Overzicht Workshops & Presentaties Leveranciersdag Rijk. 28 november 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht Workshops & Presentaties Leveranciersdag Rijk. 28 november 2014"

Transcriptie

1 Ronde I Overzicht Workshops & Presentaties Leveranciersdag Rijk 28 november 2014

2 Ronde Leveranciersdag I Rijk Workshops & Presentaties RONDE I (13.45 tot uur) 1. Presentatie Bedrijfsvoering bij de Rijksoverheid 2. Presentatie Inkopen door het Rijk 3. Workshop categorie ICT Totaaloplossing 4. Workshop categorie Inhuur ICT-expertise 5. Workshop categorie Standaard (pakket)software 6. Workshop categorie Post 7. Workshop categorie Dienstauto s 8. Workshop categorie Grondstoffenmanagement en afvalzorg 9. Workshop categorie Vakliteratuur en abonnementen 10. Workshop categorie Inhuur Financieel advies en auditdiensten 11. Workshop categorie Inhuur Interim Management 12. Workshop categorie Personele Mobiliteit RONDE II (14.45 tot uur) 13. Presentatie Vereenvoudigde aansturing in de bedrijfsvoering 14. Workshop Wat alleen Veiligheid en Justitie inkoopt 15. Workshop categorie ERP 16. Workshop categorie ICT Werkomgeving Rijk 17. Workshop categorie Dataverbindingen 18. Workshop categorie Catering (Op weg naar een duurzame bedrijfscatering) 19. Workshop categorie Inhuur tolken en vertalers 20. Workshop categorie Drukwerk en Papier 21. Workshop categorie Vakliteratuur en abonnementen 22. Workshop categorie Vervoer 23. Workshop categorie Bedrijfskleding RONDE III (15.45 tot uur) 24. Presentatie Rijksbrede ontwikkelingen: ICT en Beveiliging 25. Workshop categorie Datacenters 26. Workshop categorie Deurwaarders 27. Workshop categorie Energie 28. Workshop categorie Laboratorium 29. Workshop categorie Catering (Warme drankenautomaten: een duurzame keten?) 30. Workshop categorie Leren en Ontwikkelen 31. Workshop categorie Communicatie 32. Workshop categorie Inkoop-,aanbestedings-en juridisch advies 33. Workshop categorie Kantoorinrichting 34. Workshop categorie Uitzendkrachten

3 Ronde I 1. Presentatie Bedrijfsvoering bij de Rijksoverheid Simone Roos gaat in op de bedrijfsvoeringontwikkelingen en actualiteiten bij het Rijk. Ze blikt terug op het afgelopen jaar en licht toe welke resultaten zijn behaald. Verder deelt Simone Roos haar visie op de rijksbrede bedrijfsvoeringplannen voor Spreker Simone Roos, Directeur-Generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk

4 Ronde I 2. Presentatie Inkopen door het Rijk Daan Langendoen gaat in op de stand van zaken rond de uitbreiding van het categoriemanagement en de ontwikkeling van de dienstverlening van de 20 inkooppunten die in januari 2014 allen van start zijn gegaan. Met wie doen de leveranciers zaken? De ingangen voor leveranciers bij het Rijk veranderen. Zo doet een leverancier minder zaken met een individueel departement als het om inkoop gaat, maar steeds meer met shared service organisaties. Spreker Daan Langendoen, Directeur Faciliteiten, Huisvesting en Inkoopbeleid Rijk, tevens Chief Procurement Officer Rijk Verder geeft Daan Langendoen een toelichting op de huisvestingsplannen van het Rijk in 2015 en kijkt terug op het afgelopen jaar.

5 Ronde I 3. Workshop categorie ICT Totaaloplossing Samen Sterk! Hoe succesvol generieke ICT diensten uitbesteden De afgelopen jaren heeft de Rijksoverheid met wisselend succes een deel van haar (generieke) ICT dienstverlening in de markt gezet. Het succes van deze uitbestedingen van ICT diensten is afhankelijk van het samenspel tussen de Rijksoverheid en de marktpartijen. Tijdens deze sessie dagen wij de markt uit om mee te denken hoe de overheid in de toekomst succesvoller kan zijn in het uitbesteden van generieke ICT diensten. Hierbij gaat het vooral om veilige (private) clouddiensten en adviesdiensten. Denk daarbij aan vragen als: waar liggen de kansen voor zowel de markt als het Rijk, waarmee moet het Rijk beginnen en hoe kan het Rijk de diensten slim aanbesteden. De categoriemanager ICT Totaaloplossingen stelt zich voor en deelt zijn kijk op de categorie ICT Totaaloplossingen en de rijksbrede aanpak ervan graag met de aanwezige vertegenwoordigers van de markt. Omdat dit een mooi moment is voor het uitwisselen van inzichten met de markt, nodigen wij u van harte uit om een reactie te geven. Kortom, we hopen iedereen met een kijk op de toekomst van ICT Totaaloplossingen en/of degenen die graag meer willen weten over onze aanpak van de categorie ICT Totaaloplossingen op de leveranciersdag te ontmoeten! Lucien Claassen (Belastingdienst)

6 Ronde I 4. Workshop categorie Inhuur ICT-expertise Professionaliseren ICT-inhuur Bij het inhuren van extern ICT-personeel zijn er niet alleen veel verschillende factoren die een rol spelen om de juiste kandidaat te vinden maar ook tal van factoren die bepalend zijn de bij de uitvoering van de opdracht. Wat kan de overheid doen om de ingehuurde medewerker optimaal te laten presteren? Eén van de mogelijkheden hierbij is bijvoorbeeld de focus op teamsamenstelling, denk hierbij aan co-sourcing, externe teams, enz. Mark van Dam (Dictu) Binnen de Rijksoverheid worden elk jaar wel één of meerdere ICT- Inhuur aanbestedingen uitgevoerd om de markt te ontsluiten voor ICT-professionals. Als gevolg van de crisis zijn de uurtarieven van externe inhuur de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Hoe kunnen we bij toekomstige nieuwe aanbestedingen waarborgen dat we ons ook in de toekomst binnen een veranderende markt verzekerd weten van kwalitatief goede externe medewerkers? Welke elementen zijn hierbij van belang? In de workshop ICT-Inhuur zoomen we in op deze aspecten en vragen we uw mening hierover.

7 Ronde I 5. Workshop categorie Standaard (pakket)software Hoe kan voor Standaard Software een markt worden gecreëerd? Hoe kan de overheid de best passende standaard software aangeboden krijgen? Is de best passende standaard software ook de goedkoopste software? Frank Hooghiemstra (Veiligheid en Justitie) Welke invloed hebben (Standaard)Software-vendors en softwareresellers op de markt en kwaliteit van standaard softwareoplossingen? Welke standaard softwaremarkt-benadering levert uiteindelijk adequate aanbiedingen met de beste kwaliteit en de laagste prijs?

8 Ronde I 6. Workshop categorie Post Aanbesteding Post 2016 In 2015 wordt de aanbesteding voor binnenlandse post opgestart. De huidige contracten lopen halverwege 2016 af. De postmarkt is een dynamische markt in een snel veranderende omgeving, met slechts enkele leveranciers. De krimp als gevolg van digitalisering is fors. Ook de overheid zal in de volgende contractperiode waarschijnlijk grote slagen maken met digitalisering. Hierbij spelen verschillende vraagstukken, bijvoorbeeld volumeprognoses. Maar ook: zijn er zaken waarbij post altijd een rol blijft spelen en hoe kunnen overheid en leveranciers in deze setting optimale dienstverlening organiseren? In de workshop zal aan de hand van enkele stellingen een discussie worden gevoerd over mogelijke kansen en/of risico s die dit alles met zich meebrengt. Naomi Sloos (Belastingdienst)

9 Ronde I 7. Workshop categorie Dienstauto s Heeft elektrisch rijden een kans bij Nederlandse overheden? In 2010 zijn ambitieuze plannen ontwikkeld die zouden moeten leiden tot een groei van het elektrisch aangedreven deel van het Nederlandse wagenpark. Het aandeel elektrisch aangedreven voertuigen is bij de Rijksoverheid tot op heden echter zeer beperkt gebleven. Welke belemmeringen spelen een rol bij het uitblijven van de ontwikkeling van elektrisch rijden bij de overheid? Wie zijn de stakeholders bij het introduceren van meer elektrische voertuigen (bij de overheid)? Van wie worden welke inspanningen/offers gevraagd, wie heeft welke voordelen te verwachten? Jaap Timmers (Defensie)

10 Ronde I 8. Workshop categorie Grondstoffenmanagement en afvalzorg Zin en onzin van percelen in afval aanbestedingen Aan de hand van achtergronden en een praktijkvoorbeeld gaan we in gesprek over de toegevoegde waarde van het opknippen van een aanbesteding in percelen. Waarom willen we dit? Hoe komen we tot een vorm waarbij we recht doen aan de bedoeling ervan en die past bij de afvalmarkt van dit moment? Joan Prummel (RVO)

11 Ronde I 9. Workshop categorie Vakliteratuur en abonnementen Folio de eindgebruiker centraal In de workshop geven projectleider Tim Haitsma en de Functioneel eigenaar van de catalogus Lees-Rijk, Merte Buursink, vanuit de categorie Vakliteratuur en Abonnementen een blik in de toekomst. In het afgelopen jaar zijn er enkele rijksbrede verbeterinitiatieven in gang gezet die het Folio-aanbod beter zullen gaan ontsluiten voor de eindgebruikers. Ingegaan zal worden op de aanpak die gebruikt is om te komen tot nieuwe afspraken met twee inmiddels gecontracteerde marktpartijen. Ook de ontwikkeling en het beschikbaar stellen van dat aanbod via Lees-Rijk komt nadrukkelijk aan bod. Via Lees-Rijk zal ook het aanbod van de rijksbreed gecontracteerde leveranciers/uitgeverijen beschikbaar gesteld gaan worden. Tezamen met andere verbeterinitiatieven binnen deze categorie vormen zij een speerpunt om eindgebruikers bij de Rijksoverheid maximaal te ontzorgen. Lees-Rijk zal in 2015 geïmplementeerd gaan worden. Maximaal ontzorgen is alleen mogelijk als er goede afspraken met leveranciers gemaakt kunnen worden. In deze interactieve workshop zullen we enkele geleerde lessen uit dit project delen, om op basis hiervan op interactieve wijze discussie en dialoog te hebben. Daarbij zijn we ook op zoek naar de nog te leren lessen. s Merte Buursink (Lees-Rijk) en Tim Haitsma (Belastingdienst)

12 Ronde I 10. Workshop categorie Inhuur Financieel advies en auditdiensten uitnodiging voor een exclusief gesprek Meet and Greet met de categoriemanager Financieel advies en auditdiensten. Hoe beïnvloedt de leverancier de inkoop van de Rijksoverheid? Wat kan de leverancier doen om in de picture te staan? Hoe onderscheidt hij zich van andere leveranciers? Welke kansen laat de overheid onbenut? Fons Buurman (Infrastructuur en Milieu)

13 Ronde I 11. Workshop categorie Inhuur Interim Management Interim-management: persoon of prijskaartje? Meet and Greet met de categoriemanager Interim-management. Hoe beïnvloedt de leverancier de inkoop van de Rijksoverheid? Wat kan de leverancier doen om in de picture te staan? Hoe komt hij bovenaan het lijstje? Hoe onderscheidt de ene leverancier zich van de andere? Esther Rijken (Infrastructuur en Milieu)

14 Ronde I 12. Workshop categorie Personele Mobiliteit 95% van de rijksambtenaren op het juiste moment op de juiste plek?! Deze en andere prikkelende stellingen zullen aan bod komen tijdens de interactieve workshop van de categorie Personele Mobiliteit. U krijgt de mogelijkheid om uw visie op in-, door-, en uitstroom van rijksambtenaren met ons te delen. Ga met ons in debat en denk mee over de toekomst van de rijksambtenaar. Marieke van der Aa (Rijkswaterstaat)

15 Ronde I II 13. Presentatie Vereenvoudigde aansturing in de bedrijfsvoering Het programma Herinrichting Governance Bedrijfsvoering Rijk is een onderdeel van de Hervormingsagenda Rijksdienst van Minister Blok. Het programma doet voorstellen om de aansturing van shared service organisaties te verbeteren en de bekostiging te vereenvoudigen. Programmadirecteur Adrie Kerkvliet geeft een toelichting op het programma en de huidige stand van zaken. Spreker Adrie Kerkvliet, Programmadirecteur Herinrichting Governance Bedrijfsvoering Rijk (SGO5)

16 Ronde II 14. Workshop Wat alleen Veiligheid en Justitie inkoopt Ongeveer de helft van de inkoopuitgaven van de rijksoverheid gaan naar producten en diensten die we generiek noemen. Dingen die we op meerdere (som vele) plaatsen binnen het rijk nodig hebben. Denk aan papier, auto s, uitzendkrachten, werplekken. De meeste workshops op deze leveranciersdag gaan over deze generieke inkoop. Maar het rijk koopt natuurlijk ook hele specifieke producten en diensten. In deze workshop kijken we naar concrete casuïstiek rond aanbestedingen die uniek zijn voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Wat maakt deze inkopen bijzonder? Waar moeten leveranciers rekening mee houden? Hoe kan de markt ons helpen de beste oplossingen te vinden? s Carlijn van Gulpen, Gerard Groeneveld, Richard Lennartz. (Hoofden van de Inkoopuitvoeringscentra bij VenJ)

17 Ronde I II 15. Workshop categorie ERP Voorspel de toekomst! Hoe ziet de toekomst van ERP er uit voor de Rijksoverheid? Over ERP wordt veel gezegd en geschreven en daarin zien we zeer uiteenlopende meningen over de beste aanpak naar de toekomst toe. Hoe kijken de leveranciers van de Rijksoverheid hier naar? Kunnen zij de toekomst voorspellen? Tijdens deze sessie kijken we graag samen met jullie naar de toekomst. Wat is de beste aanpak van ERP voor de Rijksoverheid? Op welke wijze kan de markt bijdragen aan de doelen van de Rijksoverheid? En wat zijn de relevante ontwikkelingen op het gebied van ERP? De categoriemanager ERP stelt zich voor en deelt haar kijk op de categorie ERP en de rijksbrede aanpak ervan graag met de aanwezige vertegenwoordigers van de markt. Omdat dit een mooi moment is voor het uitwisselen van inzichten met de markt, nodigen wij u van harte uit om een reactie te geven. Kortom, we hopen iedereen met een kijk op de toekomst van ERP en/ of degenen die graag meer willen weten over onze aanpak van de categorie ERP op de rijksleveranciersdag te ontmoeten! Coby Hendriks (Belastingdienst)

18 Ronde II 16. Workshop categorie ICT Werkomgeving Rijk De ICT-Werkomgeving Rijk Tijdens de workshop zullen de resultaten van de marktconsultatie ICT-werkomgeving Rijk kort worden behandeld. Vervolgens zullen de deelnemers aan de workshop in werkgroepen uiteengaan om antwoorden te geven op verschillende vraagstukken die volgen uit de marktconsultatie. De resultaten worden vervolgens plenair gepresenteerd. Evert Schaap (Haagse Inkoopsamenwerking (HIS))

19 Ronde I II 17. Workshop categorie Dataverbindingen ON2013 De ON2013 contracten vormen één van de fundamenten onder het nieuwe Rijksoverheidsnetwerk. Aan het ON2013-contract neemt bijna heel de Rijksoverheid deel en ook nog een aantal ZBO s. De aanbesteding is de opvolger van het OT2006 contract vaste dataverbindingen. In de workshop worden deelnemers meegenomen in het doorlopen van de scope en het proces van de aanbesteding en wordt een globaal doorkijkje gegeven naar de inrichting van het contractmanagement. Rob Michels (Rijkswaterstaat)

20 Ronde II 18. Workshop categorie Catering Op weg naar een duurzame Bedrijfscatering Kan er verband worden gelegd tussen de gezonde, vitale medewerker en het aanbod in het bedrijfsrestaurant? In deze workshop willen wij samen met u een beeld krijgen van de belangrijkste initiatieven op het gebied van duurzaamheid en deze beoordelen op haalbaarheid. Voor de meest kansrijke ideeën wordt een (concept)aanbestedingstekst opgesteld en een stappenplan voor de uitvoering gemaakt. Meld uzelf aan voor deze workshop en ga samen met ons op weg naar een duurzame bedrijfscatering. s Rob Heijink (Rijkswaterstaat) en Naima Jebbar (Rijkswaterstaat)

21 Ronde I II 19. Workshop categorie Inhuur tolken en vertalers Kom op de stoel van de aanbesteder zitten! We vragen u ons te helpen een aanbesteding voor tolk- of vertaaldiensten in te richten. En niet zomaar in te richten, maar state of the art in te richten Hiermee bedoelen we: ervoor zorgen dat de tolken en vertalers een gezonde vergoeding krijgen, nieuwe of andere leveranciers een eerlijke kans krijgen een aanbesteding te winnen en alle zaken te realiseren die wij belangrijk vinden. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan kwalitatief goede tolkdiensten en vertalingen binnen de gewenste doorlooptijden en met adequate beveiliging van gegevens en documenten. Durft u het aan? Richard Lennartz (IUC Vreemdelingeketen)

22 Ronde II 20. Workshop categorie Drukwerk en Papier Van Papierinkoop naar een papierloos kantoor Een papierloos kantoor is geen kantoor zonder printers, of waar het verboden is om te printen. Onder papierloos werken verstaan we als regel die manier van werken waarbij alle documenten en gegevens dankzij automatisering van bedrijfsprocessen op het juiste moment beschikbaar zijn voor de juiste mensen. Daarmee kan de efficiency toenemen en kunnen de kosten dalen. Papierloos werken komt dus uit de business en niet vanuit de papier- of printerinkoop. Vanuit Categoriemanagement hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan de omslag naar 100% gerecycled papier om daarmee een aanzienlijke besparing te realiseren op schaarse grondstoffen. De grootste besparing wordt evenwel gerealiseerd door gewoon minder papier te verbruiken. In deze workshop deelt u welke initiatieven u onderneemt te komen tot papierloos werken, welke invloed dat heeft gehad op uw bedrijfsprocessen en de bedrijfsprocessen van uw klant en welke besparing u daarmee bereikt op papierkosten, archiefruimte etc. Edward Frencken (Veiligheid en Justitie)

23 Ronde I II 21. Workshop categorie Vakliteratuur en abonnementen Toegevoegde waarde uit overheidsinformatie In de workshop geeft projectleider Hayo Schreijer vanuit de categorie Vakliteratuur en Abonnementen een overzicht van de (formeel juridische) informatie en diensten die de overheid nu en op korte termijn beschikbaar heeft voor (her)gebruik door leveranciers van informatiediensten, zoals uitgevers, content integrators, content management leveranciers en auteurs. Hayo Schreijer (Open data en Linked data) In de workshop komt o.a. de samenhang van overheidsinformatie en externe informatie aan bod (linked data) en wijze waarop leveranciers van deze samenhang kunnen profiteren door producten en dienst te ontwikkelen die toegevoegde waarde bieden aan overheden en organisaties buiten de overheid voor een (juridische) informatievoorziening.

24 Ronde II 22. Workshop categorie Vervoer Categoriemanagement Vervoer 2.0 De categorie Vervoer is een van de langst lopende categorieën binnen de Rijksoverheid. Op het gebied van woon-werkverkeer, binnenlandse dienstreizen, buitenlandse dienstreizen en CO2-compensatie zijn aanzienlijke stappen gezet en aantoonbare resultaten behaald. Maar wat zijn de effecten van categoriemanagement Vervoer voor u als leverancier? Is er sprake van een nieuwe werkelijkheid voor uw organisatie? Wat was goed en wat was minder goed? Wat moeten we behouden en wat kan/moet anders? Wat zijn uw beelden bij Categoriemanagement Vervoer 2015 e.v.? Dennis Robben (Haagse Inkoopsamenwerking (HIS))

25 Ronde I II 23. Workshop categorie Bedrijfskleding Duurzaamheid binnen de categorie bedrijfskleding Rijk Mede door vergroting van het inkoopvolume kan de categorie bedrijfskleding de markt de komende jaren positief beïnvloeden om samen de beleidsdoelstellingen van het rijk te bereiken. Deze doelstellingen liggen onder andere op het gebied van duurzaamheid, MKB-stimulering en gebruik van gerecyclede grondstoffen. Naar het oordeel van de categoriemanager bedrijfskleding zijn daarbij de kernwaarden transparantie en samenwerking met de markt vanzelfsprekend. Bedrijven zullen zich steeds vaker moeten realiseren dat bij gunning de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) van toepassing is en niet alleen de prijs. Daarnaast moet binnen de overheid het besef aanwezig zijn dat bedrijven de tijd krijgen om geleidelijk te transformeren. Luitenant-kolonel R(ob) W.T. van Arnhem (Defensie) Na een korte inleiding over de huidige duurzaamheid- en MVOinitiatieven binnen de categorie bedrijfskleding is er in deze workshop de mogelijkheid om in gesprek te gaan op welke wijze en eventueel onder welke voorwaarden de markt kan aansluiten.

26 Ronde III 24. Presentatie Rijksbrede ontwikkelingen: ICT en Beveiliging Dion Kotteman zal nader ingaan op de I-strategie 2.0 en de consequenties daarvan voor de organisatie. Hij bespreekt zaken als de Rijkscloud, de datacentre consolidatie, Big Data en Security. Hij gaat daarbij in op Digitaal 2107 en op de inhoud van het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie ICT projecten. Spreker Dion Kotteman, CIO Rijk

27 Ronde I III 25. Workshop categorie Datacenters Van het papier naar de praktijk: een open gesprek. Het categorieplan is klaar, hoe breng je de inhoud naar de praktijk? Voor het categorieplan datacenters hebben we onder andere gebruik gemaakt van de kennis van de markt via een marktconsultatie. Een open en eerlijke kijk van de markt naar de ontwikkelingen in de categorie. Maar wanneer betrek je de markt en hoe gedraag je je dan? s Albert Geuchies (DUO), René Bergsma(DUO) Wij willen graag met u een open gesprek over de volgende twee vragen: Hoe betrek je als opdrachtgever marktpartijen vroegtijdig in het inkoopproces? Wat is professioneel gedrag tijdens de verschillende fasen van het inkoopproces? Denkt u vrij met ons mee?

28 Ronde III 26. Workshop categorie Deurwaarders Goed opdrachtgeverschap voor gerechtsdeurwaarders! Volgens de categoriemanager houdt goed opdrachtgeverschap in dat op professionele wijze en met een gepaste marktbenadering de hele contracteringslevenscyclus van gerechtsdeurwaardersdiensten wordt bewaakt en uitgevoerd. Hoe zou u, als deurwaarder, dit opdrachtgeverschap ingevuld willen zien? Wij dagen u uit om ons dit duidelijk te maken in deze interactieve workshop, waarin u uw stem kunt laten horen. Denk in dit verband aan onderwerpen als: gezonde marktwerking, innovatief en slim invorderen, de positie van debiteurs, de positie van het MKB. Marco Papilaja (DUO)

29 Ronde I III 27. Workshop categorie Energie Verduurzaming Energievoorziening Rijksoverheid De rijksoverheid koopt duurzame energie in voor het energieverbruik van de eigen vestigingen. Voor de hoeveelheid energie die niet duurzaam kan worden ingekocht, met name warmte en aardgas, worden CO2-rechten ingekocht die de uitstoot voor 100% compenseren. Het is niet vanzelfsprekend dat het inkopen van duurzame energie en het compenseren via emissierechten bijdraagt aan de wens om meer duurzame energie in Nederland op te wekken. In het kader van het SER-energieakkoord van 2013 wil de overheid de ontwikkeling van duurzame energieopwekking binnen Nederland stimuleren. In deze workshop willen we van gedachten wisselen over manieren om het energieverbruik van de Rijksoverheid zodanig te verduurzamen, dat tevens wordt bijgedragen aan de nationale doelstellingen in het kader van de opwekking van duurzame energie. De overheid kan dit niet alleen. Samenwerking met marktpartijen is een voorwaarde om dit te kunnen realiseren. Piet Glas (Defensie)

30 Ronde III 28. Workshop categorie Laboratorium Dilemma s bij de aanbesteding van Chemicaliën en Verbruiksartikelen voor het laboratorium Aanbesteden van chemicaliën en lab-artikelen blijkt lastig. Verschillende aanbestedende diensten (o.a. WUR, RIVM) hebben gepubliceerde aanbestedingen voor chemicaliën en lab-artikelen na discussie met leveranciers teruggetrokken om deze te herzien en voor een tweede maal uit te zetten. Niet alleen de rijksinkopers hebben hier mee te maken, dit speelt ook bij andere onderzoeksinstituten zoals Universiteiten. Het dilemma ligt in het bijeenbrengen van de wensen van gebruikers, van leveranciers en van inkooporganisaties, met in achtneming van de aanbestedingswet. Voorbeelden van wensen zijn: gebruikers vragen diversiteit en keuzevrijheid die past bij het type werk, namelijk onderzoek, veelal geen hoog-volume routinewerk. Leveranciers vragen inzicht in afnamevolumes en mogelijkheden om zich te onderscheiden. Inkooporganisaties vragen eenvoud in bestelprocessen en een beheersbare hoeveelheid gecontracteerde leveranciers. Om een goede aanbesteding te kunnen uitzetten en afronden is inzicht nodig in de ambities, mogelijkheden en belangen van de stakeholders. De workshop wil hiertoe een bijdrage leveren door na presentaties van 2 stakeholders de discussie hierover te stimuleren. Claes Wassenaar (RIVM)

31 Ronde I III 29. Workshop categorie Catering Warme Drankautomaten: een duurzame keten? Steeds meer worden er vanuit het Rijk voorwaarden gesteld aan de levering van warme drank automaten (WDA) en is er meer aandacht voor duurzaamheidsaspecten. In deze workshop worden een aantal van die aspecten onder uw aandacht gebracht en met u besproken: Sociale voorwaarden worden standaard toegepast, waar leidt dit toe? Social return: een groot probleem voor WDA-leveranciers? Verpakkingen, wat is goed en wat is beter. Biobased economy, wat kunnen we verwachten? Door met u van gedachten te wisselen over de bovenstaande onderwerpen willen wij tijdens deze workshop samen met u een concept gunningscriterium duurzaamheid formuleren. Meld uzelf aan voor deze workshop en ga samen met ons op weg naar een duurzame keten. s Rob Heijink (Rijkswaterstaat) en Naima Jebbar (Rijkswaterstaat)

32 Ronde III 30. Workshop categorie Leren en Ontwikkelen Relatiemanagement in opbouw In deze workshop gaan de categoriemanagers Leren en Ontwikkelen met u in dialoog over relatiemanagement voor deze nieuwe categorie. Relatiemanagement is het opbouwen, verdiepen en verstevigen van langdurige en waarde creërende relaties. Als opdrachtgever en als leverancier maak je strategische keuzes: je besteedt aandacht aan bepaalde relaties. Je focust je op vraag en aanbod. s Hans Lingers (Belastingdienst) en Tim Haitsma (Belastingdienst) Het veld voor Leren en ontwikkelen bij de Rijksoverheid is in verandering. De overheid krimpt en de aard van de leer- en ontwikkelvragen wijzigt zich. Deze ontwikkelingen stellen uitdagende eisen aan alle betrokkenen. Relatiemanagement is een belangrijk onderdeel van categoriemanagement, maar vraagt om een slimme invulling. Voor deze nieuwe categorie gaan we met u daarover graag in gesprek.

33 Ronde I III 31. Workshop categorie Communicatie Centrale inkoop: wat betekent dit voor communicatiediensten? Het Rijk centraliseert inkoop steeds meer en is gebonden aan stevige regelgeving. Wat betekent dit voor communicatiediensten, zoals campagnes, media, AV-producties en communicatieonderzoek: maken inkopers de dienst uit, of is er ruimte voor de inhoud van het vak? Het één sluit het ander niet uit, laat Dienst Publiek en Communicatie (DPC) zien. DPC combineert al langere tijd dienstverlening en inkoop op het gebied van communicatiediensten voor ministeries en uitvoeringsorganisaties. Ons uitgangspunt is om onze kennis van het communicatievak en van de markt zoveel mogelijk te benutten bij de inkoop van communicatie. Ook zoeken we graag samen met leveranciers mogelijkheden voor innovatie op. In deze workshop geven we een beknopte toelichting op de organisatie van de inkoop van communicatie en de praktische kant hiervan voor leveranciers. We gaan het echter met name hebben over de inhoud van het communicatievak. Vorige jaar heeft DPC de 37 belangrijkste trends in het communicatievak (en de betekenis daarvan voor de rijksoverheid) gebundeld. Op basis van deze trends gaan we met elkaar het gesprek aan. Dit doen we in een interactieve spelvorm. Belangrijke vragen hierbij zijn onder andere: Wat zijn voor jou de meest relevante trends? Hoe vertalen deze trends zich in jouw dienstverlening? En welke innovatieve mogelijkheden zie jij voor de rijksoverheid? Petra de Jong (Algemene Zaken)

34 Ronde III 32. Workshop categorie Inkoop-,aanbestedings-en juridisch advies Bij de loodgieter thuis lekt de kraan ook wel eens De Rijksoverheid gaat inkopen vanuit 20 inkoopcentra. Vrijwel elke overheidsmanager wordt voorzien van juridische adviezen. Dat gebeurt door enthousiaste en vakkundige eigen inkopers en juristen. Regelmatig hebben we daarbij hulp van de markt nodig. Vaak gaat het dan om handjes. Soms ook om inbreng van specifieke kennis of het opleveren van een resultaat. Jan van Nunen (Infrastructuur en Milieu) Tijdens de workshop gaan we in op de vraag hoe we als Rijksoverheid het beste die hulp bij u kunnen inkopen. Voor het antwoord geven we het woord aan leveranciers van inkoopadviezen, aanbestedingsadviezen en juridische adviezen. De beste inkopers zijn ex-verkopers zegt men wel eens. We maken samen een inkoopmanifest. Van de leveranciers, gericht aan de Rijksoverheid. Aan de hand van zes vaak gebruikte journalistieke vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe) gaan we het manifest invullen. Alles wat u zegt kan voor u worden gebruikt. Grijp die kans!

35 Ronde I III 33. Workshop categorie Kantoorinrichting Kan het nog duurzamer in de kantoorinrichting? Hoever is de markt op het gebied van circulaire economie en biobased inkopen en waar wil de overheid naartoe. Een interactieve workshop waar we met elkaar in gesprek gaan om te verkennen waar we staan, welke goede voorbeelden er liggen en wat de ervaringen zijn op het gebied van circulaire economie en biobased inkopen. Sabine van der Leij (Rijkswaterstaat)

36 Ronde III 34. Workshop categorie Uitzendkrachten Weet u hoe het zit met de uitzendovereenkomst? Binnen de Rijksoverheid huren we flexibele arbeidskrachten in op basis van een zogenaamde uitzendovereenkomst. Niet te verwarren met de dienstverleningsovereenkomst, op basis waarvan we ook extern personeel inhuren. In deze workshop van de categorie Uitzendkrachten Rijksoverheid komen verschillen tussen een uitzend- en dienstverleningsovereenkomst kort aan de orde. De focus ligt daarbij op aansprakelijkheid. Experts lichten de afwijkende aansprakelijkheid in een uitzendovereenkomst aan de hand van prikkelende casuïstiek toe. Daarbij wordt u ook betrokken. Wie is wanneer aansprakelijk, weet u hoe het zit? s Jolanda Molenaar (DJI), Jan Boogaarts (BZK) en Mark Poort (Randstad)

37 Ronde I

Naar een nieuwe inkoopstrategie

Naar een nieuwe inkoopstrategie Naar een nieuwe inkoopstrategie Rijksleveranciersdag 29 november 2013 Mark Bressers Coen Schreiner Professioneel Inkopen door het Rijk Publieke waarden Maatschappelijke impact Rijksinkoop Ca 10 miljard

Nadere informatie

Een nieuw categorielandschap voor het Rijk

Een nieuw categorielandschap voor het Rijk Een nieuw categorielandschap voor het Rijk Presentatie PIANOo-congres Hilly Buyne: portfoliomanager Communicatie en ICT René ten Brug: portfoliomanager Facilitair BZK/DGOO/IFHR 1 Scannen Defensiekleding

Nadere informatie

Categoriemanagement binnen de publieke sector (Rijk) NEVI-PIANOo congres 6 juni 2013. Theo Endenburg Ministerie van BZK (DGOBR) (programmamanager

Categoriemanagement binnen de publieke sector (Rijk) NEVI-PIANOo congres 6 juni 2013. Theo Endenburg Ministerie van BZK (DGOBR) (programmamanager Categoriemanagement binnen de publieke sector (Rijk) NEVI-PIANOo congres 6 juni 2013 Theo Endenburg Ministerie van BZK (DGOBR) (programmamanager 1 compacte rijksinkoop) Agenda 1. Welkom. 2. Compacte rijksinkoop

Nadere informatie

Professioneel Inkopen door het Rijk: ambities, beginselen en praktijk

Professioneel Inkopen door het Rijk: ambities, beginselen en praktijk Professioneel Inkopen door het Rijk: ambities, beginselen en praktijk Vincent Stokman Coen Schreiner Martijn Jebbink PIANOo-NEVI Congres 5 juni 2014 Inkopen door het Rijk (1) Inkopen door het Rijk (2)

Nadere informatie

Categoriemanagement Uitzendkrachten Rijksoverheid

Categoriemanagement Uitzendkrachten Rijksoverheid Categoriemanagement Uitzendkrachten Rijksoverheid Inspiratiedag Externe Inhuur Sociale Verzekeringsbank Jolanda Molenaar Onderwerpen Wat is categoriemanagement?; Kracht van categoriemanagement; Speelveld

Nadere informatie

DCI ICT sourcing strategie Status: definitief Versie: Doel, scope, richting en marktbenadering

DCI ICT sourcing strategie Status: definitief Versie: Doel, scope, richting en marktbenadering DCI ICT sourcing strategie Status: definitief Versie: 2015 1.3 Doel, scope, richting en marktbenadering Doelstelling en scope DCI ICT sourcing strategie De DCI ICT sourcing strategie ondersteunt bij het

Nadere informatie

FACTSHEET: Rijksbrede inkoopanalyse (concept, mei 2008)

FACTSHEET: Rijksbrede inkoopanalyse (concept, mei 2008) FACTSHEET: Rijksbrede inkoopanalyse (concept, mei 2008) De Chief Procurement Officer - met zijn staf, het Regiebureau Inkoop Rijksoverheidheeft als opdracht de professionalisering van de inkoop binnen

Nadere informatie

Categoriemanagement Uitzendkrachten

Categoriemanagement Uitzendkrachten Categoriemanagement Uitzendkrachten Inhoud 1 Categoriemanager aan het woord: Een stevige basis is gelegd...p2 Klant aan het woord: Wij zijn er alleen maar beter van geworden... p4. 1 Teksten zijn tot stand

Nadere informatie

Hennie de Hoog. Ministerie van Justitie en Veiligheid

Hennie de Hoog. Ministerie van Justitie en Veiligheid Inkoop & ICT bundelen krachten: 1+1=3 1+1=2 Hennie de Hoog Ministerie van Justitie en Veiligheid 2 Onderwerpen Rijksoverheid in vogelvlucht Het moet beter! ICT- Categoriemanagement Strategisch leverancier

Nadere informatie

11 mei Voor de digitale economie

11 mei Voor de digitale economie 11 mei 2016 Voor de digitale economie Op 11 mei 2016 organiseert Nederland ICT voor het programma Aanbesteding ICT Werkomgeving Rijk (IWR) een ICT Haalbaarheidstoets over de aanbestedingsstrategie van

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad. Juli 2017

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad. Juli 2017 Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad Juli 2017 Aanleiding Zaanstad wil zo maatschappelijk verantwoord inkopen als mogelijk. De gemeente kijkt bij inkoop naar belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

Datum 27 april 2012 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen met kenmerk 2012Z05314

Datum 27 april 2012 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen met kenmerk 2012Z05314 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum 27 april 2012

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Auteurs: Bettina Blok, Frieda den Heyer Goedgekeurd door: Karin Cornet Datum: 14.06.2017 Versie: 0.2 Actieplan: MVI - MVS Pagina 1 Aanleiding Meerdere gemeenten,

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen, een stap verder

Duurzaam Inkopen, een stap verder Duurzaam Inkopen, een stap verder Frans van Beek, Programma Duurzame energievoorziening bedrijfsvoering Rijk Rob van Arnhem, Categoriemanager Bedrijfskleding Rijk Ivo Bonajo, programmamanager duurzaam

Nadere informatie

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW

ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW ACTIEPLAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN EN DUURZAAM GWW Opbouw van ons actieplan Speerpunten: Acties: Samenwerking voortzetten en uitbouwen Iedereen bewust maken Verder vooruit kijken Wat blijven

Nadere informatie

Sprekers: Siep Eilander Ronald Verheggen Richard Nagtzaam

Sprekers: Siep Eilander Ronald Verheggen Richard Nagtzaam Verslag Organisatieonderdeel Bedrijfsvoering Facilitair Management Inkoopmanagement Behandeld door K. Veltman E-mail Koen.veltman@politie.nl Pagina 1/5 Sprekers: Siep Eilander Ronald Verheggen Richard

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) Wat is MVI? Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat bij de inkoop van diensten, producten en werken in alle fasen van het inkoopproces

Nadere informatie

Beleid en praktijk rijksoverheid. Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Beleid en praktijk rijksoverheid. Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Beleid en praktijk rijksoverheid Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Agenda MVI door het Rijk Circulair Inkopen Practice what you preach Agenda MVI

Nadere informatie

De Compacte Rijksdienst

De Compacte Rijksdienst De Compacte Rijksdienst Veranderingen in het ITlandschap; wat betekent dat voor de markt? Leveranciersdag 1 november 2011 Jan Flippo DG Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk Directie Informatievoorziening

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Met deelname

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN IN DE PRAKTIJK. PIANOo 24 november 2014

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN IN DE PRAKTIJK. PIANOo 24 november 2014 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN IN DE PRAKTIJK PIANOo 24 november 2014 HET PROGRAMMA 10:30 11:00 Welkom bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen in de praktijk (Take Padding) 11:00 11:30 Kijkje in de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Bijlage(n) 1 Datum

Nadere informatie

Nieuwsbrief Categorie Datacenters

Nieuwsbrief Categorie Datacenters Nieuwsbrief Categorie Datacenters Inkoop Uitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) SSO-Noord Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dienstverlening door deskundigheid 1

Nadere informatie

Kantoorartikelen & Computersupplies. Meerwaarde inkoopbeleid voor low-interest producten, zoals Kantoorartikelen en Computersupplies??

Kantoorartikelen & Computersupplies. Meerwaarde inkoopbeleid voor low-interest producten, zoals Kantoorartikelen en Computersupplies?? Kantoorartikelen & Computersupplies Meerwaarde inkoopbeleid voor low-interest producten, zoals Kantoorartikelen en Computersupplies?? Agenda 1. Voorstellen 2. Categoriemanagement Rijksoverheid 3. Categoriemanagement

Nadere informatie

Samen naar een beter resultaat! Marktconsultatie Hondsrugwegtunnel 23 april 2010

Samen naar een beter resultaat! Marktconsultatie Hondsrugwegtunnel 23 april 2010 Samen naar een beter resultaat! Marktconsultatie Hondsrugwegtunnel 23 april 2010 Programma 9.00 9.15 Plenaire opening, Wethouder J. Kuper 9.15 10.00 Plenaire presentatie project HRW-tunnel en beoogde marktbenadering,

Nadere informatie

Categoriemanagement Gerechtsdeurwaarders. 18 november 2015

Categoriemanagement Gerechtsdeurwaarders. 18 november 2015 Categoriemanagement Gerechtsdeurwaarders 18 november 2015 Wat is nieuw? Inkoop Uitvoering Centra Categoriemanagement Bestuurlijke context Planning t/m Q1 2016 Inkoop Uitvoering Centrum Alle inkoopafdelingen

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest UW BRIEF

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 454 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Shared Services in ontwikkeling binnen de Rijksoverheid

Shared Services in ontwikkeling binnen de Rijksoverheid Overheid & Sourcing Drs. Ing. Bob van Graft MCM, CGEIT, C CISO Wnd. Directeur SSC ICT Haaglanden Shared Services in ontwikkeling binnen de Rijksoverheid Digitalization of the Enterprise Bron: Gartner ITxpo

Nadere informatie

TenneT. Vrijdag 18 september 2015. 100% kwalitatief aanbesteden inhuur!

TenneT. Vrijdag 18 september 2015. 100% kwalitatief aanbesteden inhuur! TenneT Vrijdag 18 september 2015 100% kwalitatief aanbesteden inhuur! 1 Vraag aan de zaal 1. Vinden wij werving en selectie van medewerkers voor vast en flexibel even belangrijk? Mee eens? Mee oneens?

Nadere informatie

Innovatiegericht Inkopen

Innovatiegericht Inkopen WORKSHOP 7 Innovatiegericht Inkopen Marieke van Putten, PIANOo Andrea Wijnants, Ministerie I&M 21 juni 2011 Workshop 1 Het Nieuwe Werken Inhoud Wat is innovatiegericht inkopen bij de overheid? Wat doet

Nadere informatie

Quickscan. Een overzicht van openbare inkoopcijfers van de Rijksoverheid. Significant B.V. Eva Hoffmann. 22 februari 2010

Quickscan. Een overzicht van openbare inkoopcijfers van de Rijksoverheid. Significant B.V. Eva Hoffmann. 22 februari 2010 Quickscan Een overzicht van openbare inkoopcijfers van de Rijksoverheid Significant B.V. 22 februari 2010 Eva Hoffmann Achtergrond en aanleiding De projectgroep Innovatiegericht Inkopen van het ministerie

Nadere informatie

Informatiesessie decentrale overheden over de opvolging OT2010

Informatiesessie decentrale overheden over de opvolging OT2010 Nieuwsbrief HIS/ICT 4 juni 2015 Dit is de nieuwsbrief van de ICT-afdeling van UBR HIS. In deze nieuwsbrief leest u het laatste nieuws en ontwikkelingen over de contracten die HIS/ICT beheert. De nieuwsbrief

Nadere informatie

ON2013. 13 oktober 2015. ON2013 CBO Rijk

ON2013. 13 oktober 2015. ON2013 CBO Rijk ON2013 Deelnemersdag 13 oktober 2015 ON2013 CBO Rijk Agenda Opening Minicompetities Migraties PAUZE Presentatie Staatsbosbeheer ON2013 Contractuitvoering Rondvraag en sluiting 2 ON2013 Deelnemersdag 13

Nadere informatie

Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in?

Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in? Vereniging van Nederlandse Gemeenten Onder welke voorwaarden koopt u 1,2 miljard aan ICT in? Peter Klaver Jeroen Schuuring 12 november 2015 Meer informatie via de KING website https://www.kinggemeenten.nl/

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan september 2017 Actieplan gemeente Alkmaar 1 Inleiding De overheid koopt per jaar voor ongeveer 73,3 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 30 november 2017 Betreft

Nadere informatie

Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden. 2 juni 2016, Viola Zevenhuizen, projectleider

Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden. 2 juni 2016, Viola Zevenhuizen, projectleider Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden 2 juni, Viola Zevenhuizen, projectleider Doel huisstijl Toelichting inkoopproces en Werking interactief aankoopsysteem 2 Sociaal Domein huisstijl Bovenregionaal

Nadere informatie

honderd procent een 2020-visie op dienstverlening door de lokale overheid

honderd procent een 2020-visie op dienstverlening door de lokale overheid een 2020-visie op dienstverlening door de lokale overheid Betrouwbaar Integer Rechtvaardig Onpartijdig Zeker 19 september 2008; Challenge door TNO voor Vereniging Directeuren Publiekdiensten Werkgroep

Nadere informatie

bottlenecks en best practices

bottlenecks en best practices Pas toe of leg uit en de praktijk van aanbestedingen bij het Rijk: bottlenecks en best practices Jaap Korpel 17 december 2013 Naam programma/afdeling/presentator Probleemschets o.b.v. interviews Monitor

Nadere informatie

Foto: JanfolkerT Muizelaar. MANIFESTgroep

Foto: JanfolkerT Muizelaar. MANIFESTgroep Foto: JanfolkerT Muizelaar MANIFESTgroep De Manifestgroep, een netwerk van 16 uitvoeringsorganisaties, trekt gezamenlijk op om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren. In recente brieven

Nadere informatie

Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen?

Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen? WORKSHOP 10 Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen? Drs. Roderick Timmermans MMO, Het NIC Drs. W. (Wolter) van der Vlist, Agentschap NL 21 juni 2011 Workshop 1 Het Nieuwe Werken Agenda Kennismaking

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Groningen geeft het goede voorbeeld

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Groningen geeft het goede voorbeeld Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Groningen geeft het goede voorbeeld Waarom Maatschappelijk Verantwoord Inkopen? Onze ambities zijn groot. Zo willen we in 2035 klimaatneutraal zijn en in 2025

Nadere informatie

Duurzame energie. Leveranciersdag Rijk 27 november 2015. Piet Glas

Duurzame energie. Leveranciersdag Rijk 27 november 2015. Piet Glas Duurzame energie Leveranciersdag Rijk 27 november 2015 Piet Glas P.Glas@mindef.nl Categoriemanager Energie Frans van Beek frans.beek@minbzk.nl BZK - DG Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Opzet workshop 1.

Nadere informatie

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten!

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Regiomanager MKB- Nederland/ coördinator regio Hans Bakker, regiomanager MKB- Nederland/regionaal aanbestedingsbeleid coördinator aanbesteden Informeert Ontmoet

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM BIJ. UITBESTEDEN, van laagste prijs naar kwaliteit. Wilt u uw mobiele telefoon op STIL zetten?

HARTELIJK WELKOM BIJ. UITBESTEDEN, van laagste prijs naar kwaliteit. Wilt u uw mobiele telefoon op STIL zetten? HARTELIJK WELKOM BIJ UITBESTEDEN, van laagste prijs naar kwaliteit Wilt u uw mobiele telefoon op STIL zetten? Programma 13.00 uur Uitbesteding: bezint eer gij begint zaal Milaan Pauze 14.15 uur Uitbesteding

Nadere informatie

Inkoop Kalender Platform Shared Services bij de Overheid Wim Lousberg directeur SSC-ZL Cindy Rondas hoofd Inkoop SSC-ZL 4 oktober 2017

Inkoop Kalender Platform Shared Services bij de Overheid Wim Lousberg directeur SSC-ZL Cindy Rondas hoofd Inkoop SSC-ZL 4 oktober 2017 Inkoop Kalender 2018 Platform Shared Services bij de Overheid Wim Lousberg directeur SSC-ZL Cindy Rondas hoofd Inkoop SSC-ZL 4 oktober 2017 Het Shared Service Center Zuid-Limburg ontstaan Ontstaan Heerlen,

Nadere informatie

Marktconsultatie door overheid vooralsnog mislukt.

Marktconsultatie door overheid vooralsnog mislukt. Marktconsultatie door overheid vooralsnog mislukt. Beste collega s, In mei en juni van dit jaar heeft het zogenaamde categoriemanagement van de IND een marktconsultatie gehouden waarbij ook onze vereniging

Nadere informatie

Wijzigingen in het kader van opdrachtverlening overheid aan ICT-bedrijfsleven

Wijzigingen in het kader van opdrachtverlening overheid aan ICT-bedrijfsleven Programma samenwerking met de ICT markt Wijzigingen in het kader van opdrachtverlening overheid aan ICT-bedrijfsleven Naam Erik Hoekstra Gerrit Jan van t Eind Hilly Buyne Judith van Bemmel Louis Frank

Nadere informatie

contractmanagement PIANOo Congres 2011 Ir. Ing Harry Verkooijen Hoofd SBO-ICM Harry.verkooijen@minbzk.nl

contractmanagement PIANOo Congres 2011 Ir. Ing Harry Verkooijen Hoofd SBO-ICM Harry.verkooijen@minbzk.nl Van contractbeheer naar contractmanagement PIANOo Congres 2011 Ir. Ing Harry Verkooijen Hoofd SBO-ICM Harry.verkooijen@minbzk.nl Doel van de presentatie (1) Waarom verdient contractmanagement een speciale

Nadere informatie

We W t e-t en e n re g re e g lg e e lg v e in v g in. g

We W t e-t en e n re g re e g lg e e lg v e in v g in. g Wet- en regelg 20 november 2014 Wet- en regelgeving. SBK NMD versie 1.6. 1 PRODUCT ONGETOETST SBK NMD versie 1.6. 6 PRODUCTEN ONGETOETST gem. 0,70 Bron: Vakblad Bouwregels in de prak tijk augustus

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Inkopen door het Rijk Nummer 1, 21 januari 2013

Nieuwsbrief Inkopen door het Rijk Nummer 1, 21 januari 2013 Nummer 1, 21 januari 2013 Nieuwsbrief Inkopen door het Rijk Nummer 1, 21 januari 2013 Deze nieuwsbrief heeft tot doel klanten en leveranciers te informeren over ontwikkelingen op het gebied van de inkoop

Nadere informatie

Workshop Schoonmaak. Regionale bijeenkomst PIANOo. Laat de markt haar waarde leveren Zwolle, 28 april 2011

Workshop Schoonmaak. Regionale bijeenkomst PIANOo. Laat de markt haar waarde leveren Zwolle, 28 april 2011 Workshop Schoonmaak Regionale bijeenkomst PIANOo Laat de markt haar waarde leveren Zwolle, 28 april 2011 1 Programma Eerste ronde Nico Koch, beleidssecretaris OSB Schets van de schoonmaakbranche Trends

Nadere informatie

eprocurement, aanjager van duurzaamheiddoelstellingen? Leveranciersdag Rijk

eprocurement, aanjager van duurzaamheiddoelstellingen? Leveranciersdag Rijk eprocurement, aanjager van duurzaamheiddoelstellingen? Leveranciersdag Rijk Agenda 1. Opening 2. Introductie Logius 3. Rijksbreed eprocurement bestel- en factuursysteem 4. Tactische- en strategische inkoopondersteuning

Nadere informatie

Proces. Inhoud. Innovatief aanbesteden. Afvalconferentie Limburg, 3-6-2010. Henk Mogezomp. KAR-011/hmg/dme

Proces. Inhoud. Innovatief aanbesteden. Afvalconferentie Limburg, 3-6-2010. Henk Mogezomp. KAR-011/hmg/dme Inhoud Afvalconferentie Limburg, 3-6-2010 Proces Innovatief aanbesteden Henk Mogezomp KAR-011/hmg/dme Structuur 1. Wat is innovatief aanbesteden? 2. Aanbestedingspraktijk: Recente aanbestedingen Innovatieve

Nadere informatie

Inleiding Uitgangspunten Inkoopbeleid Inkoopmissie en -visie Missie Inkoop Visie Inkoop... 5

Inleiding Uitgangspunten Inkoopbeleid Inkoopmissie en -visie Missie Inkoop Visie Inkoop... 5 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Uitgangspunten Inkoopbeleid... 4 2 Inkoopmissie en -visie... 5 2.1 Missie Inkoop... 5 2.2 Visie Inkoop... 5 3 Juridische kaders... 6 3.1 Wet- en regelgeving... 6 3.2 Aanbestedingsprocedures...

Nadere informatie

Voorstel aan het DB MGR

Voorstel aan het DB MGR Betreft Onderwerp Datum voorstel Portefeuillehouder Datum behandeling Doel van de behandeling Vaststellen nieuw inkoopbeleid en algemene voorwaarden 31 mei 2017 Hans Driessen Datum ter informatie ter bespreking

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6 Inhoud Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 3 Relatie tussen ICT en 3 Outsourcen ICT: Wat? 3 Cloud Services 3 Service Level Agreement 3 Software

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 490 Vernieuwing van de rijksdienst Nr. 239 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 19 september 2018 1 Inleiding De gemeente Tynaarlo heeft in 2017, net als de buurgemeenten Aa en Hunze, Assen en Noordenveld, het Manifest Maatschappelijk

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Leveringen. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen op het volgende adres

VOORAANKONDIGING. Leveringen. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen op het volgende adres I: AANBESTEDENDE DIENST VOORAANKONDIGING Leveringen I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Rijksvastgoedbedrijf Nationale identificatie: 552550970 Postadres: Korte Voorhout 7 Plaats:

Nadere informatie

27529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg. Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

27529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg. Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 27529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg 33149 Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) Nr. 133 Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

CONCEPT EU RICHTLIJNEN WAT BETEKENT DAT VOOR DE INKOOPPRAKTIJK PIANOO CONGRES 7 JUNI 2012 PROF.DR. JAN TELGEN

CONCEPT EU RICHTLIJNEN WAT BETEKENT DAT VOOR DE INKOOPPRAKTIJK PIANOO CONGRES 7 JUNI 2012 PROF.DR. JAN TELGEN CONCEPT EU RICHTLIJNEN WAT BETEKENT DAT VOOR DE INKOOPPRAKTIJK PIANOO CONGRES 7 JUNI 2012 PROF.DR. JAN TELGEN WAAR GAAT HET OM? 20 december 2012: drie concepten van EU Commissie: Klassieke overheid Nutssectoren

Nadere informatie

idialoog Versie 1.0 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie

idialoog Versie 1.0 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie idialoog Versie 1.0 Status Definitief Auteurs Dirk van Roode (Nederland ICT) Melissa Montoya Gmelig Meyling (BZK) Inhoud Inleiding... 3 1 Verbeteren kwaliteit

Nadere informatie

SURFshare. Shared application services & expertise. Edwin van der Zalm directeur SURFshare

SURFshare. Shared application services & expertise. Edwin van der Zalm directeur SURFshare SURFshare Shared application services & expertise Edwin van der Zalm directeur SURFshare Wat is en wat biedt SURFshare? Agenda 1. Achtergrond 2. Doel en domein 3. Meerwaarde 4. Welke diensten biedt SURFshare

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Smit, N. Tel.nr. (0318) 680 449 Verzameling Raadsstukken registratienummer afdeling datum: 2012/96 724010 V&R 11-12-2012 Cie. AZ&M

Nadere informatie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2018 UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie DE ONTWIKKELING NAAR EEN STEVIGE BASIS VOOR EEN CIRCULAIRE

Nadere informatie

IB-Governance bij de Rijksdienst. Complex en goed geregeld

IB-Governance bij de Rijksdienst. Complex en goed geregeld IB-Governance bij de Rijksdienst Complex en goed geregeld Even voorstellen Carl Adamse Even voorstellen Frank Heijligers Bestaat de Rijksdienst Ministeriële verantwoordelijkheid Grondwet art. 44 lid 1

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017

SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017 SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017 ROOS SPEKMAN & BART KRULL ANTOON DE BEKKER MARIEKE SNOEK - BUY SOCIAL - GEMEENTE NIJMEGEN - CYCLOON DOEL VAN VANDAAG Informeren over sociaal

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Jaarrapportage Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 Workshop Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 1 Inleiding Kan een dynamisch aankoopsysteem zorgen voor de juiste verbinding met uw ICT vraag? Verwachtingen? Uw relatie met ICT inkoop / DAS Dynamisch

Nadere informatie

Sterker in samenwerking

Sterker in samenwerking Intrakoop-strategie 2014 2016 Sterker in samenwerking Intrakoop helpt zorginstellingen al meer dan vijftig jaar de meeste waarde uit het leveranciersaanbod te realiseren, door kennis, ervaring en inkoopvolume

Nadere informatie

Azure in de praktijk o.a. case van Heineken en Talpa

Azure in de praktijk o.a. case van Heineken en Talpa consulting - sourcing - solutions Azure in de praktijk o.a. case van Heineken en Talpa Marcel van Rijn Marco van Veen 9 januari 2014 Marcel van Rijn Mede oprichter Connect2Crowd Meer dan 15 jaar corporate

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2019-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze heeft in 2018, net als de buurgemeenten Assen, Tynaarlo en Noordenveld, het Manifest Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Wie is Stichting RIJK?

Wie is Stichting RIJK? Wie is Stichting RIJK? Acht gemeenten hebben in 2008 gekozen voor het oprichten van Stichting Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland (RIJK). RIJK is een collectief waarin gemeenten samenwerken bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief Categorie Datacenters

Nieuwsbrief Categorie Datacenters Nieuwsbrief Categorie Datacenters 9 juni 2017 Inkoop Uitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) SSO-Noord Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Inhoud Nakoming van gemaakte

Nadere informatie

Resultaten onderzoek. Ricoh Johan Kennis NEVI Erik van Assen. April 2015

Resultaten onderzoek. Ricoh Johan Kennis NEVI Erik van Assen. April 2015 Resultaten onderzoek Ricoh Johan Kennis NEVI Erik van Assen April 2015 Tijdens de Contract Management Dag op 12 maart 2015 vond er een live onderzoek plaats naar aspecten van contract management. Tijdens

Nadere informatie

Overheid & MKB Nederland

Overheid & MKB Nederland Overheid & MKB Nederland 14 /11 /2016 Programma Emerga Facts & Figures MKB & Overheidsopdrachten Nieuwe Aanbestedingswet Actuele Uitgangspunten Trends / Ontwikkelingen / Toekomst Vragen Organisatie Emerge

Nadere informatie

Marktconsultaties in sociaal domein

Marktconsultaties in sociaal domein Marktconsultaties in sociaal domein Even voorstellen: Mr. Eugène Lobry MMC CMC Ruim 30 jaar ervaring als onderzoeker/adviseur voor gemeenten en uitvoeringsbedrijven in publiek domein Gespecialiseerd in

Nadere informatie

IPIN Proeftuin Lochem

IPIN Proeftuin Lochem IPIN Proeftuin Lochem Inleiding, samenwerking, uitdaging Oktober 2013 Ben Tubben Opzet programma IN4Energy Het consortium IN4Energy maakt het mogelijk dat deelnemers aan de proeftuin daadwerkelijk richting

Nadere informatie

WAT HEEFT U NODIG OM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IN TE KOPEN? RESULTATEN BEHOEFTE-INVENTARISATIE MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN

WAT HEEFT U NODIG OM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IN TE KOPEN? RESULTATEN BEHOEFTE-INVENTARISATIE MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN WAT HEEFT U NODIG OM MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD IN TE KOPEN? RESULTATEN BEHOEFTE-INVENTARISATIE MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN 1 PIANOo en NEVI hebben onderzoek gedaan naar de toepassing en randvoorwaarden

Nadere informatie

Shared Service Center ICT Haaglanden. en de digitale snelweg van de Rijksoverheid. Astrid Zwiers Vestigingsmanager Directieteam SSC-ICT Haaglanden

Shared Service Center ICT Haaglanden. en de digitale snelweg van de Rijksoverheid. Astrid Zwiers Vestigingsmanager Directieteam SSC-ICT Haaglanden Shared Service Center ICT Haaglanden en de digitale snelweg van de Rijksoverheid Astrid Zwiers Vestigingsmanager Directieteam SSC-ICT Haaglanden Jaarcongres Strategic Sourcing 16 juni 2015 Even voorstellen:

Nadere informatie

Update uitnodiging. Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer

Update uitnodiging. Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer Update uitnodiging Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in aanbesteden? De Marktdag brengt bedrijfsleven en overheid dichter

Nadere informatie

Sessie 16: VOOR- EN NADELEN VAN BVP: HOE MAAK JE KEUZES? J e r o e n v a n d e R i j t

Sessie 16: VOOR- EN NADELEN VAN BVP: HOE MAAK JE KEUZES? J e r o e n v a n d e R i j t Sessie 16: VOOR- EN NADELEN VAN BVP: HOE MAAK JE KEUZES? J e r o e n v a n d e R i j t WIE BEN IK? Mede-oprichter van Best Value Group met Wiebe Witteveen & Wencke Heijblok Met Best Value bezig sinds 2006

Nadere informatie

Puur inkopen. met behulp van maatschappelijk verantwoord inkopen bijdragen aan een klimaatneutrale stad in Gemeente Hoorn september 2017

Puur inkopen. met behulp van maatschappelijk verantwoord inkopen bijdragen aan een klimaatneutrale stad in Gemeente Hoorn september 2017 Puur inkopen met behulp van maatschappelijk verantwoord inkopen bijdragen aan een klimaatneutrale stad in 2040 Gemeente Hoorn september 2017 Puur inkopen In 2017 heeft de gemeente voor ruim 74,5 miljoen

Nadere informatie

Partners in Public Business

Partners in Public Business Partners in Public Business Richard van Breukelen CFO Rijkswaterstaat 12 juni 2008 Wat doet Rijkswaterstaat? Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van Verkeer en Waterstaat en werkt aan: - Vlot

Nadere informatie

Duurzaam contractmanagement

Duurzaam contractmanagement Duurzaam contractmanagement Samenvatting Hoe wordt de duurzaamheid van de ingekochte producten en diensten ondergebracht in facilitaire contracten en wat betekent dat voor het contractmanagement? Inleiding

Nadere informatie

MVI en Beter Aanbesteden; #hoedan?

MVI en Beter Aanbesteden; #hoedan? MVI en Beter Aanbesteden; #hoedan? Een overzicht van wat kan en mag volgens de Aanbestedingswet 2012. Maret Oomen en Ellen Weisbeek Introductie - Wie zijn wij? Maret Oomen Ellen Weisbeek Directie Mededinging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg 33 149 Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) Nr. 133 BRIEF VAN DE MINISTER VAN

Nadere informatie

Vraag 1: Wat zijn de belangrijkste veranderingen op weg naar 2025 die door inkoop gemanaged moeten worden?

Vraag 1: Wat zijn de belangrijkste veranderingen op weg naar 2025 die door inkoop gemanaged moeten worden? Vraag 1: Wat zijn de belangrijkste veranderingen op weg naar 2025 die door inkoop gemanaged moeten worden? Sneller verbinden Goed opdrachtgeverschap Minder regels transparantie Contracten Relaties Aansturing

Nadere informatie