FEB Middelburg. I februari 201 7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FEB Middelburg. I februari 201 7"

Transcriptie

1 Archiefexemplaar Gedeputeerde Staten bericht op brief van: De voorzitter van provinciale staten van Zeeland uw kenm*: ons kenmek, afdeling: Handhaving Natuur en Milieu bijlage("): 1 behandeladoor: R.C. Janssen onderwerp: Handhaving Besluit risico zware ongevallen verronden: B 4 FEB Middelburg. I februari Geachte voorzitter, De begin uitgebroken brand bij het chemicaliënbedrijf Chemiepack te Moerdijk heeft veel aandacht gekregen in de publiciteit. Op bestuurlijk niveau heeft deze brand het belang benadrukt van een goede handhaving van het Besluit risico zware ongevallen Omdat in Zeeland relatief veel bedrijven zijn gevestigd, die vallen onder het Besluit risico zware ongevallen, leek het ons goed om u te informeren over de wijze waarop wij bij deze bedrijven uitvoering geven aan onze handhavingbevoegdheden. Daarvoor verwijzen wij u naar de notitie "handhaving Besluit risico zware ongevallen", die u aantreft als bijlage. Hoogachtend, gedeputeerde staten,, '7, secret

2 Handhaving Besluit risico zware ongevallen Inleiding Na de brand bij ChemiePack in Moerdijk op is er meer belangstelling voor de regelgeving voor risicovolle bedrijven en de wijze waarop het toezicht op dergelijke bedrijven is georganiseerd. Deze notitie is bedoeld om u hierover te informeren, in het bijzonder over de Zeeuwse situatie. Brzo Brzo is een afkorting voor Besluit Risico's Zware Ongevallen. Het Brzo is de Nederlandse invulling van een Europese (Seveso II) richtlijn. Het Brzo voegt wet en regelgeving op het gebied van arbeidsveiligheid, externe veiligheid en rampbestrijding samen. Het doel van het Brzo is het voorkomen en beheersen van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen. In Nederland vallen bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, zoals ChemiePack, onder het Brzo. Het Brzo stelt strengere veiligheidseisen aan Brzo bedrijven dan aan bedrijven die niet onder het Brzo vallen. Het Brzo kent twee categorieen bedrijven, met bijbehorende eisen: de "VR bedrijven" en de "Pbzo bedrijven". Tot welke categorie een bedrijf behoort is afhankelijk van de hoeveelheden gevaarlijke stoffen die op het bedrijfsterrein aanwezig kunnen zijn. Naast de verplichtingen voor de Brzo bedrijven, regelt het Brzo ook de verplichtingen voor de toezichthoudende overheidsinstanties. Het gaat hierbij met name over het uitvoeren van inspecties en het beoordelen van veiligheidsrapporten. Een gedetailleerdere beschrijving van de Brzo regelgeving treft u aan in de bijlage bij deze notitie. Zeeuwse situatie In Zeeland zijn 20 Brzo bedrijven gevestigd. Voor 18 van deze bedrijven is de Provincie Zeeland het Wabo bevoegd gezag. Voor de overige 2 bedrijven zijn dat de gemeenten Goes en Terneuzen. In tabel 1 is een opsomming gegeven van de Brzo bedrijven waarvoor de Provincie Zeeland het Wabo bevoegd gezag is. Tabel 1: overzicht Brzo bedrijven:

3

4 Tabel 2: Brzo inspecties vanaf 2006 Bedrijf Air Liquide Air Products Arkema Cargill % augustus Dow Eastman Heros nvt mrt & okt februari nvt feb & okt augustus feb & sep mrt & okt feb & okt september september ICLIP oktlnov Indaver Oiltanking Rosier september oktober juli oktober februari Thermphos februari Total Vesta Vopak februari augustus september juli Yara decem ber Zalco augustus Aantal

5 Inspectieresultaten Brzo toezicht is een vorm van systeemtoezicht. Dat wil zeggen dat het toezicht zich voornamelijk richt op de werking van het veiligheidsmanagementsysteem van een bedrijf. De gedachte hierachter is dat bij een goed werkend systeem de veiligheidsprestaties zullen verbeteren. Een goed werkend systeem zal ook het geconstateerde aantal overtredingen bij inspecties verminderen. In tabel 3 is een overzicht gegeven van de overtredingen die zijn geconstateerd tijdens de Brzo inspecties vanaf Tabel 3: geconstateerde overtredingen bij Brzo inspecties = geen inspectie uitgevoerd.

6 Handhaving De in tabel 3 genoemde overtredingen zijn overtredingen van het Brzo 1999, de Rrzo 1999, de Wet milieubeheer of de Arbeidsomstandighedenwet en kunnen gehandhaafd worden door de Arbeidsinspectie of Provincie Zeeland. Wie in voorkomend geval handhavend optreedt is afhankelijk van welke wet of regelgeving wordt overtreden. De Veiligheidsregio heeft geen handhavingbevoegdheden. Ze hebben alleen de bevoegdheid (sinds op 1 oktober 2010 de Wet op de Veiligheidsregio's van kracht is geworden) om bedrijfsbrandweeraanwijzingen te doen. Provincie Zeeland is bevoegd om te handhaven op het Brzo en de omgevingsvergunning (voorheen Wet milieubeheer). Voor de handhaving van de geconstateerde overtredingen wordt de in "Oog op Zeeland" beschreven sanctiestrategie gehanteerd. De Arbeidsinspectie reageert in de regel met 'het stellen van een eis' eventueel gevolgd door een proces verbaal. Bij acuut gevaar voor de arbeidsveiligheid kan de Arbeidsinspectie een installatie of bedrijf (laten) stilleggen. Op grond van artikel 23 van het Brzo heeft de Provincie Zeeland deze bevoegdheid ook voor situaties die acuut gevaar voor de omgeving opleveren. De handhaving door Provincie Zeeland heeft geresulteerd in 44 formele waarschuwingen en 4 dwangsommen. Het aantal formele waarschuwingen is overigens niet te vergelijken met het aantal geconstateerde overtredingen omdat een groot aantal overtredingen door de Arbeidsinspectie worden gehandhaafd en de formele waarschuwingen vaak meerdere overtredingen bevatten. Het stilleggen van een installatie of een bedrijf is sinds het van kracht worden van het Brzo in Zeeland nog niet voorgekomen. In tabel 4 is een overzicht gegeven van het aantal formele waarschuwingen en lasten onder dwangsom per jaar en per bedrijf.

7 Tabel 4: formele waarschuwingen en dwangsommen * ** Sea Way is niet meer in bedrijf doordat een grote brand in 2007 het bedrijf in de as heeft gelegd. Inmiddels is Sea Way failliet na een mislukte doorstart. Vesta: 7 lasten onder dwangsom in 1 beschikking Vopak: 1 last onder dwangsom in 1 beschikking Thermphos: 10 lasten onder dwangsom in 1 beschikking; 9 lasten onder dwangsom in 1 beschikking. Uit voorgaande blijkt dat het Brzo toezicht in Zeeland vergaand is geprofessionaliseerd en dat in samenwerking met de inspectiepartners op intensieve wijze uitvoering is gegeven aan Brzo inspecties in Zeeland. M.b.t. de geconstateerde overtredingen is via hercontroles gebleken dat deze door de bedrijven op adequate wijze worden opgeheven.

8 Bijlage Reqelaeving Het Brzo 1999 en het Rrzo 1999 stellen eisen aan de meest risicovolle bedrijven in Nederland ten aanzien van de preventie en de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. Daarnaast wordt in het Brzo de wijze waarop de overheid daarop moet toezien geregeld. Provincies en gemeenten spelen hier als coördinerend bevoegd gezag Wabo een centrale rol. Het Brzo kent twee zogenaamde drempels: de lage drempel en de hoge drempel. Deze drempels zijn vastgelegd in bijlage I van het Brzo. Bij overschrijding van de lage drempel, is een bedrijf een Brzo bedrijf en moet het bedrijf een preventiebeleid zware ongevallen uitwerken in een veiligheidsbeheerssysteem (VBS). In het Brzo is ook voorgeschreven aan welke elementen in dit VBS aandacht moet zijn besteed. Deze elementen hebben betrekking op: Organisatie en personeel Identificatie van gevaren en beoordeling risico's Toezicht op de uitvoering Wijze waarop wordt gehandeld bij wijzigingen Planning voor noodsituaties Toezicht op prestaties Audits en beoordeling Het VBS van bedrijven dient te werken op basis van de zogenaamde PDCA (Plan Do Check Act) loop. De invulling van de hierboven genoemde onderwerpen is dus aan continue verbetering onderhevig en er valt dus per definitie iets op aan te merken. In de meeste gevallen hebben bevindingen naar aanleiding van een inspectie betrekking op zaken die weliswaar geregeld zijn, maar nog verbeterd kunnen worden. Bedrijven die ook de hoge drempel overschrijden, moeten naast een uitgewerkt preventiebeleid ook een Veiligheidsrapport opstellen en ter beoordeling aan het Wabo bevoegd gezag voorleggen. Tot slot eist het Brzo dat alle maatregelen zijn getroffen om een zwaar ongeval te voorkomen. Met maatregelen wordt bedoeld organisatorische en technische maatregelen zowel voor de preventieve fase als de repressieve fase. Bedrijven hebben in dit opzicht een aantoonplicht. Uitvoering In Zeeland worden de inspecties uitgevoerd op basis van het bestuurlijk vastgestelde inspectieprogramma "Uitvoering verankerd". Tijdens de inspecties wordt de NIM (Nieuwe inspectie methodiek) toegepast. Dit is een landelijk ontwikkelde inspectiemethodiek die geschikt is om systeemgericht te kunnen inspecteren. Deze methodiek is speciaal ontwikkeld om de (werking van) veiligheidbeheerssystemen te controleren. Door het toetsen van waarnemingen worden bevindingen geformuleerd en op basis van deze bevindingen worden conclusies getrokken. Hierbij worden 3 beoordelingsgrondslagen toegepast: gedocumenteerd, geschikt en geïmplementeerd. Is de beoordeling van inspectieonderwerpen slecht of matig, dan resulteert dit in een overtreding die afhankelijk van welke wet en regelgeving wordt overtreden, ofwel door de Arbeidsinspectie, ofwel door het Wabo bevoegd gezag worden gehandhaafd.

^Zeeland. Provincie. De voorzitter van provinciale staten 1 O OKT PROViMCE lemimü. Bijlage 1. Gedeputeerde Staten. T.a.v.

^Zeeland. Provincie. De voorzitter van provinciale staten 1 O OKT PROViMCE lemimü. Bijlage 1. Gedeputeerde Staten. T.a.v. 16015369 Gedeputeerde Staten Provincie ^Zeeland De voorzitter van provinciale staten T.a.v. de statengriffier 1 O OKT. 2016 onderwerp Monitor Zeeuwse Brzo inspecties 2015 kenmerk 16013671 ons kenmerk behandeld

Nadere informatie

Informatieavond Marcogas

Informatieavond Marcogas Informatieavond Marcogas Welkom Doel informatiebijeenkomst Introductie aanwezige partijen Ontwikkelingen Marcogas (Gemeente) Veiligheidsaspecten (Veiligheidsregio) Externe Veiligheid (Omgevingsdienst)

Nadere informatie

Onderwerp Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid

Onderwerp Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid Bestuursvoorstel Onderwerp Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid 2014-2018 Status Gevraagd besluit Besluitvormend Vaststellen van het Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid 2014-2018, waarbij het

Nadere informatie

Resultaat Atex 137 toezicht in 2007

Resultaat Atex 137 toezicht in 2007 Resultaat Atex 137 toezicht in 2007 Pagina 1 van 9 Samenvatting In 2007 zijn door de directie MHC bij 41 BRZO99 en Arie bedrijven Atex 137 inspecties uitgevoerd op een wijze als beschreven in het toezichtbeleid

Nadere informatie

Risico Management. Arbeidsinspectie. Jan Slijpen Teamleider MHC-Zuid Directie MHC. Toepassing Risico Management door AI

Risico Management. Arbeidsinspectie. Jan Slijpen Teamleider MHC-Zuid Directie MHC. Toepassing Risico Management door AI Risico Management Toepassing Risico Management door AI Jan Slijpen Teamleider MHC-Zuid Directie MHC Arbeidsinspectie en relatie met Toezicht op Bedrijven 16/02/2011 Rode Draad Toepassing Risico Management

Nadere informatie

Cursus coordineren Brzo

Cursus coordineren Brzo Ho b e o n S K O gecer tificee rd vakbekwaa mheid Veiligheidsk unde Factsheet Cursus coordineren Brzo Curs usda 2015 ta 03, 9, 10 maar t & 22, 3 0 s 01 o eptembe ktob r, er Bent u of wordt u binnen uw

Nadere informatie

Actualiteitendag onderdeel Milieu BRZO 2015. Anna Collignon en Valérie van t Lam 1 oktober 2015

Actualiteitendag onderdeel Milieu BRZO 2015. Anna Collignon en Valérie van t Lam 1 oktober 2015 Actualiteitendag onderdeel Milieu BRZO 2015 Anna Collignon en Valérie van t Lam 1 oktober 2015 Index 1. Het BRZO 2015 2. Reikwijdte 3. Verplichtingen Algemene zorgplicht Kennisgeving PBZO VR Intern noodplan

Nadere informatie

Hi'lii"^-'!'!*!'! 1 '

Hi'lii^-'!'!*!'! 1 ' 1«% Gemeente H Bergen op Zoom tente fj nergi Aan de gemeenteraadsfractie van de SP T.a.v. mevrouw H.F.C. Andreas - De Jong Van Slingenlandtlaan 34 4615 GV Bergen op Zoom Hi'lii"^-'!'!*!'! 1 ' Uw kenmerk

Nadere informatie

10-06-2014. Brzo en Externe veiligheid. Inspectiemethodiek BRZO (NIM) BRZO en Externe veiligheid. Artikel 24. Even voorstellen. Jan-Gerrit Veeneman

10-06-2014. Brzo en Externe veiligheid. Inspectiemethodiek BRZO (NIM) BRZO en Externe veiligheid. Artikel 24. Even voorstellen. Jan-Gerrit Veeneman Brzo en Externe veiligheid Inspectiemethodiek BRZO (NIM) 1 2 Even voorstellen Jan-Gerrit Veeneman BRZO inspecteur/ wabo coördinator BRZO en Externe veiligheid Artikel 24 inspectie Meerjarenprogramma, veiligheidsaspecten,

Nadere informatie

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven Naar een veiliger (proces) industrie Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig

Nadere informatie

DE BRANDWEER EN INDUSTRIËLE VEILIGHEID RISICO S BEHEERSEN, MENS EN OMGEVING BESCHERMEN

DE BRANDWEER EN INDUSTRIËLE VEILIGHEID RISICO S BEHEERSEN, MENS EN OMGEVING BESCHERMEN DE BRANDWEER EN INDUSTRIËLE VEILIGHEID RISICO S BEHEERSEN, MENS EN OMGEVING BESCHERMEN BrandweerBRZO DE BRANDWEER EN INDUSTRIËLE VEILIGHEID RISICO S BEHEERSEN, MENS EN OMGEVING BESCHERMEN Nederland telt

Nadere informatie

periode 2007-2012 "Uitvoering verankerd" Inspectie- en beoordelingsprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen 1999

periode 2007-2012 Uitvoering verankerd Inspectie- en beoordelingsprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen 1999 "Uitvoering verankerd" Inspectie- en beoordelingsprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen 1999 periode 2007-2012 Beoordelings- en inspectieprogramma BRZO 1999 periode 2007-2012 Pagina 1 van 26 Voorwoord

Nadere informatie

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2014 2 juli 2015

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2014 2 juli 2015 Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2014 2 juli 2015 1 Titel document Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Besluit risico zware ongevallen (Brzo 99) en Brzo 2015 in

Nadere informatie

Heerlijk Helder Handhaven?

Heerlijk Helder Handhaven? Heerlijk Helder Handhaven? Vandaag Wie zijn we? Waarom zitten we hier? 2 1. Wat zijn de voorwaarden om te kunnen handhaven op basis van het Brzo? 3 1. Wat zijn de voorwaarden om te kunnen handhaven op

Nadere informatie

Gelderse Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2015

Gelderse Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2015 Gelderse Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2015 1.1 Inleiding Op 4 juli 2016 is de Staat van de Veiligheid 2015 naar de Tweede Kamer gezonden. Een onderdeel van deze rapportage is de Monitor

Nadere informatie

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2018

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2018 Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2018 19 april 2019 1 Inhoudsopgave BRZO+ Monitor 2018 in beeld 3 Samenvatting monitor BRZO+ 4 1. Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Brzo 2015 en Rrzo 5 1.3 Brzo-inspectiepraktijk

Nadere informatie

Uitvoering Brzo in Zeeland 2008 Verslag

Uitvoering Brzo in Zeeland 2008 Verslag Uitvoering Brzo in Zeeland Verslag Verslag 1 2 Inhoudsopgave Voorwoord 3 2. Doelstellingen Brzo regio Zuid Uitvoeringsprogramma 2008 en planning 3 2.1 Planning initiële en andersoortige inspecties 4 2.2

Nadere informatie

Quickscan Brzo-bedrijven. Steekproef 2011. 30 juni 2011

Quickscan Brzo-bedrijven. Steekproef 2011. 30 juni 2011 Quickscan Brzo-bedrijven Steekproef 2011 30 juni 2011 Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Prioritaire bedrijven Nieuwe Uitleg 1 2514 BP Den Haag Postbus 16191 2500 BD Den Haag Publicatienummer:

Nadere informatie

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij ExxonMobil Chemical Holland B.V. RPP te Welplaatweg 2, Botlek Rotterdam

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij ExxonMobil Chemical Holland B.V. RPP te Welplaatweg 2, Botlek Rotterdam Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij ExxonMobil Chemical Holland B.V. RPP te Welplaatweg 2, Botlek Rotterdam Informatie over wat Brzo betekent, welke inspectiediensten samenwerken tijdens inspecties

Nadere informatie

Memo: consequenties Brzo 2015 Rrzo voor Veiligheidsregio s Datum: 20 mei 2016 Auteur: Karin Eshuis (commentator: Joram Gielbert)

Memo: consequenties Brzo 2015 Rrzo voor Veiligheidsregio s Datum: 20 mei 2016 Auteur: Karin Eshuis (commentator: Joram Gielbert) Memo: consequenties Brzo 2015 Rrzo voor Veiligheidsregio s Datum: 20 mei 2016 Auteur: Karin Eshuis (commentator: Joram Gielbert) Inleiding Op 4 juli 2012 hebben het Europees Parlement en de Raad Richtlijn

Nadere informatie

De Brzo-inspectie. Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW

De Brzo-inspectie. Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW De Brzo-inspectie Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen

Nadere informatie

Monitor. Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2012

Monitor. Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2012 Monitor Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2012 Colofon LAT bureau postbus 93144 2509 AC Den Haag www.latrb.nl lat@rws.nl Den Haag, 4 juni 2013 2 Samenvatting Aanleiding Nederland heeft bedrijven met

Nadere informatie

Inspectiekader Risico's van onvoorziene lozingen

Inspectiekader Risico's van onvoorziene lozingen 1 Datum Inspectiekader Risico's van onvoorziene lozingen 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Inspectiekader 4 2.1 Doelstelling 4 2.2 Reikwijdte 4 3 Criteria voor de uitvoering 5 3.1 Algemeen 5 3.2 BRZO-bedrijven

Nadere informatie

Overzicht bepalingen inhoud Veiligheidsrapport in het Brzo 2015, Seveso III en de Rrzo Maart 2016

Overzicht bepalingen inhoud Veiligheidsrapport in het Brzo 2015, Seveso III en de Rrzo Maart 2016 Overzicht bepalingen inhoud Veiligheidsrapport in het Brzo 2015, Seveso III en de Rrzo Maart 2016 Brzo 2015, Artikel 10 1. De exploitant van een hogedrempelinrichting stelt een veiligheidsrapport op en

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer 2463 Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Veel chemiebedrijven

Nadere informatie

Platform Bevoegd Gezag Tunnels 18 juni jaarlijkse inspectie

Platform Bevoegd Gezag Tunnels 18 juni jaarlijkse inspectie Platform Bevoegd Gezag Tunnels 18 juni 2015 6-jaarlijkse inspectie Agenda 13.00u Ontvangst met koffie/thee 13.15u Opening / inleiding Terugkoppeling bijeenkomst 15 januari 2015. Actie vorige keer; overzicht

Nadere informatie

Wanneer kan een veiligheidsregio een incidentonderzoek starten bij een Brzo-bedrijf?

Wanneer kan een veiligheidsregio een incidentonderzoek starten bij een Brzo-bedrijf? Wanneer kan een veiligheidsregio een incidentonderzoek starten bij een Brzo-bedrijf? Leren van incidenten Gerard Drenthen 12 juni 2008 Titel van de presentatie 1 Opdracht aan werkgroep Kernteam Brzo+:

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Inspectie en handhaving

Kenniscentrum InfoMil Inspectie en handhaving Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Inspectie en handhaving 24 januari 2017 Inhoudsopgave Inspectie en handhaving 3 Inspectie definitie 3 Termijn aanvullende inspectie 3 Niet-routinematige

Nadere informatie

Odfjell onverminderd onder verscherpt toezicht

Odfjell onverminderd onder verscherpt toezicht Schiedam, 7 februari 2013.++++++BEGIN PERSBERIGHT^-+-^-^"t-+^-^-^-^-^-^-^-^-^.n-.^.^+-^-^-^-n-^-^-n-^-^-^- Odfjell onverminderd onder verscherpt toezicht Tank op- en overslagbedrijf Odfjell kan onderhoud

Nadere informatie

Systeemgericht toezicht in het BRZO: wie is waar verantwoordelijk voor?

Systeemgericht toezicht in het BRZO: wie is waar verantwoordelijk voor? Systeemgericht toezicht in het BRZO: wie is waar verantwoordelijk voor? Paper naar aanleiding van het NVVK congres op 16 en 17 maart 2011 Strenge eisen: zowel aan het bedrijfsleven, als aan het toezicht

Nadere informatie

ARIE: bruggenhoofd naar externe veiligheid

ARIE: bruggenhoofd naar externe veiligheid ARIE: bruggenhoofd naar externe veiligheid Bedrijven met grotere hoeveelheden gevaarlijke stoffen hadden van oudsher te maken met bijzondere verplichtingen. Soms kwamen die neer op het opstellen van rapporten

Nadere informatie

Hoe hoog ligt de Lat bij de Bedrijfsbrandweer. Michael de Gunst, Centrum Industriële Veiligheid/LEC BrandweerBRZO

Hoe hoog ligt de Lat bij de Bedrijfsbrandweer. Michael de Gunst, Centrum Industriële Veiligheid/LEC BrandweerBRZO Hoe hoog ligt de Lat bij de Bedrijfsbrandweer Michael de Gunst, Centrum Industriële Veiligheid/LEC BrandweerBRZO Bedrijfsbrandweer? Bedrijfsbrandweer = Organisatie van mensen en middelen die tot doel heeft

Nadere informatie

Brzo-inspecties 2014 in Zuid- Holland en Zeeland

Brzo-inspecties 2014 in Zuid- Holland en Zeeland Brzo-inspecties 2014 in Zuid- Holland en Zeeland Brzo-bedrijven in Zuid-Holland en Zeeland Bedrijfstak Aantal bedrijven Percentage bedrijven Bulkchemie 37 28% Petrochemie 6 4% Rubber en Kunststof 4 3%

Nadere informatie

BEVOEGD GEZAG WET MILIEUBEHEER Eindrapport Inspectieproject Onderhoudsstops Brzo/ARIE 2010-2012

BEVOEGD GEZAG WET MILIEUBEHEER Eindrapport Inspectieproject Onderhoudsstops Brzo/ARIE 2010-2012 BEVOEGD GEZAG WET MILIEUBEHEER Eindrapport Inspectieproject Onderhoudsstops Brzo/ARIE 2010-2012 Pagina 1 Inhoudsopgave paginanummer 0. Managementsamenvatting 2 1. Inleiding 5 1.1. Aanleiding van het project

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST Ondersteuning Brzo

BESTUURSOVEREENKOMST Ondersteuning Brzo BESTUURSOVEREENKOMST Ondersteuning Brzo Terneuzen Pagina 1 van 10 Pagina 2 van 10 BESTUURSOVEREENKOMST ONDERSTEUNING BRZO De ondergetekenden: Burgemeester en wethouders van de gemeente Terneuzen, ten dezen

Nadere informatie

De nieuwe Nederlandse Technische Afspraak 8620 NTA 8620. Mareille Konijn 4 juni 2015

De nieuwe Nederlandse Technische Afspraak 8620 NTA 8620. Mareille Konijn 4 juni 2015 De nieuwe Nederlandse Technische Afspraak 8620 NTA 8620 Mareille Konijn Voorstellen Mareille Konijn Lid van de NEN-werkgroep NTA8620 Senior HSE consultant Industry, Energy & Mining T: 088 348 21 95 M:

Nadere informatie

Brzo 1999 & Arie. Een kennismaking

Brzo 1999 & Arie. Een kennismaking Brzo 1999 & Arie Een kennismaking Inhoud Inleiding 3 Het Brzo en de Arie op hoofdlijnen 4 Hoofdlijn van het Brzo 1999 4 Hoofdlijn van de Arie 4 Waar valt uw bedrijf onder? 5 Uw bedrijf valt onder het Brzo

Nadere informatie

Provinciaal opdrachtgeverschap voor uitvoering VTH-taken bij majeure risicobedrijven. Onderzoeksopzet

Provinciaal opdrachtgeverschap voor uitvoering VTH-taken bij majeure risicobedrijven. Onderzoeksopzet Provinciaal opdrachtgeverschap voor uitvoering VTH-taken bij majeure risicobedrijven Onderzoeksopzet Amsterdam, oktober 2015 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding... 3 2. Probleemstelling en onderzoeksvragen...

Nadere informatie

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven mei 2018

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven mei 2018 Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2017 22 mei 2018 1 Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2017 Inhoudsopgave BRZO+ Monitor 2017 in beeld 3 Samenvatting monitor BRZO+ 4 1. Inleiding

Nadere informatie

DIRECTIE MAJOR HAZARD CONTROL. Toelichting op het toezichtsbeleid MHC Atex 137

DIRECTIE MAJOR HAZARD CONTROL. Toelichting op het toezichtsbeleid MHC Atex 137 DIRECTIE MAJOR HAZARD CONTROL Toelichting op het toezichtsbeleid MHC Atex 137 DOEL: Richtlijnen voor het houden van toezicht op naleving van artikel 5 BRZO 1999 & artikel 2.5b lid 2 van het Arbobesluit

Nadere informatie

Provinciale Staten van Limburg

Provinciale Staten van Limburg Provinciale Staten van Limburg Cluster WL Behandeld M.A.R.G. Knubben-Merkies Ons kenmerk 2018/84599 Telefoon +31 43 389 78 80 Uw kenmerk - Maastricht 11 december 2018 Bijlage(n) 1 Verzonden 20 december

Nadere informatie

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Gasunie Peakshaver BV te Missouriweg 55, Maasvlakte Rotterdam

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Gasunie Peakshaver BV te Missouriweg 55, Maasvlakte Rotterdam Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Gasunie Peakshaver BV te Missouriweg 55, Maasvlakte Rotterdam Informatie over wat Brzo betekent, welke inspectiediensten samenwerken tijdens inspecties bij

Nadere informatie

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2016

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2016 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2016 Datum 13 juni 2016 RAPPORTEN EN BRIEVEN BIJ STAAT VAN DE VEILIGHEID MAJEURE RISICOBEDRIJVEN

Nadere informatie

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Linde Gas Benelux (Botlek) te Botlekweg 169, Botlek Rotterdam

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Linde Gas Benelux (Botlek) te Botlekweg 169, Botlek Rotterdam Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Linde Gas Benelux (Botlek) te Botlekweg 169, Botlek Rotterdam Informatie over wat Brzo betekent, welke inspectiediensten samenwerken tijdens inspecties bij

Nadere informatie

Monitor Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2011

Monitor Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2011 Monitor Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2011 Colofon LAT bureau postbus 93144 2509 AC Den Haag www.latrb.nl lat@agentschapnl.nl Den Haag, 19 juni 2012 2 Samenvatting Aanleiding Er is toenemende vraag

Nadere informatie

Brzo 2015 en Rrzo. Edwin Voogd, InfoMil Linda van Berkel, InfoMil

Brzo 2015 en Rrzo. Edwin Voogd, InfoMil Linda van Berkel, InfoMil Edwin Voogd, InfoMil Linda van Berkel, InfoMil Regels voor Brzo-bedrijven Seveso III (EU-richtlijn) Brzo 2015 (Amvb) Rrzo (ministeriële regeling) PGS 6 (PGS-richtlijn) NTA 8620 (Nederlandse technische

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (Groenlinks) over veiligheid bij chemiebedrijven.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (Groenlinks) over veiligheid bij chemiebedrijven. Rotterdam, 24 mei 2011. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (Groenlinks) over veiligheid bij chemiebedrijven. Aan de Gemeenteraad, Op 22 maart 2011 stelt het

Nadere informatie

Rapportenbundel Staat van de Veiligheid Brzo-bedrijven 2018

Rapportenbundel Staat van de Veiligheid Brzo-bedrijven 2018 Rapportenbundel Staat van de Veiligheid Brzo-bedrijven 2018 Inhoudsopgave 1. Brief aan Staatssecretaris IenW van IPO inzake IPO-reactie op de Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2018 2. Aanbiedingsbrief

Nadere informatie

Preventiebeleid zware ongevallen (PBZO)

Preventiebeleid zware ongevallen (PBZO) 1 van 0. Inleiding Sinds 2012 is binnen de Europese Unie Seveso III-richtlijn (Directive 2012/1/EU) van kracht. Nederland heeft deze richtlijn geïmplementeerd met het Besluit Risico s Zware Ongevallen

Nadere informatie

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2015. Datum 9 juni 2016

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2015. Datum 9 juni 2016 Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2015 Datum 9 juni 2016 Status Definitief Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid BIJLAGEN STAAT VAN DE VEILIGHEID

Nadere informatie

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven Datum 13 juni 2016

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven Datum 13 juni 2016 Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2016 Datum 13 juni 2016 RAPPORTEN EN BRIEVEN BIJ STAAT VAN DE VEILIGHEID MAJEURE RISICOBEDRIJVEN 2016 Brief BRZO+ aan Staatssecretaris

Nadere informatie

Aan MO Brzo-OD Z-H en Zld. Kopie aan. Onderwerp Jaarverslag 2017 Z-H en Zeeland (Brzo) Samenvatting

Aan MO Brzo-OD Z-H en Zld. Kopie aan. Onderwerp Jaarverslag 2017 Z-H en Zeeland (Brzo) Samenvatting Aan MO Brzo-OD Z-H en Zld Kopie aan Datum Augustus 2018 Auteur Cozz TH Onderwerp Jaarverslag 2017 Z-H en Zeeland (Brzo) Samenvatting - Binnen Zuid-Holland en Zeeland zijn er 138 Brzo bedrijven geregistreerd.

Nadere informatie

ffi '?,iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten Gemeente Papendrecht Postbus 1 1

ffi '?,iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten Gemeente Papendrecht Postbus 1 1 Lid Gedeputeerde Staten Contact o70 441 70 86 '?,iffhorrand Gemeente Papendrecht t.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders, Postbus 1 1 3350 AA Papendrecht Postadres Provinciehuis Postbus 90602

Nadere informatie

Grote brand Chemie-Pack: Leren we van ongevallen? Agenda. Het onderzoek. De casus: Wie is Chemie-Pack (filmpje) Wie was Chemie-Pack (nog een filmpje)

Grote brand Chemie-Pack: Leren we van ongevallen? Agenda. Het onderzoek. De casus: Wie is Chemie-Pack (filmpje) Wie was Chemie-Pack (nog een filmpje) Grote brand : Leren we van ongevallen? NVRB, Agenda De casus: Wie is (filmpje) Wie was (nog een filmpje) Het onderzoek Rol in Onderzoeksraad voor Veiligheid Het onderzoek zelf Beschouwing van: Vergunningverlening

Nadere informatie

Systeemgericht toezicht in het BRZO Wie is waar verantwoordelijk voor?

Systeemgericht toezicht in het BRZO Wie is waar verantwoordelijk voor? Systeemgericht toezicht in het BRZO Wie is waar verantwoordelijk voor? Ing. Paul van Lieshout, Arbeidsinspectie, e-mail pvlieshout@minszw.nl Samenvatting In de petrochemische- en de procesindustrie is

Nadere informatie

Major Hazards Control

Major Hazards Control Ongevalsonderzoek Relatie met Brzo 1999 Major Hazards Control Jos van Liempt Arbeidsinspectie MHC Kennismaken met Rijksbreed 15 mei 2009 Ongevalsonderzoek Hoofdonderwerpen Doel Relatie met inspecties Wat

Nadere informatie

Gemeenschappelijke werkwijze en uitgangspunten voor het Inspectieprogramma op grond van artikel 24 Besluit risico's zware ongevallen 1999

Gemeenschappelijke werkwijze en uitgangspunten voor het Inspectieprogramma op grond van artikel 24 Besluit risico's zware ongevallen 1999 Gemeenschappelijke werkwijze en uitgangspunten voor het Inspectieprogramma op grond van artikel 24 Besluit risico's zware ongevallen 1999 Periode 2007-2011 Auteur I.Cichy Datum 12 juli 2007 Voorwoord Met

Nadere informatie

Project Tankopslag. Instructie registratie inspectiegegevens. in de Inspectieruimte en I-net (Inspectie SZW)

Project Tankopslag. Instructie registratie inspectiegegevens. in de Inspectieruimte en I-net (Inspectie SZW) Bijlage 6 Project Tankopslag Instructie registratie inspectiegegevens in de Inspectieruimte en I-net (Inspectie SZW) 1. Inleiding In 2012 wordt gestart met een inspectieproject gericht op tankopslagen

Nadere informatie

Uitvoering motie Van Tongeren

Uitvoering motie Van Tongeren Onderzoek naleving Brzo Uitvoering motie Van Tongeren Versie 1.7 Datum 20 juni 2012 Status Definitief Colofon Versie 1.7 Inspectie Leefomgeving en Transport Risicovolle Bedrijven Handhaving Overheden Nieuwe

Nadere informatie

Brzo samenwerkingsverband Gelderland. Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland

Brzo samenwerkingsverband Gelderland. Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland Brzo samenwerkingsverband Gelderland Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland DE ONDERGETEKENDEN De gemeente en het college van Burgemeester en Wethouders van de

Nadere informatie

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven mei 2017

Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven mei 2017 Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2016 24 mei 2017 1 Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2016 Inhoudsopgave BRZO+ Monitor 2016 in beeld 3 Samenvatting monitor BRZO+ 4 1. Inleiding

Nadere informatie

STATEN. Bijgaand bied ik u de beantwoording aan van de vragen van de rondvraag Commissie V&M van 1 februari 2012 van SP Statenlid mevrouw R.

STATEN. Bijgaand bied ik u de beantwoording aan van de vragen van de rondvraag Commissie V&M van 1 februari 2012 van SP Statenlid mevrouw R. Lid Gedeputeerde Staten R.A. Janssen STATEN Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.ni p'^" 'ÏJ HOLLAND Aan de statenleden van de Commissie V&M Postadres Provirwiehuis Postbus 90602 2509LP DenHaag T 070-441

Nadere informatie

Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2013

Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2013 Bijlage 1 bij brief voortgang externe veiligheid Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2013 Ministerie van Infrastructuur en Milieu, 10 juni 2014 1 Samenvatting De Staat van de Veiligheid majeure

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 5651 30 juli 2018 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 17 juli 2018 tot vaststelling van de Beleidsregel openbaarmaking

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Sanne Kouwenhoven DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop RUD s/omgevingsveiligheid Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Op het complexe handhavingsterrein

Nadere informatie

BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN VOORWAARDEN EN REIKWIJDTE (INSTRUCTIES) OPMERKING

BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN VOORWAARDEN EN REIKWIJDTE (INSTRUCTIES) OPMERKING MANDAATLIJST Provincie Zeeland voor DCMR Milieudienst Rijnmond 2014 Algemeen BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN VOORWAARDEN EN REIKWIJDTE (INSTRUCTIES) OPMERKING A01 Besluiten inzake bestuursrechtelijke procedures.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding Nr. 204 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Bedrijfsbrandweren: de 12 meest gestelde vragen

Bedrijfsbrandweren: de 12 meest gestelde vragen Kennispublicatie Bedrijfsbrandweren: de 12 meest gestelde vragen 1 Infopunt Veiligheid Zoveel industriële activiteiten, zoveel vragen. Waar moet bijvoorbeeld een bedrijfsbrandweer uit bestaan en wie legt

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae 04-08-2014 B Conform Geparafeerd door: Egmond, B.M. van D&H 19-08-2014 H - Geparafeerd

Parafering besluit PFO Hae 04-08-2014 B Conform Geparafeerd door: Egmond, B.M. van D&H 19-08-2014 H - Geparafeerd agendapunt 3.b.23 1149840 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKING INSPECTIES BRZO-BEDRIJVEN Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 19 augustus 2014 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

lé M^l ^ ^ gronmgen JJ». provincie l^iiéiïifciïiirï^f' Onderwerp Risicoanalyses n.a.v. onderzoek Nor Aan Provinciale Staten Geachte dames en heren.

lé M^l ^ ^ gronmgen JJ». provincie l^iiéiïifciïiirï^f' Onderwerp Risicoanalyses n.a.v. onderzoek Nor Aan Provinciale Staten Geachte dames en heren. JJ». provincie lé M^l ^ ^ gronmgen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen teleroonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Tussenrapport Tankopslag. Inspecties van PGS 29 opslagtanks bij BRZO-bedrijven

Tussenrapport Tankopslag. Inspecties van PGS 29 opslagtanks bij BRZO-bedrijven Tussenrapport Tankopslag Inspecties van PGS 29 opslagtanks bij BRZO-bedrijven Tussenrapport Tankopslag Inspecties van PGS 29 opslagtanks bij BRZO-bedrijven 2 Colofon LAT bureau postbus 93144 2509 AC Den

Nadere informatie

NTA 8620 versus ISO-systemen. Mareille Konijn 20 april 2015

NTA 8620 versus ISO-systemen. Mareille Konijn 20 april 2015 NTA 8620 versus ISO-systemen Mareille Konijn Voorstellen Mareille Konijn Lid van de NEN-werkgroep Senior HSE consultant Industry, Energy & Mining T: 088 348 21 95 M: 06 50 21 34 27 mareille.konijn@rhdhv.com

Nadere informatie

Seveso III-richtlijn. implementatie in BRZO 2015. Directie Veiligheid en Risico s, Anneke Raap

Seveso III-richtlijn. implementatie in BRZO 2015. Directie Veiligheid en Risico s, Anneke Raap Seveso III-richtlijn implementatie in BRZO 2015 Directie Veiligheid en Risico s, Anneke Raap Besluit risico s zware ongevallen - Doel BRZO: beheersen van de veiligheid om zware ongevallen te voorkomen

Nadere informatie

Handhaving door de Veiligheidsregio s

Handhaving door de Veiligheidsregio s Handhaving door de Veiligheidsregio s Onderzoeksrapportage Naam: Ilona Aars Datum en plaats: 16 juni 2014, Hoogvliet Namen begeleiders: Dhr. W.L. Reurink en Mevr. I. Vaane Opleiding en school: Integrale

Nadere informatie

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2014. Datum 31 augustus 2015

Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2014. Datum 31 augustus 2015 Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid Majeure risicobedrijven 2014 Datum 31 augustus 2015 Status Definitief Rapportenbundel behorend bij Staat van de Veiligheid BIJLAGEN STAAT VAN DE VEILIGHEID

Nadere informatie

NTA 8620 en de relatie met andere normen voor managementsystemen

NTA 8620 en de relatie met andere normen voor managementsystemen NTA 8620 en de relatie met andere normen voor managementsystemen Dick Hortensius NEN Milieu&maatschappij Herziening NTA 8620 1 Inhoud Aanleiding en aanpak herziening NTA Belangrijkste aandachtspunten Afstemming

Nadere informatie

In deze procedure wordt bij stap IV gesproken van 2 weken wachten. Gezien het feit dat de zienswijzen bij het bevoegd gezag binnenkomen en er tijd

In deze procedure wordt bij stap IV gesproken van 2 weken wachten. Gezien het feit dat de zienswijzen bij het bevoegd gezag binnenkomen en er tijd In deze procedure wordt bij stap IV gesproken van 2 weken wachten. Gezien het feit dat de zienswijzen bij het bevoegd gezag binnenkomen en er tijd zit tussen binnenkomst van de brief bij het bevoegd gezag

Nadere informatie

maklu Onterechte verwachtingen van de stoffenlijst via artikel 21 Brzo mr. B. d Hooghe & mr. I.P. de Groot* Inleiding

maklu Onterechte verwachtingen van de stoffenlijst via artikel 21 Brzo mr. B. d Hooghe & mr. I.P. de Groot* Inleiding Onterechte verwachtingen van de stoffenlijst via artikel 21 Brzo mr. B. d Hooghe & mr. I.P. de Groot* Inleiding Deze bijdrage gaat over de eisen die op grond van artikel 21 van het Besluit risico s zware

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst Samenwerking toezicht op risicobedrijven Brzo 99 en VT-chemie 2012 2016 1

Bestuursovereenkomst Samenwerking toezicht op risicobedrijven Brzo 99 en VT-chemie 2012 2016 1 Bestuursovereenkomst Samenwerking toezicht op risicobedrijven Brzo 99 en VT-chemie 2012 2016 1 Bestuursovereenkomst Samenwerking toezicht op risicobedrijven Brzo 99 en VT-chemie 2012-2016 DE ONDERGETEKENDEN

Nadere informatie

Dit document is tot stand gekomen onder regie van de afdeling Industriële Veiligheid. ###$%$ Status/versie: concept/1.1 mei 2012

Dit document is tot stand gekomen onder regie van de afdeling Industriële Veiligheid. ###$%$ Status/versie: concept/1.1 mei 2012 Dit document is tot stand gekomen onder regie van de afdeling Industriële Veiligheid.!" ###$%$ $!" &'( Inhoud Managementsamenvatting$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Nadere informatie

Betreft vergadering Provinciale Staten 24 april Statengriffier Peter Joosse

Betreft vergadering Provinciale Staten 24 april Statengriffier Peter Joosse Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 15005905 Brief Rekenkamer Zeeland van 14 april 2015 met aankondiging rekenkameronderzoek provinciaal opdrachtgeverschap BRZO-omgevingsdienst

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid Veiligheidregio Zeeland Onderdeel van BRZO samenwerkingsverband Zuidwest Nederland

Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid Veiligheidregio Zeeland Onderdeel van BRZO samenwerkingsverband Zuidwest Nederland Handhavingsbeleid Industriële Veiligheid Veiligheidregio Zeeland 2014-2018 Onderdeel van BRZO samenwerkingsverband Zuidwest Nederland Colofon Veiligheidsregio Zeeland www.vrzeeland.nl Versie : 1 Datum

Nadere informatie

Voorstel. Algemene toelichting AGP 9 CONCEPT

Voorstel. Algemene toelichting AGP 9 CONCEPT Voorstel CONCEPT AGP 9 Aan : Algemeen Bestuur Datum : 9 april 2014 Bijlage : 1 Steller : P. Bandsma Onderwerp : Beleid voor Toezicht en Handhaving Industriële veiligheid door de veiligheidsregio Algemene

Nadere informatie

Processchema s toezicht en handhaving

Processchema s toezicht en handhaving Processchema s toezicht en handhaving Hieronder zijn de processen 1.2, 2.3, 2.5 en 2.11 opgenomen die zijn te vinden op www.brandweerbrzo.nl. De processen zijn beschreven op hoofdlijnen. In de beschrijving

Nadere informatie

Algemeen. Besluiten inzake bestuursrechtelijke procedures. Kan worden doorgemandateerd aan het Afdelingshoofd Tijdelijke RUD van de provincie Zeeland

Algemeen. Besluiten inzake bestuursrechtelijke procedures. Kan worden doorgemandateerd aan het Afdelingshoofd Tijdelijke RUD van de provincie Zeeland MANDAATLIJST Brzo/IPPC voor DCMR Milieudienst Rijnmond 2013 Algemeen A01 A02 A03 BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN Besluiten inzake bestuursrechtelijke procedures Besluiten op grond: a. art. 4:5 en 4:6 Awb (vereenvoudigde

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadsbrief met betrekking tot Brzo-bedrijven.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Raadsbrief met betrekking tot Brzo-bedrijven. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Raadsbrief met betrekking tot Brzo-bedrijven Programma / Programmanummer Klimaat & Energie/1022 en / 1012 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer/Th. De Graaf Samenvatting

Nadere informatie

Welkom. Conferentie BRZO voor uitvoerenden

Welkom. Conferentie BRZO voor uitvoerenden Welkom LAT-BRZO Conferentie BRZO voor uitvoerenden Programma uitvoerenden BRZO Opening 13:45 / 13:55 Landelijke ontwikkelingen 13:55 / 14:35 BRZO-producten 14:35 / 15:05 LAT-BRZO 15:05 / 15:15 Pauze 15:15

Nadere informatie

Eindverslag Opslag Ammoniumnitraat

Eindverslag Opslag Ammoniumnitraat Landelijk inspectieproject, uitgevoerd i.s.m. VROM-inspectie Eindverslag Opslag Ammoniumnitraat 2002 Projectnummer A554 Arbeidsinspectie Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Contactpersoon: K. Rheiter, Teamleider

Nadere informatie

Agenda. 1. Introductie VTTI. 2. Implementatie NTA 8620 voor NL. 3. KPI s. 4. Conclusies

Agenda. 1. Introductie VTTI. 2. Implementatie NTA 8620 voor NL. 3. KPI s. 4. Conclusies Agenda 1. Introductie VTTI 2. Implementatie NTA 8620 voor NL 3. KPI s 4. Conclusies Wettelijke en overige eisen Wettelijke eisen (besluiten Bevoegd Bezag): Wet milieubeheer Waterwet Telecom,. Aanwijsbesluit

Nadere informatie

Presentatie Provincie Zeeland. Risicoanalyse. Systeemgericht Toezicht (Ruud Pennings, inspecteur handhaving provincie Zeeland)

Presentatie Provincie Zeeland. Risicoanalyse. Systeemgericht Toezicht (Ruud Pennings, inspecteur handhaving provincie Zeeland) Risicoanalyse Systeemgericht Toezicht (Ruud Pennings, inspecteur handhaving provincie Zeeland) Inhoud presentatie Voorstellen Afstudeeropdracht opleiding Milieukunde Doel presentatie Traject Systeemgericht

Nadere informatie

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 A200 Juli 2000 Arbeidsinspectie regio Noordwest C.J. Hensbergen-Aalbers, landelijk projectsecretaris Inhoud 1. Samenvatting 2 Aanleiding en doel van het inspectieproject

Nadere informatie

Atex. ATmosphères EXplosives

Atex. ATmosphères EXplosives Atex ATmosphères EXplosives EU Richtlijnen / NL wetgeving Inspectieproces toezichthouder Inspectie focus en inspectie onderwerpen Inspectieresultaten 2007 2008 /2009 Ontstekingsbronnen ATEX ATEX 95 ATEX

Nadere informatie

Gelderse Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2016

Gelderse Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2016 Gelderse Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2016 1.1 Inleiding Op 6 juli 2017 is de Staat van de Veiligheid 2016 naar de Tweede Kamer gezonden. Een onderdeel van deze rapportage is de Monitor

Nadere informatie

Toezicht BRZO door externe partners SRE (Stadsregio Eindhoven) en Brandweer Brabant-Noord

Toezicht BRZO door externe partners SRE (Stadsregio Eindhoven) en Brandweer Brabant-Noord College Onderwerp: V200701124 Toezicht BRZO door externe partners SRE (Stadsregio Eindhoven) en Brandweer Brabant-Noord Samenvatting: Inleiding: Om adequaat toezicht te kunnen houden op het besluit risico

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST Limburg

BESTUURSOVEREENKOMST Limburg BESTUURSOVEREENKOMST Limburg Toezicht majeure risicobedrijven 2012-2016 Samenwerkingsovereenkomst tussen de Limburgse overheden betreffende het toezicht op arbo, milieu, water en veiligheidswetgeving

Nadere informatie

1.1 Dit artikel is gebaseerd op artikel 31 Wvr. Het betreft de aanwijzing van een inrichting als bedrijfsbrandweerplichtig

1.1 Dit artikel is gebaseerd op artikel 31 Wvr. Het betreft de aanwijzing van een inrichting als bedrijfsbrandweerplichtig Toelichting mandaat-, volmacht, en machtigingsbesluit Toelichting op Bijlage A In tegenstelling tot de vorige versie van bijlage A zijn vanwege het verhogen van de leesbaarheid van deze bijlage diverse

Nadere informatie

Landelijke Handhavingstrategie Brzo 1999

Landelijke Handhavingstrategie Brzo 1999 Landelijke Handhavingstrategie Brzo 1999 Colofon LAT RB postbus 93144 2509 AC Den Haag www.latrb.nl lat@rws.nl Den Haag, 14 januari 2013 1 Voorwoord Deze handhavingstrategie Brzo is opgesteld door de werkgroep

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Doelstellingen Brzo regio Zuid. Hoofdstuk 3 Realisatie Hoofdstuk 6 Doorkijk naar Definities en afkortingen

Inhoudsopgave. Voorwoord. Doelstellingen Brzo regio Zuid. Hoofdstuk 3 Realisatie Hoofdstuk 6 Doorkijk naar Definities en afkortingen Provincie Zeeland Voorwoord Het (Brzo) is een uitwerking van de SEVESO II richtlijn (Richtlijn nr. 96/82/EG) over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen, waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken.

Nadere informatie

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Maasvlakte Olie Terminal N.V. te Maasvlakteweg 975, Maasvlakte Rotterdam

Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Maasvlakte Olie Terminal N.V. te Maasvlakteweg 975, Maasvlakte Rotterdam Samenvatting van het Brzo-inspectierapport bij Maasvlakte Olie Terminal N.V. te Maasvlakteweg 975, Maasvlakte Rotterdam Informatie over wat Brzo betekent, welke inspectiediensten samenwerken tijdens inspecties

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding Nr. 115 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie