Het gebruik van SeaSorb-Ag en Epid-Zone bij geïnfecteerde wonden. Een vergelijkende studie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het gebruik van SeaSorb-Ag en Epid-Zone bij geïnfecteerde wonden. Een vergelijkende studie."

Transcriptie

1 Het gebruik van SeaSorb-Ag en Epid-Zone bij geïnfecteerde wonden. Een vergelijkende studie. S.Gagovska* De wondinfecties blijven een uitdagend probleem en vertegenwoordigen een ernstige last voor de gezondheidszorg. Vroege herkenning samen met directe, gepaste en effectieve interventie is belangrijker dan ooit om de economische gevolgen en gevolgen voor de gezondheid, speciaal op het gebied van groeiende resistentie voor antibiotica, te reduceren. (prof Keith Harding,2007). Verschillende aspecten spelen een rol in een goed wondhelingsproces. Een belangrijke aspect is het vermijden van wondinfectie. Op voorwaarde dat de immuunstatus van de patiënt niet gecompromitteerd is, vormt een beperkte hoeveelheid bacteriën meestal geen probleem. Als vuistregel wordt aangehouden dat eens de grens van 10 5 micro-organismen per gram weefsel is bereikt, er een sterk risico op infecties speelt, wat samengaat met een sterke inflammatie van het omliggende weefsel. Tekenen van inflammatie zijn zwelling, roodheid, verhoogde hoeveelheid exsudaat, pijn, vertraagde of tot stilstand gekomen wondgenezing, slechte geur of verandering in de geur, snel bloedend of bros granulatie weefsel, verharding van huid en subcutaan weefsel rond de wonde. De diagnose van wondinfectie kan moeilijk zijn en het is belangrijk voor verpleegkundigen om onderscheid te maken tussen ontsteking en klinische infectie. Pogingen tot standaardisering van de definitie van wondinfectie zijn uitdagend voor zowel artsen en verpleegkundigen. Eenmaal de wonddiagnose vastgesteld is, is het belangrijk de adequate antibacteriële wondverband te kiezen. Antimicrobiële verbanden hebben een belangrijke rol te spelen in de wondzorg, maar mogen alleen worden gebruikt na een zorgvuldige beoordeling. Verpleegkundigen moeten duidelijke doelstellingen voor ogen hebben voor de verbanden die zij gebruiken en ervoor zorgen dat het geselecteerde product voldoet aan deze doelstellingen. Het doel van deze studie is na te gaan of de geselecteerde producten voldoen aan de criteria voor wondinfectie door te kijken naar verschillende parameters in de klinische evaluatie van de patiënten. Deze parameters werden vergeleken met de effectieve heling van de wonden. In deze studie werden 17 patiënten met moeilijk helende wonden behandeld met SeaSorb - Ag (zilveralginaat) en Epid-Zone honinggel.

2 De onderzoeksvraagstellig Wat is het effect van SeaSorb-Ag en Epid-Zone bij geïnfecteerde wonden? Deelvragen Wat is het effect van SeaSorb - Ag op klinische infectie parameters? Wat is het effect van Epid-Zone op klinische infectie parameters? Welke zijn de verschillen tussen SeaSorb - Ag en Epid-Zone? Onderzoeksdesign Het onderzoek is een vergelijkende onderzoek aan de hand van case studie, dat is een beschrijvend onderzoek. Setting Het onderzoek zal plaats vinden in het AZ Salvator, St- Ursula. Onderzoekspopulatie Voor dit onderzoek worden de ambulante en gehospitaliseerde patiënten van het AZ Salvator gekozen met een geïnfecteerde wonde die klinisch beoordeeld werd. Inclusiecriteria Patiënten met een geïnfecteerde wonde, die klinisch beoordeeld werden: Decubitus; Veneus ulcus; Arterieel ulcus; Chirurgische wonden; Postoperatieve wonden; Posttraumatische wonden. Exclusiecriteria Worden niet in het onderzoek opgenomen: Patiënten met een overgevoeligheid voor zilver en honingzalf; Patiënten zonder informed consent; Patiënten < 18jaar; Patiënten met een niet geïnfecteerde wonde. Een slechte algemene gezondheidstoestand, behandeling met immunosupressiva, radiotherapie of hoge doseringen van corticosteroïden en antibiotica waren geen redenen van exclusie.

3 Methodiek Binnen het onderzoek werden zeventien volledig beschreven casuïstieken geïncludeerd: negen patiënten werden behandeld met SeaSorb - Ag en acht met Epid-Zone honinggel. Vijf patiënten hadden een chirurgische wonden, twee patiënten een decubitus, één patiënt met cellulitis en één patiënt met erysipelas, werden met SeaSorb - Ag behandeld en beschreven. In deze studie werd gekozen voor wonden met kritische kolonisatie, infectie en veel exsudaat, aangezien SeaSorb - Ag het meest toegewezen is bij die soort wonden. Zes van deze negen patiënten waren met systemische antibiotica therapie behandeld. Zeven van de negen patiënten namen pijnmedicatie, waarvan twee patiënten medicatie per os namen en de andere vijf kregen intraveneus therapie. Twee patiënten werden gecedeerd, beademd. Drie patiënten hadden een veneuze ulcus, één patiënt een decubitus, twee patiënten een chirurgische wonden, één patiënt een traumatische wonde en één met arteriële ulcus. Deze werden met Epid-Zone behandeld en beschreven. Ook hier werd gekozen voor wonden die niet vrij zijn van necrotisch of fibrine weefsel. De verdenking van klinische infectie of kritische kolonisatie moest aanwezig zijn. Meetinstrumenten De volgende instrumenten werden gebruikt om de wonde te observeren: Uniforme checklist met observatie parameters; Meetlat (bepaling van het wondoppervlakte en diepte word gemeten ); Digitale fotocamera; Wondcultuur; Bacteriële balans werd gemeten indirect via een daling van de wond geur en de aanwezigheid van gezonde granulatie weefsel; Exsudaat beheer werd gemeten via exsudaat lekkage uit de verbanden de opnamecapaciteit van de verband. De mate van maceratie werd ook geëvalueerd. Wondcultuur wordt genomen ter ondersteuning van het klinische beeld: de oorzaak van de infectie wordt ermee opgespoord. Daarnaast is een kweek nodig om antibacteriële werking van de verband te beoordelen en de aanwezigheid van bacteriën op te sporen. Een wondcultuur zal op dag 0 en dag 15 genomen worden. Data analyse Voor elke patiënt wordt een file samengesteld bestaande uit 3 delen. Het eerste deel is de algemene informatie van de patiënt. Het omvat volgende aspecten: geslacht, leeftijd, type wonde, plaatsbepaling, beschrijving wonde, onderliggende aandoening, tekens van infectie, andere aandachtspunten, vorige behandelingen, anciënniteit van de wonde. Het tweede deel is een checklist die de verschillende parameters beoordeeld. Elke parameter kan één van de verschillende waarden aannemen bvb. parameter exsudaat kan 1 van de

4 waarden geen, licht, matig, en veel aannemen. Deze checklist wordt gedurende 3 weken ingevuld, 1 keer per week. Achteraf worden deze gegevens samengevat in een tabel voor verdere analyse. Het derde deel omvat een evaluatie bij de afsluiting van de behandeling. De gegevens van de checklist worden vervolgens per wondtype verwerkt in een tabel. Per verband worden er twee tabellen opgesteld, de eerste voor week 1 en de tweede voor week 2. Voor elk wondtype worden de waarden voor de verschillende parameters ingevuld. Voor verdere analyse en weergave in grafieken wordt voor elke parameter de meest gunstige waarde beschouwd en wordt het procentuele voorkomen van deze waarde bepaald bvb. bij Sea-Sorb Ag week 1 is voor de parameter weefsel de waarde granulatie de gunstigste. Bij 4 van de 9 patiënten/wondtypen komt deze waarde voor wat leidt tot een percentage van 100x4/9 = 44%. De berekende percentages worden in een grafiek voorgesteld ter vergelijking. Enerzijds wordt per verband de evolutie van de parameters geanalyseerd door voor elke parameter de percentages van week 1 met week 3 te vergelijken. Anderzijds wordt een vergelijking gemaakt tussen de 2 verbanden in week 3 voor elke parameter. Resultaten Hieronder wordt een vergelijking gemaakt van de evolutie van de verschillende parameters voor wonden die behandeld werden met SeaSorb Ag en met Epid-Zone in week 3. Grafiek 1 : Evolutie van de weefselgranulatie, wondoppervlakte, wondgrootte en debriederen. Uit grafiek 1 kan men afleiden dat 89% van de wonden behandeld met SeaSorb - Ag granulatieweefsel bevatten. Van de wonden behandeld met Epid-Zone waren dit er 75%.

5 Meting van wondgrootte van de wonden wijst verschil tussen de twee verbanden: 89% van de wonden zijn kleiner geworden met SeaSorb Ag en alleen 25% met Epid-Zone. Uit de grafiek blijkt dat 100% van de wonden behandeld met honing een kleinere diepte vertonen, en dat dit 56% is voor wonden behandeld met zilververbanden. Hierbij dient men op te letten bij de interpretatie: de wonden gekozen voor Epid-Zone waren allemaal van een diepte <0.5cm. Dit is na de behandeling niet veranderd. Van de wonden met SeaSorb-Ag, is het aantal wonden met een kleinere diepte gestegen van 11% naar 56% (grafiek 7.1). Bij 8% van de wonden was het debrideren gunstiger met honing dan met SeaSorb-Ag. Grafiek 2 : Evolutie van de geur, het aantal wonden met bacteriën, infectie en pijn In grafiek 2 is te zien dat bij 78% van de wonden behandeld met SeaSorb - Ag er nog geur aanwezig is en slechts bij 25% behandeld met Epid-Zone. De evolutie van het aantal wonden met bacteriën is ongeveer hetzelfde. Gunstige infectie-evolutie is in 78% van de wonden met SeaSorb-Ag het geval en 75% voor wonden met Epid-Zone gel. De parameter pijn toont dat in week 3 nog 86% van de patiënten behandeld met Ag pijn hadden, met honing was dit 71%.

6 Grafiek 3 : Evolutie van exsudaat De vergelijking van de evolutie van wondexsudaat in week 3 wordt in grafiek 3 gepresenteerd. Er waren 50% van de patiënten met matig en 50% met licht exsudaat die behandeld werden met honingzalf. Met SeaSorb-Ag hadden 67% matig en 33% licht exsudaat. Er waren geen wonden met veel en geen exsudaat. Grafiek 4 : Evolutie van de absorptie, de wondranden en de lekkage Grafiek 4 toont dat bij 25% van de patiënten behandeld met honinggel de absorptie goed was, bij 38 % was maceratie, roodheid en eczema van wondranden en geen lekkage bij 63 %. Evolutie met SeaSorb Ag: bij 33% was de absorptie was, wat betreft de wondomgeving was er bij 22% maceratie, roodheid en eczema aanwezig, en geen lekkage bij 22% van de patiënten.

7 Grafiek 5 : Evolutie van het gemak van aanbrengen en het draagcomfort Aanbrengen van honinggel was gemakkelijk in 50% van de gevallen en draagcomfort was goed voor 88%. SeaSorb Ag was gemakkelijk aan te brengen bij 89% en goed te dragen bij 78%. Conclusie Het effect van SeaSorb - Ag is beter voor vorming van granulatieweefsel en oppervlaktereductie. Debrideren was gunstiger met Epid-Zone, dus is het aangeraden de honinggel te gebruiken bij wonden met fibrine -en necroseweefsel. SeaSorb - Ag dient aangebracht te worden op wonden vrij van necrose. De evolutie van infectie was meer gunstig met honinggeel bij de bewust gekozen wonden dan met zilveralginaat. Het procentueel aantal wonden met klinische tekens van infectie, geur en pijn is gedaald na de behandeling met Epid-Zone. Indien men kijkt naar de aanwezigheid van bacteriën is procentueel gezien, het aantal wonden met aanwezigheid bijna hetzelfde gebleven bij de twee wondverbanden. Uit de resultaten blijkt dat zilveralginaat meer toegewezen is dan Epid-Zone om het wondvocht te absorberen. De absorptie van wondexsudaat is weliswaar minder effectief met zilveralginaat als er sprake is van een zeer natte wonde (verbandwissel één keer per dag en economisch zeer kostelijk); dan is het product onvoldoende in staat om het vocht te reguleren. Het is aangewezen Epid-Zone te gebruiken bij wonden met matig tot geen wondexsudaat.

8 SeaSorb - Ag is gemakkelijk te knippen en aan te brengen op de wonde. Een minpunt aan dit verband is de grootte van de SeaSorb - Ag wiek. Iedere keer als er een stuk geknipt wordt, dient het overgebleven stuk steriel gehouden te worden. Dit is niet altijd evident. Epid-Zone moest met een steriel spatel aangebracht worden en meestal moest een vetverbandje als steun voor de zalf gebruikt worden, dit is een minpunt. De pijn is moeilijk te beoordelen bij beide verbanden, aangezien de meeste patiënten pijnstillers namen. Het centrale punt dat in dit nazicht naar voren komt is dat de studie in het algemeen een positief effect van SeaSorb Ag en Epid-Zone verbanden voor de behandeling van geïnfecteerde chronische wonden schets. Ze toont aan dat deze interventie de infectie en ontsteking van wondoppervlakten beperkt en weefselbeheer en de voortgang van het epitheel vergroot. Helaas beslaan de studie kleine steekproeven. Discussie Een vergelijking maken tussen de effectiviteit van SeaSorb-Ag en Epid-Zone is moeilijk. Ten eerste gaat het hier om twee verschillende wondverbanden met een andere samenstelling. Uit de productfiche is gebleken dat SeaSorb - Ag gebruikt kan worden bij matig tot zeer sterk exsuderende geïnfecteerde wonden (zoals decubitus, ulcus cruris,diabetische ulcera, oppervlakkige tweedegraads brandwonden, donorsites, schaafwonden) en Epid-Zone bij eerste- en tweedegraads brandwonden, moeilijk geneesbare decubituswonden en andere slecht geneesbare chronische wonden. Bovendien zijn de wonden voor dit onderzoek zo gekozen dat voor het testen van SeaSorb-Ag, wonden werden gebruikt met matig tot veel exsudaat die kritisch gekoloniseerd en geïnfecteerd waren. Voor het testen van Epid-Zone, werden wonden gekozen die ook in een kritische kolonisatie -of infectietoestand waren, maar met minder of geen exsudaat. De vergelijking van de effectiviteit van de verbanden op het wondexsudaat is dus niet betrouwbaar. Ten derde werden niet dezelfde wonden behandeld met de twee verbanden. Om een juiste vergelijking te maken en om tot een betrouwbare resultaat te komen, dienen dezelfde soort wonden behandeld en vergeleken te worden. Dit was echter niet mogelijk omwille van de korte onderzoeksperiode. Wat betreft de pijnklachten, deze zijn in het algemeen niet geminderd bij alle patiënten. Ook hier is het echter moeilijk om een conclusie te trekken, aangezien het merendeel van de patiënten nog pijnmedicaties namen. Ten slotte is de parameter aantal bacteriën een moeilijk te meten parameter. De cultuurafname gebeurde niet volgens de voorgeschreven protocols, hetgeen het maken van een juiste diagnose van infectie hindert. Aangezien de meeste patiënten systemische antibacteriële producten innamen, is een beoordeling van de antibacteriële werking van SeaSorb-Ag en Epid-Zone niet betrouwbaar in dit onderzoek.

9 Toepassingen SeaSorb Ag Chirurgische wonde knie Man, leeftijd 52 jaar, postoperatieve diepe wonde Li knie na revisie knieprothese. Vermoeden van infectie door verandering in het granulatieweefsel, vertraagde wondheling, geur en veel wondexsudaat. Voorbehandeling gedurende 1 week met Povidon jodium tule. Behandeling in het ziekenhuis. week 1 week 2 week 3 De wond vertoonde fibrine beslag, gaf veel geel troebel wondvocht, had een normale wondomgeving, en ondermijning aan de rechterzijde binnenkant knie, met veel pijn. Er was geen vooruitgang met Povidon jodium tule. Na de start van de behandeling met SeaSorb Ag werd de wonde gereinigd, de wonde vertoonde minder exsudaat en minder pijn. Chirurgische wonde buik Vrouw, leeftijd 44jaar, abdominale postoperatieve wonde na abdominoplastie. De patiënte had koorts, en gram positieve en gram negatieve bacteriën waren aanwezig in de wonde. De wonde was pijnlijk en had een sterke geur. Behandeling in het ziekenhuis en in thuiszorg. week 1 week 3 week 5 Grote wonde onder de navel, granulatie weefsel, matig sereus etterig wondvocht, ondermijning en onregelmatige wondranden. Voorbehandeling gedurende 1 maand met Aquacel wiek. Met SeaSorb Ag was het granulatieweefsel toegenomen, had de wonde een kleinere oppervlakte en diepte. De pijn was nog aanwezig, de geur niet.

10 Toepassingen Epid-Zone honinggel Decubitus hiel Man, leeftijd 87 jaar, decubitus hiel graad IV met blootliggende bot en necrose beslag. CVA patiënt met hemiparese, Re voet en dementie. De wonde is geïnfecteerd met Echericia Coli++, Proteus Mirabilis++ en onder de necrose is er etterig exsudaat met slecht ruikende geur aanwezig. Behandeling in het rusthuis. week 1 week 2 week 3 De wonde was drie maand oud en behandeld met Braunol tulle zonder resultaat. Na de start met Epid-Zone gel, was na drie weken de necrose verwijderd, de oppervlakte was vergroot en de infectietekens waren niet meer aanwezig. Posttraumatische wonde Vrouw, leeftijd 95 jaar, geïnfecteerde wonde ter hoogte van operatielitteken na tibiafractuuroperatie Re onderbeen. Beschrijving van de wonde: fibrine wondweefsel, infectie tekens, matig sereuse exsudaat, rode omgeving, vrij liggend osteosynthese materiaal. Behandeling in het ziekenhuis. week 1 week 2 week 3 De wonde was twee weken oud en opengegaan na het verwijderen van de hechtingen. De vorige behandeling was ontsmetten met Braunol Dermicum en Mepilex schuimverband. Na drie weken behandeling met Epid-Zone gel was de wonde vrij van fibrine, waren er geen infectietekens meer en was het osteosynthese materiaal zichtbaar. De wonde was klaar voor een chirurgische ingreep.

11 *S. GAGOVSKA, wondzorgspecialist AZ Salvator, St- Ursula, Hasselt Discussiegroep: A.Verhyen, J.Vandeputte Literatuur ANDERSEN, M.B. (2008). Antibacterial silver dressings how do they work and when should they be used? Rapport verkregen van Coloplast Belgium. ARMSTRONG, D.G. (2002). The use of Silver as an antimicrobial. Nursing, maart 2002, pag Armstrong DG,, Alpha & Omega Worldwide, LLC, BLISS, M. (1993). Aetiology of pressure sores. Reviews in Clinical Gerontology. 1993;3: Opgevraagd op 18 november 2008 van de volgende website: COLLIER, M. (2004). Erkenning en beheer van wondinfecties. [elektronische versie]. World Wide Wounds. Opgevraagd op 15 januari 2008 van de volgende website: COOPER, R.A. (2005). Management of wound infection.[elektronische versie]. Position Document. Oktober 2005, Opgevraagd op 22 november 2008 van de volgende website: Clinical Nursing Consulting (2004). Opsporen van wondinfectie: Zo kweek je. [elektronische versie] CNC. Juli-augustus Opgevraagd op 13 december 2008 van de volgende website: pdf COLOPLAST (2008). SeaSorb Soft. Opgevraagd op 20 januari 2009 van de volgende website: 4DB1949C1256BDD00455CFD CUTTING, K.F. (1998). The identification of infection in granulating wounds by registered nurses. Journal Community Nursing. 1998;7(6): Opgevraagd op 18 november 2008 van de volgende website: EILDERS, M. & ZWAGA, S. (2003). De bij als wondverzorger. [elektronische versie]. Pharma Selecta Opgevraagd op 15 april 2009 van de volgende website: European Wound Management Association (2005). Identifying criteria for wound infection. [elektronische versie]. Position Document. Oktober 2005, Opgevraagd op 22 november 2008 van de volgende website:

12 International Wound Journal (2008). Wound Infection in Clinical Practice. June 2008, 5(3). Medical Education partnership lid. GARDNER, S.E., FRANTZ, R.A., DOEBBELING, B.N. (2001). The validity of the clinical signs and symptoms used to identify localized chronic wound infection. Wound Repair Regen. 2001;9(3): Opgevraagd op 5 november 2008 van de volgende website: GETHING, G. (2004). Is there enough clinical evidence to use honey to manage wounds? Journal of Wound Care. 2004;13: HOSPITHERA (2008). Epid-Zone Honey Gel Opgevraagd op 20 januari 2009 van de volgende website: HARDING, K.G. & CUTTING K.F (1994) Criteria for identifying wound infection. Journal Wound Care. 1994;3(4): HARDING, K.G. (2008). Wound infection in clinical practice. International Wound Journal, juni 2008, 5, Oxford: Blackwell. HEGGERS, J.P. (1998).. Defining infection in chronic wounds: does it matter? Journal Wound Care. 1998;7(8): HEPBURN, HH. (1919). Delayed primary suture of wounds. [elektronische versie] British Medical Journal. 1919, 1, Opgevraagd op 20 november 2008 van de volgende website: HERMANS, M.D. (2007). Ontwikkelingen op het gebied van Skin & Wondzorg. The Journal for prevention and healing. Maart 2007; 20(3), KEITH F.Cutting, MN, RN, Cert Ed(FE). (2007). Honey and Contemporary Wound Care: an Overvieuw. Ostomy Wound Management. November 2007; 53(11), MAILLARD, J.Y. (2006). Demystifying silver. EWMA Position Document: Management of wound infection. Vrij vertaald door Maene Bart. Voorgesteld op het EWMA congres in Praag, MEULENEIRE, F. (2004). Visie op zilver. Nederlands Tijdschrift voor Wondverzorging. Mei 2004, 5, MOLAN, P.C. (2006). The evidence supporting the use of honey as a wound dressing. International Journal of Lower Extremity Wounds. 2006;5, MICHEL, H. HERMANS, MD.(2007). Silver-Containing dressings and the Need for Evidence. Extra clinical management. Advances in skin & wound care. 2007; 3: SCHMITZ, M. (2006). Infectie bestrijding met polyhexanide en zilververbanden. SuperZorg 2006; 11: 1-3 SHU-FEN, L. et al. (2008). A systematic review of silver-releasing dressings in the management of infected chronic wounds [elektronische versie]. Journal of Clinical Nursing. Opgevraagd op 9 januari 2009 van de volgende website:

13 VANDEPUTTE, J. (2007). De rol van honing en geozoneerde olie in de behandeling van wonden. Nederlands Tijdschrift voor Wondverzorging. 2007; 4: WIT-GELE KRUIS (2004). Handboek Wondzorg. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg

MODERNE WONDZORG TIME ALGORITME IHOR VITENKO

MODERNE WONDZORG TIME ALGORITME IHOR VITENKO MODERNE WONDZORG TIME ALGORITME IHOR VITENKO SYMPOSIUM MODERNE WONDZORG = ALGORITMISCH WONDZORG Patiënt heeft recht op het juiste verband voor de juiste prijs Ihor Vitenko Wondzorgverpleegkundige 08 februari

Nadere informatie

Astrid Godding Rayon Manager

Astrid Godding Rayon Manager Astrid Godding Rayon Manager Financiële impact vertraagde wondgenezing; In UK jaarlijkse kosten geschat tussen Euro2.3- Euro 3.1 miljard. 1 = 3% van de totale 2005/6 gezondheids uitgaven (Euro 89.4 mld)

Nadere informatie

Honing. Laatste redmiddel of 1 e keus?

Honing. Laatste redmiddel of 1 e keus? Honing. Laatste redmiddel of 1 e keus? Wat is honing? Wat is honing? Bijenkasten Van nectar tot honing Toevoegen enzymen* door honingbij aan de nectar: Glucoseoxidase* zet glucose om in : gluconzuur->

Nadere informatie

Eenvoudig te verwijderen

Eenvoudig te verwijderen SILVERCEL NON-ADHERENT HYDRO-ALGINATE ANTIMICROBIAL DRESSING WITH SILVER Eenvoudig te verwijderen SAMPLE NIET VOOR KLINISCH GEBRUIK Meer dan 40% van de patiënten vindt pijn bij de verbandwissel het ergste

Nadere informatie

Doelstelling. Het op een professionele wijze leren kijken, omschrijven/ rapporteren en registreren van een wond volgens het TIME classificatie model.

Doelstelling. Het op een professionele wijze leren kijken, omschrijven/ rapporteren en registreren van een wond volgens het TIME classificatie model. Tijd voor TIME! Doelstelling Het op een professionele wijze leren kijken, omschrijven/ rapporteren en registreren van een wond volgens het TIME classificatie model. Hoe kan ik mijn zorgen en deskundigheid

Nadere informatie

Wondzorg anno 2012. Wondzorg bij kinderen Iets nieuws te melden? Waar brandt de lamp? WWW.wondzorg.be Jan Vandeputte

Wondzorg anno 2012. Wondzorg bij kinderen Iets nieuws te melden? Waar brandt de lamp? WWW.wondzorg.be Jan Vandeputte Wondzorg bij kinderen Iets nieuws te melden? Waar brandt de lamp? WWW.wondzorg.be Jan Vandeputte Wondzorg anno 2012 1.Trial & error 2.Concepten 3.Nieuwe basisprincipes 4.Nieuwe verbanden 1 Complex en toch

Nadere informatie

1-12-2015. Wondbeoordeling. De systematische aanpak van chronische wonden door het gebruik van ITEM

1-12-2015. Wondbeoordeling. De systematische aanpak van chronische wonden door het gebruik van ITEM Steven Smet De systematische aanpak van chronische wonden door het gebruik van ITEM Verpleegkundig-specialist wondzorg / voorzitter decubituscommissie Wondbeoordeling Wondbedpreparatie adhv. TIME In gebruik

Nadere informatie

Wondzorg en Pijn. Balliu Kristof, Wondzorgspecialist Oprichter Wondzorgcentrum

Wondzorg en Pijn. Balliu Kristof, Wondzorgspecialist Oprichter Wondzorgcentrum Wondzorg en Pijn Balliu Kristof, Wondzorgspecialist Oprichter Wondzorgcentrum Wat is wondpijn? Vorm van acute of chronische pijn met een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Normaal neemt de intensiteit af

Nadere informatie

Wondzorgcentrum. Woundmanagement: Basics and fundamentals

Wondzorgcentrum. Woundmanagement: Basics and fundamentals Wondzorgcentrum Woundmanagement: Basics and fundamentals Activiteiten Opleiding Software Materialen Wondexpertise Proeftuin Innovatieve technieken Huidige situatie België Opleiding Thuisverpleegkundige

Nadere informatie

Wondsymposium Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU

Wondsymposium Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU Wondsymposium 31-10-2018 Mary-Ann el Sharouni AIOS Dermatologie UMCU Hoe zou je deze wond beschrijven? Leren kijken Even meekijken Dermatologie = Leren kijken = Actief! Waar gaan we het over hebben? Anatomie

Nadere informatie

Studiedag wondzorg 4 december februari 2008

Studiedag wondzorg 4 december februari 2008 Studiedag wondzorg 4 december 2007 21 februari 2008 Visie van het onderwijs, wondzorgafspraken Algemeenheden 1. De indeling van de wonden volgens zuiver, vuil, zuiver besmet. is een chirurgische indeling

Nadere informatie

BIOSORB GELLING FIBRE DRESSING. Belangrijke feiten: In-vitro-bewijs

BIOSORB GELLING FIBRE DRESSING. Belangrijke feiten: In-vitro-bewijs BIOSORB GELLING FIBRE DRESSING Belangrijke feiten: In-vitro-bewijs BIOSORB Gelling Fibre Dressing WAT IS HET? BIOSORB is een zacht, vervormbaar niet-geweven wondverband gemaakt van natriumcarboxymethylcellulose

Nadere informatie

Wondzorg. Wondfysiologie. vochtig of droog? vochtig of droog? Droog (katoen, wol, gaas, )

Wondzorg. Wondfysiologie. vochtig of droog? vochtig of droog? Droog (katoen, wol, gaas, ) Wondzorg 1 2 Wondfysiologie 1 Inflammatie proces vasoconstrictie vasodilatatie + inflammatie 2 Regeneratie proces granulatieweefsel epitheelvorming 3 Remodellering proces contractie littekenvorming 3 4

Nadere informatie

Ontsmetten of niet ontsmetten? De weg naar een nieuw protocol

Ontsmetten of niet ontsmetten? De weg naar een nieuw protocol Ontsmetten of niet ontsmetten? De weg naar een nieuw protocol Jan Vandeputte, MA Jantje zag eens pruimen hangen Op school leerden we dat: Wonden steriel waren Alles ontsmet moest worden Van binnen naar

Nadere informatie

Regionaal wondzorg formulier

Regionaal wondzorg formulier Regionaal wondzorg formulier Gegevens zorgverlener Naam: Functie:... Werkzaam bij:. Telefoonnummer: E-mail:... Overdracht is voor:.. Instelling:.. Hoofdbehandelaar wondzorg:.. Persoonsgegevens patiënt

Nadere informatie

HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog.

HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog. NIEUW HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog. Wondbehandeling Houdt exsuderende wonden voldoende droog. HydroTac gemakkelijk, hygiënisch,

Nadere informatie

Diabetische voet. Preventie - neuropathie. Preventie. Pascal Van Waeyenberghe

Diabetische voet. Preventie - neuropathie. Preventie. Pascal Van Waeyenberghe Diabetische voet Pascal Van Waeyenberghe Practical guidlines on the management and prevention of the diabetic foot 2007 Preventie - neuropathie Preventie 1 Inspectie van de schoenen Door een naad is er

Nadere informatie

Wondbehandelingsproducten

Wondbehandelingsproducten Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 94 Wondbehandelingsproducten De behandeling van wonden is gericht op het creëren van een vochtig wondmilieu,

Nadere informatie

Richtlijn algemene wondverzorging

Richtlijn algemene wondverzorging Richtlijn algemene wondverzorging Inhoud -De Huid -Soorten wonden -WCS -Vochtig wondmilieu -Producten De huid: epidermis, dermis en subcutis Het grootste orgaan van ons lichaam Opbouw: Opperhuid (epidermis)

Nadere informatie

Wondbehandelingsproducten

Wondbehandelingsproducten Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 97 Wondbehandelingsproducten De behandeling van wonden is gericht op het creëren van een vochtig wondmilieu,

Nadere informatie

Wondzorgkit een optie? Valerie Hanssens Verpleegkundig specialist wondzorg UZ Brussel

Wondzorgkit een optie? Valerie Hanssens Verpleegkundig specialist wondzorg UZ Brussel Wondzorgkit een optie? Valerie Hanssens Verpleegkundig specialist wondzorg UZ Brussel 2 3-2-2016 324 11-7-2014 3-2-2016 Schuimverband Alginaat Hydrocolloïd Hydrogel Zilver verband Hydrofiber Geïmpregneerd

Nadere informatie

Decubitus & Wondzorg. Janine Janssen en Jolanda Thiecke 1

Decubitus & Wondzorg. Janine Janssen en Jolanda Thiecke 1 Decubitus & Wondzorg Janine Janssen en Jolanda Thiecke 1 Inhoud presentatie Decubitus: veranderingen nieuwe EPUAP/ NPUAP richtlijn Wondzorg een overview Interactieve casuistiek 2 Decubitus Nieuw volgens

Nadere informatie

Inleiding. Hoe het begon. Honing in wondzorg. Eigenschappen van honing

Inleiding. Hoe het begon. Honing in wondzorg. Eigenschappen van honing Inleiding Honing in wondzorg Jan Vandeputte Renva bvba Thuiszorg Historiek van honing Samenstelling van honing Werking van honing / verschillen De klinische voordelen van honing Klinische bewijzen voor

Nadere informatie

Nieuwste wondzorg technieken in de verloskunde

Nieuwste wondzorg technieken in de verloskunde Nieuwste wondzorg technieken in de verloskunde Adinda Toppets Verpleegkundig specialist Wondzorg Wondzorg support team 1 Grote diversiteit aan wonden 1 Inhoud 1. Basisprincipes in wondzorg 2. Chirurgische

Nadere informatie

Waarom toch? Wondinfectie. Nood aan nieuwe richtlijnen!!! Basis filosofie. Jantje zag eens pruimen hangen. Ontsmetten of niet ontsmetten?

Waarom toch? Wondinfectie. Nood aan nieuwe richtlijnen!!! Basis filosofie. Jantje zag eens pruimen hangen. Ontsmetten of niet ontsmetten? Ontsmetten of niet ontsmetten? De weg naar een nieuw protocol Jan Vandeputte, MA Jantje zag eens pruimen hangen Op school leerden we dat: Wonden steriel waren Alles ontsmet moest worden Van binnen naar

Nadere informatie

Wondverzorgingsmaterialen Feiten en Fictie. Dr. Hester Vermeulen Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions

Wondverzorgingsmaterialen Feiten en Fictie. Dr. Hester Vermeulen Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions Wondverzorgingsmaterialen Feiten en Fictie Dr. Hester Vermeulen Academisch Medisch Centrum Amsterdam Amsterdam School of Health Professions Inhoud Wondverzorgingsmaterialen: feiten en fictie In deze lezing

Nadere informatie

NIEUW. Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie

NIEUW. Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie NIEUW Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie 1 Beter voorkomen dan genezen Postoperatieve verbanden met een traditionele acrylaat kleeflaag kunnen blaren veroorzaken 1,2 die kunnen leiden

Nadere informatie

- 1 - Decubitusbehandelprotocol

- 1 - Decubitusbehandelprotocol - 1 - Definitie Decubitus is de medische term voor doorliggen, dit betekent weefselversterf, veroorzaakt door de inwerking op het lichaam van druk-, schuif- en wrijfkrachten of een combinatie van deze

Nadere informatie

Inhoud. Wondbehandelingsproducten. Historiek. Historiek 26-5-2011

Inhoud. Wondbehandelingsproducten. Historiek. Historiek 26-5-2011 Wondbehandelingsproducten Janine Huesken Wondverpleegkundige Florence Historiek Historiek 1 ste geschreven documenten 2000 vóór chr. Egyptische cultuur> bewijzen van vergevorderde wondzorg Egyptische cultuur

Nadere informatie

Hoe schoon kan het worden? Reinigen en debridement

Hoe schoon kan het worden? Reinigen en debridement Hoe schoon kan het worden? Reinigen en debridement Barbara den Boogert Wondconsulent Sandy Egbreghts-Uchtmann Wondconsulent/Verpleegkundig specialist i.o. Inhoud Reinigen Debridement Methode van toepassing

Nadere informatie

Ulcus Cruris Therapie aanpak

Ulcus Cruris Therapie aanpak Ulcus Cruris Therapie aanpak Cutimed Geavanceerde wondverzorging Geavanceerde wondverzorging Een handleiding voor de succesvolle Alle wonden zijn verschillend, maar toch hebben ze één ding gemeen: elke

Nadere informatie

H.40021.0516. Wondzorgboek

H.40021.0516. Wondzorgboek H.40021.0516 Wondzorgboek Inleiding Voor u ligt het wondzorgboek van de Saxenburgh Groep. Het is een leidraad voor verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners bij de behandeling van uw wond. Met

Nadere informatie

Basiskennis Wondbedekkers

Basiskennis Wondbedekkers Basiskennis Wondbedekkers Ramona van der Loo-Kolster Decubitus en Wondconsulente Wondsymposium 21 april 2015 Inhoud De ideale wondbedekker Vochtig wondmilieu Observatie en registratie Verschillende soorten

Nadere informatie

Basiskennis wonden en wondgenezing

Basiskennis wonden en wondgenezing Basiskennis wonden en wondgenezing Annelies van Zandbergen, verpleegkundig specialist i.o. Wond Expertise Centrum GHZ ZorgBrug Opzet workshop - werkwijze WEC - soorten wonden/wondgenezing - anamnese -

Nadere informatie

Wondzorg doe je samen. Kiezen tussen veilige of effectieve behandeling van infecties? Nooit! THERAPIES. HAND IN HAND.

Wondzorg doe je samen. Kiezen tussen veilige of effectieve behandeling van infecties? Nooit! THERAPIES. HAND IN HAND. Wondzorg doe je samen. Kiezen tussen veilige of effectieve behandeling van infecties? Nooit! THERAPIES. HAND IN HAND. www.bsnmedical.com SAMEN GAAN WE VOOR EEN VEILIGE BEHANDELING VAN WONDINFECTIES Vanaf

Nadere informatie

Transparantie. Een nieuwe generatie wondverbanden. 3M Tegaderm Absorbent Transparant hydro-actief wondverband

Transparantie. Een nieuwe generatie wondverbanden. 3M Tegaderm Absorbent Transparant hydro-actief wondverband 3M Tegaderm Absorbent Transparant hydro-actief wondverband Een nieuwe generatie wondverbanden 3M Tegaderm Absorbent combineert de absorptie-eigenschappen van een hydro-actief wondverband met transparantie

Nadere informatie

Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting. Patiënteninformatie

Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting. Patiënteninformatie Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Anamnese... 3 1.1. Wanneer?... 3 1.2. Soort letsel? (bekeken door arts en verpleegkundige)... 3 1.3. Tetanusvaccinatie?...

Nadere informatie

Bacteriën en ulcus cruris: samen- of tegenwerking?

Bacteriën en ulcus cruris: samen- of tegenwerking? Bacteriën en ulcus cruris: samen- of tegenwerking? Abstract: Afname van een wondkweek is een gevoelskwestie. Deze sessie over ulcus cruris behandelt de zin en onzin van het afnemen van een kweek. Is het

Nadere informatie

Een veelzijdig schuimverband voor betrouwbare absorptie? Cutimed Siltec THERAPIES. HAND IN HAND.

Een veelzijdig schuimverband voor betrouwbare absorptie? Cutimed Siltec THERAPIES. HAND IN HAND. Een veelzijdig schuimverband voor betrouwbare absorptie? Cutimed Siltec THERAPIES. HAND IN HAND. EXSUDAATMANAGEMENT MET SILTEC TECHNOLOGIE BETROUWBARE RESULTATEN IN ALLE OMSTANDIGHEDEN Voor een goede wondgenezing

Nadere informatie

Ik voel Nattigheid.. Christine Rogge-Slieker. VS wondzorg en dermatologie bij Allerzorg VS Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland

Ik voel Nattigheid.. Christine Rogge-Slieker. VS wondzorg en dermatologie bij Allerzorg VS Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland Ik voel Nattigheid.. Christine Rogge-Slieker VS wondzorg en dermatologie bij Allerzorg VS Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland Wat gaan we doen? Definitie van Vochtletsel Smetten,Decubitus of IAD? Preventie

Nadere informatie

Toepassingen Wonden die geheel of gedeeltelijk zijn bedekt met zwarte droge necrose.

Toepassingen Wonden die geheel of gedeeltelijk zijn bedekt met zwarte droge necrose. Wondreinigers Hypertone hydrogel Isotone hydrogel Wonden die geheel of gedeeltelijk zijn bedekt met zwarte droge necrose. Tubes Z-indexnr. Art.nr. Binnenverp. Transportverp. Tube 5 g 14297744 360500 10

Nadere informatie

Askina Calgitrol Ag. Zilveralginaat wondverband

Askina Calgitrol Ag. Zilveralginaat wondverband Askina Calgitrol Ag Zilveralginaat wondverband Askina Calgitrol Ag wondverband maakt gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen waarbij de doeltreffendheid van geïoniseerd zilver gecombineerd

Nadere informatie

Internationaal wondjournaal

Internationaal wondjournaal Korte inhoud van een vrije vertaling van publicatie: wound infections in de clinical practice An International Consensus International woundjournal juni 2008 Volume 5 supplement 3 door Geert Vanwalleghem

Nadere informatie

5 minuten om alles over Vacutex te weten

5 minuten om alles over Vacutex te weten 5 minuten om alles over Vacutex te weten 1. De kenmerken van Vacutex: - Zeer snel absorberend verband met zeer sterke capillaire werking - Voor zwaar tot gemiddeld exuderende wonden direct op het wondbed

Nadere informatie

KALTOSTAT. Voor de behandeling van bloedende wonden. Beschikbaar onder de vorm van wieken en platen, aanpasbaar aan verschillende soorten wonden

KALTOSTAT. Voor de behandeling van bloedende wonden. Beschikbaar onder de vorm van wieken en platen, aanpasbaar aan verschillende soorten wonden KALTOSTAT Voor de behandeling van bloedende wonden Bloedstelpende eigenschappen Kan bloedingen verminderen en het wondexsudaat 1,2 onder contrôle houden Beschikbaar onder de vorm van wieken en platen,

Nadere informatie

Wondbedpreparatie deel 2: Is het tijd voor TIME?

Wondbedpreparatie deel 2: Is het tijd voor TIME? Wetenschap WCS Commissie Wetenschap Onderzoek en praktijk Het toepassen van wetenschappelijke kennis uit de onderzoeksliteratuur in de praktijk verhoogt de kwaliteit van zorg. Het toepassen van wetenschappelijke

Nadere informatie

Revamil. Producten met honing voor de behandeling en antibacteriële bescherming van acute en complexe (geïnfecteerde) wonden

Revamil. Producten met honing voor de behandeling en antibacteriële bescherming van acute en complexe (geïnfecteerde) wonden Revamil Producten met honing voor de behandeling en antibacteriële bescherming van acute en complexe (geïnfecteerde) wonden Op basis van 100% zuivere honing Revamil Wound Care Wondgel en Wound Dressing

Nadere informatie

Inspiring Confidence

Inspiring Confidence Wondzorg assortiment Safetac Wondreinigers Conventioneel assortiment Het probleem voor uw patiënt: TRAUMA EN PIJN TM Trauma aan het wondbed Trauma aan de wondomgeving Skin Stripping Pijn Maceratie Pijn

Nadere informatie

Wondbeoordeling, wondbehandeling en verbandmiddelen. Nel de Ruijter & Kirsten Eeuwijk Wondverpleegkundigen Hagaziekenhuis

Wondbeoordeling, wondbehandeling en verbandmiddelen. Nel de Ruijter & Kirsten Eeuwijk Wondverpleegkundigen Hagaziekenhuis Wondbeoordeling, wondbehandeling en verbandmiddelen Nel de Ruijter & Kirsten Eeuwijk Wondverpleegkundigen Hagaziekenhuis Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

CUTIMED SILTEC VARIANTEN. Categorie: Schuimverband Leverancier: BSN medical

CUTIMED SILTEC VARIANTEN. Categorie: Schuimverband Leverancier: BSN medical CUTIMED SILTEC Categorie: Schuimverband Samenvatting: Cutimed Siltec is een schuimverband met siliconen wondcontactlaag en superabsorbers. Met Cutimed Siltec kunt u vertrouwen op betrouwbare resultaten

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Richtlijnen na wondhechting

PATIËNTENINFO Richtlijnen na wondhechting PATIËNTENINFO Richtlijnen na wondhechting SPOEDGEVALLENDIENST Wondhechting gekregen? Wat nu? Kreeg je op de spoedafdeling een wondhechting? Dan vind je in deze folder algemene richtlijnen over de verzorging

Nadere informatie

Voorwoord 1 Inleidende begrippen 2 Criteria voor de diagnose van een wondinfectie 3 Risicofactoren voor een wondinfectie

Voorwoord 1 Inleidende begrippen 2 Criteria voor de diagnose van een wondinfectie 3 Risicofactoren voor een wondinfectie Voorwoord 9 1 Inleidende begrippen 11 1. Besmetting en contaminatie 11 2. Kolonisatie en dragerschap 11 3. Kritische kolonisatie 12 4. Infectie 13 5. Ontsteking (inflammatie) 14 6. Samenvatting 14 2 Criteria

Nadere informatie

Revamil. Producten met honing voor de behandeling en antibacteriële bescherming van acute en complexe (geïnfecteerde) wonden

Revamil. Producten met honing voor de behandeling en antibacteriële bescherming van acute en complexe (geïnfecteerde) wonden Revamil Producten met honing voor de behandeling en antibacteriële bescherming van acute en complexe (geïnfecteerde) wonden Op basis van 100% zuivere honing Revamil Wound Care Antibacteriële Wondgel en

Nadere informatie

Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures

Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures Het nemen van een wondstaalafname: vergelijking tussen verschillende procedures Inleiding: Infecties in wonden zijn een actueel probleem binnen de gezondheidszorg. De gevolgen van een niet correct behandelde

Nadere informatie

Workshop Oncologisch Ulcus 22 juni 2006

Workshop Oncologisch Ulcus 22 juni 2006 Workshop Oncologisch Ulcus 22 juni 2006 Heleen Lintz-Luidens Verpleegkundig Specialist Radiotherapie Department of Radiation Oncology Radboud University Nijmegen Medical Centre Workshop indeling Kennis

Nadere informatie

Martins Geriatric and Wound Consultancy. Diagnose en behandeling van acute en chronische wonden Martin van Leen Specialist ouderengeneeskunde

Martins Geriatric and Wound Consultancy. Diagnose en behandeling van acute en chronische wonden Martin van Leen Specialist ouderengeneeskunde Diagnose en behandeling van acute en chronische wonden Martin van Leen Specialist ouderengeneeskunde Richtlijn Veneuze pathologie Varices Diep veneuze ziekte Ulcus cruris compressietherapie 2014, Nederlandse

Nadere informatie

Product Catalogus. Januari 2017

Product Catalogus. Januari 2017 Product Catalogus Januari 2017 "De woorden die leven met een wond het best beschrijven zijn: Beperkingen, onzekerheid en hoop." Camilla, 76, Brazilië. Levend met een open been Make every day count Bij

Nadere informatie

Complexe wondzorg Dr. H. Bontinck - Dr. J. Bontinck. Bijscholingsdagen heelkunde 16/10/2014 en 21/10/2014

Complexe wondzorg Dr. H. Bontinck - Dr. J. Bontinck. Bijscholingsdagen heelkunde 16/10/2014 en 21/10/2014 Complexe wondzorg Dr. H. Bontinck - Dr. J. Bontinck Bijscholingsdagen heelkunde 16/10/2014 en 21/10/2014 Fysiologie van de wondheling Wonde = pathologische toestand waarbij verschillende weefsels van elkaar

Nadere informatie

De granulometer. Is de granulometer een effectief meetinstrument voor wond heling van patiënten? Iris van Rijnbach

De granulometer. Is de granulometer een effectief meetinstrument voor wond heling van patiënten? Iris van Rijnbach De granulometer Is de granulometer een effectief meetinstrument voor wond heling van patiënten? Iris van Rijnbach Voorblad Naam: Iris van Rijnbach Studentnummer: 500642240 Groep_LV14-4AGZ5 Opleiding: hbo-verpleegkunde

Nadere informatie

Uw wonde, onze zorg. Communicatieboekje. Wondzorg

Uw wonde, onze zorg. Communicatieboekje. Wondzorg 1 Uw wonde, onze zorg Communicatieboekje Wondzorg 2 Dit communicatieboekje wondzorg is eigendom van de patiënt. 3 Het is strikt vertrouwelijk en de inhoud is beschermd door het medisch geheim. Inzage mag

Nadere informatie

Wondzorg symposium Wat is schoon genoeg?! Sandy Uchtmann Wondconsulent St. Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo

Wondzorg symposium Wat is schoon genoeg?! Sandy Uchtmann Wondconsulent St. Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo Wondzorg symposium 2016 Wat is schoon genoeg?! Sandy Uchtmann Wondconsulent St. Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

DECIFERA. De slimste keuze bij complexe wonden

DECIFERA. De slimste keuze bij complexe wonden DECIFERA De slimste keuze bij complexe wonden Wondzorg van Decifera Decifera biedt u een overzichtelijk assortiment aan kwalitatief hoogwaardige wondzorgproducten voor complexe wonden. Een duidelijk assortiment

Nadere informatie

Molndal-Verbandtechniek bij totale heup- en knieprothesen

Molndal-Verbandtechniek bij totale heup- en knieprothesen Molndal-Verbandtechniek bij totale heup- en knieprothesen Pedro Braekeveld, RN, MSN Middenkader en diensthoofd chirurgische en medisch-technische diensten Verpleegkundige Ziekenhuishygiënist Inleiding

Nadere informatie

Casus honingverband. Is na het zilver, honing het goud in wondbehandeling?

Casus honingverband. Is na het zilver, honing het goud in wondbehandeling? Casus honingverband Is na het zilver, honing het goud in wondbehandeling? Inleiding Wat bezielt een topmanager om zijn schepen achter zich te verbranden en zich te begeven in de overbevolkte wereld van

Nadere informatie

Suprasorb X en Suprasorb X + PHMB

Suprasorb X en Suprasorb X + PHMB Suprasorb X en Suprasorb X + PHMB Aanwijzingen voor gebruik 1. Reinig de wond volgens de gebruikelijke richtlijnen en dep de omringende huid voorzichtig droog met een steriel gaasje. 2. Breng Suprasorb

Nadere informatie

STIP NIET VAN TOEPASSING. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

STIP NIET VAN TOEPASSING. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven STIP (potentiële) belangenverstrengeling Geen / Zie hieronder Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Microdacyn Wound Care

Microdacyn Wound Care >9 maanden bestaand Diab. voet ulcus 85 dagen Mw. heeft sinds 2012 een ulcus aan laterale zijde linker voet na gedeeltelijke amputatie bij Diabetes mellitus. VG: Rechts bovenbeenamputatie, zeer slecht

Nadere informatie

Wondzorgverbanden. Welke, wanneer en hoe te gebruiken. Sandra Demuynck Wondzorgverpleegkundige

Wondzorgverbanden. Welke, wanneer en hoe te gebruiken. Sandra Demuynck Wondzorgverpleegkundige Wondzorgverbanden Welke, wanneer en hoe te gebruiken Sandra Demuynck Wondzorgverpleegkundige Acute of chronische wonde Acuut = geneest vlot en zonder probleem Chronisch = een wonde van > 6 weken = terugbetalingsaanvraag

Nadere informatie

Een duidelijke oplossing!

Een duidelijke oplossing! Een duidelijke oplossing! 3M Health Care Huidbescherming - wondzorg Transparantie & Absorptie 3M Tegaderm Absorbent Transparant acrylaatverband Tegaderm SIMPLE. DEPENDABLE. TRUSTED. DRESSINGS 3M Tegaderm

Nadere informatie

Necrotiserende fasciitis vs Pyoderma gangrenosum

Necrotiserende fasciitis vs Pyoderma gangrenosum Necrotiserende fasciitis vs Pyoderma gangrenosum Eric Roovers Ziekenhuishygiënist Wondzorgcoördinator ZNA Middelheim casus Man, 47 jaar AC-luxatie 3de graad => LARS-reconstructie Ingreep op 24/5/2005 Slechte

Nadere informatie

Voor succesvolle wondgenezing

Voor succesvolle wondgenezing 3M Advanced Wound Care Huidbescherming Wondgenezing NIEUWE MATEN! Mini ovaal & Mini wrap De ster onder de foamverbanden 3M Tegaderm 3M Tegaderm Snelle opname, hoog absorptievermogen Eenvoudige, perfect-fit

Nadere informatie

SNAP in het kort. Draagbaar, discreet en licht disposable negatieve druk systeem Continue druk van -125mmHg Verbanden

SNAP in het kort. Draagbaar, discreet en licht disposable negatieve druk systeem Continue druk van -125mmHg Verbanden DISPOSABLE NPWT SNAP in het kort Draagbaar, discreet en licht disposable negatieve druk systeem Continue druk van -125mmHg Verbanden Foam (blauw) met open cel structuur Afplakken met gepatenteerde hydrocolloïd

Nadere informatie

Oedeem en wonden. Oedeem en wond(heling) 2de Tweedaags Vlaams Wondzorg Congres Kortrijk, 17-18/02/2011 M. Flour, UZ Leuven

Oedeem en wonden. Oedeem en wond(heling) 2de Tweedaags Vlaams Wondzorg Congres Kortrijk, 17-18/02/2011 M. Flour, UZ Leuven Oedeem en wond(heling) Krijgen mensen met lymfoedeem sneller wonden? Oedeem en wonden Heeft lymfoedeem een invloed op de wondgenezing? Oedeem en wonden, 2de Tweedaags Vlaams Wondzorg Congres Kortrijk,

Nadere informatie

Open been: vocht eruit, wond dicht

Open been: vocht eruit, wond dicht Open been: vocht eruit, wond dicht Vice Versa speciale editie voor doktersassistentes. 22 maart 2016 Stef Menting, Dermatologie, OLVG Oost Programma 17.30-18.30: soorten wonden en behandeling» Stef Menting

Nadere informatie

Mesitran De antibacteriële wondzalf op honingbasis

Mesitran De antibacteriële wondzalf op honingbasis Health Care Solutions Medeco B.V. is toonaangevend leverancier in de gezondheidszorg en vormt samen met Medeco AS in Noorwegen, Medeco Kft in Hongarije en Absorin Schweiz AG in Zwitserland de Medeco Group.

Nadere informatie

Incontinentie geassocieerde dermatitis

Incontinentie geassocieerde dermatitis Incontinentie geassocieerde dermatitis Hoe behandelen? GezondheidsZorg met een Ziel Inhoud 1 Doel 2 Differentiatie 3 IAD versus decubitus 4 Huidbeoordeling 5 Preventie 6 Behandeling 7 Aandachtspunten 8

Nadere informatie

Wondbehandelingsproducten

Wondbehandelingsproducten Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Decubitus 45 Wondbehandelingsproducten De behandeling van wonden is gericht op het creëren van een vochtig wondmilieu, het verwijderen van necrose

Nadere informatie

Wondbehandeling met negatieve druk

Wondbehandeling met negatieve druk HHZH_INF_134.01(1015) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Wondbehandeling met negatieve druk Voorwoord Samen met uw

Nadere informatie

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken Wondverzorging Samenvatting In een observatieonderzoek bij meerdere

Nadere informatie

INCONTINENCE - ASSOCIATED DERMATITIS ( I A D) Edwige Strippe Wondconsulente Q Care woundservices B.V.

INCONTINENCE - ASSOCIATED DERMATITIS ( I A D) Edwige Strippe Wondconsulente Q Care woundservices B.V. INCONTINENCE - ASSOCIATED DERMATITIS ( I A D) Edwige Strippe Wondconsulente Q Care woundservices B.V. Studie* 1452 verpleegkundigen 5 Europese landen 20 foto's ( normale huid, decubitus, IAD, combinaties)

Nadere informatie

Ulcus van de onderste extremiteit. V.N.Chigharoe aios chirurgie

Ulcus van de onderste extremiteit. V.N.Chigharoe aios chirurgie Ulcus van de onderste extremiteit V.N.Chigharoe aios chirurgie Casus 55 jr meneer VG: DM 2(15 jr), HT, teenamputaties li voet, DM retinopathie Intoxicaties: roken+ Presenteert met een niet genezende ulcus

Nadere informatie

Prevalentie en beoordeling van (geïnfecteerde) chronische wonden

Prevalentie en beoordeling van (geïnfecteerde) chronische wonden Prevalentie en beoordeling van (geïnfecteerde) chronische wonden Armand Rondas 22 januari 2016 Karakteristieken Resultaten studie 1- LPZ Aantalinstellingen/afdelingen 21 /61 Deelnemers(Module Armand chronische

Nadere informatie

Het prachtige Cinemec theater in. Nieuwe formule NOVW-congres voor wondprofessionals slaat aan. Verslag. Wondinfecties: wat te doen?

Het prachtige Cinemec theater in. Nieuwe formule NOVW-congres voor wondprofessionals slaat aan. Verslag. Wondinfecties: wat te doen? Wondinfecties: wat te doen? Nieuwe formule NOVW-congres voor wondprofessionals slaat aan Infectie is de meest voorkomende complicatie bij complexe wonden. Geen wonder dan ook dat het voorkomen en behandelen

Nadere informatie

De nieuwe PLUS voor kwaliteit: TenderWet plus Het innovatieve kompres van HARTMANN. 3 dagen. Wondbehandeling

De nieuwe PLUS voor kwaliteit: TenderWet plus Het innovatieve kompres van HARTMANN. 3 dagen. Wondbehandeling De nieuwe PLUS voor kwaliteit: TenderWet plus Het innovatieve kompres van HARTMANN. 3 dagen ZONDER WONDVERBANDWISSELING NIEUW! Wondbehandeling De nieuwe PLUS voor kwaliteit. Drie dagen lang geen wondverbandwisseling.

Nadere informatie

De 3M Tegaderm merknaam breidt uit.

De 3M Tegaderm merknaam breidt uit. De 3M Tegaderm merknaam breidt uit. Fixatie en bescherming Wondzorg Chirurgische verbanden 3M Tegaderm Dressings 3Health Care Simple. Dependable. Trusted. De meest vertrouwde naam voor transparante filmverbanden.

Nadere informatie

Wondzorg & positie in de regio. Pieter Boele van Hensbroek traumachirurg

Wondzorg & positie in de regio. Pieter Boele van Hensbroek traumachirurg Wondzorg & positie in de regio Pieter Boele van Hensbroek traumachirurg Indeling Wondzorg (Kwaliteitsstandaard Organisatie van wondzorg in Nederland) Niet spoedeisend Spoedeisend Wondzorg categorie I Wondzorg

Nadere informatie

Peter Quataert Begeleidingsgroep richtlijn wondzorg Academisch Medisch Centrum Amsterdam

Peter Quataert Begeleidingsgroep richtlijn wondzorg Academisch Medisch Centrum Amsterdam Peter Quataert Begeleidingsgroep richtlijn wondzorg Academisch Medisch Centrum Amsterdam Waarom deze richtlijn? Richtlijnen bestaan al voor chronische wonden Acute wondzorg is groot probleem 420.000 wondbehandelingen

Nadere informatie

De wonde in de Actiebox

De wonde in de Actiebox De wonde in de Actiebox Wondzorg en TIME in een notedop Tiny Coremans Huisartsenconferentie Domus Medica 6 februari 2016 te Antwerpen Verpleegkundig Wondzorgdeskundige, verwonderzorg.be Gespecialiseerd

Nadere informatie

27/03/2016. Erysipelas in de thuiszorg. Ook wondzorg? Swaels Ann Verpleegkundige thuiszorg. Erysipelas/cellulitis. Begripsbepaling

27/03/2016. Erysipelas in de thuiszorg. Ook wondzorg? Swaels Ann Verpleegkundige thuiszorg. Erysipelas/cellulitis. Begripsbepaling Erysipelas in de thuiszorg. Ook wondzorg? Swaels Ann Verpleegkundige thuiszorg 1 Erysipelas/cellulitis Literatuur: onduidelijkheid VS: erysipelas specifieke vorm van cellulitis Frankrijk: Cellulitis 2

Nadere informatie

Ulcus cruris venosum. Inleiding. Epidemiologie, etiologie en symptomatologie. Dr. M.B. Maessen-Visch

Ulcus cruris venosum. Inleiding. Epidemiologie, etiologie en symptomatologie. Dr. M.B. Maessen-Visch 254 24 Samenvatting Richtlijnen Dermatologie 2015 Ulcus cruris venosum Dr. M.B. Maessen-Visch De richtlijn dateert uit 2014 en is onderdeel van de overkoepelende richtlijn Veneuze pathologie Inleiding

Nadere informatie

Wondzorgproduct keuze lijst juli 2005

Wondzorgproduct keuze lijst juli 2005 Wondzorgproduct keuze lijst ALGINATEN Alginaten worden gemaakt van bruin zeewier, dat tot vezels en vervolgens tot matjes of (lint) tampons wordt verwerkt. Alginaten bevatten calcium welke aan de wond

Nadere informatie

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken

TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken TenderWet plus Therapeutische werkzaamheid, compatibiliteit en gebruik in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen en artsenpraktijken Wondverzorging Samenvatting In een observatieonderzoek bij meerdere

Nadere informatie

but no statistically significant differences

but no statistically significant differences but no statistically significant differences Astma is een chronische aandoening, die niet te genezen is. Met de passende zorg kunnen symptomen tot een minimum worden gereduceerd en zou een astma patiënt

Nadere informatie

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven Wondbehandeling Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Wondbehandeling

Nadere informatie

Meten is weten: Meetinstrumenten ulcus cruris. Margot Kemmeren Wondconsulent

Meten is weten: Meetinstrumenten ulcus cruris. Margot Kemmeren Wondconsulent Meten is weten: Meetinstrumenten ulcus cruris Margot Kemmeren Wondconsulent Disclosure belangen spreker (Potentiele) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante Relaties met bedrijven Sponsering

Nadere informatie

Hoe zet je gevonden evidence voor wondbehandeling om naar de praktijk? Pilot evidence based wondbehandeling bij geïnfecteerde donor site.

Hoe zet je gevonden evidence voor wondbehandeling om naar de praktijk? Pilot evidence based wondbehandeling bij geïnfecteerde donor site. Hoe zet je gevonden evidence voor wondbehandeling om naar de praktijk? Pilot evidence based wondbehandeling bij geïnfecteerde donor site. Karina Halff: oncologie wond stoma continentie verpleegkundige

Nadere informatie