Eigen kracht van burgers en zelfregie vormen nu het motto.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eigen kracht van burgers en zelfregie vormen nu het motto."

Transcriptie

1 ZELF- REGIE

2 Zelfregie Eigen kracht van burgers en zelfregie vormen nu het motto. De opdracht van ons, Buddyzorg Limburg, is dan ook om mensen zó te ondersteunen, dat ze zo goed mogelijk de regie kunnen voeren en hun mogelijkheden benutten. Maar hoe doe je dat? Wat is eigenlijk zelfregie? Zelfregie gaat over het richting geven aan je leven, óók wanneer je een beroep op anderen moet doen voor steun bij je zelfredzaamheid of participatie. Zelfregie en zelfredzaamheid worden vaak in één adem genoemd.

3 Waar zelfregie draait om zelf richting geven aan je leven, wordt zelfredzaamheid gedefinieerd als het met zo min mogelijk overheidssteun een zelfstandig leven kunnen leiden Zelfregie en zelfredzaamheid zijn dus niet hetzelfde: richting geven aan je leven (zelfregie) kan ook in situaties waarin je ondersteuning of zorg nodig hebt en dus per definitie niet zelfredzaam bent. Zo n 20 % van de Nederlandse bevolking lukt het niet om een geheel zelfstandig leven te leiden. Zij zijn vanwege (meervoudige) problemen als fysieke of geestelijke beperkingen, schulden of verslaving tijdelijk of langdurig afhankelijk van professionele hulpverlening. Ze zijn dus niet zelfredzaam. Maar zij kunnen wel zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven voeren.

4 Een eigen leven kunnen leiden

5 Een eigen leven kunnen leiden Mensen ervaren zelfregie als ze hun eigen leven kunnen leiden: als ze (mede)zeggenschap hebben over wat ze doen en wat er met hen gebeurt; als ze optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen kracht; als ze zelf hun leven kunnen inrichten, gebaseerd op hun eigen waarden en drijfveren; als ze erkenning en steun ondervinden van hun eigen netwerk.

6 Presentie benadering

7 Presentiebenadering Wat doen we al? Buddyzorg is gebaseerd op deze methodiek. Het gaat er vooral om dat de buddy er is voor de ander, zodat aan een vertrouwensrelatie kan worden gewerkt en de ander zich gezien, gehoord en volwaardig mens voelt. Hierdoor kan iemand zijn eigen kracht hervinden en aan de slag om het leven op een zinvolle wijze in te vullen. Er is sprake van een positieve basishouding gebaseerd op respect en erkenning. Dit scherpt het gevoel van erbij te horen aan. Positief zijn betekent ook meedeinen met de twijfels, meebewegen met weerstanden, steun geven aan en het geloof in het eigen kunnen van het maatje.

8 Hoe breng ik mensen in hun kracht?

9 Hoe breng ik mensen in hun kracht? Deze presentiebenadering kan alleen werken wanneer houding, gedrag en geloof in het eigen kunnen van het maatje oprecht is.

10 Empowerment

11 Empowerment Dit is een term voor een zeer uitgebreide methodiek, die in de jaren negentig overwaaide uit de VS. Empowerment is een totaal concept waarbij mensen bewust gemaakt moeten worden/ of ergens uitgehaald worden en hen wordt getoond dat er meer mogelijk is dan zij dachten. In een empowerment benadering worden negatieve aspecten van een situatie verbeterd door positieve zaken te zoeken en wordt welzijn benadrukt i.p.v. zich op problemen te richten. (Mogelijkheden onmogelijkheden). Binnen Empowerment wordt veel waarde gehecht aan ervaringskennis. Luisteren naar het unieke verhaal van de ander, ingaan op hun krachten, die ze hebben aangeboord om met de moeilijke levensomstandigheden om te gaan waardoor n gevoel van trots vrijkomt.

