Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus Zomerspecial

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014. Zomerspecial"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014 Zomerspecial Geachte relatie, Het is inmiddels al weer dagen, koud en vochtig weer. Het lijkt wel ofdat de herfstvakantie is begonnen in plaats van de zomervakantie Maar ik weet zeker dat het binnenkort weer stalend weer wordt en iedereen volop van de zon kan gaan genieten. Mogelijk dat het kwik nog wel boven de 30 o C uit gaan komen? Wanneer daarbij evt. ook nog een hoge luchtvochtigheid en weinig wind parten gaan spelen, zijn dat toch omstandigheden waar we in Nederland niet aan gewend zijn. Daarom kunt u maar beter goed voorbereid zijn. Dat brengt naast een heleboel (speel-) plezier ook direct allerlei (EHBO-) gevolgen met zich mee. In deze zomerspecial wordt u op de gevolgen geattendeerd. En wat u mogelijk, als lezer aan het denken zet? Waarna u mogelijk nà de zomervakantie toch eindelijk maar eens die EHBO - cursus gaat volgen? Enkele praktijkvoorbeelden van zomer-ellende, tijdens de (zomer-)vakantie, voor u op een rijtje gezet: Verstandig zonnen Hitteletsels Tilburgse Kermis De eikenprocessie rups Heeft u suggesties voor de nieuwsbrief? Laat het me dan a.u.b. weten: info@ehboindepraktijk.nl Veel leesplezier! Met vriendelijke groeten, Yvonne Tuerlings N.b.: Kent u mensen in uw omgeving, die ook graag op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen binnen Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk? Attendeer ze dan op de website: onder het kopje: nieuwsbrief. Een mailtje naar: info@ehboindepraktijk.nl met desbetreffende naam en adres is voldoende om aan te melden voor een nieuwsbrief. Wenst u de nieuwsbrief niet meer te willen ontvangen? Stuur dan een bericht met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief en vermeld daarbij uw naam.

2 Verstandig zonnen Veel ouders en kinderen vertrekken naar een zonnige vakantiebestemming / genieten in Nederland van de zon. De zonkracht, die in Nederland varieert van 0 tot 8, geeft aan hoe lang iemand gemiddeld zonder zonbescherming de zon in kan. Bij zonkracht 7 kun je met een lichte huid in maar liefst 15 minuten al flink verbranden!. In landen dichterbij de evenaar is de zonkracht meestal nog hoger en de kans op verbranden groter. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Reden genoeg voor Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk om u te waarschuwen voor zonverbranding. Wat niet wegneemt dat u niet zou mogen genieten van de zon, maar dan wel zonder te verbranden nietwaar?

3 Tot slot nog enkele tips, voor de kids: Voorkom dat u er zo uit komt te zien:

4 Hitteletsels Hitteletsels ontstaan doordat het lichaam door warmte veel vocht en zout verliest. Door het zout- en vochtverlies kan het slachtoffer minder warmte kwijt en raakt oververhit. Hierdoor treden klachten op als spierkramp, hoofdpijn, misselijkheid tot zelfs shock en stilstand van de bloedsomloop. Levensgevaarlijk dus! Het lichaam probeert de temperatuur in de romp en het hoofd op 37 o C te houden. Bij deze temperatuur werken de cellen namelijk het beste. Hiervoor zit in de hersenen een soort thermostaat. Deze zorgt ervoor dat deze temperatuur constant blijft. Zodra de temperatuur te hoog wordt zal deze thermostaat de doorbloeding van de huid verhogen. Hierdoor wordt de huid rood en warm. Ook komt de zweetproductie op gang. Door het verdampen van zweet kan het lichaam ook warmte kwijt. Wanneer lucht langs het lichaam stroomt koelt het lichaam nog sneller. Zweten koelt de huid. Voor verdampen is veel warmte nodig en dus kan het lichaam veel warmte kwijt. Bij normale temperaturen zweet je ongeveer een ½ lt /dg. Bij opwarming van het lichaam kan dit wel 3x zo veel zijn. Om uitdroging te voorkomen moet je veel water drinken (niet meer dan max. 3½ lt p/dg) en zout aanvullen. Te veel water drinken bij hitteletsels is ook niet goed. 4 lt water p/dg is voor de doorsnee mens al te veel. Bij te veel water drinken kunnen de nieren het vocht niet meer afvoeren. Hierdoor wordt het opgenomen door lichaamscellen. Deze zetten op en hierdoor kunnen bloedvaten of zenuwen in de verdrukking raken. Ook kan vocht naar de hersenen getransporteerd worden waardoor deze opzetten. Door de verhoogde druk in de schedel kan hoofdpijn en misselijkheid ontstaan. Wordt er niet op gereageerd dan kan iemand hierdoor overlijden. Dit wordt watervergiftiging genoemd. Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Bij 2% verlies hiervan ontstaat een merkbaar tekort door prestatieverlies. Bij 15% komt het lichaam zo erg in de problemen dat het dodelijk kan zijn. Er zijn een aantal verschillende stadia van hitteletsels, te weten: hitteflauwte, hittekrampen, hittestuwing / hitte uitputting, hitteberoerte. Tijdens een EHBO - cursus kunt u hier uitgebreidere informatie over verkrijgen.

5 Tot slot nog een paar laatste tips: Kinderen en mensen met kalende hoofden: zet een petje of hoedje op. Zoek vlug genoeg afkoeling. Kleed baby's niet te warm. Drink vóór je dorst krijgt (en daar bedoel ik natuurlijk geen alcohol mee!) Laat ook bij warm weer nooit een kind achter in een afgesloten auto! Ook dieren zijn daar zeer gevoelig voor. Dat geld overigens ook voor tenten / caravans en andere plaatsen, die snel opwarmen!

6 Tilburgse kermis nieuws Net als ieder jaar, zijn er nu ook weer 2 EHBO-posten op de kermis opgesteld. (Op de Spoorlaan en op het Koningsplein). Waar de EHBO-ers het meeste werk mee hebben is blaren afplakken, met warm weer en dan met transpirerende voeten in slecht luchtende schoenen blijkt niet zo n goede combinatie te zijn evenmin als het lopen op slippers. Overdag behandelen we nog wel eens kinderen die met hun vingers ergens tussen hebben gezeten, of een schaafwondje, maar over het algemeen weinig EHBO leed en veel kermisvertier. Enkele leden van het EHBO-team lopen routes over het kermisterrein om alles nauwlettend in de gaten te houden. Traditiegetrouw zal de Roze Maandag weer een drukke dag worden, ook voor de hulpverleners. Er valt dan voornamelijk te denken aan onwel wordingen. Maar ook alcohol en drugs kunnen de nodige problemen met zich meebrengen.

7 Vermijd de eikenprocessie rups en voorkom klachten De eikenprocessie rups is weer gesignaleerd! De eikenprocessie rups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen grote nesten op de stam. Ze gaan s nachts in processie op zoek naar voedsel. Na de 3 e vervelling krijgen ze brandharen. Van mei t/m aug. kunnen deze brandharen gezondheidsklachten opleveren. Het venijn van de eikenprocessie rups zit in de brandharen. Deze zijn met het blote oog niet te zien. Bij aanraking dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt binnen een paar uur klachten zoals (hevig) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen. De ogen worden rood, dik en raken ontstoken. Soms lijken de klachten op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken, kortademigheid. Reden genoeg voor Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk om hier aandacht aan te besteden en om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen.

8 Hoe hevig de reactie is verschil per persoon. Komt u vaker met brandharen in contact? Dan zal de reactie waarschijnlijk sterker zijn. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen klachten krijgen van contact met brandharen. Eikenbomen met eikenprocessie rupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen en takken: dikke spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan!

9 Echter, ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, waarbij de brandharen voornamelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en / of luchtwegen veroorzaken. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Gaat u naar een gebied waar eikenprocessie rupsen voorkomen? Of bent u in contact geweest met de eikenprocessie rups en heeft u vragen over uw gezondheid? Adviseer ik u contact op te nemen met uw huisarts / GGD.

LET OP!! NIEUW LAATSTE PAGINA : AANVRAAGBRIEF VOOR VERLOF.

LET OP!! NIEUW LAATSTE PAGINA : AANVRAAGBRIEF VOOR VERLOF. Basisschool Bleijerheide. Juni 2008 Bewaren!!!!!!! LET OP!! NIEUW LAATSTE PAGINA : AANVRAAGBRIEF VOOR VERLOF. Zie verder in deze nieuwsbrief voor nadere informatie. BELANGRIJKE DATUMS 2 juli Schoolverlatersavond

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD: Eikenprocessierups 2018

VRAAG EN ANTWOORD: Eikenprocessierups 2018 VRAAG EN ANTWOORD: Eikenprocessierups 2018 Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden rond de eikenprocessierups in Enschede. Zie voor alle informatie: www.enschede.nl/eikenprocessierups

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

Informatieblad Zomer, milieu en gezondheid en de rol van het Bureau GMV 2011

Informatieblad Zomer, milieu en gezondheid en de rol van het Bureau GMV 2011 Informatieblad Zomer, milieu en gezondheid en de rol van het Bureau GMV 2011 Eikenprocessierups en gezondheid De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4: april 2014

Nieuwsbrief nr. 4: april 2014 Nieuwsbrief nr. 4: april 2014 Geachte relatie, Deze maand, weer wat heerlijke extra vrije dagen: 2 e Paasdag en ook de meivakantie valt vroeg dit jaar, mogelijk gaat u er wel op uit? Zorg dan dat u goed

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte.

De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte. Hittestress: werken en warm weer Inleiding De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte. De gevoelstemperatuur wordt, behalve door de luchttemperatuur

Nadere informatie

1. Hoe herken ik de eikenprocessierups?

1. Hoe herken ik de eikenprocessierups? VRAAG EN ANTWOORD: Eikenprocessierups 2019 Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop rond het de eikenprocessierups in Losser. Zie voor alle informatie: https://www.losser.nl/inwoners/openbare_ruimte/melden_schade_storing_overlas

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 12: december 2013

Nieuwsbrief nr. 12: december 2013 Nieuwsbrief nr. 12: december 2013 Geachte relatie, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van december 2013. Ik heb een aantal onderwerpen er voor u uitgelicht die nu actueel zijn: Eerste hulp bij verslikken

Nadere informatie

Werken bij hitte? Wat kan je doen!

Werken bij hitte? Wat kan je doen! Werken bij hitte? Wat kan je doen! Heerlijk zo n zonnetje toch? In de bouw werk je vaak buiten. Lekker, vooral in de zomer, de zon schijnt en de temperatuur loopt op. Maar gevaar ligt op de loer. Werken

Nadere informatie

Inleiding. De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen.

Inleiding. De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen. WERKEN IN DE ZOMER Inleiding De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen. Hoe reageert de mens op warmte? Normaal bedraagt de lichaamstemperatuur

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Vraag en antwoord Eikenprocessierups met betrekking tot:

Vraag en antwoord Eikenprocessierups met betrekking tot: Vraag en antwoord Eikenprocessierups met betrekking tot: 1. Biologie, ecologie 2. Verspreiding 3. Gezondheidsaspecten 4. Behandeling van klachten 5. Hoe klachten te voorkomen 6. Gedragsadviezen 7. Risico

Nadere informatie

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Let op: je maakt Opdracht 1 Met hulp óf Opdracht 1 Zonder hulp Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden 1. Lees de tekst in drietallen. Zet een vraagteken in de kantlijn bij de dingen waar

Nadere informatie

GHOR. Checklist maatregelen en adviezen bij hitte

GHOR. Checklist maatregelen en adviezen bij hitte Checklist maatregelen en adviezen bij hitte GHOR Nu de warme dagen van de zomer er weer gaan aankomen, is het verstandig om als organisator voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen van hitte op medewerkers,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2: februari 2014

Nieuwsbrief nr. 2: februari 2014 Nieuwsbrief nr. 2: februari 2014 Geachte relatie, Van 7 tot en met 23 februari 2014 worden in het Russische Sochi de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. De elfde editie van de Paralympische Winterspelen

Nadere informatie

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas. EHBO en veiligheid Medicatie Medicatie van deelnemers wordt bewaard bij de deelkampcoördinatoren of bij de EBHO. Op die manier kan het niet kwijt raken en is er toezicht op het innemen hiervan. Dit wordt

Nadere informatie

1. Temperatuurregeling

1. Temperatuurregeling 1. Temperatuurregeling Afb. 1 Als je het warm hebt, wordt je gezicht rood. Dit komt doordat de bloedvaatjes net onder je huid wijder worden doordat bepaalde spieren zich samentrekken. Zo staat je lichaam

Nadere informatie

Mocht u thuis nog een ventilator hebben staan of een portable airco, dan houden wij ons aanbevolen. Graag voorzien van naam; dank!

Mocht u thuis nog een ventilator hebben staan of een portable airco, dan houden wij ons aanbevolen. Graag voorzien van naam; dank! Belangrijk: Aangepast hitteprogramma Beste ouders/verzorgers, komende week lijkt het heel erg heet te worden. De ervaring leert inmiddels dat het dan in school (en zeker op de bovenverdieping) snoeiheet

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Oei, ik groei! Groep 1-2-3

Voorbereiding post 3. Oei, ik groei! Groep 1-2-3 Voorbereiding post 3 Oei, ik groei! Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Oei, ik groei! voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

1. Temperatuurregeling

1. Temperatuurregeling 1. Temperatuurregeling Afb. 1 Als je het warm hebt, wordt je gezicht rood. Dit komt doordat de bloedvaatjes net onder je huid wijder worden doordat bepaalde spieren zich samentrekken. Zo staat je lichaam

Nadere informatie

In het kader van ons schoolfruit project krijgen de kinderen deze week een pruim, een appel en een peer.

In het kader van ons schoolfruit project krijgen de kinderen deze week een pruim, een appel en een peer. Nieuwsbrief nummer 35 schooljaar 2010-2011 Op 27 mei vanaf 13.50 uur organiseren we voor de eerste keer een zogenaamde Kleedjesmarkt. Het is de bedoeling dat elk kind een kleedje meeneemt waarop hij/ zij

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Werken in de Zon / UV-straling

Werken in de Zon / UV-straling Werken in de Zon Werken in de Zon / UV-straling Inleiding Gezondheidsrisico's Verschillende huidtypes Plan van aanpak UV-index / Zonkrachtwaarden 0 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 geen zonkracht vrijwel geen zonkracht

Nadere informatie

1 Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid.

1 Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid. Met enorme warmte op komst, nog even alle zaken op een rij: 1 Geniet van de zon, maar voorkom verbranding of beschadiging van je huid. De straling van de zon is je vriend en vijand tegelijk. Zonlicht is

Nadere informatie

Infobulletin o.b.s. De Vlonder Nummer 18 www.obs-vlonder.nl 23 mei 2014

Infobulletin o.b.s. De Vlonder Nummer 18 www.obs-vlonder.nl 23 mei 2014 Aan de ouders/verzorgers Treintje, Op t grote Vlonderpleintje staat al jarenlang een treintje. Een speeltje voor de hele buurt, door menig minimachinist bestuurd. Veel kinderen heeft ie al vervoerd. Dat

Nadere informatie

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid.

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Ieder jaar gaan er miljoenen mensen op vakantie naar zonnige oorden. Maar ook in eigen land kunnen we van de zon genieten. En daar is niets

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor In dit hoofdstuk komt aan de orde: Bloedneus Insectensteken Tekenbeten Kwallenbeten Tand door de lip Voorwerp in de neus Voorwerp in het oor Uitgeslagen tand Slangenbeten Irritatie door eikenprocessierups

Nadere informatie

Vraag en antwoord Eikenprocessierups: 1. Biologie, ecologie

Vraag en antwoord Eikenprocessierups: 1. Biologie, ecologie Vraag en antwoord Eikenprocessierups: 1. Biologie, ecologie 2. Verspreiding 3. Gezondheidsaspecten 4. Behandeling van klachten 5. Hoe klachten te voorkomen 6. Gedragsadviezen 7. Risico s voor dieren 8.

Nadere informatie

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? de kater komt later ziek door te veel alcohol Je hebt te veel alcohol gedronken. Dit heeft je zo ziek gemaakt dat we je met spoed moesten opnemen in ons ziekenhuis. Waarschijnlijk ben je - net als je ouders/verzorgers

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft

Dermatologie. Schurft Dermatologie Schurft Sinds de afgelopen zomer krijgt de GGD West-Brabant meldingen van schurft. Ook bereiken ons diverse vragen over deze infectieziekte en de behandeling daarvan. Om u zo volledig mogelijk

Nadere informatie

Vraag en antwoord Eikenprocessierups

Vraag en antwoord Eikenprocessierups Vraag en antwoord Eikenprocessierups update maart 2015 Onderwerp 1 Biologie, ecologie... 2 2 Verspreiding... 4 3 Gezondheidsaspecten... 5 4 Behandeling van klachten... 7 5 Hoe klachten te verminderen...

Nadere informatie

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers Kinderziekten met vlekjes Informatie voor ouders / verzorgers Bijna ieder kind krijgt wel eens een ziekte die vlekjes of blaasjes op de huid geeft. Meestal gaat het om waterpokken, om de vijfde ziekte,

Nadere informatie

Jaargang 18 nr juni 2018

Jaargang 18 nr juni 2018 t Caphorst 2, 7688 RK Daarle Tel. 0546 697405, www.ark-ikt.nl Jaargang 18 nr. 19 14 juni 2018 Voorwoord Van Privacy tot aan koelkast en van sportdag tot zomerconcert én nog meer onderwerpen die aan de

Nadere informatie

VEILIGHEIDSCAMPAGNE HYDRATATIE

VEILIGHEIDSCAMPAGNE HYDRATATIE Meer water, minder bellen Hydration Promotie van het belang van hydratatie bij het duiken VEILIGHEIDSCAMPAGNE HYDRATATIE Wat is uitdroging en hoe is het van invloed op de duikveiligheid Uitdroging doet

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (00) 67 1 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ALCOHOL SOORTEN DRANK DE WERKING VAN ALCOHOL 4 DE GEVOLGEN VOOR

Nadere informatie

Nierschade Acute nierschade Klachten acute nierschade

Nierschade Acute nierschade Klachten acute nierschade Nierschade Vaak is er sprake van chronische Doordat er in het begin weinig tot geen klachten zijn, kan het lange tijd onopgemerkt blijven. Nierschade kan ook plotseling ontstaan: acute Als acute nierschade

Nadere informatie

Biologische agentia bij waterschappen. Algemene inleiding

Biologische agentia bij waterschappen. Algemene inleiding Biologische agentia bij waterschappen Algemene inleiding Afbakening van de Toolboxmeeting Definities (toolbox, onderwerp)..... Doel / doelgroep......... Afbakening........... Tijdsduur en frequentie......

Nadere informatie

Informatie: extreme weersomstandigheden.

Informatie: extreme weersomstandigheden. Onweer Onweer op het land is al gevaarlijk genoeg, als je in een bootje op open water zit is de kans helemaal groot dat je geraakt wordt. De bodem is nat en dus goed geleidend, en een boot steekt ook nog

Nadere informatie

Ziektebeleid. Kinderdagverblijf t Olefantje Weerdsingel

Ziektebeleid. Kinderdagverblijf t Olefantje Weerdsingel Ziektebeleid Weerdsingel Voor dit ziektebeleid hebben wij gekeken naar de richtlijnen van de GG&GD. De volgende gedachten zijn hierbij ons uitgangspunt geweest: A Een kind dat zich ziek voelt, (hangerig/huilerig/

Nadere informatie

WEEKBRIEF 29ste jaargang nr. 29 15 april 2016 Reijmerweg 92 6871 HG Renkum Tel. 0317-315130 0317-843525

WEEKBRIEF 29ste jaargang nr. 29 15 april 2016  Reijmerweg 92 6871 HG Renkum Tel. 0317-315130 0317-843525 WEEKBRIEF 29ste jaargang nr. 29 15 april 2016 www.prinsesbeatrixrenkum.nl Reijmerweg 92 6871 HG Renkum Tel. 0317-315130 0317-843525 JARIGEN 20-04 Jayden, groep 4 20-04 Isa, groep 6 21-04 Sara, groep 3

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, peuterschool en BSO ZieZaZo

Kinderdagverblijf, peuterschool en BSO ZieZaZo Kinderdagverblijf, peuterschool en BSO ZieZaZo Nieuwsbrief mei 2017 Hierbij ontvangen jullie de derde nieuwsbrief van dit jaar! In deze nieuwsbrief: Terugblik Voor in de agenda Fotograaf Modderdag Personeelsnieuws

Nadere informatie

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn.

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn. Johnson & Johnson Consumer biedt een uitgebreid gamma aan voor de behandeling van koorts en pijn van je kind: Koorts & pijn op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Verantwoord kiezen bij koorts

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Koorts & pijn Kinderziekten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Koorts & pijn Inhoud De meest gebruikte middelen tegen koorts en pijn voor kinderen bevatten

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Nieuwsbrief Mei 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Honden en Warmte Honden transpireren niet Honden kunnen niet zoals mensen

Nadere informatie

Toolbox Eikenprocessie rupsen en de Bastaardsatijnvlinder rupsen

Toolbox Eikenprocessie rupsen en de Bastaardsatijnvlinder rupsen Samengevat Toolbox Eikenprocessie rupsen en de Bastaardsatijnvlinder rupsen De Eikenprocessierupsen en de Bastaardsatijnvlinder rupsen zijn gesignaleerd op meerdere werklocaties in het werkgebied SAAone.

Nadere informatie

Vraag en antwoord Eikenprocessierups

Vraag en antwoord Eikenprocessierups Vraag en antwoord Eikenprocessierups Inhoud 1. Biologie, ecologie 2. Verspreiding 3. Gezondheidsaspecten 4. Behandeling van klachten 5. Hoe klachten te voorkomen 6. Gedragsadviezen 7. Risico s voor dieren

Nadere informatie

De zon te vriend houden Hoe bescherm je je kind goed?!

De zon te vriend houden Hoe bescherm je je kind goed?! Jeugdgezondheidszorg De zon te vriend houden Hoe bescherm je je kind goed?! In Nederland hebben wij niet het hele jaar zon en als de zon schijnt, willen wij daar graag van genieten. De zon zorgt ervoor

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

VERKOUDHEID OF GRIEP?

VERKOUDHEID OF GRIEP? VERKOUDHEID OF GRIEP? Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door besmetting met een virus. Die kan via speekseldruppeltjes maar meestal besmetten we ons zelf nadat we met onze handen in contact zijn

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referentie... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Blootstelling aan extreme koude belasting... 2 5.2 Blootstelling

Nadere informatie

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden 1. Tijdens een brand Brand in mijn buurt. Wat moet ik doen? Waait de rook uw kant op? Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen. Sluit

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ EEN TEKENBEET

EERSTE HULP BIJ EEN TEKENBEET EERSTE HULP BIJ EEN TEKENBEET Heb jij of één van je leden een tekenbeet? Geen paniek. Juist handelen en controle zijn wel aangewezen. Na een tekenbeet word je meestal niet ziek. Maar wanneer de teek drager

Nadere informatie

De woestijn. Uitgestrekt, droog en heet!

De woestijn. Uitgestrekt, droog en heet! De woestijn Uitgestrekt, droog en heet! Bij een woestijn denken we vaak vooral aan zand, zand en nog eens zand. Maar er zijn ook heel andere woestijnen op aarde. Er zijn bijvoorbeeld ook kleiwoestijnen,

Nadere informatie

Hooikoorts en allergie

Hooikoorts en allergie 400019 Hooikoorts_400019 Hooikoorts 24-07-12 08:20 Pagina 8 Hooikoorts en allergie WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

Nadere informatie

Longontsteking Behandeling via het zorgpad

Longontsteking Behandeling via het zorgpad Longontsteking Behandeling via het zorgpad Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1043 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een pneumonie genoemd.

Nadere informatie

Voorbeeldbrief A: Bevestiging geen deelname meer aan zorgprogramma

Voorbeeldbrief A: Bevestiging geen deelname meer aan zorgprogramma Voorbeeldbrief A: Bevestiging geen deelname meer aan zorgprogramma Onderwerp: Bevestiging dat u niet meer wilt meedoen aan het zorgprogramma hart- en vaatziekten Geachte heer/ mevrouw , Uw

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

5 vragen om zelf te ontdekken of je sulfiet gevoelig bent

5 vragen om zelf te ontdekken of je sulfiet gevoelig bent 5 vragen om zelf te ontdekken of je sulfiet gevoelig bent Als je wijn drinkt, hoeveel glazen wijn drink je dan? 1 tot 3 glazen A 1 Meer dan 3 glazen B 2 Als je wijn drinkt, heb je dan last van een of meer

Nadere informatie

Dagboek Hartfalen. Thoraxcentrum Dagboek hartfalen

Dagboek Hartfalen. Thoraxcentrum Dagboek hartfalen Dagboek Hartfalen Dit dagboek hartfalen heeft u gedownload op de website van het UMCG (www.umcg.nl). Het dagboek is zowel voor u als voor de betrokken hulpverleners een belangrijk hulpmiddel. Om ervoor

Nadere informatie

Het voorkomen van stemstoornissen

Het voorkomen van stemstoornissen Het voorkomen van stemstoornissen Logopedie Beter voor elkaar 2 Preventie van stemstoornissen Stemhygiëne is de zorg voor een gezonde stem. Met stemhygiëne worden maatregelen bedoeld die de gezondheid

Nadere informatie

Hittegolf & Ozonpiek

Hittegolf & Ozonpiek 0478/23.40.82 alfazorg.thuisverpleging@gmail.com www.alfazorg.be In samenwerking met alle mutualiteiten Hittegolf & Ozonpiek Hoe een oudere/ zwakkere persoon beschermen tijdens een hittegolf/ Ozonpiek

Nadere informatie

Alcoholintoxicatie 1

Alcoholintoxicatie 1 Alcoholintoxicatie 1 Je hebt teveel alcohol gedronken en dit heeft dusdanige effecten op je lichaam gehad dat een opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. Doordat je teveel gedronken hebt kan er van

Nadere informatie

Zonnebrandprotocol Villa Oostwold

Zonnebrandprotocol Villa Oostwold Zonnebrandprotocol Villa Oostwold Inhoud: Inleiding Blz. 1 Definitie zonnebrandprotocol Blz. 2 Doel zonnebrandprotocol Maatregelen ter voorkoming zonnebrand Maatregelen bij een verbrande huid Inleiding:

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Ongeveer één op de tien mensen heeft er last van. Niezen, een vol hoofd, jeuk aan de neus, een loopneus... het wijst op een gewone verkoudheid. Maar

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

Behandeling van een anafylactische reactie

Behandeling van een anafylactische reactie PATIËNTEN INFORMATIE Behandeling van een anafylactische reactie Door middel van de adrenaline auto-injector of noodpen 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Wat gebeurt er als de hond onvoldoende zijn warmte kwijt kan?

Wat gebeurt er als de hond onvoldoende zijn warmte kwijt kan? JE LABRADOR IN DE ZOMER In de zomer hopen we natuurlijk op prachtig weer met tropische temperaturen. We moeten echter tijdens deze warme dagen met temperaturen boven de 20 graden Celsius letten op onze

Nadere informatie

Terbinafine HCl A, creme 10 mg/g terbinafine hydrochloride

Terbinafine HCl A, creme 10 mg/g terbinafine hydrochloride BIJSLUITER Terbinafine HCl A, creme 10 mg/g terbinafine hydrochloride Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar.

Nadere informatie

Vocht, schimmels & gezondheid

Vocht, schimmels & gezondheid Vocht, schimmels & gezondheid Ongeveer 15 procent van de woningen in Nederland is vochtig. Te veel vocht vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten bij

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Er is dus asbest verspreid, wat betekent dit voor mij? Het asbestgebied is afgezet. U mag hier wel uit, u wordt ontsmet bij het naar buiten gaan. Mag ik het

Nadere informatie

Bomen en overlast. 8 december 2015

Bomen en overlast. 8 december 2015 Bomen en overlast 8 december 2015 Bomen en overlast 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat te doen bij overlast van bomen van de gemeente?... 4 2.1. Schaduw... 4 2.2. Invloed op de productiviteit van

Nadere informatie

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Vochtproblemen: hoe komen we er aan? Vee! mensen hebben

Nadere informatie

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Spanje, Javea, Cap Sant Antoni december 2013 - februari 2014 Door: Silvia Hellingman-Biocontrole Onderzoek en Advies en Jan van Eijle

Nadere informatie

Geriatrie. Patiënteninformatie. Flauwvallen (syncope) Slingeland Ziekenhuis

Geriatrie. Patiënteninformatie. Flauwvallen (syncope) Slingeland Ziekenhuis Geriatrie Flauwvallen (syncope) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Syncope (uitgesproken: sin-co-péé) is de medische term voor flauwvallen: een aanval waarbij u kort het bewustzijn verliest.

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interessante informatie: Juli 2015. Jaargang 5, nr. 10. In dit nummer: Vakantiegroet -2016. 7 vragen over zonnebrand.

Nieuwsbrief. Interessante informatie: Juli 2015. Jaargang 5, nr. 10. In dit nummer: Vakantiegroet -2016. 7 vragen over zonnebrand. Juli 2015 Jaargang 5, nr. 10 Nieuwsbrief In dit nummer: Vakantiegroet 1 Beste ouders, Groepsindeling 2015-2016 7 vragen over zonnebrand 2 2/3 Wij willen u hartelijk danken voor de fijne samenwerking en

Nadere informatie

Warme Dagen in WZC Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo ZL

Warme Dagen in WZC Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo ZL Warme Dagen in WZC Emilie De Witte, medisch milieukundige bij Logo ZL LOGO = LOkaal GezondheidsOverleg In opdracht van de Vlaamse overheid werken Logo s lokaal aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Talismanbulletin 27 mei 2016

Talismanbulletin 27 mei 2016 Talismanbulletin 27 mei 2016 Beste ouders en verzorgers, Belangrijke data: De nieuwe berichten zijn schuin gedrukt. zondag 29 mei Priknick zondag 29 mei WK Sport Spektakel dinsdag 31 mei Kamp groep 8 31

Nadere informatie

> waterdamp < zuurstof Aan ingeademde lucht = stikstof

> waterdamp < zuurstof Aan ingeademde lucht = stikstof Biologie Samenvatting Hoofdstuk 1 1. Wat is verbranding? Brandstof: Stof die verbrandt Energie: Komt vrij tijdens verbranding --> Beweging, Warmte, Licht Verbrandingsproducten: De stoffen die ontstaan

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nizoral 20 mg/g, crème ketoconazol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nizoral 20 mg/g, crème ketoconazol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nizoral 20 mg/g, crème ketoconazol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Syncope. Uitleg en adviezen

Syncope. Uitleg en adviezen Syncope Uitleg en adviezen Syncope Syncope is het moeilijke woord voor aanvallen van kortdurend bewustzijnsverlies dat veroorzaakt wordt doordat de bloeddruk even weg valt. De meest voorkomende oorzaak

Nadere informatie