Nadenken over wat goed is. Bert Wienen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nadenken over wat goed is. Bert Wienen"

Transcriptie

1 Nadenken over wat goed is Bert Wienen

2 Let wel: ook dyslexie CBS cijfers

3 Probleem? Conrad: het proces waarbij voorheen niet-medische problemen worden gedefinieerd en behandeld als medische problemen, gewoonlijk als ziekte of kwaal Raad voor volksgezondheid en samenleving (april 2017)

4 Identiteitsverwerving Twee polen: Identificatie Separatie 1. Verhouding t.o.v. autoriteit 2. Verhouding t.o.v. andere geslacht 3. Verhouding t.o.v. andere gelijke 4. Verhouding t.o.v. zichzelf

5 Separatie Voorbeeld: Kind van 2 jaar ontdekt de woorden: ik en nee Opvallend: in vroegere literatuur: de trots-periode en nu terrible two periode

6 Overheid en gezondheid 2002 De vraag in 2002: Hoe kan ongezond gedrag van burgers omgebogen worden naar gezond gedrag en wie is daarvoor verantwoordelijk?

7 Overheid en gezondheid 2010 RVZ, 2010: Van ZZ naar GG Wat zijn de gevolgen voor de consument? Dit vraagt veel meer dan nu van de eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid. ( ). Het betekent dat de burger meer zelf moet betalen voor zijn zorg. Maar ook dat hij meer beloond wordt voor gezond gedrag.

8 Overheid en gezondheid 2013 Dit alles stelt de toekomstige consument in staat om samen met de arts bewuste keuzes te maken over zijn gezondheid en de optimale medische zorg. Daarbij let de consument er kritisch op dat de zorg en de verzekeringen aansluiten bij zijn voorkeuren.

9 Preventieakkoord 2019 In 2040 zetten we veel meer in op preventie en minder op zorg. Mensen, jong en oud, worden gestimuleerd om gezonde keuzes te maken.

10

11

12 Vorige keer in Almere Gezien dat spiegels: 1. Je bent zelf verantwoordelijk voor gezondheid (maak de goede keuzes); 2. Presteren is de norm (cito weekenden); 3. Wedstrijden brengen het beste in mensen naar boven; 4. Beelden van buiten zijn bepalend voor de identiteit.

13 Gevaar 1 In de jeugdhulp niet het probleem aan de hand wat Van Os in de GGZ signaleert: iedereen richt zich op de behandelbaren terwijl degene die echt zorg nodig hebben dit onvoldoende krijgen? Zorgvisie 18 oktober 2018

14 Gevaar 2 (nadelen medicaliseren op kindniveau) Stigma en schaamte Je wordt je stoornis (ik ben/hij is autist ) Pygmalion effect Ervaren locus of control verandert (zowel van kind als leraar) Niet de mogelijkheid van aandachtig nietsdoen / normale ontwikkelsprong een kans geven En... een diagnose draagt niet of nauwelijks bij aan betere opbrengsten/prestaties (op lange termijn).

15 Gevaar 3 (nadelen medicaliseren op professioneel niveau)

16 Gevaar 3a

17 Gevaar 3a In het po gaat promotie vaak samen met een verbreding van werkzaamheden, bijvoorbeeld naar die van specialist (zorg, pedagogisch-didactisch, reken-of taalspecialist) (75%) In het vo komen veranderingen in het takenpakket minder voor dan in het po. Daarnaast komt een meer specialistische rol (49%)

18 Kortom Raken we met het introduceren van deze psychologisch/medische taal niet de kern van het vak van leraar kwijt, namelijk het sterk relationele? En dus, gaan aan de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp niet een aantal vragen vooraf: -> waarom en waartoe samenwerken? -> wat betekent het om samen te werken in een relationele context?

19 Kortom 1. Let op de andere notitie van tijd van ouder / leraar / hulpverlener; 2. Let op: snel samenwerkingsresultaat vermindert de samenwerkingsnoodzaak; 3. Let op: reductie van complexiteit: 1. Door taal (diagnosetaal); 2. Door verschuiving naar IB of zorgcoördinator; 3. Door ervaring met eerdere gezinsleden. 4. Weinig kennis over wat is gedaan en wat is resultaat, ook niet overdragen; 5. De mensen NRO onderzoek, die het Wienen meest et al in belangrijk press zijn (lees: die relationeel verbonden zijn), maken vaak geen deel uit van zorgteams.

20 Kortom Relatively young children in their class during the schoolyear maybe at increased risk of diagnosis of intellectual disability, ADHD, and depression. Root A, Brown JP, Forbes HJ, et al. Association of Relative Age in the School Year With Diagnosis of Intellectual Disability, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, and Depression. JAMA Pediatr. Published online September 23, doi: /jamapediatrics

21 En dus Stelling 1: onderwijs en zorg kunnen pas nadenken over samenwerken als het onderwijs de pedagogische relatie op orde heeft

22 Grootste probleem: ik hoor nergens meer bij en Koos deed alles om dit zichtbaar te maken.

23 Koos was: weggevallen uit het verlangen van de ander (eigenlijk van iedereen)

24 Koos was: Dus ook de jongen die eigenlijk niet meer werd gemist.

25 Thuiszitters dagen ons uit Hoe sterk zijn we in het vasthouden aan relaties? Stelling 2 thuiszitters zijn het bewijs dat de relaties in het onderwijs nog niet op orde zijn

26 Medicaliseren en preventie

27 Reïficeren Met reïficeren blijft verborgen dat het om een bepaalde, door mensen bedachte, framing van eigenschappen gaat.

28 Terwijl hersenonderzoek Vooral laat zien dat er variatie is tussen alle mensen, i.p.v. clusters van stoornissen en er ingewikkelde samenhang is tussen genen, omgeving enz.; Oorzaak en gevolg lastig uit elkaar te halen zijn; Er aan hersenonderzoek een besluit vooraf gaat (er hangen geen bordjes in het brein / vergl. Dehue).

29 Weer genuanceerd kijken - Het denken in stoornissen is gebaseerd op menselijke besluiten (de natuur leert niets over wat afwijkend is; - Het psycho-sociale-medische model zoomt sterk in de individu en dan pas de context; - Het pedagogische vertrekt altijd uit de context, zouden we dat dan ook niet moeten verdisconteren in preventie?

30 3 aandachtspunten Dat wat we eerder preventief noemen, wordt nu curatief (ziet het heel sterk rondom angst); Bij preventiedenken vanuit 1 discours vergeten we de context (probleem van medisch model); Preventie vanuit het individuele perspectief bekrachtigt vooral het ervaren probleem.

31 Collectief vraagt om debat over maatschappij door opiniemakers..

32 Collectief vraagt om debat over maatschappij door wetenschappers. Volkskrant 23 sep 2019

33 Wetenschap zegt niets over het goede, aan wetenschap gaan altijd trage vragen vooraf Scientific studies show that it encourages communication and vocalization in babies before birth through the music streamed.

34 Preventie als doel van jeugdwet Preventief werken: 1. is oneindig (we weten nooit welke scenario s zich voordoen); 2. gaat altijd gepaard met toezicht en screening (ob.v. normen); 3. lijkt altijd te werken; 4. en gaat dus ook altijd om normen (wat vinden we normaal?)

35 Nadeel van preventiedenken

36 Nadeel van preventiedenken Het idee hoe eerder hoe beter is veel op af te dingen (bijv. ADHD, O Connor & McNicholas, 2019); Specifiek ADHD, veelgebruikte behandeling bleek weinig invloed te hebben op schoolprestaties, terwijl juist dat de reden tot aanmelding was (Kortekaas Rijlaarsdam, Luman, Sonuga-Barke & Oosterlaan, 2018); Het potentieel van preventiedenken is oneindig (Peeters, 2015).

37

38 Reactie panel experts 1. Campagne van de overheid stress hoort erbij, praat erover ; 2. Ontschotting financieringsstromen; 3. Wettelijk vastleggen van recht op werk; 4. Gemeenten: integraal AUB

39

40 Preventie Gaat over collectief: En gaat over de aandacht verleggen:

41 Stelling 3 preventie gaat altijd om het collectief, nooit om het individu

42 Ik wens u toe 1. Blijf uw context zien als een relationele context; 2. Zie de waarde van het contact tussen leraar, leerling, ouder; 3. Denk bij samenwerken aan de versterking van die relationele realiteit; 4. Denk bij preventie aan het collectief en start bij de context; 5. Wees zuinig op uw leerling, leraren en uw pedagogische taal.

43

44 Bert Wienen

45 Onderzoek naar uitval van kinderen in het primair onderwijs: Kom maar weer de les in Door Jennifer Roseval, jeugdarts KNMG bij JGZ Almere in opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid

46 Aanleiding en onderzoeksvragen Er zijn kinderen die onderwijstijd missen om verschillende redenen en die niet gemeld kunnen worden bij leerplicht. Is er wel een probleem? Hoe groot is dat probleem? Hoe vaak komt het voor in Almere? Hoe ziet dit uitval eruit? En welke factoren hangen samen met deze verschillende soorten uitval?

47 Doel en opzet Het doel is om samen met jullie in kaart te brengen hoe vaak het voorkomt dat kinderen onderwijstijd missen. Doelgroep: primair onderwijs Almere Wanneer: verwachting is ergens tussen november februari Wat: anoniem digitale vragenlijst voor leerkrachten en directeur/ib (2-10 minuten) Hoe: 1) gedurende één schoolweek turven gemiste onderwijstijd (leerkrachten) Hoeveel kinderen waren die dag afwezig? Zijn over die kinderen zorgen bij de leerkracht Speelt er iets bijzonder bij die kinderen 2) Eenmalig schoolbeeld/verzuimbeleid (directeur/ib)

48 Onderwijs en zorg kunnen pas nadenken over samenwerken als het onderwijs de pedagogische relatie op orde heeft

49 Thuiszitters zijn het bewijs dat de relaties in het onderwijs nog niet op orde zijn

50 Preventie gaat altijd om het collectief nooit om het individu

51 Het onderwijs is veel te veel gericht op het talent van het individu

52 Jeugdhulp dat niet bijdraagt aan het verhogen van de schoolresultaten is geen goede jeugdhulp

53 De beste preventie voor het aantal kinderen in de jeugdhulp is het aanbieden van meer tijd op school

54 Angstige leraren veroorzaken angstige leerlingen, daarom is de beste preventie voor kinderen die in de jeugdhulp komen stevige leraren

Weten we van gekkigheid nog wel wat normaal is?

Weten we van gekkigheid nog wel wat normaal is? Weten we van gekkigheid nog wel wat normaal is? Bert Wienen WWW.CPS.NL 1 Identiteitsverwerving Twee polen: Identificatie Separatie 1. Verhouding t.o.v. autoriteit 2. Verhouding t.o.v. andere geslacht 3.

Nadere informatie

Grip op hulpverlening in je school Bert Wienen

Grip op hulpverlening in je school Bert Wienen Grip op hulpverlening in je school Bert Wienen WWW.CPS.NL Doel? in deze workshop gaan we aan de slag met de manier waarop u als directeur hierop visie ontwikkelt. U leert dat u wel degelijk hoge verwachtingen

Nadere informatie

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM Snel terug naar school is veel beter! Meerjarenprogramma 2017-2020 Schoolverzuim is een actueel en groeiend maatschappelijk probleem. De JGZ-sector heeft

Nadere informatie

Eerste reeks stellingen

Eerste reeks stellingen Eerste reeks stellingen De meeste scholen hebben een heldere visie op ouderbetrokkenheid op papier, maar in het gedrag van veel leerkrachten is dit onvoldoende terug te zien. Dat moet je je afvragen niet

Nadere informatie

NRO Gedrag in de klas 1..de verhalen.

NRO Gedrag in de klas 1..de verhalen. NRO Gedrag in de klas 1.de verhalen. Onderzoek naar de verhalen Onderzoek naar wat werkt er in de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Doel: is het mogelijk om tot een soort samenwerkingsmodel te

Nadere informatie

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het onderwijs

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het onderwijs De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het onderwijs Congres Huiselijk geweld en kindermishandeling 18 november 2013, NBC Nieuwegein Chaja Deen en Marij Bosdriesz Programma Meldcode in de

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

Sessie 1: Bert Wienen. Symposium: arrangeren binnen regulier onderwijs

Sessie 1: Bert Wienen. Symposium: arrangeren binnen regulier onderwijs Symposium: arrangeren binnen regulier onderwijs Woensdag 24 februari was er een symposium over Arrangeren binnen het regulier onderwijs. Hoe regel je een goede samenwerking tussen jeugdzorg, school en

Nadere informatie

V O O R L I C H T I N G. Drs. Fernando Cunha Ontwikkelingspsycholoog Gezondheidspsycholoog (BIG) Kinder- en Jeugdpsycholoog (NIP) Onderwijsspecialist

V O O R L I C H T I N G. Drs. Fernando Cunha Ontwikkelingspsycholoog Gezondheidspsycholoog (BIG) Kinder- en Jeugdpsycholoog (NIP) Onderwijsspecialist V O O R L I C H T I N G Drs. Fernando Cunha Ontwikkelingspsycholoog Gezondheidspsycholoog (BIG) Kinder- en Jeugdpsycholoog (NIP) Onderwijsspecialist w w w. c hild -suppor t -euro pe.c om 1 Zorgen voor

Nadere informatie

Piepen en kraken op de werkvloer

Piepen en kraken op de werkvloer Piepen en kraken op de werkvloer Bert Wienen Mijn betrokkenheid bij Zwolle 1. Formeel, vanuit onderwijs 2. Projectleider, De Brug 3. Reflectief, vanuit Windesheim & RUG WWW.CPS.NL Minister Zelfs als je

Nadere informatie

Kaarten open op tafel?!

Kaarten open op tafel?! Kaarten open op tafel?! Kaarten open op tafel?! www.sellevanderwoude.nl Programma Inleiding Zelf onderzoeken: Perspectief werkzoekende/werkende Perspectief werkgever Perspectief GGz Perspectief gemeente

Nadere informatie

GEREEDSCHAPSKIST. voor beter samenwerken met ouders

GEREEDSCHAPSKIST. voor beter samenwerken met ouders GEREEDSCHAPSKIST voor beter samenwerken met ouders Een voortgangsgesprek met ouders in het basisonderwijs Mariëtte Lusse, Hogeschool Rotterdam,oktober 2016 Voortgangsgesprekken zijn meer dan de traditionele

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden.

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Samenwerking onderwijs en buurtteams Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Onderwijs en jeugdhulp Elkaar kennen Elkaar begrijpen Inzicht geven in opdracht en bedoeling van de buurtteams adhv

Nadere informatie

ZORGTEAM Schooljaar 2014-2015

ZORGTEAM Schooljaar 2014-2015 ZORGTEAM Schooljaar 2014-2015 Els Verbruggen Het zorgteam TKO: Pag. 1 Bijzonder Didactisch Paspoort (BDP) Els Verbruggen Wat? Bijzondere maatregelen die gelden tijdens je leertraject op TKO. Als je een

Nadere informatie

Schooluniformen. Ledenpeiling 22 september tot en met 3 oktober

Schooluniformen. Ledenpeiling 22 september tot en met 3 oktober Schooluniformen Ledenpeiling 22 september tot en met 3 oktober Aanleiding Schooluniformen zijn terugkerend onderwerp in het nieuws. Ook recent weer, een particuliere school Almere heeft besloten om schooluniformen

Nadere informatie

In beweging! Openlucht Scholen. Claire œ Operation Education

In beweging! Openlucht Scholen. Claire œ Operation Education In beweging! Openlucht Scholen œ Operation Education Claire Boonstra @claireboo Beweging gericht op transformatie van het onderwijssysteem œ Operation Education van Iedereen langs dezelfde lat naar Iedereen

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland Samen op kop 1 Het wordt anders Het onderwijs is volop in beweging. De afgelopen hebben scholen veel energie in opbrengstgericht werken

Nadere informatie

Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs

Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs Dr. Anke de Boer Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Orthopedagogiek Presentatie symposium Verschillend

Nadere informatie

PSYCHOPATHOLOGIE IN DE KLAS

PSYCHOPATHOLOGIE IN DE KLAS PSYCHOPATHOLOGIE IN DE KLAS PSYCHOPATHOLOGIE in de klas Waarom, wat en waar goed voor? Voor wie van belang? Hoe kom je aan kennis en is dat nodig? Wat zijn je grenzen en hoe trek je die op een betrouwbare

Nadere informatie

Wie behandelt in de basis ggz?

Wie behandelt in de basis ggz? BASIS GGZ 2 De meeste mensen hebben wel eens een periode dat het psychisch niet zo goed gaat. Dat is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Als dit niet het geval is en u blijft ergens mee zitten,

Nadere informatie

Ziet mijn leerkracht het dan niet? hoe leerkrachten pesten (niet) waarnemen

Ziet mijn leerkracht het dan niet? hoe leerkrachten pesten (niet) waarnemen Ziet mijn leerkracht het dan niet? hoe leerkrachten pesten (niet) waarnemen Ron Scholte (i.s.m. Wendy Nelen, Peer van der Helm) Radboud Universiteit Nijmegen & Tilburg Universiteit Praktikon (dit project

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

Doelen KENNEN & KUNNEN LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS

Doelen KENNEN & KUNNEN LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS Doelen KENNEN & KUNNEN SAMENHANG DOORLOPENDE LEERLIJN OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE BALANS Leergebieden Ontwikkelteam 125 18 9 ONTWIKKELTEAMS Ontwikkelteam 125 18 9 ONTWIKKELTEAMS 84 ONTWIKKELSCHOLEN Geven

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium

Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium Utrecht 26 maart 2019 Hand-out Asielzoekerskinderen 6.727 kinderen (0-18 jaar) 700 alleenstaande minderjarigen (amv) 23.428 bewoners

Nadere informatie

FACTSHEET SCHOOL AANTAL LEERLINGEN IN HET ONDERWIJS TREND AANTAL LEERLINGEN IN SPECIAAL ONDERWIJS

FACTSHEET SCHOOL AANTAL LEERLINGEN IN HET ONDERWIJS TREND AANTAL LEERLINGEN IN SPECIAAL ONDERWIJS Tien procent van de leerlingen met een beperking of chronische aandoening volgt speciaal onderwijs, waarvan een opvallend groot aantal jongens. Zowel daar als in het regulier onderwijs ervaren ze drempels.

Nadere informatie

Sterft gij oude vormen en gedachten. Naar een andere GGZ

Sterft gij oude vormen en gedachten. Naar een andere GGZ Sterft gij oude vormen en gedachten. Naar een andere GGZ Het gaat niet goed met de GGZ, dat moge bekend zijn. Het aanbod kan de zorgvraag niet opvangen met als gevolg flinke wachtlijsten. Het aanbod is

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid

Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Bijlage 8: Definitie basisondersteuning meer- en hoogbegaafdheid Uitgangspunten In het praten over meer- en hoogbegaafdheid vinden we het van belang om dit aan te laten sluiten bij de uitgangspunten van

Nadere informatie

Persoonsvorming en identiteitsontwikkeling: (hoe) doe je dat op school?

Persoonsvorming en identiteitsontwikkeling: (hoe) doe je dat op school? Persoonsvorming en identiteitsontwikkeling: (hoe) doe je dat op school? LKCA - Cultuurdag VO 16 november 2017 Monique Volman Agenda 1.De termen: persoonsvorming, subjectivering, Bildung, enz. 2.Identiteitsontwikkeling

Nadere informatie

De pedagogische kwaliteit van SWPBS. Monique Nelen, PBS coach

De pedagogische kwaliteit van SWPBS. Monique Nelen, PBS coach De pedagogische kwaliteit van SWPBS. Monique Nelen, PBS coach Programma Even voorstellen SWPBS als methodiek Het pedagogische doel van onderwijs Pedagogische Kwaliteit SWPBS met pedagogische kwaliteit

Nadere informatie

Ouderen, naasten en probleemgedrag

Ouderen, naasten en probleemgedrag Ouderen, naasten en probleemgedrag Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht LUMC 11 JANUARI 2016 Hannie en Henk 1 Filmfragment 1 2 Hannie en Henk nabespreken

Nadere informatie

De wens een goede moeder te zijn

De wens een goede moeder te zijn De wens een goede moeder te zijn welke impact hebben de ethische bedenkingen van vrouwen op hun keuzes voor prenatale testen? Dr. E. Garcia 12-12-2013 In search of good motherhood How prenatal screening

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Van gedragsregulering naar opvoeding

Van gedragsregulering naar opvoeding Van gedragsregulering naar opvoeding Over het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag Gebruikelijke benadering van gedragsproblemen: een kindgerichte blik (factoren in het kind) Leidt tot classificatie

Nadere informatie

Contact & Begrip rondom kanker

Contact & Begrip rondom kanker Contact & Begrip rondom kanker Sophia Sleeman, AYA Ambassadeur & junior onderzoeker Marvin de Vos, AYA & Ervaringsdeskundige Inhoud Wie zijn wij; waarom doen we wat we doen? Contact & Begrip rondom kanker

Nadere informatie

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk)

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Een goede verbinding tussen ouders, scholen, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het schoolmaatschappelijk werk

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs Utrecht, juni 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22735 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Yeniad Malkamak, Nihal Title: Self-regulation in ethnic minority children : associations

Nadere informatie

Uw leerling en dyslexie

Uw leerling en dyslexie Uw leerling en dyslexie Brochure voor scholen Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Mei 2016 Wout Neutel. Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs

Mei 2016 Wout Neutel. Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs Mei 2016 Wout Neutel Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs Aanleiding. Op 21 mei 2015 hield Verus-voorzitter Wim Kuiper tijdens de landelijke

Nadere informatie

Week van de opvoeding. Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?!

Week van de opvoeding. Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?! Week van de opvoeding 7 oktober 2015 Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?! Aaldert van der Horst (VO) Mellani Miedema (PO) Programma Passend Onderwijs & belangrijkste veranderingen Passende ondersteuning:

Nadere informatie

Van GGZ naar GG. Almere, 11 februari Sabina van der Veen

Van GGZ naar GG. Almere, 11 februari Sabina van der Veen Van GGZ naar GG Almere, 11 februari 2015 Sabina van der Veen Introductie BigMove Institute Er zijn vele zorgaanbieders, weinig systeemveranderaars... Wie zijn we? BigMove Institute 12 jaar ervaring Van

Nadere informatie

symposium Onderzoek de Jeugdhulp! Hoe wetenschap kinderen mee laat doen De uitdaging

symposium Onderzoek de Jeugdhulp! Hoe wetenschap kinderen mee laat doen De uitdaging Onderzoek de Jeugdhulp! symposium dinsdag 5 april 2016 van 13.00-17.00 uur in Theater De Nieuwe Kolk, Weierstraat 1 in Assen Hoe wetenschap kinderen mee laat doen Goede jeugdhulp is van onschatbaar belang

Nadere informatie

Workshop Effectieve hulp voor jongeren met schulden -over het combineren van wetenschap en praktijk-

Workshop Effectieve hulp voor jongeren met schulden -over het combineren van wetenschap en praktijk- 2 november 2017 HvA congres over armoede en schulden Workshop Effectieve hulp voor jongeren met schulden -over het combineren van wetenschap en praktijk- Wie zijn wij? Mirre Stallen Onderzoeker Armoede

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

Ouderavond Bataafs Lyceum 4H/V. Executieve vaardigheden. Welkom! Nancy Lussing

Ouderavond Bataafs Lyceum 4H/V. Executieve vaardigheden. Welkom! Nancy Lussing Ouderavond Bataafs Lyceum 4H/V Executieve vaardigheden Welkom! Nancy Lussing Even voorstellen 25 jaar voor de klas (speciaal en regulier) 10 jaar achterin de klas Ondersteuning algemeen Coördinator masterclass

Nadere informatie

Werkbijeenkomst intern begeleiders

Werkbijeenkomst intern begeleiders Werkbijeenkomst intern begeleiders Van het SWV Duin- en Bollenstreek 28 september 2015 Jolanda Roelfsema, MA Education Taal-/dyslexiespecialist PO www.leerkracht.nu info@leerkracht.nu Programma 19.30 20.15

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier ouders Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor ouders/verzorgers

Aanmeldingsformulier ouders Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor ouders/verzorgers Aanmeldingsformulier ouders Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor ouders/verzorgers NB: Graag digitaal invullen of met BLOKLETTERS NB: vergeet kopie ID-bewijs van kind niet! Datum

Nadere informatie

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse Ouders, het verborgen kapitaal van de school Hans Christiaanse Initiatief OCW vanaf januari 2012 www.facebook.com/oudersenschoolsamen Samenwerken Noem wat erin je opkomt, als je denkt aan een goede samenwerking

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Auteur verslag secretaris Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers van het

Nadere informatie

Sterk in je schoenen staan. Next Learning De kern van professionele identiteit in 55 min

Sterk in je schoenen staan. Next Learning De kern van professionele identiteit in 55 min Sterk in je schoenen staan Next Learning De kern van professionele identiteit in 55 min Prof. dr Manon C. P. Ruijters Maart 2017 (Wat is jouw vak?) Wat is de essentie van jouw vak voor jou? Praktische

Nadere informatie

Kennismaking. Studiemiddag Voortgezet Onderwijs. Opzet van deze presentatie. Passend Onderwijs: Van zorg naar ondersteuning..

Kennismaking. Studiemiddag Voortgezet Onderwijs. Opzet van deze presentatie. Passend Onderwijs: Van zorg naar ondersteuning.. Studiemiddag Voortgezet Onderwijs Passend Onderwijs: Van zorg naar ondersteuning.. Oftewel: maakt één woord verschil? Kennismaking Aangenaam: Lia van Meegen Opzet van deze presentatie 1. Waar gaat het

Nadere informatie

Wat moeten we weten? Bert Wienen

Wat moeten we weten? Bert Wienen Wat moeten we weten? Bert Wienen WWW.CPS.NL Haring Haring Perceptie van de leraar? Onderzoek 1: wordt de perceptie beïnvloed door geboortemaand? Onderzoek 2: wordt de perceptie ten opzichte van een leerling

Nadere informatie

Introductie stage-scriptie combi. Orthopedagogiek G&G, 25 augustus 2011

Introductie stage-scriptie combi. Orthopedagogiek G&G, 25 augustus 2011 Introductie stage-scriptie combi Orthopedagogiek G&G, 25 augustus 2011 Welkom toekomstige Scientist-Practitioners Achtergrond Vanuit Orthopedagogiek:GenG steeds meer accent op scientist-practitioner model

Nadere informatie

School als Werkplaats (SAW) 10 januari 2013

School als Werkplaats (SAW) 10 januari 2013 School als Werkplaats (SAW) 10 januari 2013 Uitgangspunt Bouwen aan een brug D terwijl je erover loopt : - Waar komt het idee van SAW vandaan: Gegevens rendement en uitval niveau 1 FC SCHOOL ALS WERKPLAATS

Nadere informatie

Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool.

Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool. Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool. Onderzoek CNV Schoolleiders Cito-Eindtoets 14-5-2011 pagina

Nadere informatie

Executieve functies in je klas Een praktische workshop

Executieve functies in je klas Een praktische workshop Executieve functies in je klas Een praktische workshop Anton Horeweg Leerkracht, gedragsspecialist (M SEN) Auteur Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs Gedragsproblemen in de klas in het voortgezet

Nadere informatie

10 NAAR SCHOOL! NR 16

10 NAAR SCHOOL! NR 16 Het aantal diagnoses bij kinderen loopt al jaren op, maar er ontstaat steeds meer discussie over. Want waarom hebben tegenwoordig zoveel kinderen een stoornis als autisme of adhd, en heeft zo n stempel

Nadere informatie

Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun)kinderen

Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun)kinderen Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun)kinderen Workshop Opvoeden met ADHD en ASS: Jeannette van der Poel, Verpleegkundig Specialist GGZ, PsyQ Anja van Rijswijk, Pedagoog/Onderwijskundige

Nadere informatie

Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT

Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) in het kader van de vergoede dyslexiezorg M V

Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) in het kader van de vergoede dyslexiezorg M V Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) in het kader van de vergoede dyslexiezorg Datum invullen Ingevuld door Gegevens ouder/verzorger/voogd* bij wie het kind verzekerd is Achternaam Voorletters Telefoonnummer

Nadere informatie

een Nederlands voorstel: de Nieuwe GGZ integrale GGZ in de wijk

een Nederlands voorstel: de Nieuwe GGZ integrale GGZ in de wijk een Nederlands voorstel: de Nieuwe GGZ integrale GGZ in de wijk Philippe Delespaul Workshop: Hervormen van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen/België Welke kant kan/ moet het uit? 9e Vlaams Geestelijke

Nadere informatie

Duurzame impact kan alleen samen Lieke van Domburgh

Duurzame impact kan alleen samen Lieke van Domburgh Duurzame impact kan alleen samen Lieke van Domburgh wat vraagt de transformatie in de jeugdhulp (vooral: dichterbij bieden vd zorg en integraliteit) van de specialist? Focus is integraal 2 1. Integrale

Nadere informatie

De mediawijze adolescent

De mediawijze adolescent De mediawijze adolescent Amber Walraven, 12 november 2014 ITS, Radboud Universiteit Nijmegen 1 Inhoud Wat kunnen adolescenten wel op het gebied van mediawijsheid? Wat kunnen adolescenten niet op het gebied

Nadere informatie

Screenen door JGZ als onderdeel van de Publieke gezondheidszorg Wat bezielt ons? Calixte Veerman Arts M&G JGZ, jeugdarts KNMG

Screenen door JGZ als onderdeel van de Publieke gezondheidszorg Wat bezielt ons? Calixte Veerman Arts M&G JGZ, jeugdarts KNMG Screenen door JGZ als onderdeel van de Publieke gezondheidszorg Wat bezielt ons? Calixte Veerman Arts M&G JGZ, jeugdarts KNMG 5 juni 2018 Disclusure: geen. Historisch perspectief John Snow Samuel Sarphati

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Ouders Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie

Aanmeldingsformulier Ouders Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Aanmeldingsformulier Ouders Onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor ouders/verzorgers Datum invullen Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam Voorletters Telefoonnummer E-mailadres

Nadere informatie

Maatschappelijke businesscase: Levensbrede aanpak bij autisme

Maatschappelijke businesscase: Levensbrede aanpak bij autisme Maatschappelijke businesscase: Levensbrede aanpak bij Achtergrond tabellen Tabellen per jaar Resultaten van de levensbrede aanpak in Breeddijk (100.000 inwoners) in de eerste 4 jaar Partij Soort(en) maatschappelijke

Nadere informatie

Workshop: Dit pestcongres werkt wel

Workshop: Dit pestcongres werkt wel Congres Alles over pesten Workshop: Dit pestcongres werkt wel 30 november 2010 1 Norming, storming & performing WIE DENK JE WEL/NIET* DAT IK BEN DOORHALEN WAT NIET VAN TOEPASSING IS De eerste indruk, het

Nadere informatie

SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015

SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015 SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015 SPRINT-nieuwsbrief In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod: Uitkomsten evaluatie SPRINT SPRINT in 2015 Onderzoek naar de uitvoering van de SPRINT-screening

Nadere informatie

Een gezin starten: Hoop en verlangen

Een gezin starten: Hoop en verlangen Ouderschap, Kinderen en Scheiding. versterking, vroegsignalering, preventie en ketensamenwerking bij scheidingsproblematiek José koster www.josekoster.nl contact@josekoster.nl Een gezin starten: Hoop en

Nadere informatie

Nooit Af. Vincent Fafieanie,

Nooit Af. Vincent Fafieanie, Nooit Af Vincent Fafieanie, 20-3 2018 v.fafieanie@nji.nl Overzicht Beleidsontwikkelingen Adviezen Peters en Dulleart Maatwerk Leerrecht Bekostiging Landelijk : verbinding onderwijs - jeugdhulp Landelijk

Nadere informatie

Zorg op school binnen een nieuw leerzorgkader. Prof. Dr. Pol Ghesquière. Gezins- en Orthopedagogiek. Leerzorgkader. één kader voor zorg in onderwijs

Zorg op school binnen een nieuw leerzorgkader. Prof. Dr. Pol Ghesquière. Gezins- en Orthopedagogiek. Leerzorgkader. één kader voor zorg in onderwijs Zorg op school binnen een nieuw leerzorgkader Gezins- en Orthopedagogiek Leerzorgkader één kader voor zorg in onderwijs 3 (+1) clusters in plaats van 8 types 4 (+1) zorgniveaus in plaats van 2 systemen

Nadere informatie

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op 12-09-2017 Ouderadviesraad 03-10-2017 Looptijd 2017-2019 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken

Nadere informatie

Kernpartner werkmiddag Zo pakken wij het samen aan, toch? 23 januari 2018

Kernpartner werkmiddag Zo pakken wij het samen aan, toch? 23 januari 2018 Kernpartner werkmiddag Zo pakken wij het samen aan, toch? 23 januari 2018 Sinds een aantal jaren werken we samen als kernpartners. Daar kunnen we terecht trots op zijn, want door deze samenwerking hebben

Nadere informatie

Gelijke kansen met cultuur(onderwijs) Barend van Heusden Kunsten, Cultuur en Media Rotterdam, 2 november 2017

Gelijke kansen met cultuur(onderwijs) Barend van Heusden Kunsten, Cultuur en Media Rotterdam, 2 november 2017 Gelijke kansen met cultuur(onderwijs) Barend van Heusden Kunsten, Cultuur en Media Rotterdam, 2 november 2017 11/6/2017 2 1. Cultuur 2. Cultuuronderwijs 3. Gelijke kansen 4. Doorlopende leerlijn 6-11-2017

Nadere informatie

leerpatronen probleemstelling betekenisgericht leren in lerarenopleidingen de toename van betekenisgericht leren in academische en reguliere pabo s

leerpatronen probleemstelling betekenisgericht leren in lerarenopleidingen de toename van betekenisgericht leren in academische en reguliere pabo s snel veranderende samenleving - onderwijs de toename van betekenisgericht leren in ademische en reguliere pabo s ORD 2015 Stella van der Wal-Maris, Gonny Schellings, Jeannette Geldens en Douwe eijaard

Nadere informatie

Zorg op Tijd. EIF Conferentie Nijmegen

Zorg op Tijd. EIF Conferentie Nijmegen Zorg op Tijd EIF Conferentie Nijmegen 19-11-2015 Projectpartners Project in Gouda Scholen in Gouda Onderdelen Training van professionals Overleg over de screening Bijeenkomsten met ouders Individuele

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK NBBS 'WERKPLAATS KINDERGEMEENSCHAP'

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK NBBS 'WERKPLAATS KINDERGEMEENSCHAP' RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK NBBS 'WERKPLAATS KINDERGEMEENSCHAP' School : nbbs 'Werkplaats Kindergemeenschap' Plaats : Bilthoven BRIN-nummer : 05JN Onderzoeksnummer : 90242 Datum schoolbezoek : 13 februari

Nadere informatie

Passend Onderwijs en de Brede School. Hoe een brede school bij kan dragen aan passend onderwijs Alfons Timmerhuis Sardes Utrecht

Passend Onderwijs en de Brede School. Hoe een brede school bij kan dragen aan passend onderwijs Alfons Timmerhuis Sardes Utrecht Passend Onderwijs en de Brede School Hoe een brede school bij kan dragen aan passend onderwijs Alfons Timmerhuis Sardes Utrecht Workshop Wat verstaan we onder een brede school? Wat betekent passend onderwijs

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst wachttijdbeleving

Resultaten vragenlijst wachttijdbeleving Resultaten vragenlijst wachttijdbeleving Inleiding In 218 en 219 werken cliëntenorganisaties samen in het project Jeugdhulp doen we samen. Tijdens dit project onderzoeken we op een aantal thema s hoe het

Nadere informatie

IB Klankbordgroep. Februari/ maart 2017

IB Klankbordgroep. Februari/ maart 2017 IB Klankbordgroep Februari/ maart 2017 Programma 1. Mededelingen en bespreekpunten 2. Aanrader 5 3. Qwestor op bezoek 4. Vragen Handig weetje t.a.v. OPP s Wetswijziging t.a.v. OPP s: i.p.v. op overeenstemming

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) dyslexieonderzoek. Datum invullen. Ingevuld door. Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam.

Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) dyslexieonderzoek. Datum invullen. Ingevuld door. Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam. Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) dyslexieonderzoek Datum invullen Ingevuld door Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam Voorletters Telefoonnummer Mobiele nummer E-mail adres Gegevens kind

Nadere informatie

CNV VAKMENSEN 'DE VAKBOND WAAR DEZE TIJD OM VRAAGT'

CNV VAKMENSEN 'DE VAKBOND WAAR DEZE TIJD OM VRAAGT' CNV VAKMENSEN 'DE VAKBOND WAAR DEZE TIJD OM VRAAGT' De wereld verandert. Steeds meer mensen weten steeds meer. Steeds meer mensen laten zich steeds minder wijs maken. Voor vakbonden is dat een nieuwe realiteit,

Nadere informatie

Beter passend onderwijs door integratie SO-SBO-BAO

Beter passend onderwijs door integratie SO-SBO-BAO Beter passend onderwijs door integratie SO-SBO-BAO Hét Congres, Papendal, Arnhem, 25 november 2016 Marij Bosdriesz en Aleid Schipper Waar hebben we het over? Initiatieven om de speciale expertise uit het

Nadere informatie

Linda Verwaaijen. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Maatschappelijk werkster. 17 mei 2018

Linda Verwaaijen. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Maatschappelijk werkster. 17 mei 2018 Linda Verwaaijen Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Maatschappelijk werkster 17 mei 2018 Definitie "Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van)

Nadere informatie

T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n?

T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n? T e s t : H o e w o r d j i j b e ï n v l o e d a l s n a a s t e v a n i e m a n d m e t p s y c h i s c h e k l a c h t e n? S T E R K I N E I G E N K R A C H T T H E A V A N B O D E G R A V E N De test

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

Executieve functies, wat zijn dat:

Executieve functies, wat zijn dat: Executieve functies, wat zijn dat: Sinds het breinonderzoek een grote vlucht heeft genomen, hebben wetenschappers ontdekt dat leerlingen met bepaalde stoornissen, problemen hebben in dezelfde hersengebieden

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA

DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA HOE TE GEBRUIKEN Als leerkracht kun je kiezen hoe je dit lespakket gebruikt in de klas. Je kunt de verschillende delen los van elkaar gebruiken, afhankelijk van de beschikbare

Nadere informatie

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Inleiding Het primair onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Elske De Kanter e.de.kanter@altra.nl Telefoonnummer

Nadere informatie

Pilots Toezicht Schoolbezoek met gezamenlijke observaties

Pilots Toezicht Schoolbezoek met gezamenlijke observaties Pilots Toezicht 2020 Schoolbezoek met gezamenlijke observaties Toezicht in verandering https://www.youtube.com/watch?v=-gu58xzdpvu 2 Meer info in de nieuwsbrief http://www.onderwijsinspectie.nl/nieuwsbrieven/2014/12/e-nieuwsprimair-onderwijs-2014.html#toezicht%20in%20transitie

Nadere informatie