OPERATIEKAMERS EN OPERATIEKWARTIER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPERATIEKAMERS EN OPERATIEKWARTIER"

Transcriptie

1 AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 OPERATIEKAMERS EN OPERATIEKWARTIER Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Operatiekamers / het operatiekwartier 1.1 De samenstelling van het team weerspiegelt de Nvt Diamant Nee soorten operaties, de moeilijkheidsgraad, de aantallen operaties en de werkdruk. Operatiekamers / het operatiekwartier 1.2 Het team coördineert de zorg met andere Voldaan Goud Nee perioperatieve afdelingen, zoals verkoeverkamers/recovery, intensive care units en verpleegafdelingen. Operatiekamers / het operatiekwartier 1.3 Het team gebruikt evidence-based Nvt Platina Nee procesbeschrijvingen of zorgpaden voor de operatieve procedures om efficiënte zorg te bevorderen en optimale uitkomsten te bereiken. Operatiekamers / het operatiekwartier 1.4 Het team stimuleert de communicatie en het oplossen van problemen zowel onderling als met andere teams of afdelingen in de instelling. Operatiekamers / het operatiekwartier 1.5 Het multidisciplinair team evalueert regelmatig Nvt Diamant Nee zijn functioneren en voert waar nodig verbeteringen door. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.1 De teamleiders controleren jaarlijks of elk Voldaan Goud Nee teamlid over de benodigde kwalificaties beschikt, inclusief de controle op de actualiteit van certificaten en registraties. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.2 De teamleiders bepalen het werk van het Nvt Platina Nee ondersteunend personeel in de operatiekamer en wijst een superviserend teamlid aan. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.3 Nieuwe teamleden krijgen een introductie die Voldaan Goud Nee ingaat op de organisatie, het team en hun taken en verantwoordelijkheden.

2 Operatiekamers / het operatiekwartier 2.4 Nieuwe teamleden krijgen een introductie over Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee de apparatuur die op de operatiekamers/het operatiekwartier wordt gebruikt en worden bij de aanschaf van nieuwe apparatuur in het gebruik ervan getraind. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.5 De teamleden worden voortdurend getraind in Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee brandpreventie op de operatiekamers/het operatiekwartier. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.6 De zorgverleners ontvangen continue training in Voldaan het veilig gebruik van alle (binnen de operatiekamers gehanteerde types) infuuspompen. Platina Hoge prioriteit Ja De auditoren stellen vast dat op de afdeling "Operatiekwartier" een continue training gebeurt van de infuuspompen en dat deze wordt geregistreerd. Auditoren hebben de registraties kunnen inzien. Operatiekamers / het operatiekwartier Continue training in het veilig gebruik van Voldaan Platina Hoge prioriteit Ja infuuspompen wordt geregistreerd. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.7 De teamleiders evalueren regelmatig het functioneren van elk teamlid op een objectieve, interactieve en positieve manier, en nemen deze informatie in het personeelsdossier op. Operatiekamers / het operatiekwartier 2.8 De teamleiders monitoren en voorzien in de Nvt Diamant Nee behoeften van elk teamlid aan permanente opleiding, training en professionele ontwikkeling en nemen deze informatie op in het personeelsdossier. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.1 Bij het plannen en ontwerpen van de Nvt Platina Nee operatiekamers/het operatiekwartier houdt de instelling rekening met de doorstroming van cliënten, verkeersstromen, ergonomie, en de logistiek bij het verplaatsen van apparatuur. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.2 De instelling zorgt bij het ontwerpen van de Nvt Platina Nee operatiekamers/het operatiekwartier dat een adequaat gebruik mogelijk is van voorzieningen als elektriciteit en noodstroomvoorzieningen, medische gassen, afsluitkleppen per operatiekamer, filters, leidingen, klimaatbeheersing, verlichting, ventilatie en ICT. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.3 Bij het plannen en ontwerpen van de operatiekamerindeling neemt de instelling voorzorgsmaatregelen om de fysieke veiligheid van alle medewerkers en cliënten in de operatiekamer te waarborgen.

3 Operatiekamers / het operatiekwartier 3.4 De operatiekamer kent drie niveaus van Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee toegankelijkheid: vrij toegankelijk, semitoegankelijk en plaatsen met een strikte beperking. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.5 De steriele opslag van medische apparatuur, Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee hulpmiddelen en steriele materialen is op de operatiekamers/het operatiekwartier beperkt toegankelijk. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.6 Het team hanteert voor de operatiekamers en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee andere ruimtes een schoonmaakrooster en registreert de uitvoering ervan. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.7 Het team hanteert objectieve criteria bij het Nvt Platina Nee aanvragen van chirurgische apparatuur, medische hulpmiddelen of materialen. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.8 Het team maakt bij de planning gebruik van o.a. Nvt Diamant Nee bloktijden voor een optimale doorstroming van cliënten in de operatiekamer. Operatiekamers / het operatiekwartier 3.9 Het team gebruikt methodes om de beschikbare Nvt Diamant Nee 'middelen' in de operatiekamers als medewerkers en apparatuur effectief te managen. Operatiekamers / het operatiekwartier 4.1 Het team hanteert beleid om te proberen Nvt Platina Nee conflicten tussen teamleden op te lossen. Operatiekamers / het operatiekwartier 4.2 De teamleiders zien toe op vermoeidheid en stress van de teamleden om factoren die hieraan bijdragen te onderkennen en zo nodig te beïnvloeden. Operatiekamers / het operatiekwartier 4.3 De teamleiders bieden teamleden de Nvt Goud Hoge prioriteit Nee In gesprek met de ziekenhuishuishygieniste is gebruikelijke inentingen aan tegen aangegeven dat de opvolging van de inentingen gebeurt overdraagbare ziekten. door de bedrijfs geneeskundige dienst. Operatiekamers / het operatiekwartier 5.1 De instelling hanteert een protocol ter vermijding Voldaan van chirurgische ingrepen op de verkeerde plaats, volgens de verkeerde procedure en bij de verkeerde persoon. Goud Hoge prioriteit Ja De auditoren stellen tijdens het mee volgen van een arthroscopie van een knie vast dat de instelling een protocol hanteert dewelke voldoet aan de Safe Surgery Checklist. Dit protocol vereist voor de start van de ingreep dat de benodigde pre-operatieve informatie aanwezig is. De auditoren auditoren stellen vast dat er een eenduidige markering gebeurt van het operatiegebied. De auditoren hebben gezien dat er een time-out wordt gehouden vlak voor de start van de ingreep.

4 Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling heeft een protocol voor veilige Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja operaties dat voldoet aan de World Health Organization's Safe Surgery Checklist. Operatiekamers / het operatiekwartier Het protocol vereist dat voor de start van de Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja ingreep de benodigde preoperatieve informatie aanwezig is. Operatiekamers / het operatiekwartier Het protocol vereist voor de start van de ingreep Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja een eenduidige markering van het operatiegebied. Operatiekamers / het operatiekwartier Het protocol vereist een time-out vlak vóór de Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja start van de ingreep. Operatiekamers / het operatiekwartier 5.2 Het team controleert of de opnamegegevens Voldaan Goud Nee van de cliënt volledig zijn, inclusief de preoperatieve screening en eventueel relevante radiologische diagnostiek. Operatiekamers / het operatiekwartier 5.3 Het daartoe aangewezen teamlid controleert of Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee de cliënt informed consent voor de ingreep en de anesthesie heeft gegeven. Operatiekamers / het operatiekwartier 5.4 Het team hanteert een cliëntidentificatieprotocol dat toegepast wordt bij alle diensten en procedures. Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja Het ziekenhuis heeft een procedure patiënt identificatie, die ingezien is door de auditor. Deze procedure beschrijft voor diverse locaties de te hanteren werkwijze waarbij er steeds vanuit gegaan wordt om een dubbele controle door te voeren. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling beschikt over een Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja gedocumenteerde methode van cliëntidentificatie (bijv. polsbandjes, fotoidentificatie) die standaard is in de hele instelling. Operatiekamers / het operatiekwartier Het team gebruikt minimaal twee methodes (bijv. Voldaan Goud Hoge prioriteit Ja naam en geboortedatum) om een cliënt te identificeren voordat een dienst wordt verleend of een procedure wordt toegepast. Het kamernummer van de cliënt kan niet worden gebruikt om de cliënt te identificeren. Operatiekamers / het operatiekwartier 6.1 Het team test en inspecteert alle chirurgische Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee apparatuur en medische hulpmiddelen voordat de cliënt de operatiekamer binnenkomt. Operatiekamers / het operatiekwartier 6.2 Het team controleert of de benodigde Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee voorzieningen beschikbaar zijn, waaronder materialen of orthopedische onderdelen voor implantatie.

5 Operatiekamers / het operatiekwartier 7.1 Indien ontharing is vereist voorafgaand aan de operatie, volgt het team een procedure voor de juiste ontharing op een locatie buiten de operatiekamer. Niet voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Tijdens het bezoek aan de afdeling C1 is door de auditoren gezien en bevestigd door medewerkers van de dienst C1 dat geen procedure bestaat, noch gevolgd wordt voor de ontharing van het operatiegebied. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.2 Het team hanteert een procedure voor het tellen Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee van operatiemateriaal, die onder meer vastlegt welke materialen moeten worden geteld, wanneer de telling moet zijn afgerond en hoe de telling moet worden gedocumenteerd. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.3 Het team wijst ten minste twee teamleden aan Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee om de telling van het operatiemateriaal voor de start van de ingreep uit te voeren. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.4 Het team zorgt voor een juiste positionering van Voldaan Goud Nee de cliënt voorafgaand aan de ingreep. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.5 Het team controleert voorafgaand aan de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee ingreep of lichaamspiercings, protheses, kunstgebitten of contactlenzen van de cliënt zijn verwijderd. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.6 Daartoe gekwalificeerde teamleden dienen profylactische antibiotica toe om postoperatieve infecties te voorkomen. Voldaan Platina Hoge prioriteit Ja Tijdens het bezoek aan het operatiekwartier en de afdeling C1 stellen de auditoren vast dat de instelling een protocol volgt voor het toedienen van antibiotica profylaxe. Er is tevens een protocol voor de toediening van profylactische antibiotica 24 uur na de ingreep. Er werden 2 verschillende dossiers bekeken. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling heeft een protocol (bv. een 'timeout'-procedure, Voldaan Platina Hoge prioriteit Ja staande order(b)) voor het toedienen van antibiotica voor profylaxe binnen 60 minuten voorafgaand aan de huidincisie. Vancomycine en fluoroquinolon mogen tot twee uur voorafgaand aan de huidincisie worden toegediend. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling heeft een protocol (bv. staande Voldaan Platina Hoge prioriteit Ja order(b)) om de toediening van profylactische antibiotica 24 uur na de chirurgische ingreep te beëindigen. De toediening van vancomycine en fluoroquinolon mag 48 uur na de chirurgische ingreep worden gestaakt. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.7 Gekwalificeerde zorgverleners en andere Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee medewerkers monitoren de vitale functies van de cliënt voorafgaand aan en tijdens de gehele ingreep.

6 Operatiekamers / het operatiekwartier 7.8 Bij het afdekken van het operatiegebied houdt Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee het team rekening met de plaats en grootte van de incisie, het plenum waarin wordt geopereerd, het aantal aanwezige teamleden en de apparatuur en instrumenten in het plenum. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.9 Vlak voor de start van de ingreep houdt het Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee team een time-out om de identiteit van de cliënt en de aard, locatie en zijde van de ingreep te bevestigen. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.10 De aangewezen teamleden registreren en Voldaan Goud Nee ondertekenen de telling van het operatiemateriaal. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.11 Het team documenteert dat de cliënt correct is Nvt Platina Nee gepositioneerd voor de operatie. Operatiekamers / het operatiekwartier 7.12 Het team documenteert de time-out. Operatiekamers / het operatiekwartier 8.1 Het team documenteert alle Nvt Goud Hoge prioriteit Nee medicatieopdrachten, inclusief informatie uit de preoperatieve screening die de toediening van anesthetica of andere medicatie in de operatiekamer kan beïnvloeden. Operatiekamers / het operatiekwartier 8.2 Het team controleert de juistheid en volledigheid Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee van alle medicatieopdrachten, met inbegrip van eventuele discrepanties die verband houden met de allergieën, geneesmiddeldoseringen of compatibiliteit van geneesmiddelen van de cliënt. Operatiekamers / het operatiekwartier 8.3 Bij het voor toediening gereed maken van de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee narcosemiddelen houdt het team rekening met de beschikbare medicatie, toedieningsrichtlijnen, mogelijke complicaties en bijwerkingen, en indicaties/contra-indicaties. Operatiekamers / het operatiekwartier 8.4 Het team controleert in de operatiekamer alle Voldaan Goud Nee medicatie verbaal en visueel (double check). Operatiekamers / het operatiekwartier 8.5 Alle medicatie die naar de operatiekamer wordt Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee gebracht, is geëtiketteerd en aseptisch bereid. Operatiekamers / het operatiekwartier 8.6 Het team houdt toezicht op de cliënt tijdens en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee onmiddellijk na de narcose.

7 Operatiekamers / het operatiekwartier 8.7 Bij pauzes of bij verandering van dienst dragen de teamleden de informatie over de toegediende en toe te dienen medicatie aan elkaar over. Operatiekamers / het operatiekwartier 8.8 Het team documenteert de hoeveelheid toegediende medicatie en zorgt dat de verpakkingen van de gebruikte geneesmiddelen in de operatiekamer blijven tot het einde van de ingreep. Operatiekamers / het operatiekwartier 9.1 De teamleden houden zich binnen de operatiekamers aan kledingvoorschriften. Operatiekamers / het operatiekwartier 9.2 Het team hanteert een procedure voor Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee handdesinfectie, voor het steriel aantrekken van operatiejassen en steriele handschoenen. Operatiekamers / het operatiekwartier 9.3 Het team hanteert voorzorgsmaatregelen om het Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee risico op infectie voor cliënten en medewerkers via de lucht, contact en druppels te verminderen. Operatiekamers / het operatiekwartier 9.4 Het operatiekamerteam maakt te allen tijde Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee tijdens de ingreep gebruik van aseptische technieken. Operatiekamers / het operatiekwartier 9.5 Het team gaat op passende wijze om met vuil Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee linnengoed, infectieus materiaal en gevaarlijk afval in de operatiekamer. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.1 Het team gebruikt persoonlijke Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee beschermingsmiddelen volgens de instructies van de fabrikant. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.2 Het team maakt veilig gebruik van lasers en doet Nvt Goud Hoge prioriteit Nee dit in een gecontroleerde omgeving. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.3 De teamleden nemen passende Nvt Goud Hoge prioriteit Nee voorzorgsmaatregelen om brandgevaar bij gespecialiseerde chirurgische apparatuur en medische hulpmiddelen te verkleinen. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.4 De instelling hanteert een systeem voor rookverdrijving bij het gebruik van elektrochirurgische apparatuur. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.5 Het team gebruikt tijdens de chirurgische ingreep alleen sponzen en handdoeken die een markering hebben die zichtbaar is met röntgenstraling.

8 Operatiekamers / het operatiekwartier 10.6 Indien een instrument breekt tijdens de ingreep, Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee registreert het team het voorval en zorgt het voor het terugvinden van alle stukken van het instrument. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.7 De aangewezen teamleden voeren een Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee chirurgische telling uit wanneer de ingreep is voltooid. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.8 Als een chirurgische telling leidt tot een verkeerd Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee aantal, volgt het team een procedure die bestaat uit een hertelling, het zoeken naar het ontbrekende voorwerp met behulp van röntgenstraling, het vastleggen van de verkeerde uitkomst van de telling, en het in kennis stellen van de chirurg en andere zorgverleners. Operatiekamers / het operatiekwartier 10.9 Het team reageert op noodsituaties in de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee operatiekamer. Operatiekamers / het operatiekwartier 11.1 Het team legt schriftelijk vast welke Voldaan Goud Nee medewerkers en artsen bij de ingreep zijn betrokken, en welke chirurgische technieken zijn gebruikt. Operatiekamers / het operatiekwartier 11.2 Het team noteert de fysiologische variabelen die Voldaan Goud Nee zijn gecontroleerd tijdens de ingreep. Operatiekamers / het operatiekwartier 11.3 Het team registreert het type, de hoeveelheid, Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee de dosering en het tijdstip van toediening van alle geneesmiddelen en vloeistoffen tijdens de ingreep, met inbegrip van bloed en bloedproducten. Operatiekamers / het operatiekwartier 11.4 Het team registreert alle gegevens met betrekking tot de toediening van anesthesie, waaronder eventuele ongebruikelijke gebeurtenissen, de duur van de anesthesie, en de toestand van de cliënt bij beëindiging van de anesthesie. Operatiekamers / het operatiekwartier 11.5 Het team noteert alle apparatuur, benodigdheden en instrumenten die tijdens de ingreep zijn gebruikt, met inbegrip van chirurgische tellingen, en serienummers.

9 Operatiekamers / het operatiekwartier 11.6 Het team registreert alle monsters die bij de cliënt zijn genomen tijdens de ingreep in het cliëntdossier en op het pathologieformulier, en etiketteert beide met de precieze datum, naam van de cliënt, en het soort weefsel. Operatiekamers / het operatiekwartier 11.7 Het team actualiseert het postoperatieve Nvt Platina Nee zorgplan van de cliënt in het cliëntdossier. Operatiekamers / het operatiekwartier 12.1 Het operatieteam gebruikt gestandaardiseerde criteria om te bepalen wanneer de cliënt kan worden overgeplaatst naar de verkoeverafdeling/recovery. Operatiekamers / het operatiekwartier 12.2 Het team meldt eventuele postoperatieve Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee chirurgische risico's aan de verkoeverafdeling/recovery. Operatiekamers / het operatiekwartier 12.3 Tijdens de overplaatsing van de operatiekamer Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee naar de verkoeverafdeling/recovery wordt de cliënt voortdurend geobserveerd door een of meer aangewezen teamleden. Operatiekamers / het operatiekwartier 12.4 Het operatieteam stelt het volledige cliëntdossier Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee ter beschikking aan de verkoeverafdeling/recovery en het chirurgische zorgteam. Operatiekamers / het operatiekwartier 12.5 Het operatieteam neemt contact op met cliënten Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee of nazorg verleners voor hulp bij de evaluatie van de effectiviteit van de procedure en de overdracht na de operatie, en voert waar nodig verbeteringen in zijn zorgverlening door. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.1 De teamleiders controleren de kwalificaties en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee competenties van medewerkers die betrokken zijn bij hergebruik in de operatiekamer. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.2 Voor elk besmet instrument en apparaat gebruikt Nvt Goud Hoge prioriteit Nee een opgeleide medewerker een erkend classificatiesysteem om vast te stellen of sterilisatie nodig is. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.3 Indien desinfectie nodig is, volgt een opgeleide Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee en competente medewerker gedetailleerde procedures voor het reinigen of desinfecteren van het herbruikbare instrument of apparaat. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.4 De medewerker weekt, spoelt en reinigt elk Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee instrument tijdig om anorganisch en organisch materiaal van het instrument te verwijderen.

10 Operatiekamers / het operatiekwartier 13.5 De instelling kiest desinfecterende middelen op Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee basis van compatibiliteit met de te desinfecteren instrumenten; compatibiliteit met andere middelen die voor het desinfecteren of steriliseren worden gebruikt; het beoogde gebruik van de te desinfecteren instrumenten; en de veiligheid van cliënten, medewerkers en het milieu. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.6 Bij elk desinfecterend middel volgt de instelling Nvt Goud Hoge prioriteit Nee de aanbevelingen van de fabrikant voor gebruik, contacttijd, houdbaarheid, opslag, geschikte verdunning en vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.7 De instelling controleert de concentratie van desinfecterende middelen dagelijks met geschikte teststrips en gooit desinfecterende middelen die meer dan twee weken oud zijn weg, ook indien de concentratie gecontroleerd is. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.8 De instelling houdt een administratie bij van uitgevoerde desinfectieprocedures, waarin de gebruikte instrumenten en desinfecterende middelen zijn terug te vinden. Operatiekamers / het operatiekwartier 13.9 De instelling draagt zorg voor het deugdelijk Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee verpakken en transporteren van besmette voorwerpen naar de sterilisatieafdeling of - ruimte. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling vervoert besmette voorwerpen gescheiden van schone of gesteriliseerde voorwerpen, en het vervoer vindt niet plaats in gebieden waar veel cliënten aanwezig zijn. Operatiekamers / het operatiekwartier Bij het transporteren van besmette apparatuur en instrumenten voldoet de instelling aan van toepassing zijnde regelgeving, controleert zij de omstandigheden in de gebouwen, en gebruikt zij schone en geschikte bakken, dozen, zakken en vervoermiddelen. Operatiekamers / het operatiekwartier Het team past alleen in noodsituaties in de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee operatiekamer stoomsterilisatie toe, en past dit nooit toe bij complete sets of bij implanteerbare hulmiddelen. Operatiekamers / het operatiekwartier Het team registreert elk gebruik van stoomsterilisatie en legt dit schriftelijk vast in zijn dossiers.

11 Operatiekamers / het operatiekwartier Het team slaat schone en steriele chirurgische Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee apparatuur, medische apparatuur en benodigdheden op volgens de instructies van de fabrikanten, en gescheiden van vuile apparatuur en afval. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling verhindert dat instrumenten en materialen voor eenmalig gebruik weer gesteriliseerd worden en geschikt gemaakt worden voor hergebruik. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling volgt instrumenten die voor sterilisatie zijn aangeboden, zodat ze kunnen worden herleid (recall) in geval van een defect of storing in het sterilisatiesysteem. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling volgt consistent een gedocumenteerde procedure voor het binnen de instelling herleiden (recall) van chirurgische apparatuur en medische instrumenten bij twijfel over hun steriliteit. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling heeft een programma om de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee kwaliteit van het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische instrumenten en materialen die opnieuw gebruikt worden te controleren. Operatiekamers / het operatiekwartier Indien het reinigen en steriliseren is uitbesteed Nvt Goud Nee aan externe leveranciers, draagt de instelling zorg voor het opstellen en handhaven van een overeenkomst met elke leverancier. Operatiekamers / het operatiekwartier Indien het reinigen en steriliseren is uitbesteed Nvt Goud Hoge prioriteit Nee aan externe leveranciers, controleert de instelling regelmatig de kwaliteit van de verleende diensten. Operatiekamers / het operatiekwartier Indien het reinigen en steriliseren is uitbesteed aan externe leveranciers, beoordeelt de instelling jaarlijks elke overeenkomst en houdt zij documentatie bij die betrekking heeft op de overeenkomst en de onderhandelingen. Operatiekamers / het operatiekwartier De instelling monitort haar procedures voor het Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee reinigen voor hergebruik van apparatuur en brengt indien nodig verbeteringen aan.

12 Operatiekamers / het operatiekwartier 14.1 Het team heeft een preventief Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee onderhoudsprogramma voor alle chirurgische apparatuur en medische hulpmiddelen. Operatiekamers / het operatiekwartier 14.2 Het team legt alle voltooide preventieve Nvt Platina Nee onderhoudswerkzaamheden aan chirurgische apparatuur en medische hulpmiddelen schriftelijk vast. Operatiekamers / het operatiekwartier 14.3 Bij het regelmatig ijken van chirurgische Nvt Goud Hoge prioriteit Nee apparatuur en medische hulpmiddelen volgt het team de instructies van fabrikanten. Operatiekamers / het operatiekwartier 14.4 Het team signaleert, meldt, beheert en documenteert risicowaarschuwingen of recalls van apparatuur en de daarop genomen maatregelen. Operatiekamers / het operatiekwartier 14.5 Het team rapporteert storingen in apparatuur die Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee plaatsvinden tijdens anesthesie of chirurgie en haalt de apparatuur uit de circulatie. Operatiekamers / het operatiekwartier 14.6 Het team controleert of de chirurgische Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee apparatuur of medische hulpmiddelen die terugkeren naar de operatiekamer na reparatie of vervanging, duidelijk zijn voorzien van de datum en een ondertekende mededeling waarin het onderhoud of de aankoop wordt beschreven. Operatiekamers / het operatiekwartier 15.1 Het team wisselt regelmatig informatie over veiligheidsrisico's uit om het risico op fouten te verminderen en de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren. Operatiekamers / het operatiekwartier 15.2 Het team signaleert, rapporteert, registreert en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee controleert incidenten, bijna-ongevallen, en bijwerkingen op tijdige wijze. Operatiekamers / het operatiekwartier 15.3 Het team selecteert en controleert specifieke prestatie-indicatoren voor de operatiekamer en de zorgverlening. Operatiekamers / het operatiekwartier 15.4 Het team formuleert prestatiedoelen en Nvt Diamant Nee doelstellingen, en meet of deze worden bereikt. Operatiekamers / het operatiekwartier 15.5 Het team benchmarkt of vergelijkt zijn resultaten Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee met andere soortgelijke interventies, programma's of instellingen.

13 Operatiekamers / het operatiekwartier 15.6 Het team gebruikt de informatie die het verzamelt over veiligheid, risico en prestaties om successen en mogelijkheden tot verbetering te signaleren en waar nodig verbeteringen door te Nvt Diamant Nee voeren.

eria Niveau Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Niet getoetst Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Platina Nee

eria Niveau Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Niet getoetst Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Platina Nee AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 SPOEDEISENDE HULP Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium De afdeling Spoedeisende Hulp 1.1 De instelling heeft een actuele vergunning voor het verlenen

Nadere informatie

INFECTIEBESTRIJDING EN BESTRIJDING

INFECTIEBESTRIJDING EN BESTRIJDING AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 INFECTIEBESTRIJDING EN BESTRIJDING Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Infectiepreventie

Nadere informatie

eria Niveau Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Platina Nee Klinisch leiderschap

eria Niveau Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Platina Nee Klinisch leiderschap AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 AMBULANTE ZORG Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Kritisch proces Kwaliteitsdimen sies Ambulante

Nadere informatie

Operatiekamers/het operatiekwartier

Operatiekamers/het operatiekwartier NIAZ Qmentum International Operatiekamers/het operatiekwartier Normen Normen De normen voor de operatiekamers/het operatiekwartier hebben betrekking op de veiligheid en kwaliteit in operatiekamers/het

Nadere informatie

MEDISCHE ZORG. AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017. Aangemaakt: 2/28/2017. Beoordelingscrit eria. Criterium. Criterium #

MEDISCHE ZORG. AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017. Aangemaakt: 2/28/2017. Beoordelingscrit eria. Criterium. Criterium # AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 MEDISCHE ZORG Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Medische (niet-chirurgische) zorg

Nadere informatie

REGIO OK AUDIT. Datum 2014 OK-Regio audit Tell me. Show me. Ziekenhuis REGIO AUDIT OP HET OK-COMPLEX

REGIO OK AUDIT. Datum 2014 OK-Regio audit Tell me. Show me. Ziekenhuis REGIO AUDIT OP HET OK-COMPLEX OP HET -COMPLEX Datum Auditoren INPUT TERUGKOPPELING NAAR AFDELING Waar kan deze afdeling trots op zijn? Noem drie onderwerpen die goed geregeld zijn op deze afdeling. 1 2 3 Wat heeft deze afdeling nog

Nadere informatie

Beoordelingscrit eria. Niveau. Nvt Goud Nee informatie over de omvang en kenmerken van het gebruik van medische instrumenten en materialen.

Beoordelingscrit eria. Niveau. Nvt Goud Nee informatie over de omvang en kenmerken van het gebruik van medische instrumenten en materialen. AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing 1.1 De instelling verzamelt ten minste eenmaal

Nadere informatie

Toetsingskader Follow-up Toezicht operatief proces (FU TOP)

Toetsingskader Follow-up Toezicht operatief proces (FU TOP) Toetsingskader Follow-up Toezicht operatief proces (FU TOP) Communicatie en overdracht Preoperatieve voortgang Binnen het ziekenhuis moet een sluitend systeem aanwezig zijn dat te allen tijde inzichtelijk

Nadere informatie

Beoordelingscrit eria. Niveau

Beoordelingscrit eria. Niveau AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 ONCOLOGISCHE ZORG Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Oncologische zorg 1.1 De teamleiders

Nadere informatie

Proefauditbezoek september 2017

Proefauditbezoek september 2017 Proefauditbezoek 19 20 september 2017 Dank u Aan alle medewerkers, artsen en directie SJK ziekenhuis vzw voor het warme, vriendelijke onthaal en de open antwoorden op alle vragen Aan de cel kwaliteit en

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

Instrument TOP 2015 CTC: Dossierscreening. Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Tijdstip antibiotica

Instrument TOP 2015 CTC: Dossierscreening. Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Tijdstip antibiotica Instrument TOP 0 CTC: Dossierscreening Ziekenhuis: Datum: Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Tijdstip antibiotica Stopmoment : Anesthesioloog evalueert: zie punt t/m Dossier + - + - + -

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Hygiëne 9 1.1 Taken van de operatieassistent 9 1.2 Infectie door pathogene micro-organismen 9 1.3 Reinigen, desinfecteren en steriliseren 11 1.4 Praktijkindeling voor optimale

Nadere informatie

Datum 16 juni 2017 Onderwerp V /V Rapport inspectiebezoek High Risk medicatie en Operatief traject

Datum 16 juni 2017 Onderwerp V /V Rapport inspectiebezoek High Risk medicatie en Operatief traject > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Stichting Medisch Centrum Jan van Goyen T.a.v. de raad van bestuur Jan van Goyenkade 1 1075 HN AMSTERDAM Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen

Nadere informatie

Onderwerp Criterium Toetsing Toelichting Bron Termijn. 1 januari 2011 aanwezig zijn dat te allen tijde inzichtelijk maakt waar de

Onderwerp Criterium Toetsing Toelichting Bron Termijn. 1 januari 2011 aanwezig zijn dat te allen tijde inzichtelijk maakt waar de Verantwoordelijkheden instelling Perioperatieve voortgang Binnen het ziekenhuis moet een sluitend systeem Dit kan een elektronisch dossier zijn, maar kan ook 1 januari 2011 aanwezig zijn dat te allen tijde

Nadere informatie

Instrument TOP: Dossierscreening. Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting

Instrument TOP: Dossierscreening. Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Instrument TOP: Dossierscreening Ziekenhuis: Datum: Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Tijdstip antibiotica Nakijken op anesthesielijst Nvt: Stopmoment : Anesthesioloog evalueert: zie punt

Nadere informatie

Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN

Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN Kwaliteitsnorm Criterium Score die het ASZ moet behalen Score gegeven door NIAZ Verklaring bij de score (waarom deze score) Actiepunten ter verbetering Rubriek 411. Inkoopproces

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Voorbeelden informatiepakketten 5 Voorbereiding operatie 5.1 De patiënt wordt besteld De verpleegafdeling waar de patiënt verblijft wordt geïnformeerd dat de patiënt naar de operatieafdeling gebracht kan

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Veilige heelkunde

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Veilige heelkunde Vlaams Indicatoren Project VIP²: Veilige heelkunde Op initiatief van de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Icuro, Zorgnet Vlaanderen en de Vlaamse overheid, is het Vlaamse VIP 2 -indicatorenproject opgericht.

Nadere informatie

Proefauditbezoek Heilige Familie Rumst

Proefauditbezoek Heilige Familie Rumst Proefauditbezoek Heilige Familie Rumst 15 en 16 februari 2017 Dank u Aan alle medewerkers, artsen en directie AZ Heilige Familie Rumst voor het warme, vriendelijke onthaal en de open antwoorden op alle

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 16-07-12 10:55 Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Handreiking klaarmaken en toedienen van medicatie op het operatiekamercomplex (OKC)

Handreiking klaarmaken en toedienen van medicatie op het operatiekamercomplex (OKC) Handreiking klaarmaken en toedienen van medicatie op het operatiekamercomplex (OKC) Datum: 22-03-2016 Xander Zuidema, May Ronday en Peter Meijer namens de NVA Elsbeth Helfrich en Mirjam Crul namens de

Nadere informatie

Instrument TOP CTC 2015: Dossierscreening. Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting

Instrument TOP CTC 2015: Dossierscreening. Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Instrument TOP CTC 0: Dossierscreening Ziekenhuis: Item Aanwezig Afwezig Totaal Opmerking Toelichting Tijdstip antibiotica Beslismoment & (indicatiestelling) cardioanesthesioloog verantwoordelijk. Nakijken

Nadere informatie

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt.

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen LangeLand Ziekenhuis Raad van bestuur T.a.v. Postbus 3015 2700 KJ ZOETERMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

TransFix DFU-0074 NIEUWE HERZIENING 11

TransFix DFU-0074 NIEUWE HERZIENING 11 TransFix DFU-0074 NIEUWE HERZIENING 11 A. BESCHRIJVING VAN HET MEDISCHE HULPMIDDEL TransFix implantaten zijn gecanuleerde of niet-gecanuleerde pennen waarvan het ene uiteinde taps toeloopt en het andere

Nadere informatie

Beoordelingscrit eria. Infectiepreventie en bestrijding 2.7 De instelling vraagt input van de IPC- Voldaan Platina Nee Infectiepreventie Effectiviteit

Beoordelingscrit eria. Infectiepreventie en bestrijding 2.7 De instelling vraagt input van de IPC- Voldaan Platina Nee Infectiepreventie Effectiviteit Sint-JozefkliniekStartdatum audit: 9/18/2017 Aangemaakt: 9/21/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Kritisch proces Kwaliteitsdimens ies Infectiepreventie

Nadere informatie

Studie over de implementatie en het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier

Studie over de implementatie en het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier Studie over de implementatie en het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier Individuele feedback Ziekenhuis : AZ Monica Erkenningsnummer : 682 Contactpersoon : Greet.Peeters@azmonica.be

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Algemene ziekenhuizen (Detailrapport) Inspectiepunt Naam Maria Ziekenhuis Noord-Limburg Adres Maesensveld 1, 3900 Telefoon 011 / 54 95 49 Inrichtende macht Naam Juridische vorm Adres MARIAZIEKENHUIS VZW

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines)

Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines) Keuzedeel mbo Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines) gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0398 Penvoerder: Sectorkamer mobiliteit, transport,

Nadere informatie

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist?

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 20150643_Aanpassingen steriele hulpm flyer.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 25-06-15 17:22 Ieder jaar komen veel mensen in

Nadere informatie

Op elke plek een check. OK-project. Schadecategorieën en vangnetcriteria voor de operatieafdeling

Op elke plek een check. OK-project. Schadecategorieën en vangnetcriteria voor de operatieafdeling Op elke plek een check OK-project Schadecategorieën en vangnetcriteria voor de operatieafdeling Toelichting Op de operatieafdeling ontstaan, vergeleken met andere afdelingen, veel claims. Voor een deel

Nadere informatie

Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013

Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013 Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013 De vragen zijn opgedeeld in verschillende rubrieken en betreffen het thema safe surgery. Het is de bedoeling dat de

Nadere informatie

Datum 18 september 2017 Onderwerp Onaangekondigd inspectiebezoek dossierscreening operatief proces VGR

Datum 18 september 2017 Onderwerp Onaangekondigd inspectiebezoek dossierscreening operatief proces VGR > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis T.a.v. --- Postbus 90151 5000 LC Tilburg Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088 120

Nadere informatie

Wat heeft Qmentum te vertellen over ziekenhuisbestuur? Zorgnet Studiedag ziekenhuisgovernance Woensdag 17 juni 2015 Jo Leysen

Wat heeft Qmentum te vertellen over ziekenhuisbestuur? Zorgnet Studiedag ziekenhuisgovernance Woensdag 17 juni 2015 Jo Leysen Wat heeft Qmentum te vertellen over ziekenhuisbestuur? Zorgnet Studiedag ziekenhuisgovernance Woensdag 17 juni 2015 Jo Leysen Nalevingstoezicht Accreditering Indicatoren Continue verbetering van kwaliteit,

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De logistiek medewerker bereidt, op basis van de opdracht van de leidinggevende, zijn werkzaamheden

Nadere informatie

Toetsingskader TOP CTC 2015, richtlijn pre- per- en postoperatieve traject

Toetsingskader TOP CTC 2015, richtlijn pre- per- en postoperatieve traject Verantwoordelijkheden instelling Perioperatieve voortgang Binnen het ziekenhuis moet een sluitend systeem aanwezig zijn dat te allen tijde inzichtelijk maakt waar de patiënt zich bevindt in het preoperatieve

Nadere informatie

Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk

Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk Toelichting opzet van het toetsingsmodel. Indien wordt verwezen naar het aanwezig zijn van een procedure, dan wordt deze geacht te zijn opgesteld, ingevoerd en intern getoetst.

Nadere informatie

Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk

Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk Inleiding Uit een onderzoek van de Consumentenbond gepubliceerd in mei 2010 kwam het ZKN keurmerk als beste keurmerk in de zorg uit de bus. Alleen klinieken die aan een uitgebreide

Nadere informatie

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg.

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING (2004) PREOPERATIEVE ZORG De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. Doel Het doel van het anesthesiologische

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Het toedienen van bloedproducten

Hoofdstuk 13. Het toedienen van bloedproducten ragenlijst audit Hoofdstuk 13. Het toedienen van bloedproducten, HPZO versie 1.2/09-2010 H13-18 Hoofdstuk 13. Het toedienen van bloedproducten Norm In het ziekenhuis dienen de procedures voor het toedienen

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari DISCLOSURE Onderdeel (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Amphia Ziekenhuis te Breda.

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Amphia Ziekenhuis te Breda. Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Amphia Ziekenhuis te Breda Utrecht, mei 2015 1. Inleiding Bij brief van 29 januari 2015 bent u geïnformeerd

Nadere informatie

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter

Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Patiënten Service Bureau Kwaliteit en veiligheid voor de patiënt in het BovenIJ ziekenhuis! Madeleine Vervenne Rigter Schema PSB Check Check Check Check Check Intake Intake Intake Intake Gegevens Gegevens

Nadere informatie

Introductie OHSAS 18001

Introductie OHSAS 18001 Introductie OHSAS 18001 OHSAS 18001 -in het kort OHSAS 18001 is een norm voor een managementsysteem die de veiligheid en gezondheid in en rondom de organisatie waarborgt. OHSAS staat voor Occupational

Nadere informatie

Overzicht Documentatie Operatief Proces

Overzicht Documentatie Operatief Proces Overzicht Documentatie Operatief Proces Februari 2016 Marijn Lamers Manager Kwaliteit en Veiligheid Inhoudsopgave Inleiding... 3 Achtergrond... 3 Waarom een overzicht?... 3 Documentatie... 4 Relevante

Nadere informatie

Assisteren bij medische ingrepen

Assisteren bij medische ingrepen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Assisteren bij medische ingrepen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025)

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) NEa, 20-07-2012, versie 1.0 INTRODUCTIE In artikel 34 van de Monitoring en Rapportage Verordening (MRV) is beschreven

Nadere informatie

OSTEOCHONDRAAL AUTOGRAFTTRANSFERSYSTEEM (OATS ), borende ruimer en botgraft-harvester DFU-0070 NIEUWE HERZIENING 10

OSTEOCHONDRAAL AUTOGRAFTTRANSFERSYSTEEM (OATS ), borende ruimer en botgraft-harvester DFU-0070 NIEUWE HERZIENING 10 OSTEOCHONDRAAL AUTOGRAFTTRANSFERSYSTEEM (OATS ), borende ruimer en botgraft-harvester DFU-0070 NIEUWE HERZIENING 10 A. BESCHRIJVING VAN HET MEDISCHE HULPMIDDEL Het osteochondraal autografttransfersysteem

Nadere informatie

Examenplan MSMH. Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Versie cohort 2012-2013

Examenplan MSMH. Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Versie cohort 2012-2013 Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Examenplan MSMH Ten behoeve van de examencommissies van: ROC Leiden, Summa college en Deltion college Zwolle Vastgesteld door de stuurgroep MSMH op 25

Nadere informatie

Inleiding tot de VWING

Inleiding tot de VWING Aanpriktraining Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor alle contra-indicaties, waarschuwingen, aandachtspunten, bijwerkingen en de volledige instructies. 00274 NL rev. F 12sep2014 Inleiding tot de VWING

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

De Arthrex GraftBolt DFU Herziening 5

De Arthrex GraftBolt DFU Herziening 5 De Arthrex GraftBolt DFU-0173 Herziening 5 A. BESCHRIJVING VAN HET MEDISCHE HULPMIDDEL De Arthrex GraftBolt is een gecanuleerde schroef met bijpassende huls. Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Geschiedenis. Omstandigheden ingrepen. Operatie-afdeling klasse

Geschiedenis. Omstandigheden ingrepen. Operatie-afdeling klasse Geschiedenis WIP-richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Peterhans van den Broek 2005 Beheersplan luchtbehandeling voor de operatiekamer Initiatief VHIG

Nadere informatie

De opleiding tot recoveryverpleegkundige 1. De context

De opleiding tot recoveryverpleegkundige 1. De context De opleiding tot recoveryverpleegkundige 1 De context De recoveryverpleegkundige werkt op de recovery. 2 Op de recovery verblijven patiënten gedurende 1 tot 48 uur in een hoog technische omgeving. Gedurende

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties.

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden. De samenbouwer leest na de ontvangen een werkopdracht van zijn

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

Algemene ziekenhuizen (Detailrapport) Inspectiepunt Algemeen Ziekenhuis Nikolaas Telefoon 03 / 760 60 60 Inrichtende macht ALGEMEEN ZIEKENHUIS NIKOLAAS Juridische vorm VZW Telefoon 03 / 760 60 60 Uitbatingsplaats

Nadere informatie

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen Cohort: vanaf 08 B-K en B-K NAAM EXAMEN : Theorie-examen B-K Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen B-K Reusable en disposable (steriele) medische hulpmiddelen beheren en

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Eamenstandaard: 730-1 Verzorgen recreatiedieren (niv. 4) Beoordelingsformulier naam Deelnemer geboortedatum te: opleiding Eamenlocatie naam bedrijf/locatie adres postcode + plaats code 730-1 Eamenstandaard

Nadere informatie

Afdeling Kortverblijf en dagverpleging, aanvulling Informatie over uw opname

Afdeling Kortverblijf en dagverpleging, aanvulling Informatie over uw opname Algemeen Afdeling Kortverblijf en dagverpleging, aanvulling Informatie over uw opname www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KVB001 / Afdeling Kortverblijf

Nadere informatie

Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus AB HELMOND

Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus AB HELMOND > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus 98 5700 AB HELMOND Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401

Nadere informatie

Checklist documenten

Checklist documenten Checklist documenten De checklist kan gebruikt worden als hulpmiddel bij de voorbereiding voor een -Keurmerk audit. Met de checklist krijgt u een indruk welke onderwerpen mogelijk nog aandacht nodig hebben

Nadere informatie

Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05)

Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05) Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05) Wormerveer, juni 2010 Medipharchem Nederland B.V. Witte Vlinderweg 68 1521 PS Wormerveer Tel. 075-6212363 Fax. 075-6219504 E-mail info@medipharchem.nl www.medipharchem.com

Nadere informatie

Datum 13 maart 2017 Onderwerp Afsluiten aanwijzing ex artikel 27 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg op het operatief proces (TOP)

Datum 13 maart 2017 Onderwerp Afsluiten aanwijzing ex artikel 27 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg op het operatief proces (TOP) > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Aangetekend en per e-mail MC Slotervaart Voorzitter directie Postbus 90440 1006 BK AMSTERDAM Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek Ingevuld door: Naam Instelling: Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek In de documentenanalyse wordt gevraagd om verplichte documentatie en registraties vanuit de NTA 8009:2007 en HKZ certificatieschema

Nadere informatie

De eindtermen van de opleiding tot recovery verpleegkundige

De eindtermen van de opleiding tot recovery verpleegkundige De eindtermen van de opleiding tot recovery verpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De recovery verpleegkundige verzamelt continu gegevens, maakt een situationele

Nadere informatie

Richtlijnen bruikleenprogramma

Richtlijnen bruikleenprogramma Richtlijnen bruikleenprogramma Dit document is slechts geldig per de datum van afdrukken. Als u twijfelt over de datum van afdrukken, wordt u verzocht dit document opnieuw af te drukken zodat u zeker weet

Nadere informatie

Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid

Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid Werkproces 2.2: Verzamelt AV-materiaal en -apparatuur, bouwt deze op en na afloop weer af De verzamelt en controleert op aanwijzing van de Fotograaf

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC SLEUTELS: Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen die jodium

Nadere informatie

Generieke systeemeisen

Generieke systeemeisen Bijlage Generieke Systeem in kader van LAT-RB, versie 27 maart 2012 Generieke systeem NTA 8620 BRZO (VBS elementen) Arbowet Bevb / NTA 8000 OHSAS 18001 ISO 14001 Compliance competence checklist 1. Algemene

Nadere informatie

Wat doet een DSMH? Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig

Wat doet een DSMH? Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig Of Handig??? H.W. Oussoren, DSMH AMC Amsterdam CV 1969 Geboren 1972 Oprichting csc 1974 1e gediplomeerde csa medewerker in NL 1977 Oprichting LVO 1983

Nadere informatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie Preoperatieve screening (POS) Onderzoek voorafgaand aan een operatie Inhoud 3 Inleiding 4 De preoperatieve screening (POS) 7 Voorbereiding op de operatie 9 Rondom de operatie 12 Uw POS-afspraak (zie achterzijde

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen Utrecht, juni 2015 Inspectie voor de Gezondheidszorg Rapport

Nadere informatie

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen De opleiding tot intensivecareverpleegkundige In dit deskundigheidsgebied wordt de specifieke intensive care zorg van de intensivecareverpleegkundige, de intensivecare-kinderverpleegkundige en de intensivecareneonatologieverpleegkundige

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding...4 Voorbereidingen thuis...5 Als u ziek of verhinderd bent...6 Wat neemt u mee?...7 Wat neemt u niet mee?...7 De dag van opname...8 Dagverpleging van een

Nadere informatie

Prostaatkanker: verwijdering van de teelballen (subcapsulaire orchidectomie)

Prostaatkanker: verwijdering van de teelballen (subcapsulaire orchidectomie) Prostaatkanker: verwijdering van de teelballen (subcapsulaire orchidectomie) In overleg met uw behandelend uroloog heeft u besloten een gedeelte van de zaadballen te laten verwijderen (subcapsulaire orchidectomie).

Nadere informatie

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind.

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind. De opleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen van de opleiding tot kinderverpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De kinderverpleegkundige verzamelt

Nadere informatie

Toetsingskader toezicht operatief proces algemeen versie 10 maart 2016

Toetsingskader toezicht operatief proces algemeen versie 10 maart 2016 Verantwoordelijkheden instelling Perioperatieve voortgang Binnen het ziekenhuis moet een sluitend systeem aanwezig zijn dat te allen tijde inzichtelijk maakt waar de patiënt zich bevindt in het preoperatieve

Nadere informatie

MC Slotervaart. Datum 28 oktober 2016 Onderwerp Rapport inspectiebezoek TOP van 15 september Geachte,

MC Slotervaart. Datum 28 oktober 2016 Onderwerp Rapport inspectiebezoek TOP van 15 september Geachte, > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen MC Slotervaart Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Inlichtingen bij Datum 28 oktober 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit Werkproces B1-K1-W1: Bereidt werkzaamheden voor en stemt af De beroepsbeoefenaar ontvangt werkopdrachten en instructies van de leidinggevende en/of

Nadere informatie

Medicamenten intraveneus toedienen

Medicamenten intraveneus toedienen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Medicamenten intraveneus toedienen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie Preoperatieve screening (POS) Onderzoek voorafgaand aan een operatie Inhoud 3 Inleiding 4 De preoperatieve screening (POS) 7 Voorbereiding op de operatie 9 Rondom de operatie 12 Uw POS-afspraak (zie achterzijde

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. De overdracht van bloedproducten van het laboratorium naar de afdeling

Hoofdstuk 12. De overdracht van bloedproducten van het laboratorium naar de afdeling ragenlijst audit, Hoofdstuk 12. De overdracht van bloedproducten van het laboratorium naar de afdeling, HPZO versie 1.2/09-2010 H12-18 Hoofdstuk 12. De overdracht van bloedproducten van het laboratorium

Nadere informatie

Factsheets indicatoren Verwisseling van en bij patiënten

Factsheets indicatoren Verwisseling van en bij patiënten aan Factsheets indicatoren Verwisseling van en bij patiënten Publicatienummer: 2010.1800 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Structuurindicatoren. Aanwezigheid, toepassing en registratie identificatie-

Nadere informatie

Wat past het beste bij jou?

Wat past het beste bij jou? Wat past het beste bij jou? 55 55 Vorige vraag Jouw competenties Empathie Je kunt je goed inleven in anderen. Je toont gevoel, aandacht en begrip voor anderen. Je bent goed in het begeleiden van anderen

Nadere informatie

Informatiebrochure Samen werken aan veilige zorg WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Informatiebrochure Samen werken aan veilige zorg WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Informatiebrochure Samen werken aan veilige zorg WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Kwaliteit en Veiligheid Wij doen mee! Onze kwaliteit aantoonbaar maken Ons ziekenhuis heeft zich geëngageerd om het

Nadere informatie

Anesthesie. Algemene informatie

Anesthesie. Algemene informatie Anesthesie Algemene informatie Inleiding Binnenkort zult u een operatie ondergaan. Uw behandelend specialist heeft u daarover uitvoerig geïnformeerd. Bij deze operatie is anesthesie (verdoving of narcose)

Nadere informatie

Visie op het OK ontwerp 2020

Visie op het OK ontwerp 2020 Bezien vanuit de (inter)nationale richtlijnen Toon eerst maar eens aan dat het save is! 2 De toekomst is als de zwarte stip! Als je denkt dat je het scherp hebt is het weer anders 3 Waarom richtlijnen/normen

Nadere informatie

Vervolg Uw reactie op het concept verslag is verwerkt, waarna het verslag is vastgesteld.

Vervolg Uw reactie op het concept verslag is verwerkt, waarna het verslag is vastgesteld. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Ommelander Ziekenhuis Groningen T.a.v. de heer E.M.T. Smit, lid raad van bestuur Postbus 30 000 9930 RA DELFZIJL Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam Utrecht, mei 2015 1. Inleiding Bij brief van 29 januari 2015

Nadere informatie

Dokters-/Tandartsassistent

Dokters-/Tandartsassistent Dokters-/Tandartsassistent Doel Uitvoeren van administratieve en secretariële werkzaamheden, alsmede assisteren van de (tand)arts, in diens opdracht en conform protocollen en werkafspraken, teneinde de

Nadere informatie