Het grote voetbalavontuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het grote voetbalavontuur"

Transcriptie

1 5 Thema: voetbalvaardigheid Het grote voetbalavontuur Test je (voet)balvaardigheid in deze spelen met de bal Inhoud en uitgangspunten van de les Uitgangspunt: iedereen is goed in iets en daarom is voetbal leuk voor iedereen! Voetbal lijkt een ingewikkeld spel, vooral geschikt voor oudere kinderen, maar in deze les ontdekken jongere kinderen hoe leuk het is om te spelen met een bal! Aan de hand van verschillende onderdelen, die allemaal met de bal te maken hebben, kun je de leerlingen dit zelf laten ontdekken. Leerdoel: de leerlingen leren dat spelen met een bal heel erg leuk is. Toelichting op de les We gaan samen op voetbalavontuur! Je kunt met je klas op avontuur in het gymlokaal, buiten op het schoolplein of op het sportveld. Op de website vind je elf spelsuggesties. Uitgangspunt is dat ze allemaal met een bal te maken hebben. Vanzelfsprekend kun je zelf kiezen of je ze allemaal wilt doen of slechts enkele. Ook kun je ze aanvullen met eigen opdrachten. Zo bepaal je zelf hoe lang je met deze les bezig bent. Tijdens de opdrachten wordt er gebruikgemaakt van de gymnastiekmaterialen (ballen, pionnen, enzovoort) van de school. Bij sommige onderdelen staat een extra variant vermeld. Deze zijn vaak iets moeilijker, zodat ze geschikter zijn voor groep 3. Op lespakketkicken.nl vind je de uitgebreide lerarenhandleiding alle elf de spellen met uitleg en een lijstje wat je nodig hebt

2 Voetbal is een teamsport: iedereen is goed in iets een (voet)bal Iedereen is goed in iets. En dat is maar goed ook! Zo kom je samen verder en kun je van elkaar leren. Waar ben jij goed in? Geef wat voorbeelden van waar je allemaal goed in kunt zijn. Ga dan in een kring staan en geef de bal door of gooi of trap m over. Zodra een leerling de bal heeft, mag hij vertellen waar hij of zij goed in is. Nog leuker is het als de leerlingen iets over elkaar kunnen vertellen. Verdeel ze in tweetallen en laat elk kind het andere kind introduceren aan de hand van één kwaliteit: Dit is Soraya en zij is goed in rekenen, Dit is Joost en hij kan heel snel rennen enzovoort.

3 Samenwerken: baldans evenveel ballen als dat er kinderen zijn een radio/telefoon met versterkers of een andere manier om muziek te laten horen De leerlingen lopen rond. Verspreid over de zaal of het plein liggen ballen. Het aantal ballen komt overeen met het aantal kinderen min 1 bal. Je speelt muziek af. Als je de muziek stopt, moeten alle leerlingen zo snel mogelijk een bal pakken. Wie geen bal heeft, is af en gaat aan de kant zitten. Neem één van de ballen in en vervolgens herhaalt het spel zich. Net zolang tot één leerling overblijft: de winnaar. Maak het spel moeilijker door de leerlingen te laten hinkelen.

4 Balgevoel oefenen: alle ballonnen in de lucht ballonnen (liefst in zoveel mogelijk kleuren) eventueel krijt of lint eventueel een zwarte marker Voorbereidingen Blaas de ballonnen op. Elk kind moet straks één ballon krijgen, in een eigen kleur. Als je veel ballonnen in dezelfde kleur hebt, kun je ze onderscheiden door er figuurtjes op te tekenen: de groene ballon met het rondje is van Tim, de groene met het sterretje is van Lisa. Zet vervolgens een (niet te groot) veldje af met bijvoorbeeld krijt of lint. Binnen kun je de hele gymzaal gebruiken. Zien de leerlingen hoeveel ballonnen je hebt opgeblazen? Die gaan zij straks allemaal in de lucht houden! Elk kind krijgt een eigen ballon. Deze moet hij goed in de gaten houden. Als zijn ballon op de grond komt, is de leerling af. Vertel de leerlingen dat ze elkaar mogen helpen. en Als de leerlingen het erg gemakkelijk vinden één ballon in de lucht te houden, probeer het dan eens met twee of spreek af dat ze hun handen niet mogen gebruiken, alleen hun hoofd. Verder kun je dan bij de eerste ballon die kapotgaat ook bepalen dat de leerling niet meteen af is, maar iets anders verzinnen, iets grappigs, bijvoorbeeld dat de leerling een koprol moet maken of tien seconden op één been moet staan, voordat hij weer mee mag doen om zijn overgebleven ballon in de lucht te houden. Verder kan deze opdracht ook in groepjes worden uitgevoerd. Of in twee teams: een team met groene ballonnen en een team met gele ballonnen. Welk team houdt al zijn ballonnen het langst in de lucht?

5 Rennen met de bal: goaltikkertje twee (voet)ballen Alle leerlingen mogen vrij rondrennen in het lokaal. Twee van de kinderen zijn de tikker. Ze hebben een handicap, ze moeten heel de tijd een bal vasthouden en kunnen de andere kinderen alleen maar tikken door hen met de bal aan te raken. Wie er getikt wordt, moet van zijn benen een doel maken, door wijdbeens te gaan staan. De andere kinderen mogen een getikt kind bevrijden door door zijn benen heen te kruipen. Maar kijk uit: misschien komt de tikker er intussen wel aan! Winnen de tikkers het van de klas? Besteed vooraf aandacht aan fair play: het is niet de bedoeling dat kinderen stiekem net doen of ze niet getikt of al bevrijd zijn. Hoe meer tikkers, hoe sneller de rest van de klas moet zijn en hoe moeilijker het wordt.

6 Balgevoel oefenen: raak gooien en schieten acht pionnen acht blokken drie tot vijf foamballen krijt of lint om het veld af te zetten Voorbereidingen Verdeel het gymlokaal in twee vakken of teken twee vakken buiten op het schoolplein. In elk vak komen vier pionnen. Op elke pion leg je een blok. Verdeel de klas in twee teams. Vier spelers van elk team gaan in hun eigen vak staan daar mogen ze niet uitkomen. Er zijn drie ballen in het spel. De kinderen gaan proberen met de ballen de pionnen van de tegenstander in het andere vak te raken, zodat het blokje eraf valt. De kinderen mogen de bal vangen, wegslaan en wegschoppen, dus hun handen en benen gebruiken. Elke pion wordt verdedigd door één kind. De kinderen die over zijn mogen naast de vakken wachten en aanmoedigen. Zodra een blokje is gevallen, moet de verdediger het vak verlaten en komt een nieuw kind in het spel. Hoe meer ballen in het spel, hoe moeilijker het wordt. Gooi vier of vijf foamballen het veld in. Heb je een grote klas, dan kun je dit spel natuurlijk ook met bijvoorbeeld tien pionnen spelen, zodat minder kinderen langs de kant staan te wachten.

7 Op verschillende manieren lopen met de bal: balbewegingen een bal voor elk kind Alle leerlingen pakken een bal en gaan aan één kant van de zaal (of het plein) staan. Je roept een bewegingsvorm, bijvoorbeeld huppelen met de bal boven je hoofd. Op een gegeven moment roep je stop en geef je een nieuwe bewegingsvorm. Lukt het de leerlingen te doen wat je ze opdraagt? De verschillende bewegingsvormen kunnen zijn: bal boven je hoofd houden en huppelen, bal voor je uit houden en lopen, bal onder je arm houden en springen, bal strak tegen je aanhouden en draaien, enzovoort. Voor de wat oudere kinderen kan dit spel wel iets moeilijker. Koppel aan de verschillende manieren van bewegen een cijfer, dus 1 is huppelen, 2 is springen, enzovoort. Roep steeds een ander cijfer. Hebben de leerlingen onthouden wat ze moeten doen?

8 Schieten: ballenbowling kegels (of ander pionnen op hun kop) een (voet)bal Zet de kegels klaar in een driehoek, zoals bij een bowlingspel. De bal ligt op een gepaste afstand van de kegels. Om de beurt schieten de leerlingen de bal op de kegels. Wie kan alle kegels in één keer omgooien? Om de opdracht moeilijker te maken, kan je de kegels vervangen door houten blokjes. Deze zijn een stuk zwaarder en zijn dus nog moeilijker omver te schieten.

9 Goed mikken: ballen gooien een grote bal voor elk kind een tennisbal krijt of lint om het veld af te zetten Voorbereidingen: Zet het veld af met vier lijnen: twee lijnen aan de linker- en rechterzijde voor elk team (eentje waarachter ze moeten zitten of staan, de ander waar de bal overheen moet). Verdeel de leerlingen in twee teams. Het ene team gaat achter een lijn aan de ene kant van de zaal zitten, het andere team aan de overkant. Een halve meter voor hen is nóg een lijn getekend. Tussen hen in is het veld, met in het midden een bal. Geef elk kind een tennisbal. De kinderen moeten nu proberen de grote bal over de lijn van hun tegenstander te krijgen. Dat doen ze door hun tennisbal er tegenaan te rollen (of te gooien). De tennisballen blijven in het spel: doordat ze telkens aan de overkant van de zaal of het veld belanden, kan het spel door blijven gaan.

10 Experimenteren: Balletje-Bal een pingpongbal een softbal een tennisbal een volleybal een basketbal een golfbal een strandbal (of andere ballen die je beschikbaar hebt). Leerlingen zitten per twee in een lange rij tegenover elkaar op de grond, met hun benen wijd en hun voeten tegen elkaar, zodat ze per tweetal een gesloten circuit met hun benen vormen. Elk tweetal heeft een bal, die ze naar elkaar gaan overrollen. Als het fluitsignaal klinkt, geven ze de bal door naar het volgende tweetal. Zo maken ze kennis met verschillende soorten ballen. en Voor de oudere groepen mag de afstand best wat groter, dus wel in spreidzit, maar niet met de voeten tegen elkaar. Of staand, en dan rollen met de handen of zelfs met de voeten. Of met de bal dribbelend (dus met de bal aan de voet lopend), door de zaal, door elkaar heen. Je kunt ook elk kind een bal geven. De kinderen moeten aan de hand van de verschillende maten van hun bal in de juiste volgorde gaan staan: de pingpongbal voorop, de strandbal achteraan.

11 Bal doorgeven: ballentrein twee ballen Verdeel de klas in twee even grote teams. Elk team heeft een bal. De kinderen gaan achter elkaar in een rij staan op zo n 30 centimeter afstand van elkaar en met de benen wijd. Zodra je Start! roept, geven de kinderen bal door, door de benen. De bal mag niet vallen. Welk team is het eerst helemaal rond? Je kunt dit onderdeel ook wat langer door laten gaan. Daarbij blijft de rij aangevuld: zodra het voorste kind de bal heeft doorgegeven, rent het naar achteren om aan te sluiten in de rij. Als het team de muur raakt, kunnen ze doorgaan: nu wordt de bal van achteren naar voren doorgegeven. Je houdt bij welk team binnen bijvoorbeeld vijf minuten het vaakst de bal heeft kunnen laten rondgaan. Ook kun je bijvoorbeeld afspreken dat elk kind de bal drie keer moet hebben doorgegeven. Nog een variant is dat de bal afwisselend over het hoofd en door de benen moet worden doorgegeven.

12 Situatie inschatten: fopbal een bal Alle kinderen staan in een kring met de handen op de rug. Jij staat in het midden en gooit de bal naar een van de kinderen óf je doet alsóf je de bal gooit. Gooi je hem echt, dan moet het kind hem vangen. Maar gooi je de bal nep en haalt het kind de handen van de rug tevoorschijn, dan is het af. Wie af is, moet zich omdraaien. Wie blijft er als laatste over? Voor de oudere leerlingen is het leuk als ze, nadat je het een keer hebt voorgedaan, zelf om de beurt in het midden mogen staan. Je zou ook een of twee leerlingen scheidsrechter kunnen laten spelen. Zo kunt u aandacht besteden aan het belang van regels en eerlijk zijn, want: geen sport zonder fair play.

