Bezwaarschrift Fietsersbond op het GPDO.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bezwaarschrift Fietsersbond op het GPDO."

Transcriptie

1 Bezwaarschrift Fietsersbond op het GPDO. Algemene opmerkingen Het GPDO is een strategisch plan voor de komende jaren. Het zou dus een blauwdruk moeten zijn voor de duurzame stad van morgen met de blik op 2025 en De voorgestelde maatregelen zijn echter eerder een opsomming van reeds beslist beleid. Het plan ontbreekt een duidelijke en duurzame toekomstvisie. Daarnaast zien we ook geen stappenplan om aan die toekomstige stad te werken. Pijler 1 Het grondgebied zo goed mogelijk benutten om nieuwe wijken te ontwikkelen en woningen te bouwen 1.1 Kanaalzone Het kanaal is een directe, conflictarme en vlakke invalsweg. Omwille van zijn karakter is ze ideaal om het fietsgebruik te stimuleren. Ze maakt dan ook terecht deel uit van het Fiets- GEN en van het Gewestelijke fietsroutenetwerk (GFR). Deze belangrijke functie voor de duurzame mobiliteit moet dan ook vermeld worden in hoofdstuk 1.1 van het GPDO. Pijler 2 Een aangename Duurzame en aantrekkelijke leefomgeving 2.3 Versterking van de structurele functie van de gewestelijke openbare ruimte De Fietsersbond steunt de heraanleg van de publieke ruimte (centrale lanen, Louiza, Ninoofsepoort ). Wel vragen we dat de behoeften van de fietsers worden meegenomen bij elke heraanleg. Zo werd bij de herinrichting de centrale lanen de Fiets-GEN route geschrapt zonder een valabel alternatief aan te bieden. 7.2 Milieuoverlast beperken De Fietsersbond betreurt het dat het GPDO zich beperkt tot de Europese normen inzake luchtkwaliteit. Het GPDO zou zich moeten richten op de normen van de wereld gezondheidsorganisatie (WHO))..

2 Pijler 4 Mobiliteit als factor voor een duurzame stadsontwikkeling 1 Inleiding Er ontbreken duidelijke doeltellingen inzake een toekomstige Modal split. Er is enkel een modale verdeling voor intra Brussels verkeer voor De doeltellingen inzake vermindering autoverkeer liggen (-15% modal shift) hier lager dan de algemene doelstellingen uit IRIS 2 (-20% autokilometers). Er staan geen doelstellingen inzake het inkomende verkeer. Wat met de doelstellingen voor 2040? Het GPDO wil een aantal drukke verkeersassen omvormen tot stadsboulevards. Dat is zeker een goed idee, maar zonder een algemene vermindering van de autodruk dreigt het verkeer zich te verplaatsen naar lokale wegen, zoals we nu kunnen vaststellen in de vijfhoek. Zowel geparkeerde als rijdende voertuigen moeten zwaarder worden belast. Dit kan best gebeuren via een slimme heffing voor pendelaars en bewoners. Met deze extra inkomsten kan het wonen in Brussel (fiscaal) extra aantrekkelijk worden gemaakt. Want nabijheid is de beste mobiliteit. In de inleiding wordt beweerd dat de autofiscaliteit een externe factor is, waarop het gewest geen invloed heeft. Toch kan het Brussels gewest al heel erg wegen op de BIV (belasting inschrijving voertuig) en de jaarlijkse autobelasting. Ook kan ze in samenwerking met de andere gewesten en de federale overheid de regels aanpassen voor de leasing wagens, die nog steeds heel slecht scoren inzake luchtkwaliteit. Via een stadstol of een slimme kilometerheffing, al dan niet beperkt tot het Brusselse grondgebied, kan de Brusselse regering extra inkomsten genereren. Met die inkomsten kan men dus een fiscale hervorming doorvoeren. Het is aangewezen om alle belastingen die gerelateerd zijn aan mobiliteit, te maken op basis van een Maatschappelijke kostenbaten analyse (MKBA)

3 2.3 Parkeren: Bij het parkeerbeleid wordt slecht zijdelings gesproken over het belang van een goede tarifering. Het klopt dat het bovengronds parkeren duurder moet worden dan het ondergronds parkeren. Belangrijk in deze is dat dit vooral moet betekenen dat het bovengronds parkeren veel duurder wordt. Dit zowel voor het kort parkeren als voor het lang- of bewonersparkeren. De tarieven in vergelijkbare steden in het buitenland liggen vele malen hoger. Bij het bepalen van de tarieven kan men ook diversifiëren op basis van een MKBA analyse van het voertuig. Het bovengronds parkeren moet niet alleen duurder worden, het moet ook fel worden afgebouwd. Omdat het duidelijk de bedoeling is van het GPDO om het autogebruik te verminderen kan slechts een deel van de bovengrondse vermindering, ondergronds worden opgevangen. De vrijgekomen ruimte kan grotendeels gebruikt worden om ruimte te creëren voor de actieve modi. De Fietsersbond steunt het voorstel om het parkeeraanbod voor fietsers en brommers met 50% te verhogen tegen Deze cijfers zijn echter te vaag en moeten worden aangevuld met concretere cijfers. Daarnaast moet er werkgemaakt worden van een aanbod voor fietsers buiten de openbare weg. De fietsboxen zijn slechts een deel van deze oplossing. In dichtbevolkte wijken moeten inpandige fietsenstallingen voorzien worden om de het veilig stallen van fietsen mogelijk te maken. 2.4 Een ander gebruik van de auto bevorderen Zoals eerder aangegeven ontwijkt het BHG zijn eigen verantwoordelijkheden inzake BIV en jaarlijkse autobelasting. Het klopt inderdaad dat salariswagens een probleem zijn. Toch maken zij slechts een deel uit van de totale voertuigen vloot die in Brussel rondrijdt. Een slecht beleid rond salariswagens mag geen uitvlucht zijn om de andere voertuigen niet aan te pakken. Ook inzake leasingwagens kan het gewest mee op de besluitvorming drukken. Uitgangspunt van deze fiscale hervorming moet zijn om individuele gemotoriseerde verplaatsingen te vermijden, te vervangen (door andere verplaatsingen) of te vergroenen. Meer inkomsten uit autobelastingen zijn noodzakelijk, om de broodnodige Modal Shift te bereiken. De extra inkomsten kunnen gebruikt worden om andere belastingen te verlagen. Dit kan gaan om regionale belastingen, maar gewesten kunnen ook de personenbelasting verlagen voor werknemers (zoals Vlaanderen reeds deed in het verleden). Zo wordt wonen in Brussel echt aantrekkelijker. Het GPDO zegt dan wel (op p. 97) dat milieucriteria moeten worden meegenomen in het mobiliteitsbeleid maar doet verder geen enkele inspanning om aan te geven hoe dit kan of zal gebeuren.

4 Zowel voor de bestaande belastingen (BIV en de jaarlijkse autobelasting) als voor een toekomstige systeem waarbij de gebruiker betaalt (zonale heffing, stadstol, slimme kilometerheffing), moet men rekening houden met verschillende componenten. Heffingen of belastingen worden best opgesteld op basis van een MKBA analyse (maatschappelijke kosten-baten analyse). We stellen voor om onderstaande parameters mee te nemen in de formule die de vorm en het tarief van de bestaande belastingen bepaalt: Impact bij ongeval (met actieve weggebruiker) Impact op luchtkwaliteit (NOX, fijn stof, black carbon ) Ruimtebeslag Geluidsoverlast Impact op klimaatsverandering Aankoopprijs van het voertuig (sociale component) Bij een mogelijke slimme kilometerheffing kan men volgende componenten toevoegen Plaats van het voertuig (hoger tarief nabij bewoning) Tijdstip van de verplaatsing (hoger tijdens de piekuren) 2.5 Herinrichting van de Ring Dat de herinrichting van de ring een gemeenschappelijk project kan worden, lijkt ons een goede insteek. De voorwaarden die hieraan gekoppeld worden zijn goed, maar ze moeten aangevuld worden met voldoende overstapparkings en een sterkere ontwikkeling van alternatieven. Op dit ogenblik zijn de Vlaamse budgeten voorzien voor de autoinfrastructuur vele malen groter dan deze voor openbaar vervoer en fietsen. De ontwikkeling van Brabantnet (tram) en van het Fiets-GEN moeten ook inzake financiering voorrang krijgen.

5 3.2 Promotie van de fiets De doelstelling om tegen % van de verplaatsingen met de fiets te doen is weinig ambitieus. Als we de observaties van het Brusselse fietsobservatorium extrapoleren ( gebeuren nu op dit ogenblik al ongeveer 6% van de intra Brusselse verplaatsingen met de fiets. Volgens de gegevens van het observatorium verdubbelde het aantal fietsers ongeveer sinds 2010 (3,5% Beldam). Omdat ook het aantal verplaatsingen steeg lijkt een huidig fietsaandeel van 6% van alle intra Brusselse verplaatsingen realistisch. De doelstelling van 7% tegen 2025, maakt dus een einde aan de huidige opmars van het fietsgebruik. Een doelstelling van minstens 15% van de intra Brusselse verplaatsingen met de fiets is dan ook noodzakelijk. Voor alle verplaatsingen op Brussels grondgebied kan de doelstelling rond de 10 % liggen. Inzake fietsenstallingen op de openbare weg ontbreekt het aan concrete doelstellingen en ook wordt de rol van het gewestelijk parkeeragentschap niet belicht. De Fietsersbond vraagt dat alle Brusselaars tegen 2025 toegang zullen hebben tot een fiets (privé, huur- of deelfiets). De Gewestelijke stedenbouwkundige verordening moet worden herzien en het inpandig fietsparkeren moet men voluit stimuleren. De doelstellingen voor fietsparkings moeten dus voor alle gebouwen worden uitgebreid. Het systeem van deelfietsen moet verder worden ondersteund en uitgebouwd. Het aanbieden van elektrische deelfietsen is hier noodzakelijk. Fietsers hebben nood aan een sterk fietsnetwerk dat het mogelijk maakt veilig en comfortabel te fietsen. Het GPDO slaagt er niet om een duidelijk netwerk voor te stellen. We vragen dat het GPDO de Gewestelijke fietsroutes (GFR), de fietspaden en de tracés voor het intergewestelijke Fiets-GEN verankerd voor de komende jaren. Ook willen we dat er een duidelijkere timing voor de bouw van deze fietsroutes wordt voorgesteld. De aanleg van de 3 netwerken tegen 2020 lijkt is noodzakelijk om op korte termijn de nodige fietsverplaatsingen te genereren. Voor de verschillende netwerken moeten ook kwaliteitscriteria worden vooropgesteld. Afgescheiden fietspaden moeten veilig en comfortabel worden aangelegd. Op de straten die deel uitmaken GFR-netwerk moet de autodruk drastisch worden verlaagd. Voor de aanleg van het Fiets-GEN moet voldoende ruimte worden voorzien naast treinsporen en het kanaal. Daarnaast moet fietsstraten worden voorzien in de meer stedelijke omgeving.

6 3.4 Het treinnet Er zijn in Brussel nog heel wat onderbenutte sporen. Meer rijdende treinstellen op dit netwerk zijn noodzakelijk. Aan de stations moeten voldoende fietsenstallingen worden voorzien. De treinen moet op een fietsvriendelijke manier worden ingericht. Een lage opstap en voldoende stallingsruimte zijn dus noodzakelijk. 5 De milieuhinder verminderen 5.1 Lage emmissiezone Dit is voor de Fietsersbond een goede maatregel. Maar ook in 2025 zullen vervuilende dieselwagens nog in de stad rondrijden. Ten gevolge van ontoereikende tests die in het verleden werden uitgevoerd kunnen we op dit ogenblik niet zeggen hoe zwaar vervuilend de huidige dieselvoertuigen zijn (Euro 6). We weten met zekerheid dat de reële uitstoot hoger is dan in de uitgevoerde tests. Extra maatregelen om deze vuile voertuigen te weren zijn dus noodzakelijk. Dieselvoertuigen die uitgerust zijn met een werkend Adblue systeem zijn minder vervuilend. Zij kunnen mits voorlegging van een certificaat een soepelere behandeling krijgen. Een zinvolle maatregel is om het gebruik van voertuigen die op diesel rijden (zonder Adblue technologie), te verbieden bij pollutiepieken. Deze maatregel is veel zinvoller dan het huidige systeem dat gebaseerd is op nummerplaten (even of oneven). We kunnen ons ook vragen stellen bij de hoogte van de huidige drempelwaarde aangezien het systeem tot op heden nog niet in werking is getreden. 6.1 Distributie optimaliseren: de last mile Het is noodzakelijk om voor deze last mile over schakelen op duurzame modi. Enkel elektrische of actieve vervoersmiddelen komen in aanmerking voor deze last mile. Een strategische inplanting van overslag centra en het actief stimuleren van de duurzaamste modi is noodzakelijk. 7 De verkeersveiligheid verbeteren Het GPDO voorziet niet in concrete doelstellingen inzake de verkeersveiligheid. De veralgemening van de zone 30 is een maatregel die zijn plaats zou moeten krijgen in het GPDO. Meer dan de helft van het wegenetwerk moet op termijn zone 30 worden. Een veralgemening is duidelijk en kostenbesparend. Uitzonderingen voor grote wegen blijven mogelijk. Meer politionele aandacht voor overtredingen die de actieve weggebruiker in gevaar brengen zijn noodzakelijk en moeten door het GPDO worden vooropgesteld.

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Uitwerking huidig circulatieplan is ruim onvoldoende, de definitieve aanleg kan en moet beter voor fietsers.

Uitwerking huidig circulatieplan is ruim onvoldoende, de definitieve aanleg kan en moet beter voor fietsers. Dossier n.a.v. afloop testfase circulatieplan Vijfhoek Uitwerking huidig circulatieplan is ruim onvoldoende, de definitieve aanleg kan en moet beter voor fietsers. Vandaag, 29 februari 2016, is het exact

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

Kanaalroute Brussel: Zuidelijk gedeelte

Kanaalroute Brussel: Zuidelijk gedeelte Kanaalroute Brussel: Zuidelijk gedeelte Fietsersbond Brussels Gewest Fietsersbond vzw Oude Graanmarkt 63 1000 Brussel www.fietsersbond.be 02/502.68.51 1. Inleiding De Kanaalroute maakt deel uit van het

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

Voorstellen voor een fiscaliteit gericht op duurzame mobiliteit

Voorstellen voor een fiscaliteit gericht op duurzame mobiliteit Voorstellen voor een fiscaliteit gericht op duurzame mobiliteit Loonlastenverlaging en duurzame mobiliteit Dat loonlastenverlaging bedrijven actief in België een sterkere competitieve positie zou geven

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

PlanninG en FinancierinG

PlanninG en FinancierinG 1 budgetta ire PlanninG en FinancierinG Het groeiende succes van eersteklas openbaar vervoer voor iedereen vormt de sluitsteen voor de toegankelijkheid tot de verschillende functies in het Gewest. Als

Nadere informatie

My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest

My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest Met My Bikeworld wil de Fietsersbond fietsers actief een stem geven. Het project werd gerealiseerd met de steun van het Brussels Gewest, de Nationale

Nadere informatie

Lucht Klimaat - Energieplan Brussels Gewest Bezwaarschrift Fietsersbond 15 juli 2015 Inhoudstafel

Lucht Klimaat - Energieplan Brussels Gewest Bezwaarschrift Fietsersbond 15 juli 2015 Inhoudstafel Lucht Klimaat - Energieplan Brussels Gewest Bezwaarschrift Fietsersbond 15 juli 2015 Inhoudstafel 1. Duidelijke en meetbare doelstellingen...2 2. Luchtvervuiling, vervuilingspieken en structurele maatregelen...2

Nadere informatie

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP)

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) GEMEENTE HILLEGOM Hoofdstraat 115 2181 EC Hillegom T 14 0252 Postbus 32, 2180 AA Hillegom F 0252-537 290 E info@hillegom.nl I www.hillegom.nl Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) Onderdeel

Nadere informatie

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Hallo, Brussel is de filehoofdstad van Europa. De files los je niet op met meer wegen en auto s, maar met openbaar vervoer en de fiets. Elke dag komen

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Doorsteken in de gebouwde omgeving: een kerkhof in de stad is ideaal om een doorsteek te voorzien. Foto: Campo Santo, Gent, Google maps

Doorsteken in de gebouwde omgeving: een kerkhof in de stad is ideaal om een doorsteek te voorzien. Foto: Campo Santo, Gent, Google maps Via het opzetten van mobiliteitsplannen wordt bepaald hoe de gewenste verhoudingen zijn tussen de verschillende vervoersmodi (modal split) en hoe een beleid kan opgezet worden ten voordele van meer duurzame

Nadere informatie

plaatsen voor wagens

plaatsen voor wagens Parkeerbeheer en tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Parkeren in Brussel 1.154.000 bewoners 510.000 privé-voertuigen +/- 77.000 bestelwagens +/- 200.000 binnenkomend verkeer 290.000 plaatsen

Nadere informatie

Draagvlak voor aanpassingen van de verkeersbelasting in Vlaanderen/België?

Draagvlak voor aanpassingen van de verkeersbelasting in Vlaanderen/België? Draagvlak voor aanpassingen van de verkeersbelasting in Vlaanderen/België? Frank Van Thillo 2004: voorstel invoering wegenvignet 2 Invoering van een wegenvignet ter vervanging van de verkeersbelasting,

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken!

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Waarom een bedrijfsvervoerplan opstellen? De bedrijfsvervoerplannen (BVP) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben als doel de overstap te bevorderen van gemotoriseerde

Nadere informatie

1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN

1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN 04 1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN 1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN HARMONISERING Integratie Publieke verantwoordelijkheid parking.brussels zet in op een harmonisering en vereenvoudiging van de parkeerregels

Nadere informatie

Lage-emissie zones in België. What s next?

Lage-emissie zones in België. What s next? Lage-emissie zones in België What s next? Lage-emissiezones Onlangs kondigde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan dat vanaf 2018 de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan zullen worden geweerd

Nadere informatie

Amsterdam 2025 Stad van fietsers. Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen

Amsterdam 2025 Stad van fietsers. Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen Amsterdam 2025 Stad van fietsers Visie voor een leefbare en mobiele stad door goed fietsen 2018 In 2025 willen wij een stad: met volop ruimte voor fietsen, lopen, spelen en groen met schone lucht, verkeersveilig

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Mobiliteit: de rol van sturing en capaciteit

Mobiliteit: de rol van sturing en capaciteit Mobiliteit: de rol van sturing en capaciteit BRUNO DE BORGER, UA hoogleraar economie Ringland Colloquium 20 maart 2014 de Singel Antwerpen Overzicht Basisprincipes van een goed mobiliteitsbeleid Toepassing

Nadere informatie

Waarom is parkeren in Brussel zo moeilijk, terwijl er toch veel parkeerplaatsen zijn?

Waarom is parkeren in Brussel zo moeilijk, terwijl er toch veel parkeerplaatsen zijn? 07 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom is parkeren in Brussel zo moeilijk, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikt over een groot aantal parkeerplaatsen.

Nadere informatie

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 22 Stadsperimeter Brussel Bordeaux 23 Visitekaart o Bevolking : " Stad: 245.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 750.000 inwoners o Netwerk " Regionaal OV-netwerk: 15 lijnen TER + 4 buslijnen " Stedelijk

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET FIETSPLAN 2010-2015 VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Etienne Holef R&D verantwoordelijke

TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET FIETSPLAN 2010-2015 VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Etienne Holef R&D verantwoordelijke TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET FIETSPLAN 2010-2015 VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Etienne Holef R&D verantwoordelijke - Context - Doelstelling - Methodologie - Resultaat - Conclusie 2 Fietsplan

Nadere informatie

nr. 102 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 21 december 2016 aan BART TOMMELEIN Vergroening wagenpark - Stand van zaken

nr. 102 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 21 december 2016 aan BART TOMMELEIN Vergroening wagenpark - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 102 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 21 december aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Vergroening

Nadere informatie

Vorming. VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen)

Vorming. VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen) Vorming Bedrijfsvervoerplan (BVP) VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen) EEN ACTIEPLAN OP MAAT VAN UW BEDRIJF Stap 1 Stap 2 Mobiliteitsdiagnose: analyse verplaatsingen, bereikbaarheid,

Nadere informatie

nr. 123 van BJÖRN RZOSKA datum: 22 januari 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Hervorming verkeersbelastingen - Stand van zaken - LPG-voertuigen

nr. 123 van BJÖRN RZOSKA datum: 22 januari 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Hervorming verkeersbelastingen - Stand van zaken - LPG-voertuigen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 123 van BJÖRN RZOSKA datum: 22 januari 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Hervorming

Nadere informatie

Waarom heeft het Gewest onvoldoende fietsinfrastructuur ondanks de stijgende vraag?

Waarom heeft het Gewest onvoldoende fietsinfrastructuur ondanks de stijgende vraag? 03 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Mei 2017 Waarom heeft het Gewest onvoldoende In alle grote Europese steden kent het fietsgebruik een flinke boom. Ook in Brussel heeft fietsen

Nadere informatie

Propere lucht voor elke Brusselaar LUCHTPLAN CD&V BRUSSEL

Propere lucht voor elke Brusselaar LUCHTPLAN CD&V BRUSSEL Propere lucht voor elke Brusselaar LUCHTPLAN CD&V BRUSSEL De lucht die we inademen maakt alle Brusselaars gelijk. Wat je afkomst, taal of financiële situatie is: we ademen dezelfde lucht in. De strijd

Nadere informatie

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1 ACTIEPLAN FIETS 2009 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 MAATREGELEN...4 2.1 VERBETERING/ COMPLETERING FIETSNETWERK...4 2.2 FIETSPARKEREN...4 2.3 EDUCATIE, COMMUNICATIE EN HANDHAVING...5 2.4 MONITORING DOELSTELLING

Nadere informatie

Lekker Fietsen in s-hertogenbosch

Lekker Fietsen in s-hertogenbosch Lekker Fietsen in s-hertogenbosch Arnold Bongers verkeerskundig ontwerper Koen van Waes verkeersplanoloog 1 Inhoud Den Bosch Ontwikkeling fietsbeleid Fietsbalans Koersnota Lekker Fietsen Infrastructuur

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente!

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! #sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en praktijkgericht onderzoek vormen de focus. Zo stimuleert

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Een milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore

Een milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore Een milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore Infoseminarie Leefmilieu Brussel 14 januari 2014 Departement parkeren en verplaatsingen Agenda Milieuvriendelijker vlootbeheer a.h.v. Ecoscore 9.00-9.40:

Nadere informatie

scenario 1: De Leefstraat

scenario 1: De Leefstraat scenario 1: De Leefstraat De Rozenstraat en Palmstraat vormen vandaag een belangrijke levensader voor de Heilig-Hartwijk. Ze verbinden het sportcentrum Alverberg, de Heilig-Hartkerk, de Daltonschool en

Nadere informatie

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Mobiliteitsbeleid Gent Historische schets Tim Scheirs Mobiliteitsbedrijf Stad Gent Vanaf

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT. Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42

3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT. Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42 3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42 PROJECTFICHE NR. 3 Fietsnetwerk DOELSTELLING(EN) Zachte verplaatsingen aanmoedigen door de

Nadere informatie

De specificiteiten van Brussel en hun doelstellingen. M. Hubert, P. Huynen, K. Lebrun en G. Patriarche (CES-FUSL) 20 september 2012

De specificiteiten van Brussel en hun doelstellingen. M. Hubert, P. Huynen, K. Lebrun en G. Patriarche (CES-FUSL) 20 september 2012 De specificiteiten van Brussel en hun doelstellingen M. Hubert, P. Huynen, K. Lebrun en G. Patriarche (CES-FUSL) 0 september 0 Inhoudsopgave Uitrusting van de huishoudens en van de individus in Brussel

Nadere informatie

Zaal DACTYLO 4.3. Autodelen: een uitweg bij kansarmoede?

Zaal DACTYLO 4.3. Autodelen: een uitweg bij kansarmoede? Zaal DACTYLO 4.3. Autodelen: een uitweg bij kansarmoede? VVSG Klimaatdag 3 mei 2019 Parkeerplaatsen bouwen of Autodelen & vervoersarmoede verminderen wouter.verhaert@turnhout.be Adviseur Mobiliteit Wat

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting Brussel, 23 oktober 2015

Advies. Voorontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting Brussel, 23 oktober 2015 Advies Voorontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016 Brussel, 23 oktober 2015 MORA_ADV_20151023_programmadecreetBO2016 Mobiliteitsraad Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040

Nadere informatie

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS»

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het gemeentehuis Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en)

Nadere informatie

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit Vragenlijst over uw visie op mobiliteit U kunt de vragenlijst ook online invullen op www.mobiliteitsplanvlaanderen.be Waarvoor dient deze vragenlijst? Met deze vragenlijst wordt gepeild naar uw visie op

Nadere informatie

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem Fietsparkeerbeleid Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

25% meer fietsgebruik

25% meer fietsgebruik 25% meer fietsgebruik De ambitie van de Fietsersbond bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 2 25% MEER FIETSGEBRUIK De ambitie van de Fietsersbond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010

Nadere informatie

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV - 1 december 2014 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsparkeerbeleid Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets

Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid. A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Het Mobiliteitsplan Vlaanderen De strategische doelstelling verkeersveiligheid A. Carpentier, M. Govaerts & G. Wets Inhoud Achtergrond Strategische doelstelling verkeersveiligheid Operationele doelstellingen

Nadere informatie

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP 2006-2015 10179-10405/PG/HB zoals vastgesteld in Regioraad van 25 september 2008 Colofon Regionale Fietsnet met Sternet Aanscherping RVVP 2006-2015 In

Nadere informatie

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren 25% Algemeen 66% Tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over duurzame mobiliteit aan te moedigen binnen de ondernemingen 4.024

Nadere informatie

Als we een reductie van 15% willen behalen in deze sector, halen we met de vooropgestelde modal shift dus 19,33% van de vooropgestelde reducties.

Als we een reductie van 15% willen behalen in deze sector, halen we met de vooropgestelde modal shift dus 19,33% van de vooropgestelde reducties. Fietsbeleid 1. Samenvatting Mochten we in Vlaanderen evenveel fietsen als in Nederland in 2007, dan halen we met de modal shift richting fiets 2,9% van de C0 2 uitstoot inzake niet ETS-wegverkeer 1. Als

Nadere informatie

BOVAG & RAI Vereniging. Woensdag 29 augustus 2012 Louwman Museum, Den Haag

BOVAG & RAI Vereniging. Woensdag 29 augustus 2012 Louwman Museum, Den Haag BOVAG & RAI Vereniging Woensdag 29 augustus 2012 Louwman Museum, Den Haag Een betrouwbare overheid met een langetermijnvisie, die bestendig beleid maakt en die maatregelen tijdig aankondigt De onbelaste

Nadere informatie

Naar een echt fietsklimaat in Brussel

Naar een echt fietsklimaat in Brussel Naar een echt fietsklimaat in Brussel Het fietsgebruik in Brussel is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2018 is het aantal fietsers in Brussel met 16 procent toegenomen, ten opzicht van 2013 is er sprake

Nadere informatie

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen In een zone 30 verplaatsen mensen zich vaak over een korte afstand. Kies daarom voor meer ruimte waarin de burger zich actief kan verplaatsen (zoals met de fiets of te voet). Creëer ook een aangename omgeving

Nadere informatie

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter CROW- FIETSBERAAD Tymon de Weger voorzitter 1 TYMON DE WEGER Van huis uit Vervoereconoom 2006-2009 Wethouder Verkeer en Milieu in Utrecht 2017 Wethouder Stichtse Vecht 2 INHOUD Wat is het Fietsberaad?

Nadere informatie

Parkeerplan Gent 2020. 30-09-2013 Themacommissie Parkeren

Parkeerplan Gent 2020. 30-09-2013 Themacommissie Parkeren Parkeerplan Gent 2020 30-09-2013 Themacommissie Parkeren Deel 2: onderzoeksfase vergelijkend onderzoek 2 Deel 2: onderzoeksfase vergelijkend onderzoek Werkwijze - Stap 1 desk research - Stap 2 van longlist

Nadere informatie

Memorandum van de Brusselse fietsverenigingen GRACQ Les Cyclistes Quotidiens Fietsersbond EUCG

Memorandum van de Brusselse fietsverenigingen GRACQ Les Cyclistes Quotidiens Fietsersbond EUCG REGIONALE VERKIEZINGEN 2014 Brussels Hoofdstedelijk Gewest Memorandum van de Brusselse fietsverenigingen GRACQ Les Cyclistes Quotidiens Fietsersbond EUCG De fiets is een echte troef voor de toekomst van

Nadere informatie

/ Beschrijvende fiche

/ Beschrijvende fiche / Beschrijvende fiche Beschrijvende fiche spoorinvesteringsproject Vlaanderen Ontwerpinvesteringsprogramma 2016-2020 Nieuwe Vlaamse Spoorprioriteiten Project V-130: Bevorderen van de Combi-Mobiliteit in

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het. Hoe staan we ervoor? Brussels Gewest: Welke acties? Sarah HOLLANDER.

Luchtkwaliteit in het. Hoe staan we ervoor? Brussels Gewest: Welke acties? Sarah HOLLANDER. Luchtkwaliteit in het Brussels Gewest: Hoe staan we ervoor? Welke acties? Sarah HOLLANDER LEEFMILIEU BRUSSEL - DEPT. DUURZAME MOBILITEIT shollander@leefmilieu.brussels LUCHTKWALITEIT: DE ROL VAN LEEFMILIEU

Nadere informatie

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Enkele resultaten uit de digitale enquête onder het Nijmeegse stadspanel over het thema bereikbaarheid 1. Inleiding Eind augustus / begin september jl. is het

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 25 oktober 2013

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 25 oktober 2013 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 25 oktober 2013 Herinrichting ring rond Brussel: toename verkeersveiligheid, afname files Keuze

Nadere informatie

Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli Lot van Hooijdonk

Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli Lot van Hooijdonk Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli 2018 Lot van Hooijdonk Waarom vindt Utrecht fietsen zo belangrijk? Onderdeel van inzet op Healthy Urban Living / gezonde stad. Fiets en voetganger

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Ruimteconferentie 2011 Bijdrage parkeerbeleid aan duurzame mobiliteit

Ruimteconferentie 2011 Bijdrage parkeerbeleid aan duurzame mobiliteit Ruimteconferentie 2011 Bijdrage parkeerbeleid aan duurzame mobiliteit Bram van Luipen Hans Voerknecht Ons beeld van parkeren 2 3 Rol parkeerbeleid - Instrument om keuzes te beïnvloeden - Essentieel onderdeel

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffde de verzoing van de behoeft aan ergie aan zuivere lucht in onze maatschappij Het Vlaams Parlemt, gelet op de Verkningsnota voor het ergiedebat in het Vlaams Parlemt,

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan

Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan Duurzame mobiliteit hoeft niet noodzakelijk veel te kosten of veel tijd in beslag te nemen. Heel wat maatregelen zijn heel eenvoudig en hebben toch

Nadere informatie

Goederenvervoerplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Goederenvervoerplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Goederenvervoerplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Marianne Thys, Brussel Mobiliteit Date Structuur van de uiteenzetting Het goederenvervoer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Strategisch plan

Nadere informatie

Madou: van plein naar esplanade. Madouplein Scailquinstraat - Leuvensesteenweg Sterrenkundelaan - Bischoffsheimlaan

Madou: van plein naar esplanade. Madouplein Scailquinstraat - Leuvensesteenweg Sterrenkundelaan - Bischoffsheimlaan Madou: van plein naar esplanade Madouplein Scailquinstraat - Leuvensesteenweg Sterrenkundelaan - Bischoffsheimlaan Voorgeschiedenis Juni 2015: tijdelijke inrichting Leuvensesteenweg: bussen/taxi s/leveringen

Nadere informatie

DE VERGROENING VAN DE

DE VERGROENING VAN DE DE VERGROENING VAN DE VERKEERSFISCALITEIT Vergroening fiscaliteit mobiliteit - EU Bestaande regelingen Vrachtwagens Eurovignet Ontwikkelingen in FR, DE (LKW maut), AT, Personenwagens Péage (FR, ES, ),

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Thema 1: de gebruiker betaalt

Thema 1: de gebruiker betaalt Beleidscafé: betalen voor automobiliteit 9-12-2010 Thema 1: de gebruiker betaalt Stelling 1: Autobezit moet goedkoper worden voor mensen die weinig rijden en duurder voor mensen die veel rijden. Autobezit

Nadere informatie

De realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk

De realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk Realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk Indicatorgegevens Naam Definitie Realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk De realisatiegraad van het bovenlokaal

Nadere informatie

Project plan-mer. Omvorming van de RO vak A3/E40 (Sint-Stevens-Woluwe) A1/E19 (Machelen) Advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie

Project plan-mer. Omvorming van de RO vak A3/E40 (Sint-Stevens-Woluwe) A1/E19 (Machelen) Advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE GEWESTELIJKE ONTWIKKELINGSCOMMISSIE REGION DE BRUXELLES-CAPITALE LA COMMISSION REGIONALE DE DEVELOPPEMENT Project plan-mer Omvorming van de RO vak A3/E40 (Sint-Stevens-Woluwe)

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Oosterweeldossier. Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014

Oosterweeldossier. Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Oosterweeldossier Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Bouwstenen voor een plan B Beslist beleid 14 februari en 4 april 2014, tevens achterhaald beleid

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

Breda Duurzaam Bereikbaar

Breda Duurzaam Bereikbaar Masterplan Mobiliteit Breda Duurzaam Bereikbaar D66 krijgt het voor elkaar Inhoud Aanleiding 3 Visie 4 Fietsen en wandelen 5 Openbaar vervoer 6 Autoverkeer 7 Aanleiding 3 Breda slibt dicht. Niet alleen

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

PARKEERPROBLEMEN EN UITDAGINGEN AANZET NAAR EEN DUURZAAM PARKEERBELEID

PARKEERPROBLEMEN EN UITDAGINGEN AANZET NAAR EEN DUURZAAM PARKEERBELEID PARKEERPROBLEMEN EN UITDAGINGEN AANZET NAAR EEN DUURZAAM PARKEERBELEID Joris Willems PCVO Limburg, Graduaat Verkeerskunde Diepenbeek (www.pcvolimburg.be) Inhoud Inleiding Parkeer- problemen Van vraagvolgend

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Stadsproject Ragheno

Stadsproject Ragheno Stadsproject Ragheno Historisch overzicht Verlaten industrie Algemene ambitie Een kwalitatieve mix van wonen en werken Werken met een grensverleggende stadsplanning De unieke ligging achter het station

Nadere informatie

Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender Budget Reyersviaduct Afbraak van het Reyersviaduct en herinrichting Gewest

Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender Budget Reyersviaduct Afbraak van het Reyersviaduct en herinrichting Gewest Tabel opgesteld op basis van de informatie verstrekt tijdens de rondetafelgesprekken van 28 juni 2016 over de bereikbaarheid van de handelswijken in de Vijfhoek Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender

Nadere informatie

Parkeren: broodnodig?!

Parkeren: broodnodig?! Parkeren: broodnodig?! Maatregelen parkeerorganisatie Dirk Engels Sven Maerivoet 12 april 2016 Maatregelen parkeerorganisatie o Doelstellingen o Parkeerconcepten o Openbaar domein o Privaat domein o Aanbod

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Koen Vande Sompele, Traject VSV 12/04/2016 page 2 Overzicht parkeerbeleid en

Nadere informatie

Parkeren Quick wins Prof. Dirk Lauwers

Parkeren Quick wins Prof. Dirk Lauwers Parkeren Quick wins Prof. Dirk Lauwers verbonden aan IDM - Instituut Duurzame Mobiliteit - Universiteit Gent Faculteit Ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen VLITS Verkeer, logistiek en intelligente

Nadere informatie

MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017

MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017 MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017 BURGERRESOLUTIE Gelet op de ordonnantie van 26 juli 2013 tot vaststelling van een kader inzake mobiliteitsplanning en tot wijziging van sommige bepalingen die

Nadere informatie

since 1957 Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders Fédération Belge des Loueurs de Véhicules

since 1957 Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders Fédération Belge des Loueurs de Véhicules since 1957 Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders Fédération Belge des Loueurs de Véhicules MEMORANDUM Federale en Regionale verkiezingen 26 MEI 2019 Renta VZW Leuvensesteenweg 369, 1932 Zaventem

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Vincent Meerschaert, Traject VSV 30/10/2014 page 2 Overzicht parkeerbeleid

Nadere informatie

Checklist Fietsvriendelijk bedrijf. Een fietsvriendelijk certificaat voor bedrijven

Checklist Fietsvriendelijk bedrijf. Een fietsvriendelijk certificaat voor bedrijven Checklist Fietsvriendelijk bedrijf Een fietsvriendelijk certificaat voor bedrijven De checklist We weten allemaal dat gezonde en fitte medewerkers met plezier naar hun werk gaan, maar wat doen we eigenlijk

Nadere informatie

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst

ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/ Lier/Kapellen/Ranst De nieuwe visie voor mobiliteit in uw regio ROUTEPLAN 2030 > Samen vooruit > Regionale sessie 22/23/24.01.2019 Lier/Kapellen/Ranst WELKOM PROGRAMMA 19.00 19.10 uur: Opening 19.10 19.25 uur: Vervoerregio

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Ruimte dienst Mobiliteit dossiernummer:. 1300631 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Reglementen subsidie aan gemeenten voor de realisatie van fietsinfrastructuur onderdeel van het

Nadere informatie

Binnenstad Tienen wordt zone 30

Binnenstad Tienen wordt zone 30 Binnenstad Tienen wordt zone 30 Na de paasvakantie wordt de hele binnenstad van Tienen een zone 30. Een zone 30 is een gebied waar je nergens sneller mag rijden dan 30 km/uur. Waarom gaan we voor deze

Nadere informatie

L e n n a r t N o u t B a b e t H e n d r i k s

L e n n a r t N o u t B a b e t H e n d r i k s MOBILITEITSPLAN RIDDERKERK L e n n a r t N o u t B a b e t H e n d r i k s 20-06- 2 0 1 9 INTROD UC TIE WAAROM NIEUW M OBILITEITSBELEID? VIGEREND BELEID Verkeersplan Ridderkerk Module Openbaar Vervoer

Nadere informatie

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #KORTRIJK EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #Wie ben ik Stad Kortrijk innovatiemanager Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056 27 8500 Twitter: @S_L_ De innovatiemanager,

Nadere informatie

Wijk van de maand. Stationsbuurt Noord en Zuid

Wijk van de maand. Stationsbuurt Noord en Zuid Wijk van de maand Stationsbuurt Noord en Zuid Wat verandert er zoal voor de voetganger? Heraanleg trottoirs Veilige oversteek Circuit Walk - Citadelpark Heraanleg trottoirs Sint-Denijslaan tussen Vaerwyckweg

Nadere informatie