FRANS. Taalvaardigheid Frans: Onafhankelijke gebruiker Threshold (B1) Begrijpend lezen: Onafhankelijke gebruiker Vantage (B2) Toelichting.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FRANS. Taalvaardigheid Frans: Onafhankelijke gebruiker Threshold (B1) Begrijpend lezen: Onafhankelijke gebruiker Vantage (B2) Toelichting."

Transcriptie

1 Kandidaat: Eerste taal: Nederlands Geboortedatum: - Testdatum: 27/11/2016 FRANS Toelichting De test meet de kennis van het Frans als vreemde taal en is vooral gericht op het begrijpen van geschreven en gesproken taal en het correct toepassen van de taal. De test laat toe om iemands algemene niveau te bepalen alsook haar niveau voor begrijpend luisteren, begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. Voor elk van deze subdelen wordt eveneens het ERK-niveau (Europees Referentiekader) bepaald. Het Europees Referentiekader beschrijft vaardigheidsniveaus van taalbeheersing in termen van taalomvang en taalcomplexiteit. Aan de hand hiervan geeft het ERK een beschrijving van iemands taalvaardigheid gaande van A1 (basisgebruiker) tot C1/C2 (vaardige gebruiker). ERK-niveaus A1/A2: Basisgebruiker B1/: Onafhankelijke gebruiker C1/C2: Vaardige gebruiker Resultaten Taalvaardigheid Frans Begrijpend lezen Begrijpend luisteren Woordenschat Grammatica ERK B1 B1 A2 Taalvaardigheid Frans: Onafhankelijke gebruiker Threshold (B1) De kandidate beschikt over een goede taalvaardigheid. Haar (vooral receptieve) kennis van het Frans is goed. Gezien de resultaten kunnen we verwachten dat de kandidate, wat haar algemene taalvaardigheid betreft, het ERK-niveau B1 behaalt. Begrijpend lezen: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate slaagt erin om inhoudelijke vragen over een geschreven Franse tekst op te lossen, zelfs als die moeilijk zijn.

2 De kandidate heeft voor begrijpend lezen het ERK-niveau behaald. Iemand met een niveau slaagt erin om artikels en verslagen te lezen die betrekking hebben op eigentijdse problemen, waarbij de schrijver een bepaalde houding of een bepaald standpunt inneemt. Zij kan eigentijds literair proza begrijpen. Begrijpend luisteren: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate slaagt erin om vragen over een gesproken Franse tekst of dialogen op te lossen, zelfs als die moeilijk zijn. De kandidate heeft voor begrijpend luisteren het ERK-niveau behaald. Iemand met een niveau slaagt erin om een uitgebreid betoog, lezingen en zelfs complexe redeneringen te volgen wanneer het onderwerp redelijk vertrouwd is. Zij kan het grootste deel van de tv- en radioprogramma s over actuele zaken begrijpen evenals het grootste deel van films in de standaardtaal. Woordenschat: Onafhankelijke gebruiker Threshold (B1) De kandidate slaagt erin om Franse woorden en zinnen met een gemiddelde moeilijkheid te gebruiken. De kandidate heeft voor woordenschat het ERK-niveau B1 behaald. Iemand met een niveau B1 beschikt over voldoende woordenschat om zich, met enige omhaal van woorden, te uiten over de meeste onderwerpen die betrekking hebben op het dagelijkse leven, zoals familie, hobby s en interesses, werk, reizen en actualiteit. Grammatica: Basisgebruiker Waystage (A2) De kandidate slaagt erin om redelijke eenvoudige grammaticale regels van de Franse taal toe te passen.

3 De kandidate heeft voor grammatica het ERK-niveau A2 behaald. Iemand met een niveau A2 gebruikt bepaalde eenvoudige constructies correct, maar maakt nog stelselmatig elementaire fouten. Toch is het meestal wel duidelijk wat zij probeert te formuleren. ENGELS Toelichting De test meet de kennis van het Engels als vreemde taal en is vooral gericht op het begrijpen van geschreven en gesproken taal en het correct toepassen van de taal. De test laat toe om iemands algemene niveau te bepalen alsook haar niveau voor begrijpend luisteren, begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. Voor elk van deze subdelen wordt eveneens het ERK-niveau (Europees Referentiekader) bepaald. Het Europees Referentiekader beschrijft vaardigheidsniveaus van taalbeheersing in termen van taalomvang en taalcomplexiteit. Aan de hand hiervan geeft het ERK een beschrijving van iemands taalvaardigheid gaande van A1 (basisgebruiker) tot C1/C2 (vaardige gebruiker). ERK-niveaus A1/A2: Basisgebruiker B1/: Onafhankelijke gebruiker C1/C2: Vaardige gebruiker Resultaten Taalvaardigheid Engels Begrijpend lezen Begrijpend luisteren Woordenschat Grammatica ERK C1/C2 Taalvaardigheid Engels: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate beschikt over een zeer goede taalvaardigheid. Haar (vooral receptieve) kennis van het Engels is zeer goed. Gezien de resultaten kunnen we verwachten dat de kandidate, wat haar algemene taalvaardigheid betreft, het ERK-niveau behaalt. Begrijpend lezen: Vaardige gebruiker (C1/C2) De kandidate slaagt erin om inhoudelijke vragen over een geschreven Engelse tekst op te lossen, zelfs als die zeer moeilijk zijn.

4 De kandidate heeft voor begrijpend lezen het ERK-niveau C1/C2 behaald. Iemand met een niveau C1 of C2 slaagt erin om lange en complexe, feitelijke en literaire teksten te begrijpen en verschillende stijlen te appreciëren. Zij kan gespecialiseerde artikels en lange, technische instructies begrijpen, zelfs wanneer die geen betrekking hebben op haar terrein. Begrijpend luisteren: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate slaagt erin om vragen over een gesproken Engelse tekst of dialogen op te lossen, zelfs als die moeilijk zijn. De kandidate heeft voor begrijpend luisteren het ERK-niveau behaald. Iemand met een niveau slaagt erin om een uitgebreid betoog, lezingen en zelfs complexe redeneringen te volgen wanneer het onderwerp redelijk vertrouwd is. Zij kan het grootste deel van de tv- en radioprogramma s over actuele zaken begrijpen evenals het grootste deel van films in de standaardtaal. Woordenschat: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate slaagt erin om relatief moeilijke Engelse woorden en zinnen te gebruiken. De kandidate heeft voor woordenschat het ERK-niveau behaald. Iemand met een niveau beschikt over voldoende woordenschat om duidelijke beschrijvingen te geven en standpunten te formuleren over de meeste algemene onderwerpen. Grammatica: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate slaagt erin om relatief moeilijke grammaticale regels van de Engelse taal toe te passen.

5 De kandidate heeft voor grammatica het ERK-niveau behaald. Iemand met een niveau heeft een goede beheersing van de grammatica. Kleine onvolkomenheden in de zinsstructuur kunnen nog voorkomen, maar zijn zeldzaam en worden meestal nadien verbeterd. DUITS Toelichting De test meet de kennis van het Duits als vreemde taal en is vooral gericht op het begrijpen van geschreven en gesproken taal en het correct toepassen van de taal. De test laat toe om iemands algemene niveau te bepalen alsook haar niveau voor begrijpend luisteren, begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. Voor elk van deze subdelen wordt eveneens het ERK-niveau (Europees Referentiekader) bepaald. Het Europees Referentiekader beschrijft vaardigheidsniveaus van taalbeheersing in termen van taalomvang en taalcomplexiteit. Aan de hand hiervan geeft het ERK een beschrijving van iemands taalvaardigheid gaande van A1 (basisgebruiker) tot C1/C2 (vaardige gebruiker). ERK-niveaus A1/A2: Basisgebruiker B1/: Onafhankelijke gebruiker C1/C2: Vaardige gebruiker Resultaten Taalvaardigheid Duits Begrijpend lezen Begrijpend luisteren Woordenschat Grammatica ERK B1 C1/C2 C1/C2 Taalvaardigheid Duits: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate beschikt over een zeer goede taalvaardigheid. Haar (vooral receptieve) kennis van het Duits is zeer goed. Gezien de resultaten kunnen we verwachten dat de kandidate, wat haar algemene taalvaardigheid betreft, het ERK-niveau behaalt. Begrijpend lezen: Onafhankelijke gebruiker Vantage () De kandidate slaagt erin om inhoudelijke vragen over een geschreven Duitse tekst op te lossen, zelfs als die

6 moeilijk zijn. De kandidate heeft voor begrijpend lezen het ERK-niveau behaald. Iemand met een niveau slaagt erin om artikels en verslagen te lezen die betrekking hebben op eigentijdse problemen, waarbij de schrijver een bepaalde houding of een bepaald standpunt inneemt. Zij kan eigentijds literair proza begrijpen. Begrijpend luisteren: Onafhankelijke gebruiker Threshold (B1) De kandidate slaagt erin om vragen over een gesproken Duitse tekst of dialogen op te lossen als die van een gemiddelde moeilijkheidsgraad zijn. De kandidate heeft voor begrijpend luisteren het ERK-niveau B1 behaald. Iemand met een niveau B1 slaagt erin om de hoofdpunten te begrijpen van een duidelijke toespraak over vertrouwde zaken die zij regelmatig tegenkomt op haar werk, school, in haar vrije tijd, enz. Zij kan de hoofdpunten van veel radio- en tv-programma s over actuele zaken of over onderwerpen van persoonlijk of professioneel belang begrijpen wanneer er redelijk langzaam en duidelijk wordt gesproken. Woordenschat: Vaardige gebruiker (C1/C2) De kandidate slaagt erin om moeilijke Duitse woorden en zinnen te gebruiken. De kandidate heeft voor woordenschat het ERK-niveau C1/C2 behaald. Iemand met een niveau C1 of C2 beschikt over een brede woordenschat waardoor zij zonder problemen standpunten kan formuleren over academische, beroepsmatige of ontspannende onderwerpen. De kandidate weet op welke woorden zij de nadruk moet leggen en heeft kennis van uitdrukkingen. Grammatica: Vaardige gebruiker (C1/C2)

7 De kandidate slaagt erin om moeilijke grammaticale regels van de Duitse taal toe te passen. De kandidate heeft voor grammatica het ERK-niveau C1/C2 behaald. Iemand met een niveau C1 of C2 is grammaticaal meester van de Duitse taal. Zij handhaaft consequent een hoge mate van grammaticale correctheid. Fouten zijn zeldzaam en moeilijk aan te wijzen. MS OFFICE EXCEL Toelichting De test meet de kennis van het programma Microsoft Office Excel De test bevat één zelfevaluatievraag en 51 kennisvragen. De test meet de volgende vijf kennisniveaus: - Niveau 1: Noties - Niveau 2: Basiskennis - Niveau 3: Intermediair - Niveau 4: Hoog-intermediair - Niveau 5: Gevorderd Niveau 3: Intermediair De kandidate behaalt een intermediair niveau, wat wil zeggen dat haar kennis van Excel verder gaat dan de basiskennis. Zij heeft 49 % van de vragen correct beantwoord: 94 % van de gemakkelijke vragen, 47 % van de vragen met een gemiddelde moeilijkheid en 6 % van de moeilijke vragen. Kandidaten met deze score zijn in staat om functies te gebruiken zoals het creëren van een nieuwe werkmap, een tekst centreren, cellen in kleur zetten, celranden aanpassen, een resultaat afronden, tekstterugloop gebruiken en een kolom selecteren. Ze kunnen daarnaast ook een grafiek creëren, niet-aaneengesloten cellen selecteren, kolommen verbergen en eenvoudige formules gebruiken (vb: optellen en vermenigvuldigen). MS OFFICE WORD Toelichting De test meet de kennis van het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Office Word De test bevat één zelfevaluatievraag en 40 kennisvragen. De test meet de volgende vijf kennisniveaus:

8 - Niveau 1: Noties - Niveau 2: Basiskennis - Niveau 3: Intermediair - Niveau 4: Hoog-intermediair - Niveau 5: Gevorderd Niveau 4: Hoog-intermediair De kandidate behaalt een hoog-intermediair niveau, wat wil zeggen dat zij Word goed beheerst. Zij heeft 70 % van de vragen correct beantwoord: 75 % van de gemakkelijke vragen en 65 % van de moeilijkere vragen. Kandidaten met deze score zijn in staat om basisfuncties te gebruiken zoals een tekst onderlijnen, de tekstkleur wijzigen, de lettergrootte aanpassen, een alinea centreren of uitvullen, de spellingcontrole gebruiken, een automatische correctie annuleren, een opmaak kopiëren, tabellen gebruiken, de laatste acties annuleren en een document herstellen. Zij kennen daarnaast ook enkele meer geavanceerde functies van het programma zoals het gebruik van een automatische inhoudsopgave, lijsten nummeren op twee niveaus en de karakteristieken en tekstomloop van een afbeelding wijzigen. Hun kennis van populaire sneltoetsen stelt hen ook in staat om snel te werken (vb: Ctrl+A, Ctrl+V, Shift). MS OFFICE POWERPOINT Toelichting De test meet de kennis van het programma Microsoft Office PowerPoint De test bevat één zelfevaluatievraag en 34 kennisvragen. De test meet de volgende vijf kennisniveaus: - Niveau 1: Noties - Niveau 2: Basiskennis - Niveau 3: Intermediair - Niveau 4: Hoog-intermediair - Niveau 5: Gevorderd Niveau 2: Basiskennis

9 De kandidate heeft een basiskennis van PowerPoint. Zij heeft 38 % van de vragen correct beantwoord: 65 % van de gemakkelijke vragen en 12 % van de moeilijkere vragen. Kandidaten met deze score zijn in staat om enkele basisfuncties te gebruiken zoals het maken van een eenvoudige presentatie, het gebruik van opsommingstekens, de tekstkleur wijzigen, de lettergrootte en het lettertype aanpassen, een alinea centreren en PowerPoint-bestanden herkennen.

10 PROFIL PRO (NEDERLANDSE VERSIE) VOORNAAM NAAM profiel Bedankt voor je deelname aan onze testen. We hopen dat ze nuttig zullen zijn bij wat je in de toekomst onderneemt. Je test werd opgesplitst in verschillende delen. Menu De gedetailleerde tabel Voorstelling van je resultaten op de as voornaamste factoren/tegengestelde factoren Individuele analyse van het rapport Persoonlijkheidskenmerken eigen aan het profiel van de kandidaat Taken on 27/11/2016 Secretary Plus Management Support 1

11 PROFIL PRO (NEDERLANDSE VERSIE) VOORNAAM NAAM profiel De gedetailleerde tabel De volgende tabel vat je antwoorden op de vragenlijst samen. In de rechtse kolom wordt de voornaamste factor beschreven. In de linkse kolom wordt de tegengestelde factor vermeld. Het kruis in het midden van de kolom geeft je positie weer in verband met deze karakteristiek. Op die manier komt een plaatsing naar rechts overeen met een sterke neiging naar de voornaamste factor, terwijl een plaatsing naar links overeenkomt met een sterke neiging naar de tegengestelde factor. Een plaatsing dichtbij het midden komt overeen met een aarzeling tussen de twee aspecten. Er bestaan geen goede of slechte resultaten: elke functie vereist zeer uiteenlopende kwaliteiten. TEGENGESTELDE FACTOR A B C D E F G H I J K BELANGRIJKSTE FACTOR Integriteit / Oprechtheid X Overtuigingskracht Eerlijkheid / zin voor ethiek / behoefte aan objectiviteit Handigheid / Doortraptheid / Vermogen om te overhalen Veeleisendheid X Empathie / flexibiliteit Vastbeslotenheid in onderhandelingen Luistert naar behoeften / Zoekt consensus Gevoeligheid X Weerstand tegen stress Gepassioneerd / Heeft geen behoefte aan externe druk Emotionele standvastigheid / Behoefte aan externe druk Introversie X Extraversie Discretie / Sterkere bekwaamheid om zich te Zin in contacten / Werkt mee aan een goede sfeer concentreren Methode / Organisatie X Aanpassing/Improvisatie Houdt ervan te beantwoorden aan welbepaalde Houdt van onvoorziene omstandigheden / behoeften Anticipeert op de behoeften van de klant Intuitie X Rationalisme Flair / Globale visie / Subjectiviteit Feitelijke aanleg / Oog voor detail / Objectiviteit Onthechting X Persoonlijke betrokkenheid Emotioneel loslaten/ Houdt van stabiliteit en routine Persoonlijke betrokkenheid bij het werk / Workaholic Behoefte aan omkadering X Bekwaamheid tot omkadering Streeft naar een hiërarchie of een doeltreffende Houdt ervan om een team te leiden (soms met structuur tussenkomst) Gevoel voor lange termijn X Behoefte aan actie Houdt van complexiteit, grote projecten / Visie in Houdt ervan om onmiddellijke resultaten te zien / de tijd Dynamisme Bescheidenheid X Ambitie Gaat stapsgewijs vooruit / Trouw aan zijn Behoefte om zich te overtreffen (soms verbintenissen opportunisme) Groepsgevoel X Behoefte aan autonomie Verlangen naar betrokkenheid / Behoefte om in Geest van onafhankelijkheid / Vermogen om groep te werken zichzelf te motiveren Individualisme X Altruïsme Verdedigt zijn persoonlijke belangen (of die van Behoefte om anderen te helpen / gevoel van zijn groep) dienstbaarheid TEGENGESTELDE FACTOR A B C D E F G H I J K BELANGRIJKSTE FACTOR Taken on 27/11/2016 Secretary Plus Management Support 2

12 PROFIL PRO (NEDERLANDSE VERSIE) VOORNAAM NAAM profiel Individuele analyse van het rapport De persoonlijkheidskenmerken die eigen zijn aan het profiel van VOORNAAM zijn: Gedrag en Persoonlijkheid : - Diplomatisch en verzoenend van aard, geeft zij een voorkeur aan een consensus en verkiest ze conflicten te vermijden. - Op een rationele, vaak nauwkeurige manier kan zij onpartijdige beslissingen nemen, rekening houdend met de objectieve aspecten van een situatie. Motivatie, ambitie en waarden : - Op een bescheiden en voorzichtige wijze verkiest zij stap voor stap vooruit te gaan in haar professionele projecten. - Door haar altruïstisch en een beetje idealistische natuur zet zij zich grootmoedig en energiek in voor de anderen. Zwakkere punten, punten ter verbetering : - Zij is weinig ambitieus en lijkt soms bezorgd. Haar verlangen naar harmonie kan haar beletten initiatieven te nemen. - Overmatig altruïstisch, zal zij soms moeilijkheden hebben om haar keuzes uit te drukken. Zij moet haar werk naar waarde kunnen schatten en haar belangen niet uit het oog verliezen. - Zij moet vastberadenheid in het onderhandelen ontwikkelen. Zij kan moeilijk neen zeggen om haar ideeën en standpunten op te leggen. Hoofdprofiel van VOORNAAM : ++ «Behulpzaam - consensueel» Ø De «behulpzame» probeert steeds een compromis te vinden. Hij/zij wilt steeds eensgezindheid met zijn/haar gesprekspartners bereiken en hij/zij geeft hiervoor de voorkeur aan vertrouwensrelaties gebaseerd op eerlijkheid. Waarden als altruïsme en toewijding aan anderen en aan zijn/haar team drijven hem/haar meer dan persoonlijke ambitie. Taken on 27/11/2016 Secretary Plus Management Support 3

Niveaubepaling Nederlandse taal

Niveaubepaling Nederlandse taal Niveaubepaling Nederlandse taal Voor een globale niveaubepaling kunt u de niveaubeschrijvingen A1 t/m C1 doornemen en vaststellen welk niveau het beste bij u past. Niveaubeschrijving A0 Ik heb op alle

Nadere informatie

Common European Framework of Reference (CEFR)

Common European Framework of Reference (CEFR) Common European Framework of Reference (CEFR) Niveaus van taalvaardigheid volgens de Raad van Europa De doelstellingen van de algemene taaltrainingen omschrijven we volgens het Europese gemeenschappelijke

Nadere informatie

Niveaus Europees Referentie Kader

Niveaus Europees Referentie Kader Niveaus Europees Referentie Kader Binnen de niveaus van het ERK wordt onderscheid gemaakt tussen begrijpen, spreken en schrijven. Onder begrijpen vallen de vaardigheden luisteren en lezen. Onder spreken

Nadere informatie

Kan ik het wel of kan ik het niet?

Kan ik het wel of kan ik het niet? 1 Kan ik het wel of kan ik het niet? Hieronder staan een aantal zogenaamde kan ik het wel, kan ik het niet-schalen. Deze hebben betrekking op uw taalvaardigheid in zowel het Nederlands als het Engels.

Nadere informatie

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK)

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK) A Beginnend taalgebruiker B Onafhankelijk taalgebruiker C Vaardig taalgebruiker A1 A2 B1 B2 C1 C2 LUISTEREN Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete

Nadere informatie

Europees Referentiekader

Europees Referentiekader Europees Referentiekader Luisteren Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete omgeving betreffen, wanneer de mensen langzaam en duidelijk spreken. Ik

Nadere informatie

S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R A a n k o o p v e r a n t w o o r d e l i j k e

S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R A a n k o o p v e r a n t w o o r d e l i j k e Sollicitatieformulier Hinscha aankoopverantwoordelijke Pagina 1 van 7 S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R A a n k o o p v e r a n t w o o r d e l i j k e Proficiat! Uw interesse in onze vacature

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk)

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Mevrouw Bea Voorbeeld Adviseur: De heer Administrator de Beheerder Datum: 19 juni 2015 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen.

Nadere informatie

Spreken tekstkenmerken A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van woordenschat

Spreken tekstkenmerken A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van woordenschat Spreken tekstkenmerken A1 A2 B1 B2 C1 C2 Bereik van woordenschat Heeft een zeer elementaire woordenschat die bestaat uit geïsoleerde woorden en uitdrukkingen met betrekking tot persoonlijke gegevens en

Nadere informatie

Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van de woordenschat

Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van de woordenschat Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2 Bereik van de Heeft een zeer die bestaat uit geïsoleerde woorden en uitdrukkingen met betrekking tot persoonlijke gegevens en bepaalde concrete situaties

Nadere informatie

S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R I N K O P E R V A S T G O E D / A L L R O U N D - M E D E W E R K E R

S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R I N K O P E R V A S T G O E D / A L L R O U N D - M E D E W E R K E R Sollicitatieformulier Valyou inkoper vastgoed / allround-medewerker Pagina 1 van 7 S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R V A L Y O U I N K O P E R V A S T G O E D / A L L R O U N D - M E D E W E R

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R C N C - ope r a t o r / p r o d u c t iev e r a n t w o o r d e l i j k e

S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R C N C - ope r a t o r / p r o d u c t iev e r a n t w o o r d e l i j k e Sollicitatieformulier Hinscha [functienaam] Pagina 1 van 7 S O L L I C I T A T I E F O R M U L I E R C N C - ope r a t o r / p r o d u c t iev e r a n t w o o r d e l i j k e Proficiat! Uw interesse in

Nadere informatie

NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN VWO/HAVO STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN VWO/HAVO STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN VWO/HAVO STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo

Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A1 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A2 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen

Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen Correspondentie lezen Opleiding: uitwisseling, vorming,

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde Luisteren - kwalitatieve niveaucriteria en zinsbouw tempo en articulatie Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben o.a. betrekking op zeer betrekking op betrekking op betrekking

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider A1 December 2009 PROJECTLEIDER A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider

Nadere informatie

COMMUNICATIE IN VREEMDE TALEN

COMMUNICATIE IN VREEMDE TALEN Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs COMMUNICATIE IN VREEMDE TALEN Op het einde van de

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A4 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid

Profiel Academische Taalvaardigheid Profiel Academische Taalvaardigheid Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde Luisteren - kwalitatieve niveaucriteria en zinsbouw tempo en articulatie Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben o.a. betrekking op zeer betrekking op betrekking op betrekking

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basis boek Office 2010 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2010 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2010 47 Deel 3 Aan de slag met Excel 2010

Nadere informatie

NAAM VOORNAAM 29/10/2012

NAAM VOORNAAM 29/10/2012 NAAM VOORNAAM 29/10/2012 Rijksregisternummer Naam Selectienummer 99999999999 NAAM VOORNAAM SELECTIE Feedbackrapport aangaande de selectie: SELECTIE TITEL Het rapport bestaat uit 3 delen: 1. De competenties

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A1 December 2009 LEIDINGGEVEND A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN VAN UW EUROPASS TAALPASPOORT INLEIDING

INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN VAN UW EUROPASS TAALPASPOORT INLEIDING INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN VAN UW EUROPASS TAALPASPOORT INLEIDING Het Europass Taalpaspoort is een document waarin u uw vaardigheden en competentie op het gebied van Talen kunt vastleggen. Het is ontwikkeld

Nadere informatie

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu?

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu? Gesprekjes voeren gesprekspartner gebruikt veelvoorkomende woorden en hele korte zinnetjes; spreekt heel langzaam en pauzeert vaak spreekt woorden en korte zinnetjes duidelijk uit; herhaalt zinnetjes en

Nadere informatie

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) of jongeren (16+) aan het einde van het secundair of voortgezet onderwijs in het buitenland die starten met een studie

Nadere informatie

Wat kan ik na het 1 ste jaar?

Wat kan ik na het 1 ste jaar? Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN LUISTEREN Ik kan mezelf kort voorstellen: naam, woonplaats, beroep, Ik kan begrijpen wat iemand wil zeggen als het over vertrouwde zaken gaat en op Ik kan iemand op

Nadere informatie

samenhang Kan een reeks kortere, op zichzelf staande eenvoudige elementen verbinden tot een samenhangende lineaire opeenvolging van punten.

samenhang Kan een reeks kortere, op zichzelf staande eenvoudige elementen verbinden tot een samenhangende lineaire opeenvolging van punten. Vaardigheid: Spreken Niveau: B1 Beheersingsniveau: Ik kan uitingen op een simpele manier aan elkaar verbinden, zodat ik ervaringen en gebeurtenissen, mijn dromen, verwachtingen en ambities kan beschrijven.

Nadere informatie

Excel 2010 in 17 stappen

Excel 2010 in 17 stappen Omschrijving Volledige progressieve training Excel 2010 in 17 stappen (17 modules, 153 rubrieken) Duur 12:45 Inhoud 1. Ontdek Excel, vul een tabel in De basisfuncties van Excel: voer uw eerste handelingen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A3 December 2009 LEIDINGGEVEND A3 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131 Computer Basis boek Office 2007 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2007 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45 Deel 3 Aan de slag met Excel 2007

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

Beoordelingsmodellen PAT Profiel Academische Taalvaardigheid Voorbeeldexamen 2

Beoordelingsmodellen PAT Profiel Academische Taalvaardigheid Voorbeeldexamen 2 Beoordelingsmodellen PAT Profiel Academische Taalvaardigheid Voorbeeldexamen 2 PROFIEL ACADEMISCHE TAALVAARDIGHEID Beoordelingsmodellen Voorbeeldexamen 2 Deel A Taak TV en geweld PRECONDITIE De kandidaat

Nadere informatie

ProfileXT Individual Profile

ProfileXT Individual Profile PXT Rapport is bestemd voor Jean François Maes Onderzoek afgenomen op: 06/01/2017 Afgedrukt op: 06/01/2017 Copyright 2003-2017 Profiles International, Inc. Bericht voor De gedragswetenschap heeft bewezen

Nadere informatie

Maatschappelijk Formeel (FORM)- B1

Maatschappelijk Formeel (FORM)- B1 Maatschappelijk Formeel (FORM)- B1 Voor wie? Voor jongeren (16+) of volwassenen (18+) die zelfstandig willen functioneren in meer formele contexten in de Nederlandse of Vlaamse samenleving. Hoe wordt er

Nadere informatie

Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN

Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN Affligem Computeropleidingen 2011 2012 http://www.tvds.be Hoe inschrijven? Inschrijven kan ten laatste

Nadere informatie

NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN HAVO EN VWO

NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN HAVO EN VWO NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN HAVO EN VWO STAATSEXAMEN 2014 Juni 2013 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Examens (CvE). Het CvE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

De leerlingen gaan in groepen een krant schrijven met als doel dat ze beter worden in het schrijven van boodschappen en notities in het Engels.

De leerlingen gaan in groepen een krant schrijven met als doel dat ze beter worden in het schrijven van boodschappen en notities in het Engels. Stap 1a: De leerlingen gaan in groepen een krant schrijven met als doel dat ze beter worden in het schrijven van boodschappen en notities in het Engels. Het concrete doel is: Ik kan korte, notities en

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A4 December 2009 LEIDINGGEVEND A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Vaardigheden. 1. Q1000 Spelling- en grammatica 2. Q1000 Nauwkeurigheid 3. Q1000 Typevaardigheid 4. Q1000 Engels taalniveau

Vaardigheden. 1. Q1000 Spelling- en grammatica 2. Q1000 Nauwkeurigheid 3. Q1000 Typevaardigheid 4. Q1000 Engels taalniveau Vaardigheden Wat zijn vaardigheden? Vaardigheden geven aan waar iemand bedreven in is. Ze zijn meestal aan te leren. Voorbeelden van vaardigheden zijn typen en kennis van het Nederlands. Wat meet Q1000

Nadere informatie

Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs

Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs Keuzedeel mbo Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0959 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer Voedsel,

Nadere informatie

Ik beschik over voldoende woorden om me te redden in veel voorkomende dagelijkse situaties.

Ik beschik over voldoende woorden om me te redden in veel voorkomende dagelijkse situaties. aardigheid BB B GT ER-niveau A2 A2 A2+ Alle leerwegen Alleen voor GT Ik voer over eenvoudige en alledaagse gesprekken. Het gaat dan over uitwisseling van informatie van bekende onderwerpen en activiteiten.

Nadere informatie

Lees voor gebruik eerst de uitgebreide handleiding, deel 2: Werken met beoordelingsmodellen productieve vaardigheden.

Lees voor gebruik eerst de uitgebreide handleiding, deel 2: Werken met beoordelingsmodellen productieve vaardigheden. Beoordelingsmodel Beoordelingsmodel Gesprekken Voeren 3F Toetsopdracht: opdrachtspecifiek Stap 1 Preconditie Verstaanbaarheid Niet beoordelen indien het gespreksproduct niet of onvoldoende verstaanbaar

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert C December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT C 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Luisteren 1 hv 2 hv 3hv

Luisteren 1 hv 2 hv 3hv Carte Orange 1 hv, 2 hv, 3 hv ERK-overzicht 1 Luisteren 1 hv 2 hv 3hv 1 Gesprekken tussen moedertaalsprekers verstaan A2 Kan het onderwerp bepalen van een langzaam en duidelijk gesproken gesprek 2-3-4-5-6-7-8*

Nadere informatie

TH-PI Performance Indicator. Best Peter Assistant

TH-PI Performance Indicator. Best Peter Assistant Best Peter Assistant TH-PI Performance Indicator Dit rapport werd gegenereerd op 11-11-2015 door White Alan van Brainwave Ltd.. De onderliggende data dateren van 10-03-2015. OVER DE PERFORMANCE INDICATOR

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert B December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert D December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Taalniveaus CEFR (A1, A2, B1, B2,C1, C2)

Taalniveaus CEFR (A1, A2, B1, B2,C1, C2) Taalniveaus CEFR (A1, A2, B1, B2,C1, C2) Om het taalonderwijs op elkaar af te stemmen, met elkaar te kunnen vergelijken en taalniveaus te kunnen inschatten is het Europees referentiekader, CEFR, voor de

Nadere informatie

Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1

Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1 Tekststructuur Vocabulaire Onderwerp Algemene beschrijving Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1 C1 Kan duidelijke, gedetailleerde beschrijvingen en presentaties geven

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend D December 2009 LEIDINGGEVEND D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend D

Nadere informatie

examenprogramm moderne vreemde talen vmbo gl/tl

examenprogramm moderne vreemde talen vmbo gl/tl 3. Syllabus Moderne vreemde talen 3.1 Verdeling examenstof over CE/SE bij Tabel: Verdeling van de examenstof Engels over centraal examen en schoolexamen Exameneenheden CE moet mag MVT/K/1 Oriëntatie op

Nadere informatie

Toelichting M-nummers in relatie tot referentieniveaus Meijerink (4F)

Toelichting M-nummers in relatie tot referentieniveaus Meijerink (4F) Toelichting M-nummers in relatie tot referentieniveaus Meijerink (4F) 1. Mondelinge Taalvaardigheid Niveau 4F 1.1 Gesprekken Algemene omschrijving Kan in alle soorten gesprekken de taal nauwkeurig en doeltreffend

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

bla bla Documenten Gebruikershandleiding

bla bla Documenten Gebruikershandleiding bla bla Documenten Gebruikershandleiding Documenten Documenten: Gebruikershandleiding publicatie datum vrijdag, 14. november 2014 Version 7.6.1 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel

Nadere informatie

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN Wat kan ik na het 1 ste jaar? Ik kan mezelf kort voorstellen: naam, woonplaats, beroep, Ik kan iemand op een eenvoudige maar correcte manier begroeten en afscheid nemen. Ik kan in een eenvoudig gesprek

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Lees voor gebruik eerst de uitgebreide handleiding, deel 2: Werken met beoordelingsmodellen productieve vaardigheden.

Lees voor gebruik eerst de uitgebreide handleiding, deel 2: Werken met beoordelingsmodellen productieve vaardigheden. Beoordelingsmodel Beoordelingsmodel Spreken 3F Toetsopdracht: opdrachtspecifiek Stap 1 Preconditie Verstaanbaarheid Niet beoordelen indien het spreekproduct niet of onvoldoende verstaanbaar is, omdat er

Nadere informatie

Flitsbijeenkomst Steunpunt Taal en Rekenen (10 februari 2012) Handreiking Referentiekader mvt. Van Raamwerk tot Handreiking

Flitsbijeenkomst Steunpunt Taal en Rekenen (10 februari 2012) Handreiking Referentiekader mvt. Van Raamwerk tot Handreiking Flitsbijeenkomst Steunpunt Taal en Rekenen (10 februari 2012) Handreiking Referentiekader mvt Van Raamwerk tot Handreiking Hoe zat het ook alweer? Nieuwe Kwalificatieprofielen voor het mbo in 2004 Mét

Nadere informatie

Opmerking: Sommige onderwerpen zijn versie-afhankelijk. Programma's onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbare tijd.

Opmerking: Sommige onderwerpen zijn versie-afhankelijk. Programma's onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbare tijd. Opmerking: Sommige onderwerpen zijn versie-afhankelijk. Programma's onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbare tijd. Excel Niveau1 ExcL1: Excel voor beginnend gebruikers Doelgroep: Beginnend gebruikers.

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven

Nadere informatie

Duits in de beroepscontext A1

Duits in de beroepscontext A1 Keuzedeel mbo Duits in de beroepscontext A1 gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0217 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer voedsel, groen

Nadere informatie

Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2

Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2 Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2 Voor wie? Voor jongeren (16+) of volwassenen (18+) die willen functioneren in informele alledaagse situaties. Hoe wordt er getoetst? Toetst alle vaardigheden apart:

Nadere informatie

bla bla Documenten Gebruikershandleiding

bla bla Documenten Gebruikershandleiding bla bla Documenten Gebruikershandleiding Documenten Documenten: Gebruikershandleiding publicatie datum vrijdag, 06. februari 2015 Version 7.6.2 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel

Nadere informatie

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus pag.: 1 van 5 Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus Ieder mens heeft een persoonlijke stijl van beïnvloeden. De een is meer gericht op het opbouwen

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Duits ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per kernvaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Duits ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per kernvaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Duits ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per kernvaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Profiel Professionele Taalvaardigheid

Profiel Professionele Taalvaardigheid Profiel Professionele Taalvaardigheid PPT Het Profiel Professionele Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om professioneel in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Tabel competentiereferentiesysteem

Tabel competentiereferentiesysteem Bijlage 3 bij het ministerieel besluit van tot wijziging van het ministerieel besluit van 28 december 2001 tot uitvoering van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling

Nadere informatie

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek!

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek! George Washington Inhoud Introductie... 2 Bridge Theorie... 3 Bridge Antwoordgedrag...4 Bridge Quickscan...5 Bridge Dimensie Overzicht - Besturen... 6 Bridge Dimensie Overzicht - Uitvoer...7 Bridge Dimensie

Nadere informatie

Beschrijving van competenties

Beschrijving van competenties Beschrijving van competenties * Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie (mededeling) ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie

Nadere informatie

Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde

Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde BIJLAGE 4 Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde Niveaueisen voor Nederlandse taal en rekenen Volgens de Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen die met ingang van schooljaar 2010-2011 van kracht

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Kerndoelen - ERK. Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ERK) 2. Library en ERK 6

Kerndoelen - ERK. Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ERK) 2. Library en ERK 6 Kerndoelen - ERK Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ERK) 2 en ERK 6 1 2 Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ook wel ERK) In de kerndoelen die door de overheid zijn

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL1 Engels. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen.

Naam leerlingen. Groep BBL1 Engels. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL1 Engels Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 3 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB)

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB) Eindtermen Opleiding Grensbewaking (OGB) Deelkwalificatie 5 Digitale middelen Onderwijseenheden Deelkwalificatie 5 28. ICT - Windows...02 ICT - Word ICT - Excel ICT - Power Point 03 04 05 29. ACTPOL 08

Nadere informatie

WORD LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET

WORD LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET WORD LESSCHEMA 2271 - DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET (Basis Excel en Gevorderd Word) Onderdeel Word geldig voor MS Office 2010-13-16 Doelstellingen PLOT Wat betreft het geavanceerd gebruik van

Nadere informatie

Sacha, wie ben jij echt?

Sacha, wie ben jij echt? Persoonlijk profiel van Sacha de Boer 3 maart 2017 - Vertrouwelijk - Sacha, wie ben jij echt? Uitslag van jouw Studiekeuzetest Jij, in een notendop waarom dit rapport anders is... Misschien heb je al eens

Nadere informatie

1) Opmaak van een sterk CV

1) Opmaak van een sterk CV 1) Opmaak van een sterk CV Je visitekaartje Het eerste wat men van jou in handen krijgt Een eerste stap naar een mogelijke baan Een voet tussen de deur en zoveel meer! TIP: De CV is het eerste wat het

Nadere informatie

Competentie Indicator Kandidaat Voorbeeld

Competentie Indicator Kandidaat Voorbeeld Competentie Indicator Kandidaat Voorbeeld Kandidaatcode IFCEE Invoerdatum 23 januari 2015 Online Talent Manager Kandidaat Voorbeeld / IFCEE Pagina 1 van 11 Inleiding Een competentie is kortgezegd een beroepsbekwaamheid.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

BESCHRIJVING. For more information, visit us online at http://www.versanttest.com/

BESCHRIJVING. For more information, visit us online at http://www.versanttest.com/ Page 1 of 5 Testdatum: 21 oktober 2011 Testtijd: 1:33 PM (UTC) CEFR 40 C2 Totaalscore 40 Zinsbouw 40 Woordenschat 40 Vloeiendheid 40 Uitspraak 40 BESCHRIJVING Totaalscore Capaciteiten van de Kandidaat

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Tekstverwerker (Sjablonen facturen) Algemene werking

Handleiding Abakus. Tekstverwerker (Sjablonen facturen) Algemene werking Handleiding Abakus Tekstverwerker (Sjablonen facturen) Algemene werking 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 14 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemene functionaliteit tekstverwerker... 4 Tekstverwerker

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Vaardigheid HAVO VWO Eindtermen Eindtermen

Vaardigheid HAVO VWO Eindtermen Eindtermen ERK-niveau B1+ B2 havo vwo Ik voer gesprekken in situaties die zich kunnen voordoen tijdens een reis in het gebied waar Engels wordt gesproken. Ik neem zonder me voor te bereiden deel aan gesprekken: over

Nadere informatie

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST Dit rapport wordt ter informatie aangeboden om uit te leggen hoe Selor de taalcompetenties evalueert en hoe Selor feedback geeft in de feedbackrapporten voor kandidaten. Dit voorbeeld dekt niet alle mogelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 11:Bewerken & gezamenlijk werken

Hoofdstuk 11:Bewerken & gezamenlijk werken Hoofdstuk 11:Bewerken & gezamenlijk werken 11.0 Introductie Dit hoofdstuk bevat technieken om te helpen bij het bewerken van een PowerPointpresentatie, zodat het proces efficiënter kan worden gemaakt.

Nadere informatie

Workshopavond 1 Persoonlijkheid & Motivatie 16/01/2017

Workshopavond 1 Persoonlijkheid & Motivatie 16/01/2017 Workshopavond 1 Persoonlijkheid & Motivatie 16/01/2017 -> voorstelling 1 e week februari 2017 + 1 contact / maand GEZOND BEWEGEN maaike@nudgeme.be maaike@koslearning.be want verandering begint bij jezelf

Nadere informatie