13 Achtergrondinformatie bij het lesmateriaal Checklist Welke les(sen) heb je nog meer gedaan? Vink het hier af. o Vrolijke voetbalquiz Voetbal is een van de grootste sporten in Nederland. Wat weten jullie hier van? o Wie zijn er allemaal in een stadion? Zoek de verschillen tussen wie er allemaal werken in en om het stadion. o Hup, team, hup! Wie zingt het meest motiverende lied? o Wat is (on)gezond? Welk plaatje hoort er niet bij? o Wie maakt de mooiste? Ontwerp zelf de mooiste vlag, het mooiste shirt of de mooiste beker. o Overal voetbal! Waar sport jij bij jou in de buurt? Een kringgesprek. o Het grote voetbalavontuur (Voet)balvaardigheden oefenen in de gymles met de volgende spellen: o Voetbal is een teamsport: iedereen is goed in iets o Samenwerken: baldans o Balgevoel oefenen: alle ballonnen in de lucht o Rennen met de bal: goaltikkertje o Balgevoel oefenen: raak gooien en schieten o Op verschillende manieren lopen met de bal: balbewegingen o Schieten: ballenbowling o Goed mikken: ballen gooien o Experimenteren: Balletje-Bal o Bal doorgeven: ballentrein o Situatie inschatten: fopbal

Voor de onderbouw ONDERBOUW

Voor de onderbouw ONDERBOUW Voor de onderbouw Zeven lessuggesties voor groep 1, 2 en 3: Een Vrolijke voetbalquiz over de rol van voetbal in onze samenleving. Zoek de verschillen tussen wie er allemaal werken in en om het stadion.

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

Schoolpleinpret. Jongeren Op Gezond Gewicht. actief en betrokken

Schoolpleinpret. Jongeren Op Gezond Gewicht. actief en betrokken Schoolpleinpret Jongeren Op Gezond Gewicht actief en betrokken VOORWOORD Beste lezer, Tikkertje, verstoppertje en voetballen zijn de populairste spelletjes op het schoolplein. Dat is al heel lang zo. Maar

Nadere informatie

Circus les 5. Doelen:

Circus les 5. Doelen: Circus les 5 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler oefent concentratie/focus door

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen hebben doormiddel van de 3 verschillende opdrachten kennis gemaakt met het dribbelen en mikken met een bal. - De leerlingen hebben hun eigen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Circus les 6. Doelen:

Circus les 6. Doelen: Circus les 6 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler kan hardop de telling bijhouden

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien.

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. LES 40. GROEP: 3/8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klokkenluiden: - De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. Airhockey: - De leerling kan de bal met een blokje naar de overkant schuiven.

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Waslijn ophangen Laat de leerling een berg kleren ophangen op de waslijn. Stel de eis dat ze netjes opgehangen worden. Kan hij of zij zonder hulp de wasknijpers

Nadere informatie

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 7 8

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 7 8 Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 7 8 Inleiding Schaduwlopen Kinderen staan in tweetallen verspreid over de zaal. Nummer 2 volgt zo dicht mogelijk nummer 1, zonder botsingen. Na 20 seconden wisselen

Nadere informatie

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

Dit boekje is van: Ik ben. Jaar. Pasfoto

Dit boekje is van: Ik ben. Jaar. Pasfoto Dit boekje is van: Ik ben. Jaar Pasfoto 1 Inhoudsopgave Uitleg... 3 Contract "Multifits!"... 4 De quiz... 5 Weet wat je eet... 7 Wat vond je van de sporten die je gedaan hebt... 9 Leuke spelletjes om vriendjes

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen LES 42. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLING: Groep 3/4 Touwzwaaien met bewegend touw: - De leerling kan in een zwaaiend touw springen. Hoogspringen: - De leerling kan met 1 voet afzetten en landen op zijn voeten.

Nadere informatie

Circus les 1. Doelen:

Circus les 1. Doelen: Circus les 1 Doelen: - De speler kan meerdere keren de bal stuiten, waarbij niet te hard op de bal geslagen wordt - De speler kan onderhands en bovenhands een bal geplaatst gooien met een aangepaste bewegingsuitslag

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 8-10 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Opslaan tegen de muur 4 CMV niveau 1 5 Estafette 6 Toetsen level 1 7 Uitleg CMV niveau 2 8 CMV niveau 2 9 Balparcours 10 Bovenhands

Nadere informatie

Op vakantie les 9. Doelen: zich snel te verplaatsen. handen. punt. (open ruimte opzoeken)

Op vakantie les 9. Doelen: zich snel te verplaatsen. handen. punt. (open ruimte opzoeken) Op vakantie les 9 Doelen: - De speler kan snel opzij stappen, draaien en springen om te ontwijken of om zich snel te verplaatsen - De speler kan een aankomende bal in stilstand en in beweging vangen met

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen!

TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! F - pupillen Pingelen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Pingelen TRAINEN zo wil geel zwart dat doen! Oefenstof F pupillen Pingelen Bij het pingelen gaat het grotendeels om het bezit houden van de bal

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

Circus les 8. Doelen:

Circus les 8. Doelen: Circus les 8 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen - De speler kan een aankomende bal in stilstand vangen met 2 handen na 1 of meerdere stuiten - De speler

Nadere informatie

We zijn natuurlijk wel sportief, dus zoek een gelijkwaardige tegenstander.

We zijn natuurlijk wel sportief, dus zoek een gelijkwaardige tegenstander. Verdeel je team in twee groepen. Er gaan steeds twee kinderen (van elke groep één) tegen elkaar hinkelen. Wie als eerste het parcours gehinkeld heeft, is de winnaar. We zijn natuurlijk wel sportief, dus

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 5 6

Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 5 6 Lesthema Sprinten 3: Teamsprint Groep 5 6 Inleiding Schaduwlopen Kinderen staan in tweetallen verspreid over de zaal. Nummer 2 volgt zo dicht mogelijk nummer 1, zonder botsingen. Na 20 seconden wisselen

Nadere informatie

KAMPHUIS "DE BLOKKEN" BAARLE - NASSAU

KAMPHUIS DE BLOKKEN BAARLE - NASSAU KAMPHUIS "DE BLOKKEN" BAARLE - NASSAU - zie spelformulieren. Tijd van voorbereiding: - ca 1 uur. Speeltijd: - ca 2-2 ½ uur. VOETBALCIRCUIT Bij het voetbalcircuit zijn negen activiteiten uitgezet op een

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen hebben geoefend met dribbelen in de vrije ruimte. - De leerlingen kunnen tijdens de les elkaar positief coachen, de zwakkere leerlingen helpen en elkaar

Nadere informatie

Les 1 Panna/Freestyle

Les 1 Panna/Freestyle Les 1 Panna/Freestyle Doelstelling: Deze eerste training dient als kennismaking voor wat Pannavoetbal inhoudt. 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures

Nadere informatie

Lesonderwerp Passen en vangen. Sam Allemeersch

Lesonderwerp Passen en vangen. Sam Allemeersch Discipline Basketbal Lesonderwerp Passen en vangen Doelgroep Auteur Lager onderwijs Sam Allemeersch Oefening: Pakbal Partijvestjes voor de tikkers Drie leerlingen zijn in aanval en 1 iemand in verdediging.

Nadere informatie

Circus les 2. Doelen:

Circus les 2. Doelen: Circus les 2 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler kan het racket aan het einde vasthouden alsof het een handje geeft - De speler

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

TIPS VOOR SPORT EN SPEL

TIPS VOOR SPORT EN SPEL TIPS VOOR SPORT EN SPEL Hier vindt u allerlei leuke sport en spel-tips voor zowel de onderbouw als de bovenbouw. Sommige spellen kunnen in het klaslokaal gedaan worden, andere zijn geschikt voor in de

Nadere informatie

Voorbeeldlessen PLAYgrounds voor kinderen

Voorbeeldlessen PLAYgrounds voor kinderen Voorbeeldlessen PLAYgrounds voor kinderen In de aanpak van PLAYgrounds wordt aandacht besteed aan de koppeling tussen de gymles en het schoolplein. De koppeling heeft tot doel om kinderen te inspireren,

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 5 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONDERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken 3 Lesdoel: aanleren

Nadere informatie

Doelgroep: groep 7/8. Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs

Doelgroep: groep 7/8. Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs Doelgroep: groep 7/8 Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs Inleiding (5 min): - Benodigdheden: De groep verdelen in groepjes van 5-6 personen (afhankelijk

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden. De Shake-Hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

ARCHERY TAG. Benodigdheden: 8-12 bogen en pijlen 10 maskers 2 Targets Afzetlint Evt objecten om achter te schuilen

ARCHERY TAG. Benodigdheden: 8-12 bogen en pijlen 10 maskers 2 Targets Afzetlint Evt objecten om achter te schuilen Spel ideeën De spellen zijn gemaakt om te spelen op een grote open grasvlakte of gym/sport zaal. Speel deze spellen bij voorkeur nooit op een bebost terrein, u zult de pijlen niet gemakkelijk terug vinden.

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau

Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau zie spelformulieren. Tijd om alles voor te bereiden: ca 1 uur. Speeltijd: ca 2-2 ½ uur. Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau Voetbalcirquit Bij het voetbalcircuit zijn negen activiteiten uitgezet op een vaste

Nadere informatie

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen Bouncebal Bouncebal wordt gespeeld met een kunststof stick die voorzien is van een grote schuimkop. Naast het bekende teamspel waarbij een soort hockey gespeeld wordt, bieden de bouncebal sticks veel meer

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Flessenvoetbal: Benodigdheden: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles

Flessenvoetbal: Benodigdheden: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles Flessenvoetbal: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles een bal Elke deelnemer vult zijn eigen fles helemaal met water en kiest daarna een plekje om de fles neer te zetten. Zorg voor voldoende

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 24 februari

Nadere informatie

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is Les 1 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd.

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (bovenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (bovenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (bovenbouw) Zomerspelen Les 1: Hockey Inleiding: Warming-up Kern: Hockey 5 minuten 30 minuten Samen sta je sterker. In een team kun je uitblinken en je kunt als team boven jezelf uitstijgen.

Nadere informatie

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol Event Op vakantie Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen Ieder onderdeel duurt ± 10 minuten. Na die 10 minuten wisselen de groepen van onderdeel. Het partijspel is na de 5 onderdelen en duurt ± 15 minuten. We maken groepen van 6/7 spelers Onderdeel 1: Spelvorm

Nadere informatie

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig?

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Over deze les Wat heeft u nodig? Banken 11 pylonen Wandrek 3 lintjes Tennisrackets* (of beachplankjes) Zachte tennisballen* Krijt (bijv. stoepkrijt) 6 dunne matten

Nadere informatie

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 31. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Blokjesestafette: - De leerling start op tijd en rent zo snel mogelijk naar de overkant om een blokje te halen. Midgetgolf - De leerling kan de bal rollend

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

CMV Inhoudsopgave

CMV Inhoudsopgave CMV 11-12 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Opslaan tegen de muur 3 Toetsen Level 1 4 CMV niveau 2 5 Estafette 6 Hoge ballen vangen 7 Uitleg CMV niveau 3 8 CMV niveau 3 9 Balparcours 10 Opslaan en vangen

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen Les 1: Vier wintersporten Inleiding: Warming-up Kern: Schansspringen, IJshockey, Curling, Reuzenslalom Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten

Nadere informatie

9. De Lessen: Gymnastiek

9. De Lessen: Gymnastiek 32 9. De Lessen: Gymnastiek De lessenreeks gymnastiek bestaat uit zes complete lessen, afgestemd op de doelgroep. Deze lessen worden telkens ingedeeld in vier delen, namelijk deel A, B, C en D. Deel A

Nadere informatie

Inleiding. Kern. Groep 3 en 4 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern. Groep 3 en 4 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern Materiaal als werpen, vangen, voortbewegen met een bal. De leerlingen kunnen een opstuitende bal vangen. 10 minuten - Lucht-/tennisbal - Zachte bal - Bank Materiaal

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Sportdag voor onze peuters. zonder uw hulp niet te realiseren. este Hulpouder(s) Op de eerste plaats onze hartelijke dank voor uw medewerking. Om alles

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2016 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Groep 5/6 - De leerling kent de basisregels, nu worden de regels verder uitgebreid. Ook deze moet de leerling kunnen toepassen.

Groep 5/6 - De leerling kent de basisregels, nu worden de regels verder uitgebreid. Ook deze moet de leerling kunnen toepassen. LES 11. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Bewegen op muziek: - De leerlingen kunnen de Leeuwenkoning dans vrij door de zaal uitvoeren waarbij het accent ligt op het nadoen van bewegingen en uitbeelden

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 8. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 8. Doelen: Prinsen en prinsessen les 8 Doelen: - De speler kan hard rennen met grotere stappen en is snel/vlug met kleinere stappen - De speler kan een aankomende bal in vanuit beweging vangen - De speler kan een

Nadere informatie