Algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en scholing in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en scholing in Nederland"

Transcriptie

1 Algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en scholing in Nederland

2 2e fase wetenschappelijk onderwijs post hoger beroepsonderwijs beroepsgerichte volwasseneneducatie OU wetenschappelijk onderwijs hoger beroepsonderwijs Ad middelbaar beroepsonderwijs 2 voorbereidend wetenschappelijk onderwijs hoger algemeen voortgezet onderwijs voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs speciaal onderwijs AVE basisonderwijs AVE OU Ad = algemeen vormend onderwijs = beroepsgericht onderwijs = algemene volwasseneneducatie op verschillende niveaus = open universiteit = associate degree Het Nederlandse onderwijs-/opleidingensysteem

3 Het Nederlandse onderwijs- en opleidings systeem kent zes hoofdelementen: basisonderwijs; speciaal onderwijs; algemeen voortgezet onderwijs (bestaat uit 2 fasen); middelbaar beroepsonderwijs en algemene volwasseneneducatie; beroepsgerichte volwasseneneducatie en scholing; hoger onderwijs. De leerplicht geldt voor jongeren tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar zijn geworden. Daarna geldt een kwalificatieplicht tot achttien jaar voor hen die (nog) niet een diploma hebben van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo-2) of die de tweede fase van het algemeen voortgezet onderwijs nog niet succesvol hebben afgerond. Basisonderwijs Het basisonderwijs is bedoeld voor leerlingen van vier tot twaalf jaar. Het duurt acht aaneengesloten leerjaren (ISCED*-niveau 1). Speciaal onderwijs Voor leerlingen van twaalf tot maximaal twintig jaar is er het voortgezet speciaal onderwijs. Bijna vijftig procent van deze leerlingen stroomt door naar vormen van beroepsonderwijs. Algemeen voortgezet onderwijs Het voortgezet onderwijs sluit aan op het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Het is bestemd voor leerlingen van twaalf tot zestien of achttien jaar. Het voortgezet onderwijs bestaat uit twee fasen en hiertoe behoren drie schooltypen. Beide fasen worden aangeboden in: 3 Sommige leerlingen hebben als gevolg van een handicap (verstandelijk, zintuiglijk, lichamelijk of gedrag) meer ondersteuning nodig. Daarvoor is het speciaal onderwijs. De toelatingsleeftijd varieert van drie tot zes jaar, afhankelijk van het type speciaal onderwijs. Weer samen naar school is een aanpak voor meer integratie van het basis- en speciaal onderwijs. Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) Het onderwijs duurt zes jaar en geeft een voorbereiding op een studie in het wetenschappelijk onderwijs of binnen het hoger beroepsonderwijs. De laatste drie leerjaren horen tot de tweede fase van het algemeen voortgezet onderwijs (ISCED-niveau 2 en 3). * ISCED: International Standard for the Classification of Education.

4 Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) Middelbaar beroepsonderwijs (mbo) 4 De onderwijsduur is vijf jaar. Het is een voorbereiding op het hoger beroepsonderwijs. De leerweg kan ook worden vervolgd in het middelbaar beroepsonderwijs of in het vijfde leerjaar van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. De laatste twee leerjaren vormen de tweede fase van het algemeen voortgezet onderwijs (ISCED-niveau 2 en 3). Slechts de eerste fase van het voortgezet onderwijs wordt aangeboden in: Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) Het onderwijs binnen dit schooltype duurt vier jaar (ISCED-niveau 2). Het programma bestaat uit algemene vakken en in de laatste twee leerjaren kunnen in verschillende leerwegen beroepsgerichte vakken worden gevolgd. Dit onderwijs bereidt voor op vervolgopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Gediplomeerden van de theoretische leerweg kunnen hun onderwijs ook vervolgen in het vierde leerjaar van het hoger algemeen voortgezet onderwijs. Middelbaar beroepsonderwijs en algemene volwasseneneducatie Het middelbaar beroepsonderwijs kent opleidingen per bedrijfstak binnen vier sectoren: technische sector; economisch-administratieve sector; dienstverlening en gezondheidszorgsector; agrarische sector. Deze opleidingen kunnen verschillen in niveau en opleidingsduur. De assistentopleiding bereidt voor op eenvoudige, uitvoerende werkzaamheden in de beroepspraktijk. De opleiding duurt maximaal één jaar (ISCED-niveau 2). De basisberoepsopleiding is een voorbereiding op uitvoerende werkzaamheden. De opleiding duurt twee of drie jaar (ISCED-niveau 3). De vakopleiding geldt als voorbereiding op het volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. De opleidingsduur is drie of vier jaar (ISCED-niveau 3). De middenkaderopleiding is gericht op het volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden en een brede inzetbaarheid. De opleiding duurt meestal vier jaar (ISCED-niveau 3). Afgestudeerden kunnen doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs. De specialistenopleiding is toegankelijk voor gediplomeerden van de vakopleiding. De opleidingsduur is één of twee jaar (ISCED-niveau 4). Het brede veld van beroepsonderwijs en volwasseneneducatie wordt in Nederland de bve-sector genoemd. Het heeft opleidingen voor een zeer heterogene groep deelnemers.

5 Tot het middelbaar beroepsonderwijs worden leerlingen toegelaten die over het algemeen de eerste fase van het voortgezet onderwijs hebben afgerond. Horizontale en verticale doorstroming is mogelijk. De opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs worden verzorgd door regionale opleidingencentra (roc s), agrarische opleidingscentra (aoc s), vakscholen en arbeidsorganisaties. Ook niet (door de overheid) gefinancierde instellingen kunnen hun opleidingen onderbrengen in het middelbaar beroepsonderwijs. De contouren van de opleidingen zijn door sociale partners en onderwijsveld tezamen bepaald. Deze zijn vertegenwoordigd in de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. De opleidingen worden vormgegeven via twee leerwegen: De beroepsbegeleidende leerweg: tenminste 60% van de opleidingstijd wordt doorgebracht in de beroepspraktijk. Dit is een duale leerweg (het leerlingwezen). De beroepsopleidende leerweg: tenminste 20 procent en ten hoogste 60 procent van de opleidingstijd wordt besteed aan vorming in de beroepspraktijk. De regionale opleidingencentra bieden tevens algemene en beroepsgerichte volwasseneneducatie. (Basis)educatie bestaat uit activiteiten die volwassenen in staat moeten stellen om persoonlijk en in het maatschappelijk leven te functioneren; ook Nederlands als tweede taal behoort hier toe. Het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) is een pendant van het algemeen voortgezet onderwijs voor jeugdigen. Beroepsgerichte volwasseneneducatie/ scholing De beroepsgerichte volwasseneneducatie, ook wel aangeduid met de term scholing, richt zich op twee categorieën deelnemers: Werkzoekenden 5 Algemene volwasseneneducatie De algemene volwasseneneducatie kent twee hoofdvormen: Werkzoekenden kunnen gebruik maken van opleidingen in het reguliere middelbaar beroepsonderwijs en binnen het niet door de overheid gefinancierde, particuliere opleidingscircuit.

6 Werkenden Hoger onderwijs 6 De scholing van werkenden kent verschillende vormen: De deeltijd-equivalenten van het regulier door de overheid gefinancierde onderwijs: deeltijd middelbaar en hoger beroepsonderwijs. De reguliere duale leerwegen van het middelbaar en hoger beroeps onderwijs. Het particulier schriftelijk onderwijs, dat grotendeels beroepsgericht van karakter is. Het particulier mondeling onderwijs, dat eveneens voor het merendeel beroepsgerichte cursussen kent. Bedrijfsexterne opleidingen. Bedrijfsinterne opleidingen off the job en on the job. Het hoger onderwijs kent een binair systeem: hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Hoger beroepsonderwijs (hbo) Het hoger beroepsonderwijs (ISCED-niveau 5) is toegankelijk voor gediplomeerden van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, het hoger algemeen voortgezet onderwijs en van de middenkaderopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. De opleidingen duren vier jaar. Dit onderwijstype kent zeven sectoren: landbouwonderwijs; opleidingen voor docenten; technisch onderwijs; economisch onderwijs; gezondheidszorg onderwijs; sociaal-agogisch onderwijs; kunstonderwijs. Het hoger beroepsonderwijs kan ook in deeltijd worden gevolgd (onderdeel van beroepsgerichte volwasseneneducatie) en in duale leerwegen. Het vierjarige programma leidt op tot bachelor; daarop aansluitende masterprogramma s zijn verder in ontwikkeling. Een tweejarige Ad-opleiding (associate degree) kan onderdeel zijn van een bacheloropleiding. Wetenschappelijk onderwijs (wo) Het wetenschappelijk onderwijs (ISCED-niveau 5) kent twee fasen. De eerste fase duurt vier of vijf jaar (masteropleiding); na drie jaar wordt het bachelorniveau behaald. De tweede fase kent een beperkte toelatingscapaciteit en biedt een voortgezette weten schap pelijke onderzoekersopleiding (ISCED-niveau 6).

7 Tot de universiteit kunnen gediplomeerden van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en tot op zekere hoogte van het hoger beroepsonderwijs worden toegelaten. De Open Universiteit daarentegen, als instelling voor hoger afstandsonderwijs, is toegankelijk voor mensen van achttien jaar en ouder en stelt geen verdere toelatingseisen. Zij maakt ook deel uit van de volwasseneneducatie. Meer informatie: Onderzoeks- en adviesbureau staat voor de continue ontwikkeling van mensen. Iedere dag vergaren wij kennis en ontplooien we nieuwe vaardigheden. Op school, op de werkplek en als deelnemer aan de kennissamenleving. 7 A00440_v01/ Colofon Vormgeving: Evert van de Biezen Bestelnummer: A00440 Uitgave:, s-hertogenbosch, oktober Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ziet uitdagingen in het talentontwikkeling, nieuwe leerconcepten, kwaliteitsverbetering van opleidingen, maar ook in het verbinden van leren & werken en zo bruggen te slaan tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Dat is wat onze adviseurs verbindt, een rode draad door ons werk. Van visieontwikkeling tot implementatie. Voor overheden, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en het bedrijfsleven. Nationaal en internationaal. Zo brengt leren tot leven.

8 Pettelaarpark 1 Postbus BP s-hertogenbosch Tel.: +31 (0) Fax: +31 (0)

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard 2010/'11 2011/'12* Onderwijssoorten Leeftijd Lingewaard Lingewaard Totaal voortgezet onderwijs Leeftijd totaal 2751 2853

Nadere informatie

6,9. 4 vormen van scholing zijn; Reguliere opleidingen zijn; Samenvatting door een scholier 1365 woorden 31 januari keer beoordeeld

6,9. 4 vormen van scholing zijn; Reguliere opleidingen zijn; Samenvatting door een scholier 1365 woorden 31 januari keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1365 woorden 31 januari 2007 6,9 11 keer beoordeeld Vak LOB Scholing en beroepen (toets) 2.2 Een functie-eis geeft aan waaraan iemand moet voldoen om een functie te kunnen

Nadere informatie

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv Migratieachtergrond van uitgestroomde studenten naar regio, onderwijssoort en studierichting Uitstroom na studiejaar 2016/ 17 pilot Barometer culturele diversiteit CBS Januari 2019 Vragen over deze publicatie

Nadere informatie

Inhoud Hoofdstuk 2 Korte beschrijving van het onderwijssysteem 25

Inhoud Hoofdstuk 2 Korte beschrijving van het onderwijssysteem 25 Inhoud Voorwoord van de auteurs 9 Hoofdstuk 1 Achtergrondinformatie 13 1.1. Politieke en administratieve structuren 13 1.1.1. Politieke structuur 13 1.1.2. Centraal en lokaal bestuur 13 1.1.3. Nederland

Nadere informatie

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs NEDERLAND Pre-basis onderwijs Leeftijd 2-4 Verschillend per kind, voor de leeftijd van 4 niet leerplichtig Omschrijving Peuterspeelzaal, dagopvang etc Tijd Dagelijks van 9:30 15:30 (verschilt pers school)

Nadere informatie

Welke routes doorlopen leerlingen in het onderwijs?

Welke routes doorlopen leerlingen in het onderwijs? Welke routes doorlopen leerlingen in het onderwijs? Wendy Jenje-Heijdel Na het examen in het voortgezet onderwijs staan leerlingen voor de keuze voor vervolgonderwijs. De meest gangbare routes lopen van

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007 Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 2e kwartaal 2007 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

3 VMBO pre-examenjaar. Het kiezen van een vervolgopleiding

3 VMBO pre-examenjaar. Het kiezen van een vervolgopleiding 3 VMBO pre-examenjaar Het kiezen van een vervolgopleiding Leerplichtige leeftijd: Samenvatting v.d. belangrijkste wet- en regelgeving in de Leerplichtwet 1969: Alle kinderen tussen de 5 en 16 jaar die

Nadere informatie

Opleidingsniveau stijgt

Opleidingsniveau stijgt Opleidingsniveau stijgt Grote doorstroom naar hogere niveaus Meer leerlingen vanuit vmbo naar havo Grote groep mbo ers naar het hbo 10 Jongens groeien gedurende hun onderwijsloopbaan Jongens na een diploma

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaters 0c van misdrijf in Nederland, naar woongemeente ente (G4) en schoolsoort

Voortijdig schoolverlaters 0c van misdrijf in Nederland, naar woongemeente ente (G4) en schoolsoort 08 Voortijdig schoolverlaters 0c olverlaters verdacht van misdrijf in Nederland, naar woongemeente ente (G4) en schoolsoort Toelichting bij geleverde everde maatwerktabellen De maatwerktabel bevat gegevens

Nadere informatie

Onderwijs. Kerncijfers 203

Onderwijs. Kerncijfers 203 Kerncijfers 203 Onderwijs. Kerncijfers.2 Voor- en vroegschoolse educatie.3 Primair onderwijs.4 Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs.5 Voortgezet onderwijs. Middelbaar beroepsonderwijs.7 Schoolverzuim

Nadere informatie

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Inhoud VO avond 1. Onderwijstypen voortgezet onderwijs (VO) 2. Advisering basisschool 3. Toelichting toetsafname 4. Tijdspad 5. Ontwikkelingen 6. Traject aanmelding VO. 7. Tips bezoek en overzicht van

Nadere informatie

4 VMBO examenjaar. Het kiezen van een vervolgopleiding

4 VMBO examenjaar. Het kiezen van een vervolgopleiding 4 VMBO examenjaar Het kiezen van een vervolgopleiding Het is bijna 1 maart. Oriëntatie op wat uw zoon/dochter hierna gaat doen: Lessen in de praktijkrichting en 1 dag in de week op stage Bezoek de MBO-Onderwijsmarkt

Nadere informatie

NEDERLAND. Beroepsonderwijs in beeld. Onderwijs in cijfers. Meer informatie. Beroepsonderwijs in beeld

NEDERLAND. Beroepsonderwijs in beeld. Onderwijs in cijfers. Meer informatie. Beroepsonderwijs in beeld NERLAND NERLAND Onderwijs in cijfers ALGEMEEN VORMEND ONRWIJS ROEPSONRWIJS 1 8 6 Meer informatie Eurydice (). Netherlands: overview. In European Commission (ed.). Eurypedia. https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/netherlands:overview

Nadere informatie

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Naar transparanter hoger onderwijs Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Samenvatting van het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk hoger onderwijs Toegang vanuit [1] Eerste cyclus Tweede

Nadere informatie

Onderwijs. Kerncijfers

Onderwijs. Kerncijfers Kerncijfers 205 Onderwijs. Kerncijfers.2 Voor- en vroegschoolse educatie.3 Primair onderwijs.4 Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs.5 Voortgezet onderwijs. Middelbaar beroepsonderwijs.7 Verzuim,

Nadere informatie

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk Inleiding Voor u ligt de informatie over de leerwegen binnen het VMBO. Het is een naslagwerkje naar aanleiding van de informatie-avond. Mocht u vragen hebben

Nadere informatie

Het Onderwijssysteem in Nederland

Het Onderwijssysteem in Nederland Het Onderwijssysteem in Nederland Onderwijssysteem Voortgezet onderwijs / Middelbare school In Nederland wordt voortgezet onderwijs op verschillende niveaus aangeboden: vmbo (voortgezet middelbaar beroeps

Nadere informatie

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer:

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer: Diplomawaardering Met een diploma dat niet-nederlands is, krijgt uw kind soms moeilijk toegang tot het hoger onderwijs in Nederland. Daarvoor verschillen de onderwijssystemen van de diverse landen te veel.

Nadere informatie

Van mbo en havo naar hbo

Van mbo en havo naar hbo Van mbo en havo naar hbo Dick Takkenberg en Rob Kapel Studenten die naar het hbo gaan, komen vooral van het mbo en de havo. In het algemeen blijven mbo ers die een opleiding in een bepaald vak- of studiegebied

Nadere informatie

Stromen door het onderwijs

Stromen door het onderwijs Stromen door het onderwijs Vanuit het derde leerjaar van het vo 2003/2004 Erik Fleur DUO/IP Juni 2013 1. Inleiding In schooljaar 2003/2004 zaten bijna 200 duizend leerlingen in het derde leerjaar van het

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Ondersteuning in het Nederlandse onderwijs

Ondersteuning in het Nederlandse onderwijs Ondersteuning in het Nederlandse onderwijs Chaja Deen, Nederlands Jeugdinstituut Corian Messing, Nederlands Jeugdinstituut Bas Wijnen, Nederlands Jeugdinstituut Juni 2014 Deze factsheet schetst hoe in

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

Toelichting op gegevens van DUO via Suwinet-Inkijk

Toelichting op gegevens van DUO via Suwinet-Inkijk Toelichting op gegevens van DUO via Suwinet-Inkijk Inleiding. Via Suwinet-Inkijk zijn gegevens over opleidingen en diploma's van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te raadplegen. Momenteel worden deze

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming ouders 2011-2012 Voor ouders met kinderen tot 18 jaar

Aanvraag Tegemoetkoming ouders 2011-2012 Voor ouders met kinderen tot 18 jaar Aanvraag Tegemoetkoming ouders 2011-2012 Voor ouders met kinderen tot 18 jaar Dit formulier Met dit formulier kunt u, als wettelijk vertegenwoordiger, een tegemoetkoming ouders aanvragen voor het schooljaar

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23441 22 december 2011 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 december 2011, nr. BVE/Stelsel/337729

Nadere informatie

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 1999- ROA Colofon Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Niets uit deze uitgave mag op enige manier worden verveelvoudigd zonder voorafgaande

Nadere informatie

LOB in het VMBO- BG klas 4 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding

LOB in het VMBO- BG klas 4 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding LOB in het VMBO- BG klas 4 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding Vervolgopleidingen Na het VMBO-BG Carmelcollege MBO Middelbaar Beroepsonderwijs Twee leerwegen: BOL = BeroepsOpleidende Leerweg BBL = BeroepsBegeleidende

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

WELKOM. Op het Alfrinkcollege

WELKOM. Op het Alfrinkcollege WELKOM Op het Alfrinkcollege In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit 19.15-19.30 uur inloop met koffie/thee Belangrijke zaken over de doorstroom door de schooldecaan, mevrouw Van Lieshout Voorlichting

Nadere informatie

Het onderwijsbeleid van UNETO-VNI. Mensen en kennis voor de toekomst

Het onderwijsbeleid van UNETO-VNI. Mensen en kennis voor de toekomst Het onderwijsbeleid van UNETO-VNI Mensen en kennis voor de toekomst In de installatiebranche draait alles om mensen. Om precies te zijn: om mensen met kennis. De uitdagingen waar we de komende jaren voor

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 11 september 2018 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Alles over de examens De weg naar een vervolgopleiding Het

Nadere informatie

Inpassing van het Nederlandse onderwijs in ISCED 2011

Inpassing van het Nederlandse onderwijs in ISCED 2011 Inpassing van het Nederlandse onderwijs in ISCED 2011 Inleiding De International Standard Classification of Education 2011 (ISCED 2011) is de nieuwe internationale onderwijsclassificatie van de UNESCO.

Nadere informatie

WELKOM. Op het Alfrinkcollege

WELKOM. Op het Alfrinkcollege WELKOM Op het Alfrinkcollege In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit 19.15-19.30 uur inloop met koffie/thee Opening door de heer Berlijn Belangrijke zaken over de doorstroom door de schooldecaan,

Nadere informatie

Middelbaar beroepsonderwijs regio Arnhem

Middelbaar beroepsonderwijs regio Arnhem Deze factsheet toont de ontwikkeling van het aantal studenten in het middelbaar beroepsonderwijs in de regio Arnhem. De cijfers geven inzicht in de ontwikkelingen per sector, niveau en leerweg. Daarnaast

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 4

Informatieboekje leerjaar 4 2016-2017 Informatieboekje leerjaar 4 Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Verschillende niveaus op het mbo... 3 Verschillende soorten scholen in het mbo... 4 Verschillende niveaus

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Aantal deelnemers paardensport 2013-2014: 293. Meest gevolgde niveau: 4

Aantal deelnemers paardensport 2013-2014: 293. Meest gevolgde niveau: 4 PAARDENSPORT Onderwijs 2013-2014 Deze factsheet bevat specifieke informatie over het middelbaar beroepsonderwijs voor de paardensport. Onderwerpen die aan bod komen zijn: aantal deelnemers, aantal gediplomeerden

Nadere informatie

Wetsvoorstel Invoering associate degreeopleiding. LICA bijeenkomst 16 november 2016

Wetsvoorstel Invoering associate degreeopleiding. LICA bijeenkomst 16 november 2016 Wetsvoorstel Invoering associate degreeopleiding LICA bijeenkomst 16 november 2016 1 Vragen die ik ga proberen te beantwoorden Wat is de associate degree-opleiding en voor wie is het? Wat is van belangrijk

Nadere informatie

De deelname van dertigplussers in het mbo-onderwijs: de sectoren Techniek, Economie & Handel, Zorg & Welzijn, en Landbouw

De deelname van dertigplussers in het mbo-onderwijs: de sectoren Techniek, Economie & Handel, Zorg & Welzijn, en Landbouw De deelname van dertigplussers in het mbo-onderwijs: de sectoren Techniek, Economie & Handel, Zorg & Welzijn, en Landbouw Colofon Titel De deelname van dertigplussers in het mbo-onderwijs: de sectoren

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen Verschillende onderwijsvormen Onderbouw en bovenbouw

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2018-2019 Voor ouders van leerlingen in klas 2 vmbo skills Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw

Nadere informatie

Groenewald. Waar staat. voor?

Groenewald. Waar staat. voor? groenewald Waar staat Groenewald voor? Groenewald is een persoonlijke, kleinschalige school waar kwalitatief, eigentijds, toekomstgericht onderwijs wordt gegeven. Binnen een duidelijke structuur is er

Nadere informatie

WEB 4: Termen en definities

WEB 4: Termen en definities WEB 4: Termen en definities Sinds 1 januari 1996 is de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) van kracht. Deze wet is gemaakt om meer samenhang te brengen in de verschillende vormen van onderwijs binnen

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Ouderavond Handel en administratie

Ouderavond Handel en administratie Ouderavond Handel en administratie Mentoren B4H: Muriël Sleeswijk Jose Visser Rien ter Beek Mentoren K4H: Brenda Koster Dennis Zoomers Mentoren K4H: Maria Muelink Harmen Hecker Ouderavond Handel en administratie

Nadere informatie

1 Studeren. 1.1 Een kleine geschiedenisles

1 Studeren. 1.1 Een kleine geschiedenisles 1 Studeren Dit eerste deel van de Kleine Gids Studeren vertelt iets over de achtergronden van studeren. Het geeft antwoord op vragen als: wat is het verschil tussen beroepsonderwijs en hoger onderwijs?

Nadere informatie

WELKOM. Op het Alfrinkcollege

WELKOM. Op het Alfrinkcollege WELKOM Op het Alfrinkcollege In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit Welkom 19.15-19.30 uur koffie/thee, balie aula Algemene informatie over leerjaar 3 door de schooldecaan, mevrouw Van Lieshout

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S 2. ONDERWIJSOPBRENGSTEN EN DEELNEMERSONTWIKKELING RENDEMENTEN EN DIPLOMA S DIPLOMA S VMBO 2-24 De rendementen vmbo zijn gebaseerd op de opbrengsten oordelen van de onderwijsinspectie. Als een leerling

Nadere informatie

Naar het Voortgezet Onderwijs (VO) in Enschede

Naar het Voortgezet Onderwijs (VO) in Enschede Naar het Voortgezet Onderwijs (VO) in Enschede Wat gaan we bespreken? Hoe zit het VO in Nederland in elkaar? Carrousel: Scholen VO in Enschede Hoe zit het VO in Nederland in elkaar Leerplicht & startkwalificatie

Nadere informatie

Doorstroom niet-westers allochtone scholieren naar vervolgonderwijs

Doorstroom niet-westers allochtone scholieren naar vervolgonderwijs Suzan van der Aart In augustus 1998 is de Wet Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid in werking getreden. Deze wet heeft als doel de onderwijsachterstanden van voornamelijk niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Jongeren op de arbeidsmarkt

Jongeren op de arbeidsmarkt Jongeren op de arbeidsmarkt Tanja Traag In 23 was 11 procent van alle jongeren werkloos. Jongeren die geen onderwijs meer volgen, hebben een andere positie op de arbeidsmarkt dan jongeren die wel een opleiding

Nadere informatie

Ouderavond 4 e klas schooljaar

Ouderavond 4 e klas schooljaar . Ouderavond 4 e klas schooljaar 2017-2018 Programma Examen Decanaat Vervolg van de avond Examen Examenperiode duurt 2 jaar SE (Schoolexamen) en CE (Centraal Examen) Eindcijfer = (SE+CE)/2 CE en SE tellen

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

Beroepsonderwijs en scholing in Nederland

Beroepsonderwijs en scholing in Nederland Beroepsonderwijs en scholing in Nederland CEDEFOP Beroepsonderwijs en scholing in Nederland Deze monografie is geschreven door 1 Trudy Moerkamp, Jeroen Onstenk SCO Kohnstamm Instituut van de Universiteit

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART Pakketkeuze 4TL Toelichting programma 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie Vakkenpakketkeuze Pauze 4. Mentoren in lokalen T3a Lub 014 T3b Jns 015 T3c Ber 013

Nadere informatie

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen wellantcollege ll Informatie voor leerkrachten basisscholen De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Wellant vmbo 2 De leerwegen op een rijtje Het vmbo

Nadere informatie

VOORWOORD. Lucia Marthas Algemeen directeur

VOORWOORD. Lucia Marthas Algemeen directeur HBO VOORWOORD Het Lucia Marthas Institute for Performing Arts ( LMIPA ) is een onderwijsinstituut voor iedereen met talent voor dans, zang en acteren. LMIPA biedt vier opleidingsroutes: Vooropleiding,

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 4

Informatieboekje leerjaar 4 2018-2019 Informatieboekje leerjaar 4 Inhoud Voorwoord... 2 Het mbo... 3 Verschillende soorten scholen in het mbo... 4 Verschillende niveaus in het mbo... 5 Wat wordt het, BOL of BBL?... 6 De leerlingbezoekdag...

Nadere informatie

Informatie LOB ouders leerjaar 4

Informatie LOB ouders leerjaar 4 Bossche vakschool Informatie LOB ouders leerjaar 4 Geslaagd? En dan? Beste ouders, Uw zoon/dochter is begonnen aan het laatste jaar van de VMBO opleiding op de Bossche vakschool. Als het allemaal goed

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

International Business & Marketing

International Business & Marketing Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25148 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als medewerker marketing & communicatie werk

Nadere informatie

De hbo er aan het werk

De hbo er aan het werk De hbo er aan het werk Hogescholen leiden op voor de arbeidsmarkt. Dat doen zij met succes. Het overgrote deel van de studenten vindt binnen 3 maanden een baan op minimaal hbo-niveau. Beroepen en functies

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; lok. Mvz - mevr. Noordergraaf Havo en

Nadere informatie

Welkom Stapelen

Welkom Stapelen Welkom Stapelen 2019-2020 Welkom Guido Loose, Kernteamleider PIE Stapelen van diploma s Leerlingen zijn om verschillende redenen soms laatbloeiers Hoe hoger het diploma, hoe groter de mogelijkheden. Vanaf

Nadere informatie

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S 2. ONDERWIJSOPBRENGSTEN EN DEELNEMERSONTWIKKELING RENDEMENTEN EN DIPLOMA S De rendementen vmbo zijn gebaseerd op de opbrengsten oordelen van de onderwijsinspectie. Als een leerling in leerjaar drie op

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs 19 november 2018

Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs 19 november 2018 Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs 19 november 2018 Inhoud van de avond Welkom en inleiding Indeling van het V.O. Bepaling van de schoolkeuze Traject advisering Jaarplanning groep 8 Indeling van het

Nadere informatie

Voortijdige schoolverlaters MBO

Voortijdige schoolverlaters MBO Voortijdige schoolverlaters MBO rapportage 2007/2008 - Voorlopig- REGIO 8 Zuidoost Drenthe (Emmen) 20090220_008_MBO_voorlopig Pagina 1 van 7 Toelichting In onderstaande tabellen staat de uitsplitsing van

Nadere informatie

KWANTITATIEVE GEGEVENS OPBRENGSTBEVRAGING 2014 SPECIAAL ONDERWIJS EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

KWANTITATIEVE GEGEVENS OPBRENGSTBEVRAGING 2014 SPECIAAL ONDERWIJS EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS KWANTITATIEVE GEGEVENS OPBRENGSTBEVRAGING 214 SPECIAAL ONDERWIJS EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS Inhoud Inleiding... 1 Deel I Speciaal onderwijs... 2 1.1 Uitstroom vanuit het speciaal onderwijs... 2 1.2

Nadere informatie

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 1999-4Middelbaar BeroepsOnderwijs ROA De cijfers in deze publicatie zijn gebaseerd op de jaarlijkse schoolverlatersonderzoeken van het Researchcentrum voor

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Wat staat je dan te wachten, waar kun je uit kiezen, waar kun je terecht??? In onderstaand schema is te zien hoe de leerroutes er uit zien op de middelbare

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Studievoortgang in het voortgezet onderwijs

Studievoortgang in het voortgezet onderwijs Studievoortgang in het voortgezet onderwijs Lieke Stroucken 1. Leerlingen naar herkomstgroepering en aantal kinderen in het huishouden, brugklascohort 2004/ 05 Leerlingen uit éénoudergezinnen en niet-westers

Nadere informatie

Ouderavond Klas 4. Kader- en basisberoepsgericht 29-9-2015

Ouderavond Klas 4. Kader- en basisberoepsgericht 29-9-2015 Ouderavond Klas 4 Kader- en basisberoepsgericht 29-9-2015 Programma: 20.00 20.10 Ontwikkeling Vakcollege 20.10 20.20 Eindexamenonderwerpen 20.20 20.40 Gediplomeerd en hoe nu verder? 20.40 20.45 Korte pauze

Nadere informatie

Toelichting op gegevens van DUO

Toelichting op gegevens van DUO Toelichting op gegevens van DUO (DUO = Dienst Uitvoering Onderwijs) Inleiding Via Suwinet-Inkijk zijn gegevens over opleidingen en diploma's van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te raadplegen. Hiermee

Nadere informatie

Basisgegevens opleidingen

Basisgegevens opleidingen Toelichting bestand / Gegevens voor gemeenten / Basisgegevens opleidingen Basisgegevens opleidingen Inleiding De basisgegevens opleidingen bevatten de diverse opleidingscodes en andere coderingen zoals

Nadere informatie

Leerwegen. Hub van Doornecollege basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg. Alfrinkcollege gemengde leerweg theoretische leerweg

Leerwegen. Hub van Doornecollege basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg. Alfrinkcollege gemengde leerweg theoretische leerweg Programma 19.00-19.30 inloop met koffie/thee Opening Willem Verachtert De decaan, Maria van Lieshout Dienstverlening en Producten/Techniekroute Eventuele vragen aan de mentor in een lokaal Planning 19

Nadere informatie

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2017

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2017 ROA Titel Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2017 Per Bles Christoph Meng ROA Fact Sheet ROA-F-2018/11 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt ROA Research Centre For Education and

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

Erratum Jaarboek onderwijs 2008

Erratum Jaarboek onderwijs 2008 Centraal Bureau voor de Statistiek Erratum 13 december 2007 Erratum Jaarboek onderwijs 2008 Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze publicatie is samengesteld, is een aantal zaken niet juist vermeld. Onze

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 4. 2 Welke jongeren bevat deze studie? 6

Inhoud. 1 Inleiding 4. 2 Welke jongeren bevat deze studie? 6 Inhoud 1 Inleiding 4 2 Welke jongeren bevat deze studie? 6 3 Overzicht opleidingsroutes 10 3.1 Inleiding 10 3.2 Opleidingsniveaus en doorstroomroutes 10 3.3 Primair onderwijs 11 3.3.1 Inleiding 11 3.3.2

Nadere informatie

Inhoud Hoofdstuk 4 Regelgeving en financieel kader 63

Inhoud Hoofdstuk 4 Regelgeving en financieel kader 63 Inhoud Voorwoord van de auteurs 9 Hoofdstuk 1 Achtergrondinformatie 13 1.1. Politieke en administratieve structuren 13 1.1.1. Politieke structuur 13 1.1.2. Centraal en lokaal bestuur 13 1.1.3. Nederland

Nadere informatie

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2017

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2017 ROA Titel Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2017 Per Bles Christoph Meng ROA Fact Sheet ROA-F-2018/11 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt ROA Research Centre For Education and

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroombeleid Adriaan Roland Holstschool

Overgangs- en doorstroombeleid Adriaan Roland Holstschool Overgangs- en doorstroombeleid Adriaan Roland Holstschool 16 oktober 2018 - Ingaande schooljaar 2018-2019 Ten behoeve van de duidelijkheid wordt in dit document voor de tweede fase de reguliere terminologie

Nadere informatie

Wijziging Regeling aanvullende bekostiging voor visueel gehandicapte leerlingen in het voortgezet onderwijs voor de Bve-sector

Wijziging Regeling aanvullende bekostiging voor visueel gehandicapte leerlingen in het voortgezet onderwijs voor de Bve-sector Algemeen Verbindend Voorschrift BVE/Stelsel- 2005/51572 Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Wijziging Regeling aanvullende bekostiging

Nadere informatie

Elke dag een ontdekking

Elke dag een ontdekking Elke dag een ontdekking vmbo elke dag een uitdaging Uw zoon of dochter heeft een vmbo advies. Nu volgt de uitdaging van het kiezen van de juiste school. Een school waar uw kind zich prettig voelt en die

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i 2 0 1 6 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. J. Frankema, directeur Presentatie: dhr. J. Schaak, teamleider

Nadere informatie

BPV-WEGWIJZER: BASIS III BEROEPSONDERWIJS september 2010

BPV-WEGWIJZER: BASIS III BEROEPSONDERWIJS september 2010 1 SAMENVATTING Het VMBO, MBO en HBO vormen samen de beroepskolom Het MBO wordt ingedeeld in vier niveaus: assistentenopleiding; beroepsopleiding; vakopleiding; middenkaderopleiding of specialistenopleiding.

Nadere informatie

Voortijdige schoolverlaters MBO

Voortijdige schoolverlaters MBO Voortijdige schoolverlaters MBO rapportage 2007/2008 - Voorlopig- REGIO 9 Zuidwest-Drenthe (Hoogeveen) 20090220_009_MBO_voorlopig Pagina 1 van 8 Toelichting In onderstaande tabellen staat de uitsplitsing

Nadere informatie