12 Begrippen als hoop, veerkracht, inspiratie, inzicht, eigen verantwoordelijkheid nemen, herstel (hiervoor is vertrouwen in eigen kracht nodig) raken allen aan empowerment. Iemand kan alleen zichzelf empoweren, een ander kan dit niet voor hem doen. Vanuit empowerment worden cliënten gezien als mensen met eigen betekenisgevingen, gevoelswerelden, dromen en krachten. Ook als deze laatsten niet meer zichtbaar zijn voor de betrokkene zelf en/of zijn omgeving. Dit vraagt om krachtgerichte zorg. Om een vernieuwende hulpverlening die ruimte laat voor reflecteren en experimenteren en een grote scharrelruimte laat. Deze tendens is zichtbaar in het nieuwe maatschappij concept, waarin participatie (actief burgerschap) de leidraad is. Krachtgerichte zorg vraagt om krachtgerichte methodieken.

13 ZELF- REGIE in dialoog met je maatje

14

15 Model Zelfregie Zelfregie is gebaseerd op: eigenaarschap, eigen kracht, motivatie en contacten. De grondbeginselen vormen de leidraad voor de individuele begeleiding door buddy s.

16 Eigenaar- schap

17 Eigenaarschap In de hulpverlening * Autonomie Cliënten houden of hernemen autonomie, zeggenschap en eigenaarschap, ook als er problemen zijn. Professionals en vrijwilligers ondersteunen daarbij, door het gezamenlijk formuleren van leer- of ontwikkeldoelen, vanuit een houding van gelijkwaardigheid. Daarnaast hebben zij een activerende en stimulerende rol. * Maatwerk Randvoorwaarde voor het aansluiten bij eigen keuzes en motivatie is dat maatwerk mogelijk is. Dit betekent één-op-één contact en een op het individu toegesneden benadering.

18 Eigenaarschap is de kern van zelfregie. Elk mens heeft het recht om eigen keuzes te maken. Het gaat om zelf kiezen en zelf bepalen.

19 WAT KUN JE DOEN ALS BUDDY? Neem de tijd en gun iemand de tijd. Erken dat een beslissing belangrijk is en dat het maatje die zelf neemt. Accepteer de beslissing onvoorwaardelijk en stel je ondersteuning in dienst hiervan.

20 WAT KUN JE VRAGEN ALS BUDDY? Wat wilt u veranderen? Wat heeft u hierbij nodig? Wie of wat heeft invloed op de keuzes die u maakt?

21 Wat kun je vragen als buddy? Wat wilt u veranderen? Wat wilt u met de verandering bereiken? Stel dat u het veranderd heeft waaraan merkt u dat dan concreet? En wat merken anderen? Wat wilt u houden zoals het is, waarover bent u tevreden? Waarom vraagt u juist nu hulp? Wat heeft u hierbij nodig? Hoe gaat u meestal om met problemen of met veranderingen? Hoe maakt u keuzes en komt u in actie? Wat heeft u in deze situatie nodig? Wat verwacht u van mij?

22 Wie of wat heeft invloed op de keuzes die u maakt? Waar maakt u gebruik van bij het maken van keuzes? (informatie, tijd, mensen, intuïtie, social media?) Vraagt u anderen wel eens om raad? Wie heeft er invloed op de keuzes die u maakt, gewenst of ongewenst? Hoe vrij voelt u zich in het maken van keuzes?

23 ACHTERAF KUN JE OVERWEGEN: Op welke manier hebben we bepaald waar we mee aan de slag gaan? In hoeverre heb ik invloed gehad op het plan van mijn maatje? Wat vind ik van de keuzes die het maatje maakt? Welke verwachtingen heeft het maatje uitgesproken over mijn rol?

24 Achteraf overwegen Dit is reflecteren over het eigen gedrag. Het is een middel om je bewust te worden van je eigen handelen, je gedrag en de mate waarop je invloed uitoefent. Heb je de autonomie bij de ander gelaten en dein je mee op wat hem/ haar innerlijke beweegt: twijfels, wantrouwen, gebrek aan zelfvertrouwen, enz. Heb je het geduld om de ander zijn eigen route en de snelheid van de rit te laten bepalen? Kun je luisteren of neem je de regie snel over? Bovendien: Niemand kan een ander veranderen!

25 ZELF- REGIE vóór je maatje in dialoog met JEZELF

26 Zo is zelfregie voor je maatje,. ook in dialoog met jezelf. Ook als buddy leer je van deze situatie. Het helpt je om rollen en verwachtingen zuiver te houden en kan je helpen om een gezonde en wenselijke afstand te behouden en te (blijven) bewaken.

27 Eigen kracht

28 Eigen kracht In de hulpverlening * Eigen Kracht Uitgangspunt zijn mogelijkheden, krachten, talenten, capaciteiten en niet beperkingen of problemen. * Zelfrespect en zelfwaardering Werken aan zelfrespect en zelfwaardering is een belangrijk element in het contact. Vanuit een respectvolle relatie waarin de ondersteuner vertrouwen toont en zich kwetsbaar opstelt, wordt gewerkt aan openheid en groei van zelfvertrouwen. Dit gebeurt onder meer door met lotgenoten ervaringen uit te wisselen.

29 Gericht leren / vaardigheden trainen Er wordt heel gericht gewerkt aan vaardigheden nodig om de regie te voeren, zoals: componenten van empowerment, communicatievaardigheden en probleemoplossend vermogen. Informatie en educatie Professionals geven feitelijke informatie over problemen, de gevolgen daarvan voor de betrokkenen en mogelijke oplossingsrichtingen, bijvoorbeeld over psychische aandoeningen, geweldsituaties, verstandelijke beperkingen en financiële problemen. Met deze informatie kunnen burgers de regie in handen houden. Buddyzorg Limburg doet dit ook in haar preventieve campagnes op scholen. Leren op maat Er wordt aangesloten bij de natuurlijke manier van leren van cliënten en hun motivatie. Ook wordt aandacht besteed aan het leren toepassen van nieuw geleerde vaardigheden, onder meer door actuele situaties en gebeurtenissen van deelnemers in trainingen te gebruiken.

30 Iedereen heeft kracht in zich! Eigen kracht is niet statisch, mensen leren voortdurend. Oefening baart kunst. Iedereen heeft talenten. Iemand die iets nodig heeft, heeft ook iets te bieden.

31 WAT KUN JE DOEN ALS BUDDY? Erken het lijden. Compassie is nodig om ook ruimte voor de andere kant te creëren. Toon vertrouwen in de eigen kracht Help vaardigheden te ontdekken, geef complimenten!

32 WAT KUN JE VRAGEN ALS BUDDY? Waar bent u goed in? Wat doet u om overeind te blijven in moeilijke periodes? Hoe kunt u uw sterke kanten in deze situatie inzetten?

33 Wat kun je vragen als buddy? Waar bent u goed in? Wat geeft u plezier en energie? Waar bent u trots op? Wanneer zijn anderen trots op u? Vragen anderen u weleens om hulp? Zo ja, waarvoor? Stel dat we een uitje organiseren met elkaar? Welke rol past u dan het beste? Wat doet u om overeind te blijven in moeilijke periodes? Hoe kijkt u terug op moeilijke periodes uit uw leven? Wat heeft u gedaan om overeind te blijven? Wat zou u nu anders doen? Wat of wie heeft u geholpen en hoe kijkt u tegen het vragen om hulp aan?

34 Hoe kunt u uw sterke kanten in deze situatie inzetten? Welke van uw vaardigheden: kunnen, kennis, kwaliteiten komen nu van pas (kunnen, kennis, zijn)? Wat wilt u (beter) leren om met deze situatie om te kunnen gaan? Welk advies zou u een jongere versie van u zelf geven? Hoe kunnen anderen uw sterke kanten aanvullen?

35 ACHTERAF KUN JE OVERWEGEN: Welke krachten zie ik bij het maatje en belangrijke personen in zijn omgeving? Welke oprechte complimenten geef ik mijn maatje? Hoe benut ik deze krachten in mijn begeleiding? Hoe versterk ik de kracht van het maatje?

36 Achteraf overwegen Door over deze vragen na te denken, krijg je meer helderheid in de complexiteit van een situatie. Bovendien kun je je eigen rol bijstellen en bewust inzetten op ondersteuning van de kracht van jouw maatje.

37 ZELF- REGIE voor je maatje in dialoog met JEZELF

38 Zo is zelfregie vóór je maatje,..ook in dialoog met jezelf. Ook als buddy leer je van deze situatie. Je helpt door de ander zich te laten herinneren hoe zijn eigen kracht ook alweer uitziet en voelt. Zo zet je de ander terug in zijn kracht. Deze beleving helpt de ander een passende en eigen manier te vinden om zijn problemen aan te kunnen. De ander behoudt zijn verantwoordelijk voor het probleem.

39 Motivatie

40 Motivatie In de hulpverlening Aansluiten bij motivatie In de ondersteuning wordt aangesloten bij de intrinsieke motivatie (van binnen uit), wensen en voorkeuren van de cliënten. De professional heeft een coachende rol. Gericht op positieve wensen/doelen Positieve wensen en doelen staan centraal: het draait om perspectief, hoop, inspiratie, toekomstwensen en meer concreet om deelnemen aan de maatschappij, vrienden maken.

41 Motivatie raakt aan zingeving: wat is volgens t maatje een goed leven? Motivatie is een motor voor het kiezen voor verandering. Er is moed, tijd en ondersteuning voor nodig om iemand uit te laten vinden wat hem/haar motiveert.

42 WAT KUN JE DOEN ALS BUDDY? Neem de tijd, bouw aan de relatie. Onderzoek samen wat zin geeft in iemands leven? Waar droomt hij/zij van? Benoem t plezier, dat je ziet in de ogen van de ander.

43 WAT KUN JE VRAGEN ALS BUDDY? Wat vindt u leuk om te doen? Wat vindt u het belangrijkst in uw leven? Wat zou u willen bereiken?

44 Wat kun je vragen als buddy? Wat vindt u leuk om te doen? Naar welk moment van de dag kijkt u uit? Wat zijn activiteiten die vanzelf lijken te gaan? Waar komt u uw bed voor uit? Waar kunnen we u midden in de nacht voor wakker maken? Wat vindt u het belangrijkst in uw leven? Waar bent u het meest trots op in uw leven? Wie is voor u een voorbeeldfiguur? Waarom? Met wie voelt u zich het meest verbonden/ Als u uw leven over kon doen, wat zou u dan zeker hetzelfde doen?

45 Wat zou u willen bereiken? Stel dat al uw problemen opgelost zouden zijn, hoe ziet uw leven er dan uit? Hoe ziet uw ideale dag er uit? Wat is het belangrijkste voor u in deze situatie om te veranderen? Hoe wilt u dat anderen zich herinneren als u niet meer leeft?

46 ACHTERAF KUN JE OVERWEGEN: Hoe ben ik achter de motivatie van mijn maatje gekomen? Is mijn maatje klaar voor verandering? Hoe sluit ik aan bij zijn motivatie? Wat is mijn motivatie in deze situatie?

47 Verschillende fasen van verandering Motivatie is de sleutel tot verandering.

48 ZELF- REGIE voor je maatje in dialoog met JEZELF

49 Zo is zelfregie vóór je maatje, ook in dialoog met jezelf. Ook als buddy leer je van deze situatie. Je komt er achter wat jou drijft in deze situatie, waar je mogelijk in spiegels kijkt, iets zelf wel/ niet hebt uitgewerkt of je een voorbeeld kunt zijn voor de ander of voor dezelfde uitdaging staat en samen met de ander ook aan jouw eigen levensthema s kunt werken.

50 Contacten

51 Contacten In de hulpverlening Netwerk betrekken Bestaande contacten betrekken en het versterken of uitbreiden van netwerken rond cliënten zijn belangrijke elementen die zorgen voor meer begrip voor de problematiek en meer sociale steun. Bemiddeling Ondersteuners vervullen vaker een brugfunctie: tussen cliënt en samenleving om participatie mogelijk te maken, tussen professional en cliënt en zijn netwerk om vertrouwen te vergroten en tussen cliënt en (teams) van professionals om duurzame ondersteuningsrelaties te realiseren.

52 Contact met anderen is cruciaal voor mensen. Niet alleen vragen, ook iets delen helpen je ontdekken wie je waarlijk bent. Wederkerigheid/ gelijkwaardigheid is wezenlijk.

53 WAT KUN JE DOEN ALS BUDDY? Bewaak de wederkerigheid in de relatie. Toon begrip voor de situatie van t maatje: hulp vragen voelt in sommige situaties niet gelijkwaardig. Help evt. het maatje zijn netwerk in kaart te krijgen. Ook oude of onregelmatige contacten kunnen nog betekenis hebben.

54 WAT KUN JE VRAGEN ALS BUDDY? Welke mensen zijn belangrijk voor u? Wie is er betrokken bij uw situatie? Wie wilt u betrekken bij uw situatie?

55 Wat kun je vragen als buddy Welke mensen zijn belangrijk voor u? Met welke mensen heeft u regelmatig contact? Bij wie voelt u zich op uw gemak? Welke mensen steunen u? Aan wie verleent u zelf steun? Wie is er betrokken bij uw situatie? Wie merken er iets van als er iets verandert in uw situatie? Op welke manier heeft u contact met anderen? Ook via social media? Zijn er mensen bij wie u zich betrokken voelt, waar u geen contact meer mee heeft? Wilt u iets veranderen in de contacten die u heeft?

56 Wie wilt u betrekken bij uw situatie? Wilt u familie of vrienden vragen u te ondersteunen? Welke professionals of vrijwilligers zijn al betrokken? Op welke manier vraagt u anderen om hulp? Wilt u dat ik u ondersteun in het betrekken van anderen? Zo ja, hoe?

57 ACHTERAF KUN JE OVERWEGEN: Hoe heb ik het netwerk van de cliënt in kaart gebracht? Waarom heb ik het netwerk verkend? Welke rol wil mijn maatje dat het netwerk vervult in zijn begeleiding? Waar sta ik in dat netwerk?

58 ZELF- REGIE vóór je maatje in dialoog met JEZELF

59 Zo is zelfregie vóór je maatje,..ook in dialoog met jezelf. Ook als buddy leer je van deze situatie.

60 Deze presentatie is gebruikt als introductie bij buddy s van Buddyzorg Limburg van het begrip Zelfregie tijdens regiobijeenkomsten. Deze presentatie is gemaakt door Corine Simons, projectmedewerker van Buddyzorg Limburg. Voor meer informatie zie:

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl QueZ Vragen naar zelfregie Colofon Auteurs: Cora Brink, Anouk Poll en Petra van Leeuwen Met dank aan: Oda Berkhout (Beweging 3.0), Ieke Bron en Tineke van Dijk

Nadere informatie

ondersteunen van zelfregie

ondersteunen van zelfregie Wat zijn werkzame elementen? Werkzame elementen zijn de onderdelen van een aanpak of interventie die bijdragen aan de werkzaamheid (effectiviteit) van een aanpak of interventie. Databank Effectieve Sociale

Nadere informatie

Belangrijke woorden Herstel Centraal

Belangrijke woorden Herstel Centraal Belangrijke woorden Herstel Centraal Herstel Gezondheid Hoop Spreken we dezelfde taal? Talenten Dromen Zingeving Empowerment Herstelondersteuning Samen keuzes maken Eigen regie Ontwikkeling Netwerk Vrije

Nadere informatie

Herstel bij ouderen. Tienen 19 oktober 2018 Ann Callebert

Herstel bij ouderen. Tienen 19 oktober 2018 Ann Callebert Herstel bij ouderen Tienen 19 oktober 2018 Ann Callebert overzicht herstelvisie presentiebenadering wat is herstel? Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding,

Nadere informatie

LEEFPLEZIER VERKENNEN

LEEFPLEZIER VERKENNEN 1 2 3 Thema 1 LEEFPLEZIER VERKENNEN Module Kiezen is een kunst. Kunnen kiezen. Keuzes hebben en afhankelijk zijn van zorg. De waarde van behoud van regie. Inleiding Zelf doen, zelf kiezen: zo belangrijk!

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Bouwstenen voor Burgerkracht Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Even voorstellen: Platform 31 Wie zijn we? Een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

Het 8- fasenmodel. Een reisgids voor de begeleiding van het maatje

Het 8- fasenmodel. Een reisgids voor de begeleiding van het maatje Het 8- fasenmodel Een reisgids voor de begeleiding van het maatje Waar gaat de reis naartoe? Wat is jouw rol tijdens de reis? De rol die je kiest, is afhankelijk van de reden waarom je gevraagd bent, dit

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Flores D Arcais, 1994 Myriam Bergmans, 2019 Eerst een opwarmertje https://www.youtube.com/watch?v=xq8vafz 2DQU De start in 1992..toen

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Van Kooten en de bie. De rol van de vrijwilliger en de betekenis van de Kanteling

Van Kooten en de bie. De rol van de vrijwilliger en de betekenis van de Kanteling Van Kooten en de bie Een vooruitziende blik of is er echt niets veranderd? De rol van de vrijwilliger en de betekenis van de Kanteling http://www.youtube.com/watch?v=ebj1ra24kbs Bijeenkomst 1 Vrijwilliger

Nadere informatie

Samen maken wij het verschil!

Samen maken wij het verschil! Samen maken wij het verschil! Biest 43 6001 AP Weert T 0495 456 491 F 0495 456 499 www.landvanhorne.nl WAAR STAAN WE VOOR EN WAAR GAAN WE VOOR? inhoud onze identiteit 4 onze zorgvisie 6 onze kernwaarden

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Els Hofman. LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019

Els Hofman. LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019 Els Hofman LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019 Omschrijving en cijfers mensen met LVB een IQ tussen 50 en 70 Ervaart problemen in de sociale redzaamheid: zoals het niet zelfstandig kunnen onderhouden van

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener Hilde Delameillieure Foton Begrip uit contextuele therapie Meerzijdige partijdigheid of meerzijdig gerichte partijdigheid, of veelzijdige partijdigheid

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

De krachtgerichte methodiek

De krachtgerichte methodiek Het Centrum Voor Dienstverlening is u graag van dienst met: De krachtgerichte methodiek Informatie voor samenwerkingspartners van het CVD Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening

Nadere informatie

SoNeStra. Ontwikkelen vanuit beweging

SoNeStra. Ontwikkelen vanuit beweging SoNeStra Ontwikkelen vanuit beweging Deskundigen Buitenspel?! Werken vanuit Sociale Netwerkstrategieën, 28 april 2015 Riet Portengen 75 minuten. Het verhaal Kleine oefeningen Werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan.

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan. Ouders, je belangrijkste partner in preventie! Symposium IVO Rianca Evers-den Ouden, 21 mei 2015 Over Rianca Ruim 10 jaar gewerkt met en voor kwetsbare gezinnen: verslaving, LVB, jeugd Nu werk ik als trainer

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Tanja Gouverneur 21 maart 2012

Tanja Gouverneur 21 maart 2012 Tanja Gouverneur 21 maart 2012 1. What s in a name? 2. Meerwaarde hersteldeskundigheid 3. Hersteldeskundigen in een zorgteam 4. Deskundigheid in de GGZ 5. Rol van de zorgkundige in de GGZ 6. Valkuilen

Nadere informatie

(ernstige) psychische aandoeningen

(ernstige) psychische aandoeningen Titel Herstelondersteuning Titel van van deze deze presentatie bij presentatie (ernstige) psychische aandoeningen Subtitel van de presentatie Subtitel van de presentatie Symposium GGZ / JGZ Papendal Nicole

Nadere informatie

Waar ligt je kracht? Een nieuwe visie op Positieve Gezondheid

Waar ligt je kracht? Een nieuwe visie op Positieve Gezondheid VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 Waar ligt je kracht? Een nieuwe visie op Positieve Gezondheid Marja van Vliet, PhD Instituut voor Positieve Gezondheid 1 1. De geheimen van de Blue

Nadere informatie

Herstel. De cliënt als bondgenoot. CvdM - GGNet

Herstel. De cliënt als bondgenoot. CvdM - GGNet Herstel De cliënt als bondgenoot Visie van de Cliëntenraad Door verbinden kracht hervinden Cliëntenraad en Herstel Cliëntenraden vinden (programma's) herstel waardevol voor kwaliteit van leven voor de

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Petri Embregts Inhoud Waarom een kans in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Inzetbaarheid en effectiviteit

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN. Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans

SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN. Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans EVEN VOORSTELLEN JENNEKE VAN PIJPEN v In veel verschillende rollen betrokken bij de ouderenzorg. v Tot 1 januari

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Terugveren en opveren

Terugveren en opveren Terugveren en opveren Streven naar een positieve identiteit bij jongeren Met financiële steun van het ISF fonds van de Europese Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem.

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. Zorg verlenen. Dat doen we bij SOVAK op onze eigen manier. Wij vinden het belangrijk dat we mensen met een (verstandelijke) beperking precies die zorg

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Samenvatting van de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16 Tijdelijke woonplek Regionale opvang en beschermd wonen Financiële

Nadere informatie

Hoe zetten we sport in voor kwetsbare doelgroepen passend bij de WMO? Evelien Wijdeveld en Simon Ott Sportontmoeting, 9 oktober 2013

Hoe zetten we sport in voor kwetsbare doelgroepen passend bij de WMO? Evelien Wijdeveld en Simon Ott Sportontmoeting, 9 oktober 2013 Hoe zetten we sport in voor kwetsbare doelgroepen passend bij de WMO? Evelien Wijdeveld en Simon Ott Sportontmoeting, 9 oktober 2013 Zorg en sport Zorg benadrukt het ziek zijn De patiënt wordt behandeld

Nadere informatie

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER 1 2 3 Thema 3 WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER Module Werkplezier Wat is werkplezier. Factoren die werkplezier beïnvloeden. Werkplezier behouden en vergroten. Inleiding 1 Als medewerkers kunnen inspelen op

Nadere informatie

welzijn LESBRIEF Factor-E Welzijn is een uitgave van:

welzijn LESBRIEF Factor-E Welzijn is een uitgave van: welzijn e LESBRIEF Factor-E Welzijn is een uitgave van: Lesbrief Factor-E Welzijn Kwaliteit van bestaan Illustratie: Jan Willem Klaassen Klinkt Schalock depri? Het moet juist geluk(kig) maken! INLEIDING

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts In verbinding zelf keuzes maken Petri Embregts Cliënten eigen keuzes laten maken, ze regie geven over hun eigen leven, dat is wat we nastreven Dhr Hans Bouter Leidsch Dagblad Eigen regie, zelf keuzes maken

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

+ Te beantwoorden vragen

+ Te beantwoorden vragen + Bouwstenen cliënt in regie Uitkomsten dialoogsessies aanvullende zorg + Te beantwoorden vragen Hoe kan gemeente Utrecht cliëntregie in de aanvullende zorg maximaliseren? Hoe kijken mantelzorgers en gebruikers

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

Inhoud. 9 aanraders. Meer weten? 97 Reeds verschenen 99. TIB Tool_nr.12.indd 3 09-07-15 09:30

Inhoud. 9 aanraders. Meer weten? 97 Reeds verschenen 99. TIB Tool_nr.12.indd 3 09-07-15 09:30 Inhoud 9 aanraders 1. Een kader voor voicing 04 2. Voicing: oog voor dialoog 12 3. Voicing in leren en presenteren 26 4. Voicing en participeren 40 5. Voicing en creëren 50 6. Voicing en je innerlijke

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen!

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen! Inleiding Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. ziet al een aantal jaren de aanloop van kwetsbare burgers toenemen. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat kwetsbare burgers onvoldoende op het netvlies te staan

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling Trainingsprogramma We DOP School Wat leuk dat ik jou mag verwelkomen! Ik ben Eefje de Wind, 31 jaar jong

Nadere informatie

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training www.drosteffect.nl drosteffect@live.nl 06 290 70 114 DrostEffect helpt jou om anders om te gaan met de uitdagingen in het leven ontdek het DrostEffect

Nadere informatie

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018 Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Regionaal Support Netwerk voor Creativiteit en talentontwikkeling Arnhem - Nijmegen In ontwikkeling...

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

WAT ALS EEN HULPVERLENER CLIËNT WORDT?

WAT ALS EEN HULPVERLENER CLIËNT WORDT? WAT ALS EEN HULPVERLENER CLIËNT WORDT? Kwartiermaken voor herstelgerichte zorg, door middel van een getuigenis! Week van de verpleegkundigen 22 maart 2017 Verpleegkundigen geestelijke gezondheidszorg Luk

Nadere informatie

Informatieblad. Kwaliteit van werken binnen 1Gezin1Plan RDOG HOLLANDS MIDDEN

Informatieblad. Kwaliteit van werken binnen 1Gezin1Plan RDOG HOLLANDS MIDDEN Informatieblad Kwaliteit van werken binnen 1Gezin1Plan RDOG HOLLANDS MIDDEN Colofon Uitgever: RDOG Hollands Midden Ontwikkeling: Petra de Jong en Nathalie Sie Uitgave: 2019, versie 6 Contact: Petra de

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2017

Kwaliteitsrapport 2017 Samenvatting voor bewoners en cliënten 25 mei 2018 www.tragel.nl Afgelopen jaar besteedde Tragel veel tijd in het verbeteren van kwaliteit. Kwaliteit van de ondersteuning, zorg- en dienstverlening. De

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 Korte introductie Drs. C.G.M. (Riny) Pepels NAH Ervaringsdeskundige en vrijwilliger ZBB Lid Stuurgroep Ervaringsdeskundigheid

Nadere informatie

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Annemieke Kuin humanistisch geestelijk verzorger Westfriesgasthuis, Hoorn Spiritualiteit / Zingeving Aandacht voor eigen spiritualiteit In gesprek gaan

Nadere informatie

Je steunsysteem is overal om je heen.

Je steunsysteem is overal om je heen. Je steunsysteem is overal om je heen. Kwartiermaken in de wijken in Oss en in de regio. Burgerkracht en Presentie Definitie kwartiermaken: Kwartiermaken gaat over het bevorderen van het maatschappelijk

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 Motivatie-Expert/Afstemmen/Gastvrijheid. Situatie tot nu toe

Bijeenkomst 4 Motivatie-Expert/Afstemmen/Gastvrijheid. Situatie tot nu toe Trainers: PG Wilbert/Ine Extramuraal Beppie/Tineke Somatiek en Verzorgingshuis Marlies/Beppie Ondersteuning vanuit cluster Opleiden Thema: Motivatie van de bloem Mantelzorg als Expert Afstemmen Gastvrijheid

Nadere informatie

klein, veilig, ondernemend

klein, veilig, ondernemend klein, veilig, ondernemend Visie 2012-2018 22-05-2012 1 Inhoud i Inleiding p. 3 1 Leerling p. 4 2 Medewerker p.5 3 Onderwijs p.6 4 Organisatie p. 7 Bijlagen: 1. Locatiejaarplan 2012-2013 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Het leven leren leven

Het leven leren leven Rouwbegeleiding in de praktijk Het leven leren leven Karin van der Plas Themabijeenkomst IDPZ 31 oktober Programma Welkom Theorie over rouw Bespreking casus/ luisteroefening Wat is Levenskunst? Tijd voor

Nadere informatie

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid Prof. dr. Chantal Van Audenhove Dr. Joke Vanderhaegen KU Leuven, LUCAS, Centrum voor zorgonderzoek en consultancy Gent, 18 november

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Herstel bij verslaving

Herstel bij verslaving 13-11- 12 Herstel bij verslaving Op de voordeur staat geschreven: hier werken wij samen aan herstel Visie op moderne verslavingszorg Jaap van der Stel Lector Geestelijke Gezondheidszorg Hogeschool Leiden

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven.

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Waarden oefening Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Bekijk de waarden die hieronder vermeld staan.

Nadere informatie

Over meedoen en erbij horen

Over meedoen en erbij horen Impuls - Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg Over meedoen en erbij horen Judith Wolf 30 maart 2017 Gedreven door kennis, bewogen door mensen Ik heb daar helemaal geen verwachting van, dat doe ik niet

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

100 deugden. Reflectiekaarten. The Virtues Project TM. Uitgeverij ACT on Virtues

100 deugden. Reflectiekaarten. The Virtues Project TM. Uitgeverij ACT on Virtues 100 deugden Reflectiekaarten The Virtues Project TM Uitgeverij ACT on Virtues Deugden Als we deugden op de voorgrond van onze aandacht brengen, kunnen we dit grandioze reservoir van spirituele kracht aanboren.

Nadere informatie

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules VOOR WIE IS DEZE CRITERIAWAAIER? - Deze criteriawaaier is opgesteld voor cliënten- en familievertegenwoordigers in de GGz. Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules Vanuit een cliënten- en

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Jouw werk bestaat eruit om de klant te begeleiden bij een verandering in zijn financiële gedrag. Daarvoor kun je het model van DiClemente,

Nadere informatie