Pensioen in uitvoering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioen in uitvoering"

Transcriptie

1 Pensioen in uitvoering

2 Pensioen in uitvoering

3 Morgen is vandaag Morgen is vandaag is het motto van APG Het verwoordt dat APG zich elke dag opnieuw inzet voor het pensioen van morgen. Het onderstreept dat een goed pensioen in de toekomst alleen mogelijk is op basis van een gedegen langetermijnbeleggingsstrategie en een robuust pensioenbeheer nu.

4 Pensioen in uitvoering U bent betrokken bij het besturen van een pensioenfonds. Een mooie en verantwoordelijke taak. Uw deelnemers en stakeholders rekenen op zorgvuldigheid, transparantie en goede prestaties door de jaren heen. In goede én in slechte tijden. Een stevig fundament Met APG legt u een stevig fundament onder uw pensioenuitvoering. U kunt bij ons kiezen voor bestuursadvisering, asset management, pensioenadministratie en -communicatie. Dienstverlening in de volle breedte, gericht op een goed en betaalbaar pensioen voor de huidige en komende generaties. Onze focus op het behalen van een stabiel langetermijnrendement tegen verantwoorde risico s levert een wezenlijke bijdrage aan het realiseren van dit doel. Een optimale balans De voordelen van het Nederlandse pensioenstelsel staan ter discussie. Door de toegenomen hoge levensverwachting staat de betaalbaarheid onder druk. Dat trekt een zware wissel op het bestuur en beleid van pensioenfondsen. Als solide pensioenuitvoerder, met kennis en ervaring op alle deelgebieden adviseert en ondersteunt APG u, bij het beheersen van risico s en het nakomen van uw toezeggingen. Integraal advies Een goede pensioenuitvoering staat of valt met een geïntegreerde aanpak. Bij elk advies schetsen we de (fiscaal)juridische en financiële consequenties en belichten we de gevolgen van het advies voor de uitvoering en communicatie. Kennis en kwaliteit Door onze omvang hebben we alle specialismen in huis. Die kennis zetten we in voor onze klanten en om het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig te houden. Naast kennisontwikkeling investeren we dan ook in kennisoverdracht, onder andere door ondersteuning van een aantal leerstoelen in het wetenschappelijk onderwijs. Wereldwijd APG heeft vestigingen in Heerlen, Amsterdam, Brussel, New York en Hong Kong. Vanuit Brussel brengen wij de belangen van onze opdrachtgevers onder de aandacht van Europese beleidsmakers. Vanuit New York beleggen we in Amerikaanse private en publieke fondsen. En vanuit Hong Kong in opkomende markten zoals Korea, China en Zuidoost-Azië.

5 Bestuursadvisering Snel anticiperen Door de veranderingen in wet- en regelgeving die elkaar in snel tempo opvolgen, is het besturen van een pensioenfonds complexer dan ooit. APG kan u helpen om de vinger aan de pols te houden en op een verantwoorde manier afgewogen beslissingen te nemen. Daarnaast is er de roep om meer transparantie en de kritische blik van de media, die vraagt om deze beslissingen goed en proactief uit te leggen aan uw stakeholders. In begrijpelijke taal. Beleidsadvies APG is goed geïnformeerd over en nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen in de pensioenmarkt. Deze kennis zetten wij in om u te adviseren. Zodat u sneller kunt anticiperen op wijzigingen en uw keuzes optimaal kunt onderbouwen. Bij APG bent u verzekerd van integraal beleidsadvies. We nemen hierbij zowel de juridische mogelijkheden mee als de gevolgen voor de kosten van het pensioen, de communicatie en de praktische uitvoering. Gezond evenwicht APG ondersteunt u bij het behouden van het evenwicht tussen de beleggingen en de verplichtingen van uw fonds. Onze Asset Liability Management specialisten verwerken hun kennis en de output van de scenariomodellen in heldere adviezen. Zo krijgt u een compleet beeld van de voor u relevante risico s en de beleggingsmogelijkheden. Zowel toegesneden op de actuele stand van zaken als op de toekomst van uw pensioenfonds. Inzicht en overzicht Onze actuariële en juridische ondersteuning is gericht op het bieden van verschillende beleidsmatige mogelijkheden inclusief de consequenties. Technische zaken worden voor u bestuurlijk relevant gepresenteerd. Hiermee wordt u in de gelegenheid gesteld om een goede afweging te maken. Ook zorgen we ervoor dat u de rapportages ontvangt waarmee u voldoet aan uw verplichtingen naar toezichthouders. Persoonlijk Uw accountmanager bij APG is uw eerste aanspreekpunt. Deze geeft u inzicht en, zo nodig, direct toegang tot alle expertise die APG in huis heeft.

6 Asset Management Langetermijnrendement Als pensioenfondsbestuurder heeft u de taak om ontvangen premies zodanig te beleggen dat toezeggingen omtrent het pensioen kunnen worden nagekomen. APG heeft het vermogen om verschillende toekomstscenario s te schetsen en snel te reageren wanneer de dynamiek van de financiële markten dat vereist. U kunt dan ook rekenen op een optimale balans tussen rendement en risico. Alle bijkomende administratieve zaken regelen we adequaat en zorgvuldig voor u. Conform de geldende wet- en regelgeving. En onder de vlag van uw pensioenfonds. Strategische keuzes Onze dienstverlening start met het in kaart brengen van uw beleggingsbeleid, de verplichtingen en de risicohouding van uw fonds. Hieruit volgt een strategisch beleggingsadvies, waarin alle opties zijn opgenomen van coördinatie en uitvoering tot bijsturing. Uw portefeuille wordt samengesteld uit 15 beleggingsfondsen die gezamenlijk alle mogelijke beleggingscategorieën omvatten. Hiermee kan een gevarieerde match worden gemaakt met de verplichtingen van uw pensioenfonds. Het overgrote deel van de beleggingsfondsen beheert APG zelf. Daarmee kunnen we een optimale aansluiting op uw risicoprofiel garanderen.. Geïntegreerd vermogensbeheer De vele facetten van vermogensbeheer zijn bij APG geen losse onderdelen maar schakels in een keten. Er wordt bewust gezocht naar beleggingen die passen binnen het profiel en de doelstellingen van uw pensioenfonds. En de rapportagestructuur sluit bijvoorbeeld aan bij de tijdschema s van de toezichthouders. Verantwoord beleggen Maatschappelijk verantwoord beleggen is stevig verankerd in het beleggingsproces bij APG. Zo beleggen wij in duurzame energie, bosbouw en technologie. Milieu- en sociale aspecten, evenals uitgangspunten voor goed bestuur, worden consequent meegenomen in alle investeringsbeslissingen. Van alle markten thuis De schaalgrootte van APG geeft toegang tot gespecialiseerde beleggingsmogelijkheden over de hele wereld. In alle belangrijke markten beschikken we over specialisten en netwerken. Voor het liquiditeitenbeheer en de uitvoering van niet-beursgenoteerde derivaten heeft APG het treasury center ingericht. Ook kunnen we lagere kosten bedingen voor internationale transacties. Dat komt ten goede aan de resultaten van uw pensioenfonds. Stabiele performance Voor diverse opdrachtgevers beheert APG ruim 425 miljard euro pensioenvermogen. Als beheerder van de grootste pensioenspaarpot van Nederland genieten wij een goede reputatie. Dat kan ook haast niet anders met een stabiele beleggingsperformance over 20 jaar van ruim 7%.

7 Pensioenadministratie Efficiënte zekerheid U heeft bij APG de zekerheid dat de pensioenopbouw van uw deelnemers correct wordt geadministreerd. Ook het uitkeren van pensioenen en het innen van premies gebeurt op de dag en op de eurocent nauwkeurig. Vertrouwd en persoonlijk APG beheert de deelnemersgegevens van ruim 4,5 miljoen mensen. Namens meer dan 30 fondsen (pensioenfondsen, Vut en sociale fondsen) in de publieke en de private sector verzorgt APG de administratie en pensioenuitvoering. Denk aan premie-inning via werkgevers, pensioentoekenning en -uitkering, maandelijkse individuele berekeningen en jaarlijkse persoonlijke overzichten. Daardoor kunnen we op elk moment, voor elke deelnemer, de juiste pensioenopbouw berekenen. Efficiënte administratie De dienstverlening van APG garandeert u een efficiënte administratie in een goed beveiligde omgeving. Wij werken met twee systemen. Het ene is geschikt voor grote pensioenfondsen en het andere voor middelgrote en kleine fondsen. Een team van IT-specialisten zorgt voor ontwikkeling, bouw en ondersteuning en niet in de laatste plaats voor naadloze aansluiting op de specifieke eisen en wensen van uw pensioenfonds. Zo beschikt u altijd over de nieuwste technologie tegen de laagst mogelijke kosten. Betrouwbare inkomstenstroom Het traject voor incasso en handhaving is bijna geheel geautomatiseerd. Dat leidt in de praktijk tot een incassoresultaat van nagenoeg 100%. En dus tot een betrouwbare inkomensstroom voor uw pensioenfonds. Data voor informatie op maat De gegevens uit de administratie vormen een solide basis voor communicatiemiddelen zoals het wettelijk verplichte Uniform Pensioenoverzicht (UPO) of voor een persoonlijke digitaal pensioenoverzicht. Maar ook voor communicatie op de momenten waarop uw deelnemers behoefte hebben aan extra informatie over financiële consequenties (wanneer ze gaan trouwen, scheiden of van werkgever veranderen). Vast accountteam APG bedient uw pensioenfonds met een vast accountteam dat de pensioenregeling door en door kent en de continuïteit van de kennis over uw fonds bewaakt. Uiteraard inventariseert dit team uw wensen en eisen en zorgt ervoor dat de dienstverlening naadloos hierop aansluit.

8 Pensioencommunicatie Gefundeerd vertrouwen Uw deelnemers en stakeholders stellen steeds hogere eisen. Niet alleen aan de technische kant van de pensioenuitvoering, maar ook aan de manier waarop u inzicht en duidelijkheid verschaft. Meer dan ooit zien pensioenfondsen het belang om vertrouwen te (her)winnen en te behouden. Dat vraagt om transparante communicatie. APG helpt u met het verstrekken van heldere en tijdige informatie. Op alle fronten Fluctuerende dekkingsgraden en pensioenkortingen leiden tot onzekerheid bij deelnemers. Toezichthouders worden strenger en journalisten stellen prangende vragen. APG ondersteunt u met strategische communicatie. Met duidelijke adviezen en verschillende communicatiemiddelen om diverse doelgroepen op maat te bedienen. Wij beschikken over de expertise om vragen van deelnemers snel en naar tevredenheid te beantwoorden, maar vooral ook om vragen te voorkomen. Van strategie tot uitvoering In overleg met uw bestuur formuleren we de offline en online communicatiestrategie. Binnen de vastgestelde kaders kan APG zorgen voor woordvoering en het onderhouden van perscontacten. Voor wat de deelnemerscommunicatie betreft leggen wij u een aantal scenario s voor. U kiest zelf welke aanpak optimaal aansluit bij de doelstellingen en het profiel van uw pensioenfonds. Daarnaast kunnen wij de bij uw fonds aangesloten werkgevers ondersteunen bij het geven van pensioenvoorlichting aan medewerkers. Bijvoorbeeld via intranet, voorlichtingsbijeenkomsten of persoonlijke gesprekken op locatie. Klantgericht U kunt kiezen uit een breed pakket aan communicatiemiddelen, dat aansluit bij de identiteit van uw pensioenfonds. In de eerste plaats voor wettelijk verplichte zaken zoals het Uniform Pensioenoverzicht. Maar ook voor een persoonlijk digitaal dossier, magazines, ings en voorlichting op locatie. Bovendien kunnen uw deelnemers rekenen op een prima klantenservice, ook bereikbaar via of chat. Kostenbewust APG streeft naar een multi-channel aanpak waarbij de communicatiemiddelen en -kanalen elkaar versterken. Zo bereikt u een maximaal effect tegen de laagst mogelijke kosten. De effectiviteit van de communicatie wordt continu gemeten en getoetst aan vooraf gestelde doelen. Zo weet u tijdig wanneer en waar u moet bijsturen.

9 Een robuuste organisatie Bestuursadvisering Asset management Pensioenadministratie Pensioencommunicatie Over APG APG verzorgt bestuursadvisering, asset management, pensioenadministratie en communicatie voor pensioenfondsen in de collectieve pensioenmarkt. Dit doen wij namens onze opdrachtgevers, voor deelnemers uit het onderwijs, de overheid, de bouw, de schoonmaak- en glazenwassersector, woningcorporaties, energie- en nutsbedrijven, de sociale werkvoorziening en de medisch specialisten. Voor deze sectoren beheren we ruim 425 miljard euro pensioenvermogen. APG werkt voor meer dan werkgevers en verzorgt het pensioen voor één op de vijf gezinnen in Nederland (circa 4,5 miljoen deelnemers). Kijk voor meer informatie op

10 Contact APG Group Communications & Branding T: +31 (0)

11 A

Pensioen in uitvoering

Pensioen in uitvoering Pensioen in uitvoering Pensioen in uitvoering Morgen is vandaag Morgen is vandaag is het motto van APG Het verwoordt dat APG zich elke dag opnieuw inzet voor het pensioen van morgen. Het onderstreept dat

Nadere informatie

Asset & Liability Management

Asset & Liability Management Asset & Liability Management Verder gaan is de juiste balans vinden. ALM: inzicht in risico s Zorgen voor balans tussen pensioenverplichtingen en de opbouw van het pensioenvermogen. Het is een kerntaak

Nadere informatie

Strategisch Pensioenmanagement

Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement is samenbrengen. Strategisch Pensioenmanagement De belangrijkste taak van Strategisch Pensioenmanagement is ervoor te zorgen dat u in control

Nadere informatie

Cordares 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8

Cordares 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1 is specialist in pensioenbeheer en inkomensverzekering voor meer dan één miljoen Nederlanders. Met 25 miljard euro vermogen onder beheer, een uitstekend track record en vakkennis opgebouwd sinds 1952,

Nadere informatie

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Vermogensbeheer Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later. Dat is de belofte van uw pensioenfonds aan uw deelnemers. Verder gaan is nu zorgen voor

Nadere informatie

Cordares. 1.1 Zorgvuldig en toegewijd 8 1.2 Segment bedrijfstakregelingen 8 1.3 Segment niet-bedrijfstakregelingen

Cordares. 1.1 Zorgvuldig en toegewijd 8 1.2 Segment bedrijfstakregelingen 8 1.3 Segment niet-bedrijfstakregelingen 1 Cordares 1.1 Zorgvuldig en toegewijd 8 1.2 Segment bedrijfstakregelingen 8 1.3 Segment niet-bedrijfstakregelingen 10 1.4 Opdrachtgevers 11 1.5 Premies en uitkeringen 11 1.6 Cordares op het internet 12

Nadere informatie

Stichting Norit Pensioenfonds

Stichting Norit Pensioenfonds Stichting Norit Pensioenfonds Communicatieplan 2017-2019 Dit communicatieplan is voorbereid door de werkgroep communicatie van Stichting Norit Pensioenfonds en vastgesteld door het bestuur. Amersfoort,

Nadere informatie

Ervaar meer met de speciale augmented reality app: Toekomst in zicht. De wereld achter jouw financiële toekomst

Ervaar meer met de speciale augmented reality app: Toekomst in zicht. De wereld achter jouw financiële toekomst Ervaar meer met de speciale augmented reality app: Toekomst in zicht De wereld achter jouw financiële toekomst APG werkt voor jou aan een goed pensioen, net als voor 4,5 miljoen andere mensen in Nederland.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

COMMUNICATIEBELEID Eigenaar: Document: Versie: Datum: Auteur: Versie Status Datum Omschrijving

COMMUNICATIEBELEID Eigenaar: Document: Versie: Datum: Auteur: Versie Status Datum Omschrijving COMMUNICATIEBELEID Eigenaar: Bestuur pensioenfonds Scildon Document: Communicatiebeleid Versie: Definitief Datum: 31.05.2017 Auteur: Antoinette Ankone Versie Status Datum Omschrijving 0.1 Concept 01-08-2016

Nadere informatie

De toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel Dick Sluimers Voorzitter Raad van Bestuur APG

De toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel Dick Sluimers Voorzitter Raad van Bestuur APG De toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel Dick Sluimers Voorzitter Raad van Bestuur APG KNVG Maarssen 4 september 2012 Agenda 1) Wie is APG? 2) Ontwikkelingen van vandaag 3) Uitdagingen voor morgen

Nadere informatie

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten.

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Risicobeheersing staat aan de basis van elk beleggingsbeleid. Omdat het renterisico het belangrijkste risico voor pensioenfondsen

Nadere informatie

Vastgoed en vastgoedfinancieringen

Vastgoed en vastgoedfinancieringen Vastgoed en vastgoedfinancieringen Dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen is dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen. Dankzij onze unieke combinatie van pensioenexpertise en vastgoedexpertise

Nadere informatie

Vastgoed en vastgoedfinancieringen

Vastgoed en vastgoedfinancieringen Vastgoed en vastgoedfinancieringen Dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen Syntrus Achmea Real Estate & Finance is dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen. Dankzij onze unieke

Nadere informatie

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie...

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie... Communicatiebeleidsplan 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1 Missie, visie... 3 2 Doelgroepen... 4 3 Communicatiedoelstellingen... 4 4 Kernboodschap van de communicatie... 5 5 Communicatiestrategie... 6 6 Jaarlijks

Nadere informatie

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Pag. /8 Delta Lloyd garandeert de opgebouwde aanspraken en tarieven. Het Garantiepensioen

Nadere informatie

Beleggingsprincipes. Juli 2013

Beleggingsprincipes. Juli 2013 Beleggingsprincipes Juli 2013 1 Inleiding en achtergrond Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart (hierna: ons pensioenfonds) belegt met een lange termijn horizon. Om het beleggingsbeleid

Nadere informatie

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering De Handreiking Kwaliteit Beleggingsbeleid in de praktijk 26 maart 2015 Alex Poel Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 Handreiking beleggingsbeleid

Nadere informatie

Fiduciair management

Fiduciair management Fiduciair management Fiduciair management De identiteit van uw fonds staat centraal Ontwikkelingen in de pensioenwereld vragen om een brede opvatting van fiduciair management. Om verder te kijken dan

Nadere informatie

2. Spreiding verbetert effectief de verhouding tussen rendement en risico.

2. Spreiding verbetert effectief de verhouding tussen rendement en risico. Beleggingsbeginselen Spoorwegpensioenfonds 1. Rendement wordt behaald door het nemen van risico. Om de ambitie van SPF waar te maken is rendement op het belegd vermogen nodig. Sparen levert onvoldoende

Nadere informatie

Centraal Beheer APF. Coöperatief, transparant en digitaal

Centraal Beheer APF. Coöperatief, transparant en digitaal Centraal Beheer APF Coöperatief, transparant en digitaal 1 Aangenaam Jop Versteegt Business Development Director Jop.Versteegt@Achmea.nl 06 12 99 66 84 Edwin Troost Senior Accountmanager Edwin.Troost@Achmea.nl

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN?

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 20 september 2016 Agenda 1. Samenvatting jaarverslag 2015 2.

Nadere informatie

APG GROEP NV JAARBEELD 2010 BEELD

APG GROEP NV JAARBEELD 2010 BEELD APG GROEP NV JAARBEELD BEELD 2 APG GROEP NV JAARBEELD APG GROEP, EEN KENNISMAKING 3 APG GROEP, EEN KENNISMAKING MISSIE EN STRATEGIE APG Groep N.V. (APG Groep) gelooft in een sterk pensioenstelsel waarbij

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord 2013 was een bijzonder jaar. Het was het eerste jaar samen voor het Pensioenfonds

Nadere informatie

c\. Bestuur Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag

c\. Bestuur Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag Uw vermogen om te leven Postbus 4874, 6401 JP Heerlen Bestuur Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Amsterdam, 20 juni 2017

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Pensioenfonds Cargill 2017 in beeld Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 van Pensioenfonds Cargill? U leest het in dit verkort jaarverslag. Financiële

Nadere informatie

Visie en Strategie van pensioenfondsen: voorbereid op de toekomst!

Visie en Strategie van pensioenfondsen: voorbereid op de toekomst! Visie en Strategie van pensioenfondsen: voorbereid op de toekomst! Montae Educatiesessie Maarten Heikoop 1 De wereld verandert 2 Visie op toezicht 2018-2022 Thema s 2018 1. Evenwichtige financiële keuzes

Nadere informatie

Presentatie Vereniging voor Pensioenrecht: Vormgeving en kansen door nieuwe pensioenvehikels. 9 juni 2009, Wilfried Mulder

Presentatie Vereniging voor Pensioenrecht: Vormgeving en kansen door nieuwe pensioenvehikels. 9 juni 2009, Wilfried Mulder Presentatie Vereniging voor Pensioenrecht: Vormgeving en kansen door nieuwe pensioenvehikels 9 juni 2009, Wilfried Mulder Inhoud 1. Introductie APG 2. Vormen samenwerking pensioenfondsen 3. Werking IORP

Nadere informatie

Uw mening over pensioen

Uw mening over pensioen Uw mening over pensioen Onderzoek naar de risicohouding van pensioenopbouwers en pensioenontvangers van Philips Pensioenfonds mei / juni 2013 Philips Pensioenfonds Inhoud Aanleiding onderzoek Opzet onderzoek

Nadere informatie

Klant. Pensioen life cycle indicators

Klant. Pensioen life cycle indicators Pensioen life cycle indicators Klant Rapport om een gefundeerde keuze te maken tussen verschillende premiepensioenproducten. Gebaseerd op analyses op het gebied van beleggingsbeleid, duurzaamheid, rendement

Nadere informatie

Hoe zorgt u voor een transparante, efficiënte pensioenadministratie?

Hoe zorgt u voor een transparante, efficiënte pensioenadministratie? Pensioenbeheer Hoe zorgt u voor een transparante, efficiënte pensioenadministratie? De dagelijkse pensioenuitvoering ligt onder een vergrootglas. Toezichthouders, werkgevers en deelnemers verwachten de

Nadere informatie

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds PROFIELSCHETS NIET UITVOEREND BESTUURDER Stichting Stichting behoort tot de grootste ondernemingspensioenfondsen van Nederland met een belegd vermogen van bijna 18 miljard euro. Het pensioenfonds voert

Nadere informatie

De Dynamische Strategie Portefeuille DSP

De Dynamische Strategie Portefeuille DSP De Dynamische Strategie Portefeuille DSP Onderdeel van het beleggingsbeleid van Pensioenfonds UWV 1 Inhoudsopgave Waarom beleggen? 4 Beleggen is niet zonder risico s 4 Strategische beleggingsportefeuille

Nadere informatie

Bestuur. Ministerie van Binnenlandse Zaken en. Konin krijksrelaties. De heet dr. R.H.A. Plasterk TeIfnon: Postbus

Bestuur. Ministerie van Binnenlandse Zaken en. Konin krijksrelaties. De heet dr. R.H.A. Plasterk TeIfnon: Postbus Postbus 20011 De heet dr. R.H.A. Plasterk TeIfnon: Konin krijksrelaties 1082 MS Amsterdam Ministerie van Binnenlandse Zaken en 20juni 2017 Gustav Mahlerplein 3 Amsterdam, Bezoekadres: Postbus 4874, 6401

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt

Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt Clavis Vermogensbeheer Wij zorgen dat u het beste uit uw vermogen haalt CLAVIS Vermogensstructurering Directievoering Trustdiensten Vermogensbeheer (Infra)structuur Vermogensplanning Transactiebegeleiding

Nadere informatie

Het beheer van uw collectieve pensioenregeling

Het beheer van uw collectieve pensioenregeling Het beheer van uw collectieve pensioenregeling Dienstverlening ABC Pensioen: beheer collectieve pensioenregeling Na het afsluiten of verlengen van uw pensioenregeling is het belangrijk dat de pensioenregeling

Nadere informatie

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt.

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt. 1. Inleiding Investment beliefs zijn de overtuigingen waarop Bpf MITT het beleggingsbeleid wil baseren. De investment beliefs zijn voor het pensioenfonds belangrijke uitgangspunten en dienen als kader

Nadere informatie

Visie 2020 Onze belofte aan de deelnemers. Samen bouwen aan goed pensioen

Visie 2020 Onze belofte aan de deelnemers. Samen bouwen aan goed pensioen Visie 2020 Onze belofte aan de deelnemers Samen bouwen aan goed pensioen Inleiding ABP heeft een visie ontwikkeld voor de middellange termijn, de ABP-visie op 2020. Met deze visie willen wij richting geven

Nadere informatie

IORP II De implementatie is nu een feit: Communicatie

IORP II De implementatie is nu een feit: Communicatie Nieuwsbericht Datum: 28 januari 2019 Van: Swalef pensioenjuristen en academie Onderwerp: IORP II De implementatie is nu een feit: Communicatie Nieuwsbericht 2 van 4 In werking! Op 13 januari 2019 is de

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Later is al lang begonnen. Dus waarom zou je het vandaag niet goed regelen?

Later is al lang begonnen. Dus waarom zou je het vandaag niet goed regelen? Later is al lang begonnen. Dus waarom zou je het vandaag niet goed regelen? Het verhaal van de rots en de branding. Uit een zee vol onzekerheid steekt een onverwoestbaar brok gesteente omhoog. Dat de grootste

Nadere informatie

2014 KPMG Advisory N.V

2014 KPMG Advisory N.V 02 Uitbesteding & assurance 23 Overwegingen bij uitbesteding back- en mid-office processen van vermogensbeheer Auteurs: Alex Brouwer en Mark van Duren Is het zinvol voor pensioenfondsen en fiduciair managers

Nadere informatie

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons vernomen.

Nadere informatie

Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst

Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst Voor een evenwichtig pensioen zorgen INFORMATIE OVER HET MEEùS COLLECTIEF PENSIOENADVIES Advies Passend, betaalbaar en toekomstbestendig De pensioenwetgeving

Nadere informatie

HEALTH WEALTH CAREER 20 MANIEREN OM VERTROUWEN IN PENSIOENFONDSEN TE VERGROTEN

HEALTH WEALTH CAREER 20 MANIEREN OM VERTROUWEN IN PENSIOENFONDSEN TE VERGROTEN HEALTH WEALTH CAREER 20 MANIEREN OM VERTROUWEN IN PENSIOENFONDSEN TE VERGROTEN INTRODUCTIE Deelnemers geven de pensioenfondsen gemiddeld een 5.9 in 2016, dit is nagenoeg hetzelfde als in 2015. 33% geeft

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs 23 september 2014 Alex Poel Beleggingsbeleid 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 VBA Discussion Paper 5 Kanttekeningen discussion

Nadere informatie

Het PWRI is er voor ons

Het PWRI is er voor ons Het PWRI is er voor ons Populair jaarverslag 2013 106 102 1.104 2.707 40.937 39.915 Gepensioneerden Werkgevers Voormalige deelnemers Actieve deelnemers WIW SW 98.364 33.926 Onderweg zijn Het PWRI is op

Nadere informatie

NN Flexibel Garantie Pensioen. Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht

NN Flexibel Garantie Pensioen. Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht NN Flexibel Garantie Pensioen Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht Pensioen Pensioen is voor veel Nederlanders de belangrijkste inkomensvoorziening voor later. Pensioen zorgt niet

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie

Communicatie. Versie 25-02-2016

Communicatie. Versie 25-02-2016 Communicatie Versie 25-02-2016 Versie 25-02-2016 Communicatie SPF vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Heb je vragen? Wij zijn iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar op

Nadere informatie

MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD DAT TELT.

MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD DAT TELT. MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD Omdat mensen tellen. DE TIJD VOOR VERANDERING IS NU De wereld verandert. Misschien wel sneller dan ooit. Snel schakelen wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017.

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Pensioenfonds Verkort jaarverslag Gezond maar alert De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Nieuws IN DIT NUMMER: Augustus 2018 Hierdoor was het mogelijk de opgebouwde pensioenen

Nadere informatie

Nieuws. Een fonds in goede conditie IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag

Nieuws. Een fonds in goede conditie IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag Een fonds in goede conditie In deze nieuwsbrief blikken we terug op 2016. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen? Op alle beleidsterreinen is er hard gewerkt in 2016. We hebben het

Nadere informatie

Over onze communicatie

Over onze communicatie Over onze communicatie Stap Algemeen Pensioenfonds Heldere pensioenen, lage kosten, optimaal rendement, geen zorgen Stap komt tegemoet aan de moderne pensioenwensen van werknemers en werkgevers. Dit betekent

Nadere informatie

Jaarbericht. Verdergaande professionalisering

Jaarbericht. Verdergaande professionalisering Jaarbericht Verdergaande professionalisering 1 Vooraf Het jaar 2017 was voor SPH een jaar van nadenken, besluiten, communiceren en uitvoeren. Zoals ieder jaar dat natuurlijk hoort te zijn. Maar 2017 was

Nadere informatie

Integraal Risicodashboard Pensioenfonds <Naam>

Integraal Risicodashboard Pensioenfonds <Naam> Integraal Risicodashboard Pensioenfonds Concept vulling / Leeswijzer Integraal Risicodashboard Met de Risk-- is aangesloten op de gelaagde informatie verstrekking over de pensioenregeling

Nadere informatie

Pensioenverlaging (korting) in Hoe consumenten geïnformeerd zijn over de verlaging van hun pensioen. Rapport

Pensioenverlaging (korting) in Hoe consumenten geïnformeerd zijn over de verlaging van hun pensioen. Rapport Pensioenverlaging (korting) in 2013 Hoe consumenten geïnformeerd zijn over de verlaging van hun pensioen Rapport Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten.

Nadere informatie

Communicatieplan. Stichting Pensioenfonds NEG Nederland. Communicatieplan Pensioenfonds NEG v

Communicatieplan. Stichting Pensioenfonds NEG Nederland. Communicatieplan Pensioenfonds NEG v Communicatieplan Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Vastgesteld in de vergadering van het bestuur van 19 januari 2017 Eerste revisie vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 januari 2018 Communicatieplan

Nadere informatie

Dienstenwijzer BeFrank

Dienstenwijzer BeFrank Dienstenwijzer BeFrank I 15.3.01-0612 Met deze dienstenwijzer informeren wij u over BeFrank, onze producten en wat u van ons kunt verwachten in het kader van onze dienstverlening. Wie zijn wij? BeFrank

Nadere informatie

Versie: September Missie, Visie en Strategie Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Versie: September Missie, Visie en Strategie Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: September 2018 Missie, Visie en Strategie INHOUDSOPGAVE Missie... 3 Kernwaarden... 3 Visie: waar staat het pensioenfonds over maximaal 5 jaar?... 5 Strategie: hoe gaat het pensioenfonds de visie

Nadere informatie

Werkgeversdiensten. bij APG

Werkgeversdiensten. bij APG Werkgeversdiensten bij APG Over werkgeversdiensten APG biedt u met werkgeversdiensten de zekerheid van deskundig advies en een zorgvuldige uitvoering. Zowel voor werkgevers als werknemers. Met alle ervaring

Nadere informatie

HET JAAR 2018 VAN SSPF IN HET KORT. Stichting Shell Pensioenfonds

HET JAAR 2018 VAN SSPF IN HET KORT. Stichting Shell Pensioenfonds HET JAAR 2018 VAN SSPF IN HET KORT Stichting Shell Pensioenfonds Kwam u in dienst voor juli 2013, dan bouwt u pensioen op bij Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF) Het jaar 2018 van SSPF in het kort Wat

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie 22 november 2013 1 Inhoudsopgave Wat belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

PMT transparant in kosten pensioen

PMT transparant in kosten pensioen PMT transparant in kosten pensioen PMT is het pensioenfonds van de sector Metaal en Techniek. De werkgevers en werknemers in de bedrijfstak besturen het fonds. Als bedrijfstakpensioenfonds is PMT not-for-profit,

Nadere informatie

Consumentenbrief beleggingen van. Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Consumentenbrief beleggingen van. Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer Consumentenbrief beleggingen van Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer Introductie Een groot aantal brancheorganisaties waaronder DSI, DUFAS, NVB, VBA en VV&A hebben het initiatief genomen om Consumentenbrief

Nadere informatie

Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN

Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN Robeco Flexioen FLEXIBEL INDIVIDUEEL PENSIOEN Uw pensioen en Flexioen Via uw werkgever bouwt u een pensioeninkomen op. U ontvangt dit pensioeninkomen naast uw AOW-uitkering, nadat u gepensioneerd bent.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Wat waren in 2013 de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten voor aangesloten werkgevers en deelnemers bij pensioenfonds StiPP? We hebben ze voor u op een rij gezet in deze verkorte versie van het jaarverslag

Nadere informatie

U stelt u klanten in de gelegenheid achteraf te betalen. De klant is immers koning. Maar een niet betalende klant, is geen klant.

U stelt u klanten in de gelegenheid achteraf te betalen. De klant is immers koning. Maar een niet betalende klant, is geen klant. Gilles & Partner Incasso is dé partner op het gebied van credit management en incasso voor het midden- en kleinbedrijf. Ons dienstenpakket bestaat uit debiteurenbeheer, incasso, gerechtelijke incasso en

Nadere informatie

Later AOW en pensioen

Later AOW en pensioen Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag Juli 2017 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 30 413 Regels betreffende pensioenen (Pensioenwet) Nr. 155 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Communicatieplan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Communicatieplan Stichting Brocacef Pensioenfonds Communicatieplan 2016 Stichting Brocacef Pensioenfonds Vastgesteld in de vergadering van het bestuur van 21 april 2016 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Informatieverplichtingen... 3

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #11 juni 14 1 Financiële situatie Pensioenfonds AVEBE 2 Bereid je tijdig voor op je pensioen Uw pensioenoverzicht: weet hoe u er voor staat

Nadere informatie

DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES. marshoek.nl

DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES. marshoek.nl DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES marshoek.nl MARSHOEK Marshoek is de financiële retailspecialist, die u helpt een optimaal rendement te realiseren. Een betrouwbare, onafhankelijke partner, die uw ambities

Nadere informatie

Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017

Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017 Overgang naar Bpf Detailhandel 27 September 2017 Agenda Overgang naar Pensioenfonds Detailhandel Aanleiding Uitgangspunten voor samenwerking Conclusies Besluit Sociale Partners In het kort: Pensioenfondsen

Nadere informatie

Opleiding Vermogensbeheer

Opleiding Vermogensbeheer Leidt op tot Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alles over de organisatie van het vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Aan beleggingsresultaten

Nadere informatie

Communicatie Meerjarenplan 2015-2017. Stichting Brocacef Pensioenfonds

Communicatie Meerjarenplan 2015-2017. Stichting Brocacef Pensioenfonds Communicatie Meerjarenplan 2015-2017 Stichting Brocacef Pensioenfonds Vastgesteld in de vergadering van het bestuur van 23 november 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Missie en visie... 3 3. Doelgroepen...

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Helder. Eenvoudig. Online.

Helder. Eenvoudig. Online. Helder. Eenvoudig. Online. Be Frank Eindelijk een helder pensioen tegen lage kosten. De pensioenwereld is in beweging. Werknemers en werkgevers hebben een groeiende behoefte aan transparantie, keuzevrijheid

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

SNELLE TRACKING & TRACING BIJ HEINEKEN PENSIOENFONDS

SNELLE TRACKING & TRACING BIJ HEINEKEN PENSIOENFONDS SNELLE TRACKING & TRACING BIJ HEINEKEN PENSIOENFONDS Het Heineken Pensioenfonds profiteert al meer dan 25 jaar van de actuariële kennis van Keylane. Een uitstekende tracking & tracing van de polishistorie

Nadere informatie

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 26 juni 2014

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 26 juni 2014 Welkom namens Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK AMSTERDAM, 26 juni 2014 AGENDA 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 27

Nadere informatie

Brochure. Beleggingsbeleid

Brochure. Beleggingsbeleid Brochure Beleggingsbeleid van SPF Beleggingsbeleid van SPF Waarom belegt SPF? Werkgever en werknemers betalen iedere maand pensioenbijdrage. Met dat geld wordt later het pensioen van de werknemer betaald.

Nadere informatie

Communicatiebeleidsplan. Stichting Pensioenfonds NIBC

Communicatiebeleidsplan. Stichting Pensioenfonds NIBC Communicatiebeleidsplan Stichting Pensioenfonds NIBC 15 december 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Missie, visie en strategie van het fonds... 3 3. Verantwoordelijkheid, doelstelling, uitvoering

Nadere informatie

PGB actueel door Arnold Verplancke

PGB actueel door Arnold Verplancke door Arnold Verplancke Inhoud Financiële resultaten 2014 en eerste maanden 2015 Aansluitingen en groei deelnemersbestand Kosten per deelnemer Nieuwe wetgeving: - APF - Communicatie Nieuw portaal gepensioneerden

Nadere informatie

Communicatie. Versie 14-10-2015

Communicatie. Versie 14-10-2015 Communicatie Communicatie Pensionfonds DSM Nederland vindt een goed contact met zijn deelnemers heel belangrijk. Heb je vragen? Wij zijn iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op onze Pension

Nadere informatie

Pensioen. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw

Pensioen. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw Pensioen Een nieuwe baan Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw Een nieuwe baan... 3 1. Wat is waardeoverdracht?... 4 2. Wanneer is waardeoverdracht gunstig?... 6 3. Moet ik betalen voor waardeoverdracht?...

Nadere informatie

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen 14 september 2015 VERD VERD VERD VERD GEWIJZI Vooraf VERD VERD 08 VERD Herziening IORP-richtlijn VERD G 01 02 03 04 05 VERD Toekomst pensioenstelsel Algemeen

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een pensioen van deze tijd

Rabo BedrijvenPensioen. Een pensioen van deze tijd Rabo BedrijvenPensioen Een pensioen van deze tijd Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en kinderen

Nadere informatie

Beleggingsrendement 3% over het vierde kwartaal van 2012 (14,4% over geheel 2012); waarde van de beleggingen gestegen naar miljoen.

Beleggingsrendement 3% over het vierde kwartaal van 2012 (14,4% over geheel 2012); waarde van de beleggingen gestegen naar miljoen. Kwartaalbericht 2012 Samenvatting DNB-dekkingsgraad 125,2% per 31 december 2012, toename van 3,6%-punt ten opzichte van 30 september 2012. Meer informatie over de dekkingsgraad vindt u op de website Beleggingsrendement

Nadere informatie

Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance

Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance Een optimale cashflow, hoe bereikt u die? Om de continuïteit van uw organisatie te borgen en groei te realiseren heeft u werkkapitaal nodig.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur

Nadere informatie

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING

EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING PRISMA PENSIOEN INFORMATIE VOOR DE WERKNEMER EEN GOED PENSIOEN BEGINT BIJ EEN GOEDE PENSIOENREGELING Misschien staat het nog ver van u af: uw pensioen. Toch is het belangrijk om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

ALM & alternatieve beleggingen. Seminar IBS. 13 juni 2019 Martin Bakker

ALM & alternatieve beleggingen. Seminar IBS. 13 juni 2019 Martin Bakker ALM & alternatieve beleggingen Seminar IBS 13 juni 2019 Martin Bakker Agenda 1. Wie zijn wij? 2. Stichtingen vs. Pensioenfondsen 3. ALM en scenario analyse 4. Alternatieve beleggingen in ALM-context 2

Nadere informatie

Verklaring van beleggingsbeginselen

Verklaring van beleggingsbeginselen Verklaring van beleggingsbeginselen Inleiding Stichting Pensioenfonds APF (APF) voert de pensioenregeling uit voor de (voormalige) werknemers van AkzoNobel. Om de pensioenen te kunnen uitkeren, ontvangt

Nadere informatie

voor meer informatie: 1 juli 2008 Drs. Hellen M. Molenkamp

voor meer informatie: 1 juli 2008 Drs. Hellen M. Molenkamp PERSBERICHT voor meer informatie: 1 juli 2008 Drs. Hellen M. Molenkamp Marketing & Communicatie T : +31 20 557 52 30 I : www.kasbank.com KAS BANK N.V. geeft invulling aan Europese groei door strategische

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur...

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief Pag. 1/5 P 01.7.54-1112 Brochure voor u als werkgever U wilt het pensioen voor uw werknemers graag goed regelen. Pensioen is voor hen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar u wilt er zo min mogelijk omkijken

Nadere informatie