Auditrapport HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Auditrapport HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen"

Transcriptie

1 Auditrapport HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen Opleiding: School: Bedrijfskunde MER Instituut voor Bedrijfskunde Auditdatum:

2 HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen Data Datum audit Datum rapport Advies De auditcommissie adviseert positief over de toekenning van het HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen met de kwalificatie Professionele ondernemers aan de opleiding Bedrijfskunde MER van de Hanzehogeschool Groningen. Besluit De Hanzehogeschool Groningen en VNO-NCW MKB Noord besluiten het HG/VNO-NCW MKB Noord kwaliteitslabel Ondernemen met de kwalificatie Professionele ondernemers toe te kennen aan de opleiding Bedrijfskunde MER van de Hanzehogeschool Groningen. Ze geven de opleiding daarnaast de volgende ontwikkelopdracht mee: Effectueer de ontwikkelplannen voor de complete leerlijn. Selecteer de docenten die je inzet bij de begeleiding van onderdelen gericht op ondernemen op enthousiasme daarvoor, net als je bij studenten doet. Vergroot de diversiteit aan betrokken ondernemers en breng meer docenten in contact met het zelfstandig ondernemerschap. Maak de toetsing op de ondernemende aspecten bij eindwerken en stages explicieter. Volg de ondernemendheid van de studenten tijdens en van de alumni na hun studie. Dit besluit is van kracht tot 8 september 2017, waarna de commissie de resultaten van deze opdracht wil komen evalueren. Groningen, Hanzehogeschool Groningen F.M. Donders (directeur Value050) L. Zwiers (directeur VNO-NCW Noord)

3 Samenstelling auditteam Value050, voorzitter: VNO-NCW MKB Noord: Docent ondernemen: Secretaris: Eelco Bakker Gerard Kremer Jeroen Loef Petra van Dam Samenvatting van bevindingen Het auditteam heeft een programma en onderwijsteam aangetroffen dat voortvarend en met overtuiging de weg naar ondernemen als belangrijk speerpunt voor de opleiding Bedrijfskunde MER (BKM) in Groningen is ingeslagen. De visie om ondernemen de context te maken voor de opleiding wordt gedeeld en herkend. De leeruitkomsten van de opleiding - de leeruitkomsten gebaseerd op het landelijk profiel en die voor de leerlijn ondernemerschap samen - maken fase 2 en 3 van het Groninger model waar. Het fundament voor het opleiden van professionele ondernemers ligt er, de uitwerking is volop in ontwikkeling. Dat ondernemen wordt gestimuleerd, wordt door de studenten herkend en als belangrijk ervaren. Veel studenten zijn - vaak al voor hun studie - enthousiast over het zelfstandig ondernemerschap. Er is weinig zicht op wat de alumni zijn gaan doen. Bij de opleiding betrokken ondernemers zijn veelal zelfstandige adviseurs. De doelstellingen op het gebied van ondernemen zijn beperkt te noemen en er missen cijfers over de resultaten. Samenvattend advies Er heerst overduidelijk een cultuur van ondernemen bij de opleiding. De onderwijsleeromgeving creëert omstandigheden die de studenten aantoonbaar uitdagen zich te ontwikkelen tot professionele ondernemer. Dit wordt door de studenten ook zo ervaren. Het opleidingsteam is daadkrachtig bezig om de leerlijn ondernemen te versterken. Dit tezamen geeft de auditcommissie het vertrouwen dat het uitvoeren van de verdere ontwikkeling van de leerlijn en de specialisatie een grote kans van slagen heeft om professionele ondernemers af te gaan leveren. De auditcommissie adviseert om die reden aan de opleiding Bedrijfskunde MER de kwalificatie Professionele ondernemers toe te kennen met de volgende ontwikkelopdracht. Effectueer de ontwikkelplannen voor de complete leerlijn. Selecteer de docenten die je inzet bij de begeleiding van onderdelen gericht op ondernemen op enthousiasme daarvoor, net als je bij studenten doet. Vergroot de diversiteit aan betrokken ondernemers en breng meer docenten in contact met het zelfstandig ondernemerschap. Maak de toetsing op de ondernemende aspecten bij eindwerken en stages explicieter. Volg de ondernemendheid van de studenten tijdens en van de alumni na hun studie. De commissie wil over twee jaar de resultaten van deze opdracht evalueren.

4 Uitwerking van bevindingen en adviezen op basis van het beoordelingskader 1. Visie op ondernemen Kenmerkend voor de visie op ondernemen van BKM is dat ondernemen in de volle breedte aandacht krijgt". Dit werd mooi verwoord door de studenten. Ze komen met alle aspecten van ondernemen in aanraking en ontdekken hun eigen grenzen daarin. De visie van de opleiding wordt herkend en gedeeld door werkveld en docenten. Het is duidelijk gebleken dat de opleiding ondernemende professionals wil afleveren en haar studenten stimuleert om te gaan ondernemen. De studenten van deze BKM-opleiding worden volgens het opleidingsteam veel gedegener opgeleid in het verkrijgen van een ondernemende houding, het starten van een eigen bedrijf en hoe een bedrijf verder te helpen dan bij andere BKM-opleidingen. Ondernemers zijn bij de opleiding betrokken als opdrachtgever, commissaris, gastdocent, spreker of begeleider. Nieuwe economische ontwikkelingen en actualiteiten relevant voor ondernemen komen ook bij onderwijs dat niet gericht is op ondernemen aan de orde. De doelstelling voor het aantal starters is mager gezien het enthousiasme voor ondernemen van de binnenkomende studenten. Er zijn geen cijfers bekend over het huidige aantal starters (noch van het aantal zzp'ers). Toetspunten 1.1 De opleiding heeft een duidelijke visie op ondernemen. 1.2 De visie is uitgewerkt in doelstellingen. on 1.3 De visie verhoudt zich tot de HG-visie op ondernemen. Eindoordeel: voldoet Aanbevelingen Zorg voor een bredere set aan doelstellingen, denk bv. aan aantallen studenten dat onderwijs gericht op professioneel ondernemerschap volgt of gaat afstuderen met ondernemen. Zorg voor cijfers o.g.v. interesse voor ondernemen aan het begin van de opleiding en starters (incl. zzp'ers) tijdens en na afloop van de opleiding. Benoem ook je zzp'ers; ga het gesprek aan met ondernemers en het HG-bestuur over de definitie van starters.

5 2. Competenties KVA 1 en/of competenties behorende bij fase 2 van het Groninger model maken deel uit van de beoogde leeruitkomsten van de opleiding voor alle studenten. Daarnaast zijn voor de leerlijn ondernemerschap specifiek leeruitkomsten gedefinieerd waar ook fase 3 van het Groninger model wordt meegenomen. Hiermee is een gedegen fundament gelegd. De realisatie hiervan ligt voor een belangrijk deel in de nog te ontwikkelen specialisatie. In de voorlichting wordt de aankomend student voorbereid op de context van ondernemen en op selectie op enthousiasme voor ondernemen. Toetspunt ondernemende professionals 2.1a Fase 2 van het Groninger model maakt deel uit van de beoogde beroepscompetenties of leeruitkomsten. goed Toetspunt professionele ondernemers 2.1b Fase 3 van het Groninger model binnen de opleiding. Eindoordeel: voldoet voor OP en voldoet op basis van planvorming voor PO 3. Programma Het eerste jaar vormt een goede voedingsbodem voor de groei van ambities voor studenten o.g.v. ondernemen. Studenten ervaren dat ook zo. Dit gebeurt door opdrachten waar het hebben of ontwikkelen van een ondernemende houding nodig is en waar studenten ervaring opdoen met het bedenken, starten, runnen en afbouwen van een echte onderneming. Binnen een half jaar is duidelijk of studenten zich thuis voelen bij deze opleiding waar een ondernemende houding zo n grote rol speelt. Ook in de daarop volgende jaren worden de omstandigheden gecreëerd om ondernemen te stimuleren. Studenten worden geacht zelf een opdracht of opdrachtgever te zoeken, docenten spelen bij de colleges en opdrachten flexibel in op behoeften van ondernemende studenten. Hiervoor dienen de studenten zelf het initiatief te nemen. Ondernemen is ook als context aanwezig bij onderwijs dat meer gericht is op management. Studieloopbaanbegeleiders zijn alert op studenten die willen ondernemen en ondersteunen hen in hun wensen. Studenten die het niet lukt een ondernemende houding te ontwikkelen en geen ondernemer willen worden, zullen de ondernemende context voor lief moeten nemen. De leerlijn ondernemen naar fase 2 is duidelijk terug te vinden in het onderwijs. De eerste jaren ligt de nadruk meer op ervaren en de ondernemende houding, daarna volgt theoretische verdieping en verbreding. Het deel van de leerlijn dat opbouwt naar verdere ontwikkeling van fase 3, de entrepreneur is nog in ontwikkeling. Er is wel een aanzet. Toetsing op de ondernemende vaardigheden vindt plaats via peerassessment, beoordelingsgesprekken, pitches, presentaties, beoordelingen bij bedrijfsbezoeken en beoordelingen door opdrachtgevers (hier draait het vooral om creativiteit en opdrachtgeversgerichtheid). In de beoordelingen van de eindwerken en de oriënterende stage ziet de commissie nog geen duidelijke toetscriteria terugkomen voor ondernemendheid en ondernemerschap. Ook is hier niets van terug te 1 Kennis, vaardigheden en attitudes

6 vinden in het verbeterplan. Toetspunten 3.1 Visie op ondernemen heeft effect op inhoud en vormgeving onderwijs. 3.2 Op ondernemen gerichte onderwijsheden worden op geëigende wijze getoetst. Specifieke toetspunten ondernemende professionals 3.3a Het onderwijs in ondernemen laat een duidelijke samenhang en opbouw zien naar fase 2 van het Groninger model. Specifieke toetspunten professionele ondernemers 3.3b Het onderwijs in ondernemen laat een duidelijke samenhang en opbouw zien naar fase 3 van het Groninger model. matig in ontwikkeling Eindoordeel: voldoet voor OP, voldoet niet voor PO Aanbevelingen Maak de toetsing op de ondernemende aspecten bij eindwerken en stages explicieter. Voer de plannen voor de specialisatie in de richting van entrepreneurship uit. 4. Resultaten Studenten zien het belang van ondernemen, zijn tevreden over de op ondernemen gerichte onderdelen van het onderwijs, voelen zich gestimuleerd om te gaan ondernemen en vinden de ondersteuning door de docenten goed. Ze zouden graag nog meer praktijk van ondernemen binnen hun opleiding zien. Het onderwijs leidt er toe dat er veel studenten kiezen voor een minor o.g.v. ondernemerschap. De vernieuwing in het onderwijs is nog te recent om een stijgende trend van afstudeerwerken o.g.v. ondernemen en starters te zien. De opleiding maakt niet inzichtelijk hoeveel studenten zich profileren richting professioneel ondernemer en/of tijdens hun studie een onderneming starten. Toetspunt ondernemende professionals 4.1a Effecten zijn zichtbaar in de eindwerken, studieloopbaan en/of loopbaan. Toetspunt professionele ondernemers 4.1b Effecten zijn zichtbaar in de eindwerken, studieloopbaan en/of loopbaan. On Eindoordeel: voldoet voor OP, voldoet niet voor PO

7 Aanbevelingen Volg de alumni. Volg de studenten tijdens hun studie. Maak gebruik van de mogelijkheden van het CVO om studenten te volgen (Monitor050). Bevraag de alumni van de opleiding en leer van hun ervaringen om het onderwijs gericht op ondernemen te verbeteren. Help studenten andere studenten te vinden die aanvullende kwaliteiten bezitten om samen te kunnen gaan ondernemen. 5. Facilitering Ondernemers zijn bij de uitvoering van de opleiding betrokken als opdrachtgever, commissaris, gastdocent, spreker of begeleider. Bij grote inhoudelijke veranderingen is het werkveld betrokken via de werkveldadviescommissie (WAC) waar ook ondernemers deel van uit maken. De auditcommissie zou in de samenstelling van de WAC op gebied van entrepreneurs meer diversiteit willen zien. Alumni worden betrokken om studenten te inspireren en awareness rondom ondernemen te verhogen. Het idee leeft om onderzoek onder alumni te verrichten en hun meningen mee te nemen bij veranderingen in het onderwijs. De auditcommissie denkt dat de jonge ondernemers onder de alumni misschien nog wel meer voor de opleiding zouden kunnen betekenen. Het project o.g.v. relatiemanagement van alumni is een goed voorbeeld van een ondernemende activiteit, uitgevoerd door studenten. Studenten die meer onderwijs o.g.v. ondernemen willen, kunnen verdergaand (keuze)onderwijs binnen en buiten de opleiding volgen en kunnen stages en/of afstuderen combineren met ondernemen. Dit wordt ook sterk gestimuleerd. De betrokken docenten zijn divers qua achtergrond en ervaring o.g.v. ondernemen. Er zijn docenten die ervaring hebben met het zelfstandig ondernemerschap (betreft veel adviseurs), er is echter ook een groot aantal dat die ervaring niet heeft. Wel is bijna de gehele staf mastergediplomeerd. Gezien de aard van de opleiding is aannemelijk dat hun expertise ondernemen gerelateerd is. Naar mening van de studenten is er een groot verschil in enthousiasme van docenten voor ondernemen.

8 Toetspunten 5.1 Er is sprake van een community medeverantwoordelijk voor ontwerp en uitvoering van het programma. Specifieke toetspunten ondernemende professionals 5.2a De opleiding biedt studenten ruimte om in de vrije keuzeruimte verdergaand onderwijs in ondernemen te volgen. 5.3a Alle docenten betrokken bij het onderwijs in ondernemen zijn ondernemende professionals en hebben kennis en ervaring met onderwijs in ondernemen. Specifieke toetspunten professionele ondernemers 5.2b Studenten kunnen verdergaand onderwijs in ondernemen volgen als vast onderdeel in het curriculum. 5.3b Alle docenten betrokken bij het onderwijs in ondernemen zijn professionele ondernemers (geweest) of hebben actuele kennis van ondernemen op masterniveau en hebben kennis en ervaring met onderwijs in ondernemen. goed in ontwikkeling Eindoordeel: voldoet voor OP, voldoet op basis van planvorming voor PO Aanbevelingen Breid de community uit met nog meer (jonge) ondernemers, vergroot de diversiteit van betrokkenen bij het onderwijs in ondernemen nog meer. Breng meer docenten in contact met het zelfstandig ondernemerschap. Selecteer de docenten die je inzet bij de begeleiding van onderdelen gericht op ondernemen op enthousiasme daarvoor, net als je bij studenten doet. Maak het netwerk van ondernemers toegankelijk voor studenten.

Ondernemerschap HG/VNO-label Ondernemen

Ondernemerschap HG/VNO-label Ondernemen Ondernemerschap HG/VNO-label Ondernemen Een stappenplan 2 - HG/VNO-label Ondernemen - een stappenplan Inhoud Inhoud 3 NVAO en VNO-NCW MKB Noord 5 Stappenplan HG/VNO-label Ondernemen 8 Ondersteuning vanuit

Nadere informatie

18 september 2014. voltijd Groningen 28 november 2014. 15 februari 2015. Beoordelingskaders bijzonder kenmerk ondernemen d.d.

18 september 2014. voltijd Groningen 28 november 2014. 15 februari 2015. Beoordelingskaders bijzonder kenmerk ondernemen d.d. se a ccr editat eor ga ní sat e Besluit Besluit strekkende tot het toekennen van het bijzonder kenmerk Ondernemen aan de minor Sport Business lnnovatie van de hbo-bacheloropleiding Sport, Gezondheid en

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 Teambespreking 31-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap USE2015 Center of Entrepreneurship Value050 Startup

Nadere informatie

Teamscan op accreditatiewaardigheid

Teamscan op accreditatiewaardigheid Teamscan op accreditatiewaardigheid De Teamscan accreditatiewaardigheid (in vervolg: scan) geeft inzicht in hoe het opleidingsteam ervoor staat met betrekking tot de opleidingsaccreditatie. De scan bestaat

Nadere informatie

Beoordelingskader Bijzonder (Kwaliteits)Kenmerk Ondernemen

Beoordelingskader Bijzonder (Kwaliteits)Kenmerk Ondernemen Beoordelingskader Bijzonder (Kwaliteits)Kenmerk Ondernemen september 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Beoordeling van het bijzonder kenmerk ondernemen 5 3 Beoordeling standaarden 10 pagina 2 1 Inleiding Vanuit

Nadere informatie

Hanze Invent. College van Bestuur 18 mei 2015

Hanze Invent. College van Bestuur 18 mei 2015 Hanze Invent College van Bestuur 18 mei 2015 Agenda Ondernemerschap op de Hanzehogeschool Toppositie Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Innovatie- en valorisatiegrid Hanze Invent Doelstellingen

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap Center of Entrepreneurship Value050 Incubator Cube050 Hanze

Nadere informatie

Domein Applied Science

Domein Applied Science Domein Applied Science Afstemming met het landelijk & regionaal werkveld ten behoeve van onderwijskwaliteit Dr. E. Hilhorst ellen.hilhorst@hu.nl Directeur Institute for Life Sciences & Chemistry, Hogeschool

Nadere informatie

Beoordelingskader Beoordelingskader voor de beperkte opleidingsbeoordeling van de NVAO (Stcrt. 2014, nr 36791).

Beoordelingskader Beoordelingskader voor de beperkte opleidingsbeoordeling van de NVAO (Stcrt. 2014, nr 36791). m ao * nederiands-viaam se accreditatie organisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Human Resource Management van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Nadere informatie

Instrument. Avans-audit op onderwijskwaliteit. Versie: februari 2018 (concept) Auteur: LIC - team Kwaliteit - Lianne Huijssoon

Instrument. Avans-audit op onderwijskwaliteit. Versie: februari 2018 (concept) Auteur: LIC - team Kwaliteit - Lianne Huijssoon 1 Instrument Avans-audit op onderwijskwaliteit Versie: februari 2018 (concept) Auteur: LIC - team Kwaliteit - Lianne Huijssoon 2 Inhoud 1 De context... 4 2 De inhoud... 5 3 De uitvoering... 6 3.1 De voorbereiding...

Nadere informatie

Deeltijd voor professionals

Deeltijd voor professionals Deeltijd voor professionals Presentatie informatiedossier 13-04-2016 Aanvraag Vooraf Gemeenschappelijk onderwijsmodel Informatiedossier Bijlagen Onze vraag voor NVAO Voldoet opzet en uitwerking 2 Inleiding

Nadere informatie

Raad van Toezicht. Profielschetsen. Lid portefeuille onderwijs. Lid portefeuille bedrijfsvoering

Raad van Toezicht. Profielschetsen. Lid portefeuille onderwijs. Lid portefeuille bedrijfsvoering Raad van Toezicht Profielschetsen Lid portefeuille onderwijs Lid portefeuille bedrijfsvoering Vastgesteld door de Raad van Toezicht Oktober 2018 Algemeen biedt onderwijs voor studenten en professionals

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Leeruitkomsten. Versie 1.0/ november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten/versie 1.0/november

Ontwerpkaders: Leeruitkomsten. Versie 1.0/ november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten/versie 1.0/november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten Versie 1.0/ november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs Summa College maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De vijf onderwijspijlers 4 Hoofdstuk 2: De vijf onderwijspijlers

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Handreiking bij het beoordelingskader voor het bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs

Handreiking bij het beoordelingskader voor het bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs Handreiking bij het beoordelingskader voor het bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs 12 november 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Handreiking voor specifieke invulling van de standaarden

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor rwao w nederlands - viaamse accreditatieorganisatie es Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Docent Muziek van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten datum

Nadere informatie

WORKSHOP 1W7. Persoonlijke leerschema s: tussen dromen en werkelijkheid

WORKSHOP 1W7. Persoonlijke leerschema s: tussen dromen en werkelijkheid WORKSHOP 1W7 Persoonlijke leerschema s: tussen dromen en werkelijkheid Serge Wallagh hogeschooldocent-teamleider Business IT & Management bij IICT-FNT na een lange carrière in de commerciële advisering

Nadere informatie

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool PROFIEL Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool 1. De organisatie Dit profiel wordt gebruikt om potentiële kandidaten in het kort te informeren over de functie Adviseur Onderwijs, HAS Hogeschool en haar context.

Nadere informatie

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS INNOVEREN IN INVESTEREN IN 44 ECONOMISCHE FOCUS ONDERWIJS IS SAMENWERKING De Leidse regio heeft behoefte aan meer hoogopgeleide medewerkers én aan een brede basis van medewerkers op mbo-niveau. De onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Communicatie van de NHL Hogeschool

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Communicatie van de NHL Hogeschool ,nuao r nederlands - viaamse accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Communicatie van de NHL Hogeschool datum 29 september 2017 onderwerp

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Beoordelingskader Pilot Bijzonder Kenmerk Ondernemen

Beoordelingskader Pilot Bijzonder Kenmerk Ondernemen Beoordelingskader Pilot Bijzonder Kenmerk Ondernemen 22 november 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Beoordeling van het bijzonder kenmerk ondernemen 5 2.1 Uitgangspunten voor de beoordeling van het bijzonder

Nadere informatie

Move Your Skills Draaiboek Hotshop

Move Your Skills Draaiboek Hotshop Move Your Skills Draaiboek Hotshop Versie mei 2012 Pagina 1 van 8 Hotshop ondernemingsplan wat, waarom, hoe? Hotshop is de plek voor studenten die er over denken zelfstandig ondernemer te worden. Ze leren

Nadere informatie

Handleiding Stageminor LET 2019/2020

Handleiding Stageminor LET 2019/2020 Handleiding Stageminor LET 2019/2020 change perspective Stappenplan om stage te lopen Positie Stageminor Sinds 2014/2015 is een minorruimte van 30 EC onderdeel van het curriculum van alle bacheloropleidingen

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool NAO nederlands- vlaamse accreditatieorganisatie Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool Datum: 1 oktober

Nadere informatie

Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie januari 2016

Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie januari 2016 Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie januari 2016 Inleiding De certificering wordt door de OGO-Academie uitgevoerd. De pabo s zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut A S S E N E M M E N M E P P E L De aanleiding Innovatie in het mbo moet omdat: - Technologie en digitalisering leiden tot andere (inhoud van)

Nadere informatie

Interculturele managementcompetenties

Interculturele managementcompetenties Handreiking Interculturele managementcompetenties Handreiking voor (opleidings)managers in het hsao HO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao Deelproject van het ZonMw programma

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Besluit strekkende tot een oordeel positief van een aanvraag toets nieuwe opleiding van de wo-master Executive MBA

Besluit strekkende tot een oordeel positief van een aanvraag toets nieuwe opleiding van de wo-master Executive MBA ,nvao r nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot een oordeel positief van een aanvraag toets nieuwe opleiding van de wo-master Executive MBA datum 31 mei 2018 onderwerp Besluit

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2015-2016 Arnhem, augustus 2015 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2015-2016. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

Beoordelingskader Kader voor de beperkte toets nieuw Associate-degree (Ad-)programma van de NVAO (Stcrt. 2014, nr 9832).

Beoordelingskader Kader voor de beperkte toets nieuw Associate-degree (Ad-)programma van de NVAO (Stcrt. 2014, nr 9832). nvao w nederlands -vlaa m se accreditatieorganisatie sluit Besluit strekkende tot een oordeel voldoende van een aanvraag toets nieuw Associate-degreeprogramma Juridisch medewerker van de Hogeschool van

Nadere informatie

Didactische cursus 2007-2008 POP

Didactische cursus 2007-2008 POP Jeremy Waterloo Datum: 251007 Ranonkelstraat 9 4818 HN Breda Netherlands Didactische cursus 20072008 POP Toelichting Na het doornemen van het competentieprofiel van de HKU en de verwerking hiervan op het

Nadere informatie

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR C are C ock tail KORTE HISTORIEK September 2015 Beslissing minister September 2016 Eerste jaar nieuwe curriculum September

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor. Christelijke Hogeschool Ede

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor. Christelijke Hogeschool Ede swqo r nederlands - Vlaamse accreditatieorganisatie luit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Human Resource Management van de Christelijke Hogeschool Ede

Nadere informatie

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute Informatiebrochure 2015 The Eventplanners Institute Voorwoord Welkom bij de opleiding eventplanner bij The Eventplanners Institute! Wanneer er een evenement moet worden georganiseerd, groot of klein, komen

Nadere informatie

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch datum 2014 contactpersoon Rene van der Burgt onderwerp Mogelijkheden tot samenwerken telefoon (088) 525 61 94 van Advanced Business

Nadere informatie

Resultaten van het voorafgaand onderzoek onder de deelnemende alumni aan de InCMD adviesraad samenstelling zoals op dit moment bekend.

Resultaten van het voorafgaand onderzoek onder de deelnemende alumni aan de InCMD adviesraad samenstelling zoals op dit moment bekend. InCMD Voorbereidend onderzoek naar alumni van de raad van 2017 April 2017 Resultaten van het voorafgaand onderzoek onder de deelnemende alumni aan de InCMD adviesraad samenstelling zoals op dit moment

Nadere informatie

Social work gaat voor UDL

Social work gaat voor UDL Klik om de stijl te bewerken Social work gaat voor UDL Saxion AMM en handicap + studie werken samen Klik om de stijl te bewerken Klik de stijl te bewerken -1- handicap + studie Toegankelijk onderwijs voor

Nadere informatie

LIBELLE TESTJE. HOE SCOORT UW OPLEIDING OP DE INTERNATIONALISERINGSMETER? Beta-versie

LIBELLE TESTJE. HOE SCOORT UW OPLEIDING OP DE INTERNATIONALISERINGSMETER? Beta-versie LIBELLE TESTJE HOE SCOORT UW OPLEIDING OP DE INTERNATIONALISERINGSMETER? Beta-versie HU Themabijeenkomst, d.d. 0--07 Disclaimer Deze vragenlijst is opgesteld voor de HU themabijeenkomst over internationalisering

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-master Social Work van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-master Social Work van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ,nvao F nederlands - ulaamse accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-master Social Work van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen datum 31 juli

Nadere informatie

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoek binnen de opleiding CE Aandacht door de tijd heen heel verschillend Van een paar credits voor de hele

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

Van Afvinken naar Aanvonken

Van Afvinken naar Aanvonken Van Afvinken naar Aanvonken A. Ideevorming minor Overtref jezelf (tot excellente professional) 1. Idee Idee is als volgt: voor de minor Overtref jezelf schrijven zich 1 e jaars studenten in die vinden

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor. Hanzehogeschool Groningen

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor. Hanzehogeschool Groningen ,nvao r n e d e rla n d s- vlaam se a c c re d ita tie o rg a n is a tie es uit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Mondzorgkunde van de Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Even voorstellen Drs. Loes Nordlohne Loopbaanadviseur Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen De WO-Monitor - Landelijk onderzoek onder alle

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator

3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator 3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator In het project GROOTER worden onder andere opleidingskaders ontwikkeld voor drie functiegerichte opleidingen voor Bevolkingszorg. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Functieprofiel. VOORZITTER EN LID RAAD VAN TOEZICHT Fidarda - SKOD

Functieprofiel. VOORZITTER EN LID RAAD VAN TOEZICHT Fidarda - SKOD bezoekadres Stationsstraat 29 a 9401 KW Assen postadres Postbus 479 9400 AL Assen telefoon (0592) 30 84 58 fax (0592) 33 15 35 e-mail info@ypsylon.nl KvK Friesland 56.48.77.54 www.ypsylon.nl Functieprofiel

Nadere informatie

Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs. Karin Kleine

Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs. Karin Kleine Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs Karin Kleine Professionaliseren Opleiding Werkervaring Persoonlijke kenmerken Motivatie/ondernemerschap teamintervisie Leren van en met elkaar Individueel

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School

Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School Dick Sweitser, Vera de Ruiter en Paul Schunselaar Kom verder. Saxion. 23 maart 2016 Werken met leeruitkomsten.. Waarmee.. Aansluiten bij de ontwikkel-/

Nadere informatie

3D-PROJECT HOOGEVEEN !!! Talentontwikkeling door wetenschap en techniek. Kansen zien is. De aanpak

3D-PROJECT HOOGEVEEN !!! Talentontwikkeling door wetenschap en techniek. Kansen zien is. De aanpak 3D-PROJECT HOOGEVEEN Rotaryclub Staphorst-Reestland Kansen zien is Er is een tekort aan technici en zonder goede technici is het lastig innoveren en zonder innovatie komen duurzame ontwikkelingen niet

Nadere informatie

Impact. MBO/VE voorlichting Mariola Gremmen.

Impact. MBO/VE voorlichting Mariola Gremmen. Impact MBO/VE voorlichting 15-11-2018 Mariola Gremmen mgremmen@erasmusplus.nl Aan het einde van deze presentatie heb je: een praktische definitie van impact ideeën bij het nut van impactdenken nagedacht

Nadere informatie

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals die werkzaam

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Invoering van Sirius, gewoon DOEN! Drie manieren om de stap van idee naar praktische realisatie te maken!

Invoering van Sirius, gewoon DOEN! Drie manieren om de stap van idee naar praktische realisatie te maken! Invoering van Sirius, gewoon DOEN! Drie manieren om de stap van idee naar praktische realisatie te maken! Brigitte van Barneveld Portefeuillehouder Sirius Instituut Bewegingsstudies Faculteit Gezondheidszorg

Nadere informatie

Ondernemen is een vak

Ondernemen is een vak Ondernemen is een vak Een groot aantal studenten op het HBO loopt rond met plannen om te gaan ondernemen. Na de studie zal een aantal van hen ook daadwerkelijk een eigen bedrijf starten. Een deel van die

Nadere informatie

Concept Beoordelingskader voor het bijzondere kenmerk residentieel onderwijs

Concept Beoordelingskader voor het bijzondere kenmerk residentieel onderwijs Concept Beoordelingskader voor het bijzondere kenmerk residentieel onderwijs 2 december 2008 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Beoordelingskader 4 pagina 2 1 Inleiding Dit beoordelingskader bevat een aantal facetten

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

HAN. Community in progress

HAN. Community in progress HAN Community in progress Dit is HAN Hetgeen wat nu voor je ligt is het HAN-merkboek. HAN is de afkorting die wij gebruiken voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit boek geeft voor eenieder die met

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016 Ontwerpkaders: Onderwijs Versie 1.0/november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel. Berber Visser NNK 13 april 2017

Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel. Berber Visser NNK 13 april 2017 Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel Berber Visser NNK 13 april 2017 De breedte van flexibilisering Temporiseren Kennis en ervaren waarderen Met bewijslast uit de eigen praktijk of uit de opleiding

Nadere informatie

Najaarsbijeenkomst Sectie Onderwijs van de MOA

Najaarsbijeenkomst Sectie Onderwijs van de MOA Najaarsbijeenkomst Sectie Onderwijs van de MOA De uitdaging voor de HBO-docent? 7 november 2013 FEM @ HU name / Agenda 13.00 uur Ontvangst HUIB 13.30 uur Opening door Edith de Leeuw (UU) en een up van

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor nvao nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Docent Muziek van de Fontys Hogescholen datum 28 februari 2017

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE 2018-2019 PROGRAMMA Jouw profiel Na je opleiding: beroepen Opbouw studiejaren Studieprogramma Studievereniging BE Adam Verschil financiële opleidingen Wat biedt F&C?

Nadere informatie

PEER REVIEWS. Managementgroep Interactum September 2014

PEER REVIEWS. Managementgroep Interactum September 2014 PEER REVIEWS Managementgroep Interactum September 2014 Met peer review wordt een systeem bedoeld waarbij de betreffende opleidingen structureel gebruik maken van elkaars deskundigheid en elkaars critical

Nadere informatie

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst

WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS. Inspirators voor de toekomst WINDESHEIM IN ZWOLLE: UNIEKE MASTER VOOR HET BEROEPS- ONDERWIJS 90 Tweedegraads docenten en hbo-bachelors met een pedagogisch-didactisch getuigschrift die lesgeven in een beroepsgericht vak, kunnen bij

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Data en locatie Data, cursustijden en locaties zijn te vinden op nationaalregister.nl Groepsgrootte en aanpak In groepen

Nadere informatie

- Ontwikkeling innovatief onderwijs vierde jaar opleiding communicatie - 13 april, Saskia Houben

- Ontwikkeling innovatief onderwijs vierde jaar opleiding communicatie - 13 april, Saskia Houben - Ontwikkeling innovatief onderwijs vierde jaar opleiding communicatie - 13 april, Saskia Houben Onze ideeën onderwijs geven dat past bij de studiefase van de student; qua inhoud en didactiek structurele

Nadere informatie

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE De Basis voor Cultuurparticipatie In 2017 hebben op initiatief van het LKCA landelijk ruim 200 professionals meegedacht aan de Basis

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Nanotechnologie voor de VWO bovenbouw

Nanotechnologie voor de VWO bovenbouw Nanotechnologie voor de VWO bovenbouw Benny Aalders (s1960636) bennyaalders@gmail.com Jakko Arbeider (s1528742) jakkoarbeider@hotmail.com Floris Harmanni (s2592274) floris.harmanni@gmail.com Kristel Lok

Nadere informatie

: 120. : 30 november 2017

: 120. : 30 november 2017 m ao r nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot een oordeel positief van een aanvraag toets nieuwe associate degree-opleiding Ondernemend in de Zorg van de Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN

bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN Globale achtergrond van waaruit dit herstelplan is ontstaan. De opleiding communicatiemanagement

Nadere informatie

Informatie Associate degree. Human Resource Management. 1 Pagina 1 van 7

Informatie Associate degree. Human Resource Management. 1 Pagina 1 van 7 Informatie Associate degree Human Resource Management 1 Pagina 1 van 7 HBO Human Resource Management (Associate degree) GGeenEE Geen HALF WERK Heb je je mbo-opleiding afgerond, maar wil je meer? Dan ga

Nadere informatie

MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs

MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs M201114 MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs MKB-ondernemers over ondernemen in het reguliere onderwijs drs. B. van der Linden drs. P. Gibcus Zoetermeer, november 2011 MKB ziet wel brood in

Nadere informatie

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER KADER LOOPBAANONTWIKKELING DIALOOG BEWUST TOEKOMST ZELFSTURING TALENT INNOVATIEKRACHT LOOPBAAN ONTWIKKELING FLEXIBILITEIT EIGEN REGIE NETWERKEN GROEI PERSONEEL KWALITEITEN EMPLOYMENT WERKNEMER INLEIDING

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-master Physician Assistant van de Hogeschool Rotterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-master Physician Assistant van de Hogeschool Rotterdam ,nvao w nederlands-vlaamse accreditatieorganisatie es lult Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-master Physician Assistant van de Hogeschool Rotterdam datum Gegevens

Nadere informatie

Lunchlezing KCNR VastgoedLAB Groningen V&M 26 mei 2016

Lunchlezing KCNR VastgoedLAB Groningen V&M 26 mei 2016 Lunchlezing KCNR VastgoedLAB Groningen V&M 26 mei 2016 Agenda 1. Uitwisseling IWP: naar een sterke verbinding tussen de drie cirkels 2. VastgoedLAB Groningen eerste ervaringen en leerpunten van studenten,

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

luit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Human Resource Management van de Saxion Hogeschool

luit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Human Resource Management van de Saxion Hogeschool m a o v nederlands - ulaamse accreditatieorganisatie luit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Human Resource Management van de Saxion Hogeschool datum 31

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam nuao w nederlands -vlaam se accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam datum 29 juli 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie september 2014

Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie september 2014 Certificering pabo-studenten voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs Door: Bestuur OGO-Academie september 2014 Inleiding De certificering wordt door de OGO-Academie uitgevoerd. De pabo s zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie