Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project"

Transcriptie

1 Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project Almelo, regio Twente / ROSET, GGD Twente 0 Inleiding Aanloop Korte omschrijving van het idee Van medio 2010 tot mei 2011 zijn gesprekken gevoerd om de diverse partijen enthousiast te maken voor het project VKD. In Almelo werd het project concreet en werd een intentieverklaring getekend met een voorlopig idee dat in de uitvoering van het plan van aanpak concreet wordt gemaakt. Het plan van aanpak is op 31 mei 2011 ingeleverd. Uitvoering zou beginnen nadat de commissie van het NAD de plannen heeft goedgekeurd. De prioriteit ligt bij de opsporing van mensen met een verhoogd risico op het krijgen van diabetes (pre-diabeten, metabool syndroom). Dit is de groep waar de meeste gezondheidswinst te behalen is. Instrumenten als Diabetes risicotest 1 (gebaseerd op de FINDRISK uit Finland) en het Preventieconsult 2 zijn prima tools voor de screening op risicofactoren voor diabetes bij een bepaald cohort. Voorlopig idee Op basis van de uitkomst van het screeningsinstrument worden personen in groepen ingedeeld (hoog, midden, laag risico). Aan de hand van het risicoprofiel krijgen deelnemers een interventie. Bijvoorbeeld een medische interventie (uitgebreider onderzoek, intake huisarts en/of POH) en/of een leefstijlinterventie (b.v. adviesgesprek, deelname aan groepbijeenkomsten, beweeg- en sportadvies, persoonlijk actieplan) of advies (o.a. adviesgesprek, beweeg- en sportadvies). I Samenvattende beschrijving plan van aanpak 1. Waarom: waarom het project op deze locatie, welk probleem wordt aangepakt Vertaling naar de gemeente Almelo De huisartsenpraktijk De Anemoon heeft interesse. De Anemoon bestaat uit twee huisartsenpraktijken en ligt in een wijk met relatief veel inwoners met een lage SES. De praktijk is actief in vroegopsporing, en neemt deel aan het project Bewegen op Recept Almelo. Een van de huisartsen is kaderarts diabetes voor de regio Almelo en omstreken. De Federatie Eerstelijnszorg Almelo (FEA) staat positief tegenover deelname aan het project VKD. De gemeente Almelo heeft een actief gezondheids- en sportbeleid. Een goede sociale beweegkaart is voorhanden. Almelo heeft een pilot-locatie BeweegKuur en het project Bewegen op Recept (bewegen voor mensen met een 1 De diabetes risicotest is on-line voor het publiek beschikbaar op 2 NHG standaard Het preventieconsult module cardiometabool, maart 2011

2 lage SES). De gemeente Almelo staat positief tegenover het project VKD. De intentie is om meerdere huisartsenpraktijken in Almelo te laten meedoen. 2. Wat: doelstellingen (wat wil je realiseren) a. Een actief gebruik van een instrument voor vroegopsporing diabetes (of preventieconsult). Ervaring met het opsporing van mensen met een hoog risico, en de behandeling van deze groep. b. Verbinding van zorg met sport en bewegen als het gaat om gezond gedrag en dit gemakkelijk toegankelijk te maken voor mensen met een midden of hoog risico. c. Ervaring met een business-case en het nemen van een besluit op basis van de business-case 3. Wie: De taken, rollen, bijdragen en verantwoordelijkheden van de betrokken organisaties (GGD, ROS, gemeente, huisarts, zorggroep, zorgverzekeraar) in het project. ROS: project coördinator GGD: in stuurgroep, meedenken in effectieve interventies Kaderarts: inhoudelijk deskundige Zorggroep: voor inhoud en draagvlak binnen de zorggroep Gemeente: wil meedenken in de werkgroep en stelt bescheiden bedrag beschikbaar Zorgverzekeraar: zeer terughoudend, wil meelezen maar geen actieve participatie. 4. Wanneer: planning Het plan van aanpak wordt in de volgende onderdelen opgeknipt: 1. uitwerken activiteiten rond opsporing, screening en interventies; 2. uitwerken business-case; 3. besluit tot uitvoering op basis van de business-case; 4. schrijven eindrapportage; 5. uitvoering activiteiten rond opsporing, screening en interventies Ad.1. uitwerken activiteiten rond opsporing, screening en interventies Een werkgroep werkt de activiteiten rond opsporing, screening en interventies uit voor de lokale situatie. Het Preventmodel 3 en de stappen binnen het model zijn goed bruikbaar. De volgende vragen vormen een leidraad: Eindproduct is een beschrijving van het activiteitenplan, verantwoordelijkheden, tijdspad en afspraken. Wie? Werkgroep. In de werkgroep hebben o.a. zitting: huisarts, praktijkondersteuner, ambtenaar gemeente Almelo, medewerker sport/buurtwerk, medewerker Scoop welzijn. 3 Voor het Preventmodel zie:

3 Projectcoördinator: Peter Nijhof, adviseur ROSET. De projectcoördinator verzorgt de agenda en verslaglegging, bewaakt planning en afspraken. Tijdsplanning: 1 oktober 2011 tot 1 januari 2012 Ad. 2. uitwerken business-case In de business case worden de kosten tegen de baten afgewogen. De opbrengsten (meerwaarde) van de activiteiten rond opsporing, screening en interventies worden afgewogen tegenover de kosten van de verschillende activiteiten (personele kosten, materialen, ed.) afgewogen. Eindproduct is een beschrijving van de business-case. Wie? Projectorganisatie: ROSET en GGD Regio Twente Tijdsplanning: 1 januari 2012 tot 1 maart 2012 Ad. 3. besluit tot uitvoering op basis van de business-case De business-case leidt tot een besluit: go no-go. Wie? Alle betrokken. Tijdsplanning: maart 2012 Ad. 4. schrijven eindrapportage De eindrapportage beschrijft het proces van de stappen 1 t/m 3 van de tijdsplanning. Eindproduct is een beschrijving van het proces, de businesscase, besluitvorming, verankering en eventuele uitvoering. Wie? Projectorganisatie: ROSET en GGD Regio Twente. Taken: schrijven eindrapportage, eindverantwoording, verantwoording begroting en financiën. Tijdsplanning: 1 maart 2012 tot 1 oktober 2012 Ad. 5. uitvoering activiteiten rond opsporing, screening en interventies De partijen gaan over tot uitvoering. Financiering is gewaarborgd. Wie? Huisarts, praktijkondersteuner, sport-buurtwerk, gemeente, (afhankelijk van de afspraken). Tijdsplanning: vanaf 1 maart 2012 (conform afspraken) Afloop Project VKD is gestopt. Hiervoor zijn meerdere redenen te noemen, zoals gebrek aan draagvlak, wegvallen van de kaderarts diabetes, geringe prioriteit van het project (onderwerp), geringe belangstelling zorgverzekeraar.

4 II De business case A. Het proces van totstandkoming van de business case 1. De redenen van de beoogde organisaties om te willen deelnemen aan het VKD. Niet gedaan (project vroegtijdig gestopt) 2. Beschrijving van het proces (vanaf september 2010) van het komen tot en uitvoeren van de business case: a. Welke activiteiten zijn ondernomen? b. Wat waren beperkende factoren in het proces? c. Wat waren bevorderende factoren in het proces? B. Hoe zag de geplande business case er uit 1. De activiteiten die zijn gepland in de processen opsporen (identificeren en benaderen) en screenen. Geef van beide processen het volgende aan: a. Wie, welke activiteiten uitvoert. De reden dat deze verdeling is gehanteerd. b. Welke partij welke activiteit financiert, waarom de betreffende partij de activiteit financiert. 2. Geplande opbrengsten van het opsporen en screenen: a. In aantallen te benaderen burgers/patiënten b. In aantallen te screenen burgers/patiënten. c. Geïdentificeerde (voorziene) financiele opbrengsten. d. Geïdentificeerde (voorziene)andere opbrengsten. e. Welke Bij welke partijen / sectoren de (voorziene) opbrengsten terecht komen. f. Bij welke partijen / sectoren de (voorziene) opbrengsten terecht komen.

5 g. Als het onderwerp (financiele) opbrengsten niet is uitgewerkt geef dan daarvoor de redenen aan. 3. Ten aanzien van de inhoud: a. Hoe is in de opzet voldaan aan de concept-beschrijving van preventie in de zorgstandaard. Zie bijlage 1 met een concept-toets formulier (Deze volgt nog). Graag dit formulier invullen en meesturen. b. Hoe is in de opzet voorzien in het voldoen aan de zorgstandaard diabetes in het algemeen. C. Uitvoering van de business case 1. Welke activiteiten zijn uitgevoerd in de processen opsporen en screenen. Wat ging goed en wat niet. 2. Welke interventie(s) volgend op de screening is (zijn) uitgevoerd en door wie. 3. Welke andere geplande acties uit het plan van aanpak zijn niet uitgevoerd en waarom niet. D. Wat zijn de resultaten van de uitvoering van de business case 1. Wat waren de belangrijkste redenen dat er wel of niet tot uitvoering van het opsporen en screenen is gekomen 2. Gerealiseerde opbrengsten van het opsporen en screenen: a. In aantallen benaderde burgers/patiënten b. In aantallen gescreende burgers/patiënten c. Andere geïdentificeerde (voorziene) opbrengsten 3. Is in de uitvoering van het opsporen screenen voldaan aan de aan de concept-beschrijving van preventie in de zorgstandaard? Zo nee, geef aan wat, waarom niet gelukt is.

6 4. Kosten, indien het afwijkend was van de geplande verdeling: a. Welke partij heeft welke activiteit daadwerkelijk gefinancierd? b. Waarom is de verdeling van de financiering veranderd? 5. Hoe is de verankering van de ketenaanpak gerealiseerd. a. Gemaakt afspraken op beleids- /bestuurlijk niveau b. Gemaakte afspraken op het niveau van het organiseren van de keten c. Gemaakte afspraken op uitvoerend niveau 6. Welke vervolg afspraken zijn gemaakt over het opsporen en screenen van en het interveniëren bij hoogrisico groepen.

7 III Reflectie en Conclusie 1. Wat zijn de belangrijkste lessons learned uit deze pilot in relatie tot: a. Financiering van het opsporen en screenen b. Organisatorische inbedding van het opsporen en screenen c. Het samenwerkingsproces met lokale en regionale partijen (huisartsen, zorggroep huisartsen, gemeente, zorgverzekeraar, GGD, ROS, sport- en beweegaanbod,.) 2. Wat zijn de do s en dont s op basis van de opgedane ervaringen? Er is het begin veel tijd gestoken om partijen enthousiast te maken voor het project VKD op verschillende locaties in Twente. Op het moment dat het project begon in 2010 werd vroegopsporing en verbinding van zorg met sport en bewegen door slechts enkelen als belangrijk gezien. In Twente zouden wij eerst met twee locaties starten. Uiteindelijk is alleen Almelo overgebleven. Gemeente Almelo was enthousiast omdat het wel binnen de beleidskaders paste, maar ook zeer terughoudend omdat net bezuinigingen waren afgekondigd. Financiële middel zeer beperkt. De kaderarts was enthousiast mede vanwege vroegopsporing van hoog risico, en het kunnen aanbieden van leefstijlinterventies. De zorgverzekeraar was vanaf het begin zeer terughoudend. Wilde meelezen maar niet actief participeren. Over financiering werd niet gesproken. In de tijd waarin het project VKD begon stond de verbinding zorg-sport (bewegen) nog niet op de agenda. Dat is anno 2012 anders. Zorgverzekeraar in ons gebied was erg terughoudend. Waren niet vooraf over het project geïnformeerd, maar ook niet bereid om tijd en energie in het project te stoppen. Eigenlijk is het wel een harde eis dat alle partijen ook echt meedoen. De ambities van het project VKD waren groot. Mijn inziens te groot. Het onderwerp werd nog onvoldoende gedragen door het veld. Het onderwerp verbinden zorg met sport-bewegen klinkt mooi maar is een heel karwei om tot stand te brengen. Kijk maar naar de ervaringen in de BeweegKuur. En met het schrijven van een business-case was nog weinig of geen ervaring. Ook had ik het idee dat het project VKD steeds groter werd: eerst was het partijen bij elkaar brengen, plan bedenken, busines-case en dan een besluit. Later kwam daar ook nog een de uitvoering van het plan bij. Een duidelijke afkadering ook vanwege de lange duur van het project is wenselijk.

8 3. Wat waren de belangrijkste redenen dat niet tot uitvoering van het opsporen en screenen is gekomen Project VKD is gestopt. Hiervoor zijn meerdere redenen te noemen: o zoals gebrek aan draagvlak (het onderwerp was nieuw, interessant om te verkennen maar geen hoge prioriteit); o wegvallen van de kaderarts diabetes (de kaderarts als inhoudelijk trekker viel weg binnen de zorggroep. Zij was inhoudelijk aanspreekpunt en trekker); o geringe prioriteit van het project (onderwerp); o geringe belangstelling zorgverzekeraar (wilde alleen meelezen, geen deelname projectgroep, wel veto recht als gaat om financiering). IV Overzicht van geïnvesteerde uren van betrokken partijen (alleen de uren na 1 juni 2011) ROS GGD Huisarts Zorggroep Gemeente Zorgverzekeraar. 18 uur 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur 1 uur Hengelo, 25 mei 2012 Peter Nijhof Adviseur ROSET p.nijhof@roset-twente.nl

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Project titel Lokale Verankering Ketenaanpak Diabetes Voorst ROS regio Regio: Apeldoorn, Arnhem, Zutphen/Oost Achterhoek, Oude IJssel en Salland Versienummer

Nadere informatie

Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12. Amsterdam, Bos en Lommer

Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12. Amsterdam, Bos en Lommer Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12 Eindrapportage VKD locatie: 0 Inleiding Amsterdam, Bos en Lommer Op landelijk niveau moeten omstandigheden, condities en instrumenten

Nadere informatie

Eindrapportage VKD locatie:

Eindrapportage VKD locatie: Eindrapportage VKD locatie: Almere 0 Inleiding De Nederlands Diabetes Federatie zet zich in voor Diabetespatienten. Met het Nationaal Actieprogramma Diabetes wil het NDF zich hard maken om de groei van

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) locatie: Soest

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) locatie: Soest Raedelijn (ROS) Datum: 25.09.2012 0 Inleiding Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) locatie: Soest In de gemeente Soest (45.178 inwoners) is het VKD-project uitgevoerd in samenwerking met

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) Opsporing, Preventie en Zorg

Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) Opsporing, Preventie en Zorg Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) Opsporing, Preventie en Zorg Preventie: Schieten op bewegend doel Agenda 10.00 Inleiding samenwerking GGD ROS 10.30 Beschouwing van de verbinding publieke en curatieve

Nadere informatie

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Dé verbindingsschakel tussen 1 e lijn en publieke gezondheid Ton Drenthen, NHG Gerrit Vink, Agnes de Bruijn, Astmafonds NCVGZ 12 april 2012 Achtergrond Toenemende

Nadere informatie

Analyse project: Opsporing en screening verankeren in Ketenaanpak Diabetes Opbrengst van lokale projecten VKD

Analyse project: Opsporing en screening verankeren in Ketenaanpak Diabetes Opbrengst van lokale projecten VKD Analyse project: Opsporing en screening verankeren in Ketenaanpak Diabetes Opbrengst van lokale projecten VKD 12 januari 2013 Henk Bloten Marjan Hoeijmakers Anja Koornstra Marc Roosenboom 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verbinding tussen preventie en zorg; ervaringen uit de diabetespraktijk

Verbinding tussen preventie en zorg; ervaringen uit de diabetespraktijk Verbinding tussen preventie en zorg; ervaringen uit de diabetespraktijk 14 mei 2013 Henk Bloten Rob de Graaf Dit project is ondersteund en financieel mogelijk gemaakt door het Nationaal Actieprogramma

Nadere informatie

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND Fit en Gezond in Dinkelland WIE ZIJN WIJ? Patricia Verhoeven: Beweegmakelaar Marleen Wagenaar: Beleidsmedewerker/ Projectleider Van de Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland

Nadere informatie

Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg

Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg Geachte huisarts, Zorggroep RCH Midden-Brabant heef het initiatief genomen om valpreventie te implementeren

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond

Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond Auteur: Mirjam Kooistra, adviseur Stichting Robuust September 2012 Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenvatting plan van aanpak en resultaten

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Auteurs: M. Troost A. van Kempen december 2017, THOON Uitgegeven in eigen beheer Sabina Klinkhamerweg 21 7555

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

Ketenaanpak diabetes realiseren door lokale samenwerking

Ketenaanpak diabetes realiseren door lokale samenwerking Ketenaanpak diabetes realiseren door lokale samenwerking Tussenrapportage project Verankering ketenaanpak diabetes, opsporing, preventie en zorg 12 augustus 2012 Henk Bloten, LVG Miranda van den Broek,

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E M A S T E R M A N U E E L T H E R A P E U T S P O R T F Y

Nadere informatie

Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde

Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde Raming kosten invoering en exploitatie OZOverbindzorg OZOverbindzorg binnen de regio Noordwest Veluwe en Zeewolde. Verzorgingsgebied van Medicamus

Nadere informatie

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1 Format Projectplan Onbeperkt Sportief biedt u een format voor het maken van een projectplan. Met zeven hoofdvragen krijgt u helder op papier wat uw project inhoudt. Het projectplan heeft als doel het stimuleren

Nadere informatie

Het PreventieConsult cardiometabool

Het PreventieConsult cardiometabool Het PreventieConsult cardiometabool Pim Assendelft * Hoogleraar Huisartsgeneeskunde * Hoofd afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde LUMC * Voorzitter regiegroep PreventieConsult Afdeling Public

Nadere informatie

Nationaal Actieprogramma Diabetes NAD

Nationaal Actieprogramma Diabetes NAD Nationaal Actieprogramma Diabetes NAD 2009 2013 Nederlandse Diabetes Federatie Amersfoort, februari 2009 Nationaal Actieprogramma Diabetes NAD 2009-2013 SAMENVATTING Deel A Het ontwerp van het NAD A.1

Nadere informatie

Financieringsscenario s. Diek Scholten (Raedelijn) en Toine van de Wert (NISB)

Financieringsscenario s. Diek Scholten (Raedelijn) en Toine van de Wert (NISB) Financieringsscenario s Diek Scholten (Raedelijn) en Toine van de Wert (NISB) 1 Inhoud workshop Aanpak en uitgangspunten Gemeenten en zorgverzekeraars Financiering GLI: 1. Zorgverzekeraars 2. Zorggroepen

Nadere informatie

Workshop. Verbinding zorg, sport en bewegen

Workshop. Verbinding zorg, sport en bewegen Workshop Verbinding zorg, sport en bewegen Dirk Schaars Ilvie van Schijndel Karlijn Leenaars Eva Smit 10 december 2015 Agenda 1. Welkom 2. Inleiding: Kader van het onderzoek en deze workshop 3. Werkvorm:

Nadere informatie

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Hoe het was Krachten bundelen tripartite Patiënten verenigingen Zorgverleners Zorgverzekeraars

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek Factsheet Integrale gebiedsaanpak Trekker: regio Achterhoek Menzis en gemeenten werken samen om tot samenhangende hulp, ondersteuning en zorg in dorpen te komen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente

Nadere informatie

Handreiking Verbinden preventie en zorg en realiseren lokale netwerken. Versie 2.1

Handreiking Verbinden preventie en zorg en realiseren lokale netwerken. Versie 2.1 Handreiking Verbinden preventie en zorg en realiseren lokale netwerken Versie 2.1 Henk Bloten 10 april 2013 1 Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Noodzaak van integrale benadering... 4 3. Wat is er

Nadere informatie

Gerrit Terpstra en Kees van Boven, februari 2014

Gerrit Terpstra en Kees van Boven, februari 2014 Gerrit Terpstra en Kees van Boven, februari 2014 Zorg dichtbij Zelfzorg Samenwerking 1e lijn en gemeente Welzijn 1e Lijnszorg OUDEREN Samenwerking eerste lijn en gemeente Toekomstvisie Landelijk Huisartsen

Nadere informatie

Kansen Sportimpuls 2015

Kansen Sportimpuls 2015 Meedoen!Sport en Bewegen Kansen Sportimpuls 2015 Sportimpuls helpt Meedoen! Meedoen is actief zijn en daarmee deelnemen in de samenleving Meedoen bevordert de gezondheid Meedoen gebeurt vanuit eigen kracht

Nadere informatie

Bewegen op recept bij de sport Organisatie: Sportservice Midden Nederland Contactpersoon: heer Simon Ott Contactpersoon 2: Erkenningen:

Bewegen op recept bij de sport Organisatie: Sportservice Midden Nederland Contactpersoon: heer Simon Ott Contactpersoon 2: Erkenningen: Bewegen op recept bij de sport Organisatie: Sportservice Midden Nederland Contactpersoon: heer Simon Ott Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Bewegen op recept

Nadere informatie

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Verleiden Verbinden Netwerkbijeenkomst platform personalized prevention dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra huisarts, intern consulent preventie Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra,

Nadere informatie

Chemie in de zorg: evolutie of schepping? Joop Raams, Lucas Fraza, huisartsen, 29 juni 2012

Chemie in de zorg: evolutie of schepping? Joop Raams, Lucas Fraza, huisartsen, 29 juni 2012 Chemie in de zorg: evolutie of schepping? Joop Raams, Lucas Fraza, huisartsen, 29 juni 2012 01 02 Chaostheorie: verbindingen komen vanzelf tot stand op de meest 02 aangepaste wijze. Scheppingstheorie:er

Nadere informatie

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Vitale Vaten Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Verleiden Opbouw presentatie Inleiding hart- en vaatziekten Project Vitale Vaten Gorinchem

Nadere informatie

Samenwerken maakt sterker

Samenwerken maakt sterker Samenwerken maakt sterker Stand van zaken Uitloopcommissie Sociaal d.d. 27-09-2012 Inhoud presentatie Aanleiding Start Intentieverklaring 2012 Voorjaar 2012 Besluit juli 2012 Besluit oktober 2012 Het vervolg

Nadere informatie

Verbinding zorg, sport en bewegen

Verbinding zorg, sport en bewegen Verbinding zorg, sport en bewegen Karlijn Leenaars Eva Smit Lerende netwerken voorjaar 2016 Onderzoek verbinding zorg, sport en bewegen Studie I: effect van de inzet van de buurtsportcoach Vormgeving

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind Onbekend maakt onbemind Huisarts en preventie Pim Assendelft, hoogleraar Huisartsgeneeskunde Hoofd afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Radboudumc, Nijmegen 9 april 2015 Generalisme is ons specialisme NHG

Nadere informatie

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem In Haarlem vond de tweede regionale bijeenkomst van het project Preventie in de Buurt plaats. Professionals vanuit de publieke

Nadere informatie

Persoonsgerichte preventie in de praktijk. S.A. Petra

Persoonsgerichte preventie in de praktijk. S.A. Petra Persoonsgerichte preventie in de praktijk S.A. Petra 30-09-2010 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Wij staan voor gezondheid! Kernwoorden Gezondheid Eigen regie Samenwerken Optimisme Innovatie

Nadere informatie

- Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt

- Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt - Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt Arnhem, 8 maart 2017 Inspiratieconferentie Zinnige zorg in de wijk Margriet van Schaik, NOC*NSF Thomas Verheij, FormUpgrade

Nadere informatie

Krach&ge Fysiotherapie in Groningen. Monday, December 7, 2009

Krach&ge Fysiotherapie in Groningen. Monday, December 7, 2009 Krach&ge Fysiotherapie in Groningen 2010 Verslag kartrekkers groep Groningen INFO Stand van zaken t.a.v. Integrale Bekos3ging (IB)? Ons advies Samenwerking Fyness Top groep Groepsprak3jk stad Groningen

Nadere informatie

HALT2Diabetes Preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen. Stappenplan voor huisartsen

HALT2Diabetes Preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen. Stappenplan voor huisartsen HALT2Diabetes Preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen Stappenplan voor huisartsen HALT2Diabetes Hoe deelnemen Projectinformatie Rol van de huisarts 2 HALT2Diabetes Hoe deelnemen STAPPENPLAN 1. Registreer

Nadere informatie

Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015

Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015 Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015 GezondNL Anja van der Aa, directeur GezondNL Karolien van den Brekel, huisarts Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra Website: www.gezondnl.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 22 894 Preventiebeleid voor de volksgezondheid Nr. 114 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Preventie via de gemeentepolis. Samenvatting rapport Preventie en de gemeentepolis van BS&F

Preventie via de gemeentepolis. Samenvatting rapport Preventie en de gemeentepolis van BS&F Preventie via de gemeentepolis Samenvatting rapport Preventie en de gemeentepolis van BS&F Dit is een samenvatting van het rapport Preventie en de gemeentepolis van BS&F (februari 2017). Het rapport laat

Nadere informatie

Fijn dat uw praktijk meedoet aan ACT II, het vervolg van het Amsterdams Cardiovasculair Traject (ACT).

Fijn dat uw praktijk meedoet aan ACT II, het vervolg van het Amsterdams Cardiovasculair Traject (ACT). Welkom bij ACT II Fijn dat uw praktijk meedoet aan ACT II, het vervolg van het Amsterdams Cardiovasculair Traject (ACT). ACT liep van 2010-2012 en heeft een groot deel van de Amsterdamse huisartsen gestimuleerd

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013 PLAN VAN AANPAK AMHK STAPPEN VOOR REALISATIE VAN HET ADVIES EN MELDPUNT HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING IN DRENTHE OP 1 JANUARI 2015 BJZ Drenthe & GGD Drenthe Mei 2013 OPDRACHT EN UITWERKING Opdracht:

Nadere informatie

De do s en don ts. van implementatie

De do s en don ts. van implementatie GEMIVA-SVG GROEP De do s en don ts van implementatie 27-11-2012 Door Judith Zadoks, projectleider vanuit Zadoks advies Kerngegevens Gemiva-SVG Groep Werkgebied Zuid-Holland VG, LG, NAH 4.500 cliënten 1.235

Nadere informatie

concept subsidieaanvraagformulier Dossiernummer Algemene gegevens Uitvoeringsprogramma Sportimpuls Subsidieronde periode 1

concept subsidieaanvraagformulier Dossiernummer Algemene gegevens Uitvoeringsprogramma Sportimpuls Subsidieronde periode 1 concept subsidieaanvraagformulier Dossiernummer 50-52400-98-000 Disclaimer: ZonMw en NOC*NSF houden zich het recht voor om na de vooraankondiging nog aanpassingen in definitieve oproep tot het indienen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Deltapoort

Uitvoeringsprogramma Deltapoort Stuurgroep DP/LT 10 juli 2014 Bijlage 6.2 Bestuurlijke trekker: A. Kamsteeg Ambtelijke trekker: Myra Zeldenrust Uitvoeringsprogramma Deltapoort Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt Conceptversie Myra Zeldenrust

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Wat zijn de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen om de doorstroom van mensen

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. Huisartsenzorg en 2018Multidisciplinaire zorg. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. Huisartsenzorg en 2018Multidisciplinaire zorg. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en 2018Multidisciplinaire zorg Eno Zorgverzekeraar Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg 2018 Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Zorginkoopbeleid huisartsenzorg en multidisciplinaire

Nadere informatie

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN, NDF en VSG. Nederlands

Nadere informatie

Soepele samenwerking voor ouderen thuis. Symposium 8 oktober 2014

Soepele samenwerking voor ouderen thuis. Symposium 8 oktober 2014 Soepele samenwerking voor ouderen thuis Symposium 8 oktober 2014 Disclosure belangen sprekers: Nieske Heerema :geen Dr Hester ten Dam :geen Leonie Bosch :geen Annemieke van Oostveen:geen Dr Hester ten

Nadere informatie

Verpleegkundige Praktijk Almere Vera Kampschöer Willeke Oxener 11 oktober 2012

Verpleegkundige Praktijk Almere Vera Kampschöer Willeke Oxener 11 oktober 2012 Verpleegkundige Praktijk Almere Vera Kampschöer Willeke Oxener 11 oktober 2012 Vanuit de praktijk naar de voorwaarden 1. Ketenzorg dementie 2. Kwetsbare ouderen 1.Wat ging vooraf Thuis met dementie Project

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Project Het Dorp Samenwerking Huisarts- wijkteam: Teamplan Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Dit document is te vinden op: www.hetdorp.net/aandeslag Inleiding Om de samenwerking met de huisarts

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. POH-GGZ jeugd. 22 november 2016

Informatiebijeenkomst. POH-GGZ jeugd. 22 november 2016 Informatiebijeenkomst POH-GGZ jeugd 22 november 2016 19.15-19.30 uur Inloop en ontvangst 19.30-19.40 uur Welkom door dagvoorzitter Jenneke Netjes 19.40-20.15 uur Presentatie Kader POH-GGZ jeugd door Bert

Nadere informatie

Hoe sluit het COMIC model aan bij vragen over waarde en implementatie van integrale zorg? Anna Huizing ZIO en Maastricht University

Hoe sluit het COMIC model aan bij vragen over waarde en implementatie van integrale zorg? Anna Huizing ZIO en Maastricht University Hoe sluit het COMIC model aan bij vragen over waarde en implementatie van integrale zorg? Anna Huizing ZIO en Maastricht University Opbouw Context - Setting Regio Maastricht-Heuvelland Zorggroep ZIO Blauwe

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend. 13 juli 2016

Datum: Adviserend. Datum: Informerend. 13 juli 2016 Oplegvel 1. Onderwerp Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies in het kader van de Collectieve preventie (CPGGZ) en inloopfunctie GGZ Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak

Nadere informatie

Digisterker-inkoopregeling bibliotheken

Digisterker-inkoopregeling bibliotheken Digisterker biedt bibliotheken de mogelijkheid om vaardigheidcursussen over de digitale overheid (e-overheid) aan te bieden aan burgers. Bibliotheken helpen burgers hiermee om zelfstandig gebruik te kunnen

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Groene Kennis Coöperatie Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Waar is dit instrument voor bedoeld? Binnen de GKC, o.a. via KIGO, worden veel projecten uitgevoerd. We hebben gemerkt dat (te) veel

Nadere informatie

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Kennismarkt Omgevingswet 11 oktober 2016 Ron Visscher De vier verbeterdoelen Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak Samenhangende benadering

Nadere informatie

LEEFTSTIJL INTERVENTIE DOOR DIK EN DUN

LEEFTSTIJL INTERVENTIE DOOR DIK EN DUN LEEFTSTIJL INTERVENTIE DOOR DIK EN DUN INLEIDING In dit document beschrijven we alle onderdelen die nodig zijn om de leefstijl interventie uit te voeren HET PROGRAMMA DDD is een leefstijlinterventie voor

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Jaarplan 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nieuwe ontwikkelingen... 4 Samenwerking met patiëntenvereniging Hersenletsel.nl... 4 Samenwerking met Hersenletselnet Overijssel.... 4 Werkconferentie 2017...

Nadere informatie

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen HUISARTSEN KRING HAAGLANDEN Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen Informatiebijeenkomst 18 april 2016 Programma Welkom; Hedwig Vos en Leonie van Son Inhoud Zorgprogramma Kwestbare Ouderen: Rob Leinders en Shanti

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst Sport in de Buurt

Informatie bijeenkomst Sport in de Buurt Informatie bijeenkomst Sport in de Buurt 17 januari 2013 Agenda Opening en voorstellen Toelichting Sportimpuls Uitleg interventies NIVM Vragen Intakeformulier Sport in de Buurt Toelichting NIVM Opening

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid

Collegebesluit. Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid Collegebesluit Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid Nummer 2018/781398 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.2 Economie, toerisme

Nadere informatie

Actieplan. Samen Leven, Samen Doen. Pagina 1 van 9

Actieplan. Samen Leven, Samen Doen. Pagina 1 van 9 Actieplan 2014 2015 Samen Leven, Samen Doen Lelystad, 20 maart 2014 Pagina 1 van 9 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Overzicht acties 3 3. Besluitvorming 4 4. Financiën 4.1 Begroting 2014-2015 5 5. Uitwerking

Nadere informatie

BeweegKuur. Algemene informatie

BeweegKuur. Algemene informatie BeweegKuur Algemene informatie De BeweegKuur is met subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, in samenwerking met veel partners in de gezondheidszorg.

Nadere informatie

Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt. Dorien van de Kant

Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt. Dorien van de Kant Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt Dorien van de Kant Sportimpuls Sportdorp algemeen Sportdorp de Wijk Introductie Waar liggen kansen voor u? Subsidieregeling via NOC*NSF en VWS voor lokale sport-

Nadere informatie

Realiseren van lokale netwerken en preventie-curatie-participatie ketens

Realiseren van lokale netwerken en preventie-curatie-participatie ketens Realiseren van lokale netwerken en preventie-curatie-participatie ketens Versie 1.3 Henk Bloten 29 september 2010 1. Inleiding Geconstateerd kan worden, uit verschillende publicaties van VWS 1 en het logisch

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Versienummer Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp V4 Portefeuillehouder Ed Anker Informant Jan-Willem Dollekamp Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS

Nadere informatie

Maatschappelijke Businesscase en buurtanalyse

Maatschappelijke Businesscase en buurtanalyse Maatschappelijke Businesscase en buurtanalyse Alice Mulder en Willem Rutgers 24 november 2015 Maatschappelijke Business Case Buurtanalyse Voor wie? Het doel? Wat kan je er mee? Professionele organisaties

Nadere informatie

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg Agendapunt 6 060915 BOSD Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 17 september 2015 Onderwerp : Notitie aansluiting regionaal HLZ agenda op vast te stellen regionaal convenant

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

Van een smalle blik naar een brede basis.

Van een smalle blik naar een brede basis. Inspiratiesessie 2 Van een smalle blik naar een brede basis. Ketenaanpak voor kinderen met overwicht en obesitas Marian Sijben Care for Obesity 1 #zoblijvenwijgezond Van smalle blik naar brede basis; ketenaanpak

Nadere informatie

Combinatiefuncties en NASB

Combinatiefuncties en NASB Combinatiefuncties en NASB Aanpak en ervaringen 13-09-2010 Arjan van den Beld Marjolein Zevenbergen Korte terugblik BSI en Bos Eerste sportnota sport, doen en beleven in 2002 vastgesteld. Start BSI in

Nadere informatie

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE WIE ZIJN WIJ Wij geloven dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezieriger

Nadere informatie

Preventie van diabetes in de huisartsenpraktijk

Preventie van diabetes in de huisartsenpraktijk Preventie van diabetes in de huisartsenpraktijk -Voorkomen is beter!- Bouwen aan de brug 1 november 2007 Paulien Vermunt Frits Wielaard Elize Kronenberg Hans van Oers Jos Schelfhout Gert Westert Els Breukink

Nadere informatie

Integraal samenwerkingsproject Tactus Ambiq (2010-2012, e.v.)

Integraal samenwerkingsproject Tactus Ambiq (2010-2012, e.v.) www.ambiq.nl Integraal samenwerkingsproject Tactus Ambiq (2010-2012, e.v.) Februari 2013 Inhoud Geschiedenis samenwerking Ambiq-Tactus Visie en uitgangspunten Beleid Plannen 2013 e.v. Vragen Geschiedenis

Nadere informatie

Projectvoorstel Zenderen 3.0?

Projectvoorstel Zenderen 3.0? Projectvoorstel Zenderen 3.0? Hoe nu verder? Auteurs: Suzan van Vliet, LHV Huisartsenkring Twente Wyco de Vries, adviseur ROSET Versie 1.4. 1 Inhoud Aanleiding Thema s Positiebepaling Doelen Projecten

Nadere informatie

Samen voor gezondheidswinst

Samen voor gezondheidswinst Samen voor gezondheidswinst Preventie en de gemeentepolis 3 november 2016 Studiedag Gezondin ADVISEUR TUSSEN PARTIJEN IN HET SOCIALE DOMEIN Even kort over onszelf Maarten Broekema innovatie en samenwerking

Nadere informatie

Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM. Samen werken aan duurzame zorg

Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM. Samen werken aan duurzame zorg Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM Stuurgroep Werkgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Verantwoordelijk voor projectprogramma door middel van

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Factsheet Afhankelijkheden. Trekker: gemeente Groningen

Factsheet Afhankelijkheden. Trekker: gemeente Groningen Factsheet Afhankelijkheden Trekker: gemeente Groningen Menzis en gemeenten zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden om afwentelrisico s te voorkomen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente Den Haag, de

Nadere informatie

Leefstijl en gezond gedrag in Twente

Leefstijl en gezond gedrag in Twente Leefstijl en gezond gedrag in Twente Gecombineerde leefstijlinterventies zijn gericht op voeding, bewegen en gedrag. De BeweegKuur is hier een goed voorbeeld van. Leefstijlinterventies lijken een oplossing

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma CVRM

Werken met het ketenprogramma CVRM Werken met het ketenprogramma CVRM Praktijkinformatie Zorgprogramma CVRM voor huisartsen en praktijkondersteuners www.rohamsterdam.nl Inhoud 1. AAN DE SLAG MET CVRM!... 3 2. KETENPARTNERS... 3 3. WAT DOET

Nadere informatie

AWZI Nieuwe Waterweg Dinsdag 12 oktober 2016

AWZI Nieuwe Waterweg Dinsdag 12 oktober 2016 AWZI Nieuwe Waterweg Dinsdag 12 oktober 2016 Opening Jos van der Knaap Voorzitter LTO Glaskracht Westland Michiel van Haersma Buma Dijkgraaf Hoogheemraadschap van Delfland Programma 15.30 uur Ontvangst

Nadere informatie

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg HIS-KIS communicatie Datum: 25 februari 2014 Versie: 4.2 Referentie: Ontwerp Ketenzorg HIS-KIS Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat ontwikkeling van ICT in de

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie