Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) locatie: Soest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) locatie: Soest"

Transcriptie

1 Raedelijn (ROS) Datum: Inleiding Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) locatie: Soest In de gemeente Soest ( inwoners) is het VKD-project uitgevoerd in samenwerking met de Huisartsencoöperatie Soest, fysiotherapiepraktijken, oefentherapiepraktijken, diëtisten, gemeente en recentelijk ook sportverenigingen. Andere betrokken partijen zijn GGD Midden- Nederland, Sportservice Midden-Nederland, gemeente Soest en zijdelings zorgverzekeraar Achmea. Overzicht van het aanbod eerste lijn in Soest: 16 Huisartspraktijken gevestigd op 8 locaties (in 4 gezondheids- (of medische) centra 27 Fysiotherapiepraktijken 4 Oefentherapiepraktijken 5 Diëtistenpraktijken 1 praktijk voor Eerstelijns Psychologie en op 2 andere locaties is een eerstelijns psycholoog parttime aanwezig en werkend vanuit een andere praktijk buiten Soest.

2 I Samenvattende beschrijving plan van aanpak 1. Waarom: waarom het project op deze locatie, welk probleem wordt aangepakt Het bevorderen van gezond gewicht is één van de speerpunten van het gezondheidsbeleid van de gemeente Soest. Uit de nota Lokaal gezondheidsbeleid van de gemeente Soest blijkt dat 10% van de schoolgaande kinderen overgewicht (incl. obesitas) heeft. Dit is bij volwassenen 45%. Bij de basisschool jeugd beweegt 20-34% onvoldoende. Bij kinderen in de 2 e klas van het voortgezet onderwijs is dit percentage toegenomen tot 40%. De cijfers op gebied van bewegen van de jeugd wijken ongunstig af van het regionale gemiddelde. Speciale aandacht vraagt de groep allochtonen van Turkse afkomst. In Soest is de ruime meerderheid van de allochtonen van Turkse afkomst. GGD Midden-Nederland heeft in 2009 in opdracht van gemeente Soest onderzoek gedaan. Een van de conclusies is dat overgewicht en obesitas een groot probleem is onder Turkse volwassenen en met name bij vrouwen. Bij 36% van de Turkse volwassenen (19-65 jaar) in de gemeente Soest is er sprake van overgewicht en bij 33% is er sprake van obesitas. Van de Turkse vrouwen is dat zelfs 41%. Dit tegenover cijfers van de gehele gemeente Soest; 33% overgewicht en 7% obesitas (GGD, 2009). Het merendeel van de groep Turkse allochtonen is woonachtig in de wijk Smitsveen. De huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten in Soest (41 praktijken) hebben de handen ineengeslagen en SLAG (Soester Leefstijl Advies Groep) opgericht. De Soester Leefstijl Advies Groep (SLAG) heeft als doel geformuleerd een bijdrage te leveren aan een bewust, gezond en actief leven zodat een vroegtijdig ontstaan van chronische aandoeningen, zoals Diabetes Mellitus, Hart en Vaatziekten, COPD, e.d. kan worden voorkomen. Een overtuiging die men wil vormgeven door het organiseren van een gecombineerde aanpak die bestaat uit de volgende onderdelen: o signaleren, adviseren en voorlichten, o begeleiden, coachen en trainen, o doorgeleiden naar reguliere sport- en beweegactiviteiten. Dit initiatief maakt gebruik van de landelijke ontwikkelde gecombineerde leefstijl interventie dat bekend is onder de naam Beweegkuur. Beweegkuur is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB). 2. Wat: doelstellingen (wat wil je realiseren) - Inzicht in de wijze waarop de samenwerking gemeente en zorgveld effectief vorm krijgt - Inzicht in de samenhang en afstemming van taken en verantwoordelijkheden bij selectieve preventie en geïndiceerde preventie. - Afspraken met de zorgverzekeraar over de duurzaamheid van de preventie-curatie-participatieketen in Soest. - Eenduidig gemeentelijk beleid in de aanpak van overgewicht door het inzetten van B.Slim. Verschillende instellingen en mensen dragen dezelfde boodschap uit.

3 - Op basis van een gerichte screening op risicokenmerken mensen met een leefstijladvies doorgeleiden naar een passend aanbod (zorggerelateerd dan wel sportgerelateerd). 3. Wie: De taken, rollen, bijdragen en verantwoordelijkheden van de betrokken organisaties (GGD, ROS, gemeente, huisarts, zorggroep, zorgverzekeraar) in het project. GGD Midden-Nederland: De GGD Midden-Nederland adviseert de gemeente Soest om haar uren gezondheidsbevordering in te zetten op de speerpunten Gezond Gewicht (Diabetes)/Bewegen in combinatie met psychische gezondheid. Voorstel voor uitvoering van een regionaal initiatief (B. Slim) op basis van de JOGG aanpak ism de gemeente Soest. In kaart brengen van sleutelfiguren in de wijk of bij doelgroepen en inzicht in populatiegegevens (zie boven). Gemeente Soest: Uitvoering van sport- en volksgezondheidbeleid Via de lokale media structureel aandacht te geven aan een actieve leefstijl. Dit beperkt zich niet tot volwassen. Ook zal aandacht besteed worden aan jeugd en hun ouders en jongeren. SLAG: Uitvoering van de aanpak van de Beweegkuur SLAG bestaat uit een netwerk van zorgverleners en sportaanbieders waarbinnen Leefstijl coördinatiepunten functioneren (rond de gezondheidscentra). Hiermee moeten alle potentiële deelnemers van de Gecombineerde Leefstijl Interventie in Soest bereikt kunnen worden en kunnen patiënten kiezen uit verschillende zorg- en sportaanbieders. Bestuurlijke inrichting van SLAG. Als voorbereiding hebben 4 POH ers, 5 Fysiotherapeuten en oefentherapeuten en 4 Diëtisten de Beweegkuur cursus gevolgd. SLAG wil zich ook richten op de doelgroep die moeilijk te motiveren is, vaak de moed al heeft verloren, zich schaamt, e.d. Om dit te bereiken zal men aansluiten bij de landelijke campagnes en bijvoorbeeld via de lokale media, de huisarts/ft/diëtisten praktijken gerichte aandacht besteden. Raedelijn: Projectcoördinatie Verbinden van partijen (gemeente, GGD, zorgverleners en Sportservice) Afstemming met zorgverzekeraar. Insteek te bevragen wat de visie/zienswijze op preventie is en hoe aan de voorkant (dus voor dat een klant zijn huisarts bezoekt) mensen in beeld te krijgen voor vroegtijdige screening en of advies op leefstijl. Uitgangspunten voor uitwerking:

4 Preventie o taakgebied van de gemeente / GGD (selectieve preventie) o taakgebied van de zorg (geïndiceerde preventie) - Curatie o Taakgebied van de zorg (zorggerelateerde preventie) - Participatie o Taakgebied van de zorg m.b.t tot aansluiten bij regulier aanbod o Taakgebied van gemeente (i.s.m sportaanbod sportservice) m.b.t aansluitend aanbod Voor het goed kunnen sluiten van de keten preventie-curatie-participatie- is samenwerking met alle betrokken partijen noodzakelijk. Dit betekent in de eerste plaats inzicht krijgen in het netwerk van betrokkenen, inzicht in de rollen en verantwoordelijkheden van deze partijen en waar nodig komen tot werkafspraken. 4. Wanneer: globale planning 2011: Afspraken ontwikkelen en vastleggen 2012: Screenen door de huisartsen 2012: Aanvraag SportImpuls ism gemeente en sportveld : afstemmen met Achmea (geen resultaat voor vergoeding vroegscreening) II De business case A. Het proces van totstandkoming van de business case 1. De redenen van de beoogde organisaties om te willen deelnemen aan het VKD. 2. Beschrijving van het proces (vanaf september 2010) van het komen tot en uitvoeren van de business case: a. Welke activiteiten zijn ondernomen? Maatschappelijk nut en sluit aan bij overtuiging dat zorg- en sportveld een bijdrage kunnen leveren aan verbeteren leefgedrag van inwoners van Soest. Het initiatief van de huisartsen om te komen tot een Soester Leefstijl Advies Groep (SLAG). Enthousiaste fysiotherapeut en huisarts. 1. Intentieovereenkomst getekend met partijen. 2. Plan van aanpak met betrokken partijen opgesteld. 3. Organiseren van ontmoetingen en bijeenkomsten 4. Screening herzien en planning voor uitvoering. 5. Afstemming met gemeente en zorgverzekeraar - met gemeente heeft dit geleid tot een aanvraag SportImpuls - met zorgverzekeraar geen resultaat op vroeg-screening 4. Resultaat Business Case in beeld gebracht, incl. kosten

5 b. Wat waren beperkende factoren in het proces? - Niet opnemen van preventie (BWK en dieetvergoeding) in de basisverzekering. Energie weg, initiatief on hold. - Gemeente: o Ontbreken van afstemming bij gemeente tussen afdeling volksgezondheid en sport. o Ambtenaar gezondheidsbevordering is niet betrokken geweest bij de sportimpuls aanvraag - GGD o heeft de focus op jongeren (JOGG), de eerste lijn op volwassenen. o GGD is adviserend aan gemeente (en afhankelijk van middelen van gemeente in hoeverre ze in gezond gedrag willen investeren en of de GGD hierin een rol kan pakken). c. Wat waren bevorderende factoren in het proces?. Hoe zag de geplande business case er uit 1. De activiteiten die zijn gepland in de processen opsporen (identificeren en benaderen) en screenen. Geef van beide processen het volgende aan: a. Wie, welke activiteiten uitvoert. De reden dat deze verdeling is gehanteerd. - Huisartsen verenigd in Huisartsencoöperatie: helder aanspreekpunt en blijven bereid tot meedenken en meewerken. - Paramedici werken samen en stellen zich coöperatief op - Leefstijltraject GGD (BSlim) draagt bij in positieve houding gemeente - Aanvraag SportImpuls ism gemeente - Inzet bijdrage van Raedelijn - De Beleidsadviseur samenleving van de gemeente Soest, die een stimulerende rol heeft gespeeld en in de loop van dit jaar de ambtenaar Sport ivm de aanvraag voor SportImpuls. De GGD brengt de populatie in beeld met risicokenmerken (BMI >30) via een gezondheidsmonitor De huisartsencoöperatie screent structureel de populatie (mannen >50 jaar en vrouwen > 55 jaar). De huisartsencoöperatie neemt in het najaar 2012 alle Soesters boven 45 jaar een enquête af, waarop zij eventueel een oproep krijgen om de gezondheid te checken. Mensen die het advies krijgen om hun leefstijl te verbeteren en daarvoor iets aan beweging zouden moeten gaan doen kunnen extra ondersteund en gemotiveerd worden door een soort van strippenkaart met sportactiviteiten die laagdrempelig en toegankelijk zijn. De rol van leefstijladviseur wordt uitgevoerd door de POH binnen de reguliere

6 werkzaamheden. Afhankelijk van de doorverwijzing is aanvullende opvang, advies en begeleiding bij de fysiotherapeut, oefentherapeut, diëtiste of de contactpersoon van de sportvereniging en/of beweegaanbieder. Paramedici bieden gecombineerde leefstijlinterventies en hebben daarover werkafspraken geformuleerd met de huisartsen en het sport- en beweegveld. Het sport- en beweegveld heeft in afstemming met alle betrokkenen in Soest passende sport- en beweegactiviteiten aangeboden en stellen een contactpersoon aan. 2. Geplande opbrengsten van het opsporen en screenen: a. In aantallen te benaderen burgers/patiënten b. In aantallen te screenen burgers/patiënten. c. Als het onderwerp (financiële) opbrengsten niet is uitgewerkt geef dan daarvoor de redenen aan. De gemeente is betrokken geweest bij de aanvraag voor SportImpuls. Deze is inmiddels toegekend aan de Hockeyvereniging Soest die in samenwerking met andere sportverenigingen een passend aanbod verzorgt. Raedelijn heeft het proces geleid en begeleid. Zie uitwerking business case De risicogroep is gedefinieerd op basis van GGD-gegevens over mensen met een BMI>30. Dat zijn er in Soest De eerste screening is geëvalueerd in 2010 en vormt het uitgangspunt voor de huidige aanpak die via VKD is ontwikkeld. Van het totaal aantal geselecteerde patiënten die een vragenlijst heeft ontvangen heeft 60% gereageerd en is 40% op spreekuur gekomen. Gebruiken we dezelfde percentages om de verwachtingen helder te krijgen over het aantal mensen dat zal reageren en op een spreekuur komt dan is de uitkomst: 4561 krijgen een vragenlijst, 2717 reageren en ontvangen een vragenlijst, waarvan dan uiteindelijk 1768 op spreekuur komen inwoners In het in januari 2012 verschenen rapport Betere gezondheid, meer participatie, lagere zorguitgaven?! Van Marc Snoeters en Gerold Verhoeks ( 2011) worden methoden en resultaten van verschillende onderzoeken beschreven. Globaal wordt hierin geconcludeerd dat voor veruit de meeste preventieve interventies geldt dat zij de zorguitgaven niet verlagen. Er zijn wel onderzoeken die een positiever beeld schetsen, maar vaak is er dan sprake van een beperkte tijdshorizon (korter dan een gehele levenscyclus). Hierdoor worden de kosten en besparingen op korte en middellange termijn wel in kaart gebracht, maar niet de op langere termijn optredende stijging in zorgkosten veroorzaakt doordat mensen langer leven en in die gewonnen levensjaren ook zorgkosten maken. Daarbij maken op de korte termijn meerdere mensen gebruik van specifieke zorg zoals dit zorgprogramma. Echter besparing kan worden bereikt door uitstel van zwaardere zorg en langdurige chronische ziektekosten. Daarnaast worden minder kosten gemaakt in andere gebieden van zorg en welzijn, zoals de WMO en arbeidsverzuim. Deze kosten worden beschreven in het rapport van Marc Plomp. Het participatieverlies wordt teruggedrongen met bijna 30% in de strikte en bijna 70% in de ruime variant. De besparing op zorguitgaven is net als in de onderscheiden scenario s gering. De totale baten

7 3. Ten aanzien van de inhoud: a. Hoe is in de opzet voorzien in het voldoen aan de zorgstandaard diabetes in het algemeen. tellen echter op tot ruim 3% van het BBP in de strikte en 8%(!) in de ruime variant (Healthy Ageing Totaal, 2012, Gezond en actief ouder worden; Marc Pomp). Mensen van 45 + moeten nog minstens 20 jaar werken. Elk jaar dat zij volwaardig deelnemen levert de maatschappij geld op. Zodra aangepaste programma s of uitkeringen aan de orde zijn, kost het dus weer meer. M.a.w. wat je in preventie stop verhoogt de periode van het werkzame leven. Gezondheidszorginterventies voor hoge risicogroepen en gecombineerde leefstijl interventies gericht op de algemene bevolking (laag risico) zijn beide kosteneffectieve manieren voor het terugdringen van de groeiende last van diabetes. Dit werd geconcludeerd volgens een recente Nederlandse studie van Jacobs-van der Bruggen et al. Zij gebruikten het chronische ziekte Model. De uitkomst was dat de ICER (kost per QALY) voor: - de doelgroep interventie (laag risico) (2006 : 3,939)kost. - de gezondheidszorg interventie (matig risico van het ontwikkelen van diabetes = zwaarlijvige volwassenen jaar) kost (2006 5,555). De kosten in deze studie werden gebaseerd op twee Nederlandse projecten. De Gecombineerde leefstijl interventie 'Hartslag Limburg (hart gezondheid Limburg)' en de 'SLIM' studie. (Jacobs-van der Bruggen et al 2007, Jacobs-van der Bruggen MA, Bos G, Bemelmans WJ, Hoogenveen RT, Vijgen SM, Baan CA. Lifestyle interventions are cost-effective in people with different levels of diabetes risk: results from a modeling study. Diabetes Care2007a; 30(1): ).. Leefstijlaanpak in de zorgstandaard: Leefstijladviseur is de Centrale Zorgverlener voor leefstijl Leefstijladvies is Persoonlijk plan C. Uitvoering van de business case 1. Welke activiteiten zijn uitgevoerd in de processen opsporen en screenen. Wat ging goed en wat niet. 2. Welke interventie(s) volgend op de screening is (zijn) uitgevoerd en door wie. GGD monitor brengt risicogroep in beeld via de reguliere gezondheidsmonitoren die in overleg met de gemeente worden gehouden. Huisartsen monitoren structureel risicogroep (richtlijn huisartsen) volgens een vastgesteld protocol dat grote overeenkomsten heeft met de opzet van het PreventieConsult. De resultaten worden geregistreerd en geëvalueerd. Afgesproken is dat huisartsen in Soest afhankelijk van de noodzaak (afweging tijdens gesprek met de patiënt) naar een begeleid traject (paramedisch) of rechtstreeks naar een passend aanbod bij de sport- beweegaanbieders. Ook na het begeleid traject kunnen de deelnemers hieraan doorstromen naar het passende beweegaanbod. De POH heeft in beide verwijslijnen een coördinerende rol, stemt af met betrokken partijen en volgt de voortgang.

8 D. Wat zijn de resultaten van de uitvoering van de business case 1. Gerealiseerde opbrengsten van het opsporen en screenen: a. In aantallen benaderde burgers/patiënten b. In aantallen gescreende burgers/patiënten Najaar 2012 c. Andere geïdentificeerde (voorziene) opbrengsten Risicogroep duidelijk in beeld, benaderd en van advies voorzien Daling van 1% van door GGD gesignaleerde risicogroep in Soest (10% met BMI > 30). De kosten hiervan zijn begroot op 184,62 (zie uitwerking business case) per deelnemer (n= 546). 3. Is in de uitvoering van het opsporen screenen voldaan aan de aan de conceptbeschrijving van preventie in de zorgstandaard? Zo nee, geef aan wat, waarom niet gelukt is. 5. Hoe is de verankering van de ketenaanpak gerealiseerd. a. Gemaakt afspraken op beleids-/bestuurlijk niveau b. Gemaakte afspraken op het niveau van het organiseren van de keten c. Gemaakte afspraken op uitvoerend niveau 6. Welke vervolg afspraken zijn gemaakt over het opsporen en screenen van en het interveniëren bij hoogrisico groepen. Ja, huisartsen volgen opzet Preventie Consult Komen tot een periodieke structurele afstemming tussen gemeente, sportveld en zorgveld. Het initiatief hiervoor ligt nu met name bij de projectleider voor SportImpuls. Werkafspraken gemaakt tussen partijen 1. Huisartsen voeren screening (en registratie) uit volgens afgesproken protocol in de Huisartsencoöperatie 2. De POH heeft hierbij een (reguliere) coördinerende rol 3. Paramedici bieden een begeleid beweegaanbod en stemmen onderling af 4. Het project SportImpuls (Bewegen op Recept) levert een passend aanbod. In het kader van dit project worden de werkafspraken verder uitgewerkt tussen de verschillende partijen (zorg en sport). 1. Via de reguliere huisartsenzorg 2. Vanuit de jaarlijkse screening waarbij hoog risicogroepen die tot dan toe niet in beeld waren (geen klachten) worden opgespoord 3 Via de voorlichtingscampagnes van SportImpuls, waarbij iemand met een verondersteld hoog risico wordt verwezen naar de huisarts 4. Bewustwording via algemene voorlichting (ook in het kader van SportImpuls) III Reflectie en Conclusie

9 1. Wat zijn de belangrijkste lessons learned uit deze pilot in relatie tot: a. Financiering van het opsporen en screenen b. Organisatorische inbedding van het opsporen en screenen c. Het samenwerkingsproces met lokale en regionale partijen (huisartsen, zorggroep huisartsen, gemeente, zorgverzekeraar, GGD, ROS, sport- en beweegaanbod,.) Kijk op lokaal nivo naar de waarde die je als samenwerkende partijen creëert (bijv daling van 1% van het aantal mensen met een BMI > 30). Is verantwoordelijkheid coöperatie huisartsen op basis van afspraken in de richtlijnen: mannen > 50 jaar en vrouwen > 55 jaar. Gemeente heeft een verantwoordelijkheid voor collectieve preventie (bewustwording) in het kader van de wet Publieke Gezondheid. Het gaat daarbij om het faciliteren van bewustzijn op gezondheid, bijvoorbeeld binnen de kind en jeugdzorg (CJG), onderwijs en het sport- en beweegaanbod. - Met SportImpuls is er aan de kant van de gemeente nieuw initiatief ontstaan bij het sport- en beweegaanbod met een duidelijke verbinding naar de eerstelijnsgezondheidszorg. Hierdoor is aansluitend op de initiatieven binnen de eerstelijnszorg met Beweegkuur nu een sluitende keten ontstaan. - Door het begeleiden van het proces (rol Raedelijn) komen de ambtenaren sport en volksgezondheid tot afstemming. 2. Wat zijn de do s en dont s op basis van de opgedane ervaringen? - Sportservice heeft geen/beperkte rol bij de verbinding zorg en sport, mits zij van de gemeente de opdracht krijgt om hierin een rol te vervullen. Focus & voorlichting naar gemeentes is dan effectiever. - Plan een gesprek als ROS (en 1 e lijn) met Wethouder Volksgezondheid en ambtenaar sport om de verbinding tussen zorg en sport te maken. Ga er niet vanzelfsprekend vanuit dat deze verbinding er intern bij de gemeente is. Datzelfde geldt voor ambtenaar sport en ambtenaar gezondheidsbevordering. - Ambtenaar Sport: 1 e prioriteit is ondersteunen van de sportvereniging

Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project

Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project Format voor eindrapportage VKD bij vroegtijdige beëindiging project Almelo, regio Twente / ROSET, GGD Twente 0 Inleiding Aanloop Korte omschrijving van het idee Van medio 2010 tot mei 2011 zijn gesprekken

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Project titel Lokale Verankering Ketenaanpak Diabetes Voorst ROS regio Regio: Apeldoorn, Arnhem, Zutphen/Oost Achterhoek, Oude IJssel en Salland Versienummer

Nadere informatie

Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12. Amsterdam, Bos en Lommer

Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12. Amsterdam, Bos en Lommer Definitieve eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes 1-10- 12 Eindrapportage VKD locatie: 0 Inleiding Amsterdam, Bos en Lommer Op landelijk niveau moeten omstandigheden, condities en instrumenten

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte 1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte Bevolking Doesburg De gemeente Doesburg heeft 11.437 inwoners. 30-39: 1129 Daarvan is 39% tussen de 40 64 jaar ( 4455) en 21% boven de 65 jaar ( (Bron: CBS 2014).

Nadere informatie

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND Fit en Gezond in Dinkelland WIE ZIJN WIJ? Patricia Verhoeven: Beweegmakelaar Marleen Wagenaar: Beleidsmedewerker/ Projectleider Van de Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht gezond! Gemeente Utrecht en Door: Ellen van der Voorst en Victor Everhardt Achmea, divisie Zorg & Gezondheid werken samen

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

Slim & creatief omgaan met data

Slim & creatief omgaan met data Slim & creatief omgaan met data Annette Zwart, Adviserend Geneeskundige Arts Maatschappij en Gezondheid Nevenfunctie: (gewezen) lid RGS Inhoud Positie zorgverzekeraars Van idee naar praktijk - JOGG - Lekker

Nadere informatie

Financieringsscenario s. Diek Scholten (Raedelijn) en Toine van de Wert (NISB)

Financieringsscenario s. Diek Scholten (Raedelijn) en Toine van de Wert (NISB) Financieringsscenario s Diek Scholten (Raedelijn) en Toine van de Wert (NISB) 1 Inhoud workshop Aanpak en uitgangspunten Gemeenten en zorgverzekeraars Financiering GLI: 1. Zorgverzekeraars 2. Zorggroepen

Nadere informatie

Eindrapportage VKD locatie:

Eindrapportage VKD locatie: Eindrapportage VKD locatie: Almere 0 Inleiding De Nederlands Diabetes Federatie zet zich in voor Diabetespatienten. Met het Nationaal Actieprogramma Diabetes wil het NDF zich hard maken om de groei van

Nadere informatie

BeweegKuur. Algemene informatie

BeweegKuur. Algemene informatie BeweegKuur Algemene informatie De BeweegKuur is met subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, in samenwerking met veel partners in de gezondheidszorg.

Nadere informatie

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE WIE ZIJN WIJ Wij geloven dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezieriger

Nadere informatie

Interventie Beweegkuur 2018

Interventie Beweegkuur 2018 Interventie Beweegkuur 2018 A) Kosten en uren / uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Directe kosten: personeel Rol Structureel Eenmalig Uren benodigd voor lokale uitvoer (aanvrager) Leefstijladviseur

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Bewegen op recept bij de sport Organisatie: Sportservice Midden Nederland Contactpersoon: heer Simon Ott Contactpersoon 2: Erkenningen:

Bewegen op recept bij de sport Organisatie: Sportservice Midden Nederland Contactpersoon: heer Simon Ott Contactpersoon 2: Erkenningen: Bewegen op recept bij de sport Organisatie: Sportservice Midden Nederland Contactpersoon: heer Simon Ott Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Bewegen op recept

Nadere informatie

Onderzoek in de wat leren we er van Informatiesysteem

Onderzoek in de wat leren we er van Informatiesysteem Onderzoek in de wat leren we er van Informatiesysteem Liesbeth Preller (NISB), Dave van Dijk (Vital Health) Experimenteel onderzoek Vooronderzoek Behandeling Experiment Controle Verschil Implementatie

Nadere informatie

JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016

JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016 JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016 Afdeling Samenlevingszaken, november 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond... 4 2.1. Gezondheidsbevordering... 4 2.2. Integrale aanpak... 4 3. Probleemstelling... 5

Nadere informatie

Verbinding tussen preventie en zorg; ervaringen uit de diabetespraktijk

Verbinding tussen preventie en zorg; ervaringen uit de diabetespraktijk Verbinding tussen preventie en zorg; ervaringen uit de diabetespraktijk 14 mei 2013 Henk Bloten Rob de Graaf Dit project is ondersteund en financieel mogelijk gemaakt door het Nationaal Actieprogramma

Nadere informatie

Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) Opsporing, Preventie en Zorg

Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) Opsporing, Preventie en Zorg Verankering Ketenaanpak Diabetes (VKD) Opsporing, Preventie en Zorg Preventie: Schieten op bewegend doel Agenda 10.00 Inleiding samenwerking GGD ROS 10.30 Beschouwing van de verbinding publieke en curatieve

Nadere informatie

Bijlage Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) 2014 B-Fit 2-4 Doelgroep 0-4 jarigen

Bijlage Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) 2014 B-Fit 2-4 Doelgroep 0-4 jarigen A) Kosten en uren Geef hieronder inzicht in de kosten en uren die nodig zijn om met de interventie aan de slag te gaan. De interventie staat beschreven zoals deze er op dit moment uit ziet. Bij interventies

Nadere informatie

Analyse project: Opsporing en screening verankeren in Ketenaanpak Diabetes Opbrengst van lokale projecten VKD

Analyse project: Opsporing en screening verankeren in Ketenaanpak Diabetes Opbrengst van lokale projecten VKD Analyse project: Opsporing en screening verankeren in Ketenaanpak Diabetes Opbrengst van lokale projecten VKD 12 januari 2013 Henk Bloten Marjan Hoeijmakers Anja Koornstra Marc Roosenboom 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

- Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt

- Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt - Op weg naar een gezonde leefstijl - Bewegen als medicijn - programma X-Fittt Arnhem, 8 maart 2017 Inspiratieconferentie Zinnige zorg in de wijk Margriet van Schaik, NOC*NSF Thomas Verheij, FormUpgrade

Nadere informatie

Functieprofiel van de fysiotherapeut met aanvullende scholing binnen de BeweegKuur

Functieprofiel van de fysiotherapeut met aanvullende scholing binnen de BeweegKuur Functieprofiel van de fysiotherapeut met aanvullende scholing binnen de BeweegKuur NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV,

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) BARCODE STICKER Nr. 2009-064 Houten, 17 november 2009 Onderwerp: Tweede kadernota Lokaal Gezondheidsbeleid 2010-2013 Beslispunten: 1. In te stemmen met de volgende in de tweede

Nadere informatie

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Vitale Vaten Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Verleiden Opbouw presentatie Inleiding hart- en vaatziekten Project Vitale Vaten Gorinchem

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

BeweegKuur. Algemene informatie

BeweegKuur. Algemene informatie BeweegKuur Algemene informatie Start in huisartsenpraktijk Vaak start de BeweegKuur bij de huisarts. De huisarts signaleert of iemand in aanmerking komt om mee te doen met de BeweegKuur. Van belang is

Nadere informatie

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren

Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren Wat werkt? Wat zijn de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen om de doorstroom van mensen

Nadere informatie

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht akkoord stichting jongeren op gezond gewicht De stichting Jongeren Op Gezond Gewicht en haar partners verbinden zich met dit akkoord gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, in de periode

Nadere informatie

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN, NDF en VSG. Nederlands

Nadere informatie

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Dé verbindingsschakel tussen 1 e lijn en publieke gezondheid Ton Drenthen, NHG Gerrit Vink, Agnes de Bruijn, Astmafonds NCVGZ 12 april 2012 Achtergrond Toenemende

Nadere informatie

Projecten voor inwoners van de gemeente Montferland

Projecten voor inwoners van de gemeente Montferland Projecten voor inwoners van de gemeente Montferland 1 Oktober 2013 Inleiding Gezondheid, dat is het belangrijkste van allemaal is een veelgehoorde uitspraak. Maar direct wordt daaraan toegevoegd, dat je

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken GGD Hollands Noorden en wijkverpleegkundigen met S1-taken Waarom een GGD? Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG): Gezondheidsbeschermende en gezondheidsbevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke

Nadere informatie

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2012-2015 Wettelijk kader Gewijzigde Wet Publieke Gezondheid (januari 2012) Wijzigingen betreffen drie thema s, te weten: 1. Betere voorbereiding op infectieziektecrisis 2.

Nadere informatie

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken?

17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand van zaken? - Samenwerking - - Programma - 17.00 17.30 uur Inloop, hapje & drankje 17.30 17.45 uur Opening Mieke Reynen, procesmanager Samen één in Feijenoord 17.45 17.55 uur Expeditie Duurzame Zorg: wat is de stand

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

Eén loket voor leefstijl op maat

Eén loket voor leefstijl op maat Eén loket voor leefstijl op maat Daan Kerklaan Directeur Zorroo 28 maart 2014 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Inleiding Bewegen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Professionals zijn nodig om belemmeringen bij mensen weg te nemen, hen te adviseren,

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

Lokale oplegnota. Vitale coalities 2013-2016

Lokale oplegnota. Vitale coalities 2013-2016 Lokale oplegnota Vitale coalities 2013-2016 Lokaal gezondheidsbeleid Gemeente Enschede 2013-2016 1 1 Aanleiding Een goede gezondheid is waardevol voor het individu en voor de samenleving. Mensen met een

Nadere informatie

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E M A S T E R M A N U E E L T H E R A P E U T S P O R T F Y

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond

Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond Eindrapportage Verankering Ketenzorg Diabetes Roermond Auteur: Mirjam Kooistra, adviseur Stichting Robuust September 2012 Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenvatting plan van aanpak en resultaten

Nadere informatie

Opzet van de interventie 4-8 en 8-13 jaar Stappen Wanneer Wie Frequentie Duur

Opzet van de interventie 4-8 en 8-13 jaar Stappen Wanneer Wie Frequentie Duur Ontstaan Cool 2B Fit In Twente zijn in de afgelopen jaren verschillende initiatieven ontwikkeld om kinderen met overgewicht te helpen om op gezond gewicht te komen. Vijf lokale initiatieven hebben in 2010

Nadere informatie

Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt. Dorien van de Kant

Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt. Dorien van de Kant Sportimpuls, Sport en Bewegen in de Buurt Dorien van de Kant Sportimpuls Sportdorp algemeen Sportdorp de Wijk Introductie Waar liggen kansen voor u? Subsidieregeling via NOC*NSF en VWS voor lokale sport-

Nadere informatie

Functieprofiel van de sport- en bewegingsleider betrokken bij de BeweegKuur

Functieprofiel van de sport- en bewegingsleider betrokken bij de BeweegKuur Functieprofiel van de sport- en bewegingsleider betrokken bij de BeweegKuur NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN,

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

Proces en toelichting

Proces en toelichting Substitutie Zorgvernieuwing Proces en toelichting 1 Substitutie Samenwerkingsverbanden kunnen met Achmea onderhandelen over: Astma/COPD op basis s van substitutie substtute (komt dan in plaats van bestaand

Nadere informatie

Gecombineerde Leefstijl Interventies

Gecombineerde Leefstijl Interventies Gecombineerde Leefstijl Interventies 21 maart 2019 Ellen van der Veen Projectcoördinator GLI KZF Programma: 1. Waarom de GLI? 2. Wat is de GLI? 3. Welke GLI programma s zijn er? 4. Voor wie is de GLI?

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B Regionale Aanpak Aangepast Sporten Extra modules B 15.0015/KZ/LH Colofon Stichting Sportservice Zuid-Holland Arckelweg 30 2685 SN Poeldijk T 0174 24 49 40 F 0174 28 11 47 info@sportzh.nl www.sportzh.nl

Nadere informatie

Van een smalle blik naar een brede basis.

Van een smalle blik naar een brede basis. Inspiratiesessie 2 Van een smalle blik naar een brede basis. Ketenaanpak voor kinderen met overwicht en obesitas Marian Sijben Care for Obesity 1 #zoblijvenwijgezond Van smalle blik naar brede basis; ketenaanpak

Nadere informatie

Verbinding Preventie en Zorg

Verbinding Preventie en Zorg Verbinding Preventie en Zorg signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht versie 09.12.2015 1 Verbinding Preventie en Zorg (VPZ) In de gemeente Putten wordt actief gewerkt aan een goede samenwerking

Nadere informatie

Samenwerken Loont! (?)

Samenwerken Loont! (?) Samenwerken Loont! (?) Diek Scholten Jan van Es Instituut Inhoud workshop Situatiebepaling: Waar sta je, wat zijn je ervaringen, waar loop je tegen aan? Oplossings scenario s: Canvas Business Modeling

Nadere informatie

woensdag 31 oktober 2012 Fiets je Fit

woensdag 31 oktober 2012 Fiets je Fit Fiets je Fit Fiets je Fit-onderzoek In opdracht van het Fietsberaad heeft het onderzoeksbureau NIGZ uit Woerden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het stimuleren van fietsgebruik door zorgverleners

Nadere informatie

Wie doet wat? Inzet Ouder & Kind-Team Amsterdam en Samen Doen tbv het Pact Gezond Gewicht

Wie doet wat? Inzet Ouder & Kind-Team Amsterdam en Samen Doen tbv het Pact Gezond Gewicht Wie doet wat? Inzet Ouder & Kind-Team Amsterdam en Samen Doen tbv het Pact Gezond Gewicht Opstellers: Marleen Johannes (OKT A), Hayat Elbouk (SD), Carlo van der Linde (Jeugd), Jane Edeling (AAGG, cluster

Nadere informatie

Onze invitatie beoogd een stimulatie van integrale participatie binnen de ministerieel aangedragen kaders voor het pilotproject Lokaal Actief.

Onze invitatie beoogd een stimulatie van integrale participatie binnen de ministerieel aangedragen kaders voor het pilotproject Lokaal Actief. Onze invitatie beoogd een stimulatie van integrale participatie binnen de ministerieel aangedragen kaders voor het pilotproject Lokaal Actief. Bullshit bingo Eerste woord. Š Tweede woord Š Derde woord.

Nadere informatie

kennisvraag >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=<

kennisvraag >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=< >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=< kennisvraag > {?} < Zorg en sport >+{?}+< bewegen in de buurt >±{?}±< >x{?}x< >±{?}±< >+{?}+< > {? } < >={?}=< > {?} < >+{?}+< >±{?}±< >±{?}±< >+{?}+< > {?} < >={? }=

Nadere informatie

Interventie zelfmanagement Turkse mannen met diabetes. Monica Overmars GVO functionaris GGD Hart voor Brabant

Interventie zelfmanagement Turkse mannen met diabetes. Monica Overmars GVO functionaris GGD Hart voor Brabant Interventie zelfmanagement Turkse mannen met diabetes Monica Overmars GVO functionaris GGD Hart voor Brabant Inhoud - Aanleiding - Onderzoekspilot in Tilburg 2010/2011 - Doel - Evaluatie pilot - Sterke

Nadere informatie

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem In Haarlem vond de tweede regionale bijeenkomst van het project Preventie in de Buurt plaats. Professionals vanuit de publieke

Nadere informatie

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN

HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN HANDREIKING GECOMBINEERDE LEEFSTIJLINTERVENTIE VOOR GEZINNEN 1 Inleiding ROS Friesland is betrokken geweest bij het project Fitter Families, een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor gezinnen.

Nadere informatie

4. Gezondheid kans of opgave voor bedrijven?

4. Gezondheid kans of opgave voor bedrijven? 4. Gezondheid kans of opgave voor bedrijven? Dyon Voogt Projectmanager erkenning preventiecentra branchevereniging Fit!Vak Anneke van Soest Projectleider HAGG Bouwlust GGD/GB Workshopvoorzitter: Marianne

Nadere informatie

FACTSHEET VOORLOPIGE RESULTATEN LEFF

FACTSHEET VOORLOPIGE RESULTATEN LEFF FACTSHEET VOORLOPIGE RESULTATEN LEFF SANNE NIEMER & EMMA VAN DEN EYNDE FEBRUARI 2015 Introductie In het najaar van 2014 is in 8 steden, op 10 locaties de pilot LEFF uitgevoerd. In deze factsheet worden

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Een verkenning naar financiering van de ketenaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas MANAGEMENT ADVIES

Een verkenning naar financiering van de ketenaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas MANAGEMENT ADVIES Een verkenning naar financiering van de ketenaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas MANAGEMENT ADVIES Aldien Poll Niels van der Vlugt aldien.nl Amsterdam augustus 2015 In opdracht van Care for

Nadere informatie

Gezond meedoen in Sittard-Geleen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Sittard-Geleen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Sittard-Geleen Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk

Nadere informatie

16R RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00402

16R RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00402 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00402 gemeente WOERDEN Van : college van burgemeester en wethouders Datum 23 augustus 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster Portefeuille(s) : volksgezondheid en sociaal

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond

Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond 2017-2019 Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond JOGG Landelijk JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Het is een intersectorale aanpak die bewezen effectief is om de stijging van overgewicht bij jongeren

Nadere informatie

Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen:

Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Doelgroep De doelgroep

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

Fiets je Fit. ***[3 witregels]*** Willem Bosch (senior-verkeersadviseur bij de Gemeente Zwolle)

Fiets je Fit. ***[3 witregels]*** Willem Bosch (senior-verkeersadviseur bij de Gemeente Zwolle) Fiets je Fit ***[3 witregels]*** Willem Bosch (senior-verkeersadviseur bij de Gemeente Zwolle) ***[3 witregels]*** Samenvatting Fiets je Fit is een pilot die de Gemeente Zwolle samen met het Fietsberaad

Nadere informatie

HOUTEN JOGG GEMEENTE. 2014 t/m 2017 X* K JOGG. Houten. w \ Jongeren Op Gezond Gewicht

HOUTEN JOGG GEMEENTE. 2014 t/m 2017 X* K JOGG. Houten. w \ Jongeren Op Gezond Gewicht HOUTEN JOGG GEMEENTE 2014 t/m 2017 X* K JOGG w \ Jongeren Op Gezond Gewicht Houten Juli 2014 Inhoud 1. inleiding 2. Context 3. Probleemstelling 4. Doelstelling 5. Oplossingen 5.1. Wat is JOGG? 5.2. Hoe

Nadere informatie

Psycho-sociale gezondheid - Bouwstenen voor bereik

Psycho-sociale gezondheid - Bouwstenen voor bereik Psycho-sociale gezondheid - Bouwstenen voor bereik Verslag van het seminar Depressiepreventie en lage SES: hoe verhogen we het bereik? 16 november 2010 bij Trimbos Inleiding & aanleiding Jaarlijks worden

Nadere informatie

Wat heeft u gisteren gedaan om uw gezondheid op peil te houden?

Wat heeft u gisteren gedaan om uw gezondheid op peil te houden? Wat heeft u gisteren gedaan om uw gezondheid op peil te houden? Nooit te oud om te leren Gelderse bijeenkomst Consultatiebureaus voor Ouderen, 12-01- 2010, Provinciehuis, Arnhem Bankjes, buurtsuper, betaalbaar

Nadere informatie

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen ZORGAANBODPLAN 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Reflectie Hartfalen Het hartfalenprogramma wordt in 4 huisartsenpraktijken geïmplementeerd. Er is een selectie gemaakt van patiënten die geïncludeerd moeten

Nadere informatie

Gezonde wijk Overvecht (GWO)

Gezonde wijk Overvecht (GWO) Gezonde wijk Overvecht (GWO) 3 juni 2010, VWS Inspiratiedag Sabine Quak, Gemeente Utrecht, GG&GD Judith vd Mast, Agis Zorgverzekeringen Petra van Wezel, Overvecht Gezond! Opbouw presentatie Gezonde wijk

Nadere informatie

Het PreventieConsult cardiometabool

Het PreventieConsult cardiometabool Het PreventieConsult cardiometabool Pim Assendelft * Hoogleraar Huisartsgeneeskunde * Hoofd afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde LUMC * Voorzitter regiegroep PreventieConsult Afdeling Public

Nadere informatie

Samen voor gezondheidswinst

Samen voor gezondheidswinst Samen voor gezondheidswinst Preventie en de gemeentepolis 3 november 2016 Studiedag Gezondin ADVISEUR TUSSEN PARTIJEN IN HET SOCIALE DOMEIN Even kort over onszelf Maarten Broekema innovatie en samenwerking

Nadere informatie

Chronic, coordinated care for children with overweight and obesity. Versie 1.4 februari 2014

Chronic, coordinated care for children with overweight and obesity. Versie 1.4 februari 2014 chroniccoordinatedcareforchildrenwith obesitychroniccoordinatedcareforchildr enwithobesitychroniccoordinatedcaref Verkorte versie orchildrenwithobesitychroniccoordinat Positioneringsnota edcareforchildrenwithobesitychronicco

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Towards an evidence-based Workforce Planning in Health Care?

Towards an evidence-based Workforce Planning in Health Care? Symposium Towards an evidence-based Workforce Planning in Health Care? Sodehotel La Woluwe 25/04, 09u-13u. Symposium - Towards an evidence-based Workforce Planning in Healthcare. Hoe is het dreigende huisartsentekort

Nadere informatie

Lokale paragraaf gezondheidsnota

Lokale paragraaf gezondheidsnota Lokale paragraaf gezondheidsnota Aanleiding: Gemeenten hebben de wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te beschermen en te bevorderen. Deze taak staat beschreven in de Wet Publieke Gezondheid.

Nadere informatie

Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015

Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015 Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015 GezondNL Anja van der Aa, directeur GezondNL Karolien van den Brekel, huisarts Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra Website: www.gezondnl.nl

Nadere informatie

Inhoudelijke monitor lokale netwerken

Inhoudelijke monitor lokale netwerken Inhoudelijke monitor lokale netwerken L.G.M. Raaijmakers J.H.M. Helmink F.J.M. Hamers S.P.J. Kremers Contact: Lieke Raaijmakers Universiteit Maastricht lieke.raaijmakers@maastrichtuniversity.nl Kaftontwerp:

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2013/44019.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2013/44019. Openbaar Besluit Registratienummer : 2013/44079 Datum : 27 september 2013 Opgesteld door : K. Louisse-Rohde Maatschappelijke ontwikkeling Onderwerp: Deelname aan JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) TOELICHTING

Nadere informatie

Bestuursopdracht Raad

Bestuursopdracht Raad Bestuursopdracht Raad Natuurlijk: gezond! Uitgangspunten notitie lokaal gezondheidsbeleid Naam ambtenaar: P.M. Veldkamp Datum: 18 april 2008 1. Aanleiding. Gemeenten zijn verplicht om iedere vier jaar

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk

Uitvoeringsprogramma Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk Uitvoeringsprogramma 2016 Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk 2013-2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma voor 2016 van het regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk 2013-2016. Het

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Lokaal Actief Samenbrengen van verschillende organisaties uit diverse werkvelden Zorg Sport en recreatie Onderwijs Sociaal

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering NASB 2012. BW-nummer

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering NASB 2012. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering NASB 2012 Programma / Programmanummer Sport / 1052 / Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 1 april 2009 heeft de raad

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Gezond meedoen in Gulpen-Wittem. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Gulpen-Wittem. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Gulpen-Wittem Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk

Nadere informatie

Regionale VTV 2011. Levensverwachting en sterftecijfers. Referent: Drs. M.J.J.C. Poos, R.I.V.M.

Regionale VTV 2011. Levensverwachting en sterftecijfers. Referent: Drs. M.J.J.C. Poos, R.I.V.M. Regionale VTV 2011 Levensverwachting en sterftecijfers Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2011 Hart voor Brabant Deelrapport Levensverwachting en sterftecijfers Auteurs: Dr. M.A.M. Jacobs-van

Nadere informatie

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Verleiden Verbinden Netwerkbijeenkomst platform personalized prevention dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra huisarts, intern consulent preventie Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra,

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie