Verslaggeving Landelijke Werkbijeenkomst ZMOLK-LVB te Utrecht d.d

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslaggeving Landelijke Werkbijeenkomst ZMOLK-LVB te Utrecht d.d"

Transcriptie

1 2751/zmolklvb/ /ab Verslaggeving Landelijke Werkbijeenkomst ZMOLK-LVB te Utrecht d.d Aanwezigen: plm. 50 mensen vanuit onderwijs- en zorginstellingen, projectleider Bart van Kessel, leden voorbereidingsgroep: Deanne Radema, Vincent Fafieanie, Erie Merkus, Albert Boelen en deskundigen vanuit projecten/experimenten/voorbeelden aanpak uit het land: Groesbeek, Purmerend, Noard Fryslan, Arnhem, Gouda, Zeeland, Lelystad, Achterhoek, Utrecht, PACT. (afzegging vanuit Landelijke Ambassadeur Bovenregionale Jeugdhulp) Start Bij de opening geeft Albert Boelen (LECSO) aan, dat deze werkbijeenkomst met name gericht zal zijn op het centraal gebruik maken van expertise uit het land, om gezamenlijk één door deelnemers ingebracht probleem aan te pakken, waarna in de regio verder gewerkt kan worden met de geleverde adviezen. De stand van zaken van allerlei activiteiten vanuit de ZMOLK/LVB-aanpak, bracht het volgende aan informatie:. De ontwikkelingen rond de regionale bijeenkomsten rond OZA en Geld worden door Paul Nota kort toegelicht: Er volgt een product na veel ervaringen vanuit regio-bijeenkomsten en beantwoording van vragen vanuit regio s.. De regionale scholing via kennispraktijknetwerken basisaanpak, het zgn. zmolk/lvbpakket, zoals Deanne Radema het aangeeft, is nader ontwikkeld: er is een duidelijker link aangebracht met het doelgroepenmodel van LECSO, een bijbehorende itemlijst is bijna klaar en er worden nog een aantal vaardigheden onder de aanpak gehangen. Er wordt nu gestreefd naar een kwaliteitskriteria-aanpak (voor leerlingen en voor professionals); e.e.a. is op De Bouwsteen inmiddels uitgewerkt, samen met Ambiq. Deanne vraagt nog één organisatie, die verder zou willen helpen met de ontwikkeling. (gaat om twee bijeenkomsten). Belangstelling kan via LECSO worden doorgegeven.. Kennispraktijknetwerk Zuid Nederland gaat binnenkort starten. Uitnodigingen zijn inmiddels verzonden aan scholen/instellingen in Limburg.. De ontwikkelingen van de doelgroep LVB vanuit de VOBC wordt toegelicht door Erie Merkus. Hij pleit vanuit een voorbeeld voor een combi van onderwijs en zorg in de volle

2 breedte: daarvoor is een werkelijke ontschotting geboden. Scholen én instellingen zouden dit na moeten streven.. De voortgang van de Implementatiescan arbeid wordt kort aangegeven door Albert Boelen: de scan is klaar, kan door alle scholen worden aangevraagd (digitale ingang en wachtwoord) en gebruikt samen met partners in de regio. Er loopt al een evaluatie van de eerste ervaringen. Er wordt momenteel gewerkt aan een samenhang met een nieuwe scan vanuit het NJI (monitor onderwijs-jeugd), waarbij naast de kwalitatieve informatie vanuit de scan ook kwantitatieve informatie wordt verzameld over de loopbaan van een jongere (zowel onderwijs- als zorg-gebruik). Met betrekking tot de protocollering van dwang en drang, geeft Vincent Fafieanie aan, dat er nu een richtlijn is ontwikkeld door de voorbereidingsgroep. De richtlijn is afgestemd met de inspectie en ligt nu voor bij de partners. Alle eerdergenoemde bouwstenen maken deel uit van deze richtlijn en kunnen door scholen worden gebruikt bij invulling van hun eigen protocol. Bij 6 scholen wordt e.e.a. nu uitgeprobeerd en daarna is het stuk openbaar. Doel is, om zoveel als mogelijk gezamenlijk (onderwijs en zorg) e.e.a. vorm te geven binnen dit terrein. Voor de zorginstellingen gelden deze maatregelen vanuit de Wet Zorg en Dwang. (ligt nu voor in de Eerste Kamer). Vooruitlopend op deze wet hebben de OBC s al een Voorlopige Richtlijn Wettelijk Kader opgesteld (2011). Deze Richtlijn is afgestemd met de Inspectie en vormt nu de leidraad voor de OBC s. De richtlijn, die nu in gezamenlijkheid is opgesteld vanuit deze werkgroep onderwijs-zorg is afgestemd met deze Richtlijn.. Over de relatie tussen onderwijs en zorg en de problematiek om vanuit verschillende bronnen, de financiën bij elkaar te krijgen om een werkelijk onderwijs-zorg-arrangement voor kinderen/jongeren te maken, geeft Vincent Fafieanie aan, dat er samen met LECSO, NJI en OCW en VWS nu een tweetal bijeenkomsten worden georganiseerd in Breda en Haarlem. Daar wordt samen met alle betrokken partners in de regio gezocht naar praktische oplossingen.. De Lansbrekers (aanpak thuiszitters), zo geeft Albert Boelen aan, organiseerden een tweede landelijke bootcamp, gericht op het aanpakken van regionale problematiek. Er zijn regionale werkagenda s gemaakt en er komt nu een vervolg in regionale bijeenkomsten/workshops. Twee ervan vinden plaats in de actieweek thuiszitters van 8-12 mei a.s.

3 . Met betrekking tot Leerlingenvervoer vertelt Gerard Bouma de laatste ontwikkelingen. Onderwijs, ouders en gemeenten overleggen nu over een nieuwe modelverordening rond leerlingenvervoer, die door alle gemeenten gehanteerd kan worden. Hij vraagt de deelnemers vragen, knelpunten, ideeën te melden, die kunnen helpen om een simpele en werkbare verordening in de regio te maken. (hieronder volgt een tekst van Gerard over dit onderwerp) --De gemeenten regelen het leerlingenvervoer en het vervoer bij 'behandeling en begeleiding' van kinderen en jongeren in het kader van de Jeugdwet. (NB: WLZ = vervoer via zorgkantoor; ZVW = via basispakket van de zorgverzekering) Ouders, gemeenten en onderwijs zijn daarmee óók voor het vervoer de belangrijke partners, om het voor die leerling(en) passende onderwijs cq onderwijszorgarrangement mogelijk te maken. In de praktijk blijkt soms, dat het gewenste arrangement niet uitvoerbaar is daar het daartoe vereiste vervoer niet beschikbaar is. In het ergste geval resulteert dit in thuiszitten. Gemeenten maken gebruik van de modelverordening van de VNG. In nog niet alle gemeenten is sprake van een integrale afweging, indien de situatie van de betreffende leerling/jongere dat vereist. In goede samenspraak (bestuurders gemeenten en onderwijs via OOGO) en samenwerking (uitvoerders van school, gemeente en thuis) kan veel worden bereikt, want lokaal/regionaal maatwerk is mogelijk! De VNG is bereid om goede voorbeelden te benutten voor een verbeterde versie van de modelverordening, met aanvullende tips voor het gebruik door gemeenten. - Hiertoe ontvang ik graag de goede voorbeelden. In enkele regio's, waar sprake was van knelpunten, hebben we via de methodiek van het Ontwikkelgesprek én de gezamenlijke aanpak voor de casus afgesproken én de aanpak t.b.v. het vervoer geëffectueerd. - Indien gewenst, kan die aanpak ook bij jullie worden uitgevoerd. Voor zowel het aanleveren van goede voorbeelden als voor het aandragen van knelpunten kun je terecht bij Gerard Bouma: Gerardbouma@planet.nl. -- Afgesproken wordt, dat alle informatie over bovenstaande ontwikkelingen in de vorm van een flyer gebundeld zullen worden en zullen worden toegezonden aan alle deelnemers.

4 Inhoudelijk programmaonderdeel Projectleider Bart van Kessel introduceert de vraagstelling vanuit Groesbeek (terrein met wonen en behandelen jongeren met ernstige gedragsproblematiek en licht verstandelijke beperking, onderwijs-woon-voorziening De Waag, mytyl/tyltylschool met SO VSO Werkenrode School. Er liggen plannen vanuit de zorginstelling (Pluryn) om het terrein nóg meer in te richten op deze specifieke doelgroep; er zijn onderwijsvragen vanuit deze doelgroep en er ligt een vraag bij Werkenrode-school, om het onderwijs te verzorgen. Grote vraag ligt er: hoe financieren we Onderwijs-Zorg-Arrangementen op dit terrein voor jongeren met complexe gedragsproblematiek tussen de jaar met een IQ tussen 40-70? Deze vraag is door de voorbereidingsgroep opgepakt en proberen we vandaag met elkaar te beantwoorden via de ronde tafel methodiek : 6 tafels o.l.v. een deskundige en 1 tafel met de vragers vanuit Groesbeek. De vragen voor de 6 tafels: 1. Hoe maken we het bijvoorbeeld mogelijk om geld uit onderwijs (TLV) en zorg (WLZ en/of Jeugdwet) bij elkaar te voegen om zo een bepaald onderwijszorgarrangement vorm te kunnen geven? 2. Kunnen we onderwijszorgarrangementen creëren waarin ook flexibiliteit zit; dus bijvoorbeeld een combinatie van (modulair) onderwijsaanbod en een deel dagbesteding/arbeid? 3. Hoe kunnen we de inzet van medewerkers uit onderwijs en zorg ook flexibel maken zodat ze uitwisselbaar opereren in de onderwijszorgarrangementen? 4. Hoe kunnen we onze plannen hieromtrent zo inrichten dat er niet naar elk samenwerkingsverband of CIZ/Gemeente bij een aanvraag, een lang en ingewikkeld traject moet worden gelopen; maar dat dit juist gemakkelijker mogelijk wordt? 5. Hoe organiseer je de samenwerking op inhoud tussen medewerkers van onderwijs en dagbesteding? 6. Hoe maak je afspraken over (eind)verantwoordelijkheden bij de onderwijszorgarrangementen? Bijvoorbeeld kijkend naar de verschillende samenwerkingspartners, de verschillen in cao s, de verschillen in protocollen etc. De vragen worden nog eens kort toegelicht door de manager zorg van Pluryn en door de directeur van Werkenrodeschool.

5 Vanaf augustus 2014 wordt er gewerkt met een combinatie van onderwijs-zorg: wonen, begeleiden, onderwijs, zorg. Er is gestart met 6 jongeren en 2 crisisplekken: 8 jongeren: IQ tussen 40-60, bijkomende psychiatrische problematiek, de wachtlijst groeit (ook landelijk), in één gebouw behandeling, onderwijs, wonen, vrije tijd. Begeleiding en onderwijs werkt samen in één team. Er is 1 gedragswetenschapper voor zowel onderwijs, als wonen (EKEP). Qua sturing is er een clusterleider wonen en een teamleider onderwijs plus de gedragswetenschapper. Men heeft als team een gezamenlijke ambitie: men wil qua onderwijs afschalen in de richting van het SO/VSO, men wil meer dagbesteding/arbeid inbouwen. De vragen nemen toe (30-35), doorstroming is lastig tot nu toe, er wordt gewerkt aan een nieuwe woonvorm. Op het terrein staat een SO/VSO-school, Werkenrode-school. Men wil graag afschalen naar deze school (wel samenwerken met Tarcisius-school, maar via deze school op het terrein werken). Er is een project gestart van Pluryn, de Waag, Werkenrode School. Richting: stukje(s) onderwijs (financieel en organisatorisch regelen) naast het wonen/behandelen. Bekostiging van de Waag nu: TLV-hoog en WLZ-aanvulling. Op het terrein vindt kortdurende opvang plaats (max. 3 maanden) en streven is gericht op de drie-milieu-aanpak op het terrein zelf. Bart van Kessel legt nog eens het vakje 8 model uit, waarbij de uitdaging ligt in het schuiven van gelden uit vakje 1 en 3 (regulier onderwijsgeld en regulier zorg-geld) naar vakje 8: geld bij speciaal onderwijs en geld bij gespecialiseerde vormen van zorg, maar combi-problemen komen met name hevig naar voren in vakje, waarin ZMOLK/LVB zit en waar onderwijs en gemeente/zorg nodig is, om de begeleiding/ondersteuning/onderwijs goed te kunnen verzorgen. (deze vormen van zorg-onderwijs zijn in feite niet op regionale schaal te realiseren; er moeten hiervoor bovenregionale afspraken worden gemaakt; wie voelt zich hiervoor verantwoordelijke? Externe financiering vanuit Rijk (CIZ), Zorgverzekeraars (IKZ), Gemeente (Jeugdwet) en Justitie is in deze situaties juist noodzakelijk. Vervolgens gaan de groepen aan het werk en leveren aan het eind in kort bestek hun adviezen/oplossingen/tips (3 adviezen per groep) aan bij de centrale tafel van Groesbeek. Een overzicht van de adviezen/oplossingen/tips is hieronder opgenomen: 1. Hoe maken we het mogelijk om geld uit onderwijs en zorg bij elkaar te voegen om zo een bepaald onderwijs zorgarrangement vorm te geven? - Stel inhoud centraal, mar vergeet het geld niet - Beschrijf het cohort, waar je voor werkt (inhoud/geld)

6 - Neem niet verantwoordelijkheid die niet van jou is Aantekening bij cohort financiering, beschrijf wat je gaat doen: - Beschrijf de aantallen en doelgroep - De duur van je aanpak - Activiteiten en financiering (vanuit onderwijs, zorg, wonen) - Beschrijf de uitkomst en de doelmatigheid (neem mee welke kosten voorkomen worden, bv door minder overleg of door trajecten die niet doorlopen hoeven worden) - Als je dit goed in kaart hebt en een betrouwbare partner bent, kun je ook in zetten op preventie. Als wij dit doen, voorkomen we dat. 2. Kunnen we OZA s creëren waarin ook flexibiliteit zit, bv een combinatie van modulair onderwijsaanbod en zorg? - Ontschottten/geïntegreerd, op basis van ondersteuningsbehoefte - Echt samen (onderwijs en zorg): * visie/organisatie en geld * vanuit individuele behoefte * op werkvloer zichtbaar - Begin/Doe Zichtbaar maken Verantwoord (1plan) Bouw op/begin klein (afwisseling school/groep) - Geef grenzen aan (tav gemeente, ouders, leerplicht) 3. Hoe kunnen we de inzet van medewerkers uit onderwijs en zorg flexibel maken? - Start: ga naar buiten weg met de geslotenheid Vier een feest op de school, doorbreek beelden ( moet dit kind wel naar die heftige plek ). Nodig ook gemeente en SWV uit. Vier successen van leerlingen (Al een half uur naar school!) - Investeer in tijd, ruimte en geld Kleine stappen, bv sport, arbeid, koken of groen. Omarm enthousiastelingen, stel ze deels vrij. Denk aan speciale vacature stelling (plus: functiemix) Uren flexibel (ook avondnacht) Scholing samen Extern werk ( af schaling). SWV categorie Hoog PTO regeling Speciaal gemeente budget Jeugd - Altijd 1 team, 1 combi, bij wonen, dagbesteding, onderwijs Maak er 1 OZA soort van

7 Regel 1: denk bij aanstelling aan: - addendum op de CAO, uitzondering bij de inspectie, bonus, functiemix, gebruik sociaal plan. Probeerteam op De Waag/Werkenrode 4. Hoe kunnen we onze plannen zo inrichten dat niet naar elke gemeente, CIZ, SWV een aparte aanvraag en lang traject gelopen moeten worden? - T-1 of T-2 financiering i.v.m. financiële continuïteit Outcome financiering of ondersteuningsbehoefte - Ga van onderhandeling naar 1 gezamenlijke onderzoeksvraag. Handel ook meteen - Ga met alle partijen aan tafel, vraag ze op bezoek 5. Hoe organiseer je samenwerking op inhoud tussen medewerkers van onderwijs en dagbesteding - 1 kind, 1 plan, 1 systeem - Verschillen in cultuur overbruggen. Transfer fase inrichten: dagbesteding betrekken bij onderwijs - Doorlopende leerlijnen op inhoud & aanpak 6. Hoe maak je afspraken over (eind)verantwoordelijkheden? - Commitment tussen de organisaties - 1 eindverantwoordelijke, met mandaat van alle organisaties - Pilotstatus aanvragen bij inspectie. Hier volgt nog informatie over. In het kort bespreek je met de inspectie wat je gaat doen en spreekt af dat hiervoor niet de reguliere wettelijke kaders gelden. Dit geeft je ruimte voor experiment. Tot slot: zoek de worstenbroodjes Een verwarde persoon komt met 4 man politie op zijn nek binnen in de crisisopvang. Na een tijdje personen onder dwang binnen te hebben zien komen vraagt de behandelaars aan een inkomende cliënt: wilde gij un worstebroodje? Snack gaat in de magnetron, cliënt blij, stress van de situatie af, minder politie nodig. (bron: Richard Engelfriet) Vervolg Groesbeek houdt de groep op de hoogte van de vervolgaanpak op basis van de geleverde adviezen. Op regionaal niveau gaan de ontwikkelingen door via experi-leren (zie invulformulier). Er is ondersteuning op maat mogelijk in de regio aanvraag kan gedaan worden via LECSO.

8 Volgende landelijk werkbijeenkomst na de zomer (september/oktober) Volgende landelijke werkbijeenkomst is op donderdagochtend 12 oktober 2017 in het NDC/Den Hommel in Utrecht. Wilt u zich vooral even aanmelden, als u van plan bent om te komen? Verder zijn er voor het bezoeken van deze bijeenkomst van 29 maart j.l. een aantal creditpunten te verkrijgen bij het LerarenRegister (aangevraagd en ook toegekend). Nu weten we niet, wie er allemaal geweest zijn op de 29 e maart (24 aanmeldingen, 52 aanwezigen) (.). Als u aanwezig was en dit even aan ons meldt, dan sturen we u per omgaande een certificaat voor deelname, voorzien van een code voor het Register. U kunt dan uw creditpunten bij het Lerarenregister incasseren. Graag voor een volgende keer: aanmelden voor het bijwonen, dan kunnen we t dan in één keer regelen. i.v.

Leren en Inspireren rondom onderwijs-zorgarrangementen

Leren en Inspireren rondom onderwijs-zorgarrangementen Leren en Inspireren rondom onderwijs-zorgarrangementen Opbrengsten OZA-zmolk leerbijeenkomst over samenwerking onderwijs-jeugdhulp, 29 maart 2017 We willen dat alle kinderen zoveel mogelijk de kans krijgen

Nadere informatie

Nooit Af. Vincent Fafieanie,

Nooit Af. Vincent Fafieanie, Nooit Af Vincent Fafieanie, 20-3 2018 v.fafieanie@nji.nl Overzicht Beleidsontwikkelingen Adviezen Peters en Dulleart Maatwerk Leerrecht Bekostiging Landelijk : verbinding onderwijs - jeugdhulp Landelijk

Nadere informatie

Landelijke Werkbijeenkomst ZMOLK-ers te Utrecht d.d

Landelijke Werkbijeenkomst ZMOLK-ers te Utrecht d.d 2698/zmolkers/16062016/ab Landelijke Werkbijeenkomst ZMOLK-ers te Utrecht d.d. 16.06.2016 Start projectleider Bart van Kessel Stand van zaken projecten/werkgroepen: 1. Regionale bijeenkomsten Onderwijs-Zorg-Arrangementen

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Onderwijszorgarrangementen: organisatie, samenwerking en (bovenregionale) afstemming

Onderwijszorgarrangementen: organisatie, samenwerking en (bovenregionale) afstemming Onderwijszorgarrangementen: organisatie, samenwerking en (bovenregionale) afstemming 30 mei 2017 Hier komt tekst Eerste bevindingen Hier Proeftuin komt OZA ook tekst Utrecht Waarom een proeftuin OZA? Scholen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei 2017 Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius Opening - Tijd voor taart! Op 30 mei opende de vier directeuren van de samenwerkingsverbanden feestelijk

Nadere informatie

Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen. Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG

Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen. Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG Gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen Utrecht 4 maart 2015 Marit van Luijn en Gerard Bouma PO, VO en VNG Workshop programma 1 Uw situatie en uw vraag in beeld 2 Relevante informatie 3

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli 2019 Vastgesteld door bestuur d.d. 1-11-2018 Goedgekeurd door RvT d.d. 15-11-2018 1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2018-2019 Onderstaande jaarplanning in

Nadere informatie

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten:

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: dit is wat wij doen > Bundeling van krachten Activiteiten Passend onderwijs zonder thuiszitters een illusie? Wij denken van niet. Of eigenlijk weten we dat wel

Nadere informatie

GMR, schoolbestuur en passend onderwijs

GMR, schoolbestuur en passend onderwijs GMR, schoolbestuur en passend onderwijs Jan de Vos Wms-congres-11-11-2015 ondersteuningsplan en onderdelen Wettelijk kader passend onderwijs in Wpo, Wvo en Wec en Wms organisatie en personeel ouders info

Nadere informatie

Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio. Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma

Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio. Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma Programma 1. Uw situatie en uw vraag in beeld 2. Relevante informatie voor (het ontwikkelen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Landelijke werkbijeenkomst ZMOLK d.d. 16.03.2016 te Utrecht Den Hommel

Landelijke werkbijeenkomst ZMOLK d.d. 16.03.2016 te Utrecht Den Hommel 2685/zmolkerslecso/16032016/ab Landelijke werkbijeenkomst ZMOLK d.d. 16.03.2016 te Utrecht Den Hommel 1. Welkom/mededelingen Albert Boelen licht bij z n welkomstwoord (20 aanmeldingen, 40 aanwezigen.!)

Nadere informatie

Steunpunt Passend Onderwijs 2019

Steunpunt Passend Onderwijs 2019 Kennisdelingsbijeenkomst onderwijs jeugd(hulp/zorg) 6 juni 2019 Steunpunt Passend Onderwijs 2019 Welkom! Steunpunt Passend Onderwijs po vo Nederlands Jeugdinstituut Regioplan Korte kennismaking Programma

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Onderwijs-zorgarrangementen. als smeerolie tussen. Passend Onderwijs en Zorgwetgeving

Onderwijs-zorgarrangementen. als smeerolie tussen. Passend Onderwijs en Zorgwetgeving Onderwijs-zorgarrangementen als smeerolie tussen Passend Onderwijs en Zorgwetgeving Wie is Kees Bouma Langdurige expertise vanuit regelgeving op verbinding van (AWBZ)-zorg en (speciaal) onderwijs Commissiewerk

Nadere informatie

Onderwijs en zorg bestaan naast elkaar in meerdere en mindere mate. In het midden van het spectrum bevinden zich oza. Onderwijs

Onderwijs en zorg bestaan naast elkaar in meerdere en mindere mate. In het midden van het spectrum bevinden zich oza. Onderwijs Hoeveelheid onderwijs en/of zorg Onderwijs-zorgarrangementen Zaanstreek Elk kind heeft recht op onderwijs. Recht op een passende plek in het onderwijs, met passende ondersteuning op basis van de specifieke

Nadere informatie

Datum 4 juli 2017 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Meenen (D66) over het bericht onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte leerlingen,

Datum 4 juli 2017 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Meenen (D66) over het bericht onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte leerlingen, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

TLV AANVRAGEN SCHOOLJAAR

TLV AANVRAGEN SCHOOLJAAR WAT GAAN WE DOEN? - Terugkoppeling en vooruitblik TLV aanvragen BTO - Toelichting op de categorieën - Aanvraag onderwijsgelden-zorggelden - Matrix ondersteuningsbehoeften Onderwijs-Zorg Schooljaar 2016/2017

Nadere informatie

Beste Collega s. Hallo Willeke,

Beste Collega s. Hallo Willeke, Beste Collega s Vooraf aan de landelijke werkbijeenkomst Zmolk van 12 november 2105 werden een aantal vragen gesteld door collega s uit het land. Hierbij kort en bondig de antwoorden. Mochten er vragen

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Inleiding 2 februari 2015 is de eerste bijeenkomst van de stuurgroep passend onderwijs regio 30.06 geweest. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

Stut & Steun. Langdurige ondersteuning gezinnen met LVB problematiek

Stut & Steun. Langdurige ondersteuning gezinnen met LVB problematiek Stut & Steun. Langdurige ondersteuning gezinnen met LVB problematiek Voorwaardelijke Interventie in Gezinnen. (VIG) Gezinscoaching met Drang & Dwang Drang en Dwang Drang & dwanginstrumenten. OTS: SZW:

Nadere informatie

Onderwijszorgarrangementen. na de. stelselwijziging. in onderwijs en zorg. Kees Bouma

Onderwijszorgarrangementen. na de. stelselwijziging. in onderwijs en zorg. Kees Bouma Onderwijszorgarrangementen na de stelselwijziging in onderwijs en zorg Kees Bouma maart 2015 1 Inhoud van de presentatie Nieuwe werkelijkheid, nieuwe kansen Overzicht van veranderingen in regelingen -

Nadere informatie

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007)

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) 2015-2016 Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Odysseuslaan 2 5631 JM Eindhoven Telefoon: 040-2968787 www.po-eindhoven.nl SWV

Nadere informatie

Bekostiging residentiële leerlingen. Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen?

Bekostiging residentiële leerlingen. Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen? Bekostiging residentiële leerlingen Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen? Welk swv is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen?

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 De Vaart 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van De Vaart, school voor speciaal onderwijs in Oosterbeek. Iedere school stelt een

Nadere informatie

Beter passend onderwijs door integratie SO-SBO-BAO

Beter passend onderwijs door integratie SO-SBO-BAO Beter passend onderwijs door integratie SO-SBO-BAO Hét Congres, Papendal, Arnhem, 25 november 2016 Marij Bosdriesz en Aleid Schipper Waar hebben we het over? Initiatieven om de speciale expertise uit het

Nadere informatie

Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden

Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden Werkproces en praktische handleiding Regio De Friese Wouden en de gemeente De Fryske Marren Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Onderwijs, jeugdhulp en/of zorg bieden een gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen

Onderwijs, jeugdhulp en/of zorg bieden een gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen Onderwijs, jeugdhulp en/of zorg bieden een gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen Wanneer zijn onderwijs en jeugdhulp/zorg gezamenlijk aan zet voor een passend integraal onderwijszorgarrangement

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018 Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland i-sociaal Domein 20 maart 2018 Even voorstellen Gert Luisman Contractmanager Maatschappelijk Domein Bestuursdienst Ommen-Hardenberg Lid werkgroep contractering Jeugdhulp

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Grote veranderingen. door de. stelselwijziging. in onderwijs en zorg

Grote veranderingen. door de. stelselwijziging. in onderwijs en zorg Grote veranderingen door de stelselwijziging in onderwijs en zorg Kees Bouma 27 november 2015 1 Bedoeling van vandaag Informatie delen Startpunt voor maatwerk per leerling Onderwijszorgarrangementen 27

Nadere informatie

DE SCHAKEL. Ruimte voor ontspanning

DE SCHAKEL. Ruimte voor ontspanning DE SCHAKEL Ruimte voor ontspanning Soms lopen kinderen om uiteenlopende redenen vast op school. Ze ontwikkelen zich niet of nauwelijks, houden een hele dag op school niet vol en kunnen daardoor geen volledig

Nadere informatie

Jongeren ontwikkelen zich naar hun mogelijkheden in hun persoonlijkheid en vaardigheden. Jongeren worden sociaal, emotioneel en praktisch vaardiger.

Jongeren ontwikkelen zich naar hun mogelijkheden in hun persoonlijkheid en vaardigheden. Jongeren worden sociaal, emotioneel en praktisch vaardiger. Praktijkvoorbeeld De Waag - Groesbeek De Waag is een woon-, behandel en onderwijsarrangement voor jongeren met een IQ tussen de 40 en 60, met bijkomende psychiatrische problematiek, zoals autisme, ADHD,

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Mei 209 Dit is een overzicht van de uitkomsten van de twee werksessies met gemeenten, wijkteams, zorgaanbieders en jongeren.

Nadere informatie

Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn

Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn BALV 30 november 2016 Ben Plandsoen wethouder gemeente Leek, Westerkwartier Werkagenda Werkagenda Passend Onderwijs en Gemeenten 6 thema s: basisvoorzieningen

Nadere informatie

Samenwerking Bureau jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en de William Schrikker Groep na 2015

Samenwerking Bureau jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en de William Schrikker Groep na 2015 Samenwerking Bureau jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en de William Schrikker Groep na 2015 Versie 14/11/2013 Inleiding De verantwoordelijkheid voor een positief opvoed- en opgroeiklimaat, preventie, vroegsignalering

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Passend Onderwijs en Zorg. 7 maart 2019

Informatiebijeenkomst Passend Onderwijs en Zorg. 7 maart 2019 Informatiebijeenkomst Passend Onderwijs en Zorg 7 maart 2019 Programma 7 maart Waar hebben we het over? Samenwerkings partners Onderwijs-zorg arrangementen Onderwijs en Zorg Thuiszittende leerlingen Landelijke

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16 Oplegvel 1. Onderwerp Integrale aanpak 16-27 jarigen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Iedere jongere in onze regio moet de kans krijgen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

NETWERK SAMENWERKINGSVERBANDEN PRIMAIR ONDERWIJS. Categoriebepaling (V)SO. Van pool tot pool

NETWERK SAMENWERKINGSVERBANDEN PRIMAIR ONDERWIJS. Categoriebepaling (V)SO. Van pool tot pool Categoriebepaling (V)SO Van pool tot pool LUNTEREN 6 OKTOBER 2016 Kenmerken huidige systeem 1. TLV plus categoriebepaling door SWV residentieel, onderinstroom, vanuit Bao 2. DUO betaalt (v)so basisbedrag

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

gefeliciteerd! Een bloemetje speciaal voor u,

gefeliciteerd! Een bloemetje speciaal voor u, Nieuwe wethouders: gefeliciteerd! Een bloemetje speciaal voor u, omdat... HOME... we u nodig hebben. Of beter gezegd: de kinderen die thuiszitten zonder onderwijs en/of zorg. Zij hebben u hard nodig! Zet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 538 Zorg en maatschappelijke ondersteuning Nr. 261 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West

(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West (VO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Subsidierelatie MEE Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Afdelingshoofd: Welzijn Bremmers, P.H.M. Auteur: Bankers, J. Datum vergadering: 27 juni 2016 1. Aanleiding In het Sociaal Deelfonds

Nadere informatie

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst.

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst. Memo VSV bestuurlijke overeenkomst en uitwerking 2016-2017 Aan: schoolbestuurders, directies, intern ondersteuningsteam en decanen Van: directie SwV Datum: 26-10-16 Status: ter informatie Bijlagen: 3 onder

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

ZMOLK. Waar onderwijs en zorg elkaar vinden

ZMOLK. Waar onderwijs en zorg elkaar vinden ZMOLK Waar onderwijs en zorg elkaar vinden Ambiq en de Bouwsteen Onderwijs-zorgarrangement op maat! Intensieve samenwerking met het orthopedagogisch centrum LVB Ambiq biedt op ons terrein behandeling,

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R gemeente WOERDEN

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R gemeente WOERDEN Cr RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00031 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 17 januari 2017 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster Portefeuille(s) : Sociaal domein Contactpersoon

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bovenregionale samenwerking Nicole Teeuwen, VNG & Dick Rasenberg. Nicole Teeuwen & Dick Rasenberg / Bovenregionale Samenwerking / 6 oktober 2017

Bovenregionale samenwerking Nicole Teeuwen, VNG & Dick Rasenberg. Nicole Teeuwen & Dick Rasenberg / Bovenregionale Samenwerking / 6 oktober 2017 Bovenregionale samenwerking Nicole Teeuwen, VNG & Dick Rasenberg Inhoud Introductie Bovenregionaal samenwerken Situatie, vraag & oplossing Situatie Vraag Oplossing Model Procedure Overeenkomst Kans Voorstel

Nadere informatie

Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014

Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014 19-6-2012 Geschiedenis: 1998 (WSNS 2 e fase), 2003 (WEC), 2005 (vernieuwing zorgstructuren) Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014 Behandeling

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaringen

Toelaatbaarheidsverklaringen Toelaatbaarheidsverklaringen Het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen bij swv-vo-zk. 22-9-2017 Vastgesteld door directie SWV-VO-ZK Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet op Passend Onderwijs ingegaan.

Nadere informatie

Deanne Radema, Bart van Kessel, Vincent Fafieanie. Onderwijs-zorgarrangementen voor zmolk ers

Deanne Radema, Bart van Kessel, Vincent Fafieanie. Onderwijs-zorgarrangementen voor zmolk ers Deanne Radema, Bart van Kessel, Vincent Fafieanie Onderwijs-zorgarrangementen voor zmolk ers Onderwijs-zorgarrangementen voor zmolk ers Informatie voor scholen en besturen in het (voortgezet) speciaal

Nadere informatie

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014 Bent u klaar voor de start van passend onderwijs? Samenwerkingsverband Koers VO heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding op passend onderwijs. Een proces waarin we moesten wachten op

Nadere informatie

DRAAIBOEK ZATT PO OOST ACHTERHOEK. Draaiboek ZATT 2 april 2015

DRAAIBOEK ZATT PO OOST ACHTERHOEK. Draaiboek ZATT 2 april 2015 1 DRAAIBOEK ZATT PO OOST ACHTERHOEK 2 Inleiding De gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Aalten en de samenwerkingsverbanden primair onderwijs Oost Achterhoek en voortgezet onderwijs Slinge Berkel startten

Nadere informatie

Tekst: Marije Bosdriesz

Tekst: Marije Bosdriesz Partnerschap tussen ouders, school en hulpverleners vergroot de kansen van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Met Passend onderwijs en de Jeugdwet krijgt dat partnerschap een nieuwe impuls. Integraal

Nadere informatie

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 6 december Met grote dank aan

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 6 december Met grote dank aan Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 6 december 2016 Met grote dank aan Opening Op 6 december ontmoetten schoolleiders, afdelingsleiders, teamleiders, zorgcoördinatoren en orthopedagogen VSO en PrO,

Nadere informatie

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Alle kinderen en jongeren verdienen passend onderwijs, passende zorg en passende opvoeding om goed

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Tussen droom en daad. Rudy Bonnet projectleider. Inspirerend Betrokken Effectief 1

Tussen droom en daad. Rudy Bonnet projectleider. Inspirerend Betrokken Effectief 1 Tussen droom en daad Rudy Bonnet projectleider 1 Wensen deelnemers Vraagstelling: welke knelpunten ervaart u bij de huidige PGB s? Op welke manier kan het beter (qua organisatie, indicatiestelling, verantwoording,

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Tripartiete Akkoord PERSONELE GEVOLGEN INVOERING PASSEND ONDERWIJS DEN HOMMEL AB-BIJEENKOMST

Tripartiete Akkoord PERSONELE GEVOLGEN INVOERING PASSEND ONDERWIJS DEN HOMMEL AB-BIJEENKOMST Tripartiete Akkoord PERSONELE GEVOLGEN INVOERING PASSEND ONDERWIJS 1.5.2012 31.07.2017 DEN HOMMEL AB-BIJEENKOMST 10.11.2016 Waar ging het om? Behoud expertise Behoud werkgelegenheid Inspanningsverplichting

Nadere informatie

Uit het oog verloren jeugd

Uit het oog verloren jeugd Uit het oog verloren jeugd Meer zicht op Jeugd met beperking, chronische aandoening of complexe GGZ problematiek. Stuurgroep ZvdJ 12 februari 2019 Inhoud 1. Achtergronden 2. Waar hebben we het over? 3.

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 696529 Datum: 13 maart 2017 Portefeuillehouder: wethouder P. (Piet) Vat Bijlage: 2 Onderwerp:

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Transities in de zorg voor jeugdigen met een beperking. 4 maart 2015

Transities in de zorg voor jeugdigen met een beperking. 4 maart 2015 Transities in de zorg voor jeugdigen met een beperking 4 maart 2015 Transities Van AWBZ naar: Jeugdwet Zorgverzekeringswet Wet langdurige zorg Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 En ook: invoering

Nadere informatie

Projectplan woonkring Chapeau Deventer. Onderscheid ten opzichte van andere zorgaanbieders?

Projectplan woonkring Chapeau Deventer. Onderscheid ten opzichte van andere zorgaanbieders? Chapeau Woonkringen Woonkring Deventer Projectplan woonkring Chapeau Deventer De groep initiatiefnemers bestaande uit familieleden en naasten, heeft zich tot doel gesteld om voor hun kinderen of naasten

Nadere informatie

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Opening Corine Dijkstra Wethouder gemeente Gouda & Bestuurlijk Trekker Inkoop 2018 13:10 13:30 Agenda Uitleg

Nadere informatie

Opgeleverde en ingeplande producten transitiebureau en werkagenda s VNG-Rijk

Opgeleverde en ingeplande producten transitiebureau en werkagenda s VNG-Rijk Opgeleverde en ingeplande producten transitiebureau en werkagenda s VNG-Rijk Doorlopende ondersteuning Rondje regio s / accountmanagement, helpdesk Helpdesk via voordejeugd.nl Website voordejeugd.nl, met

Nadere informatie

Jaarplan 2011 ketenproject. Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland

Jaarplan 2011 ketenproject. Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland Jaarplan 2011 ketenproject Samenwerking VG en GGZ in Groningen en Friesland A. Doelgroep en thema van de ketensamenwerking De Swaai, centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie, een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Steunpunt Zorg & Onderwijs Fryslân. Onderzoeksvragen

Steunpunt Zorg & Onderwijs Fryslân. Onderzoeksvragen Steunpunt Zorg & Onderwijs Fryslân Onderzoeksvragen 2017-2018 Inhoud 1 Onderzoekvragen met betrekking tot zorgboerderijen... 3 2 Onderzoekvragen met betrekking tot kleinschalige dagbesteding... 4 3 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

SAMENWERKING SPECIAAL EN REGULIER ONDERWIJS

SAMENWERKING SPECIAAL EN REGULIER ONDERWIJS SAMENWERKING SPECIAAL EN REGULIER ONDERWIJS verleg je grenzen Scholenconferentie Verrassend passend: verleg je grenzen 20 november 2018, De Lindenberg, Nijmegen PROGRAMMA Waar hebben we het over? NRO-onderzoeken

Nadere informatie

Casusbeschrijving Pleyade

Casusbeschrijving Pleyade Casusbeschrijving Pleyade Bekostiging Specialist ouderengeneeskunde buiten het verpleeghuis Colofon: D. van der Velden, sr. Beleidsadviseur Pleyade November 2016 Visie Pleyade Pleyade wil de kwetsbare

Nadere informatie

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012 passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek SWV VO Utrecht en Vechtstreek 22 scholen voor VO 15.000 leerlingen 152 rugzakleerlingen verwijzing naar VSO bijna op landelijk gemiddelde gemiddeld

Nadere informatie

Inleiding: Doelstellingen: Registratie, Categorieën en redenen Melding vanuit de scholen:... 2

Inleiding: Doelstellingen: Registratie, Categorieën en redenen Melding vanuit de scholen:... 2 Memo Thuiszitters en Risicoleerlingen September 2018 Inleiding: Deze memo beschrijft de wijze waarop het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek (hierna benoemd als het Samenwerkingsverband) informatie

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie