wat u niet weet Jaarverslag 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "wat u niet weet Jaarverslag 2010"

Transcriptie

1 Ik weet, ik weet, wat u niet weet Jaarverslag 2010 Wanneer mogen we u verwelkomen op de nieuwe websites? Coffeeshops worden te snel in verband gebracht met criminaliteit. Er is geen uniform beleid vanuit de overheid en te weinig representatie. Alleen de slechte eigenschappen worden aan het licht gebracht, Achterzijde aldus een klant van Xpresso.

2 Zwijndrechts coffeeshopmodel voorbeeld voor andere gemeenten nooit meer een commerciële coffeeshop toestaan... Het niet-commerciële karakter van Coffeeshop Xpresso is een goede basis om softdrugsgebruik in een gemeente in goede banen te leiden. Dat vindt ook burgemeester A. Scholten van Zwijndrecht. In een uitzending van omroep Zeeland (BRON: Omroep Zeeland 17 december 2010 Middelburg moet zelf coffeeshop exploiteren ) adviseert hij gemeenten om te kiezen voor een niet-commerciële coffeeshop. Scholten: Als men dan toch zou besluiten om daar een coffeeshop te vergunnen toe te staan- dan zou ik met de ervaring vanuit Zwijndrecht, nooit meer een commerciële coffeeshop toestaan, maar echt proberen om daar een niet commerciële coffeeshop te krijgen. Als groot voordeel haalt de burgemeester aan dat het geld binnen de stichting blijft waardoor Het Dilemma: - fatsoenlijke CAO-salarissen kan uitbetalen, - voldoende personeel kan inzetten, - niet gebonden is aan omzetresultaten, - veel aan beveiliging kan doen en - kan investeren in de coffeeshop. Het Dilemma is trots op haar voorbeeldrol en informeert anderen graag over het Zwijndrechtse coffeeshopmodel. De gemeente Leerdam heeft bijvoorbeeld al een aantal keren interesse getoond. Ook de Zeeuwse gemeente Middelburg is op zoek naar een modus om cannabisgebruik in goede banen te leiden. Stichting Het Dilemma heeft onbewust een voorbeeldrol toebedeeld gekregen. Dit blijkt uit de interesse die anderen in 2010 in de stichting hebben getoond. Het gaat dan niet alleen om Coffeeshop Xpresso, maar ook, of vooral, om de organisatie erachter, de preventie- en voorlichtingsactiviteiten eromheen en de contacten met externen zoals de gemeente en maatschappelijke organisaties.

3 Geen overlast meer in Zwijndrecht door komst Coffeeshop Xpresso Met de komst van de coffeeshop is een einde gekomen aan de straathandel en overlast waar Zwijndrecht voor die tijd last van had, vertelt de reporter van omroep Zeeland. Burgemeester Scholten: Ik kan alleen maar zeggen dat wij hier een coffeeshop hebben, zo n acht jaar, waar geen enkele vorm van overlast is. Doelstelling stichting Het Dilemma Het in goede banen leiden van het gebruik van softdrugs (Opiumwet, lijst 2) in Zwijndrecht. Het Dilemma realiseert de doelstelling door: -een coffeeshop te exploiteren: Coffeeshop Xpresso, Xpresso verzorgt de gecontroleerde verkoop van softdrugs door controle op de leeftijd, de hoeveelheid en de kwaliteit van de producten. -een kwalitatief goede en veilige gebruikersruimte beschikbaar te stellen, -klanten voorlichting te geven over (het gebruik van) cannabisproducten, -gebruikers en niet-gebruikers objectieve en gevarieerde informatie te verstrekken, -te acteren binnen de beleidsregels niet-commerciële coffeeshop van de gemeente Zwijndrecht en binnen de voorwaarden van de exploitatievergunning en gedoogbeschikking, -contacten te onderhouden met haar netwerk en -te zorgen voor gekwalificeerd personeel. Coffeeshops zijn er om jongeren uit de coffeeshops te houden, aldus een coffeeshophouder.

4 Alarmbellen coffeeshopontwikkelingen rinkelen regelmatig Regering worstelt met coffeeshops (Medicalfacts, ) en Thuiskweker wiet bij grofvuil (De Telegraaf, ) zijn slechts twee van de vele, opvallende, aan coffeeshops gerelateerde krantenkoppen die in 2010 verschenen. De rode draad in de artikelen is het gehanteerde idee dat coffeeshops boosdoeners zijn. Voorstander van Public Health In het artikel Regering worstelt met coffeeshops meldt de schrijver drie opties die bepalend kunnen zijn voor de preventienota die in 2011 verschijnt. Vanuit liberaal oogpunt zijn 18- plussers zelf verantwoordelijk en zorgt de overheid voor goede informatie. De moralistische opvatting gaat uit van een verbod op drugsgebruik en coffeeshops. Bij de derde optie, Public Health, zorgen coffeeshops ervoor dat de cannabishandel zich niet helemaal in het criminele circuit afspeelt, de handel zich niet regionaal verspreidt en er toezicht gehouden kan worden. Evenals de verslavingszorg en een burgemeester is Het Dilemma een groot voorstander van de derde optie. Stichting Het Dilemma hanteert het principe dat cannabisgebruik is geoorloofd, mits dit bewust, met mate en voor het plezier gebeurt. De stichting is stellig over misbruik: Gebruik onder de 18, probleemgebruik, schooluitval door cannabisgebruik en andere vormen van misbruik, keuren wij te allen tijde af, verklaart de directeur. In het voorjaar van 2011 verschijnt de nieuwe drugsnota. Deze nota zal duidelijkheid geven over het gedoogstandpunt van de regering. Je kunt cannabisgebruik zelf in goede banen leiden, of dit laten regelen door het illegale circuit, aldus de directeur van Het Dilemma. Een andere keus is er niet.

5 Personeelsontwikkelingen en cameratoezicht Er werken twaalf medewerkers bij Stichting Het Dilemma, allemaal met hun eigen rol en taken. In december 2010 is één van de medewerkers gestart met het opzetten van een afdeling Personeelszaken. In 2011 krijgen ook de communicatietaken een vaste plek binnen de organisatie. Scholing personeel in 2010 Ook in 2010 heeft Het Dilemma veel aandacht besteed aan uitbreiding van kennis en vaardigheden. Gevolgd zijn onder andere een studiedag bij het Trimbos instituut, een cursus middelmanagement, een administratieve softwarecursus, een cursus bedrijfshulpverlening en een experttraining van BoumanGGZ. Avondbezetting en cameratoezicht uitgebreid Om de toegenomen drukte in de coffeeshop s avonds aan te kunnen en de veiligheid van medewerkers en klanten te kunnen garanderen, is in 2010 de personele bezetting s avonds uitgebreid. Ook heeft Stichting Het Dilemma een camera toegevoegd aan het bewakingssysteem. De Raad van Toezicht van Stichting Het Dilemma bestaat uit drie personen. Zij adviseren en controleren het bestuur van Stichting Het Dilemma. In 2010 hebben zij vier keer een officiële vergadering belegd. Ze zijn tevreden over de samenwerking met het bestuur van Het Dilemma. De Raad van Toezicht concludeert dat de stichting voldoet aan de eisen en verplichtingen die aan Het Dilemma zijn gesteld.

6 Ik vind het een goede en prettige coffeeshop In 2010 heeft Coffeeshop Xpresso weer veel klanten mogen ontvangen. Xpresso is een druk bezochte coffeeshop met een belangrijke sociale ontmoetingsfunctie. Ten opzichte van 2009 is het aantal bezoekers flink gestegen. Een 34-jarige mannelijke klant van Xpresso legt uit waarom hij één à twee keer per week de Zwijndrechtse coffeeshop bezoekt: Ik vind het een goede en prettige coffeeshop. De sfeer is gemoedelijk en persoonlijk heb ik een constant vertrouwen in de kwaliteit van de producten die er te koop zijn. Ondanks dat ik uit Rotterdam kom en in Dordrecht werkzaam ben, kies ik nog steeds voor Xpresso. Het personeel is klantvriendelijk. De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Ook de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden waardeert hij positief. Wel merkt hij op dat Xpresso in vergelijking met andere coffeeshops, geen ruime openingstijden heeft. Ook als klanten niet meer blowen, blijven ze vaak komen. Mensen die vroeger geblowd hebben, komen nog steeds voor een bakkie en gezelligheid, aldus een medewerker van Xpresso. Een 21-jarige vrouw uit Zwijndrecht kiest ook voor Xpresso omwille van de gezelligheid en het leuke personeel.

7 Het Dilemma ingebed in de lokale structuur De Officier van Justitie, burgemeester Scholten van Zwijndrecht en de directeur en Raad van Toezicht van Het Dilemma hebben gesproken over de inbedding van Het Dilemma in de lokale structuur. Inbedding en samenwerking zijn essentieel. Niet alleen in het kader van preventie en voorlichting, maar ook als goede basis om mogelijke problemen op de juiste wijze het hoofd te kunnen bieden. In plaats van kortweg maatregelen in de shop te nemen, leidt een gesprek met de directeur of Raad van Toezicht op korte en lange termijn altijd tot een betere oplossing. Daarvan is Het Dilemma overtuigd. Voorlichting heeft Het Dilemma hoog in het vaandel staan. In dit perspectief heeft de stichting in 2010 geparticipeerd in twee onderzoeken naar jongeren en alcoholgebruik. Het eerste onderzoek betrof een attitudemeting naar de betrokkenheid van ouders bij het alcoholgebruik van hun kinderen. In het tweede onderzoek zette de onderzoekers mysteryshopping in waarbij vijftienjarigen op 54 plaatsen hebben geprobeerd om alcoholische dranken te kopen. Beide onderzoeken zijn door de GGD uitgevoerd, in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Bij 40 van de 54 verkopers vormde de leeftijd geen enkele belemmering. Op sommige plekken vroegen de verkopers nog wel naar een identiteitsbewijs, maar als de jongere dat niet kon tonen en meldde dat hij 16 was, kon de jeugdige de alcoholische dranken zonder problemen kopen. Deze gang van zaken komt met name voor bij supermarkten en in sportkantines. Slijterijen zijn beter gefocust op de leeftijdsgrens. Alle alcoholverkopers zijn aangeschreven. De onderzoeksresultaten dienen voor de gemeente Zwijndrecht tevens voor het bepalen van een aanpak op langere termijn. Leeftijd vormde geen enkele belemmering bij 40 van de 54 alcoholverkopers.

8 Ik weet, ik weet, wat u niet weet Jaarverslag 2010 Stichting Het Dilemma heeft in 2010 in- en externen getraind en coffeeshopbezoekers en professionals geïnformeerd. Het Dilemma heeft belangrijke kennis gedeeld, zowel over de organisatie van een niet-commerciële coffeeshop als over softdrugs(gebruik); ik weet, ik weet, wat u niet weet Experttraining voor jongerenwerkers en coffeeshopmedewerkers In samenwerking met BoumanGGZ heeft Het Dilemma in 2010 een experttraining georganiseerd. In drie goed bezochte bijeenkomsten kwamen jongerenwerkers uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht en coffeeshopmedewerkers van Xpresso in groepen van zo n tien mensen per keer bij elkaar om een training voor experts te volgen. Naast voorlichting over middelen en middelengebruik, was er veel aandacht voor het signaleren van gebruik en de manieren waarop gesprekken met gebruikers tot stand kunnen komen. Ook de mogelijkheden die er zijn om gebruikers bewust te maken van hun gedrag en om ze door te verwijzen, zijn uitgebreid besproken. Voor iedereen die meer wil weten Het Dilemma heeft professionals uit de regio en uit Zeeland van informatie voorzien. Tevens ontwikkelde de stichting in 2010 een informatieve website en een informatiefolder. In de shop heeft Het Dilemma schermen geplaatst waarmee Xpresso de bezoekers voorziet van allerhande informatie. Stichting Het Dilemma, IJsselmeer 27, 3332 EX Zwijndrecht, xpresso@stichtinghetdilemma.nl Tekst en ontwerp: TEKSTUEELpuntinfo, Drukwerk: Drukkerij Van Gogh,

1. Grote bovenruimte voor werkplekken, ontvangstruimte, opslag en bewerking 1.1 Van halffabricaat tot eindproduct 1.2 Meer ruimte

1. Grote bovenruimte voor werkplekken, ontvangstruimte, opslag en bewerking 1.1 Van halffabricaat tot eindproduct 1.2 Meer ruimte De interne kwaliteitsslag Jaarverslag 200 9 Inhoud Inleiding 1. Grote bovenruimte voor werkplekken, ontvangstruimte, opslag en bewerking 1.1 Van halffabricaat tot eindproduct 1.2 Meer ruimte 2. Personeel

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z16006959 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN

ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE p. 2 INLEIDING p. 3 OPDRACHT COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN p. 5 SELECTIE GEMEENTEN p. 6 DEELNEMENDE

Nadere informatie

Cannabis preventie IrisZorg

Cannabis preventie IrisZorg Cannabis preventie IrisZorg Inleiding Een effectieve preventie van drugsproblemen zoals cannabis vraagt een integrale aanpak. Dat betekent dat samen met uiteenlopende beleidsterreinen en partnerorganisaties

Nadere informatie

Het groene gras van de buren

Het groene gras van de buren Het groene gras van de buren Middelbare scholieren over softdrugsgebruik en coffeeshops nabij hun school ROOD, jong in de SP Amsterdam Laurierstraat 165 1061 PL Amsterdam Email: roodamsterdam@sp.nl Inleiding

Nadere informatie

2.1 Coffeeshops in Nederland

2.1 Coffeeshops in Nederland 2.1 Coffeeshops in Nederland Eind 14 telt Nederland 591 coffeeshops verspreid over 3 coffeeshopgemeenten (figuur 2.1). Daarmee ligt het aantal coffeeshops voor het eerst sinds 1999, toen de eerste meting

Nadere informatie

ADVIESVRAGEN ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN

ADVIESVRAGEN ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN ADVIESVRAGEN ONAFHANKELIJKE COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE p. 2 INLEIDING p. 3 OPDRACHT COMMISSIE EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN p. 5 SELECTIE GEMEENTEN

Nadere informatie

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Katwijk 4 e effectmeting. Fieke Franken Ellen Selten

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Katwijk 4 e effectmeting. Fieke Franken Ellen Selten Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Katwijk 4 e effectmeting Fieke Franken Ellen Selten Titel: Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Ondertitel: Nalevingsonderzoek

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 24 077 Drugbeleid Nr. 293 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0183, d.d. 16-2-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Afdoening Motie Terpstra: (Soft)drugsbeleid (motie 19 bij RV 09.0096) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. De brief aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Bouwen aan zelfstandigheid - jaarverslag 2008 Stichting Het Dilemma - Coffeeshop Xpresso

Bouwen aan zelfstandigheid - jaarverslag 2008 Stichting Het Dilemma - Coffeeshop Xpresso Bouwen aan zelfstandigheid - jaarverslag 2008 Stichting Het Dilemma - Coffeeshop Xpresso Een beleid dat de vrijheid van drugsgebruik combineert met het ontwikkelen van voorzieningen, het geven van voorlichting

Nadere informatie

Draaiboek NIX18-Party

Draaiboek NIX18-Party Draaiboek NIX18-Party Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Algemene informatie 1.2 Doel 1.3 Resultaat 2 Deelnemende organisaties 3 Uitvoering 4 Aanbevelingen 5 Links 2 1. Inleiding Onderzoek door het Trimbos

Nadere informatie

Figuur 1 Aantal coffeeshops, gemeente en coffeeshopgementen (Bron: Intraval, 2017) coffeeshops gemeenten coffeeshopgemeenten

Figuur 1 Aantal coffeeshops, gemeente en coffeeshopgementen (Bron: Intraval, 2017) coffeeshops gemeenten coffeeshopgemeenten Feiten en cijfers Aantal coffeeshops: In een kwart van de Nederlandse gemeenten zijn coffeeshops gevestigd. Het aantal coffeeshops is de afgelopen jaren sterk verminderd. In 21 waren er nog 56 coffeeshops.

Nadere informatie

Softdruggebruik in Nederland

Softdruggebruik in Nederland Softdruggebruik in Nederland Het Nederlandse beleid inzake softdrugs staat op dit moment op verschillende manieren ter discussie. Aan de Nederlanders is gevraagd wat zij ervan vinden. De antwoorden zijn

Nadere informatie

Fact sheet. Minder coffeeshops in Amsterdam. Aantal coffeeshops daalt langzaam. nummer 3 mei 2007

Fact sheet. Minder coffeeshops in Amsterdam. Aantal coffeeshops daalt langzaam. nummer 3 mei 2007 Fact sheet nummer 3 mei 2007 Minder coffeeshops in Amsterdam Coffeeshops en Amsterdam: een wereldbekende combinatie die allesbehalve vanzelfsprekend is. Al jarenlang geldt er een uitsterfbeleid waarbij

Nadere informatie

EFFECTEN VAN CANNABISBELEID

EFFECTEN VAN CANNABISBELEID EFFECTEN VAN CANNABISBELEID IN AMSTERDAM & ROTTERDAM Dr Nienke Liebregts Bonger Instituut voor Criminologie Universiteit van Amsterdam Cannabiscongres 30 oktober 2018 VANDAAG Context: nationaal vs. lokaal

Nadere informatie

Nee tegen Nederwiet in grensstreek

Nee tegen Nederwiet in grensstreek 22 secondant #3/4 juli-augustus 2011 Fotoserie Werken tegen wiet Nee tegen Nederwiet in Nederlandse grensstreek Werkvloer Een toestroom van drugstoeristen, levensbedreigende hennepkwekerijen en wapengevaarlijke

Nadere informatie

NALE VINGS LEEFTIJDSCONTROLE BIJ ALCOHOLVERKOOP

NALE VINGS LEEFTIJDSCONTROLE BIJ ALCOHOLVERKOOP NALE VINGS LEEFTIJDSCONTROLE BIJ ALCOHOLVERKOOP FACTSHEET GGD & Iriszorg regio Nijmegen 0 ONDER ZOEK Nuchter kenniscentrum leeftijdsgrenzen Inleiding In opdracht van het regionaal alcoholmatigingsproject

Nadere informatie

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB Marijke Dijkstra Trimbos instituut Focus op onderzoek Utrecht, 2 december 2011 Improving Mental Health by Sharing Knowledge Programma Middelengebruik

Nadere informatie

N ulstelsel Coffeeshop s van de Gemeente Nieuwkoop

N ulstelsel Coffeeshop s van de Gemeente Nieuwkoop CVDR Officiële uitgave van Nieuwkoop. Nr. CVDR399988_1 4 juli 2016 N ulstelsel Coffeeshop s van de Gemeente Nieuwkoop Versiebeheer Versiebeheer Versie Datum 1.0 9 september 2011 Wijzigingen Eerste uitgave

Nadere informatie

Factsheet onderzoek naar de effecten van de wijziging van de leeftijdsgrens in de drank- en horecawet 2014 in gemeentes Almere, Huizen en Zeist

Factsheet onderzoek naar de effecten van de wijziging van de leeftijdsgrens in de drank- en horecawet 2014 in gemeentes Almere, Huizen en Zeist Factsheet onderzoek naar de effecten van de wijziging van de leeftijdsgrens in de drank- en horecawet 2014 in gemeentes Almere, Huizen en Zeist Margreth Egelkamp Marina Horseling Andrea Donker Contactgegevens:

Nadere informatie

"De overheid is een goede werkgever voor criminele organisaties"

De overheid is een goede werkgever voor criminele organisaties NRC Next 27 september 2011 Hoeveel zin heeft het coffeeshop-beleid? "De overheid is een goede werkgever voor criminele organisaties" De Maastrichtse gemeenteraad besluit vandaag waarschijnlijk tot verplaatsing

Nadere informatie

Gemeente Delft. Landelijke aanscherping coffeeshopbeleid

Gemeente Delft. Landelijke aanscherping coffeeshopbeleid Veiligheid IcM Gemeente Delft Programmering Phoenixstraat 16 261 1 AL Delfl Telefoon l401 5 Fax 015-2141724 Retouradres : Veiligheid, Postbus 78, 2600 ME Delfi Internet www.delff.nl Behandeld door: Beny

Nadere informatie

Nieuwe Drank- en Horeca Wet. Winkeliers/slijterijen. Stadskantoor 28-03-2013

Nieuwe Drank- en Horeca Wet. Winkeliers/slijterijen. Stadskantoor 28-03-2013 Nieuwe Drank- en Horeca Wet Winkeliers/slijterijen Stadskantoor 28-03-2013 1 Programma 19.30 uur welkom door burgemeester Harald Bergmann 19.40 uur toelichting op de nieuwe Drank- en Horecawet 20.00 uur

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 september 2014 gemeente roerdalen 2014-2018 1 Hoofstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De Nederlandse jongeren drinken veel, vaak en op jonge leeftijd. Daarnaast

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Vaststellen verordening Drank- en horecawet Datum: 19 november 2013 Portefeuillehouder: Decosnummer: 135 Informant:

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP Drank- en Horecawet Arnout Hagens Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid directie VGP Inhoud Lokaal toezicht Strafbaarstelling Lokale verordeningen Leeftijdsgrenzen Nieuwe bevoegdheden Lokaal toezicht Per

Nadere informatie

Over drugs en de coffeeshop (Wat is het?)

Over drugs en de coffeeshop (Wat is het?) Vragen en antwoorden tijdelijke coffeeshop Almere Buiten de Meridiaan Over drugs en de coffeeshop (Wat is het?) 1. Wat is een coffeeshop? Een coffeeshop is een horecabedrijf. Een gesloten ruimte, waar

Nadere informatie

Samenvatting. De coffeeshop. Bekendheid met en houding tegenover de coffeeshop

Samenvatting. De coffeeshop. Bekendheid met en houding tegenover de coffeeshop Samenvatting Medio augustus 2011 werd in Lelystad (ruim 75.000 inwoners) voor het eerst een coffeeshop geopend. In een onderzoek door de Universiteit van Amsterdam zijn de ontwikkelingen in Lelystad rondom

Nadere informatie

Explosief jubileumjaar. wietteelt? Jaarverslag 2012

Explosief jubileumjaar. wietteelt? Jaarverslag 2012 Explosief jubileumjaar opstap naar gecontroleerde wietteelt? Jaarverslag 2012 Dit jaarverslag beschrijft de ervaringen van 2012 en wat volgens Stichting Het Dilemma wél de juiste weg is. 2 Reguleren wietteelt?

Nadere informatie

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Reimerswaal

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Reimerswaal Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Reimerswaal Ontwerpbeleidsregel, vastgesteld door de burgemeester op 13 augustus 2012 afdeling Bouwen, Milieu en Handhaving 1 Beleidsregel

Nadere informatie

Burgemeester. Aan de leden van de Gemeenteraad van Tilburg. mei drugsbeleid. Geachte heer/mevrouw,

Burgemeester. Aan de leden van de Gemeenteraad van Tilburg. mei drugsbeleid. Geachte heer/mevrouw, Aan de leden van de Gemeenteraad van Tilburg Ons kenmerk 10520178 Uw kenmerk Datum mei 2011 Onderwerp drugsbeleid Geachte heer/mevrouw, De Minister van Veiligheid en Justitie de heer I. Opstelten heeft

Nadere informatie

De gemeenteraad van Gouda Oriënterende informatie coffeeshopbeleid naar aanleiding van de motie hierover dd 10 november 2011.

De gemeenteraad van Gouda Oriënterende informatie coffeeshopbeleid naar aanleiding van de motie hierover dd 10 november 2011. memo aan onderwerp van datum De gemeenteraad van Gouda Oriënterende informatie coffeeshopbeleid naar aanleiding van de motie hierover dd 10 november 2011. College van Burgemeester en Wethouders 15 mei

Nadere informatie

TEYLINGEN BURGEMEESTERSBESLUIT 2008/06788. Coffeeshop beleid. Beheer Leefomgeving. C.M, HoektfJ^Jsifc. De burgemeester besluit:

TEYLINGEN BURGEMEESTERSBESLUIT 2008/06788. Coffeeshop beleid. Beheer Leefomgeving. C.M, HoektfJ^Jsifc. De burgemeester besluit: BURGEMEESTERSBESLUIT TEYLINGEN onderwerp registratienummer Coffeeshop beleid 2008/06788 afdeling Beheer Leefomgeving paraaf afdelingshoofd ^ behandeld door datum besluit C.M, HoektfJ^Jsifc paraaf burgemeester

Nadere informatie

Notitie ter ondersteuning van het debat over richtinggevende criteria locatie vestiging coffeeshop in Helmond

Notitie ter ondersteuning van het debat over richtinggevende criteria locatie vestiging coffeeshop in Helmond Notitie ter ondersteuning van het debat over richtinggevende criteria locatie vestiging coffeeshop in Helmond 1. Inleiding Coffeeshops zijn alcoholvrije horecagelegenheden waar handel in en gebruik van

Nadere informatie

Drank- en horecawet. Wijzigingen 2013 en 2014 Tijd voor integraal beleid?

Drank- en horecawet. Wijzigingen 2013 en 2014 Tijd voor integraal beleid? Drank- en horecawet Wijzigingen 2013 en 2014 Tijd voor integraal beleid? Inhoud presentatie Landelijke doelstellingen Wetswijzigingen Raakvlakken alcoholbeleid Wat is er al geregeld Alcoholverkooppunten

Nadere informatie

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Middelburg, juni 2016 Colofon ZB 2016 Samenstelling José van den Boomgaard Ankie Smit Esther van Sprundel ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland Kousteensedijk 7 4331 JE Middelburg Postbus 8004 4330

Nadere informatie

De naleving van de alcoholleeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria s en sportkantines in 2013, 2014 en 2015.

De naleving van de alcoholleeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria s en sportkantines in 2013, 2014 en 2015. De naleving van de alcoholleeftijdsgrens door supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria s en sportkantines in 2013, 2014 en 2015. Het resultaat van ruim 5800 aankooppogingen door mysteryshoppers

Nadere informatie

Coffeeshop. Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl. 1 Als je denkt aan coffeeshops. Waar denk je dan aan? (Zie alle antwoorden in de bijlage)

Coffeeshop. Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl. 1 Als je denkt aan coffeeshops. Waar denk je dan aan? (Zie alle antwoorden in de bijlage) Coffeeshop Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl 1 Als je denkt aan coffeeshops. Waar denk je dan aan? (Zie alle antwoorden in de bijlage) 1 120,0% 100,0% 80,0% 2 Heb jij de afgelopen maanden cannabis

Nadere informatie

De belangrijkste overwegingen om deze gedoogbeschikking te verstrekken zijn:

De belangrijkste overwegingen om deze gedoogbeschikking te verstrekken zijn: ~ besluit Fysieke Leefomgeving Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle De heer R. Lensink Noordsingel 45 8091 XD Wezep Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 15 december 2014 Agenda nr: Onderwerp: vaststelling Preventie- en Handhavingsplan Jeugd, Alcohol & Omgeving

Raadsvergadering d.d.: 15 december 2014 Agenda nr: Onderwerp: vaststelling Preventie- en Handhavingsplan Jeugd, Alcohol & Omgeving Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2014 Agenda nr: Onderwerp: vaststelling Preventie- en Handhavingsplan Jeugd, Alcohol & Omgeving 2015-2019 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies

Nadere informatie

Coffeeshopbeleid gemeente Lelystad 2013

Coffeeshopbeleid gemeente Lelystad 2013 Coffeeshopbeleid gemeente Lelystad 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Coffeeshopbeleid gemeente Lelystad 2013 Citeertitel

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Een experiment met een gesloten cannabisketen. Dike van de Mheen, oktober 2018

Een experiment met een gesloten cannabisketen. Dike van de Mheen, oktober 2018 Een experiment met een gesloten cannabisketen Dike van de Mheen, oktober 2018 Het probleem In Nederland: 573 coffeeshops in 103 gemeenten De cannabisketen: -> Een gedoogde voordeur en een illegale achterdeur

Nadere informatie

HANDHAVINGSARRANGEMENT GEMEENTE ALMERE 2013

HANDHAVINGSARRANGEMENT GEMEENTE ALMERE 2013 HANDHAVINGSARRANGEMENT GEMEENTE ALMERE 2013 1. Inleiding Het thema handhaving is tamelijk omvangrijk. Het handhavingsvraagstuk krijgt in de bestuursrechtelijke praktijk steeds nadrukkelijker de aandacht.

Nadere informatie

Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid

Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid Inhoud 1. inleiding a. huidig coffeeshopbeleid b. regionale afspraken c. aanleiding blauwe nota d. doel van de blauwe nota 2. opdracht raad a. opdrachtomschrijving

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 15 april 2008 Onderwerp: Voorgestelde kaders voor het softdrugsbeleid. Samenvatting: In Sliedrecht is al vele jaren

Nadere informatie

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Inleiding Het Zeeuwse project Laat Ze Niet Verzuipen! (LZNVZ) 1 en de 13 Zeeuwse gemeenten willen inzicht in de mate waarin alcoholverstrekkers

Nadere informatie

BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET

BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET De burgemeester van Almere; Gelet op het bepaalde in: - artikel 4:81, lid 1, van de Algemene wet bestuursrecht waarin is bepaald dat een bestuursorgaan beleidsregels

Nadere informatie

Jongeren. Experimenteren Zijn onzeker Overzien risico s niet of nauwelijks Kunnen moeilijk nee zeggen Voelen druk van buitenaf Willen indruk maken

Jongeren. Experimenteren Zijn onzeker Overzien risico s niet of nauwelijks Kunnen moeilijk nee zeggen Voelen druk van buitenaf Willen indruk maken Ontstaan Straathandel Niet alleen voor toeristen en personen die zich niet wilden laten registreren Ook jongeren werden aangesproken op straat Niet enkel wiet Ook andere drugs Jongeren Experimenteren

Nadere informatie

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Visio: voor al uw vragen Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid, kost het

Nadere informatie

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Methode... 4 3. Resultaten - op basis van locatie... 5 4. Resultaten - op basis van

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar Gardien de Jongh, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Gardien de Jongh)

Behandelend ambtenaar Gardien de Jongh, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Gardien de Jongh) Vergadering: 17 april 2008 Agendanummer: 11 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar Gardien de Jongh, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Gardien de Jongh) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

NUL-BELEID COFFEESHOPS. Gemeente Bellingwedde

NUL-BELEID COFFEESHOPS. Gemeente Bellingwedde NUL-BELEID COFFEESHOPS Gemeente Bellingwedde 2014 Aanleiding In archiefstukken wordt aangegeven dat de gemeente Bellingwedde een nul-beleid hanteert voor coffeeshops. Echter is er in het archief geen raadsbesluit

Nadere informatie

Casus: Alcoholverkoop aan jongeren Lesbrief en vragen

Casus: Alcoholverkoop aan jongeren Lesbrief en vragen Casus: Alcoholverkoop aan jongeren Lesbrief en vragen Bij deze opgave horen informatiebronnen 1 en 2. In informatiebron 1 zijn enkele overzichten opgenomen over het gebruik van alcohol onder scholieren

Nadere informatie

Ministerie van Justitie en Veiligheid Prof. mr. dr. F.B.J. Grapperhaus Postbus EH 'S-GRAVENHAGE. 20 december 2018 U

Ministerie van Justitie en Veiligheid Prof. mr. dr. F.B.J. Grapperhaus Postbus EH 'S-GRAVENHAGE. 20 december 2018 U Ministerie van Justitie en Veiligheid Prof. mr. dr. F.B.J. Grapperhaus Postbus 20301 2500 EH 'S-GRAVENHAGE Datum 20 december 2018 Ons kenmerk TLD/U201801186 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) Onderwerp

Nadere informatie

Startnotitie Preventie- en Handhavingsplan Overbetuwe en Lingewaard

Startnotitie Preventie- en Handhavingsplan Overbetuwe en Lingewaard Startnotitie Preventie- en Handhavingsplan Overbetuwe en Lingewaard Aanleiding Door middel van deze startnotitie wordt u geïnformeerd over de wettelijke verplichting van de gemeente van het vaststellen

Nadere informatie

1 Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de gedoogverklaring moet gelden

1 Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de gedoogverklaring moet gelden Aanvraagformulier Gedoogverklaring coffeeshop 1 Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de gedoogverklaring moet gelden Handelsnaam: Postcode en woonplaats : 2 Aard van het bedrijf Wat is

Nadere informatie

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker.

ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker. ALCOHOL ANDERE DRUGS GAMEN EN OUDERS ONGEZELLIG? Bernard van t Klooster, preventiewerker bernard.van.t.klooster@novadic-kentron.nl DEURNE- ZEILBERG 5 juni 2018 Wat heeft u zelf wel eens gebruikt? Cocaine

Nadere informatie

Inhoud. Alcoholpreventie Jeugd 2012-2015. Gemeente Dalfsen

Inhoud. Alcoholpreventie Jeugd 2012-2015. Gemeente Dalfsen Inhoud Alcoholpreventie Jeugd Gemeente Dalfsen 1 Alcoholpreventie Jeugd 1. Inleiding Het alcoholgebruik onder de jongeren is de laatste jaren een landelijk probleem waar steeds meer aandacht voor is, zowel

Nadere informatie

MYSTERIE GUEST ONDERZOEK 11-10-2014. Inleiding en doel

MYSTERIE GUEST ONDERZOEK 11-10-2014. Inleiding en doel 11 oktober 2014 01 MYSTERIE GUEST ONDERZOEK 11-10-2014 Inleiding en doel Per 1 januari 2013 is de handhaving van en het toezicht op- de bepalingen uit de Drank- en Horecawet overgegaan van de Nederlandse

Nadere informatie

Kadernota In Control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord

Kadernota In Control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord Kadernota In Control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord Projectgroep In Control of Alcohol & Drugs 29 februari 2016 1. Inleiding Voor u ligt het nieuwe programma In Control of Alcohol & Drugs

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport 115.005068 I 05/10/2015 Gemeente Zuidpks Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Directie Voeding Gezondiieidsbesclierining en Preventie Betreft Lokaal

Nadere informatie

Speciale Halt-afdoening

Speciale Halt-afdoening Speciale Halt-afdoening Thema middag Helder op straat (HOS) 26 januari 2012 Liesbeth vanden Boeynants Directeur Halt ZWN Halt Zuid-West Nederland o Werkgebied 39 gemeenten; 2 politieregio s o 21 medewerkers;

Nadere informatie

Open en Alert. en drugsgebruik door (delinquente) jongeren met LVG. Els Bransen, projectleider

Open en Alert. en drugsgebruik door (delinquente) jongeren met LVG. Els Bransen, projectleider Improving Mental Health by Sharing Knowledge Open en Alert Aanpakken van alcohol en drugsgebruik door (delinquente) jongeren met LVG Els Bransen, projectleider ebransen@trimbos.nl Jeugd en middelengebruik

Nadere informatie

Over Your Added Value

Over Your Added Value Your Added Value gespecialiseerd in bouw en advisering van Webshop & Websites Over Your Added Value Bijgedragen door A.D.O. van Dijk Your Added Value houdt zich bezig met adviseren en bouwen van Websites

Nadere informatie

Nulbeleid coffeeshops. gemeente Zeewolde

Nulbeleid coffeeshops. gemeente Zeewolde Nulbeleid coffeeshops gemeente Zeewolde 2 Aanleiding In de gemeenteraad is de discussie geweest, mede naar aanleiding van het VNG rapport Modernisering Cannabisbeleid waarin het failliet van het gedoogbeleid

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Gemeente Hillegom Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Inleiding Per 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet (DHW) gewijzigd. Door deze wijziging zijn gemeenten de belangrijkste uitvoerders

Nadere informatie

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd?

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Goede zaak 60,3% Slechte zaak 34,5% Weet niet / geen mening

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn Besluit houdende wijziging van lijst I, behorende bij de Opiumwet, in verband met plaatsing op deze lijst van hasjiesj en hennep met een gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) van 15 procent of meer. Daartoe

Nadere informatie

Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012

Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012 Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012 Vaststelling: 15 augustus 2012 Publicatie: 23 augustus 2012 Inwerkingtreding: 24 augustus 2012 Inhoud Samenvatting Inleiding 1. Nederlands drugsbeleid 2. Vormen

Nadere informatie

Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen

Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Sittard-Geleen Nr. 246250 16 november 2018 Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen

Nadere informatie

Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen

Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen Tactus Verslavingszorg Preventie & Consultancy Brink 40 7411 BT Deventer 088 3822

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Opinieonderzoek. Invoering wietpas in Brabant. Samenvatting en tabellenboek. Tangram Advies & Onderzoek. Bas de Kleijn. 18 april 2012.

Opinieonderzoek. Invoering wietpas in Brabant. Samenvatting en tabellenboek. Tangram Advies & Onderzoek. Bas de Kleijn. 18 april 2012. Opinieonderzoek Invoering wietpas in Brabant Samenvatting en tabellenboek Tangram Advies & Onderzoek Bas de Kleijn 18 april 2012 Bestemd voor: Omroep Brabant Joris Gerritsen Dr. s Jacoblaan 26, 3707 VK

Nadere informatie

Attitudemeting ouders: alcohol en alcoholspecifieke opvoeding

Attitudemeting ouders: alcohol en alcoholspecifieke opvoeding Attitudemeting ouders: alcohol en alcoholspecifieke opvoeding November 2011 In deze factsheet worden kort de resultaten gepresenteerd van de attitudemeting onder ouders over alcohol en alcoholspecifieke

Nadere informatie

Verslag Enquête Alcoholbeleid onder Sportverenigingen en Sportaanbieders in de gemeenten Appingedam en Delfzijl.

Verslag Enquête Alcoholbeleid onder Sportverenigingen en Sportaanbieders in de gemeenten Appingedam en Delfzijl. Huis voor de Sport Groningen Saskia Duursma en Ineke Raukema Oktober 2010 Verslag Enquête Alcoholbeleid onder Sportverenigingen en Sportaanbieders in de gemeenten Appingedam en Delfzijl. Inleiding Huis

Nadere informatie

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015 Presentatie DHW voor studenten Dinsdag 12 mei 2015 Vergunningen (paracommercie) 1. DHW-Vergunning voor schenken alcohol op grond van de Drank- en Horecawet. Schenkt uw vereniging alcohol in eigen beheer?

Nadere informatie

Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014

Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014 Klanttevredenheid Gemeentewinkel Zwijndrecht 2014 Inhoud 1. Conclusies en aanbevelingen 2. Dienstverlening Gemeentewinkel 3. Contact met de gemeente 4. Wensen en behoeften De gemeente Zwijndrecht heeft

Nadere informatie

MEMO. Aan : Gemeenteraad Afdeling : Van : Het college van B&W Afdeling :

MEMO. Aan : Gemeenteraad Afdeling : Van : Het college van B&W Afdeling : MEMO Aan : Gemeenteraad Afdeling : Van : Het college van B&W Afdeling : Datum : 9 november Onderwerp : Preventie- en Handhaving alcoholgebruik onder jongeren Geachte raad, In deze memo ontvangt u ter kennisname

Nadere informatie

Jaar: 2013 Nummer: 54 Besluit: 23 april 2013 Gemeenteblad BELEIDSREGEL WET BIBOB BOUWEN HELMOND Burgemeester en wethouders van Helmond;

Jaar: 2013 Nummer: 54 Besluit: 23 april 2013 Gemeenteblad BELEIDSREGEL WET BIBOB BOUWEN HELMOND Burgemeester en wethouders van Helmond; Jaar: 2013 Nummer: 54 Besluit: 23 april 2013 Gemeenteblad BELEIDSREGEL WET BIBOB BOUWEN HELMOND 2013 Burgemeester en wethouders van Helmond; Besluit: I. vast te stellen de Beleidsregel Wet Bibob bouwen

Nadere informatie

FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G

FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G 1 FACTSHEET ALCOHOLVERKOOP AAN JONGEREN IN TWENTE E E R S T E M E T I N G N o v e m b e r 2 0 1 1 O N D E R Z O E K E R S : Dr. J

Nadere informatie

Het Rotterdamse model 2007-2012

Het Rotterdamse model 2007-2012 Erasmus School of Law Het Rotterdamse model 2007-2012 Ciroc 7-3-2012 Coffeeshops, het beste van twee kwaden Thaddeus Muller Opzet Intro Onderzoek Het Rotterdamse model? Effecten en

Nadere informatie

Preventie- en handhavingsplan

Preventie- en handhavingsplan 08OKT.2014 Gemeente Delft Preventie- en handhavingsplan Voor de uitvoering van de Drank en Horecawet - 2014 Astrid Lensink & Irma Lauwers 14-04-2014 Inleiding Op I januari 2014 is de Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Adverteren op one2xs

Adverteren op one2xs Adverteren op one2xs GPT advertenties die wél rendabel zijn. Laat u overtuigen door de vele mogelijkheden die one2xs u biedt. www.one2xs.com 28-11-2008 Adverteren op one2xs. Waarom? Enorm brede doelgroep

Nadere informatie

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Vastgesteld in de MR-vergadering van 8 juni 2015. 1 Inleiding Per 1 januari 2014 is wettelijk vastgelegd dat geen alcohol verkocht mag worden aan jongeren jonger

Nadere informatie

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid 31 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Veiligheid. Waar staat de ChristenUnie voor. 2.1 Een veilige samenleving

Veiligheid. Waar staat de ChristenUnie voor. 2.1 Een veilige samenleving Veiligheid Waar staat de ChristenUnie voor Als inwoner van Rijssen-Holten wilt u veilig kunnen leven. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. De overheid heeft de plicht om inwoners te beschermen en criminaliteit

Nadere informatie

2.15 Alcohol gevaren en regels

2.15 Alcohol gevaren en regels 2.15 Alcohol gevaren en regels Uit werkmap Veiligheid in het jeugd- en jongerenwerk Zorg voor elkaar Vragen De veiligheid van deelnemers én vrijwilligers komt ernstig in het geding bij (onverstandig) gebruik

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00383 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Datum: 1 september 2011 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar

Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar STAP.NL Alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16 jaar Nalevingsonderzoek gemeente Utrecht Hotspotonderzoek bij supermarkten, 1-meting Colofon Auteurs : Fieke Franken Amber Bosman Nederlands Instituut

Nadere informatie

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396 Zaaknummer : 65344 Raadsvergaderin : 2 december 2014 Agendapunt : g Commissie : Bestuur Onderwerp : Informerende nota coffeeshop Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Altena houdende regels omtrent coffeeshops Beleidsregel nulbeleid coffeeshops Altena 2019

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Altena houdende regels omtrent coffeeshops Beleidsregel nulbeleid coffeeshops Altena 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Altena Nr. 3817 8 januari 2019 Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Altena houdende regels omtrent coffeeshops Beleidsregel nulbeleid coffeeshops

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

* *

* * INFORMATIENOTITIE AAN DE RAAD Postregistratienummer *17.0005259* 17.0005259 Opmeer, d.d.: 21-4-2017 Raadsvergadering 8-6-2017 Onderwerp Informatienotitie Raad Rapport: Jongeren over middelengebruik Aanleiding

Nadere informatie

Uitvoeringsplan alcoholpreventie en handhaving, gemeente Zwartewaterland 2016

Uitvoeringsplan alcoholpreventie en handhaving, gemeente Zwartewaterland 2016 Uitvoeringsplan alcoholpreventie en handhaving, gemeente Zwartewaterland 2016 1 1. Aanleiding uitvoeringsplan preventie- en handhavingsplan alcohol 2016 1.1. Inleiding Op 15 januari 2015 heeft de raad

Nadere informatie

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Aanleiding In Noord-Holland Noord is met een mystery guest onderzoek 1 gekeken hoe makkelijk jongeren onder de achttien

Nadere informatie

Regelgeving omtrent genotmiddelen

Regelgeving omtrent genotmiddelen Regelgeving omtrent genotmiddelen Versie 27 mei 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Carmel College Salland; een gezonde school 1.2 Gezonde school en genotmiddelen 1.3 Op welke wijze wil de school een

Nadere informatie

Toelichting Coffeeshops aan de Venlose grens

Toelichting Coffeeshops aan de Venlose grens Toelichting Coffeeshops aan de Venlose grens Hay Janssen, fractievoorzitter PvdA Venlo 17 november 2008 Door het invoeren van een overlastverordening en een nieuw vergunningensysteem voor de vestiging

Nadere informatie