Learning Outcomes en de relatie met de BKS; het verschil in perspectief zoals gezien door het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Learning Outcomes en de relatie met de BKS; het verschil in perspectief zoals gezien door het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen."

Transcriptie

1 Learning Outcomes en de relatie met de BKS; het verschil in perspectief zoals gezien door het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Aanleiding In Estland heeft de Luua Metsanduskool, partner in het YEBISU project, in samenwerking met het ministerie van onderwijs, een onderzoek opgezet naar de mogelijke verschillen in EQF levels. Dit op basis van learning outcomes zoals die gezien worden door het bedrijfsleven, in relatie tot de diplomawaarde van de Estse studenten. De looptijd van dit project was twee jaar. De uitkomsten van dit onderzoek zijn ook voor het Nederlandse beroepsonderwijs interessant. De vraag is: wat zijn de verschillen met het onderwijs Nederland? Uitgangspunt van het onderzoek De Estse kwalificatiestructuur is, evenals de Nederlandse, gebaseerd op learning outcomes en er is een nieuwe EQF gerelateerde structuur. Qualifications of formal in Estonia coping and simplified curriculum Vocational without the requirement of basic of 2.level Vocational qualifications Vocational Secondary vocational based on basic educatiotional edu- and vocacation based on secondary of 3.level Qualifications of general basic school of 4.level secondary school Vocational based on secondary and further of 5.level Qualifications of higher Master s Doctorate degree degree al higher Bachelor's degree profes-sion of 6.level of 7.level Men is in Estland, evenals in ons land, uitgegaan van de oorspronkelijke onderwijsstructuren/niveau-aanduidingen en heeft die vrijwel één op één aan de EQF geschakeld. Gelijktijdig is men bezig om nieuwe onderwijsprogramma s te ontwikkelen die outcomes based en EQF gerelateerd moeten zijn. Daartoe zijn sectorgerelateerde werkgroepen aangesteld. In het Estse framewerk valt te zien dat het diploma van secondary gelijk staat aan level 4 van de EQF. Bij de opstart van het duale leersysteem in Estland liep de Luua-school tegen een aantal significante zaken aan. Het bedrijfsleven dat in YEBISU project participeert maakte hen hierop attent. Met name de koppeling aan de EQF levels van de instroomniveaus riep vraagtekens op. De EQF levels onderscheiden zich door de mate van verantwoordelijkheid en complexiteit van het werk in een bepaald beroepsniveau.

2 Waar men bij de Luua-school met name aan twijfelde is, of de learning outcomes van een schoolopleiding, MBO of secondary school, overeenkomen met de verwachtingen van het bedrijfsleven op datzelfde level van de EQF. Dat is op kleine schaal getest. Belangrijk voor de Nederlandse lezer is, dat Estland, sinds de invoering van de EQF en de nieuwe kwalificatie structuur, werkt met een duaal onderwijssysteem waarin de EQUFAS assessmenttool een belangrijk onderdeel van het leerlingvolgsysteem/quality assurance vormt.. Voordat ingegaan wordt op de uitkomsten van dit onderzoek, ter informatie: de Nederlandse EQF-NLQF vergelijking die veel overeenkomst vertoont met het Estse framewerk: Het bedrijfsleven verwacht daarvan in de praktijk van het werk: Learning outcomes Het onderzoek in Estland Men heeft een groep van 125 studenten en 60 bedrijven geselecteerd. Zij zijn geïnformeerd over en getraind in de achtergronden van het EQF systeem en het gebruik van de EQUFAS 360* feedback assessment tool. Deze tool is gebaseerd is op het EQF framework van EQUFAS dat door veel organisaties en instellingen in Europa gezien wordt als één van de

3 weinige 100% outcome based assessment tools. De tool was in zijn oorspronkelijke versie alleen beschikbaar voor level 3. Met geld van de Estse overheid is dit verder ontwikkeld voor de levels De tool wordt daar erkend door zowel het onderwijsveld als het bedrijfsleven. De Luua-school heeft, samen met een aantal andere MBO scholen in Estland en de YEBISU partners, een praktische test gedaan naar de veronderstelde verschillen. Ze hebben de 125 studenten op de niveaus 2, 3 en 4 in de praktijk van een beroep gevolgd. De studenten waren geselecteerd op basis van de instroomniveaus in het MBO onderwijs en dus aan de niveaus van de Nationale Kwalificatie Structuur. Kijkend naar het Estse framewerk(pagina 1) is het entreeniveau in de Luua-school basisschool (BS, die duurt twee jaar langer dan in Nederland) maar ook middelbaar/ secondary onderwijs (SS). In het plaatje van de Estse kwalificatie structuur zit het basisonderwijs op EQF level 2 en het middelbaar/secondary onderwijs op EQF level 3 en 4. Dat studenten op deze leeftijd voor het bedrijfsleven niet outcome based competent zijn, zal duidelijk zijn. Dat studenten op die leeftijd beroepservaring missen is ook een open deur. Het ging hier echter om de toetsing van de EQF competenties die terug te zien zijn in het EQUFAS framewerk.(zie hieronder) Men wilde vooral weten hoe de studenten scoorden ophet hele scala aan competenties die het bedrijfsleven van de nieuwe generatie werknemers verwacht. Het EQUFAS framewerk, de EQF competentievelden, learning outcome based op basis waarvan de studenten in Estland ge-assesst zijn.

4 Werkwijze: Zoals eerder vermeld: de studenten die aan deze test hebben meegedaan waren afkomstig uit alle instroomniveaus. Daarnaast heeft men een groep studenten geselecteerd die in een omscholingstraject participeerden. Volwassen mensen met werkervaring, maar in een geheel andere sector. De studenten hebben op verschillende momenten een leertraject doorlopen bij de 60 bedrijven die aan het project hebben meegedaan. Bij een aantal van hen was het mogelijk na afloop van de officiële schoolopleiding een assessment af te nemen. De studenten met het hoogste instroomniveau van de middelbare school zouden, volgens het kwalificatie systeem, op niveau/level 4 moeten kunnen handelen. Gezien het lage ervaringsniveau (competentieniveau) op het gebied van werken in de echte wereld heeft men, in gezamenlijk overleg, besloten deze studenten in eerste instantie op EQF level 3 te assessen. De studenten die aan het omscholingstraject deelnamen, hebben een internationale stageperiode van minimaal 2 maanden bij één van de YEBISU partners doorlopen.

5 Resultaten van het EQF gerelateerde assessment, afgenomen in het bedrijfsleven: Van de studenten die van de basisschool afkwamen, scoorde in de praktijkbedrijven 93% op het aangegeven EQF level 2 en 7 % onder EQF level 2. Na twee schooljaren en een tweede intensieve stageperiode scoorde 69% van de studenten op EQF level 3 en 31% op EQF level 2. Van de studenten, afkomstig van de basisschool en afgestudeerd na een vierjarige opleiding in de Estse kwalificatie niveau 4, scoorde in de praktijk van het bedrijfsleven 52% op EQF level 4. 48% haalde dat niet.. 95% van de studenten, afkomstig van de secondary school, die geacht werden op level 4 te kunnen handelen, bleken volgens verwachting (men had ze immers al in een lager EQF assessmentniveau geplaatst) op level 3 te zitten. 5% zat daar onder. Na afloop van de officiële beroepsopleiding, inclusief twee lange stageperiodes, scoorde 60% van deze groep op EQF level % haalde dat niet. De tien studenten die aan het omscholingstraject deelnamen, werden geacht af te studeren op EQF level 4. Tijdens de stageperiode bij de YEBISU partners bleek dat ze gemiddeld niet hoger scoorden dan EQF level 2-3. Tijdens de finale proeve van bekwaamheid (een jaar na de stage bij de YEBISU partners) bleken acht van de tien, bij lange na niet op het gewenste level 4 te kunnen handelen. De twee die dat wel konden hadden jarenlange ervaring in de branche en kunnen gezien worden als werknemers die hun kwalificatie behaald hebben via non formal learning. Opmerkelijk is, dat de studenten die faalden, een tekort aan kennis en vaardigheden lieten zien op de vakinhoudelijke kwalificaties. Ze werkten allemaal in een andere sector en hadden wel werkervaring maar vrijwel niet in deze branche. Ze bleken zonder de vakkennis en vaardigheid toch outcome based te kunnen handelen op basis van de verwachtingen van YEBISU partners. (samenwerken verantwoordelijkheid - transfer enz.) Ze kwamen echter vakvaardigheid tekort, door een tekort aan operationele lessen in kennis en vaardigheden van het vak. Eén maal per maand een dag naar school bleek onvoldoende te zijn. Conclusies:

6 In Estland worden studenten die van het beroepsonderwijs afkomen, geacht op EQF level 4 te kunnen handelen. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer 50% daar minstens 1 level onder zit. Wanneer we inzoomen op de competenties die men tekort komt dan blijken die met name te zitten in de onderste groep uit het EQUFAS framewerk: alles wat onder Transfer wordt verstaan. Twee andere groepen kwamen ook nadrukkelijk in beeld, Verantwoordelijkheid en Time range (zie framewerk op pagina 3). Juist deze competenties bleken onderscheidend zijn voor de levels en niet het niveau van kennis en vaardigheden. Dit zegt niet dat men zonder kennis en vaardigheden kan. Dat bleek uit het omscholingstraject. NB: Recentelijk onderzoek onder studenten in het MBO onderwijs in Nederland heeft uitgewezen dat 40% van de studenten tevreden is over de praktijkbegeleiding vanuit de school. Die tevredenheidsscore is 82% voor de wijze waarop dit in het bedrijfsleven gebeurt. Objectief gezien zegt dit niet zoveel, want de taken van school en bedrijfsleven zijn verschillend. Echter, niet als het gaat om de kwalificaties in het EQUFAS framewerk genoemd onder Transfer. Belangrijk is, te weten wat het bedrijfsleven vindt van de BPV begeleiding en waarom. Binnen het EQUFAS en YEBISU project werd en wordt gesproken over de zgn. missing competences in het onderwijs. Het gaat hier, volgens het bedrijfsleven, echter over de sleutelcompetenties of de nieuw te gebruiken term beroepskwalificaties. De aandachtspunten voor beleidsmakers en programmaontwikkelaars: Met de introductie van een nieuwe Beroepsgerichte Kwalificatie Structuur die gerelateerd is aan de EQF zullen we moeten beseffen dat de bestaande onderwijsinhouden niet direct outcome based zijn en dat ze daarmee niet zomaar gelijkwaardig zijn aan de EQF. Het Nederlandse onderwijs is wellicht competentiegericht, maar dat is niet hetzelfde als outcome based/beroepsgericht. Ons systeem is al veel meer gericht op competentiegericht leren dan andere landen in Europa, maar we hebben toch nog een slag te maken voordat we werkelijk voldoen aan datgene waar het in de BKS en de beroepsprofielen van het bedrijfsleven om gaat. De beschrijvingen die ik hier in de BKS zie, voldoen aan de criteria van de EQF. Nu de onderwijsprogramma s nog. In die nieuwe BKS gerelateerde programma s moet gedacht worden in ECVET units van learning outcomes. Het is een groot misverstand om te denken dat ECVET units voor de validatie en erkenning van internationale mobiliteit gelden. Ze zijn in eerste instantie gericht op nationale mobiliteit! Deze ECVET units moeten outcome based/beroepsgericht en afsluitbaar zijn, zowel via de formele als via de non-formele en informele leerwegen. Dat is iets anders dan wat in EVC-trajecten gebeurt. Dat is voor onderwijsinstituten/onderwijskundigen een paradigmashift. Men is gewend om non- en informeel leren langs de meetlat van het formele leren te leggen en dat is in de EQF niet de bedoeling. Het gaat om het assessen van gevalideerde units op bepaalde niveaus, om die vervolgens te kunnen erkennen. De aanvliegroute daarvoor kan verschillend zijn. Dat maakt het valideren en erkennen van alle vormen van leren mogelijk. Daardoor kan men echt werken aan de ontwikkeling van een complete sector, branche, bedrijf, maar ook van een team of een individu. Daarin zit de absolute meerwaarde van de EQF en de daaronder hangende instrumenten. Bij de vertaling van de BKS naar onderwijsprogramma s zal men ervoor moeten zorgen dat de competentievelden zoals die bijvoorbeeld in het EQUFAS framework (hieronder weergegegeven) worden genoemd, terug te vinden zijn in de learning

7 outcomes/beroepsgerichte programma s. In Europa worden outcome based ECVET units als vergelijkingscriteria gebruikt. Om tot gemeenschappelijke ECVET units te komen is het belangrijk dat we over dezelfde learning outcomes spreken. Het onderzoek in Estland maakt duidelijk dat er beroepskwalificaties zijn die niet in de huidige onderwijsprogramma s terug te vinden zijn en die voor het bedrijfsleven essentieel zijn. Om een voorbeeld te geven van de uitwerking van die zgn. missing competenties : In de proeve van bekwaamheid voor de niveaus/levels 2 is op dit moment geen aandacht voor kritische reflectie die te maken heeft met de competentiegroepen die door het bedrijfsleven als essentieel worden gezien.(zie het plaatje hieronder, het gaat met name om de kwalificaties/competenties onder het kopje Transfer ). Ontwikkeling van deze competenties zal alleen plaats vinden als men daar in niveau 2 mee begint. In niveau/level 3 en 4 is de focus op die competenties op dit moment ook beperkt. Het ligt voor de hand wat de uitkomsten van een onderzoekje, zoals we dat in Estland hebben gedaan, in Nederland zullen zijn.. Het gaat om het kunnen omgaan en handelen met een toenemende verantwoordelijkheid, in combinatie met een hogere complexiteit. Dat is een andere vorm van vakmanschap en duaal leren is daarbij essentieel. Het onderwijs kan niet overal verantwoordelijk voor gehouden worden. De relatie met het bedrijfsleven is voor het onderwijs essentieel om voldoende innovatief te kunnen zijn. Bedrijven zijn immers de aanjagers die nieuwe beroepen inhoud en vorm geven. Microsoft voorspelt dat 70% van de MBO gerelateerde beroepsprofielen binnen 10 jaar veranderd zal zijn. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven zal zich daarin ook moeten vernieuwen, anders vervreemd het onderwijs van de beroepspraktijk. Nawoord Het ligt in de bedoeling om datgene wat we in Estland getoetst hebben ook te testen in Nederland en Finland. In TDA verband zullen 7 ROC s en 2 AOC s daaraan deelnemen. Wellantcollege zal daarin leidend zijn. Het kan tevens een hefboomwerking hebben voor de implementatie van EQF en ECVET binnen de aangesloten instituten. Voor de TDA partners, en de experts in het ECVET.NL, André Huigens Wellantcollege BDO groep

Workshop ECVET in mobility Utrecht 28 maart 2013

Workshop ECVET in mobility Utrecht 28 maart 2013 ECVET is het Europese systeem voor overdracht en erkenning van (in het buitenland behaalde) leeropbrengsten in het beroepsonderwijs. Met ECVET kan men de kwaliteit van een mobiliteitsproject voor de deelnemers,

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

6 november 2014 Hans Daale, Leido

6 november 2014 Hans Daale, Leido 6 november 2014 Hans Daale, Leido Waarom een kwalificatie op 5 Wat is het HBd Wat is het belang van een HBd Hoe wordt een kwalificatie een HBd Voor- en nadelen Kritische ontwikkelingen Toekomst Ja waarom

Nadere informatie

Leeswijzer bij de matrix van het Nederlands nationaal kwalificatiekader voor levenlang leren, het NLQF

Leeswijzer bij de matrix van het Nederlands nationaal kwalificatiekader voor levenlang leren, het NLQF Leeswijzer bij de matrix van het Nederlands nationaal kwalificatiekader voor levenlang leren, het NLQF Inhoud Toelichting... 2 Het European Qualification Framework for Lifelong learning EQF.. 2 Het Nederlands

Nadere informatie

Hoe kunnen scholen en bedrijven internationale waardering toekennen aan eigen opleidingen en diploma s?

Hoe kunnen scholen en bedrijven internationale waardering toekennen aan eigen opleidingen en diploma s? Hoe kunnen scholen en bedrijven internationale waardering toekennen aan eigen opleidingen en diploma s? Uitleg NLQF EQF: Eén ijkpunt voor werken en leren in Europa Tienduizenden kwalificaties, één gemeenschappelijk

Nadere informatie

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018 Voorlichting Erasmus+ 15 november 2018 Check in 2 Wat is Wie bent u en wie zijn wij? Wanneer in Help Doel van de workshop 3 Wat is Wanneer in Help U weet wat inhoudt U weet welke instrumenten u kunt gebruiken

Nadere informatie

Communicatierichtlijnen NLQF

Communicatierichtlijnen NLQF Communicatierichtlijnen NLQF Aan de door u aangeboden kwalificatie is een NLQF-niveau toegekend. Dit betekent dat u nu, voor deze kwalificatie, gebruik kunt gaan maken van een NLQF niveau-aanduiding. Het

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de Jeugdzorg HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de jeugdzorg Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument waarmee werknemers hun kennis en ervaring -

Nadere informatie

Het belang van goed geformuleerde learning outcomes in het kader van accreditatie en erkenning

Het belang van goed geformuleerde learning outcomes in het kader van accreditatie en erkenning Het belang van goed geformuleerde learning outcomes in het kader van accreditatie en erkenning Esther van den Heuvel Beleidsmedewerker Internationalisering 17 Maart 2011 Beoogde learning outcomes Na afloop

Nadere informatie

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL Handleiding bij Meldformulier keuzedeel bestemd voor onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, HBO-instellingen, werkgevers en andere partijen ten behoeve van het

Nadere informatie

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2 2 1.1. WAAROM DIT HANDBOEK? Internationale mobiliteit wordt steeds meer een absolute noodzaak op een arbeidsmarkt waar een sterke vraag heerst naar meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Een van de

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent!

Laat zien wat je waard bent! Laat zien wat je waard bent! Drie instrumenten die kunnen helpen bij loopbaanstappen Raisa van Winden en Esther Murre, Lelystad, 18 september 2015 Programma Welkom en introductie Aan de slag! Korte toelichting

Nadere informatie

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs NEDERLAND Pre-basis onderwijs Leeftijd 2-4 Verschillend per kind, voor de leeftijd van 4 niet leerplichtig Omschrijving Peuterspeelzaal, dagopvang etc Tijd Dagelijks van 9:30 15:30 (verschilt pers school)

Nadere informatie

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN WHITEPAPER Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgt een mbo-opleiding in het kader van de herziene kwalificatiestructuur niet alleen te maken met basisdelen en profieldelen, maar ook met keuzedelen.

Nadere informatie

Het EQF en hoe dit te gebruiken

Het EQF en hoe dit te gebruiken Het EQF en hoe dit te gebruiken Een Introductie voor leden sectorraad MBO binnen de Aob door André Huigens, lid nationaal expert team ECVET.NL en lid van het ECVET team Europe/EQF expert team 7 februari

Nadere informatie

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Naar transparanter hoger onderwijs Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Samenvatting van het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk hoger onderwijs Toegang vanuit [1] Eerste cyclus Tweede

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam

Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Calibris richt zich vanuit haar wettelijke taken en maat schappelijke verantwoordelijkheid op de erkenning

Nadere informatie

Nederlands kwalificatieraamwerk voor opleiders, werkgevers, werknemers en studenten. Voorlichtingsbijeenkomst

Nederlands kwalificatieraamwerk voor opleiders, werkgevers, werknemers en studenten. Voorlichtingsbijeenkomst Nederlands kwalificatieraamwerk voor opleiders, werkgevers, werknemers en studenten Voorlichtingsbijeenkomst Welkom Aandacht voor de betekenis van NLQF voor branches en sectoren Programma Welkom door Tijs

Nadere informatie

FNV EN BEROEPSONDERWIJS

FNV EN BEROEPSONDERWIJS FNV EN BEROEPSONDERWIJS SANDRA TER MAAT WAAROM IS ONDERWIJS BELANGRIJK VOOR FNV? Jongeren moeten vaardigheden en kennis kunnen opdoen voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt Onderwijs heeft ook een

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT BEROEPSPRAKTIJKVORMING: WAT MAG VERWACHT WORDEN VAN DE BPV?

SERVICEDOCUMENT BEROEPSPRAKTIJKVORMING: WAT MAG VERWACHT WORDEN VAN DE BPV? SERVICEDOCUMENT BEROEPSPRAKTIJKVORMING: WAT MAG VERWACHT WORDEN VAN DE BPV? Inleiding Op grond van de Wet educatie en beroepsonderwijs (hierna: WEB) zijn er aan de beroepspraktijkvorming (bpv) vereisten

Nadere informatie

1. Wanneer kan ik een aanvraag voor een cross-over kwalificatie indienen?

1. Wanneer kan ik een aanvraag voor een cross-over kwalificatie indienen? Meestgestelde vragen experiment cross-overs in het mbo. 21-03-2016 1. Wanneer kan ik een aanvraag voor een cross-over kwalificatie indienen? Een aanvraag kan voor het eerst worden ingediend vanaf 1 augustus

Nadere informatie

EQF en leeruitkomsten

EQF en leeruitkomsten EQF en leeruitkomsten Een Introductie door André Huigens 06-12-2012 My school was: Bishop Luffa School http://www.bishopluffa.org.uk/ My grades were: Information and Communication Technology (ICT) - A

Nadere informatie

Het Vlaamse kwalificatieraamwerk. Internationaal seminarie 30 november 2009 Rita Dunon

Het Vlaamse kwalificatieraamwerk. Internationaal seminarie 30 november 2009 Rita Dunon Het Vlaamse kwalificatieraamwerk Internationaal seminarie 30 november 2009 Rita Dunon Inhoud Doelstellingen Raamwerk Niveaudescriptoren Kwalificaties Ontwikkelproces Ervaringen Uitdagingen Doelstellingen

Nadere informatie

Inpassing van het Nederlandse onderwijs in ISCED 2011

Inpassing van het Nederlandse onderwijs in ISCED 2011 Inpassing van het Nederlandse onderwijs in ISCED 2011 Inleiding De International Standard Classification of Education 2011 (ISCED 2011) is de nieuwe internationale onderwijsclassificatie van de UNESCO.

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur 3 november 2008 Rita Dunon Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Wat is een kwalificatie? Afgerond geheel van competenties Competenties: geheel van kennis, vaardigheden

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur 3 februari 2009 Rita Dunon Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Wat is een kwalificatie? Afgerond en ingeschaald geheel van competenties Competenties: geheel van kennis,

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert

Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Infonamiddag VKS 3 november 2008 OVERZICHT 1. De

Nadere informatie

Competenties en skills. Verbreding van de horizon of een doodlopende weg?

Competenties en skills. Verbreding van de horizon of een doodlopende weg? Competenties en skills Verbreding van de horizon of een doodlopende weg? Taxonomie van Benjamin Bloom (1956) Paradigmawisseling Onderwijs in een industriële samenleving Gericht op kennisoverdracht Leerkracht

Nadere informatie

Welkom en Inleiding... 2 Inleiding... 2. Stand van zaken ECVET in Europa... 2

Welkom en Inleiding... 2 Inleiding... 2. Stand van zaken ECVET in Europa... 2 ECVET Café Verslag 12 december 2013 Hotel Breukelen Inhoud Welkom en Inleiding... 2 Inleiding... 2 Stand van zaken ECVET in Europa... 2 Een leven Lang Flexibel Leren... 3 Het aan elkaar verbinden van het

Nadere informatie

Algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en scholing in Nederland

Algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en scholing in Nederland Algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en scholing in Nederland 2e fase wetenschappelijk onderwijs post hoger beroepsonderwijs beroepsgerichte volwasseneneducatie OU wetenschappelijk onderwijs hoger

Nadere informatie

Leeswijzer bij het NLQF

Leeswijzer bij het NLQF Leeswijzer bij het NLQF Inhoud Toelichting...3 Begrippenkader...4 De Europese context; het European Qualifications Framework for lifelong learning (EQF)...6 Het Nederlands kwalificatiekader (NLQF)...7

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie Nr. 26 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG Samen met collega- zorgorganisaties aan de slag met duurzame inzetbaarheid! Aanleiding voor een ACTIEF Netwerk De gezondheidszorg

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 Van: kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant 1 Beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen

Nadere informatie

AANPAK BEOORDELING INGEKOCHTE EXAMENINSTRUMENTEN EN -DIENSTEN IN 2012

AANPAK BEOORDELING INGEKOCHTE EXAMENINSTRUMENTEN EN -DIENSTEN IN 2012 AANPAK BEOORDELING INGEKOCHTE EXAMENINSTRUMENTEN EN -DIENSTEN IN 2012 UTRECHT, juli 2013 1. Inleiding 1.1. Achtergrond Het toezichtkader bve 2012 is medio september 2011 goedgekeurd door de minister.

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Werken op de internationale arbeidsmarkt

Werken op de internationale arbeidsmarkt Keuzedeel mbo Werken op de internationale arbeidsmarkt behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen in de

Nadere informatie

[naam kwalificatiedossier ]

[naam kwalificatiedossier ] Model kwalificatiedossier mbo [naam kwalificatiedossier ] Kwalificaties Geldig vanaf Opleidingsdomein Crebonr. [..] Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) Juli 2014 3280511/7 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276480 Onderzoek

Nadere informatie

Profiel. Auditor NCP NLQF

Profiel. Auditor NCP NLQF Profiel Auditor NCP NLQF 2014 Auditor uitgebreide validiteitstoets NCP NLQF Context Het Nationaal Coördinatiepunt NLQF (NCP NLQF) heeft onder andere de taak om niet door de overheid gereguleerde kwalificaties

Nadere informatie

Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version)

Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version) Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version) Roelien Wierda & Ron Barendsen NHL Hogeschool Inhoud Inleiding... 1 Firm

Nadere informatie

MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET

MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET Het Europese Credit Systeem voor Beroepsonderwijs en Training (ECVET) is een krachtig gereedschap van het strategische raamwerk voor Europese

Nadere informatie

Verslag van werkzaamheden schooljaar

Verslag van werkzaamheden schooljaar Verslag van werkzaamheden schooljaar 2017-2018 Verslag van werkzaamheden Litop B.V. schooljaar 2017-2018 Inhoud Inleiding... 2 1. Onderwijs... 2 Visie op leren... 2 Opleidingen... 2 Praktijkgericht...

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

ECVET in Nederland. Een selectie van toepassingen

ECVET in Nederland. Een selectie van toepassingen ECVET in Nederland Een selectie van toepassingen Het onderzoek is uitgevoerd door Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo) in opdracht van het ministerie van OCW en het NCP ECVET, in nauwe samenwerking

Nadere informatie

Docentstages in het mbo. Professionele verbinding tussen onderwijs en werkveld MARIANNE BOOGAARD MARIEKE BUISMAN MARJAN GLAUDÉ

Docentstages in het mbo. Professionele verbinding tussen onderwijs en werkveld MARIANNE BOOGAARD MARIEKE BUISMAN MARJAN GLAUDÉ Docentstages in het mbo Professionele verbinding tussen onderwijs en werkveld MARIANNE BOOGAARD MARIEKE BUISMAN MARJAN GLAUDÉ - - - - Soort mbo-instelling (%) Grootte van de mbo-instelling

Nadere informatie

Invoering entreeopleiding

Invoering entreeopleiding Invoering entreeopleiding Inleiding De entreeopleiding is geïntroduceerd in het kader van het actieplan Focus op Vakmanschap. Focus op Vakmanschap kent een tweetal pijlers: doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Jürg Schweri over het Zwitserse onderwijssysteem Rolmodel voor het moderne duale stelsel?

Jürg Schweri over het Zwitserse onderwijssysteem Rolmodel voor het moderne duale stelsel? Jürg Schweri over het Zwitserse onderwijssysteem Rolmodel voor het moderne duale stelsel? De laatste dondermiddaglezing voor de zomervakantie stond in het teken van het Zwitserse systeem van beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Uitleg Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2015-2016 Crebocode: 95530 Februari 2015 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema)

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema) Lijst met afkortingen voor de bloemist-winkelier m.b.t. het onderwijs Gebruikte term Toelichting MBO BOL BBL deelnemer BPV protocol Beroeps Praktijk Vorming (afgekort BPV) BPV verlener BPV-begeleider BPV-deelnemer

Nadere informatie

Middenkaderfunctionaris Infra

Middenkaderfunctionaris Infra Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Middenkaderfunctionaris Infra Studierichting Infratechniek Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 4 Leerweg bol

Nadere informatie

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige opleiding. Positionering

Nadere informatie

DAG VAN DE BEROEPSKOLOM 9 O K TO B E R 20 1 5

DAG VAN DE BEROEPSKOLOM 9 O K TO B E R 20 1 5 DAG VAN DE BEROEPSKOLOM MBO-HBO 9 O K TO B E R 20 1 5 Doelen Kijken wat al goed werkt Nagaan of iets bijdraagt aan de kwaliteit van de aansluiting en doorstroom Aangeven wat kan verder worden uitgewerkt

Nadere informatie

FLEXIBILISERING, MAAR DAN METEEN GOED

FLEXIBILISERING, MAAR DAN METEEN GOED FLEXIBILISERING, MAAR DAN METEEN GOED en met de Associate degree Hans Daale - Leido opzet Invoering van de associate degree als opleiding Flexibilisering, verticaal en horizontaal, van de beroepskolom

Nadere informatie

Het Duitse beroepsonderwijs in 1.500 woorden Pagina 1. De Länder. staat) 1. Dit heeft als gevolg dat het onderwijssysteem van.

Het Duitse beroepsonderwijs in 1.500 woorden Pagina 1. De Länder. staat) 1. Dit heeft als gevolg dat het onderwijssysteem van. Pagina 1 Deze folder gaat in op de belangrijkste onderdelen van het Duitse beroepsonderwijs. De organisatie van het onderwijs wordt beschreven en de belangrijkste actoren komen aan bod. 1. Organisatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2014 Nr. 120 BRIEF

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2004 Commissie verzoekschriften 2009 19.12.2007 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 672/2004, ingediend door Eufrosini Georgulea (Griekse nationaliteit), over het niet erkennen

Nadere informatie

EVC en Beroepsoverstijgende competenties (BOC) Wat zijn ze en welke uitdagingen komen we tegen bij het vaststellen?

EVC en Beroepsoverstijgende competenties (BOC) Wat zijn ze en welke uitdagingen komen we tegen bij het vaststellen? EVC en Beroepsoverstijgende competenties (BOC) Wat zijn ze en welke uitdagingen komen we tegen bij het vaststellen? Valideringsstelsel arbeidsmarktroute ESCO definitie BOC Transversal knowledge, skills

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer:

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer: Diplomawaardering Met een diploma dat niet-nederlands is, krijgt uw kind soms moeilijk toegang tot het hoger onderwijs in Nederland. Daarvoor verschillen de onderwijssystemen van de diverse landen te veel.

Nadere informatie

Werkdocument 1 Opleidingsconcept

Werkdocument 1 Opleidingsconcept Samenvatting De basis van de samenwerking binnen Samenscholing.nu is de gezamenlijke visie op de eisen waaraan onderwijskrachten in Rotterdam moeten voldoen. De aard van de opleiding is afgestemd op het

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra Concept: De basis van de praktijkroute FC Extra Verdiepin g Training van vaardigheden Verdieping: Algemene thema s Verbreding en verdieping op: Kennis Toepassen van kennis Onderzoek Verdieping: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...]

[naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Model cross-over kwalificatie mbo [naam cross-over kwalificatie] Crebonr. [...] Versie [..] Geldig vanaf [..] Gevalideerd door: Op: 2 van 9 Inhoudsopgave Leeswijzer... 4 Overzicht van de cross-over kwalificatie...

Nadere informatie

Aanpassingen begrippenlijst in de maand maart 2015

Aanpassingen begrippenlijst in de maand maart 2015 Begrippenlijst Aanpassingen begrippenlijst in de maand maart 2015 Begrip Wijziging Basisdeel, Basisregister Onderwijs, Certificaat, Complexiteit, Diploma, Diplomamodel, Entree- opleiding, Inschrijven,

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 juli 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs verandert

Nadere informatie

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 1 Inleiding In de keten van EVC zijn verschillende partijen te

Nadere informatie

Investeringskader Coordinator Beveiliging, MBO III

Investeringskader Coordinator Beveiliging, MBO III 2018 Investeringskader Coordinator Beveiliging, MBO III Veer NTCB NTCB Nationaal Trainingscentrum Burgerluchtvaart - 1171 PL Badhoevedorp 2018 - NTCB.nl 1 NTCB Nationaal Trainingsentrum Burgerluchtvaart

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2016

Uitkomsten BPV Monitor 2016 Uitkomsten BPV Monitor 2016 Landelijke rapportage over de kwaliteit van stages en leerbanen in het mbo Publicatie 7 februari 2017 SBB, Zoetermeer 1 Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding

Nadere informatie

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk Het Nederlands Kwalificatieraamwerk MAAKT LEREN ZICHTBAAR De betekenis van NLQF voor werkgevers, werknemers, studenten en onderwijsaanbieders NLQF maakt leren zichtbaar NLQF maakt opleidingsniveaus vergelijkbaar

Nadere informatie

Inleiding. In deze rapportage staan de belangrijkste uitkomsten uit de landelijke BPV Monitor 2018.

Inleiding. In deze rapportage staan de belangrijkste uitkomsten uit de landelijke BPV Monitor 2018. Uitkomsten BPV Monitor 2018 LANDELIJKE RAPPORTAGE Inleiding Iedere mbo- volgt een deel van de beroepsopleiding in één van de 250.000 erkende leerbedrijven. Dit leren in de praktijk via stages en leerbanen

Nadere informatie

Profiel. Expert NCP NLQF

Profiel. Expert NCP NLQF Profiel Expert NCP NLQF Expert NCPNLQF Context Het Nationaal Coördinatiepunt NLQF (NCP NLQF) heeft onder andere de taak om private kwalificaties in te schalen in het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF)

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2017

Uitkomsten BPV Monitor 2017 Uitkomsten BPV Monitor 2017 Landelijke rapportage Publicatie maart 2018 SBB, Zoetermeer Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding in één van de 250.000 erkende leerbedrijven.

Nadere informatie

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv Migratieachtergrond van uitgestroomde studenten naar regio, onderwijssoort en studierichting Uitstroom na studiejaar 2016/ 17 pilot Barometer culturele diversiteit CBS Januari 2019 Vragen over deze publicatie

Nadere informatie

Secretarieel. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Venlo - Hagerhofweg Weert - Drakesteyn Niveau 3. na de zomervakantie.

Secretarieel. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Venlo - Hagerhofweg Weert - Drakesteyn Niveau 3. na de zomervakantie. Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Secretaresse Studierichting Secretarieel Locatie Venlo - Hagerhofweg Weert - Drakesteyn Niveau 3 Leerweg bol Sector Economie

Nadere informatie

Docent LB. Inhoudsopgave. Docent LB Inter-persoonlijk. Leesinstructies Rapportgegevens

Docent LB. Inhoudsopgave. Docent LB Inter-persoonlijk. Leesinstructies Rapportgegevens Docent LB Naam feedbackontvanger MGN(Robbert van Megen) Huidige datum: 12/24/2010 Inhoudsopgave Leesinstructies Rapportgegevens Feedbackontvanger Geselecteerde competenties Feedbackgevers Totaaloverzicht

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

HGZO 2011. HGZO 2011 'de studentarena' Verloskunde Academie Rotterdam

HGZO 2011. HGZO 2011 'de studentarena' Verloskunde Academie Rotterdam HGZO 2011 Verloskunde Academie Rotterdam HBO opleiding Starten 60 studenten per jaar vierjarige opleiding, 50% stage Vanaf 2009-2010: competentiegericht onderwijs ZO congres 2011 de StudentArena Voor 2009-2010

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren. Els de Ruijter Maartje van den Burg

Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren. Els de Ruijter Maartje van den Burg Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren Els de Ruijter Maartje van den Burg 1 oktober 2015 Onderwerp workshop 1. Wetgeving per 01-08-2014 2. Toezicht 3. BOT & Beroepspraktijkvorming 4. Afwijken

Nadere informatie

Eerste Autotechnicus. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Hagerhofweg Niveau 3. 2 à 3 jaar na de zomervakantie.

Eerste Autotechnicus. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Hagerhofweg Niveau 3. 2 à 3 jaar na de zomervakantie. Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Eerste Autotechnicus Studierichting Motorvoertuigentechniek Locatie Venlo - Hagerhofweg Niveau 3 Leerweg bol Sector Techniek

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO

TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO TOETSINGSKADER KWALIFICATIESTRUCTUUR MBO Toetsingskader kwalificatiestructuur mbo 01-11-2013 Pagina 1 van 9 1. Inleiding 1.1. Formele kaders In de WEB zijn bepalingen opgenomen over de ontwikkeling en

Nadere informatie

HRM symposium 11 maart Avans HS, Breda. Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda

HRM symposium 11 maart Avans HS, Breda. Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda 1 Onderwerpen Introductie ROCKWOOL EVC Vakbekwaamheidsassessment Factoren 3 Carrièretrajecten Ervaringen Anekdotes 2 Introductie ROCKWOOL INTERNATIONAL

Nadere informatie

Horst - Gebr. Van Doornelaan Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 2

Horst - Gebr. Van Doornelaan Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 2 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Metselaar Studierichting Bouwtechniek Locatie Horst - Gebr. Van Doornelaan Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 2 Leerweg

Nadere informatie

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER Erasmusprogramma Evaluatie Het Erasmusprogramma

Nadere informatie

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

ALV V&VN-SPV 17 mei De SPV wel/niet niveau EQF6? Waar gaat het nu allemaal over?

ALV V&VN-SPV 17 mei De SPV wel/niet niveau EQF6? Waar gaat het nu allemaal over? ALV V&VN-SPV 17 mei 2018 De SPV wel/niet niveau EQF6? Waar gaat het nu allemaal over? Europees kwalificatieraamwerk (EQF) Door koppeling van het NLQF aan het Europees kwalificatieraamwerk (EQF) is het

Nadere informatie