1. Context en besluitvorming Wat ging vooraf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Context en besluitvorming Wat ging vooraf"

Transcriptie

1 1. Context en besluitvorming Wat ging vooraf De VRU maakt voor de huisvesting van de brandweer en haar materieel gebruik van brandweerposten die voor het overgrote deel in eigendom zijn van de gemeenten. Dit noemen we de repressieve huisvesting. Op 4 juli 2014 heeft het algemeen bestuur van de VRU besloten om het eigendom en beheer van de repressieve huisvesting over te dragen aan de VRU op basis van gezamenlijk overeen te komen beleid. Voor het formuleren van een weloverwogen bestuurlijk advies aan het algemeen bestuur en ter begeleiding van een extern onderzoekstraject werd een bijzondere bestuurlijke adviescommissie huisvesting ingericht. Na diverse richtinggevende discussies in het bestuur en nader onderzoek is in het AB van 4 juli 2016 de notitie Repressieve Huisvesting VRU met bijlagen besproken. In deze notitie werden alle tot nu toe bekende aandachtspunten om te komen tot een gezamenlijk gedragen huisvestingsbeleid geadresseerd. Dat beleid dient, gehoord de bestuursconferentie 2015, de volgende bestuurlijk gedragen doelstelling: Voor het leveren van adequate (brandweer)zorg dient de VRU te beschikken over goede middelen, waaronder goede huisvesting. De huisvesting moet voldoen aan de wettelijke vereisten en inrichtingseisen op een vastgesteld kwaliteitsniveau (gedurende de levensduur) op basis van een eenduidige sturing en gegeven het dekkingsplan 2.0. In de AB vergadering van 4 juli 2016 is het volgende besloten: 1. Kennis te nemen van de notitie Repressieve Huisvesting VRU over de resultaten en conclusies naar aanleiding van het onderzoek naar de varianten Repressieve Huisvesting. In deze notitie zijn de actiepunten vanuit het DB (25 mei) en het advies van de AGV integraal verwerkt. 2. In te stemmen met de door de adviescommissies geadviseerde richting (gebruik om niet, onderhoud door eigenaar en gebruiker op basis van de demarcatielijst VRU, exploitatie door de gebruiker, één op één verrekening). 3. Op basis van voornoemde consensus over de richting te komen tot besluitvorming over gezamenlijk huisvestingsbeleid in een volgende vergadering van het algemeen bestuur (28 nov). In de bestuurlijke discussie is op 4 juli 2016 voorts nog een nieuwe optie geïntroduceerd (door de heer Divendal) namelijk: gebruik om niet, beheer bij de gemeente/ eigenaar.

2 2. Vergelijking van de varianten op hoofdlijnen Huidige situatie Uit de bevindingen die uit de inventarisatie voor het nadere onderzoek naar voren kwamen blijkt dat aan de huidige situatie veel verbeterd kan worden. Het huidige beheer is door de 26 gemeenten op verschillende manieren ingericht. Zo kan het kwaliteitsniveau waarop gebouwen worden onderhouden verschillen of de wijze waarop het onderhoud en de exploitatie worden uitgevoerd uiteenlopen. De wijze van melden van gebreken / defecten en het acteren hierop verschilt en er bestaan grote verschillen in de verdeling van onderhoudstaken tussen eigenaar en gebruiker (demarcatie). Ook de schoonmaak is op verschillende wijzen georganiseerd ( via schoonmaakbedrijven en/of brandweervrijwilligers) en wordt op verschillende manieren vergoed. Bijlage A1 geeft een overzicht van de organisatie van de schoonmaak in de posten. Er worden geen onderhoudsactiviteiten door brandweervrijwilligers uitgevoerd. In de loop der jaren heeft het huidige onderhoudsregime van de gemeenten geleid tot een grote diversiteit in de kwaliteit van de huisvesting. Om het vastgestelde niveau (weer) te bereiken is het zogenaamde project been bijtrekken gestart. Bijlage A2 geeft een overzicht van de huidige status hiervan. Op basis van de besluitvorming van 4 juli 2016 zijn twee genoemde opties op een rij gezet: 1. Gebruik om niet, onderhoud bij eigenaar en gebruiker (cf. demarcatie), exploitatie bij gebruiker, verrekening één op één. Dit is de eerder door de BAC Huisvesting geadviseerde variant (zie bijlage A3,notitie Repressieve Huisvesting VRU). In het AB van 4 juli j.l. werd door diverse burgemeesters bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde kosten voor onderhoud en exploitatie. In veel gevallen betekenen deze genormeerde kosten een verhoging ten opzichte van de door de gemeenten opgegeven (huidige) kosten. Daarop heeft de VRU bij een aantal gemeenten onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken voor de verschillen in kosten. De gemeente Utrecht heeft een eigen MJOP laten opstellen voor de locatie Leidsche Rijn. De onderhoudskosten voor beide MJOP s kwamen met elkaar overeen. Ook de gemeente Stichtse Vecht heeft onderzoek gedaan naar de eigen onderhoudsplannen en de VRU-MJOP. Hieruit komt ook naar voren dat er geen significante afwijkingen te constateren zijn. Van belang hierbij is dat de onderhoudsplannen zijn gebaseerd op het vastgestelde kwaliteitsniveau én dat de gemiddelde kosten over 20 jaar met elkaar vergeleken worden. Belangrijk hierbij is ook dat het onderhoud uiteraard in overleg met de eigenaar wordt gepland en uitgevoerd. De voorgestelde genormeerde kosten voor de exploitatie (voornamelijk energie- en schoonmaakkosten) zijn gebaseerd op kengetallen (geleverd door Twynstra Gudde). Onderzoek laat zien dat de kengetallen vrijwel zonder uitzondering (veel) te hoog zijn. Een oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat de meeste kazernes zeer beperkt gebruikt worden waardoor energie- en schoonmaakkosten laag zijn.

3 Bevoorschotten en afrekenen Voor de één op één verrekening van deze kosten stelt de VRU voor om de genormeerde kosten als voorschot te verstrekken aan de VRU. Iedere 5 jaar volgt dan een definitieve afrekening op basis van de werkelijke kosten en een doorkijk naar toekomstige kosten (in afstemming met de gemeenten). Hiermee wordt de gemeente optimale mogelijkheden geboden om mee te sturen in kwaliteit en kosten van de huisvesting. Daarnaast blijft de bijdrage aan de VRU door de bevoorschotting op eenzelfde niveau en vertoont geen fluctuaties. De bevoorschotting voor de onderhoudskosten is gebaseerd op het 20-jaar gemiddelde van de onderhoudskosten zoals die in de MJOP s worden genoemd. Hiervoor is gekozen omdat met de MJOP s voor iedere kazerne een maatwerkplan is gemaakt op basis van het afgesproken kwaliteitsniveau. Omdat de genormeerde exploitatiekosten zoveel afwijken van de door de gemeenten opgegeven kosten stellen we voor om de bevoorschotting van de exploitatiekosten te baseren op de door de gemeenten opgegeven kosten. 2. Gebruik om niet, beheer en exploitatie bij de eigenaar, geen verrekening. Deze variant is in de bestuursvergadering van 4 juli 2016 geïntroduceerd door de heer Divendal. De eigenaar draagt zorg voor een huisvesting die voldoet aan het vastgestelde kwaliteitsniveau. De VRU maakt om niet gebruik van het pand als ware zij een huurder met een full service contract, de gemeente regelt het beheer. Feitelijk is deze variant voor het merendeel van de gemeenten een bestendiging van de huidige situatie. Een aantal gemeenten zullen een groter deel van het beheer gaan verzorgen dan nu het geval is. De VRU zal structureel monitoren of de huisvesting (nog) aan het vastgestelde kwaliteitsniveau voldoet. Indien dit niet het geval is zullen er met de betreffende gemeente bindende afspraken gemaakt worden om de situatie te herstellen. Voor de VRU is het van belang om daarbij toch zoveel mogelijk uniformiteit tussen gemeenten te bereiken.

4 Op hoofdlijnen betekent dit: De VRU formuleert (op basis van bestaande handleidingen) Programma s van Eisen (PvE s) voor diverse soorten kazernes. Het gaat om bouwkundige (nieuwbouw, verbouw, aanpassingen) PvE s en PvE s voor de schoonmaak. Daarnaast is onderhoud op NEN 2767 niveau 3 vastgesteld. Dit wordt vastgelegd in een onderhoudsprotocol. Tenslotte formuleert de VRU een of meer protocollen over: o noodzakelijke aanpassingen in verband met wetswijzigingen (Arbo bijvoorbeeld) o gevolgen van ontwikkelingen in de brandweerzorg (aanpassing kazernes i.v.m. TS en bijvoorbeeld, Arbeidshygiëne) o hoe te handelen bij calamiteiten/overmacht o een geschillencommissie die bindende uitspraken kan doen Al deze stukken komen bij het AB te liggen ter besluitvorming: het vormt het juridisch kader voor de omgang gemeente-vru en maakt dan onderdeel uit van de TUO. De gemeenten worden (opnieuw) verantwoordelijk voor bouwactiviteiten, onderhoud en de gehele exploitatie van kazernes (energie, onderhoud, schoonmaak, verzekeringen, belastingen). Bestaande contracten en personeel op dit vlak van de VRU worden overgedragen naar de gemeente(n). Elke gemeente stelt een contactpersoon aan voor zaken die de kazerne aangaan, de VRU idem dito (bij de afdeling Facilitair & Inkoop). Indien een gemeente gebruik wil maken van personeel van de VRU (voor schoonmaak, kleine reparaties, sleutelbeheer o.i.d.) worden daarvoor aparte contracten afgesloten (TUO), inclusief een vergoeding aan de VRU. De VRU draagt alle zaken die te maken hebben met onderhoud en exploitatie terug over aan de gemeenten: schoonmaakpersoneel, contracten, verzekeringen, factuurafwikkeling, belastingbetaling, administraties etc. De VRU (F&I) monitort alle gemaakte afspraken en legt afwijkingen die zich voordoen ter correctie voor aan de gemeente, met een redelijke termijn van afhandeling. Als de gemeente weigert te corrigeren, of de termijn overschrijdt, wordt een en ander ter besluitvorming voorgelegd aan de geschillencommissie die bindende uitspraken doet.

5 3. Advies BAC Huisvesting Vanuit de huidige situatie betekent variant 1 dat het beheer grotendeels naar de VRU verschuift en dat bij variant 2 het beheer juist naar de gemeente verschuift (of bij de gemeente blijft). Op basis van de eerder geformuleerde uitgangspunten voor mogelijke varianten geeft het volgende overzicht een beeld van de verschillen van de beide varianten (vergeleken met de huidige situatie): huidig variant 1 (BAC) variant 2 eigendomsoverdracht mix nee nee onderhoud verschil per gemeente VRU + gemeente ** gemeente exploitatie verschil per gemeente VRU gemeente verrekening een op een een op een geen kwaliteitsniveau verschil per gemeente NEN NEN kosten werkelijke kosten werkelijke kosten * werkelijke kosten beheersorganisatie bij VRU en gemeente bij VRU en gemeente ** bij gemeente * de werkelijke kosten worden op basis van bevoorschotting (op basis van de MJOP en opgegeven exploitatiekosten) na 5 jaar verrekend. Hierdoor zijn er weinig fluctuaties in de jaarlijkse beheerskosten. ** eigenaarsonderhoud bij gemeente en gebruikersonderhoud bij VRU conform demarcatielijst Toetsing van de varianten aan de vastgestelde criteria (uit eindrapportage van Twynstra Gudde) geeft het volgende overzicht (vanuit het perspectief van de VRU): huidig variant 1 (BAC) variant 2 (AB) kwaliteit (NEN ) efficient financieel management binding met brandweerorganisatie invloed/ zeggenschap gemeente passend bij adequate bedrijfsvoering 24/7 mate van sturing op portefeuille mate waarin vastgoedprocessen worden uitgevoerd door één beheersorganisatie (uniformiteit) voldoet aan doelstelling

6 Bij de weergegeven scores heeft de BAC de volgende overwegingen: Kwaliteit: In de huidige situatie hanteert iedere gemeente hun eigen kwaliteitssysteem. Bij de nieuwe varianten is NEN 2767 niveau 3 uitgangspunt. Dat wordt bereikt door het vastgoed conform de opgestelde MJOP s te onderhouden. Dit kan in een gebruiksovereenkomst worden vastgelegd. In beide varianten kan dit georganiseerd worden. Efficiënt financieel management: Door de hoeveelheid aan verschillende afspraken met de diverse gemeenten is er in de huidige situatie geen sprake van efficiënt financieel management. In beide nieuwe varianten moet het mogelijk zijn om dit goed in te richten. Omdat in beide nieuwe varianten wordt uitgegaan van hetzelfde kwaliteitsniveau zullen de werkelijke kosten van beheer niet veel van elkaar (kunnen) verschillen (behoudens mogelijke efficiencywinst door grote(re) aanbestedingsvolumes). Binding met de brandweerorganisatie: Door het gebruikersbeheer bij de VRU te beleggen is er een directe interactie tussen het beheer en de betrokkenheid van onze beroeps en vrijwilligers. Zowel in de huidige situatie als bij variant 2 liggen beheer en contact met/ aansturing van vrijwilligers grotendeels in aparte organisaties (gemeente en VRU) waardoor de communicatielijnen langer zijn. Invloed/ zeggenschap gemeenten: Dit criterium is gericht op de betrokkenheid van de gemeente en de grip van de gemeenten op mogelijke (her)ontwikkeling van brandweerlocaties. Bij alle varianten is het goed mogelijk in dit naar wens in te richten. In beide nieuwe varianten blijven gemeenten eigenaar van het vastgoed. Daardoor blijft er altijd een betrokkenheid. Indien een groot deel van het beheer door de VRU wordt uitgevoerd (variant 1) zal de zeggenschap van de gemeente wellicht iets afnemen t.o.v. variant 2. Passend bij adequate bedrijfsvoering en dienstverlening 24/7: De VRU is een volcontinue bedrijf. Dat betekent dat ook in de avonden/ nachten en weekenden behoefte kan ontstaan aan contact of actie vanuit vastgoedbeheer. Hoewel diverse gemeenten calamiteitennummers hanteren is dit niet bij alle gemeenten het geval. Alleen bij beheer door de VRU is dit een vanzelf sprekende situatie. De huidige situatie en variant 2 zijn in dit opzicht vergelijkbaar. Mate van sturing op de portefeuille: relevante aspecten bij dit criterium zijn de mate waarin adequate sturing kan plaatsvinden op spreiding van locaties, herschikking hiervan en financiële sturing voor initiatieven (nieuwbouw, verbouw en verkoop van objecten). In goed overleg moet dit voor beide nieuwe varianten te organiseren zijn (ondanks het feit dat er veel betrokken partijen zijn). Mate waarin de complexe processen van vastgoedbeheer professioneel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd door één beheersorganisatie: Dit criterium is expliciet benoemd in de doelstelling van het huisvestingsbeleid. Bij variant 1 is er een heldere scheiding tussen eigenaars- en gebruikersbeheer. Bij variant 2 is het eigenaars- en gebruikersbeheer bij de gemeenten belegd. Relevant aspect bij dit criterium is de mate waarin het beheer uniform (VRUbreed) uitgevoerd kan worden. In geen van de varianten is dit feitelijk het geval.

7 In variant 1 wordt het gebruikersdeel van het onderhoud (dat conform de demarcatie uit een groot deel van het onderhoud bestaat) én de exploitatie bij de VRU belegd. Daarmee voldoet deze variant het meest aan dit criterium. Vanuit het perspectief van de VRU bezien heeft de BAC de volgende overwegingen gemaakt: - De VRU heeft behoefte aan een eenduidige aansturing van (een groot deel) van het beheer (onderhoud en exploitatie) van de kazernes; - De VRU heeft behoefte aan uniformering van technische systemen in de kazernes (bijvoorbeeld sleutelsystemen, afzuiging etc); - De VRU zal bij optie 2 géén beheersorganisatie in stand houden. Beheer van de kazernes in eigendom zal via de TUO verrekend worden met de betreffende gemeenten; - De VRU zal bij optie 2 door middel van audits het vastgestelde kwaliteitsniveau bewaken. Bij afwijkingen op dit kwaliteitsniveau zal de beheerder hierop aangesproken worden; - De werkelijke kosten voor onderhoud en beheer zouden voor beide varianten niet veel moeten verschillen. De BAC Huisvesting adviseert om te besluiten voor variant 1 (gebruik om niet, onderhoud en exploitatie door eigenaar en gebruiker op basis van de demarcatielijst VRU, één op één verrekening). Met deze keuze zetten we een weg in naar realisering van onze doelstelling. Zoals gebruikelijk zal er over enige jaren een beleidsevaluatie plaatsvinden. De VRU is dan in staat geweest om een professionele beheersorganisatie te organiseren en het beheer en onderhoud zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten (bijvoorbeeld door het realiseren van inkoopvoordelen en langere termijncontracten). Deze beleidsevaluatie zal ruimte bieden voor herijking en mogelijke bijstellingen op basis van de opgedane ervaringen.

8 Schoonmaak en onderhoud kazernes Rijn & Venen Noord Kazerne Abcoude Mijdrecht Wilnis Vinkeveen Maarssen Tienhoven Loenen Nigtevecht Breukelen Nieuwer Ter Aa Kockengen Rijn & Venen-Zuid Benschop Lopik Oudewater Linschoten Kamerik Harmelen Zegveld Montfoort Woerden Lekstroom Nieuwegein-Noord Nieuwegein-Zuid IJsselstein Vianen Hagestein Houten-Oost Houten-West Schalkwijk Binnensticht Bilthoven De Bilt Westbroek Maartensdijk Groenekan Zeist Den Dolder Bunnik Werkhoven Utrecht Leidsche Rijn Vleuten De Meern Zuilen Tolsteeg Voordorp Schepenbuurt Eemland Achterveld Amersfoort centrum Amersfoort Noord Baarn Bunschoten Eemnes Leusden Soest Soesterberg Woudenberg Heuvelrug Amerongen Cothen-Langbroek Doorn Driebergen-Rijssenburg Elst Leersum Maarn-Maarsbergen Renswoude Rhenen Veenendaal Wijk bij Duurstede Schoongemaakt door: Via partners vrijwilligers, rekening naar gemeente Door vrijwilliger via vrijwilligersvergoeding Door partner vrijwilliger via uitzendbureau Via partners vrijwilligers, betaling vanuit de VRU (regeling stopt na verbouwing) Via partners vrijwilligers, betaling vanuit de VRU Partners van vrijwilligers, via uitzendbureau Partners van vrijwilligers, via uitzendbureau Partner van vrijwilliger, in dienst van de VRU Via gemeente persoon, betaling via de VRU (facilitair) + een persoon via vrijwilligersvergoeding (kleine aanvulling) PV factureerd bedrag per kwartaal voor huishoudelijke dienst? Partner van vrijwilliger maakt de kazerne schoon. schoonmaakbedrijf Schoonmaak door bedrijf. Daarnaast wordt er iedere drie maanden zelfstandig een grote schoonmaak georganiseerd. Hiervoor wordt een factuur gezonden naar Onno Broeder (Facilitair) van 500,- Via de gemeente Baarn. Schoonmaken van kantine, hal, toiletten en kantoren gebeurd door een bedrijf ingehuurd door de gemeente Bunschoten. Schoonmaken van de keuken, remise en rookhok door de UML-groep Bunschoten. Afspraak is vergoeding tegen uurloon behorende bij maximum schaal 4. Schoonmaak wordt gedaan door medewerker VRU. De stallingsruimte, voertuigen, onderhoudswerkplaatsen en magazijnen worden door een UML-medewerker uitgevoerd. Schoonmaken wordt gedaan door externen (GOM?). Via GOM. Via GOM. Via de gemeente. Via de gemeente verzorgd door de BIGA. Via de gemeente verzorgd door de BIGA. Via de gemeente verzorgd door de BIGA. Via de gemeente verzorgd door de BIGA. Familie van een korpslid verzorgd de schoonmaak. Betaling is door de VRU op basis van declaratie. Via de gemeente verzorgd door de BIGA. Via de gemeente Utrechtse Heuverug door de BIGA Via de vereniging. De vereniging declarareert via factuur aan de VRU. Schoonmaak door schoonmaakbedrijf IW4. Uitrukhal wordt door vrijwilligers gedaan. Schoonmaak via de gemeente verzorgd door IW4 personeel (maatschappelijk belang gemeente Veenendaal). Schoonmaak wordt verzorgd via de gemeente door de BIGA.

9 Notitie stand van zaken been bijtrekken Versie inclusief namen en BBN-bedragen Onderwerp Status Been Bijtrekken (Repressieve Huisvesting) Kennisnemen van De status van het traject Been Bijtrekken (Repressieve Huisvesting) per 1 oktober Inleiding Op 4 juli 2014 is in het kader van de majeure projecten - het onderstaande besloten over de repressieve huisvesting: in te stemmen met het BBN-rapport als uitgangspunt en af te spreken dat gemeenten op wie dat van toepassing is hun staat van onderhoud voor 2016 op orde brengen conform de BBN-rapportage; in te stemmen met het opstellen van een business case bij ingrepen met een substantiële omvang, waarin ook andere opties (verplaatsing, samenvoeging) worden meegenomen en een meer gedetailleerde kostenraming wordt opgesteld; in te stemmen met het hanteren van de NEN 2767, conditieniveau 3 als norm voor het onderhoud voor de periode dat er nog geen VRU-onderhoudsbeleid is, en als norm voor het nieuwe beleid voor onderhoud; in te stemmen met de visie dat de gemeenten het eigendom en beheer van alle repressieve huisvesting, op basis van gezamenlijk overeen te komen beleid, overdragen aan de VRU, inclusief de overdracht van de noodzakelijke budgetten; in te stemmen met het voorstel om, na afstemming met de gemeenten, het beleidsvoorstel en de daarmee samenhangende budgetten separaat ter besluitvorming aan het AB voor te leggen; in te stemmen met het voorstel de overdracht te realiseren bij de verwerking van de herijking van het gemeentefonds in het nieuwe VRU-financieringsmodel (ijkpunt gemeentefonds). De eerste twee besluiten hebben betrekking op het zogenaamde traject Been Bijtrekken. Gemeenten zouden de kazernes die in eigendom zijn op het afgesproken onderhoudsniveau brengen, zowel wat betreft technische als functionele eisen. Daar waar nodig moest het been worden bijgetrokken als gevolg van achterstallig beheer en onderhoud. In deze informatienotitie informeren wij het AB over de status van dit traject. Stand van zaken per 1 oktober 2016 Het effect van de besluitvorming op 4 juli 2014 is dat aan 43 posten ver- en/of nieuwbouw activiteiten moeten plaatsvinden, verdeeld over 24 gemeenten.

10 Eind 2014/begin 2015 hebben diverse gemeenten samen met de VRU afspraken gemaakt om de geconstateerde tekortkomingen op te lossen. In 2015 en 2016 is door de VRU samengewerkt met de betreffende gemeenten om voortgang te boeken op de afzonderlijke ver- en/of nieuwbouw activiteiten. Het aanvankelijke doel voor 2016 op orde is niet haalbaar gebleken. Zoals het er nu uitziet zal op zijn vroegst eind 2018 Been Bijtrekken zijn afgerond. In de onderstaande tabel is de status per 1 oktober 2016 opgenomen.

11 Aan te passen Aantal Aantal Aantal Totaal Toelichting, inclusief BBN-kosten kazernes in verband met Been Bijtrekken posten posten posten BBNkosten Status per 16/09/ /06/16 01/10/16 01/10/16 01/06/16 Gereed Leusden (2.000), Baarn (15.000), Nevenpost Soest (50.000), Soest (-), Doorn (40.000), Bunnik ( ), Werkhoven ( ), Driebergen ( ), Leersum (3.500), Cothen- Langbroek (5.000), Nieuwegein Noord (-), Houten Oost (2.800), Veenendaal (12.550), Zuilen (1.200), Vleuten (n.t.b.), Leidsche Rijn (2.000), Schepenbuurt (2.500), De Meern (1.100) Planning gereed in 2015 Planning gereed in Oudewater ( ), Linschoten (40.000), Voordorp (5.500), Zegveld (17.500), Kamerik (4.000) Planning gereed in Maarn-Maarsbergen (73.500), Bilthoven ( ), Den Dolder ( ), Renswoude (31.000), Montfoort (5.500), IJsselstein (58.500), Hagestein (40.000), Benschop (41.500) Planning gereed in Elst ( ), Bunschoten-Spakenburg ( ), Nieuwegein Zuid (80.000) Oplevering onduidelijk Mijdrecht ( ), Abcoude (71.500), Woerden (4.000), Westbroek 2 ( ), Tienhoven 3 ( ) On hold gezet door gemeente Gemeente de Bilt [Groenekan (51.500), Maartensdijk (70.000), De Bilt (32.000)], gemeente Stichtse Vecht [Nigtevecht ( ), Nieuwer ter Aar (42.500)] Totaal De prognose is dat 23 van de 43 ver-/nieuwbouwtrajecten (53%) voor 1 januari 2017 afgerond is. Daarnaast is nu al de verwachting dat sommige grootschalige trajecten pas in 2018 gereed zullen 1 Kolom toegevoegd voor de volledigheid: Per 16 september 2015 is de voortgang gerapporteerd naar het DB. 2 Gemeenten De Bilt en Stichtse Vecht bezien samen en in samenhang toekomst posten Westbroek en Tienhoven. Ze zijn in dit overzicht als 1 post meegeteld. 3 Idem als 2. 4 In het voorjaar van 2016 is een (klein) project uit de BBN-rapportage toegevoegd die over het hoofd was gezien: vervangen van een kozijn bij post Leusden (status: gereed).

12 zijn; deze projecten hebben een lange doorlooptijd. In 2017 en 2018 zullen naar verwachting 11 projecten (26%) worden opgeleverd. Van 4 projecten (9%) is de concrete planning nog onduidelijk. Deze projecten verkeren nog in een fase van voorbereiding of besluitvorming door de gemeente. Tenslotte resteren een aantal bouwprojecten die on hold gezet zijn door de betreffende gemeenten; het betreft 5 kazernes (12%) in 2 gemeenten. Naar verwachting zullen deze gemeenten stappen gaan ondernemen, zodra de bestuurlijke besluitvorming over Repressieve Huisvesting rond is. Vervolg Aandacht voor het realiseren van de gemaakte afspraken op 4 juli 2014 voor het op peil brengen van de repressieve huisvesting van de VRU. Communicatie Niet van toepassing. Bijlagen Geen.

PROJECT REPRESSIEVE HUISVESTING

PROJECT REPRESSIEVE HUISVESTING PROJECT REPRESSIEVE HUISVESTING Van visie tot beleid Doel van deze presentatie Tot een gezamenlijk beeld komen Duidelijkheid krijgen over de onderzoeksresultaten Daarmee komen tot richtinggevende uitspraken

Nadere informatie

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Datum vergadering 28 november 2016 Agendapunt 06 Repressieve huisvesting AB20161128-06 Portefeuillehouder Directielid Bijlagen De heer Molkenboer De heer Bos A. Advies

Nadere informatie

Winkelfunctie met gesloten. Onderwijsfunctie. constructie. Celfunctie

Winkelfunctie met gesloten. Onderwijsfunctie. constructie. Celfunctie Bijlage A bij notitie Veiligheidszorg op Maat Bijlage 2 bij de Projectnotitie Veiligheidszorg op Maat Risicobeheersingsmaatregelen per gebruiksfunctie Gezondheidszorgfunctie Celfunctie Maatregel Impactscore

Nadere informatie

Materieel slagkracht en specialismen. Materieel bedrijfsvoering. 1x TS 6 bedrijfsvoering in werkplaats. 1x TS bedrijfsvoering.

Materieel slagkracht en specialismen. Materieel bedrijfsvoering. 1x TS 6 bedrijfsvoering in werkplaats. 1x TS bedrijfsvoering. spreidingsplan (inclusief gevolgen voor en personeel) en e optionele voertuigen Gemeente Post dekking Amersfoort Amersfoort Centrum Beroeps; (24-uursdienst + dienst + vrijwillig 1 + 1x RV 2 NBB 3 + 1x

Nadere informatie

Wijk ID Plaats + Wijk Aantal

Wijk ID Plaats + Wijk Aantal Wijk ID Plaats + Wijk Aantal 376101 Soest / COLENSO/SOESTDYK NOORD 1817 376201 Soest / 'T HART 3250 376301 Soest / PIJNENBURG 583 376401 Soest / GROTE MELM/SOESTDYK OOST 2177 376501 Soest / SOESTERVEEN

Nadere informatie

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL Banen en vestigingen per gemeente 2009-2010 [2010] ALLE BANEN 2010 0305 ABCOUDE 280 92 217 619 18 97 55 34 15 364 69 55 135 258 76 46 2.430 0307 AMERSFOORT 223 5.055 3.588 14.405 3.442 2.448 4.468 4.156

Nadere informatie

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies van de BAC Huisvesting t.a.v. voorlopige keuzes voor de definitief door te rekenen variant voor het huisvestingsbeleid van de VRU Op basis

Nadere informatie

SOESTDUINEN/DE BIRKT Soest SOESTERBERG Soesterberg POSTCODE 3440 Woerden

SOESTDUINEN/DE BIRKT Soest SOESTERBERG Soesterberg POSTCODE 3440 Woerden Wijken Pascalstraat 5 7903 BJ Hoogeveen tel. (0528) 26 28 50 fax. (0528) 26 63 94 email info@uwverspreider.nl WijkID Naam Plaats Netto Bruto 37610100 COLENSO/SOESTDYK NOORD Soest 1.817 2.530 37620100 'T

Nadere informatie

NOTITIE REPRESSIEVE HUISVESTING. 1. Context en besluitvorming. Wat ging vooraf. Bijlage A bij agendapunt 6: repressieve Huisvesting [AB ]

NOTITIE REPRESSIEVE HUISVESTING. 1. Context en besluitvorming. Wat ging vooraf. Bijlage A bij agendapunt 6: repressieve Huisvesting [AB ] Bijlage A bij agendapunt 6: repressieve Huisvesting [AB20160704-06] NOTITIE REPRESSIEVE HUISVESTING 1. Context en besluitvorming Wat ging vooraf De VRU maakt voor de huisvesting van de brandweer en haar

Nadere informatie

ABCOUDE ABCOUDE NIGTEVECHT NIGTEVECHT BAAMBRUGGE BAAMBRUGGE DE HOEF DE HOEF AMSTELHOEK AMSTELHOEK

ABCOUDE ABCOUDE NIGTEVECHT NIGTEVECHT BAAMBRUGGE BAAMBRUGGE DE HOEF DE HOEF AMSTELHOEK AMSTELHOEK Wijken Pascalstraat 5 793 BJ Hoogeveen tel. (528) 26 28 5 fax. (528) 26 63 94 email info@uwverspreider.nl WijkID Naam Plaats 13911 ABCOUDE ABCOUDE 1.997 2.379 Totaal: 1.997 2.379 13931 NIGTEVECHT NIGTEVECHT

Nadere informatie

GEBOORTEREGISTERS ( ) Abcoude- Baambrugge

GEBOORTEREGISTERS ( ) Abcoude- Baambrugge GEBOORTEREGISTERS (1811-1912) Abcoude- Baambrugge 1811-1912 Abcoude-Proostdij 1811-1912 Achthoven 1818-1857 Achttienhoven 1811, 1818-1912 Amerongen 1811-1912 Amersfoort 1811-1912 Asschat 1811 Baarn 1811-1912

Nadere informatie

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies van de BAC Huisvesting t.a.v. het huisvestingsbeleid van de VRU Op basis van de rapportage van Twynstra Gudde over de diverse varianten en

Nadere informatie

Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015

Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Geconsolideerde tekst van de wijziging van de Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht zoals vastgesteld door het dagelijks bestuur d.d. 23 maart

Nadere informatie

Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015

Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Vastgesteld door het dagelijks bestuur d.d. 23 maart 2015. Geconsolideerde tekst zoals geldend vanaf 1 juni 2017 op grond van: - het besluit d.d. 15

Nadere informatie

Gemeente BTI BTI-code Regio Aalsmeer Aalsmeer 358 Amsterdam Amstelland & Zaanstreek Waterland Kudelstaart Aalsmeer 358 Amsterdam Amstelland &

Gemeente BTI BTI-code Regio Aalsmeer Aalsmeer 358 Amsterdam Amstelland & Zaanstreek Waterland Kudelstaart Aalsmeer 358 Amsterdam Amstelland & Gemeente BTI BTI-code Regio Aalsmeer Aalsmeer 358 Amsterdam Amstelland & Zaanstreek Waterland Kudelstaart Aalsmeer 358 Amsterdam Amstelland & Zaanstreek Waterland Amstelveen Amstelveen 362 Amsterdam Amstelland

Nadere informatie

Evaluatie AED-taak. Implementatie AED-taak binnen de brandweer. Gaby van den Brink & Paul Rinkes

Evaluatie AED-taak. Implementatie AED-taak binnen de brandweer. Gaby van den Brink & Paul Rinkes Bijlage A bij agendapunt 08: Evaluatie AED first-responder taak [AB20180219-08] Evaluatie AED-taak Implementatie AED-taak binnen de brandweer Gaby van den Brink & Paul Rinkes 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015

Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Vastgesteld door het dagelijks bestuur d.d. 23 maart 2015. Geconsolideerde tekst zoals geldend vanaf 1 januari 2019 op grond van: - het besluit d.d.

Nadere informatie

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Datum vergadering 4 juli 2016 Agendapunt 06 Repressieve huisvesting AB20160704-06 Portefeuillehouder Directielid Bijlagen De heer Molkenboer De heer Bos A. Notitie

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Utrecht Nr. 9 2 januari 2019 Organisatieverordening Veiligheidsregio Utrecht 2015 Vastgesteld door

Nadere informatie

Beleidsvoorstel Jeugdbrandweer VRU

Beleidsvoorstel Jeugdbrandweer VRU Bijlage A bij agendapunt 08: Jeugdbrandweer [AB20160615-08] Beleidsvoorstel Jeugdbrandweer VRU Inleiding Er zijn 20 jeugdbrandweerkorpsen binnen de veiligheidsregio Utrecht. Het gaat om lokale, kleinschalige

Nadere informatie

Naar een geregionaliseerde brandweer Utrechts Land. Achtergrondinformatie voor gemeenteraad Houten

Naar een geregionaliseerde brandweer Utrechts Land. Achtergrondinformatie voor gemeenteraad Houten Naar een geregionaliseerde brandweer Utrechts Land Achtergrondinformatie voor gemeenteraad Houten Doel informatiebijeenkomst Toelichting op het regionaliseringsproces van de brandweer Voorgenomen stappen

Nadere informatie

RAADSINFORMATIE- AVOND. Gemeente de Bilt, 6 december 2018

RAADSINFORMATIE- AVOND. Gemeente de Bilt, 6 december 2018 RAADSINFORMATIE- AVOND Gemeente de Bilt, 6 december 2018 Programma 1. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) 2. Regionaal risicoprofiel 3. Kadernota 2020 4. Op weg naar Beleidsplan 2020 2023 Gemeente de Bilt

Nadere informatie

Reinstaat verzorgt dagelijkse en periodieke schoonmaak en onderhoud in bedrijfspanden, kantoren, overheidsgebouwen en particuliere huizen.

Reinstaat verzorgt dagelijkse en periodieke schoonmaak en onderhoud in bedrijfspanden, kantoren, overheidsgebouwen en particuliere huizen. REINSTAAT BRENGT UW PAND IN REINE STAAT Reinstaat is het gespecialiseerde schoonmaakbedrijf voor bedrijfspanden, gemeentelijke instellingen en particuliere woningen in de Utrechtse Heuvelrug, t Sticht

Nadere informatie

Provincie Utrecht

Provincie Utrecht gemnr gemeente Landbouw, denijverheid Bouw Handel Vervoer, opslahoreca 0307 AMERSFOORT 197 4.457 3.715 14.731 3.283 2.631 0308 BAARN 65 528 527 2.048 188 630 0312 BUNNIK 287 623 996 1.021 90 282 0313 BUNSCHOTEN

Nadere informatie

AGENDAPUNT /10

AGENDAPUNT /10 AGENDAPUNT 2015.02.16/10 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: Wijziging GR zienswijzeprocedure De heer Van

Nadere informatie

Onderzoek overdrachtsvarianten Repressieve Huisvesting

Onderzoek overdrachtsvarianten Repressieve Huisvesting Onderzoek overdrachtsvarianten Repressieve Huisvesting Veiligheidsregio Utrecht Rapport - Concept 31 augustus 2015 Mark Feijt Klaas Bosma Guido Wierink WO-1508-0128-dvb Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 1.1

Nadere informatie

BUDGETUITVAART

BUDGETUITVAART BUDGETUITVAART 030-6661790 Na overlijden kunt u direct contact opnemen Budget Uitvaart, wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Bij een overlijden thuis dient u eerst uw huisarts te informeren. De huisarts

Nadere informatie

Overzicht datums & locaties: prik tegen meningokokken

Overzicht datums & locaties: prik tegen meningokokken Overzicht datums & locaties: prik tegen meningokokken In september 2019 bieden we opnieuw de prik tegen meningokokken aan voor de jongeren die de prik nog niet hebben gehaald. In onderstaand schema kun

Nadere informatie

BUDGETUITVAART 030-6661790

BUDGETUITVAART 030-6661790 BUDGETUITVAART 030-6661790 Na overlijden kunt u direct contact opnemen Budgetuitvaart, wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Bij een overlijden thuis dient u eerst uw huisarts te informeren. De huisarts

Nadere informatie

Beleidsnotitie Gemeentelijke Crisisbeheersing 2.0

Beleidsnotitie Gemeentelijke Crisisbeheersing 2.0 Bijlage A bij agendapunt 09: Gemeentelijke Crisisbeheersing 2.0 [AB20160615-09] Beleidsnotitie Gemeentelijke Crisisbeheersing 2.0 Inleiding Bij het vaststellen van het eindadvies Gemeentelijke Crisisbeheersing

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 28 juni 2010 Voorstel: 471 Zaaknummer:

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 28 juni 2010 Voorstel: 471 Zaaknummer: RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 28 juni 2010 Voorstel: 471 Zaaknummer: Onderwerp: ontwerpbegroting 2011 en verantwoording van de Gezonde Gids 2009 GGD Midden-Nederland Voorstel

Nadere informatie

Repressieve huisvesting

Repressieve huisvesting Repressieve huisvesting Bijlage A Rapport BBN; Onderzoek naar de staat van de repressieve huisvesting van de Veiligheidsregio Utrecht Inleiding Voor u ligt een voorstel met betrekking tot de repressieve

Nadere informatie

Dorp/Stad Gemeente Opmerkingen. Nes aan de Amstel Amstelveen Ouderkerk aan de Amstel Amstelveen

Dorp/Stad Gemeente Opmerkingen. Nes aan de Amstel Amstelveen Ouderkerk aan de Amstel Amstelveen Dorp/Stad Gemeente Opmerkingen Kudelstaart Amstelveen Amstelveen Nes aan de Amstel Amstelveen Ouderkerk aan de Amstel Amstelveen Buiksloot Driemond Durgerdam Holysloot Ransdorp Ruigoord Schellinwoude Sloterdijk

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST RAADSLEDEN, 4 DECEMBER 2018

INFORMATIEBIJEENKOMST RAADSLEDEN, 4 DECEMBER 2018 INFORMATIEBIJEENKOMST RAADSLEDEN, 4 DECEMBER 2018 Programma 1. De Veiligheidsregio Utrecht 2. Regionaal risicoprofiel 3. Kadernota 2020 4. Op weg naar Beleidsplan 2020 2023 5. Verdere proces 6. Vragen/discussie

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT. Concept-wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling VRU (wijziging van de artikelen 3.4 en 4.5)

VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT. Concept-wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling VRU (wijziging van de artikelen 3.4 en 4.5) VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT Concept-wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling VRU (wijziging van de artikelen 3.4 en 4.5) VEILIGHEIDS REGIO UTRECHT De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten:

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST FIETSEN MOBIEL, GEZOND EN SOCIAAL! 29/01/2018 1

NETWERKBIJEENKOMST FIETSEN MOBIEL, GEZOND EN SOCIAAL! 29/01/2018 1 NETWERKBIJEENKOMST FIETSEN MOBIEL, GEZOND EN SOCIAAL! 29/01/2018 1 PROGRAMMA 15.00 uur welkom Stelling 1 Hugo van der Steenhoven Tour de Force Toelichting onderzoek provincie Utrecht Toelichting onderzoek

Nadere informatie

2 e wijziging Programmabegroting 2017 Veiligheidsregio Utrecht

2 e wijziging Programmabegroting 2017 Veiligheidsregio Utrecht 2 e wijziging Programmabegroting Veiligheidsregio Utrecht 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 2 Wijziging tabellen per programma 4 2.1 Totaaloverzicht programma s 4 2.2 Programma Risicobeheersing

Nadere informatie

VGilighGidsregiO utrgcht

VGilighGidsregiO utrgcht VGilighGidsregi utrgcht Aan -de colleges van B&W van de VRU-gemeenten -de voorzitters van de gemeenteraden van de VRU-gemeenten -de burgemeesters In afschrift aan -de leden van het algemeen bestuur -de

Nadere informatie

AGENDAPUNT 2015.02.16/08

AGENDAPUNT 2015.02.16/08 AGENDAPUNT 2015.02.16/08 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: AED Mevrouw mr. R.G. Westerlaken-Loos en de

Nadere informatie

Provinciaal blad 2013, 14

Provinciaal blad 2013, 14 Provinciaal blad 2013, 14 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 maart 2013, nr. 80DFE0E6 houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht

Nadere informatie

Onderwerp: Concept verslag BC 26 maart 2015

Onderwerp: Concept verslag BC 26 maart 2015 AGENDAPUNT 2015.07.09/4 BC 15-002 Voorstel voor de vergadering van: de bestuurscommissie Midden-Nederland Datum vergadering: 9 juli 2015 Onderwerp: Concept verslag BC 26 maart 2015 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 16R.00358

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 16R.00358 Gettteettti Otidewater RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 16R.00358 Van college van burgemeester en wethouders Datum 28 juni 2016 Portefeuillehouder(s) : Wethouder L.W. Vermeij Portefeuille(s) : Volkshuisvesting

Nadere informatie

Nieuwegein is geen eiland, ontwikkelingen in de regio

Nieuwegein is geen eiland, ontwikkelingen in de regio Nieuwegein is geen eiland, ontwikkelingen in de regio Bevolking Besteding Bereik Bewinkeling Bevolking Index huishoudens (2014-2030) 140 135 130 Ontwikkeling bevolking 2014-2030 Bunnik Vianen Woudenberg

Nadere informatie

KADERNOTA Zienswijzen

KADERNOTA Zienswijzen KADERNOTA 2018 Zienswijzen Overzicht Zienswijze Aantal Instemming/geen zienswijze 20 Instemming met voorbehoud 5 Gedeeltelijke instemming 1 Totaal: 26 2 Samenvatting (1) Onderwerpen opmerkingen in zienswijzen:

Nadere informatie

Bijlage B: Uitwerking van het gezamenlijk overeengekomen beleid Repressieve Huisvesting

Bijlage B: Uitwerking van het gezamenlijk overeengekomen beleid Repressieve Huisvesting Bijlage B: Uitwerking van het gezamenlijk overeengekomen beleid Repressieve Huisvesting Behorende bij het besluit 2.e. van het voorstel Repressieve Huisvesting, algemeen bestuur 28 november 216 Op grond

Nadere informatie

Notitie Startersfonds provincie Utrecht 2009

Notitie Startersfonds provincie Utrecht 2009 Notitie Startersfonds provincie Utrecht 2009 Achtergrond Startersfonds Door de sterk gestegen koopprijzen op de woningmarkt is het voor startende huishoudens met meestal een bescheiden inkomen bijna onmogelijk

Nadere informatie

Stichting Klachtenregeling Huisartsenzorg Midden-Nederland. Jaarverslag

Stichting Klachtenregeling Huisartsenzorg Midden-Nederland. Jaarverslag Stichting Klachtenregeling Huisartsenzorg Midden-Nederland Jaarverslag 2016-2017 Inhoudsopgave 1 De Klachtenregeling Huisartsenzorg Midden-Nederland... 3 2 Klachtencommissie en bestuur... 4 3 Klachten

Nadere informatie

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Energie in de provincie Utrecht Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Doel van Onderzoek Dit onderzoek dient om: 1. Een nieuw overzicht samen te stellen van het energiegebruik

Nadere informatie

7 35+ (HD, DD, GD), (HD, DD, GD), (HD, DD, GD), (HD, DD, GD) Maarn Open 2013 (JP v L.T.V. Maarn Maarn 3, 4, 5, 6, 7 17+, 7 35+

7 35+ (HD, DD, GD), (HD, DD, GD), (HD, DD, GD), (HD, DD, GD) Maarn Open 2013 (JP v L.T.V. Maarn Maarn 3, 4, 5, 6, 7 17+, 7 35+ Datum 3-6- 9-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 10-6- - 16-6- 17-6- - 23-6- 17-6- - 23-6- 17-6- - 23-6- 17-6- - 23-6- 17-6-

Nadere informatie

Quickscan Intergemeentelijke Samenwerking

Quickscan Intergemeentelijke Samenwerking Quickscan Intergemeentelijke Samenwerking Inleiding Op 19 februari is de werkgroep vervolg BKO voor het eerst bij elkaar geweest. Deze werkgroep is ingesteld door de gemeenteraad om naar aanleiding van

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 73

Provinciaal blad 2010, 73 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2010, 73 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264160, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

BINNEN DE REGIO VAN DE KLEINE PRINS

BINNEN DE REGIO VAN DE KLEINE PRINS Versie 28-11-2012 OVERZICHT SAMENWERKINGSVERBANDEN PASSEND ONDERWIJS BINNEN DE REGIO VAN DE KLEINE PRINS HUIDIGE SAMENWERKINGSVERBANDEN LEERLINGAANTALLEN OP DE SCHOLEN EN BINNEN DE AMBULANTE BEGELEIDING

Nadere informatie

SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT

SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT DOELSTELLING: De Provincie Utrecht, Gebiedsraad O-gen, Gebiedscommissie Utrecht-West en de Utrechtse gemeenten willen snel internet (breedband)

Nadere informatie

Raadsinformatieavond. Utrecht. VRU-ontwikkelingen

Raadsinformatieavond. Utrecht. VRU-ontwikkelingen Raadsinformatieavond Utrecht VRU-ontwikkelingen Peter Bos Hulp op straat Partijen bijeen brengen Slagkracht RB en CB Advies en toezicht fysieke veiligheid Wat ligt voor ter consultatie? 1. Visie op de

Nadere informatie

Geachte Raad, Op verzoek van Monique van der Weijden stuur ik u bijgaande bestanden in 5 s. Met vriendelijke groet, Irma van der Horst

Geachte Raad, Op verzoek van Monique van der Weijden stuur ik u bijgaande bestanden in 5  s. Met vriendelijke groet, Irma van der Horst Van: Irma van der Horst Verzonden: Tuesday, August 23, 2016 12:46 PM Aan: Info Gem. IJsselstein; Info Gem. Montfoort Onderwerp: Vastgestelde jaarstukken en begroting GGDrU deel

Nadere informatie

Aanbod bedrijventerreinen

Aanbod bedrijventerreinen Staat van 2014 Aanbod bedrijventerreinen Wat is de index van het uitgeefbare oppervlak (2002 = 100)? Ten opzichte van 2002 is er nog 57% uitgeefbaar terrein over Vergelijking in de tijd (Index uitgeefbaar

Nadere informatie

Informatienotitie Kadernota november 2017

Informatienotitie Kadernota november 2017 Informatienotitie Kadernota 2019 30 november 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Ontwikkeling gemeentelijke bijdrage 3 3 Gemeentefonds 4 3.1 Ontwikkeling gemeentefonds 4 3.2 IJkpuntscores en compensatiemechanisme

Nadere informatie

Ontwerp 2 e wijziging Programmabegroting 2016 Veiligheidsregio Utrecht. 28 november 2016

Ontwerp 2 e wijziging Programmabegroting 2016 Veiligheidsregio Utrecht. 28 november 2016 Ontwerp 2 e wijziging Programmabegroting Veiligheidsregio Utrecht 28 november 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Hoofdlijnen 2 e wijziging programmabegroting 3 1.1 Hoofdlijnen 2 e wijziging programmabegroting

Nadere informatie

Afdeling Utrecht/ t Gooi Correspondentieadres: Kastanjelaan XZ Loosdrecht

Afdeling Utrecht/ t Gooi Correspondentieadres: Kastanjelaan XZ Loosdrecht Afdeling Utrecht/ t Gooi Correspondentieadres: Kastanjelaan17 1231XZ Loosdrecht Vierde nieuwsbrief van 2016 EEN WOORD VAN UW VOORZITTER Geachte Leden van de afdeling het jaar 2016 is bijna weer voorbij.

Nadere informatie

-C 0 N CEPT- AFVALVERWIJDERING UTRECHT

-C 0 N CEPT- AFVALVERWIJDERING UTRECHT AgendapuntS -C 0 N CEPT- AFVALVERWIJDERING UTRECHT Nr. 15/21 Begratingswijziging 1-2015 Aan het Algemeen Bestuur van de AVU Soest, 20 mei 2015 Bijlagen: Tabel 1.1, 1.6 en 1.8 Geachte leden van het Algemeen

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT ^ ^ ^ ^ ^ Kadernota Tja. he*

VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT ^ ^ ^ ^ ^ Kadernota Tja. he* VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT ^ ^ ^ ^ ^ Kadernota 2016 ĩ PB Ü Tja i s I I he* 4 1 1 Ht f F 1 f I P VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT ^ ^ ^ ^ ^ 1 Inleiding Het begrotingsjaar 2016 is het tweede jaar waarin de VRU haar

Nadere informatie

Aanmelden bij Bureau Jeugdzorg

Aanmelden bij Bureau Jeugdzorg Bureau Jeugdzorg Utrecht Informatie voor cliënten Aanmelden bij Bureau Jeugdzorg Wat gebeurt er als u zich heeft aangemeld bij Bureau Jeugdzorg? Welke hulp kunnen wij u bieden en wat mag u van ons verwachten?

Nadere informatie

Geachte raad,

Geachte raad, Vergaderstuk AB20181119-07 - Bijlage C Datum 1-12-2018 contactpersoon Aan de gemeenteraden van de deelnemende VRU-gemeenten Ter attentie van de voorzitter door tussenkomst van de colleges van burgemeester

Nadere informatie

: 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella

: 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. J.L.M. Vlaar : Marjon Gadella Zaaknummer

Nadere informatie

Schets van het gezondheids-, geluks- en welvaartsniveau en de rol van de Eerstelijn

Schets van het gezondheids-, geluks- en welvaartsniveau en de rol van de Eerstelijn Schets van het gezondheids-, geluks- en welvaartsniveau en de rol van de Eerstelijn Erik Asbreuk, Voorzitter EMC Nieuwegein, Huisarts Gezondheidscentrum Mondriaanlaan 'Nieuwegein 2020: gezond, gelukkig

Nadere informatie

AGENDAPUNT /14

AGENDAPUNT /14 AGENDAPUNT 2015.02.16/14 Voorstel voor de vergadering van: het dagelijks bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: Herzien voorstel Tijdelijke adviescommissie

Nadere informatie

Bodemsanering. 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd. De bodem en het (grond)water zijn schoon MILIEU MARKT. Staat van Utrecht 2014

Bodemsanering. 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd. De bodem en het (grond)water zijn schoon MILIEU MARKT. Staat van Utrecht 2014 MENS Staat van Utrecht 204 Bodemsanering Hoeveel humane spoedlocaties zijn nog niet volledig gesaneerd? 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd Kaart (Humane spoedlocaties bodemverontreiniging

Nadere informatie

Werkgelegenheidsonderzoek

Werkgelegenheidsonderzoek Monitor Ruimtelijke Economie Uitkomsten Werkgelegenheidsonderzoek Provincie Utrecht 2011 (Voorlopig) Januari 2012 Afdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur Inleiding In de periode april t/m september 2011

Nadere informatie

IVVU bijeenkomst. 3 maart 2015. WLZ V&V zorgkantoorregio Utrecht

IVVU bijeenkomst. 3 maart 2015. WLZ V&V zorgkantoorregio Utrecht IVVU bijeenkomst 3 maart 2015 WLZ V&V zorgkantoorregio Utrecht Caroline Mulderij, Albert Taaij, Ilse Zuurhout, Anne-Marie Schoonhoven, Marloes Kemper 1 De weg naar duurzaam onderscheid in zorginkoop 2

Nadere informatie

Besluit Het college van B&W, de gemeenteraad van de gemeente X wenst/wensen

Besluit Het college van B&W, de gemeenteraad van de gemeente X wenst/wensen MODEL RAADSVOORSTEL MAJEURE PROJECTEN EN KADERNOTA 2015 VRU Onderwerp Consultatie van de gemeente(n) betreffende de visie op de VRU-organisatie, Veiligheidszorg op Maat, Repressieve huisvesting, de Financieringssystematiek

Nadere informatie

Actualisatie cijfers plancapaciteit, koopen huurmarkt

Actualisatie cijfers plancapaciteit, koopen huurmarkt Actualisatie cijfers plancapaciteit, koopen huurmarkt Inleiding In april 2019 heeft er een update van de woningmarktmonitor plaatsgevonden en zijn de ontwikkelingen op de koop- en de huurmarkt geactualiseerd.

Nadere informatie

Bezoek cultuurinstellingen

Bezoek cultuurinstellingen Staat van 2014 Bezoek cultuurinstellingen Hoeveel cultuurinstellingen bezoekt een inwoner gemiddeld per jaar? Een inwoner bezoekt gemiddeld 2,23 cultuurinstellingen per jaar De bezoek cultuurinstellingen

Nadere informatie

AGENDAPUNT /07

AGENDAPUNT /07 AGENDAPUNT 2015.02.16/07 Voorstel voor de vergadering: Het algemeen bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: Variabele voertuigbezetting De heer Molkenboer De

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018 Woningmarktmonitor provincie ; de staat van de woningmarkt medio 218 1 Inleiding In september 218 heeft er een update plaatsgevonden van de cijfers van de provinciale woningmarktmonitor. In deze factsheet

Nadere informatie

Voor de projectopdracht wordt kortheidshalve verwezen naar de bijlage.

Voor de projectopdracht wordt kortheidshalve verwezen naar de bijlage. B.4 1. Samenvatting voorstel In de bestuurlijk vastgestelde uitgangspunten omtrent regionalisering van de Brandweer Hollands Midden (BHM) is bepaald dat de brandweerkazernes in de regio Hollands Midden

Nadere informatie

AGENDAPUNT /03

AGENDAPUNT /03 AGENDAPUNT 2013.12.13/03 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 13 december 2013 Onderwerp: Portefeuillehouder: Steller: Ingekomen en uitgaande stukken De heer Wolfsen

Nadere informatie

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan.

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. Veiligheidszorg geeft invulling aan de HOE-vraag en is

Nadere informatie

B Samenvatting voorstel

B Samenvatting voorstel B.3. 1. Samenvatting voorstel De brandweerkazerne Leimuiden voldoet niet meer aan de wettelijke ARBO-eisen en de functionele huisvestingswensen van de Brandweer. Er is een substantiële investering ( 0.5

Nadere informatie

Zienswijzen. Ontwerp begroting Bijlage A: AB 095b dd. 28 juni 2018

Zienswijzen. Ontwerp begroting Bijlage A: AB 095b dd. 28 juni 2018 Zienswijzen Ontwerp begroting 2019 Bijlage A: AB 095b dd. 28 juni 2018 Steun / geen zienswijze (* =g.z.) Amersfoort* Baarn* Bunschoten* De Bilt Leusden* Lopik Montfoort IJsselstein Nieuwegein Oudewater

Nadere informatie

Nr. Bestemmingstekst 1 QBUZZ 3 Sorry, Geen Dienst 4 Bus vol 5 Extra bus 13 Busstation 15 Buurtbus 16 Extra bus 17 Belbus 18 Extra QLiner 19 Buiten

Nr. Bestemmingstekst 1 QBUZZ 3 Sorry, Geen Dienst 4 Bus vol 5 Extra bus 13 Busstation 15 Buurtbus 16 Extra bus 17 Belbus 18 Extra QLiner 19 Buiten Nr. Bestemmingstekst 1 QBUZZ 3 Sorry, Geen Dienst 4 Bus vol 5 Extra bus 13 Busstation 15 Buurtbus 16 Extra bus 17 Belbus 18 Extra QLiner 19 Buiten Dienst 20 Instructierit 21 Naar Garage 36 Gereserveerd

Nadere informatie

Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden kenmerk

Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden kenmerk Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden kenmerk 14.502863 Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden November 2014 Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Regio Amersfoort, maart 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Regio Amersfoort, maart 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Regio Amersfoort, maart 2019 Aandeel WW ers met lange uitkeringsduur neemt af In maart verstrekte UWV in de arbeidsmarktregio Amersfoort 4.898 WW-uitkeringen. In nagenoeg alle

Nadere informatie

Economische betekenis recreatie en toerisme monitor

Economische betekenis recreatie en toerisme monitor Economische betekenis recreatie en toerisme 2006 monitor Nulmeting uitgevoerd monitor Hoe sterk is de provincie Utrecht als trekpleister voor recreatie en toerisme? Om een beeld te krijgen van de economische

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie.

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 5575 12 oktober 2016 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 27 september 2016, nr. 819AA339 tot instelling van de AVP-gebiedscommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 242561

Raadsvoorstel Nummer: 242561 Raadsvoorstel Nummer: 242561 Datum: 3 februari 2015 Hoort bij collegeadviesnummer: 242560 Datum raadsvergadering: 2 april 2015 Portefeuillehouder: A. Vermeulen Onderwerp Kadernota 2016 VRU Voorgesteld

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF Concept 0.3 Notitie Van Klaas Bosma en Mark Feijt Datum 6 september 2013 Onderwerp Addendum Rapportage Vastgoed VRF 1. Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Regenboog Stembusakkoorden

Voortgangsrapportage Regenboog Stembusakkoorden Voortgangsrapportage Regenboog Stembusakkoorden 2018 Publicatiedatum: 11 oktober 2018 Voorwoord Met trots presenteren wij u vandaag, op de nationale Coming Out Dag, de Regenboog Monitor 2018 van COC Midden-Nederland.

Nadere informatie

Afdeling Utrecht/ t-gooi

Afdeling Utrecht/ t-gooi Vierde nieuwsbrief 2017 Afdeling Utrecht/ t-gooi www.bnmo-utrecht-t-gooi.nl Correspondentieadres: Kastanjelaan 17 1231 XZ LOOSDRECHT / cchellinga@kpnmail.nl Het werk van de BNMO wordt mogelijk gemaakt

Nadere informatie

Bijlagen: Enquête resultaten Veiligheidsregio s

Bijlagen: Enquête resultaten Veiligheidsregio s Bijlagen: Enquête resultaten Veiligheidsregio s Samen op weg naar een Nationale Brandweer Versie: Definitief Datum: augustus 2013 Auteurs: De heer Erwin Kuenen De heer Louk Linders Bijlage I.1 Voorbeeld

Nadere informatie

Kadernota december Pagina 1

Kadernota december Pagina 1 Kadernota 2018 1 december 2016 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Opbouw Kadernota 3 2 Herijking financieel kader 4 2.1 Bijstelling verdeling op basis van ijkpuntscores 4 2.2 Loon- en

Nadere informatie

Zienswijzen Kadernota 2020

Zienswijzen Kadernota 2020 Vergaderstuk AB20190327-10 - Bijlage B Zienswijzen Kadernota 2020 Versie AB 27 maart 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Inhoud en opbouw notitie 3 1.2 Ontvangen reacties 3 1.3 Samenvatting strekking

Nadere informatie

(ontwerp)begrotingswijziging Uitvoering Koers 2019 & 2020 OMGEVINGSDIENST REGIO UTRECHT

(ontwerp)begrotingswijziging Uitvoering Koers 2019 & 2020 OMGEVINGSDIENST REGIO UTRECHT (ontwerp)begrotingswijziging Uitvoering Koers 2019 & 2020 OMGEVINGSDIENST REGIO UTRECHT opgesteld door Planning & Control beoordeeld door managementteam 04 juni 2019 vastgesteld door dagelijks bestuur

Nadere informatie

U zoekt een woning? In deze brochure leest u wat u moet doen om een woning van ons te kunnen huren.

U zoekt een woning? In deze brochure leest u wat u moet doen om een woning van ons te kunnen huren. U zoekt een woning? In deze brochure leest u wat u moet doen om een woning van ons te kunnen huren. Inhoud Veel woningen, veel woningzoekenden pagina 3 Eerst inschrijven... pagina 4...dan reageren op een

Nadere informatie

Verslag (concept) Algemeen Bestuur GGD regio Utrecht

Verslag (concept) Algemeen Bestuur GGD regio Utrecht Verslag (concept) Algemeen Bestuur GGD regio Utrecht Datum, tijd en plaats: 4 december 2014 Aanwezige leden: dhr. P.A.H. Blokker (Baarn), mw. A. Brommersma (De Bilt), dhr. J.J. Eijbersen (Bunnik), dhr.

Nadere informatie

Contactpersonen per gemeente

Contactpersonen per gemeente Contactpersonen per gemeente Mei 2017 Inleiding Dit document bevat een overzicht van contactpersonen bij gemeenten in de provincie Utrecht. Bij deze personen zijn alleen de mailadressen weergegeven. Telefonisch

Nadere informatie

Openbaar gedeelte; betreft de beraadslagingen over de majeure projecten en onderzoeken (agendapunten 5 t/m 8)

Openbaar gedeelte; betreft de beraadslagingen over de majeure projecten en onderzoeken (agendapunten 5 t/m 8) Vergadering van het algemeen bestuur van de VRU Datum: 20 januari 2014 Openbaar gedeelte; betreft de beraadslagingen over de majeure projecten en onderzoeken (agendapunten 5 t/m 8) Quorum: aanwezig Classificatie:

Nadere informatie

Watergebiedsplan Langbroekerwetering

Watergebiedsplan Langbroekerwetering Topografie Zegveld Kamerik Kockengen Breukelen Vleuten Maarssen Maartensdijk Bilthoven Groenekan De Bilt Den Dolder Soesterberg Bosch en Duin Huis ter Heide bebouwing bos bouwland weiland boomgaard/ -kwekerij

Nadere informatie

Contactpersonen per gemeente

Contactpersonen per gemeente Contactpersonen per gemeente Mei 2017 Inleiding Dit document bevat een overzicht van contactpersonen bij gemeenten in de provincie Utrecht. Bij deze personen zijn alleen de mailadressen weergegeven. Telefonisch

Nadere informatie

Ontwerp Programmabegroting 2019/ 1 e wijziging begroting 2018

Ontwerp Programmabegroting 2019/ 1 e wijziging begroting 2018 Bijlage D bij agendapunt 07: Jaarstukken 2017, Programmabegroting 2019 [AB20180709-07] Ontwerp Programmabegroting 2019/ 1 e wijziging begroting 2018 Zienswijzen Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Ontvangen

Nadere informatie