NU WEET IK WAT IK WAARD BEN! ERVARINGSCERTIFICAAT (EVC) DE PRAKTIJK IS DE BESTE LEERMEESTER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NU WEET IK WAT IK WAARD BEN! ERVARINGSCERTIFICAAT (EVC) DE PRAKTIJK IS DE BESTE LEERMEESTER"

Transcriptie

1 NU WEET IK WAT IK WAARD BEN! ERVARINGSCERTIFICAAT (EVC) DE PRAKTIJK IS DE BESTE LEERMEESTER

2 HET ALBEDA COLLEGE IS EEN REGIONAAL OPLEIDINGENCENTRUM VOOR VOLWASSENENEDUCATIE EN BEROEPSONDERWIJS. ONS INSTITUUT IS EEN ERKENDE EVC-AANBIEDER. DIT BIEDT U DE ZEKERHEID DAT DE EVC-PROCEDURE VOLDOET AAN LANDELIJK VASTGESTELDE KWALITEITSEISEN.

3 EEN EVC-TRAJECT IS EEN KANS DIE JE JE MEDEWERKERS MOET GEVEN.' ERIK WATTEL 44 JAAR, MANAGER ADMINISTRATIE CENTRUM, RABOBANK WALCHEREN/ NOORD-BEVELAND Ik wil mijn mensen maximaal voorbereiden op nieuwe stappen in hun werkende leven, binnen of buiten de bank. Een EVC-traject is een perfect middel om verworven competenties in kaart te brengen. Desgewenst kunnen de competenties worden verzilverd in certificaten of zelfs een mbo-diploma niveau 4. Het is mooi om te zien hoe ieder door het maken van een portfolio een compleet naslagwerk van zijn of haar leven krijgt. Daarnaast biedt het de mogelijkheid op een snellere manier een mbo-diploma te halen. Van de twaalf deelnemers hebben er nu vier via het EVC-traject een mbo-diploma niveau 4 gehaald. De andere acht weten welke modules ze nog moeten doen. Via een van mijn contacten werd ik gewezen op de EVC-trajecten bij het Albeda College. De begeleiders kwamen bij ons op locatie om de deelnemers te helpen met de opdrachten. Zij hebben er alles aan gedaan om de EVCtrajecten succesvol te laten zijn voor onze mensen. Ik ben dan ook zeer tevreden over de samenwerking met het Albeda College. En ik ben natuurlijk hartstikke trots op alle deelnemers die heel hard hebben gewerkt!

4 WANNEER KUNT U EVC INZETTEN IN UW ORGANISATIE EN WAT IS HET RESULTAAT? Wanneer EVC? Als opwaardering van de organisatie als geheel Om effectief en efficiënt te investeren in mensen Om opleidingen op maat en het juiste niveau in te zetten Bij competentie- en loopbaanontwikkeling Voor behoud van personeel (binden en boeien) Bij upgrading en doorstroom van medewerkers Bij (strategische) organisatieontwikkeling Bij ontwikkeling van leidinggevenden Als instrument bij sociale innovatie Bij kwaliteitszorg Bij fusies, reorganisaties en outplacementtrajecten Wat is het resultaat? Bij een EVC-traject worden kwaliteiten zichtbaar, waarvan de werkgever zich (te) weinig bewust was deze al in huis te hebben. Een EVC-traject geeft het persoonlijk ontwikkelplan (POP) meer handen en voeten. De gewenste ontwikkeling en competentiebehoefte kan beter op het individu worden afgestemd. Zo verhoogt u uw kennisniveau en de waarde van uw organisatie. Met EVC-trajecten voorkomt u dat medewerkers dingen leren die ze al kennen of kunnen of in hun dagelijks werk niet nodig hebben. Met een EVC-traject kunnen mensen gerichter worden begeleid waardoor hun bijdrage wordt vergroot of waardoor ze een carrièrepad kiezen dat (beter) past. Met een EVC-traject worden kennis en ervaring erkend. Werknemers worden uitgedaagd na te denken over hun ontwikkeling. Uitdagingen boeien mensen en binden hen aan de organisatie. Door een EVC-traject kunnen medewerkers gerichter naar andere functies worden geleid waarin hun kwaliteiten beter tot hun recht komen. Dit kan de kosten voor werving van nieuwe medewerkers verlagen en dat leidt weer tot een beter bedrijfsresultaat. Door organisatiedoelstellingen te vertalen naar competenties en zichtbaar werkgedrag, draagt een EVC-traject bij aan het behalen van de organisatiedoelstellingen. EVC verbetert het contact tussen werknemer en leidinggevende. Zo kan er directer worden gestuurd en gecoacht. Doordat u inzicht krijgt in de kwaliteiten van medewerkers, kunt u de organisatie van het werk vernieuwen, zodat arbeidsproductiviteit en kwaliteit van de arbeid verbeteren. Omdat opleidingsniveau een vereiste kan zijn bij kwaliteitscodes. Door mensen kansen te bieden, intern en extern, voorkomt u (gedwongen) ontslagen. 4

