Criteria voor het beoordelen van onderzoeken en projecten vanuit het perspectief van patiënten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Criteria voor het beoordelen van onderzoeken en projecten vanuit het perspectief van patiënten"

Transcriptie

1 Criteria voor het beoordelen van onderzoeken en projecten vanuit het perspectief van patiënten Naam onderzoeksaanvraag: Naam beoordelaar: Datum: Let op Ben je op enigerlei wijze betrokken bij deze onderzoeksaanvraag? ja / nee Indien je ja hebt geantwoord, dien je deze beoordeling niet in te vullen, gezien de objectiviteit. Ga te allen tijde vertrouwelijk om met deze onderzoeksaanvraag. Soort onderzoek Registratie Biobank Welke criteria 1, 5, 6, 7 + aanvullende criteria 1, 5, 6, 7 + aanvullende criteria Wetenschappelijk onderzoek CURE met mensen Wetenschappelijk lab-onderzoek 1, 6, 7 1, 4, 5, 6, 7 + aanvullende criteria Wetenschappelijk onderzoek CARE met mensen (kwaliteit van leven/zorg) Anders / niet wetenschappelijke subsidieaanvragen 1, 2, 3, 5, 6, 7 + aanvullende criteria 1, 2, 3, 5, 6, 7 1 Relevantie voor mensen met ALS/PLS/PSMA Oordeel vold / onv /n.v.t. a Is het relevant voor de hele patiëntengroep? (Of een klein deel van de groep) b Verbetert het de gezondheid en/of welzijn van en/of de zorgverlening aan patiënten? c Is het onderzoek gebaseerd op behoeften en vragen van (deel van) patiënten? d Is het resultaat toepasbaar in de praktijk? En is hier een plan voor? e Is het onderzoek actueel? (check ook onderzoeksagenda) f Wordt er elders al soortgelijk onderzoek gedaan wat meegenomen kan worden? g Kan het resultaat mogelijk negatieve effecten hebben voor patiënten? Denk bv. aan vergoeding dat onder druk kan komen te staan. h Verbetert het de gezondheid en/of welzijn van en/of de zorgverlening aan patiënten en/of mantelzorgers? i Leidt het onderzoek tot nieuwe inzichten? j Zijn de voor patiënten of mantelzorgers meest relevante uitkomstmaten meegenomen? (Evt. suggesties voor uitkomstmaten of meetinstrumenten hier melden.) Suggesties voor onderzoekers

2 2 Het onderzoek verbetert de kwaliteit van leven a Verbetert het de kwaliteit van leven van patiënten? (Bv invloed op lichamelijke beperkingen bij uitvoering van dagelijkse activiteiten?) b Verbetert het de maatschappelijke participatie? c Levert het een voor patiënten praktisch bruikbaar resultaat op? 3 Het onderzoek verbetert de kwaliteit van zorg a Verbetert het de zorg(verlening) voor patiënten? 4 Ethische aspecten en veiligheid [Indien de onderzoeksopzet door de MEC/METC is goedgekeurd, kunnen deze vragen worden overgeslagen.] a Is dit het minst bezwaarlijk middel bij het gestelde doel? b Zorgt het onderzoek voor veiligheid van patiënten en proefpersonen? c Zijn deelnemers verzekerd? d Is er zicht op bijwerkingen en risico s en worden deze gemonitord? e Hebben patiënten expliciete keuze vrijheid? Wordt hen begrijpelijke informatie hierover aangeboden, weten ze dat ze elk moment kunnen stoppen en dat deelname geen invloed heeft op hun gebruikelijke zorgverlening? f Wordt met waarden, normen en waardigheid van patiënten rekening gehouden? En (hoe) wordt de privacy gewaarborgd? g Handelen professionals verantwoordelijk, zorgvuldig en volgens geldende regels, (gedrags)codes en richtlijnen? Is de klachtenprocedure bekend? Worden beroepscodes nagevolgd, zoals Wet medische wetenschap in onderzoek met mensen (Wwmo), Beroepscodes, de gedragscode voor onderzoekers volgens de Wet Bescherming Persoons-gegevens (Wbp), CCMO, METC? h Zijn de risico s voor de deelnemers duidelijk omschreven? i Vind je de risico s voor de deelnemers aanvaardbaar? j Is de belasting voor de deelnemers duidelijk omschreven? k Vind je de belasting voor de deelnemers aanvaardbaar?

3 5 Informatie en communicatie [Indien de onderzoeksopzet door de MEC/METC is goedgekeurd, kunnen deze vragen worden overgeslagen.] a Is de publiekssamenvatting van de onderzoeksaanvraag helder geschreven? b Is de informatie voor patiënten begrijpelijk? (patiënteninformatiebrief en informed consent) c Is de informatie volledig (aard, doel, duur, risico s, complicaties, voor- en nadelen van het onderzoek, te allen tijde mogelijkheid tot stoppen)? (patiënteninformatiebrief en informed consent) d Krijgen patiënten en hun organisaties (op afdoende wijze) informatie over voortgang en resultaten van het onderzoek? e Hebben geïnformeerde patiënten de mogelijkheid om expliciet wel/geen toestemming te geven? (informed consent) 6 Haalbaarheid, planning [Indien de onderzoeksopzet door de MEC/METC is goedgekeurd, kunnen de grijze vragen worden overgeslagen.] a Het onderzoek zoals beschreven is haalbaar. b Staat het aantal gewenste respondenten in relatie tot de prevalentie? c Is er voldoende kennis om het onderzoek goed uit te kunnen voeren? d Het onderzoek heeft relevante uitkomstmaten. e Passen de uitkomstmaten bij de doelgroep en kunnen zij positieve dan wel negatieve consequenties van het onderzochte goed weergeven? f Zijn de uitkomstmaten SMART*? g Het onderzoek moet voortkomen uit, of gedaan worden in samenwerking met professionele onderzoekers verbonden aan een erkende instelling voor wetenschappelijk onderzoek of een commercieel onderzoeksbureau h Technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om de verzamelde gegevens te beveiligen tegen onrechtmatig gebruik. i Er worden niet meer gegevens verzameld dan noodzakelijk voor het uitvoeren van het onderzoek. j Verwacht je dat er voldoende mensen uit de doelgroep willen deelnemen?

4 7 Kosten a Is er een gespecificeerde begroting? b Wat is het oordeel over de begroting? Is deze reëel, te laag of te hoog? c Is er een goede balans tussen kosten/ inspanning/ inzet van middelen en (verwachte) uitkomsten en opbrengst? d Is voor dit onderzoek/project andere fondsen/subsidieregelingen? (ZonMw, Revalidatiefonds, HeldCare, VGZ, VWS; zie ) e Is voor dit onderzoek/project tevens een aanvraag gedaan bij andere fondsen/subsidieregelingen? + Aanvullende criteria voor een registratie / biobank vanuit patiëntenperspectief a Het is bekend wie de gegevens beheert. Bij voorkeur heeft de patiëntenorganisatie (mede)inspraak in wat er met de gegevens gedaan wordt. b Het doel van de registratie is duidelijk beschreven en helder voor de deelnemers. c Bij voorkeur worden er ook natuurlijk beloop gegevens verzameld. d Het is bekend of al een registratie/biobank voor de specifieke spierziekte op (inter)nationaal niveau (bij voorkeur met een link naar treat nmd) bestaat en zo mogelijk wordt hierbij aangesloten. e Bij het register/biobank is bij voorkeur een Nederlands UMC met een NMA-neuroloog of andere NMA arts als contactpersoon betrokken. + Aanvullende criteria voor wetenschappelijk onderzoek CARE en CURE met mensen vanuit patiëntenperspectief a Technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om de verzamelde gegevens te beveiligen tegen onrechtmatig gebruik? b Zijn de inclusie en exclusie criteria goed beargumenteerd? c De resultaten van het onderzoek worden vertaald naar de praktijk? d Wegen de lasten tegen de baten op? e Is de belasting voldoende duidelijk? Denk aan: betreft het een vragenlijst of een onderzoek in het ziekenhuis? f Wat is de tijdsbelasting? Zowel voor de patiënt als familie. g Zijn er alternatieven? bv. thuisbezoek.

5 h Wat is de lichamelijke belasting? (bij biopten vragen naar een alternatief) i De onderzoeksgroep vergoedt eventuele reis- en verblijfskosten van de deelnemende patiënten? j Zijn patiënt(-vertegenwoordigers) voldoende betrokken geweest bij de opzet van het onderzoek? k Worden cliënt(-vertegenwoordigers) betrokken tijdens de uitvoering van het onderzoek? EINDCONCLUSIE**: * De letters van SMART staan voor: Specifiek: Is de doelstelling eenduidig? Meetbaar: Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt? Aanvaardbaar: Is deze acceptabel genoeg voor de doelgroep en/of management? In plaats van Aanvaardbaar worden ook vaak Ambitieus gebruikt (Bewerkstelligt het doel wel een echte verandering?) Realistisch: Is het doel haalbaar? Tijdgebonden: Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn? ** uitstekend, goed, voldoende, matig, slecht positief, positief mits, negatief Criteria voor beoordeling van een goede oproeptekst vanuit patiëntenperspectief a b Oproeptekst Informatie over het onderzoek is begrijpelijk. Informatie over het onderzoek omvat het doel, de voor- en nadelen, de risico s, de middelen, de frequentie, de duur en de locatie CONCLUSIE: Samengesteld met criteria van NPCF, SGF en Spierziekten Nederland.

Criteria voor het beoordelen van onderzoeken en projecten vanuit het perspectief van patiënten

Criteria voor het beoordelen van onderzoeken en projecten vanuit het perspectief van patiënten Criteria voor het beoordelen van onderzoeken en projecten vanuit het perspectief van patiënten Soort onderzoek Registratie Biobank Wetenschappelijk onderzoek CURE met mensen Welke criteria 1, 5, 6, 7 +

Nadere informatie

SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief

SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen Bij dit formulier hoort een brochure waarin de vragen worden toegelicht. Wij raden u aan hiervan kennis te nemen voordat u dit beoordelingsformulier invult.

Nadere informatie

SGF formulier voor cliëntreferenten. Formulier voor het beoordelen van onderzoeksaanvragen vanuit het cliëntenperspectief.

SGF formulier voor cliëntreferenten. Formulier voor het beoordelen van onderzoeksaanvragen vanuit het cliëntenperspectief. SGF formulier voor cliëntreferenten Formulier voor het beoordelen van onderzoeksaanvragen vanuit het cliëntenperspectief. Bij dit formulier hoort een handreiking waarin de vragen en cursief gedrukte woorden

Nadere informatie

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Zeggenschap in wetenschap; invloed in kwaliteit van zorg (richtlijnen cliëntenraden); inspraak-invloed; meepraten meebeslissen;

Nadere informatie

Praat en beslis mee! Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Voorheen Astma Fonds

Praat en beslis mee! Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Voorheen Astma Fonds Praat en beslis mee! Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Voorheen Astma Fonds Waar is de lijst voor bedoeld? Deze lijst met onderwerpen helpt

Nadere informatie

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK. vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Toelichting CRITERIA WAAIER VOOR KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK. vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Toelichting CRITERIA WAAIER VOOR KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Zeggenschap in wetenschap; invloed in kwaliteit van zorg (richtlijnen cliëntenraden); inspraak- invloed; meepraten meebeslissen;

Nadere informatie

Handreiking voor organisaties

Handreiking voor organisaties Handreiking voor Toelichting bij het gebruik van het SGF formulier beoordelen onderzoeks aanvragen vanuit cliëntenperspectief Deze handreiking beschrijft het gebruik van het SGF formulier voor het beoordelen

Nadere informatie

Handreiking voor organisaties

Handreiking voor organisaties Handreiking voor organisaties Toelichting bij het gebruik van het SGF formulier beoordelen onderzoeks aanvragen vanuit cliëntenperspectief. Deze handreiking beschrijft het gebruik van het SGF formulier

Nadere informatie

Praat en beslis mee! Voorheen Astma Fonds

Praat en beslis mee! Voorheen Astma Fonds Praat en beslis mee! Toelichting bij beoordelingscriteria Voorheen Astma Fonds Colofon Deze beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek zijn tot stand gekomen in samenwerking met mensen met

Nadere informatie

Handleiding CRITERIA WAAIER vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek

Handleiding CRITERIA WAAIER vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek Handleiding CRITERIA WAAIER vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek Handleiding Criteria waaier Inleiding Voor wie is de lijst bedoeld? Dit is

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF DE OTIP STUDIE EFFECTIVITEIT VAN ERGOTHERAPIE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON

INFORMATIEBRIEF DE OTIP STUDIE EFFECTIVITEIT VAN ERGOTHERAPIE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON INFORMATIEBRIEF DE OTIP STUDIE EFFECTIVITEIT VAN ERGOTHERAPIE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON 1. Wat is het doel van het onderzoek? Het doel van het onderzoek is na te gaan of ergotherapie het functioneren

Nadere informatie

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie Medisch wetenschappelijk onderzoek 1 Inleiding Artsen verrichten naast hun normale behandelingen soms medisch wetenschappelijk onderzoek. Dit doen artsen in het Scheper Ziekenhuis Emmen

Nadere informatie

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ sformulier voor de projectvoorstellen. sformulier projectvoorstellen KFZ Callronde: Versie 14-02-13 Instelling: Naam project: 1) Algemeen Het beoordelingsformulier wordt gebruikt om de projectvoorstellen

Nadere informatie

Informatiebrief PGx Lung cancer studie

Informatiebrief PGx Lung cancer studie Informatiebrief PGx Lung cancer studie Genetische variaties als risicofactor voor toxiciteit bij longkankerpatiënten die chemoradiotherapie of chemotherapie ondergaan Geachte meneer, mevrouw, U bent door

Nadere informatie

Toetsingskader nwmo. Peggy Manders 4 november 2016 Symposium V&VN Research Professionals

Toetsingskader nwmo. Peggy Manders 4 november 2016 Symposium V&VN Research Professionals Toetsingskader nwmo Peggy Manders 4 november 2016 Symposium V&VN Research Professionals Biobank: definitie en rationale Wat is een biobank? + + Waarom een biobank starten? Verbeteren gezondheidszorg voor

Nadere informatie

Dexamethasone for Cardiac Surgery (DECS) trial (Studie naar dexamethason bij hartchirurgie)

Dexamethasone for Cardiac Surgery (DECS) trial (Studie naar dexamethason bij hartchirurgie) PATIËNTEN INFORMATIE Dexamethasone for Cardiac Surgery (DECS) trial (Studie naar dexamethason bij hartchirurgie) Geachte heer/mevrouw, 1. Inleiding U bent onlangs op de wachtlijst geplaatst voor een open

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TRACING. Registratie van real time continue glucose monitoring in Nederland (TRACING)

PATIËNTENINFORMATIE TRACING. Registratie van real time continue glucose monitoring in Nederland (TRACING) PATIËNTENINFORMATIE TRACING Registratie van real time continue glucose monitoring in Nederland (TRACING) Geachte heer/mevrouw, Bij de behandeling van uw diabetes gebruikt u op dit moment de real time continue

Nadere informatie

Handreiking voor cliëntreferenten

Handreiking voor cliëntreferenten Handreiking voor cliëntreferenten Toelichting bij het SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief. Deze handreiking beschrijft de inhoud van het SGF formulier voor het beoordelen

Nadere informatie

Lyme trainingsdag Onderzoeksvoorstellen beoordelen vanuit patiëntenperspectief. 30 september 2016, Utrecht

Lyme trainingsdag Onderzoeksvoorstellen beoordelen vanuit patiëntenperspectief. 30 september 2016, Utrecht Lyme trainingsdag Onderzoeksvoorstellen beoordelen vanuit patiëntenperspectief 30 september 2016, Utrecht Programma 10.00 Welkom en introductie PGOsupport (Annemiek van Rensen) Kennismaking 10.30 Introductie

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek met Karakter

Wetenschappelijk onderzoek met Karakter Wetenschappelijk onderzoek met Karakter 1 Inleiding Karakter is als academisch centrum partner in een groot aantal multicenter studies. Voor het uitvoeren van uw onderzoek in samenwerking met Karakter

Nadere informatie

Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app

Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app Engels: Proof of concept OLVG PAIN app. Betreft: Patiënten informatiebrief, onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van de OLVG PIJN app

Nadere informatie

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN

Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN Informatie voor donoren over UMC Utrecht Biobank TiN Geachte mevrouw/mijnheer, In het kader van de Trombocytopathie in Nederland studie wordt een gedeelte van het extra afgenomen bloed opgeslagen in een

Nadere informatie

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE BEHANDELING OP DE GEZONDHEIDSTOESTAND BIJ EEN HERSENINFARCT Geachte heer / mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support

INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support Beste meneer, mevrouw, Wij hebben uw partner gevraagd om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek naar een ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Patiënten informatiebrief

Patiënten informatiebrief Patiënten informatiebrief Landelijk onderzoek naar patiënten met trombocytopathie in Nederland Geachte mevrouw/mijnheer, Trombocytopathie in Nederland (TiN) Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan

Nadere informatie

Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar. Behorende bij het onderzoek:

Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar. Behorende bij het onderzoek: Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar Behorende bij het onderzoek: International CIDP Outcome Study (ICOS) Een studie naar de variatie en de voorspellers van het ziektebeloop bij

Nadere informatie

Handreiking voor cliëntreferenten

Handreiking voor cliëntreferenten Handreiking voor cliëntreferenten Toelichting bij het SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief Deze brochure beschrijft de inhoud van het SGF formulier voor het beoordelen

Nadere informatie

Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen

Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen Titel onderzoek*: Naam aanvrager(s): Postadres: E-mail: * De commissie vergadert 6x per jaar. Een toetsingsverzoek dient ten minste 14 dagen

Nadere informatie

Bewegingsvrijheid in het dagelijkse functioneren als uitgangspunt voor een meetinstrument voor patiënten met schouderklachten

Bewegingsvrijheid in het dagelijkse functioneren als uitgangspunt voor een meetinstrument voor patiënten met schouderklachten Bewegingsvrijheid in het dagelijkse functioneren als uitgangspunt voor een meetinstrument voor patiënten met schouderklachten RAB Oostendorp JWH Elvers IN Sierevelt KWAP van der Heijden Nederlands Paramedisch

Nadere informatie

Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek?

Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie. Communicatie met patiënten rondom een operatie Geachte meneer/mevrouw, Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Nadere informatie

Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017

Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017 Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017 De brief kan voor studenten op HBO/WO niveau geschreven worden omdat de doelgroep in onderwijsonderzoek meestal studenten

Nadere informatie

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden 1 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingduur 4. Werkwijze en besluitvorming 5. Taken

Nadere informatie

Onderzoeksreglement Deliver studie

Onderzoeksreglement Deliver studie 1. Algemeen 1.1 Doel onderzoeksreglement Dit onderzoeksreglement regelt de rechten en verplichtingen van de bij de Deliver-studie betrokken partijen voor zover het betreft het verwerken van de onderzoeksgegevens

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT

INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT Titel van het onderzoek Een gerandomiseerd onderzoek naar operatieve versus niet-operatieve behandeling van breuken van het kopje van het spaakbeen. Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek?

Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

DEELNEMER INFORMATIE HET BELANG VAN EEN EIWITRIJK DAGMENU BIJ ZIEKENHUISOPNAME & HERSTEL THUIS. Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen Universiteit

DEELNEMER INFORMATIE HET BELANG VAN EEN EIWITRIJK DAGMENU BIJ ZIEKENHUISOPNAME & HERSTEL THUIS. Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen Universiteit DEELNEMER INFORMATIE HET BELANG VAN EEN EIWITRIJK DAGMENU BIJ ZIEKENHUISOPNAME & HERSTEL THUIS Ziekenhuis Gelderse Vallei & Wageningen Universiteit Oktober 2014 Oktober 2015 Contactinformatie Het onderzoeksteam:

Nadere informatie

Prospectieve registratie studie voor de diagnose en behandeling van borstkanker tijdens zwangerschap (BOOG ) PATIENTENINFORMATIE

Prospectieve registratie studie voor de diagnose en behandeling van borstkanker tijdens zwangerschap (BOOG ) PATIENTENINFORMATIE Prospectieve registratie studie voor de diagnose en behandeling van borstkanker tijdens zwangerschap (BOOG 2003-04) PATIENTENINFORMATIE Geachte mevrouw, Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over bovengenoemd

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier LOGICA-trial

Patiëntinformatieformulier LOGICA-trial Informatiebrief LOGICA trial: Laparoscopische versus Open Maag Operatie Datum: Onderwerp Telefoon E-mail 1 november 2015 LOGICA trial 088-005 6908 espillenaarbilgen@rijnstate.nl Geachte heer/mevrouw, U

Nadere informatie

Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief. Handleiding Parelspecifiek reglement

Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief. Handleiding Parelspecifiek reglement Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief Handleiding Parelspecifiek reglement Op grond van artikel 4 lid 17 van het Kaderreglement Parelsnoer Initiatief dient per Parel een reglement

Nadere informatie

Spoelen of darm verwijderen voor geperforeerde diverticulitis

Spoelen of darm verwijderen voor geperforeerde diverticulitis Geachte mevrouw, mijnheer, Bij u is vastgesteld, dat er mogelijk sprake is van een perforatie (gaatje) van de dikke darm ten gevolge van divertikels (uitstulpingen). Doordat ontlasting de buik in gekomen

Nadere informatie

Privacy in Instituut Verbeeten

Privacy in Instituut Verbeeten Privacy Privacy in Instituut Verbeeten Ook uw gegévens behandelen wij met zorg Wij gebruiken privacygevoelige gegevens van u. We vinden het daarom ook belangrijk dat u weet dat uw gegevens bij ons in goede

Nadere informatie

Het projectplan en het SMART evaluatie model

Het projectplan en het SMART evaluatie model Het projectplan en het SMART evaluatie model Inleiding Elk umc heeft een viertal projectplannen opgesteld binnen de programmathema s om aan het einde van het e-health programma de beoogde deliverables

Nadere informatie

Presentatie 9 april KCVG. Het cliëntperspectief: vertrekpunt voor onderzoek

Presentatie 9 april KCVG. Het cliëntperspectief: vertrekpunt voor onderzoek Presentatie 9 april 2019 - KCVG Het cliëntperspectief: vertrekpunt voor onderzoek Presentatie Nienke van Doesburg en Femke Reijenga: Participatiebeleid bij ZonMw Voordelen en randvoorwaarden Rollen en

Nadere informatie

Titel van het onderzoek: Bepaling van Zink en het Ontstekingseiwit PTX3 bij Patiënten met Sikkelcelziekte (ZIP studie)

Titel van het onderzoek: Bepaling van Zink en het Ontstekingseiwit PTX3 bij Patiënten met Sikkelcelziekte (ZIP studie) INFORMATIEBRIEF EN TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR PATIËNTEN Titel van het onderzoek: Bepaling van Zink en het Ontstekingseiwit PTX3 bij Patiënten met Sikkelcelziekte () Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om

Nadere informatie

Ervaringen Adviescommissie nwmo

Ervaringen Adviescommissie nwmo Martini Ziekenhuis Groningen Ervaringen Adviescommissie nwmo Ellen Rusch, ambtelijk secretaris Wat gaan we doen? Adviescommissie nwmo Martini Ziekenhuis Wat hebben we de afgelopen periode gedaan? Documenten:

Nadere informatie

Patiënt informatiebrief

Patiënt informatiebrief Patiënt informatiebrief Histopathologische studie van de vena saphena magna na mechanochemische endoveneuze ablatie Geachte heer/mevrouw, Dit formulier heeft betrekking op het verzoek van uw arts om aan

Nadere informatie

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden of hoger Geachte heer/ mevrouw, Uw partner/familielid is in ons ziekenhuis

Nadere informatie

Een onderzoek naar de werkzaamheid van assisted hatching

Een onderzoek naar de werkzaamheid van assisted hatching Een onderzoek naar de werkzaamheid van assisted hatching Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van assisted

Nadere informatie

Patiënteninformatie bij het wetenschappelijk onderzoek naar het nut van het routinematig controleren van alvleesklier cysten.

Patiënteninformatie bij het wetenschappelijk onderzoek naar het nut van het routinematig controleren van alvleesklier cysten. Patiënteninformatie bij het wetenschappelijk onderzoek naar het nut van het routinematig controleren van alvleesklier cysten. Geachte heer/mevrouw, Uw behandelend arts heeft u deze informatie gegeven,

Nadere informatie

Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits)

Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits) Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits) Algemeen Naam umc Projectleider + email Programmalijn Werkplaats Draagt bij aan de volgende deliverables -zie programma- LUMC Tobias Bonten; t.n.bonten@lumc.nl

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VC9 Proefpersonen- en aansprakelijkheidsverzekering (centraal) Distributielijst : STZ Datum : 10-03-2014 Revisiedatum : 10-03-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

Coach2Move Fysiotherapie bij kwetsbare ouderen

Coach2Move Fysiotherapie bij kwetsbare ouderen Coach2Move Fysiotherapie bij kwetsbare ouderen Geachte heer/mevrouw, U ontvangt deze brief omdat wij u vriendelijk willen vragen om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van fysiotherapie

Nadere informatie

Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek?

Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

NL [BASICS PIF en IC wilsbekwaam Isala versie 2.0 dd ]

NL [BASICS PIF en IC wilsbekwaam Isala versie 2.0 dd ] BASICS: Basilar Artery International Cooperation Study Een gerandomiseerd onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van de lokale intra-arteriële behandeling na intraveneuze trombolyse bij een acute

Nadere informatie

Patiënten informatiebrief

Patiënten informatiebrief Patiënten informatiebrief Landelijk onderzoek naar patiënten met trombocytopathie in Nederland Geachte mevrouw/mijnheer, Trombocytopathie in Nederland (TiN) Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan

Nadere informatie

Projectplan overzicht (deel 1)

Projectplan overzicht (deel 1) Projectplan overzicht (deel 1) Algemeen Naam umc Projectleider + email Titel activiteit Programmathema Werkplaats Draagt bij aan de volgende deliverables -zie programma- Erasmus MC J.A. Hazelzet (voorlopig)

Nadere informatie

concept subsidieaanvraagformulier Dossiernummer Algemene gegevens Uitvoeringsprogramma Sportimpuls Subsidieronde periode 1

concept subsidieaanvraagformulier Dossiernummer Algemene gegevens Uitvoeringsprogramma Sportimpuls Subsidieronde periode 1 concept subsidieaanvraagformulier Dossiernummer 50-52400-98-000 Disclaimer: ZonMw en NOC*NSF houden zich het recht voor om na de vooraankondiging nog aanpassingen in definitieve oproep tot het indienen

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U1 Identificatie, werving en pre-screening proefpersonen Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Vandaag Vandaag Reden voor Monitoring en Evaluatie: M&E Wat is M&E? Monitoren en evalueren: theorie en praktijk Tips

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek DBC COPD - Eerste lijn (2011)

Klanttevredenheidsonderzoek DBC COPD - Eerste lijn (2011) Klanttevredenheidsonderzoek DBC COPD - Eerste lijn (2011) Inhoudsopgave Verslag 2-4 Grafieken 5-10 Samenvatting resultaten 11-16 Bijlage - Vragenlijst 17+18 Cohesie Cure and Care Hagerhofweg 2 5912 PN

Nadere informatie

1. Er is sprake van medisch wetenschappelijk onderzoek én

1. Er is sprake van medisch wetenschappelijk onderzoek én Normen voor toetsing nwmo onderzoek Introductie De gezondheidszorg is gebaat bij het plaatsvinden van verantwoord medisch- wetenschappelijk onderzoek. Voor onderzoek dat onder de Wet Medisch Wetenschappelijk

Nadere informatie

Onderzoek naar de beste behandeling van patiënten met galstenen

Onderzoek naar de beste behandeling van patiënten met galstenen Onderzoek naar de beste behandeling van patiënten met galstenen Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar de beste behandeling van galstenen. Een onderzoeker zal contact met u opnemen om te vragen

Nadere informatie

Op naar het snel opstarten van klinisch onderzoek in Nederland!

Op naar het snel opstarten van klinisch onderzoek in Nederland! Op naar het snel opstarten van klinisch onderzoek in Nederland! Marika Trieling Voorzitter DCRF werkgroep Lokale uitvoerbaarheid 12 februari 2019 Wat is er in Nederland nodig? Verkorten tijdslijnen van

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VL2 Aanpassen proefpersoneninformatie / toestemmingsformulier aan lokale situatie Distributielijst : STZ Datum : 20-03-2014 Revisiedatum : 20-03-2015 Veranderingen

Nadere informatie

Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1

Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1 Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1 Inleiding: De VCOG kent een tweejarige gesprekkencyclus. In het ene jaar houdt de leidinggevende een functioneringsgesprek met de leerkracht. In het

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VC8 Beoordeling amendement toetsende commissie (centraal) Distributielijst : STZ Datum : 10-03-2014 Revisiedatum : 10-03-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules VOOR WIE IS DEZE CRITERIAWAAIER? - Deze criteriawaaier is opgesteld voor cliënten- en familievertegenwoordigers in de GGz. Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules Vanuit een cliënten- en

Nadere informatie

De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek

De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek De praktijk van deferred consent bij spoedeisend onderzoek dr Erwin J.O. Kompanje Universitair docent klinische ethiek Klinisch ethicus Intensive care geneeskunde Het effect van wel/niet gebruik van Deferred

Nadere informatie

Handreiking voor onderzoekers en METC s bij het indienen en beoordelen van protocollen voor onderzoek naar suïcidepreventie

Handreiking voor onderzoekers en METC s bij het indienen en beoordelen van protocollen voor onderzoek naar suïcidepreventie Handreiking voor onderzoekers en METC s bij het indienen en beoordelen van protocollen voor onderzoek naar suïcidepreventie Prof. dr. Ad Kerkhof Dr. Annemiek Huisman Vrije Universiteit Amsterdam In het

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder 16+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke

Nadere informatie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie Stichting VHAN Reglement Wetenschapscommissie Aangepaste versie januari 2015 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingsduur 4. Werkwijze en besluitvorming

Nadere informatie

Patiënt informatiebrief DRAINAGE Studie

Patiënt informatiebrief DRAINAGE Studie Patiënt informatiebrief DRAINAGE Studie Endoscopische versus percutane galwegdrainage voor operatie van een hilair cholangiocarcinoom Geachte mevrouw/mijnheer, Dit onderzoek, waarvoor uw medewerking wordt

Nadere informatie

Nationale Nieuwe werken Barometer

Nationale Nieuwe werken Barometer Nationale Nieuwe werken Barometer Beschrijving De Nationale Nieuwe werken Barometer onderzoekt de volwassenheid van organisaties op het gebied van Het Nieuwe werken. Het is mogelijk om de overwegingen,

Nadere informatie

Medisch-ethische toetsing van gezondheidsonderzoek. Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC

Medisch-ethische toetsing van gezondheidsonderzoek. Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Medisch-ethische toetsing van gezondheidsonderzoek Agnes van der Heide Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Rotterdam, Erasmus MC Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Arbeid en gezondheid

Nadere informatie

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers Geachte heer/ mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. U beslist zelf

Nadere informatie

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Een fase 1 onderzoek met AEB071 bij patiënten met diffuus grootcellig B-lymfoom waarbij CD79 veranderd

Nadere informatie

DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES

DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES Klinische trials Verplicht vooraleer een geneesmiddel een marketing autorisatie kan krijgen

Nadere informatie

Privacy in Instituut Verbeeten

Privacy in Instituut Verbeeten Privacy Privacy in Instituut Verbeeten Ook uw gegévens behandelen wij met zorg Wij gebruiken privacygevoelige gegevens van u. We vinden het daarom ook belangrijk dat u weet dat uw gegevens bij ons in goede

Nadere informatie

Patiënten Informatie formulier. SPLINT-trial

Patiënten Informatie formulier. SPLINT-trial Patiënten Informatie formulier SPLINT-trial Preventie van urologische complicaties bij niertransplantaties van levende donoren: splint of geen splint? Versie 2 09-10-2013 pagina 1 van 8 Titel van het onderzoek

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek met bestaande gegevens bij Dimence

Wetenschappelijk onderzoek met bestaande gegevens bij Dimence Wetenschappelijk onderzoek met bestaande gegevens bij Dimence Twee vormen: (1) actief betrekken van mensen en (2) gebruik maken van bestaande gegevens (1) Als de patiënt betrokken is doordat hij/zij een

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U7 Ondersteunende diensten Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U11 Voortgangsrapportage Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VL5 Protocolamendement (lokaal) Distributielijst : STZ Datum : 03-06-2014 Revisiedatum : 03-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN LONGEMBOLIE

INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN LONGEMBOLIE INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN LONGEMBOLIE Hokusai post VTE studie: Lange termijn uitkomst na edoxaban versus warfarine voor

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support

INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support Beste meneer, mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek kijken we naar het effect

Nadere informatie

31ste LVO Congres Doelen stellen. Voor professionele nieuwsgierigheid in het beroepsonderwijs.

31ste LVO Congres Doelen stellen. Voor professionele nieuwsgierigheid in het beroepsonderwijs. 31ste LVO Congres 2017 Doelen stellen Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen / zie hieronder Bedrijfsnamen Sponsoring

Nadere informatie

Titel van het onderzoek Cognitieve variabiliteit van NF1 en TSC in eeneiige tweelingen (COVANTT)

Titel van het onderzoek Cognitieve variabiliteit van NF1 en TSC in eeneiige tweelingen (COVANTT) Titel van het onderzoek Cognitieve variabiliteit van NF1 en TSC in eeneiige tweelingen (COVANTT) Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk of u toestemming geeft voor de deelname van u aan

Nadere informatie

Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg!

Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg! Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg! Ethiek van toestemming voor onderzoek in spoedeisende situaties dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Spoedeisend onderzoek op intensive

Nadere informatie

INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN

INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN Geachte meneer/mevrouw, We vragen u deel te nemen aan een biobank voor (erfelijke) biomarkers en risicofactoren voor trombose:

Nadere informatie

Vergelijking van IVF resultaten bij het gebruik van twee kweekvloeistoffen

Vergelijking van IVF resultaten bij het gebruik van twee kweekvloeistoffen academisch ziekenhuis Maastricht P. Debyelaan 25 postbus 5800 6202 AZ Maastricht obstetrie en gynaecologie Patiënten Informatiebrief Vergelijking van IVF resultaten bij het gebruik van twee kweekvloeistoffen

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar de behandeling van galstenen. Uw arts heeft u gevraagd of u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

Spoelen of darm verwijderen voor geperforeerde diverticulitis

Spoelen of darm verwijderen voor geperforeerde diverticulitis Spoelen of darm verwijderen voor geperforeerde diverticulitis Laparoscopische peritoneale lavage of resectie voor gegeneraliseerde peritonitis bij geperforeerde diverticulitis: een landelijke multicentrum

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar tot 12 jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname

Nadere informatie

Checklist voor het indienen van onderzoek bij de CE Communicatiewetenschap Versie 10 januari 2012

Checklist voor het indienen van onderzoek bij de CE Communicatiewetenschap Versie 10 januari 2012 voor Afdeling Communicatiewetenschap Checklist voor het indienen van onderzoek bij de CE Communicatiewetenschap Versie 10 januari 2012 Lees voor het invullen van deze checklist het document Procedure voor

Nadere informatie

Patiënteninformatiefolder

Patiënteninformatiefolder Patiënteninformatie bij het wetenschappelijk onderzoek naar het nut van het routinematig controleren van alvleesklier cysten. Geachte heer/mevrouw, Uw behandelend arts heeft u deze informatie gegeven,

Nadere informatie