FILOSOFIE VAN DE KUNST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FILOSOFIE VAN DE KUNST"

Transcriptie

1 FILOSOFIE VAN DE KUNST

2 COLLEGES I. Het schone en het sublieme. II. Ethiek en esthetiek. III. Natuur en cultuur. IV. Esthetische waarheid. V. Postmodernisme.

3 V. POSTMODERNISME

4 1. EEN ONVOLTOOID PROJECT Waarom zou het modernisme nog springlevend zijn? 2. VOORBIJ DE GROTE VERHALEN Wat is postmodernisme? 3. TERUG NAAR DE TOEKOMST Welke perspectieven zijn er voor de hedendaagse kunst?

5 1. EEN ONVOLTOOID PROJECT

6 EEN HEFTIG DEBAT In de jaren tachtig woedde in de kunst en de filosofie een heftig debat tussen zogenaamde modernen en postmodernen. In de filosofie houden modernisten vast aan het project van de moderniteit. Jürgen Habermas omschrijft het project van de moderniteit in zijn beroemde Adorno-rede (1979) als de poging de objectiverende wetenschappen, de universele fundamenten van moraal en recht en de autonome kunst vastberaden te ontwikkelen in hun specifieke eigenzinnigheid, maar tegelijkertijd ook de cognitieve potenties die zodoende ontstaan te bevrijden uit hun esoterische vorm en te benutten voor de praktijk, dat wil zeggen: voor een redelijke vormgeving van de levensverhoudingen. De postmodernen in de filosofie beargumenteren waarom dit project op sterven na dood is.

7 ARCHITECTUUR ALS VOORLOPER Nog voordat het in de filosofie, de beeldende kunst, de literatuur of muziek en vogue was om over het postmodernisme te spreken, werd het begrip al in de architectuur gebruikt. In de architectuur werd een moderne van een postmoderne manier van bouwen onderscheiden. Hierbij ging het niet alleen om gebouwen, maar ook om stedenbouwkundige vraagstukken. Voor een goed begrip van het postmodernisme is het dan ook van belang om na te gaan wat in de architectuur en de stedenbouwkunde onder modernisme werd verstaan. Een opstapje daartoe biedt de filosofie en sociologie van Georg Simmel.

8 GEORG SIMMEL ( ) Belangrijke werken: Das Wesen der Materie nach Kant s Monadologie (1881). Philosophie des Geldes (1900). Die Großstädte und das Geistesleben (1903). Soziologie (1908). Goethe (1913). Rembrandt (1916). Konflikt der modernen Kultur (1918). Lebensanschauung (1918).

9 HET LEVEN IN DE STAD In de 19 e eeuw werd de vraag opgeworpen of de verstedelijking desastreus is voor traditionele levensvormen. Ferdinand Tönnies ( ) contrasteert in Gemeinschaft und Gesellschaft (1887) de traditionele en moderne levensvorm. Gemeenschap > dorp, collectivisme, affectieve relaties, lage mobiliteit en iedereen kent elkaar. Maatschappij > stad, individualisme, contractuele relaties, hoge mobiliteit en iedereen is een soort vreemdeling. Terwijl Tönnies over de transformatie van gemeenschap naar maatschappij pessimistisch is, wijst Simmel juist op de nieuwe vrijheden die dat met zich meebrengt.

10 INDIVIDU EN MAATSCHAPPIJ Simmel is geïnteresseerd in de wisselwerking (Wechselwirkung) tussen individu en maatschappij. Het individu belichaamt het leven (das Leben) dat verantwoordelijk is voor creëren van allerlei producten en instituties. Deze producten en instituties kunnen over het individu gaan heersen. De kunst is om zich van allerlei vormen van overheersing te bevrijden.

11 FORMELE SOCIOLOGIE Individualisering en vermaatschappelijking zijn twee zijden van dezelfde medaille. Simmel onderscheidt uitdrukkelijk de inhoud en de vorm van de vermaatschappelijking. De inhoud > de belangen, driften en wensen van individuen. De vorm > de aard van de vermaatschappelijking. Simmel pleit voor een formele sociologie die het kan stellen zonder aandacht te schenken aan de motieven voor het handelen van individuen en focust op de arbeidsdeling, de grootte van groepen, de strijd tussen of de boven- en onderschikking > analyse van veranderende relaties.

12 DE MODERNE STAD Simmel reflecteert over de vraag hoe het is om in een moderne stad te leven. Centrale vraag: waarin verschilt het leven in de stad van dat in een dorp op het platteland? In zijn artikel Die Grosßstädte und das Geistesleben bespreekt hij hoe mensen die in steden leven omgaan met de grootschalige veranderingen die zich daarin voltrekken. Een anonieme massa van individuen vormt een soort eigen leven. De mens neemt een rationeel-calculerende houding aan, die versterkt wordt door de geldeconomie. Om zich staande te houden, moet de moderne stedeling in zekere zin blasé zijn > een onverschilligheid die het mogelijk maakt om met het bombardement aan prikkels om te gaan. Dit soort reflecties over de moderne stedeling worden ook verondersteld in de moderne architectuur.

13 MODERNE ARCHITECTUUR De moderne architectuur komt vooral in het begin van de 20 ste eeuw van de grond. Zij zet zich af tegen een architectuur die zich bedient van decoraties (o.a. Jugendstil) en vereenvoudigt radicaal de vormgeving. Belangrijke aspecten van de vormgeving > de vorm is dienstbaar aan de functie, eenvoud, helderheid en zoveel mogelijk recht willen doen aan het gebruikte materiaal. Enkele architecten die een grote impuls hebben gegeven aan de moderne architectuur: Frank Lloyd Wright, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Louis Sullivan, Alvar Alto en Eero Saarinnen. De moderne architectuur omvat een grote verscheidenheid aan richtingen: o.a. het futurisme, het constructivisme, Deutschen Werkbund, De Stijl en het Bauhaus.