5 INFORMATIE VOOR DE WERKGEVER WAAROM EVC-TRAJECTEN IN UW ORGANISATIE? Een EVC-traject geeft helderheid over het (competentie)niveau van uw medewerkers. Het competentieniveau kan worden vergeleken met opleidingen in het mbo, hbo of specifieke functieprofielen in een organisatie. De werknemer verwerft meer zelfinzicht en krijgt erkenning voor zijn of haar kennis en vakmanschap. Hierdoor maakt de deelnemer een versnelde groei door en zal de wens om zich verder te ontwikkelen worden versterkt. Als werknemers groeien in hun rol en functie, dan groeit de organisatie als geheel. Zo leveren EVC-trajecten een belangrijke bijdrage aan uw organisatiedoelstellingen. FISCALE VOORDELEN Na een intakegesprek met uw werknemer(s) ontvangt u van ons een gedetailleerde offerte. Na het behalen van het ervaringscertificaat kunnen de kosten voor vervolgscholing lager uitvallen. Wanneer u de kosten voor een EVC-traject vergoedt, ontvangt u hiervoor extra fiscaal voordeel (WvA). Meer informatie over de fiscale voordelen vindt u op onze website.

6 DIT IS MIJN KANS! LIA WILLEBOORDSE-VAN DE VELDE, 49 JAAR, ADMINISTRATIEF MEDEWERKER RABOBANK Als 18-jarig meisje werkte ik al als administratief baliemedewerkster bij de Rabobank, toen ik hoorde dat ik gezakt was voor mijn havo-examen. Destijds koos ik voor mijn baan en ik werk nu al dertig jaar bij de Rabobank in verschillende functies. Tegenwoordig moet je minimaal een mbo-diploma bezitten om bij een bank te kunnen werken. Om medewerkers de kans te geven een mbo-diploma te halen is de Rabobank onlangs gestart met EVC-trajecten. Dit is mijn kans! dacht ik. Ik heb me direct aangemeld en een quickscan ingevuld. Met een positief advies voor het volgen van een EVC-traject was ik klaar voor een nieuwe stap in mijn persoonlijke ontwikkeling. Met mijn portfolio en de erkenningen in de eindrapportage haalde ik in één keer mijn administratief mbo-diploma management-assistente/directiesecretaresse op niveau 4. Ik kreeg zelfs het advies een hbo-opleiding te volgen! Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb. Voor mezelf, omdat ik mijn vroegere keuze om de havo niet af te maken, waar ik altijd spijt van heb gehad, hiermee goed heb kunnen maken. Voor mijn werk, omdat ik nu veel meer zekerheid heb en voldoe aan de eisen. En ik vergroot mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

7 INFORMATIE VOOR DE DEELNEMER HET ERKENNEN VAN VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) Wist u dat alle kennis, vaardigheden en ervaringen die u opdoet tijdens uw leven, heel wat waard zijn? Denk bijvoorbeeld aan activiteiten op uw werk, bij verenigingen, vrijwilligersorganisaties of thuis. Hiermee verzamelt u kennis en vaardigheden, ook wel competenties genoemd. Deze competenties kunt u laten beoordelen en officieel laten erkennen door het Albeda College in een EVC-traject. Aan het eind van dit traject krijgt u een ervaringscertificaat. Met dit ervaringscertificaat kunt u vrijstelling vragen voor onderdelen van een mbo-opleiding. Zo kunt u sneller een mbo-diploma halen. IS EVC IETS VOOR U? Een EVC-traject is bedoeld voor iedereen die, door (vrijwilligers)werk, cursussen of andere ervaringen, kennis en vaardigheden op mbo-niveau heeft opgedaan. Het kan zijn dat u door werkervaring naar een hoger functieniveau bent gegroeid. Of u heeft geen diploma in het vakgebied waarin u werkt, maar u wilt dit wel graag behalen. Of misschien wilt u uw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? DE VOORDELEN VAN EEN EVC-TRAJECT: - U heeft een aantoonbaar en erkend bewijs van alles wat u heeft geleerd. - U vergroot uw kansen op de arbeidsmarkt. - Met een ervaringscertificaat kunt u sneller in aanmerking komen voor een promotie of een andere functie. - U kunt sneller uw (mbo-)diploma behalen.

8 HOE WERKT EVC EN WAT MOET U DOEN? EEN EVC-TRAJECT BESTAAT UIT DE VOLGENDE STAPPEN. 1. U meldt zich aan voor een vrijblijvend intakegesprek bij het EVC-centrum van het Albeda College. Een begeleider bespreekt met u hoe het traject verloopt en hoe kansrijk het voor u is. Hoe meer ervaring en competenties aantoonbaar zijn, hoe zinvoller een EVC-traject is. Na afloop van het intakegesprek besluit u of u zich officieel wilt aanmelden. 2. Na uw officiële aanmelding volgt een verdiepingsonderzoek aan de hand van een competentiescan. Dit is een vragenlijst waaruit blijkt over hoeveel aantoonbare ervaring en competenties u beschikt in relatie tot een bepaalde functie en/of diploma. 3. Vervolgens bouwt u samen met een begeleider van het Albeda College een portfolio op. Dit is een soort uitgebreid CV waarin u uw leer- en werkervaringen beschrijft tijdens (vrijwilligers)werk, hobby s, bijbanen enzovoorts. U verzamelt voor het portfolio alle mogelijke bewijsmaterialen zoals getuigschriften, werkgeversverklaringen, foto s, artikelen, krantenknipsels, certificaten en diploma s. 4. Als uw portfolio klaar is, wordt deze beoordeeld door onafhankelijke beoordelaars. Tijdens een beoordelingsgesprek geeft u een toelichting op de kennis en ervaringen waarover u beschikt. De beoordeling wordt afgesloten met een eindrapportage. 5. In de eindrapportage staat over welke competenties u beschikt. U krijgt een advies over nog te ontwikkelen competenties. Die rapportage wordt in een eindgesprek met u besproken. De eindrapportage is uw ervaringscertificaat. Met dit ervaringscertificaat kunt u vrijstelling vragen voor onderdelen van een opleiding. Indien alle competenties erkend zijn, kunt u dit certificaat verzilveren voor een diploma. Ook kunt u het als bewijs gebruiken op de arbeidsmarkt. TIJDSDUUR Hoe lang een EVC-traject duurt, hangt grotendeels af van uw eigen inzet en mogelijkheden. U moet er rekening mee houden dat een EVC-procedure veel tijd en inspanning van u vergt. Normaal gesproken kunt u na 12 weken uw portfolio afronden en uw ervaringscertificaat behalen. FINANCIËLE MOGELIJKHEDEN Er gelden fiscale voordelen bij het bekostigen van een EVC-traject. U kunt de kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Daarnaast kunt u uw spaarloon inzetten voor een EVC-traject. Het is ook mogelijk dat uw uitkeringsinstantie of uw werkgever financieel wil bijdragen. Meer informatie over de fiscale voordelen kunt u vinden op onze website. 8

9 IN WEINIG TIJD TOCH EEN DIPLOMA! MARCO VROEGE, 40 JAAR, LEIDSTER OP EEN PEUTERSPEELZAAL Ik wilde altijd kleuterjuf worden. Maar na mijn mavo-diploma ben ik in een winkel gaan werken. Ik had dollartekens in mijn ogen en wilde geld verdienen. Toen ik kinderen kreeg, ben ik als vrijwilligster gaan werken op hun peuterspeelzaal. Later ben ik op de basisschool in de ouderraad gegaan, maar ik bleef ook als hulpmoeder op de peuterspeelzaal werken. Toen een juffrouw niet meer terug kwam wegens ziekte, is mij gevraagd als invalleidster te komen werken. Ik had ondertussen veel ervaring opgedaan, maar had nog geen diploma. Uit het EVC-traject bleek dat ik nog maar één vak hoefde te halen om mijn mbodiploma SPW 3 kinderopvang te krijgen. Mijn portfolio vulde ik met al mijn ervaringen en cursussen in de kinderopvang, de winkel en de schoolbesturen. In weinig tijd toch een diploma; ik kan het iedereen aanraden. De maatschappij vraagt tegenwoordig toch om een papiertje. Ik ben heel blij en trots dat ik dit gedaan heb. Het werk dat ik nu doe op de peuterspeelzaal, had ik al jaren eerder willen doen.

10 DE BEGELEIDING VAN HET ALBEDA COLLEGE Het Albeda College is een erkende EVC-aanbieder. Dit biedt de zekerheid dat de EVC-procedure voldoet aan landelijk vastgestelde kwaliteitseisen. Dit garandeert ook een professionele begeleiding van iedere deelnemer aan een EVC-traject. De begeleiders zijn ervaren vakdocenten van het Albeda College, die getraind zijn in het erkennen en herkennen van competenties. Zij zijn gewend coachingsgesprekken te voeren en andere vaardigheden in te zetten, die nodig zijn om de deelnemers zo goed mogelijk de EVC-trajecten te laten doorlopen. Zij hebben een breed, duidelijk beeld van de opleidingsmogelijkheden in Nederland. Daarnaast kennen zij de diverse scholingsbehoeftes in het bedrijfsleven. De beoordeling van het portfolio wordt gedaan door deskundige assessoren. Beroepen en branches Iedereen die beschikt over (werk)ervaring komt in aanmerking voor EVC. De hoeveelheid aantoonbare ervaring bepaalt uiteindelijk of EVC ook zinvol is. In elk beroep en elke sector of branche kan EVC waardevol zijn. Het Albeda College kan EVC s afnemen binnen de (beroeps)branches waarin ook opleidingen worden aangeboden, zoals: - Business Services (ICT, Beveiliging en Facilitaire Dienstverlening) - Handel & Commercie - Horeca & Toerisme - Lifestyle, Sport & Entertainment - Secretarieel & Administratie - Techniek - Welzijn & Onderwijs - Gezondheidszorg Op weg naar het Hbo Om de stap te kunnen maken naar een hbo-functie, kan een diploma op mbo-niveau 4 een vereiste zijn. Het behalen van een ervaringscertificaat is een belangrijke stap in die richting. Wilt u zich uiteindelijk op hbo-niveau bekwamen, dan helpen wij u graag verder. We werken nauw samen met de Rotterdamse hbo-instellingen om uw weg naar een hbo-diploma zo snel en effectief mogelijk te maken. 10

11 EERST COMPETENTIES HERKENNEN, DAN ERKENNEN.' JOKE Dingemans, branche secretarieel & administratie, Albeda College Sommige kandidaten weten precies wat ze willen. Anderen weten bijvoorbeeld niet goed of ze de boekhoudkundige of secretariële kant op moeten gaan. Wij geven advies na een quickscan. Ik kijk naar de beroepscompetenties en of iemand dat in huis heeft. De keuze voor een richting ligt altijd bij de kandidaat. De portfoliobegeleider heeft alleen een adviserende taak. Als assessor is het mijn taak om objectief te beoordelen. Sinds 2000 houd ik me al bezig met EVC-trajecten. Het is zo n uitdaging om competenties te herkennen bij mensen en ze er zelf inzicht in te geven. Ze staan vaak versteld van hun eigen ervaringen door hobby s, (vrijwilligers)werk of cursussen. Dat ze vervolgens erkenning krijgen voor alles wat ze in hun leven gedaan hebben, leidt soms tot ontroerende taferelen. Je ziet mensen tijdens het traject groeien en zelfverzekerder worden. Met een ervaringscertificaat vergroot ieder zijn kansen op een diploma in kortere tijd en een plekje op de arbeidsmarkt. Ik ken voorbeelden van mensen die met een gesubsidieerde arbeidsplaats begonnen en uiteindelijk makelaar zijn geworden of docent op hbo-niveau. Dat is toch fantastisch?! Daar doen we het allemaal voor! 11

12 MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT OP MET HET EVC-CENTRUM VAN HET ALBEDA COLLEGE VOOR EEN INTAKEGESPREK T E EVC@ALBEDA.NL KIJK OP voor meer informatie over EVC 12

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties EVC bij Windesheim Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat Erkennen van Verwoven Competenties EVC staat voor het Erkennen van (elders) Verworven Competenties. EVC is gericht op het beoordelen

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Did you know? Wat zien we in de film? Informatie versnelling Scenario denken Grote plek voor internet en informatica Technische vooruitgang Leren in informele

Nadere informatie

evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent!

evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent! evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent! wat is evc? iedereen leert in verschillende situaties elke dag bij; op het werk, op school of gewoon thuis. het is voor werkgevers hierdoor vaak niet

Nadere informatie

EERDER VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) ALS ONDERDEEL VAN (LOOPBAAN)ONTWIKKELING

EERDER VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) ALS ONDERDEEL VAN (LOOPBAAN)ONTWIKKELING POLITIE NEDERLAND augustus 2014 EERDER VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) ALS ONDERDEEL VAN (LOOPBAAN)ONTWIKKELING Klik hier voor: 1 Ervaringen van politiemedewerkers met EVC René Haenraets, Eenheid Limburg,

Nadere informatie

Heb jij je diploma al?

Heb jij je diploma al? Heb jij je diploma al? 1 Haal nu je Er varingscertificaat (EVC) voor de zwembranche. Omdat jouw praktijker var ing veel waard is kun je met een EVCtraject in aanmerking komen voor een erkend branchediploma

Nadere informatie

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC)

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Tijdens zijn loopbaan doet een medewerker veel werkervaring op. Hij of zij * volgt bijvoorbeeld interne

Nadere informatie

www.novacontract.nl Precies leren wat nodig is EVC

www.novacontract.nl Precies leren wat nodig is EVC www.novacontract.nl Precies leren wat nodig is EVC 1 De kennis, vaardigheden en talenten van mensen in kaart brengen, is ons werk. Nova Contract werkt hiervoor nauw samen met het EVC Centrum Beroepsonderwijs.

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier.

EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Datum gegenereerd: 24-6-2016 11:40:16 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie vrijstelling en/of toelating... 4 Informatie ervaringscertificaat...6

Nadere informatie

Erkennen van Verworven Competenties

Erkennen van Verworven Competenties Erkennen van Verworven Competenties Wat is EVC? EVC staat voor het Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument om uw talenten, kennis en vaardigheden (competenties) in beeld te brengen.

Nadere informatie

VakErkenningen. Centrum. Algemene informatie en EVC-procedures. VakErkenningen. Centrum

VakErkenningen. Centrum. Algemene informatie en EVC-procedures. VakErkenningen. Centrum Centrum VakErkenningen Centrum VakErkenningen Centrum VakErkenningen beoordeelt, erkent en certificeert professionals in jeugdzorg, GGZ, gehandicaptenzorg, verslavingszorg, ouderenzorg en onderwijs. Centrum

Nadere informatie

Wauw, ik realiseer me nu wat ik allemaal heb gedaan!

Wauw, ik realiseer me nu wat ik allemaal heb gedaan! Wauw, ik realiseer me nu wat ik allemaal heb gedaan! EVC en EVP bieden impuls aan eigen ontwikkeling Door: Marijke Vromans Onlangs behaalden 25 medewerkers van de gemeente Hoogezand-Sappemeer een ervaringscertificaat

Nadere informatie

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelating Hbo-ba Verpleegkunde vs.29.10.2015 Pagina 1 1. Toelatingsbeleid 1.1 Officiële toelatingseisen Als voorwaarde voor toelating tot de

Nadere informatie

EVC Erkennen van Verworven Competenties. EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep

EVC Erkennen van Verworven Competenties. EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep EVC Erkennen van Verworven Competenties EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep Inleiding EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u op uw werkplek of mogelijk zelf in privé

Nadere informatie

Veel succes met het invullen van de Quickscan. Quickscan EVC Centrum Nederland Pagina 2/ 6

Veel succes met het invullen van de Quickscan. Quickscan EVC Centrum Nederland Pagina 2/ 6 Quickscan Inleiding EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u op uw werkplek of mogelijk zelf in privé en/of vrijwilligerswerk heeft opgedaan, komt u mogelijk in aanmerking

Nadere informatie

Ervaringscertificaat: versnelde weg naar diploma

Ervaringscertificaat: versnelde weg naar diploma EVC stimuleert de inzetbaarheid van uw medewerkers Ervaringscertificaat: versnelde weg naar diploma INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN Inleiding Gemeenten bezuinigen, gaan meer samenwerken en krijgen

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de Jeugdzorg HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de jeugdzorg Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument waarmee werknemers hun kennis en ervaring -

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? MijnID.nu en QRM helpen je op weg naar geregistreerd directeur onderwijs. MijnID.nu en QRM bieden gezamenlijk een traject aan tot een erkend

Nadere informatie

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO Handleiding voor de kandidaat Bijgewerkt: 19 maart 2013 1 Contactgegevens: WFTNIVO Villawal 11 3432 NX Nieuwegein Tel. 030 6023075 info@wftnivo.nl www.wftnivo.nl

Nadere informatie

Handleiding EVC-procedure

Handleiding EVC-procedure Handleiding EVC-procedure Informatie voor de kandidaat VAPRO Basisoperator VAPRO A VAPRO B VAPRO C december 2007 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen

Nadere informatie

(Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013

(Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013 (Alle) Hout werkt voor jou! scholings- en werkgelegenheidsplan houthandel 2012 2013 augustus 2012 INLEIDING Vijf ton voor scholing en werkgelegenheid In de CAO voor de houthandel over 2012/2013 hebben

Nadere informatie

EVC-procedure EVC4U. Algemene informatie

EVC-procedure EVC4U. Algemene informatie EVC-procedure EVC4U Algemene informatie Inhoudsopgave 1 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie over EVC 2.1 Wat zijn eerder verworven competenties? 3 2.2 Wat is een EVC-procedure 3 2.3 Het doel van EVC

Nadere informatie

EVC vergroot carrièrekansen en mobiliteit

EVC vergroot carrièrekansen en mobiliteit A+O fonds selecteert EVC-hofleveranciers EVC vergroot carrièrekansen en mobiliteit De zes EVC-hofleveranciers, leden van de klankbordgroep, onderzoekster en A+O fonds Gemeenten op de ondertekeningsbijeenkomst

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Instrumenten voor LLL GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Levenslang leren Leven lang leren Leven Lang leren begint met bewustwording Bedrijven Individuen Visie op HRM Loopbaan management Visie op HRM

Nadere informatie

Dit portfolio is van. Naam kandidaat: Werkzaam bij:

Dit portfolio is van. Naam kandidaat: Werkzaam bij: Dit portfolio is van Naam kandidaat: Werkzaam bij: INHOUDSOPGAVE PORTFOLIO 1. Doel en functie portfolio Deel 1 2. Persoonsgegevens portfoliobezitter 3. Overzicht van leerervaringen 4. Overzicht van werkervaringen

Nadere informatie

Ruime ervaring, maar nog geen erkend MBO Diploma?

Ruime ervaring, maar nog geen erkend MBO Diploma? Ruime ervaring, maar nog geen erkend MBO Diploma? 1 Horizon en QRM BV ROC Horizon College, sectoren Gezondheidszorg en Welzijn en QRM BV realiseren gezamenlijk EVC trajecten in 3 maanden! EVC Trajecten

Nadere informatie

Ruime ervaring, maar nog geen erkend MBO Diploma?

Ruime ervaring, maar nog geen erkend MBO Diploma? Ruime ervaring, maar nog geen erkend MBO Diploma? 1 STC B.V. en QRM BV STC B.V. en QRM BV realiseren gezamenlijk EVC trajecten in 3 maanden! 2 EVC Trajecten 2013 STC B.V. en QRM BV realiseren gezamenlijk

Nadere informatie

Op de volgende pagina's worden bovengenoemde instrumenten uitvoeriger beschreven.

Op de volgende pagina's worden bovengenoemde instrumenten uitvoeriger beschreven. Bijlage 1 Reintegratiemiddelen Chronologische volgorde van reïntegratiemiddelen, die ingezet kunnen worden tijdens het Van Werk Naar Werk-traject, hieronder volgt een beknopt overzicht: 1. arbeidsmarktprofiel

Nadere informatie

EVC-tool: instructie voor leidinggevende

EVC-tool: instructie voor leidinggevende EVC-tool: instructie voor leidinggevende Wat is EVC? Een van uw medewerkers heeft zich aangemeld voor een EVC-procedure bij NCOI Opleidingsgroep. EVC staat voor het Erkennen van eerder Verworven Competenties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2

Inhoudsopgave. Copyright ADEF, 2009 2 2. Kwaliteitszorg Inhoudsopgave Evaluatieformulier voor de EVC-assessor 3 Toelichting 4 Training assessoren inclusief terugkombijeenkomsten 4 Beoordeling portfolio s 5 Criteriumgerichte interviews (portfoliogesprekken)

Nadere informatie

Cursusspecial Vakbekwaamheid

Cursusspecial Vakbekwaamheid Cursusspecial Vakbekwaamheid > Elektrotechniek > Waterleidingtechniek > Gastechniek > CV-techniek Haal uw vakbekwaamheidsdiploma en word Erkend Installateur. Uw klanten zitten erop te wachten. Als installateur

Nadere informatie

EVC-analyse: handleiding voor deelnemers

EVC-analyse: handleiding voor deelnemers EVC-analyse: handleiding voor deelnemers Inleiding U bent aangemeld voor de EVC-procedure van NCOI Opleidingsgroep. EVC staat voor Erkennen van eerder Verworven Competenties. Met een EVC-procedure kunt

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Kwalificatiedossiers. Kerntaken werkprocessen

Kwalificatiedossiers. Kerntaken werkprocessen Inhoudsopgave Inleiding Wat is EVC? EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. EVC is een instrument dat de werknemer / werkzoekende en belanghebbende organisatie in staat stelt om competenties

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Algemene handleiding EVC-procedure CGO

Algemene handleiding EVC-procedure CGO Algemene handleiding EVC-procedure CGO Oktober 2008 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen van ervaringen...4 2.3 Meten van persoonsgebonden criteria...4

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

HBO Vrijstellingsprogramma. Methode EVC

HBO Vrijstellingsprogramma. Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma U heeft inmiddels veel ervaring in uw huidige functie, maar bezit nu nog geen HBO-diploma. Dit vrijstellingsprogramma stelt u in staat

Nadere informatie

HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC.

HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC. HBO Vrijstellingsprogramma Methode EVC HBO Vrijstellingsprogramma U heeft inmiddels veel ervaring in uw huidige functie, maar bezit nu nog geen HBO-diploma. Dit vrijstellingsprogramma stelt u in staat

Nadere informatie

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland KWALITEITSCODE EVC Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland CODE 1. DOEL Het doel van EVC is het zichtbaar maken, waarderen en erkennen van individuele competenties.

Nadere informatie

Samen in de klas. Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden

Samen in de klas. Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden Samen in de klas Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden Samen in de klas Heb je altijd al met kinderen willen werken? Vind je het belangrijk dat elk kind de aandacht krijgt die het nodig heeft?

Nadere informatie

Handleiding EVC Industrieel Produceren met Hout

Handleiding EVC Industrieel Produceren met Hout Handleiding EVC Industrieel Produceren met Hout Inhoud Inleiding 3 1. De EVC-procedure 4 1.1 Intakegesprek 1.2 Portfolio-ontwikkeling: vullen van je digitale portfolio 1.3 Onderzoek van het digitale portfolio

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC

Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC Demografische ontwikkelingen: Ontgroening en vergrijzing Ontgroening en vergrijzing Consequenties voor

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk: een gratis leerplek. 18 januari 2011 Mariëlle Meeuwsen MOVISIE Lotte Lebbink Cofora

Vrijwilligerswerk: een gratis leerplek. 18 januari 2011 Mariëlle Meeuwsen MOVISIE Lotte Lebbink Cofora Vrijwilligerswerk: een gratis leerplek 18 januari 2011 Mariëlle Meeuwsen MOVISIE Lotte Lebbink Cofora Inhoud Opening Quiz vrijwilligerswerk Hoe is vrijwilligerswerk te gebruiken op de arbeidsmarkt: praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Omscholing Telefoniste/ Receptioniste/ Administratief Medewerker

Omscholing Telefoniste/ Receptioniste/ Administratief Medewerker Omscholing Telefoniste/ Receptioniste/ Administratief Medewerker InterTransfer Sonsbeekweg 1 6814 BA Arnhem www.intertransfer.nl 026-355 72 77/ info@intertransfer.nl Wie is InterTransfer? InterTransfer

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Erkennen van Verworven Competenties. Ervaringen & Uitdagingen

Erkennen van Verworven Competenties. Ervaringen & Uitdagingen Erkennen van Verworven Ervaringen & Uitdagingen WAAROM laten mensen zich EVC-en? Opleidingsdoel: vrijstelling voor het volgen van (onderdelen van) een opleiding/ verkorte opleidingsduur. Geen opleidingsdoel:

Nadere informatie

1. Algemene informatie over het EVC-traject

1. Algemene informatie over het EVC-traject EVC biijj de Hogeschooll Rotterdam Handlleiidiing voor deellnemers aan een EVC-trajject IInhoud 1. Algemene informatie over het EVC-traject EVC BIJ DE HOGESCHOOL ROTTERDAM 2 Algemene infforrmatti i ie

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

Welkom allemaal, het is goed om jullie allemaal weer te zien na een, hoop ik, goede vakantie.

Welkom allemaal, het is goed om jullie allemaal weer te zien na een, hoop ik, goede vakantie. Welkom allemaal, het is goed om jullie allemaal weer te zien na een, hoop ik, goede vakantie. In het bijzonder heet ik welkom alle vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen

Nadere informatie

Naam: School: Mentor:

Naam: School: Mentor: Naam: School: Mentor: Indeling portfolio Tab Domeinen Gebieden Opmerkingen* 1 Algemene informatie Mijn interesses Mijn stage(s) 2 Werken Mijn werkprocessen Mijn competenties Mijn certificaten /diploma

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Portfoliobeoordeling. Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel

Portfoliobeoordeling. Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel Portfoliobeoordeling Mini-workshop 17 juni 2014, Brussel Programma Portfolio als assessmentinstrument (presentatie) (20 min) Soorten bewijsstukken en VRAAK-criteria (presentatie en oefening) (10 min) Koppelen

Nadere informatie

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet!

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! 30 november 2012 Vraag 1: Welke mogelijkheden zijn er om tot startkwalificatie opgeleid te worden? BOL opleiding BBL opleiding Niveau 2 mbo BOL

Nadere informatie

Quickscan Grafisch Intermediair

Quickscan Grafisch Intermediair EVC Erkenning van Verworven Competenties Quickscan > EVC iets voor u? > Beoordeel het zelf met deze Quickscan! Inleiding EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Inleiding Om de kwaliteit van de uitvoering van de wabo-taken te verhogen zijn kwaliteitscriteria opgesteld. Daarin staan onder andere eisen

Nadere informatie

Belangstellingsformulier EVC

Belangstellingsformulier EVC Belangstellingsformulier EVC Wanneer uw belangstelling is gewekt om een EVC-procedure te starten maar u bent nog niet helemaal zeker of het wel iets voor u is, dan kan het helpen om dit belangstellingsformulier

Nadere informatie

Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon. bouw op kennis

Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon. bouw op kennis Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon bouw op kennis Fundeon adviseert over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers U wilt kwalitatief

Nadere informatie

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure EVC procedure 1. Inleiding... 2 1.1. Wat zijn EVC = Elders Verworven Competenties?... 2 1.2. Wat is EVK = Elders Verworven Kennis?... 2 2. Welke stappen?... 2 3. Informeren... 2 4. De aanmelding... 3 4.1.

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB Introductie Welkom bij 50 Club! Leuk dat we u als nieuw lid mogen verwelkomen. In deze handleiding vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw profiel in 50 Club

Nadere informatie

Woonzorgservice in de wijk

Woonzorgservice in de wijk Woonzorgservice in de wijk WZSWoriëntatietrajecten Het oriëntatietraject Vraagt u zich af welk werk bij u past en lijkt ondersteuning van mensen bij u in de buurt u wel wat? Dan kunt u mogelijk deelnemen

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Wil jij groeien of bloeien?

Wil jij groeien of bloeien? Wil jij groeien of bloeien? Gratis Samsung Galaxy Tab3 7.0 bij aanschaf van meer dan 500,- aan Icademy trainingen. Kies je ontwikkeltraject... Groeien naar zelfstandig ondernemerschap Doorgroeien bij je

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Ik start met EVC! Informatiedocument over EVC bij People in Transfer. People in Transfer Postbus AG s-hertogenbosch

Ik start met EVC! Informatiedocument over EVC bij People in Transfer. People in Transfer Postbus AG s-hertogenbosch Ik start met EVC! Informatiedocument over EVC bij People in Transfer People in Transfer Postbus 298 5201 AG s-hertogenbosch www.peopleintransfer.nl Pagina 0 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1. Wat is EVC?...

Nadere informatie

Checklist selectie EVC-aanbieder

Checklist selectie EVC-aanbieder Checklist selectie EVC-aanbieder Deze checklist is ontwikkeld ter ondersteuning van individuen die een EVC-traject willen doorlopen en hiervoor een passende EVC-aanbieder willen selecteren. Voordat u aan

Nadere informatie

Ik kies uit deze 3 beroepen 1 beroep: Dit is mijn gewenste beroep. Mijn gewenste beroep past in veel branches/sectoren, bijvoorbeeld:

Ik kies uit deze 3 beroepen 1 beroep: Dit is mijn gewenste beroep. Mijn gewenste beroep past in veel branches/sectoren, bijvoorbeeld: BEROEPENORIËNTATIE. 2. 3. Ik wil werken in één van deze 3 beroepen: Ik kies uit deze 3 beroepen beroep: Dit is mijn gewenste beroep 2 Het volgende antwoord past bij mijn gewenste beroep: Mijn gewenste

Nadere informatie

EVC Erkennen van Verworven Competenties. Quickscan Grafisch Vormgever

EVC Erkennen van Verworven Competenties. Quickscan Grafisch Vormgever EVC Erkennen van Verworven Competenties Quickscan > EVC iets voor u? > Beoordeel het zelf met deze Quickscan! Inleiding EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u

Nadere informatie

U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen. Voordat u begint is het goed een aantal dingen te weten.

U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen. Voordat u begint is het goed een aantal dingen te weten. De begeleidende instructie brief: Vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) U gaat de vragenlijst Kansen in Kaart (KiK) invullen. Voordat u begint is het goed een aantal dingen te weten. Instructie Omcirkel of

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

Informatieblad. Afdrachtvermindering onderwijs. Nr. 3002. Afdrachtvermindering onderwijs algemeen

Informatieblad. Afdrachtvermindering onderwijs. Nr. 3002. Afdrachtvermindering onderwijs algemeen H h Informatieblad Afdrachtvermindering onderwijs Afdrachtvermindering onderwijs algemeen Op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) kunt u gebruikmaken

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs

Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs Instituut Fysieke Veiligheid Bureau Toezicht Examinering en Certificering Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

voor het middelbaar beroepsonderwijs

voor het middelbaar beroepsonderwijs voor het middelbaar beroepsonderwijs Peer Support betekent systematische en structurele begeleiding van een jongerejaars student door een ouderejaars. Peer Support is een internationaal erkend programma

Nadere informatie

AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang

AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang BKO BSO CVO CVS ERSV ESF EVC EVK IBO K&G PLOT POP RESOC SERR SERV VBJK VCOK VDAB VDKO VLOR VSPW VZW Buitenschoolse Kinderopvang

Nadere informatie

EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek. Overeenkomsten en verschillen

EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek. Overeenkomsten en verschillen EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek Overeenkomsten en verschillen Colofon Titel: EVC, vrijstellingen en toelatingsonderzoek. Overeenkomsten en verschillen Auteur : Kenniscentrum EVC Versie: 1.1

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Het doel van vrijstelling op grond van praktijkervaring is om vast te stellen welke cursussen uit de bacheloropleiding

Nadere informatie

Talentenmobiliteitsmanagement

Talentenmobiliteitsmanagement Talentenmobiliteitsmanagement Waarom Talentenmobiliteitsmanagement? De Nederlandse economie staat flink onder druk. Dit heeft een duidelijk effect op organisaties. Veel werkgevers zien zich genoodzaakt

Nadere informatie

EUROPESE UNIE Europees Sociaal Fonds. EVC - Routeplan

EUROPESE UNIE Europees Sociaal Fonds. EVC - Routeplan EUROPESE UNIE Europees Sociaal Fonds EVC - Routeplan Inhoudsopgave Stap 1: oriëntatie en informeren Inleiding en toelichting op uw EVC-traject Schematisch overzicht EVC-procedure Start EVC-traject Persoonsgegeven

Nadere informatie

EVC-procedure EVC4U. Algemene informatie

EVC-procedure EVC4U. Algemene informatie EVC-procedure EVC4U Algemene informatie 1 Het grootste deel van wat medewerkers kunnen en weten, hebben ze in de praktijk geleerd. Hierdoor hebben ze vaak meer kennis en vaardigheden dan hun diploma s

Nadere informatie

Crinnos PCDi- match Persoonlijkheid Competenties Drijfveren identity match

Crinnos PCDi- match Persoonlijkheid Competenties Drijfveren identity match Crinnos PCDi- match Persoonlijkheid Competenties Drijfveren identity match Beschrijving PCDi- match is een web- based applicatie van CRINNOS waarmee de testresultaten van een via het Internet afgenomen

Nadere informatie

WANNEER IS EVC ZINVOL?

WANNEER IS EVC ZINVOL? WANNEER IS EVC ZINVOL? WAT? HVC In kaart brengen van je competenties geen vaste lijst geen vaste norm geen vaste procedure EVC Je competenties beoordelen = TEST!!!!! een vaste lijst competenties een vast

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor werkgevers

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor werkgevers Intersectorale mobiliteit Informatie voor werkgevers Deze folder is onderdeel van een drieluik. Er is ook een folder voor werknemers en professionals. Om belemmeringen in kaart te brengen bij intersectorale

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Versie: maart Overzicht nascholing beroepskrachten voorscholen januari t/m juni 2016

Versie: maart Overzicht nascholing beroepskrachten voorscholen januari t/m juni 2016 Versie: maart 2016 Overzicht nascholing beroepskrachten voorscholen januari t/m juni 2016 Wat staat er in dit document? A. Overzicht nascholing beroepskrachten voorschool januari-juni 2016 B. Informatie

Nadere informatie

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor werknemers

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor werknemers Intersectorale mobiliteit Informatie voor werknemers Deze folder is onderdeel van een drieluik. Er is ook een folder voor wergevers en professionals. Om belemmeringen in kaart te brengen bij intersectorale

Nadere informatie

EVC, vrijstellingen en intake-assessment. Overeenkomsten en verschillen

EVC, vrijstellingen en intake-assessment. Overeenkomsten en verschillen EVC, vrijstellingen en intake-assessment Overeenkomsten en verschillen Colofon Titel: EVC, vrijstellingen en intake-assessment. Overeenkomsten en verschillen Auteur : Kenniscentrum EVC Versie: 1.0 Datum:

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie