Cultuurcentrum De Spil Roeselare. Beleidsnota oktober 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultuurcentrum De Spil Roeselare. Beleidsnota 2008-2013. oktober 2007"

Transcriptie

1 Cultuurcentrum De Spil Roeselare Beleidsnota oktober 2007

2 De Spil tien jaar later In 2007 vierde Cultuurcentrum De Spil zijn tiende verjaardag met een geweldig feest. Gestart in 1997 na een onwaarschijnlijk lange ontstaansgeschiedenis van 30 jaar is De Spil in de voorbije 10 jaar uitgegroeid tot een volwaardig cultuurcentrum voor centrumstad Roeselare en zijn regio. Bovendien traden in 2007 een nieuw stadsbestuur, nieuwe beheersorganen van De Spil én een nieuwe directeur aan. En tenslotte ook In 2007 wordt onderstaand nieuw beleidsplan voorgesteld. Het wordt als beleidsplan geïntegreerd in het Cultuurbeleidsplan van de stad Roeselare Pas in dienst op 1 september 2007 is het schrijven van een beleidsplan voor de komende 6 jaar voor een nieuwe directeur een quasi onmogelijke opdracht. De Spil is de voorbije jaren een succesverhaal gebleken. Jaarlijks worden zo n 250 eigen activiteiten gepland en ontvangen we gemiddeld bezoekers. Nog eens zoveel mensen komen over de vloer om voorstellingen, recepties, of andere activiteiten bij te wonen die door lokale verenigingen of bedrijven worden georganiseerd. Niet enkel voor Roeselare maar voor de hele regio van midden West-Vlaanderen is De Spil de belangrijkste bron van cultuur- en gemeenschapsleven. Ook de komende 6 jaren zal de Spil zich blijven focussen op die opdracht. Maar stilstaan is achteruitgaan! Het Vlaamse culturele leven is sterk dynamisch en dus moet ook een cultuurcentrum als De Spil al bestaan we nog maar 10 jaar zichzelf in vraag stellen. Hoe gaan we om met die vernieuwingsdrang? Moet De Spil dan niet(s) meer zijn dan het aanbieden van producties en het ter beschikking stellen van haar zalen? Is het niet onze opdracht om een platform te bieden voor kunstenaars uit Roeselare of daarbuiten? En wat betekent voor Roeselare multiculturele samenleving? Hoe bereiken we de mensen die nooit naar een cultuurcentrum komen? Hoe gaan we om met vragen naar meer samenwerking? Maar vragen roepen weer andere vragen op! Wanneer we onze ambities formuleren wat willen we doen en voor wie willen dit doen dan moeten we ook onderzoeken hoe we dit kunnen doen! Hebben we voldoende middelen en man/vrouwkracht? Hoe gaan we samenwerken? En breken we uit onze muren? Kortom, een beleidsplan is op een ambitieuze manier vragen stellen, en deze dan jaar na jaar in acties vertalen, evalueren en bijsturen. Het wordt in elk geval een boeiende en avontuurlijke tocht naar 2013!

3 Een stand van zaken Sterkten - zeer ruim, divers en kwaliteitsvol aanbod van podiumkunsten - grote appreciatie van de bezoekers - een professioneel uitgeruste infrastructuur - sterke regionale inbedding en uitstraling - uitgebreid aanbod van school- en familievoorstellingen - gebruik van de infrastructuur door de lokale verenigingen - toegankelijkheid van het gebouw voor minder validen - autonomie van de vzw De Spil Zwakten - imago buiten de eigen regio blijft zwak - geen volwaardige tentoonstellingsruimte - het aandeel kunstcreatie is beperkt - beperkt eigen vormingsaanbod - een aantal doelgroepen bereiken we moeilijk - samenwerken met andere stadsdiensten slechts beperkt uitgebouwd - onze zaal De Komedie is onvoldoende uitgerust als volwaardige speelruimte Bedreigingen - werkingstoelage blijft klein in vergelijking met de andere centrumsteden - zonder noodzakelijke investeringen zal het gebouw in de toekomst binnen en buiten een ietwat verkommerde indruk nalaten - De Spil is verplicht te blijven investeren in vernieuwing van haar technische uitrusting Kansen - We profileren ons divers aanbod en versterken zo ons imago door regelmatig highlights te organiseren - we werken mee aan een beleid Beeldende Kunsten van de stad - naast onze receptieve werking willen we ook eigen producties uitbouwen - we breiden het vormingsaanbod uit en richten ons naar kinderen en jongeren - meer aandacht voor drempelverlaging: extra aandacht voor kinderen en jongeren, meer aandacht voor kansarmen, en niet-roeselaarse wereldburgers - De Spil ook aan de buitenzijde even spetterend maken als het programma binnenin - Ook op theatertechnisch vlak aan de top blijven staan - samenwerking met andere diensten bevorderen - mits kleine aanpassingen de Komedie tot een volwaardige zaal omtoveren

4 Het is een bewuste keuze om te kiezen voor een ruim en divers aanbod. Wat we aanbieden moet het beste uit het genre zijn. Deze keuze is voor het imago van De Spil meteen ook een zwakte. Daarom willen wij die diversiteit met enkele highlights in de schijnwerpers zetten. Wij willen jaarlijks een aantal evenementen organiseren die de receptieve werking overstijgen, maar waarin alle gekoesterde ambities in één of meerdere projecten samenkomen. De Spil heeft niet de infrastructurele mogelijkheden om zelf een volwaardig beleid voor beeldende kunsten uit te bouwen. Wij willen daarom met onze Roeselaarse partners meedenken om dit in de komende jaren te realiseren. Elk cultuurcentrum worstelt met drempels. In veel beleidsplannen in Vlaanderen zal het begrip drempelverlaging een belangrijke plaats krijgen. De Spil besteedt reeds zeer veel aandacht aan kinderen en jongeren met schoolvoorstellingen en een Twinkelweek voor kinderen. We willen deze focus in de toekomst nog aanscherpen. Geen drempels meer voor kansarmen en allochtonen. We maken er een erezaak van om op zeer korte termijn te streven naar een vrijetijdspas, ook hier weer in samenwerking met de bevoegde Roeselaarse stadsdienst(en). Niet stilstaan betekent echter ook blijvend investeren in mensen en infrastructuur. De autonomie van de vzw is een perfect instrument om de idealen van tien jaar geleden te realiseren. Ook de komende zes jaar moet De Spil kunnen blijven rekenen op deze autonomie. Maar autonomie mag ons niet beletten om ook samen te werken met de vele partners die in Roeselare met socio-culturele activiteiten bezig zijn. Iedereen in Roeselare mag en moet terecht fier zijn op dit cultuurhuis dat zich zonder gêne kan meten met de andere centrumstedelijke cultuurcentra. En het is aan ons om ervoor te zorgen dat in 2013 iedereen met dezelfde fierheid zal spreken over zijn of haar CC De Spil. De Spil op KOERS Onder de titel Roeselare op KOERS beschrijft de stad zijn ambities voor de komende 6 jaar. Ook Cultuurcentrum De Spil wil diezelfde koers varen Kwaliteit Open geest Engagement Respect Samen Dienstbaarheid aan de volledige gemeenschap. Onze doelgroepen bevinden zich in alle sociale lagen, iedere leeftijdscategorie. We streven actief naar een goede sociale mix van het publiek. De kracht en de werkbaarheid van een tolerante en multiculturele samenleving. De Spil is een pluralistische instelling met respect voor minderheden. Geloof in de kritische geest van ons publiek. Wat we bieden moet binnen zijn genre van hoge kwaliteit zijn. Ons publiek is rijp voor alle aspecten van de hedendaagse kunst. Respect voor de democratische instellingen en het democratisch beslissingsproces. Respect ook voor de artistieke autonomie van de kunstenaar. Flexibiliteit om te veranderen en aan te passen aan nieuwe opdrachten, nieuwe omgevingsfactoren en uitdagingen.

5 De verwachtingen De verwachtingen van lokale overheid en verenigingen vinden we in artikel 3 van de statuten van de vzw De Spil: Een kwalitatief geheel van infrastructuur, service, manifestaties en begeleiding aanbieden die de centrumfunctie van Roeselare ondersteunt en promoot, zowel lokaal als regionaal; De socio-culturele vorming en ontplooiing van de bevolking bevorderen door initiatieven van lokale en regionale verenigingen te stimuleren, te coördineren en te promoten; Eigen initiatieven te ontwikkelen ter aanvulling van het bestaande aanbod; In alle acties en initiatieven kwaliteit na te streven en aan te bieden aan alle bevolkingsgroepen op pluralistische basis; Aan alle geledingen van de samenleving kwalitatief hoogstaande accommodatie aan te bieden als ontmoetingsplaats; De Vlaamse overheid heeft op 4 juli 2007 het gewijzigd decreet van 13 juli 2001 goedgekeurd, houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. Onze bijzondere aandacht hierbij gaat naar artikel 30bis. 1 dat een bedrag voorziet voor cultuurcentra A ter ondersteuning van bijzondere projecten. De Spil heeft hiervoor een drietal projecten uitgewerkt en ingediend bij de administratie. Deze projecten komen hieronder uitvoerig aan bod. Daarnaast is er ook een rol weggelegd voor de cultuurcentra in het nog goed te keuren participatiedecreet. Vooral initiatieven die de vrijetijdsparticipatie van verschillende kansengroepen bevorderen krijgen hier een ondersteuning, verwachtingen die ook vele lokale en regionale organisaties die rond welzijn actief zijn als doelstelling formuleren. Naast overheden en lokale verenigingen koesteren nog vele andere groepen verwachtingen. Zo spelen wij zeer sterk in op de vraag van de onderwijsinstellingen en bieden wij in een aparte schoolbrochure een waaier van kwaliteitsvolle voorstellingen. Vormingorganisaties willen De Spil betrekken in hun werking. Steeds meer zoekt de bedrijfswereld mogelijkheden om met De Spil samen te werken. En last but not least: ook de individuele bezoeker stelt elke keer opnieuw zeer hoge eisen aan het jaarlijkse aanbod!

6 Onze ambities Wat doen we, wat kan beter en wat willen we nog meer doen? Of nog anders: wat zijn onze strategische doelstellingen? En als we dan toch het geijkte jargon bovenhalen, hoe zit dat dan met cultuurspreiding, cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en interculturalisatie? Eigen voorstellingen (cultuurspreiding) Het aantal eigen voorstellingen neemt jaar na jaar toe. In 2006 organiseerden wij 256 eigen activiteiten, waarvan 150 avondvoorstellingen, en kregen hiervoor bezoekers over de vloer. Beleidskeuzes die vroeger werden gemaakt, blijven ook voor de volgende jaren onze leidraad. Wij kiezen voor voorstellingen met een kwaliteitsnorm. Wij beogen een grote diversiteit aan te bieden, ook binnen een zelfde kunstdiscipline. We kiezen voor originaliteit en vernieuwing. Dit profiel willen we de komende jaren aanscherpen door highlights te programmeren, momenten tijdens het seizoen waar we even een kunstdiscipline naar voor halen. De lokale verenigingen (gemeenschapsvorming) De Spil wil ook de komende jaren blijven tegemoet komen aan de vragen van het verenigingsleven. Lokale verenigingen kunnen voor hun activiteiten een beroep doen op de accommodatie van De Spil, en krijgen hierbij organisatorische en technische ondersteuning. De Spil wil ook zelf vormen. Wij bieden een eigen beperkt aanbod van vorming aan. In de komende jaren willen we dit uitbreiden. Naast het bestaande aanbod in Roeselare willen wij ons oriënteren naar een artistieke vorming voor kinderen/jongeren. Dienstverlening aan derden Het is duidelijk dat cultuurspreiding en gemeenschapsvorming prioritaire doelstellingen zijn. Daarnaast kunnen lokalen of zalen ook worden ingehuurd door derden ( o.a. bedrijven). Ook het ticketingsysteem van De Spil kan hiervoor worden ingezet. Aandacht voor erfgoed Erfgoed wordt de komende jaren een hot item in Roeselare. Een cultuurcentrum die naam waardig kan hierbij niet aan de kant blijven staan. Ook muziek uit het verleden maakt deel uit van het erfgoed van een stad. In 2012 is het 450 jaar geleden dat Adriaan Willaert overleed. Ook De Spil kan een rol spelen bij het herdenken van dit overlijden. Willaert was in zijn tijd een wereldfiguur, zijn muziek is in de zestiende eeuw wereldmuziek. Daarom wil De Spil in zijn programma aandacht besteden aan die beroemde eeuw, door beide genres (wereldmuziek van vandaag en 16 eeuwse polyfonie) met elkaar in confrontatie te brengen. Erfgoed geeft aan De Spil ook de kans om buiten zijn eigen muren te treden. Nu al wordt sporadisch een concert van religieuze muziek in een kerk geplaatst. Het kan boeiend zijn om te onderzoeken hoe ook andere voorstellingen vb. theater of dans een meerwaarde kunnen geven aan vb. het industriële erfgoed in Roeselare Een kunstencentrum? In de vorige beleidsnota van De Spil lezen we op blz 14 het volgende: We hebben enkel een receptieve werking. De Spil is gastheer voor artistieke producties maar produceert zelf niet. Dit wordt niet uitgebouwd omdat het produceren van voorstellingen een andere know how en aparte budgetten vereist. Bovendien heeft de

7 Vlaamse overheid hiervoor gespecialiseerde instellingen in het leven geroepen: de kunstencentra. Toch zijn er de voorbije jaren initiatieven ontwikkeld die de receptieve werking overstegen. Voorbeelden hiervan zijn het Lynxfestival en Old Fascination. Ook in de statuten staat dat De Spil eigen initiatieven wil ontwikkelen ter aanvulling van het bestaande aanbod. Dit nieuwe beleidsplan wil een lans breken voor een voorzichtige stap richting creatieve productie. Een aantal mogelijkheden: Roeselare en beeldende kunst De tentoonstellingsruimte in De Spil is ontoereikend om een volwaardig, eigen beleid Beeldende Kunsten uit te stippelen. De Spil wil zich engageren om in de komende jaren samen met de stad Roeselare te onderzoeken hoe het als cultuurcentrum op een artistieke/productieve manier kan betrokken worden bij een overkoepelend Roeselaars beleid voor beeldende Kunsten. De grote stooringe De grote stooringe is in Roeselare een begrip geworden. De voorbije edities waren een groot succes. De Spil wil zich engageren om op vraag van het stadsbestuur dit straatfestival ook in 2009 en 2012 te organiseren en hiervoor de volledige artistieke en financiële eindverantwoordelijkheid op zich nemen. Uit de as herrijzen? Het Lynxfestival In 2003 werd besloten om het Lynxfestival, een samenwerking met CC leuven en het folkfestival Dranouter niet verder te zetten. Het concept om op een winterfestival artiesten aan elkaar te verbinden (vb. John Cale en An Pierlé) kreeg veel persaandacht, was van een artistiek hoog niveau, maar kreeg niet de tijd om naambekendheid te maken. De Spil wil zich engageren om opnieuw de draad op te nemen. Immers kan naast de artistiek meerwaarde, deze formule ook het imago van De Spil en van Roeselare als cultuurstad in de verf zetten. De Spil en de individuele kunstenaar In haar strategische doelstellingen voor de legislatuur besteedt het stadsbestuur ook aandacht aan Cultuur. Doelstelling 14 formuleert het zo: het lokaal artistiek talent en het privaat initiatief krijgen kansen en worden ondersteund. Ondertussen heeft De Spil de voorbije 10 toch reeds de nodige ervaring in huis als het gaat over het kunstendecreet. De Spil kan een platform bieden voor lokaal of regionaal talent dat de stap wil zetten naar een professionele artistieke loopbaan. Zo wordt nu reeds samengewerkt met danser Thomas Steyaert (Ultima Vez) of het circuscollectief Circq ulation locale. Het convenant met de Vlaamse regering Bij de aanpassing van het decreet in 2007 (zie hierboven) voorziet de Vlaamse regering een bedrag voor bijzondere projecten. Dit bedrag moet worden aangewend ter ondersteuning van projecten die de gewone werking van een cultuurcentrum overstijgen. Krijgen prioriteit: Projecten met het oog op het bereiken van een nieuw publiek Het verruimen van het aanbod van door de Vlaamse overheid gesubsidieerde en ondersteunde gezelschappen Het ondersteunen en toegankelijk maken van het aanbod van lokale gezelschappen en verenigingen Met de subsidie die toegekend kan worden op basis van een convenant met de Vlaamse regering willen wij volgende projecten realiseren: De Twinkelweek: een week van en voor kinderen en jongeren. Een deel van de jongeren vindt niet de weg naar een cultuurcentrum. De Spil wil daarom de jongeren aanspreken met eigen initiatieven, in

8 samenwerking met lokale instanties, en een specifieke promotie om te komen tot een jongerencultuurcentrum Wij willen het bestaande initiatief Twinkelweek, een doelgericht aanbod in de herfstvakantie, sterk uitbreiden. Kinderen komen meestal in een verplichte setting (schoolvoorstellingen) naar De Spil. Wanneer zij spontaan in vakantieperiodes De Spil opzoeken om te twinkelen, zal later de cultuurdrempel veel lager blijken te zijn of zelfs helemaal verdwenen. Daarnaast willen wij dit initiatief uitbreiden met een aanbod in de Krokusweek en gericht naar jongeren tussen 12 en 15 jaar. Het uitgangspunt is identiek, nl. jonge mensen dichter bij cultuur te brengen. Voor de jongeren wordt deze doelstelling benaderd vanuit een andere hoek, nl. een actieve participatie in het cultuurgebeuren. Circacirk: een circustheaterfestival Hedendaagse circusvoorstellingen slagen erin om de grens tussen populaire en ernstige cultuur te doen vervagen. Het zijn toegankelijke, laagdrempelige voorstellingen die de mensen met cultuur in contact weten te brengen, en daardoor het publiek van De Spil sterk weten te verbreden. Wij willen het initiatief nemen om een professioneel hedendaags circusfestival te starten, gespreid over het jaar, met een jaarlijks piekmoment in september. Circusvoorstellingen zijn immers duur, en kunnen niet opgezet worden zonder extra financiële injecties. Wereldstemmen: een hedendaagse kijk op vocale wereldmuziek In De Spil staan jaarlijks een tiental concerten binnen het genre Wereldmuziek op het programma. Meer en meer willen we de focus plaatsen op de meerstemmige (vocale) muziek. Het is enerzijds een segment dat binnen de wereldmuziek in De Spil tot de meer succesvolle en toegankelijke behoort, en anderzijds een knipoog naar de figuur van Adriaan Willaert, een sleutelfiguur binnen de wereldmuziek van de 16 eeuw. In 2012 is het 450 jaar geleden dat Adriaan Willaert overleed. De Spil wil een rol spelen bij het herdenken van dit overlijden. Willaert was in zijn tijd een wereldfiguur, zijn muziek was in de zestiende eeuw wereldmuziek. Daarom wil De Spil in zijn programma aandacht besteden aan die beroemde eeuw, door beide genres (wereldmuziek van vandaag en 16 eeuwse polyfonie) met elkaar in confrontatie te brengen. Wij willen het initiatief nemen om het aanbod wereldmuziek in De Spil een specifiek gezicht te geven, nl. vocale meerstemmigheid uit de meest uiteenlopende regio s van de wereld, in confrontatie met het eigen erfgoed uit de 16 eeuw. Naast het gewone aanbod kan gedacht worden aan een festivalformule waarbij meerdere groepen in een korte tijdsspanne geconcentreerd op het programma staan, gekoppeld aan omkaderende activiteiten als workshops, lezingen, e.a. en tenslotte uitmondend in een herdenkingsjaar De Spil wordt géén kunstencentrum. Door zijn quasi monopoliepositie in de regio Roeselare zal het cultuurcentrum ook de volgende jaren zijn twee kernopdrachten eigen voorstellingen en ondersteuning van de lokale verenigingen - meer dan waarmaken. De hierboven beschreven projectvoorstellen zijn alle ideeën die vertrekken vanuit een receptieve werking, en zich verbreden naar gemeenschapsvorming, participatie en eigen artistieke inbreng.

9 Voor wie doen we het? Participatie De Spil maakt zijn naam waar. In de regio Roeselare is het CC het centrum van het culturele leven geworden. Jaarlijks komen zo n bezoekers naar onze eigen activiteiten, nog eens zoveel bezoeken De Spil op uitnodiging van lokale verenigingen, bedrijven, enz. Onze ambitie voor ons publiek reikt natuurlijk verder dan het louter passief bijwonen van een voorstelling. Daarom verhogen we de culturele beleving door allerlei initiatieven; inleidingen, programmaboekjes, workshops. We blijven ook aandacht hebben voor een programmering die de democratisering van de cultuur verhoogt: schoolvoorstellingen, straattheater, circus behoren zeker tot het profiel van ons huis. De Spil programmeert niet exclusief voor doelgroepen. Wij durven te denken dat onze voorstellingen bedoeld zijn voor iedereen. Slechts één uitzondering, nl. kinderen en jongeren. Naast een doorgedreven jaarprogramma voor kinderen is de Twinkelweek zo n voorbeeld waarbij wij de drempel voor kinderen zo laag mogelijk willen houden. Ook de aandacht voor pop- en rockmuziek en het systeem van last-minute tickets kan jongeren tot 26 jaar warm maken voor het culturele leven in De Spil. Het samenstellen van een eigen jaarprogramma is een hachelijke onderneming. Het kiezen van kwaliteit kan maar met de nodige deskundigheid. Maar ook hier geven de ingediende projecten als vb. Twinkelweek een kans om in een latere fase het publiek, lokale verenigingen of andere actoren actief te betrekken bij de voorbereiding en/of samenstelling van het programma. Interculturalisatie Er zijn alleen maar goede en slechte voorstellingen, geen voor allochtoon of autochtoon, noch voor arm of rijk, jong of oud. We hebben de vermetele ambitie te hopen dat iedereen deze voorstellingen kan bijwonen. Wij willen actief meewerken aan het doorbreken van een groeiend socio-cultureel isolement waarin bepaalde groepen terechtkomen. Wij willen mee gestalte geven aan een interculturele samenleving, waar zo n ambitie waar kan gemaakt worden. Daarom willen wij zeer actief meewerken aan de realisatie van een vrijetijdspas in Roeselare. Daarom blijft voor De Spil investeren in circus en straattheater een absolute must. Ook een project als Wereldmuziek kan een aanzet zijn om de verschillende allochtone gemeenschappen dichter bij elkaar en bij de Roeselarenaars te brengen. Wereldmuziek wil immers meerstemmige muziek van over de hele wereld naar Roeselare halen en deze samenbrengen met het eigen muzikaal erfgoed.

10 Hoe doen we het? Infrastructuur Binnen De Spil is nog maar 10 jaar jong, het gebouw echter is reeds 10 jaar oud.terecht staat in onze SWOT analyse bij de bedreigingen: nood aan onderhoud, nood aan renovatie van de inrichting, nood aan een frisse aankleding van de buitengevel. Mits kleine aanpassingen kunnen we van de Komedie een volwaardige speelruimte maken. Ook is een centrum als De Spil verplicht blijvend te investeren in theatertechnische innovaties. Buiten De Spil wil graag wel eens buiten haar muren treden. Sporadisch gebeurde dit reeds door vb. de organisatie van de grote stooringe, een tweejaarlijks straattheaterfestival. Hierboven werd reeds aangehaald dat De Spil een rol kan en wil spelen bij het beleidsplan Erfgoed van de stad. Maar de vraag naar samenwerking om samen met De Spil buiten De Spil activiteiten te organiseren is groot. Hoe zien we de samenwerking met andere, commerciële spelers op de cultuurmarkt? En hoe zal de relatie zich ontwikkelen met andere zalen in Roeselare? Of nog de te verwachten nieuwe infrastructuur voor een nieuw cultuurcentrum in Izegem? Het zijn allemaal vragen waarop vandaag nog geen duidelijk antwoord kan gegeven worden. De Spil wil die ontwikkelingen op de voet volgen en zal met een open geest elk gesprek hierover aangaan. Een kwaliteitslabel? Wij willen ook in de toekomst samen blijven werken met onze verschillende partners. Belangrijk hierbij is dat De Spil staat en wil blijven staan voor een label van artistieke kwaliteit. Wat wij afleveren moet voldoen aan kwaliteitsnormen die niet enkel of louter artistiek zijn, maar tezelfdertijd ook gelden voor onze technische ondersteuning, onze organisatie en administratie en uiteraard ook voor onze financiële verantwoordelijkheid. Cultuurcommunicatie De Spil heeft in de voorbije jaren een aantal communicatie- en promotiekanalen uitgewerkt. We hebben een eigen website, een prachtige programmabrochure, we houden sporadisch affichecampagnes, we hebben onze overeenkomsten met schrijvende pers en televisie, enz. In de komende 6 jaar willen we werken aan een periodiek (digitaal?) tijdschrift waar naast onze kalender ook plaats is voor duiding, interviews, nabesprekingen, We willen hierbij onderzoeken of we zo n nieuw communicatie- en promotieproduct maken voor De Spil of hiervoor kunnen samenwerken op lokaal of zelfs regionaal vlak. Autonomie De keuze voor een autonome vzw-structuur is de voorbije 10 jaar de enige juiste gebleken. De Spil kan dankzij deze keuze een eigen financieel en personeelsbeleid voeren. Het maakt dat De Spil zeer kort op de bal kan spelen en een zeer veranderende markt op de voet kan volgen. Daar tegenover staat een grote verantwoordelijkheid. Ook hierin is De Spil geslaagd deze verantwoordelijkheid met de grootste zorg te dragen. De balans na 10 jaar is dus nog steeds in evenwicht. Het is onze ambitie om ook de volgende 10 jaar op een zelfde autonome basis te kunnen blijven verder werken.

11 De vinger aan de pols Cultuur in Roeselare betekent natuurlijk cultuur in Vlaanderen, en dus moeten wij de vinger aan de Vlaamse pols houden. Wij willen vanuit Roeselare actief meedenken en werken aan de uitbouw van een multicultureel Vlaanderen. Wij willen kunstenaars en cultuurkenners naar Roeselare uitnodigen om onze werking te evalueren. Wij willen tenslotte onderzoeken hoe we met andere cultuur- en kunstcentra samenwerkingsverbanden kunnen aangaan. Twintig jaar later? Een cultuurcentrum als De Spil heeft zijn kernopdrachten als ieder ander cultuurcentrum in Vlaanderen. Met of zonder beleidsplan, De Spil zal er steeds naar streven om een zeer hoogstaand cultuuraanbod te presenteren en daarnaast zijn infrastructuur optimaal ten dienste te stellen van de lokale Roeselaarse verenigingen. Dat wij bij alles wat wij doen kwaliteit nastreven zal ook niemand verbazen. Een beleidsplan kan tweeërlei gebruikt worden. Het is goed om af en toe in eigen hert te kijken. Het is goed om bij die dingen die zo evident geworden zijn toch even stil te staan, vragen te stellen en bereid te zijn tot verbetering. Het is ook goed en zelfs aan te bevelen om in zo n beleidsplan te durven dromen, om grenzen af te tasten en ze althans op papier te doorbreken. Dit beleidsplan beschrijft wat nu gebeurt en nog beter zou kunnen, maar wil ook een beetje dromen over hoe De Spil er over nog eens 10 jaar, dus in 2017 zou kunnen uitzien. Wij vertalen straks onze ambities in jaaractieplannen, en wellicht zal na enkele jaren die ene ambitie te hoog gegrepen blijken, of zullen we een andere uitdaging nog grootser aanpakken. Het is dus bijlange geen definitief verhaal. En net dit zorgt voor een boeiende toekomst voor De Spil en voor cultuur in Roeselare. Dirk Cornelis directeur

Beleidslijnen

Beleidslijnen Beleidslijnen 2013-2014 De Spil is er klaar voor! Wij willen de komende 6 jaar gestaag werken aan de kwaliteit van onze werking zodat De Spil in Roeselare een cultuurcentrum van en voor iedere Roeselarenaar

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

5 november 2012. Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid

5 november 2012. Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid Lokaal Cultuurbeleid: wetgevend kader Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid Besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2318 (2013-2014) Nr. 3 12 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 18 januari 2008 houdende flankerende en stimulerende

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT EN BRUSSEL, Vlaamse Regering Ministerieel besluit van 13 februari 2007 tot wijziging van het ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een

Nadere informatie

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard De raad, Gelet op het decreet d.d. 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 9 e Directie Dienst 91 Kunst en Cultuur Provincieraadsbesluit betreft verslaggever REGLEMENT LOKAAL CULTUURBELEID voorleggen voorstel tot uitbreiding reglement betreffende de ondersteuning van initiatieven

Nadere informatie

A R C H I E F. desingel. Juni 2004. x i - 1 -

A R C H I E F. desingel. Juni 2004. x i - 1 - A R C H I E F desingel Juni 2004 x i - 1 - Archief desingel 1. Identificatie 1.2. Titel, naam, omschrijving Archief van het Internationaal Kunstcentrum desingel. 1.3. Datum of periode van ontstaan Vanaf

Nadere informatie

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap Kunstendecreet decreet ondersteuning professionele kunsten Vlaamse Gemeenschap Vernieuwing regelgeving Kunsten 1. Historiek 2. Structuur nieuwe Kunstendecreet 2.1. Organisatie Kunstenbeleid 2.2. Subsidie

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking!

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Doelstelling: Deze nota heeft als doel om het overleg en de samenwerking op gemeentelijk niveau tussen de lokale dienstencentra en

Nadere informatie

In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen:

In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen: 5. Doelgroepen In de eerste lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen drie doelgroepen: Koren Zangers Geïnteresseerd publiek In de tweede lijn maakt Koor&Stem een onderscheid tussen twee doelgroepen:

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

INTERNATIONAAL CULTUURBELEID EEN VVC-BIJDRAGE

INTERNATIONAAL CULTUURBELEID EEN VVC-BIJDRAGE Contact: Gallaitstraat 86 bus 23 1030 Brussel 02/201.17.07 02/201.07.19 info@cultuurcentra.be www.cultuurcentra.be Document 020 24/02/2005 INTERNATIONAAL CULTUURBELEID EEN VVC-BIJDRAGE Inleiding In het

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

REGLEMENT. Darna Express

REGLEMENT. Darna Express Darna vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Steenstraat 25-27 1000 Brussel REGLEMENT Darna Express Projectsubsidie voor de realisatie van culturele projecten ter stimulering van de dialoog tussen de Vlaams

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

ontwerp decreet geadviseerd door de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding, voor te leggen aan de Vlaamse Regering

ontwerp decreet geadviseerd door de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding, voor te leggen aan de Vlaamse Regering ontwerp decreet geadviseerd door de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding, voor te leggen aan de Vlaamse Regering Ontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 13 juli 2001 houdende

Nadere informatie

De vraag stelt zich welke juridische vorm het meest aangewezen en noodzakelijk is om vorm te geven aan de huidige vzw.

De vraag stelt zich welke juridische vorm het meest aangewezen en noodzakelijk is om vorm te geven aan de huidige vzw. Verslag/Motivatienota Voor- en nadelen van externe verzelfstandiging als Autonoom Gemeentebedrijf (AGB)- conform artikel 232 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 Inleiding Uiterlijk op 1 januari 2014

Nadere informatie

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Kunsten

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Kunsten 1. Doel van de functie Organiseren en uitvoeren van verschillende operationele technische taken waaronder decoropbouw, belichting, geluidsversterking, projectie, binnen het Team Kunsten van de stroom Vrije

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! CIJFERS OVER DRIE LOKALE HELDEN-EDITIES HEEN Het project Lokale Helden heeft aangetoond dat niet-verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal

Nadere informatie

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Jongeren

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Jongeren 1. Doel van de functie Organseren en uitvoeren van verschillende operationele technische taken waaronder decoropbouw, belichting, geluidsversterking, projectie, binnen het team Jongeren van de stroom Vrije

Nadere informatie

OFFICIEUS GECOÖRDINEERDE VERSIE UITVOERINGSBESLUIT

OFFICIEUS GECOÖRDINEERDE VERSIE UITVOERINGSBESLUIT OFFICIEUS GECOÖRDINEERDE VERSIE UITVOERINGSBESLUIT Besluit van de Vlaamse Regering van 11 januari 2002 ter uitvoering van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend?

Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend? Praktisch! Hoe worden de subsidies lokaal cultuurbeleid toegekend? Vanaf 2014 zullen lokale besturen hun beleid vorm geven door middel van de strategische meerjarenplanning. Ook het lokaal cultuurbeleid

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Stad Eeklo Cultuurdienst Molenstraat 36 9900 EEKLO T 09 218 27 31 F 09 378 40 49 info@stad.eeklo.be SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Gelet op het decreet van 12 juli 2012 betreffende

Nadere informatie

3. Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking: de projecten

3. Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking: de projecten Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Art. 1: Doel van de subsidie Het gemeentebestuur keert, binnen de perken van het bedrag vermeld onder de actie ACT- 102/Ondersteuning gemeenschapsvormende initiatieven/0719-00/6493000

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

Vraagstelling over de interne staatshervorming

Vraagstelling over de interne staatshervorming Vraagstelling over de interne staatshervorming Hoorzitting Commissie Binnenlands Bestuur Vlaams Parlement 24 november 2010 Vereniging Vlaamse Cultuur en gemeenschapscentra Paul Sergier, directeur Invalshoek

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VERORDENING 02/11 HOUDENDE ERKENNING VAN DE GEMEENSCHAPSRADEN EN VAN DE VZW S GEMEENSCHAPSCENTRUM IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- Deze verordening regelt

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 [Gecoördineerde versie na de wijzigingen door het besluit van

Nadere informatie

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Goedemiddag beste schepenen, provincieraadsleden, de vele

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Goedemiddag beste schepenen, provincieraadsleden, de vele Zondag 12 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Labo Max - Oostende Goedemiddag beste schepenen, provincieraadsleden, de vele cultuurpartners

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing. DECREET

Nadere informatie

ACTIES DIE BETREKKING HEBBEN OP DE PROGRAMMAONTWIKKELING

ACTIES DIE BETREKKING HEBBEN OP DE PROGRAMMAONTWIKKELING BI JLAGE Bijlage nr. 04/ 02 Besluit houde nde het indiene n van de VGC actieplanne n 2005 Cultuur, Cultuurce ntrum Brussel, Hoofdstedelijke Ope nbare Bibliotheek en Streekgericht Bibliotheekbeleid met

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010

Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010 Gemeentelijk reglement betreffende de erkenning en subsidiëring van cultureel en sociocultureel volwassenenwerk van 1 september 2010 Het subsidiereglement van de Gemeentelijke Culturele Raad Wichelen heeft

Nadere informatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Situering De LEADER-groep is zich bewust van de afnemende kennis over het platteland in de gehele samenleving. De evolutie in de Europese samenleving maakt dat mensen

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Binden Boeien & Beleven

Binden Boeien & Beleven Binden Boeien & Beleven Strategisch Plan Schouwburg Venray 2015-2020 [Invoegen afbeelding] 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Trends & ontwikkelingen 3 3. Missie 4 4. Onze visie & bijbehorende doelstellingen

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

Vacature Programmator Podiumkunsten. (B4-B5, contractueel) Met aanleggen aanwervingsreserve, geldig voor 2 jaar

Vacature Programmator Podiumkunsten. (B4-B5, contractueel) Met aanleggen aanwervingsreserve, geldig voor 2 jaar Vacatures Programmator Podiumkunsten Omschrijving Vacature Programmator Podiumkunsten (B4-B5, contractueel) Met aanleggen aanwervingsreserve, geldig voor 2 jaar CC De Factorij is een gloednieuw centrum

Nadere informatie

Onthaalvorming: missie en strategie

Onthaalvorming: missie en strategie Onthaalvorming: missie en strategie 1 Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij belangrijk voor deze stad? Wat moet er zeker blijven? En wat wil je absoluut veranderd zien? Wat moeten we doen

Nadere informatie

Vrijdag 11 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout

Vrijdag 11 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout Vrijdag 11 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout (enkel het gesproken woord telt) Geachte schepen (van Cultuur

Nadere informatie

ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid DE VLAAMSE REGERING,

ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid DE VLAAMSE REGERING, ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal

Nadere informatie

Voorstelling WACCO oktober 2016 Asse

Voorstelling WACCO oktober 2016 Asse Voorstelling WACCO 1996 28 oktober 2016 Asse Inhoud Missie/Prioriteiten Interne werking: Financieel Personeel Beleidsdoelstellingen: Communicatie en promotie Programmatorische afstemming Verbreden regionaal

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

Verduidelijkende nota van de beoordelingscommissie sociaal-artistiek werk

Verduidelijkende nota van de beoordelingscommissie sociaal-artistiek werk Deze verduidelijkende nota is voorzien in het draaiboek artistieke beoordeling Kunstendecreet. Dit draaiboek is een gemeenschappelijk werkdocument voor alle partijen die betrokken zijn bij de advisering

Nadere informatie

Functiekaart. Dienst: Subdienst:

Functiekaart. Dienst: Subdienst: Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Projectmedewerker Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijdszaken Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De afdeling vrije

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Aanvraag projectsubsidie

Aanvraag projectsubsidie Aanvraag projectsubsidie Projecten voor amateurkoren - bestemd voor leden van Koor&Stem georganiseerd in provincie Oost-Vlaanderen Procedure voor aanvraag van een projectsubsidie 1 Richtlijnen en voorwaarden

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Vlabus vzw Zuiderlaan 13, 9000 Gent 09 243 12 70 info@vlabus.be www.vlabus.be Beleidsplan 2014-2018 maakt werk van sport! 1 MISSIE Vlabus wil de professionele tewerkstelling van de sportsector in Vlaanderen

Nadere informatie

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen Conceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering Deze conceptnota heeft tot doel om, binnen de contouren van het Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

Evenementen organiseren, waarom niet?

Evenementen organiseren, waarom niet? Evenementen organiseren, waarom niet? Jan Darthet Rik De Keyser bestuurder-directeur, WES Elke gemeente of stad biedt de dag van vandaag een uitgebreid aanbod aan evenementen aan. Precieze cijfers over

Nadere informatie

Meerjarenplan Cultuur Oostende

Meerjarenplan Cultuur Oostende Meerjarenplan 2014 2019 Cultuur Oostende Organisatiedoelen stad Oostende 1. Oostende is een aantrekkelijke en nette stad waar mensen trots op zijn en zich veilig voelen. 2. Oostende is een levendige stad

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN. Toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas

STRATEGISCH PLAN. Toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas STRATEGISCH PLAN Toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas 2017-2022 Strategisch plan toerisme en stadspromotie Sint-Niklaas 2017-2022 Dit zijn de krachtlijnen uit het Strategisch plan Toerisme en Stadspromotie

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober 2012 ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid (B.S. 6 december 2012) DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

Memorandum van de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra voor de Vlaamse Regering

Memorandum van de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra voor de Vlaamse Regering Document 078 15/06/2009 Memorandum van de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra voor de Vlaamse Regering 2009-2014 Visie De VVC gelooft in cultuurcentra en gemeenschapscentra als open pluralistische

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK

PLAN VAN AANPAK KBO CUIJK CENTRUM PLAN VAN AANPAK 2018 2022 1 P a g i n a INHOUD: Pagina 1: Pagina 2: Pagina 3: Pagina 4: Voorblad Inhoud Inleiding lijke taken en Pagina 5: Pagina 6: Ouderenbeleid PR en Communicatie Scholing

Nadere informatie

Artistieke Games. DigIT Up 24/02/2017

Artistieke Games. DigIT Up 24/02/2017 Artistieke Games DigIT Up 24/02/2017 Do IT: Let the games begin See IT Dig IT: Wat hebben we in huis vandaag? Ga op in het spel! What s in it for you? Inspiratievolle context: Arcadehall Deurne, Christophe

Nadere informatie

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind Projectplan creatief talent verbinden Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl Voorstelling Kompas, slotapplaus, Junushof Wageningen, 2009 Onbekend maakt onbemind De werelden

Nadere informatie

Bisconceptnota. Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Bisconceptnota. Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Bisconceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering 1.1. Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen

Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen NOTA Datum: 2 april 2015 Van: Dienst Economie en Internationale Samenwerking Team Sociale Economie Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen

Nadere informatie

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Geachte aanwezigen, Dames en heren, Feest vieren is onlosmakelijk

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

organisatie kan hier bepalen en toelichten of en in welke mate ze een werking ontplooit in een internationale context.

organisatie kan hier bepalen en toelichten of en in welke mate ze een werking ontplooit in een internationale context. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL-CULTURELE VOLWASSENENORGANISATIES MET EEN WERKING VOOR HET NEDERLANDSE TAALGEBIED EN HET TWEETALIGE GEBIED BRUSSEL-HOOFDSTAD

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN

REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 september 2009 Bekendgemaakt op 18 december 2008 en 1 oktober 2009 Artikel 1: Voorwerp Dit reglement kadert

Nadere informatie

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020 op 3 december 2013 Verslagen thematafels Thema 2: Wat zijn in 2020 de kerntaken van een sportfederatie? Moderator: Koen HOEYBERGHS Verslaggever: Chris MASSEZ 1.

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet Vernieuwingen sinds aanpassing Kunstendecreet medio 2008 : - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie

Tweede adviesnota. van het STEM-PLATFORM. aan de stuurgroep. donderdag, 12 december Brussel, Koning Albert II - Laan.

Tweede adviesnota. van het STEM-PLATFORM. aan de stuurgroep. donderdag, 12 december Brussel, Koning Albert II - Laan. Tweede adviesnota van het STEM-PLATFORM aan de stuurgroep donderdag, 12 december 2013 Brussel, Koning Albert II - Laan Pagina 1 Beoordelingskader voor de subsidiëring van initiatieven ter ondersteuning

Nadere informatie

Toelichting decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid

Toelichting decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid Toelichting decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid hebben vanaf 2014 meer vrijheid om een eigen lokaal beleid vorm te geven. Tijdens de volgende bestuursperiode (2013-2018) zullen

Nadere informatie

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent

Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Stedelijk reglement voor de subsidiëring van initiatieven ter bevordering van het interculturele en interlevensbeschouwelijke samenleven in Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december 2009 Bekendgemaakt

Nadere informatie

volwassenen bevordert; 2) aan te geven welke samenlevingsvraagstukken

volwassenen bevordert; 2) aan te geven welke samenlevingsvraagstukken BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL-CULTURELE VOLWASSENENORGANISATIES MET EEN WERKING VOOR HET NEDERLANDSE TAALGEBIED EN HET TWEETALIGE GEBIED BRUSSEL-HOOFDSTAD

Nadere informatie

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 11/03/16 12:27 5 Voorwoord Vlaanderen evolueert naar een superdiverse samenleving. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee ook voor het beleidsdomein Welzijn,

Nadere informatie

Open oproep kandidaatstelling cultuurgemeente en sportgemeente van Vlaanderen

Open oproep kandidaatstelling cultuurgemeente en sportgemeente van Vlaanderen Open oproep kandidaatstelling cultuurgemeente en sportgemeente van Vlaanderen Inleiding en situering: De decreten op het lokale sport-, jeugd- en cultuurbeleid vormen een belangrijke basis voor een gedreven,

Nadere informatie

deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Deeltijds kunstonderwijs en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften: hand in hand voor verbreding? W IM SMET Sinds de overheveling

Nadere informatie

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing.

Nadere informatie

Globaal Sportinfrastructuurplan Vlaanderen Diederik Van Briel

Globaal Sportinfrastructuurplan Vlaanderen Diederik Van Briel Globaal Sportinfrastructuurplan Vlaanderen Diederik Van Briel Beleidskader Voorbereidende stappen - Proces Uitgangspunten Focus en Rol van Vlaanderen Vlaams regeerakkoord Beleidsnota Afbakenen type Sportinfrastructuur

Nadere informatie

Reglement. ter subsidiëring van initiatieven rond de herdenking van WOI door actoren uit het middenveld in de Ginterregio. - Projectsubsidie -

Reglement. ter subsidiëring van initiatieven rond de herdenking van WOI door actoren uit het middenveld in de Ginterregio. - Projectsubsidie - Reglement ter subsidiëring van initiatieven rond de herdenking van WOI door actoren uit het middenveld in de Ginterregio - Projectsubsidie - HERDENKING 100 JAAR GROOTE OORLOG 2014 2019 1. Doelstellingen

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen van een succesvolle samenwerking tussen verschillende stads- en OCMW diensten.

Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen van een succesvolle samenwerking tussen verschillende stads- en OCMW diensten. Beste dames en heren Beste Senior Welkom op de opening van de Seniorenweek. Dit jaarlijks initiatief van OCMW, Stad en Seniorenraad, die telkens met beperkte middelen een aantrekkelijk programma samenstellen,

Nadere informatie

Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen ( )

Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen ( ) Organiek reglement voor de stedelijke cultuurraad Beringen (16-06-2014) 1. DOELSTELLING 1.1. Het Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid, bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Strategische meerjarenplanning in Vlaamse centrumsteden. Workshop 2 december 2009 Karl-Filip Coenegrachts Departementshoofd Stafdiensten Stad Gent

Strategische meerjarenplanning in Vlaamse centrumsteden. Workshop 2 december 2009 Karl-Filip Coenegrachts Departementshoofd Stafdiensten Stad Gent Strategische meerjarenplanning in Vlaamse centrumsteden Workshop 2 december 2009 Karl-Filip Coenegrachts Departementshoofd Stafdiensten Stad Gent Gent in 2020? Welke stad is Gent in 2020? Wat vind jij

Nadere informatie

Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand

Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand vergadering C279 BRU13 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand van 1 juli 2010 2 Commissievergadering nr. C279 BRU13 (2009-2010) 1 juli 2010 INHOUD

Nadere informatie