Octopus.be boekhoudsoftware

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Octopus.be boekhoudsoftware"

Transcriptie

1 Permanente vorming BBB2017SEM04 Onderwerp BTW - UPDATE Spreker Eddy SOENEN Locaties AFFLIGEM 23/03/2017 KORTRIJK 13/03/2017 GENT 15/03/2017 BRUGGE 16/03/2017 EDEGEM 20/03/2017 HOUTHALEN 21/03/2017 LEUVEN 22/03/2017 Octopus.be boekhoudsoftware

2 1 BBB UPDATE BTW maart 2017 Kortrijk 15 maart 2017 Gent 16 maart 2017 Brugge 20 maart 2017 Edegem 21 maart 2017 Houthalen 22 maart 2017 Leuven 23 maart 2017 Affligem Door Eddy Soenen Ere e.a. Inspecteur diensthoofd bij de Administratie van de Algemene Fiscaliteit Ere Adviseur bij het Ministerie van Financiën Lid Stagecommissie BIBF Auteur Docent en voordrachtgever Consultant Gebruik en vermenigvuldiging is niet toegelaten zonder voorafgaande toelating van de auteur.

3 2 Inhoudstafel Bewijs van vrijstelling BTW bij uitvoer p Bestemmingsdocument p Omvorming van gebouw tot woning p Tarieven tuinaannemers p Restaurant- en cateringdiensten p Verplichtingen inzake facturatie p Uitbating van een feestzaal p W.C.O p Verhuur van een opslagruimte p Margeregeling p

4 3 Vrijstelling van BTW wegens uitvoer - Bewijs Inbreuken op de door de artikelen 1, 3, 5 en 8 van het koninklijk besluit nummer 18, van 29 december 1992, opgelegde verplichting de echtheid te bewijzen van de uitvoer van de goederen waarvan de levering op grond van artikel 39, 1, 1, 2 en 4, van het btw-wetboek, met vrijstelling werden gefactureerd. Op grond van artikel 39, 1, 1, van het btw-wetboek, zijn de leveringen van goederen die door of voor rekening van de verkoper worden verzonden of vervoerd naar een plaats buiten de Gemeenschap, vrijgesteld van btw. Op grond van artikel 39, 1, 2, van het btw-wetboek geldt het zelfde voor de leveringen van goederen die door of voor rekening van een niet in België gevestigde koper worden verzonden of vervoerd naar een plaats buiten de Gemeenschap. Een kopie van de verkoopfactuur of, bij ontstentenis van een verkoopfactuur, een verzendingstuk dat alle gegevens van een verkoopfactuur bevat, moet worden afgegeven op het douanekantoor waar, overeenkomstig de douanereglementering inzake uitvoer, een aangifte ten uitvoer moet worden ingediend ( artikel 2, van het K.B. nr. 18). De verkoper van de goederen moet te allen tijde in het bezit zijn van alle stukken waaruit de echtheid van de uitvoer blijkt; hij moet ze op ieder verzoek van de met de controle belast ambtenaren voorleggen. Die stukken zijn onder meer, de bestelbons, de vervoerdocumenten, de betalingstukken alsmede de aangifte ten uitvoer bedoeld in artikel 2, van het K.B. nr. 18 ( artikel 3, van het K.B. nr. 18).

5 4 Indien zich op grond van artikel 17 en 22, van het btw-wetboek, een oorzaak van opeisbaarheid van de belasting voordoet voor de uitvoer van de goederen, kan de verkoper in de door of vanwege de Minister van Financiën bepaalde gevallen en onder de door hem gestelde voorwaarden, de betaling van de belasting opschorten. Deze opschorting kan worden toegestaan voor een termijn van ten hoogste één jaar ; in uitzonderlijke omstandigheden kan die termijn evenwel worden verlengd. Vrijstelling van btw wegens uitvoer kan enkel worden toegepast wanneer de levering die erop betrekking heeft, de btw in principe opeisbaar maakt. Dit is het geval wanneer de levering geacht wordt in België plaats te vinden. Anderzijds vereist een uitvoer van goederen noodzakelijkerwijs een vervoer van goederen, zoals het trouwens letterlijk in de wettekst zelf is opgenomen. Komt bijgevolg in aanmerking voor vrijstelling van btw wegens uitvoer, de levering die overeenkomstig artikel 14, 2, van het wetboek, is gesitueerd op de plaats in België, waar het vervoer aanvangt ter bestemming van een plaats buiten de Gemeenschap. Dit houdt dus in dat de uiteindelijke bestemming van de goederen reeds gekend moet zijn bij de aanvang van het vervoer. Wanneer de niet in België gevestigde koper de goederen zelf uitvoert of voor zijn rekening laat uitvoeren (wetboek, artikel 39, 1, 2 ), mag de koper in de Gemeenschap gevestigd zijn, maar wel buiten België. In dezelfde gedachtengang is, wegens gebrek aan vervoer, geen vrijstelling mogelijk wanneer de levering in België plaatsvindt op grond van het algemeen principe vervat in artikel 14, 1, eerste lid, van het wetboek, namelijk bij de terbeschikkingstelling in België van het goed van de verkrijger of van de overnemer. Dit is belangrijk in geval van kettingverkoop waarbij de goederen diverse malen worden doorverkocht zonder materieel te worden geleverd en waarbij er uiteindelijk slechts één vervoer is.

6 5 Bij toepassing van de algemene principes op het stuk van de plaats van de levering, is er in de ketting slechts één enkele levering met een vervoer in de zin van artikel 14, 2, van het wetboek. De overige leveringen in de ketting vinden plaats volgens het criterium van de terbeschikkingstelling van de goederen, zonder vervoer dus. Enkel de levering waarbij het vervoer plaats heeft, komt dus in aanmerking voor vrijstelling van btw wegens uitvoer buiten de Gemeenschap. Formaliteiten Wanneer goederen buiten de gemeenschap worden uitgevoerd, wordt een schriftelijke aangifte ten uitvoer opgesteld en ingediend bij de douane overeenkomstig hetgeen bepaald is door de douanewetgeving. De aangifte ten uitvoer is een aangifte die gedaan wordt op een formulier dat Enig Document wordt genoemd en dat als aangifte ten uitvoer wordt gebruikt. Het betreft een administratief document, tot stand gebracht door de Europese gemeenschappen om te worden gebruikt in het handelsverkeer tussen de Lidstaten van de Gemeenschap en de niet Lidstaten. Het bestaat uit een set van acht exemplaren, waarvan de exemplaren 1 tot 3 worden gebruikt voor het vervullen van de formaliteiten bij uitvoer en waarbij het exemplaar 3 het exemplaar van de uitvoerder is. De communautaire douanewetgeving bepaalt dat de uitvoerder die op het Enig Document moet worden vermeld, de persoon is voor wiens rekening de aangifte ten uitvoer wordt gedaan en die op het tijdstip van aanvaarding van deze aangifte eigenaar is van de betrokken goederen of die dienaangaande een gelijkaardig beschikkingsrecht heeft.

7 6 Deze definitie is ruim opgevat. Inzake btw is de leverancier als schuldenaar van de belasting ertoe gehouden het bewijs te leveren dat de goederen de gemeenschap hebben verlaten. Enkel aan de hand van het geldig geviseerd Enig Document kan de leverancier bewijzen dat de goederen effectief de Gemeenschap hebben verlaten. Voor het leveren van het bewijs van het recht op vrijstelling wegens uitvoer is het derhalve de leverancier die de goederen heeft verkocht met toepassing van de vrijstelling van btw op grond van artikel 39, 1, 1 of 2, van het btwwetboek, die op het Enig Document gebruikt als aangifte ten uitvoer, als uitvoerder fungeert. De standaardprocedure voor het vervullen van de douaneformaliteiten bij uitvoer, verloopt als volgt : de aangifte ten uitvoer moet worden uitgereikt op het douanekantoor van uitvoer. Dit is het kantoor in de Gemeenschap bevoegd voor het toezicht over het gebied waar de uitvoerder is gevestigd of waar de goederen zijn verpakt of met het oog op de uitvoer in of op het vervoermiddel zijn geladen. Na verificatie maakt het douanekantoor van uitvoer de aangifte geldig en houdt de exemplaren 1 en 2 in. Er weze opgemerkt dat deze verificatie geldig nog steeds geen bewijs levert dat de goederen effectief de Gemeenschap hebben verlaten. Deze verificatie geldig bevestigt enkel dat de aangeboden goederen en de overeenkomstig opgestelde documenten conform en correct zijn. Het exemplaar 3 van de aangifte, bestemd voor de uitvoerder, moet op de keerzijde worden geviseerd door het kantoor van uitgang uit de Gemeenschap ( laatste kantoor in de gemeenschap vooraleer de goederen de Gemeenschap verlaten), teneinde de werkelijke uitvoer vast te stellen. Sinds 4 juni 2007 kunnen aangevers, op vrijwillige basis, via het elektronisch systeem paperless douane en accijnzen (PLDA) het formulier Enig Document op elektronische wijze indienen.

8 7 Op termijn ( heden is dit zo) zal deze wijze van indiening algemeen verplicht worden. Als bewijs van effectieve uitvoer buiten de Gemeenschap wordt bij deze elektronische procedure geen stempel meer aangebracht op de achterzijde van exemplaar 3 van het Enig document, maar wordt dit vervangen door een elektronische input op de voorzijde van voornoemd exemplaar 3. Op deze voorzijde verschijnt dan de vermelding uitgevoerd op gevolgd door de datum van de effectieve uitvoer buiten de Gemeenschap. Dit exemplaar 3 kan dan op elektronische wijze worden afgedrukt met de voornoemd vermelding er op geprint. Bovendien bevat het communautair toepassingswetboek inzake douane een aantal nieuwe bepalingen die tot doel hebben om, bij de uitvoer van goederen, een elektronisch systeem van gegevensuitwisseling tussen de administraties van de douane van de Gemeenschap op te zetten (Export Control System ECS). Het ECS is sinds 3 september 2007 van toepassing, maar enkel voor de uitvoeraangiften die op elektronische wijze zijn ingediend. Een kopie van de verkoopfactuur (totale prijs van de verkochte goederen) of bij ontstentenis van een factuur, een verzendingsstuk, moet aan de douane worden overgelegd tot staving van de schriftelijke aangifte van de goederen. De douane moet trouwens kunnen verifiëren of de waarde vermeld of het uitvoerdocument wel degelijk de waarde vertegenwoordigt van de uitgevoerde goederen. Het is trouwens deze waarde (vermeld op de uitvoeraangifte) die eveneens zal dienen als maatstaf van heffing voor de berekening van de eventueel verschuldigde invoerrechten in de land van aankomst van de goederen. Wanneer de uitvoer wordt verricht door de niet in België gevestigde koper, moet deze laatste bij de inbezitneming van de goederen in België aan zijn verkoper een ontvangstbewijs afleveren waarop de datum van afgifte, de omschrijving van de goederen alsmede het land van bestemming zijn vermeld.

9 8 Wanneer de niet in België gevestigde koper de goederen hier te lande in bezit neemt en ze uitvoert of doet uitvoeren voor zijn rekening, blijft de verkoper verantwoordelijk voor de uitvoer van de goederen en bijgevolg voor de btw met betrekking tot de levering. Hij is er pas van ontslagen wanneer hij kan bewijzen dat de goederen onder de gestelde voorwaarden zijn uitgevoerd, inzonderheid dat de goederen effectief de Gemeenschap hebben verlaten. Schema 1) VBU = voorafgaand bericht van uitvoer Elektronisch bericht opgesteld aan de hand van de gegevens van de PLDAuitvoeraangifte door het kantoor van uitvoer. 2) UGD = uitvoergeleidedocument Wordt afgedrukt op basis van het PLDA-vrijgavedocument. Wordt aangevuld met een lijst, indien de aangifte bestaat uit meerdere artikelen. Bevat een identificatienummer MRN (18 karakters)!! Is nooit aanvaardbaar om de vrijstelling van BTW bij uitvoer te rechtvaardigen!!

10 9 3) RU = resultaten van uitgaan Elektronisch bericht opgemaakt door het kantoor van uitgang die het fysisch uitgaan van de goederen bevestigt. Wordt verzonden naar het kantoor van uitvoer, uiterlijk de werkdag volgend op de dag waarop de goederen de Gemeenschap verlaten 4) Kennisgeving van uitvoer Elektronisch bericht dat dient als basis voor het afdrukken van exemplaar 3 van de uitvoeraangifte door de aangever. 5) Exemplaar 3 (kader ECS) Bevat in vak D de datum van het fysisch uitgaan van de goederen en kan door de aangever worden gedownload via PLDA. Wordt door de aangever overhandigd aan de uitvoerder als bewijs van uitvoer.

11 10 Enkele voorbeelden Casus I A een Belgische handelaar verkoopt goederen aan B, die in Zwitserland is gevestigd. De overeenkomst bepaalt dat de leverancier A franco-bestemming moet leveren op het adres van B in Zwitserland. A verricht bijgevolg het vervoer naar Zwitserland. Het is een levering met vervoer die plaats vindt daar waar het vervoer aanvangt (artikel 14, 2). In principe is de levering onderworpen aan de Belgische btw, maar bij toepassing van artikel 39, 1, 1, vrijgesteld van btw. Indien het een vervoer wordt verricht door B (verkoop af-fabriek), dan is de verkoop vrijgesteld van btw door artikel 39, 1, 2. A (BE) B (Zw) Artikel 39, 1, 1 of 2 R 47 Casus II A, gevestigd in België verkoopt goederen aan B, eveneens in België gevestigd, en B verkoopt de goederen aan C, gevestigd in Zwitserland. Dit is een geval van kettingverkoop.

12 11 In dit geval dient eerst onderzocht te worden in welke relatie het vervoer naar Zwitserland werd bedongen. Alleen de levering met vervoer kan vrijgesteld worden van btw!!! A (BE) B (BE) C (Zw) vervoer of verzending Er zijn bijgevolg drie hypothesen mogelijk: 1) A - B = levering met vervoer ( vervoer voor rekening van A ) Gezien B de enige contracterende partij is van A is de levering A B de levering met vervoer, die plaatsvindt in België (daar waar het vervoer aanvangt artikel 14, 2). Deze levering wordt echter vrijgesteld door artikel 39, 1, 1 De levering B C vindt plaats in Zwitserland (artikel 14, 1 = de plaats van terbeschikkingstelling bij een levering zonder vervoer). NB. Het uitvoerdocument (EX 3) moet A vermelden als uitvoerder omdat de vrijstelling wegens uitvoer door A wordt ingeroepen.

13 12 A (BE) B (BE) R 47 (39, 1, 1 ) R 81 EX 3 als bewijs 47 (14, 1) 2) B - C = levering met vervoer ( vervoer voor rekening van C ) Gezien B de enige contracterende partij is van C, is de levering B C de levering met vervoer, die plaatsvindt in België (daar waar het vervoer aanvangt artikel 14, 2 ). Deze levering wordt vrijgesteld door artikel 39, 1, 2. De levering A B vindt plaats in België (artikel 14, 1 = de plaats van terbeschikkingstelling bij een levering zonder vervoer). De bij artikel 39, 1, 2 ingestelde vrijstelling is dus beperkt tot de handeling tussen de niet in België gevestigde koper van de goederen (C) en zijn leverancier (B). NB Het uitvoerdocument ( EX 3 ) moet B vermelden als uitvoerder gezien de vrijstelling wegens uitvoer door B wordt ingeroepen. Deze vrijstelling geldt niet voor de vorige handelingen, zelfs indien deze niet in België gevestigde koper de goederen bij een vorige leverancier (A) in bezit neemt.

14 13 A (BE) B (BE) C (Zw) R 03 (14, 1) R (39, 1, 2 ) EX 3 3) Vervoer voor rekening van B In dit geval kan alleen door een grondig onderzoek van de contracten en de verkoopsvoorwaarden bepaald worden in welke relatie het vervoer plaatsvindt. Indien het vervoer plaatsvindt in de relatie A B = geval 1) van toepassing; Indien het vervoer plaatsvindt in de relatie B C = geval 2) van toepassing. Casus III A gevestigd in België verkoopt goederen aan B, gevestigd in Frankrijk en B verkoopt de goederen aan C, gevestigd in Zwitserland. De goederen worden rechtstreeks verzonden van België naar Zwitserland, zodat we ook hier te maken hebben met een kettingverkoop.

15 14 Voorafgaande bemerking Voor de tussenliggende Lidstaat Frankrijk, worden eveneens de roosters van de Belgische btw-aangiften vermeld. Door deze voorstelling kunt u eveneens de oplossing kennen indien België de tussenliggende Lidstaat zou zijn. 1) A - B = de levering met vervoer (vervoer voor rekening van A ) Gezien B de enige contracterende partij is van A is de levering A B de levering met vervoer, die plaatsvindt in België (daar waar het vervoer aanvangt artikel 14, 2). Deze levering wordt echter vrijgesteld door artikel 39, 1. De levering B C vindt plaats in Zwitserland (artikel 14, 1 = de plaats van terbeschikkingstelling bij een levering zonder vervoer. NB. Het uitvoerdocument (EX 3) moet a vermelden als uitvoerder omdat de vrijstelling wegens uitvoer door A wordt ingeroepen. A (BE) B (FR) R 47 (39, 1, 1 ) R (14, 1)

16 15 2) B - C = levering met vervoer (vervoer voor rekening van C) Gezien B de enige contracterende partij is van C, is de levering B C de levering met vervoer, die plaatsvindt in België (daar waar het vervoer aanvangt artikel 14, 2). Deze levering wordt vrijgesteld door artikel 39, 1, 2. De levering A B vindt plaats in België (artikel 14, 1 = de plaats van terbeschikkingstelling bij een levering zonder vervoer. NB. Het uitvoerdocument (EX 3) moet (AV) B (met zijn Belgisch nummer) vermelden als uitvoerder gezien de vrijstelling wegens uitvoer door B wordt ingeroepen. Deze vrijstelling geldt niet voor de vorige handelingen, zelfs indien deze niet in België gevestigde koper de goederen bij een vorige leverancier (A) in bezit neemt. A (BE) (AV) B (BE) B (FR) R 03 R R (14, 2) 47 (39, 1, 2 )

17 16 3) Vervoer voor rekening van B In dit geval kan alleen door een grondig onderzoek van de contracten en de verkoopsvoorwaarden bepaald worden in welke relatie het vervoer plaatsvindt. Vervoer in de relatie A - B De levering A B is dan de levering met vervoer die plaatsvindt in België, daar waar het vervoer aanvangt (artikel 14, 2). Deze levering wordt echter vrijgesteld van btw op basis van artikel 39, 1, 2, gezien het vervoer wordt gedaan door een niet in België gevestigde koper (B). NB. Het uitvoerdocument (EX 3) moet A vermelden als uitvoerder gezien de vrijstelling wegens uitvoer wordt ingeroepen door A. De levering B C is in dit geval de levering zonder vervoer (artikel 14, 1) en vindt plaats in Zwitserland, daar waar de goederen worden ter beschikking gesteld van C, bij een levering zonder vervoer. A (BE) B (FR) R 47 (39, 1, 2 ) R 81 EX 3 47 (14, 1)

18 17 Vervoer in de relatie B - C De levering A B vindt dan plaats in België ( artikel 14, 1), daar waar de goederen ter beschikking worden gesteld bij een levering zonder vervoer. De levering B C is dan een levering met vervoer (artikel 14, 2), zijnde de plaats van aanvang van vervoer bij een levering met vervoer. Deze levering wordt echter vrijgesteld van btw wegens uitvoer (artikel 39, 1, 1 ). NB. Het uitvoerdocument (EX 3) moet (AV) B vermelden met zijn Belgisch nummer als uitvoerder gezien hij de vrijstelling van btw bij uitvoer inroept. A (BE) (AV) B (BE) B (FR) R 03 R R (handeling 47 (39, 1, 1 ) verricht in het buitenland) NIEUW Beslissing nr. E.T dd. 20 mei 3016 Sinds 1 mei 2016 geldt een nieuwe formaliteit voor het bewijs van een van Btw vrijgestelde uitvoer van goederen. De exporteur inzake Btw moet voortaan worden vermeld in het vak 44 van de douaneaangifte, zelfs wanneer de

19 18 verkoper reeds inzake douane als exporteur wordt vermeld in vak 2 2 van dezelfde aangifte. Nieuwe definitie van het begrip exporteur Een nieuw douanewetboek van de Unie (DWU) werd ingevoerd. Het DWU voorziet ook in een nieuwe definitie van het begrip exporteur. Het gaat in beginsel om de in het douanegebied van de Unie gevestigde persoon die, op het tijdstip waarop de uitvoeraangifte wordt aanvaard, het contract heeft met de geadresseerde in het derde land en de macht heeft om te beslissen dat de goederen naar een bestemming buiten het douanegebied van de Unie zullen worden gebracht, of nog in andere gevallen, de in het douanegebied van de Unie gevestigde persoon die de macht heeft om te beslissen dat de goederen naar een bestemming buiten het douanegebied van de Unie zullen worden gebracht (artikel 1, sub 19, a) en c) van de gedelegeerde verordening nr. 2015/2446 van 28 juli 2015). De naam, het adres en het EORI-nummer van de uitvoerder moeten worden vermeld in vak 2 van de uitvoeraangifte (pro memorie: EORI staat voor Economic Operator s registration and identification; het EORI-nummer is een uniek nummer dat gebruikt wordt voor de identificatie van de marktdeelnemers en andere personen in hun betrekkingen met de douaneautoriteiten). Nieuw is dat de uitvoerder die in de douaneaangifte wordt vermeld, voortaan in de EU gevestigd moet zijn. Ingeval een onderneming goederen vanuit een Belgische voorraad verkoopt voor uitvoer, en niet in de EU gevestigd is, mag ze dus niet als exporteur in de douaneaangifte worden vermeld. BTW-vrijstelling voor uitvoer De levering van goederen die door of voor rekening van de verkoper, of nog, door of voor rekening van een niet in België gevestigde koper, worden verzonden of vervoerd, zijn vrijgesteld van Btw (artikel 39, 1, 1 en 2. De nieuwe douaneregeling verandert op zich niets aan de btw-regeling. Maar, de verkoper van de goederen moet ten allen tijde in het bezit zijn van alle stukken waaruit de echtheid van de uitvoer blijkt; hij moet ze op ieder

20 19 verzoek van de met de controle belaste ambtenaren overleggen. Het gaat hierbij om, onder meer, de bestelbonnen, de vervoerdocumenten, de betalingstukken, alsmede de aangifte ten uitvoer (KB nr. 18, artikel 3). Ook wanneer een niet in België gevestigde koper de goederen uitvoert, blijft de verkoper verantwoordelijk voor de uitvoer van de goederen en bijgevolg voor de btw met betrekking tot de levering. Kan de uitvoer van de goederen niet worden aangetoond, dan kan de Btw worden nageheven. Volgens het traditionele standpunt van de administratie, moet de verkoper die zich op de vrijstelling beroept, vermeld worden in vak 2 van de douaneaangifte (exemplaar 3 van het Enig Document ). Zoals reeds gezegd, kan een niet-eu onderneming echter niet meer vermeld worden in dit vak. Dit zou betekenen dat een niet-eu onderneming die vanuit België goederen bestemd voor uitvoer verkoopt, zich niet meer zou kunnen beroepen op het uitvoerdocument als onderbouw voor de toepassing van de Btw-vrijstelling. De nieuwe Btw-beslissing past daarom het administratieve standpunt aan. Om de aangifte ten uitvoer niet te laten verloren gaan als bewijsmiddel voor de toepassing van de Btw-vrijstelling wegens uitvoer, zijn de Algemene Administratie Douane en Accijnzen en de Algemene Administratie van de Fiscaliteit overeengekomen dat de uitvoerder inzake btw (naam en Btwidentificatienummer) altijd moet vermeld worden in vak 44 van de uitvoeraangifte, ook voor de situaties waarin de uitvoerder inzake douane en de uitvoerder inzake Btw wal nog dezelfde persoon zijn. Concreet betekent dit dus, dat de verkoper moet worden vermeld in vak 44 van de douaneaangifte voor de onderbouw van de Btw-vrijstelling voor uitvoer. Dit geldt zelfs in het geval waarin hij ook nog vermeld zou zijn in vak 2. De formaliteit is bijgevolg niet beperkt tot de niet-eu ondernemingen, maar geldt voortaan als algemene regel. N.B. De Btw-beslissing voorziet niet in een overgangsregeling en is bijgevolg van toepassing vanaf 1 mei Voorbeeld Neem een Belgische onderneming die goederen verkoopt aan een Zwitserse klant. Ingeval de Belgische onderneming instaat voor het vervoer, zal ze voor de douaneregeling worden aangemerkt als uitvoerder en vermeld worden in vak 2. Daarnaast moeten haar gegevens ook in vak 44 worden vermeld als onderbouw voor de Btw-vrijstelling.

21 Wanneer de Zwitserse koper echter instaat voor het vervoer van de goederen (ex works-regeling of verkoop af fabriek genoemd), zal de Belgische verkoper nog altijd vermeld staan in vak 2 en vak 44 van de douaneaangifte. Tevens zal de Zwitserse koper vermeld worden in rooster 44 met zijn individueel btwnummer (indien hij daarover beschikt) of, indien hij over geen individueel Btwnummer beschikt, met het globaal BE-nummer met beginkenmerk BE van de vooraf erkende persoon waaronder de Zwitserse koper wordt vertegenwoordigd in België. 20

22 21 Bestemmingsdocument Beslissing Btw nr. E.T , dd. 1 juli 2016 Bewijs van intracommunautair vervoer Vereenvoudiging Bestemmingsdocument Vereenvoudiging betreffende bewijs van het intracommunautair vervoer opmaak van een bestemmingsdocument. Artikel 39bis, WBTW, stelt vrij van btw de levering van goederen die door of voor rekening van de leverancier of de koper vanuit België worden verzonden of vervoerd ter bestemming van een andere Lidstaat, waar de koper er toe gehouden is de intracommunautaire verwerving van de goederen aan de belasting te onderwerpen. De toepassing van de intracommunautaire vrijstelling is bijgevolg onderworpen aan drie grondvoorwaarden: - Een levering van goederen door een belastingplichtige persoon; - Het vervoer van de geleverde goederen vanuit België ter bestemming van een andere Lidstaat; - De koper is er in de lidstaat van bestemming toe gehouden de goederen aldaar aan de btw te onderwerpen. De vrijstelling kan niet worden onderworpen aan andere, bijkomende voorwaarden. Overeenkomstig artikel 273 van richtlijn 2006/112/EG, is het uitgesloten dat een Lidstaat voorziet in grensformaliteiten die resulteren in documenten om het grensoverschrijdend vervoer te kunnen vaststellen. Er kan dus niet worden voorgeschreven dat de overschrijding van interne grenzen binnen de Europese Unie kan vastgelegd worden in documenten. Artikel 131 van richtlijn 2006/112/EG bepaalt dat de Lidstaten moeten voorzien dat de vrijstelling op eenvoudige wijze kan worden toegepast.

23 22 Rekening houdend met genoemd Europees kader, zal de administratie, op grond van artikel 3, tweede lid, van het koninklijk besluit nr. 52, aanvaarden dat een zogenaamd bestemmingsdocument voor btw-doeleinden kan gelden als alternatief bewijs van een intracommunautair vervoer, zonder het bezit van het in artikel 3, eerste lid, van dat koninklijk besluit genoemde vervoerdocument, voor zover daarbij de volgende voorwaarden worden nageleefd: 1) Het staat de leverancier vrij om bij elke afzonderlijke intracommunautaire levering die hij verricht, al dan niet te kiezen voor het gebruik van het bestemmingsdocument om het bewijs van het intracommunautair vervoer te leveren (alternatieve bewijsvoering); 2) Het bestemmingsdocument attesteert dat de goederen die het voorwerp uitmaken van de intracommunautaire levering in het bezit zijn van de koper op een plaats buiten België, maar binnen de Gemeenschap, ongeacht de overeengekomen leveringsvoorwaarden; 3) Het bestemmingsdocument mag alle intracommunautaire leveringen aan een zelfde klant omvatten voor een periode van maximaal drie opeenvolgende kalendermaanden waarin de goederen door of voor rekening van de koper in ontvangst werden genomen; 4) Het bestemmingsdocument wordt opgesteld door de leverancier. De administratie aanvaardt evenwel dat het ook door de koper kan worden opgesteld. Deze personen handelen daarbij te goeder trouw. In het kader van kettingverkopen, waaronder het driehoeks-verkeer, is het de leverancier die de op grond van artikel 39bis, WBTW, vrijgestelde levering verricht, of diens medecontractant, die het bestemmingsdocument dient op te stellen; 5) Het bestemmingsdocument dient ten minste de volgende vermeldingen bevatten: - De naam, het adres en het BE-nummer van de leverancier; - De naam, het adres en het btw-identificatienummer (toegekend door een andere Lidstaat dan België) van de koper; - De bevestiging dat het de aankomst van een intracommunautaire levering van goederen in de zin van artikel 138, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG betreft; - De periode waarop het document betrekking heeft, d.w.z. de periode van maximaal drie opeenvolgende kalendermaanden waarin de goederen door of voor rekening van de koper in ontvangst werden genomen;

24 23 - Met betrekking tot de geleverde goederen: - Een beschrijving van de geleverde goederen, meer bepaald hun gebruikelijke benaming en hoeveelheid; - Een eenduidige verwijzing naar de factuur of facturen: per factuur het factuurnummer en de datum van de factuur of, indien nog geen factuur werd uitgereikt, een andere tussen de partijen gebruikte referentie die ondubbelzinnig aan de factuur kan worden gelinkt (ordernummer, nummer leveringsbon, nummer pro formafactuur, enz ) op voorwaarde dat zowel de verkoper als de koper in het bezit zijn van een exemplaar van dergelijk document; - De maand en het jaar van de ontvangst van de geleverde goederen; - De plaats buiten België, maar binnen de Gemeenschap, van aankomst van het vervoer van de goederen die het voorwerp zijn van de intracommunautaire levering (Lidstaat, stad/gemeente); - De prijs in euro van de geleverde goederen (exclusief btw); 6) Een persoon die daartoe door de koper werd aangeduid en die uit hoofde van zijn administratieve functie binnen de onderneming van de koper, mag geacht worden kennis te hebben van de door de onderneming verrichte aankopen (bv. de verantwoordelijke van de boekhoudafdeling), attesteert de correctheid van de op het bestemmingsdocument ingevulde gegevens door de melding ontvangen voor (naam van de koper. Hij vermeldt tevens zijn naam en dateert en ondertekent dit document. Het bestemmingsdocument moet worden ondertekend binnen de drie maand na het verstrijken van de periode waarop het betrekking heeft; De leverancier moet zich op voorhand de identiteit en de hoedanigheid van deze persoon per émail, per brief of op een andere schriftelijke wijze door de koper laten bevestigen. Ingeval van een overbrenging van goederen in de zin van artikel 12bis, WBTW, is de bedoelde persoon, de persoon in de Lidstaat van aankomst, aangeduid door de eigenaar van de goederen; 7) Bestemmingsdocumenten kunnen per émail of op een andere elektronische wijze worden verstuurd alsook bevestigd, voor zover de authenticiteit van de ondertekenaar gegarandeerd blijft. In dit geval dienen de uitwisselingsdocumenten als zodanig eveneens te worden bewaard;

25 24 8) De leverancier moer erop toezien dat hij in het bezit komt van het ondertekend bestemmingsdocument. Het bestemmingsdocument geldt als alternatief bewijs van het intracommunautair vervoer en heeft het weerlegbaar vermoeden van juist te zijn, mits de verkoper voldoet aan de volgende voorwaarden: a) De verkoper moet de voorlegging kunnen garanderen van: - De verkoopfactuur; - De betalingsbewijzen van de verkoopprijs; - Indien de goederen voor rekening van de verkoper werden vervoerd, de factuur met betrekking tot dat vervoer; b) De verkoper moet de intracommunautaire lijst met betrekking tot de leveringen die voorkomen op het bestemmingsdocument hebben ingediend; c) De verkoper heeft alles gedaan wat redelijkerwijs binnen zijn mogelijkheden ligt om te zorgen dat hij, voor de intracommunautaire leveringen die hij heeft verricht en die in het bestemmingsdocument zijn opgenomen, niet bij een belastingfraude is betrokken geraakt. De administratie behoudt de mogelijkheid om andere documenten dan vervoerdocumenten op te vragen om de echtheid van de transactie en de overeenstemming met de verklaringen op het bestemmingsdocument te controleren. Het bezit van genoemd document ontslaat de verkoper aldus niet van de verplichting om, overeenkomstig voornoemd artikel 3, eerste lid, van het koninklijk besluit nr. 52, andere documenten dan de vervoerdocumenten te kunnen voorleggen (contracten, bestelbonnen, betalingsstukken, facturen van transportondernemingen, enz ) om het recht op de toepassing van de btwvrijstelling wegens een intracommunautaire levering van goederen te verantwoorden. Vanzelfsprekend gelden bij de beoordeling van de toepassing van de vrijstelling de Europese rechtsbeginselen inzake evenredigheid, waarbij de niet-naleving van een vormvoorwaarde ondergeschikt is wanneer de grondvoorwaarden werden nageleefd ( zie zaak C-492/13, overweging 36, zaak C-146/05, overweging 29 en zaak C-183/14, overweging 58).

26 25 Voorbeelden van een bestemmingsdocument A) De Belgische onderneming X (kwartaalaangever) heeft met een Duitse onderneming Y een bestendige handelsrelatie en levert in de maanden april tot juni goederen die via in totaal 5 facturen afgerekend worden. De Duitse onderneming Y kan in één enkel bestemmingsdocument de aankomst van de goederen bevestigen, mits verwijzing naar de respectievelijke facturen. Bevestiging van de aankomst van intracommunautaire leveringen van goederen, in de zin van artikel 138, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG, in de fabriek in Duitsland. Periode: april juni 2016 Leverancier: - Naam: NV X - Adres: Industrielaan 1, 8560 Moorsele - BE-nummer: BE Koper: - Naam: GmbH Y - Adres: Strasse, Keulen/Duitsland - Btw-nummer: DE Ontvangen leveringen: Nr. fact. Datum fact. Aard van de plaats prijs goederen aankomst in euro tapijt in m2 kwaliteit E/L /4/ Aken /4/ Aken /5/ Aken 7.909

27 /6/ Aken /6/ Aken Bevestiging van de correctheid van het bestemmingsdocument: - Naam en voornaam: Z (boekhouder van Y) - Ontvangen voor Y - Datum: 6/7/ Handtekening van Z B) Een Belgische onderneming A (maandaangever) verkoopt goederen aan een in Duitsland gevestigde ondernemer B. De goederen worden voor rekening van de verkoper A, over de weg, vervoerd naar Frankrijk, waar de klant C, van koper B, is gevestigd. Bevestiging van de aankomst van een intracommunautaire levering van goederen in de zin van artikel 138, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG. Periode mei 2016 Leverancier: - Naam: NV A - Adres: Industriepark 10, 8560 Moorsele - BE-nummer: BE Koper: - Naam: GmbH B - Adres: Strasse, Stuttgart/Duitsland - Btw-nummer: DE Geleverde goederen: - Factuurnummer: Datum factuur: 29/05/2016

28 27 - Geleverde goederen: 100 tapijten - Datum aankomst: mei Plaats van aankomst: Nancy/Frankrijk - Prijs in euro van de geleverde goederen (excl. Btw): Bevestiging van de correctheid van het bestemmingsdocument: - Naam en voornaam: Z (gevolmachtigde financieel directeur van C, voor rekening van B); - Ontvangen voor B - Datum: 16/06/ Handtekening van Z C) De Belgische onderneming K (kwartaalaangever) heeft aan de Italiaanse onderneming L op 10 januari 2017, 20 februari 2017 en 30 juni 2017 goederen geleverd. De Belgische onderneming K kan de leveringen van 10 januari en 20 februari in één enkel bestemmingsdocument opnemen met betrekking tot de intracommunautaire leveringen van het 1 ste kwartaal. Voor de levering van 30 juni moet een ander bestemmingsdocument worden opgemaakt, omdat de goederen niet in het 1 ste kwartaal in ontvangst werden genomen. Deze beslissing betreft een vereenvoudigingsmaatregel die de administratie bij wijze van proef instelt. Indien de administratie bijgevolg de niet-naleving van de toepassingsvoorwaarden ervan of, meer algemeen, misbruik of poging tot misbruik zou vaststellen, behoudt zij zich het recht voor om, voor wat de toekomst betreft, de beslissing in te trekken (erga omnes) of het beroep op deze beslissing (individueel) te ontzeggen jegens een bepaalde leverancier.

29 28 Omvorming van gebouwen tot woning steeds het tarief van 6 %? Omvorming van een fabrieksgebouw, loods, kazerne, schuur, enz Werk in onroerende staat dat de omvorming van een gebouw tot een privéwoning tot voorwerp heeft, kan het verlaagde tarief van 6 % genieten, wanneer alle voorwaarden van rubriek XXXI, tabel A, bijlage KB nr. 20 vervuld zijn. De aanwending van dit gebouw voor de omvorming is hierbij onbelangrijk (zie aanschrijving nr. 6/1986). In zoverre het gaat om een omvorming of een verbouwing in de zin van nr. 30 van de aanschrijving nr. 6/1986 kan de omvorming van een fabrieksgebouw, loods of kazerne tot een appartementsgebouw in aanmerking komen voor de toepassing van het verlaagde tarief van 6 %. Eveneens kan ook de verbouwing van een schuur of ander bijgebouw van een boerderij tot woonhuis van het verlaagde tarief van 6 % genieten, voor zover het uiteraard gaat om een omvorming of verbouwing in de zin van nr. 30 van de voornoemde aanschrijving nr. 6/1986. Aangezien op grond van nr. 31, eerste lid, 4 van de hiervoor geciteerde aanschrijving verkeerdelijk kan geconcludeerd worden dat de omvorming van een schuur of ander bijgebouw van een boerderij in elke onderstelling moet gelijkgesteld worden met de oprichting van een nieuw gebouw, wordt deze bepaling van de betreffende aanschrijving opgeheven. Door volksvertegenwoordiger Van der Maelen werd in dit verband een vraag gesteld aan de minister aangaande de omvorming tot privéwoning van een voorheen niet als woning aangewend gebouw (Vr. en Antw., kamer , nr. 531, van 24 maart 2010). Hij schetste de situatie waarbij een onroerend goed dat voor de aanvang van de werken niet als woning wordt aangewend, na de renovatie- en uitbreidingswerken wel als een privéwoning zal worden aangewend. Bovendien is de oppervlakte van het oude gedeelte na de werken groter dan de helft van de totale oppervlakte van de privéwoning. Het nieuwe gedeelte en het oude gedeelte zijn volledig met elkaar geïntegreerd zodat beide delen niet afzonderlijk van elkaar kunnen functioneren en voor het overige is aan de voorwaarden vermeld in rubriek XXXI, 1, 1, van tabel A,

30 29 bijlage KB nr. 20, inzake btw-tarieven voldaan. Hij vroeg zich af of alsdan op de renovatie- en uitbreidingswerken, het verlaagde tarief van toepassing is. De minister was duidelijk. Hij interpreteerde de vraag als zijnde de toestand waarbij één eengezinswoning tot stand wordt gebracht, vertrekkende van een gebouw dat ouder is dan vijftien jaar (vanaf 1 januari 2016 tien jaar) en dat voorheen voor andere doeleinden dan privéwoning werd gebruikt. Hij verwees naar rubriek XXXI, 1, 1, tabel A, bijlage KB nr. 20 inzake btwtarieven. Die handelingen behelzen geen ingrijpende verbouwing aangezien ze op een relevante wijze steunen op de oude dragende muren en, meer algemeen, op de wezenlijke elementen van de structuur van het bestaande gebouw. Wanneer een op zich niet-ingrijpende verbouwing van een bestaand gebouw tot één eengezinswoning, evenwel gepaard gaat met een uitbreiding van dat gebouw in de vorm van een aanbouw van een nieuw deel, wordt aanvaard dat de onroerende handelingen bedoeld blijven in de voormelde rubriek XXXI, 1, 1, voor zover de totale oppervlakte van het behouden oude gedeelte van de gerealiseerde eengezinswoning groter is dan de totale oppervlakte van het nieuwe aangebouwde gedeelte van die eengezinswoning. Wanner echter in het kader van het bouwproject een tweede onderscheiden woning zou worden tot stand gebracht bij wijze van aanbouw, betreft het in die mate vanzelfsprekend een nieuw gebouw dat niet kan genieten van het verlaagd btw-tarief. Deze visie werd bevestigd door een later antwoord op een parlementaire vraag van de heer De Potter van 24 maart 2010 (Vr. en Antw., Kamer, , Vr. nr. 93). In een arrest van het Hof van Cassatie, gericht tegen het een arrest van het Hof van beroep te Gent van 27 maart 2015, worden twee zeer belangrijke principes bevestigd wat het btw-tarief betreft van 6 % bij verbouwing en renovatie, zoals bedoeld in rubriek XXXI, tabel A, bijlage KB nr. 20. Volgens het arrest is niet vereist dat het gaat om de verbouwing van een onroerend goed dat reeds de bestemming van woning had in het verleden. Het verlaagd tarief kan van toepassing zijn op de omvorming van een woning met schuur in een privéwoning, op voorwaarde dat het gaat om een verbouwing en niet om een nieuwbouw. Werk in onroerende staat dat de omvorming van een gebouw tot privéwoning tot voorwerp heeft, kan het verlaagde tarief van 6 % genieten, wanneer alle

31 30 voorwaarden vervuld zijn. De aanwending van dit gebouw voor de omvorming is hierbij onbelangrijk (aanschrijving nr. 6/1986, nr. 39). Dit is dus volledig in tegenstelling met het nr. 31, eerste lid, 4 van de aanschrijving nr.6/1986. De administratie heeft ondertussen voorzien in de opheffing van deze bepaling. De administratie had in het verleden wel gesteld dat de omvorming van een schuur of ander bijgebouw van een boerderij niet in elke onderstelling moet gelijkgesteld worden met de oprichting van een nieuw gebouw, zodat deze bepalingen in overeenstemming zijn met het voormelde arrest. Bedenking De administratie is nog altijd van oordeel dat wanneer een renovatie- of omvorming, met uitbreiding van de oppervlakte, aan bestaand oud gebouw gebeurt, het verlaagd tarief van toepassing is, voor zover de totale oppervlakte van het behouden oude gedeelte van de gerealiseerde woning groter is dan de totale oppervlakte van het nieuwe aangebouwde gedeelte van de woning. De rechtspraak is het daarmee niet altijd eens, zodat men de mening is toegedaan dat ook rekening moet gehouden worden met de verdwenen oude gedeelten ter gelegenheid van de uitgevoerde werken. Zij baseren zich daarbij op het feit dat deze voorwaarde (wijze van berekenen) nergens in de wet of in een KB is opgenomen. Zij stellen tevens dat : alhoewel aanschrijvingen geen bindend karakter hebben, zij vaststellen dat de administratieve invulling van de begrippen omvorming en verbouwing in de aanschrijving nr. 6/1986 en in de diverse administratieve beslissingen, veel breder is dan de wettekst zelf, zodat aan de begrippen omvorming en verbouwing de gebruikelijke betekenis moet worden gegeven, gezien niet blijkt dat de wetgever van deze gebruikelijke betekenis heeft willen afwijken. Tot zover deze bedenking, waarbij wordt uitgekeken naar een definitief standpunt inzake deze interpretatie? Omvorming van een industrieel gebouw tot woonappartementen Een industrieel gebouw wordt, door middel van een basisakte verdeeld in individuele woonappartementen. Vervolgens worden verbouwingswerken uitgevoerd. Deze verbouwingswerken betreffen voornamelijk de renovatie van het gebouw en de indeling in wooneenheden, waarbij de structuur van het gebouw behouden blijft (dragende muren, indeling in verdiepingen en dergelijke).

32 31 Aan de Rulingcommissie werd de vraag gesteld of het verlaagde tarief van 6 % van toepassing is bij de ombouw van een bedrijfsgebouw dat meer dan 30 jaar oud is tot appartementen. Specifiek aan de voorgestelde situatie was echter dat twee verdiepingen in twee appartementen zouden worden omgevormd, terwijl bijkomend een nieuwe derde verdieping met een appartement zou worden toegevoegd aan het gebouw. Op het gelijkvloers zou handelsruimte en parkings worden voorzien. Aan de twee appartementen zijn twee garages verbonden met onmiddellijk nut voor de respectievelijke eigenaars. Een derde garage op het gelijkvloers is bestemd om samen met de derde verdieping te worden verkocht. Antwoord van de Rulingcommissie Wat de eerste en tweede verdieping betreft, is volgens de Rulingcommissie voldaan aan alle voorwaarden gesteld in het KB nr. 20 en aan de voorwaarden opgesomd in de aanschrijving nr. 6 van 22 augustus Het verlaagde tarief van 6 % mag dus worden toegepast op de renovatiewerken betreffende de appartementen die verbouwd zijn. Wat het nieuwe opgetrokken appartement op de derde verdieping (en de derde garage) betreft is het verlaagde tarief van 6 % niet van toepassing aangezien het om een nieuw gebouw gaat. Conform nr. 10, 5, van aanschrijving nr. 16 van 28 juni 1973, wordt als nieuw gebouw beschouwd, de oprichting op een bestaand gebouw van een nieuwe verdieping. (voorafgaande beslissing nr , van 24 juni 2007). Lofts Door volksvertegenwoordiger Chabot werd aan de minister een vraag gesteld omtrent het toepasselijk tarief voor lofts. Het antwoord van de minister was duidelijk: het criterium van de oppervlakte geldt in de eerste plaats voor verbouwingswerken met het oog op de uitbreiding van het gebouw. Op de verbouwing van een industrieel gebouw tot een loft is in principe het verlaagd tarief van 6 % van toepassing, althans als de verbouwingswerken beperkt blijven tot het bestaande volume van het gebouw. Het verlaagde tarief geldt dan weer niet voor de bouw van één of meer bijkomende lofts boven op of naast het bestaande gebouw, wanneer die nieuwe lofts in het stelsel van de gedwongen mede-eigendom kunnen vallen en met toepassing van de Btw kunnen worden verkocht.

33 32 In een specifiek geval oordeelde de Rulingcommissie dat het omvormen van vier dienstbodekamers en een zolder in een duplex onderworpen worden aan het verlaagd tarief van 6 %, als voldaan wordt aan de voorwaarde dat het gebouw meer dan vijf (vijftien) jaar oud is. N.B. : sedert 1 januari 2016 is de ouderdomsvoorwaarde gebracht op 10 jaar. (voorafgaande beslissing nr , van 18 oktober 2011). Renovatie met opbouw van nieuw appartement Voorafgaande beslissing nr van 24 juni 2007 De feiten: Een vennootschap koopt een bedrijfsgebouw aan dat meer dan 30 jaar oud is. Twee verdiepingen worden omgevormd tot appartementen. Bovenop het bestaande gebouw wordt een derde verdieping (ook een appartement) gebouwd. Antwoord: De Ruling-commissie stelt in de feiten vast dat de verbouwingswerken aan de twee verdiepingen als renovatiewerken kunnen worden aangemerkt, en derhalve kwalificeren voor de toepassing van het verlaagd tarief van 6 % BTW (art. 1bis, van het K.B. nr. 20). Het optrekken van het derde appartement bovenop het gebouw moet daarentegen worden aangemerkt als nieuwbouw, en valt derhalve onder het normale Btw-tarief van 21 % ( zie ook aanschrijving nr. 16, van 28 juni 1973, nr. 10, 5 ).

34 33 Aan de voorwaarde voor de toepassing van het verlaagd tarief, dat de bouwheer een eindverbruiker moet zijn, is in casu voldaan. Volgens de administratieve onderrichtingen mag het begrip eindverbruiker immers worden uitgebreid tot ondernemingen die oude gebouwen waarvan ze eigenaar zijn, renoveren en daarna verkopen of verhuren (aanschrijving nr. 6, van 22 augustus 1986, nr. 76 ); ( Fiscoloog 1107, 12/03/2008). Renovatie van een losstaande schuur Gegevens: Een woning met losstaande schuur, beide ouder dan 50 jaar, wordt aangekocht. De schuur wordt gerenoveerd tot een leefruimte voor het gezin. Wat met het btw-tarief? Antwoord Antwoord van de heer Vanackere, Vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling. Het betreft blijkbaar het geval van verbouwing van een losstaande schuur tot een losstaand bijgebouw las leefruimte, zonder dat hierbij evenwel een tweede onderscheiden woning wordt tot stand gebracht. Zoals verduidelijkt onder meer in de punten 52 en 53 van de circulaire nr. 6, van 22 augustus 1986, is het voordeel van het verlaagd tarief voorbehouden aan onroerende handelingen die betrekking hebben op de eigenlijke woning. Het Btw-tarief van 6 % van rubriek XXXI, is dus niet van toepassing ten aanzien van werk in onroerende staat dat betrekking heeft op de grond die het gebouw omgeeft of op de installaties die geen deel uitmaken van de eigenlijke woning. Om iedere twijfel dienaangaande uit te sluiten, wordt in 4 van voormelde rubriek XXXI van het verlaagde tarief uitgesloten: - Werk in onroerende staat en andere onroerende handelingen die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning, zoals bebouwingswerkzaamheden, tuinaanleg en oprichten van afsluitingen; - Werk in onroerende staat en andere onroerende handelingen die tot voorwerp hebben de bestanddelen of een gedeelte van de bestanddelen

35 34 van zwembaden, sauna s, midget-golfbaden, tennisterreinen en dergelijke installaties. Wanneer het beoogde losstaande gebouw, na verbouwing geen deel uitmaakt van de eigenlijke woning omdat het bijvoorbeeld dient als sauna, duiven-of kippenhok of als tuinhuis, zijn de verbouwingswerken dus uitgesloten van de toepassing van het verlaagde tarief van 6 %, van voormelde rubriek XXXI. Op verbouwingswerken die als doel hebben een losstaand gebouw (bijvoorbeeld een losstaande garage) deel te doen uitmaken van de eigenlijke woning, mag het verlaagd tarief van 6 % van rubriek XXXI worden toegepast. Het oorspronkelijk losstaande gebouw zal geacht worden deel uit te maken van de eigenlijke woning indien het na de verbouwingswerken een onmiddellijk nut voor de eigenaar of de huurder opbrengt. Rubriek XXXI bevat een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet zijn opdat het verlaagde tarief van 6 % van toepassing zou zijn. Zo moet de verbouwing van de oorspronkelijk losstaande schuur een handeling betreffen in de zin van 1, 1, van rubriek XXXI. Aangezien alle losstaande gebouwen die deel uitmaken van de eigenlijke woning in de zin van hetgeen voorafgaat, voor de toepassing van het verlaagde tarief van 6 % van voormelde rubriek XXXI op dezelfde wijze behandeld worden, is er geen schending van het gelijkheidsbeginsel en non-discriminatiebeginsel vervat in de artikelen 10 en 11 van de Grondwet dan wel het door het Europees Hof van Justitie gehanteerde neutraliteitsbeginsel. Parlementaire vraag nr. 93 van de heer Jenne De potter van 20/02/2012 vragen en Antwoorden, Kamer , nr. 53 van 20/02/2012, blz. 41 en nr. 58 van 26/03/2012, blz. 99. Aanvulling In aansluiting op voorgaande werd beslist dat het verlaagd tarief van 6 % nooit van toepassing is met betrekking tot werk in onroerende staat die betrekking tot open lucht parkeerplaatsen, het zwembad en de technische installaties ervan, het terras rond het zwembad, het poolhouse en de toegangspoort (niet palend aan de woning). Voorafgaande beslissing nr van 20 augustus 2013.

36 35 Tuinbouwaannemers Overzicht tarieven Tarief 21 % Betreft werken in onroerende staat die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning: - Tuinaanleg; - Afsluitingen tussen de tuinen en/of percelen; - Tuinpaden; - Wandelpaden in de tuin; - Zwembaden, sauna s, golfterreinen, vijvers, fonteinen; - Terrassen niet palend aan de woning; - Tuinhuizen, pergola s en andere nutsgebouwen in de tuin en de bijhorende paden; - Tuinverlichting en bewateringssystemen in de tuin. Tarief 6 % - Veranda aanpalend aan de woning; - Pergola die deel uitmaakt van de woning; - Garage en bijkomende garage op hetzelfde perceel grond; - Verwijderen van mos van de daken van de eigenlijke woning; - Opritten als die een verbinding maken tussen de openbare weg en de eigenlijke woning; - Carport; - Ontstoppen van riolen en leidingen; - Vegen van de schoorsteen; - Levering van beplantingen (bomen, bomen, struiken, enz ); - Draineringswerken als ze als essentieel doel hebben het vermijden van het insijpelen van water in de keldermuren; - Aanleggen van een groen dak of zogenaamde daktuin, wanneer die een volledige dakbedekking uitmaakt.

37 36 Verduidelijkingen en bijzonderheden 1) Aanleggen van tuinen Het aanleggen van tuinen, die zowel bestaat uit gepresteerde arbeid en de levering van beplantingen, alsook andere benodigdheden (teelaarde, turf, meststoffen, fyto-farmaceutische producten en/of grond verbeterende middelen) omvat. Deze handeling is een dienst die voor het geheel als een werk in onroerende staat wordt beschouwd en die bijgevolg onderworpen is aan het tarief van 21 %. De toepassing van het tarief van 21 % geldt zelfs indien de aannemer, binnen het contract van tuinaanleg, en naast de levering van beplantingen (die aan het tarief van 6 % zijn onderworpen), deze ook plant en plaatst. De prijs van de ter gelegenheid van een tuinaanleg geleverde en geplaatste goederen, vormt immers een bestanddeel van de totale prijs van de dienstverrichting (werk in onroerende staat) en kan niet afzonderlijk aan een eventueel lager tarief worden belast. Van zodra de levering van beplantingen gepaard gaat met de aanplanting en het plaatsen ervan, is dan onmiddellijk het tarief van 21 % van toepassing. Een aparte facturatie is niet wettelijk en bijgevolg niet toegelaten. Uiteraard is de zuivere en eenvoudige levering van beplantingen onderworpen aan het tarief van 6 %. 2) Toegangswegen muurtjes buitenterrassen parkings De administratie aanvaardt, voor de toepassing van het verlaagd tarief van 6 % met betrekking tot werk in onroerende staat, dat toegangswegen, muurtjes, en buitenterrassen beschouwd worden als deel uitmakend van de woning. Aangezien deze begrippen blijkbaar op uiteenlopende wijzen worden geïnterpreteerd, dient voortaan rekening te worden gehouden met de volgende verduidelijkingen:

Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde

Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.129.460 d.d. 01.07. Artikel 39bis van het Btw-Wetboek

Nadere informatie

'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid

'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid 9 april 2014 'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid Ivan Massin, Deloitte Belgium, Indirect tax Gepubliceerd in: Fiscoloog, n 1381, p. 7, BIBLO Een 'vooraf erkende persoon' is

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari 2017 1 Bericht van uitgang Kantoor van uitgang informeert het kantoor van uitvoer Artikel 333 IA 2447/2015 Uiterlijk de werkdag volgend op

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Beslissing Btw nr. E.T.129.030/3 dd. 02.02.2016 FOD Financiën, 04/02/2016, www.fisconetplus.be Context Belasting over de toegevoegde waarde > 17 - B.T.W. tarieven Algemene Administratie

Nadere informatie

RICHTLIJN (EU) 2018/1910 VAN DE RAAD

RICHTLIJN (EU) 2018/1910 VAN DE RAAD 7.12.2018 L 311/3 RICHTLIJNEN RICHTLIJN (EU) 2018/1910 VAN DE RAAD van 4 december 2018 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat betreft de harmonisatie en vereenvoudiging van bepaalde regels in het

Nadere informatie

Ligging van de woning

Ligging van de woning Afbraak en heropbouw van gebouwen: wanneer is het verlaagd BTW-tarief van 6 % van toepassing? Inhoudsopgave Ligging van de woning... Afbraak bij de heropbouw van een privéwoning... Komen dus niet in aanmerking

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

2 Levering van goederen

2 Levering van goederen 2 Levering van goederen Oefening 1: leveringen 1 plaats van levering: de plaats van aanvang van het vervoer, Gent; tijdstip van levering: 4 november, tijdstip van aankomst. 2 plaats van levering: waar

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

Deeleconomie: de btw-aspecten

Deeleconomie: de btw-aspecten Newsflash Deeleconomie: de btw-aspecten Eerder bespraken we al het nieuwe regime in de inkomstenbelasting voor inkomsten uit de deeleconomie. Activiteiten ontplooien in de deeleconomie heeft echter ook

Nadere informatie

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar.

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar. Beslissing BTW nr. E.T.119.318 dd. 28.10.2010 Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari 2011. Eerste commentaar. 1. Inleiding Ingevolge de wijzigingen van het Btw-Wetboek

Nadere informatie

12848/1/18 REV 1 CS/srl/sht ECOMP.2.B

12848/1/18 REV 1 CS/srl/sht ECOMP.2.B Raad van de Europese Unie Brussel, 26 november 2018 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0251 (CNS) 12848/1/18 REV 1 FISC 397 ECOFIN 881 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

Uittreksel uit Belgisch staatsblad dd Verlaging BTW nieuwbouw voor facturen van tot

Uittreksel uit Belgisch staatsblad dd Verlaging BTW nieuwbouw voor facturen van tot 10 FEBRUARI 2009. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE Brussel, 11 september 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN DE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES BTW-EENHEID D.I. 580.11 D.D. 277.999 Brussel, 7 november 2007. Omdeling door de gewestelijke

Nadere informatie

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen K.B. nr. 10 KONINKLIJK BESLUIT NR. 10 VAN 29 DECEMBER 1992, MET BETREKKING TOT DE UITOEFENINGSMODALITEITEN VAN DE KEUZEN, BEDOELD IN DE ARTIKELEN 15, 5, DERDE LID EN 25TER, 1, TWEEDE LID, 2, TWEEDE LID,

Nadere informatie

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Beslissing BTW nr. E.T. 116.111 dd. 21.02.2011 Verrichten van onderzoekswerk, met inbegrip van klinische proeven, verricht door artsen

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Eerst renoveren aan 6 %, nadien (moeten) verkopen aan 21 %?

Eerst renoveren aan 6 %, nadien (moeten) verkopen aan 21 %? 25 juni 2014 Eerst renoveren aan 6 %, nadien (moeten) verkopen aan 21 %? Ivan Massin, Deloitte Belgium, Indirect tax Gepubliceerd in: Fiscoloog, n 1391, p. 9, BIBLO Zoals in een vorige editie gemeld, maakt

Nadere informatie

Eindelijk meer duidelijkheid over het verlaagd btw-tarief voor scholenbouw

Eindelijk meer duidelijkheid over het verlaagd btw-tarief voor scholenbouw Eindelijk meer duidelijkheid over het verlaagd btw-tarief voor scholenbouw Achtergrond Met ingang van 1 januari 2016 is er een verlaagd btw-tarief van 6% voor scholenbouw van toepassing. Het verlaagd tarief

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

Wanneer dien je een factuur uit te reiken?

Wanneer dien je een factuur uit te reiken? Wanneer dien je een factuur uit te reiken? Algemeen principe (art. 53, 2 W. BTW) : * In principe is elke zelfstandige (met BTW-nummer) verplicht om een factuur op te maken telkens wanneer hij goederen

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave P8_TA-PROV(2019)0047 Douanewetboek van de Unie: opname van de Italiaanse gemeente Campione d'italia en de Italiaanse wateren van het meer

Nadere informatie

Niet-binnenlandse handelingen

Niet-binnenlandse handelingen 1 uitvoer (art. 39-42) 2 intracommunautaire handelingen - intracommunautaire verwervingen - intracommunautaire leveringen 3 invoer uitvoer UITVOER wat? levering van goederen met vervoer bestemd voor derdeland

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Landbouwondernemingen die onder de bijzondere regeling voor landbouwondernemingen

Nadere informatie

5814/17 CS/bb DGG 3B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17. Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7

5814/17 CS/bb DGG 3B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17. Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7 Raad van de Europese Unie Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17 Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Overeenkomst in de vorm

Nadere informatie

voorwaarde Werkzaamheden in de tuin : kan dat aan Verlaagd btw-tarief van 6%?

voorwaarde Werkzaamheden in de tuin : kan dat aan Verlaagd btw-tarief van 6%? Werkzaamheden in de tuin : kan dat aan Verlaagd btw-tarief van 6%? Wanneer mag men aan 6% btw factureren bij de verbouwing van een woning... Alle renovatiewerken aan de eigenlijke woning kunnen in aanmerking

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april 2017 1 Alternatief bewijs Alternatief bewijs van uitgang (uitvoer) Artikel 335 IA 2447/2015 Alternatief bewijs van zuivering (transit) Artikel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 MAART 2015 F.13.0009.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0009.N AGRIMAS nv, met zetel te 8600 Diksmuide, Zwarte Dreef 1, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Paul Wouters, advocaat bij het

Nadere informatie

Amendement 1 Anneleen Van Bossuyt namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT *

Amendement 1 Anneleen Van Bossuyt namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * 23.1.2019 A8-0368/1 Amendement 1 Anneleen Van Bossuyt namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming Verslag A8-0368/2018 Jasenko Selimovic Douanewetboek van de Unie: opname van de Italiaanse

Nadere informatie

VOORAFGAANDE OPMERKING

VOORAFGAANDE OPMERKING FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW/Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing Btw nr. E.T.126.003

Nadere informatie

Voorstel van decreet. van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij. 367 ( ) Nr. 1 9 februari 2010 ( )

Voorstel van decreet. van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij. 367 ( ) Nr. 1 9 februari 2010 ( ) stuk ingediend op 367 (2009-2010) Nr. 1 9 februari 2010 (2009-2010) Voorstel van decreet van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij houdende wijziging van artikel 159

Nadere informatie

Levering van goederen

Levering van goederen Levering van goederen Wetboek BTW art. 9 definitie goederen art. 10 definitie levering art. 11 beperkingen op begrip levering art. 12 uitbreidingen op begrip levering art. 15 plaats van de levering art.

Nadere informatie

Niet-binnenlandse handelingen

Niet-binnenlandse handelingen 1 (art. 39-42) 2 intracommunautaire handelingen - intracommunautaire verwervingen - intracommunautaire leveringen 3 invoer UITVOER wat? levering van goederen met vervoer bestemd voor derdeland plaats?

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Niet-belastingplichtige rechtspersonen met een btw-identificatienummer

Nadere informatie

Hoe een btw- vraagstuk oplossen?

Hoe een btw- vraagstuk oplossen? Woord vooraf Hoe een btw- vraagstuk oplossen? Bij het correct oplossen van een btw- vraagstuk in het kader van het zaken doen met het buitenland volgt men best volgend stappenplan dat stap voor stap tot

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 SEPTEMBER 2009 F.08.0009.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0009.F OFF ROAD, naamloze vennootschap, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, Mr. François

Nadere informatie

Het DWU, overpeinzingen en verbazingen

Het DWU, overpeinzingen en verbazingen Het DWU, overpeinzingen en verbazingen Prof. Walter de Wit Hoogleraar Internationaal en Europees Douanerecht, Erasmus Universiteit Rotterdam Partner Global Trade bij EY walter.de.wit@nl.ey.com Inhoud presentatie

Nadere informatie

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 PERSMEDEDELING Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 De Heer Didier Reynders, Vice-premier en Minister van Financiën, deelt mee dat de richtlijn 2008/8/EG van de

Nadere informatie

Factureringsregels van toepassing vanaf 1 januari 2013 volgend op de omzetting. in het Belgisch recht van richtlijn 2010/45/EU

Factureringsregels van toepassing vanaf 1 januari 2013 volgend op de omzetting. in het Belgisch recht van richtlijn 2010/45/EU volgend op de omzetting in het Belgisch recht van richtlijn 2010/45/EU Het betrouwbaar controlespoor Als u denkt dat Btw reglementering eenvoudig is, of u niet btw plichtig bent, leest u best niet verder.

Nadere informatie

DE VERLAAGDE BTW-TARIEVEN IN DE BOUW IN 2009

DE VERLAAGDE BTW-TARIEVEN IN DE BOUW IN 2009 DE VERLAAGDE BTW-TARIEVEN IN DE BOUW IN 2009 In het kader van het herstelplan werd de bouwsector aangemerkt als een sector die zeer gevoelig is voor schommelingen die voelbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens Btw-optimalisering en onroerende verhuur Bart Buelens De wettelijke basis Vrijstelling artikel 135, lid 1, l) Vrijstelling onroerende verhuur artikel 44, 3, 2 Omzetting Verplichte uitzonderingen Artikel

Nadere informatie

BTW OP VERKOOP VAN GROND

BTW OP VERKOOP VAN GROND BTW OP VERKOOP VAN GROND Sinds 1 januari 2011 is de verkoop van grond in bepaalde gevallen onderworpen aan btw in plaats van aan registratierechten. Dit is het geval wanneer een terrein dat bij een nieuw

Nadere informatie

BTW in de paardensector: twee uitzonderingen 1

BTW in de paardensector: twee uitzonderingen 1 BTW in de paardensector: twee uitzonderingen 1 BTW IN DE PAARDENSECTOR TWEE UITZONDERINGEN Reeds vele jaren dringt de Belgische Confederatie van het Paard er bij de overheid op aan om voor de paardensector

Nadere informatie

MEDEDELING. Btw-tarief op onroerende werken aan privéwoningen Wijziging vanaf 01.01.2016 Overgangsmaatregel

MEDEDELING. Btw-tarief op onroerende werken aan privéwoningen Wijziging vanaf 01.01.2016 Overgangsmaatregel MEDEDELING Btw-tarief op onroerende werken aan privéwoningen Wijziging vanaf 01.01.2016 Overgangsmaatregel De ouderdomsvereiste van een woning voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6% voor

Nadere informatie

Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB

Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB CIRC 13.05.08/1 Circulaire nr. AOIF 16/2008 (E.T.112.081) dd. 13.05.2008 BEWARING VAN FACTUREN: Principes Wijzen van bewaring Voorlegging Aan al de ambtenaren van de sector BTW en DB HOOFDSTUK I : INLEIDING

Nadere informatie

De nieuwe btw- regels 2013 - Factuur

De nieuwe btw- regels 2013 - Factuur De nieuwe btw- regels 2013 - Factuur Patrick Wille! Managing Partner THE VAT HOUSE, VAT Applications, VAT Forum Wetgeving Richtlijn 2010/45/EU van de Raad van 13 juli 2010 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EU

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten 1. Principe Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de regels inzake plaatsbepaling bij grensoverschrijdende diensten

Nadere informatie

Informatieblad Vertegenwoordiging 1

Informatieblad Vertegenwoordiging 1 Informatieblad Vertegenwoordiging Op dit informatieblad staan veelgestelde vragen over vertegenwoordiging 1 Algemeen 2 Bijzondere verplichtingen/verantwoordelijkheden partijen 3 Machtiging en opdracht

Nadere informatie

BTW BIJ IN- en UITVOER. Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman

BTW BIJ IN- en UITVOER. Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman BTW BIJ IN- en UITVOER Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman Douaneschuld Douaneschuld ontstaat: - Invoer (in vrije verkeer brengen) - Onttrekking aan het douanetoezicht - Niet voldoen aan verplichtingen

Nadere informatie

Circulaire nota. DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (28 augustus 2013)

Circulaire nota. DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (28 augustus 2013) Directie Protocol - P1.1 Circulaire nota DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (28 augustus 2013) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

AANGIFTE (Artikel 2 van het koninklijk besluit nr. 14, van 3 juni 1970)

AANGIFTE (Artikel 2 van het koninklijk besluit nr. 14, van 3 juni 1970) Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de FISCALITEIT Sector btw (Stempel van de dienst) Vak bestemd voor de administratie Aangifte ontvangen onder nr.... Dossiernummer:... Dossier

Nadere informatie

DIRECTE VERTEGENWOORDIGING

DIRECTE VERTEGENWOORDIGING Overeenkomst/machtiging voor het optreden als direct vertegenwoordiger met financiële faciliteiten Ondergetekenden, Opdrachtgever / Direct vertegenwoordigde Bedrijfsnaam :... Adres :... Postcode, Plaats

Nadere informatie

Overeenkomst/machtiging voor het optreden als direct vertegenwoordiger met financiële faciliteiten

Overeenkomst/machtiging voor het optreden als direct vertegenwoordiger met financiële faciliteiten Overeenkomst/machtiging voor het optreden als direct vertegenwoordiger met financiële faciliteiten Ondergetekenden, Opdrachtgever / Direct vertegenwoordigde Bedrijfsnaam :... Adres :... Postcode, Plaats

Nadere informatie

Speaking Notes. e-invoicing: Juridisch luik

Speaking Notes. e-invoicing: Juridisch luik Speaking Notes e-invoicing: Juridisch luik 1 Op 1 januari 2013 treden er in België nieuwe factureringsregels in werking in verband met de belasting over de toegevoegde waarde. Deze wijzigingen werden aangebracht

Nadere informatie

Renovatie van je woning wanneer kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% btw?

Renovatie van je woning wanneer kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% btw? Renovatie van je woning wanneer kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% btw? Inhoudsopgave Voorwaarden... Wanneer er sprake is van een gemengd gebruik... Wanneer het gebouw na de werken niet

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

Bunkergeleidedocument

Bunkergeleidedocument Bunkergeleidedocument 1. Volgnummer: 2. Vergunning erkend bunkeraar 2.1. Vergunningsnummer: 2.2. Naam: 2.3. Adres en huisnummer: 2.4. Postcode en gemeente: 3. Douanestatus en douaneaangifte van de minerale

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES NCTS BEËINDIGING VAN DE REGELING COMMU- NAUTAIR/GEMEENSCHAPPELIJK DOUANE- VERVOER ALTERNATIEF

Nadere informatie

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek.

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek. BIJLAGE 1 VOORBEELDEN Voorbeeld 1 (bij punt 2.1. van deze circulaire) Een belastingplichtige heeft een gebouw laten oprichten (prijs 300.000, excl. btw) en beslist om dat gebouw op te nemen in zijn bedrijfsvermogen

Nadere informatie

Update facturatieregels

Update facturatieregels Update facturatieregels Gonda Schelfhaut Accountant/Belastingconsulent Director VAT RSM InerTax - Raadslid IAB! AGENDA Regels factura-e verlenging toleran-e Diverse topics Regeling Kleine Ondernemingen

Nadere informatie

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 15 juni 2009 BELASTINGEN EN INVORDERING correspondentieadres Dienst Invordering en Geschillen North Galaxy Toren A, Koning Albert II laan 33, bus 37 te 1030

Nadere informatie

Thema s. Intracommunautaire levering ABC leveringen Overbrengingen Reparatie Call off/consignatie IC leveringen aan vrijgestelde afnemers

Thema s. Intracommunautaire levering ABC leveringen Overbrengingen Reparatie Call off/consignatie IC leveringen aan vrijgestelde afnemers Thema s Intracommunautaire levering ABC leveringen Overbrengingen Reparatie Call off/consignatie IC leveringen aan vrijgestelde afnemers Intracommunautaire leveringen Nultarief indien (Teleos): - Vervoer

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

2 Leveringen van goederen naar

2 Leveringen van goederen naar 2 Leveringen van goederen naar landen binnen de EU 2.1 Levering van goederen binnen de EU aan een buitenlandse ondernemer 2.1.1 intracommunautaire leveringen Hoofdregel bij grensoverschrijdende leveringen

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES OVERGANGSMAATREGELEN NCTS D.I. 521.103 D.D 247.252 Bijlage één schema Brussel, 26 juni

Nadere informatie

NIEUWE BTW FACTURATIERICHTLIJN

NIEUWE BTW FACTURATIERICHTLIJN NIEUWE BTW FACTURATIERICHTLIJN VANAF 01/01/2013 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw en factuurvermeldingen DPO Accountants en Belastingconsulenten* 27-12-2012 * DPO Accountants en Belastingconsulenten

Nadere informatie

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 5. 12. 83 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 339/ 19 VERORDENING (EEG) Nr. van 14 november 1983 3351/83 VAN DE RAAD betreffende de regeling ter vergemakkelijking van de afgifte van certificaten

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Page 1 of 5 Properties Title : Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Summary : Deze circulaire bespreekt de gevolgen op het vlak

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

PUBLIC 15564/02 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 januari 2003 (OR. en) LIMITE UD 143 NT 22

PUBLIC 15564/02 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 januari 2003 (OR. en) LIMITE UD 143 NT 22 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 januari 2003 (OR. en) PUBLIC 15564/02 LIMITE UD 143 NT 22 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van het Comité Douanesamenwerking

Nadere informatie

Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen!

Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen! Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen! Het is al heel vaak meegedeeld: in principe moest de ouderdomsvoorwaarden van 10 jaar (ipv 5 jaar), om het btw-tarief van 6% op renovatiewerken

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING

EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING AGENDA 1. Definitie + aanvraag 2. Gewijzigde voorwaarden vergunningen EiDR 3. Alternatieven EiDR 4. Bespreking bestaande vergunningen en mogelijke

Nadere informatie

Home > Recente wijzigingen > Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw-Wetboek door de wet van

Home > Recente wijzigingen > Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw-Wetboek door de wet van Home > Recente wijzigingen > Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw-Wetboek door de wet van 29.11.2017 Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw-Wetboek door de

Nadere informatie

HOE DE JAARLIJKSE LISTING AANMAKEN VAN DE BTW-PLICHTIGE KLANTEN

HOE DE JAARLIJKSE LISTING AANMAKEN VAN DE BTW-PLICHTIGE KLANTEN HOE DE JAARLIJKSE LISTING AANMAKEN VAN DE BTW-PLICHTIGE KLANTEN INLEIDING Zoals bepaald in artikel 53 quinquies van het BTW Wetboek, is de grote meerderheid van de entiteiten BTW-plichtig en dienen ze

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 maart 2002 (18.03) (OR. fr) 7244/02. Interinstitutioneel dossier: 2002/0068 (ACC) LIMITE UD 17

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 maart 2002 (18.03) (OR. fr) 7244/02. Interinstitutioneel dossier: 2002/0068 (ACC) LIMITE UD 17 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 maart 2002 (18.03) (OR. fr) PUBLIC Interinstitutioneel dossier: 2002/0068 (ACC) 7244/02 LIMITE UD 17 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Sylvain BISARRE, directeur

Nadere informatie

BTW Pakket. Accountemps Maart 2010. Bart Beheydt BDO Belastingconsulenten. BTW pakket Page 1

BTW Pakket. Accountemps Maart 2010. Bart Beheydt BDO Belastingconsulenten. BTW pakket Page 1 BTW Pakket Bart Beheydt BDO Belastingconsulenten Accountemps Maart 2010 Page 1 Administratieve commentaar aanschrijving 19 van 2009 aanschrijving 20 van 2009 (teruggave achtste richtlijn) aanschrijving

Nadere informatie

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Vanaf 1 januari 2013 zijn er een aantal nieuwe facturatieregels van kracht. Het betreft voornamelijk volgende wijzigingen: de verplichte vermeldingen op de factuur, de

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw- Wetboek door de wet van

Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw- Wetboek door de wet van Circulaire 2018/C/20 betreffende de aanpassingen aan het Btw- Wetboek door de wet van 29.11.2017 Eerste commentaar betreffende de wet van 29.11.2017 tot wijziging van het Wetboek van de Belasting over

Nadere informatie

BTW. Academiejaar 2009-2010 samenvatting - Jeroen De Mets 1

BTW. Academiejaar 2009-2010 samenvatting - Jeroen De Mets 1 BTW 1. INLEIDING...2 A. DEFINITIE...2 B. OUD EN NIEUW STELSELSTELSEL...2 2. DE BTW-PLICHTIGE VAN RECHTSWEGE...2 3. DE TOEVALLIGE BTW-PLICHTIGE...3 4. DE BELASTBARE FEITEN...3 A. ALGEMEEN...3 B. OVERZICHT...4

Nadere informatie

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE Boekhoudkantoor Marien BVBA Boekhouding & Fiscaliteit Tel: 03/489.11.46 Fax: 03.489.29.41 info@boekhoudkantoormarien.be www.boekhoudkantoormarien.be Waarover

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

NIEUWE BTW FACTURATIE REGELS VANAF 01/01/13

NIEUWE BTW FACTURATIE REGELS VANAF 01/01/13 NIEUWE BTW FACTURATIE REGELS VANAF 01/01/13 A. Vooraf De nieuwe regels zijn ingevoerd om die conform te maken met de geldende EU BTW regels. Hieronder worden de meest ingrijpende wijzigingen vermeld. B.

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN L 181/2 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/1143 VAN DE COMMISSIE van 14 maart 2019 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 wat betreft de aangifte van bepaalde zendingen

Nadere informatie

De implementatie van het geregistreerd kassasysteem: definitieve regeling toegelicht in recente beslissing

De implementatie van het geregistreerd kassasysteem: definitieve regeling toegelicht in recente beslissing De implementatie van het geregistreerd kassasysteem: definitieve regeling toegelicht in recente beslissing Fiscale Wenken nr. 2014/10 Met ingang van 1 januari 2010 werd het tarief van de btw voor restaurant-

Nadere informatie

De BTW-administratie en de dossieropbouw van Fiscaal vertegenwoordiger moeten bevatten:

De BTW-administratie en de dossieropbouw van Fiscaal vertegenwoordiger moeten bevatten: BIJLAGE B Volmacht beperkte fiscale vertegenwoordiging BENODIGDE INFORMATIE EN DOCUMENTEN PER TRANSACTIE Een vergunning tot Fiscaal vertegenwoordiger wordt door de Nederlandse Belastingdienst slechts verstrekt

Nadere informatie

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap 1. Onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bij een onroerende leasing krijgt de patrimoniumvennootschap

Nadere informatie

BASISREGELING TERUGKERENDE GOEDEREN ALLE SECTOREN

BASISREGELING TERUGKERENDE GOEDEREN ALLE SECTOREN Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Prinses Beatrixlaan 2 2505 AL Den Haag Postbus 93119 2509 AC Den Haag www.rvo.nl T regelgeving 088-6026850

Nadere informatie

PUBLIC LIMITE NL RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 februari 2010 (02.03) (OR. en) 6597/10 AMD 1. Interinstitutioneel dossier 2009/0009 (CNS)

PUBLIC LIMITE NL RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 februari 2010 (02.03) (OR. en) 6597/10 AMD 1. Interinstitutioneel dossier 2009/0009 (CNS) Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 februari 2010 (02.03) (OR. en) Interinstitutioneel dossier 2009/0009 (CNS) 6597/10 AMD 1 PUBLIC LIMITE FISC 15 NOTA van: aan: nr. Comv.: Betreft : het voorzitterschap

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING. Inhoudsopgave I. ALGEMEEN. 1. Inleiding. 2. Hoofdlijnen van het wetsvoorstel. 9. Transponeringstabel

MEMORIE VAN TOELICHTING. Inhoudsopgave I. ALGEMEEN. 1. Inleiding. 2. Hoofdlijnen van het wetsvoorstel. 9. Transponeringstabel MEMORIE VAN TOELICHTING Inhoudsopgave Blz. I. ALGEMEEN 1. Inleiding 2. Hoofdlijnen van het wetsvoorstel 9. Transponeringstabel II. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING III TOELICHTING ARTIKEL 1, LID 1, UITVOERINGSVERORDENING

Nadere informatie

CIRCULAIRE AOIF nr. 3/2010 DIENSTEN. Belastbaar feit. Inhoudstafel

CIRCULAIRE AOIF nr. 3/2010 DIENSTEN. Belastbaar feit. Inhoudstafel CIRCULAIRE AOIF nr. 3/2010 Federale Overheidsdienst FINANCIEN ----------------------------------------- Administratie van de Ondernemings- en inkomensfiscaliteit ----------------------------------------

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben!

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! A. Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe btw-wetgeving in voege. Deze houdt in dat het btw-bedrag voortaan niet meer zal moeten worden

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie

Informatie voor ondernemers

Informatie voor ondernemers Informatie voor ondernemers Factuurvereisten en regels Vrijwel elke ondernemer heeft te maken met btw. Btw is de belasting die u als ondernemer verschuldigd bent over uw omzet. Daar staat tegenover dat

Nadere informatie

belastingplicht Wanneer vangt de belastingplichtige activiteit aan? 1) art 4 W.BTW : éénieder die... geregeld... belastbare handelingen stelt

belastingplicht Wanneer vangt de belastingplichtige activiteit aan? 1) art 4 W.BTW : éénieder die... geregeld... belastbare handelingen stelt aanvang van de Wanneer vangt de ige activiteit aan? Belang : ontstaan recht op aftrek voorbelasting 1) art 4 W.BTW : éénieder die... geregeld... belastbare handelingen stelt probleem : men moet eerst bezig

Nadere informatie