Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam"

Transcriptie

1 Eemsdelta ME Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

2 Aanleiding De aanpak Draagvlak Bouwen Borgen Het project Eemsdelta ME is een initiatief van de gemeente Appingedam. De gemeente wil actieve betrokkenheid van jongeren bij hun leefomgeving stimuleren en legt met dit project een basis voor duurzame jongerenparticipatie.

3 Participatie; waar hebben we het over? Burgerparticipatie is het deelnemen van inwoners en hun organisaties aan agendering, ontwikkeling, besluitvorming en waar mogelijk uitvoering en evaluatie van (in dit geval) gemeentelijk beleid. Burgerparticipatie is niet een doel op zich. Het is vooral een middel om maatschappelijke opgaven aan te pakken, om verantwoordelijkheid te delen binnen sectoren als zorg, veiligheid, onderwijs of leefbaarheid. Het gaat niet alleen over interactieve instrumenten en methoden maar vooral over een open, geïnteresseerde, luisterende houding en cultuur bij de gemeente.

4 Krimp De aanleiding Al geruime tijd zijn we als gemeente Appingedam bewust van het feit dat we krimpen en verkleuren. Hoewel dat niks nieuws onder de zon is -we krimpen al jaren- is het wel zaak om goed voorbereid de toekomst in te gaan. Immers, naast de demografische veranderingen hebben we te maken met allerlei andere ontwikkelingen die het effect van de demografische veranderingen versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder leerlingen op scholen en een veranderende arbeidsmarkt. De uitdaging is om ondanks deze ontwikkelingen de leefbaarheid in onze gemeente op peil te houden. In Groningen slinkt de bevolkingsomvang. Winkels en scholen dreigen te verdwijnen. Dat tast de leefbaarheid in dorpen, buurten en wijken aan. Nieuw beleid is vastgelegd in het Pact Regio Eemsdelta en is nodig omdat de Eemsdelta-gemeenten te maken krijgen met een sterke krimp en veranderende samenstelling van de bevolking ; het aantal jongeren daalt en het aantal ouderen stijgt. In de gemeente Appingedam zal bijvoorbeeld ondermeer de vraag naar zorg- en dienstverlening de komende jaren toenemen. Scholieren in deze regio maken gebruik van voorzieningen van voortgezet onderwijs in Appingedam- Delfzijl. Deze voorzieningen gaan te maken krijgen met een afname van leerlingenaantallen, naast een sterk veranderende vraag van een (zich wijzigende) arbeidsmarkt. Het arbeidsmarktbeleid vraagt in het licht van de bevolkingsdaling ook om aandacht. Zoals bijvoorbeeld het interesseren van jongeren in een baan in de industrie en zorg en welzijn. En hoe kunnen we het onderwijs nog beter afstemmen op de vraag vanuit de industrie? En waar hebben (jonge) werknemers in de regio behoefte aan als het gaat om een opleiding, baan en huisvesting? Minder jongeren, meer kansen! Deze gedachte is voor de gemeente Appingedam leidend in het waarmaken van actieve betrokkenheid van jongeren bij hun leefomgeving. De verwachte krimp van de Groningse bevolking geeft het project Eemsdelta ME in Appingedam een nieuwe impuls. Het project is eind 2010 op de Noordelijke Krimpbeurs in Veenhuizen geselecteerd als een van de tien beste initiatieven in antwoord op het krimpprobleem. Minder jongeren, meer kansen!

5 De aanpak De gemeente Appingedam hecht grote waarde aan burgerparticipatie en zet actief in op de participatie van kinderen en jongeren. (15-23 jaar) Jongeren zijn immers zelf goed in staat om concrete ideeën te bedenken waarvan zij vinden dat die leiden tot een prettige leefomgeving om in te blijven wonen, leren en werken. Appingedam wil dan ook nadrukkelijker de mening van de jongeren meenemen bij het maken van plannen, bijvoorbeeld op het gebied van sporten, uitgaansvoorzieningen, starterwoningen, verkeer, kortom allerlei jongerenzaken. Vanaf dit voorjaar kunnen jongeren meedenken over de beste en leukste manieren om duurzame jongerenparticipatie vorm te geven en hiermee jongeren enthousiast te maken én te houden voor hun eigen leefomgeving. De gemeente geeft jongeren hierin de ruimte om dit op geheel eigen wijze vorm te gaan geven. De gemeente zorgt hierbij voor een krachtig netwerk van ondersteunende organisaties en scholen. Draagvlak Veel partijen hebben aangegeven enthousiast te zijn en willen de jongeren ondersteunen. Naast de gemeente Appingedam zijn dit in willekeurige volgorde: ISD Noordoost, Projectgroep Arbeidsmarktbeleid (RMC, Fivelingo, Ability, NP, UWV, ISD Noord-Oost, SD Eemsmond) ASWA, Noorderpoort, Seaports Experience Center, Ommelander College, Fivelcollege, Dollardcollege, Hanzehogeschool, Lectoraat Arbeidsparticipatie verbonden aan het Kenniscentrum Arbeid van de Hanzehogeschool Groningen, Discriminatie Meldpunt Groningen, Jongerenraad. Bouwen Sanne van Ijperen en Gezina Kooistra (studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) trekken het project Eemsdelta ME, ondersteund door het CMO Groningen, Stella Buurma en Dorine Sibbes. Sanne en Gezina gaan in gesprek met de jongeren in Appingedam. Er wonen ongeveer 1000 jongeren tussen 15 en 23 jaar in de gemeente Appingedam. ( over het jaar 2010). Die kunnen niet allemaal benaderd worden in dit project. Daarom wordt er een steekproef gedaan. Om een representatief beeld te krijgen van de mening van de jongeren, zal er een samenstelling worden gemaakt van alle leeftijden en alle niveaus. In totaal worden er ongeveer 110 jongeren tussen 15 en 23 uit de gemeente Appingedam meegenomen in het onderzoek. De jongeren worden in groepsverband geïnterviewd via ondermeer de scholen en het Werkplein. Er wordt gediscussieerd over vragen als: Wat weten jongeren over wat een gemeente allemaal doet? Hoe willen jongeren zich verbinden aan jongerenparticipatie binnen hun gemeente? En aan welke informatie hebben zij dan behoefte? Welke organisaties zouden volgens de jongeren hen daarbij kunnen ondersteunen? Welke manier past het beste bij jongeren, en kan duurzaam zijn? En wat is daar dan voor nodig? Wat verwachten jongeren van de gemeente voor hun inspanningen?

6 Borgen In het voorjaar zijn discussiebijeenkomsten gepland met jongeren in de verschillende scholen en vindplaatsen. Begin mei zal alle informatie van de jongeren verwerkt zijn en worden aanbevelingen geformuleerd. Maar daarmee stopt het niet! De uitkomsten van dit onderzoek worden in juni gepresenteerd aan alle jongeren die er aan mee hebben gewerkt en verder aan iedereen die belangstelling heeft. Aansluitend zal vanuit de verschillende scholen en vindplaatsen gewerkt worden aan het concreet realiseren van het model wat het beste zal leiden tot duurzame jongerenparticipatie. Misschien is dat een digitaal jongerenpanel, misschien iets anders!? Waarover willen jongeren meepraten? En als we dan eenmaal weten welk model het beste aansluit bij de jongeren in Appingedam... wáár wil de gemeente de jeugd dan bij gaan betrekken? En over welke onderwerpen willen jongeren zelf graag inbreng hebben, en hoe vaak en met wie? Wat is volgens de jongeren zelf een (toekomstig) probleem in relatie tot opleiding en werk? Hoe houden zij binding met hun leefomgeving, hoe kunnen volgens de jongeren structurele leer-werkplekken het beste geborgd worden? Willen jongeren in hun regio blijven leren en werken? Komen jongeren terug na een elders gevolgde studie? Vertrekken Hbo ers eerder dan Mbo ers? Heel veel vragen waar we samen met elkaar passende antwoorden op willen gaan vinden! Meer informatie over deze projecten en ontwikkelingen kan je gemakkelijk vinden via de website van de gemeente Damster aanpak Wil de gemeente alleen jongeren betrekken bij het bedenken van beleid? Nee, natuurlijk niet; jongerenparticipatie staat niet op zichzelf. Het project Eemsdelta ME is één van de bouwstenen voor de zogenaamde Damster aanpak. Het barst de komende tijd van de ontwikkelingen en initiatieven waarbij de gemeente graag de ideeën van haar inwoners wil meenemen. Onder andere; Opwierde en Kabzeël. Opwierde In de wijk Opwierde is in januari een traject gestart, waarbij bewoners actief betrokken worden bij de toekomstige veranderingen in de wijk en mee sturing geven aan nieuwe overlegvormen voor de toekomst. Kabzeël De gemeente Appingedam vindt behoud van cultuurhistorisch erfgoed belangrijk en probeert sloop van beeldbepalende historische gebouwen te voorkomen. Het zalencentrum Kabzeël is een onderdeel van zo n historisch gebouw en is recentelijk aangekocht door de gemeente Appingedam. Het zal opgeknapt worden en kan dan onderdak bieden aan verschillende functies op gebied van welzijn, kunst en cultuur. Er zal dan volop ruimte zijn voor activiteiten die voor en door jong en oud georganiseerd worden zoals inloop, ruimten voor debat, workshops, muziek of kleinkunst. Ongetwijfeld zal het een tijdje duren voordat alle inwoners, en ook de gemeentelijke organisatie, gewend zijn aan een nieuwe vorm van jongerenparticipatie, maar één ding is zeker; Het project Eemsdelta ME zal een nieuwe dimensie geven aan jongerenparticipatie in de gemeente Appingedam!

7

8 maart 2011 Eindredactie CMO Groningen Vormgeving N. Draaijer

Plan van aanpak. Jongeren-Denktank. Eemsdelta

Plan van aanpak. Jongeren-Denktank. Eemsdelta Plan van aanpak Jongeren-Denktank Eemsdelta ME! Project Aansluiting onderwijs en arbeid Programmalijn Jeugd en Onderwijs Thema /onderwerp Jeugd en onderwijs in relatie tot ontgroening en de vergrijzing

Nadere informatie

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam ! De gemeente Appingedam wil jongeren actiever laten participeren in beleidsvorming, zodat ze beter kan inspelen op de behoeften van jongeren. Om dit

Nadere informatie

Student 1 en studentnummer: Sanne van IJperen Student 2 en studentnummer: Gezina Kooistra

Student 1 en studentnummer: Sanne van IJperen Student 2 en studentnummer: Gezina Kooistra Student 1 en studentnummer: Sanne van IJperen 0325017 Student 2 en studentnummer: Gezina Kooistra 0304061 Afstudeerbegeleider Hanzehogeschool: Cees Nuijten Begeleider lectoraat Arbeidsparticipatie: Louis

Nadere informatie

Voor de voortzetting van het Seaports Xperience Center in 2013 en euro, en in euro onder voorwaarden beschikbaar stellen.

Voor de voortzetting van het Seaports Xperience Center in 2013 en euro, en in euro onder voorwaarden beschikbaar stellen. Raadsvergadering 28 januari 2013 Nr.: 9 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Voortzetting Seaports Xperience Center. Portefeuillehouder: Wethouder O.G. Hartman-Togetema. Ter inzage liggende stukken: - Businessplan

Nadere informatie

Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan Waarom een 2 e WLP? De Regionale Alliantie. De Regionale Alliantie.

Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan Waarom een 2 e WLP? De Regionale Alliantie. De Regionale Alliantie. Noord-Groningen Leeft! Woon- en leefbaarheidplan 2017-2021 Waarom een 2 e WLP? 1. De krimp zet verder door 2. Hoofd bieden aan de aardbevingen als gevolg van de gaswinning 3. Omdat we dat hebben afgesproken

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in Amersfoort

Jongerenparticipatie in Amersfoort Jongerenparticipatie in Amersfoort gemeente Amersfoort Ben van de Burgwal november 2013 Samenvatting De gemeente wil Amersfoortse jongeren meer betrekken bij zaken die hen aangaan. We hebben via digitaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Appingedam. Raadsagenda d.d.: 17 januari 2012 Voorstel nummer : 10

Raadsvoorstel. Gemeente Appingedam. Raadsagenda d.d.: 17 januari 2012 Voorstel nummer : 10 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 januari 2012 Voorstel nummer : 10 Behandelend ambtenaar : S.Sinanovic-Golic Telefoonnummer : 0596 691113 E-mailadres : s.sinanovic@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderzoek Het contact tussen inwoners en de gemeente DEAL-gemeenten

Onderzoek Het contact tussen inwoners en de gemeente DEAL-gemeenten Onderzoek Het contact tussen inwoners en de gemeente DEAL-gemeenten De gemeente wil steeds vaker met de inwoners van dorpen en wijken in gesprek. Dat kan gaan over de nieuwbouw van een wijk; over de toekomst

Nadere informatie

Jonge Friezen Foarút

Jonge Friezen Foarút Jonge Friezen Foarút Fase 1 De Invasie 01-08-2009 31-01-2010 Bart Aarnoutse, Henriëtte Bollink, Harry Bloem, Maaike Huizinga, Hylke Jelsma, Thijs Onderwater, Ben Schouten van der Velden, Maurits Elsevier

Nadere informatie

Mbo in dunbevolkte gebieden

Mbo in dunbevolkte gebieden Mbo in dunbevolkte gebieden Krimpcafé Kennisnetwerk Noord-Nederland, 28 september 20178 Radboud Engbersen Coördinator Kennisplatform Demografische Transitie (KDT) Krimp- en anticipeerregio s in Nederland

Nadere informatie

Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen

Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen Groningen, 1 maart 2011 Persbericht nr. 34 Sociaal Rapport en de Jeugdmonitor Provincie Groningen SPECIALE AANDACHT VOOR KRIMPGEBIEDEN EN VOOR JEUGD De Groninger bevolking groeit nog door tot 2020, en

Nadere informatie

De Damster Aanpak. en een nieuwe bestemming voor zalencentrum Kabzeël

De Damster Aanpak. en een nieuwe bestemming voor zalencentrum Kabzeël 1 De Damster Aanpak en een nieuwe bestemming voor zalencentrum Kabzeël Evaluatie van een proefproject Evaluatie Welzijn Nieuwe van het Stijl proefproject in Appingedam Welzijn Nieuwe Stijl in Appingedam

Nadere informatie

Participatie: hoe doen jullie dat nou? Terugblik op geslaagde Inspiratiemiddag Sociale Vitaliteit Dinsdag 22 november 2016

Participatie: hoe doen jullie dat nou? Terugblik op geslaagde Inspiratiemiddag Sociale Vitaliteit Dinsdag 22 november 2016 Participatie: hoe doen jullie dat nou? Terugblik op geslaagde Inspiratiemiddag Sociale Vitaliteit Dinsdag 22 november 2016 Een inspirerende plek, voor een inspirerende middag. Eind november kwamen ruim

Nadere informatie

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland

Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Kansen in Krimp Over het verduurzamen van naoorlogse woningen in dorpen en wijken in krimpgebieden in Noord Nederland Workshop 21 februari 2014 Programma 10.45 Ontvangst 11.00 Welkom en opening door Mieke

Nadere informatie

Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten

Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of het nu

Nadere informatie

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk De samenleving verandert. Bewoners pakken steeds meer zelf op en gemeenten geven meer ruimte aan lokale bewonersinitiatieven (CMO STAMM, 2015).

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Door middel van deze brief willen wij u informeren over de ontwikkelingen aangaande het Digitaal Jongeren Platform.

Door middel van deze brief willen wij u informeren over de ontwikkelingen aangaande het Digitaal Jongeren Platform. Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: * e ^3$ 7811 AP Emmen Postbus 30001 -.««e ^ Telefoon 14 0591 7800 RA Emmen Aan de raad van de gemeente Emmen Dienst Beleid ons kenmerk 11.190232 uw brief van/kenmerk

Nadere informatie

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden Initiatiefnemer: André de Groot (Winschoten) Kerngroep: André de Groot (Winschoten) Dorine Sibbes (prov. Groningen) Esther van Neerbos

Nadere informatie

Huisvesting Scholenprogramma Appingedam

Huisvesting Scholenprogramma Appingedam Huisvesting Scholenprogramma Appingedam De bestaande onderwijshuisvesting in de gemeente Appingedam moet aardbevings- en toekomstbestendig worden. De gemeente werkt daarom sinds oktober 2015 intensief

Nadere informatie

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser Projectplan samenwerking Onderdeel Week van de Jeugd Opdrachtnemers Werkgroep Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

Inrichting Gezonde Openbare Ruimte. Jessica Oude Sogtoen Mieke Zijl Johan de Jong

Inrichting Gezonde Openbare Ruimte. Jessica Oude Sogtoen Mieke Zijl Johan de Jong Inrichting Gezonde Openbare Ruimte Jessica Oude Sogtoen Mieke Zijl Johan de Jong Beweegvriendelijk Inrichting Openbare Ruimte (BIOR) Belangrijke rol omgeving i.r.t. Gezondheid Gezondheidswinst door beweging

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Om te kijken hoe de regio Eemsdelta zich ontwikkelt en te monitoren op het gebied van demografie, leefbaarheid, de woningmarkt en bijvoorbeeld woon-, zorg en andere voorzieningen

Nadere informatie

2. Vraag: Is de kans straks groter dat Wajongers terug vallen op de bijstand?

2. Vraag: Is de kans straks groter dat Wajongers terug vallen op de bijstand? Gemeentebestuur Aan de heer Lameijer Aalgeer 15 9932 HM Delfzijl datum : 30 januari 2014 uw brief van : 6 december 2013 en 15 januari 2014 ons kenmerk : Samenleving behandeld door : Trudy Hulsman betreft

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Startnotitie Economisch Beleidsplan Gemeente Eemsmond

Startnotitie Economisch Beleidsplan Gemeente Eemsmond Startnotitie Economisch Beleidsplan Gemeente Eemsmond 2011-2015 1 Inhoudsopgave Startnotitie Economisch Beleidsplan Gemeente Eemsmond 2011-2015 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten... 3 2.1 Interne uitgangspunten...

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Demografische krimp in. Noord-Nederland

Demografische krimp in. Noord-Nederland HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Demografische krimp in In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Noord-Nederland Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Burgerpartcipatie. Sandra ter Veen. Delfzijl 3 februari 2014

Burgerpartcipatie. Sandra ter Veen. Delfzijl 3 februari 2014 Werkplaats Burgerpartcipatie Zorg voor Sandra ter Veen Delfzijl 3 februari 2014 Welkom Programma Introductie: Waarom zijn we hier? Vragen En nu? Afsluiting en afspraken Ontwikkelingen in de regio Krimp

Nadere informatie

Verdubbeling N33. Zuidbroek Appingedam

Verdubbeling N33. Zuidbroek Appingedam Verdubbeling N33 Zuidbroek Appingedam De provincie Groningen en de regio hebben zich gezamenlijk ingezet voor de verdubbeling van de rijksweg N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Dit moet een stimulans

Nadere informatie

Aan het werk! #1/2016-2017

Aan het werk! #1/2016-2017 Aan het werk! #1/2016-2017 De Partcipatiewet is een feit! Nu gaat het om de uitvoering. Daar hebben wij u als werkgever bij nodig. Want u hebt, samen met gemeenten en overheid, de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

4 doelstellingen. Woon- en Leefbaarheidsmonitor 2013. Belangrijkste uitkomsten. Beter leven met minder mensen. Over het Woon- en Leefbaarheidplan

4 doelstellingen. Woon- en Leefbaarheidsmonitor 2013. Belangrijkste uitkomsten. Beter leven met minder mensen. Over het Woon- en Leefbaarheidplan Woon- en Leefbaarheidsmonitor 2013 Belangrijkste uitkomsten Beter leven met minder mensen Dat is het uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkeld

Nadere informatie

Masterclass Krimp. Presentatie Angelique vanwingerden. 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN)

Masterclass Krimp. Presentatie Angelique vanwingerden. 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Masterclass Krimp Presentatie Angelique vanwingerden 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Bevolkingsontwikkeling Bevolkingsontwikkeling in Noord-Drenthe 2000-2010 Bevolkingsontwikkeling

Nadere informatie

UITNODIGING UITNODIGING. 10 maart. Landgoed Ekenstein EEMSDELTADAG. Woensdag 27 mei 2015. Landgoed Ekenstein, Appingedam

UITNODIGING UITNODIGING. 10 maart. Landgoed Ekenstein EEMSDELTADAG. Woensdag 27 mei 2015. Landgoed Ekenstein, Appingedam UITNODIGING EEMSDELTADAG Intersectorale startbijeenkomst Wonen en leefbaarheid Eemsdelta 10 maart UITNODIGING Woensdag 27 mei 2015 Landgoed Ekenstein, Appingedam Landgoed Ekenstein Uitnodiging Op 27 mei

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR In de kleine dorpen vormt de school de basis van het dorp. De SP is voor behoud van de basisscholen in alle kernen. Omdat vooral ouders en kinderen het meest betrokken

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Minder, ouder, bonter in de Eems Dollard Regio

Minder, ouder, bonter in de Eems Dollard Regio HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod in Noord-Nederland 19

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken!

Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten RAAT Samen de tekorten aanpakken! VMBO platform Z&W - 1 november 2018 Stella Buurma, ZorgpleinNoord Natasja Blokhorst, WGV Zorg en Welzijn Even voorstellen ZorgpleinNoord

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

Leven in Leiden: Uitkomsten brainstorm Startbijeenkomst Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie. Gemeente Leiden 6 april 2011

Leven in Leiden: Uitkomsten brainstorm Startbijeenkomst Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie. Gemeente Leiden 6 april 2011 1. In 2025 is een kwart van de Leidse bevolking 65 jaar of ouder De vergrijzing is op dit moment in Leiden nog beperkt ten opzichte van de andere steden: 12% van de bevolking is 65+. Landelijk is dat nu

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

Afspraakbanen. Hoe komen we onze Afspraak(banen) na?

Afspraakbanen. Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Afspraakbanen Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Werkgevers, vakbonden en de overheid hebben in het Sociaal Akkoord afgesproken dat er 125.000 afspraakbanen komen.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL. SESSIE Jongerenhuisvesting

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL. SESSIE Jongerenhuisvesting Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE Jongerenhuisvesting donderdag 19 maart 2015 Jongerenhuisvesting Duiding en context Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de ruim 200.000

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Groningen, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Groningen, februari 2019 Afname WW, zorg biedt veel kansen op werk Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in februari af. In de groeiende zorgsector ontstaan steeds meer baankansen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Vertrouwen in Enschede

Vertrouwen in Enschede Vertrouwen in Enschede Datum: Partnergesprek Wijk- en dorpsraden / Gemeente Enschede Maandag Kernboodschap: vertrouwen in Enschede Het motto van ons coalitieakkoord is Vertrouwen in Enschede, in een krachtige

Nadere informatie

in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer Wijkplan Veenendaal Oost Februari

in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer Wijkplan Veenendaal Oost Februari in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Oost voor het jaar 2016. In dit Wijkplan leest u waar de wijkcoaches, Erwin de Boer

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

EVALUATIE WERKTOP. Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA

EVALUATIE WERKTOP. Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA EVALUATIE WERKTOP Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Juni 2014 SAMENVATTING Gemeenten

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Datum: donderdag 21 februari 2019 Tijd : Inloop 19.30 uur/ Start 20.00 uur Plaats : Bij Bomans

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

Identiteitsbewijs Noorderpoort

Identiteitsbewijs Noorderpoort Identiteitsbewijs Noorderpoort 1 school voor commerciële dienstverlening school voor de kunsten school voor gastvrijheid en toerisme school voor gezondheidszorg en welzijn school voor technologie school

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

Symposium Blik op samenspel

Symposium Blik op samenspel Symposium Blik op samenspel Wifi U kunt gebruik maken van het wifi-netwerk: Netwerknaam: Blik op samenspel Wachtwoord: welkom Twitter mee! #blikopsamenspel DE PARTICIPATIEMIX: EEN DEMOCRATISCH KOMPAS VOOR

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Rotterdam. Kandidatenboek Gebiedscommissie Charlois

Rotterdam. Kandidatenboek Gebiedscommissie Charlois Rotterdam Kandidatenboek Gebiedscommissie Charlois Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Kandidatenboek Gebiedscommissie Charlois Gemeenteraadsverkiezingen 2018 De namen van de kandidaat-gebiedscommissieleden

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen De weg naar de werkconferentie 1 Inhoud Centrale vraag Scenario-ontwikkeling Deskresearch Expertgesprekken Confrontatie Clusteren kernonzekerheden Scenario

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Checklist borging tweede doelstelling ESF gelijke kansen en nondiscriminatie

Checklist borging tweede doelstelling ESF gelijke kansen en nondiscriminatie Checklist borging tweede doelstelling ESF 2014-2020 gelijke kansen en nondiscriminatie Projecten in het programma ESF 2014-2020 hebben twee doelstellingen: op de eerste plaats het bevorderen van actieve

Nadere informatie

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze.

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Rabobank Noord-Drenthe. Een bank met ideeen. www.rabobank.nl/noord-drenthe Triple P-onderzoek Rabobank

Nadere informatie

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vraag MGR algemeen 1 Waarom is gekozen voor een modulaire Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten gemeentelijke WWBcliëntenraden en de Districtscliëntenraad Noord UWV Algemeen Vanaf 2009 moeten UWV Werkbedrijf en Gemeenten cliënten geïntegreerde

Nadere informatie

Werken aan onze toekomst!

Werken aan onze toekomst! Samen sterk Werken aan onze toekomst! mijn Dorp 2030 Tubbergen Februari 2017 U en Mijn Dorp 2030 Evaluatie themabijeenkomst Mijn Dorp 2030 Volop aan de gang! Zo ongeveer een jaar geleden zijn we gestart

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening 2 brede scholen te Appingedam, 2 oktober 2014

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening 2 brede scholen te Appingedam, 2 oktober 2014 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening 2 brede scholen te Appingedam, 2 oktober 2014 Beste dames en heren, Als Commissaris van de Koning open ik wel vaker een gebouw. Maar vandaag

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Wat kost een dorp? Onderzoek naar de geldstromen in een dorp.

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Wat kost een dorp? Onderzoek naar de geldstromen in een dorp. ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Bewoners gaan het doen...

Bewoners gaan het doen... De complexiteit van de eenvoud De beproefde Vijf Sterrenmethode, gebaseerd op vijf stappen en bijbehorende werktechnieken, inspelend op toeval, emotie en overmacht van het werken aan de sociale ontwikkeling

Nadere informatie

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern Vertrekpunt Het eerste prestatieveld binnen de WMO: Het bevorderen van sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. Om aan

Nadere informatie

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang In de provincie Groningen bevinden zich drie krimpregio s: De Eemsdelta, De Marne en Oost- Groningen.

Nadere informatie

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Openbare Jaarvergadering Dorpsraad Wouw 23 november 2017 Omgevingswet Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Bert van Kesteren, lid werkgroep DNA van Wouw Omgevingswet De nieuwe Omgevingswet treedt

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Debat. Debatbezoek. Onderwerpen van debat

Debat. Debatbezoek. Onderwerpen van debat Bewonerspanel Utrecht peiling maart 2011 Van 14 t/m 27 maart 2011 heeft de gemeente Utrecht een peiling onder de leden van het Bewonerspanel Utrecht gehouden. De peiling ging over het bezoeken van debatten,

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2016

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2016 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2016 Titel van de opdracht Voor en met bewoners: ruimtelijke transformatie in het centrum van Paddepoel. Korte omschrijving van de onderzoeksopdracht De Groningse wijk

Nadere informatie

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz OPLEGGER Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz Eenheid Sturing E-mail p.scholtz@gooisemeren.nl Kenmerk 17.0013276 Datum 17 november

Nadere informatie

Van visie naar uitvoering. Maatregelen voor integrale dienstverlening van werkzoekenden en SW-ers in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond

Van visie naar uitvoering. Maatregelen voor integrale dienstverlening van werkzoekenden en SW-ers in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond Van visie naar uitvoering Maatregelen voor integrale dienstverlening van werkzoekenden en SW-ers in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond December 2009 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Recente ontwikkelingen...

Nadere informatie

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij Multi cultureel samenleven Themamanager Natascha Mooij Aanleiding Motie formatie multiculturele samenleving 1. Handhaven capaciteit. 2. Aan te geven hoe thematiek, bewustzijn met diversiteit in de stad,

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie