Kansrijk ondernemen in monumenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kansrijk ondernemen in monumenten"

Transcriptie

1 Whitepaper Kansrijk ondernemen in monumenten S VOOR HERBESTEMMING EN FINANCIERING

2 Wat ziet u als u langs een leegstaande kerk, een monumentaal bedrijfspand of een niet gebruikte kazerne rijdt? Is het de mooie gevel die uw aandacht trekt of zijn het de mogelijkheden die zo n karakteristiek pand u biedt? Investeren in monumentaal vastgoed is vaak lonend. Niet alleen financieel, maar het heeft ook een maatschappelijke impact op de omgeving. Het Nationaal Restauratiefonds ondersteunt ondernemers die in monumentaal vastgoed investeren, om samen een succes te maken van de restauratie en/of herbestemming van de panden die bijdragen aan een mooi en herkenbaar Nederland. Plannen om een monument een nieuwe bestemming te geven? Neem deze tips dan mee! En lees de ervaringen van een herbestemmer. Onderzoek van de Monumentenmonitor (in opdracht van BOEi) wijst uit dat ruim twee miljoen vierkante meter beeldbepalend vastgoed wacht op een nieuwe invulling. Dat zijn niet alleen voormalige rijksmonumentale kloosters, oude bedrijfspanden, kerken en kazernes etcetera, maar ook gemeentelijke monumenten. In totaal telt Nederland ruim tweeduizend panden (niet woonhuizen) die niet of onvoldoende worden benut. Dat biedt kansen! Want deze objecten bevinden zich vaak op de goede, binnenstedelijk locaties. Maar ook de authenticiteit van monumenten wordt erg gewaardeerd en vertaalt zich in financiële waardering, blijkt uit onderzoek door de NVM en het Restauratiefonds (december 2016). Zo ligt de verkoopprijs per vierkante meter ruim 50% boven het niveau van reguliere woningen. En sinds de crisis stegen de prijzen met 17%; dat is 6% meer dan de prijs voor gewone woningen. Daarnaast zijn gebruikers bereid om 20% meer te betalen voor een pand met karakter. Dit vergroot de haalbaarheid van de herbestemming van een monumentaal pand naar woningen en/of appartementen aanzienlijk. 1 Ontdek het potentieel (economisch én maatschappelijk) van de herbestemming van monumenten op de vaak goed gelegen locaties. 2 Benut het karakter van het monument. Het trekt gebruikers aan; deze panden hebben vaak een voorsprong ten opzichte van nieuwbouw waarbij het verhaal van scratch af aan opgebouwd moet worden.

3 Kennisintensief Tegelijk zijn er bij de restauratie en herbestemming van monumenten uitdagingen waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Het herbestemmen van karakteristiek vastgoed is kennisintensief. Het is een opgave met een geheel eigen dynamiek waarbij niet alleen bouwkundige en financiële aspecten spelen. Ook de juiste kennis, houding en waardering voor de cultuurhistorie zijn van invloed. Net als creativiteit. Zo kan het bijvoorbeeld in krimpgebieden lastig kan zijn om een nieuwe functie aan het gebouw te geven omdat er minder economische en sociale bedrijvigheid is. Toch zijn ook hier mogelijkheden voor investeerders. Het Restauratiefonds ondersteunt (vastgoed-)ondernemers door kennisdeling over de financiële en procesmatige aspecten van investeren in monumenten, het inzetten van het netwerk én door een klankbord te zijn. 3 Investeer in de omgeving. Communicatieve vaardigheden spelen een grote rol bij succesvol herbestemmen. Door de gemeente, omwonenden en belanghebbenden te betrekken wordt draagvlak gecreëerd. De Gelderlandfabriek in Culemborg is een cultuurcomplex met horeca en flexwerkplekken. Het Restauratiefonds denkt met de potentiële koper mee en komt bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium in gesprek om de (financiële) mogelijkheden te verkennen. Hart voor monumenten Grootschalige restauraties en herbestemmingsprojecten vergen soms een lange adem. Daarnaast heeft u de expertise van veel partijen nodig. Dit type projecten doe je echt samen. Op financieel gebied is het Restauratiefonds een partner met verstand van financieren én met een hart voor monumenten. Het fonds ondersteunt eigenaren bij het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van monumenten. Dit doen zij vanuit maatschappelijke betrokkenheid én zonder winstoogmerk: de rente en aflossing die wordt ontvangen vloeit terug in het opknappen van andere monumenten. De ondersteuning gaat ook verder dan uitsluitend het bieden van financiële ondersteuning. Het Restauratiefonds denkt met de potentiële herbestemmer mee en komt bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium in gesprek om de (financiële) mogelijkheden te verkennen. In zo n eerste fase toetst het fonds bijvoorbeeld uw business case, maar wijzen zij u ook op subsidiemogelijkheden om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren of op gunstige regelingen die het Restauratiefonds voor lokale overheden uitvoert.

4 (Co-)Financiering Het Restauratiefonds financiert (grootschalige) restauraties en herbestemmingsprojecten met laagrentende leningen vanuit een revolverend fonds en de marktconforme Monumenten-hypotheek, maar werkt ook nadrukkelijk samen met andere financiers en fondsen. Door het netwerk en het vertrouwen dat banken en investeerders in het Restauratiefonds tonen worden vaak extra financiële mogelijkheden gecreëerd voor potentiële kopers en daarmee kansen om te ondernemen. 4 Ga vroegtijdig in gesprek over de financiering en wees op de hoogte van de gunstige financieringsmogelijkheden voor monumentaal vastgoed die het Rijk en diverse regionale overheden beschikbaar stellen. Daardoor worden extra mogelijkheden gecreëerd voor de ondernemer. Kennisdeling Ieder monument is uniek. Restaureren of herbestemmen vergt daarom een gedegen aanpak. Kennis is daarbij onontbeerlijk. Het Restauratiefonds biedt herbestemmers ondersteuning door onder meer ontwikkelingen binnen de monumentenmarkt te delen en informatiebijeenkomsten te organiseren. De Meelfabriek in Leiden, waarvoor plannen zijn voor wonen, werken en recreëren. Ieder monument is uniek. Restaureren of herbestemmen 5 Benut de ervaringen van anderen. Als ondernemer hoeft u het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. Er zijn meerdere kennisbijeenkomsten over het herbestemmen van monumenten. Zoals de Contactdag Herbestemmen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. En binnenkort gaat de vernieuwde website Herbestemming.nu live met meer dan 50 cases van herbestemmers. vergt een gedegen aanpak. Kennis is daarbij onontbeerlijk. 6 Investeer in kwaliteit tijdens de restauratie of herbestemming van een monument. Door te kiezen voor kwaliteit voegt u waarde toe. Het komt zowel het comfort, het energiegebruik, de authenticiteit als de verhuurbaarheid en de beleving ten goede.

5 DE HERBESTEMMER AAN HET WOORD Een toekomst van minstens 100 jaar De Pastoefabriek in Utrecht (inmiddels onderkomen van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht HKU en enkele andere bedrijven). We kochten de fabriek met het oog op de toekomst. Het karakteristieke pand had veel ontwikkelpotentie en is bovendien gunstig gelegen ten opzichte van het openbaar vervoer en het stadscentrum. Eind 2016 is de transformatie van de Pastoefabriek in Utrecht afgerond. Het industriële gebouw, gelegen in de wijk Rotsoord en aan de achterzijde grenzend aan de Vaartsche Rijn, kreeg de afgelopen jaren een nieuwe invulling. Eigenaar Dutch Design Fabriek B.V. (DDF) realiseerde in de voormalige fabriek een creatief en educatief centrum dat een nieuwe impuls geeft aan de buurt. Het was 2013 toen DDF het pand aankocht. De locatie was voor ons doorslaggevend. Daarnaast was het financieel meegenomen dat Pastoe het hele pand nog huurde, vertelt Willem Schellekens, directeur van Kadans Concept, bestuurder van DDF. We kochten de fabriek echter met het oog op de toekomst. Het karakteristieke pand had veel ontwikkelpotentie en is bovendien gunstig gelegen ten opzichte van het openbaar vervoer en het stadscentrum. De eerste gedachten gingen daarbij uit naar het in één keer realiseren van een centrum voor design. Echter, toen Pastoe aangaf het pand gefaseerd te willen verlaten zijn wij het pand in fases gaan herontwikkelen. Eerst de tweede verdieping waar we ruimtes hebben gecreëerd voor creatieve bedrijven. Daarna de eerste verdieping ten behoeve van de Hogeschool voor de Kunsten en later de begane grond waar de afdeling beeldende kunst van de HKU haar intrek nam. Als laatste werden de voormalige zagerij en ketelhuis omgetoverd tot restaurant en brasserie. Daardoor is het een creatief en educatief centrum geworden. Al in de conceptfase klopte DDF aan bij het Restauratiefonds. Schellekens: We hebben vaker met hen samengewerkt en het was voor de hand liggend om ook nu onze financieringsvraag aan hen voor te leggen. Niet alleen omdat de rente aantrekkelijk is, maar ook omdat zij een verbindende schakel vormen met andere financiers en hart hebben voor monumentaal vastgoed. Na een intensief contact in de eerste periode, waarbij ook onze businessplannen zijn getoetst, besloten zij de transformatie te financieren. Dat DDF ten gunste van de duurzaamheid soms duurdere keuzes maakte ten aanzien van de materialisatie bleek daarbij geen enkele belemmering. We wilden het karakter van de Pastoefabriek behouden, maar tegelijk vinden we dat het pand moet voldoen aan de eisen van deze tijd. Daarom is aan alle eisen van het Bouwbesluit voldaan en waar mogelijk zijn er nog extra duurzame maatregelen getroffen. Het Restauratiefonds en onze andere financier, Triodos Bank, moedigden deze investeringen alleen maar aan. Ook zij wensen - net als wij - dat dit pand niet alleen een verleden heeft van 100 jaar, maar minstens een even lange toekomst.

6 De Metaal Kathedraal in Utrecht: autonome broedplaats voor creativiteit. Het Nationaal Restauratiefonds ondersteunt ondernemers die in monumentaal vastgoed investeren, om samen een succes te maken van de restauratie en/of herbestemming van de panden die bijdragen aan een mooi en herkenbaar Nederland. Dit whitepaper wordt u aangeboden door het Nationaal Restauratiefonds.

Investeren in monumentaal vastgoed. 14 mei 2014

Investeren in monumentaal vastgoed. 14 mei 2014 Investeren in monumentaal vastgoed 14 mei 2014 Monument: lust of last? Lust! Ondernemen in een monument begint bij het Restauratiefonds Instandhouding Nederlandse monumenten; Voor monumenteigenaren; Revolving

Nadere informatie

De x-factor van uw monument:

De x-factor van uw monument: De x-factor van uw monument: Impact in beeld en cijfers Door Hans Jacobs 27-jun-18 Introductie Huidige rol Samen met overheden en marktpartijen oplossingen ( /kennis) bedenken waarmee we u als herbestemmer

Nadere informatie

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor HERBESTEMMINGSSCAN Herbestemmingsscan U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor U heeft te maken met een leegkomend of leegstaand pand Uw kosten voor

Nadere informatie

Informatieblad (aangepaste regeling m.i.v. 1 oktober 2012) Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten

Informatieblad (aangepaste regeling m.i.v. 1 oktober 2012) Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten Winkel met streekproducten in voormalige schuur bij een tot restaurant herbestemde boerderij in Bunnik. Informatieblad (aangepaste regeling m.i.v. 1 oktober 2012) Subsidieregeling stimulering herbestemming

Nadere informatie

Financiële mogelijkheden instandhouding monumenten

Financiële mogelijkheden instandhouding monumenten Financiële mogelijkheden instandhouding monumenten Nationaal Restauratiefonds Restauratiefinancier sinds 1985 (onafhankelijke) particuliere stichting Behoud van beschermingswaardige panden rijksmonumenten,

Nadere informatie

Leegstand & transformatie

Leegstand & transformatie Leegstand & transformatie Trends & ontwikkelingen Frank Strolenberg Nationaal Programma Herbestemming/Rijksdienst Cultureel Erfgoed 5 december 2013 Herbestemming is van alle tijden Grote kerk van Veere

Nadere informatie

De toekomst van kerken in Utrecht: bestendig gebruik, behoud en herontwikkeling

De toekomst van kerken in Utrecht: bestendig gebruik, behoud en herontwikkeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling De toekomst van kerken in Utrecht: bestendig gebruik, behoud en herontwikkeling Alice Gut Adviseur monumenten Contactpersoon voor kerken Afdeling Erfgoed Actualiteit

Nadere informatie

Investeren in ruimtelijke kwaliteit. Fondsenbeheer Nederland. Investeren in ruimtelijke kwaliteit

Investeren in ruimtelijke kwaliteit. Fondsenbeheer Nederland. Investeren in ruimtelijke kwaliteit Investeren in ruimtelijke kwaliteit Fondsenbeheer Nederland Westerdorpsstraat 68 Postbus 15 3870 DA Hoevelaken T: (033) 253 94 28 E: info@fondsenbeheer.nl www.fondsenbeheer.nl Investeren in ruimtelijke

Nadere informatie

INHOUD. erfgoedexpert. bemiddeling. taxatie. monumentenadvies Pagina 7. ontstaan. referenties. contact. Pagina 5. Pagina 5. Pagina 7.

INHOUD. erfgoedexpert. bemiddeling. taxatie. monumentenadvies Pagina 7. ontstaan. referenties. contact. Pagina 5. Pagina 5. Pagina 7. 2 INHOUD erfgoedexpert bemiddeling taxatie Pagina 5 Pagina 5 Pagina 7 monumentenadvies Pagina 7 ontstaan referenties contact Pagina 9 Pagina 9 Pagina 11 3 4 Monumentaal erfgoed zoals kastelen, landgoederen,

Nadere informatie

Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Raadsinformatiebijeenkomst Utrechtse visie religieus erfgoed 24 november 2016

Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Raadsinformatiebijeenkomst Utrechtse visie religieus erfgoed 24 november 2016 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Raadsinformatiebijeenkomst Utrechtse visie religieus erfgoed 24 november 2016 58 beschermde kerkgebouwen binnen de gemeente; 21 rijksmonumenten, 37 gemeentelijke

Nadere informatie

Leeuwarder Restauratiefonds

Leeuwarder Restauratiefonds Financiële regeling voor eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in Leeuwarden Leeuwarder Restauratiefonds Leeuwarden heeft een van de mooiste historische binnensteden van Noord-Nederland.

Nadere informatie

Ontwerpvoorstel aan de raad

Ontwerpvoorstel aan de raad Ontwerpvoorstel aan de raad Opgesteld door Culturele Zaken Kenmerk 14.002504 Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 3 april 2014 Borgstellingfonds Creatieve Broedplaatsen Het College van

Nadere informatie

RUIMTE VOOR CREATIEF UTRECHT IN OVERVECHT

RUIMTE VOOR CREATIEF UTRECHT IN OVERVECHT RUIMTE in Overvecht VOOR CREATIEF UTRECHT IN OVERVECHT Op de voormalige NPD-strook, naast Winkelcentrum Overvecht, realiseert gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met Sophies Kunstprojecten

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

COÖPERATIEF WONEN DE EENDRACHT

COÖPERATIEF WONEN DE EENDRACHT COÖPERATIEF WONEN DE EENDRACHT Concept B &B RECREATIELOFT LOFT WONINGEN TUIN STEIGERWONINGEN Concept De Eendracht is een prachtig industrieel gebouw dat we willen transformeren naar Cooperatief woongebouw.

Nadere informatie

Amsterdam een stad met een rijke cultuurhistorie. Bijdrage in de restauratiefinanciering

Amsterdam een stad met een rijke cultuurhistorie. Bijdrage in de restauratiefinanciering De gemeente Amsterdam biedt vanaf 15 november 2009 eigenaren de mogelijkheid gebruik te maken van een aantrekkelijke financiering van restauraties van gemeentelijke monumenten. Informatie over deze voordelige

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand

Nadere informatie

Onderwerp: Herbestemming kerk

Onderwerp: Herbestemming kerk Onderwerp: Herbestemming kerk Herbestemming Kerkgebouwen Instandhoudingsregeling Brim - keuze tussen subsidie of een laagrentende lening * 1x per jaar specifieke indieningsperiode + aanvraag subsidie bij

Nadere informatie

Herbestemmingsteam Monumenten s-hertogenbosch

Herbestemmingsteam Monumenten s-hertogenbosch Herbestemmingsteam Monumenten s-hertogenbosch Wat kengetallen en feiten Op 16 na grootste gemeente van Nederland (17 e ) Grote Monumentengemeente Provinciestad Aantrekkelijke stad Positief (o.m. Monumenten)

Nadere informatie

Onderzoek Gemeenteambtenaren 2013

Onderzoek Gemeenteambtenaren 2013 Onderzoek Gemeenteambtenaren Uitkomsten onderzoeken Gemeenteambtenaren Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomsten van het onderzoek onder gemeenteambtenaren. In dit rapport wordt het resultaat

Nadere informatie

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Financieringsoplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Financieringsoplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Financieringsoplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven Onze financieringsoplossingen ondersteunen beleidsdoelen van

Nadere informatie

Denken in Kansen 40+ club s-hertogenbosch 3 februari 2014

Denken in Kansen 40+ club s-hertogenbosch 3 februari 2014 Denken in Kansen 40+ club s-hertogenbosch 3 februari 2014 NV Monumenten Fonds Brabant Introductie NV Monumenten Fonds Brabant - Missie: NV Monumenten Fonds Brabant wil professioneel en risicodragend bijdragen

Nadere informatie

Rotterdams Restauratiefonds 2006

Rotterdams Restauratiefonds 2006 Rotterdams Restauratiefonds 2006 2 Een stad vol bijzondere monumenten Rotterdam is rijk aan bouwwerken uit diverse periodes. Moderne architectuur en monumenten gaan daarbij hand in hand. Neem het rijksmonument

Nadere informatie

Op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk

Op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk Op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk De Stad Gent en PMV zoeken een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk. Op deze toplocatie (vlak bij het centrum van Gent) zijn heel wat mogelijkheden

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Daam Fockemalaan 22 te Amersfoort 90 per vierkante meter per jaar

Huur kantoorruimte op Daam Fockemalaan 22 te Amersfoort 90 per vierkante meter per jaar Huur kantoorruimte op Daam Fockemalaan 22 te Amersfoort 90 per vierkante meter per jaar Aanbiedende partij: MVGM Bedrijfshuisvesting Email: jwa.koevermans@mvgm.nl Telefoon: 033-4605300 Website: http://www.mvgm.nl

Nadere informatie

Notitie Stand van zaken Brabantse monumenten

Notitie Stand van zaken Brabantse monumenten Notitie Stand van zaken Brabantse monumenten Aan PS De resultaten van de tot dusver uitgevoerde provinciale impulsen voor restauratie van monumenten zijn goed, de waardering in het veld is groot. De achterstand

Nadere informatie

Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds

Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds Onderzoeksresultaten Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds 2 1. Onderzoeksopzet Datum: 4 december 2009 Opdrachtgever: Nationaal Restauratiefonds

Nadere informatie

Het licht staat op groen

Het licht staat op groen Herbestemming parochiekerk Esbeek Het licht staat op groen kennisdelingsbijeenkomst herbestemming kerken 3 juni 2016 Het PON. Herbestemming parochiekerk Esbeek Het licht staat op groen De opdracht; de

Nadere informatie

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK PROJECT UITGELICHT: HET GROOT ZIEKENGASTHUIS IN S-HERTOGENBOSCH OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK Maakt werk van leegstand Hoofdkantoor Dr. Kuyperstraat 9 2514 BA Den Haag T: 070 335 20 30 F: 070 347 07 77 3 Oud

Nadere informatie

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V Herontwikkeling DEN BIEST Van kantoren naar wonen Gemzelaar Vastgoed C.V 01. Nieuwe oplossingen voor leegstand Deze brochure illustreert de plannen rondom de herontwikkeling van complex Den Biest in Eindhoven.

Nadere informatie

Werkplan en begroting

Werkplan en begroting Werkplan en begroting 2018-2020 De Stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed is een organisatie die kennis, professionaliteit en financieringscapaciteit bundelt om religieus erfgoed in Nederland

Nadere informatie

Afstudeerpresentatie. Master Managmenent in the Built Environment. Yvette Kloek TU Delft

Afstudeerpresentatie. Master Managmenent in the Built Environment. Yvette Kloek TU Delft Afstudeerpresentatie Master Managmenent in the Built Environment Yvette Kloek 27-10-2015 TU Delft TRANSFORMATIE VAN RIJKSMONUMENTEN De meerwaarde van de architect in het proces 1 // 30 TRANSFORMATIE VAN

Nadere informatie

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Herbestemming en hergebruik staan in het centrum van de belangstelling. Meer en meer gaat overheidsbeleid er vanuit dat we eerst het gebruik van bestaand gebied

Nadere informatie

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES Arnhem heeft een krachtig en duurzaam imago; een groene stad met een sterk ontwikkeld creatief en cultureel klimaat. Met de Melkfabriek voegen wij een uitgesproken

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds

Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds Rijksmonumentale kerken en het Restauratiefonds 1. Onderzoeksopzet Datum: 23 november 2009 Opdrachtgever: Nationaal Restauratiefonds Doelgroep: Eigenaren van rijksmonumentale kerkgebouwen (3.880 panden)

Nadere informatie

HER-BE-STEM-MEN. Vertrouwen in elke stap. Fotoverslag bijeenkomst 16 oktober 2014

HER-BE-STEM-MEN. Vertrouwen in elke stap. Fotoverslag bijeenkomst 16 oktober 2014 HER-BE-STEM-MEN Vertrouwen in elke stap Fotoverslag bijeenkomst 16 oktober 2014 Denken in kansen Ik nader met mijn auto de spoorwegovergang en de slagboom zakt net voor mijn neus naar beneden. Wat een

Nadere informatie

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Erfgoedloket Groningen voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Welkom bij het Erfgoedloket Groningen Groningen is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland,

Nadere informatie

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Rabobank met betrekking tot het Revolverend Fonds Energiebesparing 11 Juli 2013 Betrokken partijen Initiatiefnemer:

Nadere informatie

Datum Behandeld door Telefoonnummer 5 augustus

Datum Behandeld door Telefoonnummer 5 augustus Datum Behandeld door Telefoonnummer 5 augustus 2010 033 253 94 39 Kenmerk Onderwerp E-mail Financiering t.n.v. uw VVE Geachte heer/mevrouw Van Beugen, Vandaag hebben wij met u gesproken over de noodzakelijke

Nadere informatie

Raadsvergadering van 15 december 2011 Agendanummer: 6.3. Onderwerp: Uitgangspunten en randvoorwaarden gemeentelijk Monumentenbeleid.

Raadsvergadering van 15 december 2011 Agendanummer: 6.3. Onderwerp: Uitgangspunten en randvoorwaarden gemeentelijk Monumentenbeleid. RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 291891 Raadsvergadering van 15 december 2011 Agendanummer: 6.3 Onderwerp: Uitgangspunten en randvoorwaarden gemeentelijk Monumentenbeleid. Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Wij willen de waarde van kerken intact houden of zelfs vermeerderen :20

Wij willen de waarde van kerken intact houden of zelfs vermeerderen :20 Wij willen de waarde van kerken intact houden of zelfs vermeerderen 30-10-2018 16:20 VJ sprak met Maarten van der Meijde, directeur en eigenaar van Reliplan, specialist in kerkelijk en maatschappelijk

Nadere informatie

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl De financiële legpuzzel bij herbestemmen Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl Inhoud Het probleem: leegstand in cijfers Herbestemmen Keuzes huidige eigenaar Keuzes initiatiefnemer Keuzes gemeente

Nadere informatie

MONUMENTEN 19 NOVEMBER 2018

MONUMENTEN 19 NOVEMBER 2018 MONUMENTEN 19 NOVEMBER 2018 SPREKERS / Programma 1. Welkom & inleiding 2. Instandhoudingsverplichting Belang van onderhoud Annemiek van der Made en Maarten Raaijmakers 3. Stichting Erkende Restauratiekwaliteit

Nadere informatie

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds Inleiding In augustus 2014 is in opdracht van het Nationaal Restauratiefonds een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders over hun

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

Uitgangspunten Rondom de besluitvorming huisvesting statushouders is de volgende passage opgenomen:

Uitgangspunten Rondom de besluitvorming huisvesting statushouders is de volgende passage opgenomen: BIJLAGE 1 Notitie afstoten objecten Sassenheim/Voorhout De gemeente heeft een aantal gebouwen in bezit die leeg staan dan wel op korte termijn leeg kunnen worden gespeeld. Het gaat daarbij om de volgende

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

H Historische gebouwen zijn tastbare bewijzen van een rijk en. Financieel wegwijs in de monumentenwereld. Fiscale voordelen, subsidies en leningen

H Historische gebouwen zijn tastbare bewijzen van een rijk en. Financieel wegwijs in de monumentenwereld. Fiscale voordelen, subsidies en leningen Fiscale voordelen, subsidies en leningen Financieel wegwijs in de monumentenwereld Wonen in een historisch pand is een droom van velen. Niet alleen vanwege de tastbare sporen van het verleden, maar ook

Nadere informatie

Whitepaper. Financier DCMF breekt markt voor kortlopende hypotheken open

Whitepaper. Financier DCMF breekt markt voor kortlopende hypotheken open Whitepaper Financier DCMF breekt markt voor kortlopende hypotheken open De Amsterdamse financier Dutch Commercial Mortgage Finance (DCMF) brengt kortlopende residentiële vastgoedfinanciering op de Nederlandse

Nadere informatie

Karakteristieke gebouwen

Karakteristieke gebouwen Karakteristieke gebouwen Pagina 1 Oud Gebouw, Nieuw Gebruik Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) Steunpunt Dorpshuizen Drenthe (SDD) Kampsweg 4, 9418 PE WIJSTER tel.: 0592 31 51 21 / E. info@bokd.nl

Nadere informatie

Datum Behandeld door Telefoonnummer 7 november 2018 J. Esselmann

Datum Behandeld door Telefoonnummer 7 november 2018 J. Esselmann Datum Behandeld door Telefoonnummer 7 november 2018 J. Esselmann 088 253 90 20 Kenmerk Onderwerp E-mail - Financiering onderhoud en verduurzaming door uw Vereniging van eigenaren info@restauratiefonds.nl

Nadere informatie

MonumentenWijzer. waarvoor u in aanmerking kunt komen. Zo weet u waar u aan toe bent als u een grootscheepse restauratie of onderhoud laat uitvoeren.

MonumentenWijzer. waarvoor u in aanmerking kunt komen. Zo weet u waar u aan toe bent als u een grootscheepse restauratie of onderhoud laat uitvoeren. MonumentenWijzer Het bezit van een monumentaal pand is voor velen een droom, maar voor u wellicht werkelijkheid. Want u staat op het punt een rijksmonument aan te schaffen of u bent misschien al eigenaar

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de "Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2009".

Onderwerp: Vaststelling van de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2009. BIJLAGENUMMER 37 Overeenkomstig voorstel besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op 11 juni 2009 AAN DE RAAD Stede Broec, 18 mei 2009 Onderwerp: Vaststelling van de "Subsidieverordening

Nadere informatie

MINORGROEP: TRANSFORMATIE, DUURZAME RESTAURATIE O.L.V. K. GEEVERS & P. RUTTEN

MINORGROEP: TRANSFORMATIE, DUURZAME RESTAURATIE O.L.V. K. GEEVERS & P. RUTTEN MINORGROEP: TRANSFORMATIE, DUURZAME RESTAURATIE O.L.V. K. GEEVERS & P. RUTTEN Paushuize is een goed voorbeeld van een duurzaam monument. Het pand is volledig duurzaam gerestaureerd en gerenoveerd met

Nadere informatie

Onderzoek Monumenteigenaren 2013

Onderzoek Monumenteigenaren 2013 Onderzoek Monumenteigenaren Uitkomsten onderzoeken Monumenteigenaren Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomsten van het onderzoek onder monumenteigenaren. In dit rapport wordt het resultaat weergegeven

Nadere informatie

MONUMENTEN. UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen

MONUMENTEN. UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen MONUMENTEN UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen Slim investeren, uw monument in topconditie Monumenten Update: financiële ruimte om uw monument te verbouwen Door onderstaande deelnemende

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie: Verkoop en herontwikkeling gemeentehuis Schijndel

Resultaten openbare marktconsultatie: Verkoop en herontwikkeling gemeentehuis Schijndel Resultaten openbare marktconsultatie: Verkoop en herontwikkeling gemeentehuis Schijndel 1/6 1. Inleiding Algemene introductie Het gemeentehuis van Schijndel is door de fusie beschikbaar gekomen voor een

Nadere informatie

Herbestemmen in de nieuwe werkelijkheid

Herbestemmen in de nieuwe werkelijkheid Stad maken in de nieuwe realiteit Herbestemmen in de nieuwe werkelijkheid Nationaal Programma Herbestemming Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed Frank Strolenberg 16 mei 2014 Nieuwe omstandigheden Nieuw

Nadere informatie

GD Gemeenteraad en College van B&W Dordrecht Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Onderwerp: Vluchtelingen en Leegstand Datum:

GD Gemeenteraad en College van B&W Dordrecht Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Onderwerp: Vluchtelingen en Leegstand Datum: Gemeenteraad en College van B&W Dordrecht Postbus 8, 3300 AA Dordrecht,111121!1,1!i3.1!1,!ki GD1 05.10.2015 0046 Onderwerp: Vluchtelingen en Leegstand Datum: 25-09-2015 Geachte leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Tijdelijk Gebruik van ACTA. Presentatie voorbereidinggroep: Urban Resorten het TransformatieTeam ism de Alliantie 31 Mei 2011

Tijdelijk Gebruik van ACTA. Presentatie voorbereidinggroep: Urban Resorten het TransformatieTeam ism de Alliantie 31 Mei 2011 Tijdelijk Gebruik van ACTA Presentatie voorbereidinggroep: Urban Resorten het TransformatieTeam ism de Alliantie 31 Mei 2011 Tijdelijk Gebruik van ACTA Wat komt er aan de orde? Wat is Tijdelijk Wonen Wat

Nadere informatie

Financiering Duurzaamheid en Monumenten. Maarten Maresch (IBPM)

Financiering Duurzaamheid en Monumenten. Maarten Maresch (IBPM) Financiering Duurzaamheid en Monumenten Maarten Maresch (IBPM) Opbouw presentatie Europese subsidiemogelijkheden energie Nederlandse subsidie mogelijkheden energie Fiscale ondersteuning Financieringsondersteuning

Nadere informatie

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com LOCATIE OPTIES IN UTRECHT www.metelkaar.com INLEIDING Waar zouden jullie met elkaar aan de slag willen gaan, maar vooral: waar zouden jullie met elkaar willen wonen? Een belangrijke stap in het waarmaken

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

Zorgvastgoed Dag 2016. Buitengewoon Zorgzaam, succesvol samenwerken Jan Luursema, oprichter MaPaLaNa Gertjan Veening, Sprank-Accolade

Zorgvastgoed Dag 2016. Buitengewoon Zorgzaam, succesvol samenwerken Jan Luursema, oprichter MaPaLaNa Gertjan Veening, Sprank-Accolade Zorgvastgoed Dag 2016 Buitengewoon Zorgzaam, succesvol samenwerken Jan Luursema, oprichter MaPaLaNa Gertjan Veening, Sprank-Accolade Inhoud Waarom bent u in deze workshop - ervaringen Een project: Buitengewoon

Nadere informatie

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst Gemeentelijke monumenten Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst www.heerde.nl Beste eigenaren en gebruikers van gemeentelijke monumenten U mag best trots zijn op uw monument! Een plek met historie,

Nadere informatie

Codenaam: Operatie MiEr

Codenaam: Operatie MiEr Codenaam: Operatie MiEr Nieuwe functies voor militair erfgoed Randvoorwaarden Herontwikkelingsmogelijkheden zijn afhankelijk van: Lokaal, regionaal of landelijk beleid Aard object Toestand object Ligging

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

HET HOLLANDIA-GEBOUW. In deze historische setting worden 15 exclusieve appartementen gerealiseerd, die ruim van opzet zijn met fraaie hoge plafonds.

HET HOLLANDIA-GEBOUW. In deze historische setting worden 15 exclusieve appartementen gerealiseerd, die ruim van opzet zijn met fraaie hoge plafonds. WONEN IN HOLLANDIA Een project van HERMON Erfgoed HET HOLLANDIA-GEBOUW In het voormalige hoofdkantoor van de N.V. Hollandia, Hollandsche Fabriek van Melkproducten, gelegen aan de Oosthavenkade 42, worden

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

INDUSTRIEEL ERFGOED DELFT STATIONSGEBOUW VERKOOPBROCHURE STATIONSPLEIN 14 T/M 22 TE DELFT

INDUSTRIEEL ERFGOED DELFT STATIONSGEBOUW VERKOOPBROCHURE STATIONSPLEIN 14 T/M 22 TE DELFT DELFT STATIONSGEBOUW VERKOOPBROCHURE STATIONSPLEIN 14 T/M 22 TE DELFT INDUSTRIEEL ERFGOED INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. OMSCHRIJVING OBJECT 4 Ligging Het station Geschiedenis Rijksmonument Ontwerp Bestemmingsplan

Nadere informatie

Deweverstraat 13 te NUTH

Deweverstraat 13 te NUTH Deweverstraat 13 te NUTH Vraagprijs 298.000 k.k. Steenweg 58, 6131BG Sittard Telefoon: 046-4000060 E-mail: info@smeetsvastgoed.nl Internet: http://www.smeetsvastgoed.nl Omschrijving: NUTH (centrum) - Winkel/kantoor/magazijn

Nadere informatie

VERORDENING HILVERSUMS RESTAURATIEFONDS

VERORDENING HILVERSUMS RESTAURATIEFONDS CVDR Officiële uitgave van Hilversum. Nr. CVDR452421_1 20 februari 2018 Verordening Hilversums Restauratiefonds 2017 VERORDENING HILVERSUMS RESTAURATIEFONDS 2017 De raad van de gemeente Hilversum, in zijn

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

Huur kantoorpand op Heuveloord 25 te Utrecht 15120

Huur kantoorpand op Heuveloord 25 te Utrecht 15120 Huur kantoorpand op 15120 Aanbiedende partij: VGW Vastgoed Email: info@vgwvastgoed.nl Telefoon: 030-2626505 Omschrijving Te huur: Watertoren op Rotsoord te Utrecht. Unieke verdieping te huur in de creatieve

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

MONUMENTEN UPDATE. Financiële ruimte om uw monument te verbouwen

MONUMENTEN UPDATE. Financiële ruimte om uw monument te verbouwen MONUMENTEN UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen Slim investeren, uw monument in topconditie Monumenten Update: financiële ruimte om uw monument te verbouwen Door onderstaande deelnemende

Nadere informatie

Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar?

Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar? Prinsengracht 681-693 Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar? Berlage Lyceum Waag, Nieuwmarkt De gemeente Amsterdam zet zich in voor behoud en herbestemming van monumenten in de stad.

Nadere informatie

Adres: Buitenhavenweg 7-9, 3113 BC Schiedam Vraagprijs ,00 kosten koper

Adres: Buitenhavenweg 7-9, 3113 BC Schiedam Vraagprijs ,00 kosten koper Adres: Buitenhavenweg 7-9, 3113 BC Schiedam Vraagprijs 280.000,00 kosten koper Omschrijving Op een zeer fraaie locatie, direct aan het water van de Lange Haven, ligt dit monumentale multifunctionele pand.

Nadere informatie

leegstand en herbestemming

leegstand en herbestemming leegstand en herbestemming Gerben van Dijk, 17 maart 2011, KNX : gebruik #leegst in uw tweets programma introductie motto SBR, prettig kennis te maken focus duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Bijdrage aan restauratie Kathedrale basiliek Sint Bavo BBV nr: 2016/439713

Raadsstuk. Onderwerp: Bijdrage aan restauratie Kathedrale basiliek Sint Bavo BBV nr: 2016/439713 Raadsstuk Onderwerp: Bijdrage aan restauratie Kathedrale basiliek Sint Bavo BBV nr: 2016/439713 1. Inleiding Tijdens de voorjaarsbehandeling hebben CDA, Hart voor Haarlem en de VVD aandacht gevraagd voor

Nadere informatie

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Vaardige en ervaren handen Onderhoud kasteel Huis Doorn Nieuwe houten kap grachtenpand Blaauwlakenblok, Amsterdam Antwoord op úw vraag

Nadere informatie

Wonen in kantoren, werkt dat?

Wonen in kantoren, werkt dat? Wonen in kantoren, werkt dat? De lettergrootte voor bijschriften is 12 Erik Cremers Adviseur Duurzame Leefomgeving Inleiding DGMR heeft uitgebreide ervaring renovaties en herbestemmingen Advisering van

Nadere informatie

Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland. 21 juni 2012

Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland. 21 juni 2012 Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland 21 juni 2012 Luc Dietz dagvoorzitter Michaël Kortbeek Voorzitter KvK Midden-Nederland Het probleem Kantorenmarkt: leegstand, fors aanbod Bedrijventerreinen:

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Monumenten in de gemeente Katwijk

Monumenten in de gemeente Katwijk Monumenten in de gemeente Katwijk Met het oog op de toekomst van ons verleden Als u bouwplannen heeft is het belangrijk om te weten of uw pand een beschermd monument is. Informeer tijdig voordat u gaat

Nadere informatie

Herbestemming van beeldbepalende gebouwen

Herbestemming van beeldbepalende gebouwen CURSUSSEN, POST-HBO EN MAATWERKOPLEIDINGEN TECHNIEK EN LIFE SCIENCES bijzonder vastgoed vraagt om een bijzondere aanpak! Herbestemming van beeldbepalende gebouwen BUILT ENVIRONMENT Herbestemming van beeldbepalende

Nadere informatie

Symposium Herbestemmen

Symposium Herbestemmen Symposium Herbestemmen De haalbaarheid van herbestemmen Boudewijn de Bont 1 december 2011 Herbestemmen is actueel Acht voorbeelden Acht uitgangspunten Leerlooierij Driessen Dongen Leerlooierij Driessen

Nadere informatie

JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE. Thema Tijdelijke toekomst

JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE. Thema Tijdelijke toekomst JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE Thema Tijdelijke toekomst Sharing economy verovert vastgoed Interview met Bianca Seekles Nieuwe leaseaccounting: klaar voor de toekomst? Inhoud 6 4 Lectori Salutem

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland 2013 De status van crowdfunding in Nederland Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 januari 2014. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

De Varend Monument- Lening. Een laagrentende lening voor de restauratie van varend erfgoed

De Varend Monument- Lening. Een laagrentende lening voor de restauratie van varend erfgoed De Varend Monument- Lening Een laagrentende lening voor de restauratie van varend erfgoed Nationaal Register Varende Monumenten Een deel van de monumentale schepen in Nederland staat geregistreerd in het

Nadere informatie

Werkende bedrijventerreinen

Werkende bedrijventerreinen Werkende bedrijventerreinen Dr. Cees-Jan Pen, programmamanager Platform31/Lector Vastgoed Fontys 1 Mijn agenda Bedrijventerreinen hoger op de politieke agenda: banen, mkb, leefbaarheid, economisch belang

Nadere informatie

Slim aanbesteden en financiering

Slim aanbesteden en financiering Caspar Boendermaker BNG Advies, oktober 2013 Onderwerpen: BNG en duurzaamheid Valkuilen bij verduurzaming Financiering verduurzaming corporatiewoningen; 2 Onze missie: Lage financieringskosten voor maatschappelijke

Nadere informatie

Eén wijk met samenhang en dynamiek

Eén wijk met samenhang en dynamiek Eén wijk met samenhang en dynamiek Bewonersvisie Maliskamp; naar een integraal plan 2014-2018 1 2 Leeswijzer Om de visie compact te houden en snel leesbaar, is ervoor gekozen te werken met korte zinnen

Nadere informatie

OP DE BROUWERIJ ENSCHEDE

OP DE BROUWERIJ ENSCHEDE pagina 1 van 10 Opdrachtgever ING Real Estate Programma 3.500 m² winkels en horeca, 90 appartementen Plaats Enschede Jaar 2010 Aannemer Dura Vermeer Bouw Fotografie Marcel van der Burg OP DE BROUWERIJ

Nadere informatie