Het AB 2 CxW van duurzame motivatie. Lisa Coppin, Groeiinzicht GCV 06/09/2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het AB 2 CxW van duurzame motivatie. Lisa Coppin, Groeiinzicht GCV 06/09/2019"

Transcriptie

1 Het AB 2 CxW van duurzame motivatie Lisa Coppin, Groeiinzicht GCV 06/09/2019

2 Sparringpartner voor managers Veerkracht beleid + stress- en burn-out coaching Coachen van individuen en teams Verandertrajecten: op de onderstroom van verandering inspelen Werken rond ZIN(geving): Waarom doen we wat we doen? Wat geeft goesting?.be

3 Aankomen Vandaag Veerkracht en de impact van de (werk)omgeving. Wat zorgt voor duurzame motivatie? Het AB 2 C (xw)-model Aan de slag!

4 Kort kennismaken & bewegen

5 Veerkracht Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over terugveren naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen (Michael Portsky) Persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel impact stress en/of tegenslagen op je zullen hebben. MAAR: ook een groep/team heeft veel of weinig veerkracht, en dat is meer dan de som van de individuele delen > het zit TUSSEN de neuzen, is grotendeels RELATIONEEL

6 Veerkracht (en geluksgevoel) 50% genen 10% omgeving > AB 2 C x W 40% beïnvloedbaar: levensstijl, motivatie > AB 2 C x W Je individuele veerkracht testen:

7 De link tussen motivatie en veerkracht Motivatie is een bouwsteen van veerkracht; zonder veerkracht is motivatie een lege doos Preventieve, positieve benadering van (morele) stress en burn-out (gebaseerd op neuropsychologie, positieve psychologie en sterktedenken). Geestelijke gezondheid/veerkracht is MEER dan de afwezigheid van klachten / ziekte Er bestaat zoiets als collectieve veerkracht

8 AB 2 C x w Autonomie Betrokkenheid (verbinding) Waardering Betekenis (aspiraties en waarden) Competenties & talenten Zelfdeterminatietheorie (ABC): Edward L. Deci en Richard M. Ryan (2000) Aanvullingen: Kwadraet, ESF project Duurzame motivatie ( )

9 3 basisbehoeftes, intrinsieke motivatie en een sluitsteen 3 psychologische basisbehoeftes in werk (zelfdeterminatietheorie, Deci & Ryan): Autonomie Betrokkenheid (verbinding) Competenties Intrinsieke motivatie: Betekenis ervaren Sluitsteen: Waardering verbonden met alle andere bouwstenen Het RELATIONELE en de (ZELF)ONTWIKKELING staan voorop!

10 1/ AUTONOMIE Behoefte: zelf keuzes te kunnen maken, om te kunnen handelen met een zekere mate van zelfstandigheid. Zelfstandigheid : de capaciteit van een individu of collectief om beslissingen te nemen die het zelf verantwoord vindt. Niet hetzelfde als onafhankelijkheid Autonomie >< verbinding? Beweging van controle over het individu naar autonomie van het team teamautonomie : de mate waarin teamleden De mogelijkheid hebben om organisatiebeslissingen te nemen; Verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van hun beslissingen; Zelf uitdagingen en problemen kunnen oplossen. Bron:

11 Soorten autonomie 1. Werkmethode-autonomie: de mate van individuele beslissingsruimte rondom procedures, methodes en manieren waarop medewerkers hun werk uitvoeren 2. Werkplanningsautonomie: werkplanning, werktiming en de volgorde van taken 3. Locatiespecifieke autonomie: mbt waar de taken uit te voeren 4. Werkcriteria autonomie: de mate waarin medewerkers hun werkdoelen en evaluatiecriteria kunnen kiezen en wijzigen De Spiegelaere, Van Gyes en Van Hootegem (2016)

12 2/ BETROKKENHEID (VERBINDING) Behoefte: positieve relaties hebben met anderen, je geaccepteerd en gewaardeerd te voelen door anderen en omgekeerd. Patiënten/klanten en hun entourage, collega s, leidinggevenden, Binnen de organisatie, over organisaties heen

13 3/ COMPETENTIES EN TALENTEN Behoefte: invloed te kunnen hebben op je omgeving, het gevoel te hebben dat je de nodige capaciteiten hebt en dat je die kan inzetten en ontwikkelen om goed werk te leveren. Er wordt niet te veel, maar ook niet te weinig van je gevraagd. Je krijgt kansen om te leren en te ontwikkelen. Wat van je gevraagd wordt, is mogelijk gezien je capaciteiten.

14 Energie, flow, goesting Potentieel talent Talent in actie Energievreters (Sterke) competentie Vaardigheid, kunde

15 4/ BETEKENIS en WAARDEN Behoefte: werk te kunnen doen waarmee je iets bijdraagt dat er voor jou toe doet (intrinsieke motivatie). WAARDEREND SAMENWERKEN als sluitsteen

16 AB 2 C x w Autonomie Betrokkenheid (verbinding) Waardering Betekenis (aspiraties en waarden) Competenties & talenten Zelfdeterminatietheorie (ABC): Edward L. Deci en Richard M. Ryan (2000) Aanvullingen: Kwadraet, ESF project Duurzame motivatie ( )

17 Mogelijke maatregelen AUTONOMIE

18 Autonomie bevorderen maak aan alle medewerkers duidelijk wat het uiteindelijke belang en doel van de organisatie of dienst is, en geef hen de bevoegdheid om naar eigen inzicht volgens dat belang te handelen, stel heldere resultaten en criteria waaraan het werk moet voldoen voorop maar zorg ervoor dat de medewerker zelf iets te zeggen heeft over de manier waarop zijn/haar werk gedaan wordt, geef mensen verantwoordelijkheid en spreek hen daarop aan, moedig mensen aan om initiatief te nemen en andere aanpakken uit te proberen, betrek hen en vraag suggesties voor verbetering, zorg ervoor dat het waarom van suggesties, verzoeken, beslissingen en doelstellingen goed wordt toegelicht en open besproken, geef medewerkers de toelating zelf te bepalen wie ze om hulp vragen.

19 Mogelijke maatregelen VERBINDING

20 Werken aan verbinding & betrokkenheid zoek naar een eigen manier om medewerkers te kennen, te erkennen en te bedanken, ook en vooral wanneer het druk is en de arbeidsomstandigheden stresserend zijn, steun je medewerkers wanneer ze een fout begaan; stimuleer het ontwikkelen van en deelnemen aan netwerken, Vier successen Betrek stakeholders (klanten, leerlingen, ouders, ) op gezette momenten bij vernieuwingen/vieringen/ zorg voor een gedeelde visie en gedeelde opvattingen over doelen, taken en welk gedrag in het belang van de organisatie is, zorg ervoor dat ieder zijn mening kan uiten en dat ernaar wordt geluisterd, organiseer teambuildingsactiviteiten en informele momenten zorg ervoor dat nieuwkomers zich thuis voelen in het team en de organisatie. Praat ook over de relaties, doe aan metacommunicatie ( Hoe gaan we met elkaar om?)

21 Mogelijke maatregelen COMPETENTIES

22 Inzetten op competenties en talenten Zet medewerkers in volgens talenten, competenties Geef perspectief op hoe de loopbaan zich kan ontwikkelen op termijn Stimuleer jobrotatie, werkwisselweken, Heb vertrouwen in wat de medewerker kan en uit positieve verwachtingen, Geef positieve feedback: onderzoek toont aan dat positieve feedback het besef van competentie doet toenemen, terwijl negatieve feedback dit doet afnemen, zeg vaker 'bedankt', zorg voor voldoende uitdagende taken, maak dat het kader en de context van de taak duidelijk is, voorzie veel en aangepaste leerkansen: vormingen, leernetwerken, intervisie, coaching, leren uit fouten... voorzie ook leerkansen voor hen die trager leren.

23 Hoe meer inzetten op talenten? Enkele tips Maak talenten zichtbaar in je team: Geef elkaar feedback; Gebruik bestaande taal (bvb. talententoolbox, Via Strengths, strengths finder ) Maak van energie een onderwerp in je team (bijeenkomsten, functioneringsgesprekken, ) Maak concrete afspraken en volg ze op. Durf bepaalde taken (bvb. niet rechtstreeks de kerntaak) te (her)verdelen in het team (job- en teamcrafting) Voorbeeld verpleegkundigen: niet iedereen hoeft orde te scheppen in de apotheek. Voorbeeld: werken met sterrollen. Bespreek bij aanwervingen welke aanvullende talenten een team kan gebruiken. Werk resultaatgericht en waardeer het verschil! Laat mensen zaken op verschillende manieren doen.

24 Mogelijke maatregelen BETEKENIS

25 Inzetten op Betekenis, zingeving vraag medewerkers naar wat hen bezighoudt, naar wat hen boeit in hun werk; vraag hen waarvoor ze hun werk doen, waarmee zij het verschil willen maken; Ga voldoende in op het waarom van het werk dat jullie doen. Gebruik de missie/visie van de organisatie als toetssteen(bvb. bij casebesprekingen). Geef zelf ook aan wat voor jou belangrijke waarden zijn, Maak samen een teamcharter waarin gemeenschappelijke waarden en aspiraties benoemd worden, laat teamleden elkaar bevragen over hun aspiraties.

26 Mogelijke maatregelen WAARDERING

27 Waarderend samenwerken als sluitsteen Is als een rode draad doorheen alles. Waarderen: Inschatten Naar waarde schatten Op prijs stellen Materieel en immaterieel Wees even specifiek in je waardering als in je kritiek Respecteer de 3/1 regel Doe dit ook op formele momenten maar meen het wel!

28 Zelfassessment ABC voor de leidinggevende Vul het zelfassessment in voor jezelf als leidinggevende aan een team Bespreek per 3 Waar scoor je goed/minder goed? Wat doet dit met jou om dit zo te zien? Waarop zou je dan willen werken?

29 Rol van de leidinggevende Voorbeeldfunctie: Stel jezelf open, durf problemen benoemen Wees authentiek durf je kwetsbaar opstellen Kies voor dialoog; Creëer een open feedbackcultuur met (veel) plaats voor waardering en constructieve opmerkingen; Schep duidelijkheid rond visie, rollen, doelstellingen Neem rechtvaardige beslissingen en leg uit waarom je bepaalde keuzes maakt; Spreek jezelf niet tegen en als je dat wel doet, leg dan uit waarom (voortschrijdend inzicht); Blijf authentiek en trouw aan de waarden ( choose courage over comfort ).

30 Methodiek ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven sessies per team: Sessie 1: veerkracht en teamkracht Sessie 2: bouwstenen van teamveerkracht: Communicatie en motivatie. Sessie 3: duurzame doelen Sessie 4 (na 3 maanden): boostersessie Erkende coaches in elke provincie: ht/op-zoek-naar-een-coach

31 Bedankt! Lisa Coppin, Groeiinzicht COMV 0486/

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen vandaag Zicht op de bouwstenen van een duurzame motivatie Nieuwe (chinese)

Nadere informatie

Diversiteit in de zorg

Diversiteit in de zorg www.otiz.be Diversiteit in de zorg EXPO60+ 9 oktober 2015 Josephine Roos & Wim Sucaet www.otiz.be Overzicht Diversiteit in de zorg: - Diversiteit: Wat? Belang? - Zelfdeterminatietheorie als kapstok - Organisatiecultuur

Nadere informatie

Motiveren en werven van vrijwilligers VVJ- Tongeren 7 oktober 2014. Welkom!

Motiveren en werven van vrijwilligers VVJ- Tongeren 7 oktober 2014. Welkom! Motiveren en werven van vrijwilligers VVJ- Tongeren 7 oktober 2014 Welkom! 1 www.kwadraet.be vorming, training, opleiding en procesbegeleiding op maat voor verenigingen, organisaties, besturen en bedrijven

Nadere informatie

INLEIDING DE KLEINE PRINS MOTIVATIE ZET MENSEN IN BEWEGING

INLEIDING DE KLEINE PRINS MOTIVATIE ZET MENSEN IN BEWEGING (GEEN) GOESTING?! INLEIDING ABC VAN MOTIVATIE LEREN OP SCHOOL, EEN AANGENAME EN BOEIENDE ACTIVITEIT? OPVOEDEN IS ROEKELOZE IMPROVISATIE LATER IS NOG LANG EEN VOL HOOFD DE WEG KWIJT TEN SLOTTE INLEIDING

Nadere informatie

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 ALEX SLAVENBURG Eigenaar van Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden

Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden Heb vertrouwen in wat burgers (samen) kunnen. Schenk vertrouwen. Creëer wederzijds vertrouwen. Stel je niet defensief op, voel je niet tekort gedaan. Waardeer

Nadere informatie

For Love or Money? Vrijwilligers motiveren op lange termijn

For Love or Money? Vrijwilligers motiveren op lange termijn For Love or Money? Vrijwilligers motiveren op lange termijn Dr. Jemima Bidee Ontbijtsessies CJP/BILL, 2014 12-12-2014 pag. 1 Intro 12-12-2014 pag. 2 Intro Koecomfort: technologie, benadering Individuele

Nadere informatie

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Powersessie Leidinggeven D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Wij helpen organisaties vernieuwen D-na Wij brengen terug magie in uw organisatie Focus op drie domeinen Team Leidinggeven Organisatie

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

GELUKKIG LEIDINGGEVEN, HOE DOE JE DAT? WORKSHOP KENNISPARADE 05/09/2019 ALEX SLAVENBURG

GELUKKIG LEIDINGGEVEN, HOE DOE JE DAT? WORKSHOP KENNISPARADE 05/09/2019 ALEX SLAVENBURG GELUKKIG LEIDINGGEVEN, HOE DOE JE DAT? WORKSHOP KENNISPARADE 05/09/2019 ALEX SLAVENBURG Alex Slavenburg Werkgeluk & Leiderschap Training / Coaching / Inspireren Mijn missie: Werkgeluk in beweging! QUIZ

Nadere informatie

Goed in je vel: meer veerkracht op de werkvloer met de Goed-Gevoel-Stoel

Goed in je vel: meer veerkracht op de werkvloer met de Goed-Gevoel-Stoel Goed in je vel: meer veerkracht op de werkvloer met de Goed-Gevoel-Stoel Kim Van Den Berge 22/02/2018 Vlaams Instituut Gezond Leven Expertisecentrum voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie We leveren

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Maak van je baan een loopbaan over leren en duurzame inzetbaarheid. Caroline Geelen Lomoz bijeenkomst 7 december

Maak van je baan een loopbaan over leren en duurzame inzetbaarheid. Caroline Geelen Lomoz bijeenkomst 7 december Maak van je baan een loopbaan over leren en duurzame inzetbaarheid Caroline Geelen Lomoz bijeenkomst 7 december Hoogleraar Vitaliteitsmanagement Tinka van Vuuren: Hoe meer mensen een leven lang leren,

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP MOTIVEREND LEIDERSCHAP. Els Ory 12 nov HBVL, HLN, VTM, 5 nov Foto AFP, het belang van limburg, 2/11/ 18

COACHEND LEIDERSCHAP MOTIVEREND LEIDERSCHAP. Els Ory 12 nov HBVL, HLN, VTM, 5 nov Foto AFP, het belang van limburg, 2/11/ 18 COACHEND LEIDERSCHAP MOTIVEREND LEIDERSCHAP Els Ory 12 nov 2018 Foto AFP, het belang van limburg, 2/11/ 18 HBVL, HLN, VTM, 5 nov 2018 HBVL, HLN, VTM, 5 nov 2018 1 Onderzoek Agilitas Het Belang van Limburg

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 Eigenaar van ALEX SLAVENBURG Partner van het HappinessBureau Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

360 feedback assessment

360 feedback assessment 360 feedback assessment Naam : Jan Voorbeeld Datum rapportage : oktober 2013 Opdrachtgever : Organisatie Contactpersoon : Ellen Roosen Mpact Training & Advies Overwaard 13, 4205 PA Gorinchem Nederland

Nadere informatie

!"#$%&'(%)&*+$,)-./.0

!#$%&'(%)&*+$,)-./.0 !"#$%&'(%)&*+$,)-./.0 Leiderschap is het individuele vermogen om richting te geven en anderen er toe aan te zetten om samen op een efficiënte manier, de vooropgezette doelen te realiseren. Zorgzaam leiderschap

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Wokshop 28 maart Talentontwikkelend werken, welke criteria komen boven drijven? Griet Liebens

Wokshop 28 maart Talentontwikkelend werken, welke criteria komen boven drijven? Griet Liebens Wokshop 28 maart Talentontwikkelend werken, welke criteria komen boven drijven? Griet Liebens griet.liebens@khlim.be L zijn als boer en tuinder hun vak: helpen groeien Talentontwikkeling: werken aan positief

Nadere informatie

VOV-workshop 'Cocreatie Werkt!' Resultaat van brainstorm 'Acties voor een motiverend organisatieklimaat'

VOV-workshop 'Cocreatie Werkt!' Resultaat van brainstorm 'Acties voor een motiverend organisatieklimaat' VOV-workshop 'Cocreatie Werkt!' Resultaat van brainstorm 'Acties voor een motiverend organisatieklimaat' Hieronder vind je het resultaat van een korte brainstorm met circa 90 deelnemers in subgroepen van

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Besmet de cultuur. 2011 Karin Verhaest en Herwig Deconinck voor www.italento.be

Besmet de cultuur. 2011 Karin Verhaest en Herwig Deconinck voor www.italento.be Besmet de cultuur Neem je taal en terminologie onder de loep. Stel eens de vraag wat vond je sterk aan.? i.p.v. wat vond je van?. Introduceer positieve roddel, door bijv. per 2 over een 3 de (binnen gehoorsafstand)

Nadere informatie

Welkom bij de leertafel over eigenaarschap. Ik neem jullie mee in dit onderwerp aan de hand van 20 afbeeldingen. Waarbij de relatie tussen medewerker

Welkom bij de leertafel over eigenaarschap. Ik neem jullie mee in dit onderwerp aan de hand van 20 afbeeldingen. Waarbij de relatie tussen medewerker Welkom bij de leertafel over eigenaarschap. Ik neem jullie mee in dit onderwerp aan de hand van 20 afbeeldingen. Waarbij de relatie tussen medewerker en organisatie centraal staat. Welke interactie tussen

Nadere informatie

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 29/11/2017. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 29/11/2017. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! Maarten Andriessen Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen 1 MOTIVATIE? 4 Motivatie quotes Case (poll 1)

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

Kenmerken van een motiverend personeelsbeleid

Kenmerken van een motiverend personeelsbeleid Kenmerken van een motiverend personeelsbeleid SOK congres 2017 Sophie De Winne 2 juni 2017 Bekijk de zaken geïntegreerd HRpraktijken SOK-congres 2 juni 2017 1 Stel een duidelijk doel voorop Schoolvisie

Nadere informatie

HANDVATEN VOOR TEAMVEERKRACHT. Anton Stellamans OPZ GEEL 6 december 2012

HANDVATEN VOOR TEAMVEERKRACHT. Anton Stellamans OPZ GEEL 6 december 2012 HANDVATEN VOOR TEAMVEERKRACHT Anton Stellamans OPZ GEEL 6 december 2012 1 2 Thema Handvaten om de veerkracht van de teams waarin we werken te vergroten Ofwel: Hoe word ik een veerkracht guerrilla op mijn

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. "Van reactief naar creatief"

Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs. Van reactief naar creatief Persoonlijk Leiderschap in het Onderwijs "Van reactief naar creatief" In veel scholen is het klassiek hiërarchisch leiderschap niet langer toereikend. De veranderingen in de maatschappij en daarmee ook

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

mantelzorgers/familie 2 e 2 e masterclass IVVU 23 april 2015 Will Schutte en Cecil Scholten

mantelzorgers/familie 2 e 2 e masterclass IVVU 23 april 2015 Will Schutte en Cecil Scholten Organiseren en faciliteren van het samenspel met mantelzorgers/familie 2 e 2 e masterclass IVVU 23 april 2015 Will Schutte en Cecil Scholten Opzet masterclass Terugkoppeling verwerkingsopdracht Hoe krijg

Nadere informatie

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE In dlo / coach materiaal In deze briefing geef ik je een aantal overwegingen om als achtergrond/kader mee te nemen tijdens de telefonische intake.

Nadere informatie

KIJKT IN DE TOEKOMST

KIJKT IN DE TOEKOMST KOERSKAARTSESSIE INZETBAARHEID MET MEDEWERKERS WAT IS HET DOEL? Tijdens de Koerskaartsessie Inzetbaarheid kun je medewerkers aan het denken zetten over hun eigen toekomst en inzetbaarheid. Ook kunnen ze

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Met goesting aan het werk in een duurzame loopbaan. 27 mei 2016 Prof. Dr. Peggy De Prins Competence Center Next generation work

Met goesting aan het werk in een duurzame loopbaan. 27 mei 2016 Prof. Dr. Peggy De Prins Competence Center Next generation work Met goesting aan het werk in een duurzame loopbaan 27 mei 2016 Prof. Dr. Peggy De Prins Competence Center Next generation work Competence Center Next Generation Work Werkbaar werk Photo by Thomas Hawk

Nadere informatie

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER VOOR LEIDINGGEVENDEN WAAROM DEZE WORKSHOP? Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het bevorderen van inzetbaarheid van medewerkers. Zij zijn degenen die de dialoog

Nadere informatie

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS COACHING: DE VAARDIGHEDEN VAN DE COACH EN DE ROL VAN DE DOCENT ALS COACH IN PROJECTWERK Anneleen Andries Yoko Theunis 1 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? Ik ben Ik ben tevreden met deze workshop als 2 21ST

Nadere informatie

Zo licht als een. Anke Thoen (huisarts) en Charlotte Haarsma (psycholoog) Inwooncursus 2015

Zo licht als een. Anke Thoen (huisarts) en Charlotte Haarsma (psycholoog) Inwooncursus 2015 Zo licht als een Anke Thoen (huisarts) en Charlotte Haarsma (psycholoog) Inwooncursus 2015 1 Energiegevers en energievreters Op elke plaats ligt een opdracht ivm het inventariseren van energiegevers en

Nadere informatie

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE En in een gelukkige organisatie bruist het van de ideeën, worden deadlines altijd gehaald, werken de mensen met plezier samen en zijn de klanten

Nadere informatie

Competenties en talenten in het vrijwilligerswerk. Studiedag Week van de Vrijwilliger 28/2

Competenties en talenten in het vrijwilligerswerk. Studiedag Week van de Vrijwilliger 28/2 Competenties en talenten in het vrijwilligerswerk Studiedag Week van de Vrijwilliger 28/2 Stelling 1 Waarom zou je? Een echt win-win! Een sterkere ploeg waardoor je vlotter kunt werken aan je doelstelling

Nadere informatie

Team Mirror. Overzicht 4 bouwstenen van High Impact Teaming. Vertrouwelijk document uitgegeven door

Team Mirror. Overzicht 4 bouwstenen van High Impact Teaming. Vertrouwelijk document uitgegeven door Team Mirror Overzicht 4 bouwstenen van High Impact Teaming Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be Overzicht 4 kernen van teameffectiviteit Teamleren STOP S1: We nemen regelmatig afstand

Nadere informatie

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum)

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) In het kader van uw sollicitatie willen we graag een zicht krijgen op de kerncompetenties die VDAB van haar leidinggevenden verwacht.

Nadere informatie

Even voorstellen. Sonia Sjollema. Directeur NSvP: PhD Brunel University Londen

Even voorstellen. Sonia Sjollema. Directeur NSvP:   PhD Brunel University Londen Even voorstellen Sonia Sjollema Directeur NSvP: www.innovatiefinwerk.nl PhD Brunel University Londen Aandacht voor toekomst van werk, robotisering, skills en leven lang leren 13% Van de laagopgeleide

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

Komt een dokter bij de coach. Medical coaching in Nederland Drs. Anouk Bogers 16 november 2017

Komt een dokter bij de coach. Medical coaching in Nederland Drs. Anouk Bogers 16 november 2017 Komt een dokter bij de coach Medical coaching in Nederland Drs. Anouk Bogers 16 november 2017 Opbouw Voorstellen: Anouk Bogers Bezieling in de zorg 2017 Terugblik? Energie Coaching artsen in Nederland

Nadere informatie

aantrekkelijker arbeidsomstandigheden voor leraren: de directeur doet het weer!

aantrekkelijker arbeidsomstandigheden voor leraren: de directeur doet het weer! aantrekkelijker arbeidsomstandigheden voor leraren: de directeur doet het weer! Een goede directie kan optreden als een buffer. Leerkrachten die meer autonomie krijgen, voelen zich beter. De rol van de

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 15/04/2018. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 15/04/2018. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! Maarten Andriessen Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen 1 MOTIVATIE? 4 Motivatie quotes Case (poll 1)

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

Het Foto-interview Plein 013 A.de Hoop

Het Foto-interview Plein 013 A.de Hoop Het Foto-interview Een foto brengt in de eigen beleving een interview omdat het kind centraal staat Theoretische onderbouwing Polatajko, H. Zelf-ontdekkend vermogen voor strategieën Begeleid ontdekken

Nadere informatie

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos.

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos. Uitdagingen voor de en de loopbaan van Geert Devos www.steunpuntssl.be Systeem van Effectieve Effectieve Focus op lespraktijk en leren van leerlingen Actief leren Observatie expert leraren met feedback

Nadere informatie

Flanders Synergy Congres 29 augustus 2016 DE WEG NAAR EEN INNOVATIEVE ARBEIDSORGANISATIE. Partners:

Flanders Synergy Congres 29 augustus 2016 DE WEG NAAR EEN INNOVATIEVE ARBEIDSORGANISATIE. Partners: Flanders Synergy Congres 29 augustus 2016 DE WEG NAAR EEN INNOVATIEVE ARBEIDSORGANISATIE Partners: Partners: IAO Canvas Bouwstenen voor een innovatieve arbeidsorganisatie Seth Maenen & Frank De Craecker

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VAN WAAR KOMT VERTROUWEN? De EU markt (economisch): groei staat onder druk Voor het eerst sinds jaren Oorzaken? Opvoeding? Opleiding? Economie? Waarom?

Nadere informatie

Betrokkenheid medewerkers, wat levert dat op?

Betrokkenheid medewerkers, wat levert dat op? 1 2 Betrokkenheid medewerkers, wat levert dat op? Woorden als motivatie, passie, bevlogenheid, engagement en betrokkenheid zijn niet de verantwoordelijkheid van de HR afdeling. Zeker niet als duidelijk

Nadere informatie

11/04/2018. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Liesbeth Vanhelmont. Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team?

11/04/2018. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Liesbeth Vanhelmont. Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? Hoe werken aan een succesvol team? Liesbeth Vanhelmont Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? Evaluatie van je eigen team De 5 teamfrustraties Tips Concrete casussen Onderhuidse spanningen

Nadere informatie

COACHING OP DE WERKPLEK

COACHING OP DE WERKPLEK LEIDRAAD 6: COACHING OP DE WERKPLEK Lerende en motiverende coaching, een betere garantie op resultaten en welzijn De rol van de leidinggevende als coach bestaat er in om toe te zien of medewerkers op een

Nadere informatie

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Naam van mijn leidinggevende: VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Beste collega, Dag in dag uit werken wij samen aan een gezonde organisatie met gelukkige medewerkers. We geloven dat het ABC van een goede

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Certificeer jezelf als professionele Life Coach

Certificeer jezelf als professionele Life Coach Certificeer jezelf als professionele Life Coach Introductie XPAND ALS PARTNER VOOR JOUW LICENTIERING xpand heeft een veelvoud aan betekenissen: vooruitgang, groeien, rijpen, horizon verbreden, kennis verspreiden

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

1 Ik behandel mijn medewerkers op eenzelfde manier met eenzelfde aanpak A Nooit B Soms C Vaak D Altijd

1 Ik behandel mijn medewerkers op eenzelfde manier met eenzelfde aanpak A Nooit B Soms C Vaak D Altijd MOTIVEREN drs. E.M. van Nouhuys 1 SITUATIE Motiveren komt van het Latijnse 'movere' wat 'bewegen' of vrijer vertaald 'in beweging krijgen' betekent. Concreet betekent dit; redenen geven aan mensen zodat

Nadere informatie

Omgaan met ontwrichtend gedrag: krachtgericht werken aan veiligheid in de opvang. 22 januari 2019 Festival Forensische Zorg

Omgaan met ontwrichtend gedrag: krachtgericht werken aan veiligheid in de opvang. 22 januari 2019 Festival Forensische Zorg Omgaan met ontwrichtend gedrag: krachtgericht werken aan veiligheid in de opvang 22 januari 2019 Festival Forensische Zorg Even voorstellen & de KFZ-call Peer van der Helm (Hogeschool Leiden) Cecilia Petit,

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren?

Jouw motivatie. Excellent gemotiveerd. Waarom? Excellent gemotiveerd 2014. Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Excellent gemotiveerd Excellent gemotiveerd Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen willen excelleren? Motivatie volgens Deci en Ryan Feedback geven met 3 vragen Zelf oefenen Sandra Elzinga Sandra@betaonderwijsopmaat.nl

Nadere informatie

Wat je van loopbaanbegeleiding bij AanZet mag verwachten (en waarin we ons onderscheiden van de anderen)

Wat je van loopbaanbegeleiding bij AanZet mag verwachten (en waarin we ons onderscheiden van de anderen) KWALITEITSCHARTER Wat je van loopbaanbegeleiding bij AanZet mag verwachten (en waarin we ons onderscheiden van de anderen) Bij AanZet kiezen we voor individuele coaching op maat, zodat we echt kunnen spreken

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 Basis elementen team 1. Een collectief doel; 2. Onderlinge afhankelijkheid door verschillende

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Coaching 4 Engagement

Coaching 4 Engagement Coaching 4 Engagement Vergroot je veerkracht en neem de regie voor professionele groei Herken de schaduwkanten van je drijfveren Erken je kracht en kwaliteiten Benut de constructieve kant van je drijfveren

Nadere informatie

tips Zichtbaar lerende leerling Ga er meteen mee aan de slag! Feedback geven. Zó doe je dat! LZMTOOLKIT

tips Zichtbaar lerende leerling Ga er meteen mee aan de slag! Feedback geven. Zó doe je dat! LZMTOOLKIT tips Zichtbaar lerende leerling Ga er meteen mee aan de slag! Feedback geven. Zó doe je dat! LZMTOOLKIT De zichtbaar lerende leerling! tips waar je direct mee aan de slag kunt Maak het leren zichtbaar,

Nadere informatie

Wat je van loopbaanbegeleiding bij AanZet mag verwachten (en waarin we ons onderscheiden van de anderen)

Wat je van loopbaanbegeleiding bij AanZet mag verwachten (en waarin we ons onderscheiden van de anderen) KWALITEITSCHARTER Wat je van loopbaanbegeleiding bij AanZet mag verwachten (en waarin we ons onderscheiden van de anderen) In je coachingstraject staan jouw vragen centraal. AanZet kiest voor individuele

Nadere informatie

mens en organisatie samen in beweging

mens en organisatie samen in beweging mens en organisatie samen in beweging LTC heeft haar dienstverlening 25 jaar geleden opgezet om mensen en organisaties in hun ontwikkeling te stimuleren en motiveren. In onze aanpak staat het vergroten

Nadere informatie

MOTIVERENDE FEEDBACK GEVEN

MOTIVERENDE FEEDBACK GEVEN MOTIVERENDE FEEDBACK GEVEN EVEN VOORSTELLEN Docent / coach Sport / zorg / onderwijs Fysiotherapie / Bewegingswetenschappen / Coaching / begeleiding / communicatie / Groepsdynamica / teamontwikkeling /

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie

Rapport Management i360. Test Kandidaat

Rapport Management i360. Test Kandidaat Rapport Management i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Flores D Arcais, 1994 Myriam Bergmans, 2019 Eerst een opwarmertje https://www.youtube.com/watch?v=xq8vafz 2DQU De start in 1992..toen

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

4/04/2019. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team?

4/04/2019. Hoe werken aan een succesvol team? Een (h)echt team? Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? Hoe werken aan een succesvol team? Liesbeth Vanhelmont 1 Een (h)echt team? Hoe bouwen aan een (h)echt team? De 5 frustraties van een team (Lencioni) Concrete toepassing Tips Met het model aan de slag in

Nadere informatie

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Introductie Met de REQUEST methode wordt getracht de participatie van het individu in hun eigen mobiliteit te vergroten. Hiervoor moet het individu voldoende

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Training Stressmanagement

Training Stressmanagement Training Stressmanagement Training Stressmanagement, veerkrachtig omgaan met werkdruk Een burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die grotendeels worden veroorzaakt door grote mate van stress op

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek 4.6.1 Het functioneringsgesprek WAAROM FUNCTIONERINGSGESPREKKEN VOEREN? Ze leveren u een schat aan informatie op: Heeft uw medewerker wel nog steeds zin in de job? Is hij/zij van plan om te blijven werken

Nadere informatie