OVER VLEES, VEILIGHEID EN VERTROUWEN trends en ontwikkelingen. 1 De aanpak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OVER VLEES, VEILIGHEID EN VERTROUWEN trends en ontwikkelingen. 1 De aanpak"

Transcriptie

1 OVER VLEES, VEILIGHEID EN VERTROUWEN trends en ontwikkelingen 1 De aanpak In bestaande literatuur is gericht gezocht naar trends en ontwikkelingen in Nederland en Europa op de onderwerpen vlees, voedselveiligheid en traceerbaarheid. In onderstaand overzicht staan de belangrijkste bevindingen. Aan het slot presenteren wij enkele conclusies en treft u een uitgebreide literatuurlijst aan. De nummers in de tekst verwijzen naar de bijbehorende literatuur. 2 Trends voedselconsumptie Algemeen!" In Nederland liggen de uitgaven voor voeding als percentage van de totale uitgaven iets lager dan in de ons omringende landen. Ten opzichte van het Europese gemiddelde zijn de uitgaven in Nederland laag (2).!" De verkoop van voedingsmiddelen in de supermarkten groeit ten opzichte van die in speciaalzaken (1).!" Buitenshuis eten neemt nog steeds toe. Dit geldt zowel voor uit eten gaan in een restaurant of een snackbar als voor eten afhalen of thuis laten bezorgen (1, 30).!" Consumenten maken in toenemende mate gebruik van gemaksvoeding, zoals magnetron- en kant & klaarmaaltijden. Dit geldt ook voor allochtone consumenten. Deze trend komt onder andere voort uit een behoefte aan gemak en snelheid. Ook de voortschrijdende individualisering is hierop van invloed. Mensen eten vaker alleen (1, 30).!" Zowel in Nederland als in de rest van Europa groeit de aandacht voor voedselveiligheid, mede onder invloed van voedselschandalen en dierziekten in de afgelopen jaren, zoals Salmonella, dioxine en BSE. Het is niet duidelijk hoeveel gevolgen dit heeft voor de consumptie van onder andere vlees. Het lange termijneffect lijkt opmerkelijk gering, zeker in Nederland.!" Gezondheid speelt een belangrijke rol bij de keuze van producten.!" De consumptie van functional foods en voedingssupplementen nam enkele jaren geleden toe (30), de laatste tijd nauwelijks meer.!" In heel Europa zijn de blikken gericht op biologische landbouw en voeding. Verkopen en productie stijgen, maar het marktaandeel blijft tot nu toe klein.

2 Vlees!" Vergeleken met andere Europese landen, eten Nederlanders weinig vlees. De Fransen en de Spanjaarden eten veel vlees. In Spanje en Duitsland wordt veel varkensvlees gegeten (22).!" Vleesprijzen liggen in Nederland boven het Europese gemiddelde. De prijzen in het Verenigd Koninkrijk liggen onder het gemiddelde. De prijzen in Duitsland zijn iets hoger, die in België iets lager en die in Frankrijk ongeveer gelijk aan die in Nederland (2).!" De trends in de vleesconsumptie komen overeen met algemene voedingstrends: gemak, kant en klaar, voorverpakt, gezondheid- en voedselveiligheidclaims (22).!" Het marktaandeel van supermarkten in vleesverkoop groeit (27).!" Het marktaandeel van biologisch vlees en Milieukeur vlees is klein, maar groeiend. Biologisch vlees is tegenwoordig ook in de supermarkt verkrijgbaar.!" De consument besteedde in 2001 meer geld aan vlees dan in Er is in 2001 weliswaar evenveel vlees verkocht als in 2000, maar de omzet van de vleesverkoop was groter; de consument kocht duurder vlees. Dit alles ondanks de MKZ-crisis en een groot aantal BSE-gevallen in 2001 (27).!" In een onderzoek uit 1997 geeft een meerderheid van de respondenten aan dat hun vleesconsumptie de laatste twee jaar gelijk gebleven was, eenderde was minder vlees gaan eten. Gezondheid, BSE en Salmonella waren belangrijke redenen (26).!" In 2001 werd meer kip, meer rund- en minder varkensvlees verkocht (27). Dit sluit aan bij de trend van de laatste jaren. Vooral de verkoop van kip is de laatste 20 jaar aanzienlijk gestegen.!" Vlees blijft nog altijd de favoriete maaltijdcomponent in Nederlandse huishoudens (ongeveer 75%). Het aandeel van kant en klaarmaaltijden groeit (10%). Het marktaandeel van vleesvervangers groeit, maar is procentueel nog niet groot (22).!" In Nederland eet 98% van de mensen geregeld vlees, 80% eet vier tot vijf maal per week vlees. In lagere sociale klassen liggen deze cijfers hoger (1).!" De visconsumptie stijgt flink, onder andere doordat het gemakkelijker verkrijgbaar is in de supermarkt.

3 3 Voedselveiligheid!" Van de Nederlanders maakt 37 % zich zorgen maakt over voedselveiligheid (10). Dit is laag in vergelijking met de rest van Europa. In Europa is gemiddeld 60% van de bevolking bezorgd over voedselveiligheid. Meer dan 25% denkt dat de veiligheid van voedsel achteruitgaat.!" Het grootste deel van de Nederlanders (90%) vertrouwt de voedingsmiddelen in Nederland. Een kwart van de bevolking maakt zich af en toe zorgen over voedselveiligheid en 30% vindt alle aandacht overdreven (3).!" Het blijkt dat bij slechts 3% van de Nederlanders voedselveiligheid bewust een rol speelt bij de productkeuze (5). De meerderheid past zijn gedrag dan ook niet aan na voedselschandalen (3). Nederlanders hebben nog steeds vertrouwen in vlees (1). Ondanks BSE blijkt de Nederlander niet bang te zijn voor het eten van vlees (22). In andere landen in Europa spelen voedselveiligheid en voedselschandalen een grotere rol.!" Terwijl Nederlanders nog steeds vertrouwen hebben in vlees, blijkt dit product wel te horen bij de producten die men het minst vertrouwt. Andere producten waarover Nederlanders zich zorgen maken zijn kant en klaarproducten, sportdranken en vitaminepreparaten (10). Daarnaast maakt men zich vooral zorgen over toevoegingen, ingrediënten die van nature niet in het product voorkomen en genetische modificatie (10).!" Consumenten in Europa beschouwen een product als veilig als het geen pesticiden en hormonen bevat en het gecontroleerd is door bevoegde en gerespecteerde instanties (31).!" Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten vinden dat met name de overheid en voedingsmiddelenproducenten verantwoordelijk zijn voor de voedselveiligheid. Boeren vindt men in mindere mate verantwoordelijk (3, 10).!" 43% van de consumenten wil niet worden betrokken bij de voedselproductie. Ze laten dit liever over aan professionals (5).

4 4 Vertrouwen!" Er zijn grote nationale verschillen in vertrouwen.!" De Nederlanders onderscheiden zich duidelijk van de andere EU-lidstaten. Ze hebben meer vertrouwen in de veiligheid van hun voedsel en in de controle daarop (31).!" De Nederlanders vertrouwen erop dat hen de waarheid wordt verteld over de veiligheid van voedingsmiddelen en vertrouwen er ook op dat etiketten de juiste informatie vertellen.!" Ze vinden, in tegenstelling tot andere Europeanen, dat geen aanvullende controles nodig zijn op voedingsmiddelen.!" De aanwezigheid van additieven en conserveringsmiddelen in de voedingsmiddelen schrikt hen minder af.!" Nederlanders blijken het meeste vertrouwen te hebben in producten uit de supermarkt, 83% vindt dit de veiligste producten tegen een gemiddelde in de EU van 47%.!" Kleine en locale kruideniers en Europese boeren en kleine producenten hebben volgens 50% van de Nederlanders de veiligste producten (2).!" Dit wijkt duidelijk af van de Europese cijfers en die in de ons omringende landen. Consumenten in het Verenigd Koninkrijk hebben een bijna even groot vertrouwen in de supermarkt, terwijl Duitsers, Fransen en Belgen het meeste vertrouwen hebben in de kleine en locale kruidenier. In Duitsland blijkt groot vertrouwen te zijn in de producten van de boer en de kleine producent. In Frankrijk meent 40% dat de veiligste producten van de markt komen (2).!" 72% van de Nederlandse consumenten vertrouwt varkensvlees, 80% rundvlees, 63% vertrouwt ander vlees en 76% vertrouwt vis (10).!" Jongeren en studenten in Europa hebben meer vertrouwen in instanties en personen die hen de waarheid kunnen vertellen over veilige voeding dan ouderen en gepensioneerden (31).

5 5 Controle!" Goedkeuring door een daarvoor aangewezen instantie geeft Nederlanders (in vergelijking tot de rest van Europa) relatief veel zekerheid over voedselveiligheid.!" Consumenten in Europa hebben meer vertrouwen in producten die onderworpen zijn aan nationale controles.!" Europeanen hebben duidelijk het meeste vertrouwen in nationale controles en daarna in Europese controles. In controles van producenten, verenigingen, groothandels en supermarkten hebben zij minder vertrouwen.!" 80% van de Europeanen vindt dat voedingsmiddelen meer en strenger gecontroleerd moeten worden (31).!" 70% van de Nederlanders is van mening dat een product niet veilig is als het geen nationale controle heeft gehad. Het Europese gemiddelde is 65% (31). 6 Informatie Nederland!" 46% van de Nederlanders kijkt nooit op de ingrediëntenlijst op het etiket (15).!" In 1997 keek 70% van de Nederlanders niet naar de herkomst van vlees (26).!" Zeer weinig mensen zoeken actief naar extra informatie over een product, 15% van de Nederlanders is wel eens actief op zoek gegaan naar informatie over E-nummers (15).!" 50% van de consumenten is geïnteresseerd in informatie over de voedingsmiddelen die ze kopen. Daarbij denken ze met name aan ingrediënten, vitaminen en mineralen (3). In andere informatie, zoals de herkomst van het product, blijkt maximaal 25% van de consumenten geïnteresseerd te zijn (3).!" Een derde van de consumenten wil graag informatie op het etiket over de ingrediënten (E-nummers), of het natuurlijk of kunstmatig is, plantaardig of dierlijk dan wel geproduceerd met gentechnologie geproduceerd (15).!" Ongeveer 26% zou meer informatie willen over bacteriële besmetting in huis, zoals bewaaradviezen, welke bacteriën in welke voedingsmiddelen voorkomen en hoe ze zelf voedselvergiftiging kunnen voorkomen.!" Onderzoek uit 1997 wijst uit dat de informatie die men wil over vlees vooral te maken heeft met de leefomstandigheden van het vee (50%) en in mindere mate met de controle op de productie van vlees (20%) (26).!" Bij berichtgeving over voedselproblemen halen de meeste mensen hun informatie bij de supermarkt, de fabrikant of de Consumentenbond (3).

6 !" Consumenten blijken met name informatie te verwachten van de overheid, de fabrikant en de Keuringsdienst van Waren (15). In de informatie van deze instanties hebben de consumenten het meeste vertrouwen (3). De consument vertrouwt de retailer niet als informatieverschaffer. Hij heeft wel vertrouwen in gezondheidsorganisaties (Hartstichting en dergelijke), consumentenorganisaties, huisartsen en diëtisten (5).!" Ook wanneer consumenten vragen hebben gaan ze hiermee vooral naar de Consumentenbond en de Keuringsdienst van Waren. Naar het Voedingscentrum blijkt slechts 5% te gaan (10).!" Er blijkt onder consumenten nogal eens verwarring te zijn over keurmerken. Ze zouden er graag minder zien, bijvoorbeeld één keurmerk dat de mate van dierenwelzijn aangeeft (5). De meeste keurmerken zijn bovendien niet tot nauwelijks bekend. Europa!" Het blijkt dat meer Nederlanders het etiket lezen dan de gemiddelde Europeaan, namelijk 70% (EU 66%) (2).!" 77% van de Nederlanders vindt dat duidelijke informatie over de oorsprong van een product altijd aanwezig moet zijn op het etiket of de verpakking, zelfs op bijvoorbeeld gemalen vlees. Het Europese gemiddelde is 86%; de meningen binnen Europa zijn hierover weinig verdeeld, de Nederlanders hebben hierin vergeleken met de rest van Europa het laagste percentage (31).!" Zowel in Nederland als in Europa is bijna de helft van de consumenten van mening dat op etiketten de informatie over de kwaliteit en veiligheid van producten het duidelijkst is wanneer deze volledig is uitgeschreven, 20-25% heeft liever informatie in de vorm van een figuur of symbool; een vergelijkbaar percentage prefereren beiden (31).!" Europeanen hebben het meeste vertrouwen in consumentenorganisaties als informatieverstrekker (52%). Deze laten de tweede meest betrouwbare partij, de nationale, locale en regionale overheid, ver achter zich (26%). De producenten zelf boezemen het minste vertrouwen in (12%) (31).

7 7 Conclusies!" De Nederlandse consument heeft een duidelijk groter vertrouwen dan de andere Europeanen in voedselveiligheid, informatie over voeding en voedselveiligheid (op bijvoorbeeld etiket), de verstrekker van die informatie en de controle op de veiligheid van voedsel.!" Consumenten hebben een groter vertrouwen in producten die onderworpen zijn aan nationale controles.!" In Nederland hebben de voedselcrises van de afgelopen jaren weinig effect gehad op de omvang van de vleesverkoop. In andere Europese landen is deze invloed groter. Wel is de Nederlander duurder en betere kwaliteit vlees gaan kopen. Lange termijneffecten zijn nog onduidelijk.!" Er is een verschil tussen denken en doen in de beschikbare cijfers over vleesverkopen in verhouding tot uitspraken over minder vlees eten. Vermoedelijk wordt dit ten dele verklaard door de gestegen consumptie van verwerkt vlees in bijvoorbeeld snackproducten.!" Consumenten hebben weinig kennis van keurmerken en de betekenis ervan. De grote hoeveelheid keurmerken werkt verwarrend.!" Consumenten geven - wanneer daarom gevraagd wordt - aan een grote behoefte aan informatie te hebben over de producten (vlees) die zij kopen. Dit is echter niet terug te zien in het informatiegebruik.!" Consumenten maken alleen gebruik van informatie die hen op een gemakkelijke en toegankelijke manier wordt aangeboden. Ze zoeken weinig actief zelf informatie.!" Nederlanders vertrouwen met name informatie die zij krijgen van overheid, Keuringsdienst van Waren en Consumentenbond. Informatie van supermarkten en producenten wordt minder vertrouwd.

8 Gebruikte literatuur 1. Vlees cijfers en trends 2000: marktverkenning over het consumptiegedrag in een dynamische samenleving; Voorlichtingsbureau Vlees, Productschappen Vee, Vlees en Eieren; juni Consumers in Europe: facts and figures, data ; Eurostat, Berichtgeving over voedselproblemen kan beter: onderzoek onder de Nederlandse Consument; Nipo; september Vers-Safety-Scan Vlees Groenwoudt; DLV Adviesgroep; januari Duitsers en Nederlands aan het woord over de toekomst van de landbouw: een grensoverschrijdende dialoog 10 oktober 21 november 2001; Future of Food; Allerhande; Albert Heijn; januari The food we eat; Bron: The Food and Veterinary Office EC DG XXIV Consumer policy & consumer health protection 8. Meer informatie over E-nummers gewenst; Voeding Nu; januari De betrokken biologische consument: consumentenonderzoek Platform Biologica, deel 1; Platform Biologica; december Opinieonderzoek voedselveiligheid; Nederlandse Voedselautoriteit; januari Diverse knipsels; o.a. Agrarisch Dagblad 12. Vandaag geen vlees; Consumentengids; februari Biologisch vlees is ook geen oplossing; Consumentengids; mei Voedselveiligheid: SnapShots Onderzoek; Centraal Bureau Levensmiddelenhandel; december Onderzoek consumentenzorgen: residuen bestrijdingsmiddelen, additieven, salmonella in eieren; Voedingscentrum; december Zweden: groot vertrouwen in rundvlees uit eigen land; Koninklijke Nederlandse Ambassade Stockholm, bureau voor Landbouw, natuurbeheer en Visserij; februari (W)eten wat erin zit: etiketten zoals het hoort; Consumentengids; november Vragen over BSE; Consumentengids; februari Kip, een erg onveilig stukje vlees: Bacteriën en antibiotica nog steeds niet in bedwang; Consumentengids; juni vragen over voeding & gezondheid; Consumentengids; september Jaarverslag 1999; Voedingscentrum; Foodmanagement, jaargang 19 nr 8: diverse artikelen; juli Zo eet Nederland 1998: resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1998; Voedingcentrum; Vlees, t moet minder 't kan beter: een pleidooi voor de integratie van beleid, begeleidend rapport; Vereniging Milieudefensie, Dierenbescherming, Alternatieve. Konsumentenbond, OIKOS, de Kleine Aarde; februari Dierenwelzijn in de bio-industrie: uitkomsten Prisma-onderzoek; Signicom; januari Diverse knipsels; o.a. Agrarisch Dagblad en Nederlands Dagblad, februari 2002

9 vragen over voedselveiligheid; Consumentengids; maart Factsheets Biologische landbouw, Voedselkeurmerken, Vleesproductie, Vlees en Voedselveiligheid, Eten zonder vlees; Milieu Centraal; februari Domeinverkenning Voeden: ingrediënten voor een gezond milieu; Schuttelaar & Partners; juni La securité des produits alimentaires: eurobaromètre 49; Inra (Europe) European Coordination Office (voor de Europese Commissie); september 1998

Opinieonderzoek. Inleiding

Opinieonderzoek. Inleiding Opinieonderzoek Inleiding Voor deze rapportage is gebruik gemaakt van twee opinieonderzoeken. Prominent in dit deel is het Onderzoek consumentenzorgen, Residuen bestrijdingsmiddelen van het Voedingscentrum

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE 2015 September 2016 1 Wat is voedselfraude volgens consumenten? Bij verkoop van voedsel onjuiste informatie vermelden Dat er opzettelijk met ons voedsel gerommeld

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING Marcel Temminghoff Mei 2017, project 474723 1 Onderzoeksdoelstellingen Onderzoeksdoelstellingen Doelstelling van het onderzoek is om een beter inzicht te

Nadere informatie

BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels. 1 Werkwijze

BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels. 1 Werkwijze BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels 1 Werkwijze Om inzicht in behoeften, zorgen en meningen van consumenten te verdiepen heeft Adviesbureau Schuttelaar & Partners drie bijeenkomsten

Nadere informatie

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid 11 juni 2004 I Opinie-onderzoek 1. Inleiding 1 2. Associaties met natuurlijkheid

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Voor dit hoofdstuk zijn de bestedingen gemeten in alle verkoopkanalen: supermarkten, speciaalzaken, out of home, huisverkoop, boerenmarkt en webwinkels.

Nadere informatie

De biobestedingen groeien tegen de algemene voedingstrend in

De biobestedingen groeien tegen de algemene voedingstrend in De biobestedingen groeien tegen de algemene voedingstrend in De biobestedingen groeiden in 2014 verder door terwijl de totale voedingsbestedingen voor het eerst sinds jaren daalden. Ruim negen op de tien

Nadere informatie

WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN?

WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN? BIJLAGE 1 CONSUMENTENPLATFORM WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN? Den Haag, 18 april 2002 Op 18 april 2002 kwam het Consumentenplatform voor de eerste keer bij elkaar. Het thema Waar komt mijn vlees vandaan

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff Voeding in 2020 Gezond en duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff 1 Inleiding 2 Resultaten 3 Samenvatting 1 Inleiding Achtergrond en opzet onderzoek Aanleiding: het Voedingscentrum

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

NVWA Consumentenmonitor mei 2018

NVWA Consumentenmonitor mei 2018 NVWA Consumentenmonitor mei 2018 Onderzoek naar het vertrouwen van de consument in de veiligheid van voedingsmiddelen Drs. M. Temminghoff J. van Oirschot MSc I. van der Velden MSc Dongen, mei 2018 Inhoud

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 OPINIEONDERZOEK In september 2003 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 600 Nederlanders een representatieve steekproef gehouden. De vragen in het

Nadere informatie

Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch

Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van

Nadere informatie

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis November 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Maatschappelijke issues in de veehouderij. 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek

Maatschappelijke issues in de veehouderij. 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek Maatschappelijke issues in de veehouderij 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek Inhoudsopgave Jumbo Maatschappelijke thema s veehouderij Jumbo en duurzaamheid Waarom GlobalGAP? 2 30 november 2013

Nadere informatie

Consument heeft minder vertrouwen in voedsel Duurzaamheidkompas #10 thema: Vertrouwen in voedsel

Consument heeft minder vertrouwen in voedsel Duurzaamheidkompas #10 thema: Vertrouwen in voedsel Consument heeft minder vertrouwen in voedsel Duurzaamheidkompas #10 thema: Vertrouwen in voedsel Mei 2013 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

Goedkoper en gewoner

Goedkoper en gewoner TEKST ELSE MEIJER, FERRY PLOEG PRIJSPEILING BIOLOGISCHE PRODUCTEN Goedkoper en gewoner 26 CONSUMENTENGIDS APRIL 2019 Biologische producten waren lange tijd vooral iets voor (milieu)bewuste consumenten

Nadere informatie

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail 21 november 2013 Marc Jansen Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL Het CBL is de belangenbehar7ger en spreekbuis van de 4300

Nadere informatie

Biologisch, Inherent duurzaam. VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010

Biologisch, Inherent duurzaam. VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010 Biologisch, Inherent duurzaam VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010 Schuttelaar & Partners Adviseurs met overtuiging _Al 15 jaar werken we aan een duurzame en gezonde samenleving _Met meer

Nadere informatie

Resultaten september 2013

Resultaten september 2013 1 Resultaten september 2013 Resultaten: Het onderzoek wordt zoals gezegd in twee tabellensets verantwoord. Deze treft men hierna aan. Hier geven wij in een management samenvatting de voornaamste gegevens

Nadere informatie

De supermarkt in de samenleving, de boer in de keten

De supermarkt in de samenleving, de boer in de keten De supermarkt in de samenleving, de boer in de keten Onderwijsdag PZ 23 november 2010 Marc Jansen Directeur Consumentenzaken en Kwaliteit Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Inhoud CBL en de branche Trends

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Impressie Consumentenpanels

Impressie Consumentenpanels Impressie Consumentenpanels 1. Werkwijze Om een beter inzicht te krijgen in koopgedrag, zorgen en meningen van consumenten, heeft Adviesbureau Schuttelaar & Partners in opdracht van het Ministerie van

Nadere informatie

Dierenwelzijn, voedselzekerheid en voedselkwaliteit. 22 oktober 2014, Willy Baltussen

Dierenwelzijn, voedselzekerheid en voedselkwaliteit. 22 oktober 2014, Willy Baltussen Dierenwelzijn, voedselzekerheid en voedselkwaliteit 22 oktober 2014, Willy Baltussen Inleiding 1. Voedselzekerheid 2. Voedselkwaliteit 3. Dierenwelzijn Voedselzekerheid (1) Een crisis voor een korte periode

Nadere informatie

Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten

Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten 2013 Marieke Meeusen, Isabelle van den Berg Jantine Voordouw en Mariët van Haaster de Winter Doel van het onderzoek Met consumenten verkennen

Nadere informatie

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood Introductie Supermarkten benadrukken graag dat ze dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben staan. De halfjaarlijkse Supermarktmonitor van Varkens in Nood geeft inzicht in de ware inspanningen

Nadere informatie

VWA Consumentenmonitor 2004

VWA Consumentenmonitor 2004 VWA Consumentenmonitor 2004 Onderzoek naar het vertrouwen van de consument in de veiligheid van voedingsmiddelen Drs. J. de Jonge (WUR) Dr. H.P.J.M. Noteborn (VWA) Prof. Dr. E.G. Schouten (VWA) Drs. J.

Nadere informatie

Wat doen we met het eten?

Wat doen we met het eten? Wat doen we met het eten? Hoe bewust gaan stadjers om met voedsel en voedselproductie in 2011 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van

Nadere informatie

Biologische voedingsmiddelen,

Biologische voedingsmiddelen, Indicator 4 februari 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het marktaandeel van biologische

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Inleiding Duurzaamheidkompas #17 gezond en duurzaam voedsel Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 991 Voedselveiligheid Nr. 416 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009 Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel 24.000 deelnemers Oktober 2009 Hoe vaak eet u vlees bij de warme maaltijd? (Bijna) iedere dag 42,5 5-6 keer in de week 18,1 3-4 keer in de

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING Marcel Temminghoff en Niek Damen Presentatie door Monique van Holland Mei 2015, project 18016 1 Resultaten 1.1 Relevantie keurmerk en diervriendelijker 1.2

Nadere informatie

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends Branche Slagerijen Omschrijving De consument is voor zijn aankopen van vlees en vleeswaren in hoge mate aangewezen op de detailhandel. Hoewel de slagerijspeciaalzaak als traditionele aanbieder geldt, vindt

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in opnieuw

Nadere informatie

WAT CONSUMENTEN WILLEN WETEN OVER HUN VLEES Opinieonderzoek. 1 Het onderzoek

WAT CONSUMENTEN WILLEN WETEN OVER HUN VLEES Opinieonderzoek. 1 Het onderzoek WAT CONSUMENTEN WILLEN WETEN OVER HUN VLEES Opinieonderzoek 1 Het onderzoek In maart 2002 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 500 Nederlanders een representatieve steekproef afgenomen.

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK LANDEN ANALYSE FRANKRIJK Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee9 de sector (cijfermabg) inzicht in de huidige (2013) en toekomsbge (2018) waarde van de consumpbe van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN BEDANKT DAT U WILT DEELNEMEN AAN ONZE ENQUÊTE. WIJ VRAGEN U SLECHTS ENKELE MINUTEN VAN UW TIJD. UW

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten. Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015

Duurzaamheidk. Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten. Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015 Inleiding Duurzaamheidkompas #15 Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DUITSLAND

LANDEN ANALYSE DUITSLAND LANDEN ANALYSE DUITSLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 4 september 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand augustus 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk augustus 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

Hoe Europeanen denken over biotechnologie en genetisch gemodificeerd voedsel in 2005

Hoe Europeanen denken over biotechnologie en genetisch gemodificeerd voedsel in 2005 Eens in de drie jaar wordt in de Europese Unie onderzoek verricht naar de publieksopvattingen over biotechnologie. Eind 05 zijn in totaal 25.000 respondenten in de 25 lidstaten van de EU ondervraagd. Hier

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie 9.2.2015 B8-0097/1 1 Overweging D D. overwegende dat, afhankelijk van de desbetreffende lidstaat, naar schatting 30-50 % van de totale hoeveelheid geslacht vlees verwerkt wordt tot vleesingrediënten voor

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD juni 2018 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand maart 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk maart 2018...3 Ontwikkeling van aanbod van het

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD januari 2019 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies van het vierde kwartaal 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk december 2018...3 Ontwikkeling van aanbod

Nadere informatie

Fris innoveert. Vooraf. Les 1 Sleutel 2F

Fris innoveert. Vooraf. Les 1 Sleutel 2F Fris innoveert Vooraf Onderwerp: Fris innoveert Strategie: Voorspellen CLIB-niveau van de tekst: 82/8 (2F) MI-tip: laat de studenten een onderzoek doen naar het drinkgedrag in de klas. Let op: in deze

Nadere informatie

Voedsel en Landbouw: tijd om te kiezen!

Voedsel en Landbouw: tijd om te kiezen! Voedsel en Landbouw: tijd om te kiezen! Friends of the Earth Europe Europese campagne voor duurzame landbouw en voedsel Milieudefensie, Friends of the Earth Netherlands Internationale campagne voor duurzame

Nadere informatie

PERSBERICHT. Brussel, 3 september 2012. Belg maakt zich net als andere Europeanen zorgen over pensioen

PERSBERICHT. Brussel, 3 september 2012. Belg maakt zich net als andere Europeanen zorgen over pensioen Brussel, 3 september 2012 Belg maakt zich net als andere Europeanen zorgen over pensioen Uit een onderzoek van ING blijkt dat de Belgen niet alleen staan in Europa 1 met hun bezorgdheid over hun pensioen.

Nadere informatie

Bouwen voor de consument

Bouwen voor de consument Bouwen voor de consument 27 september 2010 Bart Hooijer Inhoud Het kader van het consumentenonderzoek Wat wil de consument? Wat kunnen wij hieruit leren? Discussie 2 10 20 jaar Professional? 3 Doelstelling

Nadere informatie

Presentatie ei innovatie onderzoek

Presentatie ei innovatie onderzoek Presentatie ei innovatie onderzoek Jon Zwijnenburg Kees Wilborts Agenda 1 Onderzoeksverantwoording 2 Conclusies 3 Resultaten 1 Onderzoeksverantwoording Onderzoeksvragen 4 Dit onderzoek geeft antwoord op

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN LANDEN ANALYSE DENEMARKEN Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels Inhoudsopgave I. BASISREGELS A. Substantiële regels Verord. (EG) nr. 178/2002 E.P. en de Raad 28 JANUARI 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving,

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Umsetzungsmaßnahmen CO 2 - Footprint aus Kundensicht/ Realisatie van CO 2 - Footprint uit visie van de klant

Umsetzungsmaßnahmen CO 2 - Footprint aus Kundensicht/ Realisatie van CO 2 - Footprint uit visie van de klant Umsetzungsmaßnahmen CO 2 - Footprint aus Kundensicht/ Realisatie van CO 2 - Footprint uit visie van de klant 1 Recordwaarde bij CO 2 Meting van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) op

Nadere informatie

VWA Consumentenmonitor Onderzoek naar het vertrouwen van de consument in de veiligheid van voedingsmiddelen

VWA Consumentenmonitor Onderzoek naar het vertrouwen van de consument in de veiligheid van voedingsmiddelen VWA Consumentenmonitor 2003-2006 Onderzoek naar het vertrouwen van de consument in de veiligheid van voedingsmiddelen Den Haag, juni 2007 Voorwoord De missie van de VWA is om te werken aan veilig en gezond

Nadere informatie

VWA Consumentenmonitor 2003 Onderzoek naar de perceptie van voedselveiligheid

VWA Consumentenmonitor 2003 Onderzoek naar de perceptie van voedselveiligheid VWA Consumentenmonitor 2003 Onderzoek naar de perceptie van voedselveiligheid 23 juni 2004 Den Haag, juni 2004 Mw. Drs.Ing. J.C.M. Timmers Mw. Drs. J. de Jonge 1 Voorwoord De Voedsel en Waren Autoriteit

Nadere informatie

Wegwijzer in de wetgeving jungle

Wegwijzer in de wetgeving jungle Wegwijzer in de wetgeving jungle Karen Baten WP-V-201601-01 Bij het introduceren van een nieuw product in de markt, een receptuurwijziging van uw bestaande product of bij export naar een nieuw land, moet

Nadere informatie

De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af

De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af De Belg blijft tuk op zijn stuk vlees. De gemiddelde Belg eet veel vaker vlees dan vis of vegetarisch. Dat heeft vooral met de smaak te maken:

Nadere informatie

Opinie-onderzoek naar genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. Jan Willem van Gelder. Onderzoek in opdracht van Milieudefensie, Juni 1999

Opinie-onderzoek naar genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. Jan Willem van Gelder. Onderzoek in opdracht van Milieudefensie, Juni 1999 Opinie-onderzoek naar genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen Jan Willem van Gelder Onderzoek in opdracht van Milieudefensie, Juni 1999 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Onderzoeksopzet Hoofdstuk 2 Welke opinie-onderzoeken

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 8 augustus 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand juli 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk juli 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven

Nadere informatie

Algemene informatie over de respondent

Algemene informatie over de respondent Openbare raadpleging over de Refit-evaluatie van de EU-wetgeving inzake gewasbeschermingsmiddelen en bestrijdingsmiddelenresiduen Velden met een * zijn verplicht. Algemene informatie over de respondent

Nadere informatie

Wist u dat... «Wie kiest voor Label Rouge gevogelte, kiest voor kwaliteit, dierenwelzijn en verantwoord maatschappelijk ondernemen»

Wist u dat... «Wie kiest voor Label Rouge gevogelte, kiest voor kwaliteit, dierenwelzijn en verantwoord maatschappelijk ondernemen» K B L A W T T L P A O H O C L S T N U T O M SM PL D W N Z N J LZ M K A A U L Wist u dat... «Wie kiest voor Label ouge gevogelte, kiest voor kwaliteit, dierenwelzijn en verantwoord maatschappelijk ondernemen»

Nadere informatie

Belg geniet van een stukje vlees van bij ons, maar wisselt regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch.

Belg geniet van een stukje vlees van bij ons, maar wisselt regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch. Belg geniet van een stukje vlees van bij ons, maar wisselt regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch. Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik

Nadere informatie

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Netherlands

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Netherlands ZA4816 Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Netherlands FLASH EUROBAROMETER ON CONSUMER ATTITUDES TOWARDS ANIMAL CLONING GENERAL BACKGROUND

Nadere informatie

Noa Bastiaans. 27 Maart 2012

Noa Bastiaans. 27 Maart 2012 Ontwikkelingen Vis, schaal- en schelpdieren Nederland 1 Noa Bastiaans 27 Maart 2012 Agenda 2 1 GfK: Generieke Trends 2011 2 Visconsumptie 2011 3 Conclusie 3 1 GfK: Generieke Trends 2011 Totale Foodmarkt

Nadere informatie

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gezonde voeding. Nu vraag je je misschien af wat dit met de horeca te maken heeft. Gasten komen toch naar een horecabedrijf om lekker te eten en toch niet

Nadere informatie

Biologische voedingsmiddelen,

Biologische voedingsmiddelen, Indicator 19 januari 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het marktaandeel van biologische

Nadere informatie

Energieprijzen in vergelijk

Energieprijzen in vergelijk CE CE Oplossingen voor Oplossingen milieu, economie voor milieu, en technologie economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 611 HH Delft 611 HH Delft tel: tel: 015 015 150 150 150 150 fax: fax:

Nadere informatie

Ik denk niet dat mensen steeds dikker worden. Iedereen is juist meer bezig met gezond en minder vet, dat wordt ook aan de kinderen doorgegeven.

Ik denk niet dat mensen steeds dikker worden. Iedereen is juist meer bezig met gezond en minder vet, dat wordt ook aan de kinderen doorgegeven. CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 jaar IMPRESSIE CONSUMENTENPANELS 1. Werkwijze Adviesbureau Schuttelaar & Partners heeft in opdracht van het Ministerie van LNV drie panelbijeenkomsten georganiseerd.

Nadere informatie

Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze

Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze Velt vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze Ecologische voeding en landbouw, moestuin, siertuin, milieubelei d,. Thierry Maréchal Milieu, Voeding en Gezondheid Biologische / Ecologische landbouw

Nadere informatie

Bijlage 8 De enquêtes

Bijlage 8 De enquêtes Vragenlijst A Bijlage 8 De enquêtes De enquête voor verse groenten Graag wil ik u een paar vragen stellen over uw aankoopgedrag van verse producten. Ik ben een studente economie aan de Universiteit van

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Consumenten en gezondheid: paradoxen en perspectieven. Erik de Bakker

Consumenten en gezondheid: paradoxen en perspectieven. Erik de Bakker Consumenten en gezondheid: paradoxen en perspectieven Erik de Bakker Opbouw Hoe meer aandacht, des te dikker Individuen en omgeving: de uienschil Ontwikkeling naoorlogse consumptie Obesogene samenleving

Nadere informatie

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Informatie over de voedingsmiddelensector

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Informatie over de voedingsmiddelensector Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk Informatie over de voedingsmiddelensector Waarom het Verenigd Koninkrijk? Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een grote en hoog ontwikkelde markt, waar veel kansen liggen

Nadere informatie

WE FEED THE WORLD. Achtergronden bij. Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl

WE FEED THE WORLD. Achtergronden bij. Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl Achtergronden bij WE FEED THE WORLD Een film van Erwin Wagenhofer, Oostenrijk, 2005 www.wefeedtheworld.nl Meer weten over We feed the world? Zelf bijdragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke landbouw?

Nadere informatie

Onderzoek: Vlees eten

Onderzoek: Vlees eten Onderzoek: Vlees eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij Nederlandse landbouw en visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek Beter Leven keurmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevens-bestand en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE NEDERLAND

LANDEN ANALYSE NEDERLAND LANDEN ANALYSE NEDERLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee5 de sector (cijferma>g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms>ge (2018) waarde van de consump>e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen Samenvatting Er bestaan al jaren de zogeheten Richtlijnen voor goede voeding, die beschrijven wat een gezonde voeding inhoudt. Maar in hoeverre is een gezonde voeding ook duurzaam? Daarover gaat dit advies.

Nadere informatie

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD De perceptie van jonge dieren volgens de Nederlandse consument Judith de Roij van Zuijdewijn Karin Ursem 31369 Intomart GfK 2012 Wakker Dier Jonge dieren

Nadere informatie

Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten José Aalders 101857

Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten José Aalders 101857 Verbinden van boer en burger als strategie voor een duurzaam voedselsysteem Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten Ve José Aalders 101857 Verbinden van boer en burger

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Voedingsmiddenenbedrijven hebben verschillende manieren om consumenten erop te attenderen dat bepaalde producten goed zouden zijn voor de gezondheid. Sinds enkele jaren worden daar in Nederland

Nadere informatie

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze Moeder Natuur Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze laat ze smelten op haar tong. Ze is als

Nadere informatie

Nederlanders & Voedselzekerheid. Jonge en oudere Nederlanders over voedsel. onderzoeksreeks

Nederlanders & Voedselzekerheid. Jonge en oudere Nederlanders over voedsel. onderzoeksreeks Nederlanders & Voedselzekerheid Jonge en oudere Nederlanders over voedsel onderzoeksreeks 1 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO bevordert

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

Communicatie over voedselveiligheid. 26 mei 2011 Léon Jansen Strategisch Adviseur Schuttelaar & Partners

Communicatie over voedselveiligheid. 26 mei 2011 Léon Jansen Strategisch Adviseur Schuttelaar & Partners Communicatie over voedselveiligheid 26 mei 2011 Léon Jansen Strategisch Adviseur Schuttelaar & Partners Voedselveiligheid in de afgelopen 10-20 jaar: calamiteiten? Voedselbalans 2010 Dioxine De Telegraaf,

Nadere informatie

Nederlanders & Voedselzekerheid

Nederlanders & Voedselzekerheid Nederlanders & Voedselzekerheid Jonge en oudere Nederlanders over voedsel CHRISTINE CARABAIN & GABI SPITZ NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN februari 2019 ` 2 / 13 In Nederland consumeren we onnodig veel vlees. En hoewel de groep flexitariërs steeds groter wordt, daalde de vleesconsumptie de afgelopen jaren nauwelijks (WUR, 2018). Jaarlijks

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERD BESLUIT (EU).../... VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERD BESLUIT (EU).../... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2019 C(2019) 3211 final ANNEXES 1 to 4 BIJLAGEN bij GEDELEGEERD BESLUIT (EU).../... VAN DE COMMISSIE tot aanvulling van Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 7 maart 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Rectificatie cijfers Aldi en Coop...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk februari 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven keurmerk

Nadere informatie

M201218. Meer snelgroeiende bedrijven en meer krimpende bedrijven in Nederland

M201218. Meer snelgroeiende bedrijven en meer krimpende bedrijven in Nederland M201218 Meer snelgroeiende bedrijven en meer krimpende bedrijven in Nederland drs. D. Snel drs. N. Timmermans Zoetermeer, november 2012 Relatief veel snelgroeiende bedrijven in Nederland In deze rapportage

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie