Aanmeldingen voor CBS Klaverblad SvHK komen rechtsreeks terecht bij de intake commissie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanmeldingen voor CBS Klaverblad SvHK komen rechtsreeks terecht bij de intake commissie."

Transcriptie

1 Aannamebeleid Waarom onderwijs aan hoogbegaafde kinderen? CBS Klaverblad heeft een afdeling voor Hoogbegaafdheidsonderwijs. Dit is een afdeling waar hoogbegaafde leerlingen onderwijs ontvangen. We bieden deze vorm van onderwijs omdat de vereniging voor PCBO Leeuwarden e.o. de noodzaak van dit onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen (h)erkent. Het belangrijkste doel is dat hoogbegaafde leerlingen zich binnen een uitdagende leeromgeving op hun niveau kunnen ontwikkelen. De aanmelding begint altijd met een kennismakingsgesprek. Ouders die hebben aangegeven dat hun kind(eren) potentiële leerlingen zijn voor de SvHK, worden uitgenodigd om samen met hun kind voor een kennismakingsgesprek te komen. Deze gesprekken worden gevoerd door de coördinator van SvHK en kunnen uitmonden in definitieve aanmeldingen. De aanmeldingsprocedure voor de SvHK zal conform onderstaande intakeprocedure worden gevolgd. Aanmelden voor de SvHK: Aanmeldingen voor CBS Klaverblad SvHK komen rechtsreeks terecht bij de intake commissie. Belangrijke opmerkingen: Als datum en tijd van aanmelden gelden de datum en tijd waarop het aanmeldingsformulier, inclusief alle benodigde bijlagen is ontvangen; Een onvolledig aanmeldpakket wordt niet in behandeling genomen; Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst; Aanmelding geeft geen garantie op plaatsing; De toelatingscommissie beslist over plaatsing van leerlingen Inschrijfformulier Ouders die hun kind hebben aangemeld, ontvangen inschrijfformulieren, die ingevuld en ondertekend moeten worden. Met deze formulieren moeten de vereiste papieren meegestuurd worden (zoals o.a.: een kopie van de testuitslagen van het IQ onderzoek). Het gehele pakket wordt opgestuurd naar CBS Klaverblad SvHK. t.a.v. Dietha Krol, Molkenkelder 4b 8941 AJ Leeuwarden. Voorwaarden Intelligentieonderzoek Het intelligentieonderzoek is uitgevoerd door een erkend orthopedagogisch bureau of GZ- psycholoog. De testpersoon dient aantoonbare expertise te hebben opgebouwd op het gebied van hoogbegaafdheid. De uitslag van het onderzoek is minder dan twee jaar geleden opgemaakt. De intelligentietest WPPSIIII, SON, RAKIT, WISC 3 (eventueel aanvullend: test Raven) is afgenomen. De kosten van het onderzoek zijn voor rekening van de ouders. Hun wordt aangeraden om bij hun verzekeraar te informeren of een eventuele vergoeding mogelijk is. Voorrang op aanmeldlijst Jongere broertjes en zusjes die naar de SvHK willen komen, worden met voorrang op de aanmeldlijst geplaatst.

2 Toelating Voor de toelating verzamelt de toelatingscommissie verdere gegevens via: Een gesprek met de ouders Een gesprek met de leerkracht en/of IB- er van de school van herkomst Eventueel een gesprek met de orthopedagoog/psycholoog die het IQ onderzoek heeft afgenomen. Eventueel aanvullend persoonlijkheidsonderzoek Mochten deze gegevens leiden tot vragen over een specifieke begeleiding die het kind mogelijk nodig heeft, dan kan ouders gevraagd worden om een aanvullend persoonlijkheidsonderzoek te laten verrichten. Er wordt dan gekeken naar mogelijke sociaal- emotionele problemen die het werken in een groep ernstig bemoeilijken. In incidentele gevallen kan dit leiden tot een afwijzing. De kosten van het aanvullende onderzoek zijn voor rekening van de ouders. Intake commissie Directeur CBS Klaverblad IB- er/ Coördinator SvHK Bovenschools IB- er Groepsleerkracht SvHK Gedragsspecialist PCBO Leeuwarden e.o. Directeur Maximaschool Voorwaarden toelating De minimumnorm voor plaatsing op CBS Klaverblad SvHK is een IQ van 130 of hoger. Kleuters met het vermoeden tot hoogbegaafdheid worden eerst geplaatst op de reguliere basisschool CBS Klaverblad. Om in groep 3 toegelaten te worden tot de SvHK dienen ouders de formulieren zoals eerder genoemd aan te leveren. Ouders en kinderen dienen de grondslag van de school te onderschrijven. Evenwichtige groepen CBS Klaverblad SvHK streeft naar evenwichtige groepen. We starten met twee groepen, te weten: een groep 3/4/5 en een groep 6/7/8 met maximaal 20 leerlingen per lokaal. Schriftelijk bericht De intakecommissie beslist op grond van de beschikbare gegevens over toelating of afwijzing. De beslissing van de toelatingscommissie is definitief. Ouders ontvangen in beide gevallen schriftelijk bericht van de coördinator. Er kan geen beroep worden aangetekend en er kan niet gecorrespondeerd worden over de uitslag. Na bericht over de toelating wordt de leerling geplaatst op de wacht- en garantielijst van CBS Klaverblad SvHK.

3 Aannameprotocol Bijlage I: akkoord verklaring plaatsingsprotocol CBS Klaverblad SvHK Bijlage II Verschil tussen Hoog intelligentie en Hoogbegaafdheid. Terugplaatsingsbeleid CBS Klaverblad SvHK wordt bezocht door leerlingen in de groepen 3 t/m 8. Het onderwijs is ingericht voor hoogbegaafde kinderen; de afdeling wil een uitdagende leeromgeving zonder belemmeringen creëren waarbij de kinderen zich mogen ontwikkelen. Hoogbegaafdheid: Tot nu toe is er geen eenduidige definitie voor hoogbegaafdheid. Toch bieden diverse theorieën en modellen relevante aanknopingspunten voor een werkdefinitie die bruikbaar is voor onze school. Voor CBS Klaverblad SvHK betekent het dat onze leerlingen een drietal persoonlijkheidskenmerken hebben. Te weten een hoog IQ ( TIQ > 130) met daarnaast een creërend denkvermogen en een sterke gedrevenheid en een sterk doorzettingsvermogen Wij bedoelen met creërend denkvermogen dat onze leerlingen in staat zijn om buiten reguliere kaders oplossingen voor problemen te zoeken. De sterke gedrevenheid en het doorzettingsvermogen is te zien als de wil om te presteren, de wil om te ontdekken, daarbij taakgericht te werk te gaan en daarin ook succesvol te zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat bovenstaande zich uit in excellente prestaties op één of meerdere gebieden. Hiervoor is een stimulerende leeromgeving nodig met onderwijsgevenden die rijk onderwijs vormgeven dat (ook) aansluit bij de specifieke onderwijsbehoeften van deze leerlingen. Daarnaast speelt het gezin een belangrijke rol. Ouders moeten op een gezonde manier omgaan met de hoogbegaafdheid van het kind. Daarmee bedoelen wij dat het kind de ruimte krijgt om zich te ontplooien en dat deze ontplooiing op een evenwichtige manier gestimuleerd wordt. Tot slot is de relatie met ontwikkelingsgelijken (peers) van groot belang. Kinderen ontwikkelen zich op een goede manier wanneer zij zich kunnen zowel cognitief als sociaal- emotioneel kunnen spiegelen aan ontwikkelingsgelijken. Renzulli en Mönks hebben bovenstaande weergegeven in dit model: Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen: CBS Klaverblad SvHK biedt fulltime passend onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Dit onderwijs is bedoeld en geschikt voor hoogbegaafde kinderen die zelfstandig kunnen functioneren en in staat zijn om met andere kinderen samen te werken en die op hun huidige school problemen (kunnen gaan) ondervinden voortkomend uit hun hoogbegaafdheid.

4 Met dit onderwijs willen we deze leerlingen weer de ruimte geven om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Bij de keuze van het programma is rekening gehouden met zaken waar men zijn hele leven plezier van kan hebben: de wereldtalen (Engels, Spaans, Chinees), leren leren en leren ondernemen, zingeving van de wereld (filosofie), communicatieve vaardigheden, wetenschap en techniek, onderzoek kunnen doen, zich een objectieve mening kunnen vormen, een creatieve invulling van kunst, literatuur, muziek en sport. Daarnaast worden de basisvakken rekenen, (technisch en begrijpend) lezen en taal compact gegeven met daarnaast verrijkende programma s. De instructie bij alle basisvakken is topdown. Zes profielen van hoogbegaafde leerlingen: *) Niet alle hoogbegaafde leerlingen zijn het zelfde en vertonen dezelfde kenmerken. In het onderwijs zijn er onderstaande zes profielen te herkennen. Het is hierbij wel goed om op te merken dat de groepen nog steeds verzamelingen zijn waarbinnen grote verschillen bestaan! Het betreft de volgende indeling: 1. Zelfsturend autonoom De zelfsturende autonome leerling weet wat hij/zij kan en laat dit ook zien. Deze leerling heeft een goed zelfinzicht en goede sociale vaardigheden. Daarnaast werkt deze leerling zelfstandig, ontwikkelt eigen doelen, is ondernemend, komt op voor eigen opvattingen en is bereid tot het nemen van risico's. Deze leerling wil en durft te leren! Hoewel dit de ideale leerling lijkt, blijft het belangrijk ook deze autonome leerling te ondersteunen. De focus ligt hierbij vooral op het zo veel mogelijk faciliteren van mogelijkheden tot onbegrensd leren. 2. Aangepast succesvol De aangepaste, succesvolle leerling levert goede prestaties, maar presteert niet naar eigen vermogen. Er is daarom sprake van relatief onderpresteren. Deze leerling is perfectionistisch ingesteld en wil graag "succesvol" blijven. Hierdoor worden risico's vermeden en kan deze leerling zich afhankelijk opstellen van volwassenen. Bijvoorbeeld door (onnodig) bevestiging te zoeken bij de leerkracht om zeker te weten dat iets "goed" is en om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden. Deze leerling is erg gevoelig voor en gericht op het voldoen aan verwachtingen van anderen. Als deze leerling niet gestimuleerd wordt om te gaan met uitdagingen boven het beheersingsniveau (de zone van naaste ontwikkeling), bestaat het risico op het ontwikkelen van faalangst en onderduikend gedrag. 3. Uitdagend creatief De uitdagende creatieve leerling is creatief en komt met bijzondere oplossingen of invalshoeken. Hij neemt scherp waar en ziet uitzonderingen (ook op regels). Hij staat kritisch tegenover beweringen en neemt niet zomaar iets aan (ook niet van de leerkracht). Deze leerling komt op voor eigen opvattingen en is eerlijk en (te) direct. In zijn werkwijzen en gedrag is hij inconsistent, waardoor hij wisselende resultaten haalt. Hij is competitief ingesteld en kan grote stemmingswisselingen laten zien. Deze leerling heeft behoefte aan erkenning van zijn sterke kanten en wil graag gezien worden (met name voor zijn creativiteit). Wanneer deze leerling onvoldoende uitgedaagd wordt, zal hij geneigd zijn de leerkracht bezig te houden. Bijvoorbeeld door clownesk gedrag. 4. Dubbel bijzonder Deze "dubbel bijzondere" leerling laat naast kenmerken van begaafdheid ook kenmerken van leer- en/ of gedragsproblemen zien. Wanneer de gesignaleerde problemen op de voorgrond staan, worden begaafdheidskenmerken vaak onvoldoende (h)erkend. Andersom kan het ook zijn dat een eventueel leerprobleem niet onderkend wordt door sterke compensatiemogelijkheden als gevolg van

5 de (hoog)begaafdheid. Deze leerling werkt inconsistent, presteert gemiddeld of minder, verstoort en is chaotisch. Hoewel een leer- of gedragsstoornis oorzaak kan zijn van gesignaleerde problemen, kan ook een gebrek aan (h)erkenning van de mogelijkheden van deze (hoog)begaafde leerling de oorzaak zijn van afwijkend gedrag of tegenvallende prestaties. Er bestaat dan een risico dat deze leerling onjuist gelabeld wordt en hiermee inadequaat ondersteund wordt in de ontwikkeling van zijn talenten. 5. Onderduikend De onderduikende leerling doet alles om niet op te vallen en ondermijnt hiermee het belang van de ontwikkeling van zijn of haar begaafdheid. De leerling vermijdt uitdagingen, is erg onzeker en faalangstig. In de perceptie van deze leerling is het halen van hoge prestaties en tegelijkertijd sociaal geaccepteerd worden onverenigbaar. De onderduikende leerling is zoekend naar sociale acceptatie en wisselt in vriendschappen, maar heeft moeite om hierin echt zijn plek te vinden, weet niet goed wat hij/zij zelf eigenlijk zou willen en streeft dan ook vrijwel geen eigen doelen na. Deze leerling past zich te veel aan en kan mede hierdoor psychosomatische klachten ontwikkelen (hoofdpijn, buikpijn). Er bestaat een risico dat deze leerling zich verder terugtrekt, depressief wordt en uiteindelijk uitvalt in het onderwijs door gebrek aan een reëel perspectief op de eigen mogelijkheden. 6. Risicoleerling (drop- out I) De risicoleerling is creatief en over het algemeen erg gevoelig. Deze leerling loopt risico om als dropout niet meer deel te kunnen/willen nemen aan het onderwijs. Hij is niet gemotiveerd voor schoolse taken en zoekt buitenschoolse uitdaging om zijn interesses te volgen. Deze leerling geeft blijk van een negatief zelfbeeld: isoleert of verwaarloost zichzelf, verstoort situaties, bekritiseert zichzelf en anderen, voelt zich snel aangevallen of afgewezen. De drop- out is een absolute onderpresteerder (presteert gemiddeld of minder) en heeft baat bij alternatieve leerervaringen. Deze leerling is op school slechts nog fysiek aanwezig, maar voelt en toont zich niet echt betrokken, of neemt zelfs onregelmatig deel aan het onderwijs. Er is een risico dat deze leerling uiteindelijk (zonder diploma) het onderwijs verlaat*). De profielen zijn overgenomen uit: SLO Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling. De grenzen van CBS Klaverblad SvHK: De Klaverblad SvHK biedt zo mogelijk plaats aan kinderen: Die hoogbegaafd zijn. Die naast hoge intelligentie een creatief denkvermogen hebben en die gemotiveerd zijn. Die op de reguliere basisvakken een CITO I of II score op jaarklasniveau behalen. Die kenmerken hebben die passen binnen profiel 1 t/m 4. We kunnen de leerlingen uit deze profielen plaatsen wanneer er sprake is van: o Leerlingen die in geringe mate leerproblemen hebben (zoals dyslexie of beelddenken). o Leerlingen met lichte sociale problematiek (zoals faalangst, identiteitsproblematiek, etc.). o Leerlingen met motorische beperkingen. o o Leerlingen die in geringe mate werkhoudingproblemen hebben (onderpresteren). Leerlingen die een lichte stoornis in het autistisch spectrum hebben (Asperger of PDD- Nos). De grens van wat mogelijk is, wordt bepaald door de zwaarte of de ernst van de problematiek die de kinderen voor zichzelf, de groep of de afdeling vormen.

6 Dit betekent concreet dat leerlingen die aangemeld worden en die kenmerken hebben die passen in profiel 5 en 6, niet worden aangenomen. De kinderen moeten in ieder geval functioneren binnen de grenzen van onze school voor Onderwijs aan hoogbegaafden. Dit houdt in dat: o De kinderen een ontwikkeling laten zien die passend is voor hoogbegaafdheid (in staat zijn om zich aan te passen aan het tempo van de groep). o De kinderen moeten kunnen profiteren van topdown instructie en begeleiding. o De leerlingen in staat moeten zijn om het reguliere onderwijs beknopt en versneld en minimaal op jaarklasniveau te volgen (CITO 1 of II op de hoofdvakken rekenen en begrijpend lezen). De uitzondering op deze afspraak geldt voor leerlingen met dyslexie en/of dyscalculie. o De kinderen geen klas overslaan en zij niet doubleren. o Dat leerlingen waarbij de ontwikkeling niet op gang komt / stagneert, wordt het terugplaatsingsprotocol opgestart.

7 Terugplaatsingsprotocol: Stap 1: School en ouders werken samen aan de ontwikkeling van het kind. Ouders worden tijdig op de hoogte gebracht bij signalering van leerproblemen of gedragsproblemen. Dit kan gebeuren door het bespreken van de eerste evaluatie van het groepshandelingsplan en/of het voeren van oudergesprekken. Van deze gesprekken wordt een schriftelijk verslag gemaakt (het oudergespreksformulier wordt ingevuld). Ouders ondertekenen het verslag dat op school blijft. Relevante korte gesprekjes tussendoor worden op het LVF (leerling volg formulier) genoteerd. Een kinddossier wordt opgebouwd. Stap 2: Leerlingen met hun specifieke problematiek worden besproken in het CLB (Consultatieve Leerling Begeleiding) van het Samenwerkingsverband Noord- en midden Drenthe. Wanneer er aanleiding voor is, worden de kinderen ingebracht bij het ZAT- team (zorg- en adviesteam), waarin o.a. de schoolarts, leerplichtambtenaar en schoolmaatschappelijk werk zitting hebben. De ouders worden op de hoogte gebracht van deze interventies (altijd schriftelijk). Het kan ook zijn dat de school aan de ouders vraagt (of wanneer ouders zelf met het verzoek komen) dat de orthopedagoog / psycholoog waarbij hun kind in behandeling is, observatie(s) / aanvullende onderzoeken en/of begeleiding gaat uitvoeren in de klas. Met als doel handelingsadviezen te verkrijgen. Het is wel zo dat bij deze adviezen het schoolbelang voor het kindbelang gaat! Dit wordt van tevoren aan de bezoekende externe meegedeeld zodat degene in zijn/ haar advisering hier rekening mee kan houden. Ook is het van belang dat bij het onderzoek van een externe, de school altijd een verslag ontvangt met daarin de voor school relevante zaken vermeld! Stap 3: De handelingsadviezen leiden niet tot het gewenste resultaat. Er wordt dan met de ouders afgesproken dat de leerling nog een half jaar de tijd krijgt om ontwikkeling te laten zien. Dat hoeft niet in een steile curve maar er moet wel sprake zijn van groei (met als uiterste ondergrens prestaties op het jaarklasniveau). Het betreft hier nadrukkelijk zowel de reguliere basisvakken als het curriculum! Van school en ouders wordt verwacht dat zij gezamenlijk optreden en de adviezen optimaal inzetten. Ouders en leerkracht voeren na iedere evaluatie van het groepsplan een gesprek, waarin de vordering / gemaakte afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Stap 4: Wanneer de verwachte groei niet tot stand komt, besluit de school dat de leerling terug gaat naar het reguliere onderwijs. In het afsluitend oudergesprek wordt het besluit met de ouders besproken. Het terugplaatsingsprotocol heeft een tijdsspanne van één tot anderhalf jaar. De school vindt het belangrijk dat de keuze zorgvuldig en weloverwogen gemaakt wordt. In principe gaan de leerlingen naar CBS Klaverblad (de leerlingen zijn ingeschreven op CBS Klaverblad). Ouders zijn vrij in hun keuze voor een andere school voor regulier onderwijs. De intern begeleider neemt contact op met de nieuwe school en zorgt voor een warme overdracht. Bij alles staat het kind centraal; wanneer de ontwikkeling van het kind tot stilstand komt en de school moet vaststellen dat het stopt op de SvHK, moet er gekeken worden naar het vervolg. De afspraak is gemaakt om als uiterste grens in groep 6 de harde knip te zetten. Dit betekent dat er in groep 7 en groep 8 geen leerlingen teruggaan naar het reguliere onderwijs.

8 Een aantal praktische zaken: Restitutie gelden: Wanneer een leerling stopt op de school, vindt er geen restitutie van de ouderbijdrage plaats. o MacBook: Wanneer er voor de leerling een laptop onder de oude regeling is aangeschaft (tot ) en waarbij de ouderbijdrage betaald is, mag na beëindiging de laptop voor 50% van het resterende bedrag overgenomen worden. Is de leerling in het vierde jaar, dan kan hij/zij de MacBook zonder bijbetaling meenemen. Werkt het kind met een laptop die valt onder de nieuwe regeling, dan wordt de Mac ingeleverd bij de ICT er van de school. Deze controleert tevens of er geen schade is toegebracht aan het apparaat. Is er sprake van beschadiging, dan ontvangt de ouder de rekening. Deze kan worden kortgesloten met de aansprakelijkheidsverzekering. Bezwaar aantekenen: Wanneer het besluit is genomen en de ouders zijn het niet eens met de beslissing, kan er binnen zes weken bezwaar worden aangetekend. Er kan een brief met motivatie gestuurd worden naar het expertisecentrum van Samenwerkingsverband. Dit centrum neemt de procedure die geleid heeft tot besluitvorming zorgvuldig door, waarna er een bindend besluit wordt afgegeven.

Voorwoord en doel van dit document

Voorwoord en doel van dit document Inhoud Voorwoord en doel van dit document 1 2 Inleiding 3 4 (Hoog)Begaafdheid, een beschrijving 5 6 7 Profielen van hoogbegaafde leerlingen 1. 2. 8 3. 4. 5. 6. 9 Risico s voor hoogbegaafde leerlingen in

Nadere informatie

Excellente leerlingen die (niet) excelleren

Excellente leerlingen die (niet) excelleren Talent voor excelleren! KPC, 5 november 2009 Excellente leerlingen die (niet) excelleren Dr Lianne Hoogeveen Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) www.ru.nl/socialewetenschappen/cbo http://www.youtube.com/watch?v=yuldyzvb_ny

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid De RK Daltonbasisschool St. Plechelmus hanteert het Protocol Hoogbegaafdheid van haar bestuur de Dr. Schaepmanstichting. Dit protocol is in 2009 gemaakt en binnen het bestuur is

Nadere informatie

brede interesse specifieke, diepgaande interesses kennishonger leergierig ontwikkelingspotentieel hoogbewust zijn creërend (denk)vermogen

brede interesse specifieke, diepgaande interesses kennishonger leergierig ontwikkelingspotentieel hoogbewust zijn creërend (denk)vermogen productief Dabrowski: overexcitabilities asynchroon gevoelig complex Dweck: FIXED vs growth mindset intens scherpe waarneming plezier in creëren origineel snel opvallend gevoel voor humor rijke fantasie

Nadere informatie

Wat is (hoog)begaafdheid?

Wat is (hoog)begaafdheid? Wat is (hoog)begaafdheid? Er is geen eenduidige wetenschappelijke definitie van (hoog)begaafdheid. Toch bieden de diverse theorieën en modellen relevante aanknopingspunten voor een werkdefinitie die bruikbaar

Nadere informatie

Begaafdheid begeleiden!

Begaafdheid begeleiden! Begaafdheid begeleiden! Hellevoetsluis 24 november 2014 Liesbet Gommans M.Sc. orthopedagoog / schoolpsycholoog Centrum voor Begaafdheidsonderzoek () www.ru.nl/its/cbo 1 Programma Introductie Leren..? Signaleren:

Nadere informatie

Profielen van begaafde en getalenteerde leerlingen. Bron: Betts & Neihart (1988, 2010), vertaald en bewerkt door D. Dams (2013)

Profielen van begaafde en getalenteerde leerlingen. Bron: Betts & Neihart (1988, 2010), vertaald en bewerkt door D. Dams (2013) Profielen van begaafde en getalenteerde leerlingen Bron: Betts & Neihart (1988, 2010), vertaald en bewerkt door D. Dams (2013) De aangepaste succesvolle leerling Bij de aangepaste succesvolle leerling

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Ouderavond CBO-Groepsscreening Stedelijk Gymnasium Breda

Ouderavond CBO-Groepsscreening Stedelijk Gymnasium Breda Ouderavond CBO-Groepsscreening Stedelijk Gymnasium Breda Drs. Mariska Poelman Orthopedagoog/ GZ-psycholoog Coördinator CBO-Groepsscreening Docent ECHA RCSW RU Nijmegen Centrum voor BegaafdheidsOnderzoek

Nadere informatie

2. Definitie. Inhoud. 1. Visie op het kind 2. Definitie 3. Doelgroep 4. Selectie&voortgang 5. Verantwoordelijkheid&communicatie

2. Definitie. Inhoud. 1. Visie op het kind 2. Definitie 3. Doelgroep 4. Selectie&voortgang 5. Verantwoordelijkheid&communicatie Beleidsprotocol Plusklas Dit protocol beschrijft kort en bondig onze visie op hoogbegaafdheid, de mogelijkheden die wij kunnen bieden aan de doelgroep en de vertaling naar de dagelijkse praktijk in school.

Nadere informatie

Toelatingscriteria Leonardo-afdeling

Toelatingscriteria Leonardo-afdeling Toelatingscriteria Leonardo-afdeling Waarom Leonardo? CJBS De Kloostertuin heeft een Leonardo-afdeling. Dit is een afdeling waar hoogbegaafde leerlingen onderwijs ontvangen. We bieden deze vorm van onderwijs

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

Toelatingscriteria Leonardo-afdeling

Toelatingscriteria Leonardo-afdeling Toelatingscriteria Leonardo-afdeling Waarom Leonardo KC De Kloostertuin heeft een Leonardo-afdeling. Dit is een afdeling waar hoogbegaafde leerlingen onderwijs ontvangen. We bieden deze vorm van onderwijs

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Uitslagen PMT-K-2 test gekoppeld aan Profielen Hoogbegaafde leerlingen Betts en Neihart (herziene versie 2010) APS oktober 2013

Uitslagen PMT-K-2 test gekoppeld aan Profielen Hoogbegaafde leerlingen Betts en Neihart (herziene versie 2010) APS oktober 2013 Uitslagen PMT-K-2 test gekoppeld aan Profielen Hoogbegaafde leerlingen Betts en Neihart (herziene versie 2010) APS oktober 2013 Wanneer een kind de PMT-K-2 test gemaakt heeft, moet de uitslag geinterpreteerd

Nadere informatie

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 1 vastgesteld dd. 22 april 2014 door MT De missie Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Opsporen hoogbegaafde onderpresteerders

Opsporen hoogbegaafde onderpresteerders Zorgteam Kompas Gereformeerde Basisscholen Midden Nederland Opsporen hoogbegaafde onderpresteerders Wat is onderpresteren? Onderpresteren is langdurig minder presteren dan op grond van iemands capaciteiten

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid KBS St. Anna April 2015

Protocol Hoogbegaafdheid KBS St. Anna April 2015 Protocol Hoogbegaafdheid KBS St. Anna April 2015 Laatst bijgewerkt: Instemming/advies MR: Instemming/advies team: Datum Ondertekening 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat verstaan we onder (hoog)begaafdheid:...

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden, aanmeld-, intake- en inschrijfprocedure DaVinci Zevenaar en DaVinci-afdeling, Montessori Kindcentrum Westervoort

Toelatingsvoorwaarden, aanmeld-, intake- en inschrijfprocedure DaVinci Zevenaar en DaVinci-afdeling, Montessori Kindcentrum Westervoort Toelatingsvoorwaarden, aanmeld-, intake- en inschrijfprocedure DaVinci Zevenaar en DaVinci-afdeling, Montessori Kindcentrum Westervoort Januari 2019 Algemene informatie Wanneer ouders belangstelling hebben

Nadere informatie

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep De leerlingen binnen de Plusklassen zijn hoogbegaafd. Ze hebben een hoge intelligentie (hoger dan 130) en

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Het opzetten van een beleid voor hoogbegaafde kinderen vraagt kennis over wat hoogbegaafdheid is. Het moet onderscheid kunnen maken tussen een slim kind en een hoogbegaafd

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

:

: Bron URL plusklas/ : https://www.specialisthoogbegaafdheid.nl/inzicht-signaleren/wie-mag-er-in-de- Auteur : Sonja Morbé Bedrijf auteur : www.wijssein.nl Onze artikelen worden geschreven om te delen. Maar.

Nadere informatie

Verslag symposium donderdag 7 juni

Verslag symposium donderdag 7 juni Verslag symposium donderdag 7 juni Als afsluiting van het project OnderwijsBewijs werd 7 juni jongstleden voor de PRE-mentoren van de deelnemende scholen en andere geïnteresseerden een symposium gehouden.

Nadere informatie

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud plusbeleid CBS de inhoud - inleiding blz. 2 - definitie plus-leerling blz. 3 selectiecriteria totaal-plus-leerling & vak-plus-leerling blz. 3 onderpresteren blz. 5 - aanpak kleuters blz. 7 borging blz.

Nadere informatie

Voltijd onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen

Voltijd onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen Voltijd onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen Ruiterijweg 1 3902 JA Veenendaal t 0318-651901 info@speelkwartierveenendaal.nl Basisschool t Speel-Kwartier is een christelijke basisschool die, binnen de

Nadere informatie

Onderwijs aan Hoogbegaafden op de OBB

Onderwijs aan Hoogbegaafden op de OBB Onderwijs aan Hoogbegaafden op de OBB Openbare basisschool Blaricum Eemnesserweg 18A 1261HG Blaricum Directeur: Maurice Boonstra De OBB is onderdeel van: Inleidend In 2010 is stichting Talent Primair met

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen

Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen Basisschool De Bolster PCBO Amersfoort Inleiding Vanuit onze missie en visie is ons uitgangspunt, dat elk kind in principe recht heeft op een plek bij ons op

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs (H)erkenning van (hoog)begaafdheid binnen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 8 september 2015 Een leven lang hoogbegaafdheid in ontwikkeling Desirée Houkema (H)erkenning van

Nadere informatie

KLEUTERS MET EEN ONTWIKKELINGSVOORSPRONG

KLEUTERS MET EEN ONTWIKKELINGSVOORSPRONG KLEUTERS MET EEN ONTWIKKELINGSVOORSPRONG JESSICA MULDER - Opzet workshop - Inventarisatie vragen en behoeften - De zes profielen van het hoogbegaafde kind -In kaart brengen van een HB leerling a.d.h.v.

Nadere informatie

Studiemiddag POINT 21 februari 2017

Studiemiddag POINT 21 februari 2017 Studiemiddag POINT 21 februari 2017 (Hoog)begaafdheid In-Zicht Stimulerend signaleren www.hoogbegaafdheid-in-zicht.nl Desirée Houkema 1 Ontwikkeling Achtergrond: Technische Cognitiewetenschap Psychologie

Nadere informatie

Profielen van begaafde leerlingen

Profielen van begaafde leerlingen Profielen van begaafde leerlingen Begaafdheid kan op verschillende manieren in zichtbaar gedrag tot uiting komen. Aangezien persoonlijkheid het resultaat is van ervaring en aanleg, worden ook begaafde

Nadere informatie

Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen KBS de Rietkraag

Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen KBS de Rietkraag Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen KBS de Rietkraag Inhoud 1. Inleiding 1.1Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen op de Rietkraag:... 3 1.2 Uit de algemene visie van onze school:... 3 2. Definitie

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep:2.1. Wat zijn excellente leerlingen 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren Stimulerend signaleren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema /thema/stimulerend signaleren Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden productief Dabrowski: overexcitabilities

Nadere informatie

Protocol aanmelding en toelating leerlingen

Protocol aanmelding en toelating leerlingen Protocol aanmelding en toelating leerlingen Aanmelding groep 1 Vooraanmelding Ouders kunnen hun kind aanmelden vóór zijn of haar derde verjaardag. Wettelijk geldt dan dat dit wordt aangemerkt als een vooraanmelding.

Nadere informatie

Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar

Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar 2019-2020 Inhoud 1. Aanmelding en toelatingsprocedure Fioretti College Hillegom... 3 2. Aanmelding- en toelatingsprocedure eerste leerjaar...

Nadere informatie

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs - school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs Beleidsplan hoogbegaafdheid 2016 1 2 Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Doel Op onze school stemmen we ons onderwijs zodanig op de behoeften

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

Overgangsprotocol VPCO

Overgangsprotocol VPCO Overgangsprotocol VPCO Vastgesteld november 2015 Overgangsprotocol FO-scholen Inleiding Ieder kind heeft recht op een ononderbroken ontwikkeling binnen het Funderend Onderwijs. In principe doorlopen leerlingen

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevennesc hool.nl www.curtevennesch ool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind uniek en toch lekker samen Niet

Nadere informatie

Experts in diagnostiek

Experts in diagnostiek Experts in diagnostiek Het beste in een kind naar boven halen Elk kind heeft zijn eigen talenten. Dit betekent niet dat alle kinderen even goed mee kunnen komen op school. Sommige kinderen hebben onvoldoende

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. Een inschrijving is iets andere dan een aanmelding.

Nadere informatie

Procedure Aanvraag TLV

Procedure Aanvraag TLV Procedure plaatsing leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) / Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) VSO Voor het afgeven van een TLV, zodat de leerling toelaatbaar is tot het VSO, kent het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Protocol zittenblijven/doubleren

Protocol zittenblijven/doubleren Protocol zittenblijven/doubleren Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouder(s)/verzorger(s) informeren hoe wij als school

Nadere informatie

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar

Aanmeldings- en. Toelatingsbeleid. Schooljaar Aanmeldings- en Toelatingsbeleid Leerjaar 1 Schooljaar 2015-2016 Helicon VMBO Nijmegen 1. Algemene toelatingsvoorwaarden In de regio Nijmegen is Helicon VMBO Nijmegen de enige categorale school voor VMBO

Nadere informatie

Aanmelding bij het VO regio Eemland

Aanmelding bij het VO regio Eemland Handleiding Aanmelding bij het VO regio Eemland BAVO Eemland, november 2017 Inleiding Dit document is, samen met het Aanmelding bij het VO regio Eemland-formulier en OSO, de aanmeldingsprocedure voor de

Nadere informatie

Verwijzen naar het voortgezet onderwijs.

Verwijzen naar het voortgezet onderwijs. Verwijzen naar het voortgezet onderwijs. De Wet. Het schooladvies in groep 8. In groep 8 geeft de basisschool advies over het soort middelbare school dat past bij uw kind. De school kijkt daarvoor onder

Nadere informatie

Betreft: Saskia (voorbeeldleerling) Algemene gegevens. Schoolgegevens. Leerlinggegevens. Andere kinderen in het gezin.

Betreft: Saskia (voorbeeldleerling) Algemene gegevens. Schoolgegevens. Leerlinggegevens. Andere kinderen in het gezin. Betreft: Saskia (voorbeeldleerling) Algemene gegevens Leerlinggegevens Naam Saskia (voorbeeldleerling) (m) School Schoolgegevens Adres Adres Tel.nr. Tel.nr. Groep 7 Leerkracht E-mail E-mail Naam Opleiding

Nadere informatie

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Inleiding Eén van de profielpijlers van De Duif is presteren. We proberen uit alle leerlingen te halen wat er in zit. Ons doel is om voor alle

Nadere informatie

Notitie zorgplicht voor de scholen

Notitie zorgplicht voor de scholen Notitie zorgplicht voor de scholen pagina 1 van 7 Zorgplicht voor de scholen In het kader van de Wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven.

Nadere informatie

Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen. Doelen workshop

Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen.   Doelen workshop Bijzonder Begaafd SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen /thema/dubbel-bijzonder Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder

Nadere informatie

Een handreiking voor ouders en scholen die met dit dilemma te maken krijgen

Een handreiking voor ouders en scholen die met dit dilemma te maken krijgen Vervroegde Toelating Basisschool Een handreiking voor ouders en scholen die met dit dilemma te maken krijgen In reguliere situaties gaan kinderen met 4 jaar naar de basisschool. Soms is het wenselijk om

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL 1 Locatie: BS de Kameleon Middelzand 3501 1788ES Julianadorp Contactgegevens: Eureka SO HB onderwijs Locatie: BS De Kameleon Middelzand 3501 1788 ES Julianadorp Tel: 0223-690078

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. 1. procedure aanmelding bij reguliere school

Nadere informatie

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol.

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol. Maart 2012 Protocol (Hoog)begaafdheid Doel van het protocol. In dit protocol vinden leerkrachten handreikingen om (hoog)begaafde leerlingen (we noemen deze kinderen pluskinderen) te signaleren en te begeleiden.

Nadere informatie

Bijzonder Begaafd. Doelen workshop. Eigen casus. Juni 2016. Passende ondersteuning voor 'dubbel bijzondere' leerlingen

Bijzonder Begaafd. Doelen workshop. Eigen casus. Juni 2016. Passende ondersteuning voor 'dubbel bijzondere' leerlingen Bijzonder Begaafd SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen /thema/dubbel-bijzonder Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder

Nadere informatie

PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen

PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen en dyscalculie Stichting Primair Onderwijs Achterhoek Lohmanlaan 23 7003 DJ Doetinchem INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Visie en uitgangspunten... 3 Route... 4 Wat

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Visie In de visie van onze school staat dat wij streven naar een optimale ontwikkeling van ieder kind. Het uitgangspunt Voor leerlingen die een ontwikkelingsvoorsprong

Nadere informatie

6. Ondersteuning voor de leerlingen

6. Ondersteuning voor de leerlingen 6. Ondersteuning voor de leerlingen 6.1 Passend onderwijs SWV Unita Op 1 augustus 2014 gaat de wet Passend Onderwijs van kracht. Deze wet regelt de samenwerking tussen het regulier en het speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel José de Jong Intern Begeleider 08-04-2016 INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMEEN 2 1.1 KORTE OMSCHRIJVING VAN DE SCHOOL 2 1.2 KORTE OMSCHRIJVING VAN DE LEERLINGPOPULATIE 2 2 TOEGANKELIJKHEID

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid info. Cijfers 3. Welk percentage van de hoogbegaafde leerlingen krijgt een VWO advies? Antwoord: Slechts 64% (Guldemont, 2003)

Hoogbegaafdheid info. Cijfers 3. Welk percentage van de hoogbegaafde leerlingen krijgt een VWO advies? Antwoord: Slechts 64% (Guldemont, 2003) Cijfers 1 Hoeveel hoogbegaafde leerlingen zijn er statistisch gezien in jouw klas? 2,5% (Vele bronnen) Cijfers 2 Hoeveel A-leerlingen zijn er statistisch gezien in jouw klas? 25% (Cito) Cijfers 3 Welk

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier leerjaar 1 schooljaar

Aanmeldingsformulier leerjaar 1 schooljaar Aanmeldingsformulier leerjaar 1 schooljaar 2019-2020 A. Boekenweg 3 1333 VD Almere T: 036-5492 492 www.ovc.nl Alleen volledig ingevulde en ondertekende formulieren kunnen wij in behandeling nemen. Het

Nadere informatie

2 Factoren die een rol spelen bij het aannemen van leerlingen:

2 Factoren die een rol spelen bij het aannemen van leerlingen: Aannamebeleid Kbs Petrus en Paulus De plaatsing van nieuwe leerlingen-verandering van school 1 Inleiding / verantwoording INOS heeft de kaders aangegeven voor het formuleren van aannamebeleid door de onder

Nadere informatie

Leerlingenzorg op de Bataaf

Leerlingenzorg op de Bataaf Leerlingenzorg op de Bataaf Combinatiegroepen Op de Bataaf zijn alle groepen ingedeeld in combinatiegroepen: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Iedere groep heeft twee leerkrachten, zij zijn verantwoordelijk voor de

Nadere informatie

AANNAME EN PLAATSINGSBELEID

AANNAME EN PLAATSINGSBELEID AANNAME EN PLAATSINGSBELEID Basisschool Al Qalam Basisschool De Bolster PCBO Amersfoort Inleiding Vanuit onze missie en visie is ons uitgangspunt, dat elk kind in principe recht heeft op een plek bij ons

Nadere informatie

Leiden, 20 november 2012 Hoogintelligent of Hoogbegaafd?

Leiden, 20 november 2012 Hoogintelligent of Hoogbegaafd? Leiden, 20 november 2012 Hoogintelligent of Hoogbegaafd? Lianne Hoogeveen 1 En Eva, Mario en Jan? HOOGBEGAAFD? 2 Sir Francis Galton (1822-1911) - Hereditary Genius - human mental abilities and personality

Nadere informatie

25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen

25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen 25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen Soort spel en inhoudelijk doel Dit spel heeft iets weg van Triviant. Het doel van het spel is om in groepjes van min.

Nadere informatie

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen TriVia biedt voor begaafde leerlingen in zogenaamde dolfijngroepen noodzakelijke begeleiding. We hebben gekozen voor de benaming dolfijngroep. Een dolfijn

Nadere informatie

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld.

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. Leren en laten leren Vermunt J. (2006); Het leerproces en leren is ontwikkelen Voorwoord Hoe willen wij dat leerlingen leren? We willen dat ze dingen leren waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Talentenonderwijs OcTHO

Nieuwsbrief Talentenonderwijs OcTHO Nieuwsbrief Talentenonderwijs OcTHO nummer 2 april 2014 Middels deze tweede nieuwsbrief willen we jullie informeren over de stappen die al genomen zijn en nog moeten worden genomen voor de opstart van

Nadere informatie

Profielen van begaafde leerlingen

Profielen van begaafde leerlingen Profielen van begaafde leerlingen Begaafdheid kan op verschillende manieren in zichtbaar gedrag tot uiting komen. Aangezien persoonlijkheid het resultaat is van ervaring en aanleg, worden ook begaafde

Nadere informatie

Het schoolondersteuningsprofiel. BS De Wegwijzer Adres Galileistraat 1 Telefoon

Het schoolondersteuningsprofiel. BS De Wegwijzer Adres Galileistraat 1 Telefoon Het schoolondersteuningsprofiel School BS De Wegwijzer Adres Galileistraat 1 Telefoon 0493311213 Bevoegd Gezag Stichting Prodas Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland Inleiding In

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Aan: Scholen voor primair onderwijs in Dieren en omgeving, t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8 en intern begeleiders.

Aan: Scholen voor primair onderwijs in Dieren en omgeving, t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8 en intern begeleiders. Samenwerkingsverband (SWV) regio Zutphen Zutphen, oktober 2019 Onderwerp: Testdag schoolverlaters Aan: Scholen voor primair onderwijs in Dieren en omgeving, t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen:

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen: Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouders informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al dan

Nadere informatie

Basisschool Voordeldonk maakt deel uit van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland.

Basisschool Voordeldonk maakt deel uit van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland. Schoolondersteuningsprofiel School BS Voordeldonk Adres Bergweg 60 Telefoon 0493 691751 Bevoegd Gezag Stichting Prodas Samenwerkingsverband passend onderwijs 3008 Helmond-Peelland Dit schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Worden het er nu steeds meer?

Worden het er nu steeds meer? Worden het er nu steeds meer? Hoogbegaafde leerlingen in onderwijs en zorg Radboud Recharge, 6 oktober 2018 Dr. Lianne Hoogeveen Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (RadboudCSW) www.rcsw.nl CBO Talent

Nadere informatie

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen 2015-2016 Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Inhoudsopgave 1. Visie op Passend Onderwijs. 2 2. Ambitieniveau Nassauschool.. 2 3. Het toelatingsbeleid van de Nassauschool 4 4. Ondersteuning

Nadere informatie

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel Pcb De Hoeksteen Kwaliteitszorg Notitie Nobel Kwaliteitszorg Notitie Nobel Behandeld met HB specialist in de periode september november 2013 Besproken in pedagogisch team d.d. 19 11 2013 Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

Protocol gewenst en ongewenst gedrag. sept 2015

Protocol gewenst en ongewenst gedrag. sept 2015 Protocol gewenst en ongewenst gedrag sept 2015 stap 0 stap 1 direct halve dag de klas uit verbeterplan opstellen time- out 10/20 minuten, daarna dagdeel zelfreflectieformulier stap 2 stap 3 direct hele

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

Zorgstructuur. Kim van de Belt 28 november 2012

Zorgstructuur. Kim van de Belt 28 november 2012 Zorgstructuur Kim van de Belt 28 november 2012 Inhoud presentatie Candea College Zorgstructuur Sterke punten en ontwikkelpunten Discussie Candea College 2400 leerlingen 3 locaties VMBO, HAVO, VWO Technasium,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 53 Basisschool Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 53 Basisschool Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 53 Basisschool Matthijsje Inhoudsopgave Toelichting 3 DEEL I INVENTARISATIE 5 1 Typering van de school 5 2 Basisondersteuning 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning 8 4 Ondersteuningsvoorzieningen

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Basisschool de Zonnewijzer heeft een open aannamebeleid. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Tot inschrijving op de Zonnewijzer wordt overgegaan wanneer aan

Nadere informatie

Het schoolondersteuningsprofiel. Adres Klingerveld 6 Telefoon Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland

Het schoolondersteuningsprofiel. Adres Klingerveld 6 Telefoon Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland Het schoolondersteuningsprofiel School Gerardusschool Adres Klingerveld 6 Telefoon 0493-314144 Bevoegd Gezag Stichting Prodas Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland Inleiding In het

Nadere informatie

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Verantwoord plus Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Versie: 29 september 2009 Inleiding Het beleid voor hoogbegaafde leerlingen vormt een onderdeel van het zorgplan van de individuele school. Iedere

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

HOOGBEGAAFD? Verschillende theorieën en modellen; verschil in nadruk

HOOGBEGAAFD? Verschillende theorieën en modellen; verschil in nadruk Enschede, 21 oktober 2014 Hoogbegaafd en. Lianne Hoogeveen HOOGBEGAAFD? Verschillende theorieën en modellen; verschil in nadruk Meest gangbaar op dit moment in Nederland (en daarbuiten): een multidimensionaal,

Nadere informatie

Dubbel bijzondere leerlingen. Lilian Snijders

Dubbel bijzondere leerlingen. Lilian Snijders Dubbel bijzondere leerlingen Lilian Snijders Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder betekent vanuit welke visie begeleiding effectief vormgegeven kan worden wat de uitgangspunten zijn

Nadere informatie