Weet wat je eet... JOUW HANDLEIDING VOOR GLUTENVRIJ ETEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weet wat je eet... JOUW HANDLEIDING VOOR GLUTENVRIJ ETEN"

Transcriptie

1 Weet wat je eet... JOUW HANDLEIDING VOOR GLUTENVRIJ ETEN

2 ...en geniet ervan! Glutenvrij eten is voor sommige mensen een vrijwillige keuze om verantwoorder te eten, terwijl het voor anderen een noodzaak is. Coeliakie is een chronische ziekte waarbij allerlei lichamelijke klachten optreden ten gevolge van het eten van gluten. En dat is vervelend, want gluten komt in veel producten voor, zoals in de granen van tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Om permanente beschadiging van de darmen te voorkomen, is goede vervangende voeding heel belangrijk. Je zit er voor de rest van je leven aan vast, maar het zorgt er wel voor dat je weer lekker in je vel gaat zitten. Vitadis helpt je daar graag bij! Wij laten je zien dat glutenvrij eten gezond en lekker kan zijn en dat er veel variatie mogelijk is! Hiervoor hebben we deze handleiding en startpakket met coaching ontwikkeld!

3 Wat is coeliakie? Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem gluten als een schadelijke stof ziet. In de dunne darm wordt het grootste deel van het voedsel verteerd en worden belangrijke voedingsstoffen via de wand van de dunne darm opgenomen in het lichaam. Vooral de uitsteeksels op de dunne darm, de zogeheten darmvlokken, spelen een belangrijke rol bij het opnemen van deze voedingsstoffen. Als mensen met coeliakie gluten eten, raakt het darmslijmvlies snel ontstoken, met gevolg dat de darmvlokken kapot gaan. Voedingsstoffen worden niet meer goed opgenomen en het lichaam krijgt een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen. En dit brengt weer allemaal klachten met zich mee. DE KLACHTEN De klachten kunnen per persoon heel erg verschillen. Er zijn mensen die er nauwelijks iets van merken, terwijl anderen zich hele dagen beroerd kunnen voelen. Toch zijn er een aantal veel voorkomende aandoeningen waaraan coeliakie te herkennen is: > Buikpijn > Vermoeidheid > Misselijkheid > Gewichtsverlies > Opgeblazen gevoel > Humeurigheid > Diarree > Huidaandoeningen (dermatitis herpetiformis) Glutenvrij eten wil niet zeggen dat je niks lekkers meer mag. In de schappen vind je veel glutenvrije producten van ons terug. Kan je toch nog blijven smullen! Als je hier vaak en langdurig last van hebt, kan het zijn dat je coeliakie hebt. Hoe later coeliakie wordt vastgesteld, hoe groter de schade aan de darmen kan zijn. Laat je daarom bij twijfel controleren door de huisarts.

4 Diagnose Oorzaken De diagnose coeliakie wordt in twee stappen gesteld. Bloedafname wijst uit of er bepaalde antistoffen aanwezig zijn. Om coeliakie echt te bevestigen, en omdat de antistoffen niet altijd bij een bloedtest terug te vinden zijn, wordt altijd een darmonderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de darmwand en eventuele beschadiging van de darmvlokken. Hierna kan de diagnose definitief worden gesteld. Je bent niet de enige Als je te horen krijgt dat je coeliakie hebt, staat dat gelijk aan een levenslang dieet. Altijd en overal moet je opletten op wat je eet. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in Nederland aan de ziekte lijden. Veel mensen lopen namelijk met de glutenintolerantie rond zonder het zelf te weten. In ons land is bij ruim mensen de diagnose gesteld, terwijl naar schatting zo n mensen coeliakie hebben. Coeliakie komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Over de oorzaak van coeliakie heerst nog veel onduidelijkheid. Onderzoek heeft wel aangetoond dat erfelijkheid een rol speelt. Als iemand coeliakie heeft, is er 10% kans dat eerstegraads familieleden (kind, moeder, vader, broer, zus) de ziekte ook hebben. Het is daarom belangrijk om naaste familieleden te laten controleren op coeliakie. Pssstt, wist je al dat wij glutenvrije pasta en crackers in ons assortiment hebben waarmee je eindeloos kan combineren?kijk eens op onze website voor inspirerende Vitadis producten en recepten!

5 Glutenvrij Glutenvrij dieet: wat mag niet Glutenvrij eten is een uitdaging. In het begin lijkt het alsof je bijna niks lekkers meer mag eten. Gelukkig kunnen wij je vertellen dat dat niet waar is. Als je eenmaal bekend bent met de wereld van glutenvrije producten, ontdek je al snel dat er genoeg mogelijkheden zijn om gezond én lekker eten te bereiden! Granen bestaan voor een groot deel uit koolhydraten en voor een kleiner deel uit eiwitten. Het zijn deze eiwitten die gluten bevatten. Glutenvrij eten is vooral in het begin erg lastig. Veel producten bevatten van nature gluten en het duurt even voordat je precies weet wat je wel en niet mag eten. Gluten zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en alle producten waarin dit is verwerkt. En dat is vaak meer dan je op het eerste ogenblik denkt. Zo zit gluten bijvoorbeeld in: Heerlijke risotto volgens het glutenvrije recept van Vitadis > Brood > Beschuit > Couscous > Muesli/Cruesli > Koeken > Bier > Gebak > Pizza > Bami > Paneermeel > Kroketten > Vermicelli, spaghetti, lasagne, macaroni > Sauzen en soepen (gebonden met gluten bevattend (zet)meel) Bij een glutenvrij dieet moet je niet alleen bepaalde producten laten staan, maar ook de sporen uit de weg gaan. Frituurvet bevat gluten als er eerder snacks als bamischijven en kroketten in zijn gebakken. En de kleinste broodkruimels kunnen al de grootste gevolgen hebben als je hiermee in aanraking komt. Aanrechten, keukens, snijplanken en pannen moeten daarom altijd na gebruik goed schoon worden gemaakt. Dan heeft het glutenvrije dieet pas echt effect. Klachten van mensen met coeliakie zullen ook niet direct weggaan. Het darmslijmvlies heeft tijd nodig om zich te herstellen. Dit kan wel enkele maanden duren.

6 Glutenvrij dieet: wat mag wel Je hebt nu vooral te horen gekregen over wat niet mag en waar je voor op moet passen. Er zijn gelukkig veel producten die van nature glutenvrij zijn en die gewoon gegeten kunnen worden. Bij twijfel over het glutengehalte van een product kan altijd het etiket worden geraadpleegd. Glutenvrij eten betekent niet dat je ineens heel veel eten moet laten staan. Voor veel producten die je niet mag eten, zijn namelijk vervangers geproduceerd die wél glutenvrij zijn en net zo lekker smaken! Vitadis heeft een breed assortiment aan glutenvrije producten en breidt deze constant uit, zelfs met proteïne rijke varianten. We maken het makkelijker voor je om gezonde en heerlijke maaltijden te koken. Allergenen kunnen op twee plaatsen vermeld staan: achter het ingrediënt zelf of helemaal onderaan de ingrediëntenlijst. > Rijst > Aardappelen > Groenten > Fruit > Melk > Noten > Eieren > Maïs > Boekweit > Gierst > Haver* > Teff > Quinoa > Amaranth > Tapioca > Soja > Vlees en vis wat niet gepaneerd of gemarineerd is En voor de echte kookliefhebbers is er goed nieuws: we hebben ook glutenvrije basis ingrediënten in het assortiment. Zo kan je zelf blijven kokkerellen in de keuken en je eigen hapjes maken. Laat je inspireren door de recepten die op onze website te vinden zijn en ga aan de slag. Want glutenvrij eten is wel anders, maar niet minder lekker! * Volgens de nieuwe Europese wetgeving is haver wel toegestaan bij een glutenvrij dieet. Maar kijk eerst goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking als je het gaat kopen. Haverproducten uit supermarkten en natuurvoedingswinkels zijn vaak alsnog besmet met gluten doordat er andere granen (zoals tarwe en rogge) in verwerkt zijn.

7 Symbolen De (vervangende) glutenvrije producten zijn te herkennen aan de officiële glutenvrije symbolen van een aar met een streep erdoorheen. Dit symbool duidt ook aan dat het product tijdens de productie en distributie niet in aanraking is gekomen met producten die wel gluten bevatten. Zo weet je zeker dat er geen enkel spoor van gluten terug te vinden is in het eten. Vitadis hanteert het glutenvrije logo, hiermee zijn al onze producten geschikt voor het glutenvrije dieet. Aanvulling van de voeding Door glutenvrij te eten, mist het lichaam veel graansoorten die rijk zijn aan onder meer voedingsvezels, ijzer en vitamine B1. Het voedselpatroon moet hierop worden aangepast, want voedingsvezels spelen onder andere een belangrijke rol bij de stoelgang. Zorg dagelijks voor voldoende aanvullende vezelrijke producten, zoals rauwkost, zonnebloempitten en rozijnen. Als je zelf brood bakt kan je extra nootjes en zaadjes toevoegen. Let er ook op om gejodeerd zout te gebruiken. Bakkers voegen dit van nature toe aan hun brood. Het is daarom belangrijk om dit zelf ook te doen. Jodium zorgt namelijk voor een goede werking van de schildklier. Vitadis brengt u glutenvrije recepten zodat u zorgeloos kunt genieten van heerlijke maaltijden!

8 Gluten op onverwachte plekken Wij zijn er voor je Gluten komt ook voor in niet-eetbare producten. Zo zijn er medicijnen die gluten of tarwezetmeel bevatten. Raadpleeg de bijsluiter of vraag de apotheker om meer informatie. In sommige make-up is gluten aanwezig, net als in bepaalde lijm, potloden, klei en krijt. Er hoeft maar een klein restje op de vinger te zitten en met de mond in aanraking te komen om al in de darmen te belanden. Hetzelfde geldt voor bepaalde dierenvoeding die gluten bevat. Zoek daarom eerst voldoende informatie over dit soort producten voor je ze gebruikt en was na afloop uit voorzorg goed je handen. Vitadis staat voor je klaar om glutenvrij eten zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Daarom blijven we ons assortiment aanscherpen en aanvullen en staan we regelmatig in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen voor jullie. Glutenvrij eten is een levenslang dieet wat veel obstakels met zich mee brengt. Maar wat je vaak vergeet, is dat het bovenal ook gezond en lekker kan zijn. Met onze glutenvrije producten kan je genoeg variëren om elke dag van de week wat anders op tafel te zetten! Het is best lastig om te weten waar nu precies wel en geen gluten in zitten. Gelukkig zijn wij er om je daar bij te helpen! Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van de laatste tips en weetjes over glutenvrij leven. Onze Vitadis coaches staan tot jou beschikking!

9

Coeliakie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Coeliakie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Coeliakie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u de aandoening Coeliakie heeft. In deze folder leest u wat deze ziekte inhoudt. Vragen kunt u altijd

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten

Maag-, darm- en leverziekten Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten 1 Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u de aandoening coeliakie heeft. Om te begrijpen wat deze ziekte inhoudt, en wat voor invloed het kan hebben

Nadere informatie

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm, diehet gevolg is van een intolerantie ( dit is onverdraagzaamheid) voor gluten.

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm, diehet gevolg is van een intolerantie ( dit is onverdraagzaamheid) voor gluten. Waarom een spreekbeurt over coeliakie Ik houd mijn spreekbeurt over coeliakie, omdat mijn moeder coeliakie heeft en ik er dus veel mee te maken heb. Door de spreekbeurt kom ik er zelf nog iets meer over

Nadere informatie

Coeliakie. Werkstuk van Loïs Starke Obs Baggelhuizen Februari 2014 Groep 8B

Coeliakie. Werkstuk van Loïs Starke Obs Baggelhuizen Februari 2014 Groep 8B Coeliakie Werkstuk van Loïs Starke Obs Baggelhuizen Februari 2014 Groep 8B Voorwoord: Ik doe mijn werkstuk over Coeliakie. Ik heb het onderwerp gekozen omdat,ik het zelf heb en het is best interessant

Nadere informatie

Van Dicke tot DINC. De rol van de diëtist bij coeliakie en de invloed van een glutenvrij dieet op de kwaliteit van leven

Van Dicke tot DINC. De rol van de diëtist bij coeliakie en de invloed van een glutenvrij dieet op de kwaliteit van leven Van Dicke tot DINC De rol van de diëtist bij coeliakie en de invloed van een glutenvrij dieet op de kwaliteit van leven Loes Köhler-Brands, diëtist Dieetadvies Praktijk Velp en lid van DINC Van Dicke tot

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

NCV Horecarichtlijn. Voor glutenvrije maaltijden

NCV Horecarichtlijn. Voor glutenvrije maaltijden NCV Horecarichtlijn Voor glutenvrije maaltijden In uw horecagelegenheid kunt u te maken krijgen met gasten met coeliakie oftewel glutenintolerantie. Dit vergt extra aandacht van u en uw werknemers. De

Nadere informatie

Coeliakie. Door Laurie Mentink

Coeliakie. Door Laurie Mentink Coeliakie Door Laurie Mentink Ik heb coeliakie.??? Wie van jullie weet wat dat is? 1 op de 200 mensen heeft coeliakie, (ook wel gluten allergie genoemd) Maar lang niet iedereen weet het. Ik wil jullie

Nadere informatie

Scriptie Biologie Coeliakie

Scriptie Biologie Coeliakie Scriptie Biologie Coeliakie Scriptie door een scholier 1663 woorden 26 november 2005 7,8 34 keer beoordeeld Vak Biologie Coeliakie Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen om dat ik zelf ook Coeliakie heb.

Nadere informatie

Coeliakie bij kinderen

Coeliakie bij kinderen Coeliakie bij kinderen Wat is Coeliakie? Coeliakie is een intolerantie, lees onverdraagzaamheid, voor gluten: de in alcohol oplosbare eiwitfractie van tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij mensen

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Coeliaki

Praktische opdracht ANW Coeliaki Praktische opdracht ANW Coeliaki Praktische-opdracht door een scholier 2225 woorden 2 november 2002 7,3 26 keer beoordeeld Vak ANW Motivatie voor keuze Ik heb voor de ziekte Coeliakie gekozen omdat deze

Nadere informatie

GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK?

GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? P R A K T I J K D E W A T E R L E L Y GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? WWW.PRAKTIJKDEWATERLELY.NL WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? Auteur: Petra Vermeer Orthomoleculair- en

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Couliakie

Werkstuk Biologie Couliakie Werkstuk Biologie Couliakie Werkstuk door een scholier 2084 woorden 4 april 2010 9 8 keer beoordeeld Vak Biologie Couliakie Het eerst waar ik aan dacht was Voor biologie moesten we een verslag maken over

Nadere informatie

Ik doe mijn werkstuk over: Coeliakie. Hoofdstukken: 3) Hoe ontdek je coeliakie? bloedtesten dunnedarmbiopsie

Ik doe mijn werkstuk over: Coeliakie. Hoofdstukken: 3) Hoe ontdek je coeliakie? bloedtesten dunnedarmbiopsie Ik doe mijn werkstuk over: Coeliakie Hoofdstukken: 1) Inleiding 2) Wat is coeliakie en wat is gluten? 3) Hoe ontdek je coeliakie? bloedtesten dunnedarmbiopsie 4) Hoe leef/overleef je coeliakie? Het coeliakie

Nadere informatie

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Over deze lijsten Deze lijsten zijn niet meer dan een richtlijn. Ofschoon Albert Heijn veel zorg besteedt aan een actuele beschrijving, kan het

Nadere informatie

Coeliakie bij kinderen

Coeliakie bij kinderen Coeliakie bij kinderen Bij uw kind is coeliakie geconstateerd, of wordt er onderzoek gedaan naar coeliakie. Coeliakie (spreek uit seuliakie, met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een levenslange

Nadere informatie

Er worden antistoffen gevormd, genaamd ttg (=tissue TransGlutaminase).

Er worden antistoffen gevormd, genaamd ttg (=tissue TransGlutaminase). Diabetes Mellitus (DM) en Coeliakie Samenvatting van de lezing door mw. J. Tjhie-Wensing, MDL-arts in Elkerliek ziekenhuis en mw. H. van Houdt, diëtist MSc, gehouden op dinsdag 5 februari 2013 voor Diabetesvereniging

Nadere informatie

BÖCKER glutenvrije broodproducten

BÖCKER glutenvrije broodproducten BÖCKER glutenvrije broodproducten GLUTENVRIJ ZUURDESEMBROOD Glutenvrij: trend of noodzaak? - Coeliakie: 0,5 1,5% van de bevolking => glutenintolerantie = ontsteking dunne darm - Trend: glutenvrij wordt

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Kip in satésaus

Artikelnummer: EAN: Kip in satésaus Henri Malse stukjes kip in een heerlijke satésaus. EAN: 8713041843339 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Stukjes kip in een milde pindasaus. Maaltijdcomponent Variant

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Ravigotesaus. Saus op basis van mayonaise met ui, augurk, witte wijn en kappertjes.

Artikelnummer: EAN: Ravigotesaus. Saus op basis van mayonaise met ui, augurk, witte wijn en kappertjes. Henri Frisse saus met verse tuinkruiden, augurk, kappertjes en uitjes. EAN: 8713041823065 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Saus op basis van mayonaise met ui, augurk,

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Stroganoffsaus

Artikelnummer: EAN: Stroganoffsaus Henri Saus op basis van mayonaise met paprika, ui, peterselie en rode wijn. EAN: 8713041824062 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Op basis van mayonaise met paprika, ui,

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Spaanse paella

Artikelnummer: EAN: Spaanse paella Henri Spaans rijstgerecht met mosselen, grote garnalen, witvis, kip en groenten. EAN: 8713041859088 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Paella Rijstgerecht met mosselen,

Nadere informatie

Coeliakie. Kirsten ten Have. Groep 7. Harm Smeengeschool

Coeliakie. Kirsten ten Have. Groep 7. Harm Smeengeschool Coeliakie Kirsten ten Have Groep 7 Harm Smeengeschool 19 februari 2016 Inhoudsopgave: Voorwoord blz. 2 Hoofdstuk 1 Wat is coeliakie? blz. 3 Hoofdstuk 2 De klachten van coeliakie blz. 5 Hoofdstuk 3 Hoe

Nadere informatie

Een leerling met Coeliakie

Een leerling met Coeliakie Een leerling met Coeliakie Nederlandse Coeliakie Vereniging Voorjaar 2010 Onderwijsmap Landelijk Netwerk Ziek - zijn & onderwijs Coeliakie 1 Inhoudsopgave - Inleiding pag. 3 - Wat is coeliakie pag. 3 -

Nadere informatie

U heeft een leerling met coeliakie in de klas. Deze lesbrief is bedoeld om zijn/haar klasgenoten te leren wat coeliakie is en hoe je ermee omgaat.

U heeft een leerling met coeliakie in de klas. Deze lesbrief is bedoeld om zijn/haar klasgenoten te leren wat coeliakie is en hoe je ermee omgaat. LESBRIEF Wij zijn GLUTENVRIJ, en jij? VOOR DE DOCENT U heeft een leerling met coeliakie in de klas. Deze lesbrief is bedoeld om zijn/haar klasgenoten te leren wat coeliakie is en hoe je ermee omgaat. Wij

Nadere informatie

Etiketten lezen voor beginners & nieuwe allergenenwetgeving. Nederlandse Coeliakie Dag 2015 Esther Melenberg, dietiste NCV

Etiketten lezen voor beginners & nieuwe allergenenwetgeving. Nederlandse Coeliakie Dag 2015 Esther Melenberg, dietiste NCV Etiketten lezen voor beginners & nieuwe allergenenwetgeving Nederlandse Coeliakie Dag 2015 Esther Melenberg, dietiste NCV Agenda 1. Etiketten lezen: de basis 2. Glutenvrij en etiketten 3. Wat is er veranderd

Nadere informatie

FAQ productinformatie en levensmiddelenwetgeving

FAQ productinformatie en levensmiddelenwetgeving Inleiding In deze factsheet van Zeelandia wordt achtergrondinformatie gegeven over een aantal veel gebruikte voedingsclaims, beweringen en levensmiddelenwetgeving gerelateerde onderwerpen. Inhoud: 1. Vezels

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Oergranen goed voor je gezondheid Oergranen goed voor je gezondheid, gelukkig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor pure, onbewerkte en eerlijke ingrediënten in hun voeding. Oergranen zijn minder

Nadere informatie

Mini-symposium. Diëtisten

Mini-symposium. Diëtisten Mini-symposium Diëtisten Inhoud Voedingsstoffen Koolhydraten Vetten Eiwitten Hoe gezond eten? Fabels en feiten 2 Voedingsstoffen Koolhydraten Vetten Eiwitten Water Vitaminen en mineralen Voedingsvezels

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Het glutenvrije dieet

Het glutenvrije dieet Het glutenvrije dieet Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Wat is coeliakie?... 3 Gevolgen van coeliakie...

Nadere informatie

Colofon. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon.  Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Coeliakie. Alles wat je altijd al wilde vragen. Zitzaksessie, Amsterdam, 4 april Frank Kneepkens kinder-mdl VUmc

Coeliakie. Alles wat je altijd al wilde vragen. Zitzaksessie, Amsterdam, 4 april Frank Kneepkens kinder-mdl VUmc Coeliakie Alles wat je altijd al wilde vragen Zitzaksessie, Amsterdam, Frank Kneepkens kinder-mdl VUmc Een stukje geschiedenis Coeliakie Geschiedenis Tweede eeuw na Christus: Aretaeus van Cappadocia Kοιλιακος

Nadere informatie

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Prima vertering graanproducten Vezelrijk, bevordert de stoelgang Vermindert opgeblazen gevoel na de maaltijd Iemand met coeliakie kan absoluut

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Minder vaak ziek en gezonder door volkoren producten Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt dat vaker volkoren eten direct samenhangt

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Zoetzure kip pilaf

Artikelnummer: EAN: Zoetzure kip pilaf Henri Kip in een rode, zoetzure saus met diverse groenten en vruchten. EAN: 8713041841243 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Kip pilaf Kip in een zoetzure fruitige saus.

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Voeding en spijsvertering

Voeding en spijsvertering Symposium: Het verhaal van bijzondere granen Voeding en spijsvertering Wageningen, 12 Mei 2015 Zsuzsan Proos Kennisspecialist voeding en gezondheid Inhoud Wat wordt beweerd over brood en gezondheid? Wat

Nadere informatie

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN GRATIS CHEAT SHEET DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN Welkom! Wouter hier... ik ga jouw grootste zorg uitklaren indien je hier nieuw bent... WIE BEN IK EN WAAROM ZOU JE NAAR MIJ

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

Introductie van voeding na pancreatitis

Introductie van voeding na pancreatitis Introductie van voeding na pancreatitis Deze brochure is bedoeld voor patiënten die herstellende zijn van een alvleesklierontsteking (= pancreatitis). In deze brochure wordt uitgelegd hoe u het beste kunt

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Checklist voor navragen dieettrouw bij blijvend verhoogde antistoffen en/of aanhoudende klachten.

Checklist voor navragen dieettrouw bij blijvend verhoogde antistoffen en/of aanhoudende klachten. Checklist voor navragen dieettrouw bij blijvend verhoogde antistoffen en/of aanhoudende klachten. Deze checklist is opgesteld door DINC en heeft als doel een secure navraag te doen naar mogelijke dieetfouten

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA HAVER APPELVEZEL CITRUS VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN APPEL HAVER WITLOF SOJA MAIS WAT ZIJN VEZELS? Als essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet helpen vezels uw spijsverteringssysteem in goede

Nadere informatie

Inleiding. Dit boek helpt je om meer inzicht te krijgen in het etiket en bij het maken van gezonde, veilige en duurzame keuzes.

Inleiding. Dit boek helpt je om meer inzicht te krijgen in het etiket en bij het maken van gezonde, veilige en duurzame keuzes. Inleiding Door etiketten goed te lezen, weet je beter wat je koopt en kun je producten beter vergelijken. Toch is een etiket lezen soms lastig. En de verpakking van het product staat vaak vol met cijfers,

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Lasagne

Artikelnummer: EAN: Lasagne Farabella kan vanaf nu ook glutenvrij, deze heerlijke vellen van de Italiaanse bodem zijn hoe bedoelt is, en daarmee zeer geschikt voor die gene met een gluten dieet, coeliakie, maar ook voor een ei- en

Nadere informatie

Beknopte informatie voor de kantine. Mijn kind mag geen gluten...

Beknopte informatie voor de kantine. Mijn kind mag geen gluten... Beknopte informatie voor de kantine Mijn kind mag geen gluten... Geacht keukenteam! Mijn kind mag geen gluten eten! Weet u wat glutenintolerantie is? Hierdoor getroffen (coeliakie/glutengevoelige) kinderen

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker!

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker! 6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Je voelt je futloos en hebt geen energie! Je eet gezond want je let op je gewicht maar iedere keer als je hebt gegeten kan je bijna je ogen niet open houden.

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vervangers van tarwe een koolhydraat arm dieet zoals Broodbuik of Paleo Vervangers van tarwe of een koolhydraat arm dieet zoals Broodbuik of Paleo. Je ziet steeds meer mensen hier iets van proberen, omdat

Nadere informatie

Beknopte informatie voor de basisschool. Mijn kind leeft glutenvrij...

Beknopte informatie voor de basisschool. Mijn kind leeft glutenvrij... Beknopte informatie voor de basisschool Mijn kind leeft glutenvrij... Beste pedagoog! Weet u wat glutenintolerantie is? Hierdoor getroffen kinderen en volwassenen (coeliakie/glutengevoeligheid) mogen geen

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Boeuf bourguignon

Artikelnummer: EAN: Boeuf bourguignon Henri Langzaam in rode wijn gestoofd rundvlees in een saus met diverse groenten. EAN: 8713041843292 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Rundvlees gestoofd in rode

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

Toenemende aandacht voor gevoeligheid voor gluten

Toenemende aandacht voor gevoeligheid voor gluten Voeding en ziekte Toenemende aandacht voor gevoeligheid voor gluten In het kielzog van Lady Gaga, Oprah Winfrey en cardioloog William Davis schrappen steeds meer mensen producten als tarwebrood en pasta

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf Inleiding Iedereen weet dat gezond eten goed voor je is. Je voelt je daardoor beter. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Om gezond te kunnen eten, moet je wel

Nadere informatie

COELIAKIE Coeliakie bij kinderen

COELIAKIE Coeliakie bij kinderen COELIAKIE Coeliakie bij kinderen Bij uw kind is de diagnose coeliakie gesteld en misschien al een tijd geleden. Coeliakie bij kinderen wordt vaak rond het 2e levensjaar gediagnosticeerd. Wanneer er via

Nadere informatie

EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N. Charlotte te Gussinklo

EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N. Charlotte te Gussinklo EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N Charlotte te Gussinklo 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Zwanger Praktijk www.gezondzwangerpraktijk.nl Alle

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes DIETETIEK Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes Bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes hoort een voedingsadvies. Vaak zijn maar een paar aanpassingen nodig in de voeding om nadelige gezondheidsgevolgen

Nadere informatie

Vijf gouden tips over goede voeding

Vijf gouden tips over goede voeding Vijf gouden tips over goede voeding Europa Ayurveda Centrum Witharen 3-1-2013 Vijf gouden tips over goede voeding Regelmatig krijg ik telefoontjes van mensen die mij om voedingsadviezen vragen. Wat is

Nadere informatie

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk?

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie = voedselallergie Koemelkallergie is een vorm van voedselallergie. Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen

Nadere informatie

Dieet bij chronische nierschade oktober Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

Dieet bij chronische nierschade oktober Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn Dieet bij chronische nierschade oktober 2016 Gine Hassink Diëtist Gelre Ziekenhuis Apeldoorn Inhoud Stellingen Waarom een dieet Eiwitten Zout Kalium Fosfaat Vocht Carambola Stellingen Ruimte voor vragen

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt

Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt Hilde Maris 4 TherapieWijzer Een woordje uitleg... 9 1. De geschiedenis van granen... 13 1.1. Tarwe is genetisch

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Honig Tomaten-Groentesoep 90 g

Honig Tomaten-Groentesoep 90 g Honig EAN: 08714700201002 (CE), 08714700201033 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Honig Tomaten-Groentesoep 90 g Soep in droge vorm Tomaten Groentesoep Variant Merk Honig

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging

dasfwefsdfwefwef Darmreiniging Darmreiniging 2 Inleiding In deze folder treft u informatie aan over de voorbereidingen op uw darmonderzoek (coloscopie). Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken dient uw darm helemaal schoon

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Macaroni Elleboogjes Normaal

Macaroni Elleboogjes Normaal Honig EAN: 08714700993280 (CE), 08714700991606 (HE), 08714700991590 (HE), 08714700993297 (HE), 08714700993303 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Honig Macaroni Voordeelpak

Nadere informatie

Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet

Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet Tekst: Nicole Broekman, diëtist Datum: FEBRUARI 2010 Heeft u wijzigingen of aanvullingen op deze folder? Dan kunt u contact opnemen met de

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

Wij hebben in de les de ziekte coeliakie toebedeeld gekregen. Aanvankelijk wisten wij natuurlijk niet wat

Wij hebben in de les de ziekte coeliakie toebedeeld gekregen. Aanvankelijk wisten wij natuurlijk niet wat Werkstuk door een scholier 3081 woorden 6 juni 2005 7.8 37 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud -1- Inhoud -2- Inleiding -3- De oorzaak van coeliakie -4- Wat is coeliakie? -5- Hoe wordt de diagnose gesteld?

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage.

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. Mensen in de ruimte GROEP 5-6 58 50 minuten 1 en 23 Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. De leerling: weet dat voedsel in de ruimte gaat zweven weet

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Quaker Oats Granen Havermout 550g

Quaker Oats Granen Havermout 550g QUAKER QUAKER 550GR EAN: 08710398170538 (CE), 08710398170521 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk QUAKER OATS HAVERMOUT 550GR Havermout Granen HAVERMOUT QUAKER

Nadere informatie

DE GELUKKIGE ETER TOOLKIT

DE GELUKKIGE ETER TOOLKIT DE GELUKKIGE ETER TOOLKIT CAROLA VAN BEMMELEN voedingstabellen 3. Hoeveel eten heb je nodig? bent en om niet in paniek te raken wanneer je een leeg gevoel hebt (dit is vaak honger, maar eerder een gevoel

Nadere informatie

Postprandiale hypotensie

Postprandiale hypotensie Diëtetiek Geriatrie Postprandiale hypotensie i Patiënteninformatie Lage bloeddruk na het eten Slingeland Ziekenhuis Algemeen Postprandiale hypotensie betekent een lage bloeddruk na het eten. Als de bloeddruk

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Best in Gluten Free. Vanaf nu glutenvrij

Best in Gluten Free. Vanaf nu glutenvrij Best in Gluten Free Vanaf nu glutenvrij 1 Inhoud Inleiding...3 Wat is coeliakie?...5 Symptomen...7 Diagnose...8 Andere glutengerelateerde ziektes...10 Hoe wordt coeliakie behandeld?...11 Glutenvrije voeding...12

Nadere informatie

Ontdek de gezonde keuzes in de supermarkt. Deel 3 - Vleesvervangers. Gewichtsconsulent Leidsche Rijn

Ontdek de gezonde keuzes in de supermarkt. Deel 3 - Vleesvervangers. Gewichtsconsulent Leidsche Rijn Ontdek de gezonde keuzes in de supermarkt Deel 3 - Vleesvervangers Gewichtsconsulent Leidsche Rijn 1 Gezonde keuzes in de supermarkt Als je goed weet waar je op moet letten, kun je heel gezond eten met

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

Knorr Sup Wortel Selderijsoep 1.1Kg 6X

Knorr Sup Wortel Selderijsoep 1.1Kg 6X KNORR EAN: 08712566451524 (CE), 08711200740130 (HE), 08712566451531 (Pallet) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Selderij Crèmesoep met Wortel poeder SOEP Variant Merk KNORR

Nadere informatie