Toelichting festivalworkshops. Athene zaal A uur Cognitie en Sport Erik Matser, Eigenaar kliniek Neuro-Psychologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting festivalworkshops. Athene zaal A. 11.45-12.45 uur Cognitie en Sport Erik Matser, Eigenaar kliniek Neuro-Psychologie"

Transcriptie

1 Toelichting festivalworkshops Athene zaal A uur Cognitie en Sport Erik Matser, Eigenaar kliniek Neuro-Psychologie De mate van leren en de snelheid van informatieverwerking is per mens verschillend. De combinatie van niveau van het werkgeheugen en de mate van snelheid van informatieverwerking zijn goede voorspellers van het niveau wat men kan behalen binnen de topsport. 'World Class' kan men alleen worden met een topprestaties binnen de genoemde domeinen van de neurologische functies uur Talentherkenning: hoe, waar en wanneer? Henk-Jan Zwolle, directeur HJZSport Talentherkenning is een actueel onderwerp op alle mogelijke terreinen. In het bedrijfsleven en het onderwijs ligt vooral de focus op mentale capaciteiten. In de sport is de kunst echter om een voorspelling te doen van de mogelijkheden van een jonge sporter op oudere leeftijd. Met andere woorden: hoe vinden we de volgende generatie Olympisch kampioenen? De belangrijkste factor in het voorspellen van talent is de analyse van de omgeving. Wat zijn de mogelijkheden van de ouders? Wat is de afstand naar de dichtstbijzijnde accommodatie? Hoe zijn de studiemogelijkheden in de buurt? Is er genoeg competitie? En dan nog een heleboel onvoorspelbare factoren die te maken hebben met familie omstandigheden en relaties. Door de kansen te vergroten dat talentvolle sporters de goede keuze maken is de enige weg om uiteindelijk meer kampioenen te krijgen. Het Olympisch Plan is bijvoorbeeld vooral ingericht om de kansen te vergroten voor iedereen, van meer bewegen van de bevolking tot het verbeteren van accommodaties. Dit sluit naadloos aan bij het vinden en ontwikkelen van talenten die uiteindelijk voor de medailles moeten gaan zorgen uur Evaluatie van 10 jaar Rabo Talentenplan Joep Bartels, oprichter Academy Bartels Talentontwikkeling in de paardensport is een van de best scorende programma s in de certificeringsprocedure van NOC*NSF. Het Rabo Talentenplan heeft gewerkt als een frisse wind in de Nederlandse paardensport. Jonge ruiters zorgden in de afgelopen jaren voor gouden medailles en wereldrecords op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Volgens Joep Bartels zijn het niet alleen de traditionele elementen als scouting en (individuele) begeleiding die voor het succes verantwoordelijk zijn. Er is meer aan de hand en waarschijnlijk zijn de indirecte effecten belangrijker dan de directe traditionele instrumenten. Maar er zijn ook nog genoeg valkuilen en verbeterpunten en ook die komen in deze workshop aan de orde.

2 Zaal 1 Talentontwikkeling in de gemeente Eindhoven Guus Hulshof, Hoofd Sport, Bewegen en Recreatie gemeente Eindhoven Mark Meijer, Coördinator CTO Eindhoven Hoe realiseert u uw ambities op het gebied van talentontwikkeling in een complexe politiek bestuurlijke context? In deze sessie wordt in gegaan op de rol van overheden bij het stimuleren van talentontwikkeling. Guus Hulshof en Mark Meijer vertellen hoe dit wordt aangepakt in Eindhoven, waar recent grote stappen op gebied van talentontwikkeling zijn gezet uur Centre for Sport & Education (de ideale mix tussen sport en opleiding) Thomas van der Staak, Directeur Centre for Sport & Education Rianne van Strien, oprichter Coach2score In schooljaar is onderwijsgroep Landstede met het Centre For Sports & Education (CSE) gestart. Het CSE is een onderwijsconcept voor talentvolle sporters in de leeftijd van 12 tot 22 jaar waarbij het Voortgezet Onderwijs, Middelbaar Beroeps Onderwijs en Hoger Beroeps Onderwijs gevolgd kan worden. Het concept bestaat uit 3 domeinen te weten: sport (kern: sportspecifieke ontwikkeling), onderwijs (kern: het leren op je eigen niveau) en sportondersteuning (kern: investeren op de verschilmakers). De sessie gaat over de uitgangspunten en de ontwikkeling van dit onderwijsconcept uur Opleiding tot topsporter/profvoetballer Danny Meuken, Adviseur NOC*NSF Corné Groenendijk, KNVB Meer en meer zien we dat topsporters full time topsportprogramma s hebben. Daarnaast is de ontwikkeling dat sporters (vaak al op jonge leeftijd) een contract aangeboden krijgen waardoor ze van hun sport hun beroep kunnen maken. Met name in het voetbal is dit het geval. De gedachte om voor dit beroep ook een speciale beroepsopleiding te ontwikkelen lijkt gerechtvaardigd. Echter gezien de huidige kaders voor het (beroeps-)onderwijs is dit nog niet eenvoudig. De KNVB is samen met een aantal betaald voetbal organisaties en MBO opleidingen en ondersteund door NOC*NSF, de opleiding tot Profvoetballer aan het ontwikkelen. In deze workshop vertellen we u meer over de wijze waarop er nu ontwikkeld wordt. Wat de huidige stand van zaken is en welke stappen we in de toekomst willen gaan zetten uur Regionale talentontwikkeling provincie Utrecht Mirjam Preusterink, Coördinator Topsport Olympisch Netwerk Midden Nederland Marieke Dijkstra, Manager Topsport Olympisch Netwerk Midden Nederland Om talentontwikkeling in de provincie Utrecht te stimuleren is subsidie beschikbaar gesteld voor het opzetten en professionaliseren van minimaal drie regionale talentencentra (RTC s). Aan de hand van een onderzoek i.s.m. bonden en huidige initiatieven zijn vijf sporten gekozen die extra aandacht krijgen op het gebied van talentontwikkeling. Tijdens de workshop zal dit proces nader besproken worden. Welke regionale rol speelt een RTC, hoe zet je een RTC op, aan welke voorwaarden moet een RTC voldoen en welke ondersteuning wordt aan de RTC s geboden zijn vragen die aan bod komen.

3 Zaal 2 Evaluatie van 10 jaar Rabo Talentenplan Joep Bartels, oprichter Academy Bartels Talentontwikkeling in de paardensport is een van de best scorende programma s in de certificeringsprocedure van NOC*NSF. Het Rabo Talentenplan heeft gewerkt als een frisse wind in de Nederlandse paardensport. Jonge ruiters zorgden in de afgelopen jaren voor gouden medailles en wereldrecords op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Volgens Joep Bartels zijn het niet alleen de traditionele elementen als scouting en (individuele) begeleiding die voor het succes verantwoordelijk zijn. Er is meer aan de hand en waarschijnlijk zijn de indirecte effecten belangrijker dan de directe traditionele instrumenten. Maar er zijn ook nog genoeg valkuilen en verbeterpunten en ook die komen in deze workshop aan de orde uur Talentontwikkeling binnen Paralympische sporten André Cats,Prestatiemanager Paralympische sporten NOC*NSF Luc Vergoossen, Hoofdcoach Jong Oranje rolstoelbasketbalteam NBB Op Paralympisch gebied bruist het in Nederland. Afgelopen jaren zijn de reguliere sportbonden verantwoordelijk geworden voor de Paralympische sportprogramma's. Ambities zijn er volop. Hiervoor zijn ambitieuze jonge sporters nodig. Paralympische sporten kenmerken zich door kleinschaligheid. Het is een uitdaging om een passende en effectieve talentontwikkelingsstructuur in te richten om opvolging in de Paralympische topsport te garanderen. In deze workshop zal een aantal talentscoutings en ontwikkelingsmodellen worden toegelicht. Maatwerk is hierbij het toverwoord. Daarnaast wordt het succesvolle model dat gebruikt wordt binnen het rolstoelbasketball uiteengezet uur Talentidentificatie: prestatie of potentie? Jeroen Spaans, Bondscoach talentidentificatie en -ontwikkeling KNRB Bepaalt de prestatie van een atleet of het een toptalent is? Of is een toptalent iemand die beschikt over de (fysieke) voorwaarden om succesvol te kunnen zijn op het hoogste niveau? Binnen de KNRB wordt ingezet op potentie. Deze presentatie geeft inzicht in de methode waarop talenten worden geïdentificeerd binnen de KNRB en hoe de ontwikkeling van deze talenten is georganiseerd.

4 Zaal uur Duurzame partnerships in Talentontwikkeling Willem Veldman, Coördinator CTO Heerenveen Opbouw naar topprestatie en talentontwikkeling zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en toch is er voor ieder team of individuele sporter een andere route naar de top. De sporter staat heel centraal in dat proces, maar dat wordt pas herkenbaar wanneer die als topper is doorgebroken en dat staat in schril contrast met de positie aan het begin van de sportloopbaan. Het is vooral de organisatie die sterk moet staan om de topsporters in de dop over de lange weg van opbouw te faciliteren en te begeleiden met kwaliteit. Daar gaat het vaak mis omdat de poppetjes belangrijker worden gemaakt dan de organisatiestructuur en dan komt vaak de duurzaamheid of de kwaliteit in het gedrang. CTO Heerenveen en Sportstad Heerenveen proberen al jaren om een organisatie op te bouwen en hier kunnen ze misschien zeggen dat er een basis voor doorgroei aanwezig is uur CTO Papendal: ontwikkeling naar succes Jochem Schellens, Hoofd Sportcentrum Papendal Peter Zijerveld, Talentcoach KNWU Naast een algemene presentatie over CTO Papendal, zetten Jochem Schellens en Peter Zijerveld met prikkelende stellingen en een levendige discussie de succesfactoren neer van CTO Papendal. Geregisseerd door discussieleider Hans Nieuwenburg komen cruciale onderwerpen als de regierol van de coach, de combinatie fulltimeprogramma/studie en optimale medische begeleiding aan bod uur Talentontwikkeling naar Olympisch niveau Hoe doen we dat? Ingrid van Gelder, Senior projectleider Talentontwikkeling NOC*NSF Herbert Wolff, Programmamanager Olympisch Vuur Heeft u ideeën hoe we samen talentontwikkeling op Olympisch niveau krijgen? Brainstorm dan mee over de invulling van de route er naar toe. Welke processtappen moeten tot 2016 gezet worden om dit te bereiken? En welke stappen volgen tot 2028? Welke acties kunnen er volgens u na afloop van het Masterplan het best worden ondernomen? Hoe gaan we dit proces met de diverse betrokkenen in het land vormgeven en wie pakt hierin welke rol? uur Het Thorbecke Highschool Model Rotterdam Gerdi Lambers, Plaatsvervangend rector voortgezet onderwijs Thorbecke College Het Thorbecke V.O. heeft als aanvulling op de bestaande topsport- en sportklassen sinds 5 jaar een nieuw initiatief ontwikkeld, het zogenaamde Highschool model. In dit model wordt in samenwerking met de sportverenigingen in de omgeving van de school aan leerlingen die al een keuze voor een bepaalde tak van sport hebben gemaakt (voetbal, hockey, basketbal, tennis en korfbal) de mogelijkheid geboden zich binnen het onderwijscurriculum van het voortgezet onderwijs verder te ontwikkelen op sportief gebied. De leerlingen van de Highschool krijgen tijdens schooltijd 2x per week een extra training van een door de bond erkende trainer. Zij ervaren dat dit een goede manier is om binnen het onderwijs een brug te slaan tussen talentherkenning en talentontwikkeling. Inmiddels hebben een behoorlijk aantal leerlingen uit de highschool zich dusdanig op sportief niveau kunnen ontwikkelen, dat zij na een paar jaar nu in de bovenbouw LOOT-leerling zijn geworden.

5 Zaal 6 Topsport Lifestyle Coaching, het pamperen voorbij Rob de Haas, Projectmanager Bono Expertisecentrum Jeanet Mulder, Bondscoach zwemmen op het regionaal trainingscentrum Eindhoven Een praktische workshop waarin het Integraal Begeleidingsmodel Topsporters (IBT) op een uiterst interactieve wijze wordt toegelicht met voorbeelden uit de begeleiding van de jonge topzwemmers/- zwemsters (CTO Eindhoven), turners (FlikFlak Den Bosch) en voetballers (FC Den Bosch/Feyenoord). IBT is een methodische aanpak waarbij jonge topsporters via de weg van de geleidelijkheid zich bewust worden van hun eigen ontwikkeling (bewust eigenaarschap ontwikkelen). Daarbij worden o.a. integrale evaluatieformulieren en gespreksprotocollen gebruikt, waarin een aantal denktechnieken zijn geïntegreerd. Tijdens een gesprek formuleert de jonge atleet helder de volgende stap(pen) in zijn/haar ontwikkeling. Het zijn gesprekken die zich kenmerken tussen de topprestaties aan de ene kant en alle andere aspecten van het leven aan de andere kant: IBT verbindt individuele dromen, persoonlijke doelen en teamdoelen aan concrete acties op korte en middellange termijn, bewust keuzes maken, reflectie op prestaties, omgaan met tegenslagen, relaties met familie en vrienden en de clubcoach, omgang met alle mogelijke hulptroepen, etc. Vanuit dit perspectief is de topsport lifestyle coach ook regelmatig gesprekspartner/sparringpartner voor de clubcoach uur Talentcoach een vak op zich Hesterine de Reus, Talentcoach en bondscoach onder 19 jaar KNVB Charles Urbanus, Manager CTO Amsterdam In deze workshop gaan Hesterine de Reus en Charles Urbanus in op de vraag hoe talenten in de leeftijdscategorie jaar binnen een CTO-constructie ontwikkelingskansen aangeboden krijgen. Onderwerpen zijn onder andere: diversiteit (instroom, sportief- en opleidingsniveau, trainingsachtergrond, zelfstandigheid, etc.), de aanpak en werkwijze van een talentcoach in een CTO omgeving, de rol van de trainer/coach (antwoord op de vraag of het coachen van talenten een vak apart is) en de samenwerking van een talentcoach met de CTO organisatie uur Fysieke training voor jeugd/junioren Richard Louman, Fysiek trainer NOC*NSF Fysieke training (krachttraining en andere ondersteunende trainingsvormen) is inmiddels volledig ingebed in vrijwel alle senioren topsport en S-1 programma s. Om jeugdige sporters fysiek nog beter voor te bereiden op een carrière als topsporter zou het wenselijk zijn dat ook in de leeftijdsgroepen hieronder een adequaat fysiek trainingsprogramma wordt gevolgd. In deze presentatie zal worden toegelicht waarom dit zo belangrijk is, hoe zo n programma er in globale lijnen uit kan zien en wat voor materialen en technisch kader er nodig zijn om zo n programma goed te kunnen uitvoeren uur Het monitoren van overbelasting Jacques van Rossum, Onderzoeker Vrije Universiteit Sporters trainen veel. Het 10duizend uur criterium legt (te?) veel nadruk op de trainingsomvang. Zeker bij adolescente sporters is het voor de trainer-coach nuttig de vinger aan de pols te houden en de beleefde zwaarte van de training te beoordelen tegen andere zaken die spelen in het leven van de jeugdige topsporter. De afgelopen jaren is ervaring opgedaan met een psychologisch instrument (POMS, Profile of Mood States), in combinatie met een Checklist Overtraining. Bij gebruik van deze tools in een digitale context geeft dat voor de trainer-coach relevante inzichten in dreigende overbelasting.

6 Zaal 7 Hoogbegaafdheid in de sport Jacques van Rossum, Onderzoeker Vrije Universiteit Binnen het internationale wetenschapsdomein van de High Ability wordt sinds decennia onderzoek gedaan naar talent. Hoewel er een verscheidenheid aan talent-contexten is onderzocht, ligt de nadruk ontegenzeggelijk op de cognitieve (schoolse) vaardigheden. Wat hebben we in de sport aan dit onderzoeksdomein? Helpt het bij het kijken naar talent, bij de talent-identificatie? Helpt het bij het omgaan met talent, bij talent-begeleiding? De lezing geeft antwoord op deze vragen. Een high ability - benadering van talent in de sport heeft zeker gevolgen voor (het opleiden en bijscholen van) trainers/coaches. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor het instrumentarium (de tools ) van de trainer/coach in de omgang met getalenteerde sporters uur Cognitie en Sport Erik Matser, Eigenaar kliniek Neuro-Psychologie De mate van leren en de snelheid van informatieverwerking is per mens verschillend. De combinatie van niveau van het werkgeheugen en de mate van snelheid van informatieverwerking zijn goede voorspellers van het niveau wat men kan behalen binnen de topsport. 'World Class' kan men alleen worden met een topprestaties binnen de genoemde domeinen van de neurologische functies uur Hoe word ik een topsporter? Chris Visscher, Directeur Centrum voor Bewegingswetenschappen, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen Marije Elferink-Gemser, Docent Bewegingswetenschappen, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen Welke aspecten spelen een zeer belangrijke rol in de kans om de top te halen. Chris Visscher en Marije Elferink gaan in op zowel meer persoonsgebonden kwaliteiten (zoals zelfregulatie leervermogen, reflexie en inzet) als ook op meer sportspecifieke kwaliteiten (zoals fysieke, technische en tactische kenmerken). Deze aspecten zullen zij toelichten op basis van vooral onderzoek bij de jeugdopleidingen van FC Groningen en SC Heerenveen. Zij volgen al 10 jaar deze spelers en kunnen nu de gegevens vergelijken van de spelers die het wel hebben gehaald en van de spelers die bij de amateurs zijn gaan voetballen. Ook onderzoek bij jeugdige talenten in diverse andere sporten (vooral talenten die op een LOOT school zitten) wordt meegenomen.

7 Zaal 10-I/J uur Demonstratie ORTEC uur Demonstratie Dotcomsport uur Demonstratie 1-2Focus Sports Management & Marketing Solutions uur Demonstratie Athletic Logic uur Demonstratie Sportstec uur Demonstratie Silicon Coach / CCC-Utilius uur Demonstratie Verbeter presteren CTO Papendal en uur Rondleiding Nationaal Sportcentrum Papendal Door een talent Het Nationaal Sportcentrum Papendal is een innovatief trainingscentrum voor ruim 250 Topsporters. Papendal heeft in 2009 de status van CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) gekregen. Uniek aan een CTO is dat topsporters op één locatie fulltime kunnen trainen, kunnen studeren en wonen, met minimale reistijden. Tijdens de rondleiding krijgt u de kans om in de keuken te kijken en misschien komt u wel een Olympische sporter tegen! Papendal is tevens de thuisbasis van NOC*NSF. Voor deelname aan deze rondleiding kunt u zich melden bij de registratiebalie. Per rondleiding kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Athene B/C uur en uur Hoedje op, hoedje af! Rob de Haas Op interactieve wijze laat Rob de Haas enkele denktechnieken zien, gebaseerd op de 6 denkhoeden van Edward de Bono, welke hij gebruikt bij de begeleiding van talenten en topsporters in de praktijk. In deze workshop leert u hoe deze technieken het individuele groeiproces van talenten en topsporters kunnen ondersteunen. Ervaar het zelf, durf te denken en u zult zien dat er grote stappen kunnen worden gezet in het kader van talentontwikkeling in Nederland.

Toelichting festivalworkshops. Athene zaal A

Toelichting festivalworkshops. Athene zaal A Toelichting festivalworkshops Athene zaal A 11.45-12.45 uur Het geboortemaand-effect: goed spelen of goed worden? Raymond Verheijen, directeur Raymond Verheijen Coaching Tussen 1997 en 2006 is een groot

Nadere informatie

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs!

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! 1 2 3 Jij wilt het beste uit jezelf halen. Jij gaat voor winnen. Jouw doel is de top in jouw tak van sport. Maar aan de andere kant wil je

Nadere informatie

Chris Visscher Hoogleraar jeugdsport, met specifieke accenten op talentontwikkeling en op sport en school Rijksuniversiteit Groningen

Chris Visscher Hoogleraar jeugdsport, met specifieke accenten op talentontwikkeling en op sport en school Rijksuniversiteit Groningen Chris Visscher Hoogleraar jeugdsport, met specifieke accenten op talentontwikkeling en op sport en school Rijksuniversiteit Groningen Als hij bij Studio Sport FC Groningen en Heerenveen tegen elkaar ziet

Nadere informatie

Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding School, Academy en University

Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding School, Academy en University Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding Reeds sinds 1993 voert de Nederlandse Badminton Bond een actief beleid om Talenten tijdig te ontdekken en regionaal en centraal op te leiden tot Topspeler.

Nadere informatie

Talentherkenning en -ontwikkeling

Talentherkenning en -ontwikkeling Talentherkenning en -ontwikkeling Laatste stand van zaken Dr. Marije Elferink-Gemser Met dank aan: Chris Visscher Laura Jonker, Barbara Huijgen, Rianne Kannekens, Tynke Toering, Sebastiaan Platvoet, Tjeerd

Nadere informatie

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Datum: Thursday 15 December 2011 Auteur: Boudewijn van Opstal en Jeroen Spaans Inhoudsopgave Aanleiding 1. Ambitie KNRB en doel talentontwikkeling 2. Begrippen 3. Visie

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

Agnes Elling Topsport kan leiden tot eenzijdige identiteit

Agnes Elling Topsport kan leiden tot eenzijdige identiteit Agnes Elling Topsport kan leiden tot eenzijdige identiteit De meeste sporttalenten zien zichzelf als topsporter en hebben er alles voor over om de top in hun tak van sport te bereiken. Het trainingsprogramma

Nadere informatie

van schaatstalent tot wereldtopper

van schaatstalent tot wereldtopper Doorstroming naar de top: van schaatstalent tot wereldtopper Den Haag, 30 oktober 2010 Wie? Bewegingswetenschappen Trainer/coach (ST5) Huidige functie: KNSB projectmanager Jeroen van der Lee Wat is talent?

Nadere informatie

LTAD model als kapstok voor talentbegeleiding. Trainerscongres NLcoach, NSTV en KNSB Epe, 14 april 2012 Jeroen van der Lee

LTAD model als kapstok voor talentbegeleiding. Trainerscongres NLcoach, NSTV en KNSB Epe, 14 april 2012 Jeroen van der Lee LTAD model als kapstok voor talentbegeleiding Trainerscongres NLcoach, NSTV en KNSB Epe, 14 april 2012 Jeroen van der Lee Wie? Bewegingswetenschapper Programmamanager sportontwikkeling Trainer/coach (ST5)

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

Chris Visscher en Marije Elferink-Gemser Wie heeft er oog voor talenten in ontwikkeling?

Chris Visscher en Marije Elferink-Gemser Wie heeft er oog voor talenten in ontwikkeling? Chris Visscher en Marije Elferink-Gemser Wie heeft er oog voor talenten in ontwikkeling? Het onderwijs heeft altijd en terecht veel aandacht besteed aan kinderen die niet mee kunnen komen. Nu is het tijd

Nadere informatie

Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018

Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018 Samen werken aan talentontwikkeling Almere, 25 januari 2018 Veel te vertellen, weinig tijd Dit is ónze manier. 16-2-2017 Was u hierbij? Programma 1. Voorstellen 2. Uitgangspunten AKT 3. Programma op hoofdlijnen

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Talentbijeenkomst. Agenda. Mededelingen. 1 april 2014 Nieuwegein. ISC Medemblik Bart van Breemen / Rob Franken 8-4-2014

Talentbijeenkomst. Agenda. Mededelingen. 1 april 2014 Nieuwegein. ISC Medemblik Bart van Breemen / Rob Franken 8-4-2014 Talentbijeenkomst 1 april 2014 Nieuwegein Agenda Opening en mededelingen Verslag bijeenkomst oktober 2013 Gebruik ISC Medemblik Overstap- en doorstroming talent Persoonlijkheidsvorming/ Coachplatforms

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

Heeft uw kind genoeg inzet en talent om een Rugby Topsporter te zijn? Landelijk Overleg Opleiding Talent bestaat 20 jaar, 28 LOOT-scholen in Nederland

Heeft uw kind genoeg inzet en talent om een Rugby Topsporter te zijn? Landelijk Overleg Opleiding Talent bestaat 20 jaar, 28 LOOT-scholen in Nederland Heeft uw kind genoeg inzet en talent om een Rugby Topsporter te zijn? Landelijk Overleg Opleiding Talent bestaat 20 jaar, 28 LOOT-scholen in Nederland September 2012 komt de Rugby Academy MiddenOost voor

Nadere informatie

Pathway Heren XV. oprichting Nationaal Topsport Centrum. Versie 4 16 juni 2013

Pathway Heren XV. oprichting Nationaal Topsport Centrum. Versie 4 16 juni 2013 Pathway Heren XV oprichting Nationaal Topsport Centrum Versie 4 16 juni 2013 Inhoud Inleiding Meerjarenbeleidsplan NRB 2012-2016 Oprichting Nationaal Topsport Centrum (NTC) Uitvoering 16 juni 2013 versie

Nadere informatie

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Aanleiding Ambitie Nederlandse sport en overheid: - Nederland bij de Top 10 van de wereld - Nederland op Olympisch niveau in 2016 Minimaal

Nadere informatie

Regionale Talentontwikkeling

Regionale Talentontwikkeling Regionale Talentontwikkeling 1 Kaders Regionale Talentontwikkeling Instroomprogramma s voor Talenten onder regie van de sportbond 1.1 Inleiding Het Masterplan Talentontwikkeling heeft voor een enorme impuls

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

Jaarplan Bobslee

Jaarplan Bobslee 2008-2009 01 augustus 2008 Edward Cyrus Commissaris bobslee BSBN Koen van Nol Topsportcoördinator BSBN BSBN Nederland 2008-2009 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1 Inleiding... 3 2 Topsportstructuur en -organisatie...

Nadere informatie

Ambitieplan Spaarnestad Inleiding

Ambitieplan Spaarnestad Inleiding Ambitieplan Spaarnestad 2015-2020 1. Inleiding Dit ambitieplan is geschreven om een koers aan te brengen in de ontwikkeling van het Haarlems volleybal en toe te treden tot het talent ontwikkeling programma

Nadere informatie

TOPSPORT TALENTSCHOOL

TOPSPORT TALENTSCHOOL Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL Je doet ertoe! Turnster: Bente Kruizinga ONDERWIJS & TOPSPORT OSG Sevenwolden is een Topsport Talentschool, een school waar je als sporttalent

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Het talentvolle meisje centraal Dit is waar elke ambitieuze speelster van droomt: ooit uitkomen voor Nederland, liefst natuurlijk op een groot

Nadere informatie

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 Wanneer Wat Waar 9.00-9.30 Ontvangst & inschrijven Aula 9.30 9.45 Opening & welkom: Stan Stolwerk (NHB) Aula 9.45 10.00 Plenaire presentatie: Hein Veerman (NOC*NSF) Aula 10.00

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Voeding

Doorlopende leerlijn Voeding 1/4 Doorlopende leerlijn Voeding Er verandert veel in het dagelijks leven van jonge, talentvolle sporters. Niet alleen een toenemend aantal trainingsuren en wedstrijden, maar ook lange periodes van huis

Nadere informatie

De rol van de coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag

De rol van de coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag De rol van de coach in de van prestatiegedrag Paul Wylleman Prestatiemanager Prestatiegedrag NOC*NSF Nlcoach Congres Sportpsychologie en het totale mensprincipe Prestatiegedrag Vereisten sport Psychologische

Nadere informatie

Ambitie door samenwerking

Ambitie door samenwerking Ferieningsdei Gewest Fryslân Op zaterdag 29 november 2014 wordt op Thialf te Heerenveen een gewestelijke Ferieningsdei georganiseerd met als thema: Ambitie door samenwerking Deze ferieningsdei, waar geen

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Ambities en uitdagingen voor sporter, trainer, begeleiding, ouders, overheid, ondernemer, sponsor en vrijwilliger. Westa 2020 Een leven lang in beweging

Nadere informatie

Compact. Masterclass: De mogelijk- en onmogelijkheden van invloed uitoefenen! Succes bepalen we dat zelf?

Compact. Masterclass: De mogelijk- en onmogelijkheden van invloed uitoefenen! Succes bepalen we dat zelf? Compact Masterclass: De mogelijk- en onmogelijkheden van invloed uitoefenen! Succes bepalen we dat zelf? 15 april 2014 Succes bepalen we dat zelf? Nive Leergang Personal Development Reinko de Vries Lean

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

Het kind is steeds meer centraal komen te staan

Het kind is steeds meer centraal komen te staan Het kind is steeds meer centraal komen te staan Het Amsterdamse Sloterparkbad is één van de vier locaties in Nederland waar de Koninklijke Nederlandse Zwembond haar talenten een fulltimetrainingsprogramma

Nadere informatie

TOPSPORT EN EEN MBO OPLEIDING

TOPSPORT EN EEN MBO OPLEIDING ga jn mi n ka l wi ik t ik wa t wa en zi et g at we we La ik n ge ei ik IK GA VOOR TOPSPORT EN EEN MBO OPLEIDING Ik ga voor de olympische droom! Michael Korrel - Judo Jij hebt je middelbare school afgerond

Nadere informatie

Topsportregeling UvA-HvA 2014-2015 TOPSPORTREGELING

Topsportregeling UvA-HvA 2014-2015 TOPSPORTREGELING TOPSPORTREGELING Het aantal studenten dat naast de ambitie om een opleiding te voltooien, een ambitie heeft om op hoog niveau activiteiten op sportgebied te ontwikkelen is de laatste jaren verhoogd. Om

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Topsportfase

4-meting Topsportklimaat Factsheet Topsportfase 1/7 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties

Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties Toelichting over de weg die een beloftevolle jongere aflegt op weg naar de top. Leuven, 15/03/2008 Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties Algemeen beeld

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling

Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling Workshop 1 Samen werken aan talentontwikkeling Dit is ónze manier. Mirjam Gosen Projectleider AKT Martijn Postuma Projectmanager AKT Stand van zaken AKT Beleidsuitgangspunten: waar komen we vandaan? Hoe

Nadere informatie

Prestatiegedrag Paul Wylleman Prestatiemanager Prestatiegedrag

Prestatiegedrag Paul Wylleman Prestatiemanager Prestatiegedrag Prestatiegedrag Paul Wylleman Prestatiemanager Prestatiegedrag Prestatiegedrag Vereisten sport Beroeps Cognitie atleet Emotie atleet Pres- Gedrag tatie- gedrag atleet atleet Vereisten niet-sport Holistisch

Nadere informatie

volgende pagina s staan ze beschreven. Vergeet je niet aan te melden voor de kennismakingsdag en/of

volgende pagina s staan ze beschreven. Vergeet je niet aan te melden voor de kennismakingsdag en/of een diploma op zak verder gaat leren. Daarom krijg je les van docenten die met veel enthousiasme hun kennis delen met jou. Daarnaast besteden we extra aandacht aan rekenen en begrijpend lezen, omdat we

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Proefschrift_LVerburgh211214.indd 171 21-12-2014 16:46:37 172 Samenvatting ACHTERGROND DEEL A: DE RELATIE TUSSEN BEWEGING EN NEUROCOGNITIEF FUNCTIONEREN Ondanks bewezen gezondheidseffecten

Nadere informatie

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Unieke serie Workshops Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Met de ontwerper van het Wiel dr. Corry Ehlen en trainer/coach Mirjam van Zweeden Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de praktijk

Nadere informatie

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT ~ Opgericht op 29 mei 1910 ~ Eén van de oudste zwemsportclubs van Nederland ~ Richt zich op alle sporttakken: synchroonzwemmen, waterpolo schoonspringen en

Nadere informatie

Ad Roskam (NOC*NSF) De weerbarstige wereld van de talentontwikkeling

Ad Roskam (NOC*NSF) De weerbarstige wereld van de talentontwikkeling Ad Roskam (NOC*NSF) De weerbarstige wereld van de talentontwikkeling Talentontwikkeling in Nederland? Volgens prof. Carl Foster is daar maar weinig voor nodig. De hoogleraar Human Performance Lab aan de

Nadere informatie

K I C K - O F F B I J E E N K O M S T T A L E N T S 2 T O K I O

K I C K - O F F B I J E E N K O M S T T A L E N T S 2 T O K I O K I C K - O F F B I J E E N K O M S T T A L E N T S 2 T O K I O Donderdag 14 december 2017 Sport en onderwijsgebouw op Papendal INTRODUCTIE Donderdag 14 december 2017, nog 9 5 3 dagen en dan gaan de Olympische

Nadere informatie

Werkplan Talentontwikkeling 2017

Werkplan Talentontwikkeling 2017 Werkplan Talentontwikkeling 2017 Inleiding Om (structureel) Winnende ploegen te hebben zijn een goede begeleiding van talenten en topsporters en het realiseren van succesvolle instroomprogramma s en opleidingsprogramma

Nadere informatie

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG Voorstellen Omgaan met opvallend gedrag en het ontstaan Doelen en werkwijze Deelnemers en opbouw cursus Inhoudelijk Afsluiting VOORSTELLEN

Nadere informatie

PROGRAMMA THEMAWEEK MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS 2 TOT EN MET 5 APRIL 2012 ACADEMIE VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDING AMSTERDAM

PROGRAMMA THEMAWEEK MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS 2 TOT EN MET 5 APRIL 2012 ACADEMIE VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDING AMSTERDAM PROGRAMMA THEMAWEEK MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS 2 TOT EN MET 5 APRIL 2012 ACADEMIE VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDING AMSTERDAM Maandag 2 april 08.15-08.45 Koffie, ontvangst van sprekers, studenten

Nadere informatie

Goed presteren in de sport en op school gaan vaak hand in hand

Goed presteren in de sport en op school gaan vaak hand in hand Jaap Breur, docent LOOT-school Goed presteren in de sport en op school gaan vaak hand in hand Sinds halverwege de jaren tachtig kunnen (aankomende) topsporters voortgezet onderwijs volgen dat is aangepast

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Ewout Schröder Positief Enthousiast Gedreven Theoretische kaders Wat is het doel van talentontwikkeling binnen jouw vereniging? Het te allen tijde (vroeg)tijdig

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Topsport Overijssel Regio Twente. Kenmerk 2012 #3

Nieuwsbrief Stichting Topsport Overijssel Regio Twente. Kenmerk 2012 #3 Nieuwsbrief Stichting Topsport Overijssel Regio Twente Kenmerk 2012 #3 Inhoudsopgave: 1. Workshops 2. Administratieve ondersteuning 3. Ontwikkelingen NOC*NSF 4. Opening nieuwe kantoor partner/supplier

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Vitaliteit & Presteren Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties screening mentaal fysiek talent team Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Je wilt

Nadere informatie

Andere wensen of verwachtingen?

Andere wensen of verwachtingen? Doel en inhoud van deze workshop Verbeteren inzicht in wat een vitale verenigings organisatie maakt; Inzicht in het verbeteren van de kwalitatieve en kwantitatieve inzet van je trainerskorps; Do s and

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Methode

4-meting Topsportklimaat Factsheet Methode 1/5 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016

KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016 KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016 Who-am-I? Han ten Hove namens cie Off Road, WT-4 trainer MTB specialisatie, Proces manager, jeugdtrainer Bar End, UCI team MPL Specialized, Expert WT opleidingen, Examinator

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020

Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020 On the road to GOLD Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020 Sara Wennekes Begonnen met windsurfen in 2008. Nederlandse selectie windsurfen van het watersportverbond Woont in surfcity Scheveningen om fulltime te

Nadere informatie

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER JE KUNT ME ALS SPREKER BOEKEN Zoek je een enthousiaste, motiverende, inspirerende spreker voor je bijeenkomst, evenement, congres, bedrijfsevenement of symposium? Zoek je een spreker met een heldere boodschap?

Nadere informatie

Mihailo Sain weer in actie bij het WOC Alphen aan den Rijn

Mihailo Sain weer in actie bij het WOC Alphen aan den Rijn Nieuwsbrief -3- Januari 2011 Inhoudsopgave: Onderzoek sport en ontwikkeling voor kinderen Even voorstellen Wedstrijdverslag M

Nadere informatie

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018 Nieuwe serie Workshops! Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Drie workshops Najaar 2018 Met de ontwerper van het Co-Creatie-Wiel dr. Corry Ehlen 2 Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de

Nadere informatie

Beleid NHV Talentontwikkeling versie0516

Beleid NHV Talentontwikkeling versie0516 De weg van het handbaltalent binnen het NHV 1. Inleiding Binnen ons NHV Talentontwikkelingsbeleid is het van belang dat een talent weet welke mogelijkheden er zijn om zijn of haar talent binnen het NHV

Nadere informatie

Building better teams

Building better teams Building better teams Succes is geen toeval Team Heiner Management Programmes Ons vak is winnen Wij houden van winnen. Daar doen we alles voor. Als Team Heiner Management Programmes bereiden we teams

Nadere informatie

De HandbalAcademie: voorloper op Papendal

De HandbalAcademie: voorloper op Papendal De HandbalAcademie: voorloper op Papendal Als één van de eerste sportbonden kon het Nederlands Handbal Verbond (NHV) jonge talenten een fulltime-trainingsprogramma aanbieden. In september 2006 ging op

Nadere informatie

Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP)

Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP) Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP) Datum: 31 januari 2017 Projectleider: Titus Damsma Kostenplaats: TH 3152, 3159 t/m 3163 Korte projectbeschrijving: Het beleid Onder 13 is internationaal

Nadere informatie

Informatie Avond HCS

Informatie Avond HCS Klik om de modelstijlen te bewerken Informatie Avond HCS HCS teamindelingen Door werkgroep hockey Locatie: SH Spirit 14-12-2015 Voor dat we beginnen. 14-12-2015 www.hcschiedam.nl 2 Voor dat we beginnen.

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Congres Begeleiden is topsport Voor werkbegeleiders en praktijkopleiders

Congres Begeleiden is topsport Voor werkbegeleiders en praktijkopleiders Masterclass Jeroen Flim Als werkbegeleider in de gezondheidszorg beschikt u over een team vol talentvolle studenten. Net als een bondscoach in de topsport ziet u die talenten slechts eens in de zoveel

Nadere informatie

(Top)sport op het Scheldemond College

(Top)sport op het Scheldemond College (Top)sport op het Scheldemond College Topsporter met talentstatus / LOOT-status Je hebt passie en talent voor een bepaalde sport. De afgelopen jaren heb je laten zien dat jij heel ver kunt komen. De NOC*NCF

Nadere informatie

Trainingskampen Vitesse Hoofdkantoor NOC*NSF Arnhemhal Pitch&Putt Golf Athene zaal Vergaderzalen Hotel

Trainingskampen Vitesse Hoofdkantoor NOC*NSF Arnhemhal Pitch&Putt Golf Athene zaal Vergaderzalen Hotel voel de energie! Trainingskampen De velden en zalen met fitness en sauna zijn perfect voor trainingskampen. Vitesse De trainingsaccommodatie van Vitesse ligt schitterend en biedt alle faciliteiten. Hoofdkantoor

Nadere informatie

Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL

Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL Onderwijs voor talent- en topsporters TOPSPORT TALENTSCHOOL Je doet ertoe! ONDERWIJS & TOPSPORT OSG Sevenwolden is een Topsport Talentschool, een school waar je als sporttalent onderwijs en topsport samen

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

UITLEG SUBSIDIES NOC*NSF

UITLEG SUBSIDIES NOC*NSF UITLEG SUBSIDIES NOC*NSF Toelichting IOC/WDSF en NOC*NSF/NADB Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkent de World DanceSport Federation (WDSF) als het enige erkende Internationale danskanaal. Dit

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering 1/5 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

Opleiden van spelers en trainers bij Wijhe 92 succesvol

Opleiden van spelers en trainers bij Wijhe 92 succesvol Opleiden van spelers en trainers bij Wijhe 92 succesvol Inleiding Het opleiden van eigen spelers en trainers staat bij Wijhe 92 hoog in het vaandel en is erg belangrijk voor een succesvolle toekomst. De

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES U wilt graag dat uw medewerkers dagelijks presteren op het hoogste niveau. Topsporters weten het als geen ander: je kunt alleen succesvol zijn als je ook

Nadere informatie

Copyright GolfTON Juli 2016

Copyright GolfTON Juli 2016 1 Veel ouders en spelers hebben vragen over GolfTON. Hieronder een aantal vragen die aan ons gesteld zijn en die duidelijkheid kunnen verschaffen. Wanneer ben je klaar voor het professionele golf? In de

Nadere informatie

C. Blijf ik bij HZ werken, maar wel voor minder uren. D. Stop ik bij HZ en ga ik mijn droom realiseren.

C. Blijf ik bij HZ werken, maar wel voor minder uren. D. Stop ik bij HZ en ga ik mijn droom realiseren. TESTVRAAG Als ik morgen 2 miljoen win: A. Blijf ik bij HZ werken. B. Stop ik direct met werken. C. Blijf ik bij HZ werken, maar wel voor minder uren. D. Stop ik bij HZ en ga ik mijn droom realiseren. Stemmen:

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nr Nadere subsidieregels sport Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

PROVINCIAAL BLAD. Nr Nadere subsidieregels sport Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Limburg Nr. 5440 27 november 2017 Nadere subsidieregels sport 2017-2019 Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Provinciewet

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we.

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. Leer hoe je als leidinggevende bij jezelf en je team energie aanwakkert, zodat jullie

Nadere informatie

NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding

NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding Dr C.R. van den Hoogenband Chirurg-Traumatoloog St-Anna Ziekenhuis-Topsupport Geldrop/Eindhoven Chefarts NOC-NSF sinds 2011 Maurits Hendriks Technisch Directeur NOC*NSF

Nadere informatie

Doel en inhoud van deze presentatie

Doel en inhoud van deze presentatie Doel en inhoud van deze presentatie Verbeteren inzicht in wat een vitale verenigings organisatie maakt; Inzicht in het verbeteren van de kwalitatieve en kwantitatieve inzet van je trainerskorps; Do s and

Nadere informatie

Agenda. Joop Vullers: voorzitter Nederlandse IJshockey Bond. Paul Marx: voorzitter CTO-commissie ijshockey

Agenda. Joop Vullers: voorzitter Nederlandse IJshockey Bond. Paul Marx: voorzitter CTO-commissie ijshockey CTO Eindhoven Agenda Joop Vullers: voorzitter Nederlandse IJshockey Bond Paul Marx: voorzitter CTO-commissie ijshockey Tommie Hartogs/Robb Serviss: CTO talenttrainers 20.00 uur wedstrijd Ned U16 vs België

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

George de Jong Directeur InnoSportNL

George de Jong Directeur InnoSportNL George de Jong Directeur InnoSportNL 16 miljoen mensen 65% actief in sport > ambitie 75% ambitie > Top 10 in de wereld Werkgelegenheid sportsector 2011 200.000 FTE > in 10 jaar + 200% 1.6 miljoen vrijwilligers

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo

Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo Rotterdam Welkom op Thorbecke Prinsenlaan! vwo en havo Je staat voor een belangrijke keuze: je zoekt de beste middelbare school voor jou. Thorbecke biedt je in elk geval een veilige en optimistische plek.

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Jeugdplan Nederland (JPN)

Jeugdplan Nederland (JPN) Jeugdplan Nederland (JPN) In Nederland voetballen ongeveer 92.000 meisjes (jonger dan 18 jaar). Dit aantal groeit nog steeds en daar hoeven amateurclubs bijna niets voor te doen. Voor talentontwikkeling

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Wegens succes!! Extra training op 20 september 2013 Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - Directeuren - Managers - Adviseurs

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

Samen werken aan talentontwikkeling Rotterdam, 16 februari 2017

Samen werken aan talentontwikkeling Rotterdam, 16 februari 2017 Samen werken aan talentontwikkeling Rotterdam, 16 februari 2017 Programma 1. Voorstellen 2. Beleidskader AKT 3. Programma en producten 4. Do s en dont s Mirjam Gosen Projectleider AKT Martijn Postuma Manager

Nadere informatie