. 80432 18 april 2018 Beleidsregels schuldhulpverlening 2018-2022 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen hebben

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

Aan: de leden van de Commissie Welzijn ten behoeve van de vergadering van 23 januari 2012 Onderwerp: Voedselbank Teylingen

Aan: de leden van de Commissie Welzijn ten behoeve van de vergadering van 23 januari 2012 Onderwerp: Voedselbank Teylingen MEMO Aan: de leden van de Commissie Welzijn ten behoeve van de vergadering van 23 januari 2012 Onderwerp: Voedselbank Teylingen Geachte leden van de Commissie Welzijn, Bij de behandeling van de programmabegroting

Nadere informatie

Beleidsregel Schuldhulpverlening gemeente Groesbeek 2015

Beleidsregel Schuldhulpverlening gemeente Groesbeek 2015 CVDR Officiële uitgave van Berg en Dal. Nr. CVDR356239_1 25 oktober 2016 Beleidsregel Schuldhulpverlening gemeente Groesbeek 2015 Inhoudsopgave De inhoud van de beleidsregel Achtergrond Vaststelling, publicatie

Nadere informatie

Uw brief van: - Ons kenmerk: Uw kenmerk: - Contact: Regine Suijker Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer:

Uw brief van: - Ons kenmerk: Uw kenmerk: - Contact: Regine Suijker Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: - Ons kenmerk: 51922 Uw kenmerk: - Contact: Regine Suijker Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: +31180451212 E-mailadres: Datum: 2 april 2019

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Samenleving Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld door MLGJ Robben Telefoon

Nadere informatie

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t WW w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t NOTA VOOR DE RAAD Datum: 26 februari 2016 Onderwerp: Minimabeleid 2016 en verder Nummer raadsnota: Bl.0150661 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Minimabeleid

Nadere informatie

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening CVDR Officiële uitgave van Maassluis. Nr. CVDR613378_1 18 oktober 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Zodra het aanvraagformulier èn het BKR-overzicht van u ontvangen zijn zal ik u uitnodigen voor een intakegesprek.

Zodra het aanvraagformulier èn het BKR-overzicht van u ontvangen zijn zal ik u uitnodigen voor een intakegesprek. Adres Klant Onderwerp: Toezending aanvraagformulier schuldhulpverlening Geachte mevrouw, meneer, Hierbij ontvangt u op uw verzoek : 1. Aanvraagformulier voor schuldhulpverlening 2. Voorwaarden voor schuldhulpverlening

Nadere informatie

Werkafspraken Snelle Hulp Bij Schulden

Werkafspraken Snelle Hulp Bij Schulden Werkafspraken Snelle Hulp Bij Schulden Bijlage bij Convenant Snelle Hulp Bij Schulden Leiden en Leiderdorp Versie: 27 augustus 2018 Inhoud ALGEMEEN... 2 Aanmelding schuldhulpverlening... 4 SPL... 4 SVB...

Nadere informatie

Moerdük. ge meente RAADSINFORMATIEBRIEF

Moerdük. ge meente RAADSINFORMATIEBRIEF ge meente Moerdük RAADSINFORMATIEBRIEF Zaaknummer Documentnummer Van Colleoe van buroemeester en wethouders Aan de leden van de qemeenteraad Onderwerp Collectieve ziektekostenreqelino oemeente Moerdiik

Nadere informatie

Groep mensen die meer risico lopen op het krijgen van schulden dan anderen.

Groep mensen die meer risico lopen op het krijgen van schulden dan anderen. CVDR Officiële uitgave van Leiden. Nr. CVDR487733_1 7 augustus 2018 Schuldhulpverlening is een wettelijke taak van de gemeente op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). In artikel 2

Nadere informatie

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Inleiding Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn de minnelijke schuldsanering en de wettelijke

Nadere informatie

Bijlage 1: Bijzondere bijstand

Bijlage 1: Bijzondere bijstand 07.0001914 Bijlage 1: Bijzondere bijstand Individuele bijzondere bijstand Niet iedereen zal een duidelijk beeld hebben van wat bijzondere bijstand precies inhoudt. Daarom wordt hierbij een korte omschrijving

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

In het beleidsplan is de monitoring van een aantal gegevens opgenomen die onder dit hoofdstuk worden weergegeven en waar nodig worden toegelicht.

In het beleidsplan is de monitoring van een aantal gegevens opgenomen die onder dit hoofdstuk worden weergegeven en waar nodig worden toegelicht. RIS.7148 Evaluatie schulddienstverlening 2014 Inleiding De evaluatie schulddienstverlening voor het jaar 2014 valt onder het eerste jaar van het beleidsplan 2014-2018. Dit betekent dat de onderdelen die

Nadere informatie

Schulddienstverlening

Schulddienstverlening Schulddienstverlening Afdeling Inkomensondersteuning Eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gemeente Zwolle Januari 2013 Regina Koudijs Inhoud presentatie Algemeen Doelgroep Hoofddoel schulddienstverlening

Nadere informatie

De beleidsregels treden in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregels treden in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 038 Naam Beleidsregels schuldhulpverlening 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 19 februari 2013,

Nadere informatie

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Tussenevaluatie Pilot Schuldhulpverlening Driebergen Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Projectnaam: Projectleider: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Pilot Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen)

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Achtergrond FIP pilot Sterk veranderde dienstverlening

Nadere informatie

Bestuursrapportage. Sociaal Domein. 2 de kwartaal 2017

Bestuursrapportage. Sociaal Domein. 2 de kwartaal 2017 Bestuursrapportage Sociaal Domein 2 de kwartaal 2017 Toelichting Voor u ligt de bestuursrapportage Sociaal Domein over het tweede kwartaal 2017. Deze rapportage is gericht op het periodiek informeren van

Nadere informatie

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. FOLDER: Minimabeleid inwoners gemeente Ooststellingwerf 2009 Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. Extra inkomen U krijgt een bijdrage van de gemeente

Nadere informatie

Evaluatie armoederegelingen 2017 Ridderkerk

Evaluatie armoederegelingen 2017 Ridderkerk Evaluatie armoederegelingen 2017 Ridderkerk Inhoudsopgave Inleiding... 2 Opvallende cijfers... 2 Nader inzoomen op de minimaonderdelen... 3 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen... 3 Bijzondere bijstand

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening

Beantwoording schriftelijke vragen op grond van artikel 35 over schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

-op de door het college daartoe verkregen bevoegdheid, als is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

-op de door het college daartoe verkregen bevoegdheid, als is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. 13.108164 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk Gezien: -de bepalingen in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de noodzaak om in beleidsregels nader in te vullen hoe

Nadere informatie

Toelating schuldhulpverlening gemeente Waalwijk

Toelating schuldhulpverlening gemeente Waalwijk Het College van Waalwijk, gelet op de artikelen 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), overwegende dat de Raad van Waalwijk bij besluit van 13 september 2012 een plan heeft vastgesteld

Nadere informatie

Voorstel / besluit: Wij verzoeken de gemeenteraad het beleidskader Schuldhulpverlening 2018 vast te stellen.

Voorstel / besluit: Wij verzoeken de gemeenteraad het beleidskader Schuldhulpverlening 2018 vast te stellen. Raadsvergadering: 19 dec 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen* Met inachtneming van Amendement B Stemverklaring: SP Agendanr.: 14 Voorstelnr.: RB2017114 Onderwerp: Beleidskader Schuldhulpverlening 2018 Programma:

Nadere informatie

Hoofdstuk 24. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 24. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 24. Financiële dienstverlening Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Ruim zeven op de tien Leidenaren

Nadere informatie

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Voorwoord Een belangrijke kerkelijke/diaconale missie luidt: helpen wie geen helper heeft. Naast de reeds eeuwenoude diaconale hulpverlening aan gezinnen

Nadere informatie

Jaartal / nummer 2014 / 045. Naam Beleidsregels schuldhulpverlening Publicatiedatum 17 april Opmerkingen

Jaartal / nummer 2014 / 045. Naam Beleidsregels schuldhulpverlening Publicatiedatum 17 april Opmerkingen Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2014 / 045 Naam Beleidsregels schuldhulpverlening 2014 Publicatiedatum 17 april 2014 Opmerkingen - Vaststelling van de beleidsregels bij besluit van burgemeester

Nadere informatie