(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West"

Transcriptie

1 Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West (VO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en het checken van een ondersteuningsplan. Basisondersteuning Dit gaat over het niveau van de basisondersteuning en de gevolgen hiervan voor de mogelijkheden voor, en de gewenste rol van, het (V)SO in de expertiseoverdracht naar het regulier onderwijs. Waar zitten de omissies in de expertise en vaardigheden van het regulier onderwijs? Basisondersteuning is vastgesteld, vormgeving daarvan passend binnen concept van de school. (p.10) De basisondersteuning is omschreven in 10 standaarden, uitgewerkt in concretiseringen. Scholen beschrijven hun basisondersteuning op deze standaarden in SOP. Schoolbesturen verantwoordelijk voor kwaliteit basisondersteuning. (p.14) Doelstelling: Op 1 augustus 2015 hebben alle scholen basisondersteuning op orde. (p.23) Welke resultaatafspraken kunnen hierover worden gemaakt? Hoe ziet het toewijzings- en toeleidingsproces eruit? Welke visie op (V)SO spreekt uit het document? Iedere school levert een bijdrage aan de extra ondersteuning, afhankelijk van expertise en draagkracht. (p.10) Bovenschoolse voorziening (OPDC) als vorm van extra ondersteuning buiten de school, waar leerlingen kortere of langere tijd onderwijs kunnen volgen. In directiekringen zijn afspraken gemaakt over extra ondersteuning: allemaal hetzelfde, of verschillende mogelijkheden op de scholen. Als geen passende plek, dan in eerste instantie bespreken in directiekring. Lukt plaatsing op passende plek niet, dan voorleggen aan bestuur SWV. (p.16/17) Het SWV zal de specifieke deskundigheid van scholen voor VSO behouden. Het regulier onderwijs heeft speciaal onderwijs nodig voor leerlingen die de ondersteuningsmogelijkheden van het regulier onderwijs te boven gaan. (p.10) VSO wordt gezien als onmisbaar onderdeel van het totale onderwijsaanbod. (p.19) Arrangeren De rol van het (V)SO bij de wijze van arrangeren en de invulling van het deskundigenadvies. Hoe ziet het proces eruit en op welke manier kan het (V)SO hier een bijdrage aan Voorbeelden van maatwerkarrangementen op p.15-17, o.a.: ondersteuning/begeleiding vanuit cluster 3/4 school voor leerling of docenten.

2 leveren? Eén instrument om ondersteuningsvraag voor extra en diepteondersteuning in beeld te brengen: VPI. (p.18) Commissie van deskundigen beoordeelt aanvraag. Commissie bestaat uit onafhankelijk voorzitter (gedragsdeskundige) en minimaal twee deskundigen uit pool van deskundigen uit scholen en jeugdhulp. Voorzitter kiest leden. (p.18) Aanvraag extra ondersteuning: o Wat heeft school gedaan (basisondersteuning) o Ondersteuningsbehoefte? (VPI) o OPP o Handelingsdeel o Ouders betrokken bij aanvraag? o Welke extra ondersteuning? (expertise, geld, materiaal) (p.18) Bij aanvraag voor TLV naast bovenstaande punten: IQ en leerachterstanden, welke diepte-ondersteuning (i.p.v. extra ondersteuning). (p.20) Aanvraag wordt ingediend bij loket instroom, besluit binnen 4 weken. Loketmedewerkers checken compleetheid aanvraag en ondersteunen, indien noodzakelijk, school bij compleet maken dossier. Loketmedewerkers sturen dossier met pré-advies naar CvD. (p.19) Aanmelding voor cluster 3 vindt plaats bij desbetreffende VSOschool. School stelt samen met aanleverende school dossier op voor CvD. Aanmelding voor cluster 4 bij loket instroom. (p 20) Voor EMB-leerlingen die overstappen van SO naar VSO wordt lichte procedure gevolgd, zoals beschreven in richtlijn van PO/VOraad. (p.20) Niet meer de diagnostiek van de stoornis staat centraal, maar de Welke verschillen in de wijze van uitvoering hiervan zijn wenselijk t.o.v. het vraag 'wat heeft de leerling, met zijn/haar beperking, nodig om onderwijs passend bij eigen niveau te volgen'? Focus op ontwikkelingsmogelijkheden (p.11) oude systeem van slagboomindicering? Flexibilisering versus standaardisering Welke trajecten zijn wenselijk om te standaardiseren en dus efficiënter aan te bieden? Extra ondersteuning Het desgewenst opnemen van bestaande arrangementen (bijv. Op de Rails/ Herstart) in de afspraken over voorzieningen voor extra ondersteuning. Welke voorzieningen Knooppunt blijft bestaan.

3 dienen behouden te blijven? Welke aantoonbare resultaten en opbrengsten zijn hiervan beschikbaar? Aandacht voor specifieke doelgroepen (bijv. ZMOLK ers/emb) Hierbij valt te denken aan de richtlijn EMB van PO- Raad Voor EMB-leerlingen die overstappen van SO naar VSO wordt lichte procedure gevolgd, zoals beschreven in richtlijn van PO/VOraad. (p.20) Jeugdwet & Passend Onderwijs De afspraken over de verbinding tussen ondersteuning in het onderwijs en de jeugdwet vanuit de gemeente tijdens OOGO. Hebben de gemeenten de complexiteit van de doelgroepen voldoende in beeld? Samenwerking met gemeenten op terrein van jeugdhulp, leerplicht, leerlingenvervoer, huisvesting en toeleiding naar arbeid. (p.11) Welke behoeften heeft het (V)SO t.a.v. de aansluiting met de jeugdwet? Hoe is de afstemming met de aanpalende SWV-en georganiseerd? Op welke thema's wordt deze samenwerking gericht? Regionale samenwerking SWV PO. Maandelijks overleg SWV VO Westland, Zuid Holland West, Delft en Zoetermeer. Afstemming op terrein van: o (toewijzings)instrumenten o aanbod flexvoorzieningen o inhoud basisondersteuning o toelatingsprocedure cluster 3 en 4 o beschikbaarheid bovenregionale jeugdhulptrajecten. Doel: voorkomen onnodig grensverkeer en vereenvoudigen communicatie (p.38) PO: BOVO- afstemming overgang PO/VO. (p.36) VO: zie boven.

4 Hoe wordt uitvoering gegeven aan de Tripartiete Overeenkomst? Hoe omgaan met AB komende periode? Overige punten/onderdelen uit ondersteuningsplan relevant voor SO Personeel Tripartiete overeenkomst wordt niet expliciet genoemd. SWV neemt personeel van het Knooppunt, dat nu in dienst is van Pleysier College, over (p.46) Voor cluster 3 zal SWV namens scholen in overleg gaan over inhuur van diensten. Expertise AB cluster 3 is zo specifiek, op maat en aan school gebonden dat deze constructie de flexibiliteit biedt die nodig is. (p.42) Cluster 4: gesprek over opting out. (p.43) Overig Eerste twee jaren worden gebruikt om ervaring op te doen en te monitoren. Vervolgens vanaf medio 2015 werken aan nieuw ondersteuningsplan. (p.5) Deelname LWOO en rugzakje minder dan landelijk gemiddelde, deelname PRO hoger dan landelijk gemiddeld. (p.7) Directiekringen, o.a. directiekring VSO, hebben input geleverd op relevante punten ondersteuningsplan. Eén schoolleider van directiekring VSO is lid van stuurgroep. Principe geld volgt leerling: school die leerling met extra of diepte-ondersteuning begeleidt krijgt middelen. (p. 11) Idealiter: iedere school vast bedrag extra ondersteuning. Nu onvoldoende informatie. Komende twee jaren informatie verzamelen over toedeling, daarna mogelijk vast bedrag extra ondersteuning. (p.19) In de eerste 2 jaren wijkt CvD bij toekennen van TLV niet af van zorgzwaarte zoals die voor invoering van Passend Onderwijs was. Als TLV afloopt en er geen reden is voor een nieuw arrangement diepte-ondersteuning, wordt begeleidingsplan terugkeer opgesteld. Procedure wordt nog uitgewerkt i.s.m. cluster 3 en 4 scholen. In principe dekkend aanbod SWV. Kanttekeningen daarbij op p.22/23. SWV streeft naar thuisnabij onderwijs, is realistisch uitgangspunt gezien brede aanbod cluster 3 en 4. Toch ongeveer 160 leerlingen onderwijs buiten de regio; in komende periode inventarisatie van redenen niet thuisnabij onderwijs. Streven is om dit aantal te verminderen, met mogelijk resultaat dat minder leerlingen gebruik maken van leerlingenvervoer. (p.34). Zorg over instroom (toename) en uitstroom (later) cluster 3 als gevolg van beperking instroom KDC en sluiting AC, dit kan gevolgen hebben voor capaciteit cluster 3 scholen. (p.34) Rugzakjes die per 1 augustus 2014 aflopen, worden met een jaar verlengd. In schooljaar 2014/2015 eventueel nieuwe aanvraag voor 2015/2016. Rugzakjes die aflopen per 1 augustus 2015, worden met nog een jaar verlengd.

5 Planning voor herindicatie zittende leerlingen door SWV wordt voor 1 augustus 2014 uitgewerkt in overleg met VSO-scholen. Bij lasten van SWV is uitgangspunt dat VSO beperkt kan groeien als gevolg van herschikking. (p.46) Oormerken van niet bekostigde AWBZ-uitgaven door VSO. (p.46) Aanbevelingen MR Over welke onderdelen kunnen MR-leden (vanuit RESPONZ-perspectief) vragen stellen of aanbevelingen geven in OPR? Bovenstaande tekst is een samenvatting van het ondersteuningsplan. Als er geen tekst staat, is hierover niets vermeld in het ondersteuningsplan. Mogelijke onderwerpen ter bespreking in de OPR: Kunnen alle VSO-scholen aanspraak doen op AWBZcompensatiemiddelen? Wat wordt procedure? Meerjarenbegroting is niet bijgesloten; gereserveerde bedrag vergelijken met aanvragen van dit schooljaar is niet mogelijk. Dit schooljaar door VSO Den Haag ongeveer euro aangevraagd. Groeiregeling VSO wordt genoemd op pag. 46/47, maar komt verder niet in de tekst terug. Concrete uitwerking mist dus nog.

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Ondersteuningsplan VO Westland

Ondersteuningsplan VO Westland Ondersteuningsplan VO Westland Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en het checken

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Samenvatting ondersteuningsplan VO Midden Holland & Rijnstreek

Samenvatting ondersteuningsplan VO Midden Holland & Rijnstreek Samenvatting ondersteuningsplan VO Midden Holland & Rijnstreek Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG Henk Keesenberg 0651926723 henk@wkonderwijs.nl wetgeving In november 2012 is de wetgeving passend onderwijs in de Staatscourant gepubliceerd en in december de

Nadere informatie

GMR, schoolbestuur en passend onderwijs

GMR, schoolbestuur en passend onderwijs GMR, schoolbestuur en passend onderwijs Jan de Vos Wms-congres-11-11-2015 ondersteuningsplan en onderdelen Wettelijk kader passend onderwijs in Wpo, Wvo en Wec en Wms organisatie en personeel ouders info

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West 2014-2016

Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West 2014-2016 Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West 2014-2016 Vastgesteld: 27 maart 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Voorwoord... 4 1.1 Totstandkoming van het plan en gevolgde

Nadere informatie

WMS congres 12 november 2014 OPR zo kan het ook! Piet Vromans i.s.m. Samenwerkingsverband VO - RUW (2604)

WMS congres 12 november 2014 OPR zo kan het ook! Piet Vromans i.s.m. Samenwerkingsverband VO - RUW (2604) WMS congres 12 november 2014 OPR zo kan het ook! Piet Vromans i.s.m. Samenwerkingsverband VO - RUW (2604) Programma Even voorstellen Verloop van het proces Het eerste ondersteuningsplan Praktijkervaringen

Nadere informatie

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT 9 februari 2015 Van toekenning middelen op basis van kindproblematiek naar.. toekenning van middelen op basis van ondersteuningsbehoefte: naar wat de leerling extra nodig heeft bovenop de basisondersteuning

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ SWV V(S)O ZUID HOLLAND WEST

BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ SWV V(S)O ZUID HOLLAND WEST BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ SWV V(S)O ZUID HOLLAND WEST Plaats : Den Haag BRIN nummer : t.z.t. Bestuursnummer : 15765 Samenwerkingsverband : VO2806 Onderzoek uitgevoerd op : 4 september 2013 Rapport

Nadere informatie

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs Roel Weener Kwartiermaker Passend Onderwijs MYTHEN EN LEGENDEN Mijn naam is Passend Onderwijs: en ik zorg er voor dat alle busjes de andere kant op gaan rijden en ik zorg voor inclusief onderwijs en ik

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

Verandert de wereld op 1 augustus 2014??

Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Passend Onderwijs voor alle leerlingen? Alle jongeren succesvol op school Onderwijs dat past bij ieders talenten en beperkingen Regionale Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Bijlage 5 ECT in beeld

Bijlage 5 ECT in beeld Bijlage 5 ECT in beeld Het Referentiekader Passend onderwijs geeft aan dat er een multidisciplinaire structuur aanwezig moet zijn in het SWV (of de regio) die het proces van toekenning van extra ondersteuning

Nadere informatie

Aanvraag extra ondersteuning

Aanvraag extra ondersteuning Aanvraag extra ondersteuning In deze notitie wordt de beschreven hoe de aanvraag van de extra ondersteuning zal plaatsvinden en hoe het aanvraagformulier eruit zal zien. Dit is een concretisering van p.14-20

Nadere informatie

Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West

Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West 2016-2020 April 2016 1 OP 2016-20120 def. vastgesteld in AB 22-4-2016 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 5 1.1. Algemeen... 5 1.2. Looptijd

Nadere informatie

Datum 15 januari 2015 Pagina 1 van 7. concept. Jaarplan 2015

Datum 15 januari 2015 Pagina 1 van 7. concept. Jaarplan 2015 1 van 7 concept Jaarplan 2015 2 van 7 1.1 Algemeen Het Jaarplan 2015 geeft weer welke activiteiten het DPZ in het kalenderjaar 2015 onderneemt om haar doelstellingen te behalen. Ook geeft dit jaarplan

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS 2018-2019 Voor 1 juli 2018 de volledig ingevulde aanvraag aanleveren bij het Swv (b.wiggers@swvduinenbollenstreek.nl) Inleiding Vanuit de Agenda Passend Onderwijs

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West

Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband V(S)O Zuid-Holland West 2016-2020 1 Ondersteuningsplan 2016-2010 gewijzigde versie Dec. 2017 April 2016 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 5 1.1. Algemeen...

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot )

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot ) Jaarplan 2017-2018 Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar 2017-2018 en loopt door tot 1-1-2019) Het Ondersteuningsplan beschrijft het meerjarenbeleid 2016-2020 van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nieuwsbrief Passend Onderwijs Editie april 2014 Beste lezers, Sinds u in januari een nieuwsbrief van ons heeft ontvangen is er veel gebeurd. Hoog tijd dus om u weer te informeren over de voortgang van

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli 2019 Vastgesteld door bestuur d.d. 1-11-2018 Goedgekeurd door RvT d.d. 15-11-2018 1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2018-2019 Onderstaande jaarplanning in

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Amsterdam. Schoolondersteuningsprofiel

Samenwerkingsverband VO Amsterdam. Schoolondersteuningsprofiel Samenwerkingsverband VO Amsterdam Schoolondersteuningsprofiel Joy Bijleveld Registerpsycholoog Kinder & Jeugd Voorzitter sectie schoolpsychologen NIP 1 SOP? 2 inhoud Definitie Basisondersteuning Piramide

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Tripartiete Akkoord PERSONELE GEVOLGEN INVOERING PASSEND ONDERWIJS DEN HOMMEL AB-BIJEENKOMST

Tripartiete Akkoord PERSONELE GEVOLGEN INVOERING PASSEND ONDERWIJS DEN HOMMEL AB-BIJEENKOMST Tripartiete Akkoord PERSONELE GEVOLGEN INVOERING PASSEND ONDERWIJS 1.5.2012 31.07.2017 DEN HOMMEL AB-BIJEENKOMST 10.11.2016 Waar ging het om? Behoud expertise Behoud werkgelegenheid Inspanningsverplichting

Nadere informatie

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs De rol van de leider en de MR in de cyclus van het Medezeggenschap: sterker, beter, passend Jan Stuijver Medezeggenschap: sterker, beter, passend 1 Medezeggenschap: sterker, beter, passend 2 Drie niveaus

Nadere informatie

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot )

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot ) Jaarplan 2016-2017 Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar 2016-2017 en loopt door tot 1-1-2018) Het Ondersteuningsplan beschrijft het meerjarenbeleid 2016-2020 van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWV Zuid Holland West.

Nieuwsbrief SWV Zuid Holland West. Nieuwsbrief SWV Zuid Holland West. Beste lezers, Na lange tijd weer een nieuwsbrief van het Samenwerkingsverband. Ons uitgangspunt is om alleen nieuwsbrieven te sturen als er echt nieuws te melden is.

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland. Informatie voor ouders en leerkrachten

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland. Informatie voor ouders en leerkrachten Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten Wat verandert? Nieuwe wet Passend Onderwijs op 1-8-2014 Het rugzakje verdwijnt Scholen (schoolbesturen) krijgen

Nadere informatie

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Eemland, januari 2014 Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs per 1 augustus 2014 verandert

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer (be.keizer@wxs.nl) Greep krijgen op de begroting Baten Bekostiging Rijk Prognose leerlingen reguliere

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar 2015-2016

Jaarplan schooljaar 2015-2016 Jaarplan schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsverband IJssel Berkel Datum 16 juni 2015 Versie Vastgesteld door bestuur op 15 juni 2015 Pagina 1 van 14 IJssel Berkel is een Samenwerkingsverband Passend Onderwijs

Nadere informatie

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar 2019-2020 VERSIE.DEF Ieder jaar stelt het Dagelijks Bestuur in juni de prestatie-indicatoren vast voor het komende schooljaar. Deze prestatie

Nadere informatie

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs December 2012 2e Nieuwsbrief Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs Nadat de Tweede Kamer eerder al had ingestemd, is op 9 oktober jl. ook de Eerste Kamer akkoord

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Inleiding In januari 2017 heeft het bestuur van het RSV Breda PO 30-03 de aanvulling

Nadere informatie

De bedrijfsvoering van een SWV passend onderwijs in zes hoofdprocessen. Lunteren 27 mei 2015 Rick de Wit Infinite Financieel

De bedrijfsvoering van een SWV passend onderwijs in zes hoofdprocessen. Lunteren 27 mei 2015 Rick de Wit Infinite Financieel De bedrijfsvoering van een SWV passend onderwijs in zes hoofdprocessen Lunteren 27 mei 2015 Rick de Wit Infinite Financieel Doel en aanleiding workshop Najaar 2014: zorgen over bedrijfsvoering SWV-en passend

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN TVO-PROCEDURE TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN Van overnemen naar versterken: een passend onderwijstraject voor elke leerling ingangsdatum 1 augustus

Nadere informatie

Inrichting passend onderwijs

Inrichting passend onderwijs Inrichting passend onderwijs Per 1 aug 2014 wet passend onderwijs De hoofddoelstelling is dat elk kind in ons samenwerkingsverband een passende onderwijsplek heeft. Dit betekent een ononderbroken ontwikkelingsproces,

Nadere informatie

4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs

4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs 4. Extra ondersteuning in het regulier onderwijs De VO-scholen in het Samenwerkingsverband hebben gezamenlijk de zorgplicht voor de leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Dat kan, mits alle VO-scholen

Nadere informatie

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007)

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) 2015-2016 Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Odysseuslaan 2 5631 JM Eindhoven Telefoon: 040-2968787 www.po-eindhoven.nl SWV

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Landelijke bijeenkomst bedrijfsvoering

Landelijke bijeenkomst bedrijfsvoering Landelijke bijeenkomst bedrijfsvoering 11 maart 2015 Even kennismaken Programma 09.00-09.10 Welkom en centrale inleiding 09.10-09.20 Instellen kennisgroep financials 09.20-09.35 Toelichting hoofdprocessen

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Adaptief onderwijs Onderwijs dat zich aanpast aan de ontwikkelingsmogelijkheden en behoeften van elk (individueel) kind. Arrangement Extra onderwijsondersteuning

Nadere informatie

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 28 juni Met grote dank aan

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 28 juni Met grote dank aan Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 28 juni 2016 Met grote dank aan Op 28 juni ontmoetten schoolleiders en bestuurders VSO en PrO, loketten passend onderwijs, begeleiders passend onderwijs en directeuren

Nadere informatie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam Werkwijze 2016-2017 Definitieve versie 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Arrangementen 2016-2017 3 Individueel arrangement

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de ouders 1 bij de aanmelding op een vo-school

Nadere informatie

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012 passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek SWV VO Utrecht en Vechtstreek 22 scholen voor VO 15.000 leerlingen 152 rugzakleerlingen verwijzing naar VSO bijna op landelijk gemiddelde gemiddeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nieuwsbrief Passend Onderwijs Editie juni 2014 Beste lezers, Sinds u in april een nieuwsbrief van ons heeft ontvangen is er alweer zoveel nieuws te melden dat we u graag weer bijpraten over de voortgang

Nadere informatie

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV)

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Inleiding Voor het bepalen van de toelaatbaarheid tot leerwegondersteunend

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO, VO, SBO & (V)SO Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband Deze kwaliteitskaart bevat de belangrijkste informatie rond toewijzing en leerlingstromen

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend onderwijs Doetinchem en omstreken VO

Samenwerkingsverband Passend onderwijs Doetinchem en omstreken VO Samenwerkingsverband Passend onderwijs Doetinchem en omstreken VO Aan: Van: CC: Bestuur en ALV Noud Lubbers Datum: 10/13/2017 Betreft: Realisatie - Wat hebben we bereikt van de gestelde doelen uit het

Nadere informatie

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek Mei 2018 Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek In het samenwerkingsverband is voor ieder kind een plek en krijgt het de gelegenheid zich binnen zijn/haar

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaringen

Toelaatbaarheidsverklaringen Toelaatbaarheidsverklaringen Het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen bij swv-vo-zk. 22-9-2017 Vastgesteld door directie SWV-VO-ZK Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet op Passend Onderwijs ingegaan.

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

Stappenplan passend onderwijs po-vo

Stappenplan passend onderwijs po-vo Stappenplan passend onderwijs po-vo schooljaar 2014 2015 In de BOVO procedure 2014 2015 gaat ten opzichte van voorgaande jaren veel veranderen, met name als gevolg van de wet- en regelgeving m.b.t. passend

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de 1 bij de aanmelding op een schriftelijk hebben

Nadere informatie

Directeur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zuid-Holland West

Directeur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zuid-Holland West Organisatie- en functieprofiel Directeur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zuid-Holland West versie 22 juni 2018 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Bart Visser, tel. 06-20 59 92

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past!

Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Ondersteuningsplan 2016-2020 Karin Verkerk en Henk Keesenberg Visie van Zeeluwe Alle kinderen in de scholen van de aangesloten

Nadere informatie

Passend onderwijs in de regio

Passend onderwijs in de regio Passend onderwijs in de regio In het Ondersteuningsplan 2015-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen in de regio hebben gemaakt om passend onderwijs vorm te geven. De schoolbesturen werken daartoe

Nadere informatie

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO Routes voor het aanvragen van een TLV Besproken in directiekring VSO 13 november 2014 Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijk is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks. Irma Miedema januari 2015

PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks. Irma Miedema januari 2015 PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks Irma Miedema januari 2015 i.miedema@sardes.nl Passend Onderwijs in 4 zinnen verantwoordelijkheid voor alle leerlingen (exclusief cluster 1 en 2) bij de schoolbesturen

Nadere informatie

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 1. Opening 2. Startactiviteit: Kennismaking 3. Doelstellingen en opbrengst van de dag 4. Kracht door verbinding Toelichting

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

SWV PASSENDWIJS. JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015

SWV PASSENDWIJS. JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015 JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015 Versie 19 mei 2014 1 5.1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2014-2015 Onderstaande jaarplanning in de vorm van een werkagenda maakt inzichtelijk welke activiteiten

Nadere informatie

Jaarplan light SBO It Heechhôf

Jaarplan light SBO It Heechhôf 0. Algemene uitgangspunten Bevinding directie Passend onderwijs 0.1 Missie / Visie De school heeft juni 2015 een uitgewerkt, gecorrigeerd School OndersteuningsProfiiel (SOP), waarin o.a. een doelgroepenbeschrijving

Nadere informatie

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!!

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! Passend Onderwijs in 23-02 PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! misverstanden 1. Zorgplicht is plaatsingsplicht en dus inclusief onderwijs 2. Er komt een buslading zorgleerlingen bij Maar

Nadere informatie

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO Pagina 1 van 5 Ingangsdatum: 22 oktober 2018 1. Fasen in procedure TLV VSO De procedure voor het aanvragen en behandelen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO doorloopt de volgende fasen: Fase Omschrijving

Nadere informatie

De inhoud van deze brief kunt u ook terugvinden op onze website onder Leraren> FAQ Vraag en antwoord.

De inhoud van deze brief kunt u ook terugvinden op onze website  onder Leraren> FAQ Vraag en antwoord. Het is zover: Passend onderwijs is van start. Onze scholen en samenwerkingsverband Plein 013 zijn er klaar voor. In de loop van dit schooljaar wordt naar verwachting pas echt duidelijk hoe alles in de

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs Kernbegrippen Passend Onderwijs (PaOn) Het zorgdragen voor een passend onderwijsaanbod aan zowel leerlingen die extra zorg nodig hebben als leerlingen die

Nadere informatie

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Uitwerking KPI's Indicator Hoe doen we dat? Waar ligt dat vast? Hoe brengen we het resultaat in beeld? Wat monitoren we? Kwaliteitsaspect 1 Resultaten

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding Het loket van het SWV VO Lelystad 1. Inleiding In deze notitie wordt het loket van het SWV VO Lelystad geïntroduceerd. Het loket van het SWV VO Lelystad is verantwoordelijk voor het afgeven van TLV s voor

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO 31-02 Midden-Limburg Op 1 augustus 2014 gaat in Nederland de wet passend onderwijs van start. Dit betekent dat schoolbesturen de zorgplicht krijgen

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans.

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans. Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 Samenwerkingsverband PO 30-03 Optimale Onderwijskans. Beschrijving van de beleidsafspraken die zijn gemaakt gedurende het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

11 en 13 oktober2016 Onderwijsnetwerk. Overgang en aansluiting PO-VO Verbinden in doorgaande lijn

11 en 13 oktober2016 Onderwijsnetwerk. Overgang en aansluiting PO-VO Verbinden in doorgaande lijn 11 en 13 oktober2016 Onderwijsnetwerk Overgang en aansluiting PO-VO Verbinden in doorgaande lijn 8.45-9.00 9.00 9.05 9.05-9.20 Vragen en antwoorden Inloop. Koffie en thee. Welkom en inleiding. 1. Overgang

Nadere informatie

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017 Commissie van Toewijzing Ingangsdatum 1 december 2017 1 Reglement CvT Inhoud Reglement van het Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland bevattende bepalingen over de Commissie van Toewijzing (CvT).

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs 30 06

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs 30 06 Besluitvorming Positief advies directeurenoverleg SWV VO 30 06: 30 oktober 2017 Vaststelling door bestuur SWV VO 30 06: 13 november 2017 Instemming Ondersteuningsplanraad: 15 november 2017 Bestuurlijk

Nadere informatie

Doorontwikkeling RSV Breda. Jacques van den Born Directeur RSV Breda

Doorontwikkeling RSV Breda. Jacques van den Born Directeur RSV Breda Doorontwikkeling RSV Breda Jacques van den Born Directeur RSV Breda Uitgangspunten RSV Breda Leerlingen in principe naar reguliere basisschool, zoveel mogelijk thuisnabij Hoogwaardig niveau van basisondersteuning

Nadere informatie