14 BAUHAUS Bauhaus was een kunst-, design en architectuurschool die bestond tussen 1919 en De oprichter en eerste directeur van het Bauhaus was Walter Gropius. Zijn opvolgers als directeur waren Hannes Meyer ( ) en Mies van der Rohe ( ). Het Bauhaus kende drie locaties: 1. Weimar > Dessau > Berlijn > Door toedoen van het nationaal-socialisme werden de deuren van het Bauhaus in 1933 definitief gesloten.

15 LAK AAN DE TRADITIE Vooronderstelling van het Bauhaus > na de Eerste Wereldoorlog is een nieuwe fase in de geschiedenis aangebroken die radicaal breekt met het verleden > alledaagse gebruiksvoorwerpen en gebouwen moeten functioneel, mooi en goedkoop zijn en massaal geproduceerd kunnen worden. Bauhaus vertolkt een ahistorische visie > historische motieven voor het bouwen zijn uit den boze. Het gaat erom zich niet door de traditie TE laten leiden, maar door een vernieuwingen recht te doen de tijdsgeest.

16 KUNST EN AMBACHT Het Bauhaus wilde interdisciplinair te werk gaan, dat wil zeggen designers, beeldend kunstenaars en architecten bij elkaar brengen, zodat ze elkaar kunnen inspireren. Naast interdisciplinariteit staat het Bauhaus voor een samenwerkingsverband tussen kunstenaars en ambachtslieden. Het Bauhausmanifest uit 1919 maakte zich sterk voor het ambacht: Architekten, Bildhauer, Maler, wir alle müssen zum Handwerker zurück! ( ) Der Künstler is teine Steigerung des Handwerkers. Belangrijke kunstenaars als Johannes Itten, Lyonel Feininger, Oskar Schlemmer, Paul Klee, László Moholy- Nagy en Wassily Kandinsky doceerden aan het Bauhaus.

17 WALTER GROPIUS Korte biografie: 1883: geboren op 18 mei in Berlijn : studeert architectuur zonder af te studeren : werkt voor de architect Peter Behrens : nauwe samenwerking met de architect en timmerman Adolf Meyer met wie hij het Fagos-Werk in Alfeld an der Leine ontwerpt : directeur van het Bauhaus. 1937: professor aan de Graduate School of Design van Harvard University. 1969: sterft op 5 juli in Boston.

18 HET BAUHAUSGEBOUW IN DESSAU Een van de bekendste ontwerpen van Gropius is het Bauhausgebouw (1925) in Dessau. De functionele differentiëring van het gebouw weerspiegelt zich in de vormgeving. Het gebouw vervult drie functies: 1. Een vleugel met werkplaatsen. 2. Een vleugel met de Gewerbliche Berufsschule. 3. Een vleugel met ateliers. De school en de werkplaatsen zijn verbonden door een brug voor de administratie. De werkplaatsen en ateliers zijn verbonden door een tussengebouw met een aula, mensa en podium.

19 EEN WINDMOLEN Omdat het Bauwhausgebouw zich in drie richtingen L-vormig in de ruimte uitstrekt, lijkt het van boven op een windmolen. Ook in dit gebouw wordt gebruik gemaakt van een techniek die Gropius eerder had ontwikkeld: de Curtain Wall. Terwijl vroeger de muren de dragers van het gebouw waren, is het in dit geval een skelet waaraan de uit glas en metaal bestaande wanden als een soort huis opgehangen zijn.

20 2. VOORBIJ DE GROTE VERHALEN

21 EEN POSTMODERNE IDENTITEIT Lyotard wordt gezien als de filosoof die met La condition postmoderne (1979) het postmodernisme in de filosofie heeft geïntroduceerd. La condition postmoderne is een rapport dat Lyotard schreef in opdracht van de universiteitsraad van de regering van Quebec. Hij geeft een geheel andere invulling aan het begrip postmodernisme dan veel andere zogenaamde protagonisten. Postmodernisme betekent letterlijk: datgene wat na de moderniteit komt. De vraag is dan wat na en voor de getrokken streep komt, en vooral: waar wordt die getrokken?

22 VORMEN VAN POSTMODERNISME 1870 > Engelse schilder John Watkins Chapman stelt een postmodern style of painting (contra het Frans impressionisme) voor > Amerikaanse theoloog Bernard Iddings Bells verstaat onder het postmodernisme een nieuwe vorm van spiritualiteit > Arnold J. Toynbee gebruikt het begrip postmodernisme om een nieuwe fase in de cultuur aan te duiden die in 1875 zou zijn begonnen (met de wereld als vertrekpunt van denken) > Irving Howe duidt met postmodernisme op een vervalsgeschiedenis van de moderne literatuur > Charles Jencks wijst op een radicale wijziging van de taal van de architectuur > postmodernisme contra Bauhaus > in de beeldende kunst wordt van de transavantgarde gesproken > afkeer van Concept Art en terugkeer van mythen.

23 DE TOESTAND VAN DE HUIDIGE CULTUUR Bij Lyotard duidt het postmodernisme op de toestand van de cultuur. Sinds het einde van de negentiende eeuw is de cultuur sterk veranderd door transformaties van de spelregels in de wetenschap, de literatuur en de beeldende kunst. Deze transformaties zijn het gevolg van de crisis van de verhalen (crise des récits). De wetenschap meende vertrekkende vanuit een soort metavertoog - dat haar verhaal beter was dan dat van andere verhalen. Modernisme > berust op een metavertoog oftewel groot verhaal (grand récit), zoals bijvoorbeeld de emancipatie van het proletariaat. Postmodernisme > verklaart het einde van de grote verhalen.

24 TAALSPELEN In de lijn van Wittgenstein analyseert Lyotard taalspelen. Taalspelen zijn gebonden aan regels die de betekenis van woorden vastleggen. Volgens Lyotard zijn de taalspelen incommensurabel en kenmerken ze zich door strijd. Hij vraagt naar de legitimatie van taalspelen. Het gaat met name om twee grote verhalen die kenmerkend zijn voor het modernisme: 1. Kennis staat in dienst van de emancipatie van de mens (bijvoorbeeld Kant). 2. Kennis bestaat uit de ontwikkeling van een idee (bijvoorbeeld Hegel).

25 TOTALITAIR DENKEN De basisintuïtie van Lyotard is dat het fout is wanneer een bepaald taalspel andere taalspelen overheerst. De grote verhalen die kenmerkend zijn voor het postmodernisme zijn totalitair, omdat ze te weinig rekenschap geven van de verschillen tussen taalspelen. Totalitair denken erkent niet de incommensurabiliteit van taalspelen en consolideert hiërarchische verhoudingen tussen hen.

26 PARALOGIE Het moderne denken is gericht op effectiviteit en efficiëntie. Lyotard wijst erop dat de samenleving niet functioneert als een systeem waarvan de output (effectief en efficiënt) berekend kan worden op grond van een specifieke input. De ontwikkeling van kennis loopt niet via een dergelijk deterministisch model. Lyotard stelt voor om de ontwikkeling van kennis niet te legitimeren op grond van effectiviteit en efficiëntie, maar op grond van wat hij paralogie noemt. Paralogie > wat buiten de heersende rede valt; wat afwijkt; wat tot paradoxen leidt.

27 VAN CONSENSUS NAAR DISSENSUS Door aandacht te vragen voor de paralogie wil Lyotard de aandacht vestigen op de heterogeniteit van verhalen en de onmogelijkheid van een metaverhaal dat ongerijmdheden tussen en binnen deze verhalen opheft. In plaats van te zoeken naar een consensus, moet de dissensus onder de aandacht worden gebracht. De consensus is hooguit een toestand tijdens een discussie, maar nooit het doel ervan. De paralogie is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van kennis. Omdat de paralogie destabiliseert, leidt ze tot vernieuwingen in het denken. Het is onmogelijk om a priori vast te stellen of een bepaald systeem effectief en efficiënt zal zijn.

28 EEN RECHTVAARDIGHE PRAKTIJK Lyotard kritiseert zowel de systeemtheorie als het marxisme omdat beide (impliciet) uitgaan van het model van gesloten systemen. Gesloten systemen hebben een terroristisch karakter omdat ze in de praktijk de paralogie miskennen en daardoor elke afwijking van a priori geformuleerde ideeën onderdrukken. Een rechtvaardige praktijk heeft oog voor verschillen. Tegenover het model van gesloten systemen, moet het model van open systemen worden gesteld, zodat homogeniteit plaats maakt voor heterogeniteit. Ethiek > rechtvaardigheid betekent het verhinderen van de dominantie van een bepaald taalspel.

29 EEN KWESTIE VAN HOUDING Lyotard gebruikt het begrip postmodernisme niet om een periode aan te duiden, maar een geestelijke houding > het open staan voor de pluriformiteit en incommensurabiliteit van taalspelen. Het postmodernisme maakt een einde aan het vooruitgangsgeloof en de emancipatiegedachte, omdat ze zijn misbruikt voor het legitimeren van repressie. Postmodernisme is het bewustzijn dat een verzoening van de verschillende taalspelen onmogelijk is. In de postmoderne architectuur kenmerkt zich dan ook door een mixture aan stijlen.

30 POSTMODERNE ARCHITECTUUR Ook al zijn er tal van voorlopers, de postmoderne architectuur manifesteert zich vooral sinds het einde van de jaren zeventig. Postmoderne architectuur verzet zich tegen diverse elementen die kenmerkend zijn voor de moderne architectuur, zoals het functionalisme, het minimalisme, de fixatie op verticale en horizontale lijnen en transparantie. Terwijl bijvoorbeeld de moderne architectuur het platte dak celebreerde, introduceerde de postmoderne architectuur weer het puntdak. Het waren met name Jane Jacobs met The Death and Life of great American Cities (1961) en Robert Venturi met Complexity and Contradiction in Architecture (1966) die tekeer gingen tegen de maakbaarheidsgedachte van de modernistische bouwwijze. Tegenover de beroemde uitspraak Less is more van Mies van der Rohe stelt Venturi: Less is a bore.

31 DE GESCHIEDENIS Terwijl de moderne architectuur de traditie en daarmee de geschiedenis radicaal afwijst, om zodoende ruimte te scheppen voor het nieuwe, vraagt de postmoderne architectuur juist aandacht voor de geschiedenis. Zo citeren postmoderne architecten vrijelijk uit een zak vol vormelementen (pilaren, nissen, ornamenten) uit het verleden. Dit leidt tot eclecticisme. The Sony Building in New York, ontworpen door Philip Johnson.

32 CONTEXTUALISME Museum Abteiberg in Mönchengladbach, ontworpen door Hans Hollein. Niet alleen de geschiedenis, maar ook de alledaagse ervaring leert dat de context waarin een gebouw staat van groot belang is. Postmoderne architectuur verzet zich tegen het verwaarlozen van de context door de moderne architectuur. Context-gevoeligheid is een deugd die door de postmoderne architectuur hoog in het vaandel wordt geschreven.

33 RICARDO BOFILL Een goed voorbeeld van postmoderne architectuur is de door de Catalaanse architect Ricardo Bofill ontworpen Parijse wijk Saint-Quentin-en-Yvelines die tussen 1972 en 1986 van de grond kwam. Kenmerkend is dat Bofill expliciet refereert aan het monumentaal classicisme. Deel van het project is Le Viaduc dat tussen 1978 en 1980 werd gerealiseerd. He zijn zes woontorens die in een kunstmeer zijn opgetrokken en met arcades verbonden worden. Le Viaduc in Parijs, ontworpen door Ricardo Bofill.

34 3. TERUG NAAR DE TOEKOMST

35 NA EEN VERHIT DEBAT Niet alleen in de architectuur, maar ook in de beeldende kunst, literatuur en filosofie was het debat een tijd zeer verhit (vooral in de jaren tachtig van de vorige eeuw). Nu is het bijna geen punt van discussie meer. Daar zijn diverse redenen voor te noemen: 1. Postmodernen hadden tot op zekere hoogte gelijk met de stelling dat het grote verhaal van het modernisme te weinig ruimte schiep voor andere zienswijzen. 2. Inmiddels is er een grotere diversiteit aan stijlen. 3. Als reactie op het postmodernisme is er een neomoderne architectuur ontstaan. 4. Veel architecten richten zich op urgente problemen, zoals het ontwerpen van duurzame gebouwen. Waar zowel modernen als postmodernen worstelen is het aloude vraagstuk van leven en kunst.

36 LEVEN EN KUNST Adorno is positief over de avant-garde kunst in zoverre zij een waarheidswaarde heeft. Maar Adorno wijst echter een centrale gedachte van veel avant-garde kunstenaars af: de autonome kunst op te heffen door ze te integreren in het alledaagse leven. Adorno vindt dat kunst zo veel mogelijk autonoom moet blijven om haar waarheidswaarde te behouden, zodat wat ongezien is wordt gezien en wat ongehoord is wordt gehoord. Zowel binnen het modernisme als het postmodernisme wordt de poging ondernomen om leven en kunst met elkaar te verzoenen.

37 MACHT EN RUIMTE In de hedendaagse filosofie wordt vooral naar de relatie tussen de inrichting van de ruimte en macht gekeken. Met name Foucault is in deze een belangrijk filosoof. Zijn gedachten over het panopticum van Bentham worden tegenwoordig gemobiliseerd om na te denken over grote stedenbouwkundige projecten die voorbij de tegenstelling tussen modernisme en postmodernisme worden ontwikkeld. Hier gaat het ook om het oscilleren tussen utopisch en dystopisch denken.

38 ZEKERHEID EN PRIVACY Terwijl het panopticum bij Bentham nog positieve connotaties heeft, krijgt het bij Foucault negatieve connotaties. De positieve connotatie > effectieve bewaking van mensen. De negatieve connotatie > de bewaking van mensen ondermijn hun vrijheid (privacy). Tegenwoordig worden allerlei elektronische middelen (camera s, computers, etc.) ingezet om mensen effectief te controleren. Het dilemma: deze controle ( surveillance gebaseerd op zien zonder zelf gezien te worden ) is ook van belang om voor zekerheid en duurzaamheid te zorgen. Een goede casus is hier een nieuw stedenbouwkundig project: Songdo International Business district in Korea.

39 SONGDO CITY Songdo is een voorbeeld van een zogenaamde ubiquitous (van het Lat. overal) city planning. Het zou hier gaan om een smart city waarbij een probleem als duurzaamheid aangepakt wordt. Dit leidt tot het dilemma dat er veel gegevens over burgers verzameld moeten worden om effectief te zorgen voor een duurzame stad. Opnieuw komt het spanningsveld tussen esthetiek en ethiek om de hoek kijken. Wie wil in zo n stad daadwerkelijk leven?

40 Lezen: AANBEVOLEN 1. Alain de Botton > The Architecture of Happiness (2006) [vertaald in het Nederlands]. 2. Arthur C. Danto > The Transfiguration of the Commonplace (1981). 3. René Boomkens > Een drempelwereld. Moderne ervaring en stedelijke openbaarheid (1998). Bekijken: 1. Bauhaus School of Art and Design (1994): 2. Fast Sketch - Postmodern Architecture: 3. Songdo City:

Arnold van Heesewijk: DAS BAUHAUS. Probus 1 Maastricht 12 october 2016

Arnold van Heesewijk: DAS BAUHAUS. Probus 1 Maastricht 12 october 2016 Arnold van Heesewijk: DAS BAUHAUS Probus 1 Maastricht 12 october 2016 DAS BAUHAUS 1919-1933 Walter Gropius richtte in 1919 het Bauhaus op in Weimar. Dezelfde plaats waar in datzelfde jaar de Nationale

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie, deel 2, vraag 17:!

Paper Architectuurtheorie, deel 2, vraag 17:! Paper Architectuurtheorie, deel 2, vraag 17: De verschillende opvattingen over postmodernisme van Charles Jencks enerzijds en Jean-François Lyotard anderzijds, geïllustreerd aan de hand van architectuurvoorbeelden.

Nadere informatie

Filosofie en ethiek van de techniek Steven Dorrestijn

Filosofie en ethiek van de techniek Steven Dorrestijn Filosofie en ethiek van de techniek Steven Dorrestijn Saxion Hogeschool & Universiteit Twente Deventer/Enschede, NL Techniek, gedrag en milieu Moralisering van apparaten Hans Achterhuis Daadkracht der

Nadere informatie

Helpt de minder begoede, dus eigenlijk ook een socialist. Zijn architectuur is een hefboom voor het verbeteren van de maatschappij.

Helpt de minder begoede, dus eigenlijk ook een socialist. Zijn architectuur is een hefboom voor het verbeteren van de maatschappij. Architectuurtheorie LES 4 4. Maatschappelijke impact A D O L F B E H N E Omgeving aangenamer maken en een beter, een nieuw soort mens maken Onderscheid tussen het utilitarisme, functionalisme en rationalisme

Nadere informatie

Samen leren leven: Wereldbeelden in perspectief

Samen leren leven: Wereldbeelden in perspectief Samen leren leven: Wereldbeelden in perspectief Ph.D.; Onderzoeker, auteur, sociaal ondernemer www.annickdewitt.com annick@annickdewitt.com In deze presentatie I Het ideaal: Samen leren leven II De condities:

Nadere informatie

Corresponderende online-vragen

Corresponderende online-vragen Opbouw nummering: [hoofdstuk].[tabblad].[vraag] Het tabblad is de vraaggroep onderaan het scherm. hoofdstuk vragen tabblad Nummering online-hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Kunst en gevoel 3. Kunst en rafonalisme

Nadere informatie

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II Take Home Examen Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman i444049 Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II De Amerikaanse filosoof Nelson Goodman heeft een boek geschreven, genaamd Ways of Worldmaking.

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

Elise Desair R BIRA Architectuurtheorie 2

Elise Desair R BIRA Architectuurtheorie 2 Vraag 17: Walter Benjamin bouwt verder op het inzicht van Sigfried Giedion dat de moderne architectuur gekenmerkt wordt door doordringbaarheid. Bespreek zijn visie op de utopische kwaliteiten van glas.

Nadere informatie

cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg

cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg cultuur & media hoorcollege moderniteit en postmoderniteit theo ploeg 1 Wat ga ik behandelen? moderniteit versus postmoderniteit korte geschiedenis verlichting en romantiek modernisme postmodernisme postmoderniteit

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

6. Voorbij het multiculturalisme: kritiek op de democratie Dictatuur van het proletariaat Afsluitend 135.

6. Voorbij het multiculturalisme: kritiek op de democratie Dictatuur van het proletariaat Afsluitend 135. Inhoud Inleiding 7 Gundula Ludwig Judith Butler en Queer Politics 13 1. Inleiding 15 2. Een ethisch imperatief: biografische schets 18 3. De constructie van het geslacht 23 4. Heteroseksuele matrix en

Nadere informatie

Huis Wylerberg. Foto bron RCE. Otto Bartning Expressionisme Marie Schuster - Hiby

Huis Wylerberg. Foto bron RCE. Otto Bartning Expressionisme Marie Schuster - Hiby Huis Wylerberg Foto bron RCE Otto Bartning Expressionisme Marie Schuster - Hiby Huis Wylerberg [bouw: 1921-24] Architect : Otto Bartning [1883 1959] Na WOII op Nederlandse grond Sinds 1985 Rijksmonument

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Achtergrond bij het lezen van Schiller extra info:

Achtergrond bij het lezen van Schiller extra info: Achtergrond bij het lezen van Schiller extra info: De werkelijkheid wordt door Schiller op anders beschreven dan door Kant, hoewel hij sterk op Kant verder bouwt. Schiller gebruikt twee modellen: het model

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

B) Film Charles Baudelaire en de schilders van het moderne leven \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

B) Film Charles Baudelaire en de schilders van het moderne leven \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\ Museumopdrachten bij de tentoonstelling Le peintre de la vie moderne/ De schilder van het moderne leven /\/\/\/\/ in Museum De Paviljoens (5 november 2005-19 maart 2006) /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

Nadere informatie

Werkstuk CKV Cultuur van het moderne (Kandinski, Salvador Dali, Bauhaus etc.)

Werkstuk CKV Cultuur van het moderne (Kandinski, Salvador Dali, Bauhaus etc.) Werkstuk CKV Cultuur van het moderne (Kandinski, Salvador Dali, Bauhaus etc.) Werkstuk door een scholier 1675 woorden 5 oktober 2006 5 22 keer beoordeeld Vak CKV Cultuur van het moderne 1. Groepje 1 Kandinski

Nadere informatie

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 16 mei 2016 Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 1965-2000 Vraag 19: Bespreek de kritische stemmen die niet akkoord gaan met de visie dat de architectuur van de Moderne Beweging

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de

Nadere informatie

Toezicht en moraliteit.

Toezicht en moraliteit. Toezicht en moraliteit. Over professionele waarden in de zorgsector Gabriël van den Brink Congres-NVTZ 10-11-2016 1 Moral sentiments in modern society Adam Smith (1723-1790) The Wealth of Nations (1776)

Nadere informatie

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk //

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // 4153588 Inleiding De opgave lijkt eenvoudig. Het betreft de huidige kunsthal te Rotterdam ontworpen door het architectenbureau OMA. De opgave luidt: stel,

Nadere informatie

Vrijheid van de een is voorwaarde voor die van de ander

Vrijheid van de een is voorwaarde voor die van de ander Vrijheid van de een is voorwaarde voor die van de ander Amsterdam, juni 2017 Beste Axel Honneth, Iedere keer als ik in Duitsland ben zoek ik een Duits boek op. Ik ben opgegroeid met de Duitse cultuur en

Nadere informatie

Autonoom als vak De zelf

Autonoom als vak De zelf Aangezien ik de indruk heb gekregen dat er een opkomst is van een nieuw vakgebied dat nog niet zodanig als vak bestempelt wordt, wil ik proberen dit vak te expliceren, om het vervolgens te kunnen betitelen

Nadere informatie

een essay over de eigentijd door Simone de Kinderen

een essay over de eigentijd door Simone de Kinderen ZÓ VAN DEZE TIJD een essay over de eigentijd door Simone de Kinderen Trends, social media, nieuwe technologieën, we moeten er allemaal van op de hoogte zijn en het is haast onontkoombaar om er niet in

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN 1965 2000 PROF. HILDE HEYNEN EXAMENVRAAG 1: PAPER VERGELIJK DE UTOPISCHE OPVATTINGEN VAN PIET MONDRIAAN MET DIE VAN KAZIMIR MALEVICH. NINA DELVA 2BIRA,

Nadere informatie

Pierre Boulez Vertalingen Etty Mulder Op de grens met het vruchtbare land 1955/1966 Het vruchtbare land 1989/1995

Pierre Boulez Vertalingen Etty Mulder Op de grens met het vruchtbare land 1955/1966 Het vruchtbare land 1989/1995 Pierre Boulez Vertalingen Etty Mulder Op de grens met het vruchtbare land 1955/1966 Het vruchtbare land 1989/1995 CONCEPT/inventaris ; het Grensgebied Het vruchtbare land van Pierre Boulez en Paul Klee

Nadere informatie

Paper: De verschillende opvattingen over postmodernisme van Charles Jencks en Jean-François Lyotard

Paper: De verschillende opvattingen over postmodernisme van Charles Jencks en Jean-François Lyotard Paper: De verschillende opvattingen over postmodernisme van Charles Jencks en Jean-François Lyotard Camille Janssen 2 BIRA 2015/2016 Architectuurtheorie, deel 2 Hilde Heynen Moderne architectuur is dood.

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST?

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST? VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #13 ARCHITECT J.F. BERGHOEF TRADITIONALIST OF MODERNIST? Johannes Fake Berghoef (Aalsmeer, 1903-1994) is voor velen een onbekende architect. Niet voor Jennifer Meyer, promovenda

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de

Nadere informatie

Examenprograma filosofie havo/vwo

Examenprograma filosofie havo/vwo Examenprograma filosofie havo/vwo Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de vader van het

Nadere informatie

7.1. Praktische-opdracht door een scholier 2231 woorden 17 juni keer beoordeeld. Filosofie

7.1. Praktische-opdracht door een scholier 2231 woorden 17 juni keer beoordeeld. Filosofie Praktische-opdracht door een scholier 2231 woorden 17 juni 2009 7.1 18 keer beoordeeld Vak Filosofie 1. Inleiding De belangen van jezelf staan soms op gespannen voet met de belangen van de groep waarmee

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13

INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13 INHOUD VOORWOORD 11 INLEIDING Over verwondering, contingentie en denken-als-ordenen 13 HOOFDSTUK 1. Op zoek naar een stabiele werkelijkheid. De Oudheid (6 de eeuw v.c. 6 de eeuw n.c.) 25 1. Het ontstaan

Nadere informatie

Dit artikel uit Netherlands Journal of Legal Philosophy is gepubliceerd door Boom juridisch en is bestemd voor anonieme bezoeker

Dit artikel uit Netherlands Journal of Legal Philosophy is gepubliceerd door Boom juridisch en is bestemd voor anonieme bezoeker Sanne Taekema (Tilburg) Sanne Taekema, The concept of ideals in legal theory (diss. Tilburg), Tilburg: Schoordijk Instituut 2000, vii + 226 p.; Den Haag: Kluwer Law International 2002, ix + 249 p. Idealen

Nadere informatie

trage vragen als uitdaging voor organisatieadviseurs

trage vragen als uitdaging voor organisatieadviseurs trage vragen als uitdaging voor organisatieadviseurs Harry Kunneman, OOA dubbel college met Hans Vermaak UvH, februari 2012 Opbouw De tweede postmoderniteit De biologische wortels van trage vragen De terugkeer

Nadere informatie

RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN

RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN Wim Weymans RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN Filosofische perspectieven Recht en samenleving anders bekeken Filosofische perspectieven Wim Weymans Acco Leuven / Den Haag Verantwoording 13 Inleiding 17

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo I

Eindexamen filosofie vwo I Opgave 3 Ramadan in de post-seculiere samenleving 12 maximumscore 4 verlichtingsfundamentalisme: laïciteit: verbannen van religie uit openbaar onderwijs en politiek 1 verlichtingsvijandig multiculturalisme:

Nadere informatie

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten Astrid van den Hurk Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten De Toverbal, Venray Hoe leren kinderen? De wereld rondom ons In ons hoofd De boekenwereld op school 2. Bostypen Men onderscheidt

Nadere informatie

Denkgereedschap 2.0 EEN P R A K T I S C H E M A N I E R VA N K R I T I S C H D E N K E N A L C E D O C O E N E N, S O LV E N TA

Denkgereedschap 2.0 EEN P R A K T I S C H E M A N I E R VA N K R I T I S C H D E N K E N A L C E D O C O E N E N, S O LV E N TA Denkgereedschap 2.0 EEN P R A K T I S C H E M A N I E R VA N K R I T I S C H D E N K E N A L C E D O C O E N E N, S O LV E N TA 1 Paul Wouters (1950) Filosoof Consultant Spreker https://www.paulwouters.be/

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Geloof, waarden, ervaringen

Hoofdstuk 3. Geloof, waarden, ervaringen Hoofdstuk 3 Geloof, waarden, ervaringen Kennis en geloof Kennis is descriptief Heeft betrekking op feiten Is te rechtvaardigen Geloof is normatief Heeft betrekking op voorschriften Is subjectief Geldt

Nadere informatie

Symposium strafrecht. Vervolg van een grondslagendebat. onder redactie van. G.C.G.J. van Roermund M.S. Groenhuijsen W.J. Witteveen

Symposium strafrecht. Vervolg van een grondslagendebat. onder redactie van. G.C.G.J. van Roermund M.S. Groenhuijsen W.J. Witteveen Symposium strafrecht Vervolg van een grondslagendebat onder redactie van G.C.G.J. van Roermund M.S. Groenhuijsen W.J. Witteveen Gouda Quint bv (S. Gouda Quint - D. Brouwer en Zoon) Arnhem 1993 Inhoud I.

Nadere informatie

COLOFON SPEELSE MEMPHIS KUNST. Van januari tot mei 2017 Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven.

COLOFON SPEELSE MEMPHIS KUNST. Van januari tot mei 2017 Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven. 1 SPEELSE MEMPHIS KUNST COLOFON Jaar van uitgave Eindhoven, januari 2017 Uitgever Van januari tot mei 2017 Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven www.vanabbemuseum.nl Redactie adres Biesven

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY de twintigste eeuw. H6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY de twintigste eeuw H6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Kunst als een wetenschap blz.52 Tegelijkertijd met de expressionistisch kunstuitingen

Nadere informatie

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Persbericht Breda, 18 december 2018 Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Van vroeg tot laat De voorstellingen van Teun Hocks: 16 februari - 10 juni 2019 Breedbeeld (werktitel) 20 jaar beeldende kunst

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Kunst en individu Kunst en maatschappij 61. Woord vooraf bij herziene uitgave 11 Inleiding 13

Inhoudsopgave. 1 Kunst en individu Kunst en maatschappij 61. Woord vooraf bij herziene uitgave 11 Inleiding 13 Inhoudsopgave Woord vooraf bij herziene uitgave 11 Inleiding 13 Noten 19 1 Kunst en individu 21 1 1 Stromingen in de psychologie van de kunst 21 1 1-1 De psychoanalytische benadering 22 1 1-2 De Gestaltpsychologische

Nadere informatie

Het religieuze bevrijd van religie

Het religieuze bevrijd van religie Het religieuze bevrijd van religie John Dewey Gebaseerd op de Terry Lectures gehouden aan Yale University in 1934. Vertaald en ingeleid door Kees Hellingman ISVW UITGEVERS John Dewey 4 Wij, die nu leven,

Nadere informatie

Het Pleintje. Over publieke ruimte en samenlevingsopbouw. Nieuw wereldsysteem 21/02/17. Steden en de marktplaats. Djemaa El Fna - Marrakech De markt

Het Pleintje. Over publieke ruimte en samenlevingsopbouw. Nieuw wereldsysteem 21/02/17. Steden en de marktplaats. Djemaa El Fna - Marrakech De markt Het Pleintje Nieuw wereldsysteem Steden en de marktplaats Over publieke ruimte en samenlevingsopbouw Eric Corijn Djemaa El Fna - Marrakech De markt 1 Wat is een samenleving? Sociologie: Welke sociale banden?

Nadere informatie

Dialogisch verstaan tussen mensen uit verschillende culturen

Dialogisch verstaan tussen mensen uit verschillende culturen 9 Inleiding Hoe creëren wij een sfeer in onze steden waar iedereen zich thuis voelt? Hoe gaan we om met verschillende culturele feesten en bijbehorende rituelen? Hoe gaan we om met ons gemeenschappelijk

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

ROMANTIEK. het tijdperk van de. Sturm und Drang

ROMANTIEK. het tijdperk van de. Sturm und Drang ROMANTIEK het tijdperk van de Sturm und Drang Friedrich von Schiller leest Die Räuber voor Goethe & Schiller (1749-1832 / 1759-1805) Johann Gottfried von Herder (1744-1803) Johann Georg Hamann (1730-1788)

Nadere informatie

In deze retraite treden we in de voetsporen van Kandinsky s lessen en waarnemingen in het wereldberoemde kunst- en cultuurhuis het Bauhaus te Dessau

In deze retraite treden we in de voetsporen van Kandinsky s lessen en waarnemingen in het wereldberoemde kunst- en cultuurhuis het Bauhaus te Dessau De Bauhaus retraite. Werken, wandelen en waarnemen in een vrije omgeving o.l.v. Drs. Loucas van den Berg, schrijver van het boek: Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest. (Ten Have 2010) 21-26 april

Nadere informatie

De Verlichting. Maar voor de helft geslaagd?

De Verlichting. Maar voor de helft geslaagd? De Verlichting Maar voor de helft geslaagd? Moderne wetenschap Moderne filosofie Moderne cultuur De Verlichting methodische twijfel God garandeert rede scepticisme optimisme kritiek ongeduld ik denk rede

Nadere informatie

Peter Meijers 29 oktober 2013. Het Gildehuis van morgen

Peter Meijers 29 oktober 2013. Het Gildehuis van morgen Peter Meijers 29 oktober 2013 Het Gildehuis van morgen Even voorstellen Peter Meijers Achtergrond bedrijfskundige informatica. 17 jaar ervaring met Het Nieuwe Werken Als zelfstandig adviseur en programmamanager

Nadere informatie

nederland bauhaus pioniers van een nieuwe wereld

nederland bauhaus pioniers van een nieuwe wereld 31 januari 2019, 09:15 (CET) nederland bauhaus pioniers van een nieuwe wereld 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal en bijschriften Volgende week opent nederland bauhaus, met ruim 800 Bauhaus

Nadere informatie

Geluk & wijsheid. Zevende avond

Geluk & wijsheid. Zevende avond Geluk & wijsheid Zevende avond Schoonheid Wat heet mooi? Het belang van het overbodige De postmoderne waarheid De filosoof en de waarheid Goochelen Wat heet mooi? Kun je precies beschrijven wat je raakt?

Nadere informatie

Inleiding 11 Hans Alma & Adri Smaling

Inleiding 11 Hans Alma & Adri Smaling Inleiding 11 Hans Alma & Adri Smaling Referenties 15 Hoofdstuk 1. Zingeving en levens beschouwing: een conceptuele en thematische verkenning 17 Adri Smaling & Hans Alma 1. Wat kan onder zingeving worden

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Een eigenzinnig instituut in Nederland

Een eigenzinnig instituut in Nederland Een eigenzinnig instituut in Nederland Van hoge kunst tot populaire onderwerpen Het iconische gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas als een Palais des Festivals

Nadere informatie

de Cirkel plattegrond van het leven

de Cirkel plattegrond van het leven 1 de Cirkel plattegrond van het leven De Cirkel is een universeel energetisch model dat is opgebouwd als een analoge klok. Elk van de twaalf posities vertegenwoordigt een karakter en heeft een positieve

Nadere informatie

In samenwerking met de Federatie oudleerlingenbonden Vlaamse jezuïetencolleges & de Vlaamse koepel van jezuïetencolleges

In samenwerking met de Federatie oudleerlingenbonden Vlaamse jezuïetencolleges & de Vlaamse koepel van jezuïetencolleges In samenwerking met de Federatie oudleerlingenbonden Vlaamse jezuïetencolleges & de Vlaamse koepel van jezuïetencolleges CONGRES π Zaterdag 20 november 2010 π Universiteit Antwerpen Stadscampus π Aula

Nadere informatie

Dit proefschrift betoogt dat een veel ruimere blik nodig is op de historische ontwikkeling van de Verenigde Staten om te begrijpen waarom het testen

Dit proefschrift betoogt dat een veel ruimere blik nodig is op de historische ontwikkeling van de Verenigde Staten om te begrijpen waarom het testen Samenvatting In dit proefschrift staat de vraag centraal waarom de gestandaardiseerde intelligentiemeting in Amerika zo'n hoge vlucht heeft genomen en tot zulke felle debatten leidt. Over dit onderwerp

Nadere informatie

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014

Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Minor Filosofie en Wetenschap Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - Minoren - 2013-2014 I Inhoudsopgave Vak: Filosofische

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Het Verlangen naar Voorkomen

Het Verlangen naar Voorkomen Het Verlangen naar Voorkomen dr. Rik Peeters Tilburg University/Kafkabrigade Den Haag 16-12-2014 Agenda Waarom doen we aan preventie? De mentaliteit van besturen Preventie als besturingstechniek De

Nadere informatie

Kunstenaarmemo. Een inspirerende reis door de wereld van de kunst...

Kunstenaarmemo. Een inspirerende reis door de wereld van de kunst... Kunstenaarmemo Inspirerende reis door de wereld van de kunst: Schilderijen van beroemde impressionisten en expressionisten als klassiek memoriespel. Spelsoort: Spelers: Inhoud: Memo spel 1-4 spelers 28

Nadere informatie

SLACHTOFFERSCHAP EN AGENCY IN DE PROSTITUTIE

SLACHTOFFERSCHAP EN AGENCY IN DE PROSTITUTIE Samenvatting SLACHTOFFERSCHAP EN AGENCY IN DE PROSTITUTIE Ervaringen en gezichtspunten van tienermeisjes van het platteland op West-Java Dit proefschrift gaat over tienermeisjes die afkomstig zijn van

Nadere informatie

Zie de mens! Homo sapiens. Zorg om betekenis. Jaarcongres Reliëf 11 maart 2016

Zie de mens! Homo sapiens. Zorg om betekenis. Jaarcongres Reliëf 11 maart 2016 Zie de mens! Zorg om betekenis Jaarcongres Reliëf 11 maart 2016 Prof Dr Carlo Leget www.zorgethiek.nu Homo sapiens De mens (wetenschappelijke naam: Homo sapiens) is een tweevoetige primatensoort uit de

Nadere informatie

Voor de Raad van State als adviseur en bestuursrechter is het van. belang zicht te hebben op wat er leeft in de werelden van recht,

Voor de Raad van State als adviseur en bestuursrechter is het van. belang zicht te hebben op wat er leeft in de werelden van recht, Inleiding Vice-President Raad van State tijdens de bijeenkomst van een delegatie van de Raad met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling donderdag 12 februari 2009 Dames en heren, Voor de Raad van State

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Waarden georiënteerd denken in de ggz

Waarden georiënteerd denken in de ggz Waarden georiënteerd denken in de ggz Lezing op de Inspiratiebijeenkomst Waarde(n)vol werken in de ggz Dimence Groep, 8 september 2017 G. Glas g.glas@dimencegroep.nl Overzicht Definities Persoonlijke noot

Nadere informatie

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen Aantekening door C. 814 woorden 16 januari 2014 5,6 52 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Waarden, normen en moraal Waarde:

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 83

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 83 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 83 Inhoudsopgave Apollo en Dionysus incl. Inleiding in de... 4 Kennis en Kritiek... 6 Filosofisch Lezen... 8 Schrijf- en Onderzoeksvaardigheden I, de... 9 Onttovering

Nadere informatie

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje Bijlage HAVO 2014 tijdvak 2 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje HA-1029-a-14-2-b Tekst 1 Constantijn Huygens Constantijn Huygens (1596-1687) was als diplomaat in dienst

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

tentoonstellingen Herman Scholten: ruimte voor textiel Mondriaanhuis, Amersfoort

tentoonstellingen Herman Scholten: ruimte voor textiel Mondriaanhuis, Amersfoort tentoonstellingen 2010 : ruimte voor textiel Mondriaanhuis, Amersfoort Een mooi ding Ambacht, vormgeving, kunst 1890-2010 Museum Hilversum, Hilversum 2008 Palimpsest I Museum Waterland, Purmerend Benno

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer

6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer 6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer ORANJEWOUD UW DROOMVILLA AAN DE RAND VAN PARKLANDSCHAP ORANJEWOUD villa UW DROOM IN HET GROEN Uw droomwoning bouwen in Oranjewoud? Dat kan! Aan de Koningin Julianaweg, bij

Nadere informatie

Van Rechtswege(n) Politìeke en rechtsfilosofische stromingen door de eeuwen heen & DIEDERIK VANDENDRIESSCHE ACADEMIA PRESS

Van Rechtswege(n) Politìeke en rechtsfilosofische stromingen door de eeuwen heen & DIEDERIK VANDENDRIESSCHE ACADEMIA PRESS Van Rechtswege(n) Politìeke en rechtsfilosofische stromingen door de eeuwen heen KOENRAES & DIEDERIK VANDENDRIESSCHE ACADEMIA PRESS Inhoudstafel Woord vooraf. Deell HlSTORISCH OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

DISCUSSIE. Bartomeu Mari, Witte de With, Rotterdam

DISCUSSIE. Bartomeu Mari, Witte de With, Rotterdam DIALOOG VAN DOVEN? Bartomeu Mari, Witte de With, Rotterdam Op 8 en 9 oktober 1999 werd in Witte de With het jaarlijkse symposium gehouden van het Nederlandse Genootschap voor Esthetica. De bijeenkomst

Nadere informatie

Architectuurtheorie 2

Architectuurtheorie 2 Architectuurtheorie 2 Vraag 25: Bespreek hoe Sigfried Giedion de moderne architectuur positioneert als universeel en in overeenstemming met de tijdsgeest. Wouter Geyskens 2bira r0488784 15 mei 2016 Prof.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39364 13 juli 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 juli 2017, nr. VO/1188661,

Nadere informatie

WORKSHOP. huisvesting & corporate branding

WORKSHOP. huisvesting & corporate branding WORKSHOP huisvesting & corporate branding PROGRAMMA 15:00-15:05 welkom door Martijn Roordink, oprichter SPACES 15:05-15:55 introductie: betekenis geven aan ruimte keynote: wat als Starbucks je huisvesting

Nadere informatie

472 - CHOSEN LEGACIES GEKOZEN NATALENSCHAPPEN - SUMMARY IN DUTCH Gekozen nalatenschappen: Nederlandstalige samenvatting

472 - CHOSEN LEGACIES GEKOZEN NATALENSCHAPPEN - SUMMARY IN DUTCH Gekozen nalatenschappen: Nederlandstalige samenvatting 472 - CHOSEN LEGACIES - 473 - GEKOZEN NATALENSCHAPPEN - SUMMARY IN DUTCH Gekozen nalatenschappen: Nederlandstalige samenvatting Wat is de rol van erfgoed in de constructie van regionale identiteiten? Deze

Nadere informatie

Workshop Placemaking

Workshop Placemaking Workshop Placemaking Landelijk Congres Openbare Ruimte Rotterdam 20 juni 2019 Marchel-Wim van Dongen Zelfstandig landschapsarchitect MWVD.nl / commissie vakontwikkeling NVTL Leo de Graaff Voorzitter wooncommissie